Jagers met dood bedreigd om afschieten katten

Bij de Koninklijke Jagersvereniging zijn zo'n dertig doodsbedreigingen binnengekomen na een tv-uitzending vorige week over verwilderde huiskatten. Dit heeft directeur Laurens Hoedemaker van de vereniging woensdag gezegd op Radio Gelderland.

'Mensen zeggen 'ik kom langs en ik schiet je dood'. De woordvoerder die op televisie was te zien was, is telefonisch bedreigd. Het is wel even spannend. We letten extra op onze privacy. Ik vind het vooral voor mijn mensen heel vervelend dat ze zo bedreigd worden. Ik vind het echt niet kunnen dat mensen zo bedreigd worden'.

De naar schatting 600.000 à 700.000 verwilderde katten in Nederland brengen grote schade toe aan de natuur. Zo doden ze volgens de vereniging elk jaar naar schatting 20 miljoen dieren zoals weidevogels, vleermuizen en eekhoorns. Volgens de Jagersvereniging horen de katten niet thuis in de Nederlandse natuur. Als vangen niet mogelijk is, is afschieten volgens de vereniging een diervriendelijke methode om de dieren uit de natuur te verwijderen.

'Je moet de rug recht houden. We doen geen verkeerde dingen. We doen heel netjes, heel zorgvuldig, heel verantwoord ons best. Dat moeten we laten zien en dat blijven we laten zien. Dus ik laat me daar niet door afschrikken.'

Hoedemaker heeft contact gehad met inlichtingendienst AIVD en gaat aangifte doen bij de politie.

Doodsbedreigingen aan jagers om zwerfkatten
Doodsbedreigingen aan jagers om zwerfkatten (Foto: ANP)