Uitslag Polen - Portugal

De mogelijke tegenstander van België op 6 juli is bekend. Portugal wist Polen te verslaan in een duel dat vooral matig was. Vroeg in de wedstrijd kwamen de Polen op 1-0, maar Portugal kwam tegen het eind van de eerste helft op 1-1. Daarna werd er niet meer gescoord en moesten penalties uitkomst bieden. Daarin won Portugal met 5-3.

Polen kende een bliksemstart. Fout timen van Cedric zorgde ervoor dat Grosicki aan de linkerkant voor kon geven en Robert Lewandowski het net al binnen 2 minuten kon laten bollen. Een snelle 1-0 dus. Portugal had hierna even moeite om dit te verwerken, maar kwam al snel tot wat meer gevaar. Echte kansen kwamen er niet meer in de eerste 20 minuten, afgezien van nog een lastige schotkans voor de Polen. Het eerste serieuze werk voor Lukas Fabianski kwam na bijna een half uur spelen, toen Ronaldo vuurde op het doel vanaf ongeveer 18 meter.

Toch kwamen de Portugezen voor de thee langszij. Even later vuurde Renato Sanches op doel, en hij had geluk dat de bal nog licht werd getoucheerd, waardoor het onmogelijk werd voor de doelman om een goal te voorkomen: 1-1. De rest van de eerste helft was zonder grote mogelijkheden, al recupereerde Polen wat van een matige middenfase.

In de tweede helft ging het meer gelijk op. Er ging bij beide teams best wel wat fout, maar vooral Polen wist aan de buitenkanten aardig te combineren. Toch was het steeds vaker Portugal dat gevaarlijk werd, vooral uit de tweede lijn. Na een kwartier in de tweede helft was er een goede mogelijkheid, maar er werd net die ene Poolse verdediger die er stond nog in de baan van het schot gevonden. Ook Milik was halverwege de tweede helft dicht bij een goal. Hij kon een voorzet echter niet goed genoeg binnen werken. Verreweg de beste mogelijkheid was voor Fonte. Uit een hoekschop kon hij vrij koppen, maar hij vergat even dat de bal langs de doelman moest en niet in zijn handen.

Daarna was er nog een grote kans. Pepe gaf een bal op Ronaldo en deze werd onderschept, waarbij hij maar nét naast het Poolse doel rolde. Derhalve ontnapte Polen ternauwernood aan een wel heel knullige 1-2. Hij moest en zou vallen, die 1-2, maar ook Ronaldo schoot hem niet binnen na een opgelegde kans. Zo bleef het in de reguliere speeltijd toch 1-1.

In de verlenging ging Portugal dan nogmaals op zoek. Al vroeg was er een grote kans voor opnieuw Ronaldo, maar hij vergat de bal maar weer eens mee te nemen. Daarna waren er weinig hoogtepunten meer. Het grootste hoogtepunt was misschien we l een man die op het veld rende in de tweede verlenging. Hij werd echter snel gegrepen door de stewards.

De verlenging bracht dus ook geen goals en zodoende moesten de strafschoppen beslissen wie er de halve finalist zou gaan worden. De eerste 7 penalties gingen erin. De achtste niet. Het was Jakob Blazcykowski die zijn strafschop gekeerd zag. Ricardo Quaresma mocht toen de boel beslissen. Hij deed dit. Portugal is de eerste halve finalist.

Polen

1 - 1

Portugal

2' Lewandowski    32' Sanches

Gele kaart: Jedrceczyk, Kaputska, Glik, (Polen), Silva, W Carvalho, (Portugal)