Regering Sint Maarten treedt af

Op Sint Maarten heeft woensdagmiddag (lokale tijd) de regering van Marcel Gumbs haar ontslag ingediend. Dit is vier weken nadat het parlement op het eiland een motie van geen vertrouwen tegen de regering had aangenomen.

Daarmee is een einde gekomen aan een onduidelijke politieke periode. Nadat de motie was aangenomen, diende zich een nieuwe coalitie aan, maar stelde de regering-Gumbs dat het parlement moest worden ontbonden en nieuwe verkiezingen moesten worden uitgeschreven.

Gouverneur Eugene Holiday heeft de afgelopen vier weken onder meer advies gevraagd aan enkele rechters om uit de politieke impasse te komen. Vorige week benoemde hij de leider van de partij National Alliance, William Marlin, al tot formateur van een nieuwe regering. Diens belangrijkste taak is verkiezingen op 9 februari volgend jaar te organiseren.

In september 2014 werden de laatste parlementsverkiezingen gehouden op het eiland. Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties liet daarna weten zich ernstige zorgen te maken over de politieke integriteit van de bestuurders van het eiland.

Regering Sint Maarten treedt af
Regering Sint Maarten treedt af (Foto: ANP)