FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 22 juli 2016

FOK! sportfoto-onderschrift week 29

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) was hanns met het volgende onderschrift: "Blijf zo hangen daarbinnen moet een Pokémon zitten."

De opgave van deze week:

Wat is Andrés Guardado hier aan het doen? (Pro Shots / Joep Leenen)
Wat is Andrés Guardado hier aan het doen? (Pro Shots / Joep Leenen)

Verkoop Apple Watch halveert

De verkopen van de Apple Watch zijn in het tweede kwartaal van dit jaar meer dan gehalveerd. Dat blijkt volgens Bloomberg uit cijfers van onderzoeksbureau IDC. Vorig jaar verkocht de techgigant in het tweede kwartaal nog 3,5 miljoen exemplaren, nu waren dat er 1,6 miljoen.

Apple behoudt wel de koppositie wat de verkoop van smartwatches betreft. Het bedrijft heeft een marktaandeel van 47 procent, Samsung volgt met 16 procent.

De verwachting is dat er dit jaar een opvolger van de Apple Watch verschijnt. Consumenten zouden daarom de aankoop uitstellen.

Verkoop Apple Watch halveert
Verkoop Apple Watch halveert (Foto: BuzzT)

Zwarte Cross uitverkocht: 220.000 bezoekers

Het festival Zwarte Cross is voor het eerst in zijn twintigjarig bestaan helemaal uitverkocht. Vrijdagavond zijn de laatste dagkaarten verkocht. Tickets voor de camping, de zaterdag en de zondag waren al weg.

Het totale bezoekersaantal van de Zwarte Cross dit jaar is daarmee ook bekend: 220.000. Een record, zegt de organisatie. Vorig jaar kwamen er 200.000 mensen af op het Achterhoekse festival.

Het festival is donderdag begonnen en duurt tot zondag. Zwarte Cross is een mix van motorcross, muziek, stunts, theater, humor en veel gekte en spektakel. Op de 31 podia staan meer dan 150 muziekacts.

De organisatie vindt het overigens allemaal nu wel omvangrijk genoeg en heeft besloten voorlopig niet nog meer te hoeven groeien.

Zwarte Cross uitverkocht: 220.000 bezoekers
Zwarte Cross uitverkocht: 220.000 bezoekers (Foto: BuzzE)

Hordenloopster breekt 28 jaar oud wereldrecord

Hordenloopster Kendra Harrison heeft tijdens de Diamond League in Londen snoeihard uitgehaald op de 100 meter horden. De 23-jarige Amerikaanse snelde in het Olympisch Stadion naar een ongelooflijke tijd van 12,20 seconden, een nieuw wereldrecord.

Harrison kwam over de finish met een enorme voorsprong, maar de klok gaf slechts 12,58 seconden aan. Dat bleek inderdaad een 'foutje', want de tijd werd gecorrigeerd en het stadion ontplofte van vreugde. Harrison brak daarmee het 28 jaar oude record van Yordanka Donkova, die in 1988 een tijd van 12,21 seconden liet noteren. 

Na afloop waren er veel emoties bij Harrison, en niet alleen van pure vreugde. Op de Amerikaanse selectiewedstrijden (trials) voor de Olympische Spelen eindigde ze namelijk slechts als zesde - niet goed genoeg om naar de Spelen te mogen - terwijl ze dit jaar al veruit de snelste dame ter wereld was. "Ik wilde per se datgene doen waarvan ik wist dat ik het op de trials ook kon...ik wilde koste wat het kost aan die meiden laten zien wat ik in me had", aldus een zeer emotionele Harrison. 

Rosberg verlengt bij Mercedes

Nico Rosberg is ook de komende twee seizoenen verbonden aan het Formule 1-team Mercedes. Dit betekent dat tot en met eind 2018 hij volop de strijd aan zal gaan met teamgenoot Lewis Hamilton. De vorige verbintenis van de Duitser met het team uit Brackley liep eind dit jaar af.

Rosberg eindigde de afgelopen twee seizoenen achter Hamilton als tweede in het kampioenschap, maar heeft dit jaar voor aanvang van de Grand Prix van Hongarije een punt voorsprong op zijn teamgenoot en rivaal. Dit jaar zijn ze al meermalen met elkaar in aanraking gekomen, wat tot spanningen binnen het team heeft geleid. Toch heeft Mercedes ervoor gekozen om beide kemphanen voorlopig binnen boord te houden.

Liam Gallagher hint op rentree

Liam Gallagher heeft op Twitter gesuggereerd dat hij binnenkort met nieuwe muziek komt. Het voormalig lid van rockband Oasis waarschuwt de concurrentie.

"Wees bang jullie zogenaamde troubadours en jullie plastic rock 'n' rollers. Knuffel je papieren kroon nog maar een keer, want ik ben onderweg", staat in de cryptische tweet van Liam. Sommige fans zijn dolenthousiast door het vooruitzicht van nieuwe muziek. Anderen zijn het wachten zat en waarschuwen de zanger met goede nummers te komen.

Liam heeft geen muziek meer uitgebracht sinds zijn band Beady Eye er in 2014 mee stopte. "Je hebt dit al een keer geprobeerd met Beady Eye Liam en we weten allemaal hoe dat is geëindigd", twittert een kritische fan. "Je bent terug! We hebben zo lang gewacht", zegt een ander. Op een reünie met broer Noel hoeven fans overigens niet te rekenen. De broers gaven onlangs nog aan dat ze nooit meer met elkaar willen samenwerken.

Ondertussen is ook bekendgemaakt dat Oasis' derde album Be Here Now, dat in 1997 record na record brak, opnieuw wordt uitgegeven. Veertien nooit eerder uitgebrachte nummers, de zogenaamde Mustique-demo's die de basis vormden voor het album, staan daarop. De plaat is vanaf 7 oktober verkrijgbaar.

Liam Gallagher hint op rentree
Liam Gallagher hint op rentree (Foto: BuzzE)

Tilburgse kermis met 230 attracties trapt af

De Tilburgse kermis, de oudste van Nederland, is vrijdagmiddag van start gegaan. Het festijn duurt tien dagen en telt 230 attracties uit binnen- en buitenland, over een lengte van 3 kilometer door de binnenstad. Doorgaans komen er tegen de 1,5 miljoen bezoekers op af.

Ook zijn er optredens van artiesten, een expositie, lichtshows en is er een eigen tv- en radiostudio: Kermis FM. Er is ook een kermis voor gehandicapten. Topdag is Roze Maandag. Die dag is ooit begonnen als een klein feestje voor homo's en lesbiennes, maar tegenwoordig doen er zo'n 30.000 mensen aan mee.

Tilburgse kermis met 230 attracties trapt af
Tilburgse kermis met 230 attracties trapt af (Foto: ANP)

Polsbreuk Dumoulin na val in Tour

Tom Dumoulin is afgestapt in de negentiende etappe van de Tour de France. De Nederlander van Team Giant-Alpecin kwam bij een valpartij in aanloop naar de Montée de Bisanne hard in aanraking met het asfalt en greep gelijk naar zijn pols.

Dumoulin, winnaar van twee etappes deze Tour, probeer de het nog wel maar werd uiteindelijk huilend per ambulance afgevoerd. Volgens de Franse tv zou de pols van Dumoulin zijn gebroken.

Update 18.17 uur

Het is nog onzeker of Tom Dumoulin de olympische tijdrit kan rijden komende maand. Een eerste scan heeft een breukje in zijn linkerpols laten zien. Voor het herstel staat 40 dagen. Er wordt nu een tweede scan gemaakt om zekerheid te hebben.

Update 20.20 uur
Dumoulin heeft bij de val in de Tour de France een breukje in het spaakbeen van zijn linkerpols opgelopen. De hand is in het het ziekenhuis van Sallanches in het gips gezet. De olympische tijdrit in Rio de Janeiro heeft hij nog niet uit zijn hoofd gezet.

Tegeonver de NOS liet hij weten: "Het spaakbeen is gebroken, maar op zich is het een mooie breuk. Alleen zit er nu gips omheen en met gips kan ik niet fietsen. Ik ga op zoek naar de beste specialist en kijken wat er mogelijk is." Alleen als plek één binnen bereik ligt vliegt de Nederlander naar Rio de Janeiro. "Ik ga niet voor spek en bonen rijden."

De val:

Dumoulin moet afstappen na val (Pro Shots / George Deswijzen)
Dumoulin moet afstappen na val (Pro Shots / George Deswijzen)

Familiedrama in Amsterdam: drie doden

In een vermoedelijk familiedrama in de Amsterdamse Rivierenbuurt zijn vrijdag drie doden gevallen. Een vader sprong rond 12.30 uur met zijn elf maanden oude baby uit een woning aan de Eendrachtstraat. Ze overleefden dit niet. Later op de middag werd in het huis een dode vrouw aangetroffen. Het gaat vermoedelijk om de moeder van de 32-jarige man, liet de politie weten.

In de woning werd een handgranaat aangetroffen. Deze is door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) onschadelijk gemaakt en afgevoerd.

Aan het drama ging een ruzie vooraf, toen de moeder van het kind hem wilde ophalen bij zijn oma. In de woning was haar ex, de vader van het kind, aanwezig. Bij binnenkomst van de vrouw draaide de man door, waarop zij wist te vluchten.

Familiedrama in Amsterdam: drie doden
Familiedrama in Amsterdam: drie doden (Foto: ANP)

Hiv-pil na goedkeuring ook in Nederland

Als een hiv-preventiepil in heel Europa wordt toegelaten, is die dus ook automatisch in Nederland toegelaten. Dat benadrukt een woordvoerder van minister Edith Schippers (Volksgezondheid) vrijdag. Hij reageerde desgevraagd op een oproep van belangenorganisaties aan Schippers om de pil direct beschikbaar te stellen.

Het Europees Geneesmiddelenbureau EMA gaf eerder vrijdag groen licht voor het middel PrEP. De Europese Commissie in Brussel moet nu definitief een besluit nemen. In de regel gebeurt dit binnen afzienbare tijd, aldus de zegsman van Schippers.

Op dat moment is het middel in heel Europa toegelaten tot de markt en dus ook automatisch toegelaten tot de Nederlandse markt. Hier komt geen beslissing van de Nederlandse minister aan te pas. Schippers gaf eerder wel aan advies te gaan vragen aan de Gezondheidsraad over het belang van PrEP bij de preventie van hiv.

Pleidooi
Het pleidooi voor het direct beschikbaar stellen kwam van het Aids Fonds - Soa AidsNederland, COC Nederland, de Hiv Vereniging Nederland en de Nederlandse Vereniging van Hiv Behandelaren. "Het is cruciaal dat de minister nu niet langer aarzelt en geen tijd verliest in de strijd tegen hiv. Jaarlijks vinden duizend nieuwe hiv-infecties plaats in Nederland. Door PrEP snel toe te voegen aan het bestaande hiv-preventiepakket kan de minister een groot deel van deze infecties voorkomen", stellen de belangenbehartigers.

Volgens de belangenclubs is de hiv-pil een noodzakelijke aanvulling op bestaande hiv-preventiemiddelen, zoals condooms, testen en snel behandelen. "Na dertig jaar condoompromotie weten we dat niet iedereen zijn leven lang condooms (goed) gebruikt; voor sommigen voldoen de huidige preventiemethoden niet."

PrEP is een pil met hiv-remmers die een hiv-infectie kan voorkomen. De pil is bedoeld voor mensen die geen hiv hebben, maar die wel een verhoogd risico lopen om geïnfecteerd te raken. Net als de anticonceptiepil, dient PrEP dagelijks te worden geslikt.

Hiv-pil na goedkeuring ook in Nederland
Hiv-pil na goedkeuring ook in Nederland (Foto: ANP)

Uitslag en standen na negentiende Touretappe

Vandaag werd de negentiende etappe verreden in de Tour de France van dit jaar. Elke avond na de etappe plaatst FOK! de uitslag van de etappe en de standen na de rit.

Uitslag negentiende etappe

# Rijder Nat Team Tijd
1. Romain Bardet Fra AG2R 4h 14' 08''
2. Joaquin Rodriguez Oliver Spa Team Katusha + 00' 23''
3. Alejandro Valverde Spa Movistar + 00' 23''
4. Louis Meintjes ZAf Lampre + 00' 23''
5. Nairo Quintana Col Movistar + 00' 26''
6. Fabio Aru Ita Astana + 00' 28''
7. Daniel Martin Ier Etixx-Quick Step + 00' 28''
8. Wout Poels NED Team Sky + 00' 36''
9. Christopher Froome GBr Team Sky + 00' 36''
10. Richie Porte Aus BMC Racing Team + 00' 53''
19 Stef Clement NED IAM Cycling + 03' 10''
23 Bauke Mollema NED Trek-Segafredo + 04' 26''
60 Bert Jan Lindeman NED Team Lotto NL-Jumbo + 18' 01''
62 Wilco Kelderman NED Team Lotto NL-Jumbo + 18' 32''
65 Dylan van Baarle NED Cannondale + 19' 57''
86 Laurens ten Dam NED Team Giant-Alpecin + 24' 47''
91 Tom Jelte Slagter NED Cannondale + 27' 38''
115 Timo Roosen NED Team Lotto NL-Jumbo + 31' 28''
126 Ramon Sinkeldam NED Team Lotto NL-Jumbo + 31' 28'
127 Albert Timmer NED Team Giant-Alpecin + 31' 28'
141 Dylan Groenewegen NED Team Lotto NL-Jumbo + 31' 28'
148 Roy Curvers NED Team Giant-Alpecin + 31' 28'
175 Daniel Mc Lay GBr Fortuneo + 35' 39''

Algemeen klassement na de negentiende etappe

# Rijder Nat Team Tijd
1. Christopher Froome GBr Team Sky 82h 10' 37''
2. Romain Bardet Fra AG2R + 04' 11''
3. Nairo Quintana Col Movistar + 04' 27''
4. Adam Yates GBr Orica + 04' 46''
5. Richie Porte Aus BMC Racing Team + 05' 17''
6. Fabio Aru Ita Astana + 06' 00''
7. Alejandro Valverde Spa Movistar + 06' 20''
8. Louis Meintjes ZAf Lampre + 07' 02''
9. Daniel Martin Ier Etixx-Quick Step + 07' 10''
10. Bauke Mollema NED Trek-Segafredo + 07' 42''
17 Stef Clement NED IAM Cycling + 35' 11''
29 Wout Poels NED Team Sky +1h 06' 57''
36 Wilco Kelderman NED Team Lotto NL - Jumbo +1h 28' 07''
61 Laurens ten Dam NED Team Gianti-Alpecin +2h 23' 06''
80 Tom Jelte Slagter NED Cannondale +2h 45' 40''
93 Bert Jan Lindeman NED Team Lotto NL-Jumbo +3h 00' 45''
96 Dylan van Baarle NED Cannondale +3h 06' 40''
119 Roy Curvers NED Team Giant-Alpecin +3h 33' 48''
123 Timo Roosen NED Team Lotto NL - Jumbo +3h 35' 04''
143 Ramon Sinkeldam NED Team Giant-Alpecin +3h 51' 25''
151 Albert Timmer NED Team Giant-Alpecin +3h 57' 55''
158 Dylan Groenewegen NED Team Lotto NL - Jumbo +4h 00' 44''
175 Sam Bennett Ier Bora-Argon 18 +4h 46' 58''

Klassement groene trui na negentiende etappe

# Rijder Nat Team Punten
1 Peter Sagan Tsj Tinkoff 425
2 Marcel Kittel Dui Etixx-Quick Step 228
3 Michael Matthews Aus Orica 163
4 Bryan Coquard Fra Direct Energie 156
5 Alexander Kristoff Noo Katusha 152


Klassement witte trui na negentiende etappe

# Rijder Nat Team Tijd
1 Adam Yates GBr Orica 82h 15' 23'
2 Louis Meintjes ZAf Lampre + 02' 16'
3 Warren Barguil Fra Team Giant-Alpecin + 31' 49'
4 Emanuel Buchmann Dui Bora-Argon 18 + 38' 02'
5 Wilco Kelderman NED Team Lotto NL-Jumbo +1h 23' 21'


Klassement bolletjestrui na negentiende etappe

# Rijder Nat Team Tijd
1 Rafal Majka Pol Tinkoff 209
2 Thomas de Gendt Bel Lotto Soudal 105
3 Jarlinson Pantano Col IAM Cycling 78
4 Ilnur Zakarin Rus Katusha 78
5 Serge Pauwels Bel Team Dimension Data 62


Ploegenklassement na negentiende etappe

# Team Land Tijd
1 Movistar Team Spa 246h 42' 40''
2 Team Sky GBr + 03' 46''
3 BMC Racing Team VS + 30' 36''
4 AG2R Fra + 49' 11''


Uitvallers

rugnummer Rijder Nat Team Etappe
146 Michael Mørkov Den Katusha 8
108 Mark Renshaw Aus Team Dimension Data 9
123 Matthieu Ladagnous Fra FDJ 9
31 Alberto Contador Spa Tinkoff 9
123 Cedric Pineau Fra FDJ 9
86 Sebastian Langeveld NED Cannondale 10
147 Jurgen van den Broeck Bel Katusha 12 DNS
178 Angelo Tulik Fra Direct Energie 12
201 Simon Gerrans Aus Orica 13 DNS
121 Thibaut Pinot Fra FDJ 13 DNS
68 Edward Theuns Bel Trek-Segafredo 13
82 Matti Breschel Den Cannondale 14
71 Mathias Frank Zwi IAM Cycling 14
164 Jens Debusschere Bel Lotto Soudal 15 DNS
15 Jesús Herrada Spa Movistar 15
101 Mark Cavendish GBr Team Dimension Data 17 DNS
95 Rohan Dennis Aus BMC Racing Team 17 DNS
16 Gorka Izaguirre Spa Movistar 17
192 Borut Bozic Slo Cofidis 17
62 Fabian Cancellara Zwi Trek-Segafredo 18 DNS
132 Shane Archbold NZl Bora-Argon 18 18 DNS
191 Daniel Navarro Spa Cofidis 19
114 Tom Dumoulin NED Team Giant-Alpecin 19

Extra controle Turkse burgers bij vertrek

De regering-Erdogan heeft de controle van Turkse burgers die naar het buitenland willen vrijdag verscherpt. De reizigers moeten op de internationale vliegvelden niet alleen hun paspoort laten zien maar ook kunnen aantonen wat ze beroepsmatig doen.

De maatregel, die onmiddellijk kon worden genomen door het uitroepen van de noodtoestand, is bedoeld om te voorkomen dat mensen die op de een of andere manier betrokken waren bij de mislukte staatsgreep Turkije ontvluchten.

Extra controle Turkse burgers bij vertrek
Extra controle Turkse burgers bij vertrek (Foto: ANP)

Kritiek op voorgestelde intrekking Zondagswet

D66 maakt onvoldoende duidelijk waarom het verdwijnen van de wettelijk vastgelegde zondagsrust nodig is. In het wetsvoorstel van de oppositiepartij worden nut en noodzaak van intrekking van de Zondagswet niet overtuigend aangetoond, aldus de Raad van State vrijdag in een advies.

De raad vindt dat D66-Kamerlid Koser Kaya haar voorstel beter moeten motiveren. En als dat niet mogelijk blijkt, adviseert de raad het wetsvoorstel te heroverwegen.

Volgens de raad zorgt de Zondagswet er tot op zekere hoogte voor dat op een vaste dag in de week een moment van rust en ruimte voor ontspanning is gewaarborgd, "ook voor degenen die hieraan geen religieuze betekenis toekennen."De wet biedt elk gemeentebestuur een zekere vrijheid om een nadere afweging te maken. Het is de raad niet duidelijk waarom de Zondagswet tekortschiet of onevenwichtig zou zijn.

Kritiek op voorgestelde intrekking Zondagswet
Kritiek op voorgestelde intrekking Zondagswet (Foto: ANP)

Ook familie George Harrison baalt van Trump

De nabestaanden van George Harrison balen van Donald Trump. De Republikeinse presidentskandidaat gebruikt in zijn campagne het Beatles-nummer Here Comes The Sun, dat werd geschreven door Harrison.

Nabestaanden van de in 2001 overleden gitarist van de Beatles noemen het 'ongeautoriseerde gebruik' van Here Comes The Sun 'beledigend'. "Dit gaat tegen onze wensen in", luidde vrijdag een bericht op Twitter.

Here Comes The Sun werd tijdens de Republikeinse conventie in Cleveland, Ohio gedraaid toen Trumps dochter Ivanka het podium op kwam lopen. De familie van Harrison is niet helemaal tegen het gebruik van nummers van de Beatles. "Als ze nou Beware Of Darkness hadden gekozen, hadden we misschien toestemming gegeven."

De nabestaanden van Harrison zijn niet de eersten die klagen over de muziekkeuze van Trump en zijn campagneteam. De familie van Luciano Pavarotti was niet blij toen ze hoorden dat Nessun Dorma te horen was in Cleveland. Queen is niet blij dat hun wereldhit We Are The Champions door Trump wordt gebruikt, r&b-groep The O'Jays hebben liever niet dat de Republikein hun Love Train laat horen.

Ook familie George Harrison baalt van Trump
Ook familie George Harrison baalt van Trump (Foto: BuzzE)

Star Trek: Beyond

Reeds 50 jaar een immer voortvarende franchise: er zijn er maar weinig die dat nadoen. Tuurlijk heeft Star Trek meer dan voldoende hoogte- en dieptepunten gekend. Goede films, slechte films, gecancelde series, succesvolle series. Maar het jubileumjaar kan natuurlijk niet zonder iets nieuws om het Star Trek-universum uit te breiden. Daarom krijgen we dit jaar de film Star Trek: Beyond. Voor deze gelegenheid hebben we een dubbelreview: DJMO als fan van de nieuwe franchise en Roberto_BOZ als niet-fan.

Sterke Haase naar halve finale Gstaad

Robin Haase heeft eindelijk weer eens een goed resultaat op de tennisbaan te pakken. De Nederlander (ATP-95) heeft in het Zwitserse Gstaad de halve finale gehaald. Hij klopte in de kwartfinale de Braziliaan Thiago Monteiro (ATP-110) met 7-6(2) en 7-5.

Haase serveerde in de eerste set ijzersterk en omdat ook Monteiro zijn opslag goed in de hand had werd het een tiebreak. Daarin trok Haase meteen het initiatief naar zich toe en pakte zo de set. Ook in het tweede bedrijf was de service dik in orde en bij de stand van 6-5 kreeg de Nederlander zijn eerste breakpunt. Monteiro ging op dat moment de fout in, waardoor Haase zich bij de laatste vier in Gstaad kon scharen.

In de halve finale speelt Haase tegen of de Spanjaard Albert Ramos-Vinolas (ATP-31) of de Fransman Paul-Henri Mathieu (ATP-60).

Allardyce aan de slag als bondscoach Engeland

Sam Allardyce is de nieuwe bondscoach van het Engelse elftal. Een week terug liet BBC weten dat Allardyce het zou gaan worden, maar dat werd ontkracht door Sunderland. Nu is de aanstelling definitief en zal hij The Three Lions moeten klaarstomen voor de eerste kwalificatiewedstrijd tegen Slowakije.

Roy Hodgson nam ontslag na het teleurstellende EK in Frankrijk. Engeland verloor verrassend in de achtste finale van IJsland. Sinds Hodgson is opgestapt bij de bond, waren er al geruchten over mogelijke opvolgers. Onder meer Louis van Gaal werd meerdere malen genoemd. 

Allardyce mag tegen Slowakije starten om de Three Lions naar het WK 2018 in Rusland te loodsen. De tegenstanders in de kwalificatiegroep zijn: Slowakije, Schotland, Slovenië, Litouwen en Malta. Alleen de groepswinnaar plaatst zich direct voor het eindtoernooi. 

Bardet wint chaotische etappe, Mollema van het podium

De negentiende etappe van de Tour de France, over 146 kilometer van Albertville naar Saint-Gervais Mont Blanc, is gewonnen door
Romain Bardet. De Fransman kwam solo over de meet en steeg naar de tweede plaats in het algemeen klassement. Bauke Mollema verloor veel tijd en plaatsen door een valpartij.

Vanuit de start gingen er gelijk renners op avontuur. 20 renners krijgen voorlopig de zegen van het peloton met daarin De Gendt, Majka, Rolland, Ten Dam. Uit het peloton reden Paolo Tiralongo, Vincenzo Nibali en Diego Rosa (alledrie Astana) weg en Rodriguez sloot aan. In het peloton ging men rijden toen er nog twee rijders van Astana aansloten en Winner Anacona, ploeggenoot van Rodriguez en ze werden teruggepakt. De kopgroep zat inmiddels al op ruim vier minuten.

De eerste echte serieuze beklimming van de dag was de Forclaz de Montmin, een col van de eerste categorie. De Gendt was als eerste boven voor Majka. De voorsprong op het peloton was teruggelopen naar iets meer dan drie minuten. De tweede zware beklimming was de Montée de Bisanne, van de buitencategorie. De kopgroep viel uit elkaar na een versnelling van Majka en Ten Dam kon de eerste elf niet volgen. Ook De Gendt moest de voorsten laten gaan.

Het peloton, waar Tom Dumoulin inmiddels was afgestapt na een valpartij, dunde al snel uit en wist de achterstand terug te brengen naar een kleine twee minuten. Majka was als eerste boven, en daarmee verzekerde hij zich van de eindzege in de strijd om de bergtrui. In de afdaling gingen Rolland en Rui Costa in de aanval. Rolland ging in die afdaling hard onderuit. Uiteindelijk stapte de Fransman wel weer op de fiets maar was gehavend. Rui Costa had inmiddels een voorsprong van dertig tellen op de groep Majka. Het was inmiddels gaan regenen en de weg was glad waardoor onder meer Reitenbach ten val kwam. Porte reed daarachter en moest inhouden waardoor hij op achterstand van de groep met favorieten kwam.

Voorin had Costa inmiddels een minuut voorsprong op de groep Majka die door de groep favorieten werden ingerekend. Dankzij de hulp van ploeggenoten wist Porte zich weer bij de groep favorieten te voegen. Daarin kwamen verschillende renners ten val waaronder Bauke Mollema. En ook Froome ging hard onderuit in een bocht en ging verder op de fiets van een ploeggenoot. Hij wist zich weer in de groep favorieten te rijden terwijl Mollema tijd verloor.

Costa had een kleine twee minuten voorsprong toen hij begon aan de slotklim. Daarachter Bardet die zich tijdens de beklimming bij Costa wist te voegen. Mollema zat achter de groep gele trui en verloor steeds meer tijd. Drie kilometer voor de meet reed Bardet weg bij Costa. De Fransman wist voor te blijven en zorgde voor de eerste Franse dagzege deze Tour. In de groep gele trui waren het Yates en Porte die moeite hadden om het tempo bij te houden en wat tijd verloren op Froome. Mollema kwam uiteindelijk ruim vier minuten na Bardet over de finish.  

Karadzic en aanklager in beroep tegen straf

Zowel Radovan Karadzic als de aanklager bij het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag tekent beroep aan tegen de straf van veertig jaar die in maart aan de voormalige leider van de Bosnische Serviërs werd opgelegd. Dat heeft het tribunaal vrijdag meegedeeld.

Het tribunaal veroordeelde Karadzic op 24 maart wegens misdaden tegen de menselijkheid en volkerenmoord, onder meer de genocide in Srebrenica in juli 1995, toen ruim 7000 moslimmannen en -jongens werden gedood. Karadzic stelt dat in zijn rechtszaak tientallen fouten zijn gemaakt, waardoor hij geen eerlijk proces heeft gekregen. Hij wil daarom vrijspraak of een nieuw proces.

Aanklager Serge Brammertz gaat ook in beroep. Hij wil dat Karadzic levenslang krijgt.

Karadzic (71) was president van de zogenoemde Servische Republiek van Bosnië en Herzegovina. Hij gaf in die hoedanigheid onder meer het bevel tot etnische zuiveringen. Hij wist na de oorlog dertien jaar uit handen van justitie te blijven. Hij werd in juli 2008 in een bus in Belgrado opgepakt en daarna uitgeleverd aan het tribunaal. Zijn proces voor het tribunaal in Den Haag duurde bijna acht jaar.

Karadzic en aanklager in beroep tegen straf
Karadzic en aanklager in beroep tegen straf (Foto: ANP)

Keith Richards bevestigt Clapton op album

Eric Clapton zal te horen zijn op het nieuwe album van The Rolling Stones. Dat bevestigde gitarist Keith Richards vrijdag in het radioprogramma BBC 6 Music.

Clapton 'kwam langs voor een paar nummers', zei Richards. De opnamesessies voelden aan als 'vroeger in Richmond'. Zowel de Stones als de oude band van Clapton The Yardbirds speelden in de jaren zestig in de Crawdaddy Club in Richmond.

Op het album staan volgens de gitarist een heleboel 'Chicago blues'-nummers. De plaat moet ergens in het najaar verschijnen. The Rolling Stones hopen volgend jaar ook een paar keer op te treden in Europa.

Keith Richards bevestigt Clapton op album
Keith Richards bevestigt Clapton op album (Foto: BuzzE)

Noren herdenken aanslagen door Breivik

Heel Noorwegen rouwt vrijdag om de slachtoffers van de moordpartij door Anders Breivik, die op 22 juli 2011 door een dubbele aanslag 77 mensen doodde. Zowel op het eilandje Utøya als in de regeringswijk verschenen veel bezoekers met bloemen. Dat zijn de twee plekken waar Breivik zijn aanslagen uitvoerde. Premier Erna Solberg, kroonprins Haakon en kroonprinses Mette-Marit legden er kransen.

De destijds 32-jarige Breivik had zijn moordpartij jarenlang voorbereid, verklaarde hij later. Gruwelijk maar noodzakelijk, noemde hij zijn daden, gericht tegen zowel de islam als de sociaal-democratie. Hij had alles alleen voorbereid en uitgevoerd. Terwijl Noorwegen nog rouwde, werd de extreem-rechtse dader toerekeningsvatbaar verklaard en een jaar later tot 21 jaar cel veroordeeld, de maximumstraf in Noorwegen.

Noren herdenken aanslagen door Breivik
Noren herdenken aanslagen door Breivik (Foto: ANP)

Drake nadert record Jody Bernal

Het wordt spannend. Drake is nog maar een week verwijderd van het evenaren van Jody Bernals record. De Canadese rapper staat deze week namelijk voor de veertiende week bovenaan de Single Top 10 met het nummer One Dance. Bernal voerde de lijst in 2000 vijftien weken aan met zijn hit Que Sí, Que No.

Verder zijn er weinig veranderingen in de top tien. De top drie blijft onveranderd en daarna is het vooral stuivertje wisselen. Galantis komt de top tien binnen met zijn hit No Money.

Singles Top 10 week 30
(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, single o.b.v. Single Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (1) Drake feat. Wizkid & Kyla - One Dance
2. (2) Justin Timberlake - Can't Stop The Feeling!
3. (3) Deorro feat. Elvis Crespo - Bailar
4. (5) Broederliefde - Jungle
5. (4) Kungs vs. Cookin' On 3 Burners - This Girl
6. (6) David Guetta featuring Zara Larsson - This One's For You
7. (8) Calvin Harris feat. Rihanna - This Is What You Came For
8. (9) Drake feat. Rihanna - Too Good
9. (10) The Chainsmokers feat. Daya - Don't Let Me Down
10. (11) Galantis - No Money

Drake nadert record Jody Bernal
Drake nadert record Jody Bernal (Foto: BuzzE)

Mugabe verliest belangrijke steun

President Robert Mugabe van Zimbabwe kan niet meer rekenen op de volledige steun van de veteranen in zijn land. De vereniging van voormalige strijders heeft in een openbare brief te kennen gegeven dat de toenemende dictatoriale houding van de president en diens handlangers niet langer aanvaardbaar zijn.

De waarden van de bevrijdingsstrijd van weleer worden momenteel weggevaagd, laten de veteranen weten. Zij streden in de jaren zestig en zeventig zij aan zij met Mugabe tegen het bewind van het land dat toen nog Rhodesië heette. De veteranen hebben hun voorman de 36 jaar dat hij nu aan de macht is, door dik en dun gesteund. In april 1980 trad Mugabe als premier aan.

De BBC meldt dat ook de huidige militaire top tekenen van weerstand tegen de president vertoont. Mugabes macht leunt zwaar op het leger. Over de opvolging van de 92-jarige president wordt in zijn eigen partij inmiddels openlijk geruzied. Mugabe kondigde echter onlangs aan in 2018 weer te zullen deelnemen aan de presidentsverkiezingen en dat ambt tot zijn dood te willen vervullen.

Mugabe verliest belangrijke steun
Mugabe verliest belangrijke steun (Foto: ANP)

IMF-chef Lagarde moet terechtstaan

Directeur Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds moet terechtstaan voor haar aandeel in betalingen aan de zakenman Bernard Tapie in 2008. Dat heeft de hoogste Franse beroepsrechter vrijdag bepaald.

Lagarde had beroep aangetekend tegen de beslissing van een rechter in december dat zij terecht moest staan voor haar rol in de betaling van 400 miljoen euro aan Tapie toen zij minister van Financiën was.

Tapie verkocht begin jaren negentig aandelen Adidas aan de voormalige Franse staatsbank Crédit Lyonnais. Die verkocht de aandelen later voor veel meer door, waarop Tapie claimde dat hij bedrogen was. Jaren later trof Lagarde als minister van Financiën een regeling met Tapie. Hij kreeg toen de miljoenenvergoeding.

Lagarde heeft niet zelf financieel geprofiteerd van de arbitrage. Ze ontkent dat ze iets verkeerd heeft gedaan. Volgens justitie zou Lagarde advies van experts hebben genegeerd.

IMF-chef Lagarde moet terechtstaan
IMF-chef Lagarde moet terechtstaan (Foto: ANP)

ACM dwingt PostNL tot openheid

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft PostNL gedwongen tot openheid van zaken over besprekingen van de raad van bestuur. Het postbedrijf weigerde aanvankelijk de gevraagde stukken op te sturen, maar ging na dreiging met een dwangsom alsnog overstag.

PostNL stelde dat de volledige notulen van enkele vergaderingen gevoelige informatie bevatten en niet nodig waren voor de ACM om toezicht te houden op de postmarkt. De ACM was het daarmee oneens en nam geen genoegen met het aanbod de stukken op kantoor te komen bekijken. De toezichthouder dreigde daarop met een dwangsom van 50.000 euro per dag, met een maximum van vijf ton.

ACM dwingt PostNL tot openheid
ACM dwingt PostNL tot openheid (Foto: ANP)

Soldiers of Odin onschuldig

De Soldiers of Odin die in Winschoten een asielzoeker aanhielden, die op ongepaste wijze aan een 12-jarige had gezeten, zijn onschuldig, blijkt uit het onderzoek van de politie en het Openbaar Ministerie. Tevens is de vrijwillige burgerwacht niet verantwoordelijk voor het geconstateerde letsel van de asiel zoekende aanrander. Zijn letsel heeft hij opgelopen tijdens een ruzie in een Winschotens café.

De ouders van het 12-jarige meisje hebben ondertussen wel aangifte gedaan van aanranding. Het Openbaar Ministerie oordeelde daarover dat de asielzoeker zijn ongepaste gedrag niet strafbaar is.

Er ontstond veel ophef omdat deze Soldiers of Odin in verband worden gebracht met extreem-rechts en liefhebbers van het nazisme. Onder andere de extreem-linkse extreem-rechts jagers van Kafka, een Anti-Fa club, verkondigde luid dat burgerwacht initiatieven door of uit naam van organisaties die xenofoob en intolerant zijn ongewenst en gevaarlijk is.

De Nederlandse tak van Soldiers of Odin zegt met dezelfde intenties op te treden tegen een ieder die in het openbaar medemensen lastigvalt of zich misdraagt.

Toch veroordelen de PvdA-Kamerleden Ahmed Marcouch en Tjeerd van Dekken de Winschoter burgerwacht en zeiden over de Winschoter burgerwacht dat geüniformeerde gangachtige groepen die straatpatrouilles houden ongewenst zijn.

Er heerst verdeeldheid over het fenomeen burgerwacht. Zo heeft de gemeente Ede, waar een groep van ongeveer 60 niet-westerse allochtonen buurtterreur uitoefenen, wegens een gesloten theehuis in een afbraakpand, burgerwacht initiatieven tegen de terroriserende bende verboden. Ook hier is de politie niet bij machte om de burger te beschermen.

Dit is niet de eerste keer dat een burgerwacht initiatief het nieuws haalt. Eerder bejubelde burgemeester Jozias van Aartsen een burgerwachtgroep die onder andere uit moslims bestaat en de rust ging handhaven in de Haagse Schilderswijk ook wel bekend als de shariadriehoek. In deze shariadriehoek, waar erg veel niet westerse allochtonen wonen, had de politie geen controle meer en kon of durfde ook regelmatig door acties van bewoners de wijk niet meer in zonder gestenigd of anderszins belaagd te worden. Deze ongewenste praktijken breide zich ook al snel uit naar andere hulpverleners als ambulance en brandweer. Tevens worden in de shariadriehoek regelmatig protestacties waargenomen waar met vlaggen van de Islamitische Staat wordt gewapperd.

Autochtonen, niet-niet-westerse allochtonen en homo’s kunnen of konden niet meer veilig wonen of over straat zonder aangevallen of gemolesteerd te worden. De laatste tijd lijkt het rustiger in de Schilderswijk nu er een deels islamitische burgerwacht actief is.

Vier patiënten UMC blind na ooginfectie

Vier van de zes patiënten die vorig jaar een ooginfectie opliepen in het Universitair Medisch Centrum Utrecht zijn aan één oog blind geworden. Zij hebben het academische ziekenhuis aansprakelijk gesteld. Dat bevestigde het UMC, naar aanleiding van berichtgeving van onderzoeksprogramma ZEMBLA.

Het ziekenhuis heeft de vier patiënten "een financiële tegemoetkoming" aangeboden. "De patiënten moeten echter leven met de gevolgen van de infectie. De financiële tegemoetkoming helpt wellicht om dat leed te verzachten", aldus het ziekenhuis. De hoogte van dit bedrag en of de patiënten hiermee akkoord gaan is niet bekend.

Het UMC moest vorig jaar twee operatiekamers sluiten, nadat patiënten ernstige ooginfecties hadden opgelopen. De oorzaak van de ontstekingen is volgens het ziekenhuis onbekend. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) doet hier nog onderzoek naar.

Het Utrechtse ziekenhuis werd eerder dit jaar al onder verscherpt toezicht gesteld door de inspectie. Daarvoor hield de IGZ het UMC al nauwlettend in de gaten, naar aanleiding van een aantal ernstige medische missers op de afdelingen keel-, neus- en oorheelkunde (KNO) en hoofd-hals chirurgische oncologie (HHCO).

Vier patiënten UMC blind na ooginfectie
Vier patiënten UMC blind na ooginfectie (Foto: ANP)

100 celebrities doneren spijkerbroek

De spijkerbroeken van honderd bekende filmsterren, artiesten en modellen zijn omgetoverd tot een kunstwerk en worden vanaf vandaag geveild door online veilinghuis Catawiki. De opbrengst komt volledig ten goede aan vluchtelingenorganisatie International Rescue Committee.

Sterren als Mick Jagger, Ryan Gosling, Naomi Campbell, Ozzy Osbourne en de Nederlandse Lara Stone doneerden hun jeans aan kunstenaar Johny Dar, die de actie Jeans for Refugees bedacht. Hij beschildert elke spijkerbroek met de hand. De broeken kunnen overigens nog steeds gedragen worden, meldt veilingmeester Albert Goldenbeld.

De veiling loopt honderd dagen en is vrijdag van start gegaan met vijftien spijkerbroeken van onder anderen Sharon Stone, Pink, Emma Watson en Kate Moss. Elke week komen er nieuwe spijkerbroeken bij. "Welke beroemde spijkerbroeken volgende week aan de veiling toegevoegd worden kan ik nog niet zeggen. Johny werkt elke dag aan dit project, nog niet alle spijkerbroeken zijn dus beschilderd", aldus Goldenbeld.

100 celebrities doneren spijkerbroek
100 celebrities doneren spijkerbroek (Foto: BuzzE)

Vierdaagselegioen staat stil voor de koning

De stoet Vierdaagselopers heeft vrijdag meermalen stilgestaan onderweg. Dat was omdat koning Willem-Alexander op bezoek was vanwege de honderdste verjaardag van het evenement. Zo veel wandelaars wilden hem een hand geven, een selfie of andere foto schieten, dat er telkens opstoppingen ontstonden.

Willem-Alexander onderbrak zijn vakantie voor de Vierdaagse. Hij begon zijn bezoek in Cuijk, waar hij met het Vierdaagselegioen de Maas overstak via een speciaal gebouwde pontonbrug. Elk jaar bouwt Defensie deze tijdelijke brug om de Vierdaagselopers te laten oversteken van Brabant naar Limburg. De komst van de koning naar Cuijk was vooraf niet bekend. Wandelaars zagen ineens de koning naast zich lopen.

Willem-Alexander bezocht ook een verzorgingspost onderweg. Bij de intocht op de Nijmeegse Sint Annastraat, de Via Gladiola, was hij een half uurtje. Hij speldde onder meer het Vierdaagsekruisje op bij de man die de Vierdaagse het vaakst heeft uitgelopen. Oud-Elfstedenvoorzitter en trouw Vierdaagseloper Henk Kroes kreeg een bos gladiolen, net als een van de jongste deelnemers.

Wandelaars hebben nog tot 17.00 uur de tijd om de finish te halen.

Vierdaagselegioen staat stil voor de koning
Vierdaagselegioen staat stil voor de koning (Foto: ANP)

ACM zoekt datingsites met nepprofielen

Klanten van datingsites die nepprofielen tegenkomen worden opgeroepen om dit te melden. Toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) wil via consumentenloket ConsuWijzer graag informatie verzamelen, zodat tegen foute sites kan worden opgetreden.

Het gaat bijvoorbeeld om datingsites waar de consument betaalt per verstuurd bericht. Achter de profielen kunnen dan ook betaalde medewerkers zitten die proberen gebruikers zo lang mogelijk aan de praat te houden via de chat. Daardoor betalen ze steeds opnieuw geld. Soms duurt dit weken of maanden, terwijl het niet tot een echte ontmoeting komt.

Onlangs bleek uit berichtgeving van de NOS en de Fraudehelpdesk dat veel datingsites nepprofielen bevatten. ACM is ook op zoek naar (ex-)medewerkers van dit soort foute datingsites die een boekje open willen doen. Melden kan ook anoniem.

Consumenten wordt daarbij aangeraden om niet zomaar in zee te gaan met iedere datingsite. "Check eerst met wat voor bedrijf u te maken hebt", luidt het advies van de toezichthouder.

ACM zoekt datingsites met nepprofielen
ACM zoekt datingsites met nepprofielen (Foto: BuzzT)

Jennifer Lopez plant groots verjaardagsfeest

Jennifer Lopez wordt zondag 47 jaar en dat gaat groots gevierd worden. Volgens New York Post plannen onder anderen Joe Jonas, Chris Evans en Tommy Hilfiger een trip naar Las Vegas om de zangeres te feliciteren.

Het feest wordt door Jennifers manager Benny Medina en haar vriend Casper Smart georganiseerd in de Nobu Villa, een grote hotelsuite met een dakterras die 35.000 dollar (32.000 euro) per nacht kost.

Jennifer is momenteel in Las Vegas voor haar concertreeks in Planet Hollywood. Veel verjaardagsgasten zouden van plan zijn zaterdag ook van haar show te genieten.

Jennifer Lopez plant groots verjaardagsfeest
Jennifer Lopez plant groots verjaardagsfeest (Foto: BuzzE)

E-bikes van Accell vliegen winkels uit

Fietsenfabrikant Accell Group, producent van merken als Batavus, Sparta en Koga, heeft in de eerste helft van dit jaar de verkoop van elektrische fietsen opnieuw sterk zien stijgen, ondanks de slechte weersomstandigheden in veel landen in die periode. Dat maakte Accell vrijdag bekend.

De omzet uit de verkoop van e-bikes steeg met 39 procent en inmiddels zijn elektrische fietsen goed voor 43 procent van de totale omzet van het bedrijf. Met name in Duitsland deed Accell goede zaken met e-bikes, maar ook in Nederland ging de verkoop omhoog. Verder is er steeds meer vraag naar sportieve elektrische fietsen in landen als Frankrijk, Groot-Brittannië, België, Spanje, Oostenrijk en Zwitserland. Accell is Europees marktleider op het gebied van e-bikes.

De omzet uit traditionele fietsen daalde met 15 procent, terwijl bij sportieve fietsen een stabiele omzet was te zien. In totaal nam de omzet in de eerste helft van dit jaar met 10 procent toe tot 629,7 miljoen euro, terwijl de nettowinst met 7 procent steeg tot 34 miljoen euro.

Accell verwacht in de tweede helft van dit jaar opnieuw te kunnen profiteren van de populariteit van e-bikes en de sterke positie van het bedrijf in die markt. De fietsenproducent uit Heerenveen rekent erop dat de omzet en winst in die periode verder zullen stijgen, onvoorziene omstandigheden voorbehouden.

E-bikes van Accell vliegen winkels uit
E-bikes van Accell vliegen winkels uit (Foto: ANP)

Dode door flatbrand Doetinchem

Brand in een flatgebouw in Doetinchem heeft in de nacht van donderdag op vrijdag een leven geëist. De brand zelf bleef beperkt tot het appartement waar het slachtoffer was. Omwonenden moesten uit voorzorg naar buiten. Volgens een woordvoerder van de brandweer wonen in de flat aan de Eduard Schilderinkstraat vooral ouderen.

De getroffen flatwoning ligt op de tweede verdieping van het pand. Er kwam in eerste instantie veel rook vanaf. De brandweer wist verdere uitbreiding te voorkomen.

Het is nog onbekend wie het slachtoffer is.

Dode door flatbrand Doetinchem
Dode door flatbrand Doetinchem (Foto: ANP)

Auto vol hennep in sloot na achtervolging

Na een achtervolging door de politie is vrijdagochtend vroeg in Amsterdam een auto in een sloot terechtgekomen. Bij nadere controle troffen agenten in en bij de auto grote zakken met henneptoppen aan. De twee inzittenden, mannen van 28 en 32 jaar oud, zijn aangehouden en naar een ziekenhuis overgebracht.

Het duo ging er vandoor toen ze vrijdagochtend nabij de Gooiseweg in Amsterdam-Oost op een verkeerscontrole stuitten. Aanvankelijk stopte de auto, maar al snel ging de bestuurder er vandoor richting Abcoude. Door nog onbekende oorzaak verloor hij de macht over het stuur, waarop hij tegen een boom botste en in het water terechtkwam.

De inzittenden probeerden nog tevergeefs te vluchten.

Auto vol hennep in sloot na achtervolging
Auto vol hennep in sloot na achtervolging (Foto: ANP)

Rosberg snelste, crash Hamilton in tweede vrije training

Nico Rosberg heeft bij de tweede vrije training voor de Grand Prix van Hongarije de snelste tijd neergezet. De Duitser van Mercedes was ruim een halve seconde sneller dan Daniel Ricciardo (Red Bull) en bijna een seconde dan Sebastian Vettel (Ferrari). Max Verstappen, die net als de mannen voor hem zijn snelste tijd op de superzachte band  zette, eindigde de sessie als vierde op een kleine anderhalve seconde van Rosberg.

Voor Hamilton, de Britse teamgenoot van Rosberg, verging het een stuk minder goed. Tijdens zijn vijfde ronde crashte hij zijn Mercedes. Hij leek aanvankelijk zonder te veel schade terug te komen naar de pits, maar daar werd geconstanteerd dat hij toch niet meer in actie kon komen in de sessie.

Uitslag tweede vrije training

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 N. Rosberg Mercedes 1:20.435   45
2 D. Ricciardo Red Bull 1:21.030 +0:00.595 36
3 S. Vettel Ferrari 1:21.348 +0:00.913 31
4 M. Verstappen Red Bull 1:21.770 +0:01.335 35
5 L. Hamilton Mercedes 1:21.960 +0:01.525 4
6 K. Räikkönen Ferrari 1:22.058 +0:01.623 46
7 F. Alonso McLaren 1:22.328 +0:01.893 21
8 J. Button McLaren 1:22.387 +0:01.952 34
9 N. Hülkenberg Force India 1:22.449 +0:02.014 41
10 S. Perez Force India 1:22.653 +0:02.218 38
11 E. Gutierrez Haas F1 1:22.673 +0:02.238 38
12 F. Massa Williams 1:22.681 +0:02.246 39
13 C. Sainz Toro Rosso 1:22.689 +0:02.254 24
14 V. Bottas Williams 1:22.773 +0:02.338 38
15 R. Grosjean Haas F1 1:22.864 +0:02.429 28
16 D. Kvyat Toro Rosso 1:22.948 +0:02.513 43
17 K. Magnussen Renault 1:23.347 +0:02.912 41
18 M. Ericsson Sauber 1:23.437 +0:03.002 36
19 J. Palmer Renault 1:23.528 +0:03.093 12
20 F. Nasr Sauber 1:23.986 +0:03.551 31
21 P. Wehrlein Manor 1:23.992 +0:03.557 22
22 R. Haryanto Manor 1:24.265 +0:03.830 36

Bekijk hier de eerste Harbingers-short voor World of Warcraft: Legion

World of Warcraft: Legion komt over een kleine maand uit, en het is tijd voor Blizzard om weer een vertrouwd fenomeen in het leven te roepen: korte filmpjes die meer vertellen over de setting van de komende uitbreiding. Na The Burdens of Shaohao (Mists of Pandaria) en Lords of War (Warlords of Draenor) is het nu tijd voor Harbingers, en de eerste short focust zich op het verleden van Gul'dan, de meest bekende warlock onder de orcs.

World of Warcraft: Legion lanceert op 30 augustus. De pre-patch, met onder andere veranderingen aan classes en het nieuwe transmog-systeem, is woensdag al uitgebracht.


Geen Derrick meer op tv

De Duitse omroep ZDF is niet van plan de krimiserie Derrick te herhalen. Er leek even sprake van te zijn, maar de omroep wil vooral niet weer worden geconfronteerd met het oorlogsverleden van hoofdrolspeler Horst Tappert, die 281 keer in de huid van hoofdinspecteur Stephan Derrick van de politie in München kroop.

Tussen 1974 en 1998 werd de serie uitgezonden, die behoorde tot de populairste programma's op de tv. Derrick en zijn rechterhand Harry Klein verschenen uiteindelijk in meer dan honderd landen op de buis. Sommige zenders herhalen de serie nog steeds.

De serie eindigde toen Tappert 75 jaar was. Hij overleed in 2008. Vijf jaar na zijn dood werd bekend dat hij in de oorlog bij de Waffen-SS had gediend. Omroepen in diverse landen staakten ogenblikkelijk uitzending van herhalingen. De inmiddels 74-jarige Fritz Wepper, die Harry speelde, vindt dat Tapperts oorlogsverleden geen rol meer mag spelen. Hij vindt het besluit van het ZDF overdreven.

Geen Derrick meer op tv
Geen Derrick meer op tv (Foto: BuzzE)

Nieuwe dopinggolf: 23 medaillewinnaars Spelen positief

Bij de tweede ronde hertesten van urinestalen van de Spelen van 2008 en 2012 is nog eens een hele meute sporters betrapt. Vooral de Spelen van 2008 in Beijing bleken bijzonder positief: dertig stalen werden alsnog positief bevonden op verboden middelen, waaronder die van 23 medaillewinnaars. 

Het gaat daarbij om sporters uit acht landen, actief in vier verschillende sporten. Ook Londen 2012 heeft flink wat opgeleverd, maar wel minder dan Beijing. Vijftien positieve tests kwamen uit de bus rollen, afkomstig van sporters uit negen landen die dan wel actief waren in slechts twee verschillende sporten. 

Om welke sporten en landen het gaat is nog niet bekend - het correct gokken van Rusland en gewichtheffen levert echter geen punten op, om het zo maar te zeggen. Bij de eerste golf werden in totaal 53 positieve tests gemeld, wat al de nodige schorsingen van grote namen heeft opgeleverd. Die namen lekten voor een groot deel binnen korte tijd uit via lokale media, iets wat nu waarschijnlijk weer de snelste bron van nieuwe namen lijkt te zijn. 

Nieuwe dopinggolf: 23 medaillewinnaars Spelen positief (Pro Shots / Gepa)
Nieuwe dopinggolf: 23 medaillewinnaars Spelen positief (Pro Shots / Gepa)

Taekwondo-expert Juri volgende week naar Street Fighter V

Juri, het volgende DLC-personage voor knokgame Street Fighter V, is beschikbaar vanaf 26 juli. Dat heeft Capcom vandaag bekendgemaakt. Net als bij andere DLC-personages kun je Juri kopen met (ingame) 'fight money' of met echt geld.

Het was Street Fighter IV waarin Juri haar debuut maakte. De Taekwondo-connaisseur uit Zuid-Korea wordt door Capcom omschreven als een 'provocatieve S.I.N.-agent': "Juri is een sadistische vechter die geniet van geweld en een voorliefde heeft voor het kwellen van haar tegenstander".

Rocket League en Gwent klaar voor cross-console play

Twee ontwikkelaars hebben officieel aangekondigd klaar te zijn om cross-network play uit te rollen tussen Xbox Live en PlayStation Network. Het gaat om Rocket League-ontwikkelaar Psyonix en de poolse ontwikkelaar CD Projekt RED, bekend van de Witcher-games.

De enige partij die nog niet meewerkt is Sony. Psyonix en CD Projekt RED hebben aangegeven dat, als het aan hen ligt, de cross-play binnen een paar uur geregeld kan worden. "We hebben alles al in de startblokken staan. We hopen dat Rocket League het voortouw neemt en het zou mooi zijn als we mee kunnen doen zodra de open bèta [van Gwent] begint. Het enige wat we nodig hebben is groen licht van Sony.'This is for the players', toch?", grapt Marcin Iwinski, studiobaas bij CD Projekt RED, in een interview met IGN UK.

Eerder dit jaar gaf Microsoft al toestemming voor cross-network play op hun console. Hoewel het in eerste instantie vooral gericht lijkt te zijn op indiegames, heeft ID@Xbox-baas Chris Charla gezegd dat de techniek in theorie de mogelijkheid biedt voor cross-play van álle games. Het is uiteindelijk aan gameontwikkelaars om dergelijke functionaliteit toe te staan in hun games.

Zowel PlayStation 4 als Xbox One hebben al mogelijkheden voor cross-platform met pc, maar de optie om de twee rivaliserende consolepartijen tegen elkaar te laten spelen was tot nu toe nog louter speculatie. In maart van dit jaar vroeg website Eurogamer Sony Worldwide Studio-topman Shuhei Yoshida om een verklaring waarom Sony terughoudend is in de kwestie. "Omdat pc een open platform is, is het veel envoudiger om dat te combineren [met PSN]. Het verbinden van twee gesloten netwerken is veel gecompliceerder en we zullen moeten samenwerken met ontwikkelaars om te begrijpen wat ze willen bereiken. Ook moeten we naast het technische aspect kijken naar het beleids- en bedrijfsaspect van Sony om te kijken wat goed is voor het bedrijf".

Yoshida suggereert hiermee dat er niet per se technische issues zijn die cross-play tussen PlayStation en Xbox verhinderen, maar dat het vooral gaat om in hoeverre het goed is voor Sony. PlayStation 4 'wint' de console-oorlog immers al, dus je kunt je afvragen welke winst Sony pakt met een dergelijke constructie. Maar toch, games zijn er klaar voor, ontwikkelaars zijn er klaar voor.. Zal het binnenkort dan toch eindelijk mogelijk zijn om de console-vetes op het virtuele slagveld uit te vechten?

Mercedessen domineren in VT1 Hongarije

Mercedes-coureurs Lewis Hamilton en Nico Rosberg lijken weer een goed Formule 1-weekend tegemoet te gaan, want het duo stond vanochtend bovenaan in de eerste vrije training in Hongarije. Het gat met de Ferrari's en de Red Bulls was groot op de Hungaroring.

Hamilton klokte een tijd van 1.21,347 terwijl Rosberg twee tienden van een seconde langzamer was. Sebastian Vettel was met 1.22,991 best of the rest. Hij reed net als teamgenoot Kimi Räikkönen (p4 in 1.23,082) en de Mercedessen op de superzachte banden, terwijl achter hem de Red Bulls van Daniel Ricciardo en Max Verstappen nauwelijks langzamer waren. Zij reden echter op de zachte band.

De training begon op een natte baan die snel hierna opdroogde. Er gebeurde weinig, al hadden Vettel, Fernando Alonso en Jenson Button even een uitstapje naast de baan. Charles Leclerq mocht in de Haas de eerste vrije training rijden, terwijl Renault Esteban Ocon inzette. Zij zullen vanmiddag weer door de vaste coureurs vervangen worden.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:21.347   34
2 N. Rosberg Mercedes 1:21.584 +0:00.237 35
3 S. Vettel Ferrari 1:22.991 +0:01.644 22
4 K. Räikkönen Ferrari 1:23.082 +0:01.735 19
5 D. Ricciardo Red Bull 1:23.174 +0:01.827 28
6 M. Verstappen Red Bull 1:23.457 +0:02.110 27
7 F. Alonso McLaren 1:23.935 +0:02.588 28
8 J. Button McLaren 1:23.961 +0:02.614 18
9 R. Grosjean Haas F1 1:24.013 +0:02.666 22
10 S. Perez Force India 1:24.073 +0:02.726 29
11 N. Hülkenberg Force India 1:24.120 +0:02.773 29
12 F. Massa Williams 1:24.154 +0:02.807 27
13 V. Bottas Williams 1:24.370 +0:03.023 33
14 C. Sainz Toro Rosso 1:24.579 +0:03.232 27
15 M. Ericsson Sauber 1:24.981 +0:03.634 19
16 C. Leclerc Haas F1 1:25.181 +0:03.834 22
17 F. Nasr Sauber 1:25.256 +0:03.909 18
18 E. Ocon Renault 1:25.260 +0:03.913 28
19 D. Kvyat Toro Rosso 1:25.324 +0:03.977 16
20 R. Haryanto Manor 1:27.012 +0:05.665 23
21 P. Wehrlein Manor 1:27.249 +0:05.902 9
22 J. Palmer Renault 1:28.560 +0:07.213 6

Mooi meisje (19) doet jochie (12): 12 jaar cel

Paden A. Tennant uit Upper Allen Township, in de Amerikaanse staat Pennsylvania, draait voor twaalf jaar de bak in. De thans 23-jarige blondine heeft namelijk als negentienjarige het bed gedeeld met een twaalfjarig ventje.

De niet-onknappe jongedame leerde het ventje drie jaar geleden kennen. Een langdurige relatie – met uiteraard veel seks – volgde. Pas in juli 2015 kwam er een eind aan de relatie toen de autoriteiten lucht kregen van de verboden relatie.

Omdat de eerste seksuele handelingen werden verricht toen het kereltje nog maar twaalf was, is Tennant aangeklaagd wegens verkrachting. Was het kereltje namelijk een jaar ouder geweest, dan was er niets aan de hand. In Pennsylvania ligt de minimumleeftijd voor seks op dertien jaar.

Dinsdag heeft de rechtbank uitspraak gedaan in deze geruchtmakende zaak. Het blondje is veroordeeld tot een celstraf van vier tot twaalf jaar in een staatsgevangenis. Daarna blijft ze nog twee jaar onder toezicht staan. De dame in kwestie heeft inmiddels spijt betuigd.

TennantDe dame in kwestie (foto:Upper Allen Township Police)

Frequin wil nooit meer meedoen met Vierdaagse

Voor de tienduizenden wandelaars onder wie Willibrord Frequin is vrijdag de laatste dag van de Vierdaagse aangebroken. De 74-jarige presentator vertelde vrijdagochtend in de radioshow van Lex Gaarthuis op 100% NL dat hij nooit meer mee wil doen aan het grote wandelevenement.

Willibrord zegt afgelopen week vooral over zichzelf te hebben geleerd dat hij nooit meer aan de start van de Vierdaagse wil staan. "Ik heb zo afgezien. Gistermiddag ging het opeens goed toen ik twee aspirientjes innam, dat ga ik straks weer doen want ik heb overal pijn. Nee, de Vierdaagse is net als het leven: je moet gewoon doorgaan, gewoon doordouwen."

De stromende regen deed vrijdagochtend niet veel goeds voor het humeur van de presentator. "Ik ben zeiknat. Het water loopt tot in m'n bilnaad, het is echt verschrikkelijk! Voor de sfeer en de mensen zou ik 'm nog honderd keer willen lopen, maar het is fysiek voor mij echt een uitputtingsslag geweest. Dit was dus eens maar nooit meer, maar ik ga het wel halen verdomme."

Frequin legt de vele kilometers af op zijn 'Italiaanse schoentjes'. "Iedereen loopt ook te zeiken over die schoentjes maar ik blijf er toch op lopen. Ik loop er altijd op, dus mij krijg je niet in sportschoenen", zei hij eerder daarover.

Frequin wil nooit meer meedoen met Vierdaagse
Frequin wil nooit meer meedoen met Vierdaagse (Foto: BuzzE)

2016 hard op weg naar warmterecord

Wereldwijd rijgen de warme maanden zich aaneen. Juni was de veertiende opeenvolgende maand waarin het record van de gemiddelde temperatuur op aarde werd geslagen. Door die constante stijging is 2016 hard op weg het warmste jaar uit de geschiedenis van het geregistreerde klimaat te worden.

De World Meteorological Organisation (WMO) van de Verenigde Naties constateert in een overzicht dat ook de hoeveelheid kooldioxide op aarde alom recordhoogten bereikt. De opwarming van de planeet gaat onverminderd verder. In het eerste halfjaar van 2016 was het gemiddeld 1,3 graad warmer dan in de late negentiende eeuw, toen het tijdperk van de industrialisatie aanbrak.

Met name in het Noordpoolgebied zijn de effecten van de toenemende warmte te merken. Het ijs rond Groenland en in de Noordelijke IJszee is dit voorjaar vroeger dan ooit gaan smelten. Meteorologen in Alaska, Canada en Noord-Rusland hebben in 2016 ongewoon hoge temperaturen gemeten.

De WMO noemt de opwarming alarmerend. De organisatie had tot voor kort niet gedacht dat het zo snel zou gaan.

2016 hard op weg naar warmterecord
2016 hard op weg naar warmterecord (Foto: ANP)

Omzet Vodafone Nederland loopt terug

Vodafone heeft in Nederland afgelopen kwartaal stevige concurrentie ondervonden van andere mobiele aanbieders. Het telecombedrijf, waarvan de Nederlandse tak gaat fuseren met kabelmaatschappij Ziggo, zag de omzet in dit land hierdoor op jaarbasis met 2,2 procent teruglopen, tot een kleine 426 miljoen euro.

In het voorgaande kwartaal liepen de opbrengsten van Vodafone Nederland ook al terug. De omzetdaling bij de mobiele dienstverlening werd afgelopen kwartaal wel deels verzacht door betere prestaties op het gebied van vaste telecomdiensten, waaronder breedbandinternet. Die omzet groeide juist met bijna 43 procent.

Vodafone en Liberty Global, het moederbedrijf van Ziggo, maken inmiddels "goede voortgang" met de samenvoeging van hun Nederlandse onderdelen. De fusie kan naar verwachting voor eind dit jaar worden afgerond.

Moederconcern
Ook het Britse moederconcern Vodafone Group heeft afgelopen kwartaal minder omzet in de boeken gezet. De totale groepsopbrengsten zakten met 4,5 procent tot een kleine 13,4 miljard euro. Topman Vittorio Colao merkte op dat de inkomsten uit roaming in meerdere Europese landen onder druk staan door regels waar het bedrijf zich aan moet houden.

In landen als Zuid-Afrika, Turkije en Egypte slaagde Vodafone er wel in om flink te groeien. Ongunstige wisselkoerseffecten gooiden echter roet in het eten. Door valutaschommelingen van onder meer de Zuid-Afrikaanse rand en de Turkse lira kwam de omzet van Vodafone buiten Europa toch meer dan 5 procent lager uit dan in dezelfde periode vorig jaar.

Omzet Vodafone Nederland loopt terug
Omzet Vodafone Nederland loopt terug (Foto: ANP)

Turkije pakt al meer dan 10.000 mensen op

De Turkse autoriteiten hebben na de couppoging vorige week al ruim 10.000 mensen opgepakt. De politie is permanent bezig met het oppakken van mensen.

Het staatspersbureau Anadolu meldde vrijdag dat 4060 mensen van de opgepakte personen officieel in voorlopige hechtenis zijn genomen. De aanhoudingen, alsmede de schorsingen en ontslagen bij overheidsinstanties en in het particulier onderwijs hebben internationaal al tot oproepen tot matiging geleid. De regering van president Erdogan voegde echter woensdag nog de afkondiging van de noodtoestand gedurende drie maanden aan de reeks maatregelen toe.

De meeste aangehouden personen zijn militairen, 7423 in getal. Verder werden 287 politiemensen, 2014 rechters en openbaar aanklagers en 686 burgers opgepakt.

Turkije pakt al meer dan 10.000 mensen op
Turkije pakt al meer dan 10.000 mensen op (Foto: ANP)

NS stopt met reisinfo op NOS Teletekst

Wie actuele reisinformatie over de treinenloop wil hebben, kan die vanaf 1 augustus niet meer vinden op NOS Teletekstpagina 751. De Nederlandse Spoorwegen gaan stoppen met die service, bevestigt een woordvoerder.

''Van de betreffende Teletekstpagina wordt amper meer gebruik gemaakt en er zijn prima alternatieven, zoals de NS-app of de website", aldus de woordvoerder. De NS zegt het besluit te hebben genomen met instemming van de reizigersorganisaties.

Wie geen internet heeft, kan voor reisinfo bellen met 9292 of de klantenservice van de NS.

NS stopt met reisinfo op NOS Teletekst
NS stopt met reisinfo op NOS Teletekst (Foto: BuzzT)

Turkije vraagt om snelle uitlevering Gülen

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken heeft vrijdag gezegd dat de Verenigde Staten Fethullah Gülen best vlot aan zijn land kunnen uitleveren. Volgens Mevlut Cavusoglu hoeft de uitleveringsprocedure zeker geen jaren te duren.

Turkije is erg gebrand op de uitlevering van de 75-jarige islamitische geleerde. President Erdogan geeft hem de schuld van de mislukte greep naar de macht in Turkije, vorige week. Gülen verblijft al sinds 1999 in ballingschap in de Amerikaanse staat Pennsylvania.

De bewindsman zei dat de VS hebben voorgesteld een commissie te benoemen die het verzoek tot uitlevering onderzoekt en dat Turkije bereid is er zitting in te nemen. Turkije is volgens Cavusoglu bang dat Gülen de wijk naar een ander land neemt als de procedure lang gaat duren.

Turkije dringt er verder bij Athene op aan acht Turkse officieren die direct na de coup per helikopter naar Griekenland vluchtten, over te dragen. De helikopter is al teruggegeven, maar een besluit over de officieren kan nog even duren. Het achttal heeft namelijk politiek asiel in Griekenland aangevraagd.

Turkije vraagt om snelle uitlevering Gülen
Turkije vraagt om snelle uitlevering Gülen (Foto: ANP)

Piloten van easyJet gaan weer staken

Het overleg tussen de Nederlandse pilotenvakbond VNV en luchtvaartmaatschappij easyJet over een nieuwe cao is mislukt en daarom zal opnieuw gestaakt gaan worden. Dat liet de VNV vrijdag weten.

De vakvereniging ligt overhoop met easyJet over de arbeidsvoorwaarden van 72 piloten die Schiphol als thuisbasis hebben. Volgens de VNV zal in de komende weken en maanden tot actie worden overgegaan om de eisen kracht bij te zetten. Er werd geen concrete datum genoemd voor een nieuwe staking. Acties zullen volgens de bond zes uur van tevoren worden aangekondigd.

"EasyJet biedt slechts een marginale verbetering van de arbeidsvoorwaarden en geen mogelijkheid om tot een acceptabel akkoord te komen", aldus de VNV. In juni legden de piloten het werk tijdelijk stil. Bij die staking merkten passagiers echter niets van de actie, omdat de Britse prijsvechter tot ergernis van de VNV piloten uit andere landen inzette.

Franse piloten

De bond stapte daarom naar de rechter met de eis voor een verbod op het inzetten van vliegers uit andere landen bij een staking. Dat werd afgewezen, maar de rechter bepaalde wel dat acties slechts minimaal zes uur van tevoren hoeven worden aangekondigd, terwijl eerder een termijn van 48 uur gold. Daardoor wordt het moeilijker voor easyJet om andere piloten te vinden bij een staking.

De VNV is verder verbolgen dat onlangs een nieuwe cao werd afgesloten voor de Franse piloten van easyJet die volgens de bond "op alle fronten" beter is dan wordt geboden aan de Nederlandse vliegers. "Dit sterkt onze overtuiging dat acties nodig zullen zijn. Het is bijzonder jammer dat we passagiers raken, maar easyJet is hiervoor verantwoordelijk", stelde de bond.

Bestuursvoorzitter Carolyn McCall van easyJet zei donderdag nog dat de maatschappij zich constructief opstelt in de onderhandelingen met de piloten op Schiphol. Maar er zijn wel dingen waarover geen compromissen mogelijk zijn, voegde ze daaraan toe.

Piloten van easyJet gaan weer staken
Piloten van easyJet gaan weer staken (Foto: ANP)

Philips Lighting glanst op Damrak

De Europese aandelenbeurzen zijn vrijdag negatief aan de handel begonnen. Op Beursplein 5 in Amsterdam werden de kwartaalcijfers van verlichtingsbedrijf Philips Lighting positief ontvangen.

De Amsterdamse AEX-index stond na ruim een halfuur handel 0,3 procent lager op 450,67 punten. De MidKap verloor 0,5 procent tot 623,76 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt verloren 0,2 tot 0,4 procent.

Philips Lighting werd bijna 7 procent meer waard. De onlangs afgesplitste lichtdivisie van Philips behaalde vorig kwartaal een lagere winst en omzet dan een jaar eerder. De verkopen daalden daarbij wel minder sterk dan in de voorgaande periodes en het bedrijf verwacht nog altijd later dit jaar weer een plus te kunnen laten zien. Verder was de voor eenmalige kosten gecorrigeerde winst hoger dan verwacht.

ArcelorMittal

Bij de hoofdfondsen was ArcelorMittal de grootste stijger met een plus van 1,7 procent. Altice en Galapagos stonden met een verliezen van ruim 1 procent onderaan in de AEX.

Bij de kleine fondsen was Fagron met een min van 3,4 procent de grootste verliezer. De toeleverancier aan apotheken heeft een claim van 10 en 20 miljoen dollar aan zijn broek in de Verenigde Staten, die te maken heeft met de overname van de Amerikaanse steriele bereidingsapotheek AnazaoHealth in 2015.

Accell

Accell won bij de kleinere bedrijven ruim 1 procent, nadat het afgelopen kwartaal opnieuw goede zaken deed met de verkoop van e-bikes.

De handelaar in specerijen, noten en thee Amsterdam Commodities (Acomo) verloor 1,7 procent. Het bedrijf kampte met fluctuerende prijzen van agrarische producten door weersinvloeden en hield zijn winst bij een stijgende omzet gelijk.

Euro

In Londen won Vodafone 2,5 procent. Het telecombedrijf zag zijn omzet dalen, maar analisten hadden op slechtere cijfers gerekend. In Frankfurt ging Lufthansa opnieuw omlaag, ditmaal met 1,5 procent. Het concern gaf woensdag een winstwaarschuwing wegens moeilijke marktomstandigheden.

De prijs van een vat Amerikaanse olie ging met 1 procent omlaag naar 44,30 dollar. Brent werd 0,7 procent goedkoper bij 45,89 dollar per vat. De euro was 1,1020 dollar waard, tegen 1,1010 dollar bij het slot van de Europese beurzen op donderdag.

Philips Lighting glanst op Damrak
Philips Lighting glanst op Damrak (Foto: ANP)

Geen bonus meer voor grootste Griekse partij

Het Griekse parlement heeft donderdagavond laat ingestemd met een wijziging van de kieswet. De grootste verandering is dat de partij die de meeste stemmen behaalt niet meer een bonus van vijftig zetels krijgt.

Premier Alexis Tsipras wilde de wijziging al bij de volgende verkiezingen laten ingaan, maar hiervoor kreeg het voorstel niet de vereiste tweederdemeerderheid.

Volgens de regels die in mei 2012 voor het eerst werden toegepast krijgt de partij die in de verkiezingen voor 250 zetels de meeste stemmen behaalt, vijftig zetels extra. Het voordeel moet de stabiliteit van regeringen vergroten.

Bij de vorige verkiezingen profiteerde Tsipras met zijn Syriza-partij van de bonuszetels. Nu ligt de conservatieve Nea Dimokratia voor in de peilingen. De volgende parlementsverkiezingen, die nog volgens de oude regels gehouden worden, staan gepland in september 2019.

Geen bonus meer voor grootste Griekse partij
Geen bonus meer voor grootste Griekse partij (Foto: ANP)

Ali B vindt Waylon beste coach van The Voice

Ali B is erg in zijn nopjes met zijn nieuwe collega's Guus Meeuwis en Waylon bij talentenjacht The Voice of Holland. De rapper is vooral onder de indruk van Waylon, bekent hij in de radioshow Goeiemorgen Lex op 100% NL.

"Waylon zit in die stoel alsof hij er al jaren zit. Hij kan erg goed kritiek geven maar ook ontvangen en daarnaast ook grappen van mij incasseren. Ik vind het echt misschien wel de beste coach uit The Voice tot nu toe. Erg verrassend", aldus Ali.

Hij noemt Meeuwis 'vooral heel gezellig'. "Guus is erg lief en aandoenlijk, hij probeert er af en toe a la Marco Borsato een tegeltjeswijsheid uit te gooien, maar dan klinkt 'ie als een kind van mij en Miss Montreal van vier jaar. Inhoudelijk is hij echt een goeie coach en sowieso de meest succesvolle artiest van ons allemaal."

De auditierondes voor het zangerprogramma zitten er inmiddels op en Ali denkt al zeker te weten dit jaar de winnaar in huis te hebben. "Het is een man, hij zingt End Of The Road en ja je hebt dat soms gewoon bij een auditie. Deze is een beetje als de auditie van Ben Saunders en Julia van der Toorn, je weet het meteen."

Ali B vindt Waylon beste coach van The Voice
Ali B vindt Waylon beste coach van The Voice (Foto: BuzzE)

Speurtocht MH370 wordt opgeschort

De speurtocht naar vlucht MH370 van Malaysia Airlines wordt opgeschort als het vliegtuig niet gevonden wordt in het huidige zoekgebied. Dat hebben de ministers van Transport van Maleisië, China en Australië vrijdag aan nabestaanden laten weten.

Als de huidige zoekactie zonder resultaat afloopt en er geen nieuwe aanwijzingen zijn, wordt de zoekactie "niet beëindigd, maar opgeschort".

MH370 verdween in maart 2014. Op een vlucht van Kuala Lumpur naar Peking met 239 mensen aan boord veranderde de Boeing 777 van koers, waarna de radartransponder werd uitgeschakeld. Vermoed wordt dat het toestel in het zuiden van de Indische Oceaan is gestort, ten westen van Australië. Enkele wrakstukken zijn aangespoeld op Réunion en de oostkust van Afrika, maar op de zeebodem is niets gevonden.

Speurtocht MH370 wordt opgeschort
Speurtocht MH370 wordt opgeschort (Foto: ANP)

Nieuwe gameplaybeelden Gears of War 4-campaign

Microsoft heeft nieuwe beelden getoond van Gears of War 4. Tijdens San Diego Comic-Con zal een gedeelte uit de game speelbaar zijn voor bezoekers, en dat gedeelte is nu ook online gezet in voortreffelijke kwaliteit.

In de video zien we een aantal nieuwe gezichten en niemand minder dan Marcus Fenix. Ze achtervolgen een groep wezens genaamd The Swarm door een heftige storm. Gears 4 komt op 11 oktober uit voor Xbox One en pc.

Limbo neukt 114 koters bij elkaar

Ed Houben is een behoorlijke eindbaas. De 47-jarige Maastrichtenaar is namelijk spermadonor. Hij rukt echter niet in een potje, maar blaft de verwachtingsvolle moeder in spé hoogstpersoonlijk vol. Deze week is zijn 114e kind geboren.

De beste man heeft al sinds zijn 29ste zijn roeping gevonden: spermadonor zijn. Hij deed dit eerst via de officiële spermabank. Omdat je echter via deze weg maar 25 kinderen mag verwekken, werd Edje al snel naar buiten gebonjourd. De Limburger weigerde echter zijn mannenpap aan de wilgen te smeren.

Meneer Houben besloot de vrouwen dan zelf maar te bevruchten. Puur uit weldoenerij, want de Maastrichtenaar hoeft er geen enkele cent voor. "Ik wil iets positiefs doen voor een ander, ik wil er geen geld voor, maar vrouwen en stellen iets geven wat ze zelf niet lukt", vertelt Ed aan RTL Nieuws.

"Vaak gaat het op de natuurlijke manier, via seks. Maar dat hoeft niet, alleen als de vrouw dat wil." En het klinkt misschien gek, maar het zaad van de Limbo vindt zeer gretig aftrek. "Vrouwen en stelletjes van over de hele wereld weten mij te vinden. Ik krijg ontzettend veel aanvragen. Ik heb er vanochtend nog een aantal uit Duitsland binnengekregen", aldus RTL Nieuws.

Ook Edje heeft zijn principes, dus hij duikt niet met iedereen het bed in. "Het merendeel wijs ik af. Ik wil niet doneren aan vrouwen die voor mij kiezen omdat dat lekker goedkoop is."

Inmiddels heeft de beste man een Braziliaanse vrouw over de vloer. De dame woont drie weken bij de Maastrichtenaar in, in de hoop zwanger te worden. Hoewel Ed beseft dat hij geen Adonis is, wilde de vrouw uit Brazilië dolgraag op de natuurlijke weg zwanger worden. Dus vroeg ze hem of ze een tijdje bij hem mocht logeren.

Uit al dat gerampetamp is ook iets moois opgebloeid. Edje heeft namelijk een relatie met een Tsjechische, die bij hem kwam met de wens zwanger te raken. "We hebben inmiddels een kind en we hopen dat er nog een tweede komt."

12 minuten gameplay van Call of Duty: Infinite Warfare

Tijdens San Diego Comic-Con heeft Infinity Ward een stuk gameplay laten zien van de nieuwste Call of Duty-game, Infinite Warfare. Gedurende een verwoestende aanval op Genève is het aan de speler de aanvallende troepen, de Settlement Defense Front, terug te dringen, helemaal de ruimte in. 

Je speelt in de game Nick Reyes, een captain in de United Nations Space Alliance. De gameplaybeelden laten actie zien op zowel vaste grond als Star Wars-achtige dogfights in het heelal. Call of Duty: Infinite Warfare komt op 4 november uit voor pc, Xbox One en PlayStation 4.

CBS: economie gaat gestaag vooruit

De situatie in de Nederlandse economie is afgelopen maand nauwelijks gewijzigd. Dat stelde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vrijdag op basis van een reeks recente indicatoren.

Volgens het CBS draait de Nederlandse economie al maanden net iets beter dan het langjarig gemiddelde. Van een echte versnelling of vertraging lijkt daarbij vooralsnog geen sprake.

Het statistiekbureau zag producenten afgelopen tijd optimistischer worden, terwijl het vertrouwen onder consumenten afnam. De export, investeringen en consumptie groeiden afgelopen maanden, net zoals de productie in de industrie. De werkloosheid nam verder af, maar er werden wel meer bedrijven failliet verklaard

CBS: economie gaat gestaag vooruit
CBS: economie gaat gestaag vooruit (Foto: ANP)

Dode en gewonden bij ongelukken op A58

Door een ongeluk op de A58 bij Bavel (Noord-Brabant) is vrijdagochtend een persoon om het leven gekomen. De automobilist belandde met zijn auto in de sloot. De oorzaak van het ongeval is nog onbekend.

Even verderop, op hetzelfde traject, was een ernstig ongeluk met meerdere auto's, meldden de ANWB en de VerkeersInformatieDienst (VID). Volgens de ANWB zijn bij dit ongeluk gewonden gevallen.

De A58 tussen Tilburg richting Breda is afgesloten voor verkeer. De weg blijft tot zeker 09.00 uur dicht, aldus de ANWB en Rijkswaterstaat. Verkeer kan omrijden via Den Bosch (A2, A59, A27).

Achter het ongeluk staat het verkeer over 5 kilometer vast tussen Tilburg Centrum-West en Tilburg-Reeshof.

Dode en gewonden bij ongelukken op A58
Dode en gewonden bij ongelukken op A58 (Foto: ANP)

Trump belooft veiligheid in acceptatiespeech

Met beloften over veiligheid en zekerheid heeft Donald Trump de Republikeinse kandidatuur voor het presidentschap donderdag aanvaard. Op de conventie van de partij in Cleveland kondigde hij aan dat "de criminaliteit en het geweld die onze natie teisteren snel ten einde zullen komen". "Vanaf januari 2017 zal de veiligheid worden hersteld", zei Trump.

De Republikeinse kandidaat zei dat het gedaan is met de politieke correctheid en beloofde de waarheid te zullen spreken. "USA, USA", scandeerde het publiek, waarna Trump fel van leer trok tegen het beleid van huidig president Barack Obama en zijn Democratische rivaal Hillary Clinton.

Hij schetste een zwart beeld van een land dat gebukt gaat onder criminaliteit en armoede. "President Obama heeft onze nationale schuld verdubbeld tot meer dan 19 biljoen dollar. Maar wat is het resultaat? Onze wegen en bruggen vallen uit elkaar, onze luchthavens verkeren in Derde Wereld-toestand en 43 miljoen Amerikanen gebruiken voedselbonnen."

Trump sprak harde woorden over Clinton, die hij verantwoordelijk stelde voor "vreselijke misdaden", waarmee hij doelde op het opslaan van vertrouwelijke e-mails op haar privéserver ten tijde van haar ministerschap. Haar bewind op Buitenlandse Zaken heeft volgens de Republikeinse kandidaat slechts geleid tot "dood, vernietiging en zwakte". Trump suggereerde dat Clinton schuld heeft aan de opkomst van IS, de chaos in Irak en Libië, de Syrische burgeroorlog, de onrust in Egypte van de laatste jaren en het feit dat Iran volgens hem nog steeds op weg is naar een kernwapen.

Trump presenteerde een meer isolationistische koers als alternatief: "Amerikanisme, niet globalisme, zal ons credo zijn." In regimeveranderingen ziet hij niets, maar het gevecht tegen IS gaat door. "We gaan de barbaren van ISIS verslaan", zei Trump, die zichzelf ook in binnenlands opzicht opwierp als beschermer van het volk tegen "de machtigen". "Niemand kent het systeem beter dan ik", zei Trump. "Daarom kan alleen ik het repareren."

Trump belooft veiligheid in acceptatiespeech
Trump belooft veiligheid in acceptatiespeech (Foto: ANP)

Google Maps laat iedereen kaarten aanpassen

Google maakt het makkelijker voor gebruikers van zijn kaartenapplicatie Maps om aanpassingen te maken. In de apps voor zowel Android als iOS zijn daarvoor wijzigingen aangebracht, maakte de zoekgigant bekend op het blog van Maps.

In de app is een mogelijkheid toegevoegd om een missende locatie zoals een winkel, restaurant of instelling toe te voegen. Ook is er in de Android-versie van de app een knop om suggesties te doen over de al bekende informatie van locaties. Ook via de webinterface kan deze optie worden gebruikt. Die suggesties worden dan door andere gebruikers beoordeeld zodat ze zo snel mogelijk kan worden geverifieerd.

Met de nieuwe mogelijkheden hoopt Google zijn gebruikers in te schakelen om zijn kaarten nog accurater te maken en meer actuele informatie te laten bevatten. Voorheen moest Googles site Mapmaker gebruikt worden voor alle wijzigingen, maar dat deed slechts een klein deel van de gebruikers.

Google Maps laat iedereen kaarten aanpassen
Google Maps laat iedereen kaarten aanpassen (Foto: BuzzT)

Nieuwe vaste presentatoren voor RTL Nieuws

Pepijn Crone en Peter van Zadelhoff zijn per direct de nieuwe vaste presentatoren van het RTL Nieuws. Dat maakte de omroep vrijdagochtend bekend.

Crone en Van Zadelhoff voegen zich bij het presentatieteam bestaande uit Daphne Lammers, Merel Westrik en Antoin Peeters. Pepijn blijft overigens ook nog steeds actief als verslaggever en Peter zal nog steeds te zien zijn als presentator van het dagelijkse nieuwsprogramma Z Today bij RTL Z.

"Het is een grote eer. Toen ik vier jaar geleden begon bij RTL Nieuws had ik niet verwacht dat ik nu als 'anchor' het nieuws zou presenteren. Ik hoop door de combinatie met verslaggeving verder te groeien als journalist", aldus Pepijn. Peter voegt toe: "Ik heb er ongelooflijk veel zin in. Het half acht nieuws is het vlaggenschip van RTL Nieuws. Daarvan de 'anchor' mogen zijn en ook nog Z Today blijven presenteren is een ideale combinatie."

Nieuwe vaste presentatoren voor RTL Nieuws
Nieuwe vaste presentatoren voor RTL Nieuws (Foto: BuzzE)

Tour: Etappe 19 - Actie in de bergen?

Ook de klimtijdrit zit erop en weer behoorde onze Tom tot de allerbesten: tweede, 21 seconden achter Froome die zijn gele trui nog maar eens verstevigde. Staat nu bijna vier minuten voor Mollema en nog wat handen vol seconden meer voor Yates en Quintana. Duidelijke opdracht voor de maatjes van Froome in de komende ritten dus. Wattagemeter instellen, stoïcijns doorbeuken en het geel naar Parijs brengen. Met meer dan drie minuten voorsprong aan de laatste twee echte ritten in een grote ronde beginnen, dat kan ook echt alleen maar fout gaan als je een Nederlander bent en dat is Froome dan weer niet. 

Hoe dan ook, na de tijdrit hebben we nog twee lastige dagen te gaan in de Tour. Rit 19 is er een met een boel beklimmingen en een lastige aankomst bergop. Als er nog klassementsrenners met ambities zijn zullen ze die tijdens deze rit moeten laten zien. De volgend rit zal er een zijn met een aankomst na een afdaling en dat is voor de laffe herders van dit peloton toch allemaal net wat minder gunstig. Liever wachten tot de laatste berg en dan alles geven. Dat kan tijdens deze rit perfect. Een rit met verschillende lastige beklimmingen onderweg, waaronder een klim van de buitencategorie. Ook de slotklim is enorm lastig, dus hier kan nog genoeg gebeuren. We duiken het slotweekend in en we hopen op nog wat spetterende actie. Zal er wel niet van komen, maar hopen mag nog steeds.

De route van vandaag (Bron: Letour.fr)
De route van vandaag (Bron: Letour.fr)

Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)
Het profiel van vandaag (Bron: Letour.fr)

Albertville is een plaats met bijna 20.000 inwoners in het departement Savoie, gelegen in de vallei van de rivieren L'Arly en de Isère. De stad heeft in 1992 de eer gehad de Winterspelen te mogen organiseren. Veel van de evenmenten vonden plaats in de bergen in de omgeving, maar het olympisch park en het olympisch huis stonden wel in Albertville.

De stad is een bekende plaats in de Tour, omdat het tussen veel bekende bergen inligt. Het is ook voor wielertoeristen een plaats die vaak wordt aangedaan. De Fransjes noemen het een ville vélo-touristique, klinkt wel leuk. Albertville is desondanks nog niet vaak een start- dan wel aankomstplaats geweest. Dit wordt pas de derde keer. In 2012 zou er een rit vertrekken vanuit Albertville, om te finishen op La Toussuire. Pierre Rolland ging er toen met de overwinning vandoor, dat waren betere tijden voor hem.

Ook speelde Albertville een rol in de fameuze Tour van 1998, de 'Tour de Dopage'. De zestiende rit zou aankomen in Albertville en gewonnen worden door niemand minder dan Jan Ullrich. Een dag later zou er een vertrek zijn in Albertville, met een aankomst in Aix-les-Bains. Deze rit zou door een staking van de renners geen winnaar kennen. Festina was inmiddels al niet meer in koers en bij TVM had de politie ondertussen al een invalletje gedaan. Na deze staking besloten ook ONCE, Banesto en Riso Scotti uit koers te stappen. Prima cowboytijden waren dat. Renners die zonder rugnummer naar de finish rijden en dat soort dingen. Dan is deze Tour echt maar enorm saai, als je het zo bekijkt. Van de andere kant hadden ze in 1998 dan weer geen rennende gele trui. Ze starten in de buurt van het palais de justice, nieuwe ongeregeldheden hoeven we niet te verwachten.

Stakende renners in de Tour de Dopage van 1998 (Foto: Getty)

Direct na de start begint het al omhoog te lopen. De renners beginnen meteen aan de Collet de Tamié, een beklimming van 8,5 kilometer. Gemiddeld stijgt het aan een procent of zes, dus het is zeker geen simpele beklimming. Dit is minstens een klim van de derde categorie, maar er zijn op de een of andere manier helemaal geen punten te verdienen. Na de Collet de Tamié is er een afdaling, maar deze is niet zo moeilijk. Het loopt vaak maar lichtjes naar beneden en er zijn niet veel bochten. Er worden wel wat dorpjes gepasseerd, waar de nodige verkeersobstakels zijn, maar verder is er niets op aan te merken. De afdaling is wel over een redelijk smalle weg, maar alsnog breed genoeg voor de renners.

Na 22 kilometer slaan ze linksaf en komen ze op een grote weg terecht. Hier is het weer behoorlijk vlak. Een paar kilometer verderop rijden ze langs Doussard en hier is vroeg op de dag al de tussensprint, na 25,5 kilometer. Na Doussard fietsen de renners richting het Lac d'Annecy. Het blijft nog een aantal kilometer vlak, tot in Talloires. Daar begint na 32 kilometer de volgende klim van de dag, de eerste waar punten te verdienen zijn.

Tijdens de rit van dinsdag hadden we al de Col de la Forclaz, nu krijgen we twee cols die met dezelfde naam beginnen. De eerste van de twee is de Col de la Forclaz de Montmin. Bijna tien kilometer lang en 6,9% gemiddeld. Een behoorlijk pittige klim. De klim begint nog makkelijk, maar richting de top gaat het toch serieus omhoog, met zelfs een aantal kilometer aan ongeveer 10%. Zo vroeg op de dag al een stevige uitdaging voor de renners. Na 42 kilometer komen ze boven en als ze zich omdraaien hebben ze een prima uitzicht over het meer van Annecy.

Zoals gezegd, prima uitzicht daar rond het meer van Annecy (Foto: Getty)

De afdaling van de Col de la Forclaz de Montmin is niet echt een fijne. De weg is behoorlijk smal en er zijn een aantal lastige bochten. Vooral in het dorpje La Perrière na 46 kilometer zit er een gevaarlijk bochtje. Richting het eind van de afdaling wordt het wat makkelijker, omdat de weg niet meer zo steil naar beneden loopt. Er zijn nog wel wat bochtjes, maar dat is al beter te doen. Na 50,5 kilometer rijden de renners door Vesonne en rijden ze dicht langs een weg die ze al eerder hebben gehad. We zijn weer bijna in de buurt van Doussard en hebben technisch gezien een rondje gereden.

Na de afdaling is het een tijd lang vlak. De renners rijden over een rechte en brede weg door de vallei van de Chaise. Dit wordt anders als de renners na 64 kilometer door Ugine rijden. Buiten dit dorp duiken ze de bergen weer in en komen ze weer op een smallere weg terecht. Ze rijden door een donker bos en de weg begint omhoog te lopen. Na Ugine begint de weg 5,6 kilometer lang omhoog te lopen aan 8%. Weer een behoorlijke pittige klim dus. Na 73 kilometer komen de renners door het gehuchtje La Forclaz en zijn ze bijna boven op deze klim van de tweede categorie. De weg blijft smal en is onderhevig aan enige slijtage. Dit zal ook tijdens de afdaling zo zijn.

De afdaling is een paar kilometer lang en brengt ons naar het dorp Queige. De afdaling is vervelend omdat de weg behoorlijk smal is, maar verder zijn er niet echt direct veel lastige bochten. Er zijn een aantal haarspeldbochten en wat passages door gehuchtjes, waar de chaletjes soms het zicht wat wegnemen. Ondertussen hebben de renners wel steeds een prachtig uitzicht over de omgeving, maar ze zullen toch vooral op de weg moeten letten. Er zitten ook nog een paar scherpe bochten in, tot ze buiten Queige zijn. Daar komen ze weer op een brede weg terecht en is het een aantal kilometer redelijk vlak.

Richting Villard-sur-Doron begint de weg al omhoog te lopen, maar het echte werk begint pas als men in dit dorp linksaf slaat. Dan gaan ze op weg naar de Montée de Bisanne, die na 84 kilometer begint. Dit is een beklimming van de buitencategorie, 12,4 kilometer lang en 8,2% gemiddeld. Dat is wel een flinke berg, dacht ik zo. De klim begint nog enigszins rustig, met een kilometer aan 6%, maar snel daarna wordt het al meteen lastiger. Paar kilometer aan 8% en tussendoor een kilometer aan 7%, voor er halverwege de klim er even een wat makkelijkere strook is aan 6%. Daarna gaat het echt goed los, richting de top komt het bijna niet meer onder de 9%, met zelfs een aantal kilometer aan 10%.

De weg naar Bisanne is niet echt breed in het begin, maar na een tijdje wordt de weg wat breder. Af en toe is de weg goed, met prima asfalt, maar er zitten ook wat povere stroken tussen. Het schijnt dat dit pas de eerste keer is dat de Montée de Bisanne voorkomt in de Tour. Kan wel eens een leuke ontdekking zijn, in dat geval. Op de Bisanne ligt natuurlijk ook een skistation, zoals je zou verwachten. De renners passeren niet direct langs dat station, maar wel door het dorpje met allemaal chaletjes en hotels. Op de top heb je een goed uitzicht op de berg waar we nog naartoe moeten gaan.

Het profiel van de Montée de Bisanne (Bron: Letour.fr)
Het profiel van de Montée de Bisanne (Bron: Letour.fr)

Na 96,5 zijn de renners boven en begint de afdaling. De eerste afdaling is maar kort, na een paar kilometer komen de renners door het wintersportdorpje Les Saisies, waar de weg weer omhoog begint te lopen richting de Col des Saisies. Het gaat een kilometer of twee vals plat omhoog. De afdaling was nog over een redelijk korte weg, maar dat is na de Col des Saisies niet meer het geval. De weg is inmiddels heel breed geworden. Na de Col des Saisies is de afdaling nog steeds niet lastig. Het gaat heel voorzichtig naar beneden, op een paar strookjes na. Er zijn wel wat bochten, maar allemaal prima te nemen. Tussendoor gaat het ook nog een keer een kilometer vals plat omhoog en zijn er nog wat andere stroken waar de weg eerder omhoog lijkt te lopen dan omlaag.

Pas richting het eind van de afdaling wordt er serieuzer gedaald. Toch wordt het nooit moeilijk. Er komen nog wat haarspeldbochten, maar de weg is steeds enorm breed. Na 114 kilometer komen de renners door Flumet en is de afdaling afgelopen. Aan het eind van de afdaling zijn er wel een boel bochten en om Flumet te bereiken moeten de renners over een smalle brug. Het uitzicht is wel formidabel. Van Flumet fietsen de renners door de vallei van de rivier l'Arly richting een plaats die ondertussen bekend zal zijn. Het gaat om de finishplaats van de vorige rit, Megève.

Flumet ligt er rustig bij (Foto: WikiCommons)
Flumet ligt er rustig bij (Foto: WikiCommons)

In de vallei loopt het lichtjes omhoog, maar veel stelt het niet voor. Na 121 kilometer, op 25 kilometer van de finish, komen de renners door Megève. Ze rijden verder en volgen een deel van de route van de vorige rit. Zo komen ze ook weer door Demi-Quartier en Combloux. Na 131 kilometer slaan ze linksaf en gaan ze de steile beklimming van de vorige niet beklimmen maar afdalen. De Côte de Domancy is zoals we ondertussen weten enorm steil. Daar mogen de renners naar beneden, een paar kilometer aan 9%. Dit is uiteraard een lastige afdaling, vooral door de haarspeldbochten en omdat het nu eenmaal enorm steil is.

Beneden in Domancy is het een paar kilometer vlak, tot Vennex, waar de renners na 136 kilometer passeren. Hier begint de slotklim naar Le Bettex. De slotklim is er een in meerdere schuifjes. Het begint met de Côte des Amerands, drie kilometer aan meer dan 10%. De slotklim begint meteen met een kilometer aan 13%, omdat het kan. Na de Côte des Amerands is het even wat makkelijker, een paar kilometer aan 4%. Daarna wordt het richting Le Bettex een stuk steiler. Een kilometer aan 6,5%, een kilometer aan 10%, daarna weer een kilometer aan 8% en richting de finish gaat het nog steeds stevig omhoog. Er is bijna geen strook gelijk aan de andere. Zo is het in de voorlaatste kilometer 9%, terwijl het in de slotkilometer dan weer 7,8% is. Een behoorlijk onregelmatige klim, maar ook een belachelijk zware klim vooral. Na 146 kilometer komen de renners uit in Le Bettex en zit de voorlaatste lastige rit er weer op.

De slotklim van vandaag (Bron: Letour.fr)
De slotklim van vandaag (Bron: Letour.fr)

De finishplaats heet Saint-Gervais Mont Blanc, maar da's eigenlijk best een gekke naam. Beneden in de vallei ligt het dorp Saint-Gervais. Ergens daarboven ligt de Mont Blanc. We finishen halverwege, bij het skiresort Le Bettex. Dat de Mont Blanc wordt genoemd is niet zo raar, we zitten hier wel aan de voet van die reusachtige berg. Onderweg zien we hem ook zowat de hele tijd. We zien de berg al dagen, dus is het maar goed ook dat we er nu echt een keer dicht bij in de buurt gaan komen.

Saint-Gervais Mont Blanc is voor de derde keer een finishplaats in de Tour. In 1990 won een Fransman de rit, Thierry Claveyrolat. Het zou een succesvolle Tour voor hem zijn, hij won ook de bergtrui. Later verging het hem iets minder. In 1999 veroorzaakte hij stomdronken een verkeersongeluk. Niemand overleed, desondanks kon hij niet meer met zichzelf leven. Hij pleegde later in dat jaar zelfmoord.

In de Dauphiné van 2015 kwam het peloton hier ook langs. Chris Froome legde de rest van het peloton op het rooster en won met een behoorlijke voorsprong op Tejay van Garderen en Louis Meintjes. Enkele renners die nu ook meedoen kennen hier dus in ieder geval de weg. Er zijn hier in de omgeving overigens twee gebieden waar je prima kan skiën, met in totaal 500 kilometer aan piste. 25,000 bedden voor toeristen, best een groot skigebied dus. Het voornaamste blijft toch de aanwezigheid van de Mont Blanc.

Voor wie een van de vorige 835 keren heeft gemist waarop de Mont Blanc in de afgelopen dagen in beeld kwam: dit is de Mont Blanc (Foto: Getty)

Het wordt tijdens deze rit weer vrij warm, maar iets minder warm dan de vorige dagen. Graadje of 24 in Albertville en zelfs iets minder in de omgeving van de finish. Na zoveel warme dagen hangt er uiteraard iets in de lucht. Regen en onweer. De verwachting is dat het zal gaan regenen in de Alpen. Daarnaast is het heel goed mogelijk dat het flink gaat donderen en bliksemen. Onweer wordt eigenlijk de hele middag verwacht, regen pas tegen het eind van de rit. Hopelijk is dit een verkeerde voorspelling en krijgen we dat soort ongein niet, zou tijdens zo'n bergrit niet echt een feest zijn. Wind zal er in ieder geval niet veel zijn.

Om 12:55 is het depart fictif in Albertville en een kwartier later wordt er dan met het vlaggetje gezwaaid en begint de rit echt. Tussen 17:09 en 17:39 worden de renners op de laatste berg verwacht. Er zijn niet veel ritten deze Tour integraal uitgezonden, maar tijdens deze rit zal dat zeker wel gebeuren. De NOS is er meteen om 12:50 bij! We kunnen dus zelfs de neutralisatie meepikken, wat een ongekend genot. De Belg zit dan weer met dat journaal van 13:00, dus die zijn er pas om 13:35 bij. Flopshow. Moeten we verdomme weer naar de NOS kijken. Dju toch.

Tijdens de vorige rit in lijn verrichte Porte beulswerk voor zijn voormalige kopman Froome, gaat hij dat nu weer doen? En is dat kind inmiddels veilig, waar dat ook over moge gaan? (Foto: Getty)

Voorspelling

De laatste aankomst bergop in de Tour de France. Normaal een rit waarbij de winst gaat naar een van de klassementsrenners. Nu weet ik dat niet zo zeker. De afgelopen tijd zijn alle ploegen op Sky na behoorlijk lethargisch geweest. Niet eens een poging gedaan om een rit te winnen. De volgende bergrit zal een aankomst na een afdaling hebben, dus die gaat sowieso weer naar een groepje vluchters. Als iemand van het groepje Porte, Bardet en Quintana nog een rit wil winnen zullen ze tijdens deze etappe een keer flink hun best moeten gaan doen.

Ik denk niet dat het gaat gebeuren en ik heb zo'n vermoeden dat deze rit weer naar een groepje vluchters gaat. Sky controleert rustig en de rest doet niets, want ze kunnen of durven niet. Qua vluchters kun je weer de voorspelbare namen invullen. De jongens die de afgelopen tijd ook al in de aanval zijn geweest. Een De Gendt, een Pauwels, een Zakarin, een Pantano, een Majka, Rui Costa, Reichenbach en ga zo maar door. Ik zal me nu alleen voor een keer gaan focussen op de jongens die ooit het idee hadden dat ze de gele trui konden winnen en Froome. Laten we er voor de gein maar van uitgaan dat ze wel een keer hun best gaan doen om de vluchters binnen schootsafstand te houden.

1. Porte. Is de beste met Froome en als die twee samen wegrijden op de laatste klim gaat Froome sowieso de zege gunnen aan Porte. Altijd zijn trouwe knecht geweest, maar in de Tour nog nooit wat gewonnen. Kan nu veranderen, maar dan moeten ze dus wel een beetje de vluchters in toom houden.

2. Froome. Ja, in het wiel van Porte. Wat een sociale jongen is het toch ook. Overwinninkjes schenken, dan ben je een hele grote hoor. Zal verder totaal niet meer bedreigd worden door wie dan ook, dus kan zich dit makkelijk permitteren.

3. Aru. Aru Aru moet ooit nog een keer een grandioze aanval gaan doen. Anders is het een beetje saai, allemaal. Met het hoofd scheef en de tong uit de bek schudden op de fiets, dat willen we zien en hebben we nog niet gezien. Nu dan maar een keer. Wel ver achter die andere twee, maar da's ook weer geen schande.

4. Bardet. Best lekker bezig, dit Fransoosje. Gaat een mooi klassement rijden, maar een rit winnen wordt dan weer een lastig verhaal. Gaat niet echt meer lukken allemaal, maar een aardige ereplaats is ook mooi meegenomen.

5. Quintana. Lekker maandjes in de jungle van Bogotá gezeten, zonder enig effect. Normaal komt hij altijd in bloedvorm uit het oerwoud, maar dat liep tijdens deze Tour allemaal wat anders. Ook na de befaamde derde rustdag liep het nog niet zoals je zou verwachten. Gaat niet eens het podium halen, behoorlijk matig. Kan zijn meesterplan van het trainen in de Colombiaanse rimboe en daarna het rijden van de Route du Sud wel eens aanpassen. Werkt blijkbaar toch niet echt helemaal. Misschien in de toekomst ook een wat minder laffe dakhaas zijn.

Originele MacGyver mogelijk te zien in remake

De ster van de originele MacGyver-serie, Richard Dean Anderson, krijgt mogelijk een rol in de remake waar CBS aan werkt. "We hopen dat hij in de show komt en ook deel gaat uitmaken van deze incarnatie", zei uitvoerend producent Peter Lenkov donderdag volgens Variety op het evenement Comic Con.

"We proberen in contact met hem te komen. We hopen dat het lukt." Met Anderson willen de makers de originele serie over de creatieve ex-spion Angus MacGyver eren. X-Men-acteur Lucas Till heeft de hoofdrol in de remake, die over de jonge jaren van MacGyver gaat. De oorspronkelijke bedenker, Lee Zlotoff, werkt mee aan de nieuwe tv-serie.

MacGyver was in de jaren tachtig en negentig wereldwijd een hit. Uiteindelijk besloot tv-zender ABC de stekker uit de serie te trekken omdat er plaatsgemaakt moest worden voor een tv-serie over Indiana Jones.

Originele MacGyver mogelijk te zien in remake
Originele MacGyver mogelijk te zien in remake (Foto: BuzzE)

Haringtest AD: 2016 is een geweldig jaar

De jury van de jaarlijkse AD Haringtest heeft dit jaar uitzonderlijk genoten van vette visjes. De 35e editie van de test laat zien dat 2016 "een geweldig haringjaar is", schrijft de krant vrijdag. "Zelfs de nummer 26 scoort nog een 9." De allerbeste Hollandse nieuwe is volgens de keurmeesters te vinden in de diverse vestigingen van Vishandel Gebroeders Simonis in Den Haag en Scheveningen.

De vishandel won de test vorig jaar ook al en werd in de twee jaar daarvoor tweede. Ruimte voor verbetering is er simpelweg niet, vinden de keurmeesters: ze geven de haring van Simonis een 10.

Het AD komt zaterdag met de volledige ranglijst.

Haringtest AD: 2016 is een geweldig jaar
Haringtest AD: 2016 is een geweldig jaar (Foto: ANP)

Eer en gladiolen op laatste dag Vierdaagse

Voor de 42.996 lopers die ook dag drie van de Vierdaagse donderdag uitliepen, gloort vrijdag de Via Gladiola. Het is de laatste dag van het wandelevenement, met traditiegetrouw bij de finish in Nijmegen de eer, roem en gladiolen van het publiek.

914 wandelaars moesten het gisteren opgeven. Dat zijn er ruim honderd meer dan vorig jaar op de derde wandeldag, maar minder dan de medische diensten gezien de warmte hadden verwacht.

Op de laatste dag vallen elk jaar maar enkele honderden lopers uit, omdat iedereen de feestelijke intocht in Nijmegen wil meemaken. Vorig jaar haalden 40.092 deelnemers het Vierdaagsekruisje.

Koning Willem-Alexander had al aangekondigd dat hij vrijdag in Nijmegen komt kijken.

Eer en gladiolen op laatste dag Vierdaagse
Eer en gladiolen op laatste dag Vierdaagse (Foto: ANP)

Aantal leden van bibliotheken daalt niet meer

De 156 Nederlandse openbare bibliotheken telden vorig jaar samen, net als een jaar eerder, zo'n 3,8 miljoen leden, blijkt uit cijfers van CBS en de Koninklijke Bibliotheek (KB). Daarmee lijkt een eind gekomen aan een jarenlange daling. In 2015 werden er ruim 73,4 miljoen papieren boeken uitgeleend, 1 procent meer dan in het jaar daarvoor.

De afgelopen jaren zijn meer jongeren en minder volwassenen lid van de bieb. Het aantal uitleningen van boeken aan volwassenen daalde, maar jeugdboeken compenseren dat, omdat die juist meer worden uitgeleend. Hierdoor nam het totale aantal uitleningen in 2015 met 1 procent toe. Er zijn 4 miljoen e-books uitgeleend. Het aantal uitgeleende video's, cd's en dvd's daalde flink, met 11 procent.

Het aantal jeugdleden tot 18 jaar groeide vorig jaar met 2 procent naar 2,3 miljoen. Dat is 61 procent van het totale ledenbestand (in 2010 was dat nog 53 procent). Het aantal volwassen leden nam met 3 procent af ten opzichte van 2014 naar 1,5 miljoen.

Aantal leden van bibliotheken daalt niet meer
Aantal leden van bibliotheken daalt niet meer (Foto: ANP)

Braziliaanse terreurverdachten 'amateurs'

De tien terreurverdachten die donderdag in Brazilië zijn opgepakt, vormden volgens de autoriteiten een zootje ongeregeld. Minister van Justitie Alexandre Moraes noemde hen "volkomen amateuristisch" en zei dat ze nog totaal niet waren voorbereid op het daadwerkelijk plegen van aanslagen. Ze kenden elkaar niet persoonlijk, maar hielden op afstand contact, bijvoorbeeld via Whatsapp.

De groep was in beeld bij de veiligheidsdiensten omdat de leden websites bezochten die gelieerd zijn aan Islamitische Staat. Ook hadden enkele leden via sociale media hun sympathie voor de terreurbeweging laten blijken. Toen ze plannen leken te maken om zelfverdedigingssporten te leren en vuurwapens te kopen, greep de politie in.

"Brazilië maakt geen deel uit van de coalitie tegen IS, maar is vanwege de Olympische Spelen en de vele buitenlanders die het land zal ontvangen doelwit geworden", zei de minister. De Spelen in Rio beginnen op 5 augustus en duren tot 21 augustus. Daarna volgen van 7 tot en met 18 september de Paralympische Spelen.

Braziliaanse terreurverdachten 'amateurs'
Braziliaanse terreurverdachten 'amateurs' (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer..Warm met lokale buien

Goedemorgen! Voor de meeste mensen is het nu prima zomerweer. Niet te heet en niet te nat. Toch zorgen een aantal buien deze dagen toch nog voor overlast. Dat gebeurde gisteren met name in het noorden en oosten. Vandaag kan dat wederom gebeuren en opnieuw vooral dieper in het binnenland. 

De meeste zonuren vinden we, zoals gebruikelijk, in de kustprovincies. Dit levert soms wel enige irritatie op bij de buienliefhebbers aldaar, want die hebben nog niet veel gehad aan leuk weer dit jaar. Maar ja. Ook nu lijken de beste papieren weer voor het binnenland. Wel is er meer bewolking dan gisteren, al zal de zon zeker niet verstek laten gaan. De temperaturen liggen een fractie lager dan vandaag en liggen tussen de 21 en 27 graden. Het warmst natuurlijk in het zuidoosten. Er staat een zwakke tot matige noordwestelijke wind.

Ook het vermelden waard is dat het s'nachts erg zacht is. De afgelopen periode werd het niet kouder dan 18 tot 20 graden. De komende nachten verlopen iets koeler.

In het weekend zien we een afwisseling van wolkenvelden en perioden met zon. Op zaterdag is de kans op een bui het grootst, terwijl het op zondag op de meeste plaatsen droog blijft.

Fijne dag!

Zonkrachtwaarschuwing
Het wordt vandaag zonkracht 7, wat zoveel inhoudt dat je binnen tien tot 15 minuten al kunt verkleuren en zeer snel verbrand. Het is dus aan te raden om je goed in te smeren. Zeker (kleine) kinderen en mensen met een lichte huid zijn vatbaar voor zonnebrand!

Zon op 05:43
Zon onder 21:48
Zonkracht

7 / 4

Nederland
 


Treinrit met een stoomtrein over de Schwarzwaldbahn in het Zwarte Woud
Treinrit met een stoomtrein over de Schwarzwaldbahn in het Zwarte Woud (foto: qltel)

Jouw foto bij het weerbericht? Stuur een WhatsApp naar 0685316583* of mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1934 Buiten het Bigraph Theatre in Chicago wordt Amerikaans 'aartsvijand nummer één, John Dillinger, dodelijk verwond door de FBI.
1942 Tweede Wereldoorlog: de systematische deportatie van joden uit het getto in Warschau begint.
1977 De Chinese leider Deng Xiaoping krijgt opnieuw de macht.
1984 De Franse wielrenner Laurent Fignon wint voor de tweede keer de Ronde van Frankrijk.
2002 Een aardbeving van 4,9 op de schaal van Richter treft de provincie Limburg.

 

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

*Deze manier van foto's insturen is nieuw en bevindt zich momenteel in een testfase. Door het insturen van een foto ga je automatisch akkoord met het gebruik van je foto op de website. Je nummer zal niet worden opgeslagen. 

Stream: RTL verslaggeefsters lopen vierdaagse

RTL Nieuws-verslaggever Floor Bremer en redacteur Peper Hofstede streamen vandaag live hun laatste 50 kilometer tot aan de finish. Met een setje gopro's en een hele dure databundel zijn ze de hele dag live te zien op deze wiebelige stream. FOK!verslaggevers WebHawk en Fylax gaan ze straks even opzoeken om ze de hemd van het lijf te vragen. Ook dat zal op de stream te zien zijn.

Ophef over NAVO-uitspraken Trump

Donald Trump heeft met zijn opmerkingen over het beschermen van andere NAVO-landen voor ophef gezorgd, zowel onder bondgenoten van de Verenigde Staten als binnen de Republikeinse Partij. "Dit soort uitspraken maken de wereld gevaarlijker en de VS minder veilig", zei bijvoorbeeld de Republikeinse senator Lindsey Graham. Volgens hem zal vooral de Russische president Vladimir Poetin blij zijn.

In een interview met The New York Times trok Trump het belangrijkste principe van de NAVO - dat lidstaten elkaar te allen tijde beschermen als ze worden aangevallen - in twijfel. De presidentskandidaat vindt dat de VS alleen landen moet beschermen die "hun verplichtingen aan ons ook vervullen". Daarmee doelde hij bijvoorbeeld op de afspraak om minstens 2 procent van het bruto binnenlands product aan defensie uitgeven. Veel landen, waaronder Nederland, besteden minder geld aan hun legers.

Minister van Defensie Michael Fallon van NAVO-bondgenoot Groot-Brittannië zei dat het beschermen van anderen "een absolute verplichting" is. Ook de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry voelde zich geroepen te reageren. "Deze regering is net als alle andere Republikeinse en Democratische regeringen sinds 1949 volledig gecommiteerd aan het NAVO-bondgenootschap en aan onze veiligheidsverplichtingen onder artikel 5", zei hij. In dat artikel staat de afspraak om elkaar te beschermen.

Ophef over NAVO-uitspraken Trump
Ophef over NAVO-uitspraken Trump (Foto: ANP)

Oud is niet altijd oud

Zondag is het 24 juli en dat is een belangrijke dag in de historie. Wie er op die dag niet allemaal zijn geboren! Victor Emanuel, koning van Sardinië en Alexander Dumas. Ook de beroemde Franse baanwielrenner Daniel Morelon is op die dag geboren. Net als Colin Bluntstone. En er is nog een belangrijke muzikant op die dag geboren, namelijk Jan Hollestelle. Jenifer Lopez is ook zo’n vroege leeuw. De allerbelangrijkste persoon die op die dag is geboren dat ben ik echter. Ik ben op 24 juli 1944 geboren en word zondag 72 jaar.

Man gearresteerd wegens doodsbedreigingen Blizzard

Je hebt van die mensen die zich gewoon als totale idioten moeten gedragen op het internet, en Stephen Cebula is er één van. De 28-jarige man is gearresteerd door de FBI op verdenkingen van doodsbedreigingen gericht aan gameontwikkelaar Blizzard Entertainment.

Cebula zou op 2 en 3 juli berichten over het internet verstuurd hebben waarin hij schreef "dat hij misschien Blizzard een bezoekje zou brengen met een AK47 en andere leuke speeltjes" en "dat hij voor opschudding wil zorgen op het hoofdkantoor in Californië met een AK47 en andere wapens."

De man werd op 12 juli gearresteerd na een onderzoek door de FBI. Als Cebula schuldig wordt bevonden, kan hij 5 jaar cel en een boete van 250.000 dollar krijgen.

Blizzard
Man gearresteerd wegens doodsbedreigingen Blizzard

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.