'Geen bescherming Wilders door Europees Hof'

PVV-leider Geert Wilders kan als politicus voor zijn 'minder-Marokkanen'-uitspraken geen beroep doen op de vrijheid van meningsuiting, stelt het Openbaar Ministerie. Het desbetreffende artikel 10 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM) beschermt Wilders niet als het om racistische uitlatingen gaat.

Dat zei officier van justitie Wouter Bos woensdag in zijn requisitoir in het proces tegen Wilders, dat wordt gehouden in het Justitieel Complex Schiphol in Badhoevedorp. Uit voorgaande uitspraken van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) blijkt dat "het Hof bijzonder gevoelig is voor uitspraken die een gehele bevolkingsgroep aanvallen of in een negatief daglicht plaatsen".

De jurisprudentie wijst volgens de aanklager uit dat de ruime uitingsvrijheid van politici in de Europese wetgeving ontbreekt "bij het belasteren van minderheidsgroepen of het aanwakkeren van intolerantie tussen bevolkingsgroepen".

Nuancering speelt geen rol
Ook zei Bos dat latere nuanceringen van Wilders' gewraakte 'minder-Marokkanen'-uitspraak moeten niet worden meegewogen bij de beoordeling van de strafbaarheid.

Diens speech en het stellen van de vraag of het publiek in een Haags café in maart 2014 meer of minder Marokkanen wilde, is volgens de officier van justitie "een voltooide gedraging'' en dus ook een voltooid delict. "Drie vragen uit de speech zijn als een volwaardig product neergezet'', meent de aanklager. Naar die speech is een week toegewerkt en dus zorgvuldig voorbereid, stelde hij op basis van getuigenissen.

Dat Wilders zijn uitspraken later relativeerde door te stellen dat hij criminele Marokkanen bedoelde, doet volgens Bos niet ter zake. Die nuance is door velen ook niet meer gehoord, zei hij.

'Geen bescherming Wilders door Europees Hof'
'Geen bescherming Wilders door Europees Hof' (Foto: ANP)