Hockeysters Oranje morsen kansen en worstelen zich langs Spanje

Redactie

In een matige wedstrijd hebben de Nederlandse hockeydames met 2-0 gewonnen van Spanje op het vierlandentoernooi in Breda, dat vooral in het teken staat van de voorbereiding op het WK in Londen (eind juli, begin augustus). Kitty van Male en Frédérique Matla waren de enige aanvallers die het doel van de Spanjaarden wisten te vinden, ondanks meerdere opgelegde kansen.

Aanvaller Lidewij Welten en verdediger Sanne Koolen bleven aan de kant. Van de twintigkoppige selectie die bondscoach Alyson Annan heeft samengesteld voor dit vierlandentoernooi, mogen er per wedstrijd achttien in actie komen. Welten is niet geblesseerd, maar werd mogelijk vanwege haar blessuregevoeligheid gespaard. Voor Koolen is het jammer dat ze zich deze wedstrijd niet in de kijker heeft kunnen spelen.

Duidelijk is dat het vierlandentoernooi ook in het teken staat van de strijd om een klein deel van de achttien plekken in de WK-selectie, die voor de rest grotendeels vergeven lijken te zijn. Nieuwkomer Margot Zuidhof deed het met paar mooie acties niet onaardig. Pijnlijk was het moment waarop Maartje Krekelaar en Lieke Hulsen maandagavond in het spelershotel afscheid moesten nemen van de rest van de selectie. De twee speelsters van Den Bosch – allebei niet geselecteerd voor het vierlandentoernooi – trainen en eten wel met de groep mee, maar moeten ’s avonds het hotel verlaten en in hun eigen huis overnachten. De geblesseerde Laura Nunnink (hamstring) blijft wel in het hotel.

Het zegt iets over hoe moeilijk het voor Krekelaar en Hulsen wordt om zich nog in de WK-selectie te knokken, die na het vierlandentoernooi wordt bekendgemaakt. Met name voor Krekelaar moet die klap hard aankomen, nadat ze afgelopen jaar in Nieuw-Zeeland topscorer van de Hockey World League werd met vijf velddoelpunten. Bondscoach Alyson Annan vindt dat ze de laatste maanden minder in vorm is. Haar gebroken pink lijkt geen rol te spelen in het feit dat ze nu niet is geselecteerd.

Nederland had het moeilijk tegen Spanje, de nummer elf van de wereld, die de afgelopen jaren aan kwaliteit heeft gewonnen. Het was de eerste keer sinds zestien interlands (de halve finale op het EK tegen Engeland in augustus) dat Nederland voor rust niet scoorde. Oranje kreeg in de eerste twee kwarten drie grote kansen, waarin telkens de verkeerde keuze werd gemaakt. Na een sublieme backhandpass van Marloes Keetels, het hoogtepunt voor de rust, stond Kitty van Male helemaal vrij en oog in oog met de Spaanse keepster Maria Ruiz. Maar ze tipte de pass meteen tegen de goalie aan, in plaats van dat ze de bal in alle rust aannam.

Daarna timede Frédérique Matla bij de tweede paal een prima pass van Malou Pheninckx verkeerd en had Eva de Goede alle tijd om op doel te slaan. Maar ze koos voor een flats, die werd gered door de Spaanse keepster. Het duurde tot de 37ste minuut voor Van Male de ban brak nadat ze bij een snel uitgespeelde counter het eindstation was van een mooi driehoekje met Xan de Waard en Frédérique Matla. Twee minuten voor tijd verdubbelde Matla de voorsprong met een knap backhandschot, maar het is duidelijk dat Oranje de komende weken aan de aanvallende stootkracht moet werken om op het WK in bloedvorm te zijn.