Phelps definitief geplaatst voor Olympische Spelen

Michael Phelps is definitief van de partij op de Olympische Spelen van Rio de Janeiro, mits hij fit blijft uiteraard. De Amerikaanse zwemlegende plaatste zich op de Amerikaanse trials op de 200 meter vlinderslag, die hij met overmacht won. 

De 200 meter vlinderslag mag waarschijnlijk wel Phelps' favoriete afstand genoemd worden: in 2001 won hij er als 16-jarig jochie zijn eerste wereldtitel mee, nadat hij eerder in maart van dat jaar al het wereldrecord veroverde. Sindsdien heeft hij zijn beste tijd nog zeven keer aangescherpt, terwijl niemand zijn records serieus heeft bedreigd. 

Op de trials van dit jaar, gezwommen in Omaha, tikte Phelps na 1:54,84 minuten als eerste aan. Hij troefde Tom Shields met een kleine seconde af, maar ook Shields mag dankzij zijn tweede plek naar Rio. 

Op de 200 meter vrije slag bij de dames was de nog altijd maar 19-jarige Katie Ledecky veruit de beste. De olympisch kampioene op de 800 meter en wereldkampioene op de 200, 400, 800 en 1500 meter zwom naar 1:54,88. Daarmee was ze bijna anderhalve seconde sneller dan Missy Franklin, de winnares van vier gouden medailles op de Spelen van 2012.

De 21-jarige Franklin leek hopeloos uit vorm op de trials, maar wist zich zo toch alvast voor één afstand te plaatsen. De regerend olympisch kampioene op de afstand, Allison Schmitt, pist naast het potje: zij tikte aan als vierde en zal het moeten doen met een plekje in de estafette.