FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 16 december 2015

Dierenfans boos op Miley Cyrus vanwege foto's

Zangeres Miley Cyrus heeft de woede van veel dierenfans over zich afgeroepen. De zangeres heeft foto's van haar hond met gelakte teennagels op Instagram gezet, meldt The Daily Star.

Fans noemen deze actie van hun idool 'walgelijk'. De 23-jarige zangeres plaatst onder meer foto's van haar viervoeter met blauwe en groene nagellak. Maar volgens dierenvrienden kan dit heel schadelijk voor de honden zijn. "Een hond is geen kleurboek", aldus een verongelijkte fan.

Andere fans verdedigen Miley trouwens en stellen dat het helemaal geen gevolgen heeft voor honden om hun nagels te verven. "Miley houdt van haar huisdieren en zou ze op geen enkele manier willen schaden", stelt een aanhanger.

Cyrus heeft de afgelopen maanden talloze foto's geplaatst van Milky, een nieuwe hond die ze heeft gehaald uit een asiel in Los Angeles. Ze deed dit nadat haar geliefde husky Floyd in april overleed na een aanval door een coyote. Eerder werd een Yorkshire-terrier van Cyrus opgegeten door een andere hond.

Dierenfans boos op Miley Cyrus vanwege foto's
Dierenfans boos op Miley Cyrus vanwege foto's (Foto: BuzzE)

Motie van afkeuring om Teeven-deal verworpen

De motie van afkeuring tegen premier Mark Rutte en zijn kabinet om de afhandeling van de Teeven-deal, is zoals verwacht verworpen.

Er stemden 65 Kamerleden voor en 77 tegen in de hoofdelijke stemming.

Hoewel de motie het niet haalde, kan de actie van de oppositie worden uitgelegd als een lelijke dreun voor Rutte en zijn kabinet. Dat ook de bevriende oppositiepartij SGP voor de motie van afkeuring stemde, was een verrassing. De partij van Kees van der Staaij stond aanvankelijk niet onder de motie. Toch steunde ze de motie. Van der Staaij koos daarvoor omdat er al eerder bewindslieden zijn opgestapt om de kwestie.

Hij wilde hij een 'krachtig' signaal afgeven dat er veel is misgegaan, met name in de informatievoorziening aan de Kamer. De zaken zijn ook onvoldoende onderzocht, aldus Van der Staaij. "Er was een mix van onvoldoende probleembesef, tekortschietende regie, gebrekkig onderzoek."

Ook rekent de SGP het kabinet aan dat er Kamerleden bij de zaak zijn betrokken, waardoor 'de controlerende rol van Kamerleden is aangetast'.

Motie van afkeuring om Teeven-deal verworpen
Motie van afkeuring om Teeven-deal verworpen (Foto: ANP)

Autosprint verkiest Sainz boven Verstappen

Dan nog even iets om onze Hollandse wenkbrauwen bij te fronsen: het Italiaanse magazine Autosprint heeft niet Max Verstappen, maar Carlos Sainz uitgeroepen tot rookie van het jaar. Tijdens de uitreiking van de awards in Milaan nam de Spanjaard een Gouden Helm-bokaal in ontvangst. Tal van mensen uit de racerij gaven acte de présence, waaronder race-legende Mario Andretti.

Sainz was, zoals mag worden verwacht, in zijn nopjes met de prijs. "Ik heb wel eerder awards gewonnen, maar deze is speciaal omdat hij uit het thuisland van mijn team Toro Rosso komt," meldde hij. Eerder deze maand werd Max Verstappen reeds tot rookie van het jaar verkozen door zowel de internationale autosportbond FIA als het Britse magazine Autosport. De Italianen van Autosprint zijn dus een andere mening toegedaan. Zij pikten Sainz eruit omdat hij volgens hen de meeste vechtlust zou hebben getoond. Waarvan akte.

Groener: 'Dit toernooi is historisch'

Het Nederlands handbalvrouwenteam is bezig aan een historisch wereldkampioenschap in Denemarken. De ploeg van bondscoach Henk Groener schakelde woensdag Frankrijk uit in de kwartfinales en staat voor het eerst in de halve finales. "Het toernooi is in alle opzichten historisch. Nog nooit bereikten we de laatste vier en we zijn ook nog steeds ongeslagen", zei Groener na de wedstrijd bij Ziggo Sport. "We speelden weer net zo goed als in de vorige wedstrijden; met dezelfde inzet, strijdlust en passie. Die meiden hebben een soort pamflet gemaakt voor zichzelf met teksten over 'fighting' en zo, nou dat werkt goed."

Het spel van Oranje oogde iets minder flitsend dan in de voorgaande duels tegen bijvoorbeeld Servië (36-20), Cuba (45-23) en Polen (31-20). "Maar Frankrijk maakte het ons ook moeilijk. Die ploeg bleef de hele wedstrijd dichtbij. Toch wist ik in de laatste vier, vijf minuten dat de wedstrijd was gelopen. Toen hadden we nog steeds drie doelpunten voorsprong en zag je de kracht bij Frankrijk wegvloeien."

De handbalsters hikten al jaren aan tegen verbetering van de vijfde plaats op het WK van 2005 in Sint Petersburg. Technisch directeur Sjors Röttger was toen de bondscoach. Groener poogde als opvolger de internationals naar een nog hoger plan te tillen. In 2011 en 2013 was Oranje ook aanwezig op het WK, maar waren de achtste finales het eindstation. "Deze groep is hongerig. Ze willen meer. Ik denk dat ze wel even feest vieren, maar dat de knop al snel omgaat en de aandacht volledig naar de halve finale tegen Polen gaat."

Groener: dit toernooi is historisch
Groener: dit toernooi is historisch (Foto: ANP)

Uitslagen KNVB beker 16/12/2015

Vanavond werden er vier wedstrijden gespeeld in de achtste finales van de KNVB beker. PSV ontnsnapte tegen Heracles en won uiteindelijk door een doelpunt in de blessuretijd. AZ had het lastig tegen Kozakken Boys, maar won wel met 1-3.

Achilles '29 - FC Utrecht* 0-5
 5' Haller 0-1
 8' Barazite 0-2
 48' Haller 0-3
 50' Haller 0-4
 64' Joosten 0-5

Kozakken Boys - AZ* 1-3
 
39' Hogedoorn (Kozakken Boys)
 41' Gouweleeuw 0-1 (pen.)
 72' Jongeneel 1-1
 83' Gouweleeuw 1-2 (pen.)
 88' Mühren 1-3

Capelle - VVSB* 2-3
 33' v.d. Sande 1-0
 47' Jozic 1-1
 70' Parami 1-2
 79' Serbony 1-3
 89' Balrak 2-3

Heracles Almelo - PSV* 2-3
 18' Bel Hassani 1-0
 36' Locadia 1-1
 48' Pasveer (PSV)
 50' Tannane 2-1 (pen.)
 69' Castro (e.d.) 2-2
 90+1' Locadia 2-3

*= door naar kwartfinale

Argentinië laat controle over munt los

De regering van Argentinië laat haar controle over de waarde van de Argentijnse peso los. Dat maakte minister van Financiën Alfonso Prat-Gay woensdag bekend.

Argentinië probeerde jarenlang met strenge beperkingen van het kapitaalverkeer de koers van de peso te ondersteunen. Hierdoor bleef de officiële koers kunstmatig hoog, terwijl er een omvangrijk grijs circuit ontstond waarin de peso aanzienlijk minder waard was. Naar verwachting zal de koers van de peso nu snel dalen naar het niveau van die zogeheten 'blue rate'. De munt zou daarmee zo'n 30 procent aan waarde verliezen.

De vorige week aangetreden regering van de nieuwe president Mauricio Macri staat voor de zware taak om de zwakke Argentijnse economie te hervormen en aan de praat te krijgen. Een goedkopere peso kan daarbij helpen, omdat exportproducten van het land zo aantrekkelijker worden voor buitenlandse kopers.

Argentinië laat controle over munt los
Argentinië laat controle over munt los (Foto: ANP)

Rutte: ik had meer moeten doen met Teeven-deal

Premier Mark Rutte vindt dat hij meer had moeten doen 'om de onderste steen boven te krijgen' over de Teeven-deal, zei hij woensdag tijdens het debat over de affaire. Dat is een van de lessen die hij trekt uit de hele nasleep van de omstreden deal van de overheid met een drugscrimineel. "Ik had meer op de bal moeten zitten."

Ook vindt hij dat het 'een ongelooflijke stommiteit' was dat hij vorige week de zaak erger heeft gemaakt tijdens zijn wekelijkse persconferentie.

Uitgedaagd door een journalist suggereerde hij dat de tegenprestatie van de drugscrimineel met wie de deal was gesloten, groter was. Maar er is hem niets anders bekend aan tegenprestatie dan in het rapport van de commissie-Oosting staat, zei Rutte in het debat.

Snoeihard
De minister-president kreeg het zwaar te verduren in de Tweede Kamer. Hij noemde het debat het 'zwaarste' uit zijn dertienjarige politieke loopbaan. "Het is snoeihard en ik vrees dat er aanleiding voor is gegeven".

Hij ontkende dat zaken die misgaan in de politiek met de mantel der liefde worden bedekt. Hij wees op het onderzoek dat is verricht naar de kwestie en het vertrek van minister Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven in verband met de deal.

Simpele alfa
De oppositie verweet Rutte onder meer dat hij een gespreksverslag van herinneringen van Teeven over de deal niet deelde met de Kamer. De premier herhaalde dat dit kwam door een gebrek aan tijd.

Rutte zei een paar keer dat hij 'dieper' had moeten laten kijken 'toen het zo door bleef sudderen'. "Maar het is niet zo dat ik niets heb gedaan."

De premier had ook niet zo'n goed idee van de bedragen die de ronde deden over de deal en zaken als rente op rente. "Ik ben ook maar een simpele alfa".

Rutte: ik had meer moeten doen met Teevendeal
Rutte: ik had meer moeten doen met Teevendeal (Foto: ANP)

Geschoten bij rellen om AZC Geldermalsen

Chaos in het Gelderse Geldermalsen. Daar zijn bij het gemeentehuis rellen uitgebroken. Een vergadering over de komst van een asielzoekerscentrum is abrupt afgebroken en de raadszaal is ontruimd. De mobiele eenheid heeft schoten gelost. 

Een menigte boze burgers had zich met vuurwerk en gebalde vuisten rond het gemeentehuis verzameld. Ze zijn het niet eens met de overheid. De bezorgde burgers bestormden daarop het gemeentehuis met veel geweld.

Er werden explosieven naar de politie gegooid, ook belandde enkele vuurwerkjes van de zwaardere categorie in het gemeentehuis. 

Eerder op de avond hielden enkele honderden inwoners van Geldermalsen een protestmars. De optocht begon in de wijk waar het asielzoekerscentrum voor 1.500 vluchtelingen moet komen en eindigde bij het gemeentehuis, waar woensdagavond een vergadering was over het azc.

Het hek dat rond het gemeentehuis was opgezet, is vernield. Volgens bewoners uit Geldermalsen die bij het gemeentehuis staan, komen de relschoppers niet uit die plaats.

De raad zou praten over de komst van een azc voor 1500 mensen. In de zaal werden alleen omwonenden toegelaten, die zich van tevoren hebben aangemeld. De vergadering begon om 20.00 uur maar werd kort daarna al gestaakt door de rellen buiten.

Er zijn minstens twee agenten gewond geraakt.

Dijkhoff: onlusten Geldermalsen ongehoord
"De ontruiming van een raadszaal in Geldermalsen wegens ongeregeldheden is natuurlijk ongehoord. Als je je mening wil uiten is daar alle ruimte voor. Dat ga je niet doen door met vuurwerk te gooien."

Dat stelde staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel) in een eerste reactie woensdagavond op de ongeregeldheden in de Gelderse plaats. "Het zoeken van opvang voor asielzoekers is een moeilijke kwestie. Maar er is wel een grens.'' Het houdt op als je al bij voorbaat schreeuwend en rellend binnenkomt. Dat past niet bij een discussie, aldus de bewindsman.

Dijkhoff wil niet over een verharding van het maatschappelijk debat spreken. "Het is een manier van je opstellen die niet past bij hoe we in Nederland met elkaar omgaan. Dit hoort gewoon niet. Mensen die met vuurwerk naar anderen gooien overtreden de wet. Die moeten we zien op te pakken.''


Auto gevonden van beschieting huis Martin Kok

De Amsterdamse politie heeft onlangs een gestolen auto aangetroffen die mogelijk gebruikt is bij het beschieten van het huis en de auto van ex-crimineel Martin Kok. De donkerkleurige BMW, voorzien van Franse kentekenplaten, is gevonden op een parkeerterrein aan de Populierenlaan in Zwanenburg (een dorp in Noord-Holland).

Rechercheurs vermoeden dat de auto gebruikt is bij het schietincident in de nacht van maandag 16 op dinsdag 17 november in de Amsterdamse wijk Osdorp. Er werd geschoten met een vuurwapen en de woning en de auto van Kok werden daarbij geraakt en beschadigd.

Kok lag te slapen en raakte hierbij niet gewond. Kok, die tegenwoordig misdaadsite Vlinderscrime.nl bestiert, plaatste op zijn site foto's van zijn auto, de voordeur en gevel, waarop meerdere kogels zijn afgevuurd. Hij ontdekte het pas toen hij de deur uit liep, schreef hij.

Auto gevonden van beschieting huis Martin Kok
Auto gevonden van beschieting huis Martin Kok (Foto: ANP)

NIOD doet weer onderzoek naar Srebrenica

Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie (NIOD) gaat bronnenonderzoek doen naar de val van Srebrenica. Dat gebeurt op verzoek van het kabinet, schrijft minister Jeanine Hennis van Defensie woensdag aan de Tweede Kamer.

Aanleiding zijn opmerkingen van haar voorganger Joris Voorhoeve. Die verklaarde op 29 juni in het tv-programma Argos dat een geheime afspraak tussen Frankrijk, Groot-Brittannië en de Verenigde Staten de reden is geweest dat Nederlandse VN-militairen in de Bosnische moslimenclave in juli 1995 geen luchtsteun hebben gekregen. VVD en PvdA wilden een onderzoek naar de bewering van Voorhoeve.

Het NIOD publiceerde in april 2002 al een rapport over de val van Srebrenica. Het instituut gaat nu "een verkenning" uitvoeren naar bronnen en wetenschappelijke literatuur die sinds het rapport zijn verschenen. Verder wordt in kaart gebracht welke nieuwe bronnen van buitenlandse overheden en internationale organisaties beschikbaar zijn. Bij het onderzoek zal vooral gekeken worden naar mogelijke afspraken tussen Parijs, Londen en Washington over luchtsteun aan Srebrenica en voorkennis bij westerse inlichtingendiensten over de aanval op de VN-enclave.

Vervolgscenario's
Op basis van het onderzoek schetst het NIOD een aantal vervolgscenario's, aldus Hennis. Dat moet in september gereed zijn. Daarna besluit het kabinet hoe het verdergaat.

De aanval op Srebrenica begon op 6 juli. Toenmalig Dutchbatcommandant Thom Karremans vroeg een aantal malen om luchtsteun. De VN reageerden steeds negatief op die verzoeken. Op 11 juli viel de enclave. Daarna vermoordden Bosnisch-Servische troepen onder leiding van Ratko Mladic rond de 8000 moslimmannen en -jongens.

NIOD doet weer onderzoek naar Srebrenica
NIOD doet weer onderzoek naar Srebrenica (Foto: ANP)

CDA kraakt optreden Van der Steur en Dijkhoff

CDA-fractieleider Sybrand Buma heeft woensdag hard uitgehaald naar de VVD en naar Ard van der Steur en Klaas Dijkhoff. De huidige minister en staatssecretaris van Veiligheid en Justitie bemoeiden zich dit voorjaar als VVD-Tweede Kamerleden intensief met de nasleep van de Teeven-deal. Dat is onacceptabel, zei Buma tijdens het debat.

Buma vindt dat het tweetal een grens overschreed. Volgens hem moest in deze zaak de waarheid wijken om toenmalig VVD-minister Ivo Opstelten overeind te houden. Van der Steur en Dijkhoff kwamen volgens Buma naar het ministerie toe om 'mist op te werpen'.

"Zij wisten de sporen die zouden kunnen leiden naar de waarheid. Fred Teeven zat erbij en noemde opnieuw het bedrag van ongeveer 4,8 miljoen. Deze Kamerleden wisten drommels goed dat Nieuwsuur wel eens gelijk kon hebben. Maar dát hoefde de Kamer niet weten." Buma vindt dat zij daarmee het VVD-belang boven het informeren van de Tweede Kamer stelden.

Ook premier Mark Rutte stelde zich niet op als een goede hoeder van de rechtstaat, aldus Buma.

CDA kraakt optreden Van der Steur en Dijkhoff
CDA kraakt optreden Van der Steur en Dijkhoff (Foto: ANP)

Eagles of Death Metal hervatten Europese toer

De Eagles of Death Metal, de Amerikaanse rockgroep die optrad in de Bataclan op het moment van de dodelijke schietpartij in Parijs op 13 november, hervat de Europese tournee. Op 16 februari staat de band ook weer in Parijs 'voor wat ongetwijfeld een zeer emotioneel concert wordt', meldde organisator Live Nation woensdag.

De Eagles of Death Metal verschenen vorige week ook even in Parijs. Daar speelden ze als verrassingsact mee aan het einde van een optreden van U2. Vanaf februari willen ze hun door de terreuraanslag onderbroken tournee voortzetten. Door die aanslag kwamen in totaal negentig mensen om het leven.

Het eerste optreden staat gepland voor 13 februari in Zweden. Op 16 februari staan ze weer in Parijs, in muziekzaal Olympia. Op 25 februari speelt de band in Brussel. In Duitsland zijn optredens in München, Bremen en Keulen. Vooralsnog staat er geen concert in Nederland op de agenda.

Eagles of Death Metal hervatten Europese toer
Eagles of Death Metal hervatten Europese toer (Foto: ANP)

Katy Perry mocht Harry Potter niet lezen

Zangeres Katy Perry is opgegroeid zonder Harry Potter. Zij mocht van haar ouders de boeken niet lezen en de films niet zien.

Dat vertelde de 31-jarige zangeres woensdag aan People. Perry groeide op in een streng religieus gezin. Haar ouders vonden dat de Harry Potter-verhalen een slechte invloed op hun kinderen zouden hebben.

"Ik mocht niets fantastisch of betoverends om mij heen hebben", vertelde Katy. Later werd zij door haar ouders afgewezen nadat zij het nummer I Kissed a Girl zong. "Het is grappig dat ik nu een parfum lanceer dat lijkt op een magisch drankje."

Katy Perry mocht Harry Potter niet lezen
Katy Perry mocht Harry Potter niet lezen (Foto: BuzzE)

Het FOK! WhatPulse-team zoekt versterking!

De titel zegt het al: het FOK! WhatPulse-team zoekt versterking. Inmiddels staat het FOK!team tweede op de ranglijst van WhatPulse, achter DPC (Het voormalige GoT-team). Ons team bestaat momenteel uit 424 leden, die samen goed zijn voor maar liefst 5,449,871,688  toetsaanslagen. 

Ik hoor het je denken: "leuke info, maar wat is het en wat moet ik ermee?" Wel, heel in het kort: Whatpulse is een klein achtergrondprogrammaatje dat bijhoudt hoeveel toetsen je aanslaat en welke dat dat dan zijn. Het houdt NIET bij in welke volgorde je de toetsen aanslaat. Je wachtwoorden en dergelijke zijn dus veilig! Sinds (een van) de laatste update(s) kan ook nog worden bijgehouden hoeveel je up- en downloadt. In de reeks op het forum kun je veel meer info vinden over het hoe en wat. 

"Wat heeft het voor nut?" Geen nut, het is puur voor de lol (en ook een beetje voor de competetie). Je kunt er niks mee winnen of verliezen. Just for fun dus. Doe mee en registreer je ook! In het topic op het forum kun je meer informatie vinden over hoe je team FOK! joint. 

heatmap whatpulse
Mijn persoonlijke heatmap van vandaag. 

'IKEA komt met hakenkruistafel Hadølf'

IKEA zou in haar catalogus van 2016 een opmerkelijk tafel hebben opgenomen: de Hadølf. Het betreft hier een eettafel in de vorm van een hakenkruis met een opvallend prijskaartje. Het ding moet namelijk 88 euro kosten.

Op sociale media gonst het van de geruchten over de tafel. Want zou het Zweedse meubelconcern zeventig jaar na de Tweede Wereldoorlog het hindoesymbool vereeuwigen in een tafel? Om nog maar te spreken over de prijs: 88 euro, waar de beide achten symbool staan voor HH, oftewel Heil Hitler.

Volgens IKEA is de tafel echter het werk van een kunstenaar met nazisympathieën. "Het is natuurlijk duidelijk dat zo'n tafel nooit in onze collectie zal worden opgenomen", laat een woordvoerder weten. De winkel is dan ook van plan de maker voor de rechter te slepen.

WoensdagCulinair #21 Hapjes en lekkernijen voor de feestdagen

WoensdagCulinair banner

Elke woensdag komt hier een selectie te staan van diverse kookvideo's en kooktips van het web.  Heb je zelf ook een kookvideo of heb je leuke tips? Deponeer ze tussen de reacties.

Klik hier voor alle andere WoensdagCulinair weblogjes.

   

Kerstdonuts

Amuses. 

   

Zalm 'bonbon'.

   

Garnalencocktail
Eenvoudig maar toch lekker. Je hoeft er helemaal geen ingewikkeld sausje bij te maken. 3 eetlepels mayo, 3 eetlepels ketchup en een paar druppels citroensap, of een 'dopje' whiskey. Een beetje extra mayo toevoegen kan altijd, als je een lichtere cocktailsaus wilt. Dan doe je wat gesneden ijsbergsla in een cocktailglas of gewoon op een bordje, daar de garnalen op verdelen, en niet te zuinig met de saus.

   

Kalkoen 
Die kan je zo ingewikkel of eenvoudig maken zoals je zelf wilt. Een hele gemakkelijke vulling word gemaakt van verse worst van de slager en een hand vol gesneden gedroogde pruimen, dan plakken spek op de kalkoen en braden zoals in onderstaande filmpjes.

   

Biefstuk 
Een biefstukje met een lekkere jus.

   

Lekkere rollade.

Mannen van New Kids maken 'Penis Dance'

Het regieduo Steffen & Flip, bekend van de succesvolle New Kids-reeks en de film Bro's before ho's, heeft een dancenummer gemaakt. Het lied heet Penis Dance. Het tweetal lanceert het nummer dinsdag onder de artiestennaam '2 Brothers Unlimited'.

Het nummer is vanaf dinsdag te beluisteren via Spotify. "De Penis Dance is een soort Macarena voor mannen, maar dan met je lul", aldus Steffen & Flip. "Het is een uit de hand gelopen grap met bijbehorende videoclip."

In het filmpje, dat op de Facebookpagina van Steffen & Flip staat, spelen actrice Jennifer Hoffman en acteur Tim Haars (Bureau Raampoort) de hoofdrollen.


Dit is hem dan, kut!

'Charlie' schenkt aan slachtoffers terreur

Het satirische Franse weekblad Charlie Hebdo verdeelt circa 4,3 miljoen euro onder slachtoffers van de terroristische aanslagen begin dit jaar in Parijs. Het blad was zelf slachtoffer toen op 7 januari twee zwaar bewapende terroristen het kantoor van de redactie binnendrongen en twaalf mensen vermoordden.

Het noodlijdende blad werd na de aanslag overspoeld met giften van sympathisanten. Meer dan 36.000 mensen uit 84 landen hebben met een gift uitdrukking aan hun solidariteit gegeven.

Recent was er ophef in Frankrijk over wat er met het geld gebeuren moest. Charlie Hebdo heeft woensdag duidelijk gemaakt dat het geld in de komende weken wordt verdeeld onder de slachtoffers of nabestaanden van zeventien mensen die om het leven zijn gebracht van 7 tot 9 januari. In de dagen na de aanval op de redactie van Charlie Hebdo vielen in Parijs nog vijf doden door toedoen van andere terroristen, onder meer in een joodse winkel.

'Charlie' schenkt aan slachtoffers terreur
'Charlie' schenkt aan slachtoffers terreur (Foto: ANP)

Rabobank waarschuwt voor valse sms'jes

De Rabobank waarschuwt voor valse sms'jes waarmee criminelen uit naam van de bank gegevens en bankpassen proberen te stelen. Dit nieuwe geval van 'phishing' betreft berichten over het aanvragen van een nieuwe bankpas.

"Uw huidige bankpas zou bijvoorbeeld verlopen. Of er wordt een veiligere bankpas aangeboden waarmee u contactloos kunt betalen. Trap hier niet in", zegt Rabobank.

De bank adviseert klanten niet op de sms in te gaan. Mensen moeten zeker geen gegevens invullen op de nepwebsite waarnaar in de sms wordt verwezen. Ook wordt hun ten strengste afgeraden om hun bankpas op te sturen.

"De sms is niet afkomstig van de Rabobank, maar van criminelen. Zij kunnen met uw bankpas en pincode bij uw geld. Wij vragen u nooit om uw bankpas op te sturen of naar uw beveiligingscodes", aldus de bank.

Rabobank waarschuwt voor valse sms'jes
Rabobank waarschuwt voor valse sms'jes (Foto: ANP)

Van der Steur heeft spijt

Ook Ard van der Steur heeft spijt dat zijn rol als Tweede Kamerlid bij de afhandeling van de omstreden Teeven-deal "in discussie" is gekomen. Hij had eerder een grens moeten trekken toen hij als VVD-Kamerlid betrokken raakte bij de informatieverschaffing over de deal vanuit het ministerie van Veiligheid en Justitie.

Dat zei Van der Steur, nu justitieminister, woensdag tijdens een debat over de schikking met een drugscrimineel. Hij gaf toe dat zijn handelen niet zuiver was geweest. Hij verwijt dat zichzelf. Eerder op de avond zei Klaas Dijkhoff, toen ook als VVD-Kamerlid betrokken, dat hij ook een stap te ver had gezet. Als Kamerlid zijn er wel contacten met bewindspersonen maar je hebt als medewetgever vooral een controlerende rol, zei Van der Steur.

De VVD'er is ook weggelopen bij een gesprek op het ministerie, waarin een topambtenaar een verslag van de herinneringen van Teeven tevoorschijn wilde halen. Als woordvoerder voor de VVD-fractie wilde hij deze informatie niet weten. "Maar ik had daar niet eens moeten zitten en had die streep al veel eerder moeten trekken."

Zeer kritisch

De oppositie was zeer kritisch over het mea culpa van Van der Steur. "Het is niet normaal", zei CDA-leider Sybrand Buma over de contacten. "Daar moet u spijt van hebben." SP-leider Emile Roemer vond de aanfluiting steeds groter worden.

Vragen waren er ook over het feit dat Van der Steur eerder wegging dan Dijkhoff, terwijl ze toch een ongeveer gelijke positie bekleedden.

Van der Steur heeft spijt
Van der Steur heeft spijt (Foto: ANP)

Adele hoogste nieuwe binnenkomer in Top 2000

Hello van Adele is de hoogste nieuwe binnenkomer in de Top 2000. Adele staat met haar hit op nummer 23 in de muzieklijst die NPO Radio 2 vanaf eerste kerstdag uitzendt. De NPO zette de volledige lijst woensdag online.

De grootste stijger dit jaar is Kensington met All for Nothing. Dat nummer maakt een sprong van plek 1428 naar 231. Ben ik te min van de vorige maand overleden protestzanger Armand schiet 1189 plaatsen omhoog naar plek 90. Het James Bondnummer Live and Let Die van Paul McCartney & Wings stijgt van 1768 naar 679 en maakt de top drie van grootste stijgers compleet.

Er staan dit jaar 341 Nederlandse platen in de lijst, waarvan 210 Nederlandstalige nummers. De hoogste Nederlandse notering is Mag ik dan bij jou. Dit nummer van Claudia de Breij staat op nummer vier. Avond van Boudewijn de Groot staat op de zevende positie, Oceaan van Racoon staat op 21, direct gevolgd door Brabant van Guus Meeuwis. Het hoogst genoteerde Engelstalige nummer van een Nederlandse artiest is Home van Dotan. Home stijgt vijftig plaatsen naar de 32e plek.

Beatles hofleverancier

The Beatles blijven net als vorig jaar met 41 songs hofleverancier van de Top 2000, gevolgd door The Rolling Stones (27) en Queen en U2 met beide 26 noteringen. De Zeeuwse band BLØF is aanvoerder onder de Nederlandse hofleveranciers met dit jaar negentien tracks, drie liedjes meer dan vorig jaar. Marco Borsato levert dit jaar achttien liedjes aan de lijst.

Eerder was al bekendgemaakt dat Imagine van John Lennon dit jaar de nieuwe nummer 1 is en Bohemian Rhapsody van Queen net als vorig jaar op de tweede plek staat. Hotel California van The Eagles staat op drie.

Minister Jet Bussemaker van Cultuur is op eerste kerstdag om 09.00 uur aanwezig bij de start van de 159 uur durende marathonuitzending. De zeventiende editie begint met de nieuwkomer Bohemian Like You van The Dandy Warhols.

Adele hoogste nieuwe binnenkomer in Top 2000
Adele hoogste nieuwe binnenkomer in Top 2000 (Foto: BuzzE)

Nederlandse handbalsters naar halve finale WK

De Nederlandse handbalvrouwen hebben zich geplaatst voor de halve finale van het WK handbal. Nederland wist in een spannende pot met 28-25 van Frankrijk te winnen, en zo een lange reeks van nederlagen tegen de Fransen te doorbreken. Door deze overwinning is Oranje ook zeker van deelname aan het olympisch kwalificatietoernooi.

In de beginfase van de wedstrijd gaven beide ploegen elkaar weinig ruimte, waardoor er nog geen voorsprong kon worden opgebouwd. In de slotfase van de eerste helft begon Nederland steeds meer kansen te benutten en zo een marginale voorsprong op te bouwen van vier doelpunten. Er begonnen echter ook gaten te vallen in de verdediging, maar mede door fraaie reddingen van Tess Wester ging Nederland als leidende ploeg de rust in.

Net als in de eerste helft gingen de twee ploegen ook in de tweede helft gelijk op. Frankrijk begon aanvallender te spelen om het gat naar Nederland te dichten. De Fransen wisten het gat uiteindelijk wel te verkleinen, maar Nederland gaf de leiding niet uit handen. Zeker in de slotfase werden de Fransen steeds gevaarlijker door het gat klein te houden. Oranje hield echter stand en wist in de laatste minuut een voorsprong van drie doelpunten veilig te stellen en zo een ticket naar de halve finale te bemachtigen.

De halve finale wordt aankomende vrijdag om 18.00 uur gespeeld tegen Polen.

Nederlandse handbalsters naar halve finale WK (Pro Shots / Bildbyran)
Nederlandse handbalsters naar halve finale WK (Pro Shots / Bildbyran)

Wat fans van The Division vinden

Ubisoft heeft vijftien community-leden uitgenodigd in de Massive studio in Zweden om als allereersten aan de slag te gaan met Tom Clancy’s The Division en te praten met de ontwikkelaars.

In onderstaande trailer zien we nog net geen slijmspoor lopen, maar ze zijn duidelijk ondersteboven over de game. Wat wij van onze speelsessie op E3 vonden is hier nog te lezen.

Tom Clancy's The Division is vanaf 8 maart 2016 verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Zweden, bekeer je of sterf

Een flink aantal Zweden hebben een nogal onheilspellende boodschap in de brievenbus gehad, waar zelfs een aanslag van de belastingdienst zeer schril bij afsteekt. Tientallen inwoners van het land waar drank schoftig duur is, hebben de mededeling gekregen dat ze drie dagen de tijd hebben om zich te bekeren naar de islam, anders gaat het blonde koppie eraf.

De Zweedse regering zit met de handen in het haar vanwege de brief en neemt het dreigement serieus. De boodschap zou afkomstig zijn van de IS en de ontvangers drie opties geven: (A) bekeren tot de islam, (B) Jizya betalen (een belasting die niet-moslims dienen te betalen aan hun verheven meesters in islamitische gebieden, of (C) het hoofd eraf. De getroffen personen hebben drie dagen de tijd gekregen om goed na te denken over deze ingrijpende beslissing. In sommige brieven wordt ook gewag gemaakt van het 'bombarderen van het dak boven hun hoofd'.

Letterlijk zegt de brief: "In de naam van Allah de barmhartige de genadevolle. Jullie ongelovigen zullen over drie dagen worden onthoofd in jullie eigen huis. Naderhand zullen we jullie rottende karkassen platbombarderen. We geven jullie drie opties: 1. Bekeer je naar de islam. 2. Betaal Jizya voor bescherming. 3. In elk ander geval zal je onthoofd worden. De politie zal je niet kunnen beschermen of voorkomen dat we jullie afmaken (jullie gaan allemaal dood)."

Deze fijne aanbieding is aangetroffen in verschillende plaatsen in het Scandinavische land, waaronder Stockholm. De eerste berichten over deze bedreigingen, verschenen afgelopen zaterdag, 12 december bij nieuwszender RT Arabic. Aangezien dit meer dan drie dagen geleden is, hopen we maar dat de brieven een morbide 'grap' zijn.

Aangezien de afzender IS zou zijn, kunnen we veilig concluderen dat de brieven niets met de islam te maken hebben.

Miljard zagen finale WK voetbal op tv

Meer dan 1 miljard mensen hebben in de zomer van 2014 naar de finale van het WK voetbal in Brazilië op televisie gekeken. Bijna 700 miljoen mensen zagen de wedstrijd thuis, de rest keek bij een ander of op een publiek scherm. Met die kijkcijfers kwam de wereldbond FIFA woensdag naar buiten.

Over het gehele toernooi telde de FIFA 3,2 miljard televisiekijkers en dat was ongeveer evenveel als tijdens het toernooi van 2010 in Zuid-Afrika. Vooral het aantal thuiskijkers van de finale in Brazilië, die ging tussen Duitsland en Argentinië, steeg ten opzichte van 2010. Die 695 miljoen kijkers waren 12 procent meer dan in 2010. Het ging om mensen die minstens 20 minuten keken.

China spande de kroon met televisiekijkers. 252 miljoen Chinezen zagen WK-wedstrijden, 18,1 procent van de totale bevolking. Duitsland zette een binnenlands record neer, want 34,5 miljoen zagen Die Mannschaft de finale winnen.

Onder de Nederlandse kijkers werd de halve finale tussen Argentinië en Nederland het best bekeken: 12,4 miljoen mensen zagen Oranje naast de finaleplaats grijpen.

Miljard zagen finale WK voetbal op tv
Miljard zagen finale WK voetbal op tv (Foto: ANP)

'Moslims voelen zich geen deel van Nederland'

Veel jongeren van Turkse en Marokkaanse komaf voelen zich geen onderdeel van de Nederlandse samenleving. Dit is een van de uitkomsten van een onderzoek onder zo'n 3000 niet-westerse allochtonen dat het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) woensdag heeft gepubliceerd.

Ongeveer de helft van de Turkse en Marokkaanse Nederlanders voelt zich vooral Turks of Marokkaans en gaat vaak om met personen van dezelfde afkomst. Zij voelen zich ondanks hun 'nieuwe' paspoort geen of slechts in geringe mate Nederlander. Zij zijn relatief vaak negatief over autochtone Nederlanders en de manier waarop die tegen migranten aankijken.

Onder jongeren van Turkse en Marokkaanse afkomst leeft een sterk en breed gedeeld gevoel van uitsluiting. Zij voelen zich apart gezet, niet gezien als individuele burgers, maar alleen als lid van een migrantengroep en als moslim, komt verder uit het onderzoek naar voren. Onder deze jongeren leeft wantrouwen tegenover de Nederlandse media, de landelijke politiek en de politie. Dit draagt bij aan het gevoel geen onderdeel te zijn van de Nederlandse samenleving.

Opiniepeiling
Aanleiding voor het SCP-onderzoek in opdracht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid was een opiniepeiling waaruit zou blijken dat er onder jongeren van Turkse komaf veel steun zou leven voor Islamitische Staat (IS) en religieus geïnspireerd geweld.

Uit het SCP-onderzoek blijkt dat meer dan 90 procent van de Turkse en Marokkaanse Nederlanders geen begrip heeft voor jongeren die uitreizen om voor IS te strijden of voor personen die geweld gebruiken voor hun geloof. Onder zo'n 120 ondervraagde jongeren leeft iets meer begrip dan onder ouderen uit die migrantengroepen. Maar ook onder de jongeren heeft een overgrote meerderheid van ruim 80 procent geen begrip voor IS en religieus geïnspireerd geweld.

'Moslims voelen zich geen deel van Nederland'
'Moslims voelen zich geen deel van Nederland' (Foto: ANP)

OKT handbal niet naar Nederland

Mochten de Nederlandse handbalsters de kwartfinale van het WK van Frankrijk winnen, is de ploeg zeker van een ticket voor het olympisch kwalificatietoernooi. Dit toernooi zal echter niet in eigen land plaatsvinden, waar de technische staf van Oranje wel op hoopte. De Nederlandse Handbalbond ziet geen kans om het toernooi in Nederland te organiseren.

Het OKT bestaat uit twaalf landen, welke onderverdeeld worden in vier poules, waarvan de beste twee ploegen zich plaatsen voor de Olympische Spelen. Nederland stelde zich kandidaat als gastheer van één van de poules, maar kan niet voldoen aan de eisen die de internationale handbalfederatie aan de gastlanden stelt.

Eén van die eisen stelt dat er een hal met een minimale capaciteit van 4000 toeschouwers beschikbaar moet worden gesteld. Voor het toernooi is geen dergelijke hal beschikbaar en het aanpassen van een evenementenhal zou te duur worden. Zelfs als Nederland aan de eisen voldeed, was het nog niet zeker of het toernooi ook daadwerkelijk daar gehouden zou worden. Elk geplaatst land kan zich immers kandidaat stellen.

De kwartfinale tegen Frankrijk is om 17.45 uur begonnen en is te bekijken op Ziggo Sport.

Bestuursraad Ajax vraagt om vertrouwen leden

De leden van Ajax mogen donderdagavond het vertrouwen in de bestuursraad van hun club uitspreken. Dat gebeurt tijdens een algemene ledenvergadering van de club in de ArenA.

De leden kunnen voorzitter Hennie Henrichs, Cees Vervoorn, Dick Schoenaker, Tonnie Bruins Slot, Jan Buskermolen, Maarten Oldenhof en Ronald Pieloor niet wegstemmen. Er is namelijk geen motie van wantrouwen ingediend. Het bestuur van Ajax kan de eer wel aan zichzelf houden of zich over de toekomst beraden als er weinig vertrouwen blijkt te zijn.

Een vertrek van de bestuursraad kan verstrekkende gevolgen voor Ajax hebben. Als een groot deel van de vereniging geen goed gevoel meer heeft bij de bestuursraad dan zouden de raad van commissarissen (rvc) en algemeen directeur Dolf Collee, oud-lid van de rvc, dat ook als een gebrek aan steun kunnen ervaren.

Wim Jonk

Ajax telt zo'n 730 stemgerechtigde leden. Het in onduidelijk hoeveel van hen naar de algemene vergadering komen. De bestuursraad steunde onlangs de rvc en de directie van Ajax in hun besluit afscheid te nemen van Wim Jonk, de hoofd opleiding die uit onvrede al lange tijd niet meer met de overige leden van het zogenoemd technisch hart vergaderde. Volgens Jonk werden de plannen van Cruijff slecht uitgevoerd.

Cruijff koos partij voor Jonk en vertrok als adviseur bij de club toen ook de bestuursraad zich niet meer tegen het gedwongen vertrek van de Volendammer verzette. De beroemde nummer veertien nam afgelopen maandag in zijn wekelijkse column in de Telegraaf een klein voorschot op een vertrek van de bestuursraad. Cruijff verraste met de mededeling dat hij als erelid bereid is in een interim-bestuur zitting te nemen. "Omdat ik er altijd voor de club Ajax zal zijn. Moet er iets worden opgelost, dan ben ik bereid er te staan. Maar alleen als iedereen erachter staat."

Het is onduidelijk of de ernstig zieke Cruijff de ledenvergadering gaat bijwonen. De leden mogen zich donderdag aan het einde van de bijeenkomst ook uitspreken over een nieuwe termijn voor Henrichs en Schoenaker in de bestuursraad. Het duo heeft de steun van meer dan de helft van de aanwezigen nodig.

Bestuursraad Ajax vraagt om vertrouwen leden
Bestuursraad Ajax vraagt om vertrouwen leden (Foto: ANP)

'Teeven-deal deugde niet'

Voor de PvdA staat voorop dat de deal die Fred Teeven als officier van justitie sloot met een drugscrimineel 'niet deugt'. Aan deze conclusie van de commissie-Oosting, die de affaire onderzocht, houdt de regeringspartij zich vast. Het is niet goed als in deze zaak nieuwe mist wordt opgeworpen, zei PvdA-leider Diederik Samsom woensdag.

Volgens hem ging dat vorige week tijdens de persconferentie van premier Mark Rutte niet helemaal goed. Hij suggereerde dat er mogelijk meer achter de deal zat. Samsom wil opheldering van Rutte. Wat Samsom betreft moet de uitkomst van oud-ombudsman Marten Oosting hét uitgangspunt zijn. "De deal mocht niet."

Samsom leek niet zo zwaar te tillen aan het feit dat Ard van der Steur en Klaas Dijkhoff als VVD-Kamerleden de toenmalig VVD-minister Ivo Opstelten adviseerden bij het opstellen van een persbericht. Volgens de PvdA'er hebben zij de minister gewezen op risico's en behoed voor een fout in het persbericht. PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt werd ook vooraf ingelicht over het persbericht.

PvdA: Teeven-deal deugde niet
PvdA: Teeven-deal deugde niet (Foto: ANP)

River Plate in finale WK voor clubteams

Het Argentijnse River Plate heeft zich woensdag in het Japanse Osaka geplaatst voor de finale van het WK voor clubteams. River Plate versloeg het Japanse Sanfrecce Hiroshima met 1-0. De enige treffer werd in de 72e minuut gemaakt door aanvaller Lucas Alario.

De tegenstander in de finale is de winnaar van de partij tussen FC Barcelona en het Chinese Guangzhou Evergrande. Die clubs treffen elkaar donderdag.

River Plate in finale WK voor clubteams
River Plate in finale WK voor clubteams (Foto: ANP)

Releasedatum Trails of Cold Steel bekendgemaakt

NIS America heeft de releasedatum van de Japanse RPG The Legend of Heroes: Trails of Cold Steel bekendgemaakt. Het spel komt 29 januari uit in Europa voor PlayStation 3 and PlayStation Vita.

Legend of Heroes: Trails of Cold Steel gaat over een speciale klas op een militaire school. De studenten komen uit verschillende achtergronden, maar moeten toch samenwerken om de opdrachten die ze krijgen te volbrengen. Natuurlijk gebeurt er iets op grotere schaal waardoor de gehele natie op het spel staat. Door het schoolleven op te pakken leer je vaardigheden die je weer in de turnbased strijd kunt gebruiken met het nieuwe ARCUS-gevechtssysteem.

Nintendo en Napster brengen muziekdienst naar Wii U

Voor de oudgedienden blijft het een bekende naam met een illegaal tintje, maar vanaf morgen werken Nintendo of Europe en Napster samen om de nu verworden streaming muziekdienst toegankelijk te maken op Nintendo’s Wii U-systeem. Er komt morgen een gratis downloadbare app beschikbaar voor Wii U-bezitters.

Wii U-bezitters met een Napster Unlimited-abonnement krijgen via hun Wii U-systeem toegang tot de volledige Napster-dienst. Met het touchscreen van de Wii U GamePad is het heel makkelijk om te zoeken naar bepaalde nummers, albums of artiesten, of om te bladeren op basis van genre, de populairste albums, nummers en artiesten.

Het touchscreen van de Wii U GamePad kan ook worden gebruikt om toegang te krijgen tot honderden door beheerders gekozen radiostations die muziek draaien op basis van genre, artiest, thema of stemming, en afspeellijsten. Wii U- bezitters hebben ook toegang tot hun eigen bibliotheek met favoriete nummers en persoonlijke afspeellijsten die ze maakten in de Napster-app voor smartphones en tablets, of via de webdienst van Napster. Wii U-bezitters die nog geen lid zijn van Napster kunnen zich aanmelden voor een gratis proefperiode van 30 dagen op de Napster-website.

Napster naar Wii U (Foto: Nintendo)

Topclub Litex stapt van veld en wordt uit competitie gegooid

Litex Lovech is uit de hoogste klasse van het Bulgaarse voetbal gezet. De voetbalbond van het Oost-Europese land (BFU) legde de club die straf op nadat spelers van Litex zaterdag in het duel met Levski Sofia uit onvrede over beslissingen van de scheidsrechter van het veld stapten. "Dit is op basis van de reglementen de enige mogelijke beslissing", verklaarde Yuri Kuchev, voorzitter van de disciplinaire commissie van de BFU.

Litex speelde nog maar met tien man toen arbiter Georgi Jordanov kort voor rust een tweede speler uit het veld stuurde en Levski een strafschop toekende. Daarop dirigeerde manager Stoicho Stoilov zijn spelers naar de kleedkamer. Litex, met vier landstitels een van de succesvolste clubs van de afgelopen twintig jaar in Bulgarije, kreeg ook een boete van zo'n 10.000 euro.

Litex uit Bulgaarse competitie gezet
Litex uit Bulgaarse competitie gezet (Foto: ANP)

'Europa heeft één grens'

Europa heeft één grens en die is de verantwoordelijkheid van alle Europese lidstaten. Daarop hamerde Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, woensdag in een debat in Straatsburg ter voorbereiding op een top van EU-leiders donderdag en vrijdag in Brussel.

"Wij Europeanen hebben niet veel grenzen, we hebben er één en het is onze gemeenschappelijke verantwoordelijkheid die te beschermen", aldus Juncker. Hij verdedigde voorstellen voor een Europese kust- en grenswacht die eventueel als laatste noodmiddel tegen de wil in van een land kan ingrijpen om de buitengrenzen van Europa te bewaken.

"Dit is de ontbrekende schakel, zodat Europeanen kunnen leven zoals ze gewend zijn", zei hij. "Crises hebben ons geleerd dat nationale maatregelen niet voldoende zijn om grensoverschrijdende problemen aan te pakken."

Juncker: Europa heeft één grens
Juncker: Europa heeft één grens (Foto: ANP)

Inflatie in eurozone stijgt

De inflatie in de eurozone is in november opgelopen tot 0,2 procent op jaarbasis, van 0,1 procent in oktober. Dat blijkt uit cijfers die het Europese statistiekbureau Eurostat woensdag naar buiten bracht. In november 2014 steeg het gemiddelde prijspeil nog met 0,3 procent.

Volgens Eurostat droegen vooral groente en restaurants en cafés bij aan de stijging van de inflatie, terwijl brandstoffen het grootste drukkende effect hadden. De inflatie in de eurozone ligt nog altijd ver onder het door de Europese Centrale Bank (ECB) nagestreefde peil van bijna 2 procent.

In de gehele Europese Unie was de geldontwaarding vorige maand 0,1 procent, tegen een stabiel prijsniveau op maandbasis in oktober. In vergelijking met november 2014 was de stijging ook hier 0,3 procent.

In Nederland stabiliseerde de inflatie ten opzichte van oktober op 0,4 procent. In november 2014 werd een geldontwaarding van 0,3 procent gemeten.

Inflatie in eurozone stijgt
Inflatie in eurozone stijgt (Foto: ANP)

Zwitsers sturen bankgegevens Nederlanders

De Zwitserse fiscus heeft gegevens van honderd Nederlanders met een rekening bij de bank UBS aan de Nederlandse Belastingdienst gestuurd. Dat heeft een woordvoerder van de Belastingdienst woensdag gezegd, na berichtgeving door de Zwitserse krant Handelszeitung.

De Zwitsers hadden eerder dit jaar ingestemd met het verzoek van de Belastingdienst om gegevens van Nederlandse UBS-spaarders door te spelen. Het is de eerste keer sinds dat verzoek dat daadwerkelijk gegevens zijn verstrekt. Volgens de woordvoerder loopt het proces van informatie-uitwisseling nog en komen er gegevens van meer Nederlanders deze kant op.

Het gaat om gegevens van Nederlanders die tegenover UBS, de grootste bank van Zwitserland, niet konden aantonen dat ze hier wel voldoende belasting hebben afgedragen. Daarmee staat overigens nog niet vast dat het hier om zogenoemde zwartspaarders gaat, aldus de woordvoerder.

Zwartspaarders
De Belastingdienst is jaren geleden begonnen met een offensief tegen zwartspaarders. Dat zou de Nederlandse fiscus inmiddels al zeker 1,6 miljard euro hebben opgeleverd aan naheffingen en boetes.

Het bankgeheim was van oudsher heilig in Zwitserland. De afgelopen jaren is daar verandering in gekomen onder druk van eerst de Verenigde Staten en later ook Europese landen.

Zwitsers sturen bankgegevens Nederlanders
Zwitsers sturen bankgegevens Nederlanders (Foto: ANP)

Eerste namen Best Kept Secret bekend

Editors en Beck zijn volgend jaar headliners op het Best Kept Secret-festival. De organisatie van het muziekevenement maakte woensdag de eerste dertien namen voor de editie van 2016 bekend.

Ook Bloc Party en Two Door Cinema Club en Wilco staan op het podium van het festival in de Beekse Bergen in Hilvarenbeek. Ook maken Beach House, Caribou, Half Moon Run, Unknown Mortal Orchestra, Destroyer, Explosions In The Sky, Yeasayer en Yelawolf deel uit van de line-up.

Best Kept Secret vindt plaats van 17 tot en met 19 juni 2016. De kaartverkoop start 19 december.

Eerste namen Best Kept Secret bekend
Eerste namen Best Kept Secret bekend (Foto: BuzzE)

Gelukkige Elton John wilde blije plaat maken

Het nieuwe album van Elton John, Wonderful Crazy Night, klinkt volgens de zanger blij omdat hij zelf 'gelukkig met alles' is. "Ik wilde iets vrolijks doen omdat ik zo gelukkig was met mijn kinderen en mijn man", vertelt Elton aan de BBC.

Dat wil niet zeggen dat het makkelijk was om de nieuwe liedjes te componeren. "Het is makkelijk om je ellendig te voelen. Ik hou ervan me ellendig te voelen. Als keyboardspeler is het veel makkelijker om droevige liedjes te schrijven."

Het 33e album van Elton John komt in februari uit, gevolgd door een tournee met zijn band. Hoewel hij niet verwacht een nieuwe hit te scoren, kan hij zich niet voorstellen enkel nog oude muziek te spelen. "Ik wil creatief zijn. Het houdt je jong. Ik ga niet met pensioen. Ik heb nog steeds veel plezier. Ik ben 68 en heb het gevoel dat ik in de bloei van mijn leven ben."

Ondertussen zijn plannen voor een film over het leven van Elton, met Tom Hardy in de hoofdrol, op de lange baan geschoven.

Gelukkige Elton John wilde blije plaat maken
Gelukkige Elton John wilde blije plaat maken (Foto: BuzzE)

Star Wars-film breekt records bij Pathé

Bioscoopketen Pathé heeft woensdag, op de eerste dag van de release van Star Wars: The Force Awakens, al meer dan 100.000 tickets voor de film verkocht. Dit is nog nooit eerder gebeurd in de geschiedenis van de bioscoopexploitant, maakte een woordvoerster woensdag bekend.

Bovendien vestigt The Force Awakens het record voor een beste openingsdag voor een Imax-film ooit bij Pathé. De nieuwe Star Wars-film laat recordhouders Spectre en The Dark Knight Rises achter zich.

In de nieuwe Star Wars wordt de strijd tussen goed en kwaad in het galaxy far far away voortgezet. Acteurs Harrison Ford, Carrie Fisher en Mark Hamill keren terug als Han Solo, Prinses Leia en Luke Skywalker. Daarnaast worden er veel nieuwe personages geïntroduceerd. Regisseur J.J. Abrams heeft zowel recensenten als fans gevraagd verder niets over het plot te verraden, om het plezier van fans die de film niet direct zien niet te verpesten.

De Nederlandse recensenten in kranten en op radio en televisie zijn zeer lovend. Star Wars: The Force Awakens draait vanaf vandaag in honderden bioscopen.

Star Wars-film breekt records bij Pathé
Star Wars-film breekt records bij Pathé (Foto: BuzzE)

EU-parlement duikt in dieselgate

Het Europees Parlement duikt in het dieselschandaal. Er komt een parlementaire enquêtecommissie die gaat kijken wat Brussel al wist van het gesjoemel met software door Volkswagen in dieselauto's waardoor de uitstoot veel lager uitkwam in laboratoriumtest dan in het echt.

Woensdag stemde de voorzitters van de fracties in het Europees Parlement in met de komst van de onderzoekscommissie.

De commissie gaat kijken wanneer de Europese Commissie op de hoogte was van het gebruik van de sjoemelsoftware en hoe er is gehandeld. Ook wordt gekeken naar de rol van de landen.

Onderste steen boven
D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy gaat deel uitmaken van de commissie. "De onderste steen moet boven."

"Deze kwestie tast de geloofwaardigheid van de EU aan", aldus Bas Eickhout (GroenLinks). "Het is dan ook zaak om tot de bodem uit te zoeken wat er is gebeurd en hoe we dat kunnen voorkomen in de toekomst."

EU-parlement duikt in dieselgate
EU-parlement duikt in dieselgate (Foto: ANP)

Lekker wijf heeft enorme tieten (nog steeds!)

Wij hadden nog nooit van haar gehoord, maar toch heeft ze op Instagram al meer dan 40.000 volgers: Zilda Williams. De dame had tot voor kort zulke grote tieten, dat ze haar voorgevel onlangs heeft laten verkleinen. Gelukkig zijn haar melkmachientjes met een E-cup nog altijd bovengemiddeld groot.

Zilda is een mooie blondine van 31 en is in haar thuisland Australië niet van de beeldbuis weg te slaan. Met optredens in programma's als 'The Bachelor' siert ze al menig videoband. En inmiddels hoopt ze op deelname aan zowel 'I'm A Celebrity Get Me Out of Here' als 'Australian Survivor'.

Aan haar tieten zal het echter niet liggen. Hoewel ze is gezegend met een natuurlijke E-cup, vond ze haar prammen toch nog te klein. Ze besloot deze te laten vergroten tot een enorme G-cup. Maar helaas trok haar lichaam dit niet langer.

In oktober besloot ze de implantaten weer te laten verwijderen. Maar al haar fans stelde ze gerust met de woorden: "Wees niet bang. Ik ga van een G- naar een E-cup. Nog steeds groot."

Vervolgens sloot ze af met: "Iedereen is welkom om gratis te komen motorboaten!" Oftewel, iedereen mag zijn kop tussen haar bloemkolen planten om vervolgen hard nee te schudden. Danny, betaal je een retourtje Australië voor me?

Hieronder enkele pics en een video, louter ter educatie:

 

I can't exercise for 6 weeks 😭😭😭 but I can still wear sexy gym gear 😛 Sports bra - @rig_fit_activewear

Een foto die is geplaatst door ZILDA WILLIAMS🌹 (@zildawilliams) op16 Nov 2015 om 4:50 PST

 

💦💦

Een foto die is geplaatst door ZILDA WILLIAMS🌹 (@zildawilliams) op14 Dec 2015 om 12:25 PST

 

One week to go😱 The count down is ON 😅 NEW BOOBS Seeing you guys next week @australia.cosmetic.clinics 🙌

Een foto die is geplaatst door ZILDA WILLIAMS🌹 (@zildawilliams) op21 Okt 2015 om 9:28 PDT

 

Today is amaze 👌☀#beeroclock

Een foto die is geplaatst door ZILDA WILLIAMS🌹 (@zildawilliams) op4 Okt 2015 om 9:05 PDT

 

My new fav perfume // @jimmychoo 🌷 I smell good enough to eat @skyferreira #jimmychoo #illicit #skyferreira #jimmychooillicit

Een foto die is geplaatst door ZILDA WILLIAMS🌹 (@zildawilliams) op22 Sep 2015 om 2:58 PDT

'Groene' kerst verwacht met zacht weer

Het is zacht weer en daar komt voorlopig weinig verandering in. Ook eind volgende week met Kerstmis niet, als we de weermodellen mogen geloven.

Volgens Weerplaza blijft het op eerste kerstdag 'groen' met wolken en zon. Tweede kerstdag wordt misschien wel aan de natte kant. Met temperaturen van 8 tot 10 graden is dat in lijn met de afgelopen jaren. 2010 was de laatste kerst dat het echt wat kouder was en dat het wit was.

Nu is het erg zacht. De maxima liggen ruim boven de 10 graden en ook in de nachten daalt het kwik nauwelijks onder de 10 graden. Pas na komend weekend verwacht het weerbureau "een licht dalende trend". Maar nog steeds blijft het kwik ruim boven de normale waarden van zo'n 5 tot 6 graden.

'Groene' kerst verwacht met zacht weer
'Groene' kerst verwacht met zacht weer (Foto: ANP)

Trump haalt bakzeil in Londen

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft een rechtszaak in Groot-Brittannië verloren over windmolens bij zijn luxe golfbaan in Schotland. De Amerikaan was naar de rechter gestapt omdat de Schotse regering toestemming had gegeven voor een windmolenpark voor de kust bij de baan.

Volgens Trump verpest het park het uitzicht voor de golfers als zij van hole naar hole wandelen. De vijf rechters vonden dat niet en concludeerden unaniem dat de toestemming voor de bouw van de elf turbines terecht is gegeven.

Trump haalt bakzeil in Londen
Trump haalt bakzeil in Londen (Foto: ANP)

Roemer veegt vloer aan met Rutte

SP-leider Emile Roemer veegde woensdag in de Tweede Kamer de vloer aan met het handelen van premier Mark Rutte in de nasleep van de Teeven-deal.

Hij noemde hem een premier 'die ziet en hoort', maar die niet meewerkt aan de openheid 'die een democratie verdient'. Rutte zou drukker zijn geweest met het beschermen van partijgenoten 'en dat valt hem zwaar aan te rekenen'. De over de zaak gevallen justitieminister en zijn staatssecretaris zijn net als Rutte van de VV.

Roemer schamperde over de nonchalance van de premier 'die niks wist of niks wilde weten'. De geloofwaardigheid en het vertrouwen in het kabinet, de politiek en de rechtstaat komen zo in gevaar, vreest Roemer.

Roemer veegt vloer aan met Rutte
Roemer veegt vloer aan met Rutte (Foto: ANP)

Antibioticagebruik pluimveesector stijgt weer

Na jaren van dalingen neemt het gebruik van antibiotica in de pluimveesector weer toe. In de veehouderij stagneert de daling, constateert de Gezondheidsraad woensdag.

Veehouders die hun dieren relatief veel antibiotica geven en dierenartsen die deze middelen relatief vaak voorschrijven moeten daar 'gericht op worden aangesproken en met verbeterplannen komen', vindt de raad.

Door grootschalig gebruik van antibiotica bij veehouders worden steeds meer bacteriën resistent. Deze bacteriën kunnen via bijvoorbeeld kippen- of varkensvlees verspreid worden naar mensen. Het komt steeds vaker voor dat zieke mensen met die bacteriën immuun zijn voor bepaalde antibiotica, waardoor ze niet geholpen kunnen worden.

In de afgelopen jaren is het totale gebruik van antibiotica met 60 procent verminderd.

Antibioticagebruik pluimveesector stijgt weer
Antibioticagebruik pluimveesector stijgt weer (Foto: ANP)

Hoger beroep tegen rapper Ismo

Het Openbaar Ministerie is in hoger beroep gegaan tegen de vrijspraak van de Bredase rapper Ismo, die zich discriminerend zou hebben uitgelaten over Joden en homo's.

Ismo werd beschuldigd van belediging van homo's vanwege de zin 'flikkers geef ik geen hand' in zijn nummer Eenmans. Hij zei hier zelf over dat hij niet doelde op homo's, maar op mensen die achter je rug om iets doen. Ook kwam de zin 'ik haat die fucking Joden nog meer dan de nazi's' uit zijn mond.

De rechtbank oordeelde dat de teksten binnen de artistieke expressie van de rapper vallen en zo onder het recht van vrijheid van meningsuiting.

De politie had een aantal aangiftes binnengekregen, waaronder van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) en homobelangenvereniging COC .

De belangenverenigingen noemden het vorige week 'verontrustend' dat rapper Ismo na de volgens hen grievende uitlatingen over Joden en homo's werd vrijgesproken.

Hoger beroep tegen rapper Ismo
Hoger beroep tegen rapper Ismo (Foto: BuzzE)

Thriller Prooi van Dick Maas in najaar uit

Prooi, de nieuwe film van regisseur Dick Maas, is pas in het najaar in de Nederlandse bioscopen te zien. Distributeur Dutch FilmWorks brengt de thriller in oktober uit, maakte producent Shooting Star woensdag bekend.

De film stond eerst voor mei gepland. "Maar de effecten met de 3D-leeuw kosten net iets meer tijd dan gepland", legt regisseur Maas uit. "En in de zomer draaien er heel veel Amerikaanse blockbusters. In het najaar krijgt Prooi de ruimte in de bioscopen.

"Prooi vertelt over een bloeddorstige leeuw die zijn tanden in Amsterdam zet." Het is de eerste film van Dick Maas sinds de thriller Quiz uit 2012. In de nieuwe film spelen Sophie van Winden, Julian Looman, Victor Löw en Mark Frost hoofdrollen.

Maas heeft deze week wel het eerste stripboek gelanceerd dat is gebaseerd op zijn beroemde filmreeks Flodder, Het Mysterie van de Dode Blondjes.

Thriller Prooi van Dick Maas in najaar uit
Thriller Prooi van Dick Maas in najaar uit (Foto: BuzzE)

Michael Jackson vestigt verkooprecord in VS

Thriller van Michael Jackson blijft in de Verenigde Staten over de toonbank vliegen. Het album, dat Jackson in 1982 uitbracht, is inmiddels dertig keer multiplatina. Thriller is het eerste album dat die onderscheiding krijgt van de Recording Industry Association of America.

Van Thriller, Jacksons succesvolste plaat, zijn wereldwijd ruim honderd miljoen exemplaren verkocht. In Nederland ging de plaat twee miljoen keer over de toonbank. Met meer dan een miljard verkochte albums is de King of Pop nog steeds de bestverkopende artiest ooit.

"Het is overduidelijk dat Michael Jackson de grootste artiest ooit was", stelt LA Reid, topman van Epic Records. "Niet alleen de verkoopcijfers en het succes in de hitlijsten zijn duizelingwekkend, zijn pure muzikaliteit was buitenaards goed. Thriller was baanbrekend en zinderend... het was perfectie."

Michael Jackson vestigt verkooprecord in VS
Michael Jackson vestigt verkooprecord in VS (Foto: BuzzE)

'Premier moet nu openheid geven'

Premier Mark Rutte moet 'nu volledige openheid van zaken' geven in de affaire over de Teeven-deal. Gebeurt dat niet, dan moet de Tweede Kamer er desnoods met een korte parlementaire enquête of een parlementaire ondervraging onder ede zelf achteraan.

Dat zei fractieleider Gert-Jan Segers van de ChristenUnie woensdag in het debat over de omstreden deal die Fred Teeven lang geleden sloot met drugscrimineel H. Volgens Segers valt er pas een punt achter deze zaak te zetten 'als de hele waarheid op tafel ligt en alle rook en mist zijn verdwenen'.

Volgens Segers heeft Rutte de rookmachine vorige week zelf weer aangezet na de presentatie van het onderzoek van de commissie-Oosting naar de deal. Hij concludeerde dat de deal niet deugde. De premier suggereerde echter dat er meer stak achter de deal dan bekend is.

Ook wil de ChristenUnie meer weten over de reden dat de huidige bewindslieden Ard van der Steur en Klaas Dijkhoff zich als Kamerleden met de afwikkeling bemoeiden.

ChristenUnie: premier moet nu openheid geven
ChristenUnie: premier moet nu openheid geven (Foto: ANP)

Boete Air France-KLM nietig verklaard

Een miljoenenboete die de Europese Commissie in 2010 oplegde aan KLM is woensdag van tafel geveegd door het Gerecht van de Europese Unie.

Brussel legde in totaal ruim 799 miljoen euro aan boetes op vanwege kartelvorming. KLM moest ruim 127 miljoen euro betalen, Air France ruim 182 miljoen en Martinair, dat deel uitmaakt van de Air-France KLM-groep 29,5 miljoen euro. Die zijn allemaal nietig verklaard, omdat er volgens de rechters tegenstrijdigheden zaten in de argumentatie van de Europese Commissie.

Boete Air France-KLM nietig verklaard
Boete Air France-KLM nietig verklaard (Foto: ANP)

PlayStation Now-bèta inschrijven kan nu ook in Nederland

PlayStation Now is begonnen met inschrijvingen voor de bèta in Europa. Mensen uit Nederland kunnen zich ook inschrijven voor deze bèta. Via deze website kun je inschrijven.

PlayStation Now is een nieuwe service exclusief voor PlayStation 4 waarbij je een abonnement moet afsluiten om vervolgens verschillende PlayStation 3 games te kunnen streamen. In Amerika is de dienst al een tijdje volledig beschikbaar. 

playstation now

Steam Winter Sale begint 22 december

Mensen met een gat in hun digitale hand kunnen maar beter op vakantie gaan volgende week. Via een PayPal-reclame is bekend geworden dat op 22 december de jaarlijkse Steam Winter Sale van start zal gaan.

Tijdens de bekende Steam Sale gaan verschillende grote en kleine games in de uitverkoop voor een bepaalde tijd met kortingen die flink kunnen oplopen. Veel gamers klagen dat door de Steam Sale hun backlog aan games gigantisch wordt.

Steam

Rutte: eerst luisteren naar de Kamer

Premier Mark Rutte gaat eerst luisteren naar de Tweede Kamer over de omstreden Teeven-deal. Dan zal hij proberen de vragen van Kamerleden zo goed mogelijk te beantwoorden. "Eerst is de Kamer aan zet."

Dat verklaarde de regeringsleider woensdagmiddag kort voordat het debat begon. De Teeven-deal is een omstreden miljoenenschikking tussen een crimineel en de latere staatssecretaris Fred Teeven, die in verband met de affaire moest aftreden.

Rutte: eerst luisteren naar de Kamer
Rutte: eerst luisteren naar de Kamer (Foto: ANP)

Hulp voor ouderen in twee filialen AH

Twee winkels van Albert Heijn in Den Haag gaan oudere klanten extra in de gaten houden. In de filialen komen relatief veel ouderen en de winkels willen daarom extra hulp bieden. "Het is een klein en lokaal initiatief", zegt de woordvoerster van de supermarktketen naar aanleiding van een verhaal in de Volkskrant. "Maar het past heel goed in ons beleid dat winkels betrokken zijn bij de buurt."

Het is een initiatief van de zorgorganisatie Royaal Zorg. "De medewerkers in de winkel kennen de ouderen vaak goed. Het plan is ontstaan nadat een oudere man was overleden. Hij kwam vaak in de winkel, maar toen hij al een paar dagen niet was geweest, maakten medewerkers zich zorgen. Ze kregen toen van Royaal Zorg te horen wat er was gebeurd. Daarna is besloten een proef te starten om samen te gaan werken, zodat sneller ingegrepen kan worden als er bijvoorbeeld iets niet goed gaat".

Hulp voor ouderen in twee filialen AH
Hulp voor ouderen in twee filialen AH (Foto: ANP)

Star Wars-film krijgt Kijkwijzer 12 jaar

De nieuwe Star Wars-film The Force Awakens heeft een Kijkwijzer-classificatie van 12 jaar en ouder gekregen. Dat heeft het instituut dat advies geeft of films, series en games geschikt zijn voor jonge kinderen, op zijn website gemeld.

Deze leeftijdskeuring betekent in principe dat iedereen de film mag zien, maar dat kinderen onder de 12 jaar begeleid moeten worden door een volwassene. The Force Awakens heeft dezelfde classificatie gekregen als de vorige Star Wars-films. Wel waarschuwt de Kijkwijzer dat er in de film geweld zit en angstige scènes. Als de film geschikt was bevonden voor 16 jaar en ouder, hadden kinderen onder de 16 jaar Star Wars 7 niet in de bioscoop mogen zien.

De Kijkwijzer kon de film pas heel laat beoordelen omdat het materiaal eerder niet beschikbaar was. Het nieuwste deel in de Star Wars-reeks draait vanaf woensdagochtend 10.00 uur in de Nederlandse bioscopen. Voor de film waren in de voorverkoop al meer dan 115.000 kaarten verkocht. Om aan de vraag naar alle kaarten te kunnen voldoen, wordt de capaciteit van het aantal voorstellingen verhoogd: sommige theaters blijven 's nachts open om The Force Awakens 24 uur per dag te kunnen draaien.

In Star Wars 7 wordt de strijd tussen goed en kwaad in het 'galaxy far far away' voortgezet. Acteurs Harrison Ford, Carrie Fisher en Mark Hamill keren terug als Han Solo, Prinses Leia en Luke Skywalker. Daarnaast worden er veel nieuwe personages geïntroduceerd. Regisseur J.J. Abrams heeft zowel recensenten als fans gevraagd verder niets over het plot te verraden, om het plezier van fans die de film niet direct zien niet te verpesten. De Nederlandse recensenten in kranten en op radio en televisie zijn zeer lovend.

Star Wars-film krijgt Kijkwijzer 12 jaar
Star Wars-film krijgt Kijkwijzer 12 jaar (Foto: BuzzE)

Opnames van Zwarte Tulp stilgelegd na ongeluk

De opnames van de RTL-dramaserie Zwarte Tulp liggen voorlopig stil na een ernstig ongeluk, waarbij een 26-jarige vrouw uit België in kritieke toestand in het ziekenhuis is opgenomen.

"Na een draaidag van Zwarte Tulp in Zuidoostbeemster heeft een crewlid dinsdagavond tijdens het verplaatsen van zijn auto een ander crewlid aangereden'', legt een woordvoerster van RTL 4 uit. "Producent NL Film heeft intensief contact met de familie en de bestuurder. NL Film en RTL leven intens mee met de families en het productieteam."

NL Film houdt woensdag een bijeenkomst voor cast en crew waar slachtofferhulp bij aanwezig zal zijn. Zwarte Tulp vertelt over twee families in de bollenstreek die allebei proberen een zeldzame nieuwe zwarte tulp te kweken.

Opnames van Zwarte Tulp stilgelegd na ongeluk
Opnames van Zwarte Tulp stilgelegd na ongeluk (Foto: BuzzE)

Kamp botst met Kamer over kolencentrales

Minister Henk Kamp (Economische Zaken) en de Tweede Kamer botsten woensdag hard over het bijstoken van biomassa in kolencentrales. Volgens Jan Vos van coalitiepartner PvdA gooit de bewindsman hiermee geld over de balk.

Kamp wil de komende acht jaar miljarden vrijmaken om biomassa in de centrales bij te stoken. Hierdoor stoten ze een kwart minder vervuiling uit. Biomassa is nodig om de doelen voor meer duurzame energie in 2020 te halen, aldus de VVD-minister. Maar een meerderheid van de Kamer wil juist alle kolencentrales dicht.

Deze zomer oordeelde de rechter dat Nederland meer moet doen om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Om dat te halen moeten de laatste vijf kolencentrales mogelijk binnen acht jaar dicht, zei Vos. Miljarden steken in deze centrales om biomassa bij te stoken is dan geldverspilling, meent hij.

Kamp botst met Kamer over kolencentrales
Kamp botst met Kamer over kolencentrales (Foto: ANP)

Boeren verdienen minder door lagere prijzen

Boeren zagen hun inkomsten afgelopen jaar teruglopen omdat de prijzen voor veel agrarische producten lager waren. Vooral voor melk, varkens en suikerbieten werd door afnemers een stuk minder betaald.

De inkomsten in de landbouw zijn 4,6 procent gedaald, blijkt uit een eerste raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en onderzoeksinstituut LEI Wageningen UR.

Boerenorganisaties klagen al langere tijd over de lage prijzen op de markt. In Frankrijk, Duitsland en België leidde de onvrede hierover deze zomer nog tot grootschalige protestacties en blokkades van wegen. Het zakken van de melkprijs in Europa ligt extra gevoelig omdat Brussel begin dit jaar juist de melkquota heeft afgeschaft. Hierdoor kon er meer worden gemolken.

Glasgroentetelers
Het LEI heeft in kaart gebracht wat een en ander betekent voor de verschillende sectoren. Het blijkt dat veel varkenshouders flink in de rode cijfers zijn gedoken.

Met glasgroentetelers ging het juist weer erg goed. In 2014 waren de groenteprijzen nog zeer laag als gevolg van de Russische importboycot. Inmiddels zijn vooral in Azië andere afzetmarkten gevonden.

Pluimveehouders
Veel pluimveehouders konden profiteren van een toegenomen vraag naar eieren vanuit de Verenigde Staten. Aan de overzijde van de oceaan zijn veel bedrijven geruimd in verband met een uitbraak van de vogelgriep.

In de Nederlandse landbouw werd dit jaar alles bij elkaar 1 procent meer geproduceerd, aldus het CBS. Dit had er mee te maken dat er meer producten uit de veehouderij konden worden afgezet, onder andere flink meer melk.

Boeren verdienen minder door lagere prijzen
Boeren verdienen minder door lagere prijzen (Foto: ANP)

Ecclestone: "Geen Duitse GP in 2017"

De grote prijs van Duitsland mag komende zomer na een jaar afwezigheid dan wel weer terug op de Formule 1-kalender zijn geplaatst, het toekomstperspectief van de race bij onze oosterburen blijft ongewis. "Ik denk dat we met zekerheid kunnen zeggen dat we in 2017 geen race in Duitsland zullen krijgen," stelt Bernie Ecclestone dan ook somber. Komend seizoen zal de race eind juli verreden worden op de Hockenheimring. Het circuit heeft een overeenkomst om iedere twee jaar de race te organiseren, afwisselend met de Nürburgring.

Het beroemde circuit in de Eiffel zit echter in financiële problemen en dat hebben ze volgens Ecclestone zelf veroorzaakt. "Toen het te koop stond, zou ik het overnemen," zegt de Brit. "Maar toen kregen ze een bod dat twee miljoen hoger was en dat bod hebben ze aangenomen. Als ze het aan mij hadden verkocht, hadden ze de komende honderd jaar op de kalender kunnen staan. Het is teleurstellend en frustrerend, maar dat is de reden waarom we de Nürburgring zullen verliezen."  

Los van de financiële perikelen, kampen beide Duitse racebanen met teruglopende bezoekersaantallen. Toen Michael Schumacher de sport nog domineerde puilden de tribunes uit hun voegen, maar de laatste jaren zaten ze nog maar net halfvol. Blijkbaar spreken Sebastian Vettel en Nico Rosberg, die beiden al eens voor hun thuispubliek wisten te winnen, niet zo tot de verbeelding als dat Schumacher dat deed. Het stelt Ecclestone voor een raadsel: "Het is een mysterie voor mij. Ik heb geen idee wat er mis is gegaan, maar blijkbaar hebben de Duitsers het plezier in de sport verloren."

Amerikaanse versie The Passion in New Orleans

De eerste Amerikaanse versie van The Passion is op 20 maart in New Orleans. Fox zendt het twee uur Bijbelse spektakel live uit in Amerika.

EO-directeur Arjan Lock wil de Amerikaanse editie ook in Nederland uitzenden, in de dagen na de Nederlandse Passion die de EO en KRO in Amersfoort organiseren.

De Nederlandse producent Jacco Doornbos van Eye2Eye Media en regisseur David Grifhorst zijn nauw bij de Amerikaanse productie betrokken. Acteur Tyler Perry neemt de rol van verteller op zich. Fox gaat nog op zoek naar vertolkers voor de rollen van Jezus, Maria, Petrus, Judas en Pontius Pilatus.

Lock: "We hebben jarenlang aan het concept gewerkt. Het is belangrijk dat het lijdensverhaal ook in Amerika op een moderne manier wordt verteld, zo bereiken we een miljoenenpubliek. De interesse van grote Amerikaanse zenders was er altijd al. Met Fox zijn we na veel uitleg tot een overeenkomst gekomen. Het is spannend of het aanslaat, maar de Amerikanen houden in hun cultuur van evenementen en mooie verhalen vertellen."

Amerikaanse versie The Passion in New Orleans
Amerikaanse versie The Passion in New Orleans (Foto: ANP)

Bryant helpt Lakers voorbij Bucks

Mede dankzij een inspirerende Kobe Bryant versloegen de basketballers van Los Angeles Lakers dinsdag Milwaukee Bucks met 113-95. De vedette, bezig aan zijn laatste seizoen in de NBA, was in de drie kwarten dat hij in actie kwam goed voor 22 punten. De Lakers konden de winst na een reeks van zes nederlagen wel gebruiken.

De jonge pointguard D'Angelo Russell, niet in de basis begonnen, was met 19 punten een van de zeven Lakers met dubbele cijfers. Het was pas de tweede overwinning in het eigen Staples Center voor de ploeg uit Los Angeles.

Bij Milwaukee, dat geen schim was van de ploeg die zaterdag Golden State Warriors de eerste nederlaag van het seizoen bezorgde, kwam guard Michael Carter-Williams tot 19 punten.

Alle uitslagen:
Boston - Cleveland 77 - 89
Minnesota - Denver 100 - 112
Sacramento - Houston 107 - 97
LA Lakers - Milwaukee 113 - 95

Bryant helpt Lakers voorbij Bucks
Bryant helpt Lakers voorbij Bucks (Foto: ANP)

Platini niet naar ethische commissie FIFA

Michel Platini zal vrijdag niet verschijnen voor de ethische commissie van wereldvoetbalbond FIFA. Die wil de Franse voorzitter van de Europese voetbalunie UEFA horen in verband met een dubieuze betaling van 1,8 miljoen euro die hij in 2011 ontving van FIFA-voorzitter Sepp Blatter. Beiden zijn voorlopig geschorst en zouden donderdag en vrijdag worden gehoord door de FIFA-commissie.

Platini noemde de bijeenkomst al een schijnproces. Dat deed hij naar aanleiding van uitlatingen van Andreas Bantel, de woordvoerder van de ethische commissie. Die liet eerder weten dat er genoeg aanwijzingen zouden zijn om Blatter en Platini voor jaren te schorsen.

Platini niet naar ethische commissie FIFA
Platini niet naar ethische commissie FIFA (Foto: ANP)

Astronauten aangekomen bij ruimtestation ISS

De astronauten Tim Peake (Groot-Brittannië), Timothy Kopra (Verenigde Staten) en de kosmonaut Joeri Malentsjenko (Rusland) zijn dinsdagavond aangekomen bij het internationale ruimtestation ISS. De ruimtevaarders werden zes uur daarvoor gelanceerd vanaf Bajkonoer in Kazachstan.

Peake, astronaut van de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA, is pas de tweede Brit ooit in de ruimte. Helen Sharman was in 1991 de eerste. Tijdens zijn verblijf zal Peake in de ruimte meedoen aan de marathon van Londen. Hij rent op de lopende band, met de beelden van Londen voor zich op een iPad. Verder doet hij mee aan tientallen onderzoeksexperimenten. Zo wil hij bloedvaten en kristallen laten groeien in de ruimte en de activiteit in delen van de hersenen in kaart brengen. Ook doet Peake mee aan een groot educatief programma om kinderen en studenten te inspireren. Hij gaat lessen geven vanuit de ruimte door op te draven als docent.

Het is de bedoeling dat de ruimtevaarders een half jaar in het ruimtestation blijven.

Astronauten aangekomen bij ruimtestation ISS
Astronauten aangekomen bij ruimtestation ISS (Foto: ANP)

Split-screen co-op voor pc- en Xbox One-versie Ark: Survival Evolved

Studio Wildcard heeft het er maar druk mee: nieuws over hun dinosaurus-survivalgame Ark: Survival Evolved blijft gestaag binnendruppelen. Zo is gisteren bekendgemaakt door de ontwikkelaar dat zowel de pc- als de Xbox One-versie van de game splitscreen co-op zal ondersteunen.

Het gaat volgens Wildcard alleen om local co-op waarin split-screen gebruikt kan worden. Online split-screen behoort niet tot de mogelijkheden. Ark: Survival Evolved is vandaag uitgekomen voor Xbox One, althans, het gaat om een testversie omdat de game nog niet af is. Sinds juni dit jaar is het spel proberen op pc, en ook een PS4-versie volgt nog, maar dat wordt waarschijnlijk pas zomer 2016, wanneer de definitieve game uitkomt. De split-screenfunctie zal ergens begin komend jaar beschikbaar worden.

"Veel ontwikkelaars hebben vaarwel gezegd tegen split-screen, maar dat konden we bij Ark: Survival Evolved niet over ons hart verkrijgen. Vrienden en familie kunnen uitkijken naar intensieve samenwerking om het ruige leefgebied van Ark samen te lijf te gaan, allemaal vanaf hetzelfde bankstel", aldus Jesse Rapczak van Wildcard tegenover Gamespot.

Gisteren nog werd bekendgemaakt dat Ark: Survival Evolved dedicated server-support biedt voor Xbox One. Ark: Survival Evolved is al een ruim half jaar speelbaar via Windows, Mac OS X en Linux. De game valt zeer goed in de smaak bij liefhebbers. De eerste maand van release was de game al een miljoen keer verkocht, een dikke maand later was dat aantal verdubbeld. Bekijk de afbeeldingen hieronder voor een impressie van de split-screenmodus.

Nicki Minaj krijgt kritiek om concert Angola

Mensenrechtenactivisten hebben Nicki Minaj opgeroepen een concert in Angola af te zeggen. Volgens de organisatie Robert F. Kennedy Centre For Justice & Human Rights neemt de rapper door in Angola op te treden geld aan van een 'meedogenloze' dictator.

Nicki is van plan zaterdag 19 december op te treden tijdens het feest Show Boas Festas van het bedrijf Unitel, dat wordt bestuurd door familieleden van president José Eduardo dos Santos. Dos Santos is sinds 1979 aan de macht in Angola en volgens het JFK Centre onderdrukt hij de mensenrechten door talloze activisten, journalisten, oppositieleiders en ook muzikanten op te sluiten. Zo zit de hiphopartiest Luaty Beirão in de gevangenis.

"Nicki Minaj volgt in de voetsporen van Mariah Carey door zomaar geld aan te nemen van een dictator", zo laat Jeffrey Smith van het JFK Centre weten aan New York Daily News. Mariah Carey trad in 2013 op tijdens hetzelfde feest. De organisatie hoopt dat Minaj zich nog bedenkt. "Het is zaterdag, er is nog genoeg tijd voor haar om af te zeggen."

Nicki Minaj krijgt kritiek om concert Angola
Nicki Minaj krijgt kritiek om concert Angola (Foto: BuzzE)

Star Wars 'iconische verhalen' volgens Ford

De Star Warsfilms zijn volgens Harrison Ford meer dan alleen familiefilms. "Eigenlijk zijn het iconische verhalen over wat we weten over de moeilijkheden waar we in het leven tegenaan lopen", zegt de acteur in een interview met Metro.

"Het geniale aan Star Wars is de sciencefiction-, fantasycontext die wordt ondersteund door een emotioneel en menselijk verhaal waarmee we ons kunnen identificeren", vindt Ford, die al jaren in de huid van Han Solo kruipt. Ook in de zevende film in de reeks, The Force Awakens die vanaf woensdag in de bioscopen draait, is Ford te zien als Han Solo.

De acteur hoopt dat het publiek door de film 'inziet dat we allemaal mensen zijn'. "En dat ieder van ons met dezelfde problemen wordt geconfronteerd. En dat er hoop is. We moeten de goede dingen van het leven vieren. Ik hoop overigens dat ze behalve van het leven ook van de film genieten."

Star Wars 'iconische verhalen' volgens Ford
Star Wars 'iconische verhalen' volgens Ford (Foto: BuzzE)

'Economische groei China zwakt verder af'

De economische groei van China vertraagt volgend jaar naar 6,6 tot 6,8 procent. Dat is de verwachting van de Chinese Academie van Sociale Wetenschappen. De denktank voorziet daarbij een inflatie van 2,1 procent, een niveau dat sinds 2014 niet meer is bereikt.

De producentenprijzen zullen blijvend onder druk staan, zo is de verwachting. Volgens de knappe koppen moet de Chinese centrale bank voorlopig doorgaan met zijn verruimde monetaire beleid. Zeker nu China minder afhankelijk wil worden van productie en infrastructuur en juist zwaarder wil leunen op consumptie en diensten.

Voor dit jaar voorzag de academie vooraf een groei van 7 procent. Die voorspelling werd halverwege het jaar naar beneden bijgesteld tot 6,9 procent. President Xi Jinping zei eerder dat het bruto binnenlands product (bbp) van China de komende vijf jaar minimaal uitkomt op 6,5 procent. De groeivertraging houdt daarbij volgens hem nog zeker aan tot 2018.

'Economische groei China zwakt verder af'
'Economische groei China zwakt verder af' (Foto: ANP)

Een op acht kinderen groeit op in armoede

Een op de acht kinderen in Nederland groeit op in armoede. Het gaat volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) om 421.000 kinderen, van wie er 131.000 deel uitmaken van een gezin dat langdurig van een laag inkomen moet zien rond te komen.

"Dat betekent dat op een schoolklas van zo'n dertig kinderen, er vier met armoede te maken hebben, van wie één langdurig", zei hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen van het CBS woensdag.

"Dat wil niet zeggen dat die kinderen honger lijden, maar wel dat ze lang niet altijd gezond eten", zei van Mulligen. Bovendien zit bijvoorbeeld sporten, muziekles of meegaan op schoolreisje er vaak niet in voor deze groep.

Een op acht kinderen groeit op in armoede
Een op acht kinderen groeit op in armoede (Foto: ANP)

Bonus Nederlandse bestuursvoorzitters stijgt

Driekwart van de bestuursvoorzitters van Nederlandse beursgenoteerde bedrijven ontvangt dit jaar een hogere bonus. Dat blijkt uit het jaarlijkse beloningsonderzoek van Vlerick Business School onder 669 beursgenoteerde bedrijven in Nederland, België, Frankrijk, Duitsland en Groot-Brittannië.

Volgens het onderzoek gaan daarmee in Nederland de bonussen van bestuursvoorzitters (ceo's) het meest omhoog. Een jaar geleden was juist in Nederland sprake van de geringste stijging van de beloningen van ceo's. De onderzoekers denken dat de opvallende stijging in Nederland kan komen door de economische opleving met "jubelgedrag" tot gevolg.

Verder meldde Vlerick dat in Nederland werkende ceo's met een andere nationaliteit gemiddeld meer verdienen dan een bestuursvoorzitter uit eigen land. Een kwart van de ceo's van Nederlands beursgenoteerd bedrijven heeft een buitenlandse nationaliteit.

Bonus Nederlandse bestuursvoorzitters stijgt
Bonus Nederlandse bestuursvoorzitters stijgt (Foto: ANP)

Mexicaanse América vijfde op WK clubteams

Het Mexicaanse Club América heeft zich woensdag op het WK voetbal voor clubteams in het Japanse Osaka verzekerd van de vijfde plaats in de eindstand. De winnaar van de Concacaf Champions League was te sterk voor het Congolose TP Mazembe, de vertegenwoordiger van Afrika.

Het werd 2-1, een score die al bij de rust was bereikt. De Mexicanen scoorden via Dario Benedetto en Martin Zuniga alvorens Rainford Kalaba kort voor de pauze iets terugdeed.

Woensdag wordt de eerste halve finale gespeeld waarin de Japanse kampioen Sanfrecce Hiroshima het opneemt tegen het Argentijnse River Plate. Donderdag treft FC Barcelona het Chinese Guangzhou Evergrande.

Mexicaanse América vijfde op WK clubteams
Mexicaanse América vijfde op WK clubteams (Foto: ANP)

ACM treedt op tegen telemarketing

Zes telecombedrijven hebben hun telefonische werving van klanten onder dwang van Autoriteit Consument & Markt (ACM) aangepast aan de geldende regels. Twee andere bedrijven buiten de telecomsector zijn gestopt met telemarketing nadat ze door de toezichthouder op de vingers waren getikt. ACM geeft de namen van de betrokken bedrijven niet vrij.

De bezwaren die de toezichthouder had tegen de wervingspraktijken, gingen vooral over de manier waarop de bedrijven de nieuwe regels voor schriftelijke instemming bij telemarketing toepasten. Die regels zijn er gekomen om consumenten die worden gebeld voor bijvoorbeeld een telecom- of energiecontract, bedenktijd te geven. De overeenkomst is pas afgesloten als hij er schriftelijk mee heeft ingestemd.

ACM treedt op tegen telemarketing
ACM treedt op tegen telemarketing (Foto: ANP)

'Gourmetvlees supermarkten heeft luchtje'

Gourmet blijft met de kerst ongekend populair in Nederland. Wie dat dit jaar ook wil doen, kan dat echter volgens de milieuorganisatie Natuur & Milieu beter doen met een vegetarische gourmetschotel. Aan gourmetvlees uit de grote Nederlandse supermarkten zit een luchtje. Het is niet duurzaam en niet diervriendelijk, aldus de organisatie.

Volgens Natuur & Milieu haalt geen enkele gourmetschotel als geheel een voldoende. Twee schotels van Albert Heijn komen als beste uit de bus met een gecombineerde score op duurzaamheid en dierenwelzijn van 4,3 gevolgd door een schotel van Aldi met een 4,1. De twaalf vermoedelijk meest verkochte schotels van het land van de vijf grootste supermarktketens scoorden geen van allen een voldoende op het aspect milieu. Het hoogste cijfer was een 3,9. Ten aanzien van dierenwelzijn lag de hoogste score op een 6,5.

"Wie toch wil gourmetten met vlees als hoofdingrediënt, kan het beste biologisch vlees kopen en dat in kleine stukjes snijden", aldus Sijas Akkerman, hoofd Voedsel bij Natuur & Milieu. "Supermarkten roepen wij op om hun schotels diervriendelijker en duurzamer te maken. Duurzaam betekent: kip en zo min mogelijk rund of varken en diervriendelijk betekent biologisch of met sterren van het Beter Leven-keurmerk."

'Gourmetvlees supermarkten heeft luchtje'
'Gourmetvlees supermarkten heeft luchtje' (Foto: ANP)

Eerste renteverhoging Fed sinds 2006 verwacht

De Federal Reserve maakt het lenen van geld woensdag waarschijnlijk iets minder goedkoop. De verwachte renteverhoging is een eerste stap van de koepel van centrale banken in de Verenigde Staten richting een 'normaal' monetair beleid. De afgelopen jaren werd de rente ongekend laag gehouden om het economisch herstel na de kredietcrisis op gang te helpen én te houden.

Op de financiële markten wordt al maanden rekening gehouden met een minder ruim monetair beleid van de Fed. Als dat besluit woensdag valt, en daar twijfelt bijna niemand meer aan, dan is de belangrijkste vraag dan ook in welk tempo de rente volgend jaar verder wordt verhoogd. Mogelijk biedt de toelichting van Fed-president Janet Yellen een kijkje in de keuken.

De laatste keer dat de Fed de rente verhoogde was in 2006. Yellens voorganger Ben Bernanke had toen nog maar net het stokje overgenomen van Alan Greenspan. Vanaf 2007 bleek een reeks renteverlagingen noodzakelijk om de impact van de kredietcrisis op de Amerikaanse economie te beperken. Sinds december 2008 beweegt de rente binnen een bandbreedte van 0 tot 0,25 procent.

Eerste renteverhoging Fed sinds 2006 verwacht
Eerste renteverhoging Fed sinds 2006 verwacht (Foto: ANP)

Benzineprijs op laagste peil in 5 jaar

Automobilisten hebben momenteel aan de pomp weinig reden tot klagen. Na de dieselprijs is het prijspeil van benzine ook gedaald tot het laagste niveau in vijf jaar. Woensdag kwam de gemiddelde landelijke adviesprijs voor een liter Euro95 op 1,545 euro. Die prijs betaalde de automobilist voor het laatst rond 4 november 2010, aldus UnitedConsumers.

Als reden voor de lage brandstofprijzen wijst het consumentencollectief vooral naar de overproductie op de oliemarkt door de OPEC. Ook neemt de wereldwijde vraag naar brandstof af. Op 2 oktober 2012 bereikte de benzineprijs zijn hoogste punt. De gemiddelde landelijke adviesprijs stond toen op 1,895 euro per liter.

Voor een tank van 45 liter betaalde automobilisten toen 85,27 euro. Nu is dat nog geen 70 euro. Diesel staat nu volgens berekeningen van UnitedConsumers op 1,198 euro per liter.

Benzineprijs op laagste peil in 5 jaar
Benzineprijs op laagste peil in 5 jaar (Foto: ANP)

Winkeliers verwachten recordomzet rond kerst

Winkeliers rekenen deze kerstperiode op een recordomzet. Detailhandel Nederland schat dat consumenten bij elkaar 815 miljoen euro aan kerstinkopen uitgeven.

Voor kerst vorig jaar ging de brancheorganisatie nog uit van een extra omzet van 800 miljoen euro. Toen ging het om een bedrag dat vergelijkbaar was met het jaar ervoor.

Het herstel van de economie zet door en dat is ook in de winkelstraten merkbaar, zeggen de winkeliers. De consument is in doorsnee positiever gestemd en daarmee neemt volgens de branche ook de koopbereidheid toe.

Er wordt onder andere meer geld uitgegeven aan cadeautjes, aan het kerstdiner en aan nieuwe outfits die speciaal voor kerst worden aangeschaft. Een nieuwe trend dit jaar is het buiten barbecueën met kerst, in de tuin rond de vuurkorf met een glaasje glühwein. Winkeliers signaleren dat steeds meer Nederlanders dat willen gaan doen.

Winkeliers verwachten recordomzet rond kerst
Winkeliers verwachten recordomzet rond kerst (Foto: ANP)

'In het pak genaaid door commissie-Oosting'

Oud-hoofdofficier Hans Vrakking is uiterst kritisch over de commissie-Oosting, die onderzoek deed naar de deal met drugscrimineel Cees H. Volgens Vrakking leek de commissie, die met een vernietigend rapport kwam over de deal, bevooroordeeld. "We zijn in het pak genaaid", zegt de oud-rechter woensdag in een interview met De Telegraaf.

Vrakking was destijds eindverantwoordelijk voor de overeenkomst met de crimineel. Hij werd door de commissie-Oosting ondervraagd, maar zegt daar al snel een slecht gevoel over te hebben gehad. "De vragen waren zeer suggestief. Het leek alsof de commissie haar oordeel al klaar had."

Vrakking blijft erbij dat er met de deal die toenmalig officier van justitie Fred Teeven sloot niets mis was. "Er waren toen amper mogelijkheden het geld van H. af te pakken. Het was een pragmatische overeenkomst die ons, in de zin van informatievoorziening, geen windeieren legde."

'In het pak genaaid door commissie-Oosting'
'In het pak genaaid door commissie-Oosting' (Foto: ANP)

Vissers mogen meer tong vangen

Nederlandse vissers mogen volgend jaar 10 procent meer tong uit de Noordzee halen. Ook mogen ze evenveel dagen blijven vissen. De Nederlandse poging om de zogeheten aanlandplicht zes maanden uit te stellen strandde.

De EU-lidstaten bereikten in de nacht van dinsdag op woensdag in Brussel overeenstemming over de visquota voor 2016. Staatssecretaris Martijn van Dam (Visserij) is tevreden. Volgens hem zorgen de afspraken voor een blijvend gezonde visstand en toekomstperspectief voor de sector.

De hoeveelheid schol, rog, schar, bot en tongschar die Nederland mag vangen blijft gelijk, maar voor zeebaars worden de vangstmogelijkheden drastisch ingeperkt.

Vanaf 1 januari mag bijvangst niet meer worden teruggegooid in zee, de aanlandplicht. Hierbij komt veel papierwerk kijken. "We vrezen dat de sector daar onvoldoende klaar voor is", zei Van Dam voor het overleg. De Tweede Kamer had hem gevraagd te pleiten voor uitstel, maar daarvoor was geen steun.

Vissers mogen meer tong vangen
Vissers mogen meer tong vangen (Foto: ANP)

Onderzoek: aanpak MH17-crisis moeizaam

De aanpak van de ramp met vlucht MH17 door de Nederlandse autoriteiten verliep in het begin onnodig moeizaam en complex. De nationale organisatie voor crisisbeheersing was onvoldoende gericht op samenwerking met de betrokken organisaties en de ministeries van Buitenlandse Zaken en Defensie. Dat geldt ook voor de onderlinge samenwerking.

Dat blijkt uit een evaluatie door een team van onderzoekers van de Universiteit Twente in opdracht van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum. De conclusie is woensdag door het ministerie van Veiligheid en Justitie naar buiten gebracht.

Volgens de onderzoekers trok de organisatie van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding (NCTV) de eerste dagen te veel naar zich toe. Na de eerste dagen verbeterde de samenwerking, "waardoor alle partijen hun bijdrage konden leveren."

Onderzoek: aanpak MH17-crisis moeizaam
Onderzoek: aanpak MH17-crisis moeizaam (Foto: ANP)

Lindsay Lohan boos op Jennifer Lawrence

Lindsay Lohan heeft via Twitter laten weten boos te zijn op Jennifer Lawrence. Jennifer maakte maandagavond bij The Late Show With Stephen Colbert een grap over Lindsay: "Ik raak uitgeput als Lindsay Lohan, maar dan zonder drugs of alcohol."

Dinsdagavond reageerde Lindsays zus Aliana via Twitter op de grap: "Ik sta achter mijn familie. Teleurgesteld in Jennifer Lawrence..Niet cool. @lindsaylohan" Daarop twitterde Lindsay: "@aliana Bedankt zus.. Misschien zou degene naar wie je verwijst moeten leren anderen te steunen." Daarbij plaatste Lindsay een citaat van de activiste en dichteres Maya Angelou: "Je kunt op me schieten met woorden; Je kunt me snijden met je ogen; Je kunt me doden met je haat; Maar toch, net als lucht, zal ik stijgen."

Jennifer Lawrence heeft hier nog niet op gereageerd.

Lindsay Lohan boos op Jennifer Lawrence
Lindsay Lohan boos op Jennifer Lawrence (Foto: BuzzE)

Weer zeven WK-medailles gewichtheffen besmet met doping

Maandag kwam de stroom dopinggevallen van het ruim twee weken geleden afgelopen WK gewichtheffen op gang en woensdag gaat het verder. Er zijn drie nieuwe namen bekendgemaakt door gewichthefbond IWF en dit keer gaat het een stap verder dan maandag: die vier namen wonnen allemaal geen medailles, maar de drie van woensdag pakten op het afgelopen WK bij elkaar maar liefst zeven plakken.

We beginnen maar met de grootste naam van de drie: Kim Un-guk uit Noord-Korea. Dit is niet zomaar een gewichtheffer, maar één van de meest succesvolle ooit. Al sinds 2010 haalt hij in de klasse tot 62 kilogram elk jaar op elk belangrijk kampioenschap goud of zilver in de totaalstand, waaronder olympisch goud in Londen in 2012, waar hij het wereldrecord totaalgewicht verbrak met 327 kilogram. 

Op de WK's van 2010, 2011, 2013, 2014 en 2015 won Kim vijf keer op rij goud bij het trekken en één keer goud, twee keer zilver en twee keer brons bij het stoten. Het leverde hem in de totaalstand twee wereldtitels en drie keer zilver op, waaronder op het onlangs gehouden WK in Houston. Dat gaat hij ongetwijfeld kwijtraken en de Almachtige Leider zal Kim naar alle waarschijnlijkheid in Rio ook niet naar het goud kunnen inspireren.

Kim Un-guk (midden) met medegewichtheffer Om Yun-chol (rechts) en hun coach tijdens de Asian Games van 2014 (Foto: Getty)

In diezelfde klasse tot 62 kilogram is Valentin Hristov uit Azerbeizdjan - weer - door de mand gevallen. De Azeri maakte in 2013 deel uit van een groep van achttien jonge gewichtheffers uit het land - meestal iets onder de 20 jaar oud - die werden betrapt en voor twee jaar werden geschorst. Hristov mocht vanaf april 2015 weer meedoen en had schijnbaar zin om gelijk voor topprestaties te zorgen. Dat leek in eerste instantie met drie keer brons op het WK in Houston prima te lukken, tot hij betrapt werd op het gebruik van anabole steroïden. 

De derde jongeman op de lijst is eveneens een Azeri en, het zal geen verrassing zijn, ook hij werd in 2013 al betrapt. Sinds september van dit jaar mocht Elkhan Aligulizada weer meedoen en dat liet hij zich in de klasse tot 77 kilogram geen twee keer zeggen. Naar nu blijkt met behulp van anabole steroïden pakte hij vanuit de 'B-groep' zeer verrassend zilver bij het stoten en een zesde plek in de totaalstand.

Vooral in de klasse tot 62 kilogram worden de resultaten van het WK in Houston flink opgeschud. Zonder Kim en Hristov gaat Colombia namelijk van nul naar maar liefst zes medailles. Francisco Mosquera en Oscar Figueroa eindigden op beide onderdelen en de totaalstand op de plekken vier en vijf, wat nu voor zilver en brons gaat zorgen. 

Bergkamp: "Rapport Ling was aanfluiting"

Dennis Bergkamp heeft geen goed woord over voor het rapport dat Tscheu La Ling op verzoek van Johan Cruijff maakte over de problemen binnen de technische leiding van Ajax. "Dat rapport is een regelrechte aanfluiting", zegt de assistent-coach van Ajax, tevens lid van het technische hart, woensdag in Voetbal International. Onenigheid binnen dat orgaan leidde tot het vertrek van hoofd opleiding Wim Jonk, waarna ook Cruijff zich terugtrok als adviseur van Ajax. De legendarische nummer veertien overweegt wel een terugkeer, als de zittende bestuursraad verdwijnt. Dat moet donderdag tijdens de ledenvergadering blijken.

"Ling is niet objectief", oordeelt Bergkamp. "Al voordat hij aan zijn rapport begon, was duidelijk aan welke kant hij stond. Met die insteek is hij aan de slag gegaan. Zonder zich te verdiepen in onze kant van het verhaal. Ik heb welgeteld twintig minuten met hem gesproken."Ling kraakte de werkwijze van het technische hart af.

Bergkamp: rapport Ling was aanfluiting
Bergkamp: rapport Ling was aanfluiting (Foto: ANP)

Blizzard trakteert op nieuwe StarCraft II-commander

De meest recente update voor StarCraft II: Legacy of the Void bracht meer dan alleen tweaks en bugfixes; er is ook een nieuwe co-op commander geïntroduceerd. Karax is een Protoss engineer die ingezet kan worden in co-opmissies in de uitbreiding Legacy of the Void.

Alle eenheden van Karax zijn mechanisch. Dat is mooi meegenomen aangezien Karax' passieve Reconstruction Beam andere eenheden kan healen. Blizzard heeft zelf nog enkele adviezen omtrent Karax gegeven, zo raden ze aan om zijn Solar Forge energy regeneration te upgraden, Chronoboost te coördineren met co-op-partners en samen te werken met Rory Swann of Kerrigan. Check de Battle.net-blog voor meer informatie over Karax en een overzicht van zijn vaardigheden.

Elite: Dangerous Horizons vandaag uit

De ruimte-exploratiesim Elite: Dangerous krijgt vandaag officieel zijn eerste uitbreiding: Horizons. De meest opvallende toevoeging in deze uitbreiding is de mogelijkheid om de oppervlakte van ontdekte planeten te verkennen in een voertuig.

Ruimtereizen staat centraal in Elite: Dangerous. In de game is de melkweg jouw zandbak en kun je handel drijven met andere spelers of ze juist naar de gallemiezen schieten. Elite: Dangerous is ontstaan uit een crowdfundingproject en is al een jaar speelbaar op pc. De Xbox One-versie kwam afgelopen oktober uit en een PlayStation 4-versie staat nog op de planning.

De Horizons-expansion bestaat uit meerdere delen en is standalone, het origineel heb je dus niet nodig. Naast het verkennen van planeetoppervlaktes en het vestigen van bases, moeten er uiteindelijk nog meer features bijkomen, zoals multicrew ruimteschepen en de mogelijkheid voor looten en craften. Mensen die de originele game al hebben, worden beloond met een korting.

Rainbow Six Siege wordt mooier op pc

De eerste patch voor Rainbow Six Siege is vandaag voor alle systemen uitgekomen. Natuurlijk zijn er bugs geplet, maar de eerstgenoemde verbetering is vooral goed nieuws voor pc-gamers: er is een ultra-HD texture-pack toegevoegd voor de mensen die op hogere resoluties gamen.

Volgens Ubisoft zal iedereen met een videokaart met minimaal 4Gb aan geheugen er vanaf 1080p baat bij hebben. De pack wordt als gratis DLC aangeboden. Naast de grafische update is er onder andere een auto-kick toegevoegd als iemand bewust teamleden neerknalt. Er is ook verbeterde matchmaking. Een volledige lijst met toevoegingen en verbeteringen is hier te vinden.

Rainbow Six Siege

Eerste teaser trailer voor House of Cards 4

Het vierde seizoen van House of Cards valt middenin de campagnes voor de Amerikaanse presidenstverkiezingen van 2016. Frank Underwood doet daar natuurlijk aan mee, en als eerste teaser voor seizoen 4 geeft Underwood ons een campagnevideo.

Er valt nog weinig te zien: de beelden zouden net zo goed van een échte campagne kunnen zijn, behalve dan dat Kevin Spacey daar normaal gesproken niet in verschijnt. De video komt samen met een nieuwe campagnewebsite voor Underwood.

House of Cards 4 is vanaf 4 maart te zien op Netflix.

Extra cameratoezicht op stations vertraagd

Het duurt waarschijnlijk nog maanden voordat er daadwerkelijk extra cameratoezicht is op dertig risicovolle stations, zoals toenmalig staatssecretaris Wilma Mansveld van Infrastructuur deze zomer beloofde. ProRail heeft de aanbesteding van de camera's ingetrokken, zei een woordvoerder woensdag naar aanleiding van een bericht in De Telegraaf. De aanbesteding voor nieuwe camera's liep al toen duidelijk werd dat ProRail beter met draadloze camera's kon gaan werken. Daarop besloot het spoorbedrijf opnieuw te beginnen.

ProRail spreekt van "voortschrijdend inzicht". "Draadloos is moderner en de camera's zijn makkelijker en sneller te installeren."

Inmiddels hangen al wel op twaalf risicovolle stations nieuwe camera's, aldus ProRail. "Daarmee bleven we onder de aanbestedingsgrens en konden we dus al beginnen." Mansveld trok 13,3 miljoen euro uit voor cameratoezicht op dertig kleine en middelgrote stations.

Extra cameratoezicht op stations vertraagd
Extra cameratoezicht op stations vertraagd (Foto: ANP)

'Toro Rosso kan wel eens sneller zijn dan Red Bull'

Goed nieuws voor Max Verstappen: het zou zomaar kunnen dat zijn Toro Rosso-team komend seizoen vóór de grote broer van Red Bull Racing op de grid staat. Dat is althans de mening van Dr. Helmut Marko, hoofd van het opleidingsprogramma en adviseur van Red Bull. "Als de Renault-motor niet snel extra vermogen krijgt, zal Toro Rosso sneller zijn," meent de Oostenrijker.

"Het verschil tussen de Renault van Red Bull en de Ferrari-motor van Toro Rosso is op dit moment zo'n 80 pk," zegt Marko. De Oostenrijker stelt dan ook dat Red Bull Racing zich opmaakt op een tussenjaar. "Er zijn regelwijzigingen aanstaande voor 2017 en 2018. De uitdaging is dan ook om een zo goed mogelijke wagen te bouwen voor 2016, terwijl we ondertussen aan ons pakket voor 2017 gaan werken."

Kojima's eerste titel wordt PS4-exclusief

Het is nu officieel: Sony Computer Entertainment en Kojima Productions hebben elkaar gevonden en de nieuwe studio van Hideo Kojima gaat als eerste titel een exclusieve PlayStation 4-titel maken.

Kojima Productions is een onafhankelijke studio die Hideo Kojima, vooral bekend als bedenker en maker van Metal Gear. Na vage geruchten en acties van Konami is het nu in ieder geval bekend er in de toekomst gaat gebeuren. Het nieuwe logo van de studio staat hieronder, samen met de video die een trotse Sony online heeft gezet.

Kojima Productions

Bloedigste jaar El Salvador na burgeroorlog

In El Salvador zijn dit jaar tot nu toe zo'n 6600 mensen vermoord. Daarmee beleeft het Centraal-Amerikaanse land nu al zijn bloedigste jaar sinds het einde van de burgeroorlog, in 1992. Dat heeft het Forensisch Instituut van El Salvador bekendgemaakt.

Tijdens de burgeroorlog, tussen 1980 en 1992, werden volgens de Verenigde Naties dagelijks ongeveer zeventien mensen omgebracht, wat per jaar ongeveer 6200 doden betekent. Dit jaar wordt dat aantal dus met zeker vierhonderd overschreden.

El Salvador wordt beschouwd als een van de gevaarlijkste landen ter wereld. Jeugdbendes zorgen voor het grootste deel van het geweld. Met 110 moorden per 100.000 inwoners is het dit jaar, afgezien van de oorlogsgebieden, het gevaarlijkste land. Ter vergelijking: in Duitsland wordt jaarlijks nog niet een persoon op 100.000 inwoners omgebracht.

Bloedigste jaar El Salvador na burgeroorlog
Bloedigste jaar El Salvador na burgeroorlog (Foto: ANP)

Water Brazilië veilig na ramp ijzerertsmijn

Met het water in de Braziliaanse rivier de Doce is niets mis, ondanks de verwoestende dijkdoorbraak bij een ijzerertsmijn vorige maand. De regering van het Zuid-Amerikaanse land heeft na bestudering van watermonsters het signaal 'veilig' afgegeven.

Door de damdoorbraak in de deelstaat Minas Gerais, zo'n 250 kilometer van Rio de Janeiro, ontstonden in november enorme modderstromen. Zeker zestien mensen kwamen om het leven. Activisten waarschuwden tevens voor een milieuramp, vanwege verspreiding van mijnafval. Kwik, arseen en chroom zouden in de rode modder zitten en meestromen.

Hoewel er over honderden kilometers enorme aantallen vissen stierven, zeggen de autoriteiten dinsdag dat er geen giftige metalen in de rivier zijn aangetroffen. Het water kan na "passende behandeling zonder risico" gedronken worden. Wat die behandeling inhoudt is niet duidelijk.

De overheid eist vijf miljard euro van de exploitant van de mijn om de schade te herstellen en betrokkenen te compenseren. Veel huizen werden verwoest en ook kon de rivier de Doce wekenlang niet als drinkwaterreservoir worden gebruikt.

Water Brazilië veilig na ramp ijzerertsmijn
Water Brazilië veilig na ramp ijzerertsmijn (Foto: ANP)

Scholen Los Angeles weer open na dreiging

De meer dan duizend scholen in Los Angeles die dinsdag dicht bleven vanwege een 'geloofwaardige' terreurdreiging, gaan woensdag weer open. Leerlingen krijgen dan, indien gewenst, psychologische hulp.

De dreiging die via e-mail binnenkwam is hoogstwaarschijnlijk een grap. Volgens burgemeester Erci Garcetti heeft onderzoek van de FBI uitgewezen dat het om een valse melding gaat.

De scholen zouden worden aangevallen met bommen en geweren. Daarop werd het zekere voor het onzekere genomen. "Ik denk dat het belangrijk is deze voorzorgsmaatregel te nemen in het licht van wat er onlangs is gebeurd", zei een politiewoordvoerder. Hij doelde op de schietpartij in San Bernardino, waar veertien mensen omkwamen.

Kritiek
De sluiting in het op een na grootste schooldistrict in de Verenigde Staten had gevolgen voor 640.000 leerlingen. Ongeveer 1500 gebouwen zijn geïnspecteerd.

Op een persconferentie in Los Angeles riepen de autoriteiten de bevolking op het besluit om de scholen te sluiten niet te bekritiseren als achteraf blijkt dat er niets aan de hand is. "Kritiek is makkelijk als je geen verantwoordelijkheid hebt voor de veiligheid van de leerlingen en staf."

Scholen Los Angeles weer open na dreiging
Scholen Los Angeles weer open na dreiging (Foto: ANP)

Dodental door tyfoon Filipijnen loopt op

Het dodental door de tyfoon Melor die de Filipijnen heeft getroffen, is woensdag opgelopen naar negen. Daarnaast worden vijf mensen vermist.

Melor kwam maandag aan land, op het eiland Samar, en maakte daar de eerste slachtoffers. Inmiddels heeft het natuurgeweld ook het centrale deel van de Filipijnen bereikt. De hoofdstad Manilla is lamgelegd. Het water staat er op sommige plekken tot borsthoogte en treinen zijn uitgevallen.

Vele bewoners brachten opeengepakt op daken van huizen de nacht door. Verschillende dorpen staan compleet onder water. In grote delen van de Filipijnen viel de stroom uit omdat elektriciteitskabels in het centrale deel van de eilandengroep knapten.

Evacuatie
Bijna 800.000 mensen zijn geëvacueerd naar veiliger gebieden. Naar verwachting zullen veel mensen in evacuatiecentra de komende kerstdagen doorbrengen.

De tyfoon is iets in kracht afgenomen, maar kan nog altijd windsnelheden halen van 130 kilometer per uur.

Dodental door tyfoon Filipijnen loopt op
Dodental door tyfoon Filipijnen loopt op (Foto: ANP)

Sydney getroffen door zeldzame tornado

Het Australische Sydney is woensdag verrast door een zeldzame tornado. De wervelwind met snelheden boven de 200 kilometer per uur en hagelstenen zo groot als tennisballen lieten een spoor van vernieling achter.

Door het noodweer vielen bomen om, gingen elektriciteitskabels kapot, vlogen daken van huizen en sloegen auto's om. Bij duizenden huishoudens viel de stroom uit. Voor zover bekend raakte niemand gewond.

Wel werden winkelende mensen geëvacueerd nadat een deel van een winkelcentrum instortte, meldt de Sydney Morning Herald. Verder bleef een aantal vliegtuigen aan de grond en moesten vluchten met Sydney als eindbestemming uitwijken naar andere steden. Lager gelegen gebieden, waaronder het Olympisch Park, moeten rekening houden met overstromingen.

Sydney getroffen door zeldzame tornado
Sydney getroffen door zeldzame tornado (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: saai en somber

Somber en saai is de enige omschrijving die ik kan geven voor het weer momenteel. Gisteren was het 's ochtends vroeg venijnig koud, maar dat trok in de loop van de dag wel weer redelijk bij. Ook vandaag belooft het een sombere grijze dag te worden.

De hele dag is er kans op een regenbui en de bewolking blijft als een dichte deken boven het land hangen. De wind komt uit het zuidwesten en is boven land vrij zwak tot krachtig boven het ijsselmeer en zee. De temperatuur ligt zo'n 8 graden te hoog voor de tijd van het jaar: het gemiddelde voor deze tijd is 6 graden, en geen 14 graden, wat de maximumtempertuur is in het zuidwesten. 

Bondage trok er gisteren speciaal voor mij op uit om een paar foto´s te maken van het sombere weer. 

Grauwe lucht in Assen (Foto: Bondage)

Grauwe lucht in Assen (Foto: Bondage)
Grauwe lucht in Assen (Foto's: Bondage)

Jouw foto bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wikiweetjes van vandaag:
* In 1944 begon het Ardennenoffensief: een V2-raket trof een bioscoop in Antwerpen waardoor 567 mensen om het leven kwamen. 

* In 2014 vond een aanslag plaats op een school in Peshawar. Bij deze aanslag, gepleegd door de Pakistaanse Taliban, kwamen 145 mensen (waarvan 132 kinderen) om het leven. 

* In 1773 vond de Boston Tea Party plaats. De party was een van de gebeurtenissen in de aanloop naar de Amerikaanse Revolutie. 

* In 1991 werd tijdens een algemene vergadering van de Verenigde Naties besloten dat het zionisme géén vorm van racisme is. 

Politie vindt tientallen gestolen fietsen

In een garagebox in Oss heeft de politie dinsdagavond 48 fietsen gevonden die vermoedelijk zijn gestolen. Twee mannen, een Bosschenaar (33) en een man uit Polen (25), zijn opgepakt, meldt de politie op Facebook.

Surveillerende agenten kregen argwaan toen ze een auto in de garagebox zagen staan die op naam staat van een veelpleger. Hij is onder meer veroordeeld voor fietsendiefstallen.

Ter plekke zagen de agenten twee mannen van wie er een 'druk aan het bellen' was, en de ander 'hevig aan het zweten'. De politie vertrouwde de zaak niet en doorzocht de garagebox. Daar was achter een opgehangen deken een grote hoeveelheid fietsen gestald. Trappers waren verwijderd, zodat ze naast elkaar pasten.

De politie probeert de rechtmatige eigenaren van de tweewielers te achterhalen. Op de Facebookpagina hebben zich al talloze mensen gemeld die zeggen dat ze recentelijk bestolen zijn en denken dat hun fiets erbij zit.

Politie vindt tientallen gestolen fietsen
Politie vindt tientallen gestolen fietsen (Foto: ANP)

De Breij eindigt op nummer 4 in Top 2000

Claudia de Breij heeft met het nummer Mag ik dan bij jou de vierde plek behaald in de Top 2000. Dat blijkt uit de top-10 die de NPO woensdagochtend alvast naar buiten heeft gebracht. De Breij stond vorig jaar nog met dit liedje op 19.

Later op woensdag verschijnt de rest van de lijst, die vanaf eerste kerstdag te horen is op NPO Radio 2. Marco Borsato licht de Top 2000 van dit jaar op de zender toe rond 17.30 uur bij het programma Wout2day.

De eerste drie nummers van de Top 2000 waren al bekend, met een verrassende nummer 1: Imagine van John Lennon. Het nummer was de laatste tijd veel te horen, nadat een onbekende man de dag na de aanslagen het speelde op een piano bij de Parijse concertzaal Bataclan.

Queen
Op nummer 2 volgt Bohemian Rhapsody van Queen en Hotel California van The Eagles staat op 3. Op nummer 5 eindigde Stairway To Heaven van Led Zeppelin, op 6 Piano Man van Billy Joel en op 7 Boudewijn de Groot met Avond. De achtste plek is voor Child In Time van Deep Purple, op 9 staat Wish You Were Here van Pink Floyd en Fix You van Coldplay sluit de top-10.

NPO Radio 2 draait tussen kerst en oud & nieuw ieder jaar de 2000 populairste platen aller tijden, gekozen door de luisteraars.

Woensdagavond vindt in de Heineken Music Hall het concert Helden van de Top 2000 plaats. Hierbij zingen onder anderen Marco Borsato, Jett Rebel, VanVelzen, Claudia de Breij, Frank Boeijen en DI-RECT nummers van hun eigen muzikale helden uit de lijst.

De Breij eindigt op nummer vier in Top 2000
De Breij eindigt op nummer vier in Top 2000 (Foto: BuzzE)

Bayonetta en Corrin naar Super Smash Bros.

Op een schappelijk tijdstip voor de werkende medemens was er de laatste Nintendo Direct over Super Smash Bros.. Hierin zijn Corrin uit Fire Emblem Fates en de bitchy heks Bayonetta als nieuwe vechters aangekondigd.

Corrin kan gekozen worden als man of vrouw. Hij veranderd af en toe in een draak-achtige met zijn speciale moves. De DLC kost 4,99 euro per platform, maar als bundelprijs ben je maar 5,99 euro kwijt. Je krijgt er nog twee achtergrondnummers bij de koop. Corrin is in februari beschikbaar. De amiibo komt later.

Bayonetta heeft meerdere kostuums, waaronder het pakje uit het eerste en tweede deel, maar ook een pakje geïnspireerd op Jeanne. Ze vecht natuurlijk met haar demonen en haar wapens in hanen en aan de hielen. Ze werkt graag met combo's en iedereen die wel eens een game van haar gespeeld heeft ziet haar stijl terug in Smash. De Umbra Clock Tower is een bijgevoegde nieuwe arena. Bayonetta is vanaf februari te koop voor 5,99 euro per platform of 6,99 euro als bundel. Ook zij krijgt een amiibo.

Er was meer nieuws: Cloud en een gedeelte van de Mii-kostuums zijn vanaf nu beschikbaar als DLC. Cloud kost per platform 5,99 euro, maar mocht je hem voor 3DS en Wii U willen hebben dan is er bundelprijs van 6,99 euro. Dan krijge je er een nieuwe arena bij, Midgar. Hier kun je Materia verzamelen om Eidolons op te roepen die vooral de arena toetakelen. Odin snijdt bijvoorbeeld de stage doormidden. Cloud werkt met een Limit Break-meter, waarmee hij sterker en sneller wordt en betere vaardigheden krijgt als die meter eenmaal vol is. En ja, hij krijgt ook een Amiibo.

De kostuums voor je Mii's gaan weg voor 79 eurocent per platform of 1,10 euro als bundel. Je kunt gaan vechten als Geno of een Chocobo-hoed op doen. Later komen er nog pakjes gebaseerd op Sonic en andere franchises.

Faber na debacle: "We stonden kinderlijk te verdedigen"

De nederlaag van NEC op bezoek bij Topklasser HHC uit Hardenberg mag een afgang worden genoemd. Trainer Ernest Faber was na afloop zwaar ontevreden over NEC.

"Gezien onze kwaliteiten zijn wij beter en moet je gewoon winnen", vertelde een teleurgestelde Faber na aflop tegenover Omroep Gelderland. "Wat dat betreft hebben wij niet thuis gegeven vandaag. En miste ik in alle opzichten de ambities van de spelers", zei hij na de beschamende 2-0 nederlaag in Hardenberg.

HHC begon steeds meer te geloven in een goed resultaat, terwijl NEC erg matig voor de dag kwam tegen de Topklasser. "Een slappe eerste helft en je mist de overtuiging in de tweede helft. Dan ga je met 2-0 de bietenbrug op. En dan staan we natuurlijk kinderlijk te verdedigen bij die twee doelpunten", aldus Faber.

Waar het feest is in Hardenberg, is het in Nijmegen nu vooral tijd voor bezinning. "Iedereen kan in de bus nadenken over wat hij heeft gepresteerd vandaag. En dan mogen ze morgen netjes komen vertellen hoe ze het de komende tijd in gaan vullen. Ik hoop dat dat mij en de club bevalt", zei de oefenmeester tot slot.

Faber na debacle: "We stonden kinderlijk te verdedigen" (Pro Shots / Joep Leenen)
Faber na debacle: "We stonden kinderlijk te verdedigen" (Pro Shots / Joep Leenen)

De Haan pissig na bekernederlaag

sc Heerenveen ligt door een 3-1 nederlaag bij Roda JC uit het bekertoernooi. Trainer Foppe de Haan (72) baalde na afloop als een stekker van het resultaat.

Na afloop foeterde de geroutineerde oefenmeester er op los. "Ik zag geen overtuiging, het was slap. Daar kan ik gallisch van worden", aldus De Haan, geciteerd door de Telegraaf. Vooral de eerste helft van de Friezen was bijzonder matig te noemen. Tot ergernis bij De Haan.

"We waren niet attent, daar kan ik pissig over worden", vervolgde de oefenmeester, die in de rust ingreep. "In de rust heb ik wel even mijn zegje gedaan, maar na de wedstrijd heb ik niets meer gezegd. Ik ben geen zeurpiet, dat begint morgen wel weer", vervolgde de trainer.

De Friezen nemen het zaterdag in eigen huis op tegen ADO Den Haag voor de competitie. "We gaan morgen eens rustig bekijken of dit optreden nog gevolgen krijgt", besloot De Haan op een vraag of er wat gaat veranderen aan de opstelling voor aanstaande zaterdagavond.

De Haan pissig na bekernederlaag (Pro Shots / Peter van Ninhuys)
De Haan pissig na bekernederlaag (Pro Shots / Peter van Ninhuys)

Brazilianen eisen vertrek voetbalbazen

Sporters en andere beroemdheden in Brazilië eisen het vertrek van de top van de voetbalbond in het land. In een open brief vragen 127 ondertekenaars de autoriteiten bovendien onderzoek te doen naar corruptie in het Braziliaanse voetbal.

"We willen dat Marco Polo del Nero definitief vertrekt, net als zijn kompanen", zeggen de ondertekenaars over de voorzitter van de bond (CBF). Die is met verlof, want hij wil zich goed voorbereiden op een juridische strijd met de FBI. Die verdenkt hem van corruptie. "Na zijn vertrek moeten er democratische verkiezingen komen bij de CBF."

Onder anderen voetbalgrootheden Pelé, Zico en Tostão ondertekenden de brief.

Brazilianen eisen vertrek voetbalbazen
Brazilianen eisen vertrek voetbalbazen (Foto: ANP)

Inter ook trefzeker in de beker

Internazionale heeft dinsdag opnieuw met overmacht gewonnen, ditmaal in de strijd om de Italiaanse beker. Na de competitiezege op Udinese (4-0) werd Cagliari met 3-0 opgerold door de koploper in Italië. Rodrigo Palacio, Marcelo Brozovic en Ivan Perisic maakten de doelpunten voor Inter.

In het enige andere Italiaanse bekerduel van dinsdag was er wel een verrassing. Genoa, een laagvlieger op het hoogste niveau, werd verslagen door Alessandria. De ploeg die uitkomt op het derde niveau in Italië won met 1-2 in de verlenging.

Inter ook trefzeker in de beker
Inter ook trefzeker in de beker (Foto: ANP)

Werder, Bayern en Bayer bekeren verder

Werder Bremen, Bayern München en Bayer Leverkusen hebben zich dinsdagavond geplaatst voor de kwartfinales van het Duitse bekertoernooi. Met name de zege van Werder op Borussia Mönchengladbach was enigszins verrassend: in eigen huis werd de subtopper in de Bundesliga op een koude douche getrakteerd: 4-3.

Gladbach kwam nog op voorsprong, maar in de tweede helft was het Werder Bremen dat zich de dominante ploeg toonde. Vier goals in nog geen halfuur tijd waren er te veel voor de ploeg van André Schubert. In blessuretijd werd het dankzij Branimir Hrgota nog even spannend, maar Werder won.

Leverkusen kwam eveneens op achterstand tegen het nietige SpVgg Unterhaching, afkomstig uit de derde divisie. Javier Hernández stelde echter orde op zaken voor rust, na rust nam Leverkusen afstand: 3-1.

Door een fenomenale uithaal van de middenvelder Xabi Alonso heeft Bayern München zich dinsdagavond geplaatst voor de kwartfinale van het Duitse bekertoernooi. De Spaanse routinier schoot van heel ver in de linkerbovenhoek raak tegen SV Darmstad 98 en dat was voldoende voor de zege in eigen stadion (1-0).

Arjen Robben zat wederom niet bij de wedstrijdselectie van trainer Pep Guardiola. De Nederlandse international liep op 24 november tegen Olympiakos in de vijfde speelronde van de Champions League een spierblessure op, die hem nog altijd uit het veld houdt.

Werder en Bayer bekeren verder
Werder en Bayer bekeren verder (Foto: ANP)

Hartkwaal houdt wielrenner Rogers aan de kant

Wielrenner Michael Rogers moet zijn seizoensstart noodgedwongen uitstellen. Een hartkwaal, waarvan bekend was dat Rogers die had, is verergerd. Tot precies duidelijk is hoe erg dat is, blijft de Australische wielrenner van de Tinkoff-Saxoploeg het rustiger aan doen, aldus het team dinsdag.

De Australiër maakte zich op voor zijn laatste seizoen in het profpeloton en zou onder meer het Australisch kampioenschap en de Tour Down Under rijden. Een hartscan wees echter uit dat een aortaklep, waarvan bekend was dat die niet perfect sloot, minder goed was gaan functioneren. "Ik baal ervan dat ik niet mee kan doen in de Tour Down Under, want daar boekte ik in 2002 mijn eerste etappe- en eindzege", zei Rogers.

De 35-jarige wielrenner is drievoudig wereldkampioen tijdrijden, won een etappe in de Tour de France van 2014 en bracht in dat jaar ook twee ritten in de Ronde van Italië op zijn naam.

Hartkwaal houdt wielrenner Rogers aan de kant
Hartkwaal houdt wielrenner Rogers aan de kant (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
review
We Were Here Expeditions: The Friendship
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1058
preview
Super Mario Bros. Wonder
special
Random Pics van de Dag #1057
special
Random Pics van de Dag #1056
©FOK.nl e.a.