R. de Boer pleit voor afschaffing kunstgras bij profclubs

Ronald de Boer vindt dat de KNVB zich hard moet maken om Nederlandse profclubs terug te laten keren naar echt gras. "Uiteindelijk is alles terug te voeren op prioriteiten stellen en dus op geld", schreef De Boer in zijn column in Voetbal International. "Heb je er de mankracht en faciliteiten voor over om een goed speelveld te realiseren?"

"De bouw en de gebrekkige lichtinval kunnen ook geen excuus meer zijn. Voor de velden zijn tegenwoordig de modernste lichtinstallaties beschikbaar. Daarom zou ik het een goed idee vinden als de KNVB een fonds gaat creëren waaruit clubs financiële ondersteuning krijgen om terug te keren naar een veld van echt gras."

De Boer vindt dat het spel op kunstgras anders wordt gespeeld dan op gewoon gras. "Het afzetten, het passen, het kappen en draaien en zelfs het schieten: alles is anders. Als je dan om je heen kijkt, zie je dat in alle grote competities alleen op echt gras wordt gespeeld. Voor de grote toernooien geldt hetzelfde. En dan komen wij met onze op kunstgras opgeleide voetballers."

Het omschakelen van gewoon gras naar kunstgras en andersom, is lastig. "Dan is het niet zo vreemd dat wij in internationaal opzicht steeds verder achteropraken."

R. de Boer pleit voor afschaffing kunstgras bij profclubs (Pro Shots / Erwin Spek)
R. de Boer pleit voor afschaffing kunstgras bij profclubs (Pro Shots / Erwin Spek)