FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 26 juni 2018

'Real Madrid gecharmeerd van Colombiaanse smaakmaker'

Real Madrid heeft interesse in Juan Quintero. De middenvelder van River Plate maakt bij Colombia een goede indruk op het WK.

Volgens AS is het eerste contact al gelegd door Real Madrid. Julen Lopetegui, de nieuwe hoofdcoach van de Champions League-winnaar, kent Quintero nog uit zijn perdiode bij FC Porto (2014-2016). De Portugese club verhuurt de Colombiaanse middenvelder momenteel aan River Plate.

Quintero viel op het WK in Rusland op tijdens de groepswedstrijden tegen Japan en Polen. De 21-jarige speler kan worden gezien als een mogelijke opvolger voor Mateo Kovacic, die komend seizoen meer speeltijd wil krijgen en daarom open staat voor een vertrek uit de Spaanse hoofdstad.

Juan Quintero heeft bij Porto nog een contract tot medio 2021. Hij wordt tot het einde van dit kalenderjaar aan River Plate verhuurd en aangezien de Argentijnen een optie tot koop hebben bedongen, zal Real Madrid met beide clubs moeten onderhandelen over een eventuele transfer.

Internazionale heeft Nainggolan binnen

Radja Nainggolan heeft zijn transfer naar Internazionale afgerond. De Belgische middenvelder komt over van AS Roma.

Nainggolan heeft in Giuseppe Meazza een contract voor vier seizoenen gekregen. Naar verluidt betaalt Inter circa 24 miljoen euro aan AS Roma, waar de spelverdeler sinds januari 2014 speelde. Als deel van de transfer stapt zowel Davide Santon als Nicolò Zaniolo over naar de Romeinen.

"Internazionale wilde mij echt hebben, meer dan wie dan ook. Ik kan de club daar alleen maar dankbaar voor zijn. Luciano Spalletti is een geweldige coach. Ik kijk uit naar de hernieuwde samenwerking", liet Nainggolan al weten. De 30-jarige Belg werkte eerder met Spalletti samen bij AS Roma.

Radja Nainggolan werd geboren in Antwerpen, maar hij speelt al zijn hele profcarrière in Italië. Via Piacenza en Cagliari vertrok hij 4,5 jaar geleden dus naar Rome. Tot verontwaardiging van veel Belgen werd de felle middenvelder niet geselecteerd voor het WK van deze zomer in Rusland.

Nachtclubs in Grand Theft Auto Online

Rockstar Games laat weten dat Grand Theft Auto Online in juli een nieuwe grote update krijgt. Dan krijgen de nachtclubs in de GTA-stad Los Santos een nieuwe impuls door onder andere dankzij de samenwerking met de DJ’s Solomun, Tale Of Us, Dixon en The Black Madonna.

Nachtclubs zijn de perfecte dekmantel voor allerlei missies waar je bij betrokken bent, dus stap in als zakenpartner om een hele nieuwe vestiging te openen, en help de DJ’s om hun beste show ooit neer te zetten. Run je nachtclub van de oprichting en het ontwerp tot aan personeel en promotie; hoe populairder de club, hoe sneller je beveiligde kluis zich vult. Management is eerlijk werk, een nette manier om je inkomsten uit je ongure ondernemingen met Disruption Logistics, The Open Road, SecuroServ en Free Trade Shipping Co. weer schoon te laten lijken als frisse was. 

Kroatië wint ook derde duel en is groepswinnaar

Kroatië heeft ook haar derde groepsduel gewonnen en sluit groep D af als onbetwiste poulewinnaar. IJsland is uitgeschakeld door de 2-1 nederlaag.

Het team van Zlatko Dalic verscheen dinsdagavond niet in zijn sterkste opstelling, maar desondanks stapten de Kroaten toch als winnaar van het veld. Kroatië eindigt zodoende op de eerste plaats in Groep D met negen punten uit drie duels: nog nooit won men drie opeenvolgende duels op een wereldkampioenschap. IJsland hoopte op een wonder, mede op basis van de ontwikkelingen bij Argentinië - Nigeria, maar eindigt uiteindelijk als laatste.

Kroatië, dat zonder Dejan Lovren, doelman Danijel Subasic, Ante Rebic en Ivan Rakitic in de basiself aantrad, startte goed aan de wedstrijd en dicteerde het spel onder leiding van Luka Modric. Naarmate de eerste helft vorderde, kwam het team van Dalic echter steeds minder in het verhaal voor. Kroatië leed veel balverlies, de concentratie was ver te zoeken en daarmee werd IJsland indirect in staat gesteld om op voorsprong te komen.

IJsland werd vooral in het laatste kwartier voor rust brutaler. Na slordig balverlies bij Kroatië werd Alfred Finnbogason vijf minuten voor de pauze in stelling gebracht, maar de spits schoof de bal net naast. Op slag van rust voorkwam Lovre Kalinic, de vervanger van Subasic, dat IJsland de leiding nam: een inzet van aanvoerder Aron Gunnarsson werd schitterend gered door de sluitpost.

IJsland startte de tweede helft zoals men het eerste bedrijf had afgesloten, maar het was Kroatië dat van zich afbeet. In de 51e minuut kwamen de Scandinaviërs nog goed weg toen een inzet van Badelj via Ragnar Sigurdsson de lat raakte, maar twee minuten was het alsnog raak. Met een halve volley na een pass van Modric vanaf de linkerkant schoot Badelj het leer alsnog achter Hannes Halldorsson: 0-1.

De reactie van IJsland mocht er zijn: Kalinic moest een kopbal van Sverrir Ingi Ingason over zijn doel tikken en een minuut later mikte de IJslander het leer uit een corner tegen de lat en over. In de 72e minuut kwam Kroatië goed weg. Finnbogason ontsnapte aan de buitenspelval en bood Birkir Bjarnason een niet te missen kans bij de tweede paal. De middenvelder mikte de bal echter naast. Luttele minuten later was het toch raak.

De enkele minuten eerder ingevallen Lovren kreeg een voorzet van Bjarnason tegen zijn arm, waarna de bal op de stip ging. Sigurdsson, die tegen Nigeria nog een penalty had gemist, gaf Kalinic vanaf elf meter geen schijn van kans en maakte de 1-1. Tot meer was het team van Heimir Hallgrímsson echter niet in staat, daar Kroatië er zelfs met de zege vandoor ging. Na voorbereidend werk van Badelj schoot Ivan Perisic uit een moeilijke hoek de 1-2 binnen.

PSV sleutelt aan technische staf: Brood vertrekt

De technische staf van PSV begint steeds meer vorm te krijgen. Na de komst van hoofdtrainer Mark van Bommel maakt de club nu zijn assistent bekend.

Reinier Robbemond is de aangewezen man om Ruud Brood op te volgen als assistent. Eén dag voor de eerste training van het nieuwe seizoen moet de rechterhand van de naar Fenerbahçe vertrokken Phillip Cocu plaatsmaken, legt algemeen directeur Toon Gerbrands uit via de officiële kanalen. "De hoofdtrainer van PSV heeft vanzelfsprekend grote invloed op de staf waarmee hij werkt. We respecteren de wens van Mark en gaan met Ruud Brood in overleg om de zaken op een nette manier af te wikkelen."

Brood liet halverwege juni nog weten bij PSV te blijven, maar na het vertrek van Cocu werd al snel duidelijk dat er voor de 55-jarige assistent geen plaats meer is in Eindhoven. Zijn positie in de technische staf wordt overgenomen door Robbemond, die het afgelopen seizoen een paar maanden werkte als trainer van Willem II. Hij behoedde de Tilburgers van degradatie en ziet die inzet nu beloond met een functie bij de landskampioen.

Het is nog niet duidelijk of de technische staf van Van Bommel nu compleet is. Zo zou schoonvader Bert van Marwijk een kandidaat zijn om hem bij te staan, maar daar heeft de club nog niets over gecommuniceerd. De scheidend bondscoach van Australië hield zelf ook de kaken op elkaar. Eerder op de dag maakte PSV ook de terugkeer van Ernest Faber bekend. De oud-speler en voormalig assistent-trainer gaat aan de slag als hoofd jeugdopleiding.

Potvis sterft natuurlijke dood op zee

De potvis die maandagochtend werd ontdekt voor de kust van Den Helder is overleden. De potvis is rond 18.00 uur een natuurlijke dood gestorven op zee, zo meldt SOS Dolfijn. Het dier werd maandagochtend ontdekt. Het was gedesoriënteerd en zwom de afgelopen dagen steeds in hetzelfde gebied.

Als walvissen van meer dan 3 meter in de problemen zijn, gaat in Nederland het zogeheten walvisprotocol in. Het ministerie van LNV (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) wordt dan ingeschakeld. Schepen worden uit de buurt gehouden, ook 's nachts. Er is geprobeerd het dier weer naar zee te helpen, maar tevergeefs.

Volgens SOS Dolfijn gaat Rijkswaterstaat zorgen dat het dier naar Harlingen wordt versleept, waar het zal worden onderzocht.

Update 22:02: uur: video toegevoegd
Hieronder beelden van de potvis op het moment dat hij nog in leven was. 

Potvis sterft natuurlijke dood op zee
Potvis sterft natuurlijke dood op zee (Foto: ANP)

Argentinië kruipt door het oog van de naald en wint van Nigeria

Argentinië staat in de achtste finales van het wereldkampioenschap voetbal. Ze winnen met 2-1 van Nigeria, dat is uitgeschakeld. 

De wedstrijd kwam traag op gang. Maar Argentinië leek te beseffen dat het wel wat moest laten zien. Na een kwartier was het dan raak voor de Argentijnen. Lionel Messi doet het voor Argentinië. Na een geweldige pass van Éver Banega schiet Messi raak: 1-0. De vijfvoudig wereldvoetballer is nu de eerste speler ooit die op een WK als tiener, twintiger en dertiger een doelpunt maakte.

Nigeria zoekt na de treffer meer de aanval en speelde daarmee Argentinië eigenlijk in de kaart. Banega, Messi en Ángel Di María kregen steeds meer ruimte, maar konden niet nog een tweede treffer forceren. Na een half uur werd Di María ondersteboven gelopen door Leon Balogun. De verdediger van Nigeria krijgt een gele kaart, terwijl de Argentijnse spelers vragen om rood. Zij vonden dat Di María doorgebroken was. De vrije trap belandde vervolgens op de paal.

Vier minuten in de tweede helft kreeg Nigeria een strafschop. Javier Mascherano houdt opzichtig vast bij Leon Balogun en de bal gaat op de stip. De VAR keek er naar, maar greep niet in. Mascherano kreeg ook de gele kaart getoond. Victor Moses maakt geen fout vanaf elf meter en Argentinië moet opnieuw beginnen: 1-1. Bij deze stand is Nigeria door en moet Argentinië naar huis. Na de 1-1 is het Nigeria dat de boventoon voert. Argentinië oogde plotseling enorm onzeker. De gelijkmaker van Nigeria hakte erin bij de Zuid-Amerikanen. 

Sinds de gelijkmaker zakken de Afrikanen ver terug, maar houden de snelle aanvallers wel voorin. Daardoor kan Argentinië niet massaal vooruit spelen. De Argentijnen creeren ook nauwelijks kansen. Bondscoach Jorge Sampaoli is inmiddels aanvallend aan het wisselen geslagen. Zo kon Di María gaan zitten en werd Maximiliano Meza voor de laatste twintig minuten ingebracht. Een middenvelder voor een aanvaller.

Nigeria kreeg een kwartier voor tijd de grootste kans in de tweede helft. Odion Ighalo had de bal voor het inschieten na een enorme verdedigende misser, maar schoot naast. Evenlater moest vanuit Moskou de VAR worden ingeschakeld. Maakte Marcos Rojo hands? De bal ging via het hoofd van Rojo op zijn arm. Na besturing van de beelden werd een nieuwe strafschop niet gegeven. 

Argentinië ging alles op alles spelen. Linksback Nicolás Tagliafico verlate het veld, spits Sergio Agüero kwam erbij. Snel erna kregen ze de kans om weer voor te komen. Een voorzet kwam bij Gonzalo Higuaín, hij schoot de bal de tweede ring in. Uiteindelijk viel vier minuten voor tijd toch de 1-2 voor Argentinië binnen. Een perfecte voorzet van Gabriel Mercado wordt binnengeschoten door Marcos Rojo: 1-2. De ontlading bij Argentinië is gigantisch. 

In de slotfase kon Nigeria niet meer langszij komen. Argentinië kruipt door het oog van de naald en plaatst zich voor de achtste finales. Nigeria kan naar huis. 

Brian Idowu in duel met Lionel Messi. (PRO SHOTS/Action Images)
Brian Idowu in duel met Lionel Messi. (PRO SHOTS/Action Images)

DNA-match leidt tot aanhouding

De politie hield dinsdagochtend een 18-jarige man uit Zundert aan als verdachte in een onderzoek naar een ramkraak bij een herenmodezaak aan de Molenstraat.

Bij deze winkel werd op donderdag 16 november 2017 in de vroege ochtend een ramkraak gepleegd. Rond 03:55 uur ramden drie mannen met een personenauto door de pui en gingen er met een flinke hoeveelheid dure merkkleding vandoor. Direct na het incident zochten agenten in de omgeving tevergeefs naar de daders. De recherche startte een onderzoek en forensische rechercheurs zochten naar sporen. Hierbij namen zij de auto in de winkel, een witte Volkswagen Polo die gestolen bleek te zijn, in beslag.

Na onderzoek bleek er een DNA-match te zijn met de 18-jarige verdachte uit Zundert. Hierop werd de man aangehouden. Ook bleek er een match te zijn met een gepleegde bedrijfsinbraak op 1 mei 2018 op de Hazeldonk in Breda. Hier werd in de nacht een ruit ingegooid. Eenmaal binnen werd er een gokkast opengebroken en een geldbedrag buitgemaakt.

DNA-match leidt tot aanhouding (Foto ter illustratie: oxhere.com)
DNA-match leidt tot aanhouding (Foto ter illustratie: oxhere.com)

Southampton haalt 'opvolger van Dusan Tadic' in huis

Southampton heeft zich versterkt met Stuart Armstrong. Hij komt over van Celtic en wordt gezien als opvolger van Dusan Tadic, die op weg is naar Ajax.

De transfer van Tadic hangt al enige dagen in de lucht en er zou al een mondeling akkoord zijn tussen club en speler. De international van Servië wil dat echter nog niet bevestigen, omdat hij zich momenteel volledig op het WK wil storten. Southampton speelt in ieder geval alvast in op zijn vertrek door Armstrong vast te leggen. De aanvallende middenvelder van Celtic en speler van de Schotse nationale selectie komt naar verluidt over voor 7,5 miljoen euro. Dat bedrag zou met variabele clausules nog eens met anderhalf miljoen euro op kunnen lopen.

De club laat via de officiële kanalen weten dat de 26-jarige Armstrong voor vier seizoenen heeft getekend. Hij ondertekende een jaar geleden nog een nieuwe overeenkomst met Celtic ondanks interesse van de Zuid-Engelsen. Nu is het alsnog van een transfer naar het St Mary’s gekomen. “Southampton past heel goed bij mij. Ik houd van het attractieve voetbal dat de club speelt en ik ben blij dat ik hier ben”, aldus de kersverse aanwinst.

Armstrong speelde voor Inverness Caledonian Thistle en Dundee United, alvorens hij begin 2015 de overstap naar Celtic maakte. De middenvelder won vier landstitels, twee Scottish Cups en twee Scottish League Cups in Glasgow en vervulde een belangrijke rol in de opeenvolgende trebles onder leiding van manager Brendan Rodgers. Hij is de eerste zomerse aanwinst van The Saints, die binnenkort vanuit Amsterdam 17.1 miljoen euro gaan toucheren voor Tadic.

Oppositie hamert op openheid afspraken Shell

De oppositie hamert op openheid door het kabinet over belastingafspraken met multinational Shell. Partijen als SP, GroenLinks en PvdA eisten meer informatie van het kabinet over dergelijke deals in het zoveelste debat over de afschaffing van de dividendbelasting, een heffing op een winstuitkering aan aandeelhouders.

Volgens de SP loopt het kabinet door de afspraken en de afschaffing van de belasting aan het lijntje van olie- en gasconcern Shell. De partij spreekt over een dividendsoap. Die afschaffing "is een groot cadeau voor multinationals", aldus fractievoorzitter Lilian Marijnissen.

Jesse Klaver van GroenLinks verzuchtte: "Daar staan we weer." Hij verweet Rutte de waarheid zo lang mogelijk "weg te schuiven". De premier zal nooit meer dan strikt noodzakelijk informatie verschaffen, laakte hij.

Kabinet-Shell I

Ook Lodewijk Asscher (PvdA) bekritiseerde het gebrek aan openheid. "Waarom" deze afschaffing, vroeg de sociaaldemocraat zich af. Volgens hem werpt Rutte en zijn "kabinet-Shell I" rookgordijnen op. Hij eist een onafhankelijk onderzoek naar de maatregel.

PVV-leider Geert Wilders noemde de belastingdeal met Shell totaal onacceptabel. Het is helemaal geen prachtige deal voor de gewone Nederlander, zei hij. Hij kwam met een motie van wantrouwen.

Oppositie hamert op openheid afspraken Shell
Oppositie hamert op openheid afspraken Shell (Foto: ANP)

'Napoli wil twintig miljoen euro voor Younes'

Napoli wil deze zomer al van Amin Younes af en de club hoopt een flinke winst aan hem over te houden.

Younes gaat transfervrij van Ajax naar Napoli, maar nadat de buitenspeler overal zijn handtekening had gezet, kwam hij terug op zijn besluit. De Duitser ziet een verhuizing naar Napels niet meer zitten. Volgens La Gazetta dello Sport wil de Italiaanse club hem daarom deze zomer al verkopen.

Naar verluidt vraagt Napoli twintig miljoen euro voor de 24-jarige speler, wiens contract bij de club op 1 juli ingaat. Carlo Ancelotti zou Younes nog wel aan het werk willen zien op de training voordat men een besluit neemt over zijn toekomst.

Amin Younes werd al aan een aantal clubs uit de Bundesliga gelinkt toen duidelijk werd dat hij toch niet voor Napoli wil gaan spelen. Ook Benfica, Genoa en Fiorentina werden met hem in verband gebracht.

Vader Meghan boos op koningin en Trump

Thomas Markle, de vader van Meghan, baalt van de mogelijke ontmoeting van koningin Elizabeth met Donald Trump. Thomas spreekt er schande van dat de Britse vorstin wel tijd maakt voor de Amerikaanse president, maar niet voor hem.

"Als de koningin bereid is onze arrogante en ongevoelige president te ontmoeten, heeft ze geen excuus om mij niet te ontmoeten", zei Thomas tegen TMZ. "Ik ben lang niet zo slecht."

De vader van Meghan, hertogin van Sussex, houdt de gemoederen al weken bezig. In aanloop naar de bruiloft van zijn dochter en prins Harry gooide Thomas het op een akkoordje met paparazzi. In ruil voor geld kregen de fotografen kiekjes van de vader van de bruid die op internet informatie over zijn koninklijke schoonzoon opzocht. Daags voor de trouwerij onderging Thomas een hartoperatie, waardoor hij niet naar Windsor af kon reizen om zijn dochter weg te geven. In plaats van haar vader begeleidde prins Charles Meghan op 19 mei naar het altaar.

Kans

Thomas gaf vorige week een interview aan Good Morning Britain, waarin hij zei Charles dankbaar te zijn. Naar verluidt verraste dat het Britse hof, dat niet op de hoogte was van het interview. Thomas zegt dat hij sindsdien geen contact meer heeft gehad met Britse koninklijke familie, inclusief zijn dochter. De vader van Meghan zou koningin Elizabeth, prins Philip, prins Charles, Camilla, prins William en Catherine in aanloop naar de bruiloft ontmoeten. Ook dat ging niet door vanwege zijn hartoperatie. Thomas heeft ook zijn schoonzoon prins Harry nog nooit ontmoet, de twee spraken alleen via de telefoon.

In het interview verklapte Thomas dat hij het met Harry over politieke zaken had. Zo zou de prins hebben gezegd dat Trump "een kans verdient". Volgens hardnekkige geruchten heeft de Amerikaanse president volgende maand een ontmoeting met de Britse koningin. Op 13 juli brengt Trump een werkbezoek aan het Verenigd Koninkrijk.

Vader Meghan baalt van treffen Trump en Queen
Vader Meghan baalt van treffen Trump en Queen (Foto: BuzzE)

Sporting Lissabon wil na acht dagen al van trainer Mihajlovic af

Volgens Portugese media wil Sporting Lissabon de nieuwe trainer Sinisa Mihajlovic al ontslaan. De Serviër werd acht dagen geleden aangesteld als opvolger van Jorge Jesus.

Als gevolg van een aanval van eigen supporters op de spelers verkeert de club uit Lissabon in een crisis. De omstreden voorzitter Bruno de Carvalho is inmiddels weggestemd. Het nieuwe bestuur zou echter niet tevreden zijn over de samenwerking met de 49-jarige trainer.

Mihajlovic heeft een contract van drie jaar maar zit momenteel in een proefperiode van vijftien dagen. Nochtans krijgt hij bij ontslag tijdens de proefperiode een afkoopsom van twee miljoen euro.

Lindsay Lohan wil niet meer feesten

Lindsay Lohan heeft haar wilde verleden begraven. "Het is dood", zegt de actrice, die jarenlang in het nieuws kwam met haar drugsgebruik, alcoholverslaving en roekeloze rijgedrag, over haar jongere jaren. "Dat is voor mij het allerbelangrijkst."

"Ik ben een normaal, aardig mens", benadrukt Lindsay in een interview met New York Times. "Ik heb geen kwade bedoelingen. Mijn verleden moet in het verleden blijven. Mensen moeten het loslaten en ermee stoppen het steeds op te rakelen, het is weg."

De laatste jaren krijgt Lindsay heel wat minder media-aandacht en dat vindt ze heerlijk. De actrice vestigde zich een paar jaar geleden op het Griekse eiland Mykonos, waar ze een restaurant opende. "Ik heb nu een zaak in mijn leven. Ik ben niet in Amerika, dus niemand weet ervan, en dat vind ik prettig. Ik kan me eindelijk focussen op de resultaten."

Hoewel ze het naar haar zin heeft op Mykonos, droomt ze nog steeds van een comeback in de filmindustrie. Lindsay heeft een aantal acteerklussen in het verschiet en hoopt dat het publiek haar nieuwe werk niet vergelijkt met eerdere rollen. "Ik weet wie ik ben als persoon. Ik wil niet dat mensen over me oordelen. Mijn acteerwerk is goed, mijn werk is goed en ik ben dol op werken."

Lindsay Lohan: feestbeest is dood
Lindsay Lohan: feestbeest is dood (Foto: BuzzE)

Reünie The Kinks komt er nu echt

Het lijkt erop dat er een reünie aan zit te komen van de legendarische rockgroep The Kinks. Al jaren wordt gespeculeerd over een eventuele hereniging en volgens frontman Ray Davies is het bijna zover. Hij is met zijn broer Dave Davies en drummer Mick Avory de studio ingedoken, vertelt hij tegen Channel 4.

"Het punt is dat de twee resterende leden, mijn broer Dave en Mick, nooit echt goed met elkaar konden opschieten. Maar ik heb ervoor gezorgd dat het in de studio goed ging", aldus de inmiddels 74-jarige Ray. "Het zorgde ervoor dat ze met nog meer pit speelden." Op het nieuwe Kinks-album komen liedjes die Ray schreef toen de band in de jaren negentig uit elkaar viel.

The Kinks werd in 1963 opgericht door de broers Davies. Kort daarna kwamen Avory en de inmiddels overleden bassist Pete Quaife bij de groep. De band scoorde vooral in de jaren zestig een groot aantal hits, waaronder Dedicated Follower of Fashion, Sunny Afternoon en Waterloo Sunset.

Reünie The Kinks komt er nu echt
Reünie The Kinks komt er nu echt (Foto: BuzzE)

Baanwielrenster Vogel zwaargewond bij trainingsongeval

Kristina Vogel is zwaargewond geraakt bij een ongeval tijdens de training. De Duitse baanwielrenster kwam in botsing met een andere wielrenner.

Volgens de Duitse wielerbond is Vogel met diverse breuken afgevoerd naar het ziekenhuis in Cottbus en daarna overgeplaatst naar een ziekenhuis in Berlijn. In de Duitse hoofdstad zou de tweevoudig olympisch- en twaalfvoudig wereldkampioene geopereerd moeten worden.

Vogel werd in 2012 samen met Miriam Welte olympisch kampioen op de teamsprint en vier jaar later pakte ze goud op het onderdeel sprint. Eerder dit jaar werd ze in Apeldoorn op datzelfde onderdeel opnieuw wereldkampioen. In 2009 had Vogel ook al een zware valpartij waarna ze twee dagen in coma lag.

Rutte: afspraken migratie gaan geld kosten

Het maken van afspraken met landen in bijvoorbeeld Afrika om de migratie in te dammen, gaat geld kosten. Daarover liet premier Mark Rutte geen twijfel bestaan in een debat met de Tweede Kamer.

De premier wees op de afspraken die een paar jaar geleden met Turkije zijn gemaakt over de opvang van (Syrische) vluchtelingen daar. Daarmee moet worden voorkomen dat ze naar Europa komen. Die afspraken kosten twee keer 3 miljard euro. ,,En dat is nog niet eens eeuwig, het is voor een aantal jaren", aldus Rutte.

In de Europese Unie wordt nu voorgesteld om vergelijkbare afspraken te maken met andere landen in de regio, bijvoorbeeld met Libië. Het is een van de hete hangijzers op de Europese top eind deze week in Brussel.

Afgelopen zondag was er al een minitop van zestien EU-lidstaten om te proberen de neuzen in dezelfde richting te krijgen. Want binnen de EU wordt er zeer verschillend gedacht over de aanpak van het probleem.

Rutte: afspraken migratie gaan geld kosten
Rutte: afspraken migratie gaan geld kosten (Foto: ANP)

Faber keert terug bij PSV

Ernest Faber gaat weer bij PSV aan de slag. De voormalige speler van de club heeft in Eindhoven een baan als hoofd jeugdopleiding gekregen.

Faber heeft bij de landskampioen een contract voor vijf jaar gekregen. Hij is de opvolger van Pascal Jansen, die naar AZ is vertrokken. "Een functie als deze is gebaat bij continuïteit, mijn trainersambities schuif ik voor deze klus graag op de lange baan", vertelt Faber op de officiële website van PSV.

PSV is blij dat 'een echte PSV'er' terugkeert op de Herdgang. "Dat is natuurlijk mooi, maar het gaat mij om de manier waarop ik de functie kan invullen. PSV zocht een hoofd jeugdopleiding die als ondersteunend coach voor alle jeugdtrainers kan dienen. Ik denk dat die rol mij goed ligt."

De 46-jarige Faber stond veertien jaar als speler bij de Eindhovenaren onder contract en daarna was hij er ook jeugdtrainer en assistent-coach bij het eerste elftal. De afgelopen twee seizoenen was de Brabander hoofdcoach van FC Groningen.

Twee veroordeelde jihadisten naar Nederland

Twee in Turkije veroordeelde Nederlandse jihadisten komen terug naar Nederland. Volgens minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) hebben ze een paspoort gekregen en worden ze aangehouden zodra ze in Nederland aankomen.

Het gaat om twee mannen die voor terreurgroep Islamitische Staat hebben gevochten in Syrië. De NOS berichtte vorige maand over het tweetal. Ze hadden zich aangesloten bij IS, maar zijn later overgelopen naar het Vrije Syrische Leger. Toen ze bij die laatste groep weggingen, werden ze aan de Turkse grens opgepakt. Ze zijn in Turkije tot zes jaar cel veroordeeld.

Nog ongeveer 160 Nederlanders die zich bij IS hadden aangesloten zijn nog in Syrië en Irak, aldus recente cijfers van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Ongeveer vijftig zijn teruggekeerd naar Nederland en zo'n zestig zijn omgekomen. Alle uitreizigers die terugkeren naar Nederland worden aangehouden, waarna het OM een strafrechtelijk onderzoek begint.

Twee veroordeelde jihadisten naar Nederland
Twee veroordeelde jihadisten naar Nederland (Foto: ANP)

PSG verkoopt Pastore aan AS Roma

Javier Pastore gaat aan de slag bij AS Roma. Naar verluidt ontvangt Paris Saint-Germain een transfersom van 24,7 miljoen euro.

De overstap van Pastore zat er al aan te komen, want hij had via Facebook al aangekondigd dat hij PSG zou verlaten. "Alle wegen leiden naar Rome, dus ik ga terug naar Italië. Ik had nooit gedacht dat dit zou gebeuren, maar het is tijd om afscheid te nemen. Ik wil alle Parijzenaren die me fantastisch behandeld hebben en ervoor zorgden dat ik me thuisvoelde enorm bedanken."

Javier Pastore kwam in de zomer van 2011 voor een slordige veertig miljoen euro over van Palermo. Hij speelde in totaal 269 duels voor PSG, waarmee hij onder meer vijf landstitels en vier keer de Coupe de France won. De 29-jarige Zuid-Amerikaan krijgt bij AS Roma een contract voor vijf seizoenen.

AS Roma versterkte zich eerder deze transferperiode al met Justin Kluivert, Bryan Cristante, Ante Coric en Ivan Marcano. Dinsdag werd duidelijk dat Davide Santon en Nicolò Zaniolo daar ook nog bij komen. Zij werden betrokken bij de transfer van Radja Nainggolan, die naar Internazionale is vertrokken.

Kabinet haalt kalifaatkinderen toch niet terug

Het kabinet blijft erbij dat het te gevaarlijk is om kinderen terug te halen uit oorlogsgebied in Syrië en Irak. De Kinderombudsman drong erop aan deze kinderen uit hun benarde positie te redden, maar minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid houdt voet bij stuk. Wel overlegt hij over de kwestie met het Rode Kruis en de Koerden in Noord-Syrië, maar niet met de bedoeling om ze te repatriëren.

In het strijdgebied en in opvangkampen in de buurt verblijven volgens Grapperhaus minstens 175 kinderen "met een Nederlandse link". Die zijn daar doorgaans beland omdat hun ouders zich bij Islamitische Staat of een andere strijdgroep hebben aangesloten. De Kinderombudsman vindt dat Nederland verplicht is deze kinderen te beschermen en daarom actief moet terughalen.

Grapperhaus wekte vorige maand nog de indruk dat hij toch aan die wens tegemoet wilde komen, ook al had het kabinet van meet af aan gezegd weinig voor de kinderen te kunnen doen. De minister kwam daarvan later terug. Hij had naar eigen zeggen zijn emoties te veel de vrije loop gelaten.

Kabinet haalt kalifaatkinderen toch niet terug
Kabinet haalt kalifaatkinderen toch niet terug (Foto: ANP)

Mervyn King wint eerste PDC-toernooi in vier jaar

Mervyn King heeft voor het eerst in vier jaar een darttoernooi gewonnen bij de PDC. The King was in Barnsley met 6-2 te sterk voor James Wade in Players Championship 15. De vorige keer dat King een toernooi won was de European Darts Grand Prix september 2014. 

King won op weg naar de finale van Simon Preston, Matthew Edgar, Rowby-John Rodriguez, Robert Marijanovic, Ian White en Mark Webster. King speelde een uitstekende finale en gooide een gemiddelde van ruim 105 punten per drie pijlen. Bij een stand van 3-2, won King de daaropvolgende drie legs om de titel veilig te stellen. Wade won op weg naar de finale van Ryan Joyce, Robert Thornton, Paul Rowley, Chris Dobey, Rob Cross en Steve Beaton. 

De Nederlandse deelnemers konden al vroeg naar huis. De beste Nederlanders op het toernooi waren Yordi Meeuwisse en Jeffrey de Graaf, die beide de laatste 32 haalden. Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld waren niet aanwezig in Barnsley. Woensdag staat PC16 op het programma. Opnieuw verschijnen 128 darters aan de oche voor de hoofdprijs van 10.000 pond. 

Players Championship 15 - Uitslagen derde ronde
Robert Marijanovic 6 | 2 Peter Wright
Mervyn King 6 | 3 Rowby-John Rodriguez
Prakash Jiwa 6 | 4 Keegan Brown
Ian White 6 | 0 Steve Lennon
Stephen Burton 6 | 2 Yordi Meeuwisse
Mark Webster 6 | 3 Devon Petersen
Jarred Cole 6 | 3 Jonny Clayton
Adam Hunt 6 | 2 Jeffrey de Graaf
Rob Cross 6 | 5 Josh Payne
Stephen Bunting 6 | 4 Gabriel Clemens
James Wade 6 | 4 Paul Rowley
Chris Dobey 6 | 2 Adrian Lewis
Daryl Gurney 6 | 0 Richard North
Steve Beaton 6 | 1 Darren Webster
Michael Smith 6 | 5 Ross Smith
John Henderson 6 | 2 Michael Barnard

Achtste finales
Mervyn King 6 | 3 Robert Marijanovic
Ian White 6 | 3 Prakash Jiwa
Mark Webster 6 | 2 Stephen Burton
Jarred Cole 6 | 3 Adam Hunt
Rob Cross 6 | 2 Stephen Bunting
James Wade 6 | 3 Chris Dobey
Steve Beaton 6 | 5 Daryl Gurney
Michael Smith 6 | 4 John Henderson

Kwartfinales
Mervyn King 6 | 4 Ian White
Mark Webster 6 | 4 Jarred Cole
James Wade 6 | 3 Rob Cross
Steve Beaton 6 | 3 Michael Smith

Halve finales
Mervyn King 6 | 3 Mark Webster
James Wade 6 | 4 Steve Beaton

Finale
Mervyn King 6 | 2 James Wade


Rutte wist wél van belastingdeal met Shell

Premier Mark Rutte is vier jaar geleden, in tegenstelling tot wat hij vorige week in de Tweede Kamer verkondigde, wel degelijk op de hoogte gebracht van een deal tussen de Belastingdienst en Shell over de dividendbelasting. Dat schrijft hij aan de Tweede Kamer.

PvdA-fractieleider Lodewijk Asscher vroeg Rutte vorige week tijdens het vragenuurtje of hij, zonder op specifieke gevallen in te gaan, weet had van dergelijke vaststellingsovereenkomsten, waarbij bedrijven van de fiscus vooraf duidelijkheid krijgen over hoeveel belasting zij moeten afdragen. Daarop antwoordde de minister-president ontkennend.

Rutte geeft nu toe dat dit "voorbarig" was. Uit navraag die hij deed, blijkt namelijk dat het ministerie van Financiën wel over een aan de premier gericht stuk beschikt waarin zo'n belastingdeal met een bedrijf omschreven staat. Om welke onderneming het gaat, is niet bekend. Het kabinet stelt zich tot dusver op het standpunt dat het daar geen mededelingen over mag doen.

Gênant

Asscher neemt in een reactie geen genoegen met de lezing van Rutte dat zijn antwoord "voorbarig" zou zijn. "Bedoeld is: onjuist, verkeerd", twittert hij. SP-leider Lilian Marijnissen spreekt van een "gênante vertoning". Het enige antwoord dat de premier vorige week gaf op een spervuur aan vragen over een vermeende belastingdeal met Shell "blijkt nu niet waar".

Dit voorjaar moest Rutte ook al eens door het stof omdat memo's over de dividendbelasting, waarvan hij het bestaan aanvankelijk had ontkend, toch bleken te bestaan. De Tweede Kamer debatteert dinsdagavond opnieuw met de premier over de voorgenomen afschaffing van de belasting die bedrijven betalen over de winstuitkering aan hun aandeelhouders.

Rutte wist wél van belastingdeal met bedrijf
Rutte wist wél van belastingdeal met bedrijf (Foto: ANP)

'Lifeline-migranten welkom in Kiel en Berlijn'

Berlijn en Kiel zijn bereid migranten van het schip Lifeline op te vangen. Dat hebben politieke bestuurders van deze Duitse steden gezegd tegen Duitse media.

Het is onduidelijk hoeveel migranten Kiel en Berlijn willen opnemen. Burgemeester Michael Müller van Berlijn zei tegen tageszeitung (taz) dat de coalitie in Berlijn "bereid is mensen te helpen die op zoek zijn naar bescherming en zekerheid".

Het schip Lifeline van de Duitse organisatie Mission-Lifeline, ligt met circa 230 opgepikte migranten aan boord in de Middellandse Zee. Eerder weigerden Italië en Malta het schip toe te laten. Inmiddels zou Malta toch bereid zijn het schip te laten aanmeren, maar dat heeft de regering van het land nog niet officieel bevestigd.

'Lifeline-migranten welkom in Kiel en Berlijn'
'Lifeline-migranten welkom in Kiel en Berlijn' (Foto: ANP)

Patricia Paay blij met beslissing Vlemmix

Patricia Paay is verheugd dat Johan Vlemmix zijn claim van twee ton heeft ingetrokken. "Het is blij nieuws. Ik ben blij dat hij zo verstandig is", laat Paays advocaat Johan Langelaar in een reactie weten. Hij en Paay zetten hun eis voor een schadevergoeding van 30.000 euro wel door. "Die laten wij zeker niet vallen", aldus Langelaar.

Woensdag dient de zaak tussen de voormalige zangeres en de Eindhovense ondernemer. Paay wil geld zien omdat Vlemmix een levensgrote pop van haar op de markt wilde brengen. Ze stelt dat haar carrière in het slop is geraakt door de geruchtmakende verspreiding van een plasseksvideo en dat Vlemmix dat heeft misbruikt om zijn handel te beginnen.

Langelaar ziet de zaak met vertrouwen tegemoet, al sluit hij niet uit dat er nog een schikking wordt getroffen. Daarvoor zal Vlemmix volgens de advocaat wel flink in de buidel moeten tasten.

Vlemmix liet maandag weten dat hij zijn claim "uit medelijden" voor Paay laat vallen. Volgens hem zit ze er financieel "niet glorieus" bij en wil hij haar niet nog meer geld afhandig maken. Ook wilde Vlemmix laten zien dat hij "goede bedoelingen"heeft en dat het hem niet om het geld gaat.

Patricia Paay blij met beslissing Vlemmix
Patricia Paay blij met beslissing Vlemmix (Foto: BuzzE)

20 miljoen voor ontheemden Irak

Het kabinet maakt nog eens 20 miljoen euro vrij voor de terugkeer van ontheemden in Irak. Het gaat om mensen die gevlucht zijn voor terreurgroep IS, die een flink deel van Irak enkele jaren bezet heeft gehouden. Met het geld moeten basisvoorzieningen zoals water en stroom worden hersteld. Eerder was hier al 37 miljoen euro voor vrijgemaakt.

Minister Sigrid Kaag (Ontwikkelingssamenwerking) maakte dat bekend na een bezoek aan Irak. Er zijn meer dan 2 miljoen Irakezen ontheemd. ,,Mensen perspectief bieden is een cruciale factor, omdat hun bezit en bestaan hier is weggevaagd", aldus Kaag, die ook langs ging in Mosul, de stad waar zwaar om is gevochten. In het oude centrum van deze stad zijn 32.000 huizen verwoest.

Ook liet de bewindsvrouw weten dat ze 5 miljoen euro geeft voor psychosociale zorg aan kinderen in Irak. ,,Veel kinderen hebben verschrikkelijke dingen meegemaakt. Heel belangrijk dat daar oog voor is." Ze bezocht in Mosul een Unicef-programma voor onderwijs aan meisjes. Kaag bracht een vierdaags bezoek aan Jordanië en Irak.

Kaag: 20 miljoen voor ontheemden Irak
Kaag: 20 miljoen voor ontheemden Irak (Foto: ANP)

'Hackers bereiden aanval voor op Oekraïne'

Russische hackers leggen momenteel de basis voor een omvangrijke aanval op de computersystemen van Oekraïense bedrijven. Ze zetten met kwaadaardige software "achterdeurtjes" open om straks gecoördineerd en op grote schaal toe te slaan. Dat zegt de chef van de politiedienst die zich bezighoudt met cybercriminaliteit.

Bijna een jaar geleden, op 27 juni, werd via Oekraïne het zogenoemde notpetya-virus wereldwijd verspreid om computerbestanden te wissen. Ook nu moeten volgens Kiev verscheidene ondernemingen zich zorgen maken, waaronder banken en energiemaatschappijen. Het lijkt erop dat de hackers van plan zijn de malware die onopgemerkt binnen wordt gesluisd op een specifieke dag te activeren.

De cyberpolitie werkt samen met buitenlandse instanties om de computerkrakers te traceren. De eerste sporen van hun bezigheden werden al begin dit jaar ontdekt.

'Hackers bereiden aanval voor op Oekraïne'
'Hackers bereiden aanval voor op Oekraïne' (Foto: ANP)

Hockeysters Oranje morsen kansen en worstelen zich langs Spanje

In een matige wedstrijd hebben de Nederlandse hockeydames met 2-0 gewonnen van Spanje op het vierlandentoernooi in Breda, dat vooral in het teken staat van de voorbereiding op het WK in Londen (eind juli, begin augustus). Kitty van Male en Frédérique Matla waren de enige aanvallers die het doel van de Spanjaarden wisten te vinden, ondanks meerdere opgelegde kansen.

Aanvaller Lidewij Welten en verdediger Sanne Koolen bleven aan de kant. Van de twintigkoppige selectie die bondscoach Alyson Annan heeft samengesteld voor dit vierlandentoernooi, mogen er per wedstrijd achttien in actie komen. Welten is niet geblesseerd, maar werd mogelijk vanwege haar blessuregevoeligheid gespaard. Voor Koolen is het jammer dat ze zich deze wedstrijd niet in de kijker heeft kunnen spelen.

Duidelijk is dat het vierlandentoernooi ook in het teken staat van de strijd om een klein deel van de achttien plekken in de WK-selectie, die voor de rest grotendeels vergeven lijken te zijn. Nieuwkomer Margot Zuidhof deed het met paar mooie acties niet onaardig. Pijnlijk was het moment waarop Maartje Krekelaar en Lieke Hulsen maandagavond in het spelershotel afscheid moesten nemen van de rest van de selectie. De twee speelsters van Den Bosch – allebei niet geselecteerd voor het vierlandentoernooi – trainen en eten wel met de groep mee, maar moeten ’s avonds het hotel verlaten en in hun eigen huis overnachten. De geblesseerde Laura Nunnink (hamstring) blijft wel in het hotel.

Het zegt iets over hoe moeilijk het voor Krekelaar en Hulsen wordt om zich nog in de WK-selectie te knokken, die na het vierlandentoernooi wordt bekendgemaakt. Met name voor Krekelaar moet die klap hard aankomen, nadat ze afgelopen jaar in Nieuw-Zeeland topscorer van de Hockey World League werd met vijf velddoelpunten. Bondscoach Alyson Annan vindt dat ze de laatste maanden minder in vorm is. Haar gebroken pink lijkt geen rol te spelen in het feit dat ze nu niet is geselecteerd.

Nederland had het moeilijk tegen Spanje, de nummer elf van de wereld, die de afgelopen jaren aan kwaliteit heeft gewonnen. Het was de eerste keer sinds zestien interlands (de halve finale op het EK tegen Engeland in augustus) dat Nederland voor rust niet scoorde. Oranje kreeg in de eerste twee kwarten drie grote kansen, waarin telkens de verkeerde keuze werd gemaakt. Na een sublieme backhandpass van Marloes Keetels, het hoogtepunt voor de rust, stond Kitty van Male helemaal vrij en oog in oog met de Spaanse keepster Maria Ruiz. Maar ze tipte de pass meteen tegen de goalie aan, in plaats van dat ze de bal in alle rust aannam.

Daarna timede Frédérique Matla bij de tweede paal een prima pass van Malou Pheninckx verkeerd en had Eva de Goede alle tijd om op doel te slaan. Maar ze koos voor een flats, die werd gered door de Spaanse keepster. Het duurde tot de 37ste minuut voor Van Male de ban brak nadat ze bij een snel uitgespeelde counter het eindstation was van een mooi driehoekje met Xan de Waard en Frédérique Matla. Twee minuten voor tijd verdubbelde Matla de voorsprong met een knap backhandschot, maar het is duidelijk dat Oranje de komende weken aan de aanvallende stootkracht moet werken om op het WK in bloedvorm te zijn.

Herlings maakt comeback in MXGP van Indonesië

Jeffrey Herlings zal komend weekend aan de start staan van de MXGP van Indonesië. De motorcrosser brak tweeënhalve week geleden zijn rechter sleutelbeen maar is inmiddels voldoende hersteld.

“Ik heb nergens meer last van en ben blij er dit weekend weer bij te zijn”, zegt Herlings tegen de NOS. “Ik ga er niet vanuit dat ik ga winnen en raak waarschijnlijk de leiding in het WK-klassement kwijt.”

 

Fight for what you love, because the days that break you are the days that make you.

Een bericht gedeeld door Jeffrey Herlings (@jeffrey_herlings84) op25 Jun 2018 om 8:07 (PDT)

Een sleutelbeenbreuk is niet nieuw voor Herlings. “Het is ondertussen al de derde keer dat ik mijn sleutelbeen op dezelfde plek heb gebroken en in het verleden heb ik al gereden na een veel kortere termijn dan nu. Volgens de dokter is het verantwoord en ik ga ervan uit dat ik pijnvrij zal zijn.”

De Brabander gaat er dus niet vanuit dat hij voor de overwinning kan strijden en het doel is dan ook om de schade zoveel mogelijk te beperken. De voorsprong op Antonio Cairoli in het WK is inmiddels tot twaalf punten geslonken.

Bertens verspeelt ruime voorsprong tegen Buzarnescu

Kiki Bertens is in de tweede ronde van het WTA-toernooi in Eastbourne uitgeschakeld. De Nederlandse verloor in drie sets van Mihaela Buzarnescu: 6-3, 6-7 (5), 3-6.

Op het Engelse gras ging de Nederlandse sterk van start tegen de 30-jarige Roemeense. Bertens kwam met 6-3, 5-2 voor, maar wist het niet af te maken. Buzarnescu kwam sterk terug in de set en was in de tiebreak uiteindelijk te sterk.

Tot 2-2 ging het gelijk op in de derde set waarna Buzarnescu op de service van Bertens toesloeg. De 26-jarige Wateringse kreeg nog enkele breakpunten, maar wist die niet te benutten. Op 5-3 leverde Bertens opnieuw haar service in.

Frankrijk en Denemarken naar achtste finales na saaie wedstrijd

Denemarken en Frankrijk hebben in een zeer matig duel met 0-0 gelijkgespeeld. Frankrijk, al zeker van de achtste finales, pakte daarmee de winst in groep C en Denemarken had voldoende aan één punt om zeker te zijn van een plaats in de achtste finales.

De Franse bondscoach Didier Deschamps gaf enkele spelers rust. Bij Denemarken moesten eredivisiespelers Nicolai Jørgensen, Lasse Schöne en Kasper Dolberg genoegen nemen met een plaats op de reservebank.

Het was in de eerste helft vooral saai om naar te kijken. Beide ploegen waren tevreden met één punt en dat was ook te zien aan het spel. Toen bij de andere wedstrijd in de poule Peru op een 1-0 voorsprong kwam tegen Australië, bleef beide ploegen rustig verder spelen zonder risico's.

In de tweede helft was hetzelfde beeld, al kreeg Denemarken eenkans. Steve Mandanda, die zijn WK-debuut maakte in het Franse doel, had moeite met een vrije trap van Christian Eriksen en Andreas Cornelius was net te laat voor de rebound. Ondertussen was Peru in Sotsji op 2-0 gekomen.

Ondanks de ruime voorsprong van Peru namen beide ploegen geen risico's in het veld. Nabil Fekir kreeg in de slotfase nog een kans, maar de Fransman stuitte op de Deense doelman Kasper Schmeichel.

Het was voor het eerst dit WK dat een duel in 0-0 was geëindigd. Een uitslag waar beide landen prima mee kunnen leven. Hun volgende tegenstanders komen uit groep D. Die wedstrijden worden dinsdagavond afgewerkt.

Australië verliest laatste WK-duel van Peru

Mark van Bommel kan zich gaan opmaken voor zijn avontuur bij PSV. De assistent van bondscoach Bert van Markwijk zag 'zijn' Australië in zijn laatste wedstrijd op het WK voetbal in Rusland niet meer winnen. Peru was met 0-2 te sterk.

Australië zou zich voor aanvang van de wedstrijd tegen Peru nog kunnen plaatsen voor de volgende ronde, maar moest dan winnen. Daarnaast mochten de Denen niet van Frankrijk winnen.

The Socceroos gingen dan ook fel van start, maar ondanks het vele balbezit werden niet meer dan een paar schoten op doel geproduceerd. Peru was iets scherper en schoot bij de eerste de beste aanval meteen raak. Guerrero kwam via de linkerkant opzetten en zag Carrillo vrij staan. Hij nam de bal vanaf de rand van het strafschopgebied op zijn pantoffel en schoot raak.

Voor de thee miste Rogic nog een kans op de gelijkmaker, waarna Leckie zijn voet net niet tegen de bal kon zetten.

Na de pauze was het opnieuw Guerroro, die zijn land de zege tegen Australië bezorgde. Dit leek ook meteen de nekslag voor de Aussies te zijn. Het team kreeg nog wel een kansje via Behich, maar hij schoot naast.

Ajax onderuit in besloten oefenpot

Ajax heeft dinsdagmiddag achter gesloten deuren een oefenwedstrijd gespeeld tegen Preußen Münster. De Duitsers stapten als winnaar van het veld.

Ajax verscheen met onder meer Matthijs de Ligt, David Neres, Hassane Bandé, Klaas-Jan Huntelaar en Zakaria Labyad aan de aftrap. De Amsterdammers creëerden wat kansen, maar het was Preußen Münster dat als eerste scoorde. Kevin Rodrigues opende namens de club uit de 3. Liga de score.

Rasmus Kristensen maakte even later gelijk en Ryan Gravenberch miste na een combinatie met Labyad een goede kans om Ajax op voorsprong te zetten. Na de pauze stond het team van Erik ten Hag met een compleet ander elftal op het veld. Kostas Lamprou, Perr Schuurs, Luis Manuel Orejuela, Dani de Wit en Kaj Sierhuis mochten onder meer invallen.

In die tweede helft was Preußen Münster de bovenliggende partij. Tobias Rühle bracht zijn ploeg aan de leiding uit een tegenaanval en Lucas Cueto zorgde voor de beslissing. Ajax, dat op trainingskamp is in het Duitse Klosterpforte, zoekt nog een tegenstander voor een oefenwedstrijd later deze week.

Clubarts Ajax krijgt vrijaf na ophef over Nouri

Don de Winter, de clubarts van Ajax, heeft van de Amsterdammers een week vrijaf gekregen na alle commotie over de aansprakelijkheid van Ajax.

Op een speciale persconferentie erkende de club maandag dat er niet adequaat is gehandeld toen Nouri op 8 juli 2017 plotseling in elkaar zakte tijdens een oefenwedstrijd in Oostenrijk. Ajax stelt dat het dus aansprakelijk is, terwijl men eerder nog stellig beweerde dat Nouri wel de juiste behandeling van de clubartsen kreeg.

Ajax zei dat dankzij 'nieuw inzichten' een third opinion werd gedaan en dat men daardoor van standpunt veranderde. Volgens de familie van Nouri klopt dat echter niet en beschikte Ajax al lang over alle benodigde informatie. Algemeen directeur Edwin van der Sar bood maandag aan de familie zijn excuses aan voor het feit dat Ajax zo laat pas dit standpunt innam.

Na alle commotie heeft De Winter een week vrij gekregen. Een woordvoerder benadrukt in gesprek met het Algemeen Dagblad dat hij niet op non-actief is gezet. In plaats van De Winter is Maikel van Wijk nu als clubarts meegereisd naar het trainingskamp in Duitsland.

Geen vonnis over intrekken Nederlanderschap jihadisten

De rechtbank in Den Haag velt geen oordeel over de intrekking van het Nederlanderschap en de ongewenstverklaring van twee Syriëgangers. De maatregel was vorig jaar genomen door toenmalig justitieminister Stef Blok om de nationale veiligheid te beschermen. De bestuursrechter in Den Haag stelt dinsdag deze kwestie niet te kunnen beoordelen, omdat de jihadisten om wie het gaat, afwezig zijn.

Dat betekent dat het besluit van de minister overeind blijft en dat de twee Syriëgangers Nederland niet in mogen en ook geen rechten hebben die aan het Nederlanderschap verbonden zijn. Volgens de bestuursrechter kunnen betrokkenen het besluit ook nog aanvechten na het verstrijken van de beroepstermijn.

Blok trok in september - voor het eerst - het Nederlanderschap in van vier Syriëgangers en verklaarde ze tot ongewenst vreemdeling. Alle vier zijn spoorloos. De bestuursrechter boog zich over twee zaken, die van Anis Z. en Noureddin B.

In de wet is vastgelegd dat een rechter zich moet buigen over de rechtmatigheid van de intrekking van het Nederlanderschap.

Geen vonnis over intrekken Nederlanderschap
Geen vonnis over intrekken Nederlanderschap (Foto: ANP)

Gamers gediskwalificeerd om 'illegale muis'

Een e-sportsteam uit Peru is gediskwalificeerd in een Dota 2-gametoernooi omdat een teamlid gebruikmaakte van een programmeerbare muis. De gamers konden door de diskwalificatie fluiten naar de prijzenpot van 15 miljoen dollar, meldt Motherboard.

In het actiespel strijden teams van vijf personen tegen elkaar. Ieder teamlid bestuurt een personage. De valsspelende gamer bediende een personage dat klonen van zichzelf kan maken. Iedere kloon moet apart worden bestuurd maar hij viel door de mand omdat hij de klonen tegelijk controleerde wat normaal gesproken niet mogelijk is. Het team ontkent de muis te hebben geprogrammeerd maar de organisatie schorste de gamers toch wegens 'oneerlijk voordeel'.

Dota 2 is zeer populair in de professionele gaming scene. Teams van over de hele wereld strijden in vele verschillende competities tegen elkaar.

Gamers gediskwalificeerd om 'illegale muis'
Gamers gediskwalificeerd om 'illegale muis' (Foto: BuzzT)

Israël weigert Nederland schadevergoeding

Israël weigert Nederland schadevergoeding te betalen voor de sloop van een watersysteem in bezet Palestijns gebied, dat door Nederland is betaald. Dat hebben minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) en Sigrid Kaag (Ontwikkelingssamenwerking) gemeld. De Israëlische autoriteiten hadden de voorziening vorige maand gesloopt.

Nederland had voor het dorp op de Westoever watertanks, pompen en filters betaald omdat het voor de watervoorziening afhankelijk is van regenwater. Op ambtelijk niveau is bij Israël geprotesteerd. Volgens Israël was voor de bouw geen vergunning afgegeven. De huizen liggen in een gebied dat Israël heeft aangewezen als militair oefenterrein.

Sinds mei 2015, toen het huidige kabinet van premier Benjamin Netanyahu aan de macht kwam, heeft Israël 326 bouwwerken in Palestijns gebied gesloopt die door de EU waren betaald. De schade bedraagt iets meer dan 1 miljoen euro. Voor Nederland gaat het in deze periode om een bedrag van 38.600 euro.

Israël weigert Nederland schadevergoeding
Israël weigert Nederland schadevergoeding (Foto: ANP)

RuneScape heeft Elite Dungeon

Ontwikkelaar Jagex luistert naar de fans en komt met een elite dungeon voor waaghalzen. Deze dungeon, genaamd The Temple of Aminishi, is de eerste van een reeks elite dungeons. Jagex pakt het weer eens origineel aan, want je mag deze kerkers als beginner ook betreden en zelfs er in je eentje je geluk beproeven.

RuneScape - elite dungeon

Na het doen van de beginners-quest ‘impressing the locals’ kun je je mede-gamers imponeren door te reizen naar Aminishi en daar bandieten, bazen en de vastgeketende monsterslang Seiryu the Azure Serpent te lijf gaan. Mocht je slagen in het slachten van de slang en zijn handlangers, dan kun je de volgende beloningen krijgen: een nieuwe, cosmetische outfit, een nieuw wapen, tier 82-92 uitrusting, verhoging van de Dungeoneering skill en ook een speciale titel: ‘Acolyte of Seiryu.’

RuneScape - elite dungeon

De praatgrage lead designer Dave “Mod Osborne” Osborne zegt, “Elite Dungeons zijn een fantastische manier om een ervaring af te leveren die vergelijkbaar is met een raid, maar zonder de poespas van het zoeken naar een groep die bestaat uit vrienden en clanmates. De lancering van The Temple of Aminishi biedt een uitgelezen mogelijkheid om de The Arc-verhaallijn, die jaren geleden van start is gegaan, voort te zetten. Verwacht een meeslepend verhaal en uitdagende gevechten. We kunnen niet wachten om erachter te komen wat de spelers van deze Elite Dungeon vinden, nadat ze hun weg naar Seiryu’s kamer hebben gevonden en de geheimen van de azuurblauwe waterserpent hebben ontrafeld.”   

RuneScape - elite dungeon

De tweede elite dungeon komt later dit jaar uit, maar de details daaromtrent zijn nog niet bekend. Voor degenen die een voorproefje willen, kijk naar Mod Shauny die de eerste fases laat zien, de regels en de gameplay.

Vampyr

Londen, 1918. Terwijl de soldaten terugkomen vanuit het front in Europa heeft de Engelse hoofdstad te maken met een nieuwe epidemie van de Spaanse Griep, terwijl medicijnen en voedsel nauwelijks meer verkrijgbaar zijn. Londen zit in een depressie, en tot overmaat van ramp gaan er geruchten dat niet alle overlijdens op een natuurlijke manier verlopen zijn. Je komt er al snel achter dat de geruchten waar zijn.

Senaat stemt voor beperkt 'boerkaverbod'

De Eerste Kamer heeft dinsdag eindelijk ingestemd met een beperkt verbod op gezichtsbedekkende kleding. De Tweede Kamer ging al in 2016 akkoord met het beperkte 'boerkaverbod', dat onder het vorige kabinet van VVD en PvdA werd voorgesteld.

Met het voorstel wordt het verboden om gezichtsbedekkende kleding - zoals bivakmutsen, nikaabs of integraalhelmen - te dragen in het onderwijs, het openbaar vervoer, ziekenhuizen en overheidsgebouwen. Dat het voorstel na de Tweede Kamer ook in de senaat op een meerderheid kon rekenen, werd eerder tijdens het debat al duidelijk.

De Raad van State was kritisch over het plan. Volgens het adviesorgaan is het nut en de noodzaak van de maatregel niet aangetoond. Het voorstel voorziet daarmee niet "in een zodanig dringende behoefte dat dit een beperking op het recht op de vrijheid van godsdienst kan rechtvaardigen", zo redeneerde de Raad in 2015.

Senaat stemt voor beperkt 'boerkaverbod'
Senaat stemt voor beperkt 'boerkaverbod' (Foto: ANP)

Daders schietpartij Schiedam mogelijk ook betrokken bij ontvoering

Een gezin aan de Monseigneur Nolenslaan in Schiedam werd donderdag op vrijdagnacht 15 juni opgeschrikt door harde knallen. Er bleek op hun woning te zijn geschoten. Ook vonden toegesnelde agenten een handgranaat op het balkon. De politie is een grootschalig onderzoek gestart en hieruit is naar voren gekomen dat een andere bewoner aan de Mgr Nolenslaan twee weken eerder is ontvoerd. Niet uitgesloten wordt dat de schoten en de granaat voor hem bedoeld waren in plaats van het getroffen gezin. Er is vrijdag een mobiele camera unit geplaatst in de Mgr Nolenslaan, dit in verband met de veiligheid van de bewoners. Daarnaast besloot de burgemeester van Schiedam dat de man voorlopig niet meer aan de Mgr Nolenslaan mag wonen en komen. Hij heeft een woon- en gebiedsverbod. 

Vrijdagnacht rond 01.30 uur belden de geschrokken bewoners de politie dat ze wakker waren geworden door een knal en dat er gaten in woon- en slaapkamerraam zaten. Agenten gingen er direct op af, spraken met het gezin en onderzochten de woning op mogelijke sporen. Op het balkon vonden zij toen een granaat. De granaat is daar vermoedelijk neergelegd nadat er gelopen is op het dak en luifel van de winkels onder de woning. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie heeft het projectiel op een veilige manier naar het NFI gebracht voor verder onderzoek. Die nacht werd verder uitgebreid sporenonderzoek gedaan. Uit buurtonderzoek is naar voren gekomen dat twee mannen in donkere kleding zijn gezien bij een donkerkleurige auto. Deze auto is na het incident weggereden, meteen teruggekomen en via de Piersonstraat weer weggereden.

Ontvoering
Uit onderzoek is gebleken dat twee weken geleden, in de nacht van 29 op 30 mei rond 23.40 uur, een 46-jarige man is ontvoerd aan de Alphons Ariensstraat in Schiedam door 3 mannen die vertelden dat ze van de politie waren. Hij is mishandeld, bedreigd en gekneveld en raakte hierbij gewond. Op de Johan Braakensiekstraat moest de man rond 03.00 uur uitstappen. Hij schreeuwde om hulp en een getuige die dit hoorde alarmeerde de politie. Zijn belagers gingen er toen vandoor. Er is meteen een onderzoek ingesteld.
Niet uitgesloten wordt dat de schoten en de granaat voor hem bedoeld waren in plaats van het getroffen gezin aan de Mgr Nolenslaan. Na de ontvoering is de auto van de 46-jarige man uit Schiedam verdwenen. Mogelijk is deze door zijn belagers gestolen. Het team is op zoek naar deze auto. Het gaat om een donkergrijze KIA Sportage, 21-XZR-2 kenteken.

Politie is op zoek naar getuigen
Heb je op de genoemde data iets gezien hebben wat de politie zou kunnen helpen, heb je camerabeelden waarop iets te zien is dat met de zaak te maken heeft of weet je waar de donkergrijze KIA Sportage met kenteken 21-XZR-2 is dan mag je contact opnemen met de politie via de gratis tiplijn 0800-6070 of anoniem via 0800-7000. Ook is er een tipformulier waarop je informatie kunt doorgeven en eventueel ook beelden kunt uploaden. Vanavond wordt de zaak getoond in Opsporing Verzocht (NPO2 20.30 uur) en donderdag 28 juni opnieuw in Bureau Rijnmond (vanaf 17.15 uur, elk uur).

Daders schietpartij Schiedam mogelijk ook betrokken bij ontvoering (Foto: Politie)
Daders schietpartij Schiedam mogelijk ook betrokken bij ontvoering (Foto: Politie)

Rey Mysterio terug in de ring in WWE 2K19

Vandaag maakt uitgever 2K bekend de pre-orderbonus voor WWE 2K19 bekend. SuperStar Rey Mysterio, Luchador en 'Master Of The 619' zal meteen speelbaar zijn als je de game pre-ordered.

Zijn digitale personage zal te zien zijn zoals hij gekleed was tijdens zijn verrassings-optreden in de Royal Rumble van 2018. De uitgever geeft aan dat er nog een speelbaar personage zal worden toegevoegd, maar we moeten nog even geduld hebben tot de vgolgende aankondiging.

WWE 2K19 komt 9 oktober uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.

Rapper Ismo ook door Hoge Raad veroordeeld

De veroordeling tegen rapper Ismo uit Breda wegens het beledigen van Joden en homo's blijft in stand. Dat heeft de Hoge Raad besloten. Ismo kreeg een deels voorwaardelijke geldboete van 1500 euro.

In zijn nummer #Eenmans kwamen twee passages voor die ook volgens de Hoge Raad discriminerend zijn: "Flikkers geef ik geen hand" en "Ik haat die fucking Joden nog meer dan de nazi's".

De rechtbank sprak Ismo in eerste aanleg vrij, omdat hij zou worden beschermd door zijn vrijheid van meningsuiting. In hoger beroep volgde wel een veroordeling wegens opzettelijke groepsbelediging. Daartegen ging hij in cassatie.

Ismo brak in 2014 door met #Eenmans. Zijn debuutalbum De waarheid kwam op nummer 1 binnen bij iTunes. Verschillende video's van de rapper werden miljoenen keren bekeken op YouTube.

 

Rapper Ismo ook door Hoge Raad veroordeeld
Rapper Ismo ook door Hoge Raad veroordeeld (Foto: BuzzE)

Oostenrijk oefent afweer van vluchtelingen

Honderden Oostenrijkse politieagenten en militairen hebben bij de grens met Slovenië het tegenhouden van vluchtelingen geoefend. Minister van Binnenlandse Zaken Herbert Kickl van de rechtse FPÖ zei dinsdag in Spielfeld tegen de media dat de actie bedoeld is om een duidelijke boodschap de wereld in te sturen.

Kickl is vastbesloten het nooit meer te laten gebeuren dat vreemdelingen ongecontroleerd het land binnenstromen, zoals in 2015. "Een staat die in het ergste geval zijn grenzen niet meer effectief kan bewaken, verliest zijn geloofwaardigheid". De oefening Pro Borders, waaraan 500 agenten en 220 soldaten met onder meer pantserwagens deelnamen, liet zien hoe moet worden opgetreden tegen een grote groep migranten die de grensovergang bestormt.

Oostenrijk oefent afweer van vluchtelingen
Oostenrijk oefent afweer van vluchtelingen (Foto: ANP)

Aquarius volgens AzG niet welkom in Malta

Malta staat het reddingsschip de Aquarius niet toe aan te meren om te tanken, voorraden in te slaan en de bemanning te vervangen. Volgens de hulporganisatie Artsen zonder Grenzen (AzG) hebben de Maltese autoriteiten geen enkele reden gegeven waarom het schip niet wordt toegelaten.

De Aquarius was eerder deze maand in het nieuws toen het beladen met meer dan zeshonderd uit de Middellandse Zee opgepikte migranten door Italië werd geweigerd. Het schip voer uiteindelijk noodgedwongen naar Spanje waar de migranten van boord mochten.

De nieuwe Italiaanse overwegend rechts-populistische regering van premier Giuseppe Conte wilde een signaal afgeven aan de rest van Europa, dat het land de vluchtelingenstroom zat is. De nieuwe Spaanse regering van premier Pedro Sánchez wilde juist haar humanitaire gezicht laten zien en liet uiteindelijk de migranten van de Aquarius toe voor een asielprocedure.

Aquarius volgens AzG niet welkom in Malta
Aquarius volgens AzG niet welkom in Malta (Foto: ANP)

Rechter: burgers bespioneren is helemaal oké!

Nou ja, de titel is wat dik aangezet, maar de uitspraak van de rechter komt daar natuurlijk wel op neer, en sluit volledig aan bij hoe onze regering over onschuldige burgers denkt. De Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv), beter bekend onder de meer realistische naam 'sleepwet', blijft namelijk van kracht. De rechter in Den Haag heeft besloten dat de wet niet tijdelijk buiten werking hoeft te worden gesteld.

In een kort geding hadden twaalf organisaties, waaronder Bits of Freedom, Greenpeace en de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten, daar om gevraagd. De organisaties vinden dat eerst noodzakelijke wijzigingen moeten worden doorgevoerd. De nieuwe wet is op 1 mei ingegaan.

De rechter oordeelt dat hij terughoudend moet zijn omdat hij niet op de stoel van de wetgever wil gaan zitten. Bovendien gaat het in een kort geding alleen om een voorlopig oordeel en ziet de rechter niet dat de wet overduidelijk in strijd is met hoger recht.

Verzamelen

De organisaties hebben vooral moeite met het grootschalig en grotendeels ongericht verzamelen van persoonlijke gegevens, gesprekken, geluids- en beeldopnames en indernetverkeer door inlichtingendiensten, het verzamelen van informatie via informanten, het hacken van derden (je telefoon, pc, laptop, bewakingscamera's, webcams en televisies bijvoorbeeld) en het doorgeven van deze bulk-data aan buitenlandse inlichtingendiensten.

Een van de eisers, zakelijk internetprovider BIT, reageert teleurgesteld op de uitspraak. "Wij voelen het als onze plicht om ervoor te zorgen dat het Nederlandse internet een vrij en open medium blijft. We zullen bezien welke vervolgstappen mogelijk zijn", stelt Alex Bik van de organisatie.

Teleurstellend

Ook Hans de Zwart van Bits of Freedom zegt het vonnis te betreuren. "We vinden het teleurstellend dat de rechter niet is ingegaan op onze belangrijkste eis, namelijk: stel de wet uit totdat het parlement erover heeft gedebatteerd. Dat de regering wel aankondigt de wet te willen wijzigen, maar het woord nog niet bij de daad voegt en de wet al wel invoert, doet geen recht aan de uitslag van het referendum."

In maart van dit jaar stemde een meerderheid van de bevolking in een raadgevend referendum tegen de inlichtingenwet.

Rechter: inlichtingenwet blijft van kracht
Rechter: inlichtingenwet blijft van kracht (Foto: BuzzT)

Aanslag met auto bij De Telegraaf

Een VW bestelwagen is rond 04:00 uur met flinke snelheid door de glazen pui van het hoofdkantoor van De Telegraaf aan de Basisweg in Amsterdam gereden. Dat meldt de krant op de eigen website. De politie bevestigt het bericht.

"We vermoeden opzet", zegt een woordvoerder van de politie. De bestuurder van de auto is niet meer ter plaatse. Er is niemand aangehouden.

Plaatsvervangend hoofdredacteur Wim Hoogland van De Telegraaf spreekt over een "aanslag". "Er staan grote zware betonnen bloembakken voor de gevel. Alleen als je echt wilt kom je bij die pui", zegt Hoogland.

Ook een verslaggever van RTL Nieuws ter plaatse en een woordvoerder bij de politie spreken van opzet.

Na de botsing met de gevel vloog de auto in brand. De brandweer heeft die brand inmiddels geblust.

Er zijn geen gewonden gevallen. "In principe is niemand op de redactie op dit tijdstip", zegt Hoogland. "Waarschijnlijk was alleen een beveiliger aanwezig."

Update 07.40 uur - bericht aangevuld:
Volgens een politiewoordvoerder kwamen de vlammen kwamen tot zeker 14 meter hoog. De brandweer had het vuur snel geblust. Veel ruiten zijn gesneuveld.

Update 08:02 uur:
De politie heeft bekendgemaakt dat de dader gevlucht is in een donker gekleurde BMW. Omdat sprake is van een vluchtauto spreekt nu ook de politie, zojuist bij het RTL Nieuws, over een aanslag.

Update 12:50 uur:
Bewakingsbeeld. 

Auto ramt gevel De Telegraaf
Auto ramt gevel De Telegraaf (Foto: ANP)

'Extreemrechts ronselt terroristen tegen islam'

Over de islam, terreur en wat nog meer heerst de afgelopen tijd wel enige discussie. Zo ook in Frankrijk, waar een extreemrechtse groepering onlangs tien leden opgepakt zag worden: men zou bezig zijn geweest aanslagen op alles wat met de islam te maken heeft voor te bereiden.

Op de site van Guerre de France, een soort Franse Stormfront-versie, is onder anderen een bewerkte foto van de Eiffeltoren te zien: tanks, dode militairen, het lijkt allemaal wel wat op een scene uit Call of Duty, of een IS-propagandafilm.

De bedoeling van Guerre de France, onderdeel van de Action des Forces Opérationnelles (AFO) is vrij duidelijk, zo vinden we op de website: Franse burgers klaarstomen voor de strijd, waarbij zo ongeveer alles wat enigszins met de islam te maken heeft als de grote boze vijand neer wordt gezet.

Radicale islams hadden volgens de plannen het slachtoffer moeten worden van moordpartijen, net als radicale gevangenen die hun straf uitgezeten hebben. De helden waren daarnaast naar verluidt ook van plan om, heel stoer, willekeurige vrouwen aan te vallen, omdat die toevallig een hoofddoek op hadden.

Een oud-politieagent van 65 leidt de boel. Althans, voor hij afgelopen week van zijn bed getrokken werd door de politie. Verder zitten in de groep bijvoorbeeld ook 'gewone' huisvaders, die zich bij schietclubs aan het voorbereiden waren op 'de oorlog'.

Het hele AFO-gebeuren komt dan weer voort uit de Volontaires pour la France (VPF), dat gesticht werd na de aanslag tegen Charlie Hebdo. Onder meer een oud-luchtmachtgeneraal en een voormalig Front National-Europarlementslid leiden dat, officieel wel zonder geweld.

De Belgische veiligheidsdiensten zitten er in hun land ook scherp op. "Hier leeft dat gedachtegoed ook, maar waarschijnlijk ontbreekt het hier nog aan leidersfiguren. Dat kan natuurlijk veranderen, dus dat houden we goed in de gaten", aldus een Belgische veiligheidsbron.

Van Marwijk: "Ik voel me al een beetje als een Australiër"

Bert van Marwijk voelt zich, ondanks dat hij er nog geen half jaar werkzaam is, al een beetje een Australiër.

Van Marwijk neemt het dinsdagmiddag met the Socceroos op tegen Peru in groep C van het WK en heeft nog een kans om zich te plaatsen voor de knockout-fase. Australië moet de wedstrijd winnen en Denemarken moet verliezen van Frankrijk om als tweede in de groep te eindigen.

Het zou de laatste wedstrijd van de 66-jarige trainer kunnen zijn bij het land, nadat hij in januari werd aangesteld als opvolger van Ange Postecoglou. "Ik voel me al een beetje als een Australiër, tekende Goal op uit de mond van Van Marwijk. Het is erg leuk om met deze spelers en het hele team samen te werken."

Peru verloor tot dusver beide wedstrijden en kan zich ook niet meer plaatsen voor de achtste finales. Van Marwijk is desondanks op zijn hoede voor de ploeg. "De tegenstander is een emotioneel team, dus je kunt alles verwachten."

"We moeten op onze manier van spelen vertrouwen. Ik denk dat dat de sleutel is, dus we moeten aanvankelijk niks gaan forceren. Het forceren van dingen zou pas in de tweede helft kunnen en het hangt er vanaf hoe de situatie is. Ik denk niet dat je van het begin iets moet forceren. We moeten eerst ons natuurlijke ritme krijgen dat we spelen."

Inval bij Hells Angels in Harlingen

In het clubhuis van de Hells Angels in Harlingen is maandag een inval gedaan. Dat bleek uitgevoerd door de FIOD, de opsporingsafdeling van de Belastingdienst, met één persoon als doelwit.

Het Hells Angels-lid wordt verdacht van witwassen en de FIOD zocht naar bewijsmateriaal, aldus een woordvoerder. Na de actie konden een paar aanwezige Hells Angels-leden hun dag in het clubgebouw weer vervolgen, zonder commentaar te geven op de inval. 

Ook de burgemeester van Harlingen was op de hoogte van de inval, maar ook hij wilde niet verder op de zaak in gaan.

Bondscoach Iran: "Iedereen moet het erover eens zijn dat de VAR niet goed gaat"

De bondscoach van Iran Carlos Queiroz is niet te spreken over het gebruik van de VAR na afloop van de wedstrijd tegen Portugal maandagavond (1-1).

De VAR kende maandagavond in blessuretijd een strafschop toe aan Iran na een overtreding van Cédric Soares op Sardar Azmoun. Het was de laatste keer dat scheidsrechter Enrique Cáceres een beroep zou doen op zijn visuele hulp, nadat hij Portugal eerder al een strafschop had toegekend - die gemist werd door Cristiano Ronaldo - voordat hij het systeem gebruikte om te concluderen dat een elleboog van Ronaldo op Morteza Pouralinganji slechts een gele kaart waard was.

"Wij zijn de coaches, ik wil weten wat er aan de hand is, ik wil zien wat er aan de hand is. We kunnen het niet zien. Ze laten het ons niet zien", vertelde Queiroz op de afsluitende persconferentie. "De realiteit is dat je het spel stopt voor de VAR. Er is een elleboog en dat is een rode kaart volgens de regels. De regels maken geen uitzondering voor Lionel Messi of Ronaldo is. Het is een rode kaart!"

"De vraag voor mij gaat niet over scheidsrechters, het gaat om de houding en de moed en het karakter. De beslissingen moeten voor iedereen duidelijk zijn. Naar mijn mening, Mr Infantino en FIFA, iedereen moet het erover eens zijn dat de VAR niet goed gaat, dat is de realiteit. Er zijn veel klachten. Wie neemt de beslissingen in de wedstrijd? We hebben het recht om het te weten. We hebben de VAR. Menselijke fouten waren er eerder, we accepteren dat."

"De scheidsrechters op het veld wassen hun handen, bedekken zichzelf met beslissingen vanwege de mannen op dat hokje. De mannen weten daar niet wat ze moeten doen. Als je de VAR implementeert, om dan fouten te maken? Als je geavanceerde technologie hebt, training en over vijf mannen in dat hokje, en ze zien geen elleboog? Doe me een lol, doe me een lol."

El Ahmadi: "We zullen zien of ik nog bij Feyenoord ga trainen of niet"

Het lijkt waarschijnlijk dat Karim El Ahmadi zijn laatste wedstrijd voor Feyenoord gespeeld heeft. De middenvelder heeft een aantal aanbiedingen.

"We zullen zien of ik nog bij Feyenoord ga trainen of niet", vertelt El Ahmadi in gesprek met de NOS, na afloop van de laatste WK-wedstrijd van Marokko tegen Spanje (2-2).

"Ik heb aanbiedingen gehad van drie à vier clubs, die ik na het WK nog rustig wil bekijken. Maar er is wel een kans dat ik niet meer voor Feyenoord ga spelen."

El Ahmadi staat nog tot de zomer van 2019 onder contract bij Feyenoord. In totaal speelde de 33-jarige middenvelder negen seizoenen voor de Rotterdammers, waarin hij in 266 wedstrijden tot twintig doelpunten en negentien assists kwam.

Mario Kart nu met Labo-stuur

Ruim een jaar na de release heeft Mario Kart 8 Deluxe een update gekregen. Niet alleen ‘verbeterde stabiliteit en bugfixes’ dit keer, versie 1.5.0 voegt Nintendo Labo-ondersteuning toe. 

Met het mixpakket van Nintendo Labo kun je onder andere een motorstuur maken. Dit specifieke bouwsel is nu te gebruiken in Mario Kart 8 Deluxe. Hiermee race je alsof je op een echte motor zit: je draait aan de rechter Joy-Con om gas te geven en stuurt door het stuur te bewegen – wie had dat gedacht? Voor extra immersie verandert de camerapositie bij gebruik van het stuur naar ‘over the shoulder’. Heb je dat liever niet, dan kun je ook kiezen voor de normale camerapositie.

Dit is de eerste keer dat ondersteuning voor het kartonnen knutselpakket van Nintendo aan een andere game wordt toegevoegd. Bekijk hieronder een korte video over de Labo-ondersteuning van Mario Kart 8 Deluxe.

The Crew 2 is klaar voor de start

Ubisoft komt 29 juni met The Crew 2 en heeft er al een launchtrailer voor gemaakt. Voor mensen die de digitale Gold Edition met seizoenspas hebben gekocht is het vandaag al racen geblazen door de Play Early-bonus die in die editie zit.

In deze racegame-MMO speel je samen met maximaal drie vrienden op hetzelfde platform in coöp. Net zoals in het eerste deel race je in de Verenigde Staten. Deze map is volledig herontworpen voor The Crew 2. Nieuw in dit deel is dat je ook kunt vliegen en varen en met een druk op de knop van voertuig kunt wisselen. Dus race die schans op, wissel naar een vliegtuig en boven zee kun je zo in een boot springen.

The Crew 2 is verkrijgbaar vanaf 29 juni voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Politie: 'Hierom gaan we in cassatie'

De politie wil dat de hoogste rechter zich buigt over de uitspraak van het Gerechtshof in Den Haag dat de politie de overlijdens- en letselschade moet vergoeden die Tristan van der V. in 2011 aanrichtte in winkelcentrum Ridderhof in Alphen aan den Rijn. Vandaag wordt daarom cassatie ingesteld bij de Hoge Raad.

Nabestaanden en slachtoffers vinden dat de politie aansprakelijk is voor hun schade door in 2008 een wapenvergunning te verlenen aan Tristan van der V. Hij schoot op 9 april 2011 in de Ridderhof zes mensen dood en verwondde er zestien. Na zijn daad sloeg Van der V. de hand aan zichzelf.

In maart van dit jaar kregen de eisers deels gelijk. Omdat bij de beslissing van de politie om Van der V. in 2008 een vuurwapenvergunning te verlenen niet alle beschikbare informatie is meegewogen, oordeelde het Hof dat de politie aansprakelijk is voor het vuurwapengebruik door Tristan van der V. in 2011en de gevolgen daarvan. Het Hof vindt dat de politie de letsel- en overlijdensschade moet vergoeden.

Verantwoordelijkheid
De politie wil op geen enkele manier voorbij gaan aan het leed dat Van der V heeft aangericht en heeft begrip voor de wens om geleden schade te verhalen. Verder erkent de politie dat de vergunning mogelijk niet was verleend als alle informatie was meegewogen. Tegelijkertijd vindt de politie dat zij niet aansprakelijk is voor de daden van Van der V. en de schade die hij heeft veroorzaakt.

De politie onderschrijft dat zij een zeer grote verantwoordelijkheid heeft waar het gaat om het verlenen en verlengen van vuurwapenverloven. Maar anders dan het Hof vindt de politie dat het stelsel van vergunningverlening is bedoeld om het bezit van legale vuurwapens te beheersen en dat met dit stelsel niet (volledig) kan worden voorkomen dat een verlofhouder zijn wapen misbruikt en op die manier overlijden en/of letsel veroorzaakt.

De politie wil dat de Hoge Raad hierover duidelijk schept

Onvoldoende gemotiveerd
Het korps gaat ook in cassatie, omdat zij het arrest van het Hof op een aantal punten onvoldoende gemotiveerd vindt. Daarnaast bevat de uitspraak in de ogen van de politie tegenstrijdigheden.

De politie wil ook dat de Hoge Raad zich over de uitspraak van het Hof buigt, omdat deze verstrekkende gevolgen kan hebben. Deze uitspraak leidt ertoe dat de politie en mogelijk ook andere overheden een groot risico lopen bij het verlenen van vergunningen. Het gevolg zou kunnen zijn dat de politie en andere overheden in de toekomt anders omgaan met vergunningaanvragen.

Op de hoogte
De in deze rechtszaak betrokken slachtoffers en nabestaanden van slachtoffers van de gebeurtenissen in 2011 in De Ridderhof zijn via hun advocaat van het besluit van de politie op de hoogte gesteld.

Politie: 'Hierom gaan we in cassatie' (Foto: stockfoto Politie.nl)
Politie: 'Hierom gaan we in cassatie' (Foto: stockfoto Politie.nl)

Knelpunt op A15 wordt aangepakt

Minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) trekt 300 miljoen euro uit voor de aanpak van een groot knelpunt op de A15. Het gaat om het traject tussen Papendrecht en Gorinchem waar dagelijks files staan die zonder ingrijpen nog langer gaan worden. De provincie Zuid-Holland zal 30 miljoen euro bijdragen aan het nieuwe project. De minister heeft vandaag de zogeheten startbeslissing genomen voor de aanpak van de files op dit deel van de A15. De A15 is een belangrijke wegverbinding door de provincies Zuid-Holland en Gelderland, tussen de haven van Rotterdam en Duitsland. De weg wordt veel gebruikt door het vrachtverkeer.

Minister Van Nieuwenhuizen: “Het traject tussen Papendrecht en Gorinchem heeft de twijfelachtige eer dat er dagelijks een van de duurste files van Nederland staat. De A15 is cruciaal voor het wegtransport. Met een grootschalige aanpak gaan we er voor zorgen dat het verkeer in beide richtingen beter gaat doorstromen en verbeteren we de verkeersveiligheid. Hierdoor komen goederen sneller op de plek van de bestemming en zullen er minder ongevallen plaatsvinden.

Gedeputeerde Vermeulen: “De startbeslissing van de minister is een enorme belangrijke stap voor de regio. De A15 tussen Papendrecht en Gorinchem is een groot knelpunt en de problemen worden alleen maar groter als we niets doen. Dat we dit nu samen gaan aanpakken, is goed voor de bereikbaarheid van de Haven van Rotterdam, goed voor de regio Drechtsteden en dus goed voor Zuid-Holland.”

Met de startbeslissing Papendrecht – Gorinchem begint de wettelijk verplichte MIRT-verkenning (Meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport) waarin wordt bekeken hoe het knelpunt uit de file top 50 het beste opgelost kan worden. In een verkenning worden verschillende alternatieven onderzocht, waaronder een wegverbreding (van 2x2 naar 2x3 rijstroken) tussen Sliedrecht West en Gorinchem. Ook wordt gekeken naar de inzet van innovatieve verkeerstechnieken om het verkeer vlotter te laten doorstromen. In 2020 wordt in een voorkeursbeslissing vastgelegd wat er precies gaat gebeuren op het traject; naar verwachting gaat in 2025 de schop de grond in.

De aanpak van de weg tussen Papendrecht en Gorinchem is een van de maatregelen die de minister neemt om de doorstroming op de goederencorridor tussen de haven van Rotterdam en het achterland te verbeteren. Vooruitlopend op dit grote project stelde de minister eind vorig jaar al het Ontwerp–Tracébesluit vast voor de verbreding van het stuk snelweg tussen Papendrecht en Sliedrecht. Een belangrijk ander project dat wordt uitgevoerd op de A15 is de realisatie van de ontbrekende schakel in Gelderland, de ViA15.

In aanvulling op deze projecten werkt de minister samen met de provincies Gelderland en Zuid-Holland aan een pakket maatregelen die op kortere termijn al verlichting moeten bieden. Dan gaat het onder meer om het verleiden van werknemers om buiten de spits te reizen en klein infra-maatregelen die voor een betere doorstroming zorgen, zoals het verlengen van invoegstroken.

Heather Locklear opnieuw naar ziekenhuis

Nadat ze afgelopen maandag opnieuw werd gearresteerd, wegens het aanvallen van een politieagent en ambulancebroeder, is Heather Locklear nu met spoed naar het ziekenhuis gebracht. De actrice zou een overdosis genomen hebben, vlak nadat ze op borgtocht vrij kwam uit de gevangenis, meldt TMZ.

Nadat er een verontrustend telefoontje binnenkwam bij 911, spoedde een ambulance zich naar Heather's huis, waar ze in dermate slechte toestand werd aangetroffen dat er direct besloten werd haar mee te nemen. Volgens de laatste berichten zou de Melrose Place-actrice nu weer stabiel zijn en krijgt ze de behandeling die ze op dit moment nodig heeft.

Het gaat al een poosje vrij slecht met Heather. Zondagavond laat werd de politie ingeschakeld door een familielid van Locklear, die onder invloed zou zijn geweest. Toen de agent arriveerde en probeerde Locklear van haar familieleden te scheiden, deelde de actrice een klap uit. Ook een ambulance werd opgeroepen. Een van de broeders kreeg een trap toen hij probeerde Locklear op een brancard te krijgen.

De week daarvoor werd Heather nog gedwongen opgenomen in een psychiatrisch ziekenhuis omdat ze labiel zou zijn en dreigde zichzelf wat aan te doen. Eind februari werd ze ook al gearresteerd vanwege de mishandeling van een agent.

Heather Locklear opnieuw naar ziekenhuis
Heather Locklear opnieuw naar ziekenhuis (Foto: BuzzE)

MLB: Albies slaat Braves met homerun in extra innings naar winst

De honkballers van de Atlanta Braves hebben met wat moeite een thuiszege geboekt op de Cincinnati Reds. Op het SunTrust Park waren extra innings nodig, waarin Ozzie Albies voor de beslissing zorgde.

Na zeven innings stond het 4-4, onder meer door een double in de eerste inning van Albies, die in drie van zijn zes slagbeurten de honken wist te bereiken. In de overige innings werd niet gescoord en dus moest er verlengd worden. In de elfde inning was het raak: Albies sloeg een walk-off homerun en bezorgde de Braves de 5-4 winst.

Uitslagen MLB maandag
Detroit Tigers - Oakland Athletics 4-5
Kansas City Royals - Los Angeles Angels 2-0
Baltimore Orioles - Seattle Mariners 3-5
Philadelphia Phillies - New York Yankees 2-4
Miami Marlins - Arizona Diamondbacks 9-5
New York Mets - Pittsburgh Pirates 4-6
Tampa Bay Rays - Washington Nationals 11-0
Atlanta Braves - Cincinnati Reds 5-4
Texas Rangers - San Diego Padres 7-4
Houston Astros - Toronto Blue Jays 3-6
St.Louis Cardinals - Cleveland Indians 4-0
Los Angeles Dodgers - Chicago Cubs 2-1

Braves - Reds (Bron: YouTube)

NEEE!! Jack Daniel's whiskey duurder in EU

Europese liefhebbers van whiskey van het Amerikaanse merk Jack Daniel's zullen hogere prijzen moeten gaan betalen als gevolg van de Europese importheffingen van 25 procent op sommige Amerikaanse producten. Het moederconcern van Jack Daniel's, Brown-Forman, denkt dat de verkoopprijzen in de Europese Unie met circa 10 procent zullen stijgen.

Volgens een woordvoerder van Brown-Forman zal de prijsverhoging de komende tijd doorgevoerd worden. Vrijdag gingen de Europese heffingen in op Amerikaans staal en producten als spijkerbroeken van Levi Strauss, Harley-Davidson-motoren, pindakaas en whiskey als reactie op de Amerikaanse heffingen op Europees staal en aluminium.

Jack Daniel's wordt verkocht in meer dan 170 landen en de Verenigde Staten zijn de grootste markt voor het whiskey-merk.

Jack Daniel's whiskey duurder in EU
Jack Daniel's whiskey duurder in EU (Foto: ANP)

Kinepolis Den Bosch geopend met première Redbad

Gisteren, maandag 25 juni, was het zover. Den Bosch is een nieuwe bioscoop rijker. Van de grond opgebouwd opende Kinepolis haar 18e vestiging in Nederland. Na jaren voet aan de grond te hebben gezet in België wordt de keten steeds groter in ons land. FOK! kreeg de kans om gisteren als een van de eersten de nieuwe vestiging te bezoeken en kon daarbij gelijk de première van Redbad bijwonen.

Meeste meisjes in gesloten jeugdhulp ontvangen hulp voor seksueel geweld

In de gesloten jeugdhulp, de zwaarste vorm van hulpverlening, ontvangt 85 procent van de meisjes hulp voor seksueel geweld. Van alle meisjes die hulp ontvangen voor seksueel geweld wordt 13 procent gesloten geplaatst. Dit is aanzienlijk vaker dan jongens. Omdat er tot nu toe geen landelijk beeld bestond van waarvoor kinderen jeugdhulp krijgen, deed de Nationaal Rapporteur samen met het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) een onderzoek onder jeugdhulpinstellingen naar slachtofferschap van seksueel geweld. Nationaal Rapporteur Seksueel Geweld tegen Kinderen Herman Bolhaar: "Om jonge slachtoffers van seksueel geweld te kunnen helpen en beschermen is het nodig dat de overheid weet hoeveel kinderen waarvoor welke hulp ontvangen, zodat ze de juiste zorg op de juiste plek krijgen."

In de Slachtoffermonitor seksueel geweld tegen kinderen 2016, die vandaag verschijnt, heeft Nationaal Rapporteur Herman Bolhaar in beeld gebracht hoeveel kinderen slachtoffer worden van seksueel geweld en welk pad zij doorlopen naar hulpverlening. Bolhaar: "Ik vind het heftig dat van een bijzonder groot aantal kinderen de problematiek na seksueel geweld dusdanig oploopt dat hun vrijheid wordt beperkt door opname in een instelling voor gesloten jeugdhulp." Uit de steekproef onder kinderen die jeugdhulp ontvangen bleek dat jongens die seksueel geweld meemaken hiervoor relatief minder vaak jeugdhulp ontvangen dan meisjes, en als zij hulp ontvangen is deze gemiddeld lichter van aard. Er is geen landelijk beeld van welk kind waarvoor hulp ontvangt, omdat dit nu niet geregistreerd hoeft te worden. Bolhaar: "De informatie die uit dit onderzoek komt maakt duidelijk hoe noodzakelijk het is dit wel te gaan registreren. Als we niet weten welke hulp mishandelde kinderen krijgen kunnen we ook niet weten of we ze wel de juiste hulp bieden."

Landelijke registratie Veilig Thuis niet betrouwbaar
De omgeving, of een kind zelf, kan (vermoedens van) seksueel geweld melden bij Veilig Thuis. Dit advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling bestaat uit 26 regionale organisaties, waarvoor de gemeenten verantwoordelijk zijn. Doordat deze organisaties niet eenduidig registreren is niet bekend hoe vaak er daadwerkelijk gemeld is, en hoe vaak deze meldingen onderzocht zijn. Dat de registratie van Veilig Thuis nog geen betrouwbaar beeld geeft, werd recent ook geconstateerd door het CBS. Bolhaar: "Veilig Thuis is al bezig met het verbeteren van de registratie, zodat duidelijk wordt hoeveel kinderen via een melding in beeld komen. Registratieprotocollen zijn hierbij onontbeerlijk, maar niet voldoende: ik heb de minister aanbevolen geld beschikbaar te stellen om mensen er ook echt in te trainen en de resultaten te bewaken. Het is van groot belang dat de cijfers een betrouwbaar beeld geven van wat er daadwerkelijk gebeurt met mishandelde kinderen."

Online seksueel geweld
Jaarlijks worden naar schatting ruim 20 duizend kinderen tussen de 12 en de 17 jaar slachtoffer van ernstig hands-on seksueel geweld, zoals verkrachting. Dat is minder vaak dan vier jaar geleden. De Nationaal Rapporteur noemt dit een ontwikkeling in de goede richting, maar hij maakt ook een kanttekening: "Het roept de vraag op of online vormen van seksueel geweld, zoals grooming en het ongewenst doorsturen van seksueel beeldmateriaal, vaker voorkomen. Om deze vraag te beantwoorden is meer onderzoek nodig."

FOK! Wat een weer: zonnig

In de ochtend zijn er vrij veel wolkenvelden. De bewolking lost geleidelijk op en we krijgen dan flinke perioden met zon. Het blijft overal droog. De middagtemperatuur loopt uiteen van 18°C op de Wadden tot 24°C plaatselijk in het zuidoosten. Er staat een matige, aan de westkust mogelijk vrij krachtige, noordelijke wind.

Komende nacht zijn er opklaringen en blijft het overal droog. De minimumtemperatuur ligt tussen 9°C lokaal in het noorden van het land en 13°C in het zuidoosten van het land. De wind komt uit noord tot noordoost en is zwak tot matig.

Woensdag overdag is het zonnig. De temperatuur loopt op naar waarden tussen 18°C aan zee en 27°C in het zuidoosten van het land. De matige wind is noordoostelijk, maar draait aan zee in de loop van de dag naar het noorden. (Bron: KNMI)

Zonkracht (onbewolkt/bewolkt) 7/4 - goed insmeren dus! 

Nederland
 

Slot Moyland (Gemeente Bedburg-Hau in Duitsland) zondagmiddag met mooie wolken erboven (Foto: qltel)
Slot Moyland (Gemeente Bedburg-Hau in Duitsland) zondagmiddag met mooie wolken erboven (Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Met één app een reis plannen, boeken en betalen

Met één app naar je werk, ’s avonds na de bioscoop naar huis of bezoek aan je familie. Met een vervoermiddel dat op dat moment het beste uitkomt: fiets, bus, taxi of auto. Met een druk op de knop is duidelijk welke vervoerskaarten, abonnementen of telefoonnummers voor een taxi nodig zijn. Je plant, boekt en betaalt je reis met één app: dat is Mobility as a Service (MaaS).

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de regio’s investeren 20 miljoen voor proefprojecten waarbij reiziger centraal staat. Samen starten zij zeven regionale pilots. Minister Cora van Nieuwenhuizen en staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) melden dit in een brief aan de Tweede Kamer.

“Makkelijk en snel van je huis naar je werk. Overstappen van de trein in de taxi, deelauto of op de fiets. Zonder gedoe en met betrouwbare reisinformatie. Een mooie innovatieve oplossing om onze steden bereikbaar te houden.“ geeft minister Van Nieuwenhuizen aan. Staatssecretaris Van Veldhoven vervolgt: “Ik vind het belangrijk dat we flexibel zijn: een reiziger moet kunnen variëren tussen de auto, ov en de fiets. Niet de manier waarop je reist, maar de reiziger staat centraal. Zo werken we aan duurzame mobiliteit.”

MaaS helpt mensen met kiezen tussen verschillende mogelijkheden om van A naar B te reizen en bevat informatie over alle vervoerstypen: (deel) auto’s, openbaar vervoer, (deel) fietsen en taxi’s. Het actuele reisadvies dat de MaaS-app gaat bieden is gebaseerd op persoonlijke voorkeuren van reizigers. Daarnaast biedt de app ook toegang tot het vervoer. De MaaS-app koppelt de informatie van alle vervoersmiddelen. Zo kunnen reizigers tijdens hun reis extra informatie ontvangen, bijvoorbeeld over vertragingen in hun reis en alternatieve reisadviezen.

Vraaggericht
MaaS biedt niet alleen gemak en maatwerk voor de reiziger, maar biedt ook kansen voor vervoerders en overheden. MaaS kan zorgen voor een vervoersaanbod dat goed past bij de vraag naar mobiliteit. Het concept kan bijdragen aan een duurzaam, flexibel en betaalbaar aanbod dat bijdraagt aan de bereikbaarheid van hun stad of regio. De experimenten moeten uitwijzen of dit in de praktijk zo werkt.

Pilots
In 2019 starten zeven regionale pilots: Rotterdam, Amsterdam, Eindhoven, Limburg, Groningen/Drenthe, Twente en Utrecht/Leidsche Rijn. De pilots duren twee tot drie jaar. De pilots starten regionaal, maar kunnen snel landelijk uitgerold worden. Zowel overheden als betrokken vervoersbedrijven en MaaS-aanbieders investeren in de pilots. Het ministerie van IenW heeft samen met regio’s maximaal € 20 mln beschikbaar voor de co-financiering van de opstartkosten van MaaS-diensten in de pilots. Vervoerders, MaaS-aanbieders en overheden kunnen samen leren van de kennis die in de pilots wordt opgedaan.

Datadelen
Bedrijven in de mobiliteitssector zien de voordelen van MaaS. Voor een succesvol project en een landelijke uitrol is transparantie, delen van data en samenwerken onontbeerlijk. Verschillende bedrijven zien kansen en hebben aangegeven open te staan voor MaaS en de pilots.

Met één app een reis plannen, boeken en betalen (Stockfoto PXhere)
Met één app een reis plannen, boeken en betalen (Stockfoto PXhere)

Prinses Alexia viert verjaardag

Prinses Alexia is jarig. De tweede dochter van koning Willem-Alexander en koningin Máxima wordt dertien jaar.

Alexia Juliana Marcela Laurentien, Prinses der Nederlanden, Prinses van Oranje-Nassau werd op 26 juni 2005 in Den Haag geboren. Op 19 november van dat jaar werd ze in de Dorpskerk in Wassenaar gedoopt.

De prinses zit sinds vorig jaar op het Christelijk Gymnasium Sorghvliet in Den Haag, net als haar veertienjarige zus Amalia. Ariane (10), de jongste van de drie zusjes, bezoekt de Openbare Bloemcampschool in Wassenaar.

Alexia is de tweede in de lijn van troonopvolging. De prinses houdt van paardrijden, hockey, zingen en gitaar spelen.

Prinses Alexia viert verjaardag
Prinses Alexia viert verjaardag (Foto: ANP)

Trump: Harley-Davidson zwaait de witte vlag

President Donald Trump is verbaasd over de keuze van Harley-Davidson een deel van de productie naar het buitenland te verplaatsen. Hij vergeleek de stap van de motorfietsenfabrikant op Twitter met het "zwaaien met de witte vlag".

Maandag werd bekend dat Harley-Davidson meer motorfietsen gaat bouwen buiten de Verenigde Staten. De motorfietsenfabrikant wil daarmee de extra importheffingen van de Europese Unie op Harley's omzeilen, staat in een financieel document van het bedrijf.

De EU stelde vrijdag extra belastingen in op de invoer van een aantal Amerikaanse producten, waaronder Harley-Davidsons. De Europese importheffingen op Amerikaanse producten zijn een vergeldingsmaatregel tegen de staal- en aluminiumheffingen van Donald Trump.

"Verbaasd dat Harley-Davidson, van alle bedrijven, de eerste is die zal zwaaien met de witte vlag. Ik heb hard voor ze gevochten en nu willen ze niet de tarieven om te verkopen in de EU betalen", schreef Trump.

Trump: Harley-Davidson zwaait de witte vlag
Trump: Harley-Davidson zwaait de witte vlag (Foto: ANP)

Sara Gilbert 'kijkt uit naar nieuwe Roseanne'

De spin-off van de hitserie Roseanne, The Conners, is in de maak en actrice Sara Gilbert 'heeft er enorm veel zin in'. Gilbert, die de rol speelt van Darlene Conner, lijkt in de nieuwe show een hoofdrol te gaan vertolken.

In de Amerikaanse talkshow The Talk, waar Sara een van de presentatrices is, werd door haar co-host Sharon Osbourne bekendgemaakt 'dat Sara een nieuwe tv-show heeft. Het programma The Conners heeft officieel groen licht gekregen en wordt dit najaar voor het eerst uitgezonden.' Hierop reageerde Gilbert: "Ik vind het zo spannend allemaal, ontzettend bedankt allemaal voor jullie support. Dat waardeer ik erg."

De succesvolle remake van de jaren 90-serie Roseanne werd onlangs stopgezet door televisiezender ABC, nadat hoofdrolspeelster Roseanne Barr zich op Twitter racistisch had uitgelaten. Hoewel de comédienne later spijt betuigde, was er geen weg terug voor haar en besloot ABC de serie zonder haar voort te zetten.

Sara Gilbert 'kijkt uit naar nieuwe Roseanne'
Sara Gilbert 'kijkt uit naar nieuwe Roseanne' (Foto: BuzzE)

Schip met migranten mag in Italië aanleggen

Een Deens containerschip met geredde migranten aan boord mag in Italië aanleggen. De burgemeester van Pozzallo zei dat de Alexander Maersk toestemming heeft van minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini om de haven van zijn stad binnen te varen.

Eerder deze maand weigerde Italië een ander schip met migranten. De nieuwe overwegend rechts-populistische regering van premier Giuseppe Conte wilde een signaal afgeven aan de rest van Europa, dat het land de vluchtelingenstroom zat is. Spanje liet dat schip uiteindelijk toe.

Het Deense schip met 113 geredde migranten aan boord wachtte sinds vrijdagavond op toestemming om aan te meren. "We zullen deze mensen verwelkomen met dezelfde menselijkheid als altijd", zei burgemeester Roberto Ammatuna.

Schip met migranten mag in Italië aanleggen
Schip met migranten mag in Italië aanleggen (Foto: ANP)

Politie in cassatie over schietdrama Alphen

De politie gaat in cassatie tegen de uitspraak van het gerechtshof in Den Haag, dat in maart bepaalde dat de politie gedeeltelijk schuld heeft aan het schietdrama in Alphen aan den Rijn. Een woordvoerder van de politie bevestigt berichtgeving hierover door nieuwssite Studio Alphen.

In april 2011 schoot de 24-jarige Alphenaar Tristan van der Vlis in winkelcentrum De Ridderhof zes mensen dood, tientallen anderen raakten gewond.

Dinsdag wordt officieel bekendgemaakt dat er in cassatie wordt gegaan. "Dan komen wij ook met een bericht over de reden waarom wij dat doen", aldus de woordvoerder.

Het besluit is inmiddels aan advocaat Veeru Mewa, die als advocaat zo'n zeventig slachtoffers, nabestaanden en gedupeerden bijstaat, kenbaar gemaakt. "Het lag in de lijn der verwachtingen. Het is wel treurig dat de slachtoffers nu nog langer moeten wachten op gerechtigheid", stelde hij in een reactie.

Politie in cassatie over schietdrama Alphen
Politie in cassatie over schietdrama Alphen (Foto: ANP)

Pantera-drummer Vinnie Paul (54) overleden

Drummer Vinnie Paul is op 54-jarige leeftijd overleden. De Texaan, geboren als Vinnie Paul Abott, werd vooral bekend als mede-oprichter van Pantera, een uiterst succesvolle metalband. Vooral in de jaren negentig was Pantera succesvol, in en buiten de VS. 

Pantera viel in 2003 uit elkaar en niet veel later richtten Vinnie Paul en zijn broer Dimebag Darrell Abbott de band Damageplan op. In december van 2004 waren ze in Ohio net aan een concert begonnen toen een man het podium beklom en Darrell doodschot, samen met vijf anderen.

Vinnie Paul ging twee jaar na de dood van zijn broer aan de slag als drummer bij Hellyeah, een heavymetalband. Dat was hij op het moment van zijn overlijden, waarvan nog geen oorzaak bekend is, nog altijd.

Onder meer ZZ Top, Stevie Ray Vaugh, Led Zeppelin, Black Sabbath, Kiss en Van Halen werden door de overleden drummer genoemd als inspiratiebronnen.

Spanje groepswinnaar na gelijkspel tegen dapper Marokko

Marokko heeft in haar laatste wedstrijd op het WK knap met 2-2 gelijkgespeeld tegen Spanje. Toch gaat La Roja als groepswinnaar door in het toernooi. Spanje wist dat het moest winnen om plaatsing in eigen hand te houden. Nu blijkt de remise zelfs genoeg voor groepswinst, omdat Portugal punten heeft verspeeld tegen Iran (1-1).

Voor Marokko stond er niets meer dan de sportieve plicht en eergevoel op het spel. Het Noord-Afrikaanse land verloor haar eerste twee duels en wist bovendien niet één keer te scoren. Dat stak bij Hakim Ziyech en co. Ze schoten uit de startblokken en na veertien minuten slaagde de ploeg van Hervé Renard al in haar missie. Khalid Boutaib rondde beheerst af toen hij alleen voor keeper David De Gea werd gezet na een blunder van Sergio Ramos.

De Spanjaarden bleven kalm en maakten binnen vijf minuten alweer gelijk. Isco stond aan het einde van een fraaie aanval, die door Andrès Iniesta werd gedirigeerd. De middenvelder van Vissel Kobe strooide als vanouds met strakke passes en leek de Spanjaarden beter in de wedstrijd te helpen. Het positiespel werd beter, maar de volgende kans was wederom voor de Marokkanen: Boutaib kwam één op één te staan met De Gea.

Marokko liet tegen Portugal al zien goed mee te kunnen voetballen en ook tegen Spanje liet het team van Renard leuke dingen zien. Na rust was Nordin Amrabat er ook heel dicht bij. Met een snoeiharde uithaal raakte hij de kruising. Toch was het Spanje dat uiteindelijk de bovenliggende partij was en voor de overwinning speelde. Gerard Piqué kopte maar net naast na een hoekschop en Isco zag zijn inzet van de lijn worden gehaald door Romain Saïss.

In de slotfase schreeuwde Marokko om een strafschop, nadat een schot van Hakim Ziyech op de arm van Piqué kwam. De arbitrage ging er niet in mee en een hoekschop volgde. Uit de corner kwam Marokko alsnog op voorsprong, want het was En Nesyri die hoger sprong dan alle verdedigers van Spanje en de bal onhoudbaar in de kruising werkte.

Marokko leek aan de haal te gaan met de overwinning, maar moest in blessuretijd toch nog de gelijkmaker slikken. Invaller Iago Aspas scoorde op fraaie wijze met de hak. In eerste instantie werd de goal afgekeurd wegens buitenspel, maar na het zien van de videobeelden werd het doelpunt toch toegekend. Op hetzelfde moment maakte Iran gelijk tegen Portugal, waardoor Spanje zich in extremis tot groepswinnaar kroont.

Gerard Pique in action with Morocco's Khalid Boutaib. (PRO SHOTS/Action Images)
Gerard Pique in action with Morocco's Khalid Boutaib. (PRO SHOTS/Action Images)

Jonge vrouw het vaakst lastiggevallen

FOK!kers wisten dit natuurlijk allang, maar het Centraal Bureau voor de Statistiek heeft het nu tot op de bodem uitgezocht. Vrouwen van 18 tot 25 jaar hadden in 2017 het meest te maken met gedrag dat ze als respectloos ervoeren; 33 procent ervoer dit op straat en 22 procent in het openbaar vervoer. Van alle Nederlanders van 15 jaar en ouder werd respectievelijk 20 en 13 procent hiermee geconfronteerd. Dat blijkt uit de Veiligheidsmonitor van het CBS. Hiervoor is respondenten gevraagd naar ervaringen van gedrag dat zij zelf als respectloos hebben ervaren.

Mannen van 18 tot 25 jaar geven minder vaak aan respectloos gedrag te ervaren dan vrouwelijke leeftijdgenoten, maar wel meer dan gemiddeld. Van hen had 26 procent dit in 2017 meegemaakt op straat en 18 procent in de bus, trein of tram. Hierbij speelt een rol dat jongeren zich vaker op straat begeven en vaker met het openbaar vervoer reizen. Ook meisjes van 15 tot 18 jaar ervaren meer dan gemiddeld overlast op straat en in het openbaar vervoer, in tegenstelling tot jongens van deze leeftijd.

Meer respectloos gedrag in de stad
Jongeren in de stad geven minder vaak aan dat ze respectloos gedrag op straat en in het openbaar vervoer ervaren dan op het platteland. In zeer sterk stedelijk gebied 33 procent van de jongeren van 15 tot 25 jaar respectloos gedrag op straat, in niet-stedelijk gebied 18 procent. Ongeveer 20 procent van de jongeren in zeer sterk stedelijk gebied ervaart respectloos gedrag in het openbaar vervoer, tegen 13 procent in niet-stedelijk gebied.

Minder respectloos gedrag dan vijf jaar geleden
Jongeren hebben minder vervelende ervaringen op straat en in het openbaar vervoer dan in 2012. Toen had nog 30 procent van de 15- tot 25-jarigen te maken met respectloos gedrag op straat. In 2017 is dit percentage gedaald tot 27. In het openbaar vervoer daalde dit van 22 naar 18 procent.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.