FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 30 juni 2016

Uitslag Polen - Portugal

De mogelijke tegenstander van België op 6 juli is bekend. Portugal wist Polen te verslaan in een duel dat vooral matig was. Vroeg in de wedstrijd kwamen de Polen op 1-0, maar Portugal kwam tegen het eind van de eerste helft op 1-1. Daarna werd er niet meer gescoord en moesten penalties uitkomst bieden. Daarin won Portugal met 5-3.

Polen kende een bliksemstart. Fout timen van Cedric zorgde ervoor dat Grosicki aan de linkerkant voor kon geven en Robert Lewandowski het net al binnen 2 minuten kon laten bollen. Een snelle 1-0 dus. Portugal had hierna even moeite om dit te verwerken, maar kwam al snel tot wat meer gevaar. Echte kansen kwamen er niet meer in de eerste 20 minuten, afgezien van nog een lastige schotkans voor de Polen. Het eerste serieuze werk voor Lukas Fabianski kwam na bijna een half uur spelen, toen Ronaldo vuurde op het doel vanaf ongeveer 18 meter.

Toch kwamen de Portugezen voor de thee langszij. Even later vuurde Renato Sanches op doel, en hij had geluk dat de bal nog licht werd getoucheerd, waardoor het onmogelijk werd voor de doelman om een goal te voorkomen: 1-1. De rest van de eerste helft was zonder grote mogelijkheden, al recupereerde Polen wat van een matige middenfase.

In de tweede helft ging het meer gelijk op. Er ging bij beide teams best wel wat fout, maar vooral Polen wist aan de buitenkanten aardig te combineren. Toch was het steeds vaker Portugal dat gevaarlijk werd, vooral uit de tweede lijn. Na een kwartier in de tweede helft was er een goede mogelijkheid, maar er werd net die ene Poolse verdediger die er stond nog in de baan van het schot gevonden. Ook Milik was halverwege de tweede helft dicht bij een goal. Hij kon een voorzet echter niet goed genoeg binnen werken. Verreweg de beste mogelijkheid was voor Fonte. Uit een hoekschop kon hij vrij koppen, maar hij vergat even dat de bal langs de doelman moest en niet in zijn handen.

Daarna was er nog een grote kans. Pepe gaf een bal op Ronaldo en deze werd onderschept, waarbij hij maar nét naast het Poolse doel rolde. Derhalve ontnapte Polen ternauwernood aan een wel heel knullige 1-2. Hij moest en zou vallen, die 1-2, maar ook Ronaldo schoot hem niet binnen na een opgelegde kans. Zo bleef het in de reguliere speeltijd toch 1-1.

In de verlenging ging Portugal dan nogmaals op zoek. Al vroeg was er een grote kans voor opnieuw Ronaldo, maar hij vergat de bal maar weer eens mee te nemen. Daarna waren er weinig hoogtepunten meer. Het grootste hoogtepunt was misschien we l een man die op het veld rende in de tweede verlenging. Hij werd echter snel gegrepen door de stewards.

De verlenging bracht dus ook geen goals en zodoende moesten de strafschoppen beslissen wie er de halve finalist zou gaan worden. De eerste 7 penalties gingen erin. De achtste niet. Het was Jakob Blazcykowski die zijn strafschop gekeerd zag. Ricardo Quaresma mocht toen de boel beslissen. Hij deed dit. Portugal is de eerste halve finalist. 

Polen

1 - 1

Portugal

 2' Lewandowski    32' Sanches
 
 Gele kaart: Jedrceczyk, Kaputska, Glik, (Polen), Silva, W Carvalho, (Portugal)
 
Stadion:  ,
Toeschouwers: -
Arbiter: Brych
Bijzonderheden: Portugal wint na strafschoppen (5-3)
 
Opstelling:   Opstelling:
Fabianski
Piszczek
Pazdan
Glik
Jedrzejczyk
Krychowiak
Maczinski (Jodlowiec/98)
Blaszcykowski
Grosicki (Kaputska/82)
Milik
Lewandowski
  Patricio
Cedric
Pepe
Fonte
Eliseu
W Carvalho (Danilo/96)
Mario (Quaresma/80)
Sanches
Silva (Moutinho/74)
Nani
Ronaldo

Betoging bij herdenking afschaffing slavernij

Tientallen mensen hebben donderdagavond in Amsterdam bij de nationale herdenking van de afschaffing van de slavernij gedemonstreerd. Ze zijn het niet eens met de beslissing van organisator NiNsee, het Nationaal instituut Nederlands Slavernijverleden en erfenis, om de herdenking en viering van de afschaffing uit elkaar te halen.

Om hun ongenoegen kenbaar te maken bliezen de betogers op fluitjes en sloegen ze op pannendeksels. Ze boden burgemeester Eberhard van der Laan een petitie aan om de beslissing teruggedraaid te krijgen en de herdenking weer op 1 juli te krijgen. De burgervader zegde toe voor de zomervakantie met de actievoerders in gesprek te gaan. Hij nodigde hen daarop uit om deel te nemen aan de herdenking of anders te vertrekken. De plechtigheid begon uiteindelijk met 25 minuten vertraging.

Enkele tientallen demonstranten stonden toen achteraan en maakten nog wel herrie. Agenten, die in behoorlijke aantallen aanwezig waren, kregen niet veel later van Van der Laan opdracht de betogers buiten gehoorsafstand van de herdenking te brengen. Na bemiddeling door Clarence Seedorf, die opriep tot rust en respect, werden de demonstranten iets stiller en konden ze door agenten weggeleid worden.

153 jaar geleden
Het is vrijdag exact 153 jaar geleden dat de Nederlandse regering de slavernij afschafte in Suriname en de voormalige Nederlandse Antillen.

De herdenking donderdag, waar zo'n driehonderd mensen op af kwamen, had plaats bij het Nationaal Monument Slavernijverleden en omvatte onder meer een vlaggenceremonie, twee minuten stilte, kransleggingen en toespraken. Namens de regering sprak minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Ook Van der Laan hield een toespraak.

Betoging bij herdenking afschaffing slavernij
Betoging bij herdenking afschaffing slavernij (Foto: ANP)

Minister: krijgsraad heeft wet geschonden

De krijgsraad lapt de Surinaamse grondwet aan zijn laars. Die beschuldiging uitte minister van Justitie en Politie Jennifer van Dijk-Silos donderdag. Het is "evident" dat de krijgsraad in het Decembermoordenproces op de stoel van het Constitutioneel Hof is gaan zitten toen zij de amnestiewet toetste die door het parlement in 2012 werd uitgevaardigd.

Volgens de bewindsvrouw is de Surinaamse rechtsstaat aan het wankelen gebracht en is de balans tussen de verschillende machten ernstig verstoord. Deze situatie is voor de regering de aanleiding geweest om via artikel 148 van de grondwet de procureur-generaal het bevel te geven de vervolging in het strafproces stop te zetten.

De rechterlijke macht heeft de afgelopen tijd ook in andere zaken fouten gemaakt, aldus Van Dijk-Silos. "De schending van de grondwet door de krijgsraad was geen incident, maar de climax." Ze waarschuwde ervoor dat "we excessen en onlusten kunnen verwachten".

De minister kondigde aan dat er de komende tijd veel nieuwe wetten gemaakt zullen worden om de Nederlandse invloeden uit het rechtssysteem te halen. Van Dijk-Silos zei zich te ergeren aan Nederlandse inmenging in Suriname. "Vanaf 1982 (het jaar van de decembermoorden, red.) hebben we externe machten die zich met ons bemoeien. 34 jaar bemoeit Nederland zich actief met het land. Maar dan niet in 2010 de verkiezingsuitslag erkennen", aldus een verontwaardigde minister.

Minister: krijgsraad heeft wet geschonden
Minister: krijgsraad heeft wet geschonden (Foto: ANP)

Bejaarde Duitser weigert rekening van sekslijn te betalen

Een Duitser van 84 uit de Beierse regio Oberpfalz kwam bedrogen uit. Hij had afgelopen maart zijn lederhosen al tot onder de knieën laten zakken en zijn bejaarde puddingbuks al in de aanslag om een sekslijn te bellen. De TV-reclame beloofde hem opwindende live-gesprekken en zijn verwachting was groot.

Helaas, er kwam geen hijgende Heidi in een spannende dirndl aan de lijn, maar de man kreeg gewoon een bandje. Hij legde na enige tijd de telefoon weer neer. De opwinding was des te groter toen hij een paar weken later de rekening kreeg: 90 euro. Volgens de reclame zou het maar 99 cent per minuut kosten, maar wellicht had de man de kleine lettertjes onderaan het scherm niet gezien.

De man voelde zich opgelicht en weigerde te betalen. Ook de aanmaningen die later kwamen smeet hij weg. Toen er een incassobureau werd ingeschakeld was de rekening intussen opgelopen tot 250 euro. Reden genoeg om een klacht in te dienen bij de politie. Die bevestigden desgevraagd dat er een onderzoek gaande is.

Bier en tieten, omdat het kan. (Foto: Gettyimages)

'Apple blokkeert update concurrent Spotify'

Spotify is boos op Apple omdat deze een nieuwe update van de muziekstreamingapp voor iOS blokkeert. In een brief aan een advocaat van de iPhone-maker beschuldigt Spotify Apple van machtsmisbruik, meldt Recode.

Apple weigert de update omdat er niet gebruik wordt gemaakt van Apple's eigen betaalsysteem bij het werven van nieuwe klanten en het verkopen van abonnementen. Maar volgens Spotify blokkeert Apple de update om de eigen muziekstreamingdienst Apple Music een betere concurrentiepositie te bezorgen.

Spotify krijgt steun uit Washington voor zijn klacht. Senator Elizabeth Warren, die evenals een aantal andere congresleden een kopie van de brief heeft ontvangen, beticht Apple van oneerlijke concurrentie. Volgens de senator misbruikt Apple de controle over zijn besturingssysteem iOS om de concurrentie buiten spel te zetten.

'Apple blokkeert update concurrent Spotify'
'Apple blokkeert update concurrent Spotify' (Foto: BuzzT)

Toch akkoord over schonere lucht in Europa

De lucht in Europa wordt schoner. De EU-landen beloven hun nationale plafonds voor de uitstoot van schadelijke stoffen te verlagen en hopen het aantal vroegtijdige sterfgevallen in 2030 bijna te hebben gehalveerd.

Na langdurige onderhandelingen werden de lidstaten, de Europese Commissie en het Europees Parlement het op de laatste dag van het Nederlandse EU-voorzitterschap in Brussel eens over een nieuwe richtlijn. Staatssecretaris Sharon Dijksma (Milieu) was gebrand op resultaat en is blij met het resultaat. "We zorgen met deze afspraak voor een flinke gezondheidswinst."

Luchtvervuiling is volgens Dijksma "een sluipmoordenaar die jaarlijks voor honderdduizenden doden zorgt". De Europese Commissie schat het aantal mensen dat jaarlijks door luchtvervuiling vroegtijdig sterft op 400.000.

Nationale doelstellingen
In de nieuwe richtlijn krijgen de EU-landen nationale doelstellingen opgelegd voor het verminderen van de uitstoot van zwaveldioxide, stikstofoxiden (NOx), vluchtige organische stoffen, ammoniak en fijnstof. Aanvankelijk zou ook de uitstoot van methaan worden meegenomen, maar dat is er als compromis naar de agrarische sector uit gehaald. Koeien zijn verantwoordelijk voor een groot deel van de methaanuitstoot.

De nieuwe regels richten zich nu alleen op de verontreiniging die door menselijk toedoen in de lucht wordt gebracht. De Europese Commissie kan lidstaten aanspreken op het uitblijven van resultaat.

Het Europees Parlement en de lidstaten moeten het akkoord definitief goedkeuren.

Toch akkoord over schonere lucht in Europa
Toch akkoord over schonere lucht in Europa (Foto: ANP)

Rock Werchter heet bezoekers welkom op strand

Rock Werchter is dit jaar tot strand getransformeerd. De afgelopen dagen is 4000 ton zeezand over het festivalterrein verdeeld, meldt de festivalorganisatie donderdagavond. Het festival is omgedoopt tot 'Werchter Plage'.

Vanwege de hevige regenval van de afgelopen tijd moest de festivalorganisatie ingrijpen. "Zeezand droogt snel en is makkelijk proper te houden", aldus de organisatie van het vierdaagse festival dat donderdag van start ging. "Wie modderbeelden verwachtte komt bedrogen uit."

Dat is niet helemaal waar, de camping en parkeerplaatsen hebben wel last van de modder. "De toestand van de parking en camping baart zorgen. De instroom ging moeizaam." Festivalgangers stonden donderdag urenlang in de files, in de loop van de middag riep de organisatie hen op verder weg te parkeren en met gratis pendelbussen naar het festivalterrein te komen.

De bezoekers die vrijdag pas komen, worden opgeroepen met het openbaar vervoer of de fiets te komen. Ook park & ride en kiss & ride worden aanbevolen door de organisatie. "Ook morgen kan er niet in Werchter geparkeerd worden."

Rock Werchter heet bezoekers welkom op strand
Rock Werchter heet bezoekers welkom op strand (Foto: BuzzE)

Ferrari zet token in voor GP van Oostenrijk

Ferrari heeft voor de Grand Prix van Oostenrijk een token ingezet in een poging het gat richting Mercedes te verkleinen. Teambaas Maurizio Arrivabene maakte eerder al bekend dat in de komende races een aantal upgrades zullen worden doorgevoerd.

Naar verluidt zou het token zijn ingezet om een verbetering aan te brengen in de MGU-K, het onderdeel van het hybride systeem dat zorgt voor hergebruik van kinetische energie. Daarnaast komt ook brandstofleverancier Shell met een aantal verbeteringen om de prestatie van de motor nog verder te verhogen.

Ondanks de prestatieverbeteringen die het team meebrengt naar Oostenrijk, hangt Sebastian Vettel waarschijnlijk een gridstraf van vijf plaatsen boven het hoofd. De versnellingsbak van de Duitser lijkt uit voorzorg vervangen te moeten worden.

Ferrari zet token in voor GP van Oostenrijk (Pro Shots / Action Images)
Ferrari zet token in voor GP van Oostenrijk (Pro Shots / Action Images)

Fognini maakt actie van de dag op Wimbledon

Van de Italiaanse tennisser Fabio Fognini is bekend dat hij handig met de bal is, hij wordt geroemd om zijn 'gouden handjes'. Zijn faam maakte hij vandaag weer waar in de wedstrijd tegen Federico Delbonis op Wimbledon.

In de vierde set maakte Fognini een bijzondere actie, hij sloeg een lob over zijn tegenstander door de bal tussen zijn benen door te slaan. Een actie die we af en toe zien op de tennisvelden en bijzonder moeilijk is, helemaal om hem zo goed te plaatsen. Mede dankzij dit punt won de nummer 35 van de wereld in vijf sets van Delbonis.

Verstappen racet snel door naar nieuw liefje, vader ontkent

De hormonen gieren blijkbaar net zo snel door het lichaam van Max Verstappen als de coureur zelf met zijn Red Bull-bolide over het circuit scheurt. Nadat we gisteren meldden dat de relatie van de Formule 1-coureur met de Zweedse Mikaela Ahlin-Kottulinsky voorbij is, kunnen we nu vertellen dat de Nederlander alweer een nieuwe schone dame aan de haak lijkt te hebben geslagen.

De site Autobahn.eu wist via diverse bronnen te achterhalen wie de nieuwe vriendin van Verstappen is, dankzij hun goede contacten in het Limburgse deelden ze met ons dat de 20-jarige Joyce Godefridi het leven van Max nog leuker maakt. De twee zouden al diverse malen samen gesignaleerd zijn en ook via social media weten de twee elkaar te vinden. Godefridi heeft inmiddels haar Instagram-account op privé gezet, dat is voor de mannelijke lezers hier een beetje jammer aangezien de plaatjes van de Belgische verovering van Verstappen er goed uitzien.

Update 20.56

De vader van Joyce Godefridi heeft inmiddels aan het Nieuwsblad laten weten dat het allemaal onzin is. "Mijn dochter en ik zijn niet te spreken over de berichten die plots opduiken op het Internet. Het klopt gewoon niet. Ze zijn samen gewoon een keer gesignaleerd, maar voor de rest is er niets aan de hand.  Het verhaal is komen overwaaien vanuit Nederland, en nu worden we langs alle kanten bestookt met vragen. Vervelend." Zo heeft Johnny Godefridi laten weten aan de Vlaamse krant. Dit gaat ongetwijfeld nog vervolgd worden.

Toch nog maar even de foto's voor de volledigheid:

Wij snappen wel waarom Verstappen de laatste tijd zoveel lacht (Pro Shots / Action Images)
Wij snappen wel waarom Verstappen de laatste tijd zoveel lacht (Pro Shots / Action Images)

Loekasjenko praat Wit-Russen uit de kleren

,,Ontkleed je en werk tot je zweet." Met die opzwepende woorden in een toespraak over technologie probeerde president Aleksandr Loekasjenko van Wit-Rusland zijn landgenoten aan te sporen tot een hogere arbeidsproductiviteit. Het resultaat is dat duizenden van zijn onderdanen op hun werk uit hun kleren stappen en de foto's ervan op de sociale media plaatsen.

Instagram, Twitter en Facebook stromen over van functioneel arbeidsbloot. In alle sectoren kleden de werknemers zich lachend uit. Niet alleen op kantoren en in fabrieken, ook klusjesmannen en musici geven zich bloot. Slechts hier en daar wordt een laptop of kantoormateriaal ingezet om de edele delen te bedekken, meldt The Guardian.

Loekasjenko staat niet bepaald bekend om zijn vooruitstrevende en losse ideeën. Zijn onderdanen zijn in elk geval gehoorzaam zoals hij het graag ziet.

Loekasjenko praat Wit-Russen uit de kleren
Loekasjenko praat Wit-Russen uit de kleren (Foto: BuzzO)

Bolt opent jacht op olympische startbewijzen

Usain Bolt is uiteraard dé sprinter van de laatste acht jaar, maar ook de Jamaicaanse legende moet zich gewoon plaatsen voor de Olympische Spelen. Donderdag beginnen de Jamaicaanse atletiektrials voor de Spelen in Rio de Janeiro, met vanaf donderdag de 100 meter bij de mannen.

Donderdag worden de series gelopen, wat voor Bolt natuurlijk geen probleem mag zijn. Vrijdag staan vervolgens de halve finales en de finale op het programma. De top-3 plaatst zich voor de Spelen en ook dat moet Bolt doorgaans wel voor elkaar krijgen. 

Vooral de 100 meter in Jamaica is traditioneel sterk bezet: misschien wel tien of zelfs vijftien atleten zijn in staat om onder de tien seconden te duiken. Bolt is de favoriet: drie weken geleden ging hij in Kingston in de eerste meters bijna onderuit, maar won hij toch in een snelle 9,88.

De na jaren blessureleed teruggekeerde Yohan Blake - winnaar van olympisch zilver op de 100 en 200 meter in Londen vier jaar geleden - heeft met 9,94 de tweede tijd staan van alle Jamaicanen, gedeeld met Nickel Ashmeade. Ook veteraan Asafa Powell hoopt zich nog één keer voor de Spelen te kunnen plaatsen.

Zaterdag en zondag moet het gebeuren op de 200 meter, waarop Bolt ook regerend kampioen is. De wereldkampioen kwam dit jaar nog helemaal niet in actie op zijn favoriete afstand, Ashmeade is met 20,07 de snelste Jamaicaan van het jaar. De spoeling lijkt hier wel wat dunner: het lijkt te gaan tussen Bolt, Blake, Ashmeade, Warren Weir en Julian Forte.

Natuurlijk komen ook de vrouwen dit weekeinde in actie. Normaal gesproken lijken Veronica Campbell-Brown, Elaine Thompson en superster Shelly-Ann Fraser-Pryce op beide afstanden de favorieten, maar vooral over laatstgenoemde lijken de nodige twijfels te bestaan vanwege een teenblessure.

Dafne Schippers zal zondagavond of anders toch maandagochtend vroeg in elk geval met grote interesse naar de uitslagen kijken: de Jamaicaanse dames die zich plaatsen zullen sowieso grote concurrenten worden van de Nederlandse op weg naar olympisch goud. 

Speel Tetris samen met ons op het FOK!forum

World Wide Web, afgekort WEB, is het nieuwe subforum van het FOK!Forum waar je alles omtrent het wereld wijde web kan bespreken. Of het nou YouTube-filmpjes zijn, blogs of browser games. Zo hebben we een goedlopend topic in WEB waar we strijden om de highscore in het spelletje Tetris. Waar eerst scores onder de 100.000 werden gehaald, loopt het nu in de 100.000-tallen. 

De highscore staat op moment van schrijven op 717,256, gehaald door victorinox. Speel ook gezellig mee en laat je highscores achter in het topic, en wie weet krijg je wel een plekje in de top 10!

tetris

Ferry Doedens gaat niet meer op stap

Ferry Doedens heeft er geen enkel probleem mee de verleidingen van alcohol en drugs te weerstaan. "Ik ga niet meer op stap", zei de acteur donderdag aan de desk van RTL Boulevard.

Ferry moest vorig jaar vertrekken uit Goede tijden, slechte tijden vanwege zijn cocaïneverslaving. De acteur vertrok vervolgens naar Thailand om af te kicken. Hoewel zijn verslavingsproblemen hem zijn rol in GTST kostten, is Ferry inmiddels drukker dan ooit.

"Het gaat goed", zei hij donderdag. "Ik ben veel aan het dansen voor Dance, Dance, Dance, Nieuwe tijden begint maandag en ik ga The Bodyguard doen. Ik voel me goed." Tijd om op stap te gaan, heeft Ferry dus helemaal niet meer. "Ik ben 25 uur per week aan het beuken voor Dance, Dance, Dance."

Daar komen volgende week ook nog de repetities voor The Bodyguard bij. In de musical neemt Ferry de rol van PR-man Sy Spector voor zijn rekening, hij deelt de rol met Patrick Martens. "25 juli ga ik voor het eerst op." Hoe Ferry het allemaal volhoudt? "Goed mijn rust pakken."

Ferry Doedens gaat niet meer op stap
Ferry Doedens gaat niet meer op stap (Foto: BuzzE)

Maak zelf games met MetaArcade

Tegenwoordig maken veel gamers mods voor bestaande spellen. Dat kan uitgebreider. Met behulp van de tools van MetaArcade wordt het mogelijk om zonder te programmeren een compleet spel te maken op basis van jouw verhaal.

Als eerste wil MetaArcade de avonturen-RPG aanpakken. Als voorbeeld publiceren ze binnenkort een vernieuwde uitgave van Tunnels & Trolls, de tweede RPG ooit gemaakt. Hier kon je ook een solo-quest doen in tegenstelling tot grote broer Dungeons & Dragons. Tunnels & Trolls komt uit op pc, MacOS, iOS en Android.

De man achter MetaArcade is David Reid die zijn sporen verdiende bij Microsoft, EVE Online en Rift. Het is zijn droom dat MetaArcade een soort van Twitch wordt voor mensen met game ideeën. De vraag hoe je een origineel grafisch ontwerp krijgt, als je alleen een verhaal aandraagt, blijft nog even onbeantwoord.

Logo MetaArcade

Tunnels & Trolls

S&P verlaagt oordeel Europese Unie

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) heeft de kredietbeoordeling voor de Europese Unie verlaagd. Het oordeel ging van AA+ naar AA met een stabiele verwachting. Dat maakte de firma donderdag bekend.

De afwaardering volgt na het Britse brexit-besluit. Dat zorgt voor meer financiële en economische onzekerheid in de toekomst voor de regio dan voorheen. Waar de firma eerder de "cohesie" in de Unie als een positieve factor bij de beoordeling beschouwde, is die factor nu verminderd. Een lagere kredietwaardigheid kan het duurder maken om geld te lenen.

De stabiele verwachting laat volgens S&P wel zien dat onder de meeste scenario's de 'rating' op het huidige niveau zal blijven. Overigens werd het oordeel van S&P over Groot-Brittannië onlangs al verlaagd, van de hoogst mogelijke score AAA naar AA. S&P was van de drie grote kredietkeurmeesters de laatste die Groot-Brittannië nog de hoogst denkbare kredietwaardigheid toedichtte. Fitch schaalde het land eerder al een stap lager in, net als Moody's, dat overigens afgelopen weekeinde ook al zinspeelde om een verdere verlaging.

S&P verlaagt oordeel Europese Unie
S&P verlaagt oordeel Europese Unie (Foto: ANP)

'iPhone is plagiaat gsm uit 1992'

Apple heeft een flinke schadeclaim aan de broek hangen. De – naar eigen zeggen – officiële ontwerper van de iPhone eist maar liefst 10 miljard dollar van de mobieltjesgigant. Leuk detail: Thomas S. Ross vroeg in 1992 al octrooi aan voor zijn ontwerp.

Ross blijkt een visionair. Tussen 23 mei 1992 en 10 september dat jaar maakte hij drie tekeningen van de smartphone van de toekomst. Een plat, rechthoekig toestel met afgeronde hoeken. In november 1992 vroeg hij octrooi aan voor dit 'ontwerp dat de wereld nog nooit eerder had gezien'.

Helaas vergat de man uit Florida te betalen voor de octrooi-aanvraag. In april 1995 reden voor het U.S. Patent and Trademark Office om het patent te verwerpen. En in 2007 ging Apple met het ontwerp aan de haal, aldus Ross.

De beste man beweert 'zo kapot te zijn van dit voorval, dat geen geld ter wereld dit kan oplossen'. Alhoewel, 10 miljard dollar (9 miljard euro) moet voldoende zijn. Plus 1,5 procent van de opbrengsten van alle iPhoneverkopen wereldwijd.

iPhoneEen van de originele tekeningen. De rest zie je in de bron

School laat meisjes in doorschijnende shirtjes gymmen

Het is weer donderdag en dat betekent weer een nieuwe aflevering van #BOOS, een internetprogramma waarin Tim Hofman mensen helpt die boos zijn. Deze keer weer iets waar je wenkbrauwen van zullen fronsen. Op het Sint-Janslyceum in Den Bosch moet iedereen hetzelfde shirtje dragen tijdens gym. Daar is eigenlijk niets mis mee, maar wel in dit geval, want die shirtjes schijnen hartstikke door. Je kunt dus gewoon de BH van een meisje zien als ze zo'n shirtje aanheeft.

En dat is natuurlijk niet normaal, zeker niet als je een meisje van 14 bent. Dus komt Tim in actie en spreekt de school hierop aan. De conrector zegt tegen Tim er iets aan te gaan doen, maar zodra Tim en de camera weg zijn, worden de meisjes op hun vingers getikt door de conrector en verandert er helemaal niets. Dus gaat Tim terug, maar daar is de school niet zo blij mee.

Op dit moment is het shirtjesprobleem nog steeds niet opgelost. FOK! vroeg aan Tim Hofman of ze er nog een keer achteraan gaan, waarop hij aan ons laat weten: ''We gaan na de zomer checken hoe het er voor staat, dan zien we verder''.


Voor Nederland nieuw virus ontdekt in teken

In teken op de Sallandse Heuvelrug is het zogeheten teken-encefalitisvirus of TBE-virus aangetroffen. Het is voor het eerst dat dit virus in Nederland opduikt, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu donderdag. "Hoewel het risico op teken-encefalitis na een tekenbeet veel kleiner is dan op de ziekte van Lyme, is dit een extra reden om alert te zijn op tekenbeten", waarschuwt het RIVM.

Tot nu toe zijn geen mensen in Nederland besmet geraakt met dit specifieke virus. Het RIVM ontdekte het virus bij reeën die leven op de Sallandse Heuvelrug. In dat gebied zijn daarna teken gevangen waarin het TBE-virus werd gevonden.

Een besmetting met TBE verloopt meestal zonder klachten. Wie wel ziek wordt, krijgt na zeven tot veertien dagen koorts, hoofdpijn, vermoeidheid en spier- en gewrichtspijn. Mogelijk ontwikkelt zich hersen(vlies)ontsteking en is ziekenhuisopname nodig. Ongeveer 1 tot 2 procent van de mensen die ernstige klachten krijgen houdt daarvan restverschijnselen of overlijdt.

Voor Nederland nieuw virus ontdekt in teken
Voor Nederland nieuw virus ontdekt in teken (Foto: ANP)

Wekelijkse verkoopcijfers Japan Week 25 - Verhaal van seizoenen

Elke week komt het Japanse Media Create met de verkoopcijfers van games en consoles in Japan. Het is altijd interessant om te zien welke games het goed doen, hoe de consoles ervoor staan en hoe dit fluctueert per seizoen. Hieronder de gegevens van week 25 in 2016 (20 juni tot en met 26 juni).

Veel nieuwe releases deze week, maar helaas weet niets echt aan te slaan en de hardwareverkoop krijgt geen boost. Het is wachten op de game die het geheel overhoop weet te gooien. Welke game dat wordt, is uiteraard nog even afwachten.

Positie Game Platform Aantal Stijging/Daling Totaal
1 Story of Seasons: Trio of Towns 3DS 100.319  x 100.319
2 Caligula PSV 31.243 x 31.243
3 Minecraft: Wii U Edition Wii U 22.589 x 22.589
4 Mario & Sonic at the Rio 2016 Olympic Games Wii U 18.276 x 18.276
5 Refrain no Chika Meikyuu to Majo no Ryodan PSV 17.573 x 17.573
6 Phoenix Wright: Ace Attorney - Spirit of Justice 3DS 11.803 -53% 233.922
7 Taiko no Tatsujin: Don Don! Mystery Adventure 3DS 11.695 -64% 44.064
8 Umbrella Corps PS4  9.095 x 9.095
9 Dragon Quest Heroes II: The Twin Kings and Prophecy's End PSV  8.598 -35% 201.937
10 Kirby: Planet Robobot 3DS  8.485 -13% 330.346
11 Overwatch PS4  7.241 -15% 104.378
12 Minecraft: PlayStation Vita Edition PSV 6.200 +3% 805.070
13 Dragon Quest Heroes II: The Twin Kings and Prophecy's End PS4  5.156 -41% 259.001
14 Splatoon Wii U 4.815 -12% 1.393.400
15 Super Mario Maker Wii U 4.504 +5% 900.619
16 Dragon Quest Heroes II: The Twin Kings and Prophecy's End PS3 4.150 -33% 113.461
17 Mario & Sonic at the Rio 2016 Olympic Games 3DS 4.071 +6% 178.474
18 Chou Ezaru wa Akai Hana: Koi wa Tsuki ni Shirube Kareru PSV  3.785 x 3.785
19 Yo-Kai Sangokushi 3DS  3.267 -25% 545.019
20 The Walking Dead: A Telltale Games Series PS4 3.184 x 3.184

Een 'x' bij stijging/daling geeft aan dat de game nieuw in de lijst is deze week en geen vergelijking heeft met vorige week.

Console Deze week Vorige week Dit jaar Totaal
3DS 22.897 22.279 669.308 20.855.310
PS4 22.715 20.214 653.001 2.954.081
PSV 11.986 11.413 460.853 5.054.251
Wii U 4.358 3.870 173.381 3.194.044
PS3 1.141 1.061 35.977 10.424.057
Xbox One 70 58 3.161 67.052

Vertonghen rest van EK niet meer in actie

Jan Vertonghen heeft op de training zijn enkel verzwikt en moet daardoor zeer waarschijnlijk de kwartfinale tegen Wales aan zich voorbij laten gaan. Een flinke domper voor de Rode Duivels, want Vertonghen speelde tot dusver alle wedstrijden dit EK.

Bondscoach Marc Wilmots moest al puzzelen in zijn achterhoede door de schorsing van Thomas Vermaelen. De centrale verdediger pakte tegen Hongarije zijn tweede gele kaart en moet de wedstrijd tegen Wales vanaf de tribune bekijken.

Het is nog onduidelijk hoe Wilmots de linkerkant van zijn defensie gaat invullen. Mogelijk start Jordan Lukaku als linksback en wordt Jason Denayer, Laurent Ciman of Christian Kabasele de linkercentrale verdediger. Toby Alderweireld en Thomas Meunier vullen vrijwel zeker de rest van de achterhoede in.

Update 18.48 uur

Vertonghen mist de rest van het EK. Dat heeft Marc Wilmots donderdag in de vooravond bekendgemaakt aan de pers.

"Het ongeluk is gebeurd in de allerlaatste minuut van de training. Ik wilde er net een einde aan maken", zegt Wilmots. "De linkervoet van Jan is in de grond blijven haken en zijn enkel draaide rond. Er zijn twee ligamenten gescheurd. Zijn herstel zal zes tot acht weken duren."

 

Ibrahimovic verkast naar Manchester United

Het hing al een tijdje in de lucht, maar eindelijk is de kogel door de kerk: Zlatan Ibrahimovic maakt de overstap naar Manchester United. Lang liet Ibrahimovic de voetbalwereld in onzekerheid. De Zweed gaf een aantal weken geleden aan zijn keuze voor een nieuwe club te hebben gemaakt, maar hield dit lang stil.

Donderdagmiddag maakte de oud-speler van Ajax eindelijk bekend dat hij de overstap maakt naar Manchester United. Dit meldde Ibrahimovic via zijn officiële Instagram-account. "Tijd om het de wereld te laten weten. Mijn nieuwe bestemming is Manchester United", schreef de aanvaller, met daarbij het logo van de club.

The Red Devils nemen Ibrahimovic transfervrij over, nadat hij zijn aflopende contract bij Paris Saint-Germain afgelopen seizoen niet verlengde. Bij Manchester United wordt Ibrahimovic herenigd met José Mourinho. Het duo werkte eerder al samen bij Internazionale.

Facebook laat eerst updates vrienden zien

Facebook gaat ervoor zorgen dat gebruikers eerst de updates van hun vrienden en familie zien. De updates van pagina's die zij volgen komen pas daarna, dankzij veranderingen die het bedrijf woensdag aankondigde in de manier waarop de news feed van elke gebruiker wordt samengesteld.

Volgens onderzoek van Facebook willen gebruikers naast de updates van hun vrienden en familie informatie en entertainment in hun persoonlijke news feed voorbij zien komen. Het sociale medium benadrukt dat het voornaamste doel van Facebook het verbinden van mensen en hun ideeën is, en dat daarbij geen voorkeur wordt gegeven aan bepaalde bronnen of ideeën. Facebook werd er onlangs van beschuldigd de updates van meer conservatieve nieuwsbronnen minder vaak te laten zien.

Gebruikers kunnen hun voorkeuren blijven aangeven door de updates van bepaalde vrienden niet te volgen, te verbergen of juist bovenaan hun news feed te plaatsen

Facebook laat eerst updates vrienden zien
Facebook laat eerst updates vrienden zien (Foto: BuzzT)

Weer positieve dag op Europese beurzen

De beurs in Amsterdam is donderdag opnieuw met flinke winst gesloten, waarmee de stijgende lijn van de afgelopen dagen duidelijk werd vastgehouden. Ook elders in Europa lieten de beurzen een positief beeld zien na de recente sterke koerswinsten. De onrust over de brexit ebt steeds verder weg.

De AEX-index in Amsterdam eindigde 1,4 procent in de plus op 435,88 punten. De MidKap stond 1 procent hoger op 608,61 punten. De graadmeters in Frankfurt en Parijs klommen tot 1 procent, Londen sprong 2,4 procent omhoog.

ASML was bij de hoofdfondsen op het Damrak de sterkste stijger met een plus van 2,4 procent. De chipmachinemaker kreeg een plek op de lijst 'top pick' onder Europese technologiefondsen bij Citigroup. Ook AkzoNobel, Wolters Kluwer, Unilever en SBM Offshore stonden bij de grootste winnaars in de AEX. Uitzender Randstad was de grootste daler met een min van 1,5 procent. ABN AMRO verlaagde het beleggingsadvies voor Randstad.

Weer positieve dag op Europese beurzen
Weer positieve dag op Europese beurzen (Foto: ANP)

Nieuwe trailer voor Stranger Things

Netflix heeft een nieuwe trailer uitgebracht voor hun eighties-style mystery-drama Stranger Things. De video toont meer van de eerste helft van de serie en hint naar een aantal gebeurtenissen in deze afleveringen.

Stranger Things vertelt over de vermissing van Will Byers uit Hawkins, Indiana, die het hele stadje compleet in de ban van samenzweringstheorieën brengt. Will's moeder (Winona Ryder) begint samen met de lokale autoriteiten een zoektocht naar haar zoon en ontdekt een reeks van mysteries met geheime overheidsexperimenten, bovennatuurlijke gebeurtenissen en een vreemd meisje dat onmenselijke krachten lijkt te bezitten. Ook de beste vrienden van Will zetten alles op alles om hem terug te vinden, en belanden hierdoor in angstaanjagend spannende situaties.

Stranger Things is te zien vanaf 15 juli, op Netflix.

Sock opnieuw te sterk voor Haase

Robin Haase is er niet in geslaagd om door te dringen tot de derde ronde van Wimbledon. De beste Nederlandse tennisser (ATP-98) moest net als vorige maand op Roland Garros zijn meerdere erkennen in de Amerikaan Jack Sock (ATP-26): 6-1, 6-3, 6-7(3) en 6-4.

Sock had het op het Londense gras in tegenstelling tot de vijfsetter op het gravel in Parijs een stukje makkelijker tegen Haase. De Amerikaan kwam in de eerste set meteen een break voor en overleefde op de stand van 3-1 een aantal breakkansen. Daarna pakte hij eenvoudig de setwinst. Ook in de tweede set moest Haase twee breaks toestaan en moest bovendien na een glijpartij even behandeld worden aan zijn knie.

In set drie vielen geen breaks, al was Haase er bij de stand van 5-5 dichtbij. Even daarvoor was de wedstrijd kort onderbroken omdat er enkele regendruppels gevallen waren. Een tiebreak volgde waarin Haase het initiatief pakte en deze uiteindelijk eenvoudig won. In de set die volgde kreeg de Nederlander in de derde game problemen op zijn eigen service, maar wist hiervan te herstellen. Op de stand van 4-4 ging het alsnog mis, waarna Sock andermaal zegevierde op Haase.

Geen uitzicht op doorstart Scheer & Foppen

Voor de failliete elektronicaketen Scheer & Foppen zit er waarschijnlijk geen doorstart meer in. Bij de curatoren hebben zich wel diverse geïnteresseerde partijen gemeld, maar geen van de overnamekandidaten kwam met een bod dat interessant genoeg was om verder te praten.

Curator Bavo König liet donderdag weten dat hij de 56 filialen nog tot half juli wil openhouden. Komende weken gaan de curatoren nog kijken of individuele vestigingen of delen van de keten voortgezet kunnen worden. Overigens hoeven klanten die nog een servicecontract of garantie hadden bij Scheer & Foppen zich geen zorgen te maken. Die diensten worden overgenomen door branchegenoot Expert.

Scheer & Foppen werd ruim vijftig jaar geleden opgericht en telde 475 medewerkers. Het bedrijf, dat vooral in het noordoosten van het land te vinden is, kampte al jaren met een teruglopende omzet door toenemende concurrentie van webwinkels.

Geen uitzicht op doorstart Scheer & Foppen
Geen uitzicht op doorstart Scheer & Foppen (Foto: ANP)

Duitse minister bezoekt gedenkteken ArmeniŽ

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier heeft donderdag het gedenkteken voor de volkerenmoord in de Armeense hoofdstad Jerevan bezocht. Ter nagedachtenis aan de mogelijk 1,5 miljoen doden legde Steinmeier een krans.

De erkenning door de Bondsdag van de moordpartijen op Armeniërs in het Ottomaanse Rijk in 1915-1916 als genocide, heeft de betrekkingen van Duitsland met Turkije recentelijk onder druk gezet. Steinmeier riep op tot nieuwe inspanningen om tot een verzoening te komen. Hij pleitte voor een historische analyse van de gruweldaden die 'zoveel mogelijk' gedaan moet worden in samenspraak met Armenië en Turkije. Turkije, als rechtsopvolger van het Ottomaanse Rijk, heeft de kwalificatie van de massamoorden als genocide altijd verworpen.

Na zijn bezoek aan Armenië reist de minister door naar buurland Azerbeidzjan. Ook daar staan vredesinspanningen voor het grondgebied Nagorno-Karabach voorop. Het gebied wordt betwist tussen Armenië en Azerbeidzjan. Duitsland voert momenteel het voorzitterschap van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).

Duitse minister bezoekt gedenkteken Armenië
Duitse minister bezoekt gedenkteken Armenië (Foto: ANP)

Aanklager vraagt stop proces Decembermoorden

De aanklager heeft de krijgsraad in Suriname gevraagd het proces over de Decembermoorden te stoppen. Daarin is oud-legerleider en huidig president van Suriname, Desi Bouterse, hoofdverdachte. Auditeur Militair (aanklager) Roy Elgin deed dit donderdag tijdens een zitting bij de krijgsraad in Paramaribo.

De zaak is nu geschorst en de krijgsraad beraadt zich nu.

Eigenlijk had Elgin donderdag zijn strafeis tegen onder meer de Surinaamse president moeten uitspreken. Bouterse heeft dit weten te voorkomen door het besluit te nemen om de procureur-generaal opdracht te geven zijn vervolging in dit proces stop te zetten. Grondwetsartikel 148 geeft de president deze bevoegdheid op het moment dat de staatsveiligheid in gevaar is.

Elgin zei dat hij moet voldoen aan de opdracht van de procureur-generaal.

Aanklager vraagt stop proces Decembermoorden
Aanklager vraagt stop proces Decembermoorden (Foto: ANP)

Schansspringer kan anderhalf jaar na val weer fietsen

Schansspringer Nick Fairall heeft deze week gefietst. Nou zal hij ongetwijfeld niet de enige schansspringer op aarde zijn die kan fietsen, maar voor de 26-jarige Amerikaan is het toch een bijzonder moment: bij een zware val van de schans raakte hij vorig jaar zwaargewond en het duurde zelfs een tijd voor hij zijn benen überhaupt kon bewegen. 

Op 5 januari 2015 kwam Fairall hard ten val tijdens trainingen voor de World Cup in Bischofshofen in Oostenrijk, de slotwedstrijd van de beroemde Vierschansentournee. Hij liep daarbij ernstig letsel op aan zijn ruggegraat en het was nog maar de vraag of hij ooit zijn benen nog kon bewegen. In januari van dit jaar was Fairall terug in Bischofshofen, wederom tijdens de Vierschansentournee, maar dit keer als toeschouwer in een rolstoel. 

Hij gaf destijds aan nog altijd als droom te hebben om ooit weer van een schans te springen, als het niet als professioneel schansspringer kan dan toch zeker één keer voor de lol. Gewoon, omdat het dan weer zou kunnen. En omdat hij toch liever een betere laatste sprong heeft dan degene die hem bijna zijn leven kostte. Of het zover gaat komen is natuurlijk nog de vraag - zelf heeft hij er alle vertrouwen in - maar deze week werd weer een stapje gezet: met de hulp van wat vrienden slaagde Fairall erin een klein stukje te fietsen. De weg naar het springen van een schans zal nog erg lang zijn, maar de Amerikaan heeft in elk geval weer een stapje gezet.

'Wet Werk en Zekerheid werkt'

De Wet Werk en Zekerheid (WWZ) werkt goed. Zo hebben werknemers meer zekerheid bij ontslag en lijkt de wet ook meer vaste banen op te leveren. Dat concludeert vakbond FNV donderdag op basis van een analyse van 4500 ontslagdossiers en de cao-afspraken die de bond afgelopen jaar maakte.

Volgens de bond is het percentage schikkingen bij ontslag toegenomen van 65 procent naar 85 procent van het totaal aantal ontslagzaken. De gang naar de kantonrechter is afgenomen van 14 procent naar 9 procent en via het UWV van 21 procent naar 6 procent. De tijd waarin het UWV een zaak behandelt, is teruggelopen tot gemiddeld een maand.

Voor de analyse werden dossiers gebruikt uit het laatste kwartaal van 2014 toen de wet nog niet was ingevoerd en het laatste kwartaal van 2015 na invoering van de WWZ. De wet, die vorige zomer inging, moet ontslag vereenvoudigen maar ook tot meer vaste banen leiden voor flexwerkers.

FNV: Wet Werk en Zekerheid werkt
'Wet Werk en Zekerheid werkt' (Foto: ANP)

Finding Dory breekt ook in Nederland records

Finding Dory is ook in de Nederlandse filmtheaters voortvarend uit de startblokken gekomen. De nieuwe Pixar-film trok donderdag op zijn eerste dag in de bioscopen bijna 35.000 bezoekers. Daarmee beleefde Finding Dory de beste openingsdag ooit voor een animatiefilm in Nederland.

In ons land bracht de animatiefilm over de vergeetachtige blauwe vis op de eerste dag meer dan 300.000 euro op. Ook in de Verenigde Staten is Finding Dory een succes. Daar bracht de Pixar-film in het eerste weekeinde ruim 136 miljoen dollar (120 miljoen euro) op.

In Finding Dory, het vervolg op Finding Nemo uit 2003, gaat Dory op zoek naar haar familie. De animatiefilm is in Nederland te zien in 272 zalen in 144 bioscopen.

Finding Dory breekt ook in Nederland records
Finding Dory breekt ook in Nederland records (Foto: BuzzE)

Weer uitstel besluit derde startbaan Heathrow

Een beslissing over de aanleg van een derde start- en landingsbaan op de Londense luchthaven Heathrow wordt opnieuw uitgesteld, meldt de BBC donderdag. De regering zou deze zomer een besluit nemen, maar daar wordt nu mee gewacht tot de regerende Conservatieve Partij een nieuwe leider en premier heeft gekozen.

De regering van premier David Cameron dubt al jaren over uitbreiding van Heathrow. De drukste passagiersluchthaven van Europa beschikt maar over twee banen, die parallel aan elkaar lopen in de richting oost-west. Na het door hem verloren brexit-referendum wil Cameron in oktober aftreden. Boris Johnson, de vroegere burgemeester van Londen en een voorstander van de brexit, is tegen de uitbreiding van de luchthaven.

Weer uitstel besluit derde startbaan Heathrow
Weer uitstel besluit derde startbaan Heathrow (Foto: ANP)

Kijk sociaal mee hoe mensen eten op Twitch

Twitch was eerst alleen bekend van het streamen van videogames, maar dat al een tijdje voorbij. Na onder andere kunst en muziek te streamen keurt het bedrijf nu ook Social Eating goed.

Met Social Eating zie je mensen eten terwijl ze zichzelf op internet streamen, terwijl ze klessebessen over van alles en nog wat. Bij het checken van een van de videostreams daarnet was een goedbedeelde meid een mandarijn aan het pellen terwijl ze het had waarom ze zo graag Zweeds wil leren. Tja.

Deze trend zelf is niet nieuw. In Zuid-Korea is 'Muk-bang' een rage. Daar eten mensen grote hoeveelheden voor de camera, terwijl er publiek is dat daar naar kijkt. Er zijn betaalde en gratis streaming-diensten. Vaak verdienen die etende mensen met reclame-inkomsten van bedrijven of donaties van het kijkende publiek.

Mocht je jezelf vervelen: hier kun je de categorie op Twitch vinden. Eet en kijk smakelijk!

Twitch Social Eating (Foto: Twitch)

Vrouw heeft seks met bloedzuigers in vagijn

Het wtf-verhaal van de dag neemt ons vandaag mee naar Londen. Daar woont namelijk ene Alex Bogatyriova die er een bizarre fetisj op nahoudt. De 48-jarige moeder heeft namelijk seks met bloedzuigers.

De blondine is al vijf jaar lang verslingerd aan bloedzuigers. Zo liet ze de parasieten aan haar – toen nog – enorme kont hangen. Gevolg: binnen een jaar was ze bijna 60 kilo afgevallen.

"Zo'n tweehonderd bloedzuigers hebben mij geholpen met afvallen", aldus Alex. "Ik liet ze tot twee uur aan mijn kont hangen. Samen hebben ze liters bloed en giffen weggezogen."

Na het afvallen is de liefde voor bloedzuigers gebleven. Ze stopt ze namelijk in haar punani, en de seks is beter dan ooit. "Vroeger moest ik er niets van hebben, van seks. Ik kwam dan ook zelden klaar. Maar nu bereid ik me voor op de seks met mijn man met behulp van bloedzuigers. En de seks is nu beter dan ooit!"

Het blijft niet bij seks en afvallen alleen. Ze stopt ze ook in haar mond. De beestjes helpen haar namelijk met het schoonhouden van haar tanden...

Barcelona: "Neymar tekent nieuw contract"

FC Barcelona-voorzitter Josep Bartomeu heeft in een persconferentie aangegeven dat aanvaller Neymar op korte termijn bijtekent in Camp Nou. Tijdens de bijeenkomst zou hij ingaan op alle brandende vraagstukken zoals de zoektocht naar een nieuwe sponsor, de belastingzaak rondom Neymar, maar natuurlijk ook het contract van de Braziliaanse steraanvaller.

Om aan alle onzekerheid een einde te maken begon Bartomeu met het aankondigen van een nieuw contract voor Neymar. "Een dezer dagen zal hij zijn handtekening onder een nieuwe verbintenis zetten", aldus de bestuurder. "Hij wil bij ons blijven en de club wil ook dat hij blijft. Heel simpel dus."

De laatste maanden werd er met Neymar druk onderhandeld over de nieuwe verbintenis. De 24-jarige Braziliaan ligt momenteel tot 2018 vast, maar zijn nieuwe contract zal waarschijnlijk tot 2021 lopen. Hiermee zijn potentiële kopers bij voorbaat de deur gewezen. Momenteel staat er een gelimiteerde transfersom van 250 miljoen euro in zijn contract, maar het is aannemelijk dat Barcelona deze flink verhoogt.

Multiplayer Uncharted 4 krijgt update

Uncharted 4 krijgt de DLC Lost Treasures. Deze DLC brengt naast een nieuwe map ook nieuwe items, waprs, taunts en boosters. Daarnaast wordt er ook een nieuwe levelsysteem toegevoegd. Mensen kunnen levelen tot level 70, waarbij je bij elk nieuw level wat gratis items krijgt. Daarnaast krijg je bij elke 5 levels een vanity item dat je enkel via het levelsysteem kan verkrijgen.

Ranked Team Deathmatch krijgt ook een poetsbeurt en zal nu via seizoenen verlopen. Seizoen 1 zal van start gaan en 60 dagen duren.

Professor Layton game krijgt vrouwelijke hoofdrolspeler

De reeks van Professor Layton games krijgt een nieuw deel en dit keer zal niet Professor Layton of zijn zoon Alfendi de hoofdrolspeler zijn. De game krijgt namelijk een volledig nieuw vrouwelijk personage.

Volgende maand heeft de ontwikkelaar aangegeven meer informatie naar buiten te brengen. Professor Layton is een serie van puzzel spellen voor Nintendo DS en 3DS

Laytron

Intel en BMW gaan zelfrijdende auto maken

Chipproducent Intel en software-ontwikkelaar Mobileye gaan BMW helpen met het ontwikkelen van een zelfrijdende auto. Dat zeggen bronnen binnen de bedrijven tegen Reuters.

De samenwerking focust zich volgens analisten voornamelijk op een technologie van Mobileye. Het Israëlische bedrijf, dat ook werkt met onder meer Tesla en General Motors, heeft software ontwikkeld waarmee voertuigen snel kunnen reageren op wegsituaties zonder dat daarbij de bestuurder in actie hoeft te komen. De samenwerking wordt vermoedelijk vrijdag bekendgemaakt op een persconferentie.

BMW wil al langer werk maken van de ontwikkeling van zelfrijdende auto's. Eerder deze maand sprak het de wens uit dat in 2021 de eerste voertuigen de weg op moeten gaan.

Intel en BMW gaan zelfrijdende auto maken
Intel en BMW gaan zelfrijdende auto maken (Foto: BuzzT)

Van Morrison kondigt nieuw album aan

Na enkele jaren komt Van Morrison op 30 september met een nieuwe album: Keep Me Singing. De plaat bevat twaalf eigen nummers en een cover van het bluesnummer Share Your Love With Me, eerder ook opgenomen door Aretha Franklin en Kenny Rogers.

Keep me Singing wordt maar liefst het 36ste studioalbum van de Noord-Ierse singer-songwriter, die zelf de productie van de plaat voor zijn rekening nam. Later deze zomer komt de eerste single Too Late uit.

Van Morrison heeft klassiekers als Have I Told You Lately en Brown-Eyed Girl op zijn naam staan. Hij stond een jaar geleden nog in de Heineken Music Hall. Deze zomer maakt Morrison zijn opwachting op de Lokerse Feesten in België, zijn enige optreden in de Benelux.

Van Morrison kondigt nieuw album aan
Van Morrison kondigt nieuw album aan (Foto: BuzzE)

Studenten Delft tonen razendsnelle capsule

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) heeft donderdag de revolutionaire transportcapsule van het Delftse studententeam 'Delft Hyperloop' onthuld. Daarmee gaan ze eind deze zomer de strijd aan met zo'n dertig andere teams in de finale van de Amerikaanse competitie van Elon Musk, de ondernemer achter Tesla en SpaceX. Het razendsnel mensen en goederen vervoeren in een capsule door een vacuümbuis komt hiermee weer een stapje dichterbij.

"Nederland heeft de ambitie om met een sterke kenniseconomie tot de slimste landen van de wereld te blijven behoren. De door TU Delft bedachte Hyperloop is een voorbeeld van een innovatie oplossing op wereldniveau die de toekomstige economische groei en concurrentiekracht van Nederland kan versterken door bij te dragen aan sneller, duurzamer en efficiënter transport", aldus Kamp.

In de finale van de competitie, op een testtraject in Californië, worden de prestaties en snelheden van de capsules gemeten.

Studenten Delft tonen razendsnelle capsule
Studenten Delft tonen razendsnelle capsule (Foto: BuzzT)

Scheldpiet draagt hoofdpietschoenen over

Cabaretier en (voormalig) racist Erik van Muiswinkel heeft donderdag de schoenen van de voormalige 'hoofdpiet' gesigneerd en overgedragen aan Stijn Schoonderwoerd, directeur van het Nationaal Museum van Wereldculturen.

De schoenen die Van Muiswinkel droeg in zijn, door hemzelf als grof racistisch bestempelde, 'hoofdpiet' zijn gekocht door het Afrika Museum in Berg en Dal. Ze werden onlangs voor 1700 euro geveild, omdat Van Muiswinkel niet langer wilde meewerken aan een Sinterklaasjournaal met zwarte pieten en iedereen die daar iets op aan te merken heeft maar een 'domme kankerlul' vindt.

De schoenen, gemaakt van drie kleuren leer, komen te staan in een opstelling die aandacht besteedt aan beeldvorming over 'de Afrikaan' in de populaire cultuur van de twintigste eeuw. Zelf een pietenpak kopen kan overigens ook gewoon maar wees er snel bij voordat ook die pakken verdwijnen.

Van Muiswinkel draagt hoofdpietschoenen over
Scheldpiet zoekt nog even de aandacht (Foto: BuzzE)

'Termijn voor papierwerk hypotheek te kort'

Huizenkopers moeten in het koopcontract een ruimere termijn afspreken om het papierwerk rond een hypotheek te regelen. Dat adviseert de Consumentenbond donderdag. De organisatie constateert dat de doorlooptijd van hypotheekaanvragen oploopt en dat consumenten daardoor steeds vaker in de problemen raken.

Nu staat de afgesproken periode om het papierwerk te regelen op zo'n zes weken. De Consumentenbond raadt aan om daar twee weken 'bij te onderhandelen'. "Vaak blijkt het spannend of de hypotheek wel op tijd rond komt", aldus de belangenorganisatie. Bij het niet rondkrijgen kan de koop afketsen en volgen flinke boetes.

De vertraging in de doorlooptijd komt onder meer door de drukte op de huizenmarkt, strengere verstrekkingsnormen en onderbezetting bij hypotheekverstrekkers, aldus de bond. Ook het onvolledig aanleveren van de benodigde documenten door consumenten speelt een rol.

'Termijn voor papierwerk hypotheek te kort'
'Termijn voor papierwerk hypotheek te kort' (Foto: ANP)

Overdag vaker in de file

We staan overdag steeds vaker in de file. Het aantal files buiten de spits is met 20 procent gestegen. De verkeersdrukte in de ochtendspits steeg met ongeveer 5 procent, in de avondspits was dat 12 procent. Dat blijkt uit cijfers van de ANWB. Die vergeleek de filezwaarte in de eerste zes maanden van dit jaar met die in dezelfde periode in 2015. De filezwaarte is de lengte maal de duur van een file.

Volgens de ANWB heeft de extra drukte meerdere oorzaken, zoals economische groei en ongevallen. Ook wordt het buiten de spitsuren drukker doordat meer mensen de spits gaan mijden.

Uit de cijfers blijkt ook dat weggebruikers in de regio Amsterdam veel meer hinder ondervonden van de files terwijl rond Rotterdam de doorstroming sterk verbeterde. De langverwachte opening van de A4 tussen Delft en Schiedam in december en de verbreding van de A15 Europoort-Rotterdam leidde ertoe dat de filezwaarte in die regio met ruim 10 procent afnam.

Door de opening van de nieuwe A4 is het beruchte verkeersknooppunt op de A13 tussen Rotterdam en Den Haag zelfs uit de filetop 5 verdwenen.

Overdag vaker in de file
Overdag vaker in de file (Foto: ANP)

Inval in Spaans kantoor Google

Spaanse belastinginspecteurs hebben donderdag een inval gedaan in een kantoor van Google in Madrid. Vorige maand werd ook al het hoofdkantoor van de internetgigant in Parijs doorzocht wegens vermoedens van belastingontduiking.

Google zegt volledig mee te werken aan het onderzoek. Het bedrijf liet verder weten zich aan de Spaanse wetten te houden.

Frankrijk, Spanje en andere landen klagen over de manier waarop Google en andere internetbedrijven geld verdienen met onder meer advertenties in een land, maar de opbrengsten wegsluizen. Ook worden vraagtekens gezet bij het opslaan van privégegevens door de bedrijven.

Inval in Spaans kantoor Google
Inval in Spaans kantoor Google (Foto: BuzzT)

NZa houdt tandartsen in de gaten

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gaat 'scherp toezien' of consumenten niet te veel betalen voor hun kronen en bruggen, meldt de toezichthouder donderdag.

Kortingen die tandartsen ontvangen bij de inkoop van deze materialen en technieken, moeten zij volledig doorberekenen aan hun patiënten. "Als zij deze korting in hun eigen zak steken, zijn de patiënten de dupe want zij betalen een te hoge rekening", aldus de NZa.

Aanbieders van mondzorg zouden via internationale constructies met bijvoorbeeld 'papieren' tussen-bv's of inkoopcombinaties (bulk)kortingen in eigen zak steken. Een andere methode is volgens de toezichthouder het via soortgelijke constructies verhogen van de prijs van ingekochte bruggen en kronen zonder dat daar reële kosten tegenover staan.

NZa houdt tandartsen in de gaten
NZa houdt tandartsen in de gaten (Foto: ANP)

BioShock: The Collection aangekondigd

Vanochtend nog een wel heel lekkend gerucht, en nu is het dan officieel: Drie BioShock-games en alle singleplayer-DLC zijn geremasterd voor de huidige machines. Eén bundel voor een prijs van 49,99 euro.

Negen jaar geleden namen Irrational Games en 2K je mee op een reis naar de peilloze diepten van de onderwaterstad Rapture in BioShock. Vijf jaar geleden deed je Rapture opnieuw aan in BioShock 2. Drie jaar geleden pakte je de skyhook en vloog je door de zwevende stad Columbia in BioShock Infinite. En vanaf 16 september kun je deze activiteiten nog eens doen, maar dan in de geremasterde versies in BioShock: The Collection.

De studio Blind Squirrel Games heeft BioShock, BioShock 2 en BioShock Infinite geremasterd voor PlayStation 4, Xbox One en pc. Alleen BioShock Infinite is niet nog eens aangepakt op pc, omdat deze op de hoogste grafische instellingen er nog prima eruit ziet. BioShock: The Collection brengt de titels samen, inclusief alle singleplayer-DLC en nooit eerder vertoonde filmpjes, de Director’s Commentary: Imagining BioShock, met commentaar van Ken Levine. De multiplayer van BioShock 2 is niet beschikbaar in deze bundel.

De gebundelde content voor BioShock: The Collection bevat:

- BioShock

 • Director’s Commentary: Imagining BioShock: een reeks filmpjes met Ken Levine, de creatief regisseur van BioShock en BioShock Infinite, en Shawn Robertson, hoofd animatie van BioShock en animatieregisseur van BioShock Infinite.
 • Museum of Orphaned Concepts: wandel door een door Rapture geïnspireerd virtueel museum waarin je een blik achter de schermen werpt op concepten die nooit zijn gebruikt voor de originele game.
 • Challenge Rooms: ruk je even los van het verhaal van BioShock om puzzels op te lossen en slicers en Big Daddies te verslaan. En achievements of trofeeën te verdienen natuurlijk.


- BioShock 2 (**multiplayer niet inbegrepen)

 • Minerva's Den: een gloednieuw, op zichzelf staand BioShock-verhaal die een kant van Rapture laat zien die je nog niet kende. Om het op te nemen tegen de Lancer Big Daddy moet je extra gevechtsvaardigheden gebruiken, zoals de experimentele Ion Laser en de chaotische plasmid Gravity Well, die alleen beschikbaar is in Minerva's Den.
 • Protector Trials: kruip in de huid van een Big Daddy uit de Alpha Series die vlak voor de gebeurtenissen uit BioShock 2 ontwaakt.

- BioShock Infinite

 • Burial at Sea - uitbreidingspacks Episode 1 en 2: dit grote, tweedelige DLC-pack maakt de BioShock-trilogie compleet door terug te gaan naar het begin. Ga terug naar Rapture, vlak voor de gebeurtenissen uit de originele BioShock!
 • Uitbreidingspack Clash in the Clouds: versla 60 uitdagingsgolven op vier extra maps, verover het klassement en ontgrendel gebieden die je kunt verkennen in het museum The Columbian Archaeological Society.
 • Columbia's Finest Pack: combineert de content van het Industrial Revolution Pack en het Upgrade Pack en bevat 500 Silver Eagles, vijf Lock Picks, zes unieke uitrustingsvoorwerpen en twee wapenupgrades: Comstock’s China Broom Shotgun en Comstock’s Eagle Eye Sniper Rifle.

BioShock: The Collection komt uit voor Xbox One, PlayStation 4 en pc is vanaf 13 september verkrijgbaar in Noord-Amerika, vanaf 15 september in Australië en vanaf 16 september in de rest van de wereld.

Chaos op wegen naar modderig Rock Werchter

Een teleurstelling voor menig festivalganger op weg naar Rock Werchter: er heerst chaos op de wegen naar het Belgische festival, waardoor velen de opening moeten missen.

Festivalgangers stonden donderdagochtend vroeg al uren in de file. De festivalorganisatie twitterde nog voor het middaguur dat veel parkeerplaatsen vol waren. Vanwege de overlast door hevige regenval is het aantal parkeerplaatsen in de omgeving van de festivalweide gehalveerd.

Het Vlaams Verkeerscentrum deed een dringende oproep om gebruik te maken van de wat verder gelegen parkeerplaatsen om vanuit daar met een gratis pendelbus naar het terrein en de campings te reizen. Bezoekers die maar één dag naar het festival gaan, hebben zelfs geen toegang tot de parkeerplaats en worden verzocht om met het openbaar vervoer te komen.

Houtsnippers
De organisatie is de afgelopen dagen druk bezig geweest het kletsnatte terrein klaar te maken door stalen platen op de grond te leggen en zo'n 7000 kubieke meter houtsnippers over campingpaden te storten. Op Twitter wordt gekscherend al geadviseerd om met de boot naar het festival te komen.

Rock Werchter duurt tot en met zondag en gaat donderdag van start met Sir Paul McCartney als grote headliner. Voordat de ex-Beatle op het podium klimt mag zijn landgenoot Ellie Goulding het publiek vast opwarmen. Later passeren onder anderen Jake Bugg, Kaiser Chiefs, The London Souls en James Blake de revue.

Chaos op wegen naar modderig Rock Werchter
Chaos op wegen naar modderig Rock Werchter (Foto: BuzzE)

Winkel verloot geweer voor Orlando

De eigenaren van een Amerikaanse wapenwinkel in een voorstad van Chicago hebben een nogal bizarre manier gevonden om geld voor de slachtoffers van het bloedbad in Orlando in te verzamelen. Zij verloten een AR-15, een semi-automatisch geweer, vergelijkbaar met het wapen dat in Orlando is gebruikt.

"We wilden wat doen voor het verlies aan levens en de gewonden", verklaart wapenhandelaar en mede-eigenaar Bert Irslinger jr. donderdag in The Chicago Tribune. De winkeluitbaters in het stadje McHenry zeggen geen politiek statement te willen maken en dat zij niemand met hun verloting willen kwetsen.

De moeder van een man die omkwam door een andere schietpartij, die in een bioscoop in Aurora, denkt daar in de Amerikaanse krant anders over. De vrouw uit de regio van de winkel noemt het een ongepaste publiciteitsstunt.

De winkel zal de winnaar van het geweer bekendmaken op 31 juli. Op die dag opent Second Amendment Sports namelijk een nieuwe schietbaan en nieuwe showroom.

Winkel verloot geweer voor Orlando
Winkel verloot geweer voor Orlando (Foto: ANP)

Johnson geen kandidaat Brits premierschap

Het boegbeeld van de campagne om de Britten uit de Europese Unie te loodsen, Boris Johnson, heeft donderdag bekendgemaakt geen leider van de Conservatieve partij en geen premier te worden. Hij beantwoordde na zijn korte verklaring geen vragen van de pers.

Premier David Cameron heeft na het referendum zijn vertrek aangekondigd. De Conservatieve Cameron is voorstander van lidmaatschap van de EU en voor hem was de uitslag van het referendum een nederlaag. Een kleine meerderheid stemde voor de brexit.

Aanvankelijk bestond er verwarring, omdat Engelse media tegenstrijdige berichten over de kandidatuur van Johnson hadden verspreid.

Johnson geen kandidaat Brits premierschap
Johnson geen kandidaat Brits premierschap (Foto: ANP)

Inbreker vast op damestoilet

De politie heeft donderdag met gemak een 25-jarige inbreker kunnen arresteren. De Bulgaar zat opgesloten in het damestoilet van een Tilburgse café waar hij had ingebroken en kon geen kant meer op.

De eigenaar van een café aan de Bredaseweg in Tilburg wilde donderdagochtend zijn zaak openen. De man zag meteen dat er iets goed mis was. Er was een raam opengebroken en her en der lagen spullen klaar om meegenomen te worden.

De cafébaas zag ook dat het licht in het damestoilet brandde. Dat licht wordt geactiveerd door een bewegingssensor. Er moest dus iemand op het toilet zitten. De deurklink werd meteen vastgezet, waarna een stem klonk die zei eruit te willen. Zo niet dan zou er door de deur worden geschoten.

Het bleek bluf. De gealarmeerde politie opende de toiletdeur en hield de inbreker aan. Hij had geen vuurwapen.

Inbreker vast op damestoilet
Inbreker vast op damestoilet (Foto: BuzzO)

OM wil afzien van vervolging Joris Demmink

Het Openbaar Ministerie (OM) wil afzien van verdere vervolging voor kindermisbruik van oud-topman van het ministerie van Veiligheid en Justitie, Joris Demmink. Behalve eerder gedane aangiften heeft het onderzoek hiernaar geen bewijs opgeleverd, aldus het OM.

Het onderzoek werd gedaan nadat het gerechtshof in februari 2014 opdracht voor de vervolging had gegeven. Het OM deed onderzoek naar de betrokkenheid van Demmink bij de verkrachting in de jaren 1995-1997 van twee - destijds - minderjarige jongens in Turkije.

Tegelijkertijd met dit strafrechtelijk onderzoek is een uitgebreid oriënterend feitenonderzoek ingesteld, waarbij de Rijksrecherche alle signalen van seksueel misbruik door Demmink heeft onderzocht. Uit dat onderzoek is geen enkel vermoeden van strafbaar handelen door Demmink gebleken.

OM wil afzien van vervolging Joris Demmink
OM wil afzien van vervolging Joris Demmink (Foto: ANP)

Bertens klopt angstgegner Barthel op Wimbledon

Kiki Bertens is voor het eerst in haar carrière doorgedrongen tot de derde ronde van Wimbledon. De Nederlandse tennisster (WTA-28) was met 6-4 en 6-4 te sterk voor haar Duitse angstgegner Mona Barthel (WTA-68).

Barthel had in de elf onderlinge ontmoetingen al negen maal van Bertens gewonnen, maar ditmaal was de Nederlandse er alles aan gelegen om de Duitse te kloppen. De wedstrijd begon met drie breaks op rij, waarna Bertens de eerste was die haar servicegame won en direct daarna de beslissende break in de eerste set plaatste. Barthel stribbelde nog wel even tegen, maar nadat de Nederlandse breakpoints overleefd had ging ze beter spelen en domineren in de rally's.

In het tweede bedrijf kwam Bertens al snel een dubbele break voor te staan. De Nederlandse kon op 5-2 de wedstrijd uitserveren, maar was een game niet bij de les en leverde een break in. De volgende servicegame was het wel raak, waardoor ze doordrong tot de beste 32.

In de derde ronde wacht de winnares van het duel tussen de Roemeense Simona Halep (WTA-5) en de ver op de wereldranglijst afgezakte Italiaanse Franceska Schiavone (WTA-111).

Bertens klopt angstgegner Barthel op Wimbledon (Pro Shots / Joep Leenen)
Bertens klopt angstgegner Barthel op Wimbledon (Pro Shots / Joep Leenen)

Zeer grote brand vrije school Zutphen

Een zeer grote brand in de basisschool van Vrije School de Berkel in Zutphen houdt de brandweer flink bezig. De naastgelegen middelbare school is vanwege de rookontwikkeling ontruimd. De 1100 leerlingen mogen naar huis. Er zijn geen gewonden gevallen.

De kinderen van de basisschool zijn in een andere naburige school opgevangen. Diverse brandweerkorpsen zijn ingezet om de brand te blussen. Ook is een hoogwerker en materiaal voor waterwinning ingezet.

Vanwege de rookontwikkeling is een meetploeg ingeschakeld en roept de Veiligheidsregio inwoners van Zutphen op om ramen en deuren gesloten te houden. Uit verschillende woonwijken kwamen klachten over de rook. De brand zou zijn ontstaan in de c.v. ruimte van de basisschool. 

Update:

De school wordt inmiddels als verloren beschouwd. De basisschoolkinderen zijn inmiddels door de ouders opgehaald uit het nabijgelegen winkelcentrum. De brandweer heeft een grote boom naast de school om moeten zagen om de brand beter te kunnen bestrijden.

IKEA VS roept ladekasten terug na dood kleuters

In de Verenigde Staten en Canada worden 27 miljoen ladekasten van onder andere het type Malm terug geroepen door IKEA. Aanleiding is de dood van drie kinderen die onder een soortgelijke kast terecht kwamen toen deze omviel. In beide landen is de bewuste kast inmiddels niet meer te verkrijgen.

IKEA adviseert consumenten om de kasten te verwijderen uit kamers waar kinderen kunnen komen. Tevens wordt een gratis montageset aangeboden om de kasten aan de muur te kunnen bevestigen.

In Nederland blijft de kast gewoon te koop heeft IKEA Nederland laten weten. Dit heeft te maken met de verschillende richtlijnen in Amerika en Europa. In de Europese gebruiksaanwijzingen is verplicht opgenomen dat de kasten aan de muur verankerd dienen te worden. Volgens een woordvoerder zijn er nog nooit incidenten geweest met kasten die in de muur waren verankerd.

Culinaire kolder in Brothers Green: EATS!

Ze reizen de hele wereld over om in een vluchtige aflevering zoveel mogelijk te weten te komen van de culinaire gebruiken van het bezochte land, in een MTV-stijl, dus met veel humor en de nodige kolder. Brothers Green: EATS, met een team bestaande uit de broers Josh en Mike Greenfield, is perfect voor kijkers die houden van koken met humor. FOK! sprak met ze in Rotterdam, waar de heren een opname hadden gepland voor een aflevering in het tweede seizoen.

Sylvana Simons op podium Lowlands

Mojo heeft donderdag het Llowgenda-programma voor de 24ste editie van Lowlands bekendgemaakt.

Onder anderen presentatrice en kandidaat-kamerlid van DENK Sylvana Simons, staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Klaas Dijkhoff, Groen Links-fractievoorzitter Jesse Klaver en acteur Nasrdin Dchar staan op het podium in de X-Ray. In deze tent 'vertellen opiniemakers, provocateurs als Sylvana, revolutionairen en rücksichtslozen alles over hun heetste vuren, koudste kermissen en de drive om door te gaan', aldus de organisatie.

Lowlands vindt van 19 tot en met 21 augustus plaats op het Evenemententerrein Walibi Holland in Biddinghuizen. Op andere podia staan onder meer ook Muse, Disclosure, LCD Soundsystem, Sigur Ros en The Last Shadow Puppets.

Sylvana Simons op podium Lowlands
Sylvana Simons op podium Lowlands (Foto: BuzzE)

Zelda: Breath of the Wild winstgevend bij meer dan twee miljoen sales

Nintendo liet tijdens de afgelopen E3 veel zien van The Legend of Zelda: Breath of the Wild. In een recente investor meeting heeft Nintendo haar doelen bekendgemaakt voor de game.

Om de productiekosten eruit te halen moet de game globaal minstens twee miljoen keer verkopen. Dit telt de aantallen van beide versies (Wii U en NX) bij elkaar op. In Japan wordt de game als succes beschouwd als het daar minstens driehonderdduizend keer verkocht wordt.

Miyamoto geeft verder aan dat er op dit moment honderd man werkt aan de game, maar dat er driehonderd mensen in de credits verschijnen. Miyamoto en Takahashi geven samen aan dat het werk dat gestopt is in Breath of the Wild nuttig zal zijn voor toekomstige titels. Door game-engines nog een keer te gebruiken, kan Nintendo ontwikkelingstijden verkorten. 

We gaan het allemaal meemaken. The Legend of Zelda: Breath of the Wild lanceert in 2017 voor Nintendo Wii U en Nintendo NX.

Deense politie pakt cash van asielzoekers af

De Deense politie heeft voor het eerst cash ingenomen van asielzoekers. Beambten namen dinsdagavond ongeveer 80.000 kroon (10.750 euro) af van vijf Iraniërs die met vervalste documenten op de luchthaven van Kopenhagen waren geland en asiel aanvroegen.

Volgens een omstreden wet die in februari in werking trad moeten asielzoekers in Denemarken geld en sieraden die meer dan 10.000 kroon (1344 euro) waard zijn afstaan, als bijdrage aan de kosten voor huisvesting en levensonderhoud.

Deense politie pakt cash van asielzoekers af
Deense politie pakt cash van asielzoekers af (Foto: ANP)

Zes rolstoeltennissers gekwalificeerd voor Spelen

De rolstoeltennisploeg voor de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro dit jaar is vandaag bekendgemaakt. Het NOC*NSF heeft de voordracht van de Koninklijke Nederlandse Lawn Tennis Bond (KNLTB) gehonoreerd, wat betekent dat Jiske Griffioen, Aniek van Koot, Marjolein Buis, Diede de Groot, Maikel Scheffers en Tom Egberink nu definitief naar de Spelen mogen. 

Alle tennissers nemen deel aan zowel het enkel- als dubbelspel. Het zestal heeft hun kwalificatie te danken aan hun plek op de wereldranglijst. Voor Griffioen (nummer 1 van de wereld) worden dit haar vijfde Spelen. In Londen vier jaar geleden won zij brons in het enkelspel en zilver in het dubbelspel samen met Aniek van Koot (nummer 4 op de mondiale ranglijst). Die laatstgenoemde wist in Londen ook het zilver in het enkelspel te behalen en mag zich nu opmaken voor haar tweede Paralympische Spelen. Marjolein Buis (5e) gaat ook voor de tweede keer naar de Spelen. In Londen strandde zij in de kwartfinales maar wist wel samen met Esther Vergeer goud te pakken in het dubbelspel. 

Bij de heren wist Maikel Scheffers (9e) op de Spelen in Peking in 2008 zijn grootste prestatie neer te zetten. Hier pakte hij het brons. Vier jaar later strandde hij in Londen op de vierde plaats. Tom Egberink (13e) mag zich opmaken voor zijn tweede Spelen, samen met Scheffers zal hij ook uitkomen in het dubbelspel.

De 19-jarige Diede de Groot maakt haar debuut in Rio. Op dit moment is zij zevende van de wereld.  

Maikel Scheffers in actie op de Australian Open (Foto: Getty Images)

Rita Ora in ziekenhuis door uitputting

Rita Ora is met uitputtingsverschijnselen in het ziekenhuis opgenomen. Op Instagram deelde de zangeres donderdag een kiekje van zichzelf aan het infuus in een ziekenhuisbed.

Bij de foto schreef ze: "Vandaag was best heftig maar ik sla me erdoor heen, bedankt allemaal voor jullie steun, ik houd van jullie!" De tekst sluit ze af met de hashtag '#exhaustionisreal', oftewel 'uitputting is echt.'

Eerder op de dag leek er niks aan de hand, toen plaatste Rita nog foto's en video's van een shoot. Ook trad de Britse zangeres afgelopen weekend nog op het Glastonbury Festival.

Rita Ora in ziekenhuis door uitputting
Rita Ora in ziekenhuis door uitputting (Foto: BuzzE)

Cher zegt sorry voor bom-emoji

Cher heeft haar excuses aangeboden voor haar tweet na de aanslag op het vliegveld van Istanboel. Daarin gebruikte ze emoji's van een bom en een explosie, waarop ze veel negatieve reacties kreeg.

De zangeres twitterde woensdag: "Ik heb nagedacht over mijn bom-emoji op een slechte plek en ongevoelig moment. Er is geen excuus. Ik ben eraan gewend om emoji's te gebruiken om meer te zeggen dan 140 tekens. Sorry." Ze eindigde de tweet met een emoji van een huilend gezichtje.

"We bidden allemaal voor de onschuldige mensen op het vliegveld van Turkije", schreef de 70-jarige zangeres dinsdag.

Cher zegt sorry voor bom-emoji
Cher zegt sorry voor bom-emoji (Foto: BuzzE)

'Fusie overheidsbanken kan 3 miljard schelen'

Het samenvoegen van drie overheidsbanken kan een besparing van 3 miljard euro opleveren. Dat staat in een onderzoeksrapport in opdracht van oud-voorzitter Jeroen Kremers van het Nederlandse Investerings Agentschap, dat donderdag wordt aangeboden aan minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem.

Waterschapsbank NWB, gemeentebank BNG, ontwikkelingsbank FMO en de financieringsregelingen van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) zouden volgens het rapport moeten worden samengevoegd in een nieuwe Nederlandse Financieringsinstelling voor Economische Ontwikkeling (NFEO). Nu lekt door versnippering en hiaten tussen de verschillende instellingen nog veel geld weg.

Volgens Kremers is Nederland het enige land zonder nationale investeringsbank. "Door één organisatie in te richten komt er meer slagkracht, kan beter worden geprofiteerd van Europese middelen, en kunnen we beter samenwerken met nationale investeringsbanken in bijvoorbeeld Duitsland", zegt hij in een toelichting.

'Fusie overheidsbanken kan 3 miljard schelen'
'Fusie overheidsbanken kan 3 miljard schelen' (Foto: ANP)

Sylvana discrimineert zelf ook!

Sylvana Simons blijkt niet Roomser dan de paus. Ze discrimineert namelijk zelf ook, zo blijkt uit haar twitteraccount.

"Mama stuurt een foto van haar op mijn leeftijd", schrijft Sylvana vandaag een jaar geleden. "Da's effe schrikken. "Ik lijk zó op haar, weet nu dat ik ook een kromme Chinees word."

Met haar tweet schopt de excuusnegerin alle Chinezen tegen het zere been. En de kromme in het bijzonder...

Sylvana
De bewuste tweet

Judi Dench kreeg tattoo voor 81e verjaardag

Het is nooit te laat voor een eerste tattoo. Dat heeft actrice Judi Dench bewezen door op haar 81e nog een tatoeage te laten zetten.

Het inktplaatje was een verjaardagscadeau van haar dochter Finty, zo vertelde Judi aan de krant Mirror. Ze liet de tekst Carpe Diem op haar pols vereeuwigen. "Dat is mijn motto: pluk de dag."

Het toneelgezelschap waarmee Judi op het podium stond toen ze de tattoo in december liet zetten maakte er graag grapjes over. "Ze zeiden altijd dat er 'vis van de dag' stond."

Judi Dench kreeg tattoo voor 81e verjaardag
Judi Dench kreeg tattoo voor 81e verjaardag (Foto: BuzzE)

Minder 50-plussers in de ww

Het aantal 50-plussers dat een ww-uitkering aanvraagt, is voor het eerst sinds jaren afgenomen. Eind mei werden 211.000 ww-uitkeringen verstrekt aan 50-plussers, 5000 minder dan twee maanden eerder, zo maakte uitkeringsinstantie UWV donderdag bekend.

Het aantal uitkeringen aan 50-plussers is in de afgelopen zes jaar verdubbeld. Nadat de stijging de afgelopen periode al afvlakte, is nu voor het eerste een daling zichtbaar aldus UWV.

Minder 50-plussers in de ww
Minder 50-plussers in de ww (Foto: ANP)

Kleiner verlies voor HEMA

HEMA heeft het afgelopen kwartaal minder verlies gedraaid. Eind vorig jaar werd een reeks van slechte resultaten doorbroken en de positieve ontwikkelingen voor de warenhuisketen hebben zich in het begin van dit jaar voortgezet, zo blijkt uit de cijfers over het eerste kwartaal.

De omzet groeide met 2,2 procent naar ruim 270 miljoen euro ten opzichte van een jaar eerder. De keten spon garen bij een groeiend marktaandeel in eten en drinken en kleding. Er werd meer kleding verkocht en bovendien tegen minder hoge kortingen. Daardoor pakte het verlies met 14,7 miljoen euro bijna 5 miljoen euro lager uit dan een jaar eerder.

De buitenlandse groei van HEMA gaat met horten en stoten. De krimp in België werd ruimschoots gecompenseerd met goede resultaten in Frankrijk.

Kleiner verlies voor HEMA
Kleiner verlies voor HEMA (Foto: ANP)

'Nieuwe Pokťmon gelekt'

Pokémon Sun en Pokémon Moon komen binnenkort uit, en dat betekent dat je weer een hele nieuwe regio kan ontdekken met gloednieuwe pokémonvriendjes. Of pokémon-nachtmerries, als deze lek waar blijkt te zijn.

De nieuwe Pokémon werden gelekt op internet-afvoerputje 4chan, en waarschijnlijk is een Russische gamewinkel verantwoordelijk voor de lek door per ongeluk de pokémon te onthullen voor het embargo was opgeheven. We weten dat na 721 pokémon je onderhand alles wel hebt gehad en dat nieuwe originele concepten moeilijk zijn, maar deze Pokémon... tsja, gotta see it to believe it.

Met deze Pokémon ga je Alola straks ontdekken:

Pokemon1
Vis die je meeneemt naar je studentenkamer in een stomdronken bui na een avondje stappen.


Pokemon2

Het werk van Picasso in Pokémon-vorm.

Pokemon3

Iets wat lijkt op een goedkope Chinese namaak van pikachu.

Pokemon4

Eeh...

Pokemon5

Wat er zou gebeuren als het monster van Loch Ness en Bob Marley samen een kind zouden krijgen.

Pokemon6

Als er iets malaria zou kunnen overdragen in de Alola-regio, zou het deze pokémon zijn.

Pokemon7

Wat dit ook mag zijn.

De pokémon zijn niet bevestigd door Nintendo zelf, dus neem het nieuws met een korreltje zout. Pokémon Sun en Pokémon Moon komen op 18 november 2016 uit voor de Nintendo 3DS.

'Monster van Loch Ness dood gevonden'

Het Monster van Loch Ness is niet meer. Haar ontzielde lichaam is namelijk aangespoeld op de kust van het Schotse meer. Dit concludeert een Schot althans.

De man in kwestie liet deze week zijn hond uit aan het meer Loch Ness, toen hij ineens een gigantisch lijk zag liggen. "Ik heb haar gevonden", vertelt de beste man. "Ik heb Nessie gevonden. Het legendarische monster is dood."

Al decennialang is 'Nessie' een heus mysterie. Omdat de Schot nu eindelijk het bewijs voor het bestaan van het fameuze monster heeft gevonden, heeft hij foto's van het karkas gemaakt en opgestuurd naar een dierenreddingscentrum. Laatstgenoemde heeft de foto's vervolgens via Facebook gedeeld.

Naar verluidt zijn de beelden echter nep. Het zou hier namelijk gaan om een pop uit een televisieshow. Jaja, en Sylvana stapt over naar de PVV...

Turkse politie doet invallen in Istanbul

De Turkse politie heeft donderdag invallen uitgevoerd in Istanbul en Izmir gericht tegen mogelijke cellen van terreurorganisatie Islamitische Staat, meldde staatspersbureau Anadolu. De invallen komen twee dagen na de drievoudige zelfmoordaanslag op de luchthaven Atatürk bij Istanbul waarbij 42 mensen werden gedood.

Antiterrorisme-eenheden van de politie deden invallen in drie volkswijken van Istanbul, Pendik, Basaksehir and Sultanbeyli. Negen vermoedelijke militanten, die in contact stonden met IS-strijders in Syrië, werden aangehouden tijdens invallen in drie districten in Izmir, zei het persbureau. Zij worden verdacht van de financiering, werving en het verstrekken van logistieke steun aan de soennitische terreurgroepering.

Turkse politie doet invallen in Istanbul
Turkse politie doet invallen in Istanbul (Foto: ANP)

Evacuatie 12.000 inwoners Oranienburg

In het Duitse Oranienburg zijn donderdag 12.000 bewoners geëvacueerd om een bom uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk te kunnen maken. De autoriteiten hebben de bewoners gesommeerd hun huizen vanaf acht uur in de ochtend te verlaten.

Rond het middaguur zou de bom van 250 kilo geruimd moeten zijn, is de verwachting. De 'blindganger' van Amerikaanse makelij is uitgerust met een chemische ontsteker. In het gebied met een straal van een kilometer waar de bom ligt, zijn een ziekenhuis, een verpleeghuis, zeven kinderdagverblijven en kleuterscholen, vijf scholen en twee treinstations.

Oranienburg werd in de oorlog door de geallieerden vaak gebombardeerd vanwege de daar liggende wapenfabrieken. De bom die donderdag onschadelijk wordt gemaakt, is de 195e in Oranienburg. Bij de vindplaats liggen mogelijk nog drie niet-ontplofte bommen.

Evacuatie 12.000 inwoners Oranienburg
Evacuatie 12.000 inwoners Oranienburg (Foto: ANP)

Ombudsman onderzoekt lessen uit Q-koorts

De Nationale ombudsman Reinier van Zutphen gaat onderzoeken welke lessen de overheid heeft getrokken uit de aanpak van de Q-koorts. Indertijd zijn veel mensen besmet geraakt, omdat de overheid lang wachtte met het informeren over de risico's van de ziekte.

De ombudsman kijkt onder meer naar aanpassingen in het beleid of regelgeving van de ministeries van Economische Zaken en Volksgezond, Welzijn en Sport (VWS) om besmetting van mensen in de toekomst te voorkomen. Het onderzoek van de ombudsman is vermoedelijk eind dit jaar klaar.

Q-koorts bestaat nog steeds en mensen kunnen nog altijd door dieren worden besmet. Door juridische procedures zijn de verhoudingen tussen slachtoffers van de ziekte en de overheid verhard.

Aanbevelingen

Vier jaar geleden was er ook al een onderzoek van de Nationale ombudsman naar Q-koorts. De toenmalige ombudsman Alex Brenninkmeijer deed toen een aantal aanbevelingen. Een deel daarvan is nooit opgevolgd. Zo heeft de overheid nooit excuses aangeboden of slachtoffers financieel gecompenseerd.

De Stichting Q-support heeft van het ministerie van VWS 10 miljoen euro gekregen om vijf jaar lang patiënten te begeleiden en te adviseren en om onderzoek naar de ziekte op te zetten.

Ombudsman onderzoekt lessen uit Q-koorts
Ombudsman onderzoekt lessen uit Q-koorts (Foto: ANP)

Paul Elstak aan het kleuren geslagen

Dj Paul Elstak heeft een nieuwe hobby gevonden: kleuren. De Rotterdamse hardcore-dj verslijt het ene kleurboek voor volwassenen na het andere.

"Ik heb kleurpatronen en heel veel stiften aangeschaft, met dikke en dunne punten", zegt de 50-jarige dj aan het AD. De eerste keer dat hij met een viltstift aan de slag ging, heugt hem nog steeds. "Ik was gelijk drie uur aan het inkleuren geslagen, met mijn hoofd gebogen over het kleurboek. De dag erna kon ik niet opstaan, ik had zo'n stijve nek. Daar had ik wel even last van."

Naar eigen zeggen is Elstak, die twee weken geleden nog in het huwelijksbootje stapte, aan het kleuren geslagen om zijn hoofd leeg te maken. Net als trainen, voegt hij toe. "Vanaf december train ik met een personal trainer en het is weliswaar pittig, maar ik kan het iedereen aanraden die stress heeft."

Paul Elstak aan het kleuren geslagen
Paul Elstak aan het kleuren geslagen (Foto: BuzzE)

Eerste landelijke netwerk internet der dingen

Nederland is het eerste land met een landelijk dekkend LoRa-netwerk voor het internet der dingen. Er zijn meerdere partijen die werken aan een Lo-Ra-netwerk, maar KPN is er als eerste in geslaagd het landelijk dekkend te krijgen.

Bij het zogenoemde internet of things worden apparaten met elkaar en met het internet verbonden. Op die manier kunnen bijvoorbeeld slimme energiemeters en allerlei andere sensoren gegevens uitwisselen. Het LoRa-netwerk heeft als voordeel dat het weinig energie verbruikt en is daardoor veel geschikter voor dit doel dan bestaande netwerken.

Volgens KPN is er steeds meer vraag naar netwerkmogelijkheden die zuinig zijn met stroom. Schiphol maakt al gebruik van het netwerk voor bagageafhandeling, op station Utrecht Centraal worden in een proef wissels ermee in de gaten gehouden en in de Rotterdamse haven werken dieptemeters ermee.

Eerste landelijke netwerk internet der dingen
Eerste landelijke netwerk internet der dingen (Foto: BuzzT)

Ajax wil contractverlenging Overmars

De raad van commissarissen van Ajax geeft aan vier jaar verder te willen met de directeur voetbalzaken Marc Overmars. De voormalige vleugelspeler van de Amsterdammers heeft een contract tot 1 juli 2017. 

Na het vertrek van Frank de Boer leek ook Overmars te gaan vertrekken. Everton zag in Overmars een kandidaat om het technisch beleid van de club in goede banen te gaan leiden. 

De Telegraaf meldt dat de rvc al een 'ei heeft gelegd' over de positie van Overmars. Volgens de good-governance code staat een contract voor onbepaalde tijd in de weg, waardoor Overmars met vier jaar zal verlengen. 

'Megatransfer Sagan, Bora wordt topploeg'

De ProContinentale wielerploeg Bora-Argon 18 heeft een megaslag geslagen op de transfermarkt. Naar verluidt rijdt niemand minder dan wereldkampioen Peter Sagan volgend jaar voor de Duitse ploeg. Er werd al een tijd over gespeculeerd, maar de deal lijkt nu dan echt rond te zijn voor de renner van de na dit jaar opgeheven ploeg Tinkoff-Saxo. 

Fietsbouwer Specialized maakt de deal mogelijk. Zij hebben een persoonlijk contract met Sagan en gaan nu ook samenwerken met Bora. Het bedrijf zal dan ook de vier tot vijf miljoen euro ophoesten die nodig is voor de transfer van de gewilde Slowaak. Niet alleen Specialized, ook het Duitse sanitairbedrijf Hansgrohe wordt bij de ploeg gehaald, waardoor het budget plotseling groot genoeg lijkt om een zeer serieuze World Tour-ploeg te worden.

Sagan is niet de enige die naar het team komt. Sterker nog, hij is niet eens de enige Sagan: ook zijn jongere broertje Juraj, die hem vorige week nog versloeg in de nationale titelstrijd, komt mee naar Bora. Dat geldt ook voor de sterke Poolse klimmer Rafal Majka en de minder bekende Slowaken Michael Kolar en Erik Baska. 

Wereldwielerbond UCI staat overigens pas vanaf 1 augustus transfers toe, dus tot die tijd zal het vermoedelijk nog niet honderd procent officieel gemaakt worden. 

EK Vandaag - Donderdag 30 juni

Het nieuwe voetbalseizoen is officieel al begonnen, maar voor 8 landen is de afsluiting van het vorige nog volop bezig. Nog 7 wedstrijden in het Europees Kampioenschap zijn te spelen en de vraag is: Wie gaat er winnen? Vandaag de eerste kwartfinale op het programma: Polen - Portugal.

Speelschema 

Tijd Ronde Thuis Uit Plaats
21:00 Kwartfinale Polen Portugal Marseille


Polen - Portugal

Polen en Portugal zijn niet al te aanvallend bezig geweest in het toernooi en vooral de laatste hadden nog de nodige moeite om hier te komen. Het defensieve spel van de Polen heeft wel vrij veel succes gehad: Een omhaal van Xherdan Shaqiri was het enige wapenfeit dat de Polen in eerdere wedstrijden wist te nekken. Daardoor waren penalties nodig tegen Zwitserland, maar die namen ze uitmuntend, iets wat Granit Xhaka vergat. De Portugezen hadden nog meer moeite, ze wonnen geen wedstrijd in een groep met IJsland, Oostenrijk en Hongarije en ook tegen Kroatië was er een bloedeloze 0-0 na 90 minuten. In de verlenging wisten de Portugezen dan toch nog een keertje te scoren en dus staan ze hier, maar het zal echt beter moeten willen ze van dit stugge Poolse elftal winnen.

Polen - Portugal is geen echte klassieker, maar tot 10 wedstrijden tegen elkaar kwamen ze wel. De Portugezen hebben het vaak lastig tegen de Polen. Op weg naar het WK van 1978 verloren de Portugezen thuis met 0-2, zes jaar later wisten de Portugezen echter twee keer te winnen. Wat recenter, op weg naar het EK 2008, won Polen thuis met 2-1 en werd het in Lissabon 2-2. Toch kwamen de Portugezen uiteindelijk wel verder. Ook werd er 2 keer op een WK-eindronde gespeeld. In 1986 won Polen met 1-0, maar in 2002 won Portugal met 0-4. Toch konden beide ploegen toen na de groepsfase naar huis.

Wedstrijd van toen

Portugal speelde al eens eerder op 30 juni een wedstrijd op het EK. Nederland was in 2004 de tegenstander en had eigenlijk helemaal niet geimponeerd op dat toernooi. Portugal ook niet echt, maar toch mocht een van de twee naar de finale. En met recht waren dit de Portugezen. In de eerste helft waren zij duidelijk beter en was het Ronaldo die ze verdiend op voorsprong zette. Edwin van der Sar was misschien wel de belangrijkste man bij Nederland die twee keer de 2-0 voorkwam. In de tweede helft was het dan toch gebeurd. Maniche, een naam die we in Nederland niet voor het laatst hoorden, scoorde een fantastische goal. Pas na de gelukkige 2-1 door een eigen doelpunt ging Nederland voetballen. Te laat, want ondanks een aantal goede mogelijkheden zat scoren er niet meer in. Nederland was tot de halve finales gekomen, maar zonder enige indruk achter te laten op het gehele toernooi. Wat een vreemd jaar.

Thijs ontmoet Eva

Kennen jullie Thijs uit Alkmaar nog? De 18-jarige fan van Flikken Maastricht die het syndroom van Down heeft? In april was hij ineens verdwenen om op te duiken in Maastricht op zoek naar Eva van Dongen.

Dit verhaal is ook doorgedrongen tot de cast van Flikken Maastricht. Angela Schijf (die Eva speelt) is erg gecharmeerd van de actie en stuurt Thijs een uitnodiging om eregast te zijn op de set. En zo reist Thijs opnieuw naar Maastricht, niet met de trein maar samen met zijn moeder met de auto.

"Thijs heeft een eigen mening en hij weet wat hij wil”, vertelt zijn moeder. “Als hij niet bereikbaar wil zijn, dan zet hij doodgewoon zijn telefoon uit. Dat deed hij ook toen hij in april naar Maastricht ging."

Thijs wacht ondertussen geduldig af. Zittend op de trottoirrand tegenover de woning waarin wordt gefilmd, spreekt hij met een meisje dat vandaag een rol in de scène heeft. Hij krijgt verder uitleg over het ‘klapbord’ dat bij filmopnames wordt gebruikt. Even later verschijnt Eva in de deuropening. Ze loopt rechtstreeks op Thijs af en geeft hem een hand, kort daarna een high-five en omhelst hem tenslotte. "Dat heeft nog nooit een man voor mij gedaan, zo’n eind reizen alleen maar om mij te zien!” Mooier had zij het niet kunnen zeggen. Thijs geniet zichtbaar.

Als Eva hem vraagt of hij héél stil kan zijn, zegt hij bijna fluisterend maar ook zelfverzekerd: “ja hoor”. Met een beweging van zijn rechterhand doet hij alsof hij zijn lippen verzegelt en smijt het denkbeeldige sleuteltje achteloos over zijn schouder weg. "Nou mooi, kom dan maar gauw mee naar binnen, dan kun je bij de monitor staan en alles van heel dichtbij meemaken”, zegt Eva en pakt hem bij zijn arm mee. Samen met Eva gaat hij naar binnen, zijn moeder tevreden achterlatend.

Ook voor de agenten in Maastricht volgt nog een verrassing. Nadat Thijs en zijn moeder afscheid van Eva en de rest van de crew hebben genomen gaan ze nog naar het politiebureau. Daar geven ze een doos chocolade af, als bedankje voor de hulp bij de zoektocht in april.

Doodmoe maar voldaan verlaat Thijs het bureau, een enorme ervaring rijker!

Veteranen Dutchbat slepen Staat voor rechter

Twaalf veteranen van Dutchbat III stellen de Nederlandse staat na ruim twintig jaar bij de rechter aansprakelijk, omdat ze op een "onmogelijke missie" zijn gestuurd. Ze vinden dat de overheid "ernstig nalatig en onzorgvuldig is geweest", melden hun advocaten Michael Ruperti en Klaas Arjen Krikke aan het ANP.

De militairen van Dutchbat III die in VN-verband opereerden, waren in 1995 in de Bosnische enclave Srebrenica om de Serven af te schrikken. Uiteindelijk konden ze alleen machteloos toekijken hoe bijna 8400 moslimmannen en -jongens door de Serven werden afgevoerd en vermoord.

Minister Jeanine Hennis (Defensie) erkende zaterdag nog eens tijdens Veteranendag dat het een opdracht was "die - reeds op voorhand - onuitvoerbaar was". Ruperti: "Dutchbat werd op een kansloze missie gestuurd zonder adequaat te zijn voorbereid, zonder voldoende middelen en capaciteiten en met een zwakke informatiepositie."

Veteranen Dutchbat slepen Staat voor rechter
Veteranen Dutchbat slepen Staat voor rechter (Foto: ANP)

'Betere samenwerking havens tegen misdaad'

De Nederlandse haven moeten beter gaan samenwerken om zich te wapenen tegen georganiseerde misdaad. Burgemeester Jac Klijs van Moerdijk heeft hiertoe een actieplan gemaakt dat donderdagmiddag wordt gelanceerd.

Klijs vindt dat smokkelaars van bijvoorbeeld cocaïne veel gerichter opgespoord kunnen worden. "Nu stuiten we hier min of meer toevallig op, maar als we beter gaan samenwerken wordt zo'n vondst het resultaat van opsporing", zei hij tegen de NOS. "Er moet een informatieknooppunt komen waarbinnen de havens kunnen samenwerken en informatie kunnen uitwisselen."

In de grote havens als Rotterdam en Antwerpen worden regelmatig partijen met cocaïne onderschept, maar volgens Klijs gebeurt dit ook in kleinere havens. "Het beangstigt mij dat we niet precies weten hoe groot de omvang van georganiseerde misdaad is in deze havens". Hij hoopt dat al de havens meedoen met zijn plan.

'Betere samenwerking havens tegen misdaad'
'Betere samenwerking havens tegen misdaad' (Foto: ANP)

Phelps definitief geplaatst voor Olympische Spelen

Michael Phelps is definitief van de partij op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro, mits hij fit blijft uiteraard. De Amerikaanse zwemlegende plaatste zich op de Amerikaanse trials op de 200 meter vlinderslag, die hij met overmacht won. 

De 200 meter vlinderslag mag waarschijnlijk wel Phelps' favoriete afstand genoemd worden: in 2001 won hij er als 16-jarig jochie zijn eerste wereldtitel mee, nadat hij eerder in maart van dat jaar al het wereldrecord veroverde. Sindsdien heeft hij zijn beste tijd nog zeven keer aangescherpt, terwijl niemand zijn records serieus heeft bedreigd. 

Op de trials van dit jaar, gezwommen in Omaha, tikte Phelps na 1:54,84 minuten als eerste aan. Hij troefde Tom Shields met een kleine seconde af, maar ook Shields mag dankzij zijn tweede plek naar Rio. 

Op de 200 meter vrije slag bij de dames was de nog altijd maar 19-jarige Katie Ledecky veruit de beste. De olympisch kampioene op de 800 meter en wereldkampioene op de 200, 400, 800 en 1500 meter zwom naar 1:54,88. Daarmee was ze bijna anderhalve seconde sneller dan Missy Franklin, de winnares van vier gouden medailles op de Spelen van 2012.

De 21-jarige Franklin leek hopeloos uit vorm op de trials, maar wist zich zo toch alvast voor één afstand te plaatsen. De regerend olympisch kampioene op de afstand, Allison Schmitt, pist naast het potje: zij tikte aan als vierde en zal het moeten doen met een plekje in de estafette. 

Kabinet vaker in eigen toestel, koning minder

Bewindslieden hebben de afgelopen twee jaar fors meer gebruikgemaakt van het regeringsvliegtuig KBX, het Gulfstream toestel van Defensie en gehuurde vliegtuigen. Het Koninklijk Huis vliegt juist steeds minder. Dat blijkt uit informatie die is vrijgegeven door het ministerie van Infrastructuur en Milieu en het ministerie van Defensie.

In 2015 maakten ministers en staatssecretarissen bijna tachtig keer gebruik van de KBX (vernoemd naar koningin Beatrix). In 2013 was dat nog geen dertig keer en in 2014 stapten ze bijna 75 keer in de oranje-witte Fokker 70.

Met het Gulfstream Defensietoestel en gehuurde vliegtuigen meegerekend vloog het kabinet zelfs ruim 120 keer in 2015. In 2013 was dat bijna zestig keer en in 2014 bijna 110 keer. In januari en februari van dit jaar stapten ze al meer dan dertig keer in een van de toestellen.

Kabinet vaker in eigen toestel, koning minder
Kabinet vaker in eigen toestel, koning minder (Foto: ANP)

Tablet en smartphone rukken verder op

De tablet vervangt langzaam maar zeker de 'ouderwetse' computer in onze huiskamer. Vorig jaar hadden bijna zes op de tien huishoudens een tablet. Dit apparaat is daarmee populairder dan de 'ouderwetse' computer die in de helft van de huizen nog aanwezig is. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Ook de smartphone rukt op, zeven op de tien Nederlandse huishoudens hebben er een in huis. Ook ouderen (mensen van 65 jaar en ouder) gaan overstag; ongeveer twee op de tien hebben een smartphone.

Om gebruik te maken van het internet op andere plekken dan thuis of op het werk, is de smartphone veruit het populairst. Vorig jaar ging bijna 67 procent van de Nederlanders van twaalf jaar of ouder hiermee op het mobiele internet, in 2012 was dat nog 40 procent. Ook de tablet en laptop worden steeds meer onderweg gebruikt. Een kwart van de mensen gaat zo online.

Tablet en smartphone rukken verder op
Tablet en smartphone rukken verder op (Foto: BuzzT)

Zomergasten strikt Hedy d'Ancona

VPRO Zomergasten heeft Hedy d'Ancona gestrikt als gast. Op zondag 14 augustus is de feministe en oud-politica van de PvdA aan de beurt om haar haar favoriete tv-avond samen te stellen.

Hedy d'Ancona: "Wat is er leuker dan wat je door de jaren heen beroerde, waar je onbedaarlijk vrolijk van werd of diep treurig, te delen met anderen?"

Presentator Thomas Erdbrink heeft inmiddels vier gasten aangekondigd met videoboodschappen op de Facebookpagina van VPRO Zomergasten. Eerder deze week maakte hij bekend dat premier Mark Rutte, schrijfster Griet Op de Beeck en televisiepresentator Arjen Lubach komen. Er volgen nog twee namen, van een man en een vrouw.

Hedy d'Ancona zat van 1974 tot 1981 in de Eerste Kamer en was staatssecretaris van Emancipatiezaken in het kabinet Van Agt. In 1989 werd ze minister van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur in het kabinet Lubbers III. Ook stond ze aan de wieg van het feministische maandblad Opzij. Hedy d'Ancona is al twintig jaar samen met beeldend kunstenaar Aat Veldhoen.

Zomergasten strikt Hedy d'Ancona
Zomergasten strikt Hedy d'Ancona (Foto: BuzzE)

Tuintour 538 vanuit tuin sterren

Voor Gerard Joling zijn de rollen vrijdag omgedraaid: in plaats van dat hij bij mensen over de vloer komt krijgt hij zelf bezoek. De Frank en Vrijdag Show van Radio 538 bezoekt sterren de komende weken namelijk thuis in plaats van dat zij naar de studio komen.

De zogeheten Tuintour van de radioshow brengt naast Joling ook een bezoekje aan Britt Dekker in haar paardenstal, Henny Huisman en Rob Geus in hun tuin en Gert Verhulst op zijn jacht in Antwerpen.

Dj Frank Dane: "Het afgelopen jaar heb ik weer zoveel gasten mogen ontvangen in de Frank en Vrijdag Show, dat het nu de hoogste tijd is dat we eens een bezoekje terug doen bij onze vrienden van de show. Ik kan het eigenlijk nog steeds niet geloven dat we zo'n fantastische line-up hebben voor onze Tuintour met Gerard, Britt, Henny, Rob en Gert. Het gaat zeker weten één groot zonnig feest worden op de radio!"

De Frank en Vrijdag Show is elke vrijdag tussen 18.00 uur en 21.00 uur te horen op de zender.

Tuintour 538 vanuit tuin sterren
Tuintour 538 vanuit tuin sterren (Foto: BuzzE)

Kabinet tevreden over 'groene afspraken'

De manier waarop de overheid bedrijven bijstaat bij het realiseren van duurzame projecten werkt. Door de meer dan tweehonderd zogeheten Green Deals die zijn gesloten, zijn duizenden huizen en bedrijven energiezuiniger gemaakt, is er schoner vervoer en hebben tienduizenden Nederlanders duurzaam opgewekte elektriciteit.

Na vijf jaar Green Deals te hebben gesloten, komt minister Henk Kamp (Economische Zaken) tot die conclusie. Kamp en zijn collega's Stef Blok (Wonen) en Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) melden de Tweede Kamer donderdag dat de 'groene afspraken' zorgen voor energiebesparing en een schoner milieu en economische groei aanjagen.

Schoolgebouwen in Utrecht verbruiken bijvoorbeeld veel minder gas sinds ze energiezuinig zijn gemaakt. Zo'n 9000 huishoudens in Overijssel verbruiken sinds 2010 bijna 1 miljard kilowattuur minder energie in hun verduurzaamde panden. Woningen en bedrijven in Rotterdam, Dordrecht, Nijmegen en Purmerend worden verwarmd met restwarmte die afkomstig is van nabijgelegen industriegebieden. Ook is het de bedoeling dat er de komende jaren alleen elektrisch aangedreven vuilniswagens en stads- en streekbussen gaan rijden in de provincie Utrecht.

De Green Deal-aanpak brengt volgens Kamp innovatieve bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden bij elkaar. "De afspraken helpen partijen om obstakels voor duurzame plannen weg te nemen en deze initiatieven uit te voeren. Zo helpen de Green Deals bij het halen van de doelstellingen uit het Energieakkoord. Ook dragen ze bij aan economische groei doordat innovatie sneller tot stand komt en producten sneller in de markt kunnen worden gezet."

Kabinet tevreden over 'groene afspraken'
Kabinet tevreden over 'groene afspraken' (Foto: ANP)

Meer mensen gestorven aan dementie

Dementie is een van de belangrijkste doodsoorzaken onder Nederlanders. Vorig jaar overleden zo'n 14.000 mensen als gevolg hiervan, 1437 meer dan in 2014. Het aantal komt overeen met 10 procent van alle sterfgevallen het afgelopen jaar, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag.

In totaal gingen er het afgelopen jaar 147.000 mensen dood, 6 procent meer dan het jaar daarvoor. Behalve aan dementie, stierven er ook meer mensen aan kanker, chronische longaandoeningen (COPD), hartfalen en longontsteking.

Aan kanker overleden 44.000 mensen, bijna 24.000 mannen en ruim 20.000 vrouwen. Onder de kankerpatiënten was bij mannen de belangrijkste doodsoorzaak longkanker, gevolgd door dikkedarm- en prostaatkanker. Voor vrouwen was dat long-, borst- of dikkedarmkanker.

Meer mensen gestorven aan dementie
Meer mensen gestorven aan dementie (Foto: ANP)

'Vergoeding reiziger die op perron blijft'

Treinreizigers die door overvolle treinen achterblijven op het station moeten ook een vergoeding krijgen voor hun vertraging. Dat vinden ConsumentenClaim en de Maatschappij voor Beter OV. Ze hebben bij staatssecretaris Sharon Dijksma (Infrastructuur) een voorstel ingediend waarmee deze reizigers eenvoudig hun vertraging kunnen aantonen en claimen.

Reizigers krijgen nu alleen compensatie als ze meer dan een half uur vertraging hebben. Volgens ConsumentenClaim is het makkelijk aan te tonen dat iemand op het perron is achtergebleven als deze persoon met zijn ov-chipkaart uitcheckt en opnieuw incheckt. Daarmee ligt vast dat de reiziger niet is meegereisd. Volgens de organisaties beweerde de NS eerder dat compensatie voor wachten op de volgende trein niet mogelijk was, omdat dit niet te controleren is.

ConsumentenClaim wil ook naar de rechter om compensatie voor reizigers te vragen voor de overlast in overvolle treinen.

'Vergoeding reiziger die op perron blijft'
'Vergoeding reiziger die op perron blijft' (Foto: ANP)

Meer zelfdodingen dan ooit

In 2015 hebben nog nooit zoveel mensen een einde aan hun leven gemaakt. In totaal 1871 mensen hebben zelfmoord gepleegd. Dat komt neer op gemiddeld vijf mensen per dag. In 2007 kwam het aantal zelfdodingen uit op 1353. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het aantal zelfmoorden groeide vorig jaar vooral bij mannen. Er waren dertig zelfdodingen meer dan in 2014. Ze kwamen vooral meer voor bij mannen in de twintig (van 104 naar 133) en ouder dan zestig jaar (van 324 naar 396). Gescheiden mannen en weduwnaars maken naar verhouding vaker voortijdig een einde aan hun leven (45 per 100.000). Dit cijfer ligt ongeveer vier keer hoger dan bij getrouwde mannen en mannen die nooit getrouwd zijn geweest.

In de leeftijdsgroep van tussen de 20 en 40 jaar was zelfdoding in 2015 de belangrijkste doodsoorzaak (408 van de 1702 overledenen). Er overleden 378 jonge mensen aan kanker en 146 aan hart- en vaatziekten of verkeersongevallen op de weg (124).

Meer zelfdodingen dan ooit
Meer zelfdodingen dan ooit (Foto: ANP)

BioShock: The Collection te vroeg online

De eerste beelden van BioShock: The Collection zijn al naar buiten gevallen voordat de game eindelijk eens echt officieel is aangekondigd. Dat er een bundel zou komen is geen verrassing, na talloze geruchten en lekken op ratingboards van verscheidene landen.

De collectie zou geremasterde versies van BioShock, BioShock 2 en BioShock Infinite bevatten. Lezen jullie mee, Warner Bros en jullie uitgestelde niet volledige Batman Arkham Returns-collectie?

Gisteren kwam er uit het niets opeens een Twitter-account voor de drie games. Het kan, maar een nu verwijderde pagina voor The Collection op de officiele 2K-website viel wat meer op. En als de nachtmerrie voor de marketingafdeling nog niet compleet was werden er screenshots gevonden op de server van GameSpot. Kortom, we verwachten de officiële aankondiging vrij snel. Voor nu moeten we het doen met wat gelekte screenshots.

Ter vergelijking, de oude game:Bioshock: The Collection - vergelijking met oud (Foto: 2K Games)

De nieuwe screenshots:

Bioshock: The Collection (Foto: 2K Games)

Bioshock: The Collection (Foto: 2K Games)

Bioshock: The Collection (Foto: 2K Games)

Bioshock: The Collection (Foto: 2K Games)

Bioshock: The Collection (Foto: 2K Games)

Bioshock: The Collection (Foto: 2K Games)

Bioshock: The Collection (Foto: 2K Games)

En leuk voor een poster, wat artwork:
Bioshock: The Collection (Foto: 2K Games)

Britse gesneuvelde soldaat WOII begraven

De Britse staartschutter John Keogh, die in juni 1944 in een Lancaster werd neergehaald door een Duitse nachtjager, wordt donderdag begraven in Werkendam. Ook wordt die dag een monument ter nagedachtenis aan de bemanning van de Lancaster onthuld.

Het monument is gemaakt van de gevonden onderdelen van het vliegtuig, waaronder de motor en twee propellers en wordt op de crashlocatie geplaatst, aldus de gemeente.

De Engelse Lancaster uit de Tweede Wereldoorlog werd in 2013 herontdekt tijdens voorbereidingen voor de aanleg van een bedrijventerrein. In oktober 2014 werden menselijke resten gevonden tijdens de berging van de oude Engelse bommenwerper. Ze bleken, zoals verwacht, van John Keogh.

Het vliegtuig is volgens onderzoek op 22 juni 1944 neergehaald door een Duitse nachtjager en brandend neergestort in een polder bij Werkendam. Aan boord waren acht bemanningsleden. Zes overleefden de crash. Staartschutter John Keogh werd al die jaren officieel vermist.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn ongeveer 5900 vliegtuigen neergestort op Nederlands grondgebied. Ongeveer 85 procent is tot dusver geborgen.

Britse gesneuvelde soldaat WOII begraven
Britse gesneuvelde soldaat WOII begraven (Foto: ANP)

DLC genoeg voor Tales of Berseria

Bandai Namco heeft een trailer online gezet om ons kennis te laten maken met 'Catalog 01', kortom de eerste DLC-pack voor Tales of Berseria.

Catalog 01 bevat kostuums voor je teamleden. De zomer, piraten en Japan staan centraal in deze eerste DLC-pack. Een beetje raar: de game is nog lang niet uit, maar de DLC-praktijken beginnen nu al. Of we in Europa voor het lange wachten deze DLC-pack bij het basisspel krijgen is onbekend.

Tales of Berseria vindt plaats in Midgand Sacred Kingdom, een machtig land dat bestaat uit een eilandengroep. In het land is er drie jaar voor het spel een mysterieuze ziekte onder de bevolking gekomen: Daemonblight. Mensen veranderen door deze vreemde ziekte in nietsontziende demonen, al zijn er enkelen die zichzelf blijven. Om de gezonde mensen te beschermen zijn er exorcisten, die demonen bestrijden. Velvet, de hoofdrolspeelster, is uit op wraak omdat ze op de nacht toen Daemonblight uitbrak, verraden werd door iemand die ze vertrouwde en daarbij haar ouders en arm verloor. Meer over de game kun je hier lezen.

Tales of Berseria komt 18 augustus uit in Japan voor PlayStation 4 en PlayStation 3. Wij in het Westen mogen nog even wachten: pas ergens begin 2017 kunnen wij op PlayStation 4 en pc aan de slag met Velvet en consorten.

De gratis PlayStation Plus Games voor juli

Sony PlayStation heeft de gratis games bekendgemaakt voor juli. Tenminste, als je PSN Plus-lid bent, anders krijg je deze games niet voor niets.

De volgende games zijn over een week te downloaden:

PlayStation 4

 • Furi (The Game Bakers)
 • Saints Row: Gat Out of Hell (Deep Silver)
 • Extra: Paragon Early Access en Starter Pack

PlayStation 3

 • Call of Juarez: Bound in Blood (SIE)
 • Fat Princess (SIE)

PS Vita

 • Oreshika: Tainted Bloodlibes (SIE)
 • Prince of Persia: Revelation (Ubisoft)

Vanaf 5 juli zijn deze games toe te voegen aan je games-bibliotheek.

FOK! Wat een weer..Druilerig

Goeiemorgen! Echt zomerweer wil het nog steeds niet worden. Er zitten soms wel heel aardige dagen tussen, maar er valt op de meeste dagen ook wel wat regen of een bui. Vandaag is het evenmin droog. Gisteravond begon het al licht te regenen vanuit het westen en de storing die dit veroorzaakt heeft vandaag weinig haast.

Hij blijft een beetje ter plaatse trappelen en dat levert een overwegend bewolkt plaatje op waaruit af en toe wat regen of motregen uit valt. Druilerig weer dus. Pas vanmiddag trekt de neerslag geleidelijk naar het oosten toe weg en vanuit het westen kan het dan ook wat gaan opklaren. Zeker langs de kust is er dan nog kans op wat zon. Langs de grens wordt het pas in de avond dat de bewolking gaat breken. Heet is ook zeker niet met temperaturen van 17 of 18 graden. Er staat een meest matige zuidwestelijke wind.

Ook na morgen blijft het weer een beetje voortkabbelen. Wat de zomerliefhebbers nodig hebben is een krachtig hogedrukgebied boven het noorden of midden van Europa. Dit zit er echter niet in voorlopig. We blijven een west- tot zuidwestelijke stroming houden waarmee af en toe een storing passeert met zo nu en dan regen. Toch zijn er ook wel voldoende momenten om even van het zonnetje te genieten. Het kwik blijft bij dit alles onder normaal met maxima tussen de 17 en 20 graden.

Fijne dag!

Zon op 05:22
Zon onder 22:03
Zonkracht

6 / 3

Wales1 (Foto: Snipperaar)

Wales2 (Foto: Snipperaar)
Snipperaar maakte deze twee mooie foto's in het eveneens mooie Wales. Ook daar is het wisselend weer.

Jouw foto bij het weerbericht? Stuur een WhatsApp naar 0685316583* of mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1936 Het boek 'Gone with the Wind' wordt gepubliceerd.
1971 Drie Russische kosmonauten worden dood aangetroffen in hun capsule na een schijnbaar probleemloze landing.
1973 Een zonsverduistering van zeven minuten die in Afrika het beste zichtbaar is.
2000 Op het Roskilde festival in Kopenhagen worden negen mensen doodgedrukt tijdens een concert van de Amerikaanse popgroep Pearl Jam.
2002 Brazilie wint in Yokohama de wereldtitel door in de finale Duitsland met 2-0 te verslaan bij het WK-voetbal.


Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

*Deze manier van foto's insturen is nieuw en bevindt zich momenteel in een testfase. Door het insturen van een foto ga je automatisch akkoord met het gebruik van je foto op de website. Je nummer zal niet worden opgeslagen. 

Opvang vluchtelingen verdeelt Nederlanders

De komst van vluchtelingen naar ons land en immigratie in het algemeen zijn in Nederland nog steeds met afstand de grootste maatschappelijke kwesties. De meningen zijn wel sterk verdeeld: een grote groep wijst op negatieve effecten van de komst van asielzoekers, voorstanders van opvang vinden juist de houding van die tegenstanders onrustbarend.

Dat blijkt uit het kwartaalbericht dat het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) donderdag publiceert. Voor het derde opeenvolgende kwartaal werden immigratie en integratie het vaakst genoemd. Gevraagd naar de grootste maatschappelijke problemen noemt ruim de helft (56 procent) van de Nederlanders deze onderwerpen spontaan.

Er is volgens het planbureau een middengroep die twijfelt en het eigenlijk niet goed weet. Zij kennen de argumenten voor en tegen en vinden dat er voor allebei wat te zeggen is. De groep vindt dat opvang een morele plicht is maar maakt zich tegelijk zorgen over hoe het verder moet.

Andere vaak genoemde problemen die mensen de afgelopen drie maanden bezig hebben gehouden zijn volgens het SCP de zorg, het inkomen en de economie.

Opvang vluchtelingen verdeelt Nederlanders
Opvang vluchtelingen verdeelt Nederlanders (Foto: ANP)

Filipijnen krijgen 'dictator' Duterte

De Filipino's hebben er zelf voor gekozen: hun nieuwe president Rodrigo Duterte belooft als dictator te gaan optreden. De 71-jarige voormalig aanklager en burgemeester treedt donderdag aan voor een periode van zes jaar en zegt 'rücksichtslos' orde op zaken te zullen stellen.

Hoewel Duterte er prat op gaat dat hij keihard optreedt tegen misdaad en 'de Bestraffer' wordt genoemd, ontkent hij iets te maken te hebben met doodseskaders die in zijn Davao City drugshandelaren, criminelen, bendeleden en ander gespuis uit de weg ruimden.

Dankzij die zero tolerance veranderde de stad van anderhalf miljoen inwoners van de 'moordhoofdstad' van de Filipijnen in wat reisorganisaties de vreedzaamste stad van Zuidoost-Azië noemen.

Duterte heeft aangekondigd dat hij de doodstraf weer wil invoeren. Veiligheidstroepen mogen volgens hem schieten om te doden. Hij wil net als in Davao een verbod op alcohol en tabak en hij wil een avondklok voor kinderen invoeren.

Moordaanslagen op mediavertegenwoordigers die niet "de waarheid" vertellen, noemt de nieuwe president in veel gevallen gerechtvaardigd. "Als je een hoerenjong bent, loop je de kans slachtoffer te worden van een geweldsdaad", zei hij.

Duterte is erg populair onder de mensen uit de middenklasse, die zich bedreigd voelen door criminaliteit en falende overheden. Ze nemen zijn opschepperij over bijvoorbeeld affaires na gebruik van viagrapillen op de koop toe.

Filipijnen krijgen 'dictator' Duterte
Filipijnen krijgen 'dictator' Duterte (Foto: ANP)

Zorg ministerie over ontwikkelingen Suriname

Nederland is bezorgd over de ontwikkelingen in Suriname. Dat laat het ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag weten in een reactie op het blokkeren van het Decembermoordenproces door de Surinaamse president Desi Bouterse.

"Nederland onderstreept opnieuw het urgente belang van de verplichting die Suriname heeft om schendingen van mensenrechten te onderzoeken en daders te berechten", aldus het ministerie. De Europese Unie hanteert sinds 2012 de zogeheten artikel-8-procedure ten opzichte van Suriname. Daarin wijst de EU Suriname op de plichten die het heeft inzake handhaving van de rechtsstaat.

Bouterse blokkeerde woensdag de hervatting van het Decembermoordenproces met een beroep op de staatsveiligheid. Hij zal daarvoor artikel 148 van de Surinaamse grondwet gebruiken. In het proces is Bouterse hoofdverdachte.

Zorg ministerie over ontwikkelingen Suriname
Zorg ministerie over ontwikkelingen Suriname (Foto: ANP)

Zwangere Alanis plonst naakt in zwembad

Alanis Morissette heeft woensdag een bijzondere foto op Instagram gedeeld. Daarop is de hoogzwangere zangeres poedelnaakt in een zwembad te zien.

Bij het kiekje plaatste de zangeres een uitspraak van haar vijfjarige zoontje Ever Imre. "Je moet extra aardig zijn voor vrouwen, want zij zijn de meest behulpzame mensen in de wereld omdat zij mensen maken."

Alanis maakte in februari bekend weer in verwachting te zijn. Wanneer de 42-jarige zangeres en haar man Mario 'Souleye' Treadway hun tweede spruit in de armen kunnen sluiten, is niet bekend.

Zwangere Alanis plonst naakt in zwembad
Zwangere Alanis plonst naakt in zwembad (Foto: BuzzE)

Rook, roet en hitte in rampvliegtuig EgyptAir

Op brokstukken van het voorste gedeelte van het passagiersvliegtuig van EgyptAir dat vorige maand in de Middellandse Zee stortte hebben onderzoekers roet en sporen van oververhitting gevonden. Ook zijn er aanwijzingen dat in de toiletten en elektronicakasten achter de cockpit rook heeft gehangen.

Dat meldt de Egyptische onderzoekscommissie die zich over de vliegramp heeft gebogen. Aan een theorie over de toedracht waagde de commissie zich woensdag echter nog niet.

De onderzoekers zijn erin geslaagd vluchtgegevens uit te lezen uit de recorder van de Airbus A320, liet de commissie weten. De zogeheten zwarte doos lijkt de gehele vlucht te hebben vastgelegd. De recorders met vluchtgegevens en cockpitgesprekken zijn in Frankrijk voor reparatie.

Het Egyptische toestel stortte met 66 mensen aan boord in zee tijdens een vlucht van Parijs naar Caïro. De piloten maakten geen melding van problemen voor het vliegtuig van de radarschermen verdween.

Rook, roet en hitte in rampvliegtuig EgyptAir
Rook, roet en hitte in rampvliegtuig EgyptAir (Foto: ANP)

Gift van 600 moderne werken voor Stedelijk

Het Stedelijk Museum in Amsterdam krijgt zeshonderd werken van de Duitse verzamelaar Thomas Borgmann. Het gaat om werk van kunstenaars die sinds de jaren negentig zijn doorgebroken.

Op de eigen website laat het Stedelijk Museum weten dat het november volgend jaar een grote expositie met werken uit de verzameling van Borgmann gaat houden. Het gaat onder meer om kunst van de Duitse Cosima von Bonin, de Britse Lucy McKenzie en de Nederlanders Jeroen de Rijke en Willem de Rooij. De collectie bestaat uit schilderijen, installaties, collages, sculpturen, fotografie, werk op papier en film.

Borgmann liet weten dat hij met de schenking de hechte band met het Stedelijk wil benadrukken. "Sinds mijn eerste bezoek aan het Stedelijk in de jaren zestig heb ik het museum op de voet gevolgd, het voelt voor mij als een thuisbasis."

Gift van 600 moderne werken voor Stedelijk
Gift van 600 moderne werken voor Stedelijk (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
special
Random Pics van de Dag #952
review
Street Fighter 6
©FOK.nl e.a.