FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 21 juli 2016

Uitslagen tweede voorronde Europa League 21/07/2016

In de Europa League werden woensdag- en donderdagavond de returns gespeeld in de tweede voorronde. Er was nog geen Nederlandse inbreng. AZ kent nu wel hun tegenstander in de derde voorronde. 

AZ zal in de derde voorronde aantreden tegen het Griekse Giannina. De ploeg won het tweeluik met het Noorse Odds BK. De Grieken wonnen thuis met al 3-0 en leken zeker van de volgende ronde. De Noren gingen daar echter niet zomaar mee akkoord.  In een tijdbestek van drie minuten scoorden Fredrik Lund Nordkvelle en Chukwuma Akabueze, ofwel Bentley, kort na rust de 1-0 en de 2-0. Pas in de 89e minuut scoorde Espen Ruud de 3-0 waardoor verlening nodig was. In de verlening was het Leonardo Koutris die namens Giannina er toch voor zorgde dat de Griekse ploeg door mocht. 

AZ speelt volgende week donderdag eerst thuis. De return is een week later. Ook Heracles stroomt tijdens de derde voorronde in. De Heraclieden treffen daarin het Portugese Arouca. Feyenoord is als bekerwinnaar al geplaatst voor de groepsfase. 

Uitslagen Europa League tweede voorronde - returns

Thuis Uit Uitslag Agg.
Spartak Trnava (Slv) FC Shirak (Arm) 2-0 3-1
St Patrick's Athletic (Ier) Dinamo Minsk (W-Ru) 0-1 1-2
Zagłębie Lubin (Pol) FK Partizan (Ser) 0-0 0-0***
Connah's Quay Nomads (Wal) FK Vojvodina (Ser) 1-2 1-3
Nõmme Kalju (Est) Maccabi Haifa (Isr) 1-1 2-2***
Brøndby IF (Den) Hibernian FC (Sch) 0-1 1-1***
NK Domzale (Slv) Shakhtyor Soligorsk (W-Ru) 2-1 3-2
FK Kukësi (Alb) Austria Wien (Oos) 1-4 1-5
Gabala FK (Aze) MTK Budapest (Hon) 2-0 4-1
Helsingin Jalkapalloklubi (Fin) PFC Beroe Stara Zagora (Bul) 1-0 2-1
NK Lokomotiva (Kro) RoPS (Fin) 3-0 4-1
FK Shkëndija (Mac) Neftçi Baku (Aze) 1-0 1-0
Grasshopper (Zwi) Knattspyrnufélag Reykjavíkur (IJs) 2-1 5-4
FC Vaduz (Lie) FC Midtjylland (Den) 2-2 2-5
Osmanlıspor (Tur) Zimbru Chișinău (Roe) 5-0 7-2
Odds BK (Noo) PAS Giannina (Gri) 3-1 3-4**
Heart of Midlothian (Sch) Birkirkara FC (Mal) 1-2 1-2
PFC Levski Sofia (Bul) NK Maribor (Slv) 1-1 1-1
IFK Göteborg (Zwe) Piast Gliwice (Pol) 0-0 3-0
FK Jelgava (Let) Slovan Bratislava (Slv) 3-0 3-0
AC Omonia (Cyp) Beitar Jerusalem (Isr) 3-2 3-3*
Kapaz PFK (Aze) Admira Wacker Mödling (Oos) 0-2 0-3
FK Ventspils (Let) Aberdeen (Sch) 0-1 0-4
Cork City (Ier) BK Häcken (Zwe) 1-0 2-1
Maccabi Tel Aviv (Isr) FC Kairat (Kaz) 2-1 3-2
FC TorpedoBelAZ Zhodino (W-Ru) Debreceni VSC (Hon) 1-0 3-1
HNK Hajduk Split (Kro) CSMS Iași (Roe) 2-1 4-3
FK Čukarički (Ser) Videoton FC (Hon) 1-1 1-3
AEK Larnaca (Cyp) Cliftonville FC (N-I) 2-0 5-2
Europa FC (Gib) AIK Fotboll (Zwe) 0-1 0-2
Slavia Praag (Tsj) Levadia Tallinn (Est) 2-0 3-3*
FK Budućnost Podgorica (Mon) KRC Genk (Bel) 2-0 2-2***
Strømsgodset Toppfotboll (Noo) SønderjyskE (Den) 2-2 3-4**

* door op uitdoelpunten ** door na verlenging *** door na strafschoppen

Sterke opening Van Gerwen genoeg om Chisnall te verslaan

Michael van Gerwen staat in in de halve finale van de World Matchplay. De Brabander had weinig te duchten van Dave Chisnall. Het werd 16-X. In de halve finale zaterdag wacht Adrian Lewis. 

Van Gerwen sloeg in de eerste leg direct toe met een break en stond 4-1 voor bij de eerste pauze. Vijf legs later stond het 8-2. In het derde deel kon Chisnall nog twee legs pakken en keek na vijftien legs tegen een 11-4 achterstand aan. 

Op 12-4 was het Chisnall die drie legs op een rij kon pakken voor 12-7, maar echt spannend werd het niet meer. Mighty Mike won met 16-9. Ondanks dat het spel van Van Gerwen niet geweldig leek, haalde hij toch bijna een gemiddelde van 100. 

Vrijdag zijn er nog twee kwartfinales. Mervyn King neemt het op tegen Phil Taylor en Gary Anderson zal aantreden tegen Steve Beaton. 

Pokémonjager doodgeschoten

Een achttienjarige jongen uit Guatemala is doodgeschoten tijdens het spelen van Pokémon Go. Hij was met zijn neef aan het jagen op de figuurtjes, toen ze werden aangevallen. Agenten vonden zeventien kogelhulzen op de plek van de moord.

Het is voor zover bekend de eerste Pokémon-dode. De neef raakte gewond. Er is nog niemand opgepakt en het motief is onbekend. Mogelijk zijn ze zijn beroofd, maar het kan ook zijn dat de daders het spel gebruikten om het slachtoffer te vinden.

Pokémonjager doodgeschoten
Pokémonjager doodgeschoten (Foto: BuzzT)

Doek valt definitief voor videorecorder

Het laatste bedrijf dat nog ouderwetse videorecorders maakt, het Japanse elektronicabedrijf Funai, stopt daar deze maand mee. De apparaten worden nauwelijks meer verkocht en het is steeds moeilijker aan de benodigde onderdelen te komen, aldus de Japanse zakenkrant Nikkei.

De VHS-videorecorder werd veertig jaar geleden op de markt gebracht door JVC. Concurrenten als Sony (Betamax) en Philips (V2000) kwamen met eigen systemen, maar stapten uiteindelijk na een harde concurrentiestrijd over op VHS, dat daarmee de algemeen geaccepteerde technologie werd om video op te nemen en af te spelen.

De komst van de dvd in 1995 betekende het begin van het einde voor de videoband en -recorder. Filmmaatschappijen brengen al tien jaar geen films meer uit op VHS. Op Funai na zijn alle fabrikanten gestopt met de productie van videorecorders.

Funai maakt consumentenelektronica onder het eigen merk, maar ook in licentie voor andere technologiebedrijven, waaronder Philips, Panasonic-dochter Sanyo en Magnavox. Het bedrijf produceert sinds 1983 videorecorders, en verkocht er ooit 15 miljoen per jaar. In 2015 waren dat er nog maar 750.000.

Doek valt definitief voor videorecorder
Doek valt definitief voor videorecorder (Foto: BuzzT)

Lewis na kraker tegen Wright in halve finale World Matchplay

Adrian Lewis is de eerste darter die in de halve finales staat van de World Matchplay. In Blackpool versloeg hij voor een plekje bij de laatste vier Peter Wright met 16-14. Beide darters waren zeer aan elkaar gewaagd. 

Een opvallend begin van de wedstrijd. Lewis kwam tot drie keer toe een break voor, maar Wright herstelde dat direct. Op 7-7 was het Wright die Lewis kon breaken en kwam voor het eerst in de partij voor. Jackpot maakte die break echter direct ongedaan voor 8-8.

Wright kwam opnieuw een break voor en kon vervolgens zijn eigen leg houden om 10-8 voor te komen. Lewis kon zich herstellen nadat Wright vier pijlen miste op de dubbel en er weer 10-10 van maakte. Het was nu weer de beurt aan Jackpot om een break te maken door 82 en 81 uit te gooien. Het stuivertje wisselen leek voorbij nadat Lewis met een 71-finish 13-10 maakte.

Het werd 15-13 voor Lewis en hij had nog één leg nodig. Hij miste diverse pijlen voor de wedstrijd, waardoor Wright toehapte en 15-14 maakte. Gelijk maken lukte niet meer. Lewis was uit op revanche en opende de volgende leg met 180, waarna hij uiteindelijk de partij met een 81-finish naar zich toe trok. Hij won met 16-14.

Beide spelers waren aan elkaar gewaagd. Lewis had een gemiddelde die twee punten hoger was dan dat van Wright. De checkoutpercentages lagen dicht tegen elkaar aan. Voor een plek in de finale zal Lewis het op moeten nemen tegen Michael van Gerwen of Dave Chisnall. Beide heren zullen zo het podium betreden voor hun kwartfinale. 

Kabinet: Turkse intimidatie hier onacceptabel

De dreigementen en intimidaties bij Turkse Nederlanders onderling na de mislukte coup in Turkije zijn onacceptabel. Dat stelt het kabinet donderdag in een brief aan de Tweede Kamer. Het kabinet benadrukt dat het nodig is de rust in de Turks-Nederlandse gemeenschap te bewaren en verdere escalatie te voorkomen.

Conflicten of spanningen waar dan ook in de wereld zijn nooit een excuus voor intimidatie, bedreigingen of vernielingen in ons land, aldus minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken in de brief. Het kabinet roept mensen die bedreigd worden op hiervan aangifte te doen bij de politie.

Naar aanleiding van de couppoging zijn de spanningen in Nederland toegenomen tussen aanhangers van president Erdogan en aanhangers van diens rivaal Gülen, Koerden en personen die niet vóór Erdogan zijn. Aanhangers van de Gülen-beweging in Nederland worden bedreigd en ervaren intimidatie. Het is onacceptabel als er door Erdogan-aanhangers bijvoorbeeld wordt opgeroepen tot een "grote schoonmaak", aldus het kabinet.

Lijsten
Ook circuleren er op de sociale media lijsten van bedrijven en ondernemers die zouden moeten worden geboycot vanwege hun vermeende sympathie met de Gülen-beweging. Daarnaast ervaren Gülen-aanhangers het vlagvertoon bij moskeeën en de pro-Erdogandemonstraties bij Turkse consulaten in Rotterdam en Deventer als provocerend.

Koenders wijst er verder op dat journalisten zijn belemmerd bij het uitvoeren van hun werk: "Dit raakt aan persvrijheid en vrijheid van meningsuiting, fundamentele waarden in onze samenleving."

De overheid onderhoudt nauw contact met Turkse maatschappelijke organisaties en gemeenten waar spanningen spelen of dreigen.

Kabinet: Turkse intimidatie hier onacceptabel
Kabinet: Turkse intimidatie hier onacceptabel (Foto: ANP)

Froome verrast door dagzege

In de achttiende etappe van de Tour de France, een klimtijdrit, vergrootte Christopher Froome zijn voorsprong in de strijd om de gele trui door de snelste tijd te rijden. Froome was 21 tellen sneller dan Tom Dumoulin, die de eerste tijdrit in deze Tour had gewonnen.

"Ik had echt niet verwacht Tom te verslaan", aldus Froome. "Geduld en discipline, daar ging het vandaag bij mij om. Het eerste deel heb ik gecontroleerd gereden. In het slotstuk heb ik alles gegeven wat ik in me had."

Froome vergroot voorsprong op concurrenten (Foto: Pro Shots / George Deswijzen)

[Tour] Net niet

Het zag er erg goed uit. Niemand was nog aan de tijd van Tom gekomen. Porte leek hem te gaan verslaan, maar verslikte zich toch in de tijd van Tom. De gele aliën lag ook bij de eerste twee meetpunten achter. Hij zette echter zijn motortje pas aan bij de laatste beklimming. Renners voelen na een rit hoe het zit en Tom had al aangegeven dat het niet genoeg zou zijn voor de overwinning. Ik hoop dat hij dat voorgevoel niet in Rio zal hebben.

FOK!video: Start vierdaagse met WebHawk en Fylax

In Nijmegen wordt deze week de vierdaagse gelopen, en we hebben Fylax en WebHawk er met een smartphone en een baard op afgestuurd om de sfeer te proeven.

Update 20.59:
Goed nieuws voor de trouwe fan! Camerakompanen Fylax en Webhawk zijn vandaag weer op pad geweest om ons te voorzien van de mooiste beelden van de Nijmeegse Vierdaagse. Zal onze jongste telg van de redactie deze keer ook op camera verschijnen? Welke avonturen worden deze keer beleefd? De beelden komen eraan!

Alvast een kleine opwarmer: NOS-babe Dionne Stax zit deze keer in de supporting cast.

Fatwa op Pokémon Go

Waar eerder al wat aanhangers van de gespijkerde god aangaven moeite te hebben met Pokémon Go, konden de volgers van een vroegmiddeleeuwse krijgsheer natuurlijk niet achterblijven. De crème de la crème van de Saoedische relikneuterige hotemetoten konden concurrentie van andere fantasiefiguurtjes niet uitstaan en hebben daarom maar een fatwa over het mateloos populaire spel uitgesproken.

Een reden was snel gevonden: het zoeken naar Pikachu en zijn vriendjes wordt als 'shirk' beschouwd. Oftewel: een spelletje spelen op je mobieltje is afgoderij en leidt af van de reden dat je geboren bent: 5x per dag een onzeker en labiel figuur vertellen dat hij de helemaal de ware is.

Dit stikjaloerse gedrag mondde in 2001 al uit in een verbod. Dit was het geval toen er een kaartspel met dezelfde figuurtjes op de markt kwam. Het zou ingaan tegen het islamitische verbod op gokken. Bovendien lijken de tekeningetjes veel op symbolen van de vrijmetselarij en zou het 'verboden afbeeldingen' promoten. Meer dan genoeg reden om dit duivelse spel uit de handel te nemen dus.

Na het uitkomen van de app werd de fatwa opnieuw bekrachtigd. En.. zoals altijd wanneer islammers een zondebok nodig hebben, hebben de joden het weer helemaal gedaan. Het woordje 'zionisme' moest en zou erbij gesleept worden door de islamgeleerden. Er komt (onder andere) een vijfpuntige ster in het spel voor, dus de link met de staat Israël was snel gelegd. Ook kruizen en andere polytheïstische symboliek is helemaal uit de boze, in het verder supergezellige Saoedi-Arabië.

Voordeel is wel dat er minder verkeershinder is door Pokémongolen in het land.

Persdag Zwarte Cross 2016

Ik was uitgenodigd door FOK! om een fotoreportage te maken van de persdag van de Zwarte Cross afgelopen dinsdag.
Uiteraard verwacht je dan door modder te moeten gaan baggeren, maar voor het eerst in twintig jaar was het droog en warm. Zeer warm!
Na een reis met de NS wachtte me een wandeling naar het terrein, met 30+ graden. Dus vrolijk doorstappen en uiteindelijk kom je bij een ingang. De West ingang, en ik moest bij Oost zijn.... Oversteken was er niet bij, dus stevig de pas er in zetten want ineens was mijn tijdbuffer verdwenen.#

Reus gezicht van FIFA 17

Vandaag heeft Electronic Arts aangekondigd dat Marco Reus van Borussia Dortmund de wereldwijde cover van FIFA 17 zal sieren.

De afgelopen twee weken hebben fans op de officiële FIFA-coverwebsite gestemd op hun favoriete speler. De fans konden kiezen tussen vier FIFA 17-ambassadeurs, namelijk James Rodríguez van Real Madrid C.F., Anthony Martial van Manchester United, Eden Hazard van Chelsea FC en Marco Reus van Borussia Dortmund. Er zijn meer dan 3,1 miljoen stemmen uitgebracht, waarbij Reus als winnaar uit de strijd kwam.

Reus is een succesvolle buitenspeler en wordt gezien als een van de gevaarlijkste aanvallers van Europa. Reus werd in 2012 uitgeroepen tot Voetballer van het Jaar in Duitsland, en heeft 29 wedstrijden gespeeld voor het nationale elftal van Duitsland. Reus werd onlangs benoemd tot aanvoerder van Borussia Dortmund en zal komend seizoen de aanvoerdersband dragen.

"Het is prachtig om te zien hoe de fans achter hun favoriete speler staan. Marco speelt voor een geweldige club, speelt mooi voetbal en is erg populair in FIFA Ultimate Team. Het is dus geen verrassing dat de fans hem hebben gekozen", aldus Nick Channon, Senior Producer van EA SPORTS FIFA. "Reus is nu lid van een elitegroep internationale supersterren die in de loop der jaren op de cover van FIFA hebben geprijkt."

"Ik ben vereerd om bij de groep voetballers te horen die op de cover van FIFA hebben gestaan", aldus Reus. "Ik ben ontzettend dankbaar dat de fans mij hebben gekozen, en ik zal er alles aan doen om ze trots te maken met mijn prestaties op het veld."

FIFA 17 komt 29 september uit op pc, Xbox One, PlayStation 4, Xbox 360 en PlayStation3.

FIFA 17 Reus (Foto: Electronic Arts)

Mafia 3 verklaart de oorlog tegen de bazen

2K en Hangar 13 onthullen vandaag de nieuwe live action trailer voor Mafia III, getiteld 'Death Suits You", die een nieuwe blik geeft op Lincoln Clay's wereld van New Bordeaux en de vijanden die hij tegenkomt.

De New Bordeaux politie is keihard aan het werk om de mafia-oorlog te beëindigen terwijl de legende van Lincoln Clay blijft groeien. Zelfs buiten 'Bourbon City' willen de mensen meer weten over de man die de totale oorlog tegen de mafia heeft verklaard.

Mafia III komt 7 oktober uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Montezuma leidt Azteken in Civilization 6

2K en Firaxis Games maken vandaag bekend dat Montezuma I de Azteken gaat aanvoeren in Sid Meier's Civilization VI. Daarnaast krijgt iedereen met een pre-order exclusief toegang tot de Aztec civ op de release van 21 oktober 2016. Na 90 dagen zal deze content unlocked worden voor alle Civilization VI-spelers zonder extra kosten.

Een bijzondere vaardigheid voor de Azteken zijn de Eagle Warriors die verslagen vijanden in bouwers veranderen. Dit helpt met de vaardigheid dat bouwers sneller bouwen dan andere volkeren. De Azteken kunnen dus vrij snel groeien tot een flinke cultuur.

Sid Meier's Civilization VI komt 21 oktober uit op pc.

Idris Elba 'te oud' voor James Bond

Idris Elba vindt zichzelf een beetje oud om in de huid van James Bond te kruipen. Geruchten dat de 43-jarige Britse acteur 007 gaat spelen, doen al maanden de ronde. Volgens Idris is het echter niet meer dan 'het wildste gerucht ter wereld', zei hij donderdag in Good Morning America.

"Als het gebeurt, is het echt de wil van het volk. Ik heb nog helemaal niet gesproken over de rol, maar waar ik ook kom hoor ik dat men het graag wil", zei Idris. Of het echt zover komt, laat hij nog in het midden. "Als ik heel eerlijk ben, denk ik dat ik te oud ben", lacht Idris. "Rondrennen, achtervolgingen in snelle auto's, allerhande vrouwen en martini's; wie wil dat nou doen? Het klinkt verschrikkelijk."

Over wie de volgende James Bond wordt, wordt druk gespeculeerd sinds Daniel Craig aangaf na vier films klaar te zijn met de rol. Naast Idris worden onder anderen Tom Hiddleston, Damian Lewis en Michael Fassbender vaak genoemd als nieuwe 007.

Idris Elba 'te oud' voor James Bond
Idris Elba 'te oud' voor James Bond (Foto: BuzzE)

Uitslag en standen na achttiende Touretappe

Vandaag werd de achttiende etappe verreden in de Tour de France van dit jaar. Elke avond na de etappe plaatst FOK! de uitslag van de etappe en de standen na de rit.

Uitslag achttiende etappe

# Rijder Nat Team Tijd
1. Christopher Froome GBr Team Sky 30' 43''
2. Tom Dumoulin NED Team Giant-Alpecin + 00' 21''
3. Fabio Aru Ita Astana + 00' 33''
4. Richie Porte Aus BMC Racing Team + 00' 33''
5. Romain Bardet Fra AG2R + 00' 42''
6. Thomas de Gendt Bel Lotto Soudal + 01' 02''
7. Ion Izaguirre Ita Movistar + 01' 03''
8. Joaquin Rodriguez Oliver Spa Katusha + 01' 05''
9. Louis Meintjes ZAf Lampre + 01' 08''
10. Nairo Quintana Col Movistar + 01' 10''
14 Stef Clement NED IAM Cycling + 01' 22''
17 Bauke Mollema NED Trek-Segafredo + 01' 25''
51 Tom Jelte Slagter NED Cannondale + 02' 59''
56 Wout Poels NED Team Sky + 03' 07''
76 Wilco Kelderman NED Team Lotto NL-Jumbo + 03' 32''
78 Laurens ten Dam NED Team Giant-Alpecin + 03' 34''
84 Albert Timmer NED Team Giant-Alpecin + 03' 38''
86 Dylan van Baarle NED Cannondale + 03' 39''
106 Bert Jan Lindeman NED Team Lotto NL-Jumbo + 04' 13'
112 Timo Roosen NED Team Lotto NL-Jumbo + 04' 21'
157 Roy Curvers NED Team Giant-Alpecin + 05' 30'
164 Ramon Sinkeldam NED Team Giant-Alpecin + 05' 44''
166 Dylan Groenewegen NED Team Lotto NL-Jumbo + 05' 49''
177 Bernard Eisel Oos Team Dimension Data + 07' 22''

Mollema werd vandaag zeventiende en behield daarmee zijn tweede plaats in het algemeen klassement (Pro Shots / George Deswijzen)
Mollema werd vandaag zeventiende en behield daarmee zijn tweede plaats in het algemeen klassement (Pro Shots / George Deswijzen)

Algemeen klassement na de achttiende etappe

# Rijder Nat Team Tijd
1. Christopher Froome GBr Team Sky 77h 55' 53''
2. Bauke Mollema NED Trek-Segafredo + 03' 52''
3. Adam Yates GBr Orica + 04' 16''
4. Nairo Quintana Col Movistar + 04' 37''
5. Romain Bardet Fra AG2R + 04' 57''
6. Richie Porte Aus BMC Racing Team + 05' 00''
7. Fabio Aru Ita Astana + 06' 08''
8. Alejandro Valverde Spa Movistar + 06' 37''
9. Louis Meintjes ZAf Lampre + 07' 15''
10. Daniel Martin Ier Etixx-Quick Step + 07' 18''
19 Stef Clement NED IAM Cycling + 32' 37''
33 Wout Poels NED Team Sky +1h 06' 57''
35 Wilco Kelderman NED Team Lotto NL - Jumbo +1h 10' 11''
44 Tom Dumoulin NED Team Giant-Alpecin +1h 34' 00''
59 Laurens ten Dam NED Team Gianti-Alpecin +1h 58' 55''
76 Tom Jelte Slagter NED Cannondale +2h 18' 38''
99 Bert Jan Lindeman NED Team Lotto NL-Jumbo +2h 43' 20''
102 Dylan van Baarle NED Cannondale +2h 47' 19''
116 Roy Curvers NED Team Giant-Alpecin +3h 02' 56''
121 Timo Roosen NED Team Lotto NL - Jumbo +3h 04' 12''
143 Ramon Sinkeldam NED Team Giant-Alpecin +3h 20' 33''
153 Albert Timmer NED Team Giant-Alpecin +3h 27' 03''
160 Dylan Groenewegen NED Team Lotto NL - Jumbo +3h 29' 52''
177 Sam Bennett Ier Bora-Argon 18 +4h 16' 06''

Klassement groene trui na achttiende etappe

# Rijder Nat Team Punten
1 Peter Sagan Tsj Tinkoff 425
2 Marcel Kittel Dui Etixx-Quick Step 228
3 Bryan Coquard Fra Direct Energie 156
4 Alexander Kristoff Noo Katusha 152
5 Michael Matthews Aus Orica 143


Klassement witte trui na achttiende etappe

# Rijder Nat Team Tijd
1 Adam Yates GBr Orica 78h 00' 09'
2 Louis Meintjes ZAf Lampre + 02' 59'
3 Warren Barguil Fra Team Giant-Alpecin + 31' 38'
4 Emanuel Buchmann Dui Bora-Argon 18 + 34' 26'
5 Wilco Kelderman NED Team Lotto NL-Jumbo +1h 05' 55'


Klassement bolletjestrui na achttiende etappe

# Rijder Nat Team Tijd
1 Rafal Majka Pol Tinkoff 173
2 Thomas de Gendt Bel Lotto Soudal 90
3 Ilnur Zakarin Rus Katusha 78
4 Daniel Navarro Spa Cofidis 69
5 Jarlinson Pantano Col IAM Cycling 63


Ploegenklassement na achttiende etappe

# Team Land Tijd
1 Movistar Team Spa 233h 58' 34''
2 Team Sky GBr + 03' 23''
3 BMC Racing Team VS + 17' 21''
4 Fra Kaz + 40' 15''


Uitvallers

rugnummer Rijder Nat Team Etappe
146 Michael Mørkov Den Katusha 8
108 Mark Renshaw Aus Team Dimension Data 9
123 Matthieu Ladagnous Fra FDJ 9
31 Alberto Contador Spa Tinkoff 9
123 Cedric Pineau Fra FDJ 9
86 Sebastian Langeveld NED Cannondale 10
147 Jurgen van den Broeck Bel Katusha 12 DNS
178 Angelo Tulik Fra Direct Energie 12
201 Simon Gerrans Aus Orica 13 DNS
121 Thibaut Pinot Fra FDJ 13 DNS
68 Edward Theuns Bel Trek-Segafredo 13
82 Matti Breschel Den Cannondale 14
71 Mathias Frank Zwi IAM Cycling 14
164 Jens Debusschere Bel Lotto Soudal 15 DNS
15 Jesús Herrada Spa Movistar 15
101 Mark Cavendish GBr Team Dimension Data 17 DNS
95 Rohan Dennis Aus BMC Racing Team 17 DNS
16 Gorka Izaguirre Spa Movistar 17
192 Borut Bozic Slo Cofidis 17
62 Fabian Cancellara Zwi Trek-Segafredo 18 DNS
132 Shane Archbold NZl Bora-Argon 18 18 DNS

Froome mocht wederom de gele trui aantrekken (Pro Shots / George Deswijzen)
Froome mocht wederom de gele trui aantrekken (Pro Shots / George Deswijzen)

Marsleider dacht terug aan warmte 2006

Marsleider Johan Willemstein van de Nijmeegse Vierdaagsen heeft tijdens de zeer warme editie van dit jaar 'weleens teruggedacht aan 2006'. In dat jaar werd de Vierdaagse afgelast nadat op de eerste dag twee lopers waren bezweken door de hitte.

"Het loopt dit jaar allemaal goed. Dat er lopers in het ziekenhuis belanden is heel vervelend, maar te verwachten met zo'n massa mensen en hitte. We zijn sinds 2006 stukken professioneler geworden. Zakelijk gezien ben ik dus heel tevreden."

Maar Willemstein maakte ook mee wat er in 2006 gebeurde. "Ik heb deze dagen daar echt wel aan gedacht. Zeker als je ziet hoe sommige lopers aan het eind van de dag binnenstrompelen. Ik heb echt wel eens gedacht: hoe gaat dat verder vandaag."

Donderdag zijn ondanks opnieuw hoge temperaturen voor zover bekend veel minder lopers behandeld aan hitteklachten.

Marsleider dacht terug aan warmte 2006
Marsleider dacht terug aan warmte 2006 (Foto: ANP)

Bella Hay voor BNN langs festivals

Bella Hay doet deze zomer voor BNN verslag van een aantal festivals. De dochter van Golden Earring-zanger Barry Hay bezoekt Zwarte Cross, Solar Weekend en Mysteryland. Dat maakte BNN-VARA donderdag bekend.

"Ik voel me vereerd om namens BNN verslag te mogen doen van deze mooie festivals", reageert Bella. "De festivals zijn allemaal erg verschillend maar hebben één ding gemeen: het zijn fantastische evenementen waar ontzettend veel te zien en te doen is. Het wordt dus sowieso een mooie festivalzomer!"

Bella duikt niet alleen in het festivalgedruis. Ook presentatoren Lars Gierveld, Nathan de Vries en Emma Wortelboer gaan voor BNN op zoek naar de hoogtepunten van de festivalzomer.

Bella Hay voor BNN langs festivals
Bella Hay voor BNN langs festivals (Foto: BuzzE)

Kippen tegen malaria

Een groep wetenschappers uit Zweden en Ethiopië heeft ontdekt dat malariamuggen niet van kippengeur houden. De wetenschappers publiceerden hun bevindingen in het tijdschrift Malaria Journal, dat specifiek gericht is op onderzoek naar malaria.

De onderzoekers lieten vrijwilligers slapen in hutten met levende kippen, met kippenveren en zonder kippen. Ze concludeerden dat de malariamug wegbleef uit de hutten met de kippen en kippenveren en schreven dat toe aan de geur van de vogels.

Mogelijk kan een spray met kippengeur in de toekomst dienen als afweermiddel. Er bestaat nog geen effectief vaccin tegen malaria. Vorig jaar stierven volgens de VN bijna 400.000 mensen in Afrika aan de infectieziekte.

Kippen tegen malaria
Kippen tegen malaria (Foto: ANP)

Cartoon Network brengt mobiele Card Wars Kingdom uit

Cartoon Network kondigt aan dat Card Wars Kingdom is uitgekomen. Deze mobile game bouwt verder op Card Wars – Adventure Time met, op veler verzoek van fans, PVP en toernooi-modes.

In de game kies je een held, stel je een team van wezens samen en ga je events aan in het Adventure Time-universum.

Card Wars Kingdom is nu beschikbaar als gratis download met in-app aankopen voor iOS en Android.

Frans parlement neemt arbeidswet aan

Het Franse parlement heeft donderdag de omstreden arbeidswet aangenomen. Omdat er geen motie van afkeuring was ingediend, was een stemming niet nodig.

De wet moet het makkelijker maken werknemers te ontslaan en aan te nemen. De afgelopen drie maanden waren er talloze straatprotesten door tegenstanders van de wet en vele stakingen door de vakbonden.

De Franse premier Manuel Valls heeft de wet met bijzondere grondwettelijke bevoegdheden door het parlement geloodst. Door die zet hadden tegenstanders 24 uur de tijd om een motie van afkeuring in te dienen maar die kwam er niet.

Frans parlement neemt arbeidswet aan
Frans parlement neemt arbeidswet aan (Foto: ANP)

Froome klopt Dumoulin in klimtijdrit

Chris Froome heeft in de achttiende etappe zijn leidende positie in de Tour de France verstevigd. De Brit klopte in de zeventien kilometer lange klimtijdrit tussen Sallanches en Megeve iedereen, inclusief tijdrijder Tom Dumoulin die zijn zinnen op deze etappe had gezet. Bauke Mollema handhaafde zich op plek twee in het klassement.

Dumoulin was met een tijd van 31.04 minuten lange tijd de snelste, maar de Nederlander zei direct na afloop al dat hij voelde dat het niet voldoende zou zijn. Dat bleek in de rit van Froome ook, want de Brit deed het in het eerste deel nog rustig aan, maar dook op de streep 21 seconden onder de tijd van Dumoulin door.

Achter dit duo pakte de Italiaan Fabio Aru verrassend de derde plaats op 33 seconden van Froome, terwijl Richie Porte in dezelfde tijd vierde werd. Ook Romain Bardet was met 42 seconden achterstand verrassend snel. Mollema reed in 32.08 minuten de zeventiende tijd en zag hiermee zijn concurrenten dichterbij komen.

In het klassement heeft Froome met nog twee zwaren Alpenritten en de slotetappe te gaan 3.52 minuten voorsprong op nummer twee Mollema. De Nederlander verloor vandaag twee seconden op Adam Yates die nu 24 seconden achter hem staat, terwijl Nairo Quintana (+4.37), Bardet (+4.57) en Porte (+5.00) ook nog dicht bij de Nederlander staan.

Dumoulin werd vanmiddag tweede (Pro Shots / George Deswijzen)
Dumoulin werd vanmiddag tweede (Pro Shots / George Deswijzen)

Turkse zakenman koopt Fortuna Sittard

Het noodlijdende Fortuna Sittard lijkt gered, de Turkse zakenman Isitan Gün heeft 85% van de aandelen in de club gekocht. Het binnengekomen geld wordt gebruikt om de crediteuren te betalen zodat de club vanaf nu gezond verder kan.

Gün was de afgelopen dagen al in Sittard om kennis te maken met de club. Hij bezocht de oefenwedstrijd van de Limburgers tegen Fleetwood Town en hij maakte kennis met de supportersvereniging van de club. "Het was een gesprek van voetbalsupporters onder elkaar", zo blikt Gün positief terug op het gesprek met de fans. "De supporters en ik, we begrepen elkaar meteen. Het was prachtig om hun liefde voor deze mooie club te zien."

De Turkse zakenman, die eerder bij Galatasaray werkte, droomde al een tijdje van een eigen voetbalclub, met de aankoop van Fortuna komt die droom nu uit. Dat die droom in Nederland uitkomt lijkt een bewuste keuze. "De keuze om een club in Nederland te kopen is niet toevallig. Dit land zie ik als één van de grondleggers van het moderne voetbal. Fortuna is een geweldige club, met een schitterende historie. Grote spelers hebben hier hun eerste stappen in het betaald voetbal gezet. Eén van mijn doelen is om de Fortuna Sittard Academy te versterken, zodat onze opleiding weer een prominente plaats in het Nederlandse voetbal gaat innemen", zo laat Gün op de website van Fortuna weten.

"Ik ben hier voor de lange termijn. Hopelijk ben ik snel onderdeel van de Fortuna-familie en samen gaan we bouwen aan iets moois. Aan de cultuur van de club ga ik zeker niets veranderen. Fortuna blijft Fortuna. Of ik veel nieuwe spelers ga aantrekken? Ik heb vertrouwen in de huidige selectie en de technische staf. Als er versterking bij komt, dan gebeurt dat altijd in nauw overleg met de staf. Ik ga niet op stel en sprong allerlei veranderingen doorvoeren. Stap voor stap is het motto, en elke stap brengt ons weer verder", aldus Gün die vol vertrouwen in de toekomst is.

Turkse zakenman koopt Fortuna Sittard (Pro Shots / Henk Korzelius)
Turkse zakenman koopt Fortuna Sittard (Pro Shots / Henk Korzelius)

Japanse overheid waarschuwt voor Pokémon Go

Onze Japanse vrienden hebben Pokémon Go nog niet (en dus nog steeds een obesitas probleem) gelukkig is de Japanse overheid wel slim.
Onze oosterlijke executives vrezen namelijk westerse scenario's. En terecht.

The National Center of Incident Readiness and Cybersecurity ofwel de NCIRS heeft een 9-delig waarschuwingsplaatje uitgebracht (die ronduit hilarisch is) om misstanden met Pokémon Go te voorkomen - wat opzichzelf weer een hilarisch gegeven is. Het overgrote deel van de waarschuwing is vrij logisch en dus nodig voor de Japanners. Klassiekers bevatten onder andere: gebruik geen echte naam (wat waarschijnlijk geen probleem is voor de gemiddelde 52-jarige creep die zich voordoet als schoolmeisje) geen foto's van jezelf gebruiken (wederom, geen probleem voor de 52-jarige creep) en wegblijven uit gevaarlijke gebieden (handig voor de schoolmeisjes om weg te blijven van 52-jarige creeps).

Pokémon Go is het antwoord van Nintendo op het gemiddelde BMI van de gemiddelde Amerikaan/Pokéfan. Daardoor ook een ongelofelijk succes - move over Sonja!

Pokémon Go-waarschuwing

Pokémon Go-waarschuwing

Russische atleten blijven geweerd van OS

68 Russische atleten blijven geschorst door de internationale atletiekfederatie IAAF en mogen hierdoor niet deel gaan nemen aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Dit heeft het internationaal sporttribunaal CAS na een beroepsprocedure besloten.

Het IAAF schorste november vorig jaar de Russische atleten, nadat het antidopingagentschap WADA concludeerde dat er in Rusland sprake was van door de staat georganiseerd dopinggebruik. Ook werden positieve tests onder de pet gehouden of zelfs vernietigd. Alleen individuele atleten die aan kunnen tonen dat zij 'schoon' zijn kunnen door het IOC toegelaten worden in Rio de Janeiro.

Naast de schorsing van de IAAF dreigt bijna de gehele Russische equipe de Spelen te missen op basis van een vernietigend WADA-rapport. Mogelijk komt hier komend weekend uitsluitsel over.

Huisarrest Limburgse Bandidos opgeheven

De rechtbank Limburg heeft donderdag het eerder opgelegde huisarrest voor dertien verdachten in de Bandidoszaak opgeheven. Dat gebeurde op verzoek van de advocaten. De opgelegde contactverboden blijven wel in stand, uitgezonderd contacten tussen vader en zoon: die mogen wel.

De dertien waren eerder onder voorwaarden in vrijheid gesteld. Zij werden vorig jaar aangehouden tijdens een grote actie tegen de Bandidos in Limburg en het zuidoosten van Brabant. Daarbij werden onder meer wapens, drugs en geld in beslag genomen.

Het Openbaar Ministerie liet weten dat het dossier over deze zaak in oktober rond is. Maar de rechtbank vond dat te lang duren voor het huisarrest. Vandaar dat ze hun bewegingsvrijheid weer terugkregen.

Huisarrest Limburgse Bandidos opgeheven
Huisarrest Limburgse Bandidos opgeheven (Foto: ANP)

Giel Beelen bestolen

Giel Beelen is tijdens zijn vakantie op Ibiza slachtoffer geworden van een inbraak. "En zo kom je 'thuis' na een top avondje Jess Glynne en Martin Solveig in de Pacha en zie je dat de deur van ons huisje open (gebroken) staat", schreef Giel donderdag op Facebook. "Alles weg!"

Volgens de 3FM-dj hebben de dieven behoorlijk wat buit gemaakt. "Kandelaars, servetten, gastendoekjes en vooral laptop, camera's en gear, geld, sigaretten maar vooral ook persoonlijke sieraden van Nicolien." En daar bleef het niet bij. "Zelfs boxershorts, jasjes en zonnebrillen (op sterkte dus sterkte ermee). En om 't handig mee te nemen ook nog een koffer!"

Giel en zijn vriendin Nicolien Nusselder hebben de politie ingeschakeld, die onderzoek kwam doen in hun vakantiewoning. "Zo lig je niet op 't strand, maar ben je aangifte aan het doen en komt CSI Ibiza langs voor vingerafdrukken."

De dj, die maandagochtend weer in Hilversum achter de microfoon zit, belooft 'een koffer vol verhalen' in zijn ochtendshow. "Nu nog maar even proberen te chillen..."

Giel Beelen bestolen tijdens vakantie
Giel Beelen bestolen (Foto: BuzzE)

Interactieve Pokémon GO-map toont waar Pokémon verstopt zitten

Zubat, Rattata, Rattata, Pidgey, Pidgey, Weedle, Pidgey, Rattata, Weedle, Pidgey, Pidgey. Iedereen die Pokémon GO speelt kent dit verschijnsel wel. De leukere Pokémon komen minder vaak voor en zijn lastiger te vangen.

Voor hen die het zoeken helemaal zat zijn, maar niet in-game willen valsspelen, is daar nu de oplossing: Pokévision. Deze website toont waar welke Pokémon verstopt zitten en hoe lang de Pokémon in kwestie daar nog ronddwaalt. Je kunt zelf informatie opvragen over een specifieke locatie door daar de pointer te plaatsen, al kan dit wel maar één keer per dertig seconden.

Uiteraard is er geen garantie dat de website perfect werkt en dat alle informatie 100% nauwkeurig is, maar het geeft wel een goede houvast in de jacht naar jouw gewilde Pokémon.

Wekelijkse verkoopcijfers Japan week 28 - Monsters

Elke week komt het Japanse Media Create met de verkoopcijfers van games en consoles in Japan. Het is altijd interessant om te zien welke games het goed doen, hoe de consoles ervoor staan en hoe dit fluctueert per seizoen. Hieronder de gegevens van week 28 in 2016 (11 juli tot en met 17 juli).

Deze week staat geheel in het teken van de release van Yo-Kai Watch 3: Sushi / Tempura, die samen ruim zeshonderdduizend keer zijn verkocht. Ook Nintendo 3DS kent hierdoor een boost en is deze week de meest verkochte console in Japan.

Positie Game Platform Aantal Stijging/Daling Totaal
1 Yo-Kai Watch 3: Sushi / Tempura 3DS 632.135 x 632.135
2 The Legend of Heroes: Trails in the Sky the 3rd Evolution PSV 10.485 x 10.485
3 Story of Seasons: Trio of Towns 3DS 9.806 -36% 156.484
4 Splatoon Wii U 8.241 -50% 1.423.257
5 Minecraft: Wii U Edition Wii U 8.127 -17% 50.957
6 Mario & Sonic at the Rio 2016 Olympic Games Wii U 7.611 -18% 45.896
7 Uppers PSV 6.931 x 6.931
8 Culdcept Revolt 3DS  6.519 -78% 35.839
9 Minecraft: PlayStation Vita Edition PSV  6.121 -5% 824.235
10 Kirby: Planet Robobot 3DS  5.484 -20% 350.387
11 Refrain no Chika Meikyuu to Majo no Ryodan PSV  5.214 -30% 39.786
12 Overwatch PS4 4.798 -3% 120.522
13 Super Robot Wars OG: The Moon Dwellers PS4  4.561 -50% 84.032
14 Mario & Sonic at the Rio 2016 Olympic Games 3DS 4.187 -4% 191.526
15 Pokemon Omega Ruby / Alpha Sapphire 3DS 4.102 +17% 2.823.853
16 Taiko no Tatsujin: Don Don! Mystery Adventure 3DS 3.971 -27% 61.181
17 Super Robot Wars OG: The Moon Dwellers PS3 3.451 -48% 48.769
18 Dragon Quest Heroes II: The Twin Kings and Prophecy's End PSv  3.198 -28% 215.631
19 Grand Theft Auto V [New Price Edition] PS4  3.188 +2% 133.568
20 Jikkyou Powerful Pro Baseball 2016 PSV 2.887 x 156.427 

Een 'x' bij stijging/daling geeft aan dat de game nieuw in de lijst is deze week en geen vergelijking heeft met vorige week.

Console Deze week Vorige week Dit jaar Totaal
3DS 27.806 20.546 740.230 20.926.232
PS4 20.395 22.717 719.792 3.020.872
PSV 10.991 11.042 494.347 5.087.745
Wii U 7.601 15.470 200.896 3.221.559
PS3 1.145 1.126 39.413 10.427.493
Xbox One 63 72 3.369 67.260

Eerste patiënt ziek door nieuw tekenvirus

Voor het eerst in Nederland is iemand ziek geworden na een beet van een teek die het zogeheten encefalitisvirus (TBE-virus) bij zich droeg. Dat maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) donderdag bekend.

"De besmetting trad zeer waarschijnlijk op na een tekenbeet tijdens een wandeling op de Utrechtse Heuvelrug. Inmiddels is de patiënt herstellende", aldus het instituut. Drie weken geleden dook dit virus voor het eerst op in ons land. Het virus komt voor in verschillende landen in Noord, Midden- en Oost-Europa, waaronder Duitsland en Oostenrijk.

Het risico op teken-encefalitis na een tekenbeet is volgens het RIVM veel kleiner is dan op de ziekte van Lyme. Een besmetting met TBE verloopt meestal zonder klachten. Wie wel ziek wordt, krijgt na zeven tot veertien dagen koorts, hoofdpijn, vermoeidheid en spier- en gewrichtspijn. Bij een klein deel van mensen die ziek worden, ontwikkelt zich mogelijk hersen(vlies)ontsteking. Ongeveer 1 procent van de mensen die ernstige klachten krijgen, houdt daarvan neurologische restverschijnselen, zoals geheugenverlies, of overlijdt.

Hoe het nieuwe tekenvirus hierheen heeft kunnen komen is nog onbekend. Het RIVM ontdekte het virus bij reeën die leven op de Sallandse Heuvelrug. In dat gebied zijn daarna teken gevangen waarin het TBE-virus werd gevonden. Het instituut doet nu onderzoek naar een mogelijke verdere verspreiding van het TBE-virus in Nederland.

Eerste patiënt ziek door nieuw tekenvirus
Eerste patiënt ziek door nieuw tekenvirus (Foto: ANP)

NS vervolgd voor aanbesteding Limburg

Justitie gaat de NS en meerdere ex-toplieden van het spoorbedrijf en zusterbedrijven vervolgen voor de omstreden aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg. Zij worden verdacht van valsheid in geschrifte en/of omkoping en het schenden van bedrijfsgeheimen bij de aanbesteding van het Limburgse openbaar vervoer.

Dat bevestigt een woordvoerster van het Openbaar Ministerie naar aanleiding van berichtgeving van de regionale omroep L1. De hoofdverdachten zijn NS Groep NV en een oud-bestuurder, een bestuurder van de transportholding van Abellio, twee bestuurders van QBuzz en een externe adviseur.

In totaal zijn twintig concessies en aanbestedingen onder de loep genomen die tussen 1 januari 2010 en april van dit jaar zijn verkregen door Qbuzz, Abellio en NS. Vanwege onregelmatigheden bij de aanbesteding van het ov in Limburg moest NS-topman Timo Huges destijds het veld ruimen.

NS vervolgd voor aanbesteding Limburg
NS vervolgd voor aanbesteding Limburg (Foto: ANP)

Bieber wil medische keuring buren

Justin Bieber vraagt zich af of zijn voormalige buren wel helemaal goed zijn. De popster heeft via zijn advocaat bewijs geëist dat zijn vroegere buren gezondheidsproblemen hebben na het eierincident van twee jaar geleden.

Uit rechtbankdocumenten in handen van TMZ blijkt dat Jeffrey en Suzanne Schwartz nu nog steeds slecht slapen en buik- en hoofdpijn hebben nadat Bieber hun huis zou hebben bekogeld met eieren. Justin heeft de rechter daarom gevraagd om bewijs van hun klachten. Hij betaalde eerder al een schadevergoeding van omgerekend zo'n 72.000 euro, maar de oud-buurtjes van Bieber willen meer geld zien.

De rechter heeft nog niet gereageerd op het verzoek.

Bieber wil medische keuring buren
Bieber wil medische keuring buren (Foto: BuzzE)

Man ontmaagdt 100+ tienermeisjes voor geld

Eric Aniva heeft van zijn hobby zijn beroep gemaakt. De Malawinees van in de veertig is namelijk professioneel ontmaagder. In de jaren dat hij dit beroep uitoefent, heeft zijn zwarte, doch paarsgepunte lans al meer dan 104 maagdenvliesjes doorboord.

De beste man is een zogeheten 'hyena'. Heeft niets met aaseters te maken, maar met seks. Zodra een meisje in de regio Nsanje menstrueert, huren ze Eric in. Voor omgerekend een eurootje of vijf duikt hij met het tienermeisje het bed in.

Om te vieren dat het meisje in kwestie een vrouw is geworden, moet ze drie dagen achtereen seks hebben. Als zij weigert, dan zal het meisje ziek worden en te maken krijgen met veel onheil. En niet alleen zij, maar haar hele familie en dorp.

De ontmaagding van de tienermeisjes wordt in het land niet gezien als verkrachting, maar als 'seksuele reiniging'. Zo moet een vrouw zodra zij weduwe is geworden, worden gereinigd door Eric of zijn concullega's. Pas daarna mag zij haar echtgenoot begraven. Ook als een vrouw een abortus heeft ondergaan, moet zij weer seksueel worden gereinigd.

Maar verreweg de meeste klanten van Eric zijn wel tienermeisjes. "Ik ga het meest naar bed met schoolgaande tienermeisjes", vertelt de beste man. "Sommige meisjes zijn nog maar 12 of 13 jaar oud, maar het liefst heb ik ze iets ouder. Ze genieten ervan en vertellen iedereen dat ik een echte man ben."

Een hyena worden was voor Eric de enige manier om de kost te verdienen. Hij heeft dan ook twee vrouwen en voor zover bekend vijf kinderen. In 2012 bekende de Malawinees al met 104 vrouwen professioneel het bed te hebben gedeeld, maar hij is inmiddels de tel kwijtgeraakt.

Hieronder een foto van de beste man. Het is die donkere man, aan de linkerkant:

Meer details opgedoken van nieuwe Tomb Raider-film

In een interview met HitFix heeft actrice Alicia Vikander enkele details uit de doeken gedaan over de nieuwe Tomb Raider-film. Vikander, die bekendheid verwierf met haar rollen in The Danish Girl en The Man From U.N.C.L.E., zal in de nieuwe film in de huid kruipen van Lara Croft.

In het interview bevestigt Vikander dat, zoals al werd verwacht, de verhaallijn van de film gebaseerd is op de game-reboot van Tomb Raider uit 2013. In die zin is de film net als de game te beschouwen als een prequel, met een jonge, naïeve Lara die nog onbedreven is in de grafroverwereld. "Ik hoop dat de film het emotionele aspect kan van Lara's persoonlijkheid kan laten zien; het is net als de game een 'origin-story'". 

In maart van dit jaar gaf de Noorse regisseur Roar Uthaug (The Wave) al zijn complimenten voor de game-reboot, en zei daarbij dat de film 'iets soortgelijks' wil proberen, waarbij Lara Croft 'als een echt mens' wordt neergezet, Alicia Vikander gaf nog aan dat ze zich vereerd voelt om de rol van Lara te mogen aannemen, vooral omdat ze zelf ook fan is van de games. "Ik speelde de Tomb Raider-games vroeger al stiekem, terwijl dat eigenlijk niet mocht van mijn ouders", aldus de aantrekkelijke Zweedse.

In de twee voorgaande films over de befaamde Britse archeologe schitterde Angelina Jolie nog als Lara. De nieuwe Tomb Raider-film wordt in juli 2018 verwacht.

Alicia Vikander speelt jonge Lara Croft
Alicia Vikander speelt jonge Lara Croft in nieuwe Tomb Raider

Madrid wil uitleg over Britse onderzeeër

Spanje wil uitleg van Groot-Brittannië over een incident met de Britse atoomonderzeeër HMS Ambush, die woensdag bij Gibraltar een vrachtschip schampte. Madrid verlangt informatie over "de omvang van de schade en andere relevante zaken die met de gebeurtenis in verband staan", zei het Spaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Ambush, die is uitgerust met torpedo's en kruisraketten, behoort tot de grootste en modernste onderzeeërs van de Britse marine. Het schip wordt aangedreven met kernenergie, maar heeft geen atoomwapens aan boord. Het schampte een vrachtschip terwijl het tijdens een oefening onder de zeespiegel voer.

Volgens het Britse ministerie van Defensie bleven de bemanningen op beide schepen ongedeerd. De onderzeeër liep enige schade op aan de buitenkant, maar de kernreactor bleef onbeschadigd. Naar de precieze toedracht wordt een onderzoek ingesteld.

Gibraltar is al lange tijd een twistappel tussen Spanje en Groot-Brittannië. Het bijna 7 vierkante kilometer grote gebied in het zuiden van het Iberisch schiereiland werd in 1713 met de Vrede van Utrecht aan de Britten toegewezen. Na het brexit-referendum, waarin de inwoners van Gibraltar massaal voor de Europese Unie stemden, heeft Spanje een "gedeelde soevereiniteit"voorgesteld.

Madrid wil uitleg over Britse onderzeeër
Madrid wil uitleg over Britse onderzeeër (Foto: ANP)

Wakker Dier vindt bacteriën op barbecuevlees

Barbecuevlees blijkt nog steeds vaak besmet met "(te) veel of potentieel ziekmakende bacteriën", meldt dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier donderdag op basis van een steekproef.

In totaal werden 28 stukken barbecuevlees van negen verschillende supermarktketens onderzocht op bacteriën. Daarvan bleek 40 procent besmet met één of meer soorten (potentieel gevaarlijke) bacteriën. Een vijfde van het geteste vlees was volgens Wakker Dier al aan het bederven. Kippenvlees zou het vaakst zijn besmet.

Barbecueliefhebbers kunnen de kans op een voedselinfectie flink verkleinen door het rauwe vlees niet in de zon te laten liggen en het goed te doorbakken. Ook zouden ze niet dezelfde vork moeten gebruiken voor rauw en gebakken vlees. Bij warm weer vermenigvuldigen bacteriën zich sneller en produceren ze meer gifstoffen.

Wakker Dier vindt bacteriën op barbecuevlees
Wakker Dier vindt bacteriën op barbecuevlees (Foto: ANP)

Nieuwe Pokémon-film bevestigd

Legendary Entertainment heeft bevestigd dat er begin volgend jaar wordt gestart met het maken van een liveaction-Pokémonfilm.

De focus van de film ligt op Detective Pikachu, een nieuw karakter dat eerder dit jaar geïntroduceerd werd. De geruchten dat er een nieuwe Pokémonfilm aan zat te komen gingen al langer, maar het internationale succes van Pokémon Go in de afgelopen weken heeft de doorslag gegeven.

Legendary Entertainment zit ook achter Jurassic World, The Dark Knight Rises en Godzilla. Het is niet de eerste film die het mediabedrijf baseert op een videospel: zo bracht het eerder Warcraft op het witte doek.

Nieuwe Pokémon-film bevestigd
Nieuwe Pokémon-film bevestigd (Foto: BuzzE)

ABN AMRO neemt voorschot op negatieve rente

ABN AMRO waarschuwt zakelijke klanten dat de bank met ingang van oktober om een vergoeding kan gaan vragen voor het stallen van spaargeld bij de bank. Dat heeft ABN AMRO per brief aan klanten laten weten.

Een woordvoerster van ABN AMRO bevestigde donderdag berichtgeving hierover van Het Financieele Dagblad. Het gaat om een aanpassing van de algemene voorwaarden, waardoor het voor de bank mogelijk wordt om de negatieve rente op de kapitaalmarkt door te berekenen.

Overigens is nog niet besloten of de zakelijke klanten daadwerkelijk moeten gaan betalen voor hun deposito's. De zegsvrouw benadrukte daarbij dat de nieuwe voorwaarden alleen gelden voor bedrijven die zaken doen bij ABN AMRO, niet voor particulieren met een spaarrekening. Volgens haar is ABN ook niet de eerste bank die deze maatregel neemt.

De Europese Centrale Bank (ECB) houdt de rente in Europa al een al een tijd erg laag om de economische groei aan te jagen, maar banken hebben daar last van in hun verdienmodel. Het kost banken tegenwoordig ook geld om middelen aan te houden bij de centrale bank in Frankfurt.

ABN AMRO neemt voorschot op negatieve rente
ABN AMRO neemt voorschot op negatieve rente (Foto: ANP)

'Asielzoekers moeten badmeester worden'

De Vereniging van Duitse Badmeesters (BDS) wil dat er snel vluchtelingen tot badmeester worden opgeleid. Dat is integratie die voor iedereen goed is, betoogde BDS-voorzitter Peter Harzheim donderdag tegenover de Rheinische Post. "We hebben veel te weinig mensen, waarom zouden we die hulpbronnen niet aanboren?" vroeg Harzheim zich af. Het kan volgens hem voorts helpen etnische of culturele wrijvingen in openbare zwembaden te verminderen of te voorkomen.

De BDS is op zoek naar zeker 2500 badmeesters. In tal van plaatsen gaan openbare zwembaden dicht door personeelsgebrek. De afgelopen jaren zijn meer dan vierhonderd zwembaden gesloten. Dat verhoogt ook de druk op baden die nog open zijn. En te weinig toezicht leidt naar het zich laat aanzien tot een groeiend aantal ongelukken in zwembaden. Volgens cijfers van de Duitse Reddingsmaatschappij (DLRG) zijn er in 2015 488 doden gevallen bij het zwemmen, een kwart meer dan in het jaar ervoor.

De DLRG vreest dat honderden doden volgen, omdat bovendien scholen al jaren zwemlessen schrappen. Volgens de DLRG kan 45 procent van de kinderen in Duitsland bij het verlaten van de basisschool niet of nauwelijks zwemmen. In veel gemeenten worden bij bezuinigingen snel zwembaden en zwemlessen geschrapt. Ze zien het niet als verplichting, klaagt de Reddingsmaatschappij. Het probleem doet zich ik ook in Nederland voor waar steeds minder geld beschikbaar is voor zwemlessen en zwembaden.

'Asielzoekers moeten badmeester worden'
'Asielzoekers moeten badmeester worden' (Foto: ANP)

Turkije schort mensenrechtenverdrag op

De Turkse vicepremier Numan Kurtulmus heeft donderdag gezegd dat gedurende de noodtoestand in Turkije het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens wordt opgeschort. Het Verdrag beschermt burgers onder meer tegen de doodstraf, martelingen en onrechtmatige detentie. Kurtulmus verwees naar Frankrijk, waar het Verdrag na de aanslagen in Parijs in november 2015 ook werd opgeschort. Volgens de vicepremier zal de noodtoestand in Turkije "hooguit anderhalve maand" duren.

President Erdogan kondigde woensdagavond de noodtoestand af. Hij zei toen dat de speciale situatie bedoeld is om de bedreigde democratie van het land te redden en dat de noodtoestand voor een periode van drie maanden van kracht zou zijn.

De Europese ministers van Buitenlandse Zaken hadden Turkije woensdag gevraagd de rechtsstaat te eerbiedigen en verder geweld te vermijden.

Inmiddels zijn tienduizenden soldaten, agenten, rechters en ambtenaren gevangen genomen, ontslagen of aan controles onderworpen.

Turkije schort mensenrechtenverdrag op
Turkije schort mensenrechtenverdrag op (Foto: ANP)

Is dit het domste eigen doelpunt ooit?

De ene keer gaat een eigen doelpunt er per ongeluk in en de andere keer is een blunder de oorzaak van de treffer in eigen goal. Vandaag hebben een wel heel domme blunder voor jullie, misschien wel het domste eigen doelpunt aller tijden.

In de oefenwedstrijd tussen Minnesota United FC (uit de VS) en de Engelse club Bournemouth stond de club uit Europa al 1-0 voor toen het op een wel heel bijzondere manier de voorsprong vergrootte. Minnesota-keeper Sammy N'Djock wilde de bal naar één van zijn ploeggenoten werpen, maar in plaats van dat te doen wierp de keeper via een onhandige manoeuvre de bal op miraculeuze wijze in eigen doel. N'Djock rende nog achter de bal om hem uit de goal te houden, maar dat bleek tevergeefs.

Bournemouth won het oefenduel met 4-0.

Pearle-pand stortte in door weghalen draagmuur

Het historische pand dat in februari instortte aan de Markt in Den Bosch zeeg ineen omdat er een dragende wand was weggehaald. De bouwvakkers wisten niet dat de wand in een filiaal van opticien Pearle deel uitmaakte van de draagconstructie. Dat concludeert ingenieursbureau BouwQ, dat in opdracht van de gemeente onderzoek deed naar het incident. De conclusies van het onderzoek werden donderdag gepresenteerd op een persconferentie.

In 1992 werd de scheidingswand geplaatst, maar toentertijd was voor de bouwvakkers niet duidelijk dat deze onder een stalen balk kwam te staan. Daardoor begon de scheidingswand onbedoeld deel uit te maken van de draagconstructie. Voor het weghalen van de wand eerder dit jaar werd geen vergunning aangevraagd, maar dat was ook niet nodig, omdat de werkelijke functie van het muurtje niet bekend was. "Het was een onderdeel dat niet behoorde tot de draagstructuur, tenminste dat werd verondersteld", zei ingenieur Ben Notenboom van BouwQ.

Verantwoordelijk wethouder Eric Logister omschreef de instorting als een "samenloop van omstandigheden". Hij acht de kans op herhaling klein. Hij benadrukte dat de verantwoordelijkheid bij de pandeigenaar ligt, maar zei ook dat de gemeente de eigenaren van historische panden wil helpen om vast te stellen of hun panden veilig zijn.

Pearle-pand stortte in door weghalen draagmuur
Pearle-pand stortte in door weghalen draagmuur (Foto: ANP)

'Zoektocht MH370 wellicht op verkeerde plek'

De zoektocht naar het wrak van het toestel MH370 van Malaysia Airlines, dat verdween tussen Peking en Kuala Lumpur, vindt mogelijk al twee jaar plaats op de verkeerde plek. Volgens onderzoekers die in opdracht van het Nederlandse bedrijf Fugro de zoektocht uitvoeren, kan het verdwenen vliegtuig naar beneden zijn gegleden in plaats van gedoken. Daarom zoeken ze misschien op de verkeerde plek.

Vlucht MH370 verdween in maart 2014 van de radar en had 239 passagiers aan boord. De onderzoekers van Fugro hebben in de afgelopen twee jaar een gebied op zee ter grootte van Griekenland uitgekamd.

De zoektocht zal naar verwachting over drie maanden worden afgerond. Tot dusverre is in het gebied niets gevonden. Wel spoelden wrakstukken aan op de zuidoostkust van Afrika en bij het eiland Réunion.

Fugro weersprak donderdagmiddag de veronderstelling dat al twee jaar lang op de verkeerde plek wordt gezocht. Het bedrijf benadrukte met klem dat het zoekgebied is bepaald op basis van beschikbare wetenschappelijke gegevens. "We zoeken op de meest waarschijnlijke plek. De juiste plek", aldus de bodemonderzoeker.

'Zoektocht MH370 wellicht op verkeerde plek'
'Zoektocht MH370 wellicht op verkeerde plek' (Foto: ANP)

De andere kant van Dionne Stax

Dionne Stax is HET gezicht van het NOS Journaal. Ze heeft echter ook nog een heel andere kant en daarmee doet ze mee aan de vierdaagse...

Uiteraard is het zeer verstandig dat ze haar benen goed insmeert met het warme weer van de afgelopen dagen.

En na Dionne d'r aantrekkelijke onderstel nog wat andere foto's, gewoon, omdat het kan. Veel kijkplezier in jullie rukbunker..

Ons FOK-vierdaagse-team was zo gelukkig om Dionne live te mogen spreken ( ), check hier de beelden

Gambitious lanceert Zombie Night Terror

De Nederlandse uitgever Gambitious heeft Zombie Night Terror gelanceerd, Lemmings maar dan met zombies. "Bah! Alweer een zombie-spel? Daar ben ik wel klaar mee" hoor ik je al denken, maar Zombie Night Terror steekt de draak met vooral de zombie-films.

Zombie Night Terror neemt veel over van Lemmings, en gooit daar een sausje van jaren 80 zombiefilms overheen met de nodige humor. In tegenstelling tot de meeste games waar zombies in verschijnen, is het niet de bedoeling om als mens te overleven maar moet je de zombies leiden tot het infecteren van mensen.

Nintendo-aandeel overgewaardeerd door Pokemon Go

De beurswaarde van Nintendo is in minder dan twee weken tijd ruim verdubbeld. Het aandeel Nintendo noteerde dinsdag opnieuw een stijging van maar liefst 14 procent op de beurs in Tokio. Daarmee kwam de prijs van één aandeel Nintendo op bijna 32.000 yen (€273). Op 6 juli, kort voor de verschijning van Pokémon Go in Australië, Nieuw-Zeeland en de VS, sloot het aandeel nog op 14.380 yen (€122). Daarmee beleefde het aandeel zijn hoogste stand sinds 2010. Intussen heeft er echter een correctie plaatsgevonden welke de stand ruim 10% lager op exact 28.000 yen (€239) zet.

Pokémon Go is in het thuisland van Nintendo, Japan, nog niet beschikbaar. Deze lancering is uitgesteld uit angst voor nieuwe overbelasting van de servers zoals bij de lancering in Europa. De Japanse regering waarschuwt intussen al wel voor de veiligheid van de spelers, er zijn veel verschillende verhalen over spelers die domme dingen doen omdat ze niet opletten.

Aandelenkoers Nintendo 21-7-2016
Aandelenkoers Nintendo

Voor beleggers is het blijkbaar ook opletten geblazen om geen domme dingen te doen. Nintendo is niet de maker van Pokémon Go en profiteert maar beperkt van het succes door haar aandeel in ontwikkelaar Niantic en in The Pokémon Company, volgens een analyse van MarketWatch. De omzet van Nintendo zou met de huidige verwachtingen van Pokemon Go slechts 13% hoger worden. Dit is veel lager dan de 100% stijging van de aandelenkoers, wat aangeeft dat er momenteel een veel te hoge prijs betaald wordt voor het aandeel Nintendo. De meeste analisten geven dan ook een verkoop-signaal af.

General Motors verwacht meer winst te maken

Automaker General Motors (GM) is positiever geworden over de winst die het dit jaar in de boeken zal zetten. Het moederbedrijf van onder meer Opel en Chevrolet behaalde in het tweede kwartaal fors meer winst dan waar rekening mee werd gehouden.

GM profiteerde onder meer van de aantrekkende markt voor trucks in de VS. Ook slaagde de automaker er in om in de moeilijke Europese markt zwarte cijfers te schrijven. Onder de streep resteerde vorig kwartaal een winst van 2,9 miljard dollar. Daarop verhoogde GM zijn verwachtingen voor het hele jaar. Er wordt nu nu een winst van 5,50 tot 6 dollar per aandeel voorzien, waar eerder werd gerekend op 5,25 tot 5,75 dollar per aandeel.

De omzet van GM steeg naar 42,4 miljard dollar. Ook hier overtrof de automaker de gemiddelde verwachting.

Winstgevendheid
GM heeft de afgelopen periode hard gewerkt aan het verbeteren van de winstgevendheid in Noord-Amerika. Ook was het bedrijf erop gebrand om betere resultaten te behalen in Europa. Topvrouw Mary Barra van GM sprak van een 'buitengewoon' kwartaal. In Zuid-Amerika werd afgelopen kwartaal nog wel een verlies in de boeken gezet. Deze viel met 121 miljoen dollar lager uit dan de 144 miljoen dollar een jaar geleden.

In Europa hield GM onder de streep 137 miljoen dollar over. Een jaar eerder werd nog 45 miljoen dollar aan rode cijfers geschreven. Dat de Britten onlangs besloten uit de EU te stappen gaat de automaker wel geld kosten. GM rekent op een kostenpost van 400 miljoen dollar in de tweede helft van het jaar.

General Motors verwacht meer winst te maken
General Motors verwacht meer winst te maken (Foto: ANP)

System Shock-reboot komt ook naar PS4

Nightdive Studios, een ontwikkelstudio die zich specialiseert in het heruitvinden van klassieke games, heeft aangegeven dat hun System Shock-reboot ook naar PlayStation 4 komt. Aanvankelijk zou de game alleen uitkomen voor Xbox One en pc.

Op de PlayStation Blog werd bekendgemaakt dat ook PlayStation 4-gamers kunnen genieten van de herziene versie van de klassieker uit 1994. Zij zullen wel iets langer moeten wachten: in december 2017 komt de game naar pc en Xbox One, en 'early 2018' naar PlayStation 4.

System Shock kwam vorige maand naar Kickstarter met een pledge goal van 900.000 dollar. Inmiddels heeft de game meer dan een miljoen aan financiële steun weten te krijgen met nog zeven dagen te gaan, waardoor een nieuwe stretch goal is geopend in de vorm van een gesloten bèta voor iedereen die 50 dollar of meer toezegt. bekijk de actuele Kickstarter-stand hieronder.

'Roze' oudjes varen mee op Canal Parade

Op de roemruchte botenparade van de Gay Pride in Amsterdam vaart dit jaar een boot mee met uitsluitend 75-plussers. Het gaat om bejaarde homo's, lesbiennes, transgenders en biseksuelen (LHBT) die in een Amsterdamse of Zaanse zorginstelling wonen.

"Juist op oudere leeftijd is het van belang dat je mag blijven wie je bent", zeggen de betrokken zorginstellingen Amsta, Amstelring, Cordaan en Evean. "Het meevaren met deze boot is een mooi moment om de relatief onzichtbare groep roze ouderen nu zichtbaar te maken."

De deelname is geregeld samen met Roze 50+, een samenwerkingsverband van homobelangenclub COC en ouderenbond ANBO.

De Canal Parade vaart op zaterdag 6 augustus door de Amsterdamse grachten. Hij maakt deel uit van de EuroPride, een festival voor LHBT'ers dat zaterdag begint en tot en met 7 augustus duurt.

'Roze' oudjes varen mee op Canal Parade
'Roze' oudjes varen mee op Canal Parade (Foto: ANP)

Amiibo-ondersteuning voor Animal Crossing: New Leaf

Amiibo worden in diverse games ondersteund, maar een coregame binnen het Animal Crossing-universum ontbrak nog. Daar brengt Nintendo binnenkort verandering in. In het najaar komt er amiibo-ondersteuning naar Animal Crossing: New Leaf.

Met de amiibokaarten (die we kennen van Animal Crossing: Happy Home Designer) kun je de dieren uitnodigen om naar jouw stad te komen, met de kans dat ze daadwerkelijk blijven wonen. Je kunt met de kaarten dus meer invloed uitoefenen op wie er komt wonen in jouw stad.

Ook werken de amiibo-beelden van Animal Crossing, al is nog niet bekend wat deze toevoegen. Wel kondigt Nintendo ook aan dat er andere series komen naar Animal Crossing, wat we zien in de verschijning van spullen gebaseserd op Callie en Marie uit Splatoon

Wanneer de update precies beschikbaar komt, is nog niet bekend.

Calie Marie Splatoon

Dure tassen Hermès in trek

De dure handtassen, schoenen en sjaaltjes van Hermès blijven in trek. Het luxe Franse modehuis zag zijn omzet in alle regio's waar het actief is in de afgelopen maanden stijgen, zo werd donderdag bekendgemaakt.

Hermès zag de omzet in de eerste helft van 2016 met 6 procent groeien, naar 2,4 miljard euro. De sterkste groei werd daarbij geboekt in Japan, waar de opbrengsten met 10 procent toenamen. Maar ook in Europa liepen de zaken goed. Daar werd de omzet met 8 procent opgevoerd.

Vooral de producten van leer liepen goed, met een omzetplus van 17 procent. Hierbij gaat het onder meer om handtassen van merken als Birkin en Kelly, waarvan de prijzen in de duizenden euro's lopen.

Dure tassen Hermès in trek
Dure tassen Hermès in trek (Foto: ANP)

Eten met Kirby in eigen restaurant

Binnenkort krijgt niemand minder dan Kirby zijn eigen eetcafés in Japan. Op vijf augustus aanstaande opent het eerste café haar deuren in Osaka. Voorlopig blijft de keten beperkt tot Japan, maar dromen mag.

Je vindt er gerechten die zijn gebaseerd op personages uit Kirby-titels (zoals een pannenkoek met Kirby zijn gezicht erop), drankjes zijn gebaseerd op omgevingen en lepeltjes, vlaggetjes en meer hebben plaatjes uit het Kirby-universum erop. Naast eten kun je er ook merchandise kopen, zoals buttons en schilderijen.

Voor een kleine indruk van het eten kun je terecht bij de plaatjes hieronder, meer staat uiteraard vermeldt op de website van de cafés.

Kirby pannenkoek

Kirby Cafe Boom

Kirby cafe drinken

ECB houdt rente onveranderd

De Europese Centrale Bank (ECB) houdt de rentetarieven in de eurozone ongewijzigd. Dat meldde de bank donderdag na afloop van zijn beleidsvergadering.

Het belangrijkste rentetarief blijft daarmee op het historisch lage peil van 0 procent. Het tarief voor de deposito's die banken in Frankfurt aanhouden blijft min 0,4 procent. Dat betekent dat het geld kost voor banken om middelen aan te houden bij de centrale bank.

ECB-president Mario Draghi licht het rentebesluit vanaf 14.30 uur toe in een persconferentie.

ECB houdt rente onveranderd
ECB houdt rente onveranderd (Foto: ANP)

Life is Strange episode 1 gratis voor alle platforms

De eerste episode van de succesvolle tienerdramagame Life is Strange is vanaf vandaag gratis te downloaden op alle platforms: Pc, Mac, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One. Dat maakte de ontwikkelaar bekend via de website van Life is Strange.

Life is Strange is een episodisch interactief avonturenspel ontwikkeld door DONTNOD Entertainment. De game draait om Max, een verlegen scholier die na een visioen blijkt over bovennatuurlijke krachten te beschikken. De game ontving talloze awards in meerdere categorieën zoals beste soundtrack, beste storytelling en beste plot-twists.

Amsterdam onderzoekt gratis wifi

De gemeente Amsterdam onderzoekt of er gratis draadloos internet kan komen in de hoofdstad. Daartoe wordt overleg gevoerd tussen het stadsbestuur en internetbedrijven, heeft de SP in Amsterdam donderdag bekendgemaakt. Die partij nam het initiatief voor de gratis wifi.

Volgens een door de SP ingediende motie wordt eerst 'samen met grote internetondernemingen de mogelijkheden verkend voor gratis openbare wifi-hotspots'. Eind 2016 komt er een rapportage naar aanleiding van de verkenning.

SP-raadslid Tiers Bakker noemt internet 'een belangrijke nutsvoorziening'. "Net als het wegennetwerk zou de 'digitale snelweg' daarom voor iedereen gratis toegankelijk moeten zijn." Bakker wijst er verder op dat steeds meer steden een vorm van gratis internet hebben voor hun inwoners en dat Amsterdam achterblijft.

Amsterdam onderzoekt gratis wifi
Amsterdam onderzoekt gratis wifi (Foto: BuzzT)

Filip trapt zwaar beveiligde feestdag af

Het Belgische koningspaar Filip en Mathilde heeft donderdag onder zeer zware beveiliging de nationale feestdag in Brussel afgetrapt met het traditionele Te Deum in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal van Brussel. Ook hun vier kinderen waren mee.

Vanwege de terreurdreiging en met het oog op de aanslag in Nice vorige week tijdens de Franse nationale feestdag, waren de veiligheidsmaatregelen enorm. Er stonden sluipschutters op de daken rond de kathedraal en de omgeving was volledig afgesloten voor het verkeer. Alle genodigden werden bij het binnengaan van de kerk gecontroleerd.

Buiten waren vijfhonderd toeschouwers, duizend minder dan vorig jaar. Ze zagen onder anderen premier Charles Michel, verscheidene ministers, voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker en de voorzitter van de Moslimexecutieve, Salah Echallaoui, komen en gaan.

Het was de eerste keer dat Jozef De Kesel, de in december geïnstalleerde aartsbisschop van Mechelen-Brussel, de viering leidde.

Filip trapt zwaar beveiligde feestdag af
Filip trapt zwaar beveiligde feestdag af (Foto: ANP)

Slaapgebrek voor Willibrord Frequin

Willibrord Frequin loopt op zijn tandvlees in de Nijmeegse Vierdaagse. De voormalige televisiepresentator lijdt aan slaapgebrek en liet in de 100% NL ochtendshow van Lex Gaarthuis weten dat hij vannacht zelfs thuis in het Gooi geslapen heeft.

"Ik sliep eigenlijk bij mijn zus in Nijmegen maar daar kwam ik helemaal niet in slaap. Helaas heb ik zelfs in mijn eigen bed maar twee en half uur geslapen vannacht. Echt klote, want nu moesten we vanochtend ook nog zo'n klote-eind rijden."

Als het aan Willibrord ligt loopt hij niet lang meer. "Gister aan het eind van de etappe voelde het de hele tijd alsof ik flauw ging vallen. Ik ben toen echt gaan zitten en ze hebben me op moeten lappen hoor. Dat was een serieuze inzinking."

Hij verwacht dat de derde dag van de Vierdaagse extra zwaar gaat worden door de hoogteverschillen in het parcours, maar gelukkig loopt hij door zijn geboortestreek Berg en Dal. "Wellicht dat dat me nog een zetje in de rug kan geven", aldus Willibrord.

Slaapgebrek voor Willibrord Frequin
Slaapgebrek voor Willibrord Frequin (Foto: BuzzE)

'Afgewezen' zwemster mag toch naar Olympische Spelen

Het is toch weer feest bij de Griekse zwemster Kristel Vourna. Eerder deze week meldden we nog dat ze voor wereldzwembond FINA was uitgenodigd voor de Olympische Spelen, waarna die uitnodiging een week later weer ingetrokken werd. 

Dit keer is er goed nieuws te melden voor Vourna, want de vlinderslagspecialiste heeft nu te horen gekregen dat ze toch wél naar de Spelen mag. Niet als toeschouwer, zoals haar als bijzonder schamele troost aangeboden werd, maar als deelneemster. Cornel Marculescu, de grote baas van de FINA, nam persoonlijk contact op met de baas van de Griekse zwembond om hem te vertellen dat, na overleg met het IOC, is besloten Vourna alsnog uit te nodigen.

Dimitris Diathesopoulos, de president van de Griekse zwembond, liet dit keer natuurlijk wel een blij geluid horen. "Bij dezen wil ik FINA en in het bijzonder Marculescu persoonlijk bedanken voor het werk wat ze in de afgelopen dagen gedaan hebben om Vourna alsnog op de Spelen te krijgen."

Eind goed, al goed, zo lijkt het dus. 

Barbie stuwt resultaten Mattel

De Amerikaanse speelgoedfabrikant Mattel heeft in het afgelopen kwartaal de omzet uit de verkoop van Barbie-poppen zien toenemen. Daardoor viel het verlies van de onderneming lager uit dan waar analisten gemiddeld vanuit gingen.

Mattel zag zijn omzet met 3,1 procent dalen tot 957 miljoen dollar (868 miljoen euro). Onder de streep resteerde een verlies van 2 dollarcent per aandeel. Hier werd door kenners op gemiddeld 5 dollarcent verlies per aandeel gerekend. De omzet uit de wereldwijde verkoop van Barbies steeg met 23 procent.

Mattel profiteert meer en meer van het onlangs ingezette actieplan om de resultaten te verbeteren. Een van de speerpunten daarbij is om Barbie, het belangrijkste product van Mattel, weer te laten floreren ondanks de stevige concurrentie van poppen van bijvoorbeeld Disney's Frozen of Princess.

Barbie stuwt resultaten Mattel
Barbie stuwt resultaten Mattel (Foto: ANP)

Nuon-moeder schrijft weer rode cijfers

Het Zweedse energieconcern Vattenfall heeft over de eerste zes maanden van 2016 weer rode cijfers geschreven. Het moederbedrijf van Nuon heeft nog altijd last van lage elektriciteitsprijzen. Daarnaast werd het verlies veroorzaakt door forse afschrijvingen als gevolg van de moeizame marktomstandigheden.

Vattenfall schreef de afgelopen zes maanden 30 miljard kroon (krap 3,2 miljard euro) af op zijn bezittingen, vooral op fossiele activa. Dit heeft volgens topman Magnus Hall geleid tot een negatief resultaat na belastingen van 22 miljard kroon, tegen een min van 23,8 miljard kroon in de eerste zes maanden van 2015. De onderliggende winst kwam uit op 11 miljard kroon, meer dan de 10,7 miljard kroon een jaar eerder.

Hall gaf aan dat de operationele resultaten de afgelopen maanden zijn gestabiliseerd. Hij sprak daarbij van een onveranderd ,,moeizame markt", waarin prijzen onder druk blijven staan.

Nuon-moeder schrijft weer rode cijfers
Nuon-moeder schrijft weer rode cijfers (Foto: ANP)

'Vakantieganger merkt niets van noodtoestand'

Nederlandse Turkijereizigers laten zich weinig gelegen liggen aan de onrustige toestand in het land na de mislukte staatsgreep van vrijdag. Ze vertrekken gewoon naar hun Turkse bestemming, meldt touroperator Thomas Cook/Neckermann. Via die organisatie zitten op dit moment zo'n 6000 Nederlanders op Turkse bestemmingen.

Woensdagavond kondigde de Turkse president Erdogan voor drie maanden de noodtoestand af. Dat houdt in dat hij en premier Yildirim per decreet kunnen regeren en het parlement buitenspel staat. Ook kan de persvrijheid nog verder worden ingeperkt.

"Van een noodtoestand merken vakantiegangers in de badplaatsen doorgaans niets. Je zag het afgelopen weekend na de staatsgreep ook. Mensen daar hoorden er pas van door telefoontjes vanuit Nederland", aldus een woordvoerster van Thomas Cook.

'Vakantieganger merkt niets van noodtoestand'
'Vakantieganger merkt niets van noodtoestand' (Foto: ANP)

'Zeldzaam skelet mosasaurus onder de hamer'

Wie een compleet skelet van een zeemonster van bijna vier meter lang wil, kan deze week meebieden bij online veilinghuis Catawiki. Daar gaat een zeldzaam skelet van een mosasaurus van miljoenen jaren oud onder de hamer. Volgens experts van de veilingsite zijn er daarvan wereldwijd nog maar enkele compleet.

Het oeroude zeereptiel, toentertijd het gevaarlijkste roofdier in de zee, is gevonden in Maastricht. Het gebied rond de Limburgse plaats maakte 65 miljoen jaar geleden deel uit van een ondiepe zee, en was daarmee leefgebied van mosasaurussen.

Tijdens de veiling kan ook worden meegeboden op botten, kaakfragmenten, eieren en tanden van bekende dino's als de oviraptor, mosasaurus en de triceratops. In totaal worden er 65 bijzondere dinosaurusfossielen geveild.

De veiling duurt tot en met zondag 24 juli.

'Zeldzaam skelet mosasaurus onder de hamer'
'Zeldzaam skelet mosasaurus onder de hamer' (Foto: ANP)

Koopwoningen fors duurder

De huizenprijzen zitten nog altijd in de lift. In juni werd volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster de grootste prijsstijging voor bestaande koopwoningen op jaarbasis in bijna negen jaar gemeten. Voor een woning moest vorige maand gemiddeld 4,6 procent meer worden betaald dan een jaar eerder.

Sinds 2013 zitten de huizenprijzen onverminderd in de lift. Vergeleken met het dieptepunt in juni 2013 moet voor een huis gemiddeld 9,8 procent meer worden betaald. Ondanks de stijging blijven de prijzen nog achter bij het niveau van voor de crisis. In augustus 2008, op het hoogtepunt, moest voor een woning gemiddeld 13,8 procent meer worden betaald dan afgelopen maand.

De huizenprijs was afgelopen maand gelijk aan het niveau van januari 2005.

Koopwoningen fors duurder
Koopwoningen fors duurder (Foto: ANP)

Wolf of Wall Street gemaakt met witwasgeld

The Wolf of Wall Street gaat niet alleen over een oplichter die miljoenen verkwanselt aan vrouwen en drugs, de film is zelf ook gefinancierd met gestolen geld.

Volgens de Amerikaanse autoriteiten is het geld ontvreemd uit een investeringsfonds van de Maleisische staat. Met het geld is ook kunst en vastgoed gekocht. De Amerikanen willen nu meer dan 1 miljard dollar aan bezittingen in beslag nemen, evenals alle toekomstige winst en royalties van de film met daarin Leonardo DiCaprio.

"In dit geval imiteert het leven de kunst", aldus assistent-procureur Leslie Caldwell. Het zogeheten 1MDB-fonds werd in 2009 opgericht door premier Najib Razak om economische projecten te stimuleren. De Amerikanen stellen echter dat er via het fonds miljarden dollars zijn weggesluisd naar internationale bankrekeningen.

Wolf of Wall Street gemaakt met witwasgeld
Wolf of Wall Street gemaakt met witwasgeld (Foto: BuzzE)

iOS 10 waarschuwt voor vocht

Apples mobiele besturingssysteem iOS waarschuwt binnenkort voor vochtige adapters. Dat ontdekte YouTube-kanaal EverythingApplePro in de derde publieke betaversie van de software. De functie werkt echter alleen op de iPhone 6s, 6s Plus en SE, de nieuwste modellen.

Als een vochtige Lightning-adapter in de telefoon wordt gestoken, verschijnt in de betaversie van iOS10 een scherm met een waarschuwing. Daarin staat dat vocht de telefoon kan beschadigen, maar de gebruiker krijgt de optie om de waarschuwing te negeren.

Hoe de functie precies werkt, is nog niet duidelijk. Apple brengt iOS10 in september uit, tegelijk met de introductie van nieuwe iPhone-modellen. Ook die zullen de functie vermoedelijk ondersteunen.

iOS 10 waarschuwt voor vocht
iOS 10 waarschuwt voor vocht (Foto: BuzzT)

Douwe Bob gewond bij scooterongeluk

Douwe Bob heeft dinsdag in Amsterdam een ongeluk gehad met een snorscooter. De zanger hield er een schaafwond op zijn wang, een kapotte knie en heup en een gekneusde linkerarm en ribben aan over.

"Ik zat achterop een snorscooter en toen werden we aangereden door een oldtimer. Ik werd gekatapulteerd en de bestuurder had niets, best bijzonder", vertelde Douwe Bob donderdag in een interview met 3FM. Dat hij zich toch naar de 3FM-studio had weten te slepen was naar eigen zeggen te danken aan de pijnstillers. "Morfine doet veel voor je", aldus de Amsterdammer, die op Instagram een foto van zichzelf met zijn arm in een mitella en een pleister op zijn wang deelde.

Douwe Bob staat dit weekend op Zwarte Cross, maar kan met zijn gewonde arm niet spelen. Hiervoor heeft hij een gitarist ingehuurd die hem vervangt totdat hij weer zelf kan spelen.

Douwe Bob gewond bij scooterongeluk
Douwe Bob gewond bij scooterongeluk (Foto: BuzzE)

Arrestaties bij protesten tegen Trump

Bij demonstraties rond de Republikeinse partijconventie in Cleveland heeft de politie woensdag zeventien mensen opgepakt. Twee demonstranten worden beschuldigd van geweldpleging, nadat politieagenten lichtgewond waren geraakt na een handgemeen.

Demonstranten blokkeerden de ingang van de Quick Loans Arena waar de conventie rondom de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump plaatsvindt en staken daarbij een Amerikaanse vlag in brand. Agenten probeerden de vlag in beslag te nemen en raakten hierbij slaags met twee demonstranten. Vijftien anderen werden opgepakt voor lichtere vergrijpen als het oproepen tot geweld.

Het is tot nu toe de meest onrustige dag rondom de partijconventie die nog tot en met donderdag duurt. Tot dusverre zijn volgens de politie 22 mensen gearresteerd.

Arrestaties bij protesten tegen Trump
Arrestaties bij protesten tegen Trump (Foto: ANP)

Cosby eist getuigenis aanklaagster

Bill Cosby wil dat Andrea Constand, die hem beschuldigd van seksueel misbruik, in persoon getuigt in de rechtbank. De komiek is daarvoor in beroep gegaan bij de rechtbank van Pennsylvania, waar in mei in afwezigheid van Constand werd besloten dat Cosby moet terechtstaan.

"De inbreuk op meneer Cosby's recht op confrontatie bij de hoorzitting is veel te belangrijk om niet te herzien", schreef zijn advocaat volgens People in het beroep. Andrea Constand, een voormalig basketbalcoach van Temple University, zegt dat de 78-jarige acteur haar in 2004 in zijn huis heeft gedrogeerd en aangerand. Tijdens de hoorzitting in mei werd een in 2006 door haar gegeven verklaring voorgelezen.

Mocht Cosby, die gedurende zijn carrière mogelijk wel vijftig vrouwen seksueel heeft misbruikt, schuldig worden bevonden, dan kan hem dat komen te staan op maximaal tien jaar gevangenisstraf. De van zijn voetstuk gevallen ster heeft op zijn beurt Constand aangeklaagd wegens contractbreuk. De twee troffen in 2006 een regeling in de zaak, waarin Constand tekende voor geheimhouding. Zij heeft zich in de media en op Twitter toch uitgelaten over Cosby.

Cosby eist getuigenis aanklaagster
Cosby eist getuigenis aanklaagster (Foto: BuzzE)

Werkloosheid loopt verder terug

De werkloosheid in Nederland is in juni verder afgenomen. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

Vorige maand waren er 550.000 werklozen. Dat is 6,1 procent van de beroepsbevolking. In mei ging het nog om 6,3 procent. Ook het aantal WW-uitkeringen lag lager dan in voorgaande maanden. Uitkeringsinstantie UWV telde er eind juni 438.000, oftewel 9000 minder dan in mei. Vooral onder jongeren tot 25 jaar werden minder uitkeringen vergeven.

De laatste tijd komen er uit met name de bouwsector en de zorg flink minder WW-aanvragen binnen. Alleen in het grootwinkelbedrijf verwerkte het UWV in het eerste halfjaar wel meer nieuwe uitkeringen.

Vrouwen en mannen
Vergeleken met het begin van dit jaar is de werkloosheid inmiddels met 38.000 mensen teruggelopen. Zowel bij mannen als vrouwen daalde het aandeel dat werkloos thuis zit. Wel is de werkloosheid onder vrouwen hoger dan onder mannen. Ondanks een lichte toename in het eerste kwartaal was ook de jeugdwerkloosheid in juni lager dan in december.

Verder zijn er sinds december 2015 ruim 80.000 mensen met betaald werk bijgekomen.

Werkloosheid loopt verder terug
Werkloosheid loopt verder terug (Foto: ANP)

Motoren, muziek en theater op Zwarte Cross

Het is weer tijd voor het jaarlijkse feest in de Achterhoek. Vanaf donderdag kunnen liefhebbers van motoren, muziek en theater terecht op de 20e editie van festival Zwarte Cross in het Gelderse Lichtenvoorde.

Zwarte Cross is een mix van motorcross, muziek, stunts, theater, humor en veel gekte en spektakel. Op de 31 podia staan meer dan 150 muziekacts, onder wie Kensington, Kenny B., Douwe Bob, Miss Montreal, De Staat, Typhoon en John Coffey. Opvallende gast is de Russische protestpunkband Pussy Riot, voor wie het festival zich in 2013 eerder inzette toen twee bandleden in een strafkamp belandden nadat ze een 'punkgebed' hadden gehouden tegen president Vladimir Poetin.

De organisatie heeft verder dit jaar zo'n duizend theaterartiesten gestrikt. Op de motorcrossbaan strijden onder anderen amateurs in zelfgebouwde voertuigen, afgewisseld met serieuze motorsport door echte wereldkampioenen. Onlangs werd bekend dat volgend jaar het Open Nederlands Kampioenschap naar Lichtenvoorde komt.

Vorig jaar kwamen er bijna 200.000 mensen naar het befaamde Achterhoekse festival.

Motoren, muziek en theater op Zwarte Cross
Motoren, muziek en theater op Zwarte Cross (Foto: BuzzE)

Tesla wil bus en pick-up maken

Autobedrijf Tesla wil ook elektrische bedrijfswagens maken. Een kleine bus en een pick-up worden momenteel ontwikkeld, heeft oprichter Elon Musk in een in de nacht van woensdag op donderdag gepubliceerde blogpost laten weten. In die blogpost wordt een nieuw masterplan voor het bedrijf geschetst nu het eerste plan van tien jaar geleden vrijwel voltooid is.

Met de uitbreiding naar bedrijfswagens wil Tesla het autoverkeer snel schoner maken. Ook wil het bedrijf zijn auto's steeds autonomer maken waardoor Tesla eigenaren hun auto kunnen laten rijden op momenten dat ze hem zelf niet gebruiken en er als een soort taxi geld mee kunnen verdienen. In steden waar weinig Tesla-eigenaren wonen wil het bedrijf zelf op termijn een vloot auto's stallen die op afroep beschikbaar zijn.

De overname van zonnepanelenmaker SolarCity heeft ook geleid tot een punt in het masterplan: energie-opwekking en opslag moeten geïntegreerd worden. Tesla wil daarvoor een 'geïntegreerd en mooi zonnedak-met-batterij-product lanceren dat gewoon werkt'. Omdat SolarCity nu klaar is om zonnepanelen op grote schaal te produceren en Tesla de schaalgrootte heeft om veel accu's te maken, onder andere voor zijn Powerwall-thuisaccu's, is het volgens Musk 'tijd om ze samen te brengen'.

Tesla wil bus en pick-up maken
Tesla wil bus en pick-up maken (Foto: BuzzT)

'Nederlandse paarden' geliefd op Olympische Spelen

Nederlandse dressuurpaarden zijn het populairst van allemaal op de komende Olympische Spelen. Nu de inschrijving definitief gesloten is kan de balans opgemaakt worden: maar liefst negentien van de zestig paarden zijn 'Nederlandse Warmbloedpaarden', paarden die in het Koninklijk Warmbloed Paardenstamboek Nederland (KWPN) staan ingeschreven.

Acht van de elf landen die meedoen aan de landenwedstrijd hebben minstens één KPWN-paard in de gelederen: alle vier Nederlandse paarden, twee in de teams van Australië, Frankrijk, Groot-Brittannië en Japan en nog één in de teams van Duitsland, Zweden en de VS. Ook de Belgische, Canadese, Ierse en Palestijnse deelnemers hebben een KWPN-paard op de Spelen.

Het KWPN-paard wordt op grote afstand gevolgd door de Oldenburger en de Hannoveraan, waar er elk negen van aanwezig zijn in de dressuur in Rio. Een van de Nederlandse paarden is overigens het oudste dressuurpaard in Rio: Adelinde Cornelissen rijdt op de 19-jarige Parzival. Het paard is daarmee ouder dan de jongste deelnemer, de 18-jarige Braziliaanse Giovanna Pass. 

Fusie Ahold en Delhaize nagenoeg rond

Supermarktbedrijven Ahold en Delhaize verwachten hun eerder aangekondigde fusie zaterdag af te ronden. Daarvoor is volgens Ahold nog wel de goedkeuring nodig van de Amerikaanse toezichthouder FTC, zo werd donderdag bekendgemaakt.

Vorige week maakten Ahold en Delhaize nog bekend in totaal 86 Amerikaanse supermarkten te verkopen, om zo groen licht te krijgen voor hun voorgenomen fusie.

De megafusie tussen Albert Heijn-eigenaar Ahold en het Belgische Delhaize werd eind juni vorig jaar aangekondigd. Door de samensmelting ontstaat een bedrijf met ruim 6500 winkels in Europa en de Verenigde Staten, waar circa 375.000 medewerkers meer dan 50 miljoen klanten bedienen.

Volgens Ahold zal het aandeel Ahold Delhaize vanaf maandag 25 juli op Euronext Amsterdam en Brussel worden verhandeld.

Fusie Ahold en Delhaize nagenoeg rond
Fusie Ahold en Delhaize nagenoeg rond (Foto: ANP)

Google bespaart energie dankzij AI

Google bespaart 15 procent energie bij zijn datacentra dankzij het inzetten van kunstmatige intelligentie (ai). Dat schrijft Google-dochter DeepMind, dat zich bezighoudt met kunstmatige intelligentie, op zijn blog. De besparing wordt gerealiseerd door slimmer te koelen en dat scheelt 40 procent energie bij de koeling van de datacentra.

De koeling is slechts het begin, laat DeepMind weten. Het gebruikte algoritme is een raamwerk voor algemeen gebruik dat ingewikkelde dynamieken in de gaten houdt, legt het bedrijf uit. Dat kan ook op andere plekken in datacentra en daarbuiten worden ingezet om nog meer energie te besparen.

DeepMind is een van oorsprong Brits bedrijf dat in 2014 door Google werd overgenomen. Eerder dit jaar werd het bedrijf bekend toen zijn ai-systeem AlphaGo als eerste computer een professionele go-speler versloeg.

Google bespaart energie dankzij ai
Google bespaart energie dankzij ai (Foto: BuzzT)

Nederlandse horrorfilm in première in Londen

De wereldpremière van de Nederlandse horrorfilm The Windmill Massacre vindt plaats op 29 augustus in Londen. De titel is als enige Nederlandse productie geselecteerd voor het FrightFest Film Festival, het belangrijkste fantasyfestival van het Verenigd Koninkrijk.

Dat heeft producent Pellicola donderdag bekendgemaakt. De film van regisseur Nick Jongerius maakt een belangrijk onderdeel uit van het programma en wordt meerdere malen in Londen vertoond. De Nederlandse première van The Windmill Massacre is op 24 september op het Filmfestival in Utrecht.

De horrorfilm vertelt over een groep toeristen die een bustour maakt langs de wereldberoemde Hollandse windmolens. Als de bus pech krijgt, is de groep gedwongen te schuilen in een sinistere windmolen waar volgens de legende een duivelaanbiddende molenaar woonde.

Cast
The Windmill Massacre is gedraaid met een Nederlandse crew en een internationale cast. De hoofdrollen worden vertolkt door Games of Thrones-ster Noah Taylor, de Nederlandse acteur Bart Klever (De Poel, Cop vs Killer), de Britse actrice Charlotte Beaumont (Jupiter Ascending) en Fiona Hampton (Kingsman: The Secret Service).

Jongerius was eerder ook onder meer verantwoordelijk voor de Nederlandse horrorfilm Doodeind. Producent Pellicola maakte eerder de slasherfilm Frankenstein's Army, over een gekke geleerde die een leger van nazizombies wil creëren. De Nederlandse uitbreng van The Windmill Massacre vindt plaats in samenspraak met Gusto Entertainment.


The Windmill Massacre - trailer

'Brandy moet niet zeuren over slavernij'

Brandy's platenmaatschappij heeft teruggeslagen na de aantijgingen van de zangeres die haar contract met het label vergelijkt met slavernij.

Aan TMZ vertelt een woordvoerder van Chameleon Entertainment: "Brandy's beschuldigingen zijn een wanhopige poging om publiciteit te krijgen. Haar beste dagen liggen achter haar." Volgens de platenmaatschappij hebben ze juist een risico genomen om een artiest te contracteren die sinds het begin van de eeuw geen succes meer heeft gehad.

Chameleon Entertainment is ook van mening dat de Boy is Mine-zangeres een stomme pr-stunt uithaalt door met haar slavernijvergelijking mee te liften op de raciale spanningen die Amerika in hun greep houden. Ook moet Brandy niet zeuren omdat zij en haar advocaat het contract hebben doorgenomen voordat ze het tekende.

'Brandy moet niet zeuren over slavernij'
'Brandy moet niet zeuren over slavernij' (Foto: BuzzE)

Dionne Stax: vierdaagsehitte viel wel mee

Nieuwslezeres Dionne Stax loopt net als tienduizenden anderen deze week de Nijmeegse Vierdaagse en doet daarvan uitgebreid verslag via Twitter en bij haar collega's van de NOS. Ondanks dat ze nogal opzag tegen de voorspelde warmte woensdag viel de tweede dag van het massale evenement haar alles mee, meldde Stax aan de NOS nadat ze de eindstreep over was.

"Het was dan misschien wel warmer dan gisteren, maar er stond nu een windje. Dat maakte veel goed." Met het oog op de hoge temperaturen mochten wandelaars woensdag een halfuur eerder starten en ook Stax maakte daar dankbaar gebruik van. "Goedemorgen, een vroege start vandaag! 0 blaren, wat spierpijn in de benen en een beetje verbrand", twitterde de blondine woensdagochtend rond half vijf. Tien uur later volgde opgelucht: "Binnen! Als een kind zo blij!!" Tussendoor hield ze in ieder geval één extra pauze, om even bij te komen van de warmte. "Mijn telefoon heeft last van de warmte en ik ook... Nog een extra rust voor we naar de finish gaan", schreef Stax bij een foto waarop ze even in de schaduw langs de kant zit.

Ze luistert tijdens haar achtste Vierdaagse in ieder geval goed naar het advies van de organisatie om genoeg water te drinken. "Ik heb zo veel op dat ik geen water meer kan zien."

Kickasstorrentsbaas opgepakt in Polen

De Poolse politie heeft woensdag op verzoek van de VS de vermoedelijke man achter de populaire torrentsite KickassTorrents (KAT) opgepakt. De Amerikanen beschuldigen de 30-jarige Oekraïner Artem Vaulin van het schenden van auteursrechten en medeplichtigheid bij witwassen, zo meldt het ministerie van Justitie in een verklaring. De VS zullen de Poolse autoriteiten om uitlevering vragen.

"Vaulin wordt ervan beschuldigd dat hij de man is achter de meest bezochte illegale uitwisselsite, die meer dan een miljard auteursrechtelijk beschermde bestanden distribueert", zegt een woordvoerder van het ministerie. "Zijn arrestatie in Polen laat zien dat cybercriminelen kunnen vluchten, maar vervolging niet ontlopen."

Sommige sites van KickassTorrents ondervinden technische problemen of zijn onbereikbaar. Anderen zijn nog gewoon operationeel. Volgens de Amerikaanse justitie opereert KAT in 28 verschillende talen en heeft de torrentsite een jaarlijkse opbrengst uit advertenties van tussen de 12 en 22 miljoen dollar.

Vaulin is volgens de Amerikanen de ontwerper van de originele website en het brein achter KickassTorrents. Voor schending van de auteursrechten riskeert hij een celstraf die kan oplopen tot vijf jaar. Op het witwassen staat zelfs een maximale straf van twintig jaar cel.

Poolse politie pakt man achter torrentsite op
Poolse politie pakt man achter torrentsite op (Foto: BuzzT)

Vierdaagse gaat derde dag in

De deelnemers van de Vierdaagse krijgen het donderdag op de derde dag waarschijnlijk minder zwaar dan woensdag toen het tropisch heet was. Op de tweede wandeldag waren er 2015 uitvallers, veel meer dan voorheen. Volgens de organisatie kwam dat vooral door de tropische temperaturen. De eerste dag vielen ruim 1200 lopers uit.

Er zijn nu nog 43.910 lopers over voor de wandeltocht. De tocht voert op de derde dag door de heuvels rondom Groesbeek. Dinsdag en woensdag kregen de lopers wegens de hitte een halfuur extra tijd om de eindstreep te halen. Omdat het donderdag niet meer zo warm lijkt te worden, mogen de lopers dan niet meer eerder starten of later binnenkomen.

Vierdaagse gaat derde dag in
Vierdaagse gaat derde dag in (Foto: ANP)

Goede doelen weer meer in trek

De magere jaren voor goede doelen zijn voorbij. Donateurs gaven vorig jaar 3,6 procent meer geld aan veertig grote goede doelen dan een jaar eerder, blijkt uit onderzoek van de Volkskrant. In totaal kregen de onderzochte instellingen 829 miljoen euro binnen door eigen fondsenwerving, meldt de krant donderdag.

KWF Kankerbestrijding, al jaren het grootste goede doel, zag de donaties zelfs met 5 procent toenemen tot 116,9 miljoen euro. Artsen zonder Grenzen en het Rode Kruis volgen op de ranglijst. Beide organisaties kregen 51 miljoen euro binnen. Voor het Rode Kruis betekende dat een groei van een kwart ten opzichte van 2014. Dat heeft onder meer te maken met de vluchtelingencrisis.

Hoogleraar filantropie René Bekkers van de VU ziet een duidelijk verband met de herstellende woningmarkt. "Met het aantrekken van de huizenmarkt nemen de giften weer toe", citeert de Volkskrant hem. Ook het vertrouwen in goede doelen is volgens Bekkers wat gestegen.

Greenpeace vormt daarop een uitzondering. De milieuorganisatie zag de inkomsten in 2015 juist met 8 procent dalen. De ophef die een jaar eerder ontstond over een topman die voor zijn werk per vliegtuig tussen Amsterdam en Luxemburg bleek te pendelen kostte donateurs en leidde tot imagoschade. Dit jaar ziet er volgens Greenpeace "gelukkig een stuk beter uit".

Goede doelen weer meer in trek
Goede doelen weer meer in trek (Foto: ANP)

Tour: Etappe 18 - Bergop tijdrijden

De eerste van vier zware ritten leverde voor het klassement weer niet veel op. Het werd weer een rit voor de vluchters. Zowaar gokte ik eens een keer een naam goed, de fantastische Zakarin ging met de winst aan de haal. Toen hij 19 was al eens betrapt op het gebruik van anabole steroïden, wat je eigenlijk een levenslange schorsing zou moeten opleveren omdat je de rest van je loopbaan voordeel zult blijven hebben van het gebruikt van die spullen, maar dat geheel terzijde.

Hij is nu het wonderkind van het Russische wielrennen, liet al fantastische dingen zien in de Giro bijvoorbeeld, zoals een rit winnen en een jaar later bijna in een beek vallen. Hij is wonderbaarlijk snel hersteld van die val en klimt nu alweer op een hoog niveau. Een overwinning zat er al een paar dagen aan te komen. In de rit naar Culoz werkte zijn lens niet echt mee, maar nu kon niets hem stoppen. Na Westra de tweede winnaar bij het stuwmeer, een illuster rijtje begint zich te vormen.

De klassementsrenners deden niet veel. Sky controleerde het rustig en de rest probeerde niets. Pas op de beklimmingen deed Astana iets, maar dat was meer om de jongens die in de buurt van Aru stonden te lossen. Aan het eind kregen we nog wel wat aanvalletjes, maar het was niet veel soeps. Sky is te sterk, of de rest te zwak. Poels haalt lachend iedereen terug. Alleen Porte kreeg het voor elkaar om weg te rijden van Wout. Zonder zijn lekke band was Porte de grote uitdager geweest van Froome en niet Mollema, dat had ons allemaal weer een hoop vervelende vragen van de NOS gescheeld.

Zoals altijd had Mollema na de tweede rustdag weer een slechte dag en zakte hij lichtjes door het ijs. Hij heeft de tweede plaats nog, maar op deze manier gaat het lastig worden. Het gaat sowieso lastig worden om de laatste dagen van de Tour nog te overleven. Als ze in de op papier zwaarste rit al niets deden, wat krijgen we dan nog in de volgende ritten? Kan een flopshow worden. In ieder geval krijgen we nu een rit zonder de trein van Sky, dat scheelt al een hoop. We krijgen een tijdrit. Een klimtijdrit zelfs.

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)

Sallanches is een stad in het departement Haute-Savoie, regio Rhône-Alpes, met 16.000 inwoners. Het ligt in de vallei van de rivier Arve, tussen de bergen in. De stad komt voor de derde keer voor in de Tour. In 2003 was het de vertrekplaats van een van de allerbeste ritten ooit. De achtste etappe in de Tour van 2003, van Sallanches naar Alpe d'Huez. De geniale rit met de sprint van US Postal aan de voet van de Alpe d'Huez en uiteindelijk de grandioze solo van Iban Mayo. Dat begon allemaal in dit stadje dus.

In 1968 was er zelfs een aankomst en een vertrek in Sallanches. De Brit Barry Hoban won in Sallanches. Hoban was een goede vriend van Tom Simpson en schijnt twee jaar na het overlijden van Simpson met zijn weduwe te zijn getrouwd, mooie flapdrol ben je dan. De rit die daarna vertrok vanuit Sallanches werd gewonnen door de Belg Jos Huysmans. Toch allemaal wat minder impressionant dan Iban Mayo.

Sallanches heeft wel ooit de eer gehad het wereldkampioenschap wielrennen te mogen organiseren. Dat was in het jaar 1980. Er werd een parcours uitgestippeld met dezelfde klim die de renners aan het begin van deze tijdrit krijgen. De Côte de Domancy kwam meerdere keren voorbij en dat zorgde ervoor dat het echt een kampioenschap voor de klimmers zou worden. In Frankrijk ging een Fransman met de winst aan de haal, Bernard Hinault. Na enkele mislukte pogingen op verschillende wereldkampioenschappen lukte het hem dan eindelijk. Hinault is na zijn actieve carrière nog jarenlang betrokken geweest bij de Tour, tot de dag van vandaag. Na deze Tour neemt hij afscheid en gaat hij echt tijd maken voor z'n familie. Niet geheel toevallig dat we dit jaar nog even de plaats van een van zijn grootste triomfen bezoeken.

In 2003 vertrok de 8e etappe in de Tour in Sallanches. Het zou een van de beste ritten ooit worden: sprintend de Alpe d'Huez op terwijl de EPO uit de oren spoot (Bron: YouTube)

De renners starten in het centrumpje van Sallanches, naast de Place Charles Albert, een parkje met wat standbeeldjes. De tijdrit begint makkelijk. In Sallanches is het nog vlak en dit blijft ook een aantal kilometer zo. Na een paar hectometer is er een flauwe bocht naar links, maar daarna gaat het meer dan drie kilometer rechtdoor. Na vier kilometer bereiken de renners Domancy en hier begint de Côte de Domancy. Het ging lang rechtdoor, maar bij het binnenrijden van Domancy nemen ze bij een rotonde de eerste afslag, wat in dit geval neerkomt op een bijna terugdraaiende bocht.

De renners hebben dan ook ineens weer uitzicht op wat fraaie bergen. Richting Domancy loopt de weg vals plat omhoog, maar de schok zal groot zijn als de klim echt begint. Meteen gaat het een halve kilometer omhoog aan 8%. Na die halve kilometer wordt het nog steiler, het gaat de volgende kilometer aan 11% omhoog. De laatste kilometer richting de top gaat het aan 10% omhoog, met uitschieters naar 17%. Een enorm steile klim. In totaal 2,5 kilometer lang en 9,4% gemiddeld. Degene die hier als eerste bovenkomt krijgt de Prix Bernard Hinault. Na ongeveer 6,5 kilometer komen de renners boven op de Côte de Domancy. Hier wordt ook de eerste tussentijd gemeten.

Bijna boven op de ernstig steile Côte de Domancy (Bron: Google Streetview)
Bijna boven op de ernstig steile Côte de Domancy (Bron: Google Streetview)

Op de top slaan de renners linksaf. Ineens wordt het bijna vlak, het stijgt aan minder dan 2%. Na dat steile gedoe van de voorgaande kilometers moeten de renners hier ineens weer naar het buitenblad gaan schakelen. Dit is toch vooral een tijdrit voor jongens die goed met de tempowisselingen om kunnen gaan. De renners rijden over een brede, maar niet al te beste weg, door een bos richting Combloux. Na de wat vlakkere kilometer gaat het weer twee kilometer lang omhoog aan 4,5%, voor de renners in het centrum van Combloux het tweede tussenpunt passeren na 10 kilometer.

In Combloux zijn er nog een paar rotondes, maar omdat het ook redelijk klimt zal dat wel niet zo'n enorme uitdaging zijn. Buiten Combloux begint het iets steiler te worden, er volgt een kilometer aan 5,1%. Iets verderop ligt een grote rotonde, die de renners voor driekwart moeten nemen. Ze komen vervolgens op een smallere weg terecht, die even verderop nog smaller wordt. We fietsen richting een vakantiepark en daar is de weg echt steil. Het gaat een kilometer lang omhoog aan 8%. Na deze lastige strook slaan de renners rechtsaf en is het even een kilometer vlak. Richting het derde tussenpunt begint de weg weer stevig omhoog te lopen. Na 13,5 kilometer zijn de renners bij dit meetpunt en nemen ze een scherpe bocht naar links.

Tijd voor de derde en laatste tussentijd (Bron: Google Streetview)
Tijd voor de derde en laatste tussentijd (Bron: Google Streetview)

Het loopt nu een kilometer omhoog aan 8%. De renners rijden door een bos, waar het nogal donker is. Al snel rijden ze weer door een wat minder bosrijk terrein en zal de felle zon de oogjes verblinden. Na dit steile stuk loopt het nog even vals plat door aan 2,5%. Na 14,5 kilometer zijn de renners boven op de Côte des Chozeaux. In totaal drie kilometer aan 5,4%, maar dan toch vooral omdat er nog een vlakke kilometer tussendoor zat. Wel twee enorm vervelende kilometers aan 8%. Het is nog 2,5 kilometer tot de streep vanaf dit moment. Dit laatste deel van de rit zal in dalende lijn zijn. De renners fietsen over wat smallere wegen, door een klein dorpje, maar op twee kilometer van de streep komen ze weer op een brede weg terecht.

In de eerste kilometer van de afdaling zit geen enkele bocht. Het loopt ook niet enorm steil naar beneden, geen gevaren tot nu toe. Pas op een meter of 500 van de streep komen de renners wat obstakels tegen. Ze zijn inmiddels Megève binnengereden en komen een rotonde tegen. Bij deze rotonde gaan ze rechts, wat prima te doen moet zijn, ondanks de hoge snelheid. Na de rotonde is er wel een vluchtheuvel, dus een verkenning kan geen kwaad. Daarna komen ze op een weg terecht met nog een aantal flauwe bochten, waarna ze weer op een rotonde stuiten. Dit is een ovaalvormige rotonde, die ze aan de linkerkant nemen. Bij het verlaten van de rotonde nog een best scherp bochtje naar links en dan gaat het rechtdoor richting de streep. In de laatste 100 meter loopt het nog een beetje viezig vals plat omhoog. Daarna bereikt men na 17 kilometer de streep in Megève.

Het meer gedetailleerde profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het meer gedetailleerde profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)

De slotkilometers van vandaag (Bron: Letour.fr)
De slotkilometers van vandaag (Bron: Letour.fr)

De finish is voor de deuren van het Palais des Sports, het sportpaleis, in Megève. Dit is een multifunctioneel sportcentrum waar je zowat alles kan doen. Er is een zwembad, zowel binnen als buiten. Er zijn enkele indoor tennisbanen, je kan er tafeltennissen, er is een sportschool, je kan er yoga doen en ik zag zelfs een foto van een curlingbaan. Echt fantastisch dus. Na al die inspanning kun je vervolgens door naar de spa, voor een warm bad of een massage. Best een groot sportcentrum als je bedenkt hoe klein dit dorp is, er wonen maar 3500 inwoners.

Wel een populair dorpje voor de wintersporters, aangezien er aan ieder kant van het dorp bergen zijn met de nodige pistes. Liefst 400 kilometer aan pistes in de omgeving, bovendien ook nog heel wat wandelroutes. Er zijn dan ook 40.000 bedden in Megève, waardoor het dorp soms iets meer inwoners heeft dan de normale 3500. Ooit had Megève een bekende inwoner. Dat was Émile Aillas, een skiër die als eerste Fransman ooit een medaille wist te pakken tijdens de Olympische Spelen in zijn discipline. Daarna werd hij nog liefst vier keer wereldkampioen. Hij werd liefst 100 jaar oud. In 1912 werd hij geboren in Megève en 100 jaar later overleed hij in Sallanches, de startplaats van deze rit.

Megève is nog nooit eerder voorgekomen in de Tour, hoewel het dorpje eerder is voorgekomen in de Dauphiné. Al vier keer zelfs. Voor het laatst in 2014, toen er een rit zou starten in dit dorp, met einde in Courchevel. Mikel Nieve zou die rit winnen, maar het was vooral de rit van de coup van Talansky. Hij ging vroeg in de aanval, Contador en Froome lieten hem rijden maar kwamen er niet mee bij. Zo ging de Amerikaan, die daarna niets meer heeft laten zien, met de eindwinst in die Dauphiné aan de haal.

Mikel Nieve won hier in 2014 de achtste rit in de Dauphiné, Talansky liet er zien hoe je een coup wél met succes afrondt (Foto: Getty)

Ook in Sallanches en Megève gaat het weer warm worden. Voor de vroege starters zal het nog te doen zijn, in de ochtend en het begin van de middag is het een graadje of 26. Daarna wordt het steeds warmer, met een maximum van 31 graden. Vervelend warm dus. Zeker bij zo'n korte inspanning kan dat bij sommige renners wel voor problemen zorgen. Er zal niet veel wind zijn, hoewel het gedurende de dag waarschijnlijk wel wat harder gaat waaien. Maakt niet veel uit, om deze tijdrit te winnen moet je toch wel echt een uitstekende klimmer zijn. Weinig kans op regen.

De eerste renner zal vertrekken om 10:45, dat is de rode lantaarn Sam Bennett. Om 16:59 vertrekt de laatste renner, gele trui Chris Froome. Zijn aankomst wordt verwacht om 17:31. Bij de vorige tijdrit hadden ze dat verdomd goed voorspeld, dus moeten we deze schatting ook vrij serieus nemen. 32 minuten doen over 17 kilometer, dat zegt wel wat. De uitzendingen van Sporza en de NOS beginnen uiteraard weer om 14:10.

Voorspelling

Het is een lastige tijdrit, waar de klassementsmannen in het voordeel zijn ten opzichte van de pure tijdrijders. Ik ga er daarom ook maar vanuit dat de mannen die hoog in het klassement staan ook hoog gaan eindigen in deze tijdrit. Er zullen niet veel pure specialisten tussendoor gaan fietsen. Misschien dat een Coppel ons nog kan verrassen, maar verder zie ik hier niet teveel gekke namen bovenaan eindigen. De Tour is al beslist en alle spanning is al weg, maar ik heb zo'n vermoeden dat er na deze tijdrit nog minder spanning gaat zijn. De tijdrit is misschien niet alleen voor pure klimmers, je moet ook weer groter kunnen schakelen op de minder steile stukken en in de afdaling, maar de meeste jongens die nu hoog staan in het klassement kunnen dat wel. Met name de man in de gele trui.

1. Froome. Ideale tijdrit voor hem. Een paar steile kilometers, een paar minder steile kilometers, een paar vlakke kilometers en nog een risicoloze afdaling richting de finish. Hij gaat hier winnen en met een flinke voorsprong ook. Is simpelweg de sterkste en dan win je een tijdrit die op je lijf is geschreven.

2. Porte. De beste van de rest. Dat liet hij tijdens de vorige rit ook weer zien. De enige die Froome kan volgen. Daarnaast is het een goede tijdrijder, hoewel zijn vorige tijdrit dan weer niet echt indrukwekkend was. Deze tijdrit is in ieder geval wel geschikt voor hem, dus ik verwacht hem nu wel vooraan.

3. Yates. Weer zo'n vervelende lollerbrit. Reed al jaren best aardig, maar wat hij tijdens deze Tour laat zien is toch behoorlijk verrassend. Niemand had kunnen bedenken dat hij zou goed zou rijden, zeker niet na de schorsing van z'n tweelingbroer. Hij is echt hilarisch goed bezig en daarom denk ik dat hij het nu ook goed gaat doen. Heeft al een paar tijdritten gereden die helemaal niet slecht waren en dan is deze tijdrit nog eens extra geschikt voor hem. Hij gaat z'n podiumplaatsje hier wel veiligstellen.

4. Bardet. Kwam als vierde van de favorieten boven bij het stuwmeer, daarom noem ik hem nu ook als vierde. Lijken me wel briljante tactieken van mezelf. Niet de beste tijdrijder ooit, maar dit is geen normale tijdrit. In de wat lastigere tijdritten heeft hij wel eens goed gereden. Kan dus zo zijn dat hij het nu ook goed gaat doen. Kan ook niet.

5. Dumoulin. Dat hij een tijdrit met een steile beklimming kan overleven en zelfs winnen bewees hij vorig jaar al in de Ronde van het Baskenland. In een tijdrit met de beestachtig steile muur van Aia was hij de sterkste. Dan moet je in deze tijdrit ook een eind kunnen komen. Hij zal zich hier ook wel op hebben gericht, neem ik aan. Toch verwacht ik er niet zo gek veel meer van. In de rit naar Culoz ging hij in de aanval, maar was hij verrassend kansloos. Het vet is waarschijnlijk al van de soep.

FOK! Wat een weer. Aanhoudend warm.

Goedemorgen! Normaal gesproken koelt het na grote hitte in ons land na passage van een vore of koufront snel af, maar in dit geval is dat niet zo. Goed, temperaturen van boven de 30 graden halen we niet meer, maar in het zuidoosten komt het daar vanmiddag toch nog wel in de buurt. 

Zelfs Den Helder haalde gisteren 32 graden. In de middag passeerde dan een vore, maar dat ging zonder veel tamtam gepaard. Alleen in een gebied dat liep van het rivierengebied tot aan Overijssel kwam het tot (pittig) onweer. In de rest van het land bleef het op wat zeer lokaal gespetter na, droog.

Vandaag is het voor veel mensen een schitterende zomerdag. Er is veel zon en de buienkans is niet zo groot. Toch kan er vanmiddag wel een enkel exemplaar ontstaan en dat met name in het zuiden en oosten. In het westen blijft het uiteraard wel de hele dag droog. De maxima liggen vanmiddag tussen de 24 graden aan zee tot 29 graden in het zuidoosten. Er staat maar een zwakke tot matige wind uit een westelijke richting.

Voor morgen is de kans op buien wat groter, maar daar bestaat nog veel onzekerheid over. In het weekend is het dan weer meestal droog met veel ruimte voor de zon. De komende dagen ligt het kwik tussen de 23 en 27 graden. 

Zonkrachtwaarschuwing
Het wordt vandaag zonkracht 7, wat zoveel inhoudt dat je binnen tien tot 15 minuten al kunt verkleuren en zeer snel verbrandt. Het is dus aan te raden om je goed in te smeren. Zeker (kleine) kinderen en mensen met een lichte huid zijn vatbaar voor zonnebrand!

Zon op 05:43
Zon onder 21:48
Zonkracht

7 / 4

Nederland
 

Kerkje in de mist (Foto: Charged)
Kerkje in de mist. (Foto: Charged)

Jouw foto bij het weerbericht? Stuur een WhatsApp naar 0685316583* of mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
365 Een onderzeese aardbeving treft Kreta. De resulterende tsunami vernietigt de havensteden aan de noordkust van Afrika. Rond het Middelandse Zeegebied worden de landen Italie, Griekenland en Palestina zwaar getroffen.
1865 Op het marktplein in Springfield, Missouri schiet Wild Bill Hickok Dave Tutt neer. Dit wordt gezien als het eerste westernduel.
1919 Anthony Fokker sticht in Amsterdam zijn eigen vliegtuigfabriek.
1969 De Amerikaan Neil Armstrong zet als eerste mens voet op de maan.
1983 Op het Vostokstation op de Zuidpool wordt een buitentemperatuur gemeten van -89,2 graden Celsius. Dit is de laagste buitentemperatuur op aarde ooit gemeten. 

 

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

*Deze manier van foto's insturen is nieuw en bevindt zich momenteel in een testfase. Door het insturen van een foto ga je automatisch akkoord met het gebruik van je foto op de website. Je nummer zal niet worden opgeslagen. 

Noodtoestand, Erdogan Drraait Doorrrrrr

De democratisch gekozen dictator en despoot Recep Tayyip Erdogan, held van het Turkse volk, die de noodtoestand heeft afgekondigd, zal deze  drie maanden gebruiken om nog meer anti-Erdogan en Turken met Gülenbesmetting te ruimen.

De noodtoestand maakt het mogelijk om bepaalde rechten op te schorten. Erdogan heeft al laten weten dat de Europese Unie hier de muil over dient te houden, kritiek op deze beslissing is niet toegestaan, aldus de Turkse superheerser.

De noodtoestand zal de democratie verder niet aantasten. “We hebben nooit een compromis over de democratie gesloten, en gaan we nooit doen.” aldus de democratische dictator die ernstig verslaafd is aan razzia’s houden onder het Turkse volk. Behalve president is Erdogan dankzij de afkondiging ook nog eens opperbevelhebber van het leger geworden. Dit maakt het eenvoudiger voor de democratische dictator om de krijgsmacht ‘virusvrij’ te ‘zuiveren’. Bij het zuiveringsproces kijkt hij ook niet op een paar duizend militairen meer of minder. Tot nu toe zijn er in alle lagen van de bevolking zo’n 50,000 virussen mensen opgepakt, ontslagen, in varkensstallen gestopt of op andere wijze onschadelijk gemaakt. Vooral onder leraren en rechters bleek de besmetting erg hoog.

De dictator, die vooral Fethullah Gülen aanwees als aanstichter van al het kwaad is inmiddels ook tot de conclusie gekomen dat de staatsgreep onmogelijk door alleen het kleine groepje militairen kan zijn bekokstoofd. Er moeten dus wel andere landen hebben meegedaan aan de poging om de dictator van zijn troon te stoten. Erdogan wilde niet onthullen welke landen hij in zijn zuiveringsvizier heeft.

In ieder geval zal Amerika geen last gaan krijgen met het gebruik van de NAVO-basis Incirlik, die voorlopig wel nog steeds zonder stroom zit. Erdogan stelde dat strategische partners en belangen belangrijker zijn dan gevoelens.

Erdogan laat verder nog weten dat de vrijheden van het volk hierdoor niet aangetast worden. Turken blijven geheel vrij om voor Erdogan, Erdogan of voor Erdogan te kiezen.

Wilders ziet gelijkenis met Trump

Geert Wilders ziet de opkomst van Donald Trump als vergelijkbaar met die van zichzelf. Beiden danken hun populariteit aan ontevreden kiezers die zich niet vertegenwoordigd voelen, zei Wilders donderdag in een interview met CNN. "In Amerika gebeurt hetzelfde als in Europa", aldus de PVV-leider, die in Cleveland de Republikeinse conventie bijwoont.

"Het volk voelt zich niet meer vertegenwoordigd door hun politieke leiders." Die hebben volgens Wilders te weinig oog voor hun zorgen over bijvoorbeeld immigratie, werkloosheid en terrorisme. "Dat verklaart niet alleen de populariteit van de heer Trump, maar ook die van mijn eigen partij, die veruit de grootste is in alle peilingen. Ik kan volgend jaar premier zijn als we de verkiezingen winnen", zei Wilders. "Deze geest gaat niet meer terug in de fles."

Net als Trump wil Wilders een stop op de immigratie van moslims.

Wilders ziet gelijkenis met Trump
Wilders ziet gelijkenis met Trump (Foto: ANP)

Etappezege na 7 jaar droogte niet onverwacht voor Zakarin

Ilnur Zakarin wist voor het eerst in zijn carrière een etappe in de Tour de France te winnen. Vorig jaar schreef hij al de Ronde van Romandië op zijn naam en ook wist hij al een etappen in de Ronde van Italië te winnen. Mede daardoor kwam de overwinning voor de Rus niet onverwacht.

"Ik wist dat ik dit kon, het was ook geen verrassing voor me", liet de Tataar optekenen. "In de eerste weken was dit ook al wat ik wilde, maar toen mislukte het. Ik deed vandaag mijn best en ben heel tevreden dat ik alsnog de overwinning heb weten binnen te halen. Ik bedank bovendien mijn teamgenoten, zij waren super."

Zakarin is de eerste Rus in 7 jaar die een Touretappe wint. Sergei Ivanov ging hem in 2009 voor. Hij reed ook al sterk in de rit over de Grand Colombier afgelopen zondag, maar door problemen met een lens kon hij in de afdaling niet bijbenen. Hij kende dit seizoen al vaker problemen in de afdaling, want in de Giro crashte hij in de etappe waar ook Steven Kruijswijk viel op de afdaling van de Agnello. Hierdoor moest hij toen de strijd staken.

De verbroedende Pokémon tegen IS

Wreedheid, oorlog, verderf, tirannie, geboefte, hebzucht, moord, aanslagen, martelingen, onderdrukking, verraad, gijzelingen is van alle tijden. Ik begrijp de uitdrukking: "In wat voor tijden leven we in hemelsnaam?" dan ook niet. Vroeger was het zelfs nog erger, in de eerste wereldoorlog sneuvelden 9 miljoen soldaten, in de tweede wereldoorlog vielen in totaal 60 miljoen doden. 9 miljoen joden werden vergast. In de middeleeuwen ging je op de brandstapel werd je geradbraakt of gevierendeeld. Iedere tijd heeft zijn wreedheden en ellende.

Brawn niet terug bij Ferrari

Het Formule 1-team Ferrari zal geen gebruik kunnen maken van de diensten van Ross Brawn. De Italianen hoopten de gepensioneerde Britse engineer terug te halen als technisch adviseur, maar kregen nul op het rekest.

Brawn stapte midden jaren 90 in bij Ferrari en vormde samen met coureur Michael Schumacher en teambaas Jean Todt een gouden trio. In 2009 pakte de Brit, na het terugtrekken van Honda, met zijn eigen team de wereldtitel in de Formule 1. Daarna verkocht hij het team aan Mercedes, maar bleef tot eind 2013 verbonden aan de renstal die de sport momenteel domineert.

Hoewel Brawn nu van zijn pensioen geniet is Ferrari hem niet vergeten. De Italianen maken een lastige periode door en hadden Brawn op het oog om het team een nieuwe impuls te geven. Omdat de Brit niet in de sport terug wil keren heeft de renstal uit Maranello nu haar oog laten vallen op andere namen. Onder meer James Key, technisch directeur van Toro Rosso, zou in beeld zijn.

Star Wars Battlefront nu speelbaar in offline co-op

Al sinds de release van Star Wars Battlefront klagen gamers over het ontbreken van een singleplayer- of campaign-modus. Nu is er iets wat er in ieder geval op lijkt: de skirmish mode die enige tijd geleden werd aangekondigd is nu live.

Skirmish biedt nieuwe en interessante mogelijkheden voor gamemodi als Walker Assault en Fighter Squadron, die nu ook met of tegen bots te spelen zijn, naast de mogelijkheid voor split screen couch co-op. De nieuwe gamemodus werkt ongeveer hetzelfde als de survival-missies die reeds aanwezig waren in Battlefront, alleen nu heb je meteen toegang tot het volledige arsenaal met een aantal vooraf gekozen star cards.

Er zijn drie moeilijkheidsgraden in skirmish, die volgens website Eurogamer allemaal vrij eenvoudig zijn. Bekijk hun eerste speelsessie met skirmish hieronder.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.