'Timmermans praat mond voorbij over Gülen'

Er rijzen vragen over de losse tong van de vicevoorzitter van de Europese Commissie. Frans Timmermans beriep zich eerder deze week op Amerikaans onderzoek, toen hij beweerde dat er 'steeds meer indicaties' zijn dat de Gülen-beweging was betrokken bij de mislukte Turkse coup in juli. Het is onduidelijk wat voor onderzoek Timmermans bedoelt, en het lijkt erop dat hij zijn uitspraak van horen zeggen in de wandelgangen heeft.

In het Belgische blad Knack zei Timmermans: "Ondertussen is duidelijk dat wat president Recep Tayyip Erdogan zegt over de rol van de Gülen-beweging in de staatsgreep geen totale onzin is. Op basis van Amerikaans onderzoek zijn er almaar meer indicaties dat die beweging wel degelijk een rol heeft gespeeld." Over welk onderzoek Timmermans het had was echter onduidelijk, aldus de Volkskrant.

Het dagblad deed vervolgens tevergeefs navraag bij zijn woordvoerder, en bij Turkije-rapporteur van het Europees Parlement Kati Piri. Zij stelde weliswaar eerder dat het aannemelijk was dat er Gülen-aanhangers bij de staatsgreep betrokken waren, maar niet dat die door de beweging centraal was aangestuurd. Van het onderzoek dat Timmermans aanhaalde wist ze niets.

Uiteindelijk liet Timmermans via zijn woordvoerder het volgende weten: "Ik sprak slechts over indicaties die ik gezien en gehoord heb in de vele contacten die ik heb."

De zegsman wilde niet zeggen of dat Amerikaanse onderzoek nou wel of niet bestaat. Vermoedelijk dus niet.