Game of Thrones 6X04 - Book of the Stranger

De schrijvers van Game of Thrones en de bazen van HBO moeten snel naar buiten komen met een einddatum voor de serie. Sterker nog: dit moet er binnen nu en vijf weken komen, voordat de opnames voor seizoen 7 van start gaan. In deze iets afwijkende recap van aflevering 3 en 4 probeer ik een uiteenzetting te doen waarom dit dan zo is.

De eerste reden waarom snel duidelijk moet worden wat het einde van de reeks wordt is omdat David Benioff en D.B. Weiss dit zelf aangeven. Ze staan bekend om het statement: 7 koninkrijken, 7 boeken, 7 seizoenen. Een mooie filosofie maar inmiddels weten we allemaal wel dat het niet bij 7 seizoenen zal blijven. De scripts voor dat seizoen zullen inmiddels goed op weg zijn en op zijn minst zal de hele ‘outline’ voor het seizoen zijn bedacht. Met het tempo dat we dit seizoen zien qua ontwikkeling kunnen we wel constateren dat er nog heel wat schaakstukken moeten bewegen om tot een niet te gehaast einde te komen. Echter houden de schrijvers hier ook wel rekening mee.

Game of Thrones 6X04 Sansa en Jon (Foto: Internet)

Dit seizoen heeft namelijk nu al een gigantisch aantal belangrijke bijrollen uit de serie geschreven: denk in de laatste twee afleveringen aan de dood van Thorne, Olly en Osha. Personages die we al lange tijd kennen, maar hun rol is nu uitgespeeld. Zijn de schrijvers gewoon tegen de wensen van HBO aan het ingaan? Een ander punt wat duidt op een naderend einde, is het feit dat er na vele jaren weer twee Starks samen zijn. Jon en Sansa zijn herenigd in Castle Black. Dit is nu niet de hereniging die we het liefste zien maar toch was dit een vertederend moment, al was het maar omdat dit één van de weinige momenten van geluk is geweest na al die jaren. Je kan je alleen maar nu al voorstellen hoe de hereniging zal zijn als Jon en Arya elkaar weer zien. Maar zal Arya tegen die tijd Jon nog wel herkennen? Give these guys a break… Enfin, deze hereniging toonde ons ook dat de schrijvers alle moeite doen om het publiek erbij te houden. Ze gaan zelfs zo ver dat de personages dit moeten uitleggen. Zo legt Jon in de laatste aflevering heel specifiek aan Sansa uit dat ze niet meer uit elkaar zullen gaan. Wij blij, schrijvers blij.

Dan is daar nog de uitgebreide flashback naar het verleden van Eddard Stark. Deze wordt heel creatief weergegeven via een visioen van Bran, opgewekt door de Three-Eyed Raven. Bovendien heeft de casting director een uitmuntende jongen Sean Bean look-a-like kunnen vinden wat een extra dimensie geeft aan deze scènes. Ik verwacht dat deze flashbacks zullen leiden tot een ontknoping en de onthulling omtrent de ware afkomst van Jon Snow. Zou dit de twist zijn in aflevering 9? Mocht dit eindelijk onthuld worden, dan is een mysterie van een van de eerste afleveringen eindelijk opgelost en (mochten de theorieën waar zijn) dan zou dit het einde in sneltreinvaart dichterbij doen komen. Er lijken hier en daar meer broodkruimels verstopt te zijn dit seizoen, maar misschien is dat wel een trucje om ons op het verkeerde spoor te zetten. Ze hebben het een jaar geprobeerd met de ‘dood’ van Jon Snow maar daarbij wisten we eigenlijk ook wel hoe het af zou lopen.

Game of Thrones 6X03 Young Eddard Stark

Dan is daar ook nog de slotscène van aflevering 4: Dany in de vlammen. Deze scène leek mij een wanhoopsdaad: er moet weer iets ontzettend ‘cools’ gebeuren in de verhaallijn van Daenerys omdat men anders de interesse verliest in wat er in deze, toch wel losstaande verhaallijn, gebeurt. Dit deden ze in een ander seizoen ook eerder: climax in aflevering 4 en nog een climax in aflevering 10. Laten we het dan vooral ook niet hebben dat deze scène bijna exact hetzelfde aanvoelde als het einde van seizoen 1, minus de onthulling van de draken. Wederom knielde er een leger aan de voeten van Dany. Wederom weet ze de vlammen te doorstaan. Maar heeft Daenerys al geleerd van haar vergissingen als leider? Heeft ze al concrete plannen om Westeros terug in haar bezit te nemen? Nog steeds is dit een zwaktebod van de serie (deze is hetzelfde in de boeken): er is een compleet aparte verhaallijn die vermoedelijk pas op het einde écht relevant wordt. Het karakter van Daenerys wordt in het eerste boek/seizoen ontzettend sterk neergezet maar wordt daarna langzaam afgebroken om steeds weer te herrijzen met een cool moment waarbij vuur en/of draken een belangrijke rol speelt. Been there, done that.

Game of Thrones 6X04 Daenerys (Foto: Internet)

Maar waarom ís er dan nog geen datum voor een laatste aflevering? De verhaallijnen vallen langzaam samen. Er wordt afscheid genomen van kleine bijrollen. De schrijvers willen stoppen na 7 seizoenen. Wederom zal het om geld draaien. HBO wil geen afscheid nemen van hun wereldwijde sensatie. Dit in tegenstelling tot andere series zoals The Sopranos en Six Feet Under, die hun verhaal konden laten lopen tot een natuurlijk eind, wil HBO doorgaan tot in de lengte van dagen. In interviews geven de schrijvers al langzaam toe, echter houden ze een slag om de arm. Ze verwachten na seizoen 6 nog maximaal 15 afleveringen nodig te hebben, verdeeld over twee seizoenen met minder afleveringen. Dit is niet geheel uniek. Bij Lost is hetzelfde gebeurd: de schrijvers wilden nog twee seizoen van normaal gesproken 24 afleveringen. In overleg met ABC is er een compromis gesloten: drie seizoenen van 16 afleveringen. Serie een jaar langer op de buis, een jaar langer meer inkomsten, een extra DVD-box te verkopen en een jaar langer om een opvolger te vinden. HBO moet met dit voorstel akkoord gaan. Dit is een win-win. De komende twee jaar moeten ze gebruiken om een opvolger te vinden, al dan niet in hetzelfde universum. Er zijn genoeg andere boeken van de hand van George R.R. Martin over andere tijdperken in de wereld van Westeros om nog minstens drie anthology-series te maken. Wij slikken het toch wel, maar we hebben een einde nodig.

Mochten ze niet snel een einddatum kiezen, zal seizoen 7 alweer voor de camera’s staan en zal het onnodige rekken echt gaan beginnen. Sansa en Jon zullen weer uit elkaar worden gerukt door een klootzak die nog naardere trekjes dan Joffrey en Ramsay heeft, Littlefinger zal nog meer niet te begrijpen plannetjes aan het smeden zijn en Daenerys zal nog een aantal keer iets in de fik steken. Nee, alleen als er op zéér korte termijn een einddatum komt zal het verhaal volgend jaar gaan lopen. Anders hebben we hier een potentiële nieuwe versie van The X-Files (te lang doorgegaan) op de buis en dat wil niemand.

Wat denken jullie? Zit er nog veel rek in de verhaallijn? Hoeveel afleveringen zijn er na seizoen 6 nog nodig om tot een bevredigend einde te komen. We lezen het graag hieronder!