FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 20 september 2015

'Concert U2 afgelast door man met wapen'

Het concert dat U2 zondagavond zou geven in Stockholm, is afgelast. De Ierse band zou in de Globe Arena optreden, maar naar verluidt werd het publiek geëvacueerd nadat er 'dreiging van een man met wapen' zou zijn geweest.

Volgens de Zweedse krant Expressen zou de politie op zoek zijn naar een man die met een pistool in zijn hand een andere persoon bedreigde. Zowel binnen als buiten waren fans nogal verward omdat ze niet precies wisten wat er aan de hand was. Ook op Twitter was er consternatie van bezorgde fans.

Bono en co toeren door Europa in het kader van hun iNNOCENCE + eXPERIENCE Tour 2015. Vorige week trad U2 nog vier keer op in Nederland.

'Concert U2 afgelast door man met wapen'
'Concert U2 afgelast door man met wapen' (Foto: BuzzE)

Van Gerwen slaat toe in Oostenrijk

Michael van Gerwen heeft de European Darts Matchplay op zijn naam geschreven, het achtste toernooi van de Euro Tour. Mighty Mike versloeg in de finale Dave Chisnall met 6-4. In het Oostenrijkse Innsbruck boekte Van Gerwen zijn vijfde zege op de Euro Tour dit jaar.

In de finale had Van Gerwen een gemiddelde van 99,6 met een checkoutpercenage van 40%. Chisnall zowel een lager gemiddelde (95,9) als een lager checkoutpercentage (28%) van de Brabander. Van Gerwen verloor vorige week nog de finale van de European Darts Trophy van Michael Smith, nu boekt hij zijn eerste toernooizege sinds de World Matchplay in juli. 

Eerder op de avond was Van Gerwen al te sterk voor Rowby-John Rodriguez (6-3) en Robert Thornton (6-1). Zondagmiddag in de achtste finales won Van Gerwen ook met 6-1 van Raymond van Barneveld. Ook Vincent van der Voort had een goed weekend in Oostenrijk. Hij haalde de kwartfinale, waarin hij met 6-3 verloor van Thornton met 6-3. 

Volgende week komen de darters weer in actie. De spelers reizen af naar Barnsley voor Player Championship 15 en 16. De laatste toernooien die meetellen in de kwalificatie voor de World Grand Prix. 

Uitslagen Europen Darts Matchplay - vanaf achtste finale 

Ronde Darter Darter Uitslag
Achtste finale Peter Wright Benito Van De Pas 6-3
Achtste finale Dave Chisnall Terry Jenkins 6-5
Achtste finale Justin Pipe Kim Huybrechts 4-6
Achtste finale Alan Norris David Pallett 5-6
Achtste finale Ian White Vincent van der Voort 5-6
Achtste finale Brendan Dolan Robert Thornton 4-6
Achtste finale Mervyn King Rowby-John Rodriguez 4-6
Achtste finale Michael van Gerwen Raymond van Barneveld 6-1
Kwartfinale Peter Wright Dave Chisnall 3-6
Kwartfinale Kim Huybrechts David Pallett 5-6
Kwartfinale Vincent van der Voort Robert Thornton 3-6
Kwartfinale Rowby-John Rodriguez Michael van Gerwen 3-6
Halve finale Dave Chisnall David Pallett 6-3 
Halve finale Robert Thornton Michael van Gerwen 1-6 
Finale Dave Chisnall Michael van Gerwen 4-6 

Barcelona na rust op volle toeren

Barcelona heeft zondag de vierde zege op rij geboekt in de Spaanse competitie. De titelverdediger versloeg voor eigen publiek laagvlieger Levante UD met 4-1. Bij de rust was de stand nog 0-0. In de tweede helft zorgden Marc Bartra, Neymar en Lionel Messi (strafschop) tussen de vijftigste en 61e minuut alsnog voor een ruime voorsprong (3-0).

Messi miste een kwartier voor tijd zijn tweede strafschop. De stand was toen al 3-1 door een doelpunt van Víctor. In de slotminuut maakte Messi alsnog zijn tweede treffer: 4-1. Voor de Argentijnse sterspeler was het zijn zeventiende flater van elf meter in een reeks van 81 strafschoppen in alle competities. Van zijn laatste drie strafschoppen in de Spaanse competitie miste Messi twee keer.

De Braziliaanse rechtsback Dani Alves maakte na een maand afwezigheid door een liesblessure zijn rentree bij Barcelona.

Barcelona na rust op volle toeren
Barcelona na rust op volle toeren (Foto: ANP)

Spanje wint EK basketbal

Spanje heeft zondagavond de finale van het EK basketbal met overtuiging gewonnen. De Spanjaarden versloegen Litouwen met groot verschil: 80-63.

Uitblinker bij de Spanjaarden was Pau Gasol. De 2 meter 15 lange basketballer scoorde het hele toernooi al aan de lopende band en wierp ook in de finale 25 punten bij elkaar. Rudy Fernandez en Sergio Llull scoorden respectievelijk elf en twaalf punten en stonden daarmee in de schaduw van Gasol.

Frankrijk moest in eigen land genoeten nemen met het brons. In de troostfinale hadden de Franse mannen niet al te veel moeite om Servië van het lijf te houden. Door met name in de derde periode een flinke voorsprong te nemen, bepaalden de Fransen de eindstand op 81-68.

Spanje wint EK basketbal
Spanje wint EK basketbal (Foto: ANP)

Van Persie trefzeker als invaller

Robin van Persie heeft zondagavond als invaller Fenerbahçe aan de overwinning geholpen. De Nederlandse aanvaller kwam in de 77e minuut van de thuiswedstrijd tegen Bursaspor in het veld voor de Serviër Lazar Markovic. Twee minuten later bracht Van Persie de winnende treffer op zijn naam: 2-1.

Met de benauwde zege profiteerde Fenerbahçe van de nederlaag van medekoploper Trabzonspor zaterdag thuis tegen Galatasaray (0-1). De ploeg van Van Persie staat nu drie punten los van de nummer twee. Besiktas kan maandagavond op één punt komen van de lijstaanvoerder met een zege in de uitwedstrijd tegen Genclerbirligi.

Galatasaray haalde met het nodige geluk de overwinning binnen. Stéphane M'Bia zorgde vlak voor tijd met een onfortuinlijk eigen doelpunt voor de zege van de landskampioen. 'Gala' staat na vijf wedstrijden op acht punten, goed voor plek acht op de ranglijst. Wesley Sneijder speelde de hele wedstrijd bij Galatasaray. Datzelfde gold voor Douglas bij Trabzonspor.

Van Persie trefzeker als invaller
Van Persie trefzeker als invaller (Foto: ANP)

BMC prolongeert wereldtitel, zilver Terpstra

Wielerploeg BMC heeft de titel op het onderdeel ploegentijdrit zondag geprolongeerd op het WK wielrennen in Richmond. Het zestal van de Amerikaanse ploeg klokte op het 38,8 kilometer lange parcours een tijd van 42.07,97 en was daarmee 12 seconden sneller dan het Etixx-QuickStep van de Nederlandse wielrenner Niki Terpstra.

BMC en Etixx hielden het lang spannend tijdens de race. BMC pakte een voorsprong, maar kon die niet uitbreiden in het tweede deel van de race. Toch waren Rohan Dennis, Stefan Küng, Taylor Phinney, Silvan Dillier, Daniel Oss en Manuel Quinziato op de streep duidelijk te sterk voor de Belgische ploeg. Daarmee staat het onderling 2-2 wat betreft de titels in de ploegentijdrit. Etixx won in 2012 en 2013, BMC won daarna tweemaal.

"Het is lastig te begrijpen, ik ben sprakeloos. Dit is een belangrijk doel voor ons als team", zei Taylor Phinney van BMC. "Rohan Dennis was de motor. Hij was als een anker binnen de ploeg, maar dan één die je voortsleept."

Materiaalpech

Het Spaanse Movistar legde beslag op de derde plaats. De Duits-Nederlandse ploeg Giant-Alpecin werd, mede dankzij het beulswerk van Tom Dumoulin, vijfde.

LottoNL-Jumbo reed naar een knappe zesde plaats. De ploeg had zich tot doel gesteld op in de top-8 te rijden en slaagde daar ruimschoots in. Dat lag bepaald niet voor de hand na een vroege tegenslag. Jos van Emden kreeg na ongeveer tien kilometer materiaalpech en moest zijn teamgenoten laten gaan. Het vijftal - Robert Gesink, Wilco Kelderman, Tom Leezer, Maarten Tjallingii en de Belg Sep Vanmarcke - weerde zich echter krachtig en bleef snelle tijden klokken op de tussenpunten. Tegen de echte topploegen kwamen de renners van de Nederlandse equipe tekort, maar de prestatie is een fikse verbetering ten opzichte van vorig jaar. Toen werd de formatie veertiende.

Jens Mouris greep net naast de medailles: hij werd vierde met Orica-GreenEdge. Lars Boom werd met Astana achtste, Sebastian Langeveld en Dylan van Baarle reden met Team Cannondale-Garmin naar de twaalfde plaats. Stef Clement viel al vroeg uit, doordat hij in een put reed en niet verder kon. Zijn ploeg IAM Cycling werd dertiende.

BMC prolongeert titel, zilver Terpstra
BMC prolongeert titel, zilver Terpstra (Foto: ANP)

'Overgelopen sergeant van Turkse afkomst'

De sergeant van de Koninklijke Luchtmacht die zich onlangs aansloot bij terreurorganisatie IS, is een 26-jarige man van Turkse afkomst. Volgens RTL had hij toegang tot systeeminformatie van Apache gevechtshelikopters. Het ministerie van Defensie zou, direct nadat bekend werd dat de militair was overgelopen, de systeeminformatie hebben versleuteld zodat de sergeant niet meer bij de gegevens kon komen.

Eerder had RTL al gemeld dat het zou gaan om een man die werkzaam was op de vliegbasis Gilze-Rijen.

Het ministerie reageert niet zolang het onderzoek loopt, zei zondagavond een woordvoerder.

Premier Mark Rutte noemde het overlopen van de militair begin september "verschrikkelijk ernstig". Hij noemde het ongelooflijk wrang. "In de regio zijn Nederlandse militairen op dit moment in gevecht voor onze vrijheid en deze militair is overgelopen naar de andere kant."

'Overgelopen sergeant van Turkse afkomst'
'Overgelopen sergeant van Turkse afkomst' (Foto: ANP)

Sinterklaas, blijft u voortaan maar weg.

Sinterklaas, doe hem in de ban. Onze diepgewortelde vaderlandse traditie is de laatste paar jaar, sinds het losbarsten van de hele ‘Zwarte Pieten’-discussie, eigenlijk geen echt ‘feest’ meer te noemen. Het wordt sindsdien ieder jaar maar weer gebruikt als podium voor een strijd waar maar geen winnaar uit lijkt te komen. De zeer geliefde goedheilig man komt steevast getrouw met zijn witte schimmel en zwarte knechten langs om presentjes en snoepgoed langs te brengen bij de kindertjes die niet stout zijn geweest, maar zijn zwarte hulpjes lijken de laatste tijd belangrijker te zijn geworden dan Sint-Nicolaas zelf. Waarom gaan we er eigenlijk nog mee door? Is het niet eens tijd om gedag te zeggen tegen Sinterklaas, zodat hij eindelijk kan genieten van zijn welverdiende pensioen in Spanje na zo veel jaren trouwe dienst?

Paus roept op tot vrede FARC en Colombia

Paus Franciscus heeft de Colombiaanse regering en de FARC-rebellen opgeroepen vrede te sluiten en daarmee een einde te maken aan het langlopende conflict tussen beide partijen. Dat deed hij zondag aan het eind van een mis op het Plein van de Revolutie, in de Cubaanse hoofdstad Havana.

"Alsjeblieft, we hebben het recht niet om nog een mislukking toe te staan op dit pad van vrede en verzoening", aldus de paus. "Moge het bloed van duizenden onschuldige mensen tijdens decennia van gewapend conflict, verenigd met dat van Jezus Christus, alle inspanningen die worden verricht ondersteunen tot definitieve verzoening is bereikt."

De FARC en de Colombiaanse regering, die al sinds de jaren zestig van de vorige eeuw in een gewelddadig conflict zijn verwikkeld, zijn al bijna drie jaar bezig met vredesbesprekingen in Havana. Een akkoord tussen beide partijen lijkt dichterbij dan ooit.

Paus roept op tot vrede FARC en Colombia
Paus roept op tot vrede FARC en Colombia (Foto: ANP)

Syriza leidt met 35,5 procent van de stemmen

De linkse partij Syriza van Alexis Tsipras heeft 35,54 procent van de stemmen behaald bij de Griekse verkiezingen zondag, na het tellen van de helft van de stemmen. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken gemeld.

De conservatieve partij Nieuwe Democratie (ND) volgt met 28,07 procent. Hun leider, Evangelos Meimarakis, erkende zondagavond de verkiezingen te hebben verloren.

Bij de huidige stand krijgt Syriza 145 van de 300 zetels in het parlement, ND 75.

Gebaseerd op de huidige tussenstand is er een opkomst van 55,4 procent. In januari, toen Tsipras won, was dat 63,6 procent.

De voorlopige tussenstand:


Voorlopige uitslag (Foto: TheGuardian)
Voorlopige uitslag (Foto: TheGuardian)

 

Syriza leidt met 35,5 procent van de stemmen
Syriza leidt met 35,5 procent van de stemmen (Foto: ANP)

'De Chinees moet meer koks opleiden'

Chinese restaurants moeten meer werk gaan maken van het opleiden van koks voor hun restaurants. Van de honderd koks die een interne opleiding zouden krijgen, zijn er nog maar 58 aan de lessen begonnen.

Dat heeft minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) zondag aan de Tweede Kamer geschreven. Chinese restaurants halen veel koks uit Azië, terwijl in Nederland veel van hun collega's werkloos thuis zitten. Daarom heeft Asscher met de restaurants afgesproken dat ze voorlopig nog wel koks uit het buitenland mogen halen, maar ook hun best moeten doen om werkloze koks uit Nederland op te leiden en een baan te geven.

Er hebben inmiddels meer koks werk gekregen dan was afgesproken en ook met aantal aantal opleidingen gaat het goed, behalve dus met de interne opleidingen.

'De Chinees moet meer koks opleiden'
'De Chinees moet meer koks opleiden' (Foto: ANP)

Man. United nadert City na winst op Southampton

De strijd tussen de trainers Ronald Koeman en Louis van Gaal is zondag beslist in het voordeel van die laatste. Manchester United won op bezoek bij Southampton met 3-2.

Southampton was nog wel op voorsprong gekomen door een doelpunt van Graziano Pellè. Nog voor rust maakte de Fransman Anthony Martial gelijk. Ploeggenoot Juan Mata leek daarbij in buitenspelpositie te staan. Vijf minuten na de pauze zorgde de voor veel geld van Monaco overgekomen aanvaller voor de 2-1. Bij die treffer ging oud-VVV'er Maya Yoshida in de fout.

Nadat Memphis Depay na een staaltje combinatievoetbal in de 68e minuut de paal raakte naast doelman Maarten Stekelenburg, schoot Juan Mata in de rebound raak. Koeman boog het hoofd op de bank maar een treffer vijf minuten voor tijd van Pellè bezorgde het duel nog een spannende slotfase. Daarin was een hoofdrol weggelegd voor United-doelman David De Gea, met name met een redding op een inzet van Victor Wanyama. Even daarvoor was Southampton-verdediger Virgil van Dijk met geel bestraft.

Dankzij de winst klom Manchester United naar de tweede plaats in de Premier League op twee punten van stadgenoot City. De koploper ging zaterdag op eigen veld onderuit tegen West Ham United. Liverpool bleef zondag op eigen veld steken op 1-1 tegen Norwich. Invaller Danny Ings scoorde meteen na rust voor de thuisploeg, Russell Martin maakte na ruim een uur gelijk.

ManUnited nadert City na winst op Southampton
ManUnited nadert City na winst op Southampton (Foto: ANP)

Juventus boekt in Genua eerste overwinning

Juventus heeft in de vierde wedstrijd van de Italiaanse Serie A zondag de eerste overwinning geboekt. De regerend landskampioen won de uitwedstrijd tegen Genoa met 2-0 en heeft nu vier punten. Eerder werd thuis gelijkgespeeld tegen Chievo en verloren van Udinese, terwijl ook het uitduel met AS Roma verloren ging.

Eugenio Lamanna zette Juventus na ruim een half uur op voorsprong met een eigen doelpunt en vlak voor rust hielp de thuisploeg de gasten nog meer in het zadel toen Armando Izzo zijn tweede gele kaart kreeg. Paul Pogba besliste het duel na een uur met een benutte strafschop.

Stadgenoot Torino is juist goed begonnen aan de competitie en staat tweede na een 2-0-overwinning zondag op Sampdoria. In het eigen Stadio Olimpico zorgde Fabio Quagliarella met twee doelpunten halverwege de eerste helft voor een comfortabele voorsprong die daarna niet meer in gevaar kwam.

Totti

AS Roma verspeelde voor de tweede keer punten door een gelijkspel thuis tegen Sassuolo. Gregoire Defrel zette de bezoekers halverwege de eerste helft op voorsprong en kort voor rust deed Matteo Politano dat nogmaals. Francesco Totti had tussendoor gelijkgemaakt. Mohamed Salah bezorgde Roma kort na rust een punt: 2-2.

Met Marten de Roon in de basis speelde Atalanta Bergamo in eigen huis gelijk in de streekderby tegen Hellas Verona waar in de laatste minuten twee keer werd gescoord. Maximiliano Moralez dacht in de negentigste minuut het winnende doelpunt te maken, maar in de zevende minuut van de extra tijd maakte Eros Pisano gelijk. Hellas speelde ruim een kwartier met tien man na de tweede gele kaart voor Bosko Jankovic.

Onderin pakte FC Bologna de eerste punten met een 1-0-thuiszege op het eveneens gepromoveerde Frosinone. Anthony Mounier maakte na een half uurtje spelen het enige doelpunt.

Juventus boekt in Genua eerste overwinning
Juventus boekt in Genua eerste overwinning (Foto: ANP)

Klem oorzaak uitvallen Hamilton

Volgens Mercedes-teambaas Toto Wolff was een simpele klem de oorzaak van Hamiltons uitvalbeurt tijdens de Formule 1-race van Singapore. De regerend wereldkampioen viel door een verlies aan vermogen terug naar de achterkant van het veld en moest uiteindelijk opgeven.

Wolff zei dat Mercedes de oorzaak heeft achterhaald en dat Hamilton geen motor hoeft te wisselen voor volgende week. "We hadden een heel klein onderdeel, een metalen klem, dat was losgebroken, wat enorm veel gevolgen had. De klem hield het plenum bij elkaar en veroorzaakte na het loskomen een lekkage in de turbo."

Verstoorder GP van Singapore gearresteerd

Een 27-jarige man is gearresteerd naar aanleiding van een incident tijdens de Grand Prix van Singapore, waarbij hij door een gat in het hek de baan op klom. De safetycar werd de baan op gestuurd toen de man op de baan werd gezien en enkele momenten later bracht hij zichzelf weer in veiligheid.

Op de beelden van CCTV is te zien dat de man tussen Bocht 13 en 14 door een gat in het hek de baan op klimt. Hij loopt een stuk over het circuit, tot leider Sebastian Vettel langs hem rijdt. Vervolgens rent hij, terwijl de rest van het veld voorbij raast, naar het volgende gat, waar hij de baan weer verlaat.

De FIA liet in een verklaring na de arrestatie weten: "Dit volgt op een incident waarbij een onbekende man ongeoorloofde toegang tot het circuit kreeg tijdens de race. We wachten een compleet rapport van de organisatie af, om de omstandigheden van het incident te bepalen."

Eerder dit jaar vond er een soortgelijk incident tijdens de tweede vrije training in China plaats, toen er iemand uit het publiek over het rechte stuk rende.

WK Rugby - All Blacks verslaan Argentijnen en vormen erehaag

De Nieuw-Zeelandse rugbyers hebben de jacht op titelprolongatie op het WK in Engeland geopend met een zege op Argentinië. De All Blacks waren verre van overtuigend en hadden vooral in het eerste uur flink veel moeite met Los Pumas. Nieuw-Zeeland speelde de wedstrijd met het meest ervaren basisteam ooit: de vijftien basisspelers hadden in totaal 1013 interlands op hun naam, de eerste keer dat een team met meer dan duizend interlands aan een wedstrijd begint.

Na de traditionele Haka trapte de Nieuw-Zeelandse aanvoerder Dan Carter de wedstrijd af. De ervaren Carter was ook de speler die de eerste scores liet noteren, want in de eerste twintig minuten van het duel trapte hij drie penalties tussen de palen voor een 9-0 voorsprong. Daarna sloeg Argentinië terug dankzij een try van Guido Petti Pagadizabal, die daarbij zelf een lichte blessure opliep, maar wel verder kon. Nicolas Sanchez maakte de conversie en het gat was weer kleiner: 9-7.

Na een klein half uur werd nota bene de bijzonder ervaren Richie McCaw - voor pas de derde keer in 143 interlands - tien minuten van het veld gestuurd, omdat hij een Argentijn had laten struikelen. De penalty die volgde werd door Sanchez benut en Argentinië pakte met 9-10 de voorsprong. Conrad Smith werd ook naar de sin bin gestuurd en dus stonden de All Blacks zelfs een paar minuten met twee spelers minder op het veld. Beide ploegen kregen nog een penalty en met 12-13 gingen de Argentijnen met een verrassende voorsprong de rust in.

Al vroeg in de tweede helft maakte Sanchez nog een penalty, maar Nieuw-Zeeland bracht Sonny Bill Williams in het veld, wat een gouden wissel bleek te zijn. Na een klein uur maakte Nehe Milner-Skudder een gigantische blunder, nadat hij een simpele bal van Williams niet wist te vangen en zo een doodsimpele try misliep. De fout werd snel goedgemaakt, want Aaron Smith kreeg de bal in handen, worstelde zich door de Argentijnse verdediging en dook over de lijn: 17-16 en na de conversie van Carter stond het 19-16.

Aaron Smith breekt door de Argentijnse verdediging en zet een try op het scorebord voor Nieuw-Zeeland (Foto: Getty)

Vanaf dat moment was het verzet van Argentinië dan eindelijk gebroken. Sam Cane kon de wedstrijd beslissen, maar liet de bal kort voor de goal line - waarachter de try gemaakt kan worden - uit zijn handen vallen. Een minuutje later herstelde diezelfde Cane zich door alsnog de try tegen de grond te drukken en Nieuw-Zeeland, na de conversie, op 26-16 te zetten. De conversie van Carter was overigens de 200e in de WK-geschiedenis van Nieuw-Zeeland na hun 274e try, terwijl geen enkel ander land überhaupt tweehonderd tries gemaakt heeft. De wedstrijd eindigde in 26-16, wat betekende dat Nieuw-Zeeland voor het eerst in de geschiedenis een groepswedstrijd afsloot met minder dan vier tries en dus geen bonuspunt kreeg.

Na afloop vormden de All Blacks een erehaag voor de Argentijnse tegenstanders, uit respect voor de moedige wedstrijd. De Argentijnen antwoordden het gebaar door eveneens een erehaag te vormen voor de Oceaniërs. 

België naar finale in Davis Cup

België heeft voor de tweede keer in de historie de finale bereikt van de Davis Cup. Net als in 1904 zal ook nu Groot-Brittannië de tegenstander zijn.

De Belgen keken na het dubbelspel tegen een 2-1 achterstand aan, maar slaagde er vandaag in beide enkelspelen te winnen. David Goffin klopte Diego Schwartzman, die de vermoeide Leonardo Mayer verving. Het werd 6-3, 6-2 en 6-1. In de beslissende vijfde partij nam Steve Darcis het op tegen Féderico Delbonis, het werd een thriller.

In de vierde set slaagde de Argentijn erin twee matchpoints te overleven en een break ongedaan te maken, maar in de tiebreak ging het alsnog mis voor hem. Darcis won deze met 7-3 en bezorgde zijn land een historische finaleplaats.

In de finale is  Groot-Brittannië de tegenstander, zij stonden in 1978 voor het laatst in de finale. De Britten hadden al een 2-1 voorsprong en Andy Murray bezorgde zijn land het beslissende punt door Bernard Tomic te verslaan, het werd 7-5, 6-3 en 6-2

Van den Brom maandag in gesprek met El Hamdaoui

Een definitieve terugkeer van Mounir El Hamdaoui lijkt steeds meer tot de mogelijkheden te behoren. De transfervrije aanvaller traint al een tijdje met de Alkmaarder formatie mee, maar trainer John van den Brom hoopt op meer en gaat maandag met hem in gesprek.

"Hij is superfit", liet Van den Brom aan FOX Sports weten. El Hamdaoui behoorde in 2009 tot de selectie, die onder het bewind van Louis van Gaal kampioen van Nederland werd. "Ik ga niet zeggen dat hij komt, maar het is zeker een optie."

Na het kampioenschap met AZ kwam El Hamdaoui via Ajax bij het Italiaanse Fiorentina terecht. Daar maakte hij in het afgelopen seizoen echter nauwelijks minuten. Toch hoopt de aanvaller een avontuur in het buitenland. Van den Brom: "Dat weet ik. Laat ik maandag maar eens met hem gaan zitten."

Bankzitter Kazim weer in opspraak

Hij zat zondag in Kerkrade de hele wedstrijd op de bank, maar toch ging het na de uitwedstrijd van Feyenoord tegen Roda JC (1-1) weer over Colin Kazim-Richards. De Engelse Turk kreeg het verbaal aan de stok met aanvoerder Gibril Sankoh van de thuisclub. Sankoh ging na het laatste fluitsignaal verhaal halen bij Kazim, die volgens hem de hele wedstrijd door langs de kant provocerende dingen had geroepen. "Hij moet zijn plek weten en zorgen dat hij z'n mond houdt", zei de verdediger uit Sierra Leone. "Hij moet gewoon presteren met z'n voeten, niet met zijn mond."

Sankoh wilde niet vertellen wat de bankzitter van Feyenoord allemaal had geroepen. "In de tweede helft speelde ik aan de kant van hun bank en hoorde alles wat hij zei. Ik wil niet op details ingaan, maar hij riep bijvoorbeeld bepaalde dingen toen ik Michiel Kramer door zijn benen speelde. Die jongen denkt dat hij alles kan maken. Maar hij moet gewoon gaan voetballen."

De captain van Roda JC stapte na afloop op Kazim af om uitleg te vragen, maar dat liep bijna uit op een handgemeen. "Ik zei: loop even naar binnen, dan kunnen we praten. Maar hij dacht dat we gingen worstelen. Nu is het klaar. Ik hoop hem in Rotterdam op het veld tegen te komen."

Niets gehoord

Sankoh verbaasde zich erover dat de vierde man langs de lijn niet had ingegrepen. "Apart, want ik hoorde alles." Trainer Giovanni van Bronckhorst herkende de aantijgingen van Sankoh niet. "Ik was met het spel bezig, ik heb niets gehoord."

Kazim kwam eerder al in opspraak vanwege provocerende gebaartjes, ruzie met tegenstanders en zijn boze reactie nadat hij was gewisseld tegen SC Cambuur. Toen schopte hij langs de lijn een rek met bidonnen om en schold er stevig op los.

Bankzitter Kazim weer in opspraak
Bankzitter Kazim weer in opspraak (Foto: ANP)

Saudi-Arabië gaat jongeman onthoofden en kruisigen

Zoals het ernaar uitziet gaat Saudi-Arabië voor het eerst sinds lange tijd weer politieke gevangenen executeren. Het gaat om de 21-jarige Ali Mohammed al-Nimr en waarschijnlijk ook zijn oom Sjeik Nimr Baqr al-Nimr.

De manier waarop Ali gedood gaat worden liegt er niet om: eerst slaat men -naar goed traditioneel gebruik- zijn hoofd eraf en daarna wordt zijn lichaam gekruisigd en laat men het lichaam hangen totdat het is weggerot.

De belangrijkste reden voor zijn behandeling lijken zijn familiebanden te zijn. Sjeik al-Nimr is al eerder gearresteerd en ter dood veroordeeld omdat hij regelmatig redevoeringen hield tegen het Soennitische regime. In het oosten van het land, waar toevallig de grootste olievoorraad te vinden is, woont een sjiitische minderheid waar de al-Nimrs deel van uitmaken. In de ogen van de regering is de Sjeik een katalysator in de protesten die regelmatig in dat deel van het land te vinden zijn. Demonstraties worden meestal bloedig neergeslagen. De beschuldiging van terrorisme kwam dan ook al snel uit de hoge hoed getoverd, samen met de aanklacht dat de Sjiiet een oorlog tegen god aan het voeren is.

Het kleine neefje werd op 17-jarige leeftijd gearresteerd omdat hij deelnam aan een protest tegen de Saudi's. Na martelingen werden er allemaal 'bekentenissen' uit de puber getrokken. Tijdens zijn 'rechtszaak' maakte Ali hier ook melding van, maar hier werd niets mee gedaan. Een sharia-rechtbank veroordeelde de jongeman in 2014 tot de doodstraf. Het lijkt erop dat beide familieleden deze week hun hoofd gaan verliezen. Wanneer dit exact gaat plaatsvinden is niet bekend, want het regime doet nooit uitspraken over de tijdstip van een executie. Ook niet naar de familie toe van de veroordeelden.

Over de botsingen tussen Soennieten en Sjiieten in het oosten van het land is niet zo heel veel bekend. Dit is te danken aan de strenge censuur en de beperking op journalistieke vrijheid die het land erop nahoudt.

Het koninkrijk lijkt dit jaar af te stevenen op een nieuw record waar het executies betreft. Tot nu staat de teller op 79. Vorig jaar werden er 87 executies uitgevoerd. Alleen in China in Iran worden meer mensen door de overheid uit de genenpoel genomen.

Eind januari brachten onze koning en de minister van Buitenlandse Zaken nog een bezoekje aan het land om de begrafenis van de vorige despoot, koning Abdullah bij te wonen. Groenlinks, de PVV en D'66 hadden destijds grote moeite met deze zware delegatie voor een land dat structureel mensenrechten schendt.

Sainz pissig op Verstappen

Carlos Sainz was niet blij met teamgenoot Max Verstappen na de Grand Prix van Singapore. De jonge Nederlander negeerde tegen het einde van de race het bevel van de teamleiding van Toro Rosso om Sainz te laten passeren. "Ik heb hem dit seizoen al drie of vier keer laten passeren. Max kreeg vier keer te horen dat hij mij moest laten voorbij gaan, maar deed het niet. Dat is best pijnlijk", zei de Spanjaard tegen de BBC na de race, waarin hij als negende eindigde, één positie achter de Limburger.

"Ik zat achter Max en zag dat hij tevergeefs probeerde Sergio Perez in te halen. Na tien rondjes vond ik dat ik de kans verdiende om het te proberen, maar Max gunde mij die kans niet. Ik vind wel dat we dit intern moeten bespreken."

Sainz pissig op Verstappen
Sainz pissig op Verstappen (Foto: ANP)

ARD: "Onderzoek toont doping in topvoetbal aan"

Een in opdracht van de Europese voetbalbond UEFA uitgevoerd onderzoek toont aan dat er in het topvoetbal mogelijk sprake is van een toename van het gebruik van anabole steroïden. Dat concludeert althans de Duitse tv-zender ARD. De voetbalbond is minder stellig over de resultaten. "De studie geeft geen wetenschappelijk bewijs voor mogelijke doping in het voetbal", klonk het relativerend vanuit de UEFA.

Volgens de ARD zijn bij 7,7 procent van de 879 voetballers van wie urinestalen opnieuw zijn onderzocht opvallende testosteronwaarden gemeten. Dat zou kunnen duiden op het gebruik van spierversterkers anabole steroïden. Consequenties voor de bewuste spelers, van wie in totaal meer dan 4000 stalen uit de periode 2008-2013 opnieuw werden getest, zijn er niet. De tests zijn anoniem.

De meningen over het onderzoek lopen uiteen. De Duitse sportwetenschapper Perikles Simon stelt dat de opvallende waarden niet per se door doping worden veroorzaakt. De Britse dopingjager Julien Baker maakt zich wel zorgen: "Als de resultaten kloppen is dat alarmerend. Dat toont aan dat in grote Europese competities sprake is van steroïdenmisbruik."

ARD: onderzoek toont doping in topvoetbal aan
ARD: onderzoek toont doping in topvoetbal aan (Foto: ANP)

Mr. Frank Visser gaat op SBS 'uitspraak doen'

Mr. Frank Visser en Viktor Brand gaan samen in de bres springen voor 'de gewone Nederlander'. Ze gaan hooglopende kwesties en conflicten oplossen voor de gewone man en vrouw in Nederland in het SBS6-programma Mr. Frank Visser doet uitspraak. Dit werd bekendgemaakt in Thuis op zondag.

Viktor gaat kemphanen, van buurman tot winkeleigenaar en van ambtenaar tot verkoper, rond te tafel brengen, waarna mr. Visser tot een 'rechtvaardig' oordeel komt. Het programma op SBS6 is vanaf het voorjaar van 2016 te zien.

"Ik kijk er ontzettend naar uit om samen te gaan werken met Viktor. Ik heb hem leren kennen als iemand die mensen met een luisterend oor bij elkaar weet te krijgen. En dan kom ik met een bindende uitspraak. Ik geloof dat we een mooi team vormen om lastige of slepende conflicten op te lossen", zegt Visser.

Mr. Frank Visser gaat op SBS 'uitspraak doen'
Mr. Frank Visser gaat op SBS 'uitspraak doen' (Foto: BuzzE)

Neptunus pakt derde honkbaltitel op rij

De honkballers van Curaçao Neptunus hebben zondag de landstitel veroverd. Een 6-2-zege bij Corendon Kinheim besliste de Holland Series, de best-of-seven serie. Het werd 4-1 voor de ploeg uit Rotterdam die zaterdag in Haarlem tegen de eerste nederlaag was aangelopen. Neptunus werd voor de derde keer op rij kampioen van Nederland. In totaal veroverde de club uit Rotterdam al zestien landstitels.

Neptunus leidde na de eerste inning al met 4-0. De uitblinkende pitcher Orlando Yntema bleef probleemloos overeind. De international kreeg alleen in de tweede en de zevende inning een punt tegen. Een maand geleden liet Neptunus zich al tot Europees clubkampioen kronen.

Landstitel voor honkballers Neptunus
Landstitel voor honkballers Neptunus (Foto: ANP)

Boels-Dolmans pakt zilver op WK ploegentijdrit

De Nederlandse wielerploeg Boels-Dolmans heeft zilver gewonnen bij de ploegentijdrit voor vrouwen op de WK wielrennen in Richmond. Het Duitse Velocio-SRAM pakte het goud voor de vierde keer op rij met 47.35, zes seconden sneller dan Boels. Rabo-Liv pakte het brons.

Vanaf het eerste meetpunt op het 38,8 kilometer lange parcours was duidelijk dat het een strijd zou worden tussen Velocio Boels, met Ellen van Dijk en Chantal Blaak, en Velocio. De Duitse ploeg was in het begin van de race nog duidelijk sneller, maar leverde gaandeweg terrein in. Met nog 8,8 kilometer te gaan lag Boels zelfs 3 seconden voor op de regerend wereldkampioen.

Op dat moment ging het echter mis voor Boels. Dat reed op dat moment nog maar met vier rensters bij elkaar, het minimum voor op de finish. Op de laatste helling had Van Dijk echter alle moeite om haar drie ploeggenotes bij te houden. Velocio, dat met vijf bijeen bleef tot aan de slotklim en met vier vrouwen zonder problemen de finish haalde, kon zo de achterstand ombuigen in een voorsprong.

Rabo-Liv, met Lucinda Brand, Thalita de Jong, Roxane Knetemann en Anna van der Breggen, pakte op ruime achterstand het brons. De ploeg moest 50 seconden toegeven op Boels, maar hield uiteindelijk 14 seconden over ten opzichte van het Britse Wiggle Honda. Die strijd leek halverwege de race nipter te worden, maar Rabo-Liv was in het laatste gedeelte van de tijdrit goed op dreef.

Boels-Dolmans pakt zilver op ploegentijdrit
Boels-Dolmans pakt zilver op ploegentijdrit (Foto: ANP)

Uitslagen Eredivisie 20/09/2015

Vitesse heeft in de Eredivisie zonder bovenmatige inspanning nummer laatst De Graafschap verslagen. In het Gelredome in Arnhem werd het 3-0 voor de thuisploeg. FC Groningen was in een saai duel in eigen huis met 2-0 de baas over AZ.

Vitesse

3 - 0

De Graafschap

6' Kashia
21' Qazaishvili
73' Rashica
   
 
Gele kaart: , Pröpper, (De Graafschap)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 15.139
Arbiter: Van den Kerkhof
 
Opstelling:   Opstelling:
Room
Diks (Van der Werff/27)
Kashia
Kruiswijk
Achenteh
Yeini
Baker
Qazaishvili (Pantic/57)
Rashica
Solanke
Nathan (Brown/77)
  Jurjus
Will
Pröpper
Linthorst
Tesselaar
Bannink
Smeets (Kaak/88)
El Jebli (Menting/73)
Vida
Kabasele
Peters (Vermeij/73)

FC Groningen

2 - 0

AZ

31' Linssen
90+5' Mahi
   
 
Gele kaart: Hateboer, (FC Groningen), Haps, Brezancic, Gouweleeuw, (AZ)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 19.389
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Padt
Hateboer
Kappelhof
Lindgren
Tamata
Maduro (Reijnen/70)
De Leeuw
Tibbling
Linssen
Hoesen (Mahi/46)
Rusnák (Antonia/80)
  Rochet
Lewis (Hupperts/86)
Gouweleeuw
Van der Linden
Brezancic (Mühren/57)
Van Overeem
Rienstra (Janssen/76)
Henriksen
Haps
Tankovic
Dos Santos

Israël verscherpt schietinstructies politie

De Israëlische politie heeft nieuwe schietinstructies in het geval dat Palestijnse jongeren met stenen of molotovcocktails gooien. Dat deelde premier Benjamin Netanyahu zondag tijdens een zitting van het Israëlische kabinet mee. Wat de instructies precies inhouden, zei hij niet, wel dat de maatregel dit weekeinde al is ingegaan. Israëlische media melden echter dat de veiligheidstroepen op straat in geval van nood met scherp mogen schieten.

De premier beschouwt de projectielen van de jongeren als dodelijke wapens. "Ze kunnen doden en hebben al gedood", zei hij. De spanningen in Israël zijn recent weer opgelopen wegens onenigheid over de Tempelberg, in het centrum van Jeruzalem.

Israël verscherpt schietinstructies politie
Israël verscherpt schietinstructies politie (Foto: ANP)

'Snel besluit over bombarderen in Syrië'

Minister Jeanine Hennis (Defensie) verwacht dat het kabinet snel de knoop doorhakt over de vraag of Nederland mee gaat doen aan bombardementen op terreurbeweging IS in Syrië. Dat zei Hennis zondag in Buitenhof.

Rond de komende algemene vergadering van de Verenigde Naties kan nog van gedachten worden gewisseld, maar daarna laat een besluit van het kabinet niet lang meer op zich wachten.

Samen met een coalitie van andere landen doen Nederlandse F-16's al mee aan bombardementen in Irak, maar een kleine meerderheid in de Tweede Kamer wil dit uitbreiden naar Syrië.

'Snel besluit over bombarderen in Syrië'
'Snel besluit over bombarderen in Syrië' (Foto: ANP)

Eerste platencontract The Beatles geveild

Een contract getekend door The Beatles in 1961 heeft bij een veiling in New York bijna 83.000 euro opgeleverd. The Fab Four tekenden het document voor de opname in Duitsland van hun versive van 'My Bonnie Lies over the Ocean' , schrijft NME.

Een onbekende bieder kocht zaterdag het contract bij veilinghuis Heritage Auctions, waar een deel van de nalatenschap van de Duitse Beatles-verzamelaar Uwe Blaschke onder de hamer ging. Op het papier staan de handtekeningen van John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Pete Best, de eerste drummer van de band, die even later door Ringo Starr zou worden opgevolgd.

Het enorme bedrag dat voor het contract is betaald staat in schril contract met wat de bandleden in 1961 kregen voor de opname. John, Paul, George en Pete hielden er elk omgerekend ongeveer 17,50 euro aan over, weet Heritage Auctions. Maar ze waren dan ook eigenlijk slechts de begeleiders van zanger Tony Sheridan.

Eerste platencontract Beatles geveild
Eerste platencontract Beatles geveild (Foto: BuzzE)

Saoedi-Arabië in mensenrechtencommissie VN

Dat de VN als geheel flink aan geloofwaardigheid aan het verliezen is, bleek van de week wel uit de milieuprijs die aan Unilever is toegekend. Maar ook op andere gebieden lijken ze helemaal de weg kwijt. Uit documenten van het UNHCR die bemachtigd zijn door UN Watch, blijkt nu dat Saoedi-Arabië een zetel krijgt in de mensenrechtencommissie van de VN.

De toewijzing van een dergelijke zetel voor Saoedi-Arabië is op zijn zachtst gezegd opmerkelijk te noemen. Zo worden in het land stelselmatig vrouwen en minderheden onderdrukt en zijn ze gek op executies middels onthoofding. Dit jaar lijkt zelfs een recordjaar te worden, in de eerste zes maanden van 2015 zijn er al 102 mensen een kopje kleiner gemaakt. Ook mensen die kritisch zijn op het regime worden keihard aangepakt, de bekendste zaak is die van de blogger Raif Badawi.

Het gekozen lid is de Saoedische ambassadeur Faisal Trad, die voor de commissie 'onafhankelijke' experts mag inschakelen. Volgens UN Watch directeur Hillel Neuer lijkt het echter op een achterkamer-akkoord dat is gesloten. De deal zou inhouden dat Saoedi-Arabië zich niet verkiesbaar zal stellen als president van de VN-commissie, als het deze zetel zou krijgen.

Eerder dit jaar kwamen er al berichten naar buiten dat Saoedi-Arabië zich verkiesbaar had gesteld voor de zetel. De zetel is nu dus vrijwel stilzwijgend toegekend voor de 30e vergadering van de mensenrechtencommissie.

Verstappen stond in zijn recht

Toro Rosso-teambaas Franz Tost geeft Max Verstappen een groot gelijk dat hij zijn achtste plek niet wilde afstaan aan teamgenoot Carlos Sainz. Verstappen kreeg in de slotfase van de race te horen dat hij de Spanjaard voorbij moest laten zodat hij op nieuwere banden nog een poging kon doen om Perez in te halen. Dit verzoek werd door de Nederlander met een grote nee beantwoord.

Tost liet na de race weten dat hij terecht weigerde om Sainz voorbij te laten. "Carlos had de nieuwere banden, dus we dachten dat we van positie konden wisselen, maar Carlos was te traag, hij lag te ver achter. Max had gelijk, want hij zag dat Carlos het gat niet dichtte en niet voorbij kon komen aan [Sergio] Perez."

Gevraagd of het voorbij laten van zijn teamgenoot misschien nog extra plekken had kunnen opleveren, antwoordde Verstappen: "Ik had de hele race al een goede snelheid, reed weg van het middenveld en verkleinde het gat met de wagens voor ons. Er was geen reden om hem voorbij te laten. Andersom had hij het ook niet voor mij gedaan."

Verstappen slaagde er uiteindelijk niet in om Perez voorbij te gaan en eindigde dus op de plek waar hij gestart was, na bij de start niet te zijn weggekomen. Hij was ondanks de slechte start tevreden over de race. De reden waarom hij bij de start niet wegkwam wordt nog door het team onderzocht. De motor zou zijn afgeslagen, iets wat volgens Tost absoluut niet mag gebeuren.

Verstappen stond in zijn recht (Foto: Pro Shots/Zuma Sports Wire)
Verstappen stond in zijn recht (Foto: Pro Shots/Zuma Sports Wire)

50PLUS doet mee aan lokale verkiezingen

De politieke partij 50PLUS doet voor het eerst mee aan gemeenteraadsverkiezingen. Op 18 november dingt de partij bij tussentijdse verkiezingen mee naar de zetels in Gooise Meren, de fusiegemeente van Bussum, Naarden en Muiden.

50PLUS is vertegenwoordigd in de Eerste en Tweede Kamer en in bijna alle Provinciale Staten, maar deed naar eigen zeggen bewust niet mee aan lokale verkiezingen. Het partijbestuur zegt "onder druk van de leden" die koers te wijzigen. De taken die gemeenten krijgen op het gebied van ouderenzorg, is de voornaamste reden voor die omslag.

50PLUS doet mee aan lokale verkiezingen
50PLUS doet mee aan lokale verkiezingen (Foto: ANP)

Duitse minister: Apple moet meer doen voor welzijn en milieu

Technologiereus Apple moet meer verantwoordelijkheid nemen voor het welzijn van de mensen die zijn producten maken en voor milieu en klimaat. Dat zegt de Duitse minister van Ontwikkelingssamenwerking Gerd Müller in een interview met de zondagskrant Welt am Sonntag.

Müller vindt dat multinationale ondernemingen het aan hun stand verplicht zijn lonen te betalen waar werknemers zichzelf en hun gezin van kunnen onderhouden. Daarnaast moeten zij verantwoordelijk omspringen met bijvoorbeeld het gebruik van grondstoffen en de wijze waarop die worden gewonnen.

De grondstoffen voor veel materialen die in smartphones worden gebruikt, komen uit mijnen in Afrika en Azië. Daarmee dragen technologiebedrijven volgens Müller ook medeverantwoordelijkheid voor de arbeidsomstandigheden en veiligheid van de mijnwerkers daar.

De fabrikant van onder meer de iPhone en iPad dicht de bewindsman daarbij een voorbeeldfunctie toe. "Apple is een wereldspeler die miljardenwinsten boekt en macht heeft", zegt hij. "Zo'n bedrijf moet zijn verantwoordelijkheid nemen."Maar het ontbreekt nog aan transparantie, meent Muller.

Duitse minister neemt techreus Apple de maat
Duitse minister: Apple moet meer doen voor welzijn en milieu (Foto: ANP)

Kroes: grenzen sluiten is niet de oplossing

Grenzen sluiten voor vluchtelingen is geen oplossing. "Ik geloof daar niet in", zei VVD-prominent en voormalig eurocommissaris Neelie Kroes zondag in het tv-programma WNL op Zondag. Haar eigen partij zet juist meer in op opvang van vluchtelingen in de eigen regio.

"Dat iets niet mogelijk is, komt niet in mijn vocabulaire voor", zei Kroes over de opvang van de sterk gestegen aantallen asielzoekers die zich in Nederland melden. Ze pleitte ervoor dat asielzoekers al in de opvang cursussen kunnen volgen waarmee ze na terugkeer naar hun eigen land of in Nederland hun voordeel kunnen doen.

VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra riep premier Mark Rutte afgelopen week nog op om tegen de Duitse bondskanselier Angela Merkel te zeggen dat ze moet ophouden uitnodigende woorden over vluchtelingen te spreken. Volgens Zijlstra hebben Merkels woorden dat Duitsland meer vluchtelingen moet en kan opvangen, mede geleid tot de enorme vluchtelingenstromen van de afgelopen weken.

Kroes: grenzen sluiten is niet de oplossing
Kroes: grenzen sluiten is niet de oplossing (Foto: ANP)

Geen breuken voor Giovanni Korte

Giovanni Korte heeft een hersenschudding overgehouden aan het duel tussen zijn ploeg ADO Den Haag en PEC Zwolle. Verder valt de schade mee, meldde ADO zondag. Korte heeft geen breuken of bloedingen en is inmiddels weer thuis.

De onfortuinlijke invaller kreeg de bal verschrikkelijk hard in zijn gezicht. Hij ging knock-out en verliet het veld in Zwolle per brancard. Voor de zekerheid kreeg hij een beschermende brace om zijn nek. Hoe lang hij uit de roulatie is, is niet duidelijk.

Geen breuken voor Korte
Geen breuken voor Korte (Foto: ANP)

WK Rugby - Wales na stroeve start simpel langs Uruguay

Er worden zondag drie wedstrijden gespeeld op de derde dag van het WK rugby. Alleen Nieuw-Zeeland - Argentinië is, om 17.45 uur, live op de Nederlandse tv te zien. Daarom kun je na Samoa - VS ook een liveverslag van het duel tussen Wales en Uruguay op FOK!sport volgen. Voor meer informatie over Wales kun je hier terecht, over de Uruguayanen kun je hier nog eens wat informatie bekijken. Voor de stand in groep B voorafgaand aan de wedstrijd kijk je in onze toernooigids en tot slot ben je in dit forumtopic - of uiteraard onder dit bericht - van harte welkom om mee te praten over de wedstrijd.

Het zal in het Millennium Stadium in Cardiff de eerste keer zijn dat de twee landen tegenover elkaar staan. Wales was altijd aanwezig op het WK en verzamelde daarin achttien overwinningen en veertien nederlagen. Ze staan op 919 gescoorde punten en met een beetje geluk zouden ze vandaag de grens van duizend punten kunnen doorbreken. Uruguay haalde twee keer eerder het WK en won daarin twee wedstrijden, tegenover vijf nederlagen. De Zuid-Amerikanen kwamen gemiddeld tot veertien punten per wedstrijd en als ze er vandaag minstens drie scoren komen ze over de grens van honderd punten. De bookmakers verwachten een weinig spannende wedstrijd en denken dat Wales voor eigen publiek met bijna zeventig punten verschil de overwinning pakt.

Eindstand: 54-9

Volgende wedstrijd
Om 17.45 uur gaat de volgende wedstrijd al van start. In groep C spelen de titelverdedigers uit Nieuw-Zeeland dan tegen Argentinië. De openingswedstrijd van de All Blacks is live te zien op RTL 7. 

Einde wedstrijd
Wales wint de wedstrijd, maar kent wel enkele zorgen. Liam Williams en drievoudig tryscorer Cory Allen hebben het spel geblesseerd moeten verlaten, maar het is nog niet duidelijk hoe de rest van hun WK eruit zal zien. 

80'
TRY! Wales valt nog maar eens aan en met man en macht weten ze de goal line te bereiken. Gareth Davies duikt en drukt de bal over de lijn tegen de grond: 52-9 en de hoogste score van het WK tot nu toe is binnen. Priestland maakt de conversie en met 54-9 is de wedstrijd afgelopen en zijn de vijf punten binnen voor Wales. 

71'
TRY! Vanuit de scrum werkt Wales de bal over de lijn en de volgende try komt op naam van Justin Tipuric: 45-9. Priestland benut de conversie nu wel en zorgt voor 47-9. 

59'
TRY! Weer vanuit een line-out komt Wales tot scoren, dit keer dankzij Gareth Davies die de try laat noteren: 40-9. Priestland mist voor het eerst deze wedstrijd een conversie. 

56' 
Cory Allen kent een uitstekend WK-debuut en heeft al drie tries binnengehaald voor Wales. 

49'
TRY! Een minuut nadat Wales een try misloopt krijgt Hallam Amos het wel voor elkaar om de bal achter de goal line tegen de grond te drukken: 33-9. Priestland blijft de conversies raken en zet de stand op 35-9. 

41'
De tweede helft is begonnen. 

Rust
TRY! James King verovert de bal voor Wales en via een aantal teamgenoten is het opnieuw Allen die een vrije loop heeft richting de goal line. Het is de vierde try van de wedstrijd voor Wales, die dus een bonuspunt krijgen in groep A. Priestland maakt opnieuw de conversie: 28-9. 

29'
TRY! Cory Allen komt met mooi voetenwerk weer langs de Zuid-Amerikanen en maakt zijn tweede try van de wedstrijd: 19-9. Priestland maakt de conversie en Wales staat op een 21-9 voorsprong. 

24'
Berchesi mag nog een penalty nemen en de Uruguayaan verkleint de achterstand weer een beetje: 14-9. 

19'
TRY! De Welshmen mogen weer juichen, want Cory Allen vangt een trap van Priestland en stormt door de verdediging van Uruguay naar de lijn: 12-6. De conversie is raak en het staat 14-6.

14'
TRY! Via de line-out krijgt Welshman Samson Lee de bal over de lijn voor de eerste try van de wedstrijd: 5-6. Rhys Priestland maakt de conversie en Wales staat, zoals het 'hoort', op voorsprong: 7-6.

9'
Nadat hij enkele minuten eerder een penalty miste is het dit keer opnieuw raak voor Berchesi. Uruguay verdubbelt de voorsprong en Wales moet aan de bak: 0-6. 

2'
Uruguay mag een penalty nemen en outside-half Felipe Berchesi zet de Zuid-Amerikanen zeer verrassend op voorsprong: 0-3.

1'
Romain Poite uit Frankrijk fluit de wedstrijd op gang voor ruim zeventigduizend uitzinnige fans in Cardiff. 

'Moslim niet geschikt als president VS'

Een moslim is niet geschikt om president te worden van de Verenigde Staten en de islam is in strijd met de Amerikaanse grondwet. Dat zei de Republikeinse presidentskandidaat Ben Carson zondag bij het NBC-programma Meet the Press.

''Ik zou er geen voorstander van zijn als we een moslim verantwoordelijk maken voor dit land. Ik zou het daar absoluut niet mee eens zijn'', aldus Carson, die het goed doet in de peilingen. Hij voegde eraan toe dat de religieuze overtuigingen van een president ertoe doen als die in strijd zijn met Amerikaanse waarden.

Zijn visie staat haaks op die van Donald Trump, de miljardair die aan kop gaat in de race om de Republikeinen te vertegenwoordigen tijdens de presidentsverkiezingen volgend jaar. Trump zei in hetzelfde programma dat het in de toekomst zou kunnen gebeuren dat een moslim president wordt van de VS. Hij zei veel 'fantastische' moslims te kennen, maar dat er wereldwijd een 'zeer ernstig probleem' is met islamieten.

Carson: moslim niet geschikt als president VS
Carson: moslim niet geschikt als president VS (Foto: ANP)

Koploper Trump daalt in peilingen

De Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump ziet zijn voorsprong in de peilingen teruglopen na het tv-debat van CNN, afgelopen woensdag. De 69-jarige miljardair, die president van de Verenigde Staten wil worden, kan volgens de nieuwste poll rekenen op de steun van 24 procent van de Republikeinse kiezers. Dat is minder dan 32 procent waar hij op stond.

Voormalig Hewlett-Packard-topvrouw Carly Fiorina is de grote winnaar van het debat. Zij schoot na haar optreden in dat debat omhoog van 3 naar 15 procent in de peilingen. Fiorina staat daarmee tweede, vlak voor voormalig neurochirurg Ben Carson, die is teruggezakt van 19 naar 14 procent.

In het debat werd Trump woensdag hard aangepakt door zijn Republikeinse concurrenten voor het presidentschap van de VS. Volgens een meerderheid van de Republikeinse tv-kijkers (52%) won Fiorina het debat. Marco Rubio werd tweede en dat is ook terug te zien in de peiling van CNN/ORC. De senator uit Florida klimt van 3 naar 11 procent en staat nu vierde. Jeb Bush staat vijfde met 9 procent.

Walker zakt weg
Opvallend is het wegzakken van Scott Walker, kort geleden nog gezien als een grote kanshebber op de Republikeinse nominatie. De gouverneur van Wisconsin scoort minder dan een half procent. Daarmee staat hij op gelijke voet met vier kandidaten die niet eens aan het grote tv-debat mochten deelnemen. In juli stond Walker nog in de top-3 van de peilingen.

Iowa kiest in februari als eerste staat een kandidaat voor de verkiezingen van november 2016.

Trump daalt in peilingen maar blijft aan kop
Trump daalt in peilingen maar blijft aan kop (Foto: ANP)

Gevangene overleden na steekincident Zoetermeer

Een gedetineerde in de gevangenis in Zoetermeer is zondag overleden na een steekincident met een medegevangene. De politie kreeg rond 13.45 uur een melding van een incident in de gevangenis. Een van de gedetineerden had een medegevangene aangevallen en zich daarna opgesloten in een afgesloten ruimte.

Een 25-jarige Hagenaar is door een arrestatieteam aangehouden. Het slachtoffer is ter plekke aan zijn verwondingen overleden. De politie heeft dit laten weten.

Het gebouw werd een tijdlang omsingeld door agenten. Er gingen geruchten dat er een gijzeling aan de gang zou zijn.

Gevangene overleden na steekincident
Gevangene overleden na steekincident (Foto: ANP)

Uitslag Excelsior - AFC Ajax

Ajax heeft door een zege op Excelsior geprofiteerd van misstappen van PSV en Feyenoord. Excelsior boog het hoofd na een bevlieging van Anwar El Ghazi (0-1). Arek Milik verdubbelde vlak voor rust de marge en daar bleef het bij (0-2). Ajax neemt de koppositie van Heracles Almelo over en Exelsior blijft vijftiende. 

Excelsior

0 - 2

AFC Ajax

     34' El Ghazi
 42' Milik
 
 Gele kaart: Mattheij, Riedewald (Excelsior), Riedewald (AFC Ajax)
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 3750
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Kurto
Karami
v.Diermen (Vermeulen/66)
Mattheij
Kuipers
Kruys
Stans
Auassar
v.Nieff (Kuwas/57)
v.Mieghem
Hasselbaink (Badjeck/78)
  Cillessen
Tete
Veltman
Riedewald
Dijks
Bazoer
Klaassen
Gudelj
El Ghazi (Sinkgraven/82)
Milik
Fischer (Schöne/ 72)

F1: Uitslag Grand Prix van Singapore

Sebastian Vettel heeft de Formule 1 Grand Prix van Singapore op zijn naam geschreven. De Ferrari-coureur leidde in een incidentrijke race van start tot finish. Daniel Ricciardo en Kimi Räikkönen mochten ook naar het podium. Kampioenschapsleider Lewis Hamilton viel uit, terwijl Max Verstappen na een inhaalrace achtste werd.

Vettel begon op Marina Bay Circuit van poleposition en trok meteen een groot gat naar Ricciardo, Räikkönen en Daniil Kvyat. Daarachter sloten de Mercedessen van Hamilton en Nico Rosberg aan. Verstappen zou als achtste vertrekken, maar bleef op de grid staan. De Toro Rosso van de Nederlander werd naar de pits geduwd, waar hij met een ronde achterstand de wedstrijd aan kon vangen.

Alles liep voor de meeste coureurs volgens plan, totdat Williams-coureur Felipe Massa bij het uitrijden van de pits de Force India van Nico Hülkenberg raakte. Er kwam een virtuele safety car, waarna het hele veld stopte. Slachtoffer hiervan was Kvyat die eerder gestopt was en zo twee plaatsen inleverde. Verstappen profiteerde juist doordat hij zich mocht unlappen en nadat het veld vrijgegeven was wist de Nederlander al snel de Manors te passeren.

Verstappen was nog niet klaar, want door zijn snelle rondetijden kreeg hij de rijders voor hem binnen schootsafstand. Het uitvallen van Massa en Hamilton die motorische problemen had zorgde voor twee extra posities. Stops van andere rijders zorgden ervoor dat punten binnen het vizier kwamen. Een tweede safety car, veroorzaakt door iemand die op de baan liep, zorgde ervoor dat de Toro Rosso-rijder banden kon wisselen en niet verder terugviel dan plek twaalf.

Nadat het veld weer op snelheid was gebracht haalde Verstappen al snel de Lotussen van Maldonado en Grosjean in die beiden op oudere banden reden. Omdat inmiddels de McLaren van Alonso uitgevallen was en diens teamgenoot Button achterop Grosjean was gereden vond de Nederlander zich terug op plek acht. Pogingen om Sergio Perez in te halen slaagden niet meer.

Na 61 enerverende ronden werd Vettel voor de derde maal dit seizoen als eerste afgevlagd. Ricciardo deed er alles aan om de Duitser te achterhalen, maar moest genoegen nemen met plek twee, voor Räikkönen. Rosberg hield de schade voor Mercedes enigszins beperkt door vierde te worden, voor Bottas, Kvyat, Perez, Verstappen en Sainz die in de race ook met problemen kampte, maar in de slotfase naar voren knokte. Het laatste punt ging naar de Sauber van Nasr.

Uitslag

# Coureur Team Tijd
1 Sebastian Vettel Ferrari 2:01:22.118
2 Daniel Ricciardo Red Bull +1.478
3 Kimi Räikkönen Ferrari +17.154
4 Nico Rosberg Mercedes +24.720
5 Valtteri Bottas Williams +34.204
6 Daniil Kvyat Red Bull +35.508
7 Sergio Perez Force India +50.836
8 Max Verstappen Toro Rosso +51.450
9 Carlos Sainz Jr. Toro Rosso +52.860
10 Felipe Nasr Sauber +1:30.045
11 Marcus Ericsson Sauber +1:37.507
12 Pastor Maldonado Lotus +1:37.718
DNF Romain Grosjean Lotus +2 ronden
14 Alexander Rossi Manor +2 ronden
15 Will Stevens Manor +2 ronden
DNF Jenson Button McLaren +9 ronden
DNF Fernando Alonso McLaren +28 ronden
DNF Lewis Hamilton Mercedes +29 ronden
DNF Felipe Massa Williams +31 ronden
DNF Nico Hülkenberg Force India +49 ronden


Coureursstand

# Coureur Team Punten
1 Lewis Hamilton Mercedes 252
2 Nico Rosberg Mercedes 211
3 Sebastian Vettel Ferrari 203
4 Kimi Räikkönen Ferrari 107
5 Valtteri Bottas Williams 101
6 Felipe Massa Williams 97
7 Daniel Ricciardo Red Bull 73
8 Daniil Kvyat Red Bull 66
9 Sergio Perez Force India 39
10 Romain Grosjean Lotus 38
11 Max Verstappen Toro Rosso 30
12 Nico Hülkenberg Force India 30
13 Felipe Nasr Sauber 17
14 Pastor Maldonado Lotus 12
15 Fernando Alonso McLaren 11
16 Carlos Sainz Jr. Toro Rosso 11
17 Marcus Ericsson Sauber 9
18 Jenson Button McLaren 6
19 Roberto Merhi Manor 0
20 Will Stevens Manor 0
21 Alexander Rossi Manor 0
22 Kevin Magnussen McLaren 0


Constructeursstand

# Team Punten
1 Mercedes 463
2 Ferrari 310
3 Williams 198
4 Red Bull 139
5 Force India 69
6 Lotus 50
7 Toro Rosso 41
8 Sauber 26
9 McLaren 17
10 Manor 0

Eerste vrijmetselaarsprijs uitgereikt

Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam heeft zondag voor het eerst de nieuwe vrijmetselaarsprijs uitgereikt. De zogeheten Hermannus van Tongerenprijs ging naar twee organisaties: de Amsterdamse Spinozakring en de Vereniging Het Spinozahuis.

De prijs is vernoemd naar de Nederlandse grootmeester van de Orde van Vrijmetselaren die in de Tweede Wereldoorlog omkwam in concentratiekamp Sachsenhausen. De Orde van Vrijmetselaren is een broederschap die zich richt op persoonlijke ontplooiing, gelijkwaardigheid en verbondenheid en een bijdrage wil leveren aan de maatschappij.

De organisaties kregen de prijs, ieder een bedrag van 5000 euro en een beeldje, omdat ze de kernwaarden van de vrijmetselarij bevorderen. Hierbij speelden het nastreven van tolerantie en het vrije woord een belangrijke rol bij het toekennen ervan, aldus de jury.

Eerste vrijmetselaarsprijs uitgereikt
Eerste vrijmetselaarsprijs uitgereikt (Foto: ANP)

Ernie Hudson (ook) in nieuwe Ghostbusters-film

Ze waren er eerst allemaal zwaar op tegen, wilden er niets mee te maken hebben. Maar nu zitten dan toch alle originele Ghostbusters in de nieuwe film die eraan zit te komen.

Ook Ernie Hudson, die in de twee films Winston Zeddemore speelde, zal ook zijn opwachting maken in de Paul Feig-variant. In die hervertelling zijn er hoofdrollen voor ondermeer Melissa McCarthy, Kirsten Wiig en Leslie Jones. Eerder werd ook bekend dat Bill Murray en Dan Aykroyd een kleine rol gaan spelen in de film.

Op 22 juli 2016 gaat de film in Amerika in première. Een Nederlandse releasedatum is nog niet bekend.

Ernie Hudson (ook) in nieuwe Ghostbusters-film (Foto: The Guardian)Ernie Hudson (ook) in nieuwe Ghostbusters-film (Foto: The Guardian)

De Bakker verliest van Federer in Davis Cup

Thiemo de Bakker heeft zondag niet kunnen stunten tegen Roger Federer. De tennisser moest namens het Nederlands Davis Cupteam winnen om Oranje in de race te houden voor een plek in de wereldgroep, maar had in Genève geen kans tegen één van de beste spelers uit de tennishistorie: 6-3, 6-2 en 6-4. Zwitserland blijft daardoor in de wereldgroep na het eerdere verlies tegen België.

De Bakker had als nummer 144 van de wereld vooraf al weinig kans tegen de mondiale nummer twee, al had hij een dag eerder laten zien dat dat een verrassing niet uitsluit. Samen met Matwé Middelkoop won De Bakker in het dubbelspel in vijf sets van Federer en Marco Chiudinelli, waarmee Nederland terugkwam tot 2-1. Eerder had De Bakker in een vijfsetter verloren van Stan Wawrinka, waarna Federer in drie sets simpel won van Jesse Huta Galung.

In de vierde partij nam Federer zondag al snel afstand van De Bakker, die hij in drie eerdere confrontaties ook telkens verslagen had. De eerste set ging in een krap half uur met 6-3 naar de Zwitser, die met zijn afwisselende spel duidelijk te sterk was voor de Nederlander. In het tweede bedrijf brak Federer al snel twee keer en kon daardoor ook die set op zijn naam schrijven.

De eerste game van de derde set ging vervolgens op de opslag van De Bakker ook naar de 34-jarige Zwitser die in het bezit is van een recordaantal van zeventien grandslamtitels. De Bakker kon het, wellicht mede door vermoeidheid na een druk tennisweekend, niet meer bijbenen. Veel simpele ballen gingen uit of in het net, al kon hij sporadisch nog een paar aardige punten scoren en kwam hij met een lovegame nog terug tot 3-2 en uiteindelijk 6-4. Dat kon echter niet maskeren dat Federer een makkelijke middag had in de partij die Zwitserland behield voor de groep met de beste zestien landen ter wereld.

De Bakker verliest van Federer in Daviscup
De Bakker verliest van Federer in Davis Cup (Foto: ANP)

IMDb is kapot!

De virtuele bijbel voor veel filmfanaten heeft het zwaar te voorduren. IMDb, oftewel de International Movie Database, is momenteel niet bereikbaar.

Op de site is, wanneer die het doet, werkelijk alles te vinden over film in de breedste zin van het woord. Alhoewel de Hollywood-informatie het beste vertegenwoordigd is, komt er ook steeds meer ruimte vrij voor de kleinere films en de lokale markt. Zo is er over Nederlandse films, of het nou in het interesseveld van iemand ligt of niet, steeds meer uitgebreide informatie te vinden.

Het is niet bekend hoe lang de storing gaat duren. Geniet ondertussen van de originele quotes die verschijnen op de pagina.

Extra veel eikels dit jaar

Het lijkt erop dat de zomer- en wintereiken dit jaar een grote opbrengst aan eikels (mast) produceren. Vooral de eiken in cultuurlandschappen en in de steden hangen barstensvol en koersen af op een zogeheten (extreme) volmast, een bijzonder grote oogst. Op de Veluwe is sprake van een gemiddelde mast. Dat meldt de website Natuurbericht.nl.

Opvallend is verder dat de beuken voor het eerst sinds 1990 voor het derde jaar op rij beukennootjes dragen. Normaal volgt op een jaar met beukennootjes een jaar zonder.

De goede voedselsituatie zal in 2016 leiden tot een recordaantal wilde zwijnen, die zich graag te goed doen aan eikels en beukennoten. Vorige maand al werden volop pasgeboren biggetjes gezien.

Nu veel eikels, recordaantal zwijnen in 2016
Nu veel eikels, recordaantal zwijnen in 2016 (Foto: ANP)

WK Rugby - Samoa rekent af met Amerikanen

Er worden zondag drie wedstrijden gespeeld op de derde dag van het WK rugby. Alleen Nieuw-Zeeland - Argentinië is, om 17.45 uur, live op de Nederlandse tv te zien. Daarom beginnen we om 13.00 uur met een liveverslag van de eerste wedstrijd van de dag, waarin Samoa het opneemt tegen de VS. Voor meer informatie over Samoa kun je hier terecht, over de Amerikanen kun je hier nog eens wat informatie bekijken. Voor de stand in groep B voorafgaand aan de wedstrijd kijk je in onze toernooigids en tot slot ben je in dit forumtopic - of uiteraard onder dit bericht - van harte welkom om mee te praten over de wedstrijd.

De twee landen speelden vier keer eerder tegen elkaar en altijd waren de Polynesiërs de besten. De laatste keer was deze zomer op de Pacific Nations Cup, waar Samoa met 21-16 te sterk was voor de Amerikanen. Op WK's speelden ze één keer tegen elkaar: in 2007 zegevierde Samoa met 25-21. Samoa doet voor de zevende keer mee aan het WK en heeft vooralsnog 24 WK-duels gespeeld: elf keer wonnen ze, dertien keer werd er verloren. De VS was er altijd bij, maar won slechts drie van de 21 wedstrijden, de rest ging verloren. Samoa is de favoriet bij de bookmakers, die de eilandbewoners met zo'n vijftien punten verschil zien winnen.

Eindstand: 25-16

Einde wedstrijd
Samoa speelt de wedstrijd vakkundig uit en de Amerikanen komen niet meer tot een serieuze aanvalspoging. Full-back Tim Nanai-Williams wordt uitgeroepen tot Man of the Match en de wedstrijd eindigt in 25-16. Vier punten voor Samoa en de VS staat met lege handen.  

De try van Nanai-Williams (Foto: Getty)

74'
TRY! Chris Baumann drukt de bal namens de Amerikanen over de lijn en nadat de videoscheidsrechter de beelden bekeken heeft besluit scheidsrechter Clancy de try toe te kennen: 25-16. MacGinty weet de conversie niet om te zetten in twee punten. 

69'
Michael Stanly benut vanaf 46 meter een penalty en breidt de voorsprong van Samoa nog wat verder uit: 25-11. 

66'
De captains hebben vandaag het goede voorbeeld gegeven en voor het eerst in de WK-geschiedenis hebben beide aanvoerders in dezelfde wedstrijd een try gescoord. 

62'
De naam van de Amerikaan Manoa zorgt regelmatig voor enige verwarring bij de commentatoren. Dat heeft te maken met de bijnaam van het team van Samoa, waardoor we nu Samu Manoa tegen Manu Samoa te zien krijgen. 

53'
De Amerikaan Samu Manoa baant zich een weg door de Samoaanse verdediging, die hem met een overtreding tegenhouden. MacGinty maakt de penalty: 22-11. 

50'
De Amerikanen begaan maar weer eens een overtreding en het is Tusi Pisi die de penalty tussen de palen trapt: 22-8. 

46'
TRY! Samoa mag een line-out nemen, Alesana Tuilagi verovert de bal en brengt Ofisa Treviranus in stelling. De captain maakt de try en brengt de score op 19-8, waarna Pisi de conversie mist. 

44'
Pisi mag nog eens een penalty nemen, maar de Samoaan slaagt er niet in te scoren. 

41'
De tweede helft is begonnen in Brighton. 

Rust
Clancy fluit af en de spelers gaan met een 14-8 tussenstand de rust in. 

39'
De VS maakt weer eens een dure fout met een penalty voor Samoa als gevolg. Tusi Pisi trapt zijn derde tussen de palen en brengt de score op 14-8. 

34'
TRY! De Amerikanen breken door de Polynesische verdediging en Chris Wyles maakt het met een schitterende duik af, ondanks een stel Samoanen die aan zijn benen hangen: 11-8. MacGinty, de man die de aanval opende, mist de conversie. 

32'
De Amerikanen vallen eindelijk weer aan en Samoa kan weinig anders doen dan een overtreding begaan op Blaine Scully. MacGinty maakt de penalty en zet de eerste punten op het bord voor de Eagles: 11-3. 

28'
Jack Lam pakt flink wat meters voor Samoa en de Amerikanen geven de zoveelste penalty weg. Dit keer is het wel raak voor Pisi: 11-0. (Foto: Getty)

20'
TRY! Samoa valt aan en de Amerikaanse verdediging maakt een fout. De bal rolt achter de lijn en Tim Nanai-Williams duikt er als eerste bovenop voor de try: 8-0. Tusi Pisi mist de conversie. 

19'
AJ MacGinty gooit de bal weg, kijkt niet voor zich en knalt hard op de grote, stilstaande Samoaan Filo Paulo. MacGinty blijft aangeslagen liggen, maar lijkt na een korte behandeling toch verder te kunnen. 

16'
Greg Peterson maakt een overtreding en Samoa krijgt weer een penalty. De afstand blijkt echter te groot en Pisi scoort niet. 

8'
Tusi Pisi mag voor Samoa een penalty nemen en de fly-half trapt de bal mooi tussen de palen voor de eerste punten van de wedstrijd: 3-0. 

2'
Rey Lee-Lo wordt snoeihard tegen de grond gewerkt en de Samoaan moet bij zijn WK-debuut na krap een minuut het duel verlaten. De Siva Tau heeft weinig positieve invloed gehad op Lee-Lo, maar hieronder kun je de oorlogsdans terugkijken: 

1'
De Ier George Clancy fluit en de Amerikanen trappen af in het zonnige Brighton Community Stadium. 

0'
Zoals het echte Polynesiërs betaamt beginnen de Samoanen met hun oorlogsdans, de Siva Tau.

Grieken zijn verkiezingen beu

Het was zondag tot het middaguur rustig bij de Griekse stembussen. Dat blijkt uit een rondgang van het persbureau Reuters. Rond het middaguur hadden slechts 37 van de 530 stemgerechtigden een stem uitgebracht bij een van de stembureaus in het land. Bij een ander kwamen tot nu toe 51 van 512 stemgerechtigden opdagen. De stemlokalen zijn tot zes uur open. Om acht uur volgen de eerste prognoses.

Bijna tien miljoen stemgerechtigde Grieken mogen zondag, tijdens alweer de derde landelijke verkiezingen dit jaar, een stem uitbrengen voor een nieuwe regering nadat de linkse Alexis Tsipras (41) zijn functie als premier in augustus na zeven maanden neerlegde. Tsipras' Coalitie van Radicaal Links en de centrumrechtse Nieuwe Democratie (ND) zouden ongeveer gelijk opgaan.

"Mensen zijn moe. We hebben Tsipras gesteund bij het referendum en toen ging hij alsnog overstag", reageert een receptioniste uit Kalymnos, een klein eilandje in de Egeïsche zee. "Waarom zouden we nog stemmen als politici hun beloften niet nakomen? We weten eigenlijk niet meer waar we voor stemmen."

Opkomst onder vermoeide Grieken lijkt laag
Opkomst onder vermoeide Grieken lijkt laag (Foto: ANP)

Iran wil nauwere banden met Nederland

"We moeten het verleden achter ons laten en de goede relatie met Nederland herstellen." Dat zei de Iraanse minister Mohammed Javad Zarif van Buitenlandse Zaken zondag na een ontmoeting met minister Bert Koenders.

Zarif noemde de olie- en gasindustrie, de watersector en de landbouw als voorbeelden waar hij perspectief ziet voor het Nederlandse bedrijfsleven. Het is jammer dat de eeuwenoude relatie de afgelopen jaren heeft geleden onder de economische sancties tegen Iran, aldus Zarif. Nederland en Iran onderhouden al meer dan 390 jaar diplomatieke relaties.

Koenders is de eerste Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken die sinds 2001 Teheran aandoet. Het bezoek is mogelijk geworden doordat Iran in juli met de wereldmachten een akkoord sloot over zijn nucleaire programma. Nederland wil de economische, politieke en culturele banden met Iran versterken, zei Koenders na wat hij een "zeer productief" gesprek noemde met Zarif.

Europese Unie
Volgens Zarif zal Nederland als voorzitter van de Europese Unie in de eerste helft van volgend jaar een belangrijke rol gaan spelen in de implementatie van het nucleair akkoord.

De Iraanse minister bekritiseerde het gebrek aan vertrouwen in het akkoord bij Amerikaanse politici. Wat hij hen de laatste maand heeft horen zeggen "geeft geen vertrouwen", aldus Zarif.

Economische kansen
Koenders is niet de eerste Europese bewindsman die afreist naar Iran om de banden aan te halen. Onder anderen Duitse, Franse, Britse en Italiaanse ministers gingen hem al voor. Zij hopen allemaal te profiteren van de economische kansen die ontstaan als de sancties verdwijnen.

Later op de dag spreekt Koenders nog met president Hassan Rohani en Ali Larijani, de invloedrijke voorzitter van het parlement. Maandag gaat hij naar Isfahan.

Iran wil nauwere banden met Nederland
Iran wil nauwere banden met Nederland (Foto: ANP)

Uitslag Roda JC - Feyenoord

Roda JC en Feyenoord hebben in een aantrekkelijke wedstrijd in Kerkrade met 1-1 gelijkgespeeld. Feyenoord kwam in de 20e minuut op voorsprong door een doelpunt van Kramer, maar zagen daarna Roda JC weer langszij komen door een doelpunt van Faik. Door het gelijke spel blijven beide clubs bovenin nog meedraaien.

Roda JC

1 - 1

Feyenoord

 27' Faik    20' Kramer
 
 Gele kaart: Noor, v. Son (Roda JC), v.d. Heijden, Toornstra (Feyenoord)
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 17.142
Arbiter: v. Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
v. Leer
Dijkhuizen
Sankoh
Swinkels
v. Peppen
Noor (v. Son/81)
Griffiths
v. Hyfte
Faik
E. Gyasi (Juric/71)
Boakye
  Vermeer
Karsdorp
v. Beek
v.d. Heijden (Nelom/60)
Kongolo
Vejinovic
Toornstra (Immers/85)
El Ahmadi
Kuijt
Kramer
Elia (Basacikoglu/72)

Israël weigert Syriërs op te vangen

Minister-president Benjamin Netanyahu heeft zondag gezegd dat Israël geen vluchtelingen uit Syrië zal opnemen. Israël, zo luidde zijn motivatie, "is een klein land dat het aan demografische en geografische diepte ontbreekt". Dat meldt de Amerikaanse krant The New York Times zondag.

Netanyahu stond al enige dagen onder druk van de oppositie, die verwees naar de vreselijke beelden van de vluchtelingenstroom die Europa momenteel overspoelt. Maar de premier is niet vermurwen, integendeel, hij kondigde aan dat Israël van plan is in het oosten een hek aan de grens met Jordanië te plaatsen.

Israël heeft ook een directe grens met aartsvijand Syrië. In de andere buurlanden, Jordanië en Libanon, verblijven veel Syriërs die de burgeroorlog zijn ontvlucht.

Netanyahu wil geen Syriërs opvangen
Netanyahu wil geen Syriërs opvangen (Foto: ANP)

Eiffeltoren afgesloten

De Eiffeltoren is zondag gesloten gebleven voor het publiek. De directie van de grootste attractie van Frankrijk besloot dit na aanwijzingen dat iemand de toren was binnengedrongen. Een zoektocht door onder andere de brandweer leverde echter niets op, zo meldde de krant Le Parisien.

De directie en de brandweer deden geen mededelingen of men wist wie de indringer was en wat hij of zij wilde. Vlak voor de Eiffeltoren openging zou echter iemand zijn gezien met een pak op zijn rug. Dat deed onder meer het vermoeden ontstaan dat iemand met een parachute van de 324 meter hoge toren wilde springen. Dat is vaker geprobeerd en liep niet altijd goed af. Tien jaar geleden viel een 31-jarige man uit Noorwegen te pletter in een poging het kunststukje te volbrengen.

De 126 jaar oude toren is een ware topattractie, die vorig jaar zeven miljoen toeschouwers ontving.

Eiffeltoren afgesloten
Eiffeltoren afgesloten (Foto: ANP)

Kenianen winnen Dam tot Damloop

De Keniaanse atleet Edwin Kiptoo heeft zondag de Dam tot Damloop gewonnen. De 22-jarige loper klokte op de tien Engelse mijl (16,1 kilometer) van Amsterdam naar Zaandam 45 minuten en 19 seconden in een wedstrijd die gekenmerkt werd door tegenwind in met name de laatste kilometers. Daardoor kon ook geen nieuw parcoursrecord worden gelopen. De Keniaan John Mwangangi werd tweede in 45.58, de Ethiopiër Yenew Alamirew eindigde als derde in 46.04.

Ook bij de vrouwen ging de zege naar Kenia. Joyce Chepkiriu liep in 51 minuten en 30 seconden van de hoofdstad naar de Zaanstreek. Haar landgenote Jackline Chepngeno was 4 seconden langzamer en werd tweede. De derde plaats ging naar de Ethiopische Dibabe Kuma met een tijd van 52.52.

Beste Nederlander bij de mannen was Tom Wiggers in 49.04. Joeri Wolf klokte 50.06, Michel Butter was met 50.25 de derde Nederlander die over de streep kwam op de Peperstraat in Zaandam. Kim Dillen werd bij de vrouwen negende in 56.35. Inge de Jong was vijf seconden langzamer en eindigde als tiende.

Kenianen winnen Dam tot Damloop
Kenianen winnen Dam tot Damloop (Foto: ANP)

Zelfverzekerde Tsipras brengt stem uit

ATHENE (ANP/DPA) - Alexis Tsipras bracht zondagochtend al voor negenen zijn stem uit in de Griekse verkiezingen. Hij toonde zich in het stemlokaal van de wijk Kypseli in Athene overtuigd van de overwinning van zijn linkse partij Syriza.

"Het Griekse volk zal niet toestaan dat anderen voor hem beslissen. Het zal kiezen voor een mandaat van vier jaar voor een sterke regering die in Griekenland en daarbuiten voor het land zal vechten", zei de premier, die vorige maand zijn functie neerlegde. Naar verwachting is de centrumrechtse partij Nieuwe Democratie de grootste rivaal van Syriza tijdens de verkiezingen.

De Grieken kiezen uit de kandidaten van 19 partijen voor de beschikbare 250 parlementszetels. De stemlokalen sluiten hun deuren om zes uur zondagavond. De eerste resultaten worden ongeveer twee uur later verwacht.

Zelfverzekerde Tsipras brengt stem uit
Zelfverzekerde Tsipras brengt stem uit (Foto: ANP)

Van der Mark sterk naar podium in World Superbike

Motorcoureur Michael van der Mark heeft tijdens de World Superbike op het circuit van Jerez de la Frontera erg knap de derde plek gepakt in de eerste race van de dag. De Nederlander pakte zo zijn derde podiumplek in zijn debuutseizoen, nadat hij eerder in Assen twee derde plaatsen veroverde.

Van der Mark kende een uitstekende kwalificatie en vertrok vanaf de vierde plek, maar door een moeilijke start - zijn voorwiel kwam los van de grond - zag hij Chaz Davies en de op plek elf gestarte Leon Haslam langszij komen. Voorin lagen de Kawasaki's van Tom Sykes en Jonathan Rea weer op kop, zoals eigenlijk het hele seizoen al. Na een paar ronden schoof Niccolo Canepa voor Van der Mark onderuit, waardoor de Nederlander de vijfde plek weer in kon nemen, vlak achter Haslam.

Vier ronden later deed Van der Mark een eerste poging om Haslam in te halen, met succes. Dat duurde echter niet lang, want een bocht later kwam Haslam er weer voorbij. Voor het duo viel Rea ondertussen wat terug, met als gevolg dat Davies hem inhaalde. Halverwege de race deed Van der Mark weer een poging en dit keer had Haslam geen schijn van kans. De Nederlander zat direct strak achter Rea en het duurde dan ook niet langer dan een kwart rondje voor ook de kampioenschapsleider Van der Mark aan zich voorbij moest laten gaan.

In het tweede deel van de race kon Van der Mark een klein beetje dichter bij Davies komen, maar in de slotronden was de Brit toch te snel om bijgehaald te worden. Achter de Nederlander konden Rea en Haslam geen potten meer breken en dus pakte Van der Mark een hele mooie derde plek, achter Davies en ver achter winnaar Sykes. Rea kwam als vierde over de finish, wat voor een opvallend feitje zorgde: in alle twintig races dit jaar, tot zondag, eindigde Rea op het podium en in achttien daarvan werd hij eerste of tweede. Zondag pakte hij uitgerekend in de eerste race waar hij het podium niet haalde de wereldtitel, want met vijf races te gaan kan teamgenoot Sykes hem niet meer inhalen.

Schrijfster Jackie Collins (77) overleden

De Engels-Amerikaanse schrijfster Jackie Collins is zaterdag op 77-jarige leeftijd overleden in Los Angeles. Ze leed aan borstkanker, zo maakte haar familie bekend. In een verklaring noemden haar nabestaanden haar "een knappe, dynamische en unieke moeder".

Volgens People hield de schrijfster jarenlang voor haar omgeving verborgen dat ze borstkanker had. Zelf kreeg ze de diagnose 6,5 jaar geleden te horen. Ze nam alleen haar drie dochters in vertrouwen. Ze informeerde haar zus Joan pas twee weken geleden.

Jackie vertelde People in haar laatste interview, dat ze vorige week gaf, dat Joan geschokt reageerde op het nieuws. ''Ze had geen idee. Het was erg emotioneel." Jackie wilde haar zus Joan niet belasten met haar ziekte. ''Het zou grote invloed op haar hebben gehad. Ik vond dat ze dit er niet bij kon hebben in haar leven. Ze is erg positief en heel sociaal, maar ik weet niet hoe sterk ze is. Dus ik wilde haar hier niet mee belasten", aldus Jackie.

De in Londen geboren Collins kreeg al in haar tienerjaren de smaak van het schrijven te pakken. Ze bleek haar talent te hebben gevonden: haar eerste boek, The World is Full of Married Men uit 1968, werd een ware bestseller en de eerste in een lange reeks. Vijftien jaar later brak ze internationaal door met Hollywood Wives. Ze produceerde 32 romans, waarvan een aantal werd verfilmd of bewerkt tot televisieserie. De boeken van de romanschrijfster werden vertaald in meer dan veertig talen en gingen wereldwijd meer dan een half miljard keer over de toonbank.

Beroemdheden

Jackie werd zo populair dat ze bij tijd en wijle haar beroemde, oudere zus, de actrice Joan Collins, naar de kroon stak. Ze kreeg in 1998 zelfs een eigen, dagelijks tv-programma, Jackie Collins' Hollywood. Daarin waren vooral acteurs en actrices, en andere beroemdheden uit Hollywood te gast, precies het soort mensen dat de hoofdpersonen in haar boeken was. Haar werk legde haar bepaald geen windeieren. Ze stond hoog op een lijst van rijke schrijvers met, in 2011, een geschat vermogen van omgerekend 85 miljoen euro.

De schrijfster was overigens als kind al goed bekend met de showbizzwereld. Haar vader was een theateragent die onder anderen zangers en zangeressen als Shirley Bassey, The Beatles en Tom Jones in zijn portefeuille had.

Schrijfster Jackie Collins (77) overleden
Schrijfster Jackie Collins (77) overleden (Foto: ANP)

Zetelwinst PVV na migrantendebat

De groeiende stroom vluchtelingen naar ons land leidt bij een deel van de bevolking tot onrust en de PVV lijkt daar electorale munt uit te kunnen slaan. Als er nu verkiezingen zouden zijn, zou de partij van Geert Wilders 29 zetels behalen, 14 meer dan het huidige aantal, en daarmee met kop en schouders boven de rest gaan uitsteken. Dat komt naar voren uit de wekelijkse peiling van Maurice de Hond.

Het CDA zou de tweede partij worden met 21 zetels (+8). De VVD zou maar liefst 21 zetels moeten inleveren en uitkomen op 20. De PvdA komt er het slechtst af: de partij van Diederik Samsom zou krimpen van 38 naar 9 zetels (-29).

De Hond legde de deelnemers aan zijn enquête ook een omstreden uitspraak van Geert Wilders voor. Tijdens de Algemene Beschouwingen noemde Wilders de Tweede Kamer een nepparlement, omdat het niet zou vertegenwoordigen wat de bevolking wil. De meeste ondervraagden (68 procent) vonden dat hij zoiets wel mag zeggen tijdens een debat, maar een meerderheid (57 procent), vooral hoger opgeleiden, is het niet met de uitspraak eens.

Het optreden van Wilders werd zowel het best als het slechtst gevonden: 25 procent vond hem het best, 32 procent het slechtst. Premier Mark Rutte en D66-leider Alexander Pechtold volgen in beide categorieën op enige afstand.

PVV spint garen bij onvrede migrantenstroom
PVV spint garen bij onvrede migrantenstroom (Foto: ANP)

Help Dafne Schippers naar de volgende titel!

Dafne Schippers is door de Europese atletiekbond European Athletics genomineerd voor de titel Atlete van het Jaar 2015. De Nederlandse pakte op het WK in Beijing zilver op de 100 meter en won in een historische tijd het goud op de 200 meter. Ook als lezer van FOK!sport kun je helpen om Schippers de titel te bezorgen, door op de Facebookpagina van European Athletics op haar te stemmen via de likeknop.

Naast Schippers is ook een tweede Nederlandse genomineerd: Sifan Hassan pakte brons op het WK op de 1500 meter en liep op die afstand tijdens de Diamond League in Monaco een van de snelste tijden ooit. Onder de overige genomineerden zijn onder meer Jessica Ennis-Hill, wereldkampioene zevenkamp, Mariya Kuchina, de kampioene bij het hoogspringen en de ongekend dominante kogelslingeraarster Anita Wlodarczyk. De volledige lijst genomineerden is hier te vinden. Je brengt je stem uit door de foto van de door jou gekozen atlete te liken, waarna de atlete met de meeste likes uitgeroepen wordt tot Atlete van het Jaar 2015. Klik hieronder op de vind ik leuk-knop om Schippers en/of Hassan richting de titel te helpen.

 

Won the 200m world title in a stunning championship record of 21.63, the fastest time in the world for 17 years, and also won the 100m silver medal in Beijing in 10.81, the fastest time by a European this year.

Posted by European Athletics on dinsdag 15 september 2015
 

The fastest European 1500m runner for more than nine years after running a European under 23 record of 3:56.05 at the IAAF Diamond League meeting in Monaco, she also took a world championships bronze medal.

Posted by European Athletics on dinsdag 15 september 2015

Uiteraard kan er ook bij de mannen gestemd worden. Op basis van de tussenstand lijkt Amel Tuka opvallend genoeg de absolute topfavoriet. De Bosnische 800-meterloper liep een wereldtijd in Monaco en won op het WK in Beijing brons, de eerste WK-medaille ooit voor Bosnië in een olympische discipline. Zeven van de tien genomineerden wonnen in tegenstelling tot Tuka echter wel een wereldtitel in Beijing. Daaronder valt ook snelwandelaar Matej Toth uit Slowakije, die een paar dagen na zijn gouden race uitgebreid de tijd nam om de vragen van FOK!kers te beantwoorden. Dat interview kun je hier teruglezen en met een druk op de onderstaande vind ik leuk-knop breng je je stem uit op Toth. 

 

Took the 50km race walk title at the IAAF World Championships, winning by almost two minutes in 3:40:32, and he was also...

Posted by European Athletics on dinsdag 15 september 2015

Update 20 september

Heel Tsjechië lijkt opgeroepen te zijn om op Zuzana Hejnova te stemmen, de wereldkampioene op de 400 meter horden. Neutrale fans zijn het er over eens dat haar prestatie bij lange na niet zo bijzonder is als de 21,63 van Schippers op de 200 meter, maar toch staat Hejnova inmiddels op bijna 7300 likes, tegenover een kleine duizend stuks minder voor Schippers. Met een klik op de likeknop hierboven kun je Schippers wellicht toch nog voorbij Hejnova en naar de verdiende titel helpen.

Bij de mannen lijkt het duidelijk dat de Bosnische gemeenschap de meest actieve Facebookgroep heeft. Amel Tuka, niet goed voor een wereldtitel op de 800 meter, staat met bijna veertienduizend stemmen ver op kop. Alleen kogelslingeraar Pawel Fajdek, die dit jaar alles en iedereen volledig aan puin gooide, kan met 3700 likes verder op enige steun rekenen.

KLM-toestel raakt bij taxiën SLM-vliegtuig

Een Boeing 747-400 van KLM heeft zaterdagavond (plaatselijke tijd) tijdens het taxiën naar de startbaan van de Surinaamse luchthaven van Zanderij een toestel van SLM geraakt. Dat gebeurde met een vleugeltip, aldus een KLM-woordvoerder.

De KL 714, die normaliter zondagmorgen zou landen op Schiphol, keerde terug naar de gate. De 402 passagiers zijn zaterdagnacht ondergebracht in hotels in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo. De veiligheid van de passagiers en de bemanning is niet in gevaar geweest, aldus KLM. Er wordt gewerkt aan eventueel alternatief vervoer, mocht het toestel op korte termijn niet te herstellen zijn.

Er wordt onderzoek verricht naar de oorzaak.

KLM-toestel raakt bij taxiën SLM-vliegtuig
KLM-toestel raakt bij taxiën SLM-vliegtuig (Foto: ANP)

Publieke omroep domineert de zaterdagavond

De publieke omroep heeft op zaterdagavond de sterkste troeven in handen. Van zes best bekeken programma's werden er vijf uitgezonden door de publieke omroep. Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Kijkonderzoek (SKO).

Pas op nummer vier is het eerste commerciële succes te vinden, het dansprogramma Dance Dance Dance (RTL4).

Bovenaan de lijst staat Studio Sport. De samenvattingen van de eredivisiewedstrijden trokken een kleine 1,7 miljoen kijkers. Ruim 1,5 miljoen keken het Achtuurjournaal, gevolgd door Ik Vertrek 10 Jaar, dat ruim 1,4 miljoen kijkers aan zich wist te binden. Een dikke 1,3 miljoen mensen zagen hoe  Sylvana Simons werd uitgeschakeld in Dance Dance Dance. Meer dan 1,1 miljoen Nederlanders vermaakten zich met What the Frans?! Op de zesde plaats staat Kassa (1 miljoen).

Publieke omroep domineert de zaterdagavond
Publieke omroep domineert de zaterdagavond (Foto: BuzzE)

Dam tot Damloop trekt weer veel bekijks

Zo'n 50.000 hardlopers rennen zondag van Amsterdam naar Zaandam tijdens de Dam tot Damloop. Die afstand is precies 10 Engelse mijl, ofwel 16,1 kilometer. Organisator Le Champion verwacht dat er zo'n 250.000 toeschouwers langs het parcours staan.

Voor de professionele wedstrijd staan enkele wereldtoppers klaar. Zo verkeert de Keniaan Wilson Kipsang, oud-wereldrecordhouder op de marathon, in vorm en zal de winnaar van vorig jaar, John Mwangangi, het knap lastig gaan krijgen. Twee andere bekende namen in de atletiekwereld zijn verder de Ethiopiërs Ayele Abshero - met 2:04.23 in 2012 de snelste marathondebutant ooit - en Yenew Alamirew. Bij de vrouwen is Joyce Chepkirui op papier de snelste vrouw.

In totaal komen dit weekend 85.000 sporters in actie tijdens deze 31e editie. Zaterdag was er al de Dam tot Dam wandeltocht, en na zonsondergang liepen ongeveer 12.000 hardlopers de Damloop by night.

Dam tot Damloop trekt weer veel bekijks
Dam tot Damloop trekt weer veel bekijks (Foto: ANP)

Miljoenste bezoeker in Gevangenismuseum

Het Nationaal Gevangenismuseum in Veenhuizen verwelkomt zondag de miljoenste bezoeker. Die is er eerder dan verwacht en dat komt door een recordaantal bezoekers deze zomer.

Zoals dat vaker in gevangeniscellen gaat, zijn alle bezoekers er 'geturfd', met streepjes op planken. Wie dan ook zondag de miljoenste is, hij of zij mag zijn eigen streepje zetten. Op de binnenplaats komen dan alle planken te liggen.

Het eerste Gevangenismuseum stamt uit 1975. Dertig jaar later opende het nieuwe Nationaal Gevangenismuseum in een gerestaureerd dwanggesticht uit 1823.

Het museum viert de mijlpaal met veel muziek ('Jailhouse Rock'), muziektheater en kinderactiviteiten. Ook burgemeester Hans van der Laan is erbij.

Miljoenste bezoeker in Gevangenismuseum
Miljoenste bezoeker in Gevangenismuseum (Foto: ANP)

Lammers teleurgesteld om terugtrekken film

Acteur Frank Lammers is niet blij het met besluit de film Michiel de Ruyter terug te trekken van het Nederlands Film Festival (NFF). "Dit heeft de producent buiten mijn weten en dat van regisseur Roel Reiné om besloten. Dat vind ik ook een kwalijke zaak'', zei Lammers in Met Het Oog Op Morgen.

Producent Klaas de Jong zei eerder de film terug te trekken uit onvrede over het geringe aantal nominaties voor publieksfilms bij het prijzengala van de Nederlandse film. "Het Kalveren-gala is al jaren een elitair feestje voor arthousefilms'', vond hij.

Dat ging tegen het zere been van Lammers, die de titelrol in de film vertolkt. "Het is mijn producent, maar ik moet hem hier toch afvallen. Ik begrijp niet wat hij precies bedoelt'', zei de acteur op NPO Radio 1. "Dit gezeur levert niks op voor de Nederlandse film.''

Lammers kan zelf overigens alsnog in de prijzen vallen voor zijn rol in de film over de beroemde 17e eeuwse admiraal. Het NFF heeft laten weten dat de nominaties van Michiel de Ruyter in de categorieën beste regie en beste acteur gewoon blijven staan.

Lammers teleurgesteld om terugtrekken film
Lammers teleurgesteld om terugtrekken film (Foto: BuzzE)

Duitse super schenkt voorraad aan vluchtelingen

Bij de Duitse supermarkt REWE in Jüchen zijn de schappen op een enkel product na leeg. Vrijwel de volledige voorraad is namelijk ter beschikking gesteld aan vluchtelingen die onverwacht aankwamen, aldus een pamflet dat door het personeel werd opgehangen.

Een bezoeker van de supermarkt fotografeerde de lege schappen en het pamflet en plaatste deze op Facebook. Op het A-viertje valt te lezen dat het personeel zich voor de situatie verontschuldigd, maar dat het om een acute noodsituatie ging. Ook geven ze aan meteen nieuwe voorraden besteld te hebben. Ze hopen op het begrip van de klanten. 

Update 09:17 uur
Volgens user Nemephis heeft de betreffende supermarkt niet de volledige voorraad weggegeven, maar gaat het om de afdeling babyvoeding die aan de vluchtelingen is geschonken. Ook heeft de supermarkt gezorgd dat de vluchtelingen over water konden beschikken. Klanten van de supermarkt hadden hier geen problemen mee, zij die echt dringend babyboeding nodig hadden konden dit bij de iets verdreop gelegen drogist halen. Ze waren vooral positief gestemd over de actie van hun supermarkt. 

 

Danke, REWE!

Posted by Tobias Huch on zaterdag 19 september 2015

Euforie en realisme in Almelo na droomstart

Het contrast met vorig seizoen kon niet groter. Bungelde Heracles vorig jaar na zes speelronden onderaan de eredivisie met nul punten nu draaien de Almeloërs met vijf overwinningen mee in de top van ranglijst. "Dat noemen ze dan een flow. Het verschil is enorm natuurlijk en dat geeft wel een ander gevoel. We staan er nu en daar mogen we van genieten", reageerde aanvoerder en doelpuntenmaker Mark-Jan Fledderus zaterdag na de zege op titelverdediger PSV (2-1). "Dit is heel erg gaaf en had ik niet kunnen dromen. Ik ben heel trots op mijn mannen", zei trainer John Stegeman.

Verdediger Fledderus die niet zo heel vaak scoort beloofde zijn vijfjarige zoontje zaterdag een doelpunt omdat de jongen bij wijze van uitzondering een avondwedstrijd op de tribune van het Polman Stadion mocht meemaken. En warempel, zijn vader zorgde voor de gelijkmaker door de bal over PSV-doelman Jeroen Zoet te werken. "Ik zag een gaatje en dan is het vol uithalen. Als de bal dan van je voet vertrekt weet je al, die gaat erin. Hij zat er lekker in. Een heel bijzonder gevoel."

Het eerste doel van Heracles dit seizoen is om zich zo snel mogelijk veilig te spelen en dat is nog niet aangepast. Fledderus: "We willen dat eerst voor elkaar krijgen en kijken dan wel verder. We liggen iets voor op schema", lacht de aanvoerder. "We zijn aardig op weg maar het stijgt ons nog niet naar het hoofd. We blijven realistisch. We weten ook wel dat er een keer een ommekeer kan komen, maar we willen natuurlijk zo lang mogelijk in deze flow blijven."

Fledderus denkt dat in de tweede helft van het afgelopen seizoen de verbetering bij Heracles al is ingezet. "We hebben toen ook al heel veel punten gepakt. Nu zit alles op een of andere manier mee. Alles valt goed en dan ligt het in sport soms erg dicht bij elkaar. Daar zijn we ons absoluut van bewust."

Euforie en realisme in Almelo na droomstart
Euforie en realisme in Almelo na droomstart (Foto: ANP)

Koenders in Iran om banden aan te halen

Om de economische en politieke banden aan te halen bezoekt minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken zondag en maandag de Islamitische Republiek Iran.

Het bezoek is mogelijk geworden door het nucleaire akkoord dat het land in juli sloot met de wereldmachten. In 2001 was voor het laatst een Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken in Iran.

Als alles volgens plan verloopt worden de komende jaren de sancties tegen Iran opgeheven. Dat biedt grote kansen voor het bedrijfsleven, onder meer voor de olie- en gasindustrie, landbouw- en tuinbouwbedrijven en machinebouwbedrijven.

Iran speelt ook een vooraanstaande politieke rol in de regio. Het is een belangrijke steunpilaar van de Syrische president Bashar al-Assad. Ook is het land betrokken bij de oorlog in Jemen.

Koenders spreekt onder anderen met president Hassan Rohani, minister Mohammed Javad Zarif en de voorzitter van het parlement Ali Larijani. Maandag reist Koenders door naar Isfahan.

Koenders in Iran om banden aan te halen
Koenders in Iran om banden aan te halen (Foto: ANP)

Paus: verzoening Cuba en VS is overwinning

Paus Franciscus hoopt dat de relatie tussen Cuba en de Verenigde Staten verder normaliseert. Hij moedigde beide landen na zijn landing in Havana aan verdere stappen te nemen om tot verzoening te komen. "Het is een teken van overwinning van de cultuur van de ontmoeting, van de dialoog", zei de 78-jarige kerkvorst over de toenadering tussen beide landen.

Paus Franciscus werd in Havana onthaald door de Cubaanse president Raúl Castro. Die gaf hem geen broederlijke omhelzing, maar een ferme handdruk. Ondanks dat heeft de broer van Fidel Castro volgens CNN gezegd dat Fransicus hem wellicht nog zou kunnen bewegen om zelf katholiek te worden.

Castro bedankte de paus voor zijn inspanningen om de diplomatieke relatie tussen Cuba en VS te verbeteren. Hij sprak de hoop uit dat Franciscus het 53 jaar geleden door de VS ingevoerde handelsembargo kan helpen beëindigen. "De blokkade veroorzaakt grote ontberingen voor Cubaanse gezinnen, is wreed, immoreel en illegaal", aldus de leider van het communistische land.

Stempel
Met de verbeterde relatie drukt paus Franciscus zijn eerste diplomatieke stempel op de wereldpolitiek. Hij treedt daarmee in de voetsporen van Johannes Paulus II, die een belangrijke rol speelde in de opkomst van bewegingen tegen het communisme in zijn vaderland Polen, en daarmee vermoedelijk ook in de daaropvolgende ontmanteling van de Sovjet-Unie.

De eerste aanwijzing voor de dooi tussen Cuba en de VS kwam tijdens de uitvaart van de voormalige Zuid-Afrikaanse president Nelson Mandela. Voor het oog van de wereld schudde de Amerikaanse president Barack Obama toen de hand van Raúl Castro. Franciscus heeft daarvoor en sindsdien achter de schermen een rol gespeeld in de uiteindelijke heropening van de Amerikaanse ambassade, tot aan zijn huidige bezoek aan Cuba.

'Welkom op Cuba'
Veel Cubaanse burgers waren uitgelopen om een glimp op te vangen van de kerkvorst. Duizenden mensen stonden in Havana aan de kant van de weg toen de paus langsreed. Zij zwaaiden met de vlaggen van Cuba en het Vaticaan. Ook werden spandoeken omhoog gehouden met het opschrift: "Missionaris van genade, welkom op Cuba".

Niet alle Cubanen waren welkom. Volgens de Commissie van Mensenrechten en Nationale Verzoening zijn tussen de tien en twintig dissidenten opgepakt om te voorkomen dat ze het bezoek van Franciscus konden bijwonen. "Een vergelijkbaar aantal is bedreigd of gewaarschuwd. Het is preventieve repressie door de politie", zei een woordvoerder van de organisatie.

Paus hoopt op betere band tussen Cuba en VS
Paus: verzoening Cuba en VS is overwinning (Foto: ANP)

Miljoenen Duitse euro's naar vluchtelingen in de regio

De Duitse regering trekt nog eens twintig miljoen euro uit voor noodhulp aan Syrische vluchtelingen in de regio. Het geld gaat naar het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties, zei minister Gerd Müller (Ontwikkelingssamenwerking) tegen de krant Welt am Sonntag.

Met de extra bijdrage van Duitsland kunnen de komende maanden honderdduizenden mensen van voedsel worden voorzien. Müller zei te hopen dat andere landen het Duitse voorbeeld zullen volgen. Hij noemde het onacceptabel dat de VN-organisatie kampt met geldgebrek.

Eerder riep ook EU-president Donald Tusk landen al op geld te doneren aan het WFP. "Het Wereldvoedselprogramma heeft geld nodig om voedsel te leveren aan elf miljoen mensen in Syrië en de regio", schreef Tusk. Hij wees erop dat al flink is gesneden in de voedselhulp aan vluchtelingen.

Reporters van de BBC waarschuwden onlangs dat VN-lidstaten, met name in Europa, zichzelf in de vingers snijden door te snijden in hun bijdragen aan het voedselprogramma. In vluchtelingenkampen bleek grote hongersnood te ontstaan toen het geld van de VN opraakte. Journalisten zagen verscheidene gezinnen als gevolg hiervan aan de tocht naar Europa beginnen.

Duitsland: miljoenen extra voor voedselhulp
Miljoenen Duitse euro's naar vluchtelingen in de regio (Foto: ANP)

Griekenland gaat weer naar de stembus

Bijna tien miljoen stemgerechtigde Grieken kunnen zondag vanaf 06.00 uur weer naar de stembus. Zij kiezen een nieuwe regering nadat de linkse Alexis Tsipras (41) zijn functie als premier vorige maand na zeven vruchteloze maanden neerlegde. De stembureaus sluiten om 18.00 uur. De eerste prognoses worden twee uur later verwacht.

Circa een derde van de bevolking leeft in bittere armoede en bijna een vijfde kan volgens schattingen zelfs niet in voldoende mate in zijn voedselvoorziening voorzien. Geen enkele partij heeft daar een oplossing voor omdat het land, dat zo lang op te grote voet heeft geleefd, feitelijk onder curatele staat.

Tsipras ging met zijn partij in eerste instantie tegen de door de EU en schuldeisers geëiste hervormingen in. Tegen de verwachtingen in sloot hij in de zomer, na een omstreden referendum, alsnog een akkoord. Hij deed er vervolgens veel aan om andere partijen mee te krijgen om de plannen uitgevoerd te krijgen, tegen de wens van de hardliners in zijn uiterst linke partij. Daarom kwam zijn ontslag en de nieuwe verkiezingen, waarmee Tsipras het Europese eisenpakket opnieuw aan de kiezers voor wil leggen, alsnog als een verrassing.

Nieuwe Democratie
De Grieken kiezen 250 van de 300 parlementszetels. Het kiesstelsel beoogt een sterke regering en daarom krijgt de grootste partij vijftig zetels bonus. Zondag doen negentien partijen mee en de kans op eenvoudige coalitievorming is klein. Tsipras' Coalitie van Radicaal Links (Syriza) en de centrumrechtse Nieuwe Democratie (ND) zouden ongeveer gelijk opgaan. Maar beide met percentages die geen meerderheid opleveren.

De opkomst van Nieuwe Democratie in de peilingen wordt door analisten als een verrassing gezien. Veel Grieken zien die partij namelijk als onderdeel van het probleem dat het land überhaupt in de clinch met de Europese Unie bracht. Maar aan de andere kant heeft Syriza de belofte van verzet tegen de EU en de schuldeisers niet waar kunnen maken. Naar verluidt zien veel kiezers de 'oude garde' van de ND, met onvermijdelijke hervormingen en bezuinigingen, nu als enige realistische uitweg.

Griekenland weer naar stembus
Griekenland gaat weer naar de stembus (Foto: ANP)

Kylie Jenner belaagd bij concert Chris Brown

Kylie Jenner is vrijdagavond bij een concert van Chris Brown het slachtoffer geworden van een aanval van 'een fan'. Ze werd van achter aan haar gifgroene haren getrokken.

De 18-jarige Jenner was op weg naar haar auto. Een onbekend persoon trok plotseling aan haar haren. Dat gebeurde na Chris Browns concert in Anaheim, waar Kylies vriendje Tyga een gastoptreden had.

Kylie heeft nog niet gereageerd op het incident.

Kylie Jenner belaagd bij concert Chris Brown
Kylie Jenner belaagd bij concert Chris Brown (Foto: BuzzE)

Het plaatje van honderd miljard, herfst 2016

In 2015 begon de volksverhuizing pas goed: vele tienduizenden mensen uit Afrika en het Nabije Oosten die in overbeladen, wrakke bootjes de Middellandse Zee trachtten over te steken om via het Italiaanse eilandje Lampedusa ons continent binnen te komen. Zeer velen verdronken jammerlijk, daaronder een ongeteld aantal kinderen. Vreemd genoeg moesten we op internet echt zoeken naar een foto van zo'n verdronken kind. 

Japanse commentator wordt gek bij historische zege rugbyers

De Japanse rugbyploeg won zaterdag op het WK van tweevoudig wereldkampioen Zuid-Afrika, een van de grootste sensaties ooit op het WK van welke grote teamsport dan ook. Ook al werd de wedstrijd midden in de Japanse nacht gespeeld, uiteraard konden ook de Aziaten live kijken.

Zoals het echte Japanners betaamt gaat de Japanse versie van Jack van Gelder op de nationale tv flink uit zijn dak op het moment dat Karne Hesketh de winnende try maakt en rugbygeschiedenis schrijft.

Het Japanse commentaar bij de historische try van Hesketh (Bron: YouTube)

De hoogtepunten van de wedstrijd met Engels commentaar, met aan het eind de uitzinnige vreugde na de Japanse zege (Bron: YouTube)

4 op de 5 vluchtelingen komen niet uit Syrië

In tegenstelling tot wat vluchtelingenorganisaties en de reguliere media suggereren, is slechts 20% van de vluchtelingen afkomstig uit Syrië. Van de 213.000 mensen die het in april, mei en juni gelukt is om Europa binnen te komen, zijn er ongeveer 44.000 vertrokken uit het door oorlog verscheurde land. Dit blijkt uit cijfers van het statistiekbureau van de Europese Unie, Eurostat.

Terwijl we op radio en tv doodgegooid worden met suggestieve beelden van Syriërs die hun land ontvluchten, lijkt het erop dat deze beelden in schril contrast staan met de werkelijkheid. De statistieken van Eurostat geven namelijk een beeld dat haaks staat op hetgeen de mainstream media ons voorschotelt. Het is niet de eerste keer dat we op het verkeerde been gezet worden. Eerder al werden de foto's van het drama rond het Syrisch jongetje Aylan, die al jaren in Istanboel woonde, misbruikt om voor het ´juiste´ ideologische karretje te gespannen te worden.

Deze cijfers voeden het beeld dat het voornamelijk om economische vluchtelingen gaat. Sinds vorig jaar is de stroom asielzoekers verdubbeld. De hoeveel Afghanen die de continue islamitische terreur in eigen land zat waren en hun heil in Europa gingen zoeken, is sinds april meer dan verviervoudigd. Het zijn er nu ongeveer 27.000.

Ook uit het veilige Albanië willen mensen weg om te verhuizen naar het rijke westen. Bijna 18.000 Albanezen kozen ervoor huis en haard te verlaten. Goed vertegenwoordigd zijn ook de vluchtelingen uit Kosovo, Pakistan, Nigeria en Eritrea.

De statistieken van Eurostat zijn hier te vinden.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.