CD: Baroness - Purple

dekatophetspek

Toen de band Baroness in 2012 tijdens hun tournee door het Verenigd Koninkrijk betrokken was bij een zwaar ongeluk met hun tourbus hadden nog maar weinigen de hoop dat we ooit nog nieuw werk van de Amerikanen zouden gaan horen. Dik drie jaar na de ramptocht zijn de mannen evenwel op volle kracht terug met hun nieuwe plaat Purple, die vanaf 18 december bij de betere platenwinkels te koop zal zijn.

Baroness - Purple
Baroness - Purple

Op 15 augustus 2012 was de band in de buurt van de Engelse plaats Bath toen de bus tijdens slecht weer van een viaduct schoot. Bij het ongeluk vielen in totaal negen gewonden. Zo brak frontman John Baizley zijn linkerarm en linkerbeen en liepen zowel Allen Blickle als Matt Maggioni een aantal gemene botbreuken op. Begin 2013 maakte de band bekend dat zowel drummer Blickle als bassist Maggioni de band hadden verlaten en hun plaatsen waren overgenomen door respectievelijk Sebastian Thomson (Trans Am) en Nick Jost. Er volgde een tour door Europa waarbij ook 013 in Tilburg aangedaan werd en het was duidelijk dat de mannen de smaak van het musiceren weer te pakken hadden.

In de zomer van 2015 doken zanger en gitarist John Baizley, gitarist Peter Adams, bassist en toetsenist Nick Jost en drummer Sebastian Thomson samen met topproducer Dave Fridmann (Flaming Lips, Sleater-Kinney) de studio in om aldaar te gaan werken aan hun nieuwe plaat. In augustus van dit jaar bezocht de band opnieuw het Europese vasteland en was te zien op onder meer Pukkelpop, Dynamo en het Reading Festival. Bij dat laatstgenoemde optreden konden fans van de band voor het eerst kennismaken met het gloednieuwe nummer 'Chlorine & Wine', een track die we ook aantreffen op het spiksplinternieuwe album Purple.

 Baroness (Foto:  Jimmy Hubbard)
Baroness (Foto: Jimmy Hubbard)

Op Purple doet Baroness weer waar ze het beste in zijn en dat is het maken van zwaar groovende progressieve stonerrock van de allerhoogste plank. Het album gaat dan ook verder op het muzikale pad dat al werd ingeslagen op het eveneens veelzijdige album Yellow & Green. Zo klinkt Baroness bombastischer dan ooit tevoren bij het nummer 'Kerosene' en bevat een track zoals 'Shock Me' een verdomd catchy melodielijn die na enkele keren beluisteren meteen in je hoofd blijft hangen. Zo zou het ons ook helemaal niks verbazen dat de mannen van Baroness zelf ook de nodige albums van bands zoals Reo Speedwagon, Boston en Styx in de platenkast hebben staan.

 

Na Red Album (2007), Blue Record (2009) en Yellow & Green (2012) heeft Baroness met Purple een nieuw welklinkend hoofdstuk aan haar al zo veelkleurige discografie toegevoegd. Ben je dus wel een liefhebber van de hierboven genoemde bands, dan kunnen we je zeker aanraden om deze fraaie plaat, die uitgebracht is op Abraxan Hymns, het eveneens gloednieuwe label van de band uit Georgia, een goede luisterbeurt te geven. Hier op de muziekredactie van FOK! zal de schijf in elk geval voorlopig de speler niet meer verlaten!