Republikeins debat; kan Trump opmars Carson stuiten?

De peilingen in Iowa voerde hij al aan, maar Ben Carson is nu Donald Trump ook gepasseerd in een landelijke peiling voor de Republikeinse presidentsnominatie. Woensdagavond (lokale tijd) gaan Carson, Trump en acht andere kandidaten opnieuw in debat. De vorige debatten verbraken Amerikaanse kijkcijferrecords en bleven niet zonder gevolgen.

De Republikeinse kandidaten voeren woensdag in Colorado hun derde tv-debat. CNBC is de organisator die het debat uitzendt. In de namiddag is er een debat tussen vier kandidaten die nauwelijks scoren in de peilingen, vanaf 18.00 uur (lokale tijd) komt de top-10 in actie. Die opzet lijkt veel op de vorige debatten op 6 augustus (FOX News) en 16 september (CNN).

Boost
Carly Fiorina won op 6 augustus in het kleine debat. De oud-topvrouw van Hewlett-Packard mocht op 16 september bij de 'grote jongens' meedoen en maakte opnieuw een sterke indruk. Haar populariteit steeg flink in de peilingen, maar is de laatste weken ook weer weggezakt. De vraag is of het derde debat haar kandidatuur opnieuw een boost kan geven. Scott Walker zakte na teleurstellende debatoptredens ver weg in de peilingen en stapte uit de strijd; oud-gouverneur Rick Perry ging hem al voor.

Maar de ogen zijn woensdag natuurlijk vooral gericht op de steenrijke zakenmagnaat Donald Trump en oud-neurochirurg Ben Carson. Trump was lange tijd oppermachtig in de peilingen, maar Carson komt steeds dichterbij. De conservatieve Carson heeft een ruime voorsprong op Trump in de staat Iowa; een staat die vroeg stemt. In andere staten ligt Trump nog wel ruim voor op Carson. Dat was nationaal gezien ook het geval, maar uit een peiling van CBS bleek dinsdag dat Carson (26 procent) een voorsprong heeft op Trump (22 procent).

Deelnemers
De tien deelnemers aan het derde Republikeinse debat.

Establishment
Carson en Trump maakten beiden carrière buiten de politiek en behoren dus niet tot het establishment. Dat geldt wel voor kopstukken als de oerconservatieve Ted Cruz, de jongeling Marco Rubio en Jeb Bush; de broer van. In de peilingen weten Cruz en Rubio soms de dubbele cijfers te halen, maar Bush scoort steeds vaker onder de 10 procent. De campagne van Bush verloopt niet zoals gepland, bleek deze week uit een uitgelekte memo. Bush heeft zijn campagne moeten herijken, heeft salarissen van medewerkers verlaagd en zelfs zijn broer, oud-president George W. Bush, wordt inmiddels in de campagne ingezet.

In de vorige tv-debatten wist Jeb Bush niet te overtuigen, hoewel hij wel pogingen deed om Donald Trump aan te vallen. De vraag is of Bush woensdagavond beter uit de verf komt, of dat hem hetzelfde lot wacht als die andere kandidaat die vooraf als favoriet gold; Scott Walker. Marco Rubio deed het in de vorige tv-debatten vrij goed, scoort voortdurend hoger dan Bush in de peilingen en staat achter Trump en Carson op de derde plaats.

Boost
Andere kandidaten die woensdagavond op het hoofdpodium staan zijn conservatief Mike Huckabee, libertariër Rand Paul en de gematigde John Kasich en Chris Christie. Ze bekleden, achter Fiorina (#6), de plekken 7 tot en met 10 in de peilingen met scores tussen de 2 en 4 procent. Ze hebben één ding gemeen: alleen een ijzersterke performance zou hun campagne nog een boost kunnen geven. Voor de vier kandidaten in het kleine debat zijn deze verkiezingen eigenlijk al een verloren race. Lindsey Graham, Rick Santorum, Bobby Jindal en George Pataki hebben nauwelijks steun in de peilingen.

Ben Carson
Ben Carson heeft in de landelijke peiling een lichte voorsprong genomen op Donald Trump.