Relschoppers kwamen uit Geldermalsen

Het overgrote deel van de relschoppers die woensdagavond in Geldermalsen voor ongeregeldheden zorgden, komt uit Geldermalsen zelf. De veertien verdachten die al zijn opgepakt zijn eveneens inwoners van de Gelderse gemeente. Dat zei districtschef Lute Nieuwerth donderdag tijdens een persconferentie. Hij sprak berichten op sociale media tegen als zouden de relschoppers van buiten de gemeente komen.

Nieuwerth zei dat de avond rustig begon. Een demonstratieve optocht verliep zonder problemen. "Om acht uur sloeg de sfeer totaal om. Zo'n zeventig tot tachtig mensen maakten zich los van de overige demonstranten en gingen direct groepsgewijs in de aanval", aldus de districtschef.

Hij zei geschokt te zijn door de aanval. "Maar ik ben trots op de politiemensen en beveiligers die de linie rond het gemeentehuis wisten te behouden". Drie van zijn collega's voelden zich zo in het nauw gedreven dat ze het dienstwapen trokken. Twee van hen vuurden in de lucht als waarschuwing.

Aan de deur
Nieuwert riep op tot het beschikbaar stellen van videomateriaal om relschoppers te kunnen identificeren. Ook richtte hij zich tot de verdachten om zichzelf te melden bij de politie. "Anders komen we bij je aan de deur", zei hij.

De noodgedwongen ontruiming van de raadszaal is goed verlopen, aldus de politiechef. In enkele minuten waren raadsleden, insprekers en pers voor hun veiligheid naar het politiebureau afgevoerd.

Relschoppers kwamen uit Geldermalsen
Relschoppers kwamen uit Geldermalsen (Foto: ANP)