Belgen bouwen waterkering voor Spakenburg

Redactie

Spakenburg aan het Eemmeer krijgt de langste flexibele waterkering ter wereld. De zelfsluitende, opblaasbare wand is bedacht door het Belgische bedrijf Aggéres uit Hoboken (bij Antwerpen), dat de kering ook gaat bouwen. De 360 meter lange waterkering moet in het voorjaar van 2017 klaar zijn, aldus een woordvoerder van het Belgische bedrijf.

Spakenburg heeft een historisch centrum. De nieuwe keermuur mocht geen afbreuk doen aan het beschermde zicht op de haven. Dat stadsgezicht trekt namelijk veel toeristen uit de hele wereld. Maar de muur langs de haven moest wel omhoog om het centrum te beschermen tegen extreem hoge waterstanden.

De Belgische keermuur ligt in een bassin op de bestaande kade. Bij hoogwater loopt dit bassin vol. Het water duwt de keermuur omhoog in een vergrendeling, tot een maximale hoogte van tachtig centimeter boven de gewone kademuur. De opvouwbare muur staat heel snel overeind. Dat is ook nodig omdat Spakenburg bij een flinke storm maar een paar uur de tijd heeft om overstromingen te voorkomen.

Belgen bouwen waterkering voor Spakenburg
Belgen bouwen waterkering voor Spakenburg (Foto: ANP)