Minister: krijgsraad heeft wet geschonden

De krijgsraad lapt de Surinaamse grondwet aan zijn laars. Die beschuldiging uitte minister van Justitie en Politie Jennifer van Dijk-Silos donderdag. Het is "evident" dat de krijgsraad in het Decembermoordenproces op de stoel van het Constitutioneel Hof is gaan zitten toen zij de amnestiewet toetste die door het parlement in 2012 werd uitgevaardigd.

Volgens de bewindsvrouw is de Surinaamse rechtsstaat aan het wankelen gebracht en is de balans tussen de verschillende machten ernstig verstoord. Deze situatie is voor de regering de aanleiding geweest om via artikel 148 van de grondwet de procureur-generaal het bevel te geven de vervolging in het strafproces stop te zetten.

De rechterlijke macht heeft de afgelopen tijd ook in andere zaken fouten gemaakt, aldus Van Dijk-Silos. "De schending van de grondwet door de krijgsraad was geen incident, maar de climax." Ze waarschuwde ervoor dat "we excessen en onlusten kunnen verwachten".

De minister kondigde aan dat er de komende tijd veel nieuwe wetten gemaakt zullen worden om de Nederlandse invloeden uit het rechtssysteem te halen. Van Dijk-Silos zei zich te ergeren aan Nederlandse inmenging in Suriname. "Vanaf 1982 (het jaar van de decembermoorden, red.) hebben we externe machten die zich met ons bemoeien. 34 jaar bemoeit Nederland zich actief met het land. Maar dan niet in 2010 de verkiezingsuitslag erkennen", aldus een verontwaardigde minister.

Minister: krijgsraad heeft wet geschonden
Minister: krijgsraad heeft wet geschonden (Foto: ANP)