Duitse minister bezoekt gedenkteken Armenië

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Frank-Walter Steinmeier heeft donderdag het gedenkteken voor de volkerenmoord in de Armeense hoofdstad Jerevan bezocht. Ter nagedachtenis aan de mogelijk 1,5 miljoen doden legde Steinmeier een krans.

De erkenning door de Bondsdag van de moordpartijen op Armeniërs in het Ottomaanse Rijk in 1915-1916 als genocide, heeft de betrekkingen van Duitsland met Turkije recentelijk onder druk gezet. Steinmeier riep op tot nieuwe inspanningen om tot een verzoening te komen. Hij pleitte voor een historische analyse van de gruweldaden die 'zoveel mogelijk' gedaan moet worden in samenspraak met Armenië en Turkije. Turkije, als rechtsopvolger van het Ottomaanse Rijk, heeft de kwalificatie van de massamoorden als genocide altijd verworpen.

Na zijn bezoek aan Armenië reist de minister door naar buurland Azerbeidzjan. Ook daar staan vredesinspanningen voor het grondgebied Nagorno-Karabach voorop. Het gebied wordt betwist tussen Armenië en Azerbeidzjan. Duitsland voert momenteel het voorzitterschap van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE).

Duitse minister bezoekt gedenkteken Armenië
Duitse minister bezoekt gedenkteken Armenië (Foto: ANP)