FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 1 juli 2016

Guidetti langer coach volleybalvrouwen

Giovanni Guidetti is ook de komende vier jaren de bondscoach van de Nederlandse volleybalvrouwen, zo heeft volleybalbond Nevobo bekendgemaakt. De Italiaan wist zich vorig jaar met Oranje te kwalificeren voorde Olympische Spelen in Rio de Janeiro en moet dit ook voor Tokyo 2020 gaan bereiken.

De Nederlandse volleybalsters wisten naast de olympische kwalificatie al een tweede plek op het Europees kampioenschap uit het vuur te slepen. Daarnaast plaatsten ze zich afgelopen weekend voor de finaleronde van de World Grand Prix, waar de ploeg gaat strijden tegen vijf andere tegenstanders.

Williams-zusjes moeizaam verder op Wimbledon

Serena en Venus Williams hebben moeizaam de volgende ronde bereikt op Wimbledon. Waar nummer een van de wereld Serena voor een plek bij de beste 32 streed, ging het bij oudere zus Venus op een plek in de achtste finales.

Serena Williams had in de tweede ronde alle moeite met Christina McHale (WTA-65). In het Amerikaanse onderonsje dacht de nummer een van de wereld bij de stand van 5-4 een setpunt benut te hebben, maar McHale vocht dit met succes aan en won niet veel later zelfs de tiebreak. Williams was getergd en haalde vlug de tweede set binnen. Het derde bedrijf ging alle kanten op, met eerst McHale als bovenliggende partij, maar Williams vocht zich terug en zegevierde alsnog: 6-7 (7), 6-2 en 6-4.

Zus Venus (WTA-8) nam het in de derde ronde op tegen Daria Kasatkina (WTA-33). In een drie uur durend duel, dat enkele malen onderbroken werd door de regen won de Amerikaanse met 7-5, 4-6 en 10-8 van de jonge Russin.

EK: Uitslag Wales - België

De voetballers van Wales blijven maar verbazen op het EK voetbal in Frankrijk. Het Britse land plaatste zich voor de halve finale door in Lille met 3-1 van België te winnen, na een snelle 0-1 achterstand. In de halve finale zal het woensdag Portugal treffen.

De Belgen leken de goede lijn uit het duel met Hongarije door te zetten in deze kwartfinale. Het kreeg al snel drie kansen via Carrasco, Munier en Hazard, maar geen van de kansen was aan hen besteed. De Rode Duivels kwamen desondanks wel snel op voorsprong; een pegel van 25 meter van Nainggolan was onhoudbaar voor doelman Hennessey en gaf België een vroege voorsprong.

Toen het nog goed ging voor de Belgen; Nainggolan legt aan voor de 0-1.
Toen het nog goed ging voor de Belgen; Nainggolan legt aan voor de 0-1.

In plaats van door te zetten na de voorsprong gingen de Belgen behoudender spelen. Het gaf Wales meer ruimte en ook kansen, maar zowel Taylor als Bale vonden doelman Courtois op hun weg.  Na een half uur was het toch al gelijk; Ashley Williams kon bij een corner helemaal vrijstaand de 1-1 binnenkoppen. Nog voor rust kreeg hij de kans om Wales op voorsprong te zetten, maar een nieuwe kopbal ging over.

Na rust leek alweer een Belgische storm richting het doel van Wales te beginnen. Maar na twee gemiste kansen van Lukaku en Hazard kreeg de ploeg van Marc Wilmots de deksel op de neus. Robson-Kanu stuurde alle Belgische spelers het bos in en zette de underdog verrassend op voorsprong.

De spelers van Wales vieren de bevrijdende 3-1 van Vokes (18).
De spelers van Wales vieren de bevrijdende 3-1 van Vokes (18).

Even leken de Belgen de weg kwijt, maar Wales profiteerde daar niet van. De Britten, die blijven verbazen op dit toernooi, lieten de Rode Duivels komen, maar lang leverde het niks op. Een kwartier voor tijd kwam Fellaini met een kopbal dichtbij de gelijkmaker, maar die bal ging net naast. Wales kwam moeilijk onder de druk uit van de Belgen, maar ze zagen dat er nauwelijks gevaar kon worden gesticht.

Vijf minuten voor het einde van het duel werd het duel beslist. Gunter wist over rechts door te komen, gaf een perfecte voorzet, die door invaller Vokes werd binnengekopt. Het leverde Wales een even knappe als sensationele halve finale-plek op. Daarin speelt het woensdag tegen Portugal, maar zal dit wel moeten doen zonder Davies en Ramsey, die tegen hun tweede gele kaart opliepen van het toernooi.

Wales

3 - 1

België

 30' A. Williams
 55' Robson-Kanu
 86' Vokes
   13' Nainggolan
 
 Gele kaart: Davies, Chester, Gunter, Ramsey (Wales), Fellaini, Alderweireld (België)
 
Stadion: Pierre Mauroy, Lille 
Toeschouwers: 45.000
Arbiter: Skomina (Slo)
 
Opstelling:   Opstelling:
Hennessey
Gunter
Chester
A. Williams
Davies
Taylor
Allen
Ramsey (Collins/90)
Ledley (King/78)
Bale
Robson-Kanu (Vokes/80)
  Courtois
Menier
Alderweireld
Denayer
J. Lukaku (Mertens/75)
Nainggolan
De Bruyne
Witsel
Carrasco (Fellaini/46)
R. Lukaku (Batshuayi/83)
Hazard

Kabinet heeft meevaller van 2 miljard euro

Het kabinet heeft op de begroting van volgend jaar een financiële meevaller van naar verwachting 2 miljard euro. Dat komt omdat de pensioenregeling voor ondernemers wordt herzien.

Het gaat om de fiscaalvriendelijke regeling voor ondernemers om pensioen op te bouwen waar zowel kabinet als ondernemers vanaf willen. Staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) wil deze regeling de komende drie jaar op vrijwillige basis afschaffen.

"We hebben een besluit genomen over het pensioen van de directeur-grootaandeelhouder. Die zit door allerlei regels klem als een deur", aldus Wiebes vrijdag na de ministerraad. Hij besprak het plan met veel partijen en verwacht dat veel ondernemers eieren voor hun geld zullen kiezen. "We bieden de mogelijkheid om het pensioen in een keer aantrekkelijk af te kopen." De ondernemers zijn dan van alle problemen af en voor de Belastingdienst wordt het veel simpeler.

Het kabinet moet nog een knoop doorhakken hoe het geld wordt besteed. Eerder kondigden bewindslieden aan dat er naar de koopkracht van ouderen zal worden gekeken.

Kabinet heeft meevaller van 2 miljard euro
Kabinet heeft meevaller van 2 miljard euro (Foto: ANP)

Israël houdt belastinggeld Palestijnen achter

Israël maakt voortaan minder belastinggeld dat zij namens de Palestijnse autoriteiten heeft geïnd aan hen over. De maatregel is ingegeven door de Palestijnse aanvallen van afgelopen week op de Westelijke Jordaanoever, meldt de staf van premier Benjamin Netanyahu. Die kostten twee Israëliërs het leven.

Israël houdt evenveel op de Palestijnse belastingafdracht in als de Palestijnen uitkeren aan door Israël gevangen of gedode strijders en hun families, aldus het kantoor van de premier. "Opruiing en uitkeringen aan terroristen en hun verwanten vormen een aanmoediging om te moorden." Om hoeveel geld het precies gaat liet Netanyahu's staf in het midden.

Israël gebruikt de belastingafdracht wel vaker om de Palestijnen te straffen.

Kate Hudson helemaal naakt op deze foto

Kate Hudson heeft besloten om ook maar eens het beste van zichzelf te geven. De dochter van Goldie Hawn heeft namelijk  een naaktfoto op internet gezet.

Naar goed Amerikaans gebruik is er geen flikker te zien op de foto. Slechts een paar contouren, daar zullen we het mee moeten doen helaas...

Kernfusiereactor valt 4 miljard duurder uit

De bouw van de internationale kernfusiereactor ITER in Zuid-Frankrijk valt door de jarenlange vertraging 4 miljard euro duurder uit. Het project, een samenwerkingsverband van de EU, de Verenigde Staten, Rusland, China, India, Japan en Zuid-Korea, was geraamd op 15 miljard. De experimentele installatie moet eind 2025 klaar zijn. "Dat is ambitieus maar realistisch en ook een verplichting", zei ITER-chef Bernard Bigot vrijdag.

Bigot voegde eraan toe dat na de oplevering van de reactor in de onderzoeksfase tot 2035 nog eens een extra investering van 600 miljoen euro nodig is. Doel is kernfusie mogelijk te maken tot nut van de mensheid. De pleitbezorgers hopen op een schone, vrijwel onuitputtelijke bron van energie.

Sceptici spreken van een zot plan door de geldverslinding en de groeiende populariteit van de opwekking van hernieuwbare elektriciteit door onder meer windturbines en zonnepanelen. "Gek genoeg lijkt met elke kostenstijging de druk om ermee door te gaan groter te worden", zei Groenen-afgevaardigde Sylvia Kotting-Uhl in het blad Der Spiegel.

Kernfusiereactor valt 4 miljard duurder uit
Kernfusiereactor valt 4 miljard duurder uit (Foto: ANP)

Vettel baalt van gridstraf in Oostenrijk

Sebastian Vettel baalt van de gridstraf die hij voor de Grand Prix van Oostenrijk moet incasseren. Ferrari moet de versnellingsbak van de Formule 1-bolide van de Duitser voortijdig vervangen, waardoor hij zondag voor de race vijf plaatsen straf krijgt.

Vettel reed vandaag tijdens de eerste twee vrije trainingen de derde en de vierde tijd. Na afloop wilde hij niet veel zeggen over zijn straf. "Het is wat het is. Het is nooit leuk als je vijf plaatsen naar achter gezet wordt. Maar we weten het, dus hoeven ons er niet meer druk over te maken."

Del Potro stunt met uitschakeling Wawrinka

Juan Martin Del Potro heeft op Wimbledon voor een daverende verrassing gezorgd door in de tweede ronde de als vierde geplaatste Stan Wawrinka uit te schakelen. De Argentijn (ATP-165) kampte de afgelopen jaren regelmatig met blessures, maar had tegen de Zwitser (ATP-5) de vorm weer te pakken: 3-6, 6-3, 7-6 (2) en 6-3.

Voor het kamp Wawrinka zijn de druiven zuur, want om de Zwitser aan een goed resultaat te helpen op de enige Grand Slam op gras was juist Richard Krajicek aangetrokken als extra coach. Wawrinka startte vandaag sterk tegen Del Potro en won de eerste set, maar met name zijn backhand liep niet. Daarvan profiteerde de Argentijn die in de tweede set een break plaatste en in de derde omloop in de tiebreak de sterkste bleek te zijn. Een break op de stand van 4-3 in de vierde set bleek de beslissende van de partij te zijn.

De als vijftiende geplaatste Australiër Nick Kyrgios had veel moeite met de Duitser Dustin Brown, maar won uiteindelijk wel in vijf sets: 6-7 (3), 6-1, 2-6, 6-4 en 6-4. De als tiende ingeschaalde Tomas Berdych had het heel wat eenvoudiger tegen de Duitser Benjanmin Becker: 6-4, 6-1 en 6-2. Ook de als achttiende geplaatste Jonathan Isner is door naar ronde drie. De Amerikaan had drie tiebreaks nodig tegen de Australiër Mattew Barton: 7-6 (8), 7-6 (3) en 7-6 (8). De volgende die zich plaatste bij de beste 32 was Jo-Wilfired Tsonga. De nummer twaalf van de wereld was duidelijk te sterk voor de Argentijn Juan Monaco: 6-1, 6-4 en 6-3.

Blizzard zoekt director voor nieuwe Diablo

De hemel zijt geprezen, of beter gezegd de hel, want Blizzard Entertainment zoekt iemand die het voortouw gaat nemen voor een nieuwe Diablo-game.

Mocht je nog een baan zoeken, kijk even of je aan het gezochte profiel voldoet. Het bedrijf zoekt onder andere:

  • kennis en passie voor Diablo-games 
  • minimaal vijf jaar ervaring in het organiseren van videogame ontwikkeling
  • meerdere AAA-games uitgegeven als game driector of creative director
  • uitstekende communicatie-vaardigheden en goed relaties kunnen opbouwen en onderhouden
  • grote teams kunnen leiden en inspireren

Mocht je je geroepen voelen, dan kun je hier de complete vacture bekijken. Voor wie niet in het profiel past is het goede nieuws: Blizzard maakt werk van een nieuwe Diablo. Iets zegt ons dat het nog wel even gaat duren voordat we wat gaan zien.

Diablo III (Foto: Activision Blizzard)

Rugbyer krijgt schouder weer in kom geduwd

Rugby league-speler Kodi Nikorima kende vrijdag een pijnlijk momentje. De speler van Melbourne Storm liep halverwege het duel met de Brisbane Broncos een pijnlijke blessure op: zijn schouder schoot uit de kom. 

Nikorima speelde door, maar kon een stevig pak rammel voor zijn ploeg niet voorkomen: de Broncos wonnen verrassend met 48-6. Direct na het laatste fluitsignaal gooide Nikorima de bal over de lijn om de wedstrijd te beëindigen, waarna Broncos-speler Suliasi Vunivalu - nota bene de man of the match - hem met een loeiharde beuk naar de grond bracht. 

'Gelukkig' voor Nikorima was een van de trainers snel ter plekke. Hij nam een kijkje, had er schijt aan dat het wel eens pijn zou kunnen doen en duwde de schouder gelijk weer terug. Probleem opgelost. 

'Blade Jumper' definitief niet naar Olympische Spelen

Verspringer Markus Rehm zal definitief niet meedoen aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. De Duitser springt met een prothese en wordt ook wel Blade Jumper genoemd. De regerend paralympisch kampioen wilde aanvankelijk meedoen aan de Olympische Spelen, als eerste verspringer met een prothese.

Rehm sprak vrijdag met Jean Gracia, secretaris-generaal van wereldatletiekbond IAAF en voorzitter van een werkgroep waar de voor- en nadelen van protheses in de atletiek worden onderzocht. Rehm zal onderdeel uit gaan maken van die werkgroep, met onder meer als doel een verandering in de regels om het voor atleten met protheses mogelijk te maken mee te doen aan 'valide' kampioenschappen. 

Rehm sprong vorig jaar op het WK voor atleten met een handicap naar 8,40 meter, een afstand waarmee hij op de Olympische Spelen ook een serieuze gooi naar de medailles zou doen. Of zijn prothese wel of geen voordeel biedt is overigens nog altijd niet duidelijk, dus de beslissing dat hij niet naar de Olympische Spelen gaat lijkt niet meer dan logisch. Wel is het opvallend dat men ondanks een gebrek aan duidelijkheid al zeker weet dat men aan een verandering in de regels gaat werken. 

Nieuwe technologie te vinden in XCOM 2

Shen’s Last Gift, het derde DLC pack voor XCOM 2, is nu verkrijgbaar. De DLC is los verkrijgbaar voor 9,99 euro of als onderdeel van de Reinforcement Pack.

Chief Engineer Lily Shen gaat met jouw beste squad mee om het laatste project van haar overleden vader veilig te stellen. Daar ontdek je een nieuwe soldaatklasse met krachtige vaardigheden voor je team. Het maakt gebruik van buitenaardse technologie en misschien helpt het je wel om de aliens terug te sturen naar de ruimte.

XCOM 2 is uit voor pc en komt later uit voor PlayStation 4 en Xbox One.

Harry Styles tekent voor drie solo-albums

Het contract dat Harry Styles vorige week tekende bij Columbia Records is niet voor één, maar voor drie solo-albums. De One Direction-zanger verdient met de deal zo'n 72 miljoen euro.

Volgens Hollywood Life bood Apple de zanger eerder ruim 22 miljoen voor één album, maar besloot de jonge Brit in zee te gaan met het muzieklabel dat hem de kans bood drie cd's op te nemen.

Het nieuws dat de 22-jarige zanger zich de komende tijd met drie eigen projecten bezig gaat houden, komt hard aan bij One Direction-fans. De boyband is officieel nog steeds slechts tijdelijk uit elkaar en de bandleden hebben de afgelopen tijd vaak benadrukt dat ze in de nabije toekomst weer aan een gezamenlijk album gaan werken. Het lijkt erop dat Styles, die momenteel ook werkt aan de opnames van Christopher Nolans nieuwe film Dunkirk, daar voorlopig geen tijd voor zal hebben.

Harry Styles tekent voor drie solo-albums
Harry Styles tekent voor drie solo-albums (Foto: BuzzE)

Rabobank verkoopt Athlon voor 1,1 miljard

Rabobank verkoopt Athlon Car Lease aan Daimler Financial Services. De bank krijgt 1,1 miljard euro voor het autoleasebedrijf, dat sinds 2006 deel uitmaakt van leasedochter DLL (De Lage Landen).

Athlon is actief in elf Europese landen en heeft een wagenpark van ruim 250.000 wagens in beheer. Koper Daimler is een veel grotere speler, met een vloot van ruim 3,7 miljoen voertuigen in meer dan veertig landen.

DLL gaat zich toeleggen op lease- en financieringsdiensten voor machines in met name de landbouw en voedingsmiddelenindustrie. Die activiteiten sluiten goed aan bij die van moederbedrijf Rabobank. Voor de autoleasetak geldt dat in veel mindere mate.

Toekomstperspectief
Topman Wieber Draijer van Rabobank zei dat DLL een belangrijke rol blijft spelen in de bediening van grote internationale klanten. Gezocht wordt naar mogelijkheden om meer samen op te trekken. De laatste maanden deden geruchten over een aanstaande verkoop van de gehele leasetak de ronde.

Voor Athlon lonkt volgens Rabobank een beter toekomstperspectief onder de vleugels van een grote, gespecialiseerde partij. "Dit is de juiste stap voor Athlon en de juiste stap voor DLL", zei topman Bill Stephenson van DLL.

Rabobank verwacht de verkoop eind dit jaar te hebben afgerond. Daarvoor is onder meer goedkeuring nodig van toezichthouders.

Rabobank verkoopt Athlon voor 1,1 miljard
Rabobank verkoopt Athlon voor 1,1 miljard (Foto: ANP)

JoJo' Bizarre Adventure: Eyes of Heaven ligt in de winkel

Bandai Namco heeft JoJo's Bizarre Adventure: Eyes of Heaven uitgebracht en viert dat met een launchtrailer. De game is uitgekomen voor PlayStation 4.

Dit keer volgen we niet het originele verhaal van de manga, maar gaan we twee-tegen-twee in een 3D-vechtspel een van het gebaande pad af. Hirohiko Araki, de bedenker van de manga-serie, heeft het verhaal van deze game overzien. De game bevat al drie DLC's: Jotaro's Chapter 4, tien extra missies en 4 aangepaste stemmen. Je kunt kiezen uit meer dan vijftig personages uit de serie met elk hun eigen unieke aanvallen die bekend zijn uit de serie. Het spel heeft ook offline en online gevechten voor vier spelers.

Contractbreuk kost Oracle 2,7 miljard

Oracle moet 2,7 miljard euro betalen vanwege het schenden van een contract om software voor de ooit veelbelovende Itanium chip van Hewlett-Packard en Intel te ondersteunen. Dat heeft een jury van een rechtbank in Californië bepaald, meldt Bloomberg. Oracle heeft aangekondigd in beroep te gaan.

In 2012 oordeelde een rechter al dat Oracle contractueel verplicht was software te blijven ontwikkelen voor Itanium. Oracle zou in 2010 akkoord zijn gegaan met de ondersteuning van de chip, maar niet veel later weigerde Oracle dit toch. Dat kostte HP omzet, zo stelt de jury nu.

"De beslissing van Oracle om toekomstige softwareontwikkeling te staken voor het Itanium server platform in maart 2011 was duidelijk contractbreuk, wat HP en onze klanten flinke schade heeft toegebracht", heeft Hewlett Packard Enterprise laten weten in een verklaring.

Van de Itanium chip, die HP en Intel samen hebben ontwikkeld in 2001, werd ooit gezegd dat die alomtegenwoordig in de computerindustrie zou zijn. Het lukte de processor echter niet om industriebreed te worden opgepakt, waarop HP en Intel hun investering erin verminderden.

Contractbreuk kost Oracle 2,7 miljard
Contractbreuk kost Oracle 2,7 miljard (Foto: BuzzT)

Coldplay na halfjaar alsnog op nummer 1

De concerten die Coldplay vorige week gaf in de Amsterdam ArenA hebben ervoor gezorgd dat hun laatste album naar de eerste plaats in de Album Top 100 is gestegen.

A Head Full Of Dreams kwam al in december uit maar had toen geen schijn van kans tegenover Adele's 25. Na dertig weken kan de Britse groep nu alsnog de koppositie pakken. De plaat is na X&Y (2005), Viva la vida Or Death And All His Friends (2008) en Mylo Xyloto (2011) Coldplay's vierde nummer 1-notering in de Nederlandse albumlijst.

Adele heeft nu het nakijken, al stijgt de zangeres wel terug de top 3 in. Dat is vooral te danken aan het feit dat ze vorige week 25 beschikbaar stelde op streamingplatforms als Spotify en Apple Music.

Album Top 10 week 27
(Notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, album o.b.v. Album Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (5) Coldplay - A Head Full of Dreams
2. (4) Broederliefde - Hard Work Pays Off 2
3. (8) Adele - 25
4. (1) Red Hot Chili Peppers - The Getaway
5. (3) Jannes - Onderweg naar jou
6. (2) Radiohead - A Moon Shaped Pool
7. (7) Drake - Views
8. (9) Glowinthedark & SFB - Lituatie
9. (-) Golden Earring - The Hague / Five Zero
10. (6) Sevn Alias - Twentyfoursevn 3

Coldplay na halfjaar alsnog op nummer 1
Coldplay na halfjaar alsnog op nummer 1 (Foto: BuzzE)

Regenachtig begin voor Concert at Sea

Festivalgangers moesten vrijdag bij de start van Concert at Sea gelijk de regencapes tevoorschijn halen. Het is behoorlijk regenachtig en winderig op de Brouwersdam in Zeeland.

De organisatie verwacht 80.000 mensen tijdens het tweedaagse festival, dat al maanden is uitverkocht. Onder anderen Guus Meeuwis, Typhoon, Douwe Bob en Faithless zullen de regen moeten trotseren. Zij staan allemaal voor vrijdag op het programma. Zaterdag treden onder anderen BLØF, The Common Linnets, De jeugd van tegenwoordig en Skunk Anansie op.

Het Zeeuwse festival is uitgegroeid tot een van de grootste van Nederland. Het is het paradepaardje van BLØF, de band die het festival in 2015 voor de tiende keer organiseerde.

Regenachtig begin voor Concert at Sea
Regenachtig begin voor Concert at Sea (Foto: BuzzE)

Hightech-armbandjes voor pelgrims

Saudi-Arabië introduceert dit jaar elektronische armbandjes voor alle pelgrims die naar Mekka gaan. Volgens Saudische media is het een veiligheidsmaatregel, een jaar nadat de jaarlijkse pelgrimstocht uitliep op een dodelijk drama.

Zeker 2070 mensen stierven toen duizenden pelgrims in september vorig jaar samendrongen op een loopbrug in de buurt van de islamitische heilige stad Mekka. Het was het hoogste aantal doden op de jaarlijkse bedevaart sinds 1990. Het dodental is gebaseerd op cijfers van slachtoffers die door verschillende landen zijn gerepatrieerd. Saudi-Arabië zelf houdt het dodental op 'slechts' zevenhonderd.

De elektronische armband bevat persoonlijke en medische informatie die de autoriteiten kunnen helpen bij het bieden van zorg en om mensen te identificeren. De bandjes zijn waterbestendig en aangesloten op GPS. De apparaatjes geven ook informatie over gebedstijden en bevatten een meertalige helpdesk om vooral niet-Arabischtaligen te begeleiden rond de verschillende rituelen van het islamitische evenement.

Saudi-Arabië houdt toezicht op de jaarlijkse bedevaart naar Mekka door meer dan twee miljoen moslims uit de hele wereld.

Hightech-armbandjes voor pelgrims
Hightech-armbandjes voor pelgrims (Foto: BuzzT)

Australië zet zich schrap voor verkiezingen

Australië zet zich schrap voor de parlementsverkiezingen zaterdag, waarvan de uitkomst volstrekt onzeker is. Premier Malcolm Turnbull waarschuwde voor economische chaos als zijn gok op vervroegde verkiezingen hem geen absolute meerderheid brengt, die hij nodig heeft om grote hervormingen door te voeren.

De leider van de conservatieve coalitie van Australië ontbond beide huizen van het parlement in mei om vervroegde verkiezingen te forceren. Hij beschuldigde onafhankelijke leden in de Senaat ervan zijn hervormingsagenda te blokkeren. Nieuwe peilingen op vrijdag tonen dat de stembusgang een nog weerbarstiger hogerhuis zou kunnen opleveren.

Turnbull stelde vrijdag dat de kleine partijen eventueel in coalitie met het centrumlinkse Labor, niet een economie is toe te vertrouwen die wordt gehinderd door een neergang in de mijnbouwindustrie en overheidsfinanciën na jaren van tekorten.

Nek-aan-nekrace
De premier erkende wel dat de verkiezingsstrijd 'een nek-aan-nekrace' zal zijn en drong er bij de kiezers op aan niet onverschillig te zijn. "Dit is geen tijd voor een proteststem. Dit is een tijd om uw stem te zien als de enige stem die de volgende regering zal bepalen", zei Turnbull tegen verslaggevers in Sydney.

De coalitie van Turnbull ondervindt sterke tegenwind van Labor, maar ook van onafhankelijken en kleine partijen zoals de Groenen, die genoeg zetels zouden kunnen winnen om het machtsevenwicht in de Senaat te behouden of om een minderheidsregering te vormen.

Peiling
Volgens een peiling van Fairfax/Ipsos op vrijdag gaan Labor en de regeringscoalitie gelijk op (50-50). Een peiling van Galaxy toont een vergelijkbaar beeld, waarbij de coalitie het iets beter doet (51-49).

Turnbulls eigen greep op de macht lijkt wankel, nu 27 procent van de kiezers van plan is te stemmen op een andere partij dan Labor of de coalitie.

Australië zet zich schrap voor verkiezingen
Australië zet zich schrap voor verkiezingen (Foto: ANP)

Red Hot Chili Peppers opnieuw naar Nederland

De Red Hot Chili Peppers komen dit jaar nog eens naar Nederland. Na Pinkpop geeft de Amerikaanse rockband op 8 november een eigen concert in de Ziggo Dome in Amsterdam, meldt organisator Mojo.

Het is de eerste keer in vier jaar dat zanger Anthony Kiedis, bassist Flea, drummer Chad Smith en gitarist Josh Klinghoffer met een eigen show naar Nederland komen. De laatste keer was in juni 2012 toen de band in het Goffertpark in Nijmegen stond. De kaartverkoop voor het concert in Amsterdam begint woensdag.

De Peppers zullen waarschijnlijk veel nieuwe liedjes spelen van hun laatste album The Getaway. De cd kwam twee weken geleden uit en bereikte direct de eerste plaats in de Nederlandse albumlijst.

Red Hot Chili Peppers opnieuw naar Nederland
Red Hot Chili Peppers opnieuw naar Nederland (Foto: BuzzE)

Drie nieuwe Androidtelefoons van BlackBerry

BlackBerry werkt aan drie nieuwe Androidtelefoons. De eerste wordt al in juli of augustus verwacht. Dat meldt Venturebeat.

BlackBerry neemt de stap, ondanks berichten over tegenvallende verkoopresultaten van zijn eerste Androidsmartphone. De toestellen hebben de codenamen Neon, Argon en Mercury gekregen.

De eerste die uitkomt zou de Neon zijn. Deze telefoon is bedoeld voor zowel de zakelijke als de consumentenmarkt. Die heeft naar verluidt een 5.2 inch full touchscreen, dus zonder fysiek toetsenbord, met hd-resolutie. Het toestel heeft een aluminium frame en een plastic achterkant en is uitgerust met een Snapdragon 617 system-on-a-chip van Qualcomm.

Werkgeheugen
De telefoon zou 3GB werkgeheugen, 16GB aan opslagruimte en een 2610mAh-batterij bevatten, waarmee QuickCharge 2.0 wordt ondersteund. Het toestel krijgt camera's van 13 (achterkant) en 8 (voorkant) megapixel.

Na de Neon is de Argon aan de beurt, die ergens in oktober moet uitkomen. Ook deze smartphone heeft een full touchscreen, deze van 5.5 inch. Het scherm zou een QHD-resolutie hebben, net als Priv, de eerste Androidtelefoon van BlackBerry. Dit toestel krijgt een Snapdragon 820 SoC van Qualcomm, 4 GB aan werkgeheugen en een opslagcapaciteit van 32 GB.

Vingerafdrukscanner
Verder kent de Argon een 3000mAh-batterij, ondersteund door een QuickCharge 3.0. Verder zou er een vingerafdrukscanner op zitten en camera's van 21 (achterkant) en 8 (voorkant) megapixel. De Argon is bedoeld voor de zakelijke markt, maar ook voor enthousiaste consumenten.

In het eerste kwartaal van 2017 wordt de Mercury verwacht, de enige van de drie die voorzien zal zijn van een fysiek QWERTY- toetsenbord. Dit toestel heeft een 4.5 inch scherm met full hd-resolutie. De gehele behulzing is van aluminium. De Mercury heeft een Qualcomm Snapdragon 625, 3 GB werkgeheugen en 32 GB aan opslagruimte, camera's van 18 en 8 megapixel en een 3400mAh-batterij.

Drie nieuwe Androidtelefoons van BlackBerry
Drie nieuwe Androidtelefoons van BlackBerry (Foto: BuzzT)

Dijsselbloem wacht met besluit over SNS Bank

SNS Bank blijft voorlopig in handen van de Staat. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën vindt het nog te vroeg om een besluit te nemen over de toekomst van de in 2013 genationaliseerde bank. Dat heeft de bewindsman vrijdag aan de Tweede Kamer laten weten.

SNS Bank heeft meer tijd nodig om een sterke positie binnen het Nederlandse bankenlandschap te verwerven, aldus Dijsselbloem. De bank wordt nog geconfronteerd met 'operationele en structurele uitdagingen'. SNS heeft er vooral last van dat de rente nu erg laag is. Daardoor staat het verdienmodel van de bank onder druk.

NLFI, de stichting die namens de overheid de staatsbelangen in financiële instellingen beheert, zegt dat er nu ook nog geen serieuze interesse is van potentiële kopers tegen voor de Staat acceptabele voorwaarden. De instantie denkt dat het nog twee tot drie jaar zal vergen voor een maximale waarde uit SNS kan worden gehaald.

Opties
Of en hoe SNS uiteindelijk verkocht gaat worden staat overigens nog open. Dijsselbloem zegt dat de opties, bijvoorbeeld een beursgang of onderhandse verkoop, verder zullen worden uitgewerkt 'zodra SNS Bank voldoende gereed is'. Daarbij zal dan ook gekeken worden naar een voorstel dat regeringspartij PvdA en de SP eerder dit jaar deden.

Een meerderheid in de Tweede Kamer steunde in maart een motie om te onderzoeken of SNS niet een staatsbank kan blijven. Zij stellen dat zo'n instelling een belangrijke maatschappelijke behoefte vervult en bijdraagt aan de stabiliteit van het financiële stelsel.

Dijsselbloem wacht met besluit over SNS Bank
Dijsselbloem wacht met besluit over SNS Bank (Foto: ANP)

Marja van Bijsterveldt burgemeester Delft

Marja van Bijsterveldt-Vliegenthart (CDA) is per 2 september de nieuwe burgemeester van Delft. De ministerraad heeft dat vrijdag bekrachtigd.

Van Bijsterveldt (54) heeft een grote staat van dienst in het openbaar bestuur. Ze was eerder staatssecretaris en minister van Onderwijs. Ook was ze landelijk partijvoorzitter van het CDA. Daarnaast was ze ook al burgemeester van Schipluiden en wethouder van Almere.

Van Bijsterveldt volgt Bas Verkerk (VVD) op.

Marja van Bijsterveldt burgemeester Delft
Marja van Bijsterveldt burgemeester Delft (Foto: ANP)

Lucas Hamming wil de grootste worden

Hoewel Lucas Hamming nog niet is waar hij uiteindelijk wil zijn, heeft hij zijn eerste doel al bereikt. "Ik ben nu wat ik vroeger later wilde worden", zegt hij vrijdag in het AD. Maar dat vindt de 22-jarige muzikant nog niet genoeg.

"Ik wil de grootste worden", zegt Lucas, die afgelopen seizoen de huisartiest was bij De Wereld Draait Door. "Ik weet dat dat pretentieus klinkt, maar als ik nu naar Kensington kijk, denk ik: dat wil ik ook. Of concreter: elke dag in een andere stad voor een volle zaal spelen. Internationaal dus. Dat wil ik bereiken."

Helemaal alleen hoeft Lucas niet aan de weg te timmeren. Zijn trouwste metgezellen zijn zijn ouders, die hem overal achterna reizen en zelfs deel uitmaken van zijn crew. "Mijn vader rijdt de bus met de instrumenten. Mijn moeder helpt met wassen en strijken van mijn kleding", aldus Lucas. "Soms zeggen anderen: vind je het niet vervelend dat je ouders overal bij zijn? Maar ik zie ze nu als goede vrienden."

Lucas' optreden op Pinkpop was tot nu toe het hoogtepunt in zijn nog korte carrière. "Daar spelen wilde ik al vanaf het moment dat ik voor het eerst een gitaar in handen kreeg." Hij kreeg het dan ook even te kwaad nog voordat hij überhaupt was begonnen. "Ik had al tranen in mijn ogen toen ik het podium opkwam. Dat was me nog nooit overkomen."

Lucas Hamming wil de grootste worden
Lucas Hamming wil de grootste worden (Foto: BuzzE)

Autoverkoop veert op sinds maart

De Nederlandse autoverkopen krabbelen weer op, na de dip begin dit jaar. Afgelopen maand verkochten autodealers 39.241 nieuwe personenauto's. Dat is 6,5 procent meer dan in juni vorig jaar, meldde brancheorganisatie Bovag vrijdag.

"Sinds maart noteren de autoverkopen maandelijks een plus en wordt de eerdere daling langzaamaan tenietgedaan", aldus de dealers. Bezien over het hele eerste halfjaar loopt de autoverkoop nu nog een kleine 4 procent achter vergeleken met vorig jaar rond deze tijd.

In januari en februari bleef het aantal wagens dat de showroom uitrolde nog fors achter. Dat had te maken met de verkoophausse in november en december, toen veel mensen een nieuwe auto aanschaften om nog te kunnen profiteren van oude bijtellingsregels.

Autoverkoop veert op sinds maart
Autoverkoop veert op sinds maart (Foto: ANP)

Drake op weg naar hitparaderecord

Drake lijkt hard op weg te zijn om een nieuw record neer te zetten in de Single Top 100. Zijn hit One Dance gaat voor de elfde week aan de leiding en heeft recordhouder Jody Bernal inmiddels in zicht.

One Dance staat nu op een gedeelde vierde plaats in het overzicht van singles met de meeste weken op de eerste plaats. Drake moet het nog vier weken volhouden om het record van Que Si, Que No van Jody Bernal te evenaren. Hij is op de goede weg, want zijn voorsprong op de nummer 2 Justin Timberlake stijgt weer.

Nieuw bij de eerste drie is This Girl van Kungs vs. Cookin' On 3 Burners. De single verdrijft Calvin Harris en Rihanna naar de vierde plaats. Daardoor is de top 3 voor het eerst in zeven weken gewijzigd.

Singles Top 10 week 27
(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, single o.b.v. Single Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (1) Drake feat. Wizkid & Kyla - One Dance
2. (2) Justin Timberlake - Can't Stop The Feeling!
3. (5) Kungs vs. Cookin' On 3 Burners - This Girl
4. (3) Calvin Harris feat. Rihanna - This Is What You Came For
5. (4) B-Brave feat. Sevn Alias - One Night Stand
6. (6) David Guetta featuring Zara Larsson - This One's For You
7. (8) The Chainsmokers feat. Daya - Don't Let Me Down
8. (7) Galantis - No Money
9. (13) Deorro feat. Elvis Crespo - Bailar
10. (10) Jonna Fraser feat. Broederliefde - Do Or Die

Drake op weg naar hitparaderecord
Drake op weg naar hitparaderecord (Foto: BuzzE)

Hollande en Cameron herdenken Somme-slag

De Franse president François Hollande en de Britse premier David Cameron hebben vrijdag de Slag aan de Somme herdacht. Ze stonden precies honderd jaar later in het Franse Thiepval stil bij de vele honderdduizenden slachtoffers van deze bloedige episode uit de Eerste Wereldoorlog.

Hollande maakte onverwachts zijn opwachting. Volgens het Élysée om te onderstrepen dat het brexit-referendum de onderlinge betrekkingen tussen Parijs en Londen niet definitief heeft beschadigd. Hollande verklaarde afgelopen week al dat hij de keuze voor uittreden uit de Europese Unie betreurt, maar toch nauw met de Britten wil blijven samenwerken.

Ook de Britse prins Charles en zijn oudste zoon William en hun echtgenotes Camilla en Kate woonden de plechtigheid bij het gedenkteken in Thiepval bij. Duitsland, destijds de tegenstander, vaardigde de voormalige bondspresident Horst Köhler af.

De Slag aan de Somme geldt als de bloedigste veldslag van de Eerste Wereldoorlog. In vier maanden van loopgravengevechten lieten meer dan een miljoen militairen het leven en wonnen de geallieerden slechts een paar kilometer veld.

Hollande en Cameron herdenken Somme-slag
Hollande en Cameron herdenken Somme-slag (Foto: ANP)

Dragon Ball Xenoverse 2 krijgt releasedatum

Bandai Namco heeft de releasedatum van Dragon Ball Xenoverse 2 bekendgemaakt. Vanaf 28 oktober kunnen we onder andere kamehameha's loslaten op de vijanden en omgevingen.

In Xenoverse 2 wordt de geschiedenis zelf aangevallen door slechterikken van alternatieve tijdslijnen. Jij bent een Time Patroller en moet de geschiedenis veilig stellen. Vijanden als Slug zul je aan moeten kunnen om dat voor elkaar te krijgen. De stad in deze game is zeven keer zo groot als Toki Toki City in de originele Xenoverse. In Conton City vind je quests, training, gevechten, winkels en meer. De stad ondersteund spelers om in rond te kuieren. Het spel ondersteunt ook lokale versus, zodat je het met vrienden op de bank kunt uitvechten. Voor de soepelheid draait het spel op alle platformen 60 frames per seconde.

Dragon Ball Xenoverse 2 komt uit op pc, PlayStation 4 en XBox One.

Onderzoek naar handelen dokters Prince

Twee artsen zijn nadrukkelijk in beeld in het onderzoek naar de dood van Prince. Onderzocht wordt of zij een rol hebben gespeeld in het plotselinge overlijden van de zanger, zeggen bronnen tegen TMZ.

De huisarts van Prince, Michael Schulenberg, en verslavingsarts Howard Kornfeld zouden mogelijk de regels hebben overschreden door recepten uit te schrijven van zware pijnstillers terwijl hij daaraan verslaafd was. Ook wordt gekeken of zij op een andere manier Prince aan medicijnen hebben geholpen.

Prince overleed op 21 april in zijn woning in Minnesota. Hij had zichzelf per ongeluk een overdosis van de zware pijnstiller fentanyl toegediend. Schulenberg was op het moment dat het lichaam van de zanger werd gevonden in Prince' woning aanwezig. Sindsdien is hij niet meer aan het werk geweest.

Hoelang het onderzoek nog duurt, is niet bekend. Volgens de bronnen kan het nog maanden duren voordat er duidelijkheid is.

Onderzoek naar handelen dokters Prince
Onderzoek naar handelen dokters Prince (Foto: BuzzE)

Vrouwen doen WK Orgasme in Brussel

Brussel is opgeschrikt door een bizar fenomeen. In de Europese hoofdstad heeft een tweetal dames in het geniep meegedaan aan het officieuze Wereldkampioenschap Orgasme.

Vele FOK!kers zullen er wellicht mee bekend zijn: het Orgasm World Championship. Tijdens dit WK, waarvan op de welbekende sites vele filmpjes zijn te vinden, nemen twee vrouwen het tegen elkaar op. Doel is zo snel mogelijk klaar te komen.

Er zijn al vele ronden geweest in vele wereldsteden, en nu was de laatste keer Brussel aan de beurt. Twee mooie dames die zichzelf op een bankje in het park naar een hoogtepunt brengen. Op de beelden is te zien hoe het duo zonder enige gêne probeert zo snel mogelijk klaar te komen.

"We hebben het ook gehoord. Maar er zijn geen klachten gekomen van voorbijgangers die gechoqueerd waren en we hebben ook geen bewijsmateriaal", zo laat de Brusselse politie weten. "Dus starten we ook geen onderzoek. Maar zouden we zo iemand betrappen, is dat openbare zedenschennis. Daar staat een boete op en een gevangenisstraf van 8 dagen tot een jaar."

En voor wie het filmpje om bepaalde redenen niet kan afkijken: Ariel heeft gewonnen. De blondine kwam al na 31 seconden klaar. De brunette kwam pas na een kleine twee minuten, maar moest even stoppen wegens voorbijgangers die de pret bedierven.

Hieronder zie je een gecensureerde screenshot. Voor het hele filmpje dien je ff op het plaatje te klikken. NSFW, uiteraar. Fap ze!

Pornochicks

'Slowakije doet alles om brexit te voorkomen'

Slowakije zal als nieuwe voorzitter van de Europese Unie elke maatregel steunen die het vertrek van Groot-Brittannië uit de unie (brexit) helpt voorkomen. Dit heeft de Slowaakse minister van Buitenlandse Zaken, Miroslav Lajcak, gezegd volgens Britse media. Slowakije heeft vrijdag Nederland als EU-voorzitter opgevolgd. Dit is een week sinds een kleine meerderheid in het Britse referendum over lidmaatschap van de EU voor een brexit stemde.

"Ik steun elke maatregel die ertoe bijdraagt dat het Britse volk een ommekeer in zijn standpunt maakt", zei Lajcak over het 'nee' tegen de EU. "We respecteren dat standpunt maar we betreuren het ook", zei de bewindsman in Bratislava. Hij beklemtoonde dat het Verenigd Koninkrijk niet op een speciale deal hoeft te rekenen.

'Slowakije doet alles om brexit te voorkomen'
'Slowakije doet alles om brexit te voorkomen' (Foto: ANP)

'Nieuw kabinet hoeft niet te bezuinigen'

Het volgende kabinet hoeft niet opnieuw te bezuinigen. Maar voor nieuwe investeringen is ook geen extra geld beschikbaar. Die uitgaven zullen moeten worden gedekt door elders in de begroting geld weg te halen.

Dat stelt een adviesgroep waarin topambtenaren van een aantal ministeries zitten, net als als vertegenwoordigers van De Nederlandsche Bank en het Centraal Planbureau vrijdag. Deze Studiegroep Begrotingsruimte baseert zijn ideeën op gegevens van het CPB.

De afgelopen jaren moest er vanwege de economische en financiële crisis enorm worden bezuinigd. In totaal gaat het voor de periode 2010 tot en met 2017 om zo'n 50 miljard euro.

Begrotingsoverschot

Volgens het advies zal er een begrotingsoverschot van 0,6 procent zijn en daalt de schuld naar 54 procent in 2021 als de berekeningen van het CPB uitkomen. Door deze positieve cijfers hoeft het volgende kabinet niet opnieuw te snijden in de uitgaven. De verwachting is dat het begrotingstekort dit jaar uitkomt op 1,4 procent, meldde minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën ) vorige maand in de Voorjaarsnota.

Verder pleit de Studiegroep voor een vereenvoudiging van de begrotingsregels. Ook moet de begroting meer gaan meebewegen met de economie. Dat betekent dat er in goede tijden reserves moeten worden opgebouwd, waardoor er minder hoeft te worden bezuinigd in economisch slechte tijden.

'Nieuw kabinet hoeft niet te bezuinigen'
'Nieuw kabinet hoeft niet te bezuinigen' (Foto: ANP)

'Veel asielbedden in opvang leeg'

Bijna een derde van de 52.000 beschikbare bedden in de asielopvang wordt momenteel niet bezet. Dat stelt de NOS, die een inventarisatie deed. Als gevolg hiervan staan meerdere noodopvanglocaties zo goed als leeg. Ondanks de leegstand komen er de komende twaalf maanden netto nog eens 15.000 plekken bij, weet de NOS.

Het aantal eerste asielaanvragen in ons land is al maanden aan het dalen; het zijn er nu ongeveer 1500 per maand. Ook verhuizen veel mensen naar een huurwoning.

Volgens de NOS is vooral in de noodopvang goed te merken dat de instroom veel lager is. In de gemeenten Oldambt, Apeldoorn, Zeist en Utrecht zijn recentelijk nieuwe noodopvanglocaties geopend voor in totaal 2650 mensen. In Apeldoorn wachten ze nog altijd op de eerste asielzoekers. Op de andere drie plaatsen zitten slechts een paar honderd mensen, aldus de NOS.

Dijkhoff

Voor staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asielzaken) is de inventarisatie geen reden om het opvangbeleid te wijzigen. ,,Het blijft natuurlijk heel kwetsbaar. Ik zou niet van de eerste zwaluw meteen een zomer maken. Het toont wel aan dat het werk dat we hebben gedaan, leidt tot een lagere instroom. Maar het is nog wel veel werk om het zo te houden", reageerde hij tegen de NOS.

Volgens de staatssecretaris is het nog steeds belangrijk dat gemeenten blijven zoeken naar manieren om bij te dragen. ,,We moeten wel voorbereid zijn als er straks een piek komt. We gaan dan zo snel mogelijk proberen de oorzaak daarvan weg te nemen, maar tussentijds moet je wel fatsoenlijke opvang hebben."

'Veel asielbedden in opvang leeg'
'Veel asielbedden in opvang leeg' (Foto: ANP)

Rutte 'niet ontevreden' over voorzitterschap

Minister-president Mark Rutte is "al met al niet ontevreden" over het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie. Niet alles is gelukt, maar er is veel om met ,,enige tevredenheid" op terug te kijken, zei hij vrijdag na de ministerraad.

Het doel was om ,,concrete resultaten" te boeken. ,,Pragmatisch en dat is in een aantal gevallen ook gelukt", aldus de liberale regeringsleider. Als voorbeelden noemt hij het terugdringen van de migratie vanuit Turkije en een akkoord over het uitwisselen van passagiersgegevens in de luchtvaart in de strijd tegen terrorisme. Ook op economisch vlak zijn volgens hem ,,stappen" gemaakt.

Verder werden de besluitvaardigheid en de goede voorbereiding van het Nederlandse voorzitterschap gewaardeerd door de andere EU-lidstaten, merkte Rutte. Nederland was het afgelopen half jaar roulerend voorzitter. Slowakije nam vrijdag de voorzittershamer over.

Rutte 'niet ontevreden' over voorzitterschap
Rutte 'niet ontevreden' over voorzitterschap (Foto: ANP)

Benedictus 'schakelde homolobby Vaticaan uit'

De "homoseksuele lobby" in het Vaticaan heeft geprobeerd beslissingen van de toenmalige paus Benedictus te beïnvloeden. Daarover klaagt de inmiddels emeritus paus in zijn memoires, schrijft de Italiaanse krant Corriere della Sera.

Benedictus kwam tijdens zijn pausschap ter ore dat een "homolobbygroep" van vier of vijf machtige personen in het Vaticaan het beleid van de kerk naar zijn hand probeerde te zetten. De gewezen paus slaagde erin de groep uit te schakelen, schrijft hij in zijn memoires.

Aan Benedictus' besluit om af te treden kwam geen buitenstaander te pas, verzekert hij in zijn geboekstaafde herinneringen. De laatste jaren van zijn bewind woedde er volgens kenners een felle machtsstrijd in het kerkstaatje. De emeritus ontkent echter dat hij onder druk is gezet of gechanteerd.

De Laatste Gesprekken, zoals Benedictus' herinneringen zijn getiteld, verschijnt 9 september. Het is voor het eerst dat een paus op schrift terugblikt op zijn pontificaat.

Benedictus 'schakelde homolobby Vaticaan uit'
Benedictus 'schakelde homolobby Vaticaan uit' (Foto: ANP)

Enzo Knol bezoekt zieke kinderen

Enzo Knol liet vrijdag de wensen van zieke kinderen uitkomen. De 23-jarige vlogger toerde per helikopter door het land voor de stichting Make-A-Wish.

Enzo verraste onder anderen de 12-jarige Noor, die leukemie heeft. Het meisje, dat per limousine aankwam op vliegveld Lelystad, maakte onder meer een vlog met haar idool en speelde een potje Jenga.

Lang kon Knol echter niet blijven. Hij moest nog vier andere kinderen bezoeken.

Enzo Knol bezoekt zieke kinderen
Enzo Knol bezoekt zieke kinderen (Foto: BuzzE)

Telegraaf knipt Turk uit aanslagfoto Istanboel

De Telegraaf doet aan censuur! Volgens ene Naeeda heeft de krant van wakker Nederland een Turk uit een foto van overlevenden van de aanslagen in Istanboel geknipt.

Deze week werd Turkije opgeschrikt door een reeks aanslagen op de nationale luchthaven. Maar gelukkig heeft een drietal  Nederlanders de bomaanslag overleefd. En laat De Telegraaf er nu net een foto van hebben.

Alleen heeft deze krant echter de overlevende Turk – ene M.Azzarkane – van de foto geknapt. Twee hoogblonde, Nederlandse meisjes blijven over. Zij zijn blij de aanslag te hebben overleefd.

"De Telegraaf knipt de 'allochtoon' eruit en 'onze' echte Hollandse meiden komen in de krant", klaagt Naeeda op Facebook. "De jongen, M.Azzarkane plaatst op twitter de echte foto en vraagt zich af waarom de Telegraaf hem eruit heeft geknipt. Hier krijg ik dus net zo veel buikpijn van als van die aanslag!"

En de klaagzang gaat nog even voort: "Ik ken 't argument, want hoe vaak heb ik 't niet gehoord: 'een blanke, blonde kop spreekt onze kijker/lezer aan, daar kunnen ze zich mee identificeren, met een gekleurd hoofd niet...' Die klote terroristen van de aanslag die geloven klaarblijkelijk niet in gelijkwaardigheid, maken verschil in 'soort' mensen etc, doet deze beeldredacteur dus ook."

Waarmee dus weer eens de racismekaart is getrokken. Hieronder een foto met en zonder Turk.

Update 17.33 uur:
Inmiddels heeft de verantwoordelijke journalist, ene meneer Bart Mos, gereageerd middels Twitter. Hij laat weten de Turk niet te hebben gevonden. Aldus De Telegraaf.

Meer minderjarige asielzoekers naar Nederland

Vorig jaar kwamen ruim drie keer zoveel minderjarige asielzoekers naar Nederland als twee jaar daarvoor: 18.630. Een op de vijf van die minderjarigen reisde zonder begeleiding van een volwassen familielid.

Met name zestien- tot achttienjarigen reizen alleen: meer dan de helft van deze jongeren. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat zich baseert op gegevens van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).

Het aantal alleenreizende minderjarige vluchtelingen uit Syrië steeg en ligt nu op 38 procent. Uit Eritrea (32 procent) en Afghanistan (14 procent) kwamen juist minder jonge vluchtelingen zonder familie. In 2013 ging het nog om ruim vijfduizend minderjarige asielzoekers, van wie zes procent alleen reisde.

Meer minderjarige asielzoekers naar Nederland
Meer minderjarige asielzoekers naar Nederland (Foto: ANP)

FOK! sportfoto-onderschrift week 26

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) was maali met het volgende onderschrift: "Wil je een wuppie of een wippie?"

De opgave van deze week:

We troffen Bram Verhofstad tijdens het NK turnen in deze opvallende pose aan, wat zou een goed onderschrift zijn voor deze foto? (Pro Shots / Kay Int Veen)
We troffen Bram Verhofstad tijdens het NK turnen in deze opvallende pose aan, wat zou een goed onderschrift zijn voor deze foto? (Pro Shots / Kay Int Veen)

Ray maakt brokken op Duitse autoweg

Ray Slijngaard is woensdag betrokken geweest bij een eenzijdig ongeluk op de Duitse autoweg. De 2 Unlimited-rapper raakte de macht over het stuur kwijt en raakte de vangrail, bevestigt zijn manager na berichtgeving hierover in Duitse media.

Het ongeluk gebeurde op de A52 in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Ondanks de brokken heeft Slijngaard zelf geen schade opgelopen. De rapper zat alleen in de auto, raakte niet gewond en kon zijn weg vervolgen. Hij had echter niet de politie gewaarschuwd.

Dat de politie daarom naar Ray op zoek zou zijn of dat hij op de vlucht zou zijn, zoals Duitse media schrijven, noemt zijn manager 'een storm in een glas water'. "Hij is inderdaad doorgereden maar inmiddels is er contact geweest. Ray wordt komende week verhoord."

Ray maakt brokken op Duitse autoweg
Ray maakt brokken op Duitse autoweg (Foto: BuzzE)

Ruud de Wild krijgt programma bij BNR

Ruud de Wild krijgt een dagelijkse radioshow bij BNR Nieuwsradio. De dj keert terug op de radio, nadat hij vorig jaar bij Radio 538 moest stoppen met zijn middagshow. De Wild begint op 5 september met het nieuwe programma BNR Ask Me Anything, waarin hij elke dag vragen beantwoordt over een actueel thema.

De vragen, bijvoorbeeld over de brexit of Panama Papers, komen van de radioluisteraars, waarbij vooral veel gebruik wordt gemaakt van social media. "Werken bij BNR Nieuwsradio en zeker met dit programma is een grote eer voor me", zo reageert de radiomaker op zijn nieuwe baan. "Het sluit bovendien naadloos aan bij de nieuwe weg die ik ben ingeslagen."

De 47-jarige De Wild won vorig jaar nog de Marconi Oeuvre Award 2015, de vakprijs voor radiomakers. Met zijn show Ruuddewild.nl was hij sinds 1999 te horen op 3FM, Radio 538, Qmusic en sinds 2010 weer op Radio 538.

Ruud de Wild krijgt programma bij BNR
Ruud de Wild krijgt programma bij BNR (Foto: ANP)

Rosberg snelste in deels natte tweede vrije training

Nico Rosberg heeft ook in de tweede vrije training voor de Grand Prix van Oostenrijk de snelste tijd gereden. In een deels natte training bleef de Mercedes-coureur met een tijd van 1.07,967 zijn teamgenoot Lewis Hamilton nipt voor. Max Verstappen reed de zevende tijd.

De training begon droog, maar al snel kwam het met bakken uit de Oostenrijkse hemel. De coureurs doken dan ook snel naar binnen, maar al snel werd het weer droog, zodat Daniel Ricciardo met nog 45 minuten te gaan met intermediates de ban kon breken. Verstappen volgde zijn voorbeeld, waardoor de Nederlander eindelijk een tijd kon klokken.

De baan droogde langzaam maar zeker op, waarna diverse coureurs hun tijden nog konden verbeteren. Hierdoor kon Hamilton nog dichtbij Rosberg komen en klom Verstappen naar plek zeven. Met nog enkele minuten te gaan brak de Ferrari van Sebastian Vettel uit en verdween diep in het grind, waardoor er een virtuele safety car ingesteld werd en de tijden niet meer verbeterd konden worden.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 N. Rosberg Mercedes 1:07.967   25
2 L. Hamilton Mercedes 1:07.986 +0:00.019 19
3 N. Hülkenberg Force India 1:08.580 +0:00.613 28
4 S. Vettel Ferrari 1:08.589 +0:00.622 25
5 D. Ricciardo Red Bull 1:08.649 +0:00.682 30
6 C. Sainz Toro Rosso 1:08.713 +0:00.746 32
7 M. Verstappen Red Bull 1:08.761 +0:00.794 20
8 K. Räikkönen Ferrari 1:08.820 +0:00.853 23
9 V. Bottas Williams 1:08.941 +0:00.974 24
10 J. Button McLaren 1:08.994 +0:01.027 30
11 F. Alonso McLaren 1:09.075 +0:01.108 26
12 F. Massa Williams 1:09.184 +0:01.217 17
13 D. Kvyat Toro Rosso 1:09.207 +0:01.240 26
14 S. Perez Force India 1:09.226 +0:01.259 32
15 K. Magnussen Renault 1:09.525 +0:01.558 19
16 J. Palmer Renault 1:10.020 +0:02.053 23
17 P. Wehrlein Manor 1:10.034 +0:02.067 20
18 E. Gutierrez Haas F1 1:10.138 +0:02.171 16
19 M. Ericsson Sauber 1:10.140 +0:02.173 19
20 R. Grosjean Haas F1 1:10.400 +0:02.433 31
21 F. Nasr Sauber 1:10.444 +0:02.477 22
22 R. Haryanto Manor 1:11.328 +0:03.361 25

Handbalkeepster Jankovic net op tijd fit voor Rio

Keepster Jasmina Jankovic is door handbalbondscoach Henk Groener opgenomen in de olympische selectie. De keepster miste het WK en het OKT vanwege een zware knieblessure maar is net op tijd hersteld.

Door de selectie van Jankovic valt Marieke van der Wal buiten de selectie. Zij was op het WK waar Oranje zilver won en het OKT nog tweede keepster achter Tess Wester. Van de Wk-selectie zijn ook Debbie Bont en Lynn Knippenborg niet opgenomen in de selectie voor Rio.

De Nederlandse handbalsters openen de de Olympische Spelen op 6 augustus tegen Frankrijk. Daarna treft het in de groepsfase nog Argentinië, Zuid-Korea, Zweden en Rusland.

Volledige selectie:

Speler Club
Jasmina Janković TuS Metzingen
Tess Wester SG BBM Bietigheim
Ailly Luciano Metz Handball
Laura van der Heijden Team Esbjerg
Jessy Kramer Toulon Saint Cyr Var Handball
Nycke Groot Gyori Audi ETO KC
Estavana Polman Team Esbjerg
Yvette Broch Gyori Audi ETO KC
Danick Snelder Ferencvárosi TC
Martine Smeets SG BBM Bietigheim
Michelle Goos Succes Schoonmaak/VOC Amsterdam
Angela Malestein SG BBM Bietigheim
Kelly Dulfer VfL Oldenburg
Sanne van Olphen Toulon Saint Cyr Var Handball
Lois Abbingh Issy Paris Hand

Gamer gaat voorbij Steam-level 1000

Steam-gebruiker PalmDesert heeft zijn Steam-level omhoog kunnen krikken naar level 1049. Dit is zo snel en onverwachts gegaan, dat Steam hier niet eens op was voorbereid. Hij heeft dus niets voor deze prestatie gekregen behalve de eer de eerste te zijn.

Sinds 2013 heeft Steam gamers de mogelijkheid gegeven om een eigen ‘Steam-level’ te hebben. Je krijgt Steam-xp voor het hebben van een aantal games, al een bepaalde tijd lid zijn en het maken van badges met behulp van ruilkaarten. Vooral het verzamelen van de ruilkaarten helpt je om snel omhoog te komen. PalmDesert heeft 67% van alle games die op Steam verkrijgbaar zijn, namelijk 5029 van de 7481.

Is het ook jullie ideaal om je Steam-level omhoog te werken? Of vind je het kapitaalvernietiging? Ik was tot een half uur geleden best trots op mijn level 45.

Steamlevel 1049

Trailer: James Franco is de niet-zo-ideale schoonzoon in Why Him?

Ken je Meet the Parents nog? In Why Him? wordt een variatie op dit concept getoond, wanneer Bryan Cranston en Megan Mullaly hun nieuwe schoonzoon ontmoeten: James Franco.

Franco speelt Laird, een internetondernemer die van alle vrijheden van het leven geniet, en daarmee een niet al te beste indruk maakt op zijn toekomstige schoonouders. Vooral Ned (Cranston) vindt Laird, die helemaal geen filter heeft, totaal geen match voor zijn dochter. De eenzijdige rivaliteit loopt volledig uit de hand en Ned’s paniekaanvallen nemen toe als hij zich gaandeweg steeds minder thuisvoelt in de glamoureuze hightechomgeving en hij erachter komt dat Laird klaar is om dé vraag aan zijn vriendin te stellen.

Why Him? is in de bioscopen te zien vanaf 22 december.

Bridget Jones is zwanger in nieuwe trailer voor Bridget Jones's Baby

Bridget Jones, uweetwel, die van het dagboek, is zwanger en ze weet niet wie de vader is. Dat is zo'n beetje de kern van de nieuwe trailer van Bridget Jones’s Baby, die deze week is verschenen.

Na haar break-up met Mark Darcy (Colin Firth) is Bridget Jones (Renée Zellweger) in de veertig en opnieuw single. Ze besluit zich te focussen op haar baan als producent van een nieuwsprogramma en brengt veel tijd door met haar vrienden. Het lijkt alsof ze nu eindelijk alles onder controle heeft en dat er niets meer mis kan gaan…

Maar dan ontmoet ze een onweerstaanbare Amerikaan: Jack (Patrick Dempsey) en haar liefdesleven staat weer op z’n kop. Deze man heeft alles wat de Britse Darcy mist. Geheel ongepland, blijkt Bridget in verwachting te zijn en weet ze niet zeker wie van de twee mannen de vader is...

Bridget Jones’s Baby is te zien vanaf 15 september. Op 14 september organiseren diverse bioscopen een Ladies Night, waarvoor alvast kaarten te reserveren zijn.

'Stylist Kanye verkrachtte 21 vrouwen'

Meer dan twintig vrouwen beschuldigen de stylist en vriend van Kanye West van verkrachting. Model en talkshowhost Amber Rose beweert dat 21 slachtoffers zich bij haar gemeld hebben.

Eerder deden zeven vrouwen al hun verhaal over seksueel misbruik door Ian Connor. Volgens Amber namen veel vrouwen contact met haar op vanwege de Slut Walk die ze organiseert in Los Angeles. Wereldwijd worden protesten met die naam gehouden naar aanleiding van een verkrachtingszaak in Canada waarbij een politie-agent stelde dat vrouwen er ook niet "sletterig" bij moesten lopen.

"Omdat ik de SlutWalk organiseer, nemen die vrouwen contact met mij op", aldus Amber, die een ex-vriendin is van Kanye, tegen Daily Beast. "Ze willen daar hun verhaal komen vertellen. Ik neem aan dat er nog meer gevallen bijkomen. Iedereen is onschuldig tot het tegendeel is bewezen, maar als er 21 vrouwen van over de hele wereld met hetzelfde verhaal komen, dan kom je op een punt dat je zegt: genoeg."

Ian Connor stuurde een woedende tweet toen het interview online kwam. Hij schold Amber uit en beschuldigde haar van aandachttrekkerij.

'Stylist Kanye verkrachtte 21 vrouwen'
'Stylist Kanye verkrachtte 21 vrouwen' (Foto: BuzzE)

'Geen apart beleid voor haven en Schiphol'

De Rotterdamse haven en Schiphol zijn niet meer zo belangrijk voor de economie dat het kabinet er een apart beleid voor zou moeten voeren. Dat staat in een nieuw advies van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur. "De economie is in verandering. Andere zaken, bijvoorbeeld onze digitale infrastructuur, het kenniscentrum rond Eindhoven en het Groene Hart, verdienen ook aandacht", stelt Jan Jaap de Graeff, voorzitter van deze belangrijke adviseur van de overheid.

Nederland pompte de afgelopen kwart eeuw miljarden aan overheidsgeld in uitbreiding van zijn twee 'mainports'. Projecten als de Tweede Maasvlakte kregen prioriteit.

Harde cijfers tonen echter aan dat bijvoorbeeld de haven van Rotterdam aan belang inboet. Deze was circa 25 jaar geleden nog goed voor 6 procent van het Nederlandse bruto binnenlands product. Dat was vorig jaar nog maar ruim 3 procent.

Capaciteit
De Graeff vindt het niet verstandig als de overheid zich blind blijft staren op het vergroten van de capaciteit van de havens. Buitenlandse bedrijven die zich in Nederland willen vestigen, verlangen nu ook dat hier veel goed opgeleide IT-mensen rondlopen, dat er snel wifi is en wat groen in de buurt.

Het nieuwe kabinet dat volgend jaar aantreedt moet daarom gaan werken aan nieuw beleid om Nederlands concurrentiepositie en vestigingsklimaat te verbeteren, zo pleit de raad. Daarbij moet dan meer gekeken worden naar de toegevoegde waarde van investeringen in het grotere plaatje.

Aandeelhouder
De kans bestaat dat investeringen die Rotterdam en Schiphol ten goede komen, in de nieuwe situatie geen voorrang meer krijgen. Maar dat is iets wat de raad aan de politiek wil overlaten. "Je kan elke belastingeuro maar één keer uitgeven", benadrukt De Graeff, die zich verder afvraagt of de overheid wel goede investeringskeuzes kan maken zolang ze ook aandeelhouder is van de haven en het vliegveld.

Het Havenbedrijf Rotterdam en Schiphol vinden dat de raad de verkeerde conclusie trekt, laten ze in een reactie weten. De havenbeheerder en luchthaven stellen beide dat er wel een gericht overheidsbeleid nodig is om de mainports te ondersteunen en verder te versterken.

'Geen apart beleid voor haven en Schiphol'
'Geen apart beleid voor haven en Schiphol' (Foto: ANP)

Sauber eindelijk uit financiële problemen

Het Formule 1-team Sauber is eindelijk uit de financiële problemen. Teambaas Monisha Kaltenborn heeft een nieuwe geldschieter gevonden, al is nog niet bekend welke partij de geldkraan open zal gaan draaien.

Sauber had het de afgelopen jaren financieel zwaar, waardoor salarissen regelmatig te laat uitbetaald werden. Op het salaris van mei moesten de werknemers een volledige maand wachten, maar dat van juni kon direct worden uitgekeerd. Er is een oplossing voor de financiële problemen gevonden, zo meldde coureur Felipe Nasr gisteren al tijdens de persconferentie voor de Grand Prix van Oostenrijk. Welke dat is wordt mogelijk later vandaag bekendgemaakt.

Het in Hinwil gevestigde Sauber is al sinds 1993 actief in de Formule 1 en was enkele jaren het fabrieksteam van BMW. Eigenaar Peter Sauber redde het team eind 2009, maar sinds die periode is het kwakkelen geweest voor het team. Dit jaar komt het team pas later deze maand in Hongarije met de eerste nieuwe onderdelen.

Acht jaar cel voor Jumbo-afperser

De zogeheten Jumbo-afperser Alex O. (51) is vrijdag veroordeeld tot acht jaar cel. De rechtbank in Groningen vindt hem schuldig aan bomdreigingen bij supermarktketen Jumbo vorig jaar. Eén keer ontplofte er daadwerkelijk een explosief.

Bij diverse filialen van Jumbo kwamen vorig jaar bommeldingen binnen. Bij twee vestigingen in Groningen werden explosieven geplaatst. Bij de ontploffing van één daarvan raakte een raam beschadigd. Een winkel in Zwolle kreeg een verjaardagskaartje met een beetje explosieve stof.

O. ontkent dat hij de Jumbo-afperser is. De verdachte werd half oktober vorig jaar in Groningen opgepakt, samen met zijn zoon. De zoon is niet vervolgd.

Acht jaar cel voor Jumbo-afperser
Acht jaar cel voor Jumbo-afperser (Foto: ANP)

Klokkenluidster Russisch dopingschandaal mag weer meedoen

Wereldatletiekbond IAAF heeft haar goedkeuring gegeven aan de aanvraag van atlete Yuliya Stepanova om onder een neutrale vlag mee te mogen doen aan internationale wedstrijden.

De Russische, zelf vanaf 2013 twee jaar geschorst vanwege dopinggebruik, kreeg grote bekendheid nadat ze als klokkenluidster fungeerde. Op die manier trapte ze samen met haar man Vitaly Stepanov het hele dopingschandaal in Rusland af, wat er dan weer toe leidde dat de Russen mogelijk de Olympische Spelen moeten missen.

Zo'n tachtig Russische atleten hebben bij de IAAF een aanvraag gedaan om alsnog mee te mogen doen aan internationale wedstrijden, wat gezien de schorsing van de Russische atletiekbond op het moment onmogelijk is. Naar verwachting krijgen alleen sporters toegang die kunnen bewijzen dat ze door een betrouwbare buitenlandse antidopingorganisatie getest zijn.

Daar vallen vermoedelijk alleen atleten onder die in het buitenland wonen en trainen. Stepanova ontvluchtte Rusland na haar onthullingen en is al een tijd woonachtig in de Verenigde Staten. Wie van de tachtig nog meer een kans maken is niet duidelijk, hoewel het mogelijk lijkt dat naast Stepanova alleen verspringster Darya Klishina naar de Spelen mag: zij woont en traint eveneens in de VS.

Voor Stepanova betekent de uitspraak dat ze volgende week van start mag gaan op het EK atletiek in Amsterdam, onder een neutrale vlag - vermoedelijk die van de Europese- of wereldatletiekbond. 

Verder herstel voor beurs in Londen

De beurs in Londen stevent in de week na het referendum over het Britse EU-lidmaatschap af op de grootste weekwinst sinds 2011. De verliezen van vorige week vrijdag, de dag na de volksraadpleging, waren eerder deze week al uitgevlakt.

De FTSE stond omstreeks 11.30 uur op een winst van 0,3 procent. De AEX-hoofdindex in Amsterdam stond op dat moment nagenoeg vlak op 435,62 punten. De MidKap verloor 0,5 procent op 605,88 punten. Frankfurt en Parijs stegen allebei 0,1 procent.

Kabelaar Altice was bij de hoofdfondsen met 1,9 procent de grootste verliezer. AkzoNobel verloor 0,5 procent, nadat JPMorgan het beleggingsadvies voor de verffabrikant had verlaagd. Grootste stijger was staalbedrijf ArcelorMittal met een plus van 2,4 procent.

Best

In de Midkap verloor IMCD 1,1 procent. De chemicaliëndistributeur neemt de distributeur van specialistische farmaceutische ingrediënten Mutchler in de Verenigde Staten en Puerto Rico over. Delta Lloyd was met een verlies van 3,9 procent de grootste daler bij de middelgrote fondsen. Grandvision presteerde met 2 procent winst het best.

Bij de kleinere fondsen verloor Telegraaf Media Groep (TMG) 3,2 procent. Het mediabedrijf liet weten langer nodig te hebben om de samenwerking met Talpa op het gebied van onder meer radio en televisie op te starten. Het proces zou voorspoedig verlopen maar niettemin meer tijd kosten.

Elders in Europa zaten automakers in de lift. In Frankrijk stegen Peugeot en Renault tot 4,3 procent. In Duitsland kreeg Volkswagen er 4 procent bij en BMW 2,2 procent.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 0,5 procent tot 48,09 dollar. Brentolie won 0,5 procent tot 49,45 dollar per vat. De euro noteerde een stand van 1,1108 dollar, tegen 1,1102 dollar aan einde van de Europese handel donderdag.

Verder herstel voor beurs in Londen
Verder herstel voor beurs in Londen (Foto: ANP)

Oostenrijkse presidentsverkiezing moet over

De Oostenrijkse presidentsverkiezing moet worden herhaald wegens onregelmatigheden bij het tellen van de stemmen. Dit heeft het Constitutionele Hof van het land vrijdag beslist.

De verkiezing was betwist door de rechtse FPÖ. De verkiezing was met een verschil van 31.000 stemmen gewonnen door Alexander van der Bellen, de onafhankelijke kandidaat die steun kreeg van de Groenen. FPÖ-kandidaat Norbert Hofer had het nakijken.

Oostenrijkse presidentsverkiezing moet over
Oostenrijkse presidentsverkiezing moet over (Foto: ANP)

Triatlonploeg voor Paralympics bekendgemaakt

Paralympic TeamNL wordt steeds groter. Na de bekendmaking van de rolstoeltennisploeg gisteren, is vandaag de voordracht van de Nederlandse Triatlon Bond (NTB) goedgekeurd. Vier paratriatleten zullen in september in Rio de Janeiro aan de start staan van de 750 meter zwemmen, 20 kilometer fietsen of handbiken en 5 kilometer hardlopen of wheelen. Triatlon staat voor het eerst in de geschiedenis van de Paralympische Spelen op het programma. 

Jetze Plat en Geert Schipper zullen uitkomen in de klasse PT1M, de klasse waarin de atleten in een rolstoel zitten. Voor Plat worden het bijzondere Spelen, aangezien hij zich ook heeft weten te kwalificeren in de wielrenploeg van het Nederlands paralympisch team. Vier jaar geleden, het debuut voor de in Vrouwenakker woonachtige Plat, werd hij vierde in de wegwedstrijd. Voor Schipper zullen dit zijn eerste Spelen worden. 

Joleen Hakker en haar pilote Linda de Vries komen uit in de klasse PT5F, de klasse voor visueel beperkte atleten. Voor Hakker is het de derde keer op de Spelen. In 2008 wist Hakker zich te kwalificeren voor de roeiploeg, in 2012 nam Hakker deel aan de wegwedstrijd op de tandem. 

Jetze Plat in actie op de WK triatlon in 2013 (Foto: Getty Images) 

Rechter Brazilië bevriest tegoeden Facebook

Een rechter in Brazilië heeft donderdag beslag gelegd op een kleine 5,5 miljoen euro aan tegoeden van Facebook Inc. Dat gebeurde nadat WhatsApp geen berichten heeft overgedragen die te maken zouden hebben met een drugszaak, melden nieuwssite G1 en Reuters.

Volgens de Braziliaanse politie heeft WhatsApp meerdere malen bevelen niet opgevolgd om berichten door te spelen die zijn verzonden en ontvangen door mensen die ervan worden verdacht deel uit te maken van een internationale cocaïnesmokkelbende, waar sinds januari een onderzoek naar loopt. Zonder die gegevens acht de politie de kans klein dat banden kunnen worden aangetoond tussen onlangs opgepakte arrestanten en hun bondgenoten in Brazilië, Bolivia en Spanje.

De Braziliaanse rechter bevroor de tegoeden, die gelijk zijn aan de boetes voor WhatsApp voor het niet meewerken aan de zaak, nadat vijf maanden lang de informatie niet werd overgedragen. Aangezien WhatsApp geen bankrekeningen heeft in Brazilië, bevroor de rechter tegoeden van moedermaatschappij Facebook.

Blokkade
De rechter heeft daarentegen niet de dienst afgesloten vanwege het niet naleven van rechterlijke bevelen, zoals eerder dit jaar in een soortgelijk geval wel gebeurde. Toen legde een rechter WhatsApp voor 72 uur plat. De 100 miljoen Braziliaanse gebruikers waren daar destijds niet blij mee. Na ongeveer 24 uur hief een andere rechtbank de blokkade op.

Ten tijde van die blokkade gaf Facebook aan dat WhatsApp geen berichten van gebruikers opslaat. En als ze dat wel zouden doen, zouden ze ze niet kunnen lezen, omdat ze versleuteld waren.

Facebook was dit keer niet direct bereikbaar voor commentaar.

Rechter Brazilië bevriest tegoeden Facebook
Rechter Brazilië bevriest tegoeden Facebook (Foto: BuzzT)

2016 kan natste jaar ooit worden

De eerste helft van dit jaar was relatief warm en vooral erg nat. In De Bilt viel 530 millimeter neerslag, normaal is dan zo'n 360 millimeter. Alleen in 1998 waren de eerste zes maanden natter, meldt Weeronline vrijdag. 2016 kan volgens het weerbureau heel goed uitgroeien tot natste jaar ooit gemeten.

Was het in het midden van het land -De Bilt- flink nat, in het zuiden en westen is het tot nu toe extreem nat. "Het zuiden heeft zelfs een recordnatte eerste helft gehad. Dat komt vooral door de zware plensbuien die we hebben gehad aan de start van de zomer", aldus een woordvoerder. In Maastricht viel 549 millimeter, sinds 1906 is er nog nooit zoveel regen gevallen.

Op 20 juni heeft het in Rotterdam 14,5 uur lang geregend.

Door de extreem zachte winter is het jaar tot nu toe ook warm verlopen. De zon scheen iets vaker dan gemiddeld.

'2016 kan natste jaar ooit worden'
'2016 kan natste jaar ooit worden' (Foto: ANP)

Verstappen crasht in eerste vrije training Oostenrijk

Ook in Oostenrijk is Mercedes weer de snelste: tijdens de eerste vrije training op de Red Bull Ring reed Nico Rosberg de snelste tijd en kwam Lewis Hamilton op de tweede plek terecht. Sebastian Vettel kwam met zijn Ferrari tot op drie tienden van de Brit. Kimi Räikkönen reed de vierde tijd terwijl Daniel Ricciardo de top vijf completeerde.

Met Ricciardo's teamgenoot (de Nederlander Max Verstappen) ging het was minder goed: zijn voorwielophanging brak na ongeveer een uur af op een kerbstone waardoor hij in het grind eindigde. Voor die tijd was hij echter redelijk onderweg wat hem toch nog een achtste tijd opleverde na het zwaaien van de zwart-wit geblokte vlag.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 N. Rosberg Mercedes 1:07.373   37
2 L. Hamilton Mercedes 1:07.730 +0:00.357 32
3 S. Vettel Ferrari 1:08.022 +0:00.649 28
4 K. Räikkönen Ferrari 1:08.222 +0:00.849 31
5 D. Ricciardo Red Bull 1:08.528 +0:01.155 34
6 C. Sainz Toro Rosso 1:08.803 +0:01.430 34
7 F. Massa Williams 1:08.824 +0:01.451 39
8 M. Verstappen Red Bull 1:08.962 +0:01.589 21
9 D. Kvyat Toro Rosso 1:08.990 +0:01.617 32
10 V. Bottas Williams 1:08.998 +0:01.625 40
11 R. Grosjean Haas F1 1:09.078 +0:01.705 34
12 N. Hülkenberg Force India 1:09.280 +0:01.907 43
13 J. Button McLaren 1:09.365 +0:01.992 31
14 F. Alonso McLaren 1:09.567 +0:02.194 30
15 K. Magnussen Renault 1:09.707 +0:02.334 24
16 P. Wehrlein Manor 1:09.775 +0:02.402 34
17 J. Palmer Renault 1:09.851 +0:02.478 28
18 M. Ericsson Sauber 1:09.929 +0:02.556 35
19 E. Gutierrez Haas F1 1:10.110 +0:02.737 20
20 F. Nasr Sauber 1:10.314 +0:02.941 26
21 R. Haryanto Manor 1:10.493 +0:03.120 21
22 A. Celis Force India 1:10.860 +0:03.487 37

Kritiek op aanpassing regels levenslang

Het uitvoeren van een levenslange gevangenisstraf blijft ook in het voorstel van staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) om de regels aan te passen, in strijd met het Europese recht. Dat concludeert de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ).

Door de Europese regels hebben rechters in Nederland verschillende keren niet levenslang willen opleggen. Dijkhoff wil deze maximale gevangenisstraf toch handhaven. Daarom heeft hij voorgesteld dat er een adviescommissie moet komen die levenslang gestraften na 25 jaar cel gaat beoordelen en moet bezien of ze eventueel een kans maken op terugkeer in de samenleving.

Dat wringt nog steeds met de Europese regels, aldus RSJ. Het Europese Hof stelt namelijk dat er bij levenslange gevangenisstraf een toetsmoment moet zijn waarop de straf opnieuw wordt beoordeeld.

De toets die het Europese Hof bedoelt, gaat om de vraag of het zinnig is de straf voort te zetten, gezien de ontwikkelingen die een gedetineerde heeft doorgemaakt. Het gaat dan onder meer om psychische gezondheid, risico op herhaling en spijt. "De toets die de staatssecretaris beoogt, gaat over de vraag óf een levenslang gestrafte een begin mag maken met activiteiten voor re-integratie. Dat is een wezenlijk verschil", vindt de RSJ.

Kritiek op aanpassing regels levenslang
Kritiek op aanpassing regels levenslang (Foto: ANP)

EK Vandaag - Vrijdag 1 juli

Nog 6 wedstrijden en dan is duidelijk geworden wie er Europees Kampioen wordt. Vandaag mag België aan de bak en zal het de schroom van zich af moeten spelen - Wales is in het verleden geen makkelijke tegenstander gebleken voor de Belgen. Zal het ze lukken om net als in 1972 de halve finale te bereiken?

Speelschema

Tijd Ronde Thuis Uit Plaats
21:00 Kwartfinale Wales België Villeneuve d'Ascq

Wales - België

In deze wedstrijd speelt 1 groepswinnaar mee, en dat is inderdaad níet België. Wales was in drie wedstrijden in Groep B alleraardigst bezig, al was de tegenstand beperkt: Slowakije verloor kansloos van Duitsland en IJsland was Engeland, dat overigens van Wales won, te machtig. De Belgen verloren met 0-2 van Italië, waarmee ze overigens in gezelschap zijn van de regerend tweevoudig EK-winnaar Spanje die zodoende naar huis konden. Daarna werd er echter flink op los gescoord tegen Ierland en Hongarije. Wellicht dat er tegen Wales opnieuw zoiets neergezet worden, voor 'eigen' publiek. Dat is het toch wel bijna, met de wedstrijd vlak over de Belgische grens in Rijssel. 

Historisch gezien is het minder gemakkelijk voor de Belgen als het op het eerste gezicht lijkt. De landen hebben elkaar vaak ontmoet in kwalificatiereeksen. Op weg naar het WK van 1998 wonnen de Belgen 2 keer, maar in de 4 wedstrijden daarvoor wisten ze maar 1 maal te winnen. De laatste 4 wedstrijden wisten de Belgen ook maar 1x te winnen, de laatste overwinning is alweer uit 2012. Sindsdien werd er 2 keer gelijkgespeeld en op weg naar dit toernooi wonnen de Welshmen zelfs thuis. Wie scoorde er? Uiteraard, Gareth Bale.

Wedstrijd van toen

Precies 4 jaar geleden was het de laatste dag van dát EK. Spanje en Italië zouden strijden om de eer en ondanks een 1-1 in de eerste wedstrijd waren de Spanjaarden op basis van de historie toch wel favoriet. Dat bleek ook al snel terecht, want de Italianen gaven eigenlijk gewoon niet thuis. David Silva zette de Spanjaarden vroeg op 1-0 en het werd erger en erger. Na 80 minuten stond het nog maar 2-0, maar wel volledig terecht. In de laatste 10 minuten scoorde Spanje nog 2 keer en wist zo de grootste uitslag in een EK-finale neer te zetten. 

Nibud: 'kwart gepensioneerden heeft straks te weinig pensioen'

Het Nibud uit zijn zorgen over de financiële situatie van toekomstige gepensioneerden. Het leven van ouderen is tegenwoordig niet meer zo goedkoop als voorheen. Dit terwijl er nu een groep aankomt die minder pensioen opbouwt, waarschuwt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting.

De verwachting is dat onder de huidige 65-minners straks een kwart te weinig pensioen heeft. Dit heeft onder meer te maken met het toegenomen aantal zzp'ers en flexibele dienstverbanden. Door dit soort werkenden wordt doorgaans minder pensioen opgebouwd. Ook de toename van echtscheidingen speelt hierbij een rol.

Vaak wordt gedacht dat mensen na hun pensioen minder gaan uitgeven. Maar dit is volgens het Nibud lang niet overal het geval. Aan zorgkosten geven gepensioneerden zelfs veel meer uit dan jongere mensen. Het Nibud verwacht dat de zorgkosten in de toekomst alleen maar zullen toenemen. Ook aan huishoudelijke hulp, stookkosten en abonnementen zijn oudere mensen vaak extra kwijt.

Woonlasten
Het instituut maakt zich vooral zorgen om de groep huurders en koopwoningbezitters met een aflossingsvrije of nog niet afbetaalde hypotheek. "Zij blijven na hun pensioen met hoge woonlasten zitten en de vraag is of ze zich dat goed realiseren", aldus het Nibud, die Nederlanders in eerste plaats aanraadt om meer aan financiële langetermijnplanning te doen.

Bij de overheid dringt de instantie aan op het mogelijk maken van maatwerk in de pensioenuitkering. Werkgevers zouden een actieve rol moeten hebben bij het aanjagen van interesse in financiële planning.

Nibud bezorgd om gepensioneerden van morgen
Nibud bezorgd om gepensioneerden van morgen (Foto: ANP)

Q-dj's Wietze en Lieke verwachten baby

Qmusic-dj's Wietze de Jager en Lieke Veld krijgen een kindje. De baby wordt in januari verwacht, zo maakte Wietze vrijdagochtend in zijn radioprogramma Mattie & Wietze bekend.

"Het is bizar en onrealistisch, maar Lieke doet het super goed. Ze is een beetje moe en heel veel aan het vreten", aldus Wietze. "Voor de rest zit alles erop en eraan. We hebben een twaalf weken echo gehad. Het is gezond en het ziet er allemaal top uit."

Wietze had de komst van de baby al eerder aangekondigd aan zijn vriend en collega Mattie Valk, die recent in het nieuws kwam toen bleek dat hij niet de vader was van de tweeling die zijn ex in maart op de wereld had gezet. De dj realiseerde zich goed dat de timing niet helemaal perfect was. "Dat vond ik best wel lastig. We weten allemaal wat er gebeurd is. Ik ben natuurlijk supergelukkig maar het is ook onwaarschijnlijk juist op dit moment."

Sportief
Mattie reageerde echter sportief op het babynieuws. "Natuurlijk heeft dit onderwerp een bepaalde lading voor me en dat zal ook altijd zo blijven. Maar dit is jullie verhaal, jullie geluk en ik wil daar het liefst niet in genoemd worden", zei hij.

Wietze en Lieke traden in september in het huwelijk. Lieke zei niet veel later al dat ze een babywens had. Tegen Viva vertelde ze dat ze zichzelf over vijf jaar met een aantal kinderen ziet.

Q-dj's Wietze en Lieke verwachten baby
Q-dj's Wietze en Lieke verwachten baby (Foto: BuzzE)

Plan en geld voor betere gehandicaptenzorg

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) heeft 13,2 miljoen euro uitgetrokken om de gehandicaptenzorg te verbeteren en voor te bereiden op de toekomst. Dat schrijft hij vrijdag aan de Tweede Kamer.

"Zij zijn hun hele leven afhankelijk van de zorg die wij als samenleving bereid zijn voor hen te organiseren. Dat schept de verplichting om continu te kijken: wat kan er anders? Wat moeten we verbeteren? Hoe zorgen we voor hen op de best mogelijke manier, nu en in de toekomst?", aldus Van Rijn.

Daarom is er ook het plan 'Samen werken aan betere gehandicaptenzorg'.

In Nederland hebben 113.000 mensen (een combinatie van) een verstandelijke, lichamelijk en/of zintuiglijke beperking.

Plan en geld voor betere gehandicaptenzorg
Plan en geld voor betere gehandicaptenzorg (Foto: ANP)

Refurbished telefoon soms duurder dan nieuwe

Tussen aanbieders van opgeknapte tweedehands telefoons zijn er grote prijsverschillen. Sommige refurbished toestellen zijn zelfs duurder dan een nieuw toestel. Dat meldt de Consumentenbond na onderzoek.

De Consumentenbond bekeek de prijs van veertien verschillende opgeknapte tweedehands iPhones, Sony Xperia- en Samsung Galaxy-modellen bij twintig verschillende aanbieders. Daaruit bleek onder meer dat de prijzen van een refurbished iPhone 6s (16 GB) uiteen lopen van 580 tot 760 euro.

Gemiddeld besparen consumenten die zo'n telefoon kopen 12 procent op de laagste nieuwprijs. Vaak loont het aanschaffen van een refurbished telefoon alleen bij dure toestellen, waar het voordeel soms oploopt tot meer dan honderd euro. Vreemd genoeg zijn er ook opgeknapte modellen te koop die zelfs duurder zijn dan een nieuw toestel, zo ontdekte de bond.

Verder concludeert de bond, na het bestellen van zes iPhones bij verschillende winkels om een beeld te krijgen van de kwaliteit van de opgeknapte tweedehands toestellen, dat vier ervan niet voldeden aan wat consumenten ervan zouden mogen verwachten. Zo hadden ze een slechte accu of een powerknop die niet helemaal goed in te drukken was.

Refurbished telefoon soms duurder dan nieuwe
Refurbished telefoon soms duurder dan nieuwe (Foto: BuzzT)

Claudia spaart niemand in oudejaarsconference

Claudia de Breij is van plan om niemand te sparen in haar oudejaarsconference. Naast zichzelf krijgt ook bekend Nederland er flink van langs, zegt ze vrijdag in De Telegraaf.

"Ik ga vooral mezelf en de collega's uit het vak niet sparen. Ik geef mezelf op dat podium in december een stevig pak rammel, maar vlak daarna is bekend Nederland aan de beurt", zo doet de cabaretière haar plannen uit de doeken. Toch zal niet al haar munitie opgaan aan een of twee specifieke BN'ers. "Meer de groep in z'n algemeen", aldus Claudia. "Wat is er tegenwoordig voor nodig om een bekende kop te krijgen en waarom gedragen sommige BN'ers zich zo vreemd?"

Hoewel het pas net zomer is, is Claudia al aardig op weg met haar conference. "De reden dat ik al zover ben met de invulling is omdat ik tegenwoordig mijn grappen spaar om ze er straks in die ene show als een soort tsunami uit te gooien", belooft ze. "Het moet namelijk fantastisch worden omdat dit iets is wat ikzelf, of welke andere vrouw dan ook, nog nóóit heb gedaan."

Het is de eerste keer dat een vrouw de oudejaarsconference bij de NPO voor haar rekening neemt. Claudia treedt onder meer in de voetsporen van Freek de Jonge, Youp van 't Hek en Wim Kan.

Claudia spaart niemand in oudejaarsconference
Claudia spaart niemand in oudejaarsconference (Foto: BuzzE)

Dj Sven Väth betrapt op voetbal kijken

Sven Väth draaide afgelopen zondag op Awakenings, maar helaas voor de Duitse dj speelde het Duitse nationale elftal tegelijkertijd tegen Slowakije op het EK.

Op foto's van de draaiende dj's lijkt het alsof deze druk bezig was, maar oplettende fans merkten echter op dat Väth met heel andere dingen bezig was dan met muziek draaien. Op een foto die woensdagavond op Twitter opdook is namelijk te zien hoe de dj stiekem naar de wedstrijd kijkt.

Wie goed kijkt ziet dat Väth zijn iPhone heeft verstopt achter zijn draaitafel. Op het schermpje is net de wedstrijd van de Duitsers bezig, die deze overigens met 3-0 wonnen. "Als je aan het dj-en bent is het belangrijk om voor 100 procent geconcentreerd te blijven... Behalve als er voetbal is. Sven Väth houdt van voetbal", aldus de twitteraar die de foto plaatste.

Bas van Werven terug naar BNR

Bas van Werven is de opvolger van Tom van 't Hek als presentator van De ochtendspits op BNR Nieuwsradio. Vanaf maandag 5 september presenteert hij de show elke werkdag tussen 06.00 en 10.00 uur.

Op dit moment is Van Werven nog presentator van EenVandaag bij AVROTROS. Eerder was hij al vele jaren presentator van het ochtendprogramma op BNR. "Oude liefde roest niet", zegt Van Werven zelf.

Hoofdredacteur Sjors Fröhlich: "Ik ben ongelooflijk blij dat Bas terugkomt bij BNR. Het valt niet mee om iemand als Tom van 't Hek te vervangen als ochtendpresentator."

Tom van 't Hek stopt ermee omdat het vroege opstaan hem begon tegen te staan.

Bas van Werven terug naar BNR
Bas van Werven terug naar BNR (Foto: BuzzE)

Trump hekelt 'ongepaste' ontmoeting Clinton

Republikein Donald Trump heeft geërgerd gereageerd op een ontmoeting tussen de Amerikaanse oud-president Bill Clinton en minister Loretta Lynch (Justitie). Het onderonsje zou ongepast zijn, omdat de vrouw van Clinton wordt onderzocht door de federale recherche FBI.

"Het is ongehoord", klaagde Trump bij ABC News. "Je hebt een enorm onderzoek naar e-mails en ze hebben een bijeenkomst zoals dit." Hij doelde op het feit dat de FBI onderzoek doet naar Hillary Clinton omdat ze als minister gebruikmaakte van een persoonlijke e-mailserver.

Bill Clinton sprak de justitieminister maandagnacht in haar vliegtuig. De oud-president keerde op dat moment terug van een campagnebijeenkomst voor Hillary, die namens de Democratische partij wil meedoen aan de presidentsverkiezingen.

Trump zei donderdag in een radioprogramma dat de ontmoeting bewijst dat het politieke systeem de elite voortrekt. Lynch is zich van geen kwaad bewust. Het gesprek met Clinton zou onder meer over kleinkinderen zijn gegaan. Het onderzoek naar Hillary Clinton zou niet ter sprake zijn gekomen.

Trump hekelt 'ongepaste' ontmoeting Clinton
Trump hekelt 'ongepaste' ontmoeting Clinton (Foto: ANP)

Spelen voor verstandelijk gehandicapten

Met een openingsceremonie in het Goffertstadion in Nijmegen beginnen vrijdagavond de Special Olympics van dit jaar. Zo'n 2400 sporters met een verstandelijke handicap nemen deel aan de nationale spelen, die dit weekend ook in Wijchen en Groesbeek worden gehouden.

Volgens de organisatoren is deze editie van de Special Olympics de grootste ooit. Om de sporters bij te staan zijn achthonderd begeleiders aanwezig.

De wedstrijden die zaterdag worden gehouden zijn de voorbereiding op de finales van zondag. De sporters komen onder meer uit in disciplines van atletiek, gymnastiek, basketbal, hockey en voetbal.

Special Olympics Nederland is onderdeel van een beweging van 170 landen, die het zelfvertrouwen van de deelnemers wil vergroten door sport. De Special Olympics worden om het jaar gehouden.

Spelen voor verstandelijk gehandicapten
Spelen voor verstandelijk gehandicapten (Foto: ANP)

Duitse toerist omgekomen in Machu Picchu

Een Duitse toerist is in Peru om het leven gekomen toen hij poseerde voor een spectaculaire foto in de wereldberoemde ruïnes van Machu Picchu. De 51-jarige man verloor volgens de BBC zijn evenwicht en stortte in een ravijn.

De toerist had woensdag een afgesloten gedeelte van de bergstad opgezocht om de foto te maken. Daarbij negeerde de Duitser waarschuwingen van toezichthouders en veiligheidsbordjes. Het ging mis toen de man voor het oog van de camera de lucht insprong om de indruk te wekken dat hij vloog.

Reddingswerkers hebben het lichaam van de Duitser donderdag (lokale tijd) geborgen. De stoffelijke resten van de onfortuinlijke toerist worden overgebracht naar een mortuarium in de stad Cuzco.

Duitse toerist omgekomen in Machu Picchu
Duitse toerist omgekomen in Machu Picchu (Foto: ANP)

Rechter geeft deel claims in zaak Prince vrij

De rechter die de afhandeling van de nalatenschap van Prince in goede banen moet leiden, gaat de gegevens van een aantal betrokkenen vrijgeven. In een verklaring liet Kevin Eide weten dat de documenten van enkele mensen die claimen aanspraak te hebben op de erfenis, openbaar zullen worden.

Alleen de zaken van personen die beweren een kind van Prince te zijn, blijven verzegeld. Volgens Billboard worden de papieren met claims van potentiële ouders, broers, zussen of andere familieleden wel openbaar gemaakt. De documenten komen op 11 juli vrij.

Tot wordt bewezen dat een van de claims terecht is, blijft de procedure van kracht die de erfenis verdeelt tussen de zus en vijf halfbroers en -zussen van Prince. De muzikant, die op 21 april overleed aan een overdosis, laat volgens schattingen ongeveer 300 miljoen dollar (270 miljoen euro) na. Ondanks een zoektocht waarbij duizenden dozen in het huis en op kantoor van de kleine zanger werden doorgespit, is er geen testament gevonden.

Rechter geeft deel claims in zaak Prince vrij
Rechter geeft deel claims in zaak Prince vrij (Foto: BuzzE)

Uitslagen eerste voorronde Europa League 30/06/2016

Op donderdagavond werden er 44 duels gespeeld in de eerste voorronde van de Europa League. Afgelopen dinsdag werden er al vier duels gespeeld. Hieronder staan de uitslagen van de gespeelde wedstrijden. De returns zijn volgende week. 

Uitslagen Europa League - eerste voorronde - heenwedstrijden

Thuis Uit Uitslag
Midtjylland (Den) Sūduva Marijampolė (Lit) 1-0 
Heart of Midlothian (Sch) Infonet Tallinn (Est) 2-1 
Connah's Quay Nomads (Wal) Stabæk (Noo) 0-0 
Ventspils (Let) Víkingur Gøta (Ijs) 2-0 
Linfield Northern (N-I) Cork City (Ier) 0-1 
Levadia Tallinn (Est) HB Tórshavn (Far) 1-1 
Atlantas (Lit) HJK Helsinki (Fin) 0-2 
IFK Göteborg (Zwe) Llandudno FC (Wal) 5-0 
Knattspyrnufélag Reykjavíkur (IJs) Glenavon FC (N-I) 1-0 
Shamrock Rovers (IER) RoPS Rovaniemi (Fin) 0-2 
Valur (IJs) Brøndby IF (Den) 1-4 
Aberdeen (Sch) Fola Esch (Lux) 3-1 
FK Trakai (Lit) Nõmme Kalju (Est) 2-1 
Dinamo Minsk (W-R) Spartaks Jūrmala (Let) 2-1 
Breiðablik (Ijs) FK Jelgava (Let) 2-3 
NSÍ Runavík (Far) Shakhtyor Soligorsk (W-R) 0-2 
AIK (Zwe) Bala Town FC (Wal) 2-0 
Differdange 03 (Lux) Cliftonville FC (N-I) 1-1 
Odds BK (Nor) IFK Mariehamn (Fin) 2-0 
Domzale (Slv) FC Lusitanos (And) 3-1 
FK Bokelj (Mon) FK Vojvodina (Ser) 1-1 
AEK Larnaca (Cyp) SS Folgore (San M) 3-0 
Dila Gori (Geo) Shirak FC (Arm) 1-0 
Široki Brijeg (Bos) Birkirkara FC (Mal) 1-1 
Videoton (Hon) FC Zaria Bălți (Mol) 3-0 
UE Santa Coloma (And) NK Lokomotiva (Kro) 1-2 
Europa FC (Gib) FC Pyunik (Arm) 2-0 
Čukarički (Ser) FC Ordabasy (Kaz) 3-0 
Zimbru Chișinău (Mol) Chikhura Sachkhere (Geo) 0-1 
Sloboda Tuzla (Bos) Beitar Jerusalem (Isr) 0-0 
Kukësi (Alb) FK Rudar Pljevlja (Mon) 1-1 
Balzan FC (Mal) Neftçi Baku (Aze) 0-2 
Admira Wacker Mödling (Oos) Spartak Myjava (Slw) 1-1 
Beroe Stara Zagora (Bul) FK Radnik Bijeljina (Bos) 0-0 
La Fiorita (San M) Debrecen VSC (Hon) 0-5 
FC Vaduz (Lie) FK Sileks (Mac) 3-1 
Maccabi Tel Aviv (Isr) ND Gorica (Slv) 3-0 
Gabala FK (Aze) FC Samtredia (Geo) 5-1 
Teuta Durrës (Alb) FC Kairat (Kaz) 0-1 
Spartak Trnava (Slw) Hibernians FC (Mal) 3-0 
FC Babants (Arm) AC Omonia (Cyp) 0-1
FK Shkëndija (Mac) KS Cracovia (Pol) 2-0
PFC Slavia Sovia (Bul) Zagłębie Lubin (Pol) 1-0
FK Aktobe (Kaz) MTK Budapest (Hon) 1-1

Onderzoek naar fatale crash met wagen Tesla

De Amerikaanse autoriteiten starten een vooronderzoek naar een fataal ongeval met een Model S-auto van Tesla. Het voertuig reed volgens het bedrijf op de automatische piloot toen het op een aanhangwagen botste. De bestuurder kwam daarbij om het leven. De vrachtwagen reed op een kruisende weg, de Tesla heeft de hoge vrachtwagen waarschijnlijk aangezien voor een boven de weg hangend verkeersbord. De Tesla schoot er onderdoor en raakte de vrachtwagen met de voorruit en het dak.

De Amerikaanse verkeersveiligheidsdienst NHTSA liet donderdag weten te gaan kijken naar het "ontwerp en het functioneren van de rijhulpsystemen die werden gebruikt op het moment van de crash". Die vond op 7 mei plaats in Florida.

Volgens autoproducent Tesla is het ongeval het gevolg van "extreem zeldzame" omstandigheden. "De automatische piloot noch de bestuurder zag de witte kant van de aanhanger van een vrachtwagen tegen een fel verlichte lucht, dus er werd niet geremd", aldus het bedrijf.

Onderzoek naar fatale crash met wagen Tesla
Onderzoek naar fatale crash met wagen Tesla (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: nog steeds druilerig

W00t W00t! Luuntje had de eer om als eerste de FOK! Weer-app te gebruiken om foto's in te sturen! De eerste twee vind je zoals gewoonlijk hieronder! 

Het weer van vandaag brengt meer van hetzelfde: af en toe regen met veel bewolking. De temperatuur blijft steken bij 19 graden, en dat is net warm genoeg om het stikbenauwd te krijgen in een regenjas. De wind is meest matig van kracht en komt uit het zuidwesten. Aan de kust en boven het IJsselmeer kan het iets krachtiger waaien. 

Zon op 05:24
Zon onder 22:02
Zonkracht

6 / 3

Van luuntje kreeg ik via de de fwapp onderstaande foto's ingestuurd. Ze zijn weer prachtig Luuntje! 

Foto's uit Heerlen  (Foto: Luuntje )
Foto's uit Heerlen (Foto: Luuntje )

Foto's uit Heerlen  (Foto: Luuntje )
Foto's uit Heerlen (Foto: Luuntje )

Jouw foto bij het weerbericht? Stuur een WhatsApp naar 0685316583* of mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag
1858 De evolutietheorie van Charles Darwin en Alfred Russel Wallace werdt gepubliceerd door de Linnaean Society van Londen.
1963 De postcode werdt geïntroduceerd voor post in de VS.
1990 De economische en monetaire unie tussen de Bondsrepubliek Duitsland en de Duitse Democratische Republiek gaat van start. De laatste grenscontroles werden door de DDR opgeheven en de Oost-Duitse Mark werdt in de DDR vervangen door de Duitse mark.
1997 Het Verenigd Koninkrijk gaf Hongkong terug aan China.
2000 Ingebruikname van de Sontbrug, vaste verbinding tussen Denemarken en Zweden.
2012 In Kazachstan landde André Kuipers na een verblijf van 159 dagen in het Internationaal ruimtestation ISS.

De landing van André Kuipers

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

Stuur ons je weerfoto via WhatsApp

*Deze manier van foto's insturen is nieuw en bevindt zich momenteel in een testfase. Door het insturen van een foto ga je automatisch akkoord met het gebruik van je foto op de website. Je nummer zal niet worden opgeslagen. 

'Apple wil Jay Z's Tidal overnemen'

Techgigant Apple is in onderhandeling om muziekservice Tidal over te nemen. De Wall Street Journal meldt donderdag dat gesprekken met de eigenaar van Tidal, muziekondernemer en rapper Jay Z, nog in een vroeg stadium zijn.

Jay Z, die eigenlijk Shawn Carter heet, kocht in maart 2015 het Noorse techbedrijf Aspiro voor 56 miljoen dollar (50 miljoen euro). Hij maakte daar Tidal van, een muziekstreamingservice die naar eigen zeggen in zijn soort de hoogste royalties uitkeert aan muzikanten.

De zakenman wist een aantal bekende artiesten aan de app te verbinden door ze mede-eigenaar te maken. Onder meer Kanye West, Alicia Keys, Calvin Harris, Coldplay, Daft Punk, Madonna, Rihanna, Usher en Carters echtgenote Beyoncé werken samen met Tidal. Dat levert de app veel exclusief materiaal op. Zo bracht West vorige week zijn controversiële videoclip Famous uit via de service.

Het zou Apple, dat afgelopen jaar Apple Music startte om de concurrentie aan te gaan met populaire muziekservice Spotify, vooral te doen zijn om die unieke content. De beoogde voorwaarden van de deal zijn, net als een overnamebedrag, niet bekend.

'Apple wil Jay Z's Tidal overnemen'
'Apple wil Jay Z's Tidal overnemen' (Foto: BuzzT)

Hoofdstuk geopend voor EU-toetreding Turkije

In de onderhandelingen met Turkije over toetreding tot de Europese Unie is donderdag een nieuw hoofdstuk geopend, over de bijdrage aan de EU-begroting. De EU-lidstaten hebben hier groen licht voor gegeven. Zij benadrukten het belang van een hechte relatie met Turkije.

Sinds de onderhandelingen in 2005 begonnen zijn 16 van de 35 hoofdstukken geopend. Er is er slechts één afgesloten. Turkije heeft dan ook nog een lange weg te gaan voordat het kan toetreden. Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) wees in Brussel op de noodzaak dat Turkije snel hervormingen doorvoert op het gebied van de rechtsstaat en fundamentele vrijheden.

Bij het sluiten van de vluchtelingendeal met Turkije beloofde de EU in maart de toetredingsgesprekken nieuw leven in te blazen. Daarbij werd Turken ook visumvrij reizen het vooruitzicht gesteld. Turkije heeft echter nog niet aan de voorwaarden voldaan op het gebied van terrorisme- en privacywetgeving. Het land claimt zelf wel aan de vereisten te voldoen.

Hoofdstuk geopend voor EU-toetreding Turkije
Hoofdstuk geopend voor EU-toetreding Turkije (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.