Kabinet tevreden over 'groene afspraken'

qltel

De manier waarop de overheid bedrijven bijstaat bij het realiseren van duurzame projecten werkt. Door de meer dan tweehonderd zogeheten Green Deals die zijn gesloten, zijn duizenden huizen en bedrijven energiezuiniger gemaakt, is er schoner vervoer en hebben tienduizenden Nederlanders duurzaam opgewekte elektriciteit.

Na vijf jaar Green Deals te hebben gesloten, komt minister Henk Kamp (Economische Zaken) tot die conclusie. Kamp en zijn collega's Stef Blok (Wonen) en Sharon Dijksma (Infrastructuur en Milieu) melden de Tweede Kamer donderdag dat de 'groene afspraken' zorgen voor energiebesparing en een schoner milieu en economische groei aanjagen.

Schoolgebouwen in Utrecht verbruiken bijvoorbeeld veel minder gas sinds ze energiezuinig zijn gemaakt. Zo'n 9000 huishoudens in Overijssel verbruiken sinds 2010 bijna 1 miljard kilowattuur minder energie in hun verduurzaamde panden. Woningen en bedrijven in Rotterdam, Dordrecht, Nijmegen en Purmerend worden verwarmd met restwarmte die afkomstig is van nabijgelegen industriegebieden. Ook is het de bedoeling dat er de komende jaren alleen elektrisch aangedreven vuilniswagens en stads- en streekbussen gaan rijden in de provincie Utrecht.

De Green Deal-aanpak brengt volgens Kamp innovatieve bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden bij elkaar. "De afspraken helpen partijen om obstakels voor duurzame plannen weg te nemen en deze initiatieven uit te voeren. Zo helpen de Green Deals bij het halen van de doelstellingen uit het Energieakkoord. Ook dragen ze bij aan economische groei doordat innovatie sneller tot stand komt en producten sneller in de markt kunnen worden gezet."

Kabinet tevreden over 'groene afspraken'
Kabinet tevreden over 'groene afspraken' (Foto: ANP)