FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 17 december 2015

Kamer wil nog meer actie tegen salafisme

De Tweede Kamer wil veel meer maatregelen om de invloed van salafisme tegen te houden in Nederland. Deze fundamentalistische islamitische stroming speelt volgens de Kamer een rol bij de radicalisering van jongeren, verspreidt een ondemocratisch gedachtegoed en belemmert de integratie in de samenleving.

Onlangs werden al moties aangenomen om salafistische organisaties in kaart te brengen en te bekijken of een verbod mogelijk is. Donderdagavond werd een nieuwe reeks moties, dit keer gezamenlijk van SP en VVD, met ruime steun aangenomen.

Hierin wordt het kabinet opgeroepen om niet meer samen te werken met salafistische organisaties en ze geen subsidie meer te verstrekken. Bestaande relaties moeten worden beëindigd.

Geldstroom
Ook wil de Kamer liever niet dat gebedshuizen geld krijgen uit Saudi-Arabië, Koeweit en Qatar. En als dat wel zou gebeuren, dan moet de geldstroom vooraf goedgekeurd en gecontroleerd worden door de overheid. De Kamer is bezorgd over de toenemende buitenlandse en conservatieve invloed op de moskeeën in Nederland. Deze gebedshuizen zijn bedoeld voor lokale geloofsgemeenschappen.

Daarnaast moet er meer onderzoek komen naar radicaliseringsprocessen onder jongeren.

Verder nam de Kamer een voorstel van de VVD en PvdA-coalitie aan om salafisten te weren in asielzoekerscentra. Salafistische vrijwilligers proberen soms onder het mom van het bieden van geestelijke zorg asielzoekers te ronselen. Deze motie werd met 105 stemmen voor en 37 tegen aangenomen.

Kamer wil nog meer actie tegen salafisme
Kamer wil nog meer actie tegen salafisme (Foto: ANP)

KNVB beker: uitslag Feyenoord - Willem II

Feyenoord heeft zich donderdag naar de kwartfinales van het bekertoernooi geknokt. De ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst stond in de eigen Kuip tegen Willem II lang achter, maar Tonny Vilhena sleepte er een verlenging uit voor de thuisclub. Daarin zorgde Dirk Kuijt in de 119e minuut uit een strafschop voor de beslissing.

Feyenoord bezorgde zichzelf overwerk door een belabberde start. De ploeg van Van Bronckhorst nam de voorlaatste wedstrijd van dit kalenderjaar ogenschijnlijk veel te licht op en speelde voor rust slap en ongeïnspireerd. De thuisploeg kwam na 25 minuten op achterstand door geklungel van Marko Vejinovic. De spelmaker, terug in de basis nadat hij zondag was gepasseerd tegen FC Groningen, speelde de bal te kort terug op centrumverdediger Sven van Beek. Die liet zich vervolgens wel heel makkelijk uitspelen door Lucas Andersen, waarna de huurling van Ajax met een schot in de lange hoek doelman Kenneth Vermeer passeerde: 0-1.

De manier waarop dat doelpunt tot stand kwam, was tekenend voor de manier waarop Feyenoord voor rust acteerde. De Rotterdamse ploeg dacht het klusje op halve kracht ook wel te kunnen klaren. Feyenoord wist het vuurtje in de tweede helft wel aan te wakkeren. De thuisploeg drong steeds meer aan en kreeg steeds betere kansen. Eljero Elia dacht voor de gelijkmaker te zorgen, maar zijn doelpunt werd afgekeurd vanwege buitenspel.

Verloren zoon

Met 'verloren zoon' Lex Immers als invaller probeerde Feyenoord in de slotfase uitschakeling te voorkomen. De Hagenaar was binnen een minuut gevaarlijk met een kopbal en even later met een omhaal, die net naast vloog. Aan de andere kant miste invaller Richairo Zivkovic twee enorme kansen om de wedstrijd te beslissen. Eerst treuzelde hij te lang, daarna schoot de spits de bal naast toen hij alleen op Vermeer af ging. Dat bleken dure missers, want in de 88e minuut kwam het aandringende Feyenoord langszij via Vilhena (1-1).

In de verlenging ontbrak het beide ploegen aan kracht om door te drukken. Een strafschoppenserie leek noodzakelijk, tot Dries Wuytens in het zestienmetergebied even aan de arm van Michiel Kramer trok. Scheidsrechter Ed Janssen stuurde de Tilburgse verdediger met zijn tweede gele kaart van het veld en legde de bal op de stip. Kuijt zorgde vanaf 11 meter voor grote opluchting in De Kuip.

Feyenoord in verlenging langs Willem II
Feyenoord in verlenging langs Willem II (Foto: ANP)

EU-grenswacht komt op Nederlands bordje

Het plan voor een Europese grens- en kustwacht is positief ontvangen door de Europese regeringsleiders en staatshoofden. De bewindslieden spraken af het voorstel snel te onderzoeken. Nog tijdens het Nederlandse EU-voorzitterschap in het eerste halfjaar van 2016 moeten de 28 lidstaten hun standpunt hebben bepaald. Het Europees Parlement moet er dan ook nog over oordelen.

Enkele EU- landen maakten volgens een hooggeplaatste diplomaat wel een punt van de mogelijke inbreuk op de soevereiniteit. In de huidige plannen kunnen de Europese grenswachters namelijk worden ingezet tegen de wil van een lidstaat als het land de grenzen niet goed kan controleren en niets onderneemt ter verbetering.

Opnieuw gaven de lidstaten zichzelf de "urgente" opdracht eerdere beloften na te komen. De naleving daarvan is namelijk "onvoldoende". Dan gaat het om versterkte controles van de Europese buitengrenzen, het systematisch checken van reizigersgegevens in databanken en het identificeren en registreren van migranten. Ook van het terugsturen van mensen die geen recht hebben op asiel moet snel veel meer werk worden gemaakt.

Vrijwillige basis
Daarnaast moeten de landen veel meer plaatsen aanbieden om vluchtelingen uit Griekenland en Italië op te nemen. Ze zegden enkele maanden geleden toe 160.000 plekken te regelen, maar dat zijn er pas een paar honderd.

De EU-leiders zullen ook het plan om op vrijwillige basis erkende vluchtelingen uit Turkse opvangkampen op te nemen bekijken. Volgens bronnen heeft het voorstel niet op fundamenteel verzet gestuit. Veel landen stellen wel als voorwaarde dat Turkije er dan wel in moet zijn geslaagd de stroom vluchtelingen naar Europa fors te verminderen.

EU-grenswacht komt op Nederlands bordje
EU-grenswacht komt op Nederlands bordje (Foto: ANP)

Meerderheid in Kamer wil af van milieuzones

Ze zijn de VVD een doorn in het oog, de milieuzones in steden. Op de laatste vergaderdag van de Tweede Kamer donderdag kreeg de partij haar zin; een meerderheid stemde voor het opheffen van milieuzones voor personenauto's.

Steden zoals Utrecht proberen de luchtkwaliteit te verbeteren door de instelling van milieuzones. Volgens de liberalen zijn deze milieuzones nutteloos en duur. De VVD kreeg steun voor haar plan van onder meer SP, CDA, SGP en de PVV.

In juni oordeelde de voorzieningenrechter nog dat de milieuzone in Utrecht niet verboden hoeft worden. Er moet wel meer onderzoek komen. Volgens Utrecht en Milieudefensie scheelt het weren van oude, vieze auto's uit het stadscentrum 30 procent roetuitstoot op jaarbasis.

Onvoorstelbaar
Milieudefensie zegt in een reactie het besluit onvoorstelbaar te vinden. "Milieuzones zorgen ervoor dat zeer vervuilende auto's niet meer de stad in mogen. Onder andere in Duitsland heeft dit gezorgd voor veel betere luchtkwaliteit in steden. Luchtvervuiling zorgt jaarlijks voor duizenden chronisch zieken en vroegtijdige sterfgevallen", zo stelt Anne Knol, campagneleider verkeer van Milieudefensie.

"Het Rijk doet nauwelijks iets om de luchtkwaliteit in het land te verbeteren. Nu wordt zelfs de gemeenten de mogelijkheid ontnomen om voor gezonde lucht te zorgen. Dit is zeer zorgwekkend. De overheid wordt op deze manier ook volslagen onbetrouwbaar. Wat moeten mensen die net een nieuwe schone auto hebben gekocht hiervan denken?"

Meerderheid in Kamer wil af van milieuzones
Meerderheid in Kamer wil af van milieuzones (Foto: ANP)

Mercedes komt niet tussen Red Bull en Verstappen

Mercedes-teambaas Toto Wolff heeft toegegeven dat hij interesse heeft in Max Verstappen, maar het contract dat de Nederlander heeft met Red Bull staat een vlotte overstap in de weg. "Hij is geen onderwerp van gesprek voor ons." stelt Wolff, "Dat komt doordat hij een meerjarige overeenkomst heeft met Red Bull." Verstappen's contract loopt nog door tot eind 2017.

"Hij is een jongen om in de gaten te houden," geeft de succesvolle teambaas toe. "Ik schat hem persoonlijk hoog in. De manier waarop hij en zijn vader de sport benaderen vind ik heel goed." Mercedes was al eerder voor Verstappen in de markt. Nog voordat Red Bull de tiener contracteerde, probeerde Wolff Verstappen naar Mercedes te lokken. "Maar wij konden hem alleen maar een test- en reserverol aanbieden, of een plek in DTM of GP2, en dat kwam natuurlijk niet in de buurt van wat Red Bull hem kon geven. Het is volkomen normaal dat Max voor die weg koos." 

En daarmee is de deur van Mercedes voor Verstappen voorlopig dan ook gesloten. "Wanneer je zoals Red Bull zoveel in een jonge rijder investeert en daarmee ook risico neemt, dan moeten we dat respecteren. Wij zullen ons niet in de relatie tussen Verstappen en Red Bull mengen. Als het in de toekomst mogelijk is, prima, anders niet." Overigens heeft de Duitse fabrikant ook nog Verstappen's generatiegenoten Esteban Ocon en Pascal Wehrlein onder contract staan.

Helft Nederlanders ontving test NL-Alert

Het landelijk controlebericht van NL-Alert dat op 7 december is uitgezonden, is door ongeveer 7,1 miljoen mensen van twaalf jaar en ouder ontvangen. Dat is 49 procent van die leeftijdsgroep. Bij de vorige test op 1 juni bereikte het controlebericht nog maar 35 procent van de doelgroep.

Dit heeft de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid donderdagmiddag laten weten. Het controlebericht wordt twee keer per jaar uitgezonden, zodat mensen kunnen nagaan of hun mobiele telefoon juist is ingesteld voor NL-Alert. Met NL-Alert kan de overheid mensen in de directe omgeving van een noodsituatie, zoals een grote brand, een dreigende overstroming of noodweer, met een tekstbericht informeren.

KPN, Vodafone en T-Mobile zonden het controlebericht op 7 december via hun 2G-, 3G- en 4G-netwerken uit. Vanaf begin 2016 kan de overheid NL-Alert ook uitzenden over het 4G-netwerk van Tele2. Steeds meer smartphones zijn automatisch ingesteld om NL-Alert te ontvangen.

Op maandag 6 juni 2016 zendt de overheid weer een NL-Alert controlebericht uit.

Helft Nederlanders ontving test NL-Alert
Helft Nederlanders ontving test NL-Alert (Foto: ANP)

Mensenjagers vangen ontsnapte gevangene uit Heerhugowaard

De ontsnapte gevangene uit Heerhugowaard is donderdagavond in Velsen in de kraag gegrepen, dat meldt het OM. Het Fugitive Active Search Team (FastNL) pikte de man van de straat. 

De vrijheidsrenner was sinds dinsdagochtend rond negen uur in de ochtend ineens kwijt toen hij uit de gevangenis van Heerhugowaard ontsnapte. Hij zou tot maart moeten zitten.

Hoe de man is ontsnapt is officieel nog onbekend. "Wij gaan intern uitzoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren," aldus een woordvoerder van het ministerie Veiligheid en Justitie. 

RTL Nieuws meldde dat de gevangene gewoon naar buiten kon lopen, niemand hield hem tegen. Wanneer een gevangene simpelweg naar buiten loopt en niemand houdt hem daarbij tegen, is hij niet strafbaar. Kortom, de gevangene heeft een leuk uitje gehad en komt in maart gewoon weer vrij. 

Het Fugitive Active Search Team (FastNL) is een landelijk team van politie en OM dat zich onder leiding van het Landelijk Parket bezig houdt met de (internationale) signalering en opsporing van voortvluchtige veroordeelden, die nog 120 dagen of meer gevangenisstraf moeten uitzitten en voortvluchtige TBS’ers en jeugd TBS’ers.

FastNL is een samenvoeging van het vroegere Team Executie Strafvonnissen (TES) en GOO (Groep Opsporing Onttrekkingen).

Poetin blij met Trump

Warme woorden van de Russische president Vladimir Poetin voor Donald Trump, die voor de Republikeinen president van de Verenigde Staten wil worden. "Hij is erg flamboyant, erg getalenteerd, geen twijfel mogelijk. Hij is een absolute leider in de verkiezingsrace", aldus Poetin tijdens zijn jaarlijkse persconferentie.

Poetin wees er donderdag op dat Trump de banden tussen Moskou en Washington wil verbeteren. "Hoe kunnen we dat niet verwelkomen? Natuurlijk verwelkomen we het."

Trump heeft het in de afgelopen maanden een paar keer opgenomen voor Rusland. Zo steunde hij de Russische bombardementen in Syrië. Ook wilde hij pro-Russische rebellen in Oost-Oekraïne niet de schuld geven van het neerhalen van vlucht MH17. "Ze zeiden dat zij het niet waren", aldus Trump.

Poetin blij met Trump
Poetin blij met Trump (Foto: ANP)

Cameron wil voortgang in Brexitgesprekken

De Britse premier David Cameron wil donderdag tijdens een top van regeringsleiders en staatshoofden van de Europese Unie "echte vooruitgang" boeken in de onderhandelingen over de positie van zijn land in de EU. Groot-Brittannië wil op vier punten verandering, in aanloop van een referendum over het lidmaatschap van het land van de EU.

"Ik wil echte voortgang zien op alle vier de punten", zei Cameron. Hij zal niet vechten om tijdens de top al een akkoord hierover te bereiken, maar hij wil wel "momentum". "Ik zal vechten voor het Britse recht en ik denk dat we een goede deal kunnen krijgen."

De Britse punten zijn: de positie van niet-eurolanden, het afdragen van zeggenschap aan Brussel, betere regelgeving en de wens dat nieuwkomers moeten wachten voordat ze in aanmerking komen voor uitkeringen en sociale huisvesting. Vooral dat laatste is zeer gevoelig voor de andere lidstaten, zo niet onacceptabel.

Cameron wil voortgang in Brexitgesprekken
Cameron wil voortgang in Brexitgesprekken (Foto: ANP)

Metaaldetectoren Disneyland en Disney World

De angst voor terrorisme en Amerikaans wapengeweld heeft ook voor bezoekers van pretparken in de Verenigde Staten gevolgen. In Disneyland en Disney World zijn metaaldetectoren geplaatst bij de attracties, mogen mensen ouder dan veertien niet meer verkleed komen en worden niet langer speelgoedpistooltjes verkocht.

Woensdag nog waarschuwde het Amerikaanse departement voor binnenlandse veiligheid dat terroristen uit binnen- en buitenland hun oog zouden kunnen laten vallen op openbare evenementen en drukbezochte plaatsen. Afgelopen weekeinde arresteerde de politie nog een man in Disney World die met een pistool op zak het park in wilde.

Niet alleen bezoekers van de Disneyparken hebben te maken met aangescherpte veiligheidsmaatregelen. In SeaWorld in Orlando en de Universal Studios in Hollywood is de bewaking ook opgevoerd, meldde de krant Orlando Sentinel donderdag.

Metaaldetectoren Disneyland en Disney World
Metaaldetectoren Disneyland en Disney World (Foto: ANP)

Italië pompt 160 miljard euro in economie

De Italiaanse overheid trekt de komende vijf jaar 160 miljard euro uit om de derde economie van de eurozone structureel te laten groeien. Het staatsinvesteringsfonds Cassa Depositi e Prestiti (CDP) maakte donderdag bekend het geld aan te zullen trekken bij overheden en particuliere geldschieters in binnen- en buitenland.

Het vijfjarenplan stoelt op vier 'vectoren': steun bieden aan overheidsinstanties en lokale autoriteiten, het verbeteren van de infrastructuur, de ondersteuning van het bedrijfsleven en vastgoedontwikkeling.

Het leeuwendeel, 117 miljard euro, gaat naar het bedrijfsleven. Het bedrag voor infrastructurele projecten is ten opzichte van het vorige vijfjarenplan met 23 procent verhoogd tot 24 miljard euro. Overheden kunnen in totaal 15 miljard euro tegemoetzien en het restant, een kleine 4 miljard euro, gaat naar vastgoed.

Structurele groei
De Italiaanse economie groeit dit jaar naar verwachting met een schamele 0,8 procent ondanks tal van hervormingen en bezuinigingen. "De economie groeit, maar we moeten een herstel dat deels cyclisch is omvormen naar een structurele groei", zei minister van Financiën Pier Carlo Padoan in een toelichting.

CDP is voor 80 procent in handen van de Italiaanse staat, het restant is verdeeld over een aantal bankfederaties. Italië zucht onder een schuldenlast van ruim 2200 miljard euro, gelijk aan circa 132 procent van het bruto binnenlands product.

Italië pompt 160 miljard euro in economie
Italië pompt 160 miljard euro in economie (Foto: ANP)

Arib wil voorzitter Tweede Kamer worden

Khadija Arib van de PvdA wil voorzitter van de Tweede Kamer worden. Ze vervangt op dit moment al Anouchka van Miltenburg (VVD) die vorige week na drie jaar voorzitterschap opstapte vanwege haar rol in de afhandeling van de Teeven-deal.

De PvdA-fractie is verheugd dat zij zich kandidaat stelt, meldde de partij donderdag. Arib is - met een korte onderbreking - sinds 1998 lid van de Tweede Kamer. Drie jaar geleden probeerde ze ook al voorzitter te worden. Toen verloor ze in de derde stemronde van Van Miltenburg.

De Tweede Kamer kiest na het kerstreces op woensdag 13 januari een nieuwe voorzitter. Arib is de eerste die zich kandidaat heeft gesteld. Andere kandidaten kunnen zich melden tot 12 januari.

Arib wil voorzitter Tweede Kamer worden
Arib wil voorzitter Tweede Kamer worden (Foto: ANP)

Federer weinig op gravel in 2016

Roger Federer zal komend seizoen hooguit twee weken op gravel te bewonderen zijn. De Zwitserse tennisser maakte donderdag via sociale media zijn tourschema voor 2016 bekend. Na het hardcourttoernooi van Indian Wells half maart keert hij pas twee maanden later op Roland Garros terug op de baan. Graveltoernooien als Monte Carlo, Madrid en Rome laat Federer komend jaar links liggen.

Federer begint het jaar in Brisbane, waar hij zich begin januari voorbereidt op de Australian Open. Na dat eerste grandslamtoernooi volgen optredens in Rotterdam, Dubai en Indian Wells, waarna hij een pauze van negen weken inlast. Na Roland Garros bereidt Federer zich in de toernooien van Stuttgart en Halle voor op het gras van Wimbledon. Daarna volgen nog zeven toernooien, waaronder de Olympische Spelen en de US Open.

Federer weinig op gravel in 2016
Federer weinig op gravel in 2016 (Foto: ANP)

Luis Enrique looft 'moordenaar' Suárez

Een moordenaar in het strafschopgebied, zo noemt trainer Luis Enrique van FC Barcelona zijn spits Luis Suárez. Bij afwezigheid van Neymar en Lionel Messi nam de Uruguayaan donderdag de winnaar van de Champions League bij de hand in de halve finale van het WK voor clubs, tegen Guangzhou Evergrande (3-0). "Luis is een killer, hij weet raad met elke situatie in het zestienmetergebied", zei Luis Enrique. "Daar is hij net een sluipmoordenaar."

Suárez sloeg in Yokohama kort voor rust dankbaar toe, toen de Chinese keeper een schot van Ivan Rakitic voor zijn voeten bokste. Aan het begin van de tweede helft verdubbelde de oud-Ajacied de score door een pass van Andrés Iniesta op zijn borst aan te nemen en meteen in te schieten. Zijn derde treffer maakte Suárez uit een strafschop. "Een teamprestatie", zei de nummer 9 van Barcelona zelf. "We misten twee belangrijke spelers. Het enige wat wij kunnen doen, is gefocust blijven en hopen dat ze snel terugkomen. In de finale spelen we tegen River Plate, een van de topteams uit Zuid-Amerika."

Luis Enrique looft 'moordenaar' Suárez
Luis Enrique looft 'moordenaar' Suárez (Foto: ANP)

Bestuursraad Ajax bijeen in ArenA

Bij Ajax zijn ze donderdag om 20.00 uur in de ArenA begonnen aan een bijzondere vergadering. De aanwezige leden van de club mogen laten horen of ze nog vertrouwen hebben in de bestuursraad van hun vereniging.

Ze kunnen voorzitter Hennie Henrichs, Cees Vervoorn, Dick Schoenaker, Tonnie Bruins Slot, Jan Buskermolen, Maarten Oldenhof en Ronald Pieloor tijdens de algemene ledenvergadering niet wegstemmen. Er is namelijk nog geen motie van wantrouwen ingediend. Het bestuur kan de eer wel aan zichzelf houden of zich over de toekomst beraden als er weinig vertrouwen blijkt te zijn.

Een vertrek van de bestuursraad kan verstrekkende gevolgen voor Ajax hebben. Als een groot deel van de vereniging geen goed gevoel meer heeft bij de bestuursraad, dan zouden de raad van commissarissen (rvc) en algemeen directeur Dolf Collee, oud-lid van de rvc, dat ook als een gebrek aan steun kunnen ervaren.

De bestuursraad steunde onlangs de directie en de rvc in hun besluit afscheid te nemen van hoofd opleiding Wim Jonk. Johan Cruijff vond dat onbegrijpelijk en legde zijn functie als adviseur neer. Het ernstig zieke erelid is bereid weer in een interim-bestuur zitting te nemen als de bestuursraad vertrekt. Cruijff heeft zich nog niet laten zien in de ArenA. Directieleden Edwin van der Sar, Marc Overmars en ereleden Michael van Praag, Arie van Os, Sjaak Swart zijn wel van de partij.

Bestuursraad Ajax bijeen in ArenA
Bestuursraad Ajax bijeen in ArenA (Foto: ANP)

Blauwe envelop voor toeslagen blijft nog even

De blauwe envelop van de Belastingdienst met de definitieve beschikking over toeslagen blijft nog even. Dat verzekerde staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) donderdag op verzoek van de Tweede Kamer.

Wiebes benadrukte dat bij deze vaststellingen over afgelopen jaren niets mis mag gaan. Betrokkenen moeten immers tijdig reageren als zij het niet eens zijn met een beschikking. De papieren brief voor dergelijke toeslagen blijft daarom de eerste helft van 2016 gehandhaafd.

De Belastingdienst wil alle 'blauwe brieven' de komende vijf tot zeven jaar vervangen door elektronische post. Wiebes benadrukte dat de invoering stap voor stap gaat. "We hebben geen vliegende haast en geen gouden einddatum."

Hij wees erop dat voor bepaalde belastingbetalers maatwerk mogelijk blijft tijdens de geleidelijke invoering van het elektronische berichtenverkeer van de Belastingdienst.

Blauwe envelop voor toeslagen blijft nog even
Blauwe envelop voor toeslagen blijft nog even (Foto: ANP)

Taxfree prijzen Schiphol onder de loep

De Stichting Reclame Code (SRC) gaat met de taxfree winkeliers van Schiphol praten over de prijzen die ze hanteren. Dat schrijft minister Henk Kamp (Economische Zaken) donderdag aan de Tweede Kamer.

Er is rumoer over de prijzen van de winkeltjes waar passagiers, vaak in royale vakantiestemming, de tijd doden tot ze aan boord van hun toestel kunnen. Vaak menen ze een koopje te scoren door belastingvoordeel. Maar volgens de Consumentenbond is het helemaal niet zo aantrekkelijk. De belangenorganisatie riep de zogeheten See Buy Fly-winkels al op om hun prijzen te verlagen.

Of het adverteren met taxfree prijzen is toegestaan en of sprake is van misleiding, is niet zomaar te zeggen, schrijft Kamp. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) moet dit beoordelen en eventueel de rechter.

Taxfree prijzen Schiphol onder de loep
Taxfree prijzen Schiphol onder de loep (Foto: ANP)

IMF-chef Lagarde moet voor rechter verschijnen

Het hoofd van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), Christine Lagarde, moet zich voor een speciale rechtbank in Parijs verantwoorden voor haar rol in een conflict over honderden miljoenen euro's toen ze in 2007 de Franse minister van Financiën was.

Franse media meldden donderdag dat Lagarde wordt vervolgd door een hof dat wetsovertredingen van ex-bewindslieden berecht, het Hof van Justitie van de Republiek. Ze wordt verdacht van grove nalatigheid die verduistering van honderden miljoenen aan overheidsgeld tot gevolg had.

De zaak draait om het slepende conflict tussen de Franse ex-minister en zakenman Bernard Tapie en de bank Crédit Lyonnais. Lagarde liet als minister in het conflict bemiddelen. De arbitrage leverde Tapie ruim 400 miljoen euro aan schadevergoedingen op. De arbitrage in deze zaak wordt nu als frauduleus bestempeld en een rechter bepaalde eerder deze maand dat Tapie het geld moet terugbetalen.

Onbegrijpelijk
Een advocaat van Lagarde, Yves Repiquet, noemde het besluit van het hof om Lagarde te vervolgen "onbegrijpelijk". Ook het Openbaar Ministerie had aangedrongen op het verwerpen van de zaak. De IMF-bazin gaat in hoger beroep tegen de beslissing. "Mevrouw Lagarde wil benadrukken dat ze volstrekt wettig en in het belang van de Franse staat handelde."

Volgens het IMF staat de gerechtelijke procedure het functioneren van Lagarde als voorzitter het IMF vooralsnog niet in de weg.

IMF-chef Lagarde moet voor rechter verschijnen
IMF-chef Lagarde moet voor rechter verschijnen (Foto: ANP)

Kamer: houd tentamenresultaten langer geldig

Als het aan de Tweede Kamer ligt, blijven resultaten van tentamens langer geldig. De studiepunten kunnen dan alleen maar vervallen als de kennis die via de tentamens is opgedaan, aantoonbaar is verouderd. Instellingen moeten bovendien rekening houden met de persoonlijke omstandigheden van de student.

De Kamer nam donderdag een motie aan van de PvdA en SP die het kabinet oproept dit te regelen. Nu kunnen universiteiten en hogescholen zelf bepalen dat tentamencijfers na een periode vervallen, vaak na vier jaar. Als een student dan uitloopt met zijn studie, komt hij in problemen met tentamens die eerder tijdens de studie zijn behaald.

PvdA en SP constateren dat onderwijsinstellingen hiervan misbruik maken. Ze willen de levensduur van tentamens opzettelijk kort houden om de studenten te dwingen binnen vier jaar af te studeren. Voor deze periode krijgen studenten namelijk financiering van de overheid.

De motie kreeg ruime steun.

Kamer: houd tentamenresultaten langer geldig
Kamer: houd tentamenresultaten langer geldig (Foto: ANP)

Twaalf minuten aan Mafia III-gameplay

IGN mocht van 2K Games de Gamescom-demo van Mafia III die achter de schermen getoond is in zijn volledigheid online zetten, zodat iedereen van de gameplay kan genieten.

Dit deel speelt zich af in New Orleans in 1968. In deze periode is er veel racisme en discriminatie met als hoogtepunt de moord op Martin Luther King. Er zullen dan ook verwijzingen zijn naar gebeurtenissen rondom de burgerrechtenbeweging.

Mafia III komt volgend jaar uit voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Xbox One Backward Compatibility titels december bekendgemaakt

Microsoft heeft weer een paar Xbox 360-spellen toegevoegd aan de Xbox One Backward Compatibility-lijst. Bovendien zijn alle Xbox 360-games die beschikbaar zijn via Games with Gold na 12 november, zoals de onlangs beschikbare Sacred 3 ook speelbaar op Xbox One.

De Xbox 360-games die vanaf vandaag via Backward Compatibility beschikbaar zijn op Xbox One staan hieronder:

  • Braid
  • Deus Ex: Human Revolution
  • Doritos Crash Course
  • Fable III
  • Halo: Reach
  • Hydro Thunder
  • Iron Brigade
  • Kane & Lynch 2
  • Motocross Madness
  • MS.PAC-MAN
  • Peggle
  • Portal: Still Alive
  • Spelunky
  • Splosion Man
  • Ticket to Ride
  • Zuma's Revenge!
Je kunt de volledige lijst van de nieuwste toevoegingen op Xbox.com/BackCompat vinden.

Microsoft blijft met game-uitgevers samenwerken om de bibliotheek van Xbox One Backward Compatibility titels te laten groeien. Mocht je een Xbox 360-game graag terug zien op de Xbox One, dan kun je hier stemmen.

Deus Ex Human Revolution
deus ex human revolution 9

DC's Trinity presenteert zich in nieuwe Batman v Superman-posters

De drie grootste helden van DC Comics worden wel eens de Trinity genoemd: Batman, Superman en Wonder Woman. Dikke maatjes (en zelfs meer) in de comics, moeten ze elkaar nog leren kennen in het DC Extended Universe, zoals DC's tegenhanger van het Marvel Cinematic Universe heet. Om ons te helpen de drie te leren kennen, zijn nu drie nieuwe posters verschenen.

De posters tonen weinig meer dan Gal Gadot, Henry Cavill en een onherkenbare Ben Affleck in stoere poses met vereenvoudige versies van hun emblemen en de releasedatum van de film, die overigens geldt voor de Amerikaanse release (in Nederland komt de film een dagje eerder uit). Om het een beetje spannend te houden zie je hieronder uitsnedes uit de nieuwe posters; de volledige versie krijg je door erop te klikken.

 

x

In de vrees dat de acties van een godachtige superheld ongehinderd kunnen doorgaan, neemt Gotham City's eigen geduchte, krachtige burgerwacht het op tegen Metropolis' meest vereerde, hedendaagse redder, terwijl de wereld worstelt met de vraag wat voor held het eigenlijk nodig heeft. En met Batman en Superman in oorlog met elkaar duikt een nieuwe dreiging op, die de mensheid in een groter gevaar stelt dan ooit tevoren.

Batman v Superman: Dawn of Justice is te zien vanaf 24 maart.

Blatter gelooft in vrijspraak

Sepp Blatter is er heilig van overtuigd dat de ethische commissie van wereldvoetbalbond FIFA hem vrijspreekt. Dat meldde de Zwitser donderdag in een verklaring via zijn advocaten, nadat hij in Zürich acht uur lang was gehoord. "Voorzitter Blatter rekent op een beslissing in zijn voordeel", staat in het bericht. "Uit de bewijzen blijkt dat voorzitter Blatter zich netjes heeft gedragen en zeker niet de ethische codes van de FIFA heeft geschonden."

Blatter werd op 8 oktober, net als UEFA-voorzitter Michel Platini, voor negentig dagen geschorst. Aanleiding was een schimmige betaling uit 2011. Blatter zou toen 1,8 miljoen euro hebben overgemaakt aan de Fransman voor werkzaamheden die deze jaren daarvoor had verricht. De 79-jarige voorzitter van de FIFA verdedigde zich donderdag bij de ethische commissie, waarvan hij de manier van werken eerder vergeleek met de inquisitie.

Blatter gelooft in vrijspraak
Blatter gelooft in vrijspraak (Foto: ANP)

Vrouw zwaargewond na rellen Geldermalsen

Bij de rellen in Geldermalsen is woensdagavond een 39-jarige vrouw zwaargewond geraakt. Ze ligt met hersenletsel in een ziekenhuis in Utrecht. Dat zegt haar advocaat Esther Vroegh. Ze wil eerst het politieonderzoek afwachten voordat ze besluit eventueel een claim in te dienen. De toestand van de vrouw is "stabiel", zegt Vroegh.

Volgens haar was de vrouw niet bij de rellen betrokken rondom de gemeenteraadsvergadering over de komst van een azc en is ze door ME'ers geslagen. De politie zegt niet op de hoogte te zijn van het incident en doet onderzoek.

Vrouw zwaargewond na rellen Geldermalsen
Vrouw zwaargewond na rellen Geldermalsen (Foto: ANP)

Baby's aan de lopende band in teaser trailer voor Storks

Lang voordat Amazon pakjes wilde gaan bezorgen met drones had moeder natuur haar eigen bezorgsysteem al up and running: ooievaars. Deze witgevleugelde koeriers bezorgen ons immers al eeuwenlang ons verse kroost. Toch?

In de eerste teaser trailer voor de nieuwe animatiefilm Storks zien we hoe trots deze ooievaars zijn op hun feilloze systeem, waar nooit iets fout gaat en elke baby veilig wordt bezorgd bij de ouders. Opnieuw: toch?

De officiële synopsis luidt: Ooievaars bezorgen baby's. Of althans, dat deden ze. Tegenwoordig bezorgen ze pakjes voor de werelwijde internetreus Conerstone.com. Junior, de beste bezorgooievaar van het bedrijf, staat op het punt een promotie te krijgen wanneer hij per ongeluk de Babymaakmachine activeert, waardoor een schattige en ungeauthoriseerd meisje wordt geproduceerd. In een poging om het wolkje problemen te bezorgen voordat de baas erachter komt racen Junior en Tulip, de enige mens op de Ooievaarberg, tegen de klok om hun eerste babybezorging ooit te doen. Het leidt tot een onthullende reis die meer dan één familie compleet maakt en de ware missie van ooievaars in de wereld terugbrengt.

Storks is te zien vanaf september volgend jaar.

De Legends of Tomorrow presenteren zich in nieuwe posters

De vele tv-series die zijn gebaseerd op personages uit DC Comics hebben momenteel allemaal even een winterstop op de Amerikaanse televisie (in Nederland kun je zondag gewoon The Flash zien op FOX), maar in januari barst de hele bende weer los. Niet alleen zijn onder andere Arrow en The Flash dan weer te zien, ook de nieuwe series Lucifer en Legends of Tomorrow beleven dan hun premières.

Voor Legends is deze week een nieuwe poster plus een setje personageposters verschenen. Ze tonen de helden in hun volle glorie, alsof DC wil onderstrepen dat je voor helfhaftige actie uit hun stal heus niet hoeft te wachten tot maart, wanneer hun grootste helden samenkomen in de bioscoop.

DC's Legends of Tomorrow - poster

Deze poster toont The Atom/Ray Palmer (Brandon Routh), White Canary/Sara Lance (Caity Lotz), Rip Hunter (Arthur Darvill), Mick Rory/Heat Wave (Dominic Purcell), Kendra Saunders/Hawkgirl (Ciara Renée), Carter Hall/Hawkman (Falk Hentschel), Leonard Snart/Captain Cold (Wentworth Miller) en Martin Stein (Victor Garber) en Jefferson Jackson (Franz Drameh) samen als Firestorm. De serie speelt zich af in hetzelfde universum als Arrow en The Flash, en dus is een verschijning van de helden uit die series onderdeel van het begin van de dertiendelige serie. Het team moet het opnemen tegen de onsterfelijke Vandal Savage (Casper Crump), die in de crossover-afleveringen van Arrow en Flash werd geïntroduceerd.

Ter promotie van de serie heeft een aantal Amerikaanse website 'exclusieve' personageposters van de helden gekregen; we hebben deze voor je in het overzicht aan de rechterkolom geplaatst (onder Afbeeldingen), zodat je er makkelijk doorheen kunt bladeren.

DC's Legends of Tomorrow is vanaf 21 januari te zien op The CW. Het is nog niet bekend of een Nederlandse omroep de serie ook gaat uitzenden.

Nog geen veldritten voor zieke Boom

Lars Boom moet zijn rentree in het veldrijden voorlopig uitstellen. De Nederlander van de Astana-ploeg zou zaterdag starten in de Scheldecross in Antwerpen en zondag in de wereldbekerwedstrijd in Namen, maar is ziek.

Boom hoopt dit jaar op 26 december wel van start te gaan in Heusden-Zolder. Daarna zal hij nog in Bredene, Loenhout en Surhuisterveen in actie gaan komen. Voor komende zondag wordt hij vervangen door Niels Wubben.

Fuller House toont een bekende locatie in eerste teaser

Het is bijna niet te geloven dat een klassieke sitcom als Full House in het streamingtijdperk doodleuk een vervolg krijgt, maar het is toch echt zo. Fuller House verschijnt in februari en daarvoor is nu een eerste teaser verschenen.

De teaser toont de bekende keuken en huiskamer en hint naar de aankomst van enkele bekende figuren. Het gaat om DJ Tanner, haar zusje Stephanie en beste vriendin Kimmy Gibbler, die inmiddels volwassen zijn en hun eigen leven leiden.

De officiële synopsis van Netflix luidt als volgt: DJ Tanner-Fuller (Candace Cameron-Bure) is dierenarts en woont in San Francisco samen met haar man en drie zoons: de rebelse Jackson, de neurotische Max en baby Tommy Jr. Wanneer DJ plotseling op tragische wijze alleen voor de zorg van haar familie komt te staan, besluiten haar zusje Stephanie (Jodie Sweetin) en beste vriendin en tevens alleenstaande moeder Kimmy Gibbler (Andrea Barber) bij haar te gaan wonen. Stap voor stap trachten ze samen het leven weer met veel liefde, vriendschap en plezier tegemoet te gaan.

Naast de drie hoofdrolspeelsters zullen vele bekende gezichten voorbij komen in Fuller House: John Stamos (Jesse Katsopolis), Bob Saget (Danny Tanner), Dave Coulier (Joey Gladstone), Lori Loughlin (Becky Katsopolis) en Scott Weinger (Steve Hale) zijn allemaal terug om hun iconische rollen spelen.

Fuller House is te zien vanaf 26 februari bij Netflix.

Spaanse hockeysters naar Spelen

De Spaanse hockeysters doen volgend jaar mee aan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Dat heeft de internationale federatie FIH donderdag bevestigd. Spanje vervangt Zuid-Afrika in het vrouwentoernooi. Bij de mannen is Nieuw-Zeeland zoals verwacht toegevoegd aan de deelnemerslijst.

Zuid-Afrika had twee teams mogen afvaardigen naar de Spelen dankzij het veroveren van de Afrikaanse titel. Het nationaal olympisch comité en de hockeybond hadden echter nog een aanvullende eis gesteld: ten minste zesde worden in de Hockey World League III.

De vrouwen werd de meeste kans toegedicht, maar zij kwamen in Valencia niet verder dan een duel om de zevende plaats. De Zuid-Afrikaanse mannen konden zich niet eens plaatsen voor de derde ronde van de HWL. Spanje en Nieuw-Zeeland waren de beste nog niet-gekwalificeerde landen in de HWL-rangschikking.

Spaanse hockeysters naar Spelen
Spaanse hockeysters naar Spelen (Foto: ANP)

Nieuwe mogelijkheden komen naar Super Mario Maker

Het wordt binnenkort een stuk makkelijker om uit een aanbod van miljoenen levels het perfecte level te vinden in Super Mario Maker voor de Wii U, dankzij de lancering van het nieuwe zoekportaal Super Mario Maker Bookmark op 22 december. Op dezelfde dag verschijnt er een software-update die de mogelijkheden om levels te maken verder uitbreidt. Hieronder zie je video's waarin de nieuwe functionaliteiten en zoekportaal worden uitgelegd. 

PlayStation opent game-appartement in Amsterdam

PlayStation biedt de komende feestdagen een unieke mogelijkheid: een overnachting in het ultieme game-appartement. Van 21 december 2015 tot en met 2 januari 2016 kan iedereen het PlayStation-appartement in Amsterdam voor een nacht betrekken. Dus wil je niet richting een kerstdiner bij je schoonouders, dan is dit natuurlijk een prima alternatief.

We noemen het een overnachting, maar wellicht wordt het eerder een nachtje doorhalen. In het appartement treffen de gasten genoeg games en consoles aan om menig gamer tot diep in de nacht bezig te houden. Er staan twee PlayStation 4's klaar, aangesloten op bijbehorende 55-inch Sony TV’s en soundbars om de evaring compleet te maken. Er zullen voldoende controllers aanwezig zijn om een compleet elftal op te stellen of een klein leger te vullen in je favoriete shooter.

Twee weken lang zal dit game-appartement per nacht te huur zijn via airbnb. Om zo veel mogelijk mensen een kans te geven hier gebruik van te kunnen maken, wordt het appartement op twee momenten beschikbaar gesteld voor boeking. Het eerste moment is aanstaande vrijdag 18 december vanaf 16:00 uur. Vanaf dat moment kan er een nacht geboekt worden in de week van maandag 21 tot zondag 27 december. Op vrijdag 25 december vanaf 16:00 uur wordt de tweede mogelijkheid geboden om een nacht te boeken, in de week van maandag 28 december tot zaterdag 2 januari. Voor verhuur worden de algemene voorwaarden aangehouden die airbnb hanteert. Er kan maximaal één nacht per gezelschap geboekt worden. Het appartement biedt ruimte aan maximaal vier vrienden/vriendinnen. Boeken kan via deze link.

PlayStation-appartement (Foto: PlayStation)

Publieke tv nu ook wereldwijd online te zien

Nederlanders die in het buitenland wonen of vakantie vieren, kunnen vanaf nu ook actuele tv-programma's online kijken. BVN (het Beste van Vlaanderen en Nederland), de publieke televisiezender voor Nederlandstaligen in het buitenland, is niet alleen meer via de satelliet te zien. Hiermee komt de zender tegemoet aan de wens van veel kijkers.

Overigens is het in veel landen door de slechte kwaliteit van internet niet mogelijk om programma's online te kijken en zijn mensen toch aangewezen op de satelliet. Maar er zijn ook plekken, zoals grote steden met hoge gebouwen of landen met strenge overheidsregels, waar BVN juist lastig op die manier is te ontvangen. Internet is dan vaak wel een goed alternatief, aldus de zender.

BVN zendt iedere dag een selectie uit van programma's van de Nederlandse Publieke Omroep en de Vlaamse Radio- en Televisieomroeporganisatie (VRT).

Publieke tv nu ook wereldwijd online te zien
Publieke tv nu ook wereldwijd online te zien (Foto: ANP)

'Werknemers meer betrekken bij faillissement'

Werknemers moeten meer worden betrokken bij het faillissement van het bedrijf waar ze werken. Dat adviseert de Sociaal-Economische Raad (SER).

Ondanks de wettelijke basis die daarvoor is, blijkt in de praktijk dat ondernemingsraden vaak niet worden geraadpleegd of geïnformeerd voor en tijdens een faillissement. Vaak wordt ten onrechte verondersteld dat medezeggenschapsregels in deze situaties niet gelden.

De SER gaat werknemers, werkgevers en curatoren voorlichten over de medezeggenschapsregels bij faillissementen en doet daarnaast een aantal voorstellen.

Snellere afwikkeling
Zo zou de ondernemingsraad handelingen van de curator moeten kunnen aanvechten. De SER wil ook dat wordt onderzocht of de termijnen na een faillietverklaring kunnen worden verkort. Daardoor kan een faillissement sneller worden afgewikkeld en dat leidt meestal tot een beter resultaat voor alle belanghebbenden.

De SER adviseert regering en parlement over sociaal-economische kwesties.

'Werknemers meer betrekken bij faillissement'
'Werknemers meer betrekken bij faillissement' (Foto: ANP)

Gratis plastic tassen binnenkort verboden

Het verbod op gratis plastic tasjes in bijvoorbeeld winkels zal in het begin terughoudend worden gehandhaafd. Het verbod gaat wel gewoon in op 1 januari.

Dat zei staatssecretaris Sharon Dijksma (Milieu) donderdag in de Tweede Kamer. Het kan zijn dat winkeliers nog niet meteen alles op orde hebben. Ze riskeren dan een tik op de vingers van inspecteurs. Bij herhaling is een boete mogelijk.

Het verbod op het gratis verstrekken van de wegwerptassen moet het zwerfafval terugdringen en het milieu sparen. De PvdA is blij, coalitiepartner VVD niet. VVD-Kamerlid Remco Dijkstra noemt de maatregel overbodig en betuttelend. Hij vroeg nadrukkelijk om een beetje coulance in de beginfase.

De controle op naleving komt in handen van de Inspectie Leefomgeving en Transport van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Gratis plastic tassen binnenkort verboden
Gratis plastic tassen binnenkort verboden (Foto: ANP)

Mourinho ontslagen door Chelsea, maar wel 50 miljoen rijker

Chelsea heeft trainer José Mourinho ontslagen zo meldt de BBC. De druk op de Portugese trainer nam de afgelopen weken al flink toe na de vele teleurstellende resultaten. Chelsea staat op dit moment op de zestiende plaats in de Premier League.

Mourinho was bezig aan zijn tweede periode als trainer van Chelsea. Vorig seizoen werd hij nog kampioen met de club uit Londen maar dit seizoen ging het dus aanmerkelijk moeizamer. Afgelopen maandag liet The Special One, na de verloren wedstrijd tegen Leicester City, nog weten zich in de steek gelaten te voelen door zijn spelers. Deze wedstrijd blijkt nu zijn laatste Premier League-wedstrijd als trainer van Chelsea te zijn geweest. De namen van Pep Guardiola, Guus Hiddink, Brendan Rodgers en Juande Ramos doen de ronde als mogelijke opvolgers. Hiddink lijkt favoriet om het seizoen af te maken bij The Blues.

The Daily Star meldde eerder al dat Chelsea Mourinho 50 miljoen zou moeten betalen bij een ontslag. Clubeigenaar Roman Abramovich zal nu dus nog even diep in de buidel moeten tasten.

Mourinho ontslagen door Chelsea, maar wel 50 miljoen rijker (Pro Shots / Action Images)
Mourinho ontslagen door Chelsea, maar wel 50 miljoen rijker (Pro Shots / Action Images)

Loonsverhoging voor personeel ABN AMRO

Medewerkers van ABN AMRO krijgen per 1 januari 2017 een loonsverhoging van 1,5 procent. De bank heeft met de vakbonden een onderhandelingsresultaat bereikt over een nieuwe tweejarige cao en een nieuw sociaal plan.

"Het is belangrijk dat na een jarenlange nullijn er nu eindelijk weer een loonsverhoging in het verschiet ligt", zegt onderhandelaar Sandra Hendriks van vakbond CNV. De nieuwe cao gaat volgende maand al in.

Bij het vernieuwen van het sociaal plan zijn volgens Hendriks voor de komende vier jaar afspraken gemaakt om de gevolgen van mogelijke reorganisaties in de toekomst op te kunnen vangen. De bank heeft toegezegd om extra te investeren in het inzetbaar maken en houden van de medewerkers. In ruil daarvoor is de ontslagvergoeding iets omlaag gebracht, aldus Hendriks.

Loonsverhoging voor personeel ABN AMRO
Loonsverhoging voor personeel ABN AMRO (Foto: ANP)

Navigatiesatellieten Europa naar de ruimte

Europa is een stap dichter bij zijn eigen navigatienetwerk. Twee nieuwe satellieten voor het Galileo-project zijn donderdag gelanceerd vanuit Frans-Guyana. Galileo moet de Europese concurrent voor het Amerikaanse gps worden.

Galileo zal uiteindelijk bestaan uit een netwerk van dertig satellieten, die op ruim 22.000 kilometer van de aarde komen te staan. Op donderdag werden satellieten elf en twaalf gelanceerd.

Elke satelliet draagt de naam van een kind uit een Europees land. De sondes van donderdag heten Andriana (naar een kind uit Cyprus) en Liene (Letland). In de loop van volgend jaar gaat de 'Nederlandse' satelliet Tijmen de lucht in. Die is vernoemd naar een Gelderse jongen die een tekenwedstrijd heeft gewonnen.

Navigatiesatellieten Europa naar de ruimte
Navigatiesatellieten Europa naar de ruimte (Foto: ANP)

Nederland inspecteert kerncentrales België

Nederland gaat Belgische kerncentrales inspecteren en Belgische deskundigen gaan Nederlandse centrales controleren. Dat gebeurt op aandringen van de Tweede Kamer. Veiligheid moet voorop staan, aldus Tweede Kamerlid Jan Vos (PvdA) donderdag.

In België staan zeven centrales: vier in Doel ten noorden van Antwerpen tegen de grens met Nederland en drie in Tihange zuidwestelijk van Maastricht. Een aantal reactoren wordt regelmatig afgeschakeld, waardoor er twijfels zijn gerezen over de veiligheid, aldus Vos. Vooral inwoners van Zeeland, West-Brabant en Zuid-Limburg maken zich zorgen.

Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) en haar Belgische collega Jan Jambon maakten onlangs al afspraken over gezamenlijke inspecties. Het is de bedoeling dat de Nederlandse toezichthouder ANVS en de Belgische FANC dat vanaf 1 januari gaan doen.

Nederland inspecteert kerncentrales België
Nederland inspecteert kerncentrales België (Foto: ANP)

Suárez schiet Barcelona naar finale

FC Barcelona heeft conform de verwachtingen de finale bereikt van het WK voor clubs in Japan. De Spaanse winnaar van de Champions League bleek donderdag in het Nissanstadion in Yokohama ook zonder de vedetten Lionel Messi en Neymar veel te goed voor Guangzhou Evergrande: 3-0.

Luis Suárez kon het zonder zijn vaste maatjes in de voorhoede ook alleen af. De oud-Ajacied scoorde driemaal tegen de Chinese opponent, die maar af en toe gevaarlijk werd en alleen in de beginfase.

Suárez had pas zes minuten voor rust voor het eerst succes. Op dat moment was al volstrekt duidelijk dat de 1-0 een kwestie van tijd was. Vlak na rust was het opnieuw raak. De Uruguayaan controleerde de bal, aangeleverd door Andrés Iniesta, met de borst en knalde via de vaak uitstekende doelman Li Shuai raak.

Finale

Halverwege de tweede helft maakte Suárez zijn derde uit een strafschop. Scheidsrechter Joel Aguilar uit El Salvador legde de bal op de stip na een buiteling van Munir El Haddadi. Deze trapte in de grond en viel volgens de wet van de zwaartekracht. Huang Bowen was toevallig te dicht in zijn buurt, tot grote frustratie van zijn befaamde trainer Luiz Felipe Scolari. De ervaren Braziliaan was al ontdaan door het uitvallen van Zou Zheng met een zware blessure. De middenvelder heeft vermoedelijk een been gebroken.

De Braziliaan Neymar en Messi ontbraken door fysieke problemen. De Argentijnse spits haakte op het laatste moment af door nierklachten. Barcelona staat zondag in de eindstrijd tegenover de Zuid-Amerikaanse kampioen River Plate.

Suárez schiet Barcelona naar finale
Suárez schiet Barcelona naar finale (Foto: ANP)

Bankrekeningen FIFA-officials geblokkeerd

Het ministerie van justitie in Zwitserland (BJ) heeft in het kader van het corruptieonderzoek ongeveer vijftig rekeningen van (voormalige) FIFA-officials geblokkeerd. Het gaat om de bevriezing van aanzienlijke banktegoeden: "hoge, tweecijferige miljoenenbedragen". Het Zwitserse blad Tagesanzeiger spreekt in totaal van 50 tot 100 miljoen euro.

BJ heeft op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten die zich met de FIFA-zaak bezighouden, contact opgenomen met een tiental Zwitserse banken en informatie geëist. Nu moet worden uitgezocht of er bewijzen te vinden zijn voor verdachte financiële transacties. Door allerlei bezwaarprocedures wordt dat een kwestie van lange adem, waarschijnlijk jaren. "Het zijn omvangrijke onderzoeken. Het kan heel lang duren", bevestigde een BJ-woordvoerster donderdag.

Bankrekeningen FIFA-officials geblokkeerd
Bankrekeningen FIFA-officials geblokkeerd (Foto: ANP)

Pasveer in genade aangenomen bij PSV

Remko Pasveer is weer in genade aangenomen door PSV-trainer Phillip Cocu. De doelman kreeg woensdag in het bekerduel met Heracles Almelo (3-2-zege) een rode kaart en verliet daarop kwaad het stadion, iets dat tegen de teamafspraken is. "Daar heb ik Remko vanzelfsprekend deze ochtend op aangesproken", zei Cocu op de website van de Eindhovenaren.

De oud-international kon zich naar eigen zeggen verplaatsen in de boosheid van de doelman, die jarenlang voor Heracles speelde en bij PSV de eerste keus is in het bekertoernooi, maar keurde de uitbarsting niet goed. "Remko beseft dat hij te ver is gegaan en dat hij niet op de juiste manier heeft gereageerd. Daarmee is voor ons de kous af."

Pasveer zelf heeft geen behoefte op de situatie te reageren. De doelman kreeg naar aanleiding van de rode kaart een schikkingsvoorstel van de KNVB voor één duel schorsing. Dat is door de club geaccepteerd. Pasveer mist daardoor zaterdag de competitiewedstrijd voor eigen publiek tegen PEC Zwolle.

Pasveer in genade aangenomen bij PSV
Pasveer in genade aangenomen bij PSV (Foto: ANP)

Afscheidsconcert Normaal uitverkocht

Voor het allerlaatste concert van Normaal is geen enkele kaart meer te verkrijgen. Het management van de Achterhoekse rockband laat donderdag weten dat alle toegangstickets voor het concert zijn verkocht. Normaal neemt zaterdag afscheid met een concert in het GelreDome.

Normaal wordt in het Arnhemse stadion uitgezwaaid door 33.000 'anhangers'. De band liet in juni weten ermee te stoppen, onder meer vanwege de broze gezondheid van frontman Bennie Jolink. De 69-jarige zanger lag deze week nog in het ziekenhuis, waar hij werd 'klaargestoomd' voor het afscheidsconcert.

Het gaat inmiddels weer goed met Jolink, verzekert het management van Normaal donderdag. "Hij is er klaar voor." De zanger werd woensdag ontslagen uit het ziekenhuis.

Afscheidsconcert Normaal uitverkocht
Afscheidsconcert Normaal uitverkocht (Foto: BuzzE)

Kogelbrief voor Italiaanse minister

De Italiaanse minister van Justitie heeft donderdag een dreigbrief gekregen. "We komen naar Rome en snijden je hoofd af. Allah is groot", stond er op. In de envelop zaten ook twee kogels voor een kalasjnikov. De brief aan minister Andrea Orlando was ondertekend door 'ISIS'.

De brief, de kogels en de envelop zijn voor onderzoek naar een laboratorium gebracht. Het is de eerste keer dat de minister en zijn ministerie zo zijn bedreigd, liet een woordvoerster donderdag weten.

Kogelbrief voor Italiaanse minister
Kogelbrief voor Italiaanse minister (Foto: ANP)

Sein op groen voor Fleischmann

Fleischmann, de beroemde bouwer van modeltreintjes, begint aan een nieuw leven. Het failliete bedrijf maakt een doorstart. De curatoren hebben donderdag een akkoord bereikt met de schuldeisers.

Fleischmann raakte uitgerangeerd door de pensioenkosten. De 33 medewerkers op het hoofdkantoor konden de bedrijfspensioenen van de meer dan zeshonderd voormalige werknemers niet meer ophoesten.

Treintjesmakers hebben het al jaren zwaar. Concurrent Märklin moest een paar jaar geleden drastische stappen nemen om te overleven.

Licht op groen voor Fleischmann
Licht op groen voor Fleischmann (Foto: ANP)

Nederlanders versturen 115 miljoen kerstkaarten

PostNL verwacht dat ze dit jaar 115 miljoen kerst- en nieuwjaarskaarten versturen en bezorgen. Vorig jaar waren dat er 130 miljoen. De daling is gelijk aan de algemene daling van poststukken. Die ligt tussen de 9 en 12 procent.

Ongeveer 70 procent van de Nederlandse huishoudens verstuurt kerst- en nieuwjaarskaarten. Op een gemiddelde dag in het jaar bezorgt PostNL bijna 10 miljoen kaarten en brieven. In de drukke decemberdagen verdubbelt dat naar 20 miljoen per dag.

Voor de kerstpost zijn 2500 extra postzakken nodig. Er zijn 2250 kartonnen brievenbussen gemaakt om de kerstpost op de postagentschappen te verwerken. Hoewel op maandag eigenlijk geen post meer wordt bezorgd, is dat wel het geval op 21 december. Dan wordt in verband met de decemberpost een extra bezorgdag ingelast.

Dit jaar 115 miljoen kerstkaarten
Dit jaar 115 miljoen kerstkaarten (Foto: ANP)

Al 675.000 euro opgehaald voor Serious Request

Serious Request heeft al ruim 675.000 euro opgeleverd en dat terwijl de dj's vrijdag pas het Glazen Huis ingaan. Het geld dat met de actie wordt opgehaald, gaat naar jongeren in oorlogs- en conflictgebieden.

De afgelopen weken zijn Nederlanders onder meer aan de slag gegaan met koekjes bakken, lege flessen inzamelen en het geven van mini-concerten, om zo veel mogelijk euro's bij elkaar te sprokkelen voor het goede doel.

Ook grotere acties worden op touw gezet. Zo houdt het Korps Mariniers een sponsor- en estafetteloop van Rotterdam naar Heerlen. Zestien mannen leggen een 350 kilometer lange route af, die start in Rotterdam en loopt via Zeeland en Noord-Brabant naar Limburg.

Bekende Nederlanders
De bekende Nederlanders blijven ook dit jaar niet achter. De O Denneband, bestaande uit Jan Smit, de 3 J's, Jeroen van der Boom, The Kik en Ramon Beuk, zullen de opbrengst van de single 'Kerst Overal' schenken aan Serious Request.

GTST-acteurs Pip Pellens, Robin Martens en Everon Jackson Hooi, dj Tony Junior en zanger Tim Douwsma komen volgende week gamen in spelletjeshal Gamestad in Kerkrade. Tegen betaling kunnen bezoekers met de bn'ers bijvoorbeeld motorracen, dansen en airhockey spelen.

Van 18 tot en met 24 december sluiten de dj's Domien Verschuuren, Giel Beelen en Paul Rabbering zich op in het Glazen Huis. Ze eten die dagen niets en draaien 24 uur per dag verzoeknummers tegen betaling.

Nederlanders in actie voor Serious Request
Nederlanders in actie voor Serious Request (Foto: ANP)

Street Fighter V cinematic kort maar krachtig

Over een kleine twee maanden verschijnt Street Fighter V alweer in de winkels. Om alvast in de stemming te geraken heeft Capcom een opening cinematic van de game gereleased.

In tegenstelling tot zijn voorganger wordt Street Fighter V alleen uitgebracht voor PlayStation 4 en pc. De pc-versie van de game kent vrij strenge systeemeisen. Enkele weken geleden werd de laatste vechter toegevoegd aan de inmiddels complete lijst personages, die kun je hier terugvinden. Bekijk hieronder de korte maar krachtige opening cinematic.

Pers: Klaas Dijkhoff politicus van het jaar

De parlementaire pers heeft VVD-staatssecretaris Klaas Dijkhoff gekozen tot politicus van het jaar. Dat is donderdag bekendgemaakt in het radioprogramma De Nieuws BV. Het tv-programma EenVandaag koos eerder deze week PVV-leider Geert Wilders.

Dijkhoff wordt door de politieke journalisten vooral geroemd omdat hij zich heeft ontpopt tot "nuchter en koelbloedig manager van de vluchtelingenstroom". Hij bewaart rust op een licht ontvlambaar dossier en blijft weg van populistische stoerdoenerij, zeggen journalisten. Zijn bemoeienis met de omstreden Teeven-deal wordt als "smetje" gezien.

Journalisten geven de prijs niet altijd aan de persoon die het populairste is in de peilingen. Zij kijken bijvoorbeeld ook of de politicus zijn of haar beleid heeft waargemaakt en of de politicus goed bereikbaar is voor media, aldus de Parlementaire Pers Vereniging.

Pers:  Klaas Dijkhoff politicus van het jaar
Pers: Klaas Dijkhoff politicus van het jaar (Foto: ANP)

Hacker programmeert zelfrijdende auto

De 26 jaar oude George Hotz, die ook wel bekend is als de hacker die de iPhone en de Playstation 3 heeft gehackt gebruikt nu zijn kennis en ervaring om een auto zelf te laten rijden.

'Zelfrijdende' auto's waaronder Tesla hebben software met strakke en precieze handgeschreven regels die de auto besturen. Volgens George werkt dat niet omdat niemand rijd volgens die regeltjes, en pakt het dus op een andere manier aan. George heeft zelf 10 uur in de auto gereden, en leert (progammeert) op die manier de computer met sensoren en camera's hoe de auto zou moeten rijden en anticiperen op verkeerssituaties. Hij zegt zijn 'autopilot' pakketten in de toekomst aan te kunnen bieden voor $1000. Een miljoenen aanbod van Elon Musk de Directeur van Tesla heeft hij al opzij geschoven "I am not looking for a job"...

Slimmer gebruik onderwijsgebouw bespaart geld

Als studenten minder in de spitsuren met het openbaar vervoer reizen, dan kan dat voor het ministerie van Onderwijs een besparing opleveren van maximaal 205 miljoen euro per jaar. Onderwijsinstellingen moeten dan wel hun lessen beter spreiden, zodat ook hun gebouwen beter worden benut.

Dat is de conclusie van een werkgroep die onderzoek deed naar manieren om te kunnen besparen op de kosten voor de OV-studentenkaart. Voorzitter Jeannette Baljeu overhandigde het rapport donderdag aan onderwijsminister Jet Bussemaker.

De OV-kaart is voor studenten gratis maar kost het ministerie van Onderwijs dit jaar bijna 840 miljoen euro. Als minder in de dure spits wordt gereisd, dan is het ministerie minder geld kwijt aan het contract met de openbaar vervoersbedrijven. Het bespaarde geld kan weer in het onderwijs worden gestopt.

Spits
De helft van het aantal kilometers dat studenten afleggen, is in de spits. Als dat wordt teruggebracht, is dat ook gunstig voor de totale drukte in het openbaar vervoer op die tijdstippen. Verder kan het aantal reiskilometers omlaag als studenten meer korte ritten maken op een (elektrische) fiets. Proeven daarmee verlopen goed.

Volgens Baljeu kunnen onderwijsinstellingen hun lesroosters aanpassen zodat studenten vaker in de goedkope daluren kunnen reizen. De meeste lessen zijn nu tussen negen uur 's ochtends en drie uur in de middag. Daarna staan bij bijna de helft van de onderwijsinstellingen veel lokalen leeg.Ook hoeven studenten minder op pad als zij vaker colleges online kunnen volgen.

Slimmer gebruik onderwijsgebouw bespaart geld
Slimmer gebruik onderwijsgebouw bespaart geld (Foto: ANP)

Eurosonic Noorderslag krijgt Europese prijs

Eurosonic Noorderslag is trots en vereerd met de prijs die het festival kreeg van IMPALA, de koepelorganisatie voor onafhankelijke muzieklabels. De organisatie van het Groningse festival kreeg donderdag te horen dat ze de prijs op 14 januari krijgt.

Eurosonic Noorderslag krijgt de Outstanding Contribution Award voor de inspanningen die het festival de afgelopen dertig jaar heeft verricht voor de Europese onafhankelijke muziek. Dat Eurosonic Noorderslag voor talloze artiesten een springplank is geweest, roemt IMPALA. Eerdere winnaars van de prijs waren Armada Music en Armin van Buren, Martin Mills (Beggars Group), Mario Pacheco en Charles Caldas (Merlin).

"We zijn trots dat we deze prijs van IMPALA hebben gewonnen en vereerd dat we aan dit mooie rijtje winnaar zijn toegevoegd", reageert Peter Smidt, creatief directeur van Eurosonic Noorderslag.

Eurosonic Noorderslag krijgt Europese prijs
Eurosonic Noorderslag krijgt Europese prijs (Foto: BuzzE)

Bouman 'tevreden' over politie-cao

Korpschef Gerard Bouman is tevreden dat er een onderhandelingsakkoord over de politie-cao ligt. Dat meldt hij donderdag, nadat bekend werd dat de bonden en de minister er na maanden van actievoeren en moeizaam onderhandelen uit zijn gekomen.

"De korpsleiding heeft zich steeds op het standpunt gesteld dat politiemedewerkers een fatsoenlijke cao verdienen die recht doet aan hun werk", reageert Bouman. "Zij staan 24 uur per dag klaar voor de samenleving, met alle risico's die dat met zich meebrengt. Dit onderhandelingsresultaat biedt nu eindelijk perspectief op zo'n cao."

Het onderhandelingsakkoord wordt in januari voorgelegd aan de leden van de politievakbonden.

Bouman 'tevreden' over politie-cao
Bouman 'tevreden' over politie-cao (Foto: ANP)

Megaorder voor Boeing uit China

De Amerikaanse vliegtuigfabrikant Boeing mag zich verheugen op een megaorder uit China, waarmee in totaal 110 toestellen zijn gemoeid.

China Southern Airlines heeft een order geplaatst voor dertig toestellen van het type 737 Next Generation en voor vijftig vliegtuigen van het type 737 MAX. Op basis van catalogusprijzen is met de bestelling een bedrag gemoeid van meer dan 7,2 miljard dollar (ruim 6,6 miljard euro), hoewel er doorgaans kortingen worden gegeven bij dergelijke grote orders. Verder wil Xiamen Airlines, een dochterbedrijf van China Southern, dertig 737 Next Generations kopen.

China Southern en Xiamen werken samen met KLM bij vluchten van en naar China vanaf Schiphol.

Megaorder voor Boeing uit China
Megaorder voor Boeing uit China (Foto: ANP)

Justin Bieber geeft extra concert in Arnhem

Justin Bieber geeft in oktober een extra concert in Arnhem. De Canadese zanger staat ook op zondag 9 oktober in het GelreDome, maakte concertorganisator Greenhouse Talent donderdag bekend.

Kaarten voor Biebers eerste concert op zaterdag 8 oktober gingen donderdagochtend in de verkoop. Greenhouse Talent heeft het over een 'verpletterende run op kaarten'. Ook de tickets voor het extra concert zijn donderdag in de verkoop gegaan.

Bieber komt naar Nederland in het kader van de wereldtournee bij zijn meest recente album Purpose. Die plaat, met daarop hits als What Do You Mean? en Sorry, verscheen vorige maand.

Justin Bieber geeft extra concert in Arnhem
Justin Bieber geeft extra concert in Arnhem (Foto: BuzzE)

Holleeder zegt niets

Willem Holleeder heeft donderdag de kaken stijf op elkaar gehouden tijdens zijn getuigenis in het hoger beroep van het grote liquidatieproces. "Ik beroep me op m'n verschoningsrecht", zei Holleeder op de vragen die hem werden gesteld door het gerechtshof en verdachte Dino Soerel.

Die laatste, een misdaadcompagnon met wie Holleeder gebrouilleerd zou zijn geraakt, wilde onder meer weten waarom Holleeder zou hebben gezegd dat Soerel dood moest en waarom Holleeder hem een verrader zou hebben genoemd. De zussen en ex-vriendin van Holleeder hebben daarover onlangs verklaard in het proces. Maar behalve 'verschoningsrecht' kreeg Soerel geen antwoorden.

De verder stoïcijnse Holleeder moest wel lachen om een vergelijking van de rechter. "Weet u wat een soufflé is?", vroeg die aan 'De Neus'. "Om te eten", antwoordde Holleeder, waarop de rechter zei dat een soufflé iets is wat heel wat lijkt, maar inzakt en dan niets blijkt, daarmee een vergelijking makend met het vruchteloze verhoor van de vermeende topcrimineel.

Moordmakelaar
Holleeder is zelf geen verdachte in het liquidatieproces, met hoofdrolspelers als Dino Soerel, kroongetuige en 'moordmakelaar' Fred Ros en 'uitvoerder' Jesse R. Het proces is echter wel verweven met de zaak van Holleeder. Holleeder zou met onder anderen Soerel, Ros, Jesse R. en de inmiddels geliquideerde Ali Akgün hebben samengewerkt.

Holleeder staat terecht in een gescheiden zaak. Hij wordt er verder van verdacht de hand te hebben gehad in de dood van zijn oude vriend Cor van Hout (2003), vastgoedmagnaat Willem Endstra (2004), John Mieremet (2005), Kees Houtman (2005) en Thomas van der Bijl (2006). De moorden op Houtman en Van der Bijl zijn ook onderdeel van het liquidatieproces.

Verdachte Jesse R. maakte van de zitting van donderdag nog gebruik om aan te kondigen dat hij in de cel een roman heeft geschreven. Volgens het gerechtshof was de boekpresentatie 'een novum' en niet eerder voorgekomen tijdens een strafzaak. De rechters wezen 'hitman' R. erop dat het in het proces draait om feiten en niet om fictie.

Holleeder zegt niets
Holleeder zegt niets (Foto: ANP)

Rukken in de ruimte mag van NASA

Goed nieuws voor wie de ambitie heeft om ooit eens een tijd in de ruimte te cirkelen. NASA heeft namelijk toestemming gegeven om pornofilms mee te nemen naar ruimtestation ISS.

Het verzoek om porno mee te nemen naar de ruimte werd gedaan door Tim Peake. De Brit verblijft sinds kort in het ISS. Omdat hij bang is dat hij zich een halfjaar gaat vervelen en zijn vrouw gaat missen, heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie toestemming verleend om snoeiharde porno mee te nemen.

Wel heeft Peake moeten meewerken aan een grondig onderzoek. Alle porno werd namelijk uitvoerig geïnspecteerd. NASA wil natuurlijk niet dat films als 'Spritze mich ins Gesicht' en 'Backdoor sluts 9' een virus bevatten, dat de peperdure apparatuur aan boord zou kunnen infecteren.

Dr Valery Polyakov, een astronaut die eerder al aan boord van het ruimtestation bivakkeerde, mocht ook al porno meenemen aan boord. Een gerucht dat hij als eerste astronaut ooit een nummertje zou hebben gemaakt op 400 kilometer hoogte, wordt echter door hem en de NASA ten stelligste ontkend. Voor zo ver bekend hebben astronauten alleen onderzoek gedaan naar neukende dieren in de ruimte.

Inburgeringsexamen 200 euro goedkoper

Het inburgeringsexamen dat buitenlanders moeten maken voordat ze naar ons land kunnen komen voor een huwelijk of gezinshereniging, wordt goedkoper. Minister Lodewijk Asscher (Integratie) voldoet hiermee aan een vonnis van het Europees Hof van Justitie.

De kosten van het examen gaan van 350 naar 150 euro, meldde de minister donderdag aan de Kamer. Verder wordt het studiemateriaal voor het examen gratis beschikbaar gesteld op internet. Ook zal meer rekening worden gehouden met persoonlijke omstandigheden als mensen het examen niet kunnen halen.

Het halen van het examen is een van de eisen om een tijdelijke verblijfsvergunning te krijgen. Het Hof in Luxemburg oordeelde in juli dat de Nederlandse regels soms te streng zijn en de kosten te hoog. Buitenlanders die sinds die uitspraak het inburgeringsexamen hebben gedaan, krijgen compensatie van Asscher.

Inburgeringsexamen 200 euro goedkoper
Inburgeringsexamen 200 euro goedkoper (Foto: ANP)

VN: burgeroorlog dreigt in Burundi

Een burgeroorlog staat op het punt om uit te breken in het Midden-Afrikaanse land Burundi. Volgens de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties, Zeid Ra'ad al-Hussein, zijn door politieke onderdrukking al zeker vierhonderd mensen om het leven gekomen en werden 3500 mensen gearresteerd.

"Burundi staat op uitbarsting, staat op het punt in een burgeroorlog te raken", zei de Jordaanse prins in Genève. Hij riep de internationale gemeenschap op scherpe maatregelen te nemen, waaronder reisverboden en de bevriezing van tegoeden.

VN: burgeroorlog dreigt in Burundi
VN: burgeroorlog dreigt in Burundi (Foto: ANP)

Bloemenexporteurs rekenen op recordjaar

Nederlandse exporteurs van bloemen en planten stevenen dit jaar af op een recordomzet. Brancheorganisatie VGB schat dat er voor ruim 5,5 miljard euro aan snijbloemen en pot- en tuinplanten wordt uitgevoerd. Dat is 3 procent meer dan vorig jaar.

De vooruitzichten voor een goede slotmaand zijn gunstig, zegt de branche. Met een exportplus van 6 procent lag de omzet in de maand november twee keer zo hoog als het jaargemiddelde. Met nog een maand te gaan is dit jaar al voor 5,1 miljard euro aan bloemen en planten uitgevoerd.

Naar het Verenigd Koninkrijk wordt dit jaar bijvoorbeeld 15 procent meer geëxporteerd. De handel gaat niet overal even goed. Naar Duitsland, de grootste afnemer van bloemen en planten uit Holland, lopen de verkopen juist 4 procent achter. De export naar Rusland zit 27 procent in de min, die naar Oostenrijk 14 procent.

Bloemenexporteurs rekenen op recordjaar
Bloemenexporteurs rekenen op recordjaar (Foto: ANP)

Koning spreekt waardering uit voor NAVO

Koning Willem-Alexander heeft donderdag tijdens een bezoek aan de NAVO in Brussel zijn waardering uitgesproken voor de militaire verdragsorganisatie en de vele Nederlanders die daarvoor werken. Het staatshoofd liet zich bijpraten over de internationale veiligheidssituatie en de rol van de NAVO daarin.

Daarbij werd duidelijk dat de NAVO aan belang wint vanwege de bedreigingen van onze grenzen, zowel in het oosten als het zuiden van Europa, zei minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken), die de koning vergezelde. Ook de Nederlandse bijdragen aan de NAVO-operaties in Afghanistan en Kosovo kwamen ter sprake.

Hoewel het wel eens eerder is voorgekomen sprak Koenders van een "uniek en belangrijk bezoek", ook omdat Nederland een van de stichtende landen van de NAVO is. De koning bezoekt 's middags nog het militaire NAVO-hoofdkwartier in Zuid-België.

Koning spreekt waardering uit voor NAVO
Koning spreekt waardering uit voor NAVO (Foto: ANP)

Run op nieuwe album K3

Het eerste album van de nieuwe dames van K3 is bijzonder gewild. Nog voordat de cd in de winkels ligt hebben Hanne, Marthe en Klaasje al eremetaal in de wacht gesleept. De dames kregen donderdag bij de albumpresentatie een platina plaat.

De plaat 10.000 luchtballonnen werd in Nederland al ruim 40.000 keer besteld. In België gaven al ruim 100.000 K3-fans aan het album graag te willen hebben. Daarmee is de cd bij onze zuiderburen al goed voor vier keer platina, zegt een woordvoerder van het kleuterpoptrio.

Karen, Kristel en Josje, de oude dames van K3, gaven eerder dit jaar aan te willen stoppen. Met het tv-programma K3 zoekt K3 gingen ze op zoek naar hun opvolgsters. Vorige maand werden Hanne, Marthe en Klaasje aangewezen. Het trio dook meteen de studio in, met 10.000 luchtballonnen als resultaat. De cd ligt vrijdag in de winkels.

Run op nieuwe album K3
Run op nieuwe album K3 (Foto: BuzzE)

1200 asielzoekers naar Kaatsheuvel

In vakantiepark Droomgaard in Kaatsheuvel worden 1200 asielzoekers opgevangen. Het gaat om een tijdelijke opvang die duurt van eind december tot 1 april, meldt de gemeente Loon op Zand waar het dorp Kaatsheuvel onder valt.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) had de eigenaar van de Oostappen Groep, de eigenaar van het vakantiepark, gevraagd om tijdelijk woonruimte voor asielzoekers beschikbaar te stellen. Het recreatiebedrijf stemde in, waarna de gemeente akkoord ging met de komst van maximaal 1200 vluchtelingen.

,,We zijn een gastvrije gemeente en de nood is op dit moment in Nederland zo hoog, dat de gemeente hiermee heeft ingestemd", aldus Loon op Zand op zijn website.

Efteling

Droomgaard ligt op steenworp afstand van attractiepark De Efteling. Maandag houdt de gemeente een informatiebijeenkomst voor de inwoners. Die heeft plaats in gemeenschapshuis Het Klavier aan het Anton Pieckplein.

De Oostappen Groep heeft twaalf bungalowparken in Nederland. In het park Marinabeach in Terneuzen komen ook asielzoekers. Verder loopt een procedure voor opvang in vakantiepark Parelstrand in het Limburgse Lommel.

Opvang voor 1200 asielzoekers in Kaatsheuvel
Opvang voor 1200 asielzoekers in Kaatsheuvel (Foto: ANP)

"Nobelprijs voor Vrede naar Sepp Blatter"

Dat is althans de mening van de Russische president  Vladimir Poetin. De geschorste FIFA-baas heeft ontzettend veel voor de sport gedaan en "is een zeer gerespecteerd persoon", aldus nog Poetin.

Het Zwitserse weekblad Die Weltwoche heeft Blatter uitgeroepen tot Zwitser van het jaar. Blatter is momenteel verwikkeld in een groot corruptieschandaal bij de FIFA. Poetin verzekerde zijn toehoorders dat Rusland eerlijk het WK 2018 toegewezen heeft gekregen.

Poetin: Nobelprijs voor Vrede naar Blatter
Poetin: Nobelprijs voor Vrede naar Blatter (Foto: ANP)

Waterpolosters kloppen Verenigde Staten

De Nederlandse waterpolosters hebben woensdag (lokale tijd) een fraaie zege geboekt in het toernooi om de Holiday Cup. De ploeg van bondscoach Arno Havenga was in Newport Beach verrassend met 9-8 te sterk voor wereldkampioen Verenigde Staten.

Oranje leidde halverwege met 3-2 en liep in de vierde periode zelfs uit naar 9-4. De Amerikaanse vrouwen kwamen in de slotminuten nog sterk terug, maar Oranje hield stand. Yasemin Smit was met vier treffers van grote waarde. De andere doelpunten werden gemaakt door Vivian Sevenich (2), Lieke Klaassen (2) en Sabrina van der Sloot.

Oranje, dat het toernooi dinsdag met een nederlaag tegen Spanje was begonnen, speelt donderdag tegen Italië. Het toernooi maakt deel uit van een trainingsstage aan de Amerikaanse westkust. Het team bereidt zich voor op het EK, dat in januari in Belgrado wordt gehouden.

Waterpolosters kloppen Verenigde Staten
Waterpolosters kloppen Verenigde Staten (Pro Shots/Insidefoto)

Verhaeren langer bij Australische zwembond

Jacco Verhaeren blijft langer aan als hoofdcoach van de Australische zwemploeg. Het contract met de Nederlander is door de nationale bond verlengd tot en met de Olympische Spelen van 2020.

Verhaeren, die in Nederland een aandeel had in tien olympische zwemtitels, ging in januari 2014 aan de slag bij de Australische bond. Die had na de teleurstellende Spelen van 2012 afscheid genomen van Leigh Nugent. Op die Spelen won het zwemgekke land slechts één gouden plak.

"Ik ben blij met de vooruitzichten op de toekomst. Ik kan door blijven gaan met de ondersteuning van de ontwikkeling van coaches, personeel en atleten om op topniveau te komen of te blijven", aldus Verhaeren.

Verhaeren langer bij Australische zwembond
Verhaeren langer bij Australische zwembond (Foto: ANP)

Poetin ontkent troepen in Oekraïne niet

De Russische president Vladimir Poetin heeft donderdag vrijwel erkend dat er Russische militairen actief zijn in Oekraïne.

"We hebben nooit gezegd dat er geen mensen zijn die zich bezighouden met zekere militaire kwesties", zei Poetin tijdens zijn jaarlijkse persconferentie, die naar verwachting vier uur duurt. Poetin ontkende echter dat er "reguliere troepen"in het buurland zijn.

Poetin ontkent troepen in Oekraïne niet
Poetin ontkent troepen in Oekraïne niet (Foto: ANP)

Relschoppers kwamen uit Geldermalsen

Het overgrote deel van de relschoppers die woensdagavond in Geldermalsen voor ongeregeldheden zorgden, komt uit Geldermalsen zelf. De veertien verdachten die al zijn opgepakt zijn eveneens inwoners van de Gelderse gemeente. Dat zei districtschef Lute Nieuwerth donderdag tijdens een persconferentie. Hij sprak berichten op sociale media tegen als zouden de relschoppers van buiten de gemeente komen.

Nieuwerth zei dat de avond rustig begon. Een demonstratieve optocht verliep zonder problemen. "Om acht uur sloeg de sfeer totaal om. Zo'n zeventig tot tachtig mensen maakten zich los van de overige demonstranten en gingen direct groepsgewijs in de aanval", aldus de districtschef.

Hij zei geschokt te zijn door de aanval. "Maar ik ben trots op de politiemensen en beveiligers die de linie rond het gemeentehuis wisten te behouden". Drie van zijn collega's voelden zich zo in het nauw gedreven dat ze het dienstwapen trokken. Twee van hen vuurden in de lucht als waarschuwing.

Aan de deur
Nieuwert riep op tot het beschikbaar stellen van videomateriaal om relschoppers te kunnen identificeren. Ook richtte hij zich tot de verdachten om zichzelf te melden bij de politie. "Anders komen we bij je aan de deur", zei hij.

De noodgedwongen ontruiming van de raadszaal is goed verlopen, aldus de politiechef. In enkele minuten waren raadsleden, insprekers en pers voor hun veiligheid naar het politiebureau afgevoerd.

Relschoppers kwamen uit Geldermalsen
Relschoppers kwamen uit Geldermalsen (Foto: ANP)

Online gokken en wedden in Nederland op weg naar regulering

Honderdduizenden Nederlanders wagen regelmatig online een gokje, waaronder zeer veel jongeren. Ze pokeren bijvoorbeeld, vinden online bingo erg leuk of doen aan wedden op sport. In veel ons omringende landen is dit aan de orde van de dag en volkomen normaal - en ook volkomen legaal.

In Nederland is het óók volkomen normaal - maar nog niet legaal! De politiek treuzelt al jaren, en pas begin volgend jaar wordt in de Tweede Kamer gesproken over regulering. Rolf Slotboom van het online spelersplatform Ik Ben KOA legt uit: "De huidige wetgeving stamt uit 1964, en is ingehaald door de tijd. De politiek wil graag de consument beschermen tegen mogelijke verslaving, maar juist doordat goede wetgeving uitblijft is hiervan nauwelijks sprake. Hierdoor speelt de online pokeraar of sportwedder tot op de dag van vandaag onbeschermd, maar is hij momenteel wel belastingplichtig. Wij vinden dit niet alleen onwenselijk, maar ook oneerlijk."

Wil je bijvoorbeeld wedden op voetbalwedstrijden, dan is momenteel het legale aanbod in Nederland - bij de TOTO - enorm beperkt en zijn de noteringen schandalig laag, zeker vergeleken met het buitenland. Een professioneel sportwedder uit Nederland legt hieronder het verschil uit tussen het in Nederland legale, maar zeer beperkte aanbod en het zeer uitgebreide aanbod in het buitenland. Zo kan men in het buitenland bij veel wedstrijden wedden op welke speler een gele kaart krijgt, iets waar de Tweede Kamer ernstig op tegen is omdat het makkelijk te manipuleren zou zijn. Men gaat er daarbij aan voorbij dat juist deze weddenschappen helemaal niet vaak gebruikt worden door matchfixers, omdat een ietwat forse inzet daarop bij de wedkantoren direct voor alarmbellen zou zorgen. 

Hoe ziet het leven van een professioneel sportwedder eruit? Wat vindt hij belangrijk en wat niet?Bekijk nu deze video en onderteken onze petitie: http://petities.nl/petitie/reguleer-online-kansspelen

Posted by Ik ben KOA on vrijdag 11 december 2015

Ook als online pokerspeelster is de huidige situatie verre van ideaal, legt voormalig top hockeyster Fatima Moreira de Melo uit.

Slotboom: "Zoals gezegd is begin volgend jaar in de Tweede Kamer de behandeling van het wetsvoorstel “Kansspelen op Afstand”. Dit is de ‘KOA’ uit onze naam, en gaat om de vraag: wordt online gokken in Nederland legaal, of niet? Veel Nederlandse burgers maar ook de online spelers zelf hebben eigenlijk geen flauw idee hoe het nu precies zit op wettelijk gebied. Deze animatie legt dit heel eenvoudig uit, evenals het filmpje hieronder."

"Waarom is dit wetsvoorstel nu zo belangrijk? Wel, eigenlijk om vier redenen. In de eerste plaats betekent het dat je dan ook echt legaal online kunt spelen. In de tweede plaats dat je als speler meer bescherming geniet, en dat bijvoorbeeld je geld beter gegarandeerd is als een online site in de financiële problemen raakt. In de derde plaats dat je als speler beter en vroegtijdiger hulp kunt krijgen als je door online spelen in de problemen zou komen. En in de vierde plaats omdat je dan als speler niet meer belastingplichtig bent over eventuele winsten. Veel spelers weten dit helemaal niet, maar als je nu online een winstmaand hebt, moet je hier als speler 29% kansspelbelasting over betalen! Als de wet erdoor komt in de huidige vorm, verschuift de belastingplicht naar de aanbieder."

Veel belangrijke zaken dus voor de online speler, waarbij de komende maanden cruciaal worden vor de toekomst van online gokken in Nederland. Ik Ben KOA heeft onlangs een petitie geopend zodat online spelers kunnen laten horen dat zij veilig, beschermd, legaal & belastingvrij willen spelen. Tekenen kan hier.

'Ancelotti opvolger Guardiola bij Bayern, Guardiola naar City'

Carlo Ancelotti is volgens Spaanse media de belangrijkste gegadigde om Pep Guardiola op te volgen als trainer van Bayern München. Zowel de Madrileense sportkrant Marca als radiozender Cadena Cope meldde donderdag dat beide partijen al overeenstemming hebben bereikt.

Ook Manchester United, waar de positie van Louis van Gaal onder druk staat, zou geïnteresseerd zijn in de diensten van de ervaren Italiaan, die eind vorig seizoen door Real Madrid aan de kant werd gezet. Ancelotti heeft echter een voorkeur voor een dienstverband in Beieren.

Bayern en Guardiola moeten officieel nog bekendmaken na dit seizoen uit elkaar te gaan, al zijn Duitse en Spaanse media daar al stellig van overtuigd. Het contract van de Spanjaard loopt eind dit seizoen af. De volgende bestemming van de voormalig coach van FC Barcelona zou ook al bekend zijn: Manchester City.

'Ancelotti opvolger Guardiola bij Bayern'
'Ancelotti opvolger Guardiola bij Bayern' (Foto: ANP)

Blatter uitgeroepen tot Zwitser van het jaar

Soms maakt het niet uit hoe er over je wordt gesproken, als er maar over je wordt gesproken. Met dat in het achterhoofd besloot de redactie van de conservatieve krant Weltwoche Sepp Blatter uit te roepen tot Zwitser van het jaar. Niet op 1 april 2016 maar in de editie van 17 december 2015.

Het blad, dat niet bekend staat om zijn ironie, roemt de geschorste voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA in een ronkend betoog. Weltwoche loopt weg met de "indrukwekkende prestaties van deze uitzonderlijke Zwitser, die als een ideale kruising tussen bijzonder ambassadeur en ontwikkelingswerker onvermoeibaar de wereld rond reist".

De 79-jarige Blatter wordt volstrekt miskend als "gedreven en bewonderenswaardig voetbalvechter voor een betere wereld". De gevallen FIFA-preses doet in het begeleidende interview ook zelf nog een duit in het zakje. "Eigenlijk zou ik een diploma moeten krijgen voor wat ik hier heb bereikt."

Blatter uitgeroepen tot Zwitser van het jaar
Blatter uitgeroepen tot Zwitser van het jaar (Foto: ANP)

Warriors niet geschrokken van nederlaag

De basketballers van Golden State Warriors zijn overduidelijk niet geschrokken van hun eerste nederlaag in de NBA. De topploeg won woensdagavond (lokale tijd) met 128-103 van Phoenix Suns en boekte zo de 25e zege in 26 partijen.

Na de nederlaag op zaterdag tegen Milwaukee Bucks had de ploeg enkele dagen vrijaf gekregen om bij te komen. Desondanks begonnen de Warriors matig. Halverwege het tweede kwart keek de ploeg nog tegen een achterstand aan, maar daarna liep het weer als vanouds.

Klay Thompson was met 42 punten uitstekend op dreef, terwijl ook Stephen Curry (25 punten) en Draymond Green (16 punten, 11 rebounds, 10 assists) bij vlagen niet te stoppen waren.

Alle uitslagen:
Indiana - Dallas 107 - 81
Orlando - Charlotte 113 - 98
Brooklyn - Miami 98 - 104
Detroit - Boston 119 - 116
New York - Minnesota 107 - 102
Atlanta - Philadelphia 127 - 106
Chicago - Memphis 98 - 85
Oklahoma - Portland 106 - 90
San Antonio - Washington 114 - 95
Utah - New Orleans 94 - 104
Golden State - Phoenix 128 - 103
LA Clippers - Milwaukee 103 - 90


Warriors niet geschrokken van nederlaag (Pro Shots / Zuma Sports Wire)
Warriors niet geschrokken van nederlaag (Pro Shots / Zuma Sports Wire)

Borsten bewegen realistisch in Dead or Alive Xtreme 3

Koei Tecmo heeft de HD-versie van de eerder uitgekomen trailer van Dead or Alive Xtreme 3 uitgebracht met wat meer info over deze game. Het spel ondersteunt bijvoorbeeld breast deformation, zodat de borsten realistisch platgedrukt worden als de dames een opblaasbal tegen zich aan houden.

De eigenaar Zack is er in dit deel niet, dus dit keer ben jij de eigenaar van het eiland. De meiden in het spel komen soms naar jou om met je te praten. Jouw taak is het om ze gelukkig te maken. Als eigenaar kun je naarmate je meer ervaringspunten krijgt meer items unlocken, zoals andere zwempakken die de meiden kunnen dragen tijdens alle mini-games of tijdens de fotosessies die je kunt doen. Als je relatie met ze goed is kleden ze zich voor je ogen om.

Dead or Alive Xtreme 3 komt in Azië uit op 25 februari. Je zult moeten importeren, want de game wordt te seksistisch gevonden door wat moraalridders waardoor Koei Tecmo besloten heeft het niet in het Westen uit te brengen. Het spel krijgt VR-ondersteuning zodat je de televisie uit kunt houden.

Dead or Alive Xtreme 3

Dead or Alive Xtreme 3

Dead or Alive Xtreme 3

Geloven leden van Ajax nog in bestuursraad?

Geloven de leden van Ajax nog in de bestuursraad van de club? Die vraag staat donderdagavond vanaf 20.00 uur centraal in een algemene ledenvergadering in de ArenA.

De leden kunnen voorzitter Hennie Henrichs, Cees Vervoorn, Dick Schoenaker, Tonnie Bruins Slot, Jan Buskermolen, Maarten Oldenhof en Ronald Pieloor niet wegstemmen. Het bestuur van Ajax kan de eer wel aan zichzelf houden of zich over de toekomst beraden als er weinig vertrouwen blijkt te zijn.

Een vertrek van de bestuursraad kan verstrekkende gevolgen hebben. Als veel leden geen goed gevoel meer hebben bij de bestuursraad dan zouden de raad van commissarissen (rvc) en algemeen directeur Dolf Collee, oud-lid van de rvc, dat ook als een gebrek aan steun kunnen ervaren.

Johan Cruijff vond het onbegrijpelijk dat de bestuursraad de directie en de rvc steunde in hun besluit afscheid te nemen van hoofd opleiding Wim Jonk. Hij legde zijn rol als adviseur boos neer. Het ernstig zieke erelid is nu wel bereid in een interim-bestuur zitting te nemen als de bestuursraad vertrekt.

Geloven leden van Ajax nog in bestuursraad?
Geloven leden van Ajax nog in bestuursraad? (Foto: ANP)

De Jong: "Langer contract Cocu goed voor PSV"

In de spelersgroep van PSV is positief gereageerd op de aanstaande contractverlenging voor trainer Phillip Cocu. "Hij doet het goed en is een hele goede trainer voor PSV", zei aanvoerder Luuk de Jong woensdag.

Cocu staat op het punt om een contract te tekenen waardoor hij tot de zomer van 2019 trainer blijft in Eindhoven. "Het is fijn voor de club om stabiliteit te hebben en hij past goed", aldus de PSV-spits.

De Jong rekent er op dat Cocu van plan is om het contract uit te dienen. "In het voetbal weet je het natuurlijk nooit. Het ligt ook aan de resultaten maar ik snap wel dat hij wil blijven en het naar zijn zin heeft."

De Jong: langer contract Cocu goed voor PSV
De Jong: langer contract Cocu goed voor PSV (Foto: ANP)

Samuel L. Jackson keert terug in nieuwe xXx-film

Acteur Vin Diesel heeft via Facebook verklapt dat er sprake zal zijn van een samenwerking tussen hem en Samuel L. Jackson voor de nieuwe xXx-film. Het nieuwe deel uit de franchise, genaamd xXx: The Return of Xander Cage, heeft nog geen releasedatum.

"Ik kijk er naar uit om weer met Sam samen te werken. Zijn rol als Gibbons was ijzersterk en tijdloos", aldus Diesel op Facebook, refererend aan Samuel L. Jackson die in de twee vorige delen NSA-agent Augustus Gibbons speelde. In xXx: State of the Union was het Ice Cube die de rol van Vin Diesel overnam. Die film flopte grandioos.

Het was een druk social mediadagje voor Diesel, want via Instagram maakte de uit de kluiten gewassen acteur eveneens bekend dat UFC-vedergewichtkampioen Conor McGregor zal verschijnen in de nieuwe xXx-film. McGregor had het weekend daarvoor net José Aldo verslagen in de ring in slechts 13 seconden, een record in de geschiedenis van UFC.

Samuel L. Jackson en Conor McGregor in nieuwe xXx-film
Samuel L. Jackson en Conor McGregor te zien in nieuwe xXx-film

Heteroman gepijpt door vreemde kerel

Een man uit Dunfermline heeft een hachelijk avontuur beleefd. Waar de Schot dacht dat zijn vriendin hem wakker maakte met een overheerlijke pijpbeurt, bleek het een vreemde kerel te zijn. Maandag diende de rechtszaak tegen deze ransaap.

Het zal je maar gebeuren. Lig je lekker te pitten, word je ineens wakker omdat iemand met je paarsgepunte lans begint te spelen. Het begint met zachtjes kriebelen, waarna je jongeheer in de mond van deze persoon verdwijnt. Heerlijk word je gepijpt, maar toch voelt het anders dan normaal.

Je besluit toch maar even de bedlamp aan te doen. 'Aaaaargh!', ineens kijk je in de bakkes van een doorgedraaide homo! Het klinkt als het plot van een slechte homopornofilm, maar het is een onbekende Schot vorig jaar mei toch overkomen.

Het slachtoffer, dat om begrijpelijke redenen anoniem wenst te blijven, bezocht op 10 mei 2014 met zijn vriendin een nachtclub in Dunfermline. Daar ontmoetten zij Dale Everard, een 22-jarige kerel. Deze vertelde homo te zijn en een blind date te hebben met een andere man, maar het bleek niet te klikken.

Everard en de vriendin van de man raakten bevriend op Facebook waarna de hele avond werd gedanst en gepraat. Om 2 uur 's nachts voelde het slachtoffer zich niet lekker en besloot een taxi naar huis te nemen. Zijn vriendin volgde enige tijd later – met haar nieuwe 'gaybuddy'.

De man des huizes werd boos op zijn vriendin omdat zij een vreemde in hun huis had gelaten, waarna hij gekleed en wel op het bed in slaap viel. Enige tijd later werd hij wakker omdat zijn broek en onderbroek omlaag werden getrokken. En kreeg hij dus een blowjob. Omdat hij dacht dat zijn vriendin wel in was voor een slaapmutsje, liet hij 'haar' d'r gang gaan.

Toen hij toch het licht aandeed, keek hij recht in de ogen van Everard. "Je vond het lekker", zei de homo, waarna de arme drommel in huilen uitbarstte. Niet dus, want het nog huilende slachtoffer schopte de nicht de straat op.

De rechter sprak maandag van een 'ernstige daad met voorbedachten rade'. Everard heeft een volledige bekentenis afgelegd. Hij draait voor anderhalf jaar de bak in.

Migratie domineert Europese top

De Europese regeringsleiders en staatshoofden komen donderdag en vrijdag opnieuw bijeen in Brussel. Het hoofdonderwerp is het beheersbaar maken van de vluchtelingencrisis. Ook bespreken ze de eisen die de Britten stellen om binnen de Europese Unie te blijven.

"Ons doel is duidelijk: we moeten opnieuw controle krijgen over onze buitengrenzen om de vluchtelingenstroom in te dammen en Schengen in stand te houden", schreef EU-president Donald Tusk in zijn uitnodigingsbrief aan de leiders.

Onder meer de plannen voor een Europese grens- en kustwacht en de verscherpte controle van EU-burgers als ze de EU in- of uitgaan staan op de volle agenda. Naar verwachting besluiten de landen deze voorstellen snel te gaan onderzoeken.

Over het 'Brexit'-referendum zal de Britse premier David Cameron moeten aangeven of hij blijft vasthouden aan de eis om andere EU-burgers voor vier jaar sociale voorzieningen te weigeren.

Ook thema's als terrorismebestrijding en de interne markt komen ter sprake.

Migratie domineert Europese top
Migratie domineert Europese top (Foto: ANP)

'2016 wordt goed jaar voor consument'

2016 wordt het jaar met de hoogste groei van de inkomens en de consumptie in vijftien jaar, voorziet het economisch bureau van ING. Het zal niet alleen beter gaan met de Nederlandse economie, de consument gaat dit ook echt merken, aldus de bank.

ING rekent erop dat consumenten in 2016 netto 3 procent meer te besteden krijgen en 2 procent meer gaan kopen. Dit jaar groeien die graadmeters allebei nog met 1,7 procent.

Ook voor mensen die nu nog werkloos zijn, ziet het beeld er wat zonniger uit. Hoofdeconoom Marieke Blom van ING Nederland denkt dat er meer banen bijkomen en dat meer werkzoekenden een baan zullen vinden.

Herstel

De Nederlandse economie laat al langer herstel zien. Dit zet volgend jaar door, met als pluspuntje dat het aantrekken van de economie niet meer alleen gedragen wordt door de export. De geplande belastingverlaging geeft de koopkracht in 2016 een extra impuls. Verder helpt de lage rente de huizenmarkt verder vooruit.

Wat volgens ING ook opvalt is dat restaurants veel harder groeien dan supermarkten. Wat vaker of wat luxer uit eten in een restaurant lijkt de voorkeur te genieten boven een boodschappenkar gevuld met luxere en duurdere artikelen.

Euro

Exporteurs blijven voorlopig profiteren van de goedkopere euro. Ook trekt de wereldhandel naar verwachting aan. Maar hier zijn nog wel een aantal onzekerheden. Zaken als een onverwacht harde landing van de Chinese economie en de ontwikkeling van de olieprijs kunnen roet in het eten gooien.

Alles bij elkaar wordt de Nederlandse economie volgend jaar waarschijnlijk 2,5 procent groter, raamt ING. Voor dit jaar gaat de bank nog uit van 2 procent groei.

Daarmee is ING optimistischer dan het Centraal Planbureau (CPB) en De Nederlandsche Bank (DNB). Het CPB denkt dat de economische groei volgend jaar op 2,1 procent uitkomt, na een plus van 2 procent dit jaar. De centrale bank voorspelde onlangs een terugval van de groei tot 1,7 procent in 2016.

'2016 wordt goed jaar voor consument'
'2016 wordt goed jaar voor consument' (Foto: ANP)

Nieuw deel A4 vrijdagavond open

Het nieuwe deel van de A4 gaat vrijdagavond open voor het verkeer. Na de avondspits, rond 19.30 uur, wordt de afzetting weggehaald op de rijbaan tussen Schiedam en Delft, waarna het verkeer voor het eerst over het 7 kilometer lange stukje snelweg kan rijden.

De rijbaan in de richting Schiedam gaat open in de nacht van zondag op maandag, voor de ochtendspits. Dat heeft Rijkswaterstaat donderdag bevestigd na berichtgeving in het AD.

Over de aanleg van het stuk snelweg is tientallen jaren gediscussieerd. Door procedures van tegenstanders, trage besluitvorming en steeds wisselende regelgeving duurde het 63 jaar voordat de weg kon worden aangelegd.

Nieuw deel A4 vrijdagavond open
Nieuw deel A4 vrijdagavond open (Foto: ANP)

Minder vakanties naar Griekenland en Turkije

Griekenland en Turkije waren afgelopen zomer minder in trek als vakantieland dan in 2014. Frankrijk en Spanje waren het derde kwartaal van dit jaar juist wel een populairdere vakantiebestemming, blijkt uit een rapport dat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag heeft gepubliceerd.

Het aantal reizigers naar Turkije en Griekenland nam in het derde kwartaal af met respectievelijk 15 en 16 procent. De bestedingen van Nederlandse toeristen daalden in Griekenland met 20 procent, in Turkije met 12 procent, samen goed voor een afname van 68 miljoen euro. Griekenland werd mogelijk minder populair door de financiële crisis, meent het CBS. Voor Turkije werd deze zomer het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken aangescherpt, na het oplaaien van de strijd tussen de overheid en de Koerdische Arbeiderspartij PKK.

Het aantal reizigers naar Frankrijk en Spanje groeide met respectievelijk 4 en 16 procent. In Spanje gaven Nederlanders 19 procent meer uit, in Frankrijk 6 procent. In totaal gaven Nederlanders in het derde kwartaal 21 miljoen meer uit in het buitenland dan in 2014, een stijging van 0,4 procent.

Minder vakanties naar Griekenland en Turkije
Minder vakanties naar Griekenland en Turkije (Foto: ANP)

KPN moet netwerk openhouden voor concurrentie

KPN moet concurrenten op de telecommarkt de komende drie jaar toegang blijven bieden tot zijn vaste koper- en glasvezelnetwerk. Dat heeft toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) besloten.

Nederland heeft maar twee grote netwerken voor consumenten om te internetten, tv-kijken en bellen: het kabelnetwerk van Ziggo en het koper- en glasvezelnetwerk van KPN. ACM vindt dat te weinig en probeert door middel van regels een gezonde concurrentie te waarborgen.

Eerder dit jaar was de Europese Commissie nog kritisch over het ontwerpbesluit van de toezichthouder. De ACM heeft het besluit daarom nog enigszins aangepast. Inmiddels is Brussel wel akkoord. Partijen kunnen nog wel tegen het besluit in beroep.

KPN moet netwerk openhouden voor concurrentie
KPN moet netwerk openhouden voor concurrentie (Foto: ANP)

1,6 miljoen kijkers Heel Holland Bakt Kerst

De kerstspecial van het televisieprogramma van Heel Holland Bakt heeft donderdagavond ook veel kijkers getrokken. Op de eerste uitzending stemden donderdagavond 1.676.000 kijkers af. Het was het twee na best bekeken programma van de dag. Dat blijkt uit de cijfers van Stichting KijkOnderzoek.

De 'gewone' versie van Heel Holland Bakt was eerder dit jaar ook goed voor veel kijkers.

Het NOS journaal van 20 uur was donderdag met 1.843.000 kijkers het best bekeken programma. De film Gooische Vrouwen trok 1.233.000 mensen. Dat was goed voor de vijfde plek in de top 25.

1,6 miljoen kijkers Heel Holland Bakt Kerst
1,6 miljoen kijkers Heel Holland Bakt Kerst (Foto: ANP)

Systeemeisen Dark Souls III bekend

Voor het eerst in de geschiedenis van Dark Souls kunnen pc-gamers tegelijk met de console-gamers beginnen aan de game. Dark Souls III komt in april naar zowel PlayStation 4 als Xbox One als pc en voor laatstgenoemde zijn inmiddels de systeemeisen bekend.

Dark Souls III gebruikt een game-engine die in de kern hetzelfde als die van Bloodborne, de populaire PS4-exclusive die eerder dit jaar uitkwam. Begrijpelijk dus dat de systeemeisen een stuk hoger liggen dan voorgaande Souls-games. Echter zullen ze voor de meeste pc-gamers niet onoverkomelijk zijn.

Minimale systeemspecificaties:
OS: Windows 7/8.1/10 64 bit
Processor: AMD A8 3870 3.6 Ghz of Intel Core i3 2100 3.1Ghz
Geheugen: 8 GB RAM
Videokaart: NVIDIA GeForce GTX 465 / ATI Radeon TM HD 6870
DirectX: Version 11
Opslag: 50 GB beschikbare ruimte


Aanbevolen systeemspecificaties:
OS: Windows 7/8.1/10 64 bit
Processor: AMD FX 8150 3.6 GHz of Intel Core i7 2600 3.4 GHz
Geheugen: 8 GB RAM
Videokaart: NVIDIA GeForce® GTX 750, ATI Radeon HD 7850
DirectX: Version 11
Opslag: 50 GB beschikbare ruimte

Het derde en tevens zeer waarschijnlijk het laatste deel van de Dark Souls-serie komt op 12 april uit voor alle betreffende platforms.

Maar helft van asielzoekers komt uit Syrië

Van januari tot en met november zijn 52.500 vluchtelingen naar Nederland gekomen. Bijna de helft van hen (26.000) komt uit Syrië, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag. Eritrea volgt met 8000 vluchtelingen.

In november zijn 7300 asielzoekers en nareizende gezinsleden in Nederland geregistreerd door de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Dat is aanzienlijk minder dan in oktober (11.700). In september was het aantal 8400. Dat brengt het totaal voor dit jaar dus tot nu toe op 52.500. De cijfers van de eerste weken van december zijn nog niet verwerkt.

Bij een zeer grote toestroom kan het voorkomen dat asielzoekers in een latere maand worden geregistreerd dan de maand waarin zij naar Nederland zijn gekomen. In heel 2014 kwamen ruim 27.000 asielzoekers naar Nederland.

Helft van asielzoekers komt uit Syrië
Helft van asielzoekers komt uit Syrië (Foto: ANP)

Ook prins William krijgt geheime stukken

Niet alleen prins Charles, ook zijn zoon William krijgt geheime Britse regeringsstukken. De nummer twee in de lijn van troonsopvolging krijgt de documenten "af en toe" en "wanneer ze relevant zijn", zei een bron bij het hof tegen de krant The Guardian.

Deze week werd al bekend dat Charles al tientallen jaren vertrouwelijke stukken van het kabinet ontvangt omdat hij - naast bijvoorbeeld de koningin - op de vaste verzendlijst staat.

Politici noemden het opmerkelijk dat Charles de stukken krijgt en noemden hem de "best geïnformeerde lobbyist". Charles krijgt geregeld kritiek omdat hij zich te veel bemoeit met politieke zaken.

William krijgt minder documenten te zien dan zijn vader. Wat hij mag inzien gaat onder meer over landen die hij formeel bezoekt.

Oppositiepartij Labour heeft opgeroepen de zaak te onderzoeken.

Ook prins William krijgt geheime stukken
Ook prins William krijgt geheime stukken (Foto: ANP)

'Vijftien agenten bestraft voor lekken''

Zeker vijftien agenten zijn de afgelopen drie jaar bestraft omdat ze informatie hebben gelekt naar criminelen. Dit blijkt uit een overzicht van alle bestrafte integriteitsschendingen door agenten dat RTL Nieuws opvroeg bij de politie. De vijftien gevallen zijn gevonden in gegevens van de politie over de jaren 2012, 2013 en 2014. Andere corrupte agenten die dit jaar in het nieuws kwamen, zijn daar nog niet bij gerekend.

Eerder dit jaar werd de 28-jarige politiemol M. uit Weert aangehouden omdat hij politie-informatie zou hebben verkocht aan criminelen. Volgens de politie gaat het, anders dan bij de politiemol, niet om het 'structureel en op grote schaal bevragen van politiesystemen' en wordt er 'niet altijd bewust' gelekt.

Bij de vijftien agenten gaat het bijvoorbeeld om het tegen betaling tippen van henneptelers over een op handen zijnde inval of een agent die opduikt in een liquidatieonderzoek.

'Vijftien agenten bestraft voor lekken''
'Vijftien agenten bestraft voor lekken'' (Foto: ANP)

Raadslid Geldermalsen thuis bedreigd

Een raadslid van de gemeenteraad van Geldermalsen is woensdag voor het begin van de vergadering telefonisch bedreigd. Lourens van Bruchem, fractievoorzitter van de SGP, heeft dit donderdag gezegd tegen de NOS. "De telefoon ging thuis en mijn oudste zoon nam op. Hij kreeg te horen dat we er allemaal aan zouden gaan als zijn vader zou stemmen voor een asielzoekerscentrum", aldus Van Bruchem. Hij gaat donderdag aangifte doen bij de politie.

De rellen hebben veel indruk gemaakt op de raadsleden. "Een aantal mensen was bang. Het was vooral wrang om te zien hoe de democratie op deze manier heel veel geweld werd aangedaan", zei Van Bruchem.

De politie heeft tot nu toe veertien mensen gearresteerd, maar sluit meer aanhoudingen niet uit. De politie vraagt mensen die opnames hebben gemaakt van de ongeregeldheden die aan te leveren.

Raadslid Geldermalsen telefonisch bedreigd
Raadslid Geldermalsen telefonisch bedreigd (Foto: ANP)

Day Z ontwikkelaar komt met plannen voor 2016

De open world survival game Day Z zit nog steeds in Early Access op steam, maar dat volgend jaar wil men proberen 1.0 te lanceren en daarmee officieel uitkomen. De ontwikkelaar van het spel Bohemia heeft een lijst vrijgegeven met features die we allemaal mogen verwachten.

  • Steam Workshop support (Modding)
  • Barricading
  • Aerial Vehicles
  • New Renderer
  • New robust Animation System
  • Enhanced Audio System support
  • Predators
  • Finalized Chernarus +
  • Animal Companions
  • New more modern UI & Inventory
  • Public Server Binaries & Servlet/Database Release
  • New User Actions & Fluid movement within the game world
  • And that’s only the beginning

dayz

'Jeugd te makkelijk in aanraking met sigaret'

Nederlandse jongeren komen te makkelijk in aanraking met verkooppunten van sigaretten en andere tabaksproducten. Dat stelt KWF Kankerbestrijding aan de hand van cijfers van de Kamer van Koophandel.

"Jongeren worden gemiddeld drie keer vaker geconfronteerd met de verkooppunten van tabaksproducten dan van gewoon bruin brood. Blootstelling aan tabaksproducten vergroot de kans dat jongeren beginnen met roken of blijven roken. We kunnen in Nederland op bijna 9400 structurele plaatsen een gewoon bruin brood kopen (supermarkten en bakkerijen) en op minimaal 30.000 verkooppunten tabak. KWF wil mensen meer bewust maken dat we in Nederland nog heel normaal omgaan met sigaretten, terwijl we het hebben over een product dat meer dan de helft van de rokers doodt", aldus het KWF.

De organisatie start daarom donderdag de campagne 'Eigenlijk best gek hè?' met cabaretier Roué Verveer in de hoofdrol.

'Jeugd te makkelijk in aanraking met sigaret'
'Jeugd te makkelijk in aanraking met sigaret' (Foto: ANP)

'Rellen Geldermalsen niet te voorzien'

De gemeente Geldermalsen is "enorm geschrokken" door de rellen buiten de raadszaal woensdagavond. Sociale media zijn vooraf in de gaten gehouden. "Een dergelijke grote oproer was niet te voorzien. Ondanks het feit dat er rekening gehouden werd met grote opkomst en veel emotie", liet de gemeente in de nacht van woensdag op donderdag weten.

De politie heeft in Geldermalsen elf mensen aangehouden die betrokken waren bij de rellen buiten de raadszaal. Daar was op dat moment een vergadering aan de gang over de mogelijke komst van een azielzoekerscentrum voor 1500 vluchtelingen. Tegenstanders gooiden vuurwerk, stenen en flessen naar de politie. De raadszaal werd daarop ontruimd.

Volgens de gemeente stond de situatie in de zaal "in schril contrast met de sfeer die direct na de start van de vergadering buiten steeds grimmiger werd". De aard van de gewelddadige gebeurtenissen ondermijnt de democratie, aldus de gemeente. "Wij stellen onszelf nu de vraag wat er in Nederland aan de hand is dat een politieke discussie leidt tot deze agressie."

Het debat "op basis van woorden en argumenten"krijgt donderdag een vervolg.

Bij de rellen raakten verschillende agenten gewond.

'Grote oproer Geldermalsen niet te voorzien'

'Grote oproer Geldermalsen niet te voorzien' (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: toe aan vakantie

Het is bijna lente! Of nou ja, het lijkt er qua weerbeeld wel heel erg op. Het is vandaag droog, lichtbewolkt en de temperaturen liggen tussen de twaalf graden op de wadden, tot 16 graden in Limburg. De wind komt uit het zuidwesten en is matig tot krachtig. Dit weer blijft tot het weekend aanhouden, en ook volgende week is het ongekend zacht voor de tijd van het jaar. 

Slecht nieuws voor de winterliefhebbers: volgens weeronline.nl zijn de kansen op een witte kerst vrijwel nihil. Wat denken jullie ervan? Gaat het dit jaar nog sneeuwen of kunnen we beter op vakantie gaan om kerst te vieren? 

Over vakantie gesproken. Aangezien de weerfoto's een beetje uitblijven, ben ik gaan grasduinen tussen de foto's van mijn familie en vrienden op Facebook. Daar spotte ik ook onderstaande foto van een glas-in-loodraam in de Sainte Chapelle in Parijs. Mijn tante is daar momenteel op vakantie, en hoewel ik persoonlijk weinig met kerken of kapels heb, vind ik dit glas-in-loodraam toch wel erg mooi! 

Sainte Chapelle in Parijs  (Foto: De tante van DJMO)
Sainte Chapelle in Parijs (Foto: De tante van DJMO)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:
* In 1903 maakte Orville Wright de eerste gemotoriseerde vlucht met de Wright Flyer

* In 2003 maakte SpaceShipOne zijn allereerste ruimtevlucht. De datum is niet geheel toevallig gekozen, hij viel exact honderd jaar na de eerste vlucht van Orville Wright. 

* In 1938 brandde het station van Utrecht Centraal bijna volledig uit. Het station was pas twee jaar oud. 

* In 1989 werd de eerste aflevering van The Simpsons uitgezonden. Het is de langstlopende animatieserie ter wereld. 

Rechtszaak dood Freddie Gray moet opnieuw

De rechtszaak over de dood van de zwarte Amerikaan Freddie Gray kort na zijn aanhouding in Baltimore, moet opnieuw. De juryleden konden het na 16 uur overleg niet eens worden over de vraag of politieagent William Porter schuldig is aan de dood van Gray.

Porter is een van de zes agenten die voor de rechter moeten verschijnen voor de dood van de arrestant. De agent zou Gray na zijn aanhouding in een politiebus hebben gezet zonder hem een gordel om te doen. Ook zou hij te laat medische hulp hebben verleend aan Gray. De 25-jarige arrestant kwam om het leven doordat hij zijn nek had gebroken tijdens het vervoer in de politiebus.

De dood van Gray leidde tot grote protesten tegen politiegeweld in de Verenigde Staten. Woensdag werd er ook geprotesteerd in Baltimore.

Rechtszaak dood Freddie Gray moet opnieuw
Rechtszaak dood Freddie Gray moet opnieuw (Foto: ANP)

Gestruikelde vrouw klaagt Simon Cowell aan

Een vrouw die in april de opnames van America's Got Talent bijwoonde heeft Simon Cowell aangeklaagd. D'Arcy Gurr struikelde over losliggende bedrading en houdt Cowell en de door hem bedachte talentenjacht hiervoor verantwoordelijk.

Volgens Gurr was het veel te druk in de studio, wat de situatie extra gevaarlijk maakte. Het voorval deed zich voor in Los Angeles.

De vrouw eist een schadevergoeding van 5 miljoen dollar (4,6 miljoen euro), meldt TMZ. Of ze door haar gestruikel verwondingen heeft opgelopen is niet duidelijk.

Gestruikelde vrouw klaagt Simon Cowell aan
Gestruikelde vrouw klaagt Simon Cowell aan (Foto: BuzzE)

Cocu trots: "Koppen niet laten zakken"

PSV bekerde met veel veerkracht verder in de KNVB-beker. De Eindhovenaren wonnen met tien man van Heracles Almelo. Trainer Philip Cocu is trots.

De PSV'ers wonnen met 2-3, dankzij een doelpunt in de slotfase van Jurgen Locadia. De aanvaller scoorde eerder in de wedstrijd ook al, terwijl het andere Eindhovense doel werd gemaakt door Heracles-doelman Bram Castro. "We hebben vandaag veel arbeid verzet. Ik ben trots op deze overwinning uiteindelijk", zei Cocu tijdens de persconferentie.

Doelman Remko Pasveer kreeg kort na rust een rode kaart, nadat middenvelder Stijn Schaars een bal erg zwak op hem terugkopte. Pasveer greep in, maar maakte een overtreding. Hij gaf daarmee een strafschop weg en moest inrukken met een rode prent. PSV kwam op een 2-1 achterstand, maar wist zich vervolgens knap terug te knokken.

"Ik kan mijn ploeg alleen maar complimenten geven", zei Cocu daarom dan ook trots. "Ze hebben niet de koppen laten zakken ondanks de tegenslag vlak na rust", verwees Cocu naar de rode kaart voor gelegenheidsdoelman Pasveer.

Cocu trots: "Koppen niet laten zakken" (Pro Shots / Joep Leenen)
Cocu trots: "Koppen niet laten zakken" (Pro Shots / Joep Leenen)

Elf aanhoudingen om rellen Geldermalsen

De politie heeft woensdagavond in Geldermalsen zeker elf mensen aangehouden die betrokken waren bij rellen buiten de raadszaal. Ze zijn aangehouden om diverse feiten, meldde de politie, waaronder het gooien van vuurwerk en stenen naar de politie.

De raadszaal in Geldermalsen werd ontruimd, nadat buiten flinke gevechten waren uitgebroken. Op dat moment was binnen een vergadering aan de gang over de mogelijke komst van een asielzoekerscentrum voor 1500 vluchtelingen.

Honderden tegenstanders stonden buiten en riepen leuzen als 'azc weg ermee!' Ook gooiden ze met vuurwerk, stenen en flessen naar de politie. Toen de vergadering net begonnen was, vernielden ze de hekken die rond het gemeentehuis waren geplaatst en probeerden ze de raadszaal binnen te dringen, waar driehonderd mensen de vergadering bijwoonden.

Cancellara wil roze in Giro

Fabian Cancellara wil komend voorjaar de roze trui dragen in de Giro d'Italia. "Ik heb nog nooit de roze trui gedragen, dus dat is een van mijn doelen volgend jaar", zei de wielrenner woensdag.

De beste kansen op de felbegeerde leiderstrui in de Ronde van Italië heeft Cancellara op Nederlandse bodem. In Apeldoorn begint de drie weken lange rittenkoers met een proloog en tijdrijden is een van de specialiteiten van de 34-jarige Zwitser.

Dit jaar pakte Cancellara de gele trui in de Tour de France op Nederlands grondgebied. Hij spurtte naar de derde plaats in de tweede etappe naar Neeltje Jans en pakte daarmee de leiderstrui. De dag erna was hij betrokken bij de massale valpartij in België, die bijvoorbeeld ook Tom Dumoulin dwong tot afstappen.

Cancellara wil roze in Giro
Cancellara wil roze in Giro (Foto: ANP)

Bestuur Chelsea bespreekt positie Mourinho

De dagen van José Mourinho als coach van Chelsea lijken nog niet geteld, maar zijn positie staat wel degelijk ter discussie. Het bestuur van de kwakkelende landskampioen was woensdag volgens Britse media opnieuw bijeen en de Portugese topcoach was onderwerp van gesprek.

De BBC meldde dat clubeigenaar Roman Abramovich de gesprekken bij de club leidde en dat het onduidelijk is of Mourinho nog wel op de bank zit als Chelsea het zaterdag opneemt tegen Sunderland. Sky Sports denkt dat het zo'n vaart niet zal lopen; de zender meldde dat er geen sprake is van een crisisbijeenkomst en dat er al ruim 2,5 maand gesproken wordt over Mourinho.

Chelsea staat in de competitie op de zestiende plaats en dreigt zelfs tegen degradatie te moeten vechten. De succescoach maakte zijn positie er niet beter op, toen hij maandag zei "zich verraden te voelen".

Bestuur Chelsea bespreekt positie Mourinho
Bestuur Chelsea bespreekt positie Mourinho (Foto: ANP)

Shawshank Redemption bijgezet in filmarchief

The Shawshank Redemption, LA Confidential, Ghostbusters en Top Gun behoren tot de films die woensdag zijn opgenomen in het Nationale Amerikaanse Filmarchief. Dat meldt de BBC.

De bibliotheek van het archief neemt elk jaar een aantal nieuwe Amerikaanse filmklassiekers op in de collectie die volgens experts voor het nageslacht moeten worden bewaard. In totaal staan er nu bijna zevenhonderd titels op de lijst. Filmliefhebbers kunnen ook zelf titels nomineren voor de lijst.

The Shawshank Redemption wordt door veel liefhebbers beschouwd als een van de beste films aller tijden. De verfilming van het boek van schrijver Stephen King vertelt over de vriendschap tussen twee gevangenen (Tim Robbins en Morgan Freeman). Regisseur Frank Darabont noemt het een "enorme eer" om nu op de lijst te staan.

Ook regisseur Ivan Reitman van Ghostbusters, een van de grote filmhits uit de jaren tachtig, is zeer vereerd met de vermelding. Behalve de bekende moderne titels zijn er dit jaar ook een paar stomme films uit de beginjaren van de film op de lijst gezet. Het gaat onder meer om een Draculafilm uit 1930 met acteur Bela Lugosi en een aantal korte films van Edison, die wordt gezien als een van de uitvinders van film.

Shawshank Redemption bijgezet in filmarchief
Shawshank Redemption bijgezet in filmarchief (Foto: BuzzE)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.