Online gokken en wedden in Nederland op weg naar regulering

Redactie

Honderdduizenden Nederlanders wagen regelmatig online een gokje, waaronder zeer veel jongeren. Ze pokeren bijvoorbeeld, vinden online bingo erg leuk of doen aan wedden op sport. In veel ons omringende landen is dit aan de orde van de dag en volkomen normaal - en ook volkomen legaal.

In Nederland is het óók volkomen normaal - maar nog niet legaal! De politiek treuzelt al jaren, en pas begin volgend jaar wordt in de Tweede Kamer gesproken over regulering. Rolf Slotboom van het online spelersplatform Ik Ben KOA legt uit: "De huidige wetgeving stamt uit 1964, en is ingehaald door de tijd. De politiek wil graag de consument beschermen tegen mogelijke verslaving, maar juist doordat goede wetgeving uitblijft is hiervan nauwelijks sprake. Hierdoor speelt de online pokeraar of sportwedder tot op de dag van vandaag onbeschermd, maar is hij momenteel wel belastingplichtig. Wij vinden dit niet alleen onwenselijk, maar ook oneerlijk."

Wil je bijvoorbeeld wedden op voetbalwedstrijden, dan is momenteel het legale aanbod in Nederland - bij de TOTO - enorm beperkt en zijn de noteringen schandalig laag, zeker vergeleken met het buitenland. Een professioneel sportwedder uit Nederland legt hieronder het verschil uit tussen het in Nederland legale, maar zeer beperkte aanbod en het zeer uitgebreide aanbod in het buitenland. Zo kan men in het buitenland bij veel wedstrijden wedden op welke speler een gele kaart krijgt, iets waar de Tweede Kamer ernstig op tegen is omdat het makkelijk te manipuleren zou zijn. Men gaat er daarbij aan voorbij dat juist deze weddenschappen helemaal niet vaak gebruikt worden door matchfixers, omdat een ietwat forse inzet daarop bij de wedkantoren direct voor alarmbellen zou zorgen. 

Hoe ziet het leven van een professioneel sportwedder eruit? Wat vindt hij belangrijk en wat niet?Bekijk nu deze video en onderteken onze petitie: http://petities.nl/petitie/reguleer-online-kansspelen

Posted by Ik ben KOA on vrijdag 11 december 2015

Ook als online pokerspeelster is de huidige situatie verre van ideaal, legt voormalig top hockeyster Fatima Moreira de Melo uit.

Slotboom: "Zoals gezegd is begin volgend jaar in de Tweede Kamer de behandeling van het wetsvoorstel “Kansspelen op Afstand”. Dit is de ‘KOA’ uit onze naam, en gaat om de vraag: wordt online gokken in Nederland legaal, of niet? Veel Nederlandse burgers maar ook de online spelers zelf hebben eigenlijk geen flauw idee hoe het nu precies zit op wettelijk gebied. Deze animatie legt dit heel eenvoudig uit, evenals het filmpje hieronder."

"Waarom is dit wetsvoorstel nu zo belangrijk? Wel, eigenlijk om vier redenen. In de eerste plaats betekent het dat je dan ook echt legaal online kunt spelen. In de tweede plaats dat je als speler meer bescherming geniet, en dat bijvoorbeeld je geld beter gegarandeerd is als een online site in de financiële problemen raakt. In de derde plaats dat je als speler beter en vroegtijdiger hulp kunt krijgen als je door online spelen in de problemen zou komen. En in de vierde plaats omdat je dan als speler niet meer belastingplichtig bent over eventuele winsten. Veel spelers weten dit helemaal niet, maar als je nu online een winstmaand hebt, moet je hier als speler 29% kansspelbelasting over betalen! Als de wet erdoor komt in de huidige vorm, verschuift de belastingplicht naar de aanbieder."

Veel belangrijke zaken dus voor de online speler, waarbij de komende maanden cruciaal worden vor de toekomst van online gokken in Nederland. Ik Ben KOA heeft onlangs een petitie geopend zodat online spelers kunnen laten horen dat zij veilig, beschermd, legaal & belastingvrij willen spelen. Tekenen kan hier.