FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 16 november 2016

'Gegevens huurders slecht afgeschermd'

De privacy van mensen die woningen huren van woningcorporaties staat op de tocht, omdat deze organisaties de klantgegevens onvoldoende afschermen. Dat blijkt uit een onderzoek van advies- en accountantsbureau BDO.

Het bureau nam de situatie bij 31 woningcorporaties onder de loep en noemt de bevindingen die daaruit voortkomen alarmerend. "Ze hebben hun informatiebeveiliging bij lange na niet op orde. Het overgrote deel heeft geen concreet beveiligingsbeleid en heeft niet de juiste kennis in huis van bestaande en naderende privacywetgeving. Daarmee lopen woningcorporaties niet alleen achter bij andere (semi)publieke sectoren, maar zetten ze ook de privacy van huurders op het spel."

BDO raadt de corporaties aan met spoed werk te maken van het afschermen van de dossiers, omdat de gegevens die daarin worden opgenomen door wet- en regelgeving steeds gevoeliger worden. "Daar waar de naam, het adres en betalingsgegevens van huurders vroeger volstonden, hebben corporaties sinds 2011 bijvoorbeeld ook hun inkomensgegevens en het burgerservicenummer nodig. Vaak staan ook extra zaken zoals de gezinssamenstelling, (delen van) medische dossiers en een eventueel strafblad geregistreerd."

Evalueren
Het bureau beveelt de organisaties onder meer aan de dataveiligheid intern meer en beter te evalueren.

Aedes, de koepel van woningcorporaties, herkent punten van kritiek uit het rapport en stelt druk bezig te zijn verbeteringen door te voeren. "We hebben onder meer een handleiding met richtlijnen op het gebied van dataveiligheid opgesteld voor de woningcorporaties", aldus een woordvoerder. "Ook de komende tijd blijven deze kwesties een punt van aandacht voor ons."

'Gegevens huurders slecht afgeschermd'
'Gegevens huurders slecht afgeschermd' (Foto: BuzzT)

Meer geld voor topsport en oud-sporters

Topsporters kunnen de komende jaren rekenen op jaarlijks 12,5 miljoen euro extra. Minister Edith Schippers (Sport) besteedt het grootste deel van dat geld rechtstreeks aan de topsport, maar trekt ook een deel uit voor topsporttalenten, voorzieningen en coaches voor topsporters en paralympische sporters. De topsportbegroting stijgt van ongeveer 40 naar ruim 50 miljoen euro.

Schippers wil bovendien sporters helpen na hun sportcarrière een baan te vinden, schrijft ze aan de Tweede Kamer. Daarvoor maakt ze een half miljoen vrij.

Nederland streeft er al jaren naar zich bij de beste tien sportlanden van de wereld te voegen. Op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro van afgelopen zomer lukte dat net niet.

Verheugd
Ook de Nederlandse loterijen brengen tot 2019 ieder jaar wat extra miljoenen op voor de sport. Dat geld wil Schippers steken in de grote sporttoernooien die de komende jaren in Nederland worden gehouden.

Gerard Dielessen, algemeen directeur van van sportkoepel NOC*NSF, reageerde verheugd op de toezegging van Schippers. "Dit is een prachtige stap van minister Schippers. Een structurele stijging van meer dan 25 procent van het topsportbudget", zei hij. "We zijn daar erg blij mee en realiseren ons goed dat de prachtige resultaten van de Olympische en Paralympische teams er aan hebben bij gedragen dat het kabinet het Nederlandse topsportbeleid zo'n stevige impuls heeft willen geven. Hiermee wordt het mogelijk onze internationale positie te houden en zelfs te versterken. Goed nieuws ook voor onze talenten, door het structurele karakter kunnen zij ook verzekerd zijn van voldoende middelen om hun talenten maximaal te ontwikkelen."

Meer geld voor topsport en oud-sporters
Meer geld voor topsport en oud-sporters (Foto: ANP)

Kamer kritisch over plan voor flexibele aow

De Tweede Kamer heeft nog grote moeite met het plan van onafhankelijk Kamerlid Norbert Klein voor een flexibele AOW. Veel partijen plaatsten woensdagavond vraagtekens bij de uitvoerbaarheid en de kosten.

Klein wil met zijn wetsvoorstel bereiken dat mensen er voor kunnen kiezen om eerder of later dan de AOW-leeftijd met werken te stoppen. De hoogte van de AOW hangt dan af van het moment dat de oudedagsvoorziening ingaat. Hoe langer je wacht, hoe hoger het bedrag.

Regeringspartij VVD vreest dat het plan banen kost. Wel is er waardering voor de keuzevrijheid die ouderen krijgen. Coalitiepartner PvdA, die zelf een flexibele AOW vanaf 65 jaar wil, vraagt zich af hoe werknemers het juiste advies kunnen krijgen. Oppositiepartijen D66 en CDA wijzen onder meer op het gevaar dat werkgevers werknemers kunnen gaan dwingen vervroegd met pensioen te gaan.

Kamer kritisch over plan voor flexibele aow
Kamer kritisch over plan voor flexibele aow (Foto: ANP)

Trump eet steak, media bloedlink

Rachel Maddow, MSNBC-presentatrice en één van de grootste openlijke Clintonsupporters in de Amerikaanse mediawereld, is flink pissig op Donald Trump. Waarom? Hij is een lekker stukje vlees gaan eten in een restaurant nabij de Trump Tower zonder de media daarover te informeren.

Schokkend, natuurlijk. Hoewel het geen vaststaande regel is, geeft Maddow zelf al toe, geven (aanstaande) presidenten doorgaans aan de media door wat ze die dag van plan zijn. Trump had eerder dinsdagavond laten weten verder geen plannen meer te hebben, maar besloot uiteindelijk een steak te gaan eten. 

Wanhopig zoekend naar redenen om Trump af te zeiken, hakte Maddow direct bijna vier minuten op hem in. Ze deed dat op zo'n manier waarop je vriendin passieve agressie communiceert met flink veel ogen knipperen en opmerkingen als 'ik ben niet boos, ik ben teleurgesteld'.

Ook het berucht SJW-linkse Huffington Post moest even een kotsartikeltje plaatsen: Trump eet zijn biefstukje graag goed doorbakken, en dat zou de allervreselijkste manier ooit zijn. Ze voegen toe: "Wie zijn biefstuk doorbakken eet, is een inherent slecht mens."

Maddow's intense teleurstelling op camera vastgelegd. Weet je wie OOK biefstuk at? Hitl... oh nee, die was vegetariër. Brekend nieuws: Trump is officieel erger dan Hitler!

BEP-rapper Taboo had teelbalkanker

Jaime Luis Gómez, vooral bekend onder zijn artiestennaam Taboo, heeft teelbalkanker overwonnen. Dat onthulde de rapper van The Black Eyed Peas woensdag in de tv-show The Doctors.

De ziekte werd min of meer per toeval ontdekt bij Taboo. De rapper had al jaren last van zijn rug nadat hij eens zijn stuitje had gebroken. Toen de pijn erger werd in combinatie met griepachtige verschijnselen bracht hij toch maar een bezoek aan een arts. Die ontdekte na een reeks onderzoeken dat hij aan kanker leed.

Er was direct haast geboden, want de kanker was al uitgezaaid naar de lymfeklieren in de buik. Dokters vreesden dat de ziekte zich nog verder zou verspreiden. Taboo moest daarom een agressieve chemotherapie ondergaan en ook moest zijn rechter testikel verwijderd worden.

"Het voelde bij elkaar als een oorlog, een marteling en een nachtmerrie. Alles in een", zei Taboo in de show over de chemo. De strijd was echter niet voor niets. "Ik ben weer kankervrij, dames en heren!"

Taboo hoopt door zijn verhaal te delen mensen aan te sporen vooral een arts op te zoeken wanneer ze langdurig ergens last van hebben.

BEP-rapper Taboo had teelbalkanker
BEP-rapper Taboo had teelbalkanker (Foto: BuzzE)

Complottheorie: 'Assange vermoord'

Een nieuwe complottheorie doet sinds enkele weken de ronde op het internet. Julian Assange, hoofd van Wikileaks en al jaren opgesloten in de Ecuadoriaanse ambassade in Londen, zou mogelijk vermoord zijn en sinds 4 oktober geen teken van leven meer gegeven hebben.

Assange was van plan nét voor de verkiezingen allerlei zaken naar buiten brengen die niet alleen het daglicht niet kunnen verdragen, maar Hillary Clinton en anderen in Washington dusdanig zouden beschadigen dat zij voorgoed politiek uitgeschakeld (en in cellen opgesloten) zouden worden. Hij kondigde dat al maanden aan, maar van dat lek is niet veel terechtgekomen.

Ecryptie en ontsleuteling
De wel gelekte documenten voldoen niet aan de 'hash'-coderingen die als garantie van echtheid worden uitgegeven. Dat werkt als volgt: een bepaalde encryptiecode is voor iedereen openbaar en wordt altijd als standaard gebruikt bij Wikileaks-documenten. Als je een bepaald document door dat script heen mikt, krijg je een resultaatcode. Die is voor iedereen in de wereld hetzelfde: zolang je hetzelfde document en dezelfde encryptie gebruikt, heb je dezelfde eindresultaten.

Om de echtheid van gelekte documenten te waarborgen worden de 'eindcodes' altijd van tevoren aangekondigd. Zo kun je zelf controleren of er aanpassingen in de bestanden zijn gemaakt: als dat niet het geval is klopt de eindcode met de aangekondigde code, maar zijn er wijzigingen aangebracht, dan krijg je hele andere resultaten. Lang verhaal kort: de eindresultaten van sinds Assange's verdwijning gelekte documenten zouden niet kloppen - oftewel, er zou met de bestanden geknoeid zijn.

Vermissing
Verder zouden er nog een heel aantal ogenschijnlijk verdachte omstandigheden hebben plaatsgevonden. Men vreest inmiddels voor het leven van Assange, die al sinds begin oktober niet meer gezien zou zijn. Volgens deze site, die een teller en de feiten en vermoedens bijhoudt, was Assange's laatste teken van leven 43 dagen geleden. De ambassade van Ecuador kneep op 18 oktober Assange's internet af. Diezelfde dag zou tv-zender Fox de arrestatie van Assange aangekondigd hebben, maar daar hoorde men verder niets meer over.

Assange's advocaten mochten niet aanwezig zijn bij de ondervragingen die de autoriteiten afgelopen week zouden hebben gedaan. Foto's die vrijgegeven worden zijn maanden of jaren oud, audio zou uit oude interviews zijn samengesteld en nieuwe interviews worden via derde partijen gedaan in plaats van direct met de beste man zelf.

'Help him'
Wikileaks zou op 20 en 21 oktober enkele tweets verstuurd hebben met een aantal letters die verkeerd (extra) leken te zijn getypt. Als je die achter elkaar zette stond er 'HELP HIM'. Een interview van maandag met advocate Jennifer Robinson zou verder ook nog zeer verdacht zijn: zo zegt ze op 0:09 minuten bíjna 'FBI' in plaats van 'aanklager' en zegt ze dat Assange's gezondheid erg achteruit is gehold in de jaren dat hij vastzat op de ambassade, terwijl eerder gereleasde documenten stelden dat Assange zo gezond als wat zou zijn.

Een 'timeline' met de tientallen andere verdachtheden vind je hier. Een tweet van bijna een maand geleden alweer:

Vanzelfsprekend is een complottheorie per definitie vergezocht, maar mocht Assange toch binnenkort 'een natuurlijke dood' gestorven zijn, dan heb je het hier als eerst gelezen. Er desalniettemin acties op touw gezet om Assange te proberen te benaderen en op Reddit zijn er subreddits in het leven geroepen om uit te vogelen wat er echt is gebeurd, zoals WhereIsAssange. In het beste geval is Assange een paar weken zoek geweest - in het ergste geval is-ie al eventjes keihard doodvermoord.

Petroleumstel
Julian Assange, 1971-20?? (CC: Espen Moe)

Nederlanders allemaal weg uit Kaikoura

De circa zestig Nederlanders die zondag door de aardbeving in Nieuw-Zeeland waren gestrand in de stad Kaikoura, zijn allen geëvacueerd. Ze zullen hun vakantie elders in Nieuw-Zeeland voortzetten. Dat zei een woordvoerder van hun reisorganisatie Travel Essence woensdagavond.

Travel Essence charterde een vliegtuigje om de Nederlandse vakantiegangers in groepjes weg te halen uit Kaikoura. De populaire badplaats op het Zuidereiland raakte na de zware beving afgesneden van de buitenwereld.

Twee schepen van de Nieuw-Zeelandse marine bereikten woensdag de kustplaats. Ze zullen de rest van de ongeveer 1200 gestrande toeristen uit de stad weghalen. Travel Essence wilde niet wachten op de schepen. "Wij vonden dat te lang duren. Voordat het allemaal op gang is gekomen, is het zo zaterdag op zondag", zei de woordvoerder.

Nederlanders allemaal weg uit Kaikoura
Nederlanders allemaal weg uit Kaikoura (Foto: ANP)

Hack-boete KPN blijft in stand

De boete van 364.000 euro die KPN in 2013 kreeg opgelegd door de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vanwege een beveiligingslek blijft gehandhaafd. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) heeft woensdag in hoger beroep bepaald dat de boete terecht is, omdat KPN tekortschoot in de beveiliging van klantgegevens.

Aanleiding voor de boete was een hack bij het telefoniebedrijf in 2012. Het telecombedrijf erkende eerder al wel dat destijds dingen mis zijn gegaan, maar tekende beroep aan tegen het boetebesluit. Volgens KPN zijn geen klantgegevens op straat komen te liggen en heeft het sindsdien de beveiliging fors opgeschroefd.

Volgens het CBb doet het feit dat de hacker geen gegevens heeft ontvreemd niet af aan de schending van de zorgplicht door KPN. Daarom is het terecht dat de ACM de boete oplegde.

De computerinbraak bij KPN in januari 2012 was het werk van een destijds zeventienjarige hacker, die daar inmiddels voor is veroordeeld.

Hack-boete KPN blijft in stand
Hack-boete KPN blijft in stand (Foto: BuzzT)

PresidentiŽle eer voor Hanks en Springsteen

Robert de Niro, Tom Hanks en Robert Redford worden volgende week dinsdag verwacht in het Witte Huis. Daar worden ze onderscheiden met de Presidential Medal of Freedom. De drie acteurs zijn niet de enigen die ontboden worden. Ook talkshowhost Ellen DeGeneres, zangeres Diana Ross en zanger Bruce Springsteen behoren tot de groep van 21 die dit jaar worden geëerd.

De hoge presidentiële eer valt ieder jaar een select groepje te beurt. Het is de hoogste onderscheiding voor burgers in de Verenigde Staten en is bedoeld voor Amerikanen die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan het land of de wereld.

"Het is een eerbetoon aan het idee dat ieder van ons, ongeacht waar we vandaan komen, de mogelijkheid heeft ons land te verbeteren", zegt president Barack Obama in een statement dat door het Witte Huis is verspreid. "Van wetenschappers, filantropen tot aan ambtenaren, activisten, atleten en artiesten. Deze 21 personen hebben Amerika een duwtje in de rug gegeven en miljoenen over de hele wereld geïnspireerd."

Ook basketballers Kareem Abdul-Jabbar en Michael Jordan horen tot de laureaten, net als ondernemer Bill Gates en zijn vrouw Melinda.

Presidentiële eer voor Hanks en Springsteen
Presidentiële eer voor Hanks en Springsteen (Foto: BuzzE)

Dames FC Twente uitgeschakeld door Barcelona

Voor de dames van FC Twente zit het Champions League avontuur erop. In de achtste finales werd het na een 1-0 nederlaag in Enschede 0-4 voor de Catalanen.

In de openingsfase had FC Twente nog wel de beste kansen, maar Ellen Jansen en Lenie Onzia waren te gehaast in de afwerking. Barcelona was wel effectief, uit een hoekschop kopte Marta Torrejón de eerste de beste kans raak. Nog voor rust verdubbelde Barcelona de score, Andressa Alves scoorde na matig verdedigen en besliste daarmee de ontmoeting.

In de tweede helft was te merken dat Twente de moed had opgegeven. Barcelona kon vrijuit spelen en scoorde nog twee keer, Bárbara Latorre kopte simpel raak op aangeven van Ange Nguessan, die even later zelf met een droge schuiver scoorde. 

Belasting op sigaretten mogelijk hoger

Het kan zijn dat de accijnzen voor sigaretten en tabak volgend jaar voor de eerste keer worden geïndexeerd, dat wil zeggen aangepast aan de inflatie. Met andere woorden: hoe hoger de inflatie, hoe hoger die belasting en dus de prijs.

Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) maakte woensdag duidelijk dat hij geen bezwaar heeft tegen het voorstel van SP-Kamerlid Farshad Bashir. Bashir wil voorkomen dat roken relatief goedkoper wordt als andere producten wel duurder worden door de inflatie. Ook hoopt hij het roken onder jongeren te ontmoedigen.

Eigenlijk was de regering niet van plan de accijnzen op sigaretten en tabak te indexeren. Maar Wiebes (VVD) kwam daar tijdens een debat in de Tweede Kamer op terug. Hij vindt dat de Kamer nu maar een oordeel over het SP-voorstel moet geven. Hij zag geen 'zwaarwegend nadeel' meer.

De Kamer stemt donderdag over het plan van Bashir.

Belasting op sigaretten mogelijk hoger
Belasting op sigaretten mogelijk hoger (Foto: ANP)

5000 agenten bewaken Obama in Berlijn

De Duitse politie zet deze week 5000 mensen in tijdens het bezoek van de Amerikaanse president Barack Obama aan Berlijn, aldus Duitse media. Obama komt woensdagavond aan in de Duitse hoofdstad en vertrekt vrijdagmiddag richting Peru.

Het bezoek van Obama aan Duitsland wordt gezien als afscheidsbezoek aan zijn bondgenoot en bondskanselier Angela Merkel.

De politie in Berlijn krijgt steun van collega's uit dertien deelstaten. Die bewaken onder meer de route die de colonne met Obama aflegt. Omdat vrijdag ook leiders van andere landen naar Berlijn komen, is het aantal politiemensen dat aan het werk moet zeer groot. Samen met Obama praten de Europese leiders over de verhoudingen tussen Europa, de VS en Rusland na het aantreden van Donald Trump als nieuwe president van Amerika.

5000 agenten bewaken Obama in Berlijn
5000 agenten bewaken Obama in Berlijn (Foto: ANP)

Informatiebeveiliging deel scholen gebrekkig

Een op de drie middelbare scholen moet meer doen met de informatiebeveiliging en privacybewaking. Dat denkt althans de publieke organisatie voor onderwijs en ICT Kennisnet, dat hier later dit jaar onderzoek naar wil doen.

Job Vos van Kennisnet reageert hiermee op een bericht woensdag in het AD, waarin wordt gesteld dat tientallen middelbare scholen het afgelopen jaar gedupeerd zijn door hackende scholieren. Vos geeft aan geen harde cijfers te hebben. Ook dit onderdeel moet in het onderzoek worden meegenomen. Wel wordt Kennisnet volgens Vos geregeld benaderd door scholen met de vraag hoe ermee om te gaan. "Het gebeurt, en redelijk vaak."

Het gaat hierbij vooral om DDoS-aanvallen, waarmee scholieren het systeem van de school platleggen, bijvoorbeeld vlak voor een belangrijke toets. "Voor 5 euro kun je een programma voor een DDoS-aanval kopen", geeft Vos aan.

Cijfers
Daarnaast proberen scholieren ook weleens in te loggen op het netwerk van de school. "Als je de gebruikersnaam van een docent weet, heb je al een van de twee gegevens die benodigd zijn voor de illegale toegang tot cijfers." Hierover heeft Kennisnet de laatste tijd echter geen meldingen binnengekregen. "Maar in dit soort gevallen schakelen scholen vaak een opsporingsbedrijf in en niet ons."

Scholen moeten zich volgens Vos niet laten overvallen door een aanval, maar er proactief mee aan de slag gaan. "Het begint met het ontwikkelen van beleid. Hoe wil je als school omgaan met hackende leerlingen en hoe wil je omgaan met je gegevens en software?"

Wasstraat
Op basis daarvan kunnen scholen een risicoanalyse uitvoeren en maatregelen nemen. Scholen die iedere week te maken hebben met een website die eruit ligt, kunnen bijvoorbeeld een zogenoemde wasstraat aanschaffen, die het internetverkeer wast. Bij een DDoS-aanval wast zo'n straat er bijvoorbeeld de slechte verzoeken uit.

Ook bewustwording is van groot belang, zowel voor docenten als voor leerlingen. "Een docent logt bijvoorbeeld in op digibord en toetst zijn gebruikersnaam in, wat leerlingen kunnen zien. Leerlingen kunnen dan gelijk zelf ook een wachtwoord intoetsen. Na drie foute pogingen blokkeert het programma. De klas ligt dubbel. Een simpel advies: zet het digibord uit als je gaat inloggen."

Meer voorlichting kan echter ook helpen. Zo kunnen scholen uitleg geven over wat zo'n aanval een school kost, maar bijvoorbeeld ook dat het strafbaar is. Wat scholen kunnen doen is een plusklasje opstarten voor de echte wizzkids, zegt Vos. Die kunnen dan samen met de school naar de beveiliging van het netwerk kijken, maar bijvoorbeeld ook worden aangemoedigd leerlingen die digitaal wat minder handig zijn te helpen. "Met zo'n plusklasje omarm je ze en heb je meer controle over ze. Je kunt ze beter volgen en monitoren. En je zit er zelf bij als ze fouten maken."

Informatiebeveiliging deel scholen gebrekkig
Informatiebeveiliging deel scholen gebrekkig (Foto: BuzzT)

ABN AMRO grote verliezer in rode AEX

ABN AMRO heeft woensdag een slechte beurt gemaakt op de beurs in Amsterdam. De bank kondigde een nieuwe reorganisatieronde aan en was veruit de grootste verliezer in een negatieve AEX. Ook elders in Europa sloten de belangrijkste beursgraadmeters in het rood.

De Amsterdamse AEX-index eindigde na een wisselvallige handelssessie 0,2 procent in de min op 449,66 punten. De MidKap steeg 0,4 procent naar 649,61 punten. De graadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs leverden 0,6 tot 0,8 procent in.

Het aandeel ABN AMRO verloor 4,1 procent. De bank zag zijn nettowinst afgelopen kwartaal met een vijfde stijgen, meer dan waarop was gerekend. Beleggers grepen de kwartaalcijfers echter aan om wat winst te nemen, na de opmars van de afgelopen tijd. Informatieleveranciers Wolters Kluwer en RELX deden het met plussen van respectievelijk 4 en 4,4 procent het best in de AEX.

Corbion
Voedingsingrediënten- en chemicaliënproducent Corbion werd bij de middelgrote bedrijven bijna 10 procent meer waard. Het voormalige CSM kondigde een joint venture aan met Total voor de ontwikkeling van bioplastics. Beide bedrijven krijgen een belang van 50 procent in de onderneming, die zich richt op de productie van polymelkzuur (PLA).

In de MidKap verloor Delta Lloyd verder 0,1 procent. De verzekeraar liet weten substantiële voordelen te zien in het fusieplan van concurrent NN Group. Dat bedrijf moet dan echter wel met een aanzienlijk hoger bod komen dan de 5,30 euro per aandeel dat begin oktober werd gedaan. Delta Lloyd noteerde woensdagmiddag op 5,60 euro. NN Group, dat donderdag zijn kwartaalcijfers publiceert, verloor in de AEX 0,3 procent.

Euro
In Frankfurt verloor Hugo Boss ruim 10 procent. Het luxe kledingmerk waarschuwde dat groei in de opbrengsten nog zeker tot 2018 op zich laat wachten. Ook Bayer ging op de Duitse beurs omlaag. Het chemieconcern leverde 4,2 procent in na bekendmaking van de uitgifte van converteerbare obligaties.

De euro was 1,0695 dollar waard, tegen 1,0730 dollar bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag. Amerikaanse olie werd 0,5 procent goedkoper op 45,57 dollar per vat. De prijs van Brentolie zakte 0,6 procent naar 46,66 dollar per vat.

ABN AMRO grote verliezer in rode AEX
ABN AMRO grote verliezer in rode AEX (Foto: ANP)

Launch-trailer Planet Coaster *O*

Frontier Developments heeft de launch-trailer voor Planet Coaster gereleased. Planet Coaster komt morgen beschikbaar, maar kan al een tijdje worden aangeschaft in Alpha en Bétafase (je kunt 'm dus nu al kopen en spelen!)

Planet Coaster wordt al maanden geroemd om z'n graphics, mogelijkheden en development team, die zeer dicht bij de users staat. Daarnaast heeft het team veel ervaring in het maken van pretparksimulatoren. Zo was het team achter Planet Coaster onder meer verantwoordelijk voor Rollercoaster Tycoon 3.

De tegenhanger van Planet Coaster, Rollercoaster Tycoon World, moet teren op de bekende naam, maar lijkt in alle opzichten inferieur aan Planet Coaster, getuige veel boze reviews en video's op youtube. Toch besloot Atari om RCTW vandaag al te releasen in de hoop de wind uit de zeilen van Frontier Developments te halen.

Of dat succesvol gaat zijn moet nog blijken, want de concensus onder de testers en early adopters is dat Planet Coaster deze slag ruimschoots zal winnen.

Oordeel zelf over de launch-trailer, of neem een kijken in de Planet Coaster reeks op ons forum.

E-bikes domineren omzet fietsenbranche

De populariteit van elektrische fietsen heeft de Nederlandse fietsbranche vorig jaar aan meer omzet geholpen. E-bikes waren voor het eerst goed voor meer dan de helft van de totale opbrengsten. Dat blijkt uit cijfers die de RAI Vereniging woensdag heeft gepubliceerd.

Fietsverkopers brachten in 2015 in totaal 983.000 rijwielen aan de man, 6,5 procent minder dan een jaar eerder. Maar doordat de verkoop van duurdere e-bikes met bijna een kwart toenam tot 276.000, viel de omzet toch hoger uit. De totale opbrengsten stegen van 887 miljoen naar 899 miljoen euro. Daarvan kwam 514 miljoen euro uit de verkoop van e-bikes, 100 miljoen meer dan een jaar eerder.

Volgens voorzitter Steven van Eijck van de RAI Vereniging is de e-bike niet alleen populair bij ouderen of mensen met een fysieke beperking. "Ook voor jongeren en forensen die een grote afstand moeten afleggen naar school of werk is de e-bike een aantrekkelijk alternatief", zei hij.

E-bikes domineren omzet fietsenbranche
E-bikes domineren omzet fietsenbranche (Foto: ANP)

Kamp tegen Belgen: overname PostNL ongewenst

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) heeft woensdagmiddag in Brussel in een gesprek met zijn Belgische collega Alexander De Croo nog eens duidelijk gemaakt dat hij niets ziet in een overname van PostNL door het Belgische Bpost. Het Nederlandse bedrijf wijst het bod af.

Kamp gaf daarbij aan dat het vanuit de optiek van de Nederlandse regering "het een stap terug is als na een afgerond privatiseringsproces het voormalige Nederlandse staatsbedrijf overgenomen zou worden door een bedrijf waarvan de meerderheid van de aandelen in handen is van de Belgische staat". Daarmee herhaalde hij het standpunt dat hij dinsdag in de Tweede Kamer verkondigde.

De kwestie moet aan de bedrijven worden overgelaten, vindt De Croo. "Mogelijke onderhandelingen over dit voorstel moeten zonder politieke inmenging kunnen gevoerd worden tussen het management en de raad van bestuur van Bpost enerzijds, en de raad van bestuur en de raad van commissarissen van PostNL anderzijds."

Kamp tegen Belgen: overname PostNL ongewenst
Kamp tegen Belgen: overname PostNL ongewenst (Foto: ANP)

Lil' Kleine genomineerd voor Dom Bontje

Rappers Lil' Kleine en Boef behoren dit jaar tot de genomineerden van de jaarlijkse internetverkiezing Dom Bontje. Ze nemen het op tegen oud-burgemeester Onno Hoes, acteur Everon Jackson Hooi, zanger Ralf Sanchez en de Nederlandse nertsenfokkers. Dat heeft de organisatie, dierenbeschermingsorganisatie Bont voor Dieren, woensdag bekendgemaakt.

De jaarlijkse Dom Bontje-verkiezing vraagt zoals altijd aandacht voor het dierenleed achter bont. "Wanneer we bekende Nederlanders wijzen op hun bont(kraag) blijkt soms dat zij er geen idee van hebben dat het bont dat zij dragen echt is", aldus directrice Nicole van Gemert. "Het komt dan ook regelmatig voor dat ze door onze informatie besluiten geen bont meer te dragen. Indien ze dat niet doen en het slechte voorbeeld blijven geven, worden ze door ons genomineerd."

De verkiezing loopt tot 31 december. In januari wordt de winnaar bekendgemaakt. Vorig jaar ging ontwerper Mart Visser er met de oneervolle titel vandoor. Andere winnaars zijn onder anderen koningin Máxima, prinses Beatrix, Gerard Joling, Fatima Moreira de Melo, Yolanthe Sneijder-Cabau en Sylvie Meis.

Lil' Kleine genomineerd voor Dom Bontje
Lil' Kleine genomineerd voor Dom Bontje (Foto: BuzzE)

Meldingen missers ziekenhuizen nemen toe

Het aantal meldingen van zogenoemde calamiteiten in ziekenhuizen aan de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) is de eerste helft van dit jaar flink toegenomen ten opzichte van 2015. Dit blijkt uit een onderzoek waarvan de IGZ woensdag de resultaten bekendmaakte.

Vorig jaar ontving de inspectie 958 meldingen. In de eerste helft van dit jaar kwamen al 752 meldingen binnen. De verwachting voor heel 2016 is dat dit aantal op 1504 meldingen uitkomt.

Volgens de IGZ leren ziekenhuizen calamiteiten beter herkennen, waardoor het aantal meldingen stijgt. Medische instellingen zijn verplicht fouten te melden aan de inspectie. De toename van het aantal meldingen betekent volgens de organisatie dus niet dat de zorg minder veilig wordt. "Integendeel. Doordat ziekenhuizen meer melden, onderzoeken ze meer en wordt de kans kleiner dat de ongewenste situatie nog eens voorkomt", aldus het rapport.

Meldingen missers ziekenhuizen nemen toe
Meldingen missers ziekenhuizen nemen toe (Foto: ANP)

Duitse spionagechef vreest inmenging Russen

De Duitse binnenlandse inlichtingendienst maakt zich ernstig zorgen over Russische inmenging in de Bondsdagverkiezingen die volgend jaar worden gehouden. Chef Hans-Georg Maassen sprak dinsdag in een interview met persbureau Reuters van een "hybride dreiging".

Maassen vreest dat de Russische regering "de publieke opinie en het besluitvormingsproces wil beïnvloeden", bijvoorbeeld door valse verhalen te verspreiden. Hij ziet het als noodzaak om desinformatie te ontmaskeren. "Wanneer mensen zich realiseren dat de informatie die ze krijgen niet klopt, verliezen de giftige leugens hun effectiviteit."

Ook vanuit Amerikaanse inlichtingendiensten werd in aanloop naar de presidentsverkiezingen daar gewaarschuwd voor Russische inmenging. Het Kremlin heeft die beschuldigingen van de hand gewezen.

Duitse spionagechef vreest inmenging Russen
Duitse spionagechef vreest inmenging Russen (Foto: ANP)

'Amazon brengt Prime naar Nederland'

Amazon brengt zijn videodienst Prime in december naar tweehonderd nieuwe landen, waaronder Nederland. Dat suggereert Jeremy Clarkson op Twitter. Volgens de Engelse tv-persoonlijkheid gaat Amazon 'wereldwijd'.

In een filmpje op de Amazon-website bevestigen Clarkson en zijn medepresentatoren Richard Hammond en James May dat hun nieuwe programma The Grand Tour vanaf december vrijwel overal ter wereld te zien is. Bij de première komende vrijdag is de autoshow nog alleen beschikbaar voor Amazon Prime-abonnees in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Japan en Duitsland.

Het is niet duidelijk of Amazon Prime volledig beschikbaar maakt in Nederland. Abonnees van de dienst krijgen ook gratis muziekstreaming, onbeperkte foto-opslag en gratis snelle levering van artikelen die bij Amazon gekocht zijn.

'Amazon brengt Prime naar Nederland'
'Amazon brengt Prime naar Nederland' (Foto: BuzzE)

Taylor Swift best verdienende jonge ster

Taylor Swift heeft een prima jaar achter de rug. De liefde van haar leven vond de 26-jarige zangeres niet, maar haar hartzeer legde Taylor geen windeieren. Met liedjes die veelal over haar exen gaan, harkte de Amerikaanse 170 miljoen dollar (159 miljoen euro) bij elkaar.

Daarmee voert Taylor Forbes' lijstje van best verdienende sterren onder de dertig jaar aan. De zangeres verdiende vooral goed aan haar 1989-wereldtournee, waarmee ze vorig jaar juni Amsterdam aandeed. De 85 concerten leverden zo'n 250 miljoen dollar (233 miljoen euro) op.

Ook de jongens van One Direction boeren nog steeds goed. Hoewel de boyband begin dit jaar uit elkaar ging, verdienden Harry Styles en co het afgelopen jaar nog 110 miljoen dollar (103 miljoen euro). De jongens staan daarmee op de tweede plek van de Forbes-lijst.

De derde positie is voor voetballer Lionel Messi, die volgens Forbes 81,5 miljoen dollar (76 miljoen euro) verdiende. Hij blijft onder meer Adele (75 miljoen euro), Rihanna (70 miljoen euro) en Justin Bieber (52 miljoen euro) voor.

Taylor Swift best verdienende jonge ster
Taylor Swift best verdienende jonge ster (Foto: BuzzE)

Bulgarije zit zonder regering

Bulgarije moet op zoek naar een nieuwe regering. Het parlement in Sofia ging woensdag akkoord met het ontslag van het centrumrechtse kabinet van premier Bojko Borisov. Die had zijn politieke lot verbonden aan de presidentsverkiezingen van afgelopen zondag.

De socialistische oppositiekandidaat Rumen Radev won die verkiezingen. Hij versloeg Tsetska Tsatsjeva, de vrouwelijke kandidaat van de centrumrechtse regeringspartij.

"Het resultaat van zondag heeft duidelijk gemaakt dat de maatschappij verandering wil", zei Borisov tegen het parlement van het EU-land. Waarschijnlijk mogen de Bulgaren begin volgend jaar weer naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen.

Bulgarije zit zonder regering
Bulgarije zit zonder regering (Foto: ANP)

BMW roept auto's terug om airbagprobleem

BMW roept 33.600 auto's terug wegens een probleem met de airbags. De auto's zijn voornamelijk in China verkocht. Daar is ook iemand om het leven gekomen bij een ongeluk, zo maakte de Duitse autofabrikant woensdag bekend.

Van de bewuste wagens zijn er 160 in Nederland verkocht. Het gaat om BMW's in de 7- en 5-series gebouwd tussen december 2011 en juni 2012. De betrokken eigenaars krijgen een oproep om hun auto naar de garage terug te brengen voor een kostenloze reparatie.

Het defect doet denken aan airbagproblemen waar wereldwijd miljoenen auto's door worden getroffen, maar volgens BMW heeft dit probleem niets te maken met die airbags van het Japanse bedrijf Takata. In dit geval gaat het om een defecte sensor door een fout bij een andere toeleverancier, waardoor de airbags mogelijk niet goed werken bij een frontale botsing of botsing van achteren.

BMW roept auto's terug om airbagprobleem
BMW roept auto's terug om airbagprobleem (Foto: ANP)

Kensington en Racoon op Concert at SEA 2017

Kensington, Racoon, Broederliefde en - zoals altijd - organisator BLØF spelen volgend jaar op Concert at SEA. Het zijn de eerste namen die voor het festival op 30 juni en 1 juli bekend zijn gemaakt.

Concert at SEA op de Brouwersdam in Zeeland is een van de grootste festivals van Nederland met 40.000 bezoekers per dag. Het is het paradepaardje van de Zeeuwse band BLØF, die het festival in 2017 voor de twaalfde keer organiseert.

"Het is heerlijk om samen met onze bezoekers nu alweer vooruit te kijken naar de zomer. Met deze eerste namen is de start gemaakt voor die mooie twee dagen op de Brouwersdam", zegt BLØF-zanger Paskal Jakobsen.

De voorverkoop start op donderdag 24 november.

Kensington en Racoon op Concert at SEA 2017
Kensington en Racoon op Concert at SEA 2017 (Foto: BuzzE)

Bob Dylan niet naar Stockholm voor Nobelprijs

Bob Dylan komt zijn Nobelprijs voor Literatuur niet persoonlijk in ontvangst nemen. De 75-jarige tekstschrijver en zanger heeft de Zweedse Academie, die de prijs uitlooft, laten weten dat hij vanwege 'verplichtingen die hij eerder is aangegaan' niet naar Stockholm kan komen op 10 december.

"Hij benadrukte opnieuw dat hij zich zeer vereerd voelt en zou willen dat hij de prijs persoonlijk kon aannemen", maakte de Academie woensdag bekend.

Bob Dylan niet naar Stockholm voor Nobelprijs
Bob Dylan niet naar Stockholm voor Nobelprijs (Foto: BuzzE)

Lammers en Barrichello met Nederlands team naar 24 uur van Le Mans

Met Racing Team Nederland zal er komend jaar weer een Nederlands équipe deelnemen aan de LPM2 klasse tijdens de 24 uur van Le Mans. Op initiatief van Jumbo-baas Frits van Eerd is het team opgericht en naast hem zijn Jan Lammers en Rubens Barrichello de beoogde coureurs voor de langeafstandswedstrijd.

De gele, door Jumbo gesponsorde bolide, is door Dallara ontwikkeld en werd vorige week voor het eerst getest op het circuit van Mangy-Cours. Van Eerd stapt in als vereiste onervaren coureur, de zogenaamde bronzen rijder. Hij kan in zijn team terugvallen op de ervaring van voormalig Le Mans-winnaar Lammers en meervoudig grand prix-winnaar Barrichello. Binnenkort zal het team officieel gepresenteerd worden.

De eerste test met de gele bolide van Racing Team Nederland (Bron: YouTube/Racing Team Nederland)

Scheldpartij tussen ÷ztŁrk en Bontes in Kamer

Een opmerkelijk felle discussie tussen de Kamerleden Louis Bontes (VNL) en Selçuk Öztürk (DENK) in de Tweede Kamer vandaag, tijdens het debat over de defensiebegroting. De vraag van Bontes waar de loyaliteit van Öztürk eigenlijk ligt, werd niet op prijs gesteld.

Louis Bontes interrumpeerde het betoog van de Nederlands/Turkse politicus om de wapens bij defensie weg te halen en het departement om te vormen tot een Ministerie voor Vrede en Wederopbouw. Hij vroeg aan Öztürk waar zijn loyaliteit eigenlijk lag, in Nederland of bij Erdogan. "Wie ben jij om mij de loyaliteitsvraag te stellen. Wie ben jij? Je moet eens goed nadenken wie jij bent.", was de straattaal-achtige reactie van Öztürk.

Hierop reageerde Bontes met woorden van dezelfde strekking, waarna voorzitter Khadija Arib ingreep. Ze verzocht de kemphanen om via de voorzitter te spreken, en om niet te tutoyeren. 

En er is beeld:

'Jeremy Clarkson mist vlucht door boze Argentijn'

Voormalig Top Gear-presentator Jeremy Clarkson heeft naar verluidt door toedoen van een zelfbenoemde Argentijnse luchthavenmedewerker een vlucht vanuit Duitsland gemist. Dat meldt The Sun.

Manuel Pereira, werkzaam bij het vliegveld van Stuttgart, zou Clarkson scheldend hebben tegengehouden waardoor de presentator en zijn team niet op tijd bij de gate waren. "Ik ben Argentijn, dus fuck you", zou de werknemer onder meer hebben gezegd.

Een Top Gear-special over Argentinië leidde twee jaar geleden tot ophef in het Zuid-Amerikaanse land omdat een van de wagens het nummerbord 'H982 FKL' had. Hoewel dat een normaal Brits kenteken is, werd het als provocatie gezien: het zou verwijzen naar de door de Britten gewonnen Falklands-oorlog van 1982.

De eilandjes in de zuidelijke Atlantische Oceaan worden ook door de Argentijnen geclaimd, en ieder schoolkind daar leert dat ze eigenlijk de Malvinas heten. Woedende Argentijnen verhinderden destijds de opnames en de affaire leidde tot een diplomatieke rel.

Pereira zei naderhand evenwel Spanjaard te zijn, wat zijn werkgever zou hebben bevestigd. Ook beweert de man dat hij niet heeft gescholden en zich correct en professioneel gedroeg. De werkgever stelt dat het gedrag waarvan de man wordt beschuldigd niet aan de bedrijfsstandaard voldoet. Pereira houdt echter vol dat Clarkson en zijn metgezellen te dronken waren om te worden toegelaten.

Maar de presentator stelt dat ze maar één biertje hadden gedronken, en dat de schijnbare nep-Argentijn na zijn scheldpartij nogal zelfingenomen wegliep. "Ongetwijfeld voor een smerig bord heropgewarmde bonen", aldus Clarkson. Vervolgens kon het team een andere vlucht nemen waarmee ze naar verluidt eerder in Londen aankwamen dan met het gemiste toestel het geval zou zijn geweest.

"De politie zegt dat het haatzaaierij is en zal Pereira oppakken. Jawel, zelfs de Duitsers zijn het eens een keer honderd procent met ons eens", liet Clarkson naderhand weten.

'Timmermans praat mond voorbij over GŁlen'

Er rijzen vragen over de losse tong van de vicevoorzitter van de Europese Commissie. Frans Timmermans beriep zich eerder deze week op Amerikaans onderzoek, toen hij beweerde dat er 'steeds meer indicaties' zijn dat de Gülen-beweging was betrokken bij de mislukte Turkse coup in juli. Het is onduidelijk wat voor onderzoek Timmermans bedoelt, en het lijkt erop dat hij zijn uitspraak van horen zeggen in de wandelgangen heeft.

In het Belgische blad Knack zei Timmermans: "Ondertussen is duidelijk dat wat president Recep Tayyip Erdogan zegt over de rol van de Gülen-beweging in de staatsgreep geen totale onzin is. Op basis van Amerikaans onderzoek zijn er almaar meer indicaties dat die beweging wel degelijk een rol heeft gespeeld." Over welk onderzoek Timmermans het had was echter onduidelijk, aldus de Volkskrant.

Het dagblad deed vervolgens tevergeefs navraag bij zijn woordvoerder, en bij Turkije-rapporteur van het Europees Parlement Kati Piri. Zij stelde weliswaar eerder dat het aannemelijk was dat er Gülen-aanhangers bij de staatsgreep betrokken waren, maar niet dat die door de beweging centraal was aangestuurd. Van het onderzoek dat Timmermans aanhaalde wist ze niets.

Uiteindelijk liet Timmermans via zijn woordvoerder het volgende weten: "Ik sprak slechts over indicaties die ik gezien en gehoord heb in de vele contacten die ik heb."

De zegsman wilde niet zeggen of dat Amerikaanse onderzoek nou wel of niet bestaat. Vermoedelijk dus niet.

Twitter schorst accounts alt-rightprominenten

Twitter is begonnen met een grote zuivering van prominente accounts die in verband worden gebracht met de uiterst conservatieve en rechtse beweging alt-right. Dat meldt The Daily Caller.

Een van de eerste en meest prominente accounts die door de actie is gesneuveld, is die van Richard Spencer, president en directeur van de alt-right-denktank National Policy Institute. Twitter heeft de account van Spencer dinsdagavond verwijderd, aldus The Daily Caller.

Volgens Spencer probeert Twitter het bestaan van alt-right weg te poetsen. "Ze zijn duidelijk bang. Maar ze zullen falen!"

Uitgeverij
Ook de accounts van de National Policy Institute en het onlinemagazine ervan zijn geschorst, evenals een uitgeverij die door Spencer wordt gerund genaamd Washington Summit Publishers. De accounts van andere met alt-right in verband gebrachte accounts zijn eveneens geblokkeerd.

Verschillende twitteraars denken dat de blokkades het gevolg kunnen zijn van nieuwe rapportagefunctionaliteiten die het bedrijf heeft toegevoegd om haat gericht tegen rassen, religies, geslacht of geaardheid tegen te gaan. De actie van Twitter dreigt de kracht te verminderen van de alt-rightbeweging, die flink gebruik heeft gemaakt van Twitter om journalisten en politieke experts verkeerde informatie toe te spelen, in een poging de vorige week gekozen Amerikaanse president Donald Trump te steunen.

Twitter heeft The Daily Caller laten weten dinsdag het beleid te hebben aangepast over wat voor soort content is toegestaan op de sociale mediasite.

Twitter schorst accounts alt-rightprominenten
Twitter schorst accounts alt-rightprominenten (Foto: BuzzT)

World Cup skiŽn Lake Louise afgelast

De World Cup-wedstrijden alpineskiën voor mannen in het Canadese Lake Louise zijn afgelast. Op 26 en 27 november zouden de snelheidsspecialisten voor het eerst dit seizoen in actie komen tijdens de afdaling en super-G, maar dat gaat niet door.

Woensdag werden de sneeuw en de lokale omstandigheden gecontroleerd door wereldskifederatie FIS en daar kwam al snel slecht nieuws uit: een gebrek aan sneeuw, te hoge temperaturen en slechte weersvoorspellingen voor de komende dagen - namelijk te warm weer - hebben de organisatie ertoe gedwongen de wedstrijden af te gelasten.

Naast de skiërs zullen ook de liefhebbers van prachtige plaatjes ongetwijfeld balen van het nieuws. Lake Louise staat bekend als een van de mooiste gebieden waar wereldwijd topsport bedreven wordt. Vaak is het er juist erg koud: twee seizoenen geleden gingen de dames bij een gevoelstemperatuur van zo'n veertig graden onder nul naar beneden. 

Een week na de mannen staan de wedstrijden van de vrouwen gepland. Of dat nog wel door kan gaan is niet bekend, vermoedelijk wordt daar later deze week een beslissing over genomen.

 

Lara Gut vliegt over de piste van Lake Louise in een beter jaar (Foto: Getty)

Turkije haalt 3200 geschorste agenten terug

Vier maanden na de mislukte couppoging heeft de Turkse overheid 3200 politiemensen opnieuw aan het werk gezet. Het gaat om agenten die waren geschorst, omdat ze banden zouden hebben met de geestelijke Fethullah Gülen. Die wordt door Ankara gezien als het brein achter de mislukte poging tot een staatsgreep.

De politietop meldde de terugkeer van de geschorste agenten woensdag aan het Turkse staatspersbureau Anadolu. De Turkse regering van president Recep Tayyip Erdogan heeft tienduizenden medewerkers geschorst wegens mogelijke betrokkenheid bij de couppoging. Als uit onderzoek blijft dat de geschorste medewerkers geen blaam treft, kunnen ze weer aan het werk gaan, anders volgt ontslag.

Turkije haalt 3200 geschorste agenten terug
Turkije haalt 3200 geschorste agenten terug (Foto: ANP)

Franchisenemers AH vangen bot bij rechter

Franchiseondernemers van Albert Heijn hebben bij de rechtbank in Haarlem nul op het rekest gekregen in een zaak over het al dan niet eerlijk verdelen van de geldstromen door Albert Heijn Franchising (AHF). De franchiseondernemers voelden zich over een reeks van jaren benadeeld door AHF op het gebied van prijzen, bonussen en kosten, maar volgens de rechter zijn de vorderingen op een onjuist uitgangspunt gebaseerd.

De franchisenemers, die de winkelformule Albert Heijn huren, meenden niet evenredig mee te profiteren van bulkkortingen van leveranciers. Daarnaast zouden de ondernemers moeten meebetalen voor het aanhouden van voorraden, terwijl het moederbedrijf daar helemaal geen kosten voor maakt.

Volgens de rechter zijn franchisenemers zelfstandige ondernemers die voor eigen risico en rekening handelen. Het principe van 'eerlijk delen' vormt daarbij niet de basis van de franchiseovereenkomsten.

Franchisenemers AH vangen bot bij rechter
Franchisenemers AH vangen bot bij rechter (Foto: ANP)

'Politieke partijen overtreden cookiewet'

Verscheidene politieke partijen nemen het niet zo nauw met de cookiewetgeving. Volgens onderzoek van het programma Nieuwsuur is er iets mis met de websites van VVD, SGP en DENK. Persoonlijke informatie over bezoekers komt via illegaal geplaatste cookies terecht bij advertentiebedrijven, en dat mag niet, aldus het programma op woensdag.

Samen met datajournalist Dimitri Tokmetzis onderzocht het programma de sites. Op de VVD-website worden bezoekers gevolgd voordat ze daar toestemming voor hebben gegeven, bij DENK worden cookies geplaatst zonder dat om toestemming wordt gevraagd. Bij de SGP worden zelfs cookies geplaatst als de gebruiker die niet heeft geaccepteerd.

Politieke partijen weten vermoedelijk niet dat via hun sites informatie over bezoekers wordt verzameld, denkt Tokmetzis. "Het is waarschijnlijk een slordigheid, maar ze hebben wel iets uit te leggen."

'Politieke partijen overtreden cookiewet'
'Politieke partijen overtreden cookiewet' (Foto: BuzzT)

Carrie Fisher kon niet langer wachten

Carrie Fisher vond dat het na veertig jaar tijd werd om de waarheid over haar geheime romance met haar tegenspeler Harrison Ford in Star Wars boven water te halen. Hoewel de actrice beseft dat het een intiem onderwerp is, kon ze niet langer wachten.

"Ik heb denk ik lang genoeg gewacht. Hoe veel langer zou ik nog moeten wachten?", zegt Carrie in een reactie tegen People. "Ik heb het jarenlang verzwegen voor iedereen maar nu zal het niet veel mensen meer raken."

Carrie onthult in haar boek The Princess Diarist dat Harrison, destijds getrouwd en vader van twee kinderen, vreemdging met haar tijdens de opnames van de eerste Star Wars-film in 1976. De toen 34-jarige Harrison zou Carrie, die negentien was, hebben verleid en dronken hebben gevoerd alvorens ze in bed belandden. De relatie duurde drie maanden. Harrison keerde na het afronden van de opnames gewoon terug bij zijn inmiddels ex-vrouw en kinderen.

Carrie speelde in de film de rol van Princess Leia.

Carrie Fisher kon niet langer wachten
Carrie Fisher kon niet langer wachten (Foto: BuzzE)

'Geen bescherming Wilders door Europees Hof'

PVV-leider Geert Wilders kan als politicus voor zijn 'minder-Marokkanen'-uitspraken geen beroep doen op de vrijheid van meningsuiting, stelt het Openbaar Ministerie. Het desbetreffende artikel 10 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) beschermt Wilders niet als het om racistische uitlatingen gaat.

Dat zei officier van justitie Wouter Bos woensdag in zijn requisitoir in het proces tegen Wilders, dat wordt gehouden in het Justitieel Complex Schiphol in Badhoevedorp. Uit voorgaande uitspraken van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) blijkt dat "het Hof bijzonder gevoelig is voor uitspraken die een gehele bevolkingsgroep aanvallen of in een negatief daglicht plaatsen".

De jurisprudentie wijst volgens de aanklager uit dat de ruime uitingsvrijheid van politici in de Europese wetgeving ontbreekt "bij het belasteren van minderheidsgroepen of het aanwakkeren van intolerantie tussen bevolkingsgroepen".

Nuancering speelt geen rol
Ook zei Bos dat latere nuanceringen van Wilders' gewraakte 'minder-Marokkanen'-uitspraak moeten niet worden meegewogen bij de beoordeling van de strafbaarheid.

Diens speech en het stellen van de vraag of het publiek in een Haags café in maart 2014 meer of minder Marokkanen wilde, is volgens de officier van justitie "een voltooide gedraging'' en dus ook een voltooid delict. "Drie vragen uit de speech zijn als een volwaardig product neergezet'', meent de aanklager. Naar die speech is een week toegewerkt en dus zorgvuldig voorbereid, stelde hij op basis van getuigenissen.

Dat Wilders zijn uitspraken later relativeerde door te stellen dat hij criminele Marokkanen bedoelde, doet volgens Bos niet ter zake. Die nuance is door velen ook niet meer gehoord, zei hij.

'Geen bescherming Wilders door Europees Hof'
'Geen bescherming Wilders door Europees Hof' (Foto: ANP)

Obama breekt lans voor democratie in Athene

Op de 'geboortegrond' van de democratie, Griekenland, heeft vertrekkend president Barack Obama woensdag een lans gebroken voor het versterken ervan. Het is geen perfect systeem, zei Obama tijdens zijn afscheidsbezoek aan Athene, maar het is nog altijd 'de beste staatsvorm die we kennen'.

Obama erkende tegelijkertijd dat 'wereldwijd mensen worden verleid door het cynisme', omdat ze geloven dat politici en regeringen niets om hen geven. Het is volgens hem vaak een kwestie van politieke wil om daar iets aan te doen. Zo moeten meer mensen kunnen profiteren van de voordelen van globalisering. "Als mensen het gevoel hebben dat ze de controle over hun toekomst verliezen, zullen ze tegengas geven."

"We kunnen niet terugkijken om antwoorden te vinden, we moeten vooruitkijken", aldus de man die het Witte Huis binnenkort verlaat. Obama's volgende bestemming is Berlijn. Daar gaat hij in gesprek met Europese regeringsleiders. Het zal onder meer gaan over de verhoudingen tussen Europa, de VS en Rusland, zeker als Donald Trump straks president is.

Obama breekt lans voor democratie in Athene
Obama breekt lans voor democratie in Athene (Foto: ANP)

'Spaarrente voorlopig nog niet omhoog'

Hypotheekrentes krabbelen sinds de verkiezing van Donald Trump langzaam weer wat op, maar dat wil niet zeggen dat consumenten ook snel meer rente op hun spaargeld kunnen verwachten. Dat zei financieel directeur Kees van Dijkhuizen van ABN AMRO woensdag.

De hypotheekrente en spaarrente worden niet op dezelfde manier vastgesteld. Een bank kijkt voor de hypotheekrente vooral naar de rente op langetermijnleningen (de kapitaalmarkt), terwijl de vergoeding op spaarrekeningen vooral op de zogenoemde korte rente wordt gebaseerd, aldus de beoogd opvolger van ABN-topman Gerrit Zalm.

Meerdere grote hypotheekaanbieders, waaronder ABN AMRO en ING, hebben recent aangekondigd de hypotheekrente te verhogen. Dat komt omdat de lange rente sinds de overwinning van Trump weer wat aan het stijgen is.

'Spaarrente voorlopig nog niet omhoog'
'Spaarrente voorlopig nog niet omhoog' (Foto: ANP)

Franse atleet vast na zoveelste winkelinbraak

De Franse atleet Toumany Coulibaly heeft zich weer eens flink in de nesten gewerkt. De 28-jarige specialist op de 400 meter is afgelopen weekeinde aangehouden na een winkelinbraak. Het is niet bepaald de eerste keer: onder meer in 2013 en 2015 werd hij ook al opgepakt en van meerdere zaken wordt hij verdacht.

Dit keer kwam Coulibaly bij een filiaal van supermarktketen Carrefour naar buiten met een lading elektronische apparatuur. Volgens de politie in Parijs zou het gaan om enkele tientallen tablets en laptops, ter waarde van duizenden euro's. 

"We hadden hem al een tijdje in de gaten", aldus een woordvoerder van de politie. "We hebben nu gewacht tot we uit konden zoeken wie zijn handlangers waren en waar hij toe zou gaan slaan." Na de inbraak wisten drie collega's van Coulibaly te ontsnappen, maar uitgerekend de Frans kampioen op de 400 meter van vorig jaar werd gegrepen. 

Amsterdam bouwt tienduizenden woningen

Amsterdam gaat aan de westkant van de stad tienduizenden extra woningen bouwen. Het project Haven-Stad omvat Sloterdijk, het havengebied en en noordelijke IJ-oevers. Tot 2040 worden er tussen de 18.000 en 40.000 woningen gebouwd. Daarmee heeft het college van B&W woensdag ingestemd.

Het gebied van 650 hectare, dat in fasen wordt ontwikkeld, zal dichtbebouwd worden. "Amsterdam groeit elk jaar met 11.000 nieuwe inwoners. De behoefte aan woningen is groot en de ruimte is beperkt", aldus wethouder Eric van der Burg (Grondzaken en Ruimtelijke Ordening). Binnenkort begint de bouw van de eerste huizen in Sloterdijk Centrum.

Binnen de stadsgrenzen wil Amsterdam tot 2025 zeker 50.000 nieuwe woningen bouwen. Dat gebeurt deels door nieuwbouw en deels door leegstaand vastgoed in woningen om te bouwen.

Amsterdam bouwt tienduizenden woningen
Amsterdam bouwt tienduizenden woningen (Foto: ANP)

Ex-voorzitter COR politie nu ook geschorst

Frank Giltay, de voormalige voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad (COR) van de politie, is geschorst. Er was eerder al aangifte tegen de man gedaan na vermoedens van fraude, oplichting en verduistering.

Deze zomer is een intern onderzoek tegen Giltay begonnen. De voorlopige bevindingen geven nu aanleiding voor een schorsing, aldus de politie woensdag. Giltay was al vrijgesteld van zijn werkzaamheden. Het is een van de meerdere interne en externe onderzoeken naar onder meer het bestedingspatroon van de COR.

Het budget van 1,6 miljoen euro van de COR ging voor een flink deel op aan diners, feesten, partijen, overnachtingen met champagneontbijt en het inhuren van onder anderen imagocoaches.

Ex-voorzitter COR politie nu ook geschorst
Ex-voorzitter COR politie nu ook geschorst (Foto: ANP)

Opnamestop ziekenhuis Ede om computerstoring

Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede kampt sinds woensdagmiddag 12.00 uur met een computerstoring. Voor de patiënten die op dit moment in het hospitaal liggen zijn de noodsystemen ingeschakeld, maar het ziekenhuis neemt geen nieuwe patiënten meer aan totdat de storing is verholpen.

Een woordvoerster van de Gelderse Vallei laat weten dat ongeveer 21 mensen die in het ziekenhuis wachtten op een geplande operatie, woensdag niet meer worden geholpen. Ook zijn enkele tientallen afspraken in de polikliniek afgezegd. Spoedpatiënten worden voorlopig verwezen naar andere ziekenhuizen in de regio, en ook de ambulancedienst is verzocht niemand naar Gelderse Vallei te brengen.

Het is niet bekend hoelang de storing nog duurt.

Opnamestop ziekenhuis Ede om computerstoring
Opnamestop ziekenhuis Ede om computerstoring (Foto: BuzzT)

Vrouw vast na aangifte verkrachting Dubai

Een 25-jarige Britse toeriste is in Dubai gearresteerd nadat ze aangifte had gedaan van een groepsverkrachting. Volgens de krant The Independent is de vrouw beschuldigd van buitenechtelijke seks en hebben de twee vermeende daders, eveneens Brits, het land al lang en breed verlaten.

De verkrachting zou vorige maand hebben plaatsgevonden in een hotel en door de twee mannen zijn gefilmd. De Britse is op borgtocht vrijgelaten maar kan niet naar huis, omdat ze haar paspoort heeft moeten inleveren.

"Ze ging naar de politie als slachtoffer van een van de ernstigste misdrijven, maar ze wordt nu behandeld als een crimineel", aldus een Britse organisatie die zich bezighoudt met mensen die in Dubai worden vastgehouden. De vrouw verblijft bij familie in Dubai. Het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken bemoeit zich met de zaak.

Vrouw vast na aangifte verkrachting Dubai
Vrouw vast na aangifte verkrachting Dubai (Foto: ANP)

Dode vogels Zeewolde besmet met H5N8

De dode wilde watervogels die vorige week bij Zeewolde zijn aangetroffen, waren besmet met de zeer besmettelijke variant van de vogelgriep H5N8. Dat heeft een woordvoerster van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) woensdag gezegd.

Afgelopen weekend werd al bekend dat de dieren met vogelgriep besmet waren, maar nog niet om welk type het ging. Eerder werd de zeer besmettelijke vogelgriep al gevonden bij dode kuifeenden en futen bij Monnickendam. Die werd ook in verschillende andere Europese landen bij wilde vogels aangetroffen.

Daarom werd vorige week een ophok- en afschermplicht ingesteld voor pluimveebedrijven en worden deze bedrijven sinds donderdag gecontroleerd.

Dode vogels Zeewolde besmet met H5N8
Dode vogels Zeewolde besmet met H5N8 (Foto: ANP)

Hongaarse neonazi's opgepakt

De Hongaarse autoriteiten hebben woensdag elf neonazi's opgepakt. Een speciale politie-eenheid nam verder vuurwapens en munitie in beslag, meldden Hongaarse media woensdag.

De actie was gericht tegen het Hongaarse Nationale Front (MNA). De leider van deze extreemrechtse beweging, Istvan Györkös, werd vorige maand gearresteerd. Voordat hij in zijn huis in de boeien kon worden geslagen, schoot hij op een agent.

Autoriteiten zeggen dat de arrestaties verband houden met met een bomaanslag in Boedapest in september, waardoor twee agenten gewond raakten. De vermoedelijke daders zijn kort voor Györkös' arrestatie in hechtenis genomen.

Hongaarse neonazi's opgepakt
Hongaarse neonazi's opgepakt (Foto: ANP)

'Kil scenario bij ABN AMRO'

Het reorganisatiescenario bij ABN AMRO is kil. Dat zegt Reinier Castelein, voorzitter van vakbond De Unie, woensdag in een reactie. "We houden het niet tegen, maar het past niet bij het beeld dat door minister Dijsselbloem werd geschetst over wat de nieuwe maatschappelijk betrokken bank zou moeten uitstralen", vindt hij.

De vakbondsman noemde het opmerkelijk dat de nieuwe reorganisatie nog begonnen wordt door de vertrekkende topman Gerrit Zalm. "Het is bijzonder dat je tijdens een wisseling van de wacht ontslagen wordt. Dat is normaal bij een nieuwe topman, met een nieuwe strategie", stelde hij.

FNV Finance spreekt van een estafetterace tussen banken. "De ene reorganisatie na de andere en alle banken volgen elkaar op. Zo blijft er niets over van het Nederlandse bankenwezen", aldus bestuurder Bob Bolte. Voor de werknemers in de financiële sector betekent dit continue onzekerheid over baan en toekomst, zo merkt hij op. "We willen snel meer duidelijkheid zodat de werknemers weten waar ze aan toe zijn."

'Kil scenario bij ABN AMRO'
'Kil scenario bij ABN AMRO' (Foto: ANP)

Simply Red geeft ook derde Symphonica-concert

Simply Red staat volgend niet een, niet twee, maar drie keer op het podium in de Ziggo Dome. Woensdag is een derde Symphonica in Rosso-concert toegevoegd, maakte MOJO bekend. De kaartverkoop voor de extra show is direct gestart.

Het tweede extra concert valt op zaterdag 28 oktober. Eerder deze maand werd al een extra show op donderdag 26 oktober aangekondigd. Voor dat concert, en het eerste op woensdag 25 oktober, zijn nog maar enkele kaarten beschikbaar. Simply Red was eigenlijk van plan voorlopig niet op te treden, maar maakt een uitzondering voor Symphonica in Rosso. "Daar kon ik geen nee tegen zeggen", aldus zanger Mick Hucknall.

"Dit worden mijn enige concerten volgend jaar. Ik doe dit alleen maar vanwege het orkest. It's the magic of the sound."Tijdens Symphonica in Rosso deelt Simply Red het podium met Guido's Orchestra en gastartiesten.

Simply Red geeft ook derde Symphonica-concert
Simply Red geeft ook derde Symphonica-concert (Foto: BuzzE)

Zusje Miley Cyrus brengt eerste single uit

Noah Cyrus treedt in de voetsporen van haar wereldberoemde zus Miley. De zestienjarige bracht dinsdag haar eerste single Make Me (Cry) uit. Het nummer is een samenwerking van Noah en de Engelse producent Labrinth.

De single is het tweede muziekproject van de tiener. In 2008 zong ze de titelsong van de Japanse animatiefilm Ponyo, samen met Frankie Jonas, het jongere broertje van de drie Jonas Brothers.

Miley en Noah hebben hun muzikale talent niet van een vreemde: hun vader Billy Ray Cyrus is een grote countryster in de VS. Internationaal is hij vooral bekend van het nummer Achy Breaky Heart.

Zusje Miley Cyrus brengt eerste single uit
Zusje Miley Cyrus brengt eerste single uit (Foto: BuzzE)

Werkdruk het hoogst voor zorgmedewerkers

Van alle arbeidssectoren ervaren werknemers in de zorg verreweg de hoogste werkdruk. Ook de emotionele belasting is hoger dan gemiddeld, blijkt uit een dinsdag verschenen onderzoek van statistiekbureau CBS en onderzoeksinstituut TNO.

Ruim de helft van de werknemers in onder meer ziekenhuizen, verpleeghuizen, huisartspraktijken en de thuiszorg zegt vaak "heel veel werk" te moeten verzetten. Daarnaast zegt 43 procent vaak "erg snel" te moeten werken en 35 procent moet vaak "extra hard" werken. Onder alle werknemers samen liggen deze percentages volgens de onderzoekers een stuk lager.

"Werk kan niet alleen veel vergen doordat er vaak heel snel, veel of hard gewerkt moet worden, maar ook omdat het emotioneel zwaar is. In de gezondheids- en welzijnszorg is de emotionele belasting het hoogst van alle bedrijfstakken", stellen de onderzoekers. Meer dan een kwart van de werknemers noemt het werk emotioneel veeleisend, ruim twee keer zo vaak als gemiddeld. Zorgmedewerkers vinden ook dat ze te weinig ruimte hebben om hun werkzaamheden naar eigen inzicht in te richten.

De gezondheids- en welzijnszorg in Nederland telt bijna 1,2 miljoen werknemers. Het is een echte vrouwensector. Ruim acht op de tien van de werknemers is vrouw.

Werkdruk het hoogst voor zorgmedewerkers
Werkdruk het hoogst voor zorgmedewerkers (Foto: ANP)

Autoverzekeringen steeds duurder

Automobilisten gaan ook de komende tijd fors meer betalen voor hun autoverzekeringen. De meest recente cijfers van Independer laten zien dat de premies dit jaar met tientallen procenten stegen. De vergelijkingssite verwacht dat de premiestijging, onder meer door de toename van het aantal ongevallen, doorzet.

De jaarpremie voor een WA-verzekering was in september gemiddeld 31 procent hoger dan eind december 2015, zo bevestigt Independer berichtgeving in De Telegraaf. Beperkt cascoverzekeringen werden in die periode gemiddeld 22 procent duurder.

Autoverzekeringen steeds duurder
Autoverzekeringen steeds duurder (Foto: ANP)

IEA: vraag naar olie groeit komende decennia

De vraag naar olie blijft zeker tot 2040 groeien, ondanks de opkomst van alternatieve brandstoffen. Dat voorspelt het Internationaal Energieagentschap (IEA) in een woensdag gepubliceerd rapport.

De wereldwijde vraag naar olie blijft de komende decennia vooral toenemen omdat makkelijke alternatieven voor de transportsector en de petrochemische industrie niet voorhanden zijn, aldus de denktank. Voor auto's zal echter steeds minder olie nodig zijn, ondanks de aanhoudende groei van het wagenpark. Personenauto's worden steeds efficiënter, terwijl ook de opmars van biobrandstoffen en elektrische auto's de behoefte aan olie hier dempt.

Het IEA voorziet wel een slinkende rol van kolen als belangrijke bron van energie. Wind en gas nemen de komende 25 jaar diens rol over.

IEA: vraag naar olie groeit komende decennia
IEA: vraag naar olie groeit komende decennia (Foto: ANP)

Oss krijgt grootste mestverwerker

De provincie Noord-Brabant heeft een vergunning gegeven aan een coöperatie boeren die in Oss de grootste mestverwerker van Nederland wil bouwen. De installatie met een capaciteit van 500.000 ton drijfmest per jaar komt op een bedrijventerrein in de Brabantse plaats.

De initiatiefnemers wilden zich eerder vestigen in het buitengebied van Landhorst maar daar was veel weerstand van omwonenden. Op verzoek van de provincie wijken de veehouders uit naar het industrieterrein in Oss, maar ook daar kwam de buurt in opstand.

Bij inwoners van Oss bestaan zorgen over de gevolgen voor de volksgezondheid. Volgens de provincie wijst onderzoek uit dat de gezondheidseffecten in de directe omgeving zeer beperkt zijn.

Oss krijgt grootste mestverwerker
Oss krijgt grootste mestverwerker (Foto: ANP)

F-16 op rotonde in Volkel

Volkel plaatst op 3 december een F-16 op een rotonde. De straaljager komt op een sokkel op een drukke rotonde aan de N264, die langs vliegbasis Volkel loopt. De rotonde is tijdens de plaatsing ongeveer anderhalf uur gestremd, kondigde een woordvoerster van de gemeente Uden woensdag aan.

Met de plaatsing van het vliegtuig gaat een langgekoesterde wens in vervulling. Het idee om een F-16 op een rotonde te plaatsen bestaat al lang. De F-16 hoort bij de geschiedenis van het dorp Volkel en de gemeente Uden. De band tussen de gemeenschap en de vliegbasis kan zo worden gesymboliseerd, is de gedachte.

F-16 op rotonde in Volkel
F-16 op rotonde in Volkel (Foto: ANP)

Kamer wil meer actie tegen kinderporno op web

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat de regering onderzoekt of er meer geld kan worden uitgetrokken om de strijd tegen webcamseks met kinderen in de Filipijnen te ondersteunen. Dat blijkt uit Kamervragen van de ChristenUnie, PvdA, VVD, SP en de SGP.

Kamerleden kregen eerder deze maand beelden te zien uit Grenzeloos Misbruikt, een documentaire over kindermisbruik in de Filipijnen, gemaakt door de Evangelische Omroep en hulporganisaties Terre des Hommes en de International Justice Mission. De partijen willen weten of er meer geld kan worden vrijgemaakt om de zedenpolitie in de Filipijnen te trainen en te ondersteunen.

De partijen vragen ook of er meer kan worden gedaan om kindermisbruikers en mensen die de beelden bekijken op te sporen, en om bijvoorbeeld de computers van opgepakte verdachten te gebruiken om andere misbruikers op te sporen.

Dinsdag werd bekend dat het Openbaar Ministerie samen met Europese en Aziatische landen meer onderzoek gaat doen naar kinderporno-op-bestelling via livestreams vanuit onder meer de Filipijnen. In december reist een Nederlandse delegatie naar Azië om de krachten tussen de betrokken landelijke opsporingsteams te bundelen en nieuwe werkafspraken te maken.

Kamer wil meer actie tegen kinderporno op web
Kamer wil meer actie tegen kinderporno op web (Foto: BuzzT)

'Britten voorgelogen over brexit'

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson liegt tegen het volk over de mogelijkheden die Groot-Brittannië na de brexit nog heeft in Europees verband. Dat heeft Jeroen Dijsselbloem gezegd in zijn functie als voorzitter van de Eurogroep.

De Nederlandse minister van Financiën stelde woensdag tijdens een bezoek aan Londen dat de onderhandelingen over het Britse vertrek bovendien 'heel complex zijn en veel langer gaan duren dan twee jaar'. De Britse regering heeft zich ten doel gesteld om eind maart het proces in gang zetten en binnen twee jaar af te ronden.

Dijsselbloem klaagde dinsdagavond in Newsnight over een gebrek aan realiteitszin. "Johnson houdt het Britse volk mogelijkheden voor die in werkelijkheid niet beschikbaar zijn", stelde de Eurogroepvoorzitter. Hij haalde een voorbeeld aan waarin Johnson zegt dat Groot-Brittannië volledige toegang kan houden tot de Europese interne markt en zich tegelijkertijd buiten de douane-unie kan houden. "Dat is gewoon onmogelijk, zoiets bestaat niet."

Dijsselbloem legde in het Britse televisieprogramma uit dat het andersom wel mogelijk is. Dus wel deel uitmaken van de Europese douane-unie maar niet van de interne markt. Turkije is een voorbeeld daarvan. "Johnson zegt dingen die politiek niet haalbaar zijn. Hij geeft de Britten geen eerlijk beeld van wat hij met de onderhandelingen kan bereiken."

Dijsselbloem: Britten voorgelogen over brexit
'Britten voorgelogen over brexit' (Foto: ANP)

'Rusland stapt uit Internationaal Strafhof'

Rusland heeft zich teruggetrokken uit het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. De Russische regering heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken opdracht gegeven de VN daarvan op de hoogte te stellen.

Rusland heeft het Verdrag van Rome ondertekend, dat sinds 2002 de basis vormt voor het strafhof. Het land heeft het verdrag vervolgens nooit geratificeerd.

"Het Internationaal Strafhof heeft nooit de verwachtingen kunnen waarmaken en het werd nooit een echt onafhankelijke juridische instelling met autoriteit", staat in een verklaring van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken, waarover Britse media woensdag berichtten.

'Rusland stapt uit Internationaal Strafhof'
'Rusland stapt uit Internationaal Strafhof' (Foto: ANP)

Sinterklaas-prijsvraag! Maak kans op een bordspel!

FOK! en Just Games spelen voor Sinterklaas!

Maak de komende drie weken namelijk kans op hele toffe bordspellen.
Hou daarom blijvend de Frontpage in de gaten, want na deze prijsvraag komen er nog twee.
Maak dus maar liefst drie keer kans!

Deze week maak je kans op:
> het bordspel "De Slimste Mens ter Wereld" of
> het bordspel "Wie is de Mol"

Hoe doe je mee?
Ga naar de prijsvraag en klik onderaan op "Okay, leuk, ik doe mee!"

RTL past 'Oh Oh' aan na kritiek

RTL heeft het tv-programma Oh Oh Daar Gaan We Weer aangepast na kritiek op het overmatige drankgebruik. Na de eerste aflevering vorige week ontstond "zowel intern als extern" beroering over het programma, aldus een woordvoerster van RTL. "Daarop zijn we bij onszelf te rade gegaan en hebben de serie nog eens kritisch bekeken. Er zijn wat scènes uitgeknipt. We wilden geen extreem alcoholgebruik meer laten zien, maar wilden wel het uitgesproken karakter van Oh Oh bewaren."

Onder meer de Nederlandse alcoholbranche kwam tegen het tv-programma in het geweer, omdat RTL overmatig drinken zou aanmoedigen. De Stichting Verantwoorde Alcoholconsumptie (STIVA), waarin de drankproducenten en -importeurs zijn verenigd, is nu tevreden over de aanpassing die RTL heeft gedaan. "Comazuipen is niet normaal en zeker niet 'cool', we moeten er met z'n allen aan werken om deze boodschap bij de jongvolwassenen te laten landen", zegt STIVA-directeur Peter de Wolf.

In Oh Oh Daar Gaan We Weer (RTL5) viert een groep Haagse jongeren vakantie op Mallorca.

RTL past 'Oh Oh' aan na kritiek
RTL past 'Oh Oh' aan na kritiek (Foto: ANP)

'Nintendo Switch komt inclusief Splatoon-port'

Een verbeterde Splatoon-port wordt straks inclusief bij de Nintendo Switch verkocht. Dat meldt Laura Dale, die de laatste weken veel informatie over de Nintendo Switch lekt. In hetzelfde bericht bevestigt ze de nieuwe Mario en de Skyrim-port als launchtitels.

Vorige week maakte Dale al bekend dat er, net als Wii U, bij de lancering van de Switch twee versies worden verkocht. De goedkopere 249-versie is de standaard versie. De €299-versie komt met meer interne opslagcapaciteit en een game (de prijzen zijn vooralsnog ook een gerucht). Deze game blijkt dus Splatoon te zijn. De Switch-versie van Splatoon krijgt volgens Dale ook meer singleplayer-content en nieuwe multiplayer maps.

De Nintendo Switch moet in maart 2017 uitkomen. Nintendo gaat meer informatie over de console/handheld-hybride op 13 januari bekendmaken.

'Zelda: Breath of the Wild wederom uitgesteld'

The Legend of Zelda: Breath of the Wild gaat de lancering van de Nintendo Switch in maart niet halen. De game wordt een paar maanden uitgesteld, dat meldde Nintendo-leaker Emily Rogers al eerder op Twitter en het werd gisteren apart door Eurogamer bevestigd.

In plaats van Zelda wordt de volgende 3D Mario-game klaargestoomd als launch-game. Deze Mario-game was een paar seconden in beeld in de onthullingstrailer van de Nintendo Switch. Zelda-fans wachten al lange tijd op de volgende grote console-Zelda. Skyward Sword kwam alweer vijf jaar geleden uit. Breath of the Wild zelf is al een paar keer uitgesteld, maar belooft wel de meest ambitieuze game te zijn die Nintendo tot nu toe heeft gemaakt.

Vijf Ubisoft bobo's aangeklaagd voor handelen met voorkennis

Enkele Ubisoft-eindbazen bevinden zich in een lastige positie nu de AMF (Autorité des marchés financiers) van Frankrijk en Canada de eerder genoemde leden van Ubisoft hebben aangeklaagd wegens handelen met voorkennis.

Ubisoft Montréal CEO Yannis Mallat en 4 anderen worden nu onderzocht door het AMF omdat ze in de weken voordat zowel Watch_Dogs als The Crew werden uitgesteld zij hun aandelen verkochten. Ten gevolge van de uitstelling van de games zakte de prijs van een Ubi-aandeel met bijna 25%. Volgens de AMF wisten de Ubisoft-medewerkers dat de games uitgesteld zouden worden en verkochten daarom hun aandelen voor het nieuws werd bekendgemaakt. Dit is volgens de Franse wet illegaal.

Ubisoft ontkent bovenstaande stellig en wil zelfs financiële reparaties hebben voor de aanklachten. Later deze maand is de hoorzitting in Parijs. Ik vraag me alleen nog wel af: aan wie hebben ze de aandelen verkocht?

Kapitalisme

Klopjacht op verdacht lid No Surrender

De politie maakt nog steeds jacht op een lid van motorclub No Surrender die vermoedelijk betrokken is geweest bij de ernstige mishandeling van een clubgenoot in mei. De verdachte werd dinsdagochtend niet aangetroffen toen drie verdachte clubleden werden aangehouden voor de mishandeling.

Tijdens de speurtocht naar de vierde verdachte werd dinsdag in Capelle aan den IJssel nog een vuurwapen en een tas met drugs gevonden die volgens de politie van hem zijn. De politie adviseert de man om zich te melden, zei een woordvoerder woensdag.

Het 41-jarige slachtoffer van de mishandeling werd in mei na de begrafenis van de vader van een ander lid van No Surrender meegenomen en afgetuigd in een bosgebied in Bergen op Zoom. Hij werd door zijn motorvrienden thuis afgeleverd met botbreuken in zijn gezicht, zijn bovenlichaam en zijn ledematen. De Schiedammer werd door zijn vriendin naar het ziekenhuis gebracht, waar hij aangifte deed.

Dinsdag werden drie verdachte clubleden uit Amsterdam, Den Haag en Oss gearresteerd.

Klopjacht op verdacht lid No Surrender
Klopjacht op verdacht lid No Surrender (Foto: ANP)

Bazoer spreekt: "Het duurt nu te lang"

Riechedly Bazoer wacht bij Ajax op een nieuwe kans in het eerste elftal, maar de bankzitter begint zijn geduld te verliezen. Een transfer lijkt aanstaande.

"Ik wil natuurlijk spelen, dat is logisch. Ik heb meerdere malen met de trainer een gesprek gevoerd, maar onze meningen zijn verdeeld. De trainer heeft een mening over mij en ik heb een mening over de trainer", zegt Bazoer in gesprek met de NOS.

Over een eventuele transfer wil de 20-jarige middenvelder niets kwijt. Na 18 december, wanneer Ajax z'n laatste wedstrijd van 2016 speelt tegen PSV, gaat Bazoer bekijken wat de opties zijn. Hij benadrukt dat hij onder Frank de Boer wel heeft laten zien wat hij in huis heeft.

Voorlopig moet Bazoer zich dus laten zien op de trainingen. "Ik train goed, ik train hard. Het is wachten op mijn kans, maar voor mijn gevoel duurt het nu te lang."

Eerste herfststormen op komst

Het verkeer moet donderdagavond in de spits rekening houden met forse windvlagen en veel regen. Er is kans op zware windstoten van 75 tot 100 kilometer per uur, voorspelt Weeronline woensdag.

Ook na donderdagavond blijft het weer vooral in het westen van het land nog enkele dagen onstuimig. De buien gaan soms vergezeld van onweer en hagel. Zondag is waarschijnlijk de eerste officiële herfststorm van dit jaar als gevolg van een stormdepressie boven de Noordzee. Er is sprake van een najaarsstorm als windkracht 9 wordt gemeten.

Door het warme weer in oktober staan veel bomen nu nog steeds in blad. De krachtige windstoten maken de kans op afbrekende takken en omvallende bomen daardoor groter, waarschuwt Weerplaza.

Hoewel het woensdag nog uitzonderlijk zacht is met temperaturen tot 14 graden, wordt het de komende dagen kouder. Vrijdag wordt het een graad of 9, hetgeen normaal is voor de tijd van het jaar.

Eerste herfststormen op komst
Eerste herfststormen op komst (Foto: ANP)

Conan O'Brien vindt Final Fantasy XV "agressieve tijdverspilling"

Talkshow-presentator Conan O'Brien heeft weer een nieuw segment gemaakt van 'Clueless Gamer', dit keer met Japanse RPG Final Fantasy XV. Hij speelt de game samen met Elijah Wood en beklaagt zich al snel over het feit dat er weinig gebeurt. Als Noctis en zijn vrienden uitgebreid naar een trouwjurk kijken noemt hij het de meest bizarre game die hij ooit heeft gezien.

Waarschijnlijk heeft Square Enix spijt dat ze O'Brien de game hebben laten testen. Wij kunnen vanaf 29 november ook aan de slag op PS4 en Xbox One.

OM vervolgt Wilders 'vol overtuiging'

Het Openbaar Ministerie zegt vol overtuiging te hebben besloten tot vervolging van PVV-leider Geert Wilders voor zijn 'minder-Marokkanen'-uitspraken. Het OM is gebonden aan de wet en heeft als drijfveer een actieve bescherming tegen discriminatie, betoogde officier van justitie Wouter Bos woensdagmorgen aan het begin van zijn requisitoir. Bij de eerdere rechtzaak tegen Wilders eiste het OM nog vrijspraak.

"Voor persoonlijke opvattingen is geen plaats", aldus Bos, verwijzend naar de uitlatingen van Wilders dat het zou gaan om een politiek proces. Hij zei tevens de richtlijn van het college van procureurs-generaal te volgen. Daarin wordt gesteld dat eventueel martelaarschap of het uitbuiten van een voorbeeldfunctie geen reden is om niet te vervolgen.

Bos zal gedurende anderhalve dag een 190 pagina's tellend requisitoir houden, Hij zal zijn eis naar verwachting donderdag formuleren. Wilders staat terecht voor groepsbelediging en het aanzetten tot haat en discriminatie.

OM vervolgt Wilders 'vol overtuiging'
OM vervolgt Wilders 'vol overtuiging' (Foto: ANP)

Hardcore-servers Battlefield 1 vanaf vandaag beschikbaar

Vandaag worden de hardcore-servers voor Battlefield 1 beschikbaar gesteld voor alle spelers. Vanaf vandaag 13.00 uur Nederlandse tijd zijn de servers beschikbaar voor alle platforms.

Via het officiële Twitterkanaal van Battlefield werd bekendgemaakt dat de servers later vandaag beschikbaar zijn. Gisteren werd er een grote patch uitgebracht voor Battlefield 1. Naast een waslijst van tweaks en fixes voegde de patch ook ondersteuning toe voor hardcore-servers. Voor een uitgebreid overzicht van alle aanpassingen kun je dit PDF'je raadplegen. Vreemd genoeg wordt er in de enorme lijst niets gezegd over wat de hardcore-modus nu precies behelst.

Van Barneveld en Noppert verder op Grand Slam of Darts

Raymond van Barneveld en Danny Noppert hebben zich geplaatst voor de knockoutfase van de Grand Slam of Darts. Beide Nederlanders wonnen in poule F hun laatste wedstrijd met 5-3. Grote verrassing was de uitschakeling van Simon Whitlock, terwijl Robert Thornton een shout-out nodig had om de Belg Dimitry van den Bergh te verslaan.

Nathan Aspinall 2-5 Danny Noppert (F)
Noppert begon in zijn wedstrijd tegen Aspinall dramatisch en leverde meteen de eerste twee legs in. Daarna kwam de Fries op stoom en trok met onder meer finishes van 121 en 120 punten de partij naar zich toe en kon zo aanspraak blijven maken op de volgende ronde. Daarbij was hij afhankelijk van de andere wedstrijd in de poule.

Mensur Suljovic 3-5 Raymond van Barneveld (F)
Mensur Suljovic begon goed aan de wedstrijd tegen Van Barneveld en kwam al snel op een 1-0 voorsprong. Zijn Nederlandse opponent wist via dubbel acht de tweede leg te pakken en zich hiermee te verzekeren van de volgende ronde. Van Barneveld stoomde in een mum van tijd door naar een 1-3 voorsprong en was hiermee zeker van de groepswinst. Suljovic vocht voor zijn laatste kans en pakte met een 108-finish weer een leg. De 2-4 voorsprong van Van Barneveld zorgde ervoor dat Noppert doorging. Met dubbel zestien maakte de Nederlander de partij uit.

Dimitri Van den Bergh 5-4 Scott Waites (B)
Scott Waites schoot uit de startblokken tegen Van den Bergh en stond al snel met 0-2 voor. In de tweede leg had hij nog pech dat een pijl uit de bull viel, maar twee pijlen later had hij alsnog de leg binnen. Van den Bergh kwam een leg later via dubbel acht op de borden, maar Waites breidde zijn voorsprong daarna weer uit. Van den Bergh knokte zich naar een 4-3 voorsprong en schakelde hiermee Waites uit in het toernooi. Waites kwam nog op gelijke hoogte, maar met dubbel achttien ging de zege naar Van den Bergh.

Robert Thornton 3-5 Gerwyn Price (B)
Price kon alleen de volgende ronde bereiken als hij zou winnen van Thornton. Hij pakte een snelle 0-2 voorsprong, maar de snel gooiende Thornton brak terug en kwam op gelijke hoogte. De partij ging tot 3-3 gelijk op, waarna Price doordrukte en de wedstrijd naar zich toe trok, alsmede plaatsing voor de volgende ronde. Thornton moest een shout-out van negen pijlen gooien tegen Van den Bergh en won deze.

Simon Whitlock 4-5 Jeff Smith (C)
In poule C zou de winnaar van het duel tussen Whitlock en Smith doorgaan naar de volgende ronde. Smith begon ijzersterk met een 170 finish, waarna hij in de volgende leg 142 miste om te breken. Whitlock pakte deze leg en brak in de volgende Smith die hiermee allerminst gebroken was. Hij sloeg direct terug en de wedstrijd ging naar een negende en beslissende leg toe. Een 82 finish van Smith besliste de partij in zijn voordeel.

Uitslagen poules B. C, F en G
James Wade 3-5 Dave Chisnall (G)
Peter Wright 5-3 Ted Evetts (C)
Dimitri Van den Bergh 5-4 Scott Waites (B)
Nathan Aspinall 2-5 Danny Noppert (F)
Robert Thornton 3-5 Gerwyn Price (B)
James Wilson 4-5 Jamie Hughes (G)
Mensur Suljovic 3-5 Raymond van Barneveld (F)
Simon Whitlock 4-5 Jeff Smith (C)

Programma 16 november (best of 19)
Gerwyn Price v Brendan Dolan
Phil Taylor v Jeff Smith
Michael van Gerwen v Robert Thornton
Peter Wright v Daryl Fitton

Programma 17 november (best of 19)
Jamie Hughes v Chris Dobey
Benito van de Pas v James Wade
Gary Anderson v Danny Noppert
Raymond van Barneveld v Glen Durrant

Erdogan nu ook boos op BelgiŽ

De Turkse president Erdogan heeft na Duitsland ook België ervan beschuldigd dat het steun geeft aan aanhangers van de verboden Koerdische arbeidersbeweging PKK en de geestelijke Fethullah Gülen. De laatste wordt door Erdogan gezien als het brein achter de mislukte staatsgreep van 15 juli.

In een gesprek met de pers voorafgaand aan zijn bezoek aan Pakistan, zei Erdogan dat België een 'belangrijk centrum' is voor aanhangers van de PKK en Gülen en dat niemand dat iets kan schelen.

Erdogan nu ook ook boos op België
Erdogan nu ook boos op België (Foto: ANP)

Overwatch-update: Sombra live, balanswijzigingen

Overwatch-spelers kunnen nu aan de slag met de nieuwste hero in de game: Sombra. De langverwachte hack-chick komt mee met de meest recente update voor Overwatch, waar verder nog een behoorlijk aantal balanswijzigingen en andere tweaks in zijn meegenomen.

De nieuwste patch, die inmiddels live is op alle platforms, brengt ook de op BlizzCon aangekondigde arena-map Ecopoint: Antartica naar de game. Verder worden spelers eraan herinnerd dat competitive season 2 volgende week op 23 november eindigt, en dat seizoen 3 aftrapt op de dertigste van november. De patch-notes zijn nogal talrijk, dus hieronder staan alleen de wijzigingen voor heroes. Voor een volledig overzicht kun je op Battle.net kijken.

Algemeen:

 • Schade aan non-hero doelwitten zoals Torbjörns turret helpt niet meer voor ultimate-charge
 • Ultimate cost is toegenomen met 25%

Ana:

 • Nano boost zorgt niet langer voor een toename in bewegingssnelheid

D.Va:

 • Call mech - ultimate cost verminderd met 20%
 • Mech health verhoogd naar 200 (was 100), armor blijft 400
 • Bewegingssnelheid tijdens schieten verhoogd met 25%

Lucio:

 • Amp it up - healing per seconde verminderd met 10%

Mei:

 • Blizzard ultimate cost toegenomen met 15%

Mercy: 

 • Passieve health regen begint 1 seconde na geraakt te worden (was 3)

Pharah:

 • Minimale explosieschade verhoogd met 13%
 • Minimale explosie knockback verminderd tot 0%

Soldier 76:

 • Kogelchade verhoogd van 17 naar 20
 • Maximale kogelspreiding verhoogd van 2.2 naar 2.4

Torbjörn:

 • Scrap wordt nu automatisch gegenereerd na verloop van tijd
 • De hoeveelheid scrap die gesneuvelde vijanden droppen is verminderd met 40%
 • Forge hammer swing speed verhoogd met 25%, schade verminderd met 27%

Widowmaker:

 • Venom mine: explosie doet niet langer schade aan Widowmaker
 • Widow's kiss: charge rate verhoogd met 20%

Zarya:

 • Particle barrier: kracht verkregen uit barriers verminderd met 20%
 • Projected barrier: kracht verkregen uit barriers verminderd met 20%

Omzet Nederlandse industrie blijft dalen

De omzet van de Nederlandse industrie is afgelopen kwartaal opnieuw gezakt. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) was het al het negende kwartaal op rij dat de opbrengsten lager uitkwamen dan een jaar eerder.

Producenten behaalden 3 procent minder omzet dan in de derde driemaandsperiode van vorig jaar. De terugval werd in de hand gewerkt door de afzetprijzen die 3,4 procent omlaag gingen. De gemiddelde industriële dagproductie groeide daarentegen met 2,1 procent.

Het is vooral de aardolie-industrie die de resultaten omlaag halen. Dit heeft te maken met de aanhoudend lage olieprijzen. Tussen de verschillende producenten was verder sprake van grote verschillen. Auto- en aanhangwagenbouwers schreven bijvoorbeeld 31 procent aan omzet bij, terwijl de makers van andere transportmiddelen samen bijna 30 procent omzet inleverden.

Omzet Nederlandse industrie blijft dalen
Omzet Nederlandse industrie blijft dalen (Foto: ANP)

Lied over Sylvana grote hit!

Het carnaval is weer begonnen op de elfde van de elfde, en daarom dacht Rob van Daal, laat ik een mooi nummertje maken.

Volgens Rob zingt hij niet over Sylvana Simons, maar over een Russisch meisje. Haar vriendje is d'r zat en zwaait haar uit. Maar waarom dan het woord zielepiet en een Sinterklaasdeuntje middenin? Volgens Rob is dit allemaal toeval.
Hoe dan ook, de carnavalskraker staat al weer klaar voor dit seizoen en de polonaise kan beginnen! Omdat er nog geen mooie clip is gemaakt, moet je hier maar naar kijken:

100.000ste elektrische voertuig de weg op

Nederland telt sinds woensdag 100.000 elektrische auto's en motorfietsen. Het aantal hybride en volledig elektrische voertuigen neemt een flinke vlucht, met afgelopen jaar een stijging van ruim 10 procent, maakte het ministerie van Economische Zaken woensdag bekend.

Van de elektrische voertuigen zijn er zo'n 12.000 volledig elektrisch. De rest heeft zowel een elektrische als een brandstofmotor. De populairste hybride auto is nog altijd de Mitsubishi Outlander. Van de auto's die helemaal elektrisch rijden is de Tesla S favoriet. Inmiddels zijn er meer dan 25.000 openbaar toegankelijke laadpunten.

Volgens het ministerie van Economische Zaken behoort Nederland met deze aantallen tot de top-vijf in de wereld. De werkgelegenheid in de sector nam in 2014 met een kwart toe, tot 3200 voltijdbanen.

Volgens minister Henk Kamp van Economische Zaken tonen de cijfers aan "dat het goed gaat met het elektrisch vervoer in Nederland". De overheid, bedrijven en organisaties maken zich nu sterk voor de aanleg van nog meer meer oplaadpunten, aldus de minister. Vanaf 2020 is de elektrische auto zo aantrekkelijk dat de huidige belastingvoordelen kunnen worden afgebouwd, aldus Kamp.

Het kabinet ziet weinig in uitbreiding van de financiële ondersteuning aan kopers. Daarmee zijn hoge kosten gemoeid en de verwachting is volgens het kabinet dat het effect op nieuwe kopers beperkt zal zijn.

100.000ste elektrische voertuig de weg op
100.000ste elektrische voertuig de weg op (Foto: ANP)

Erfgenamen Prince klagen Tidal aan

De nabestaanden van Prince hebben juridische stappen genomen tegen muziekstreamingservice Tidal. De muziek is volgens de erfgenamen van de zanger onterecht beschikbaar op het platform van Jay Z.

De rapper beweert dat zijn bedrijf een overeenkomst had met de muzikant waarin is vastgelegd dat Tidal exclusief alle muziek van Prince mag streamen. Volgens de beheerders van de nalatenschap van de zanger zijn er echter alleen afspraken gemaakt over het uitbrengen van het album Hit N Run Phase One.

Tidal maakte op wat de 58e verjaardag van Prince was geweest afgelopen juni bijna alle muziek van de zanger beschikbaar voor abonnees. TMZ heeft de hand weten te leggen op rechtbankpapieren, waarin de erfgenamen van Prince Tidal aanklagen wegens het schenden van copyright. Ze voegden een lijst van drie pagina's toe met nummers waar de streamingservice de rechten niet voor zou hebben.

In de papieren wordt geen specifiek bedrag geëist, maar volgens TMZ zou de kostenpost voor Tidal "enorm"zijn, mochten de aanklagers in het gelijk worden gesteld.

Erfgenamen Prince klagen Tidal aan
Erfgenamen Prince klagen Tidal aan (Foto: BuzzE)

180 Dutchbatters sluiten zich aan bij claim

De groep Dutchbat-veteranen die zich heeft aangemeld voor de claim tegen de Nederlandse staat omdat de militairen op een "onmogelijke missie" zouden zijn gestuurd, is gegroeid tot 180. Dat heeft advocaat Michael Ruperti woensdag laten weten. In september ging het nog om ruim 100 militairen.

Onder de veteranen zijn oud-kopstukken zoals plaatsvervangend Dutchbat-commandant Rob Franken, maar ook een aantal actief dienende officieren. Zo bevestigt Ruperti dat onder anderen de toenmalige luitenant Ron Rutten zich heeft aangesloten. Rutten is tegenwoordig luitenant-kolonel bij de internationale staf van de NAVO in Brussel en is bekend als de maker van de bekende fotorolletjes die in 1995 bij het ontwikkelen waren mislukt.

Ruperti bevestigt op vragen van het ANP dat begin december een gesprek staat gepland over de claim met vertegenwoordigers van Defensie en de landsadvocaat.

Het Nederlandse bataljon Dutchbat III opereerde in 1995 in VN-verband in Srebrenica toen de enclave werd ingenomen door de Bosnische Serven. Die vermoordden uiteindelijk bijna 8400 moslimmannen en -jongens.

Volgens de advocaten van de veteranen is Dutchbat III jaren verantwoordelijk gehouden voor het falen van de missie. Dat komt volgens hen doordat de regering onvoldoende heeft erkend dat het bataljon "willens en wetens" op een onuitvoerbare missie was gestuurd.

De veteranen zouden hierdoor jaren later nog onherstelbare schade op sociaal, emotioneel en financieel gebied ondervinden. De advocaten vinden dat de interne regelingen bij Defensie om de veteranen te compenseren in deze zaak niet voldoen.

180 Dutchbatters sluiten zich aan bij claim
180 Dutchbatters sluiten zich aan bij claim (Foto: ANP)

ABN AMRO schrapt 1500 banen voor nog meer winst

ABN AMRO voert zijn bezuinigingen verder op en schopt daarbij mogelijk nog eens 1500 mensen op straat om nóg meer winst te maken. Dat maakte de bank woensdag bekend bij de presentatie van zijn kwartaalcijfers.

De nieuwe bezuiniging moet zo'n 400 miljoen euro extra winst opleveren en komt bovenop de reorganisatieplannen die de afgelopen maanden al zijn gemeld. ABN AMRO verwacht de besparing te kunnen realiseren door verdergaande digitalisering van werkzaamheden en door efficiënter te gaan werken. De operatie kost dit kwartaal naar verwachting 150 à 175 miljoen euro, maar die wordt dus rap terugverdiend over de rug van de werknemers.

ABN AMRO zag zijn nettowinst vorig kwartaal met bijna een vijfde stijgen, naar 607 miljoen euro. De eerste negen maanden van dit jaar leverden een plus op van 1,7 miljard euro. Dat is 5 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Maar dat is natuurlijk veel te weinig, dus schoppen ze 1500 mensen de straat op.

ABN AMRO schrapt opnieuw banen
ABN AMRO schrapt opnieuw banen (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: Kwalitatief Uitermate Teleurstellend

Goedemorgen, konden jullie je bed wel uitkomen? Ik heb er al een paar dagen flink moeite mee. Sinds de zon verdwenen is en het merkbaar kouder wordt, blijf ik liever warm onder m'n wollen dekbedje liggen. Ook vanmorgen is het voornamelijk bewolkt, mistig en regenachtig. Pas in de loop van de ochtend wordt het vanuit het westen droger en kan de zon zijn neus af en toe laten zien. 

In het zuidoosten blijft het druilerig en kan er motregen vallen. 's avonds trekken er opnieuw regenbuien het land in. De temperatuur blijft zacht met maxima van rond de 13 graden. De zuidwestenwind trekt aan tot vrij krachtig boven land en krachtig tot hard boven het IJsselmeer. In de loop van de avond zwakt de wind weer iets af en draait hij naar het westen. 

Zon op / onder / zonkracht  
Zon op: 08:02
Zon onder: 16:46
Zonkracht: 2 / 1
 
Wolken in Portugal (Foto: qltel)
Wolken in Portugal (Foto: qltel)                
Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!
Nederland
 
Wikiweetjes van vandaag
1776 De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden biedt de Amerikanen als eerste land ter wereld hulp in hun Onafhankelijkheidsoorlog.
1894 De Turken vermoorden zesduizend Armeniërs in Koerdistan
1933 De Verenigde Staten knopen diplomatieke banden aan met de Sovjet-Unie
1945 In Londen wordt de UNESCO opgericht
1951 LeeuwardenKneppelfreed (ook bekend als 'de slag op het Zaailand')

'Kooi-ei nog volop bij buurtsuper'

Dieronvriendelijke 'kooi-eieren' worden door de grote supermarktketens al meer dan tien jaar niet meer verkocht, maar in buurtsupermarkten zijn ze nog volop verkrijgbaar. Dat blijkt uit een onderzoek onder supers, in opdracht van Wakker Dier.

Volgens organisatie liggen deze eieren, van kippen die hun leven slijten op een oppervlakte van anderhalf A4-tje in een kooi, nog bij bijna een derde (31 procent) van de buurtsupers. Bovendien is bij acht op de tien van deze supermarkten geen diervriendelijker alternatief verkrijgbaar.

Ook zetten de buurtsupers die deze eieren aanbieden dit vaak niet op de verpakking. Consumenten weten daardoor niet wat ze kopen. "Laat je niet misleiden door verpakkingen en controleer de ei-code. Vermijd kooi-eieren, die zijn voorzien van een code beginnend met een 3 en kies voor een diervriendelijker alternatief, zoals biologische eieren met ei-code 0", aldus Wakker Dier.

Wakker Dier liet onderzoek doen bij honderd buurtsupers verspreid over het land. Het meest voorkomende ei (aangeboden bij 72 winkels) was het scharrelei, ofwel schuurei, van kippen die met negen dieren per vierkante meter in schuren leven en nooit buiten komen. Daarna volgde het kooi-ei (31 winkels). De diervriendelijkere vrije-uitloop- en biologische eieren lagen veel minder vaak in de schappen. Slechts bij zeven buurtsupermarkten was één van deze varianten te vinden.

'Kooi-ei nog volop bij buurtsuper'
'Kooi-ei nog volop bij buurtsuper' (Foto: ANP)

Miljard mensen hebben hoge bloeddruk

Meer dan 1,1 miljard mensen wereldwijd kampen met hoge bloeddruk. Dat is twee keer zo veel als veertig jaar geleden. Dat blijkt uit internationaal onderzoek, dat verschijnt in het belangrijke medische tijdschrift The Lancet.

De verdubbeling komt onder meer doordat er meer mensen op aarde zijn. Veertig jaar geleden telde de planeet 4 miljard mensen, inmiddels zijn het er 7,4 miljard. Bovendien worden mensen ouder dan vroeger. De gemiddelde bloeddruk is gestegen in arme landen en landen met een gemiddeld inkomen. Bijna de helft woont in Zuid- en Oost-Azië. Zo telt China 226 miljoen mensen met hoge bloeddruk en India 200 miljoen.

De gemiddelde bloeddruk is juist sterk gedaald in rijke landen. "Hoge bloeddruk houdt niet langer verband met welvaart, maar met armoede," zeggen de onderzoekers. Dat heeft mogelijk te maken met betere gezondheidszorg in de rijke landen. Daardoor wordt een hoge bloeddruk eerder ontdekt en beter behandeld. Bovendien eten mensen in rijke landen gezonder dan vroeger, met meer groente en fruit. In arme landen kan de hoge bloeddruk een gevolg zijn van ondervoeding op jonge leeftijd.

Zuid-Korea, de Verenigde Staten, Canada, Peru en Singapore hebben de minste mensen met hoge bloeddruk ter wereld. Binnen Europa staan de Britten er het beste voor. Nederland staat er ook relatief goed voor, ongeveer een op de zes mensen hier kampt met hoge bloeddruk. In Kroatië, Letland, Litouwen, Hongarije en Slovenië zijn wereldwijd de meeste mannen met een hoge bloeddruk. Hoge bloeddruk bij vrouwen wordt vooral in Niger, Tsjaad, Mali, Burkina Faso en Somalië gevonden.

De onderzoekers bekeken metingen uit alle landen in de wereld. Daarbij vergeleken ze gegevens uit 1975 met 2015. In totaal gaat het om de bloeddruktests van meer dan 19 miljoen mensen.

Een hoge bloeddruk is schadelijk voor hart en hersenen en voor organen als de nieren. Elk jaar sterven 7,5 miljoen mensen aan hoge bloeddruk, aldus de Wereldgezondheidsorganisatie van de Verenigde Naties.

Miljard mensen hebben hoge bloeddruk
Miljard mensen hebben hoge bloeddruk (Foto: ANP)

Parool best vormgegeven krant van Europa

Het Parool mag zich vanaf woensdag een jaar lang de best vormgegeven krant van Europa noemen. De jury van de European Newspaper Award onderscheidde Het Parool in de categorie regionaal.

In een artikel op haar website maakt Het Parool het heugelijke nieuws bekend.Hoofdredacteur Ronald Ockhuysen ziet de prijs als een erkenning voor de metamorfose die de krant dit jaar in februari tijdens de 75e verjaardag heeft ondergaan. "Het Parool is teruggegaan naar zwart-wit als basis. De kleur komt zo veel mogelijk uit de fotografie. Met zwarte letters in een elegante en krachtige typografie en boven alles geen ditjes-en-datjeskrant. Juist in deze tijden, waarin iedereen op zijn telefoon het nieuws snel bekijkt, moet de krant nadrukkelijk een kwaliteitsbeleving zijn."

In het juryrapport wordt Het Parool geprezen om de interactie tussen fotografie, illustratie, infographics, koppen en witruimte. Volgens de jury van de verkiezing maakt de layout de Amsterdamse krant een onmiskenbaar sterk merk.

Parool best vormgegeven krant van Europa
Parool best vormgegeven krant van Europa (Foto: ANP)

Dijsselbloem: Britten voorgelogen over brexit

De Britse minister van Buitenlandse Zaken Boris Johnson liegt tegen het volk over de mogelijkheden die er na de brexit liggen voor Groot-Brittannië in Europees verband. Dat zei Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de Eurogroep, in het BBC-programma Newsnight.

"Johnson houdt het Britse volk mogelijkheden voor die in werkelijkheid niet beschikbaar zijn", stelde Dijsselbloem dinsdagavond. Hij haalde een voorbeeld aan waarin Johnson zegt dat Groot-Brittannië volledige toegang kan houden tot de Europese interne markt en zich tegelijkertijd buiten de douane-unie kan houden. "Dat is gewoon onmogelijk, zoiets bestaat niet."

Dijsselbloem legde in het Britse televisieprogramma uit dat het andersom wel mogelijk is. Dus wel deel uitmaken van de Europese douane-unie maar niet van de interne markt. Turkije is een voorbeeld daarvan. "Johnson zegt dingen die politiek niet haalbaar zijn. Hij geeft de Britten geen eerlijk beeld van wat hij met de onderhandelingen kan bereiken."

Dijsselbloem: Britten voorgelogen over brexit
Dijsselbloem: Britten voorgelogen over brexit (Foto: ANP)

Spreekwoordwoensdag - Iemand de zwartepiet toespelen

Een paar weken geleden besloot ik spreekwoordwoensdag te introduceren (want dat bekt zo lekker) en daarbij iedere week een verloren spreekwoord uit te zoeken. Met een bijbehorende, en niet saaie, uitleg en een ‘gebruikssuggestie’ hoop ik dat jij dit spreekwoord ergens in de komende zeven dagen in een gesprek zult gooien, en de vragende blikken of vraagtekens op WhatsApp verzamelt.

Deze week: nog steeds speelt in heel Nederland het hele zwartepieten debacle en worden de oorspronkelijk Zwarte Pieten de spreekwoordelijke zwartepiet toegespeeld. En ja, die zin klopt!

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #952
review
Street Fighter 6
review
Mega Man Battle Network Legacy Collection
special
Random Pics van de Dag #951
special
Random Pics van de Dag #950
©FOK.nl e.a.