Inspectie Gezondheidszorg dwingt Ajax tot calamiteitenonderzoek

Floris_Stempel

De inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) verplicht de Amsterdamse voetbalclub Ajax om een onderzoek in te stellen naar de verzorging van jeugdspeler Abdelhak Nouri tijdens een oefenwedstrijd in Oostenrijk.

Dit, naar aanleiding van de recente verklaring van Ajax-directeur Edwin van der Sar, waarin hij erkende dat de door hartfalen getroffen Nouri geen adequate medische hulp heeft gekregen toen hij in Oostenrijk bewusteloos op het veld lag. Naar aanleiding van televisiebeelden concludeerden twee hoogleraren in de cardiologie al dat Nouri sneller geholpen had moeten worden.

Een woordvoerder van de IGJ meldde dat het vaak voorkomt dat de inspectie een dergelijk onderzoek gelast, maar het bijzondere aan deze zaak is dat het deze keer een voetbalclub betreft, terwijl het normaalgesproken een zorginstelling zou betreffen.

Ajax krijgt acht weken de tijd om een deskundige en, bij voorkeur, onafhankelijke commissie dit calamiteitenonderzoek te laten uitvoeren. Ajax zal volgens een richtlijn informatie over de gebeurtenissen en wijze van behandeling aan de IGJ moeten overhandigen.