Verboden tweet: "Succes op de Olympische Spelen!"

Dat de Olympische Spelen al lang en breed één groot commercieel feest zijn is geen verrassing, maar het Brits Olympisch Comité (BOA) heeft zich nu toch wel van een enigszins debiele kant laten zien. Bedrijven die een atleet sponsoren, maar geen officiële sponsor zijn van Team GB of de Olympische Spelen, mogen geen berichtjes de wereld insturen om hun atleet te steunen. "Wij van Fred Kroket wensen Dafne Schippers veel succes", zou bij de Britten dus een voorbeeld zijn van een streng verboden tweet.

Bedrijven die al jarenlang sponsor zijn van een bepaalde sporter mogen overigens wél via sociale media hun sporter noemen, zolang er maar geen enkele associatie gemaakt wordt met Team GB of de Spelen én er vooraf toestemming verleend is. BOA is bang dat dergelijke tweets of Facebookberichtjes ervoor zouden zorgen dat hun eigen sponsoren geld verliezen. 

The Times heeft de regels in handen gekregen die de Britse sporters van BOA hebben gekregen omtrent onder meer dergelijke zaken. "Je persoonlijke sponsoren - of welke andere commerciële organisatie dan ook - mogen absoluut geen gebruik maken van jouw beeld in advertenties of enige vorm van promotie op sociale media gedurende de Spelen, tenzij dit met speciale toestemming van BOA gebeurd", leest het bevel. 

Het gaat allemaal nog een stapje verder: ook met toestemming mogen dergelijke adverteerders of sponsoren op geen enkele manier een associatie creeëren met de Spelen, Team GB of de olympische beweging. Dergelijke sponsoren mogen absoluut geen tweets van Team GB retweeten en datzelfde geldt voor tweets van sporters - als die over de Spelen gaan. Enige associatie met de olympische deelname van een sporter is ook ten strengste verboden. Daaronder valt onder meer het sturen van berichtjes ter felicitatie gedurende de Spelen. 

"Congratulations on winning the GOLD medal Jessica Ennis-Hill!!" is dus ten strengste verboden als het afkomstig is van een niet-olympische partner. Een ander voorbeeld dat letterlijk als 'verboden tweet' gegeven wordt is "good luck for his race today", gericht op een atleet die door het betreffende (niet-olympische) bedrijf gesponsord wordt.

Overigens hebben de sporters verder nog een pittige waarschuwing ontvangen in de regels. "Met jouw olympische deelname ga je ermee akkoord dat je op geen enkele manier het logo van adidas zal bedekken, op welk kledingstuk of materiaal dan ook. Ook zul je op geen enkele manier een ongeautoriseerd commercieel logo laten zien, op jezelf, je kleding of je materiaal", klinkt het, waarna gemeld wordt dat een niet nader genoemde straf wacht voor atleten die zich niet aan de regels houden.

Het is niet bekend of Nederland ook dergelijke extreme maatregelen neemt of zal nemen. Als dat wel het geval is zou het bijvoorbeeld kunnen betekenen dat FOK! skeletonster en FOK!ster Kimberley Bos - vorig jaar voor een klein deel gesponsord door FOK!kers - geen succes mag wensen op de Spelen van 2018.