COA: 'Asielzoekers in lege V&D-panden'

Leegstand in de binnenstad doordat winkelketens failliet gaan? Geen nood, het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft een plan: vul de leegstaande panden met asielzoekers. Dat schrijft het AD donderdag.

Het COA wil de optie serieus onderzoeken als gemeenten en projectontwikkelaars daar open voor staan. De V&D-panden bieden duizenden vierkante meters aan ruimte en staan vaak in winkelgebieden waar weinig mensen wonen. 'Dat kan een voordeel zijn voor het vinden van geschikte locaties', zegt COA-woordvoerster Caroline van Dullemen.

Een nadeel is wel dat de winkelpanden nog niet geschikt zijn om mensen te huisvesten, in tegenstelling tot bijvoorbeeld oude verzorgingshuizen. Het aanleggen van de benodigde infrastructuur is relatief duur.

Wethouders van steden zitten in hun maag met leegstaande winkelpanden, zoals de V&D-vestigingen. De panden dreigen lang leeg te blijven staan. Wethouders denken na over sterk uiteenlopende initiatieven zoals bewoning, het opknippen van panden en zelfs een kartbaan.

'Als gemeenten naar ons toe komen, gaan we het onderbrengen van asielzoekers serieus onderzoeken', zegt het COA. Tot nu toe is die vraag nog niet concreet gekomen. Gemeenten, provincie en het COA beoordelen uiteindelijk samen waar asielzoekers worden ondergebracht.

V&D
Een gesloten filiaal van het failliete warenhuis V&D.