KNVB beker: uitslag Feyenoord - Willem II

Feyenoord heeft zich donderdag naar de kwartfinales van het bekertoernooi geknokt. De ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst stond in de eigen Kuip tegen Willem II lang achter, maar Tonny Vilhena sleepte er een verlenging uit voor de thuisclub. Daarin zorgde Dirk Kuijt in de 119e minuut uit een strafschop voor de beslissing.

Feyenoord bezorgde zichzelf overwerk door een belabberde start. De ploeg van Van Bronckhorst nam de voorlaatste wedstrijd van dit kalenderjaar ogenschijnlijk veel te licht op en speelde voor rust slap en ongeïnspireerd. De thuisploeg kwam na 25 minuten op achterstand door geklungel van Marko Vejinovic. De spelmaker, terug in de basis nadat hij zondag was gepasseerd tegen FC Groningen, speelde de bal te kort terug op centrumverdediger Sven van Beek. Die liet zich vervolgens wel heel makkelijk uitspelen door Lucas Andersen, waarna de huurling van Ajax met een schot in de lange hoek doelman Kenneth Vermeer passeerde: 0-1.

De manier waarop dat doelpunt tot stand kwam, was tekenend voor de manier waarop Feyenoord voor rust acteerde. De Rotterdamse ploeg dacht het klusje op halve kracht ook wel te kunnen klaren. Feyenoord wist het vuurtje in de tweede helft wel aan te wakkeren. De thuisploeg drong steeds meer aan en kreeg steeds betere kansen. Eljero Elia dacht voor de gelijkmaker te zorgen, maar zijn doelpunt werd afgekeurd vanwege buitenspel.

Verloren zoon

Met 'verloren zoon' Lex Immers als invaller probeerde Feyenoord in de slotfase uitschakeling te voorkomen. De Hagenaar was binnen een minuut gevaarlijk met een kopbal en even later met een omhaal, die net naast vloog. Aan de andere kant miste invaller Richairo Zivkovic twee enorme kansen om de wedstrijd te beslissen. Eerst treuzelde hij te lang, daarna schoot de spits de bal naast toen hij alleen op Vermeer af ging. Dat bleken dure missers, want in de 88e minuut kwam het aandringende Feyenoord langszij via Vilhena (1-1).

In de verlenging ontbrak het beide ploegen aan kracht om door te drukken. Een strafschoppenserie leek noodzakelijk, tot Dries Wuytens in het zestienmetergebied even aan de arm van Michiel Kramer trok. Scheidsrechter Ed Janssen stuurde de Tilburgse verdediger met zijn tweede gele kaart van het veld en legde de bal op de stip. Kuijt zorgde vanaf 11 meter voor grote opluchting in De Kuip.

Feyenoord in verlenging langs Willem II
Feyenoord in verlenging langs Willem II (Foto: ANP)