'Extreemrechts ronselt terroristen tegen islam'

Over de islam, terreur en wat nog meer heerst de afgelopen tijd wel enige discussie. Zo ook in Frankrijk, waar een extreemrechtse groepering onlangs tien leden opgepakt zag worden: men zou bezig zijn geweest aanslagen op alles wat met de islam te maken heeft voor te bereiden.

Op de site van Guerre de France, een soort Franse Stormfront-versie, is onder anderen een bewerkte foto van de Eiffeltoren te zien: tanks, dode militairen, het lijkt allemaal wel wat op een scene uit Call of Duty, of een IS-propagandafilm.

De bedoeling van Guerre de France, onderdeel van de Action des Forces Opérationnelles (AFO) is vrij duidelijk, zo vinden we op de website: Franse burgers klaarstomen voor de strijd, waarbij zo ongeveer alles wat enigszins met de islam te maken heeft als de grote boze vijand neer wordt gezet.

Radicale islams hadden volgens de plannen het slachtoffer moeten worden van moordpartijen, net als radicale gevangenen die hun straf uitgezeten hebben. De helden waren daarnaast naar verluidt ook van plan om, heel stoer, willekeurige vrouwen aan te vallen, omdat die toevallig een hoofddoek op hadden.

Een oud-politieagent van 65 leidt de boel. Althans, voor hij afgelopen week van zijn bed getrokken werd door de politie. Verder zitten in de groep bijvoorbeeld ook 'gewone' huisvaders, die zich bij schietclubs aan het voorbereiden waren op 'de oorlog'.

Het hele AFO-gebeuren komt dan weer voort uit de Volontaires pour la France (VPF), dat gesticht werd na de aanslag tegen Charlie Hebdo. Onder meer een oud-luchtmachtgeneraal en een voormalig Front National-Europarlementslid leiden dat, officieel wel zonder geweld.

De Belgische veiligheidsdiensten zitten er in hun land ook scherp op. "Hier leeft dat gedachtegoed ook, maar waarschijnlijk ontbreekt het hier nog aan leidersfiguren. Dat kan natuurlijk veranderen, dus dat houden we goed in de gaten", aldus een Belgische veiligheidsbron.