'Gegevens huurders slecht afgeschermd'

De privacy van mensen die woningen huren van woningcorporaties staat op de tocht, omdat deze organisaties de klantgegevens onvoldoende afschermen. Dat blijkt uit een onderzoek van advies- en accountantsbureau BDO.

Het bureau nam de situatie bij 31 woningcorporaties onder de loep en noemt de bevindingen die daaruit voortkomen alarmerend. "Ze hebben hun informatiebeveiliging bij lange na niet op orde. Het overgrote deel heeft geen concreet beveiligingsbeleid en heeft niet de juiste kennis in huis van bestaande en naderende privacywetgeving. Daarmee lopen woningcorporaties niet alleen achter bij andere (semi)publieke sectoren, maar zetten ze ook de privacy van huurders op het spel."

BDO raadt de corporaties aan met spoed werk te maken van het afschermen van de dossiers, omdat de gegevens die daarin worden opgenomen door wet- en regelgeving steeds gevoeliger worden. "Daar waar de naam, het adres en betalingsgegevens van huurders vroeger volstonden, hebben corporaties sinds 2011 bijvoorbeeld ook hun inkomensgegevens en het burgerservicenummer nodig. Vaak staan ook extra zaken zoals de gezinssamenstelling, (delen van) medische dossiers en een eventueel strafblad geregistreerd."

Evalueren
Het bureau beveelt de organisaties onder meer aan de dataveiligheid intern meer en beter te evalueren.

Aedes, de koepel van woningcorporaties, herkent punten van kritiek uit het rapport en stelt druk bezig te zijn verbeteringen door te voeren. "We hebben onder meer een handleiding met richtlijnen op het gebied van dataveiligheid opgesteld voor de woningcorporaties", aldus een woordvoerder. "Ook de komende tijd blijven deze kwesties een punt van aandacht voor ons."

'Gegevens huurders slecht afgeschermd'
'Gegevens huurders slecht afgeschermd' (Foto: BuzzT)