FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 17 september 2015

EL: Uitslag Partizan Belgrado - AZ Alkmaar

AZ is de poulefase in groep L van de Europa League teleurstellend begonnen. In Belgrado verloor de Alkmaarse ploeg met 3-2 van FK Partizan. Grote held bij Partizan was spits Aboubakar Oumarou uit Kameroen, die voor twee doelpunten tekende. AZ eindigde het matige duel met tien man nadat Guus Hupperts in de slotfase met tweemaal geel van het veld moest.

Het nerveuze AZ begon slecht aan de wedstrijd. De opbouw van achteruit was ronduit bedroevend. Vrijwel geen enkele pass kwam goed aan en defensief gaf AZ te veel ruimte weg. Het was daarom geen verrassing dat Partizan al na tien minuten op voorsprong kwam. Oumarou kopte een hoekschop van Andrija Zivkovic ongehinderd binnen.

Pas halverwege de eerste helft kwam AZ wat beter in de wedstrijd. Met hulp van Partizan dat na die voorsprong veel spelers achter de bal hield. Na ruim een half uur kreeg AZ de eerste mogelijkheid en die was meteen raak. Markus Henriksen vond na een vrije trap van Thomas Haye centrale verdediger Jop van der Linden, die van dichtbij de gelijkmaker binnen schoot.

Kansloos

Lang plezier had AZ niet van die onverwachte tegentreffer. Nog geen vijf minuten later kwam Partizan opnieuw op voorsprong. Andermaal via Ousamou. En weer legde geen enkele Alkmaarse verdediger hem een strobreed in de weg bij zijn uithaal. Doelman Sergio Rochet was volstrekt kansloos.

Ook na de rust was AZ geen schim van de ploeg die in de voorronden van de Europa League zo succesvol was. Tegen het ook niet bepaald imponerende Partizan oogde de defensie kwetsbaar, miste het middenveld creativiteit en konden de aanvallers niet los komen van hun bewakers. Desondanks was AZ na dik een kwartier dicht bij de gelijkmaker. De kopbal van centrale verdediger Jeffrey Gouweleeuw strandde op doelman Zivko Zivkovic.

Dubbele wissel

In het laatste kwartier probeerde trainer John van den Brom met een dubbele wissel alsnog de gelijkmaker te forceren. Hij bracht Robert Mühren en Muamer Tankovic binnen de lijnen. Helpen deed het niet. AZ bleef aanvallend machteloos, zeker nadat Hupperts met tweemaal geel van het veld moest. In de slotfase schoot Zivkovic Partizan naar 3-1. De tegentreffer die Markus Henriksen nog in blessuretijd maakte was daardoor slechts van belang voor de statistiek.

Teleurstellende start AZ in Europa League
Teleurstellende start AZ in Europa League (Foto: ANP)

Rutte: minister wil praten met politiebonden

Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie nodigt vrijdag alle politiebonden uit voor een gesprek over de politie-cao. Het gesprek moet leiden tot een doorbraak in de impasse over de cao, zei premier Mark Rutte donderdag aan het einde van de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer.

Politiebonden en agenten demonstreren al weken tegen het loonbod van het kabinet dat ze te mager vinden. Woensdag was er nog een massale betoging rond de Tweede Kamer in het centrum van Den Haag. Agenten keerden Van der Steur daar demonstratief de rug toe. De bewindsman werd met gejoel en boegeroep onthaald, toen hij kort zijn gezicht liet zien bij de grote protestactie van het politiepersoneel.

Van der Steur zegt al weken dat zijn deur openstaat voor de politiebonden, maar dat hij geen extra geld heeft om aan hun wensen tegemoet te komen. Het kabinet heeft agenten en ander overheidspersoneel een loonsverhoging geboden van 5,05 procent over twee jaar en 500 euro eenmalig. Drie vakcentrales hebben daarmee ingestemd, maar de FNV noemt het bod een sigaar uit eigen doos en blijft tegen.

Een kort geding dat donderdag diende en door FNV was aangespannen, zal op 1 oktober leiden tot een uitspraak van de rechter. Rutte zei tijdens de Algemene Beschouwingen nog dat het kabinet pas na die datum vervolgstappen bekendmaakt. Sommige partijen in de Kamer willen dat het kabinet meer geld vrijmaakt voor de politie-cao, maar de regeringspartijen en het CDA zijn daarop tegen.

Rutte: minister wil praten met politiebonden
Rutte: minister wil praten met politiebonden (Foto: ANP)

Nederland verliest snelheidsrecord op fiets

De snelste fietser ter wereld komt niet langer uit Nederland. Canadees Todd Reichert heeft met zijn aerodynamische ligfiets een snelheid van bijna 138 kilometer per uur gehaald. Dat deed hij donderdag bij een snelheidswedstrijd in de Verenigde Staten.

De Nederlander Sebastiaan Bowier had in 2013 bij dezelfde wedstrijd een snelheid van 133,8 kilometer per uur gehaald. Hij reed met een fiets die was gemaakt door studenten van de TU Delft en de Vrije Universiteit in Amsterdam. De universiteiten proberen later deze week het record terug te krijgen.

De Nederlanders willen ook het wereldrecord voor vrouwen veroveren. Dat staat nu op 121,8 kilometer per uur.

Om de Nederlandse ligfiets te testen, was vorige maand de A270 tussen Helmond en Nuenen drie uur lang afgesloten. De ligfiets kan daar namelijk meer dan 5 kilometer lang vrijwel rechtdoor rijden.

Nederland verliest snelheidsrecord op fiets
Nederland verliest snelheidsrecord op fiets (Foto: ANP)

'Kopstuk opgepakt in zaak vermiste studenten'

De Mexicaanse politie heeft vermoedelijk een van de breinen opgepakt die achter de vermissing van 43 studenten zitten. Dat heeft een bron binnen de politie donderdag verklaard. Het zou gaan om Gildardo Lopez, ook wel 'El Gil' genoemd, een kopstuk van het drugskartel Guerreros Unidos.

Op 26 september 2014 verdwenen in een nacht plotseling 43 studenten. Ze zouden die nacht slaags zijn geraakt met lokale corrupte agenten. Zij zouden de studenten vervolgens hebben uitgeleverd aan het drugskartel, dat hen vermoordde en verbrandde op een vuilnisbelt in de buurt van de plaats Iguala. Onderzoekers uit Chili, Colombia, Guatemala en Spanje kwamen begin deze maand echter tot de conclusie dat die lezing niet klopte.

Met het oppakken van El Gil hoopt de Mexicaanse justitie nieuwe informatie over de mysterieuze zaak te krijgen.

'Kopstuk opgepakt in zaak vermiste studenten'
'Kopstuk opgepakt in zaak vermiste studenten' (Foto: ANP)

FIFA-secretaris Valcke per direct geschorst

Wereldvoetbalbond FIFA heeft secretaris-generaal Jérôme Valcke per direct geschorst. Daarnaast is bij de ethische commissie van de FIFA een aanvraag ingediend om onderzoek te doen naar Valcke. Valcke wordt ervan verdacht dat hij WK-tickets boven de normale prijs verkocht en de winst voor zichzelf hield.

De beschuldigingen, die ontkend worden door Valcke, zijn geuit door een consultant van een bedrijf dat een deal had met de FIFA om toegangskaarten voor het WK in 2014 te verkopen, maar waarvan contract was geannuleerd.

De beschuldigingen brenger de Fransman verder onder druk, nadat hij eerder negatief in het nieuws verscheen toen bekend werd dat hij 10 miljoen euro smeergeld zou hebben betaald voor de toewijzing van het WK van 2010 aan Zuid-Afrika.

FIFA schorst secretaris Valcke per direct (Pro Shots/Action Images)
FIFA schorst secretaris Valcke per direct (Pro Shots/Action Images)

'Meer geld voor zieken en gehandicapten'

Het CDA, de ChristenUnie en de SGP eisen van het kabinet meer geld voor chronisch zieken en gehandicapten en ouders met gehandicapte kinderen. De drie partijen zijn met hun zeventien zetels in de Senaat van groot belang voor het kabinet. Met hun steun heeft het kabinet een nipte meerderheid in de Eerste Kamer voor de lastenverlichting van 5 miljard euro.

ChristenUnie-leider Arie Slob diende de motie voor meer geld voor chronisch zieken en gehandicapten donderdag in aan het einde van de Algemene Beschouwingen. Hij sprak van een 'zeventienzetelsmotie', om het belang van de drie partijen te benadrukken.

'Meer geld voor zieken en gehandicapten'
'Meer geld voor zieken en gehandicapten' (Foto: ANP)

Tieten Kate Upton te dik voor jurk

Dat de tieten van Kate Upton behoorlijk dik zijn, is al langer bekend. Maar dat ze te groot zijn voor haar jurk, weten we pas sinds nu.

Het lekkertje was namelijk gisteren op een of ander feestje. Alleen bleek haar jurk wat te krap, want haar enorme boezem scheurde bijna uit haar jurk. Waarvan akte.

Toekomst Red Bull in F1 in gevaar

Volgens Red Bull-teambaas Christian Horner komt de deelname van Red Bull in de Formule 1 na dit seizoen in gevaar, als de onderhandelingen over een vervangende motorleverancier geen progressie boeken. Renault maakte eerder deze week bekend te stoppen als motorleverancier, waardoor het team haastig op zoek moet naar een nieuwe motor.

De enige optie die Red Bull nu nog lijkt te hebben is Ferrari, nadat Mercedes besloot om de viervoudig wereldkampioen niet te willen voorzien. Ferrari team baas Maurizio Arrivabena heeft onlangs bekend gemaakt dat Ferrari geen problemen heeft met een motordeal, maar dat de beslissing moet worden gemaakt door president Sergio Marchionne.

Gevraagd naar de kansen van het team om volgend jaar op de grid te staan, antwoordde Horner: "Dat hangt af van de wens van andere partijen om ons in de Formule 1 te houden. Als we geen motor hebben, kunnen we niet meedoen."

Toekomst Red Bull in gevaar (Foto: Red Bull)
Toekomst Red Bull in gevaar (Foto: Red Bull)

EL: Uitslag FC Groningen - Olympique Marseille

FC Groningen heeft de terugkeer in de Europa League niet op kunnen luisteren met een zege. Tegen Olympique Marseille was de formatie van Erwin van de Looi niet opgewassen. In de eigen Euroborg werd het 0-3 voor de bezoekers.

Groningen trad met dezelfde elf aan die afgelopen zondag sc Heerenveen versloeg. Marseille liet Nicolas N'Koulou en Lassana Diarra thuis en zette een aantal andere belangrijke spelers op de bank. Met name André Zambo Anguissa en Georges-Kevin N'Koudou grepen hun kans en waren een plaag voor de Groninger defensie.

N'Koudou kon na ruim twintig minuten spelen vanaf links het Groninger strafschopgebied binnendribbelen en in de korte hoek de 0-1 aantekenen. Lucas Ocampos strafte vlak voor rust geklungel in de Groninger defensie af nadat hij door Anguissa op precies het juiste moment was aangespeeld. Ocampos omspeelde doelman Sergio Padt: 0-2.

Groningen probeerde met hard werken en passie hier wat tegenover te stellen. Voor rust schoot Danny Hoesen uit een vrije trap maar net over, terwijl hij na rust Michael de Leeuw bediende die de bal net aan de verkeerde kant van de paal langs schoof. Na een uur spelen kwam de 0-3 eindstand op de borden nadat N'Koudou op links Benjamin Mendy goed bediend had en deze de over het hoofd geziene Romain Alessandrini vond.

Opnieuw gaf Groningen zich nog niet gewonnen. De Leeuw kreeg een goede mogelijkheid, maar vond wederom de verkeerde kant van de paal. Ook invaller Mimoun Mahi kon van een goede mogelijkheid geen goal meer maken.


FC Groningen speler-Bryan Linssen met Marseille-speler Georges-Kevin N Koudou (Pro Shots /  Jan Kanning)

FC Groningen

0 - 3

Olympique Marseille

    25' N'Koudou
39' Ocampos
61' Alessandrini
 
Gele kaart: De Leeuw (FC Groningen), B.Mendy, Ocampos (Olympique Marseille)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: -
Arbiter: Aranovskiy (Oek)
 
Opstelling:   Opstelling:
Padt
Hateboer
Kappelhof
Lindgren
Tamata
Maduro
De Leeuw
Tibbling
Linssen
Hoesen (Mahi/66)
Rusnák (Drost/70)
  Mandanda
Isla
Sparagna
Rekik
B.Mendy (De Ceglie/66)
Zambo Anguissa
Lucas Silva (Rolando/82)
Romao
Alessandrini (Sarr/75)
Ocampos
N'Koudou

EL: Uitslag Ajax - Celtic

Ajax heeft de eerste wedstrijd in de groepsfase van de Europa League gelijkgespeeld. Tegen Celtic werd het in de Amsterdam Arena 2-2.

De beginfase verliep voor de Amsterdammers slecht. Binnen tien minuten kwam de Schotse ploeg op voorsprong nadat Dalay Sinkgraven balverlies leed, Biton profiteerde en schoot knap raak. Ajax herstelde zich wel en na een mooie aanval Viktor Fischer de thuisploeg op gelijke hoogte. Ondanks dat Ajax de rest van de eerste helft beter was wist het nauwelijks gevaarlijk te worden.

In de tweede helft ging het tempo nog verder omlaag en was de wedstrijd lange tijd niet om aan te zien. Pas nadat Izaguirre na zijn tweede gele kaart het veld moest verlaten kwamen er wat mogelijkheden. Nadat eerst Arek Milik de paal raakte was het vlak daarna wel raak, Schöne scoorde uit een vrije trap. In de blessuretijd was Milik nog dicht bij de winnende treffer, maar zijn kopbal ging net over.


Duel tussen Ajax-speler Amin Younes en Celtic-speler Mikael Lustig (Pro Shots /  Stanley Gontha)

AFC Ajax

2 - 2

Celtic

 25' Fischer
 84' Schöne
   8' Biton
 42' Lustig
 
 Gele kaart: Serero (AFC Ajax), Lustig, Johansen (Celtic)
 Rode kaart: Izaguirre (74/2xg) (Celtic)
 
Stadion: Amsterdam ArenA, Amsterdam
Toeschouwers: 47.455
Arbiter: Banti (Ita)
 
Opstelling:   Opstelling:
Cillessen
Tete
Veltman
Riedewald
Dijks
Gudelj
Fischer (Schöne/75)
Sinkgraven (Serero/62)
El Ghazi
Klaassen
Younes (Milik/62)
  Gordon
Lustig (Ambrose/69)
Simunovic
Boyata
Izaguirre
Brown
Johansen
Biton
Forrest (Blackett/75)
Griffiths
Commons (Janko/83)

Zaak contactslot achtervolgt GM nog jaren

General Motors (GM) heeft een schikking getroffen met de Amerikaanse openbare aanklager inzake problemen met het contactslot in een aantal van zijn kleinere automodellen. De autofabrikant betaalt een boete van 900 miljoen dollar en moet zich nog drie jaar aan de schikkingsvoorwaarden houden voordat de aanklachten tegen het bedrijf definitief worden ingetrokken.

GM riep begin vorig jaar miljoenen auto's terug vanwege het mankement, dat de oorzaak zou zijn geweest voor tientallen dodelijke ongelukken. Het bedrijf zou daarvoor al van het probleem op de hoogte zijn geweest maar ging toen niet over tot een terugroepactie. GM trekt de boete, omgerekend bijna 800 miljoen euro, af van zijn resultaat in het derde kwartaal en heeft daarnaast 600 miljoen dollar vrijgemaakt voor compensatie van slachtoffers of hun nabestaanden.

Zaak contactslot achtervolgt GM nog jaren
Zaak contactslot achtervolgt GM nog jaren (Foto: ANP)

Dividendtax mogelijk in strijd met EU-regels

De Nederlandse dividendbelasting kan in bepaalde gevallen in strijd zijn met het vrij verkeer van kapitaal in Europa. Dat stelde het Europese Hof van Justitie donderdag in een arrest. De Belastingdienst moet hierdoor mogelijk te veel geïnd gaan terugbetalen. Om wat voor bedragen het gaat, is nog niet duidelijk.

Het gaat in de zaak om twee particulieren die niet in Nederland wonen en de Franse bank Société Générale. Ze claimen dat ze meer belasting hebben moeten betalen over hun inkomsten uit aandelen in Nederlandse beursfondsen, dan particulieren en bedrijven in Nederland zelf.

Het hof vindt dat gekeken moet worden of er daadwerkelijk sprake is van discriminatie. Wanneer hun belastingdruk inderdaad zwaarder is geweest, dan zal Nederland over de brug moeten komen. De zaak wordt nu terugverwezen naar de Hoge Raad in Den Haag.

Dividendtax mogelijk in strijd met EU-regels
Dividendtax mogelijk in strijd met EU-regels (Foto: ANP)

Sportende studenten uit sporthal weggejaagd voor vluchtelingen

Onze overheid heeft vandaag alle Nederlandse gemeenten opgeroepen om crisisopvang voor vluchtelingen te bieden. Gemeente Rotterdam wilde de eerste zijn en ontruimde daarom een sporthal waar op dat moment studenten druk aan het sporten waren.

In de sporthal van de Erasmus Universiteit worden per direct vluchtelingen voorzien van onderdak en voedsel. Sportende studenten moesten zich snel omkleden en maken dat ze wegkwamen. Terwijl de studenten het pand verlieten kwamen er al tafels en bedden naar binnen. 

Op dit moment wordt de sporthal verder in gereedheid gebracht. De verwachting is dat vanavond 150 vluchtelingen op de locatie aankomen. Morgen volgen er nog eens honderd.

Pip Pellens dol op gespierd lijf vriend

Pip Pellens vindt het erg fijn dat haar vriend Pim Wessels aardig wat spieren kweekt tijdens het trainen voor Dance Dance Dance. "Pim heeft een heerlijk lichaam", zwijmelde Pip donderdag in RTL Boulevard.

"Hij is altijd heel dun geweest en nu zitten er spieren op", vertelde de Goede tijden, slechte tijden-actrice. "Hij past niet meer in z'n kleding. Niet omdat hij te dik is, maar omdat hij gewoon spieren heeft gekregen. Dat vind ik wel leuk."

Pip en Pim zwoegen zo'n dertig uur per week op de ingewikkelde danspassen. "Het is wel echt een aanslag op je lichaam", merkt Pim. Toch is ook hij blij met zijn spierbundels. "Ik had eerst een soort van satéprikkers als armen. Het is nog steeds niet superveel, maar ik ben wel wat breder geworden."

Pip Pellens dol op gespierd lijf vriend
Pip Pellens dol op gespierd lijf vriend (Foto: BuzzE)

Kim Kardashian hoorde al op 11e over Caitlyn

Kim Kardashian hoorde toen ze pas elf jaar was al de eerste geruchten over haar stiefvader Bruce Jenner, die sinds kort met de naam Caitlyn als vrouw door het leven gaat. Dat schrijft de realityster in een blogpost op haar eigen website.

Als jonge tiener hoorde Kim haar vader met zijn vrienden praten over geruchten dat Bruce zich graag als vrouw kleedde. "Ik dacht dat mijn vader jaloers was op de nieuwe man van mijn moeder, dat hij grappen maakte met zijn vrienden", vertelt ze.

Tien jaar later realiseerde Kim zich dat haar vader de waarheid had gesproken, toen ze met eigen ogen zag dat Bruce zich als vrouw had gekleed. Ze vertelde dit toen alleen aan haar oudere zus Kourtney. "We zochten afleveringen van The Oprah Winfrey Show online om te onderzoeken waarom hij zich verkleedde. Meer dan tien jaar lang gingen we ervan uit dat hij een travestiet was, niet transseksueel."

Weer tien jaar later sprak ze voor het eerst met Bruce over zijn gevoelens. "Hij zei dat hij in therapie was en ermee om wist te gaan. Ik had nooit gedacht dat hij op een dag de transformatie zou maken." Nu dat toch is gebeurd, is Kim trots op Caitlyn. "Onze band is zelfs sterker nu."

Kim Kardashian hoorde al op 11e over Caitlyn
Kim Kardashian hoorde al op 11e over Caitlyn (Foto: BuzzE)

Senaat VS houdt Iran-akkoord overeind

De Democraten in de Senaat van de Verenigde Staten hebben donderdag wetgeving geblokkeerd die was bedoeld om het atoomakkoord met Iran onderuit te halen. Daarmee heeft de Amerikaanse president Barack Obama belangrijke winst geboekt in zijn buitenlands beleid en komt de weg vrij voor de voltrekking van het akkoord over het Iraanse kernprogramma.

De Republikeinse meerderheid haalde niet de vereiste 60 procent van de stemmen, waardoor het Congres niet in staat is een resolutie van afkeuring over het akkoord aan te nemen. Dat had volgens de wet uiterlijk donderdag moeten gebeuren. Obama had dan nog de mogelijkheid gehad zijn veto uit te spreken.

Senaat VS houdt Iran-akkoord overeind
Senaat VS houdt Iran-akkoord overeind (Foto: ANP)

Album Jeugd van Tegenwoordig ode aan vrouw

De Jeugd van Tegenwoordig brengt met zijn vijfde studioalbum een ode aan de vrouw. Op Manon staat 'het prachtigste geslacht' centraal, maakte het platenlabel van Faberyayo, Vjèze Fur en Willie Wartaal donderdag bekend. De nieuwe plaat, die digitaal, op cd, lp en bij streamingdiensten verschijnt, ligt vanaf 23 oktober in de winkels.

De Jeugd van Tegenwoordig bezong al eerder de vrouw, maar doet dat nu voor het eerst een album lang. Volgens het platenlabel doen de heren dat 'immer volwassen en beleefd, maar ook roekeloos en futuristisch'. "Er wordt gestunt, gestreeld, genomen en gegeven."

Manon is de opvolger van Parels voor de zwijnen (2005), De machine (2008), De lachende derde (2010) en Ja, natúúrlijk! (2013). De titeltrack Manon werd op Lowlands voor het eerst ten gehore gebracht en heeft sinds donderdag een videoclip.

Album Jeugd van Tegenwoordig ode aan vrouw
Album Jeugd van Tegenwoordig ode aan vrouw (Foto: BuzzE)

Sportblog: Verstappen verliefd & piemelshow

Elke week brengen we hier op FOK! het sportroddel- en randnieuws samen in één bericht. De grappige voorvallen, opmerkelijke nieuwtjes en de beste roddels kun je in deze berichten vinden. Omdat we vorige week helaas geen Sportblog konden brengen lees je deze week het leukste van de afgelopen twee weken.

Kromowidjojo vindt nieuwe liefde in het zwembad
Na de breuk met Pieter van den Hoogenband was het even stil rond het liefdesleven van Ranomi Kromowidjojo. Maar aan die rust is nu een einde gekomen zo vertelde ze aan Shownieuws. De olympische kampioene van Londen heeft wederom liefde gevonden in de zwemwereld. Open water zwemmer Ferry Weertman is de nieuwe liefde van Kromowidjojo. Het stel kan volgend jaar misschien een gouden jaar tegemoet zien. Ze behoren beiden tot de favorieten voor goud op hun onderdelen.

Kromowidjojo vindt nieuwe liefde in het zwembad (Foto: ANP)
Kromowidjojo vindt nieuwe liefde in het zwembad (Foto: ANP)

Piemelshow komt American Football-team duur te staan
Ze zijn befaamd, de shows die tijdens het American Football worden gegeven in de rust halverwege de wedstrijd. Je hebt natuurlijk de overtreffende trap van de half time-show tijdens de Superbowl, maar ook tijdens reguliere wedstrijden valt er wat te genieten. Tijdens de wedstrijd tussen de Kansas State Wildcats en de South Dakota Coyotes wilde de showband van de Kansas State University de show stelen. En dat deden ze ook.

Het was de bedoeling om met een menselijke keten het ruimteschip uit Star Trak na te bootsen. Dat ruimtevaartuig zou vervolgens in de mond vliegen van een Jayhawk, de mascotte van de grote rivaal South Dakota. Dit klonk goed op papier, maar de werkelijkheid pakte wat anders uit. Het ruimteschip werd door velen aangezien voor een paarsegepunte lans en vele toeschouwers namen aanstoot aan het zien van deze lullige act.

De muzikanten van de showbanden en de spelers van de Wildcats hebben ondertussen hun excuses aangeboden voor de bijzondere act. Kansas State University heeft ook al een boete van 5000 dollar gegeven aan het eigen team en schorste bovendien Frank Tracz, de directeur van de showband. Voortaan moeten ook alle shows goedgekeurd worden.


De lullige show (Bron: YouTube)

Argentijnse club heeft coolste spelerstunnel ooit
De Argentijnse voetbalclub CA Aldosivi liet haar supporters een nieuwe spelerstunnel ontwerpen en daar kwam een bijzonder winnend ontwerp uit. De club heeft al jaren een haai als symbool en dat dier komt nu ook terug bij de nieuwe spelerstunnel. Sterker nog, de haai ís de nieuwe spelerstunnel. Voortaan komen de spelers van Aldosivi en hun tegenstanders uit de mond van de haai het veld op lopen.

Trailbiker fiets op koord over ravijn
We weten dat trailbiker Kenny Belaey handig is op de fiets. In zijn sport moet hij een parcours van obstakels zien te overwinnen zonder de grond te raken. Nu heeft hij echter een totaal nieuwe uitdaging opgepakt. Hij is namelijk op de fiets een ravijn van achttien meter breed en 112 meter diep over gefietst op slechts een koord. Twaalf maanden intense training gingen vooraf aan deze indrukwekkende stunt.

"Toen ik met mijn voorwiel voor het eerst de echte koord raakte, na maanden van training, kon ik alleen maar denken: dit is onmogelijk. Dit was zonder twijfel de grootste uitdaging uit mijn carrière. Maar mijn geloof in eigen kunnen, focus en vastberadenheid is het het mij toch geluk", aldus de Belgische durfal tegenover Sportwereld.be.

Verstappen slaat Zweedse schone aan de haak
Niet alleen op het circuit slaat Max Verstappen toe, ook buiten de baan heeft hij toegeslagen. De 17-jarige Formule 1-coureur heeft sinds kort een relatie met de Zweedse Mikaela Ahlin-Kottulinsky. De 22-jarige Ahlin-Kottulinsky onthulde het nieuws via Twitter:

De nieuwe liefde van Verstappen is niet onbekend met het racen. Ze neemt zelf deel aan de Audi Sport TT Cup. Ze is de eerste vrouw die een race won in de Volkswagen Motorsports en droomt ervan om in de DTM te rijden, zo lezen we op Sportwereld.nl. Ahlin-Kottulinsky komt uit een heuse autosportfamilie. Haar opa won zelfs Parijs - Dakar.

In augustus werd er blijkbaar al op los geflirt zo vonden onze collega's van het AD al uit. Ze ontdekten deze Twitter-flirt:

Noorse schaatsers imiteren collega schaatsers, raadt ze allemaal
Håvard Bøkko en zijn collega's van het Noorse schaatsteam hebben een vrije middag goed besteed. Na de training hebben ze een aantal bekende schaatsers op de hak genomen door ze precies na te doen. De geweldige imitaties hebben ze op een rijtje gezet met de antwoorden aan het einde. Hoeveel hebben jullie er goed?


De geweldige imitaties (Bron: YouTube/Skøytelandslaget)

Nieuw Oktoberfest-shirt voor 1860 München
Het Oktoberfest komt eraan in Duitsland en dat gaat niet ongemerkt voorbij. Zeker in München, waar het epicentrum van de feesten lijkt te liggen. Vorig jaar speelde 1860 München al speciaal voor deze gelegenheid in een blauw geruit shirt. Dit jaar heeft kledingsponsor Macron wederom iets moois gemaakt. Het wedstrijdshirt lijkt een groen vest met gouden accenten boven een witte blouse. Daaronder dragen de spelers een broek die lijkt op een lederhose. Voor de liefhebbers is het setje voor 89,90 euro te koop in de webshop van de club uit Zuid-Duitsland.

Kompany schoffelt eigen dochter onderuit
Lekker dollen met de kinderen; dat zien we voetballers regelmatig doen op het veld. Vincent Kompany vindt het blijkbaar ook leuk, maar de verdediger laat daarbij zijn wapen niet ongebruikt. De verdediger van Manchester City heeft een uitstekende tackle in huis en dat weet 5-jarige dochter Sienna nu uit eerste hand:


Kompany tackelt Kompany (Bron: YouTube)

Muse treedt op in Ziggo Dome

De Britse rockband Muse treedt op 9 maart op in de Ziggo Dome in Amsterdam. Dat maakte Mojo donderdag bekend. De show maakt deel uit van de Drones World Tour.

Sinds het debuut in 1994 heeft Muse zeven studioalbums uitgebracht, die samen wereldwijd meer dan 17 miljoen keer over de toonbank zijn gegaan. Drones, het zevende en meest recente album, stond in 23 landen op nummer 1, waaronder in de Verenigde Staten, Engeland, Australië en Nederland.

Tijdens de Drones World Tour zal Muse voor het eerst 'in the round' spelen, met een podium midden in de zaal. De voorverkoop voor mensen met Ziggo begint morgen, de normale kaartverkoop begint op 22 september.

Muse treedt op in Ziggo Dome
Muse treedt op in Ziggo Dome (Foto: BuzzE)

Juncker wil belastingontwijking aanpakken

Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, ziet de strijd tegen fraude en belastingontwijking door internationale bedrijven als een van de tien belangrijkste prioriteiten van de commissie. Hij vindt dat de Europese lidstaten moeten bewegen naar gelijke belastingtarieven, zodat ze elkaar daarmee niet beconcurreren.

"We moeten beter inzicht krijgen in hoe multinationals gebruikmaken van de verschillen tussen landen", zei Juncker donderdag in het Europees Parlement. "En dan moeten we daar orde in scheppen."

Juncker reageerde afwijzend op suggesties van Europarlementariërs over zijn vroegere rol als minister van Financiën van Luxemburg in de zogenoemde Luxleaks-kwestie, waaruit naar voren kwam dat Luxemburg met driehonderd multinationals belastingafspraken maakte. Hij zei dat hij destijds nooit belastingkwesties met internationale bedrijven besprak.

Juncker wil belastingontwijking aanpakken
Juncker wil belastingontwijking aanpakken (Foto: ANP)

Snuivende Ferry spreekt stem Disneyfilm in

De totáál niet arrogante Ferry 'De Snuif' Doedens en Marjolijn Touw spreken de hoofdrollen in voor de Nederlandse versie van de nieuwe Disneyfilm Descendants. Dat maakte Disney Channel donderdag bekend. De film is op zaterdag te zien op het kanaal.

Andere stemmen worden ingesproken door Finn Karels en Rachelle Verdel. De film gaat over prins Ben, de zoon van Belle en het Beest, die de troon bestijgt van het koninkrijk Auradon. Zijn eerste officiële aankondiging is dat de kinderen van het gevangeniseiland waar de beruchtste sprookjesschurken wonen de kans moeten krijgen om in Auradon te gaan wonen.

Mal (de dochter van Maleficent), Evie (de dochter van de Boze Koningin uit Sneeuwwitje), Carlos (zoon van Cruella de Vil) en Jay (de zoon van Jafar) verlaten voor het eerst hun bekende eiland en moeten het proberen te redden in het koninkrijk zelf.

Marjolijn Touw spreekt de rol van Cruella de Vil in. De altijd goedgeklede b-acteur Ferry Doedens doet de stem van Ben, de zoon van Belle en het Beest. Disney Channel is een van de grootste kindertelevisiezenders van de wereld. In 169 landen en in 34 talen bereikt de populaire zender ruim 230 miljoen kinderen met een mix van animatieseries, komedies en films.

Ferry Doedens spreekt stem Disneyfilm in
Ferry Doedens spreekt stem Disneyfilm in (Foto: BuzzE)

Hitsige Kim Feenstra deelde bed met bekende dame

Kim Feenstra heeft het bed gedeeld met een bekende dame. Dat biechtte het bloedmooie 30-jarige model, dat onlangs in Spuiten en Slikken zei een relatie met een vrouw niet uit te sluiten, op tegenover De Telegraaf.

"Ja, er heeft een bekende dame met mij in bed gelegen", bekende Feenstra. "Maar ik ga natuurlijk geen namen noemen. Ik kan wel vertellen dat het een hele intelligente, knappe dame was."

Op een relatie zit Feenstra voorlopig echter nog niet te wachten. "Ik heb het vooral heel leuk met mezelf en dat wil ik voorlopig zo houden." Of ze aan het daten is, wil het model niet vertellen. "Ik heb het leuk, laat ik dat zeggen."

Hitsige Kim maakte laatst ook al bekend dat ze kan squirten.

Kim Feenstra deelde bed met bekende dame
Kim Feenstra deelde bed met bekende dame (Foto: BuzzE)

'Geld consultants naar onderwijsassistenten'

Haal geld weg uit het overheidsbudget voor consultants en betaal daar onderwijsassistenten van om de problemen in het passend onderwijs te verminderen. Dat stelde Alexander Pechtold van D66 donderdag voor tijdens de Algemene Beschouwingen op de begroting voor 2016.

De bedoeling van passend onderwijs is dat meer kinderen in het gewone onderwijs blijven, als het moet met extra ondersteuning. Maar dat gaat in de praktijk niet zonder slag of stoot.

Pechtold spitte de begroting door en zag dat er voor 2017 nog "een half miljard op de plank" ligt, doordat geld voor een bepaalde inkomensmaatregel pas in 2018 wordt uitgegeven. Dat ziet hij echter verkeerd, viel op te maken uit het antwoord van premier Mark Rutte. Maar Pechtold wist dus een alternatief. "Ik voel dat de premier mijn kant op gaat bewegen."

Maar de minister-president wil voorlopig nader bericht van staatssecretaris van Onderwijs Sander Dekker afwachten.

'Geld consultants naar onderwijsassistenten'
'Geld consultants naar onderwijsassistenten' (Foto: ANP)

For the ladies: deze supersexy dekhengst!

Omdat FOK! regelmatig bericht over geile juffen en ander vrouwelijk schoon, maar de dames natuurlijk ook recht hebben op een sexy dagonderbreking, bij deze een video van deze supersexy dekhengst (in spé).

 

Dames, laat je verleiden door deze stud!

Posted by FOK! on donderdag 17 september 2015

Veroordeelde terrorist steekt agent neer

Een 41-jarige Irakees die al was veroordeeld voor zijn lidmaatschap van een terroristische groepering, heeft donderdag in Berlijn een vrouwelijke agent neergestoken. De politie in de Duitse hoofdstad maakte dat donderdag bekend. De man werd na zijn daad door de collega van de vrouw neergeschoten en overleed later aan zijn verwondingen.

De man droeg een enkelband, maar had die donderdagochtend weten af te krijgen, waarna hij in de wijk Spandau mensen op straat bedreigde met een mes. Agenten snelden erheen en probeerden de Irakees in te tomen. Toen de 44-jarige agente naar hem toe ging, stak hij haar onder haar kogelvrije vest in haar buik. De andere agent schoot de man vervolgens met meerdere kogels neer. Een daarvan doorboorde de Irakees en raakte vervolgens de vrouwelijke agent. Zij werd zwaargewond met een traumahelikopter naar het ziekenhuis gebracht.

Volgens de Duitse krant Die Welt zou het de Irakees Rafik Y. zijn. Hij was in 2004 een van de kopstukken die een aanslag hadden gepland op de toenmalige premier Iyad Allawi van Irak. Die aanslag werd door de Duits autoriteiten verijdeld. Allawi was toen op bezoek in Berlijn.

Y. werd in 2008 samen met twee anderen veroordeeld tot lange gevangenisstraffen. Een deel daarvan mocht hij kennelijk thuis uitzitten, met een enkelband.

De politie kon nog niet zeggen of de dader terroristische motieven had om de agente neer te steken.

Veroordeelde terrorist steekt agent neer
Veroordeelde terrorist steekt agent neer (Foto: ANP)

Onderzoek homohuwelijk voor buitenlanders

Buitenlandse homostellen die in eigen land niet mogen trouwen, kunnen in de toekomst mogelijk terecht in Nederland. Het kabinet gaat op aandringen van D66 onderzoeken of het Nederlands burgerlijk huwelijk opengesteld kan worden voor buitenlanders.

Hierover zal onder meer advies worden gevraagd aan de Staatscommissie voor het internationaal privaatrecht, schrijft minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken donderdag in een brief aan de Tweede Kamer. Het onderzoek moet volgend voorjaar zijn afgerond.

Volgens D66 kan het openstellen van het burgerlijk huwelijk voor buitenlanders een enorme bijdrage leveren aan de emancipatie van lesbiennes, homo's, transgenders en biseksuelen. In Nederland kunnen homo's sinds 1 april 2001 trouwen. Het is inmiddels in elf EU-landen mogelijk.

Onderzoek homohuwelijk voor buitenlanders
Onderzoek homohuwelijk voor buitenlanders (Foto: ANP)

Dakar Rally start toch weer in Buenos Aires

De komende editie van de Dakar Rally start toch weer in Buenos Aires, in Argentinië. De organisatie heeft dat donderdag aangekondigd nadat Peru met startplaats Lima en de eerste vier etappes uit het oorspronkelijke parcours werden geschrapt uit vrees voor slecht weer door het natuurverschijnsel El Niño.

Vanuit Buenos Aires gaat de woestijnrally op 3 januari naar het noorden, richting Bolivia waar rondom de zoutvlaktes van Uyuni wordt omgekeerd voor een terugkeer naar Argentinië. De woestijnrally finisht op 16 januari zoals gepland in Rosario.

De racedata, het aantal etappes en de raceafstand blijven hetzelfde maar de organisatie verwacht wel een snellere rally op het alternatieve parcours.

Dakar Rally start toch weer in Buenos Aires
Dakar Rally start toch weer in Buenos Aires (Foto: ANP)

Clarksons autoshow heet wellicht Gear Knobs

De nieuwe autoshow die Jeremy Clarkson, James May en Richard Hammond voor Amazon gaan maken heet wellicht Gear Knobs. Die naam werd als handelsmerk geregistreerd door een advocatenkantoor dat vaker voor Clarkson werkte. Dat ontdekte BuzzFeed.

Clarkson, May en Hammond, die voor de BBC jarenlang het succesvolle autoprogramma Top Gear maakten, hebben nog niets losgelaten over de naam van hun nieuwe show. Na het vertrek van Clarkson bij de BBC besloten ook May en Hammond op te stappen. Amazon trok aan het langste eind en strikte de drie voor een nieuw programma dat vanaf volgend jaar te zien is bij Amazon Prime.

Ruim een maand voordat het trio op 30 juli bekendmaakte voor Amazon aan de slag te gaan, liet Clarksons advocatenkantoor Olswang de naam Gear Knobs registreren. Met het handelsmerk kan de naam worden gebruikt voor televisieshows en merchandise met betrekking tot auto's en autorijden. Ook het op Gear Knobs lijkende Gear Nobs werd geregistreerd.

BuzzFeed is mogelijk ook de nieuwe Stig op het spoor. De anonieme testcoureur heet wellicht Speedbird. Ook die naam werd al vastgelegd als handelsmerk.

Clarksons autoshow heet wellicht Gear Knobs
Clarksons autoshow heet wellicht Gear Knobs (Foto: BuzzE)

Smirnov valt niet goed bij Robin Haase in Polen

Robin Haase is al vroeg in het challengertoernooi van Szczecin uitgeschakeld. In de tweede ronde liep de Hagenaar donderdag een kater op tegen Artem Smirnov uit Oekraïne. Het werd 3-6, 6-4 en 4-6.

Haase had het op het Poolse gravel lastig tegen de nummer 407 van de wereld. De eerste set kreeg hij veel breekkansen tegen en liepen zijn servicegames niet best. In de tweede set herpakte Haase zich na een fel begin en een aantal lastige games. In de derde set viel echter alsnog het doek voor de Nederlander, die op de baan liep te foeteren en een vroege break niet meer goed kon maken.

Haase speelt juist een aantal challergertoernooien om zijn positie op de wereldranglijst te verbeteren. De huidige nummer 71 van de wereld liet daarvoor de Davis Cup-ontmoeting van komend weekend met Zwitserland schieten.

Haase onderuit in Polen
Haase onderuit in Polen (Foto: ANP)

Rutte: deserteur in Syrië wordt vervolgd

De Nederlandse sergeant die in Syrië deserteerde, wordt vervolgd. Het Openbaar Ministerie doet momenteel onderzoek en als er noodzaak tot vervolging is, dan gebeurt dat.

Dat maakte premier Mark Rutte donderdag duidelijk in de Tweede Kamer. Hij werd daar aangevallen op zijn uitspraak dat jihadisten, zoals de sergeant, beter in Syrië kunnen sterven dan terugkeren naar Nederland.

Een dergelijke uitlating is een premier onwaardig, benadrukte D66-fractieleider Alexander Pechtold. Deserteurs moeten worden vervolgd voor de speciale rechtbank in Arnhem.

Volgens PvdA-fractieleider Diederik Samsom "geeft het geen pas" dat de premier zich tot vijf keer toe liet provoceren zijn eigen mening te geven, die geen kabinetsbeleid is. Nederland moet de rechtsstaat handhaven, zei Samsom.

Rutte beaamde dat. Maar hij herhaalde vervolgens voor de zesde keer zijn uitlating, die hij omschreef "als persoonlijke opvatting."

Rutte: deserteur in Syrië wordt vervolgd
Rutte: deserteur in Syrië wordt vervolgd (Foto: ANP)

Kelderman en Gesink in ploegentijdrit

Nederlands kampioen tijdrijden Wilco Kelderman start zondag in de ploegentijdrit op het WK wielrennen in Richmond. Hij is één van de zes geselecteerde renners van LottoNL-Jumbo.

Ook Robert Gesink, Jos van Emden, Tom Leezer, Maarten Tjallingii en de Belg Sep Vanmarcke zullen de ploegentijdrit rijden namens de Nederlandse Worldtourploeg. Van Emden werd dit jaar vijfde in de openingstijdrit van de Tour de France en won bovendien de tijdrit in de Eneco Tour.

De ploegentijdrit van aanstaande zondag is 38,8 kilometer lang.

Kelderman en Gesink in ploegentijdrit
Kelderman en Gesink in ploegentijdrit (Foto: ANP)

Tinkoff en Sky maken renners WK bekend

Tinkoff-Saxo en Sky hebben bekend gemaakt met welke zes renners zij aan de start van het WK Ploegentijdrit verschijnen. Tinkoff neemt onder andere Peter Sagan en drievoudig wereldkampioen Michael Rogers mee. Bij Sky ontbreken veel grote namen.

Bij Tinkoff-Saxo verschijnt Peter Sagan aan de start, na de Vuelta te hebben opgegeven na een aanvaring met een motor. Daniele Bennati ontbreekt omdat hij nog niet voldoende hersteld is van de Vuelta. Naast Sagan en Rogers zullen ook Maciej Bodnar, Deens kampioen Christopher Juul-Jensen, Ian Stannard en Elia Viviani namens Tinkoff uitkomen.

Sky neemt weinig grote namen mee naar het WK. Vasil Kiryienka en Salvatore Puccio komen na de Vuelta opnieuw uit voor de Britse ploeg. Ze worden bijgestaan door Danny Pate, Luke Rowe, Ian Stannard en Elia Viviani.

Drummer Bolt Thrower overleden

Martin 'Kiddie' Kearns, de drummer van de death metalband Bolt Thrower, is afgelopen maandag plotseling overleden. De Britse muzikant was 38 jaar en overleed in zijn slaap nadat hij eerder op de dag ziek was geworden tijdens een oefensessie.

Kearns speelde sinds 1994 in de band Bolt Thrower en was te horen op de albums Mercenary (1998), Honour Valour Pride (2001) en Those Once Loyal (2005). In 2012 was de band Bolt Thrower nog de overtuigende headliner op het Into the Grave-festival in Leeuwarden.

Rutte: pas na kort geding vervolgstap cao

Het kabinet maakt pas na 1 oktober bekend welke vervolgstappen het zal nemen in de ruzie over de cao van de politie. Dan komt er een brief hierover van minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie). Dat zei premier Mark Rutte donderdag tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. Agenten voeren al maanden actie.

Op 1 oktober zal de rechter uitspraak doen in het kort geding dat de FNV heeft aangespannen over het loonakkoord voor overheidspersoneel. Tot die tijd verwacht de premier dat een gesprek met de FNV moeilijk zal zijn. Op aandringen van PvdA-leider Diederik Samsom gaat hij toch kijken of het mogelijk is.

Het kabinet heeft met drie vakcentrales een loonakkoord bereikt. Vakbond FNV is er echter fel op tegen, omdat dat zou leiden tot verslechtering van de pensioenen van de 2,8 miljoen deelnemers van ambtenarenpensioenfonds ABP. Volgens de premier valt dat heel erg mee.

Vier jaar op nullijn
Hij betreurt het feit dat de FNV niet meer om de tafel zit en wil 'in alle rust' de verhouding met de FNV herstellen. Maar hij verklaarde ook blij te zijn met het loonakkoord dat met de drie andere vakcentrales is gesloten. Hij wilde niet te diep op de kwestie ingaan. "We moeten hier niet gaan onderhandelen over de cao."

Volgens SP-voorman Emile Roemer moet het kabinet het eerder afgesloten loonakkoord loslaten. Arie Slob van de ChristenUnie noemde het vooruitschuiven van de kwestie tot 1 oktober 'niet acceptabel'.

De ambtenaren zitten vier jaar op de nullijn. Het loonakkoord levert ze 5,05 procent loonsverhoging en 500 euro ineens op.

Rutte: pas na kort geding vervolgstap cao
Rutte: pas na kort geding vervolgstap cao (Foto: ANP)

Vettel: "Het succes van Renault is vergeten"

Sebastian Vettel vindt het jammer dat de relatie tussen Red Bull en motorleverancier Renault is verslechterd, omdat de huidige problemen het succes van de fabrikant overschaduwt. Vettel won met Red Bull en Renault vier wereldtitels op rij, maar had een jaar later moeite om vooraan mee te doen.

Dit jaar beleeft Red Bull met een voorlopige vierde plaats haar lastigste seizoen sinds 2008, toen het team zevende in het kampioenschap werd. Slechts tweemaal wist het team het podium te bereiken, waarvan de problemen met de motor als hoofdoorzaak worden aangewezen. De spanningen tussen het team hebben zelfs geleid tot het uit elkaar gaan van de partijen.

"Het is treurig om te horen," zei Vettel over het nieuws. "Ik maakte deel uit van het grootste deel van de samenwerking en we hebben veel succesvolle jaren meegemaakt, welke helaas snel vergeten worden door de huidige situatie."

Vettel legde nog de nadruk op de bijdrage die Renault heeft geleverd aan de 'blown diffuser', toen er nog veel mee gereden werd. Renault zou de beste en meest geavanceerde uitlaten hebben gemaakt. "Er zijn veel mensen die nu vergeten wat Renault heeft bereikt, maar ik hoop dat ze in de sport blijven."

Momenteel is Renault in onderhandeling met Lotus om het team opnieuw over te nemen.

Vettel: "Het succes van Renault is vergeten" (Foto: WikiCommons'
Vettel: "Het succes van Renault is vergeten" (Foto: WikiCommons'

Berlusconi mag Oekraïne niet meer in

De voormalige Italiaanse premier Silvio Berlusconi mag de komende drie jaar Oekraïne niet in, in het "belang van de nationale veiligheid". Dat meldde de Oekraïense nieuwssite Apostrophe donderdag.

Berlusconi bezocht afgelopen weekeinde de door Rusland geannexeerde Krim, waar hij de Russische president Vladimir Poetin ontmoette. Daarmee was hij de eerste bekende westerse politicus die het schiereiland bezocht sinds de annexatie vorig jaar.

De verhoudingen tussen Rusland en het Westen bereikten door de inlijving van de Krim een nieuw dieptepunt sinds de Koude Oorlog.

Berlusconi mag Oekraïne niet meer in
Berlusconi mag Oekraïne niet meer in (Foto: ANP)

Franse hooligans houden huis in Groningen

'Supporters' van Olympique Marseille hebben de afgelopen uren voor veel onrust gezorgd in de Groningse binnenstad. De zogenaamde fans uit Frankrijk zijn naar het noorden gekomen voor de Europa League-wedstrijd tussen FC Groningen en Olympique Marseille later vanavond. Voor de 'fans' was een fanzone ingericht in de Poelestraat. De 'aanhangers' van de Zuid-Franse club vonden echter dat dat niet hun ding was en besloten kort na drie uur de Grote Markt op te trekken.

Dat deden ze alleen niet met goede bedoelingen. Gooiend met terrasmubilair en glaswerk trokken de hooligans over het plein. De aanwezige mobiele eenheid heeft inmiddels de Poelestraat afgesloten en probeert de zogenaamde supporters met bussen naar de Euroborg, het stadion van FC Groningen, te vervoeren. Dit gaat echter niet zonder slag of stoot. Volgens RTV Noord-verslaggever Ronald Niemeijer wordt er met glaswerk, straatmeubilair en fietsen gegooid.

Bij de rellen zijn geen supporters van FC Groningen betrokken. De aanwezige politie heeft tot nu toe nog geen aanhoudingen verricht. Vele horeca-ondernemers in de binnenstad hebben inmiddels hun terrassen binnengehaald om verdere problemen te voorkomen.

Beelden van de rellen in de Groningse binnenstad:

De Franse hooligans gaan tekeer op de Grote Markt (Bron: YouTube)

Geschopte vluchteling krijgt huis en baan

De Syrische vluchteling die onderuit werd geschopt door een Hongaarse cameravrouw, is 'geadopteerd' door een voetbalacademie in de Spaanse hoofdstad Madrid.

Beelden van de cameravrouw die Osama Abdul Mohsen tackelde terwijl hij met zijn zoon voor de Hongaarse politie vluchtte, gingen de hele wereld over.

Mohsen werkte in Syrië als voetbalcoach. De school in Madrid, die coaches opleidt, wil hem een baan aanbieden, op voorwaarde dat hij eerst Spaans leert. In de tussentijd kan hij zijn intrek nemen in een appartement dat de school voor hem heeft geregeld, meldt Sky News.

De cameravrouw is ontslagen nadat de beelden waren uitgezonden. Daarop was ook te zien hoe ze een vrouwelijke vluchteling schopte terwijl ze opnamen maakte op de grens tussen Hongarije en Servië. Ze werkte voor een omroep die staat voor "nationale kwesties".

Geschopte vluchteling krijgt huis en baan
Geschopte vluchteling krijgt huis en baan (Foto: ANP)

Roemenië gestraft voor wangedrag voetbalfans

Roemenië heeft een flinke tik op de vingers gehad van de Europese voetbalbond UEFA. Het land moet de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Finland zonder publiek spelen en de Roemeense bond moet 110.000 euro boete betalen.

Dat heeft alles te maken met het gedrag van de Roemeense voetbalsupporters tijdens de EK-kwalificatieduels tegen Hongarije en Griekenland, eerder deze maand. Ze joelden door het volkslied van de Hongaren heen, hadden illegale spandoeken bij zich en gingen met de Hongaarse fans op de vuist buiten het stadion. In Boekarest gedroegen ze zich racistisch en gooiden ze vuurwerk op het veld tijdens de match tegen de Grieken.

Het wangedrag van de supporters deert het elftal echter niet op sportief gebied. De Roemenen kregen geen puntenaftrek en staan nog altijd tweede in Groep F, één punt achter de Noord-Ieren.


Het Hongaarse volkslied waar doorheen wordt gejoeld (Bron:YouTube)

Wereldzwembond: "Zwemstadions Rio voldoen niet"

Wereldzwembond FINA heeft forse kritiek gegeven op het organisatiecomité van de volgende Olympische Spelen in Rio. De zwembond verwijt het comité geen respect te hebben voor de vereisten die de FINA vooraf gesteld heeft. Ondanks vele waarschuwingen hebben de organisatoren niks gedaan aan de staat van de huidige sportaccomodaties.

In de brief, die in handen is gevallen van persbureau AP, schrijft de zwemfederatie dat er veel dingen mis zijn gegaan in de organisatie van de Spelen van 2016. Zo is het water waarin de triatlon- en openwaterwedstrijden plaats vinden sterk vervuild. Uit onderzoek is gebleken dat er per liter water twee miljoen virussen zitten. Dat is tweeduizend keer meer dan wat Amerikaanse experts als gevaarlijk beschouwen. De voorzitter van de FINA, Julio Magnone, eist ook dat het water voor de Spelen nogmaals wordt getest.

Een andere klacht gaat over het stadion waarin het schoonspringen en synchroonzwemmen wordt gehouden. Dit stadion is namelijk niet overdekt, hierdoor zullen volgens de FINA de wedstrijden minder eerlijk verlopen. Ook worden de sporters vaker dan nodig aan de smerige lucht boven Rio de Janeiro blootgesteld.

Het grootste hekelpunt van de FINA is het Olympics Aquatics Stadium. In dit stadion zullen volgend jaar de zwemwedstrijden plaatsvinden. Het stadion is echter een stuk kleiner dan dat in Londen, tijdens de vorige Spelen, het geval was. Het zwemstadion in Londen bood plaats aan 17.500 mensen en het stadion in Rio maar aan 13.000. "Door het kleinere stadion is de waarde en de betekenis van de sport zwemmen sterk verminderd", klaagt de wereldzwembond. "Er is minder ruimte voor publiek, media en atleten. Dit gaat zeker problemen opleveren voor de mensen die er werken en voor de TV-uitzendingen die er gemaakt zullen worden"

Hoofddorp krijgt EK honkbal 2016

Het Europees kampioenschap honkbal wordt volgend jaar gehouden in Hoofddorp. Honkbalbond KNBSB maakte donderdag bekend dat het sportcomplex van de Hoofddorp Pioneers het strijdtoneel zal worden in september 2016.

Het toernooi komt voor de tiende keer naar Nederland en vindt plaats van 8 tot 19 september. De vraag was echter of het in Hoofddorp of Rotterdam zou plaatsvinden. "Er zijn meer mooie honkbalstadions in Nederland, maar dit nieuwe stadion in Hoofddorp is zeker de plek waar grote honkbalevenementen kunnen plaatsvinden. Hoofddorp biedt met de twee honkbalvelden voor het eerst de mogelijkheid om het hele toernooi op één accommodatie te organiseren", lichtte Hans Meijer, algemeen directeur van de honkbalbond de keuze toe.

Hoofddorp krijgt EK honkbal 2016
Hoofddorp krijgt EK honkbal 2016 (Foto: ANP)

Do you remember? Sex voor de Buch!

Menno Buch is, net als zijn broer Boudewijn, niet meer onder ons, maar Menno heeft zijn stempel wel op Nederland weten te drukken. De koning van de 06-lijnen (sexlijnen) was zeer succesvol met zijn spraakmakende programma 'Sex voor de Buch' waarin hij de krochten van Nederland in dook op zoek naar mensen met opmerkelijke seksuele wensen.

Sex voor de Buch was het programma dat miljoenen kijkers trok, maar door niemand werd gekeken.

In het voorbeeld hieronder de man die graag baby wilde zijn. Wat is jouw herinnering aan Sex voor de Buch?

Meer nostalgie nodig? Check ons Memory Lane Forum

'Aangifte tegen ex-Statenlid PVV'

De provincie Friesland wil aangifte doen tegen het voormalige PVV-Statenlid Pieter Buisman wegens verduistering. Volgens de provincie heeft Buisman in 2014 fractiegeld aan hemzelf uitbetaald. Het gaat om een kleine 18.000 euro.

Het ex-Statenlid stapte in het voorjaar van 2014 uit de PVV en ging daarna verder onder de eenmansfractie Buisman. Uit een accountantsonderzoek is onlangs gebleken dat hij de fractievergoeding 'zonder onderbouwing' naar zijn eigen rekening heeft overgemaakt. Bovendien is dat niet toegestaan, aldus de provincie. Statenleden krijgen een aparte vergoeding.

Volgens de provincie zijn gesprekken met Buisman, die in maart de Staten verliet, over terugbetaling op niets uitgelopen. Commissaris van de koning John Jorritsma wil daarom aangifte doen. Het besluit daartoe moet formeel worden genomen door Provinciale Staten.

Friesland: aangifte tegen ex-Statenlid PVV
Friesland: aangifte tegen ex-Statenlid PVV (Foto: ANP)

Dark Souls III komt april 2016 uit in Europa

Bandai Namco heeft op de Tokyo Game Show vandaag bekendgemaakt dat Dark Souls III in april van 2016 in het Westen uitkomt. Dat is vlak na de Japanse release van 24 maart, die al eerder bekend werd gemaakt.

Dark Souls III is in tegenstelling tot het vorige deel weer volledig in handen van Hidetaka Miyazaki, die ook verantwoordelijk was voor Demon's Souls, Dark Souls en het recente PlayStation 4-succes BloodborneDark Souls III behoudt vele vertrouwde elementen uit vorige delen en introduceert enkele nieuwe, waarvan een aantal geïnspireerd zijn door Bloodborne. Centraal staat de strijd tegen de Lords of Cinder, een bekende naam die ook in deel 1 voor kwam in de vorm van aartsvijand annex eindbaas Gwyn, The Lord of Cinder.

Onze eerste indrukken kun je vinden in de FOK!-preview. Een interview met Miyazaki, waarin hij antwoorden geeft op enkele prangende vragen over de franchise, kun je vinden in deze special.

Koningin bezoekt gebied kraanongeluk Alphen

Koningin Máxima is donderdag in Alphen aan den Rijn langs geweest bij bewoners en ondernemers die vorige maand getroffen zijn door het kraanongeluk bij de Julianabrug. Ze sprak ook met medewerkers van het bergingsbedrijf over hun ervaringen en het vorderen van het bergingswerk. Dat meldde de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD).

De ravage ontstond toen op 3 augustus kranen met een brugdeel voor de Julianabrug van hun pontons gleden en op diverse panden terechtkwamen. Door het ongeluk werden achttien woningen onbewoonbaar.

Woensdag werd bekend dat gedupeerde bewoners en ondernemers tot 100 euro per dag krijgen als compensatie voor de overlast tijdens de bergingswerkzaamheden.

Koningin bezoekt gebied kraanongeluk Alphen
Koningin bezoekt gebied kraanongeluk Alphen (Foto: ANP)

Tsunamiwaarschuwing Chili ingetrokken

De Chileense regering heeft donderdag de tsunamiwaarschuwing voor het hele land ingetrokken. De waarschuwing ging uit na de aardbeving woensdagavond laat.

De hoogste golven werden gemeten in Coquimbo. Daar kwam het water zo'n 4,75 meter hoger dan normaal. Andere Chileense kuststeden hadden golven tot maximaal 1,3 meter. Peru zag het water slechts enkele centimeters hoger dan normaal komen.

De beving, enkele tientallen kilometers van de kust van Chili, had een kracht van 8,3. Vijf mensen kwamen om het leven. Twee vrouwen stierven omdat er puin op ze viel, terwijl drie oudere mannen een hartaanval kregen.

Tsunamiwaarschuwing Chili ingetrokken
Tsunamiwaarschuwing Chili ingetrokken (Foto: ANP)

Total War: Warhammer gameplay video

Creative Assembly heeft een nieuwe gameplay video van Total War: Warhammer geupload. Dit maal zien we hoe de dwergen onder de leiding van High King Thorgrim Grudgebearer een ondergronds (!) gevecht aangaan met de orks. 

In het filmpje kun je zien wat voor soort eenheden de dwergen met zich meebrengen. Van zwaar bepantserde soldaten tot vliegmachines die bommen kunnen laten vallen op de vijand. 


Total War: Warhammer komt in 2016 uit.

Ratelband krijgt boete van 750 euro

De rechtbank in Dordrecht heeft Emile Ratelband donderdag veroordeeld tot het betalen van een geldboete van 750 euro voor mishandeling van zijn ex-vrouw Moon van Buuren.

Ratelband zou haar in december 2013 tegen haar schenen hebben geschopt. Volgens het Openbaar Ministerie had hij zijn ex-vrouw, met wie hij in een vechtscheiding verwikkeld was, ook bedreigd. "Je gaat eraan. Je denkt dat je van mij af bent, maar je komt niet van mij af. Je gaat eraan. Ik laat je kapotschieten", zou hij haar hebben toegewenst. Maar deze bedreiging vond de rechter niet overtuigend bewezen.

De straf viel daarom lager uit dan de eis. De aanklager had een taakstraf van tachtig uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van een maand geëist tegen de positiviteitsgoeroe.

Voorafgaand aan de zaak vond voor de rechtbank een klein opstootje plaats tussen Ratelband en Henk Verhaeren, die de biografie Ik, Ratelband schreef. Verhaeren filmde de aankomst van Ratelband, maar die gooide de telefoon van de schrijver weg. Ook probeerde Verhaeren Ratelband het boek aan te bieden, maar ook dat leidde tot duw- en trekwerk. Ratelband moet niets van de biografie hebben.

Ratelband krijgt boete van 750 euro
Ratelband krijgt boete van 750 euro (Foto: BuzzE)

'Verkrachting en prostitutie in Duits azc'

Vrouwen en meisjes zijn niet veilig in Duitse asielzoekerscentra, schrijft het AD. Er heersen wantoestanden in het grootste opvangcentrum van Duitsland, waar 6.000 mensen verblijven. Vrouwen en meisjes worden er door medeasielzoekers verkracht. Ook is er sprake van dwangprostitutie en een bendeoorlog.

In de 'Hessische Erstaufnahmeeinrichting für Flüchtlinge' (HEAE) in Giessen durven vrouwen 's nachts de toiletten niet te bezoeken, uit angst dat ze worden aangerand. Ook is er sprake van ernstig geweld tussen Albanese bendes en groepen vluchtelingen uit Eritrea en Somalië. Recent werden veertien Albanezen gearresteerd, die twee asielzoekers het ziekenhuis in sloegen.

Brandbrief
In een brandbrief aan politici kaarten vier welzijnsorganisaties de misstanden aan. Zij wijzen op 'talrijke' gevallen van verkrachting en aanranding. Volgens hen beschouwen mannen alleenreizende vrouwen als loslopend wild. Psychiater Klaus-Dieter Grothe werkt veel met vluchtelingen. Hij noemt de situatie in de HEAE niet uitzonderlijk. 'Dit komt overal voor waar vrouwen en mannen, die elkaar niet kennen, dicht op elkaar zitten.'

Minder dan tien vrouwen hebben het afgelopen halfjaar een aanklacht wegens verkrachting ingediend. Volgens Grothe ligt het werkelijke aantal veel hoger: 'Deze vrouwen en meisjes hebben grote angst om medeasielzoekers aan te geven. Dit zijn vaak landgenoten met wie zij samen zijn gevlucht en van wie zij afhankelijk zijn.' Volgens Grothe moeten mannen en vrouwen van elkaar worden gescheiden en staat dit binnenkort te gebeuren.

Nederland
Woensdag werd bekend dat ook Nederland een megaopvangkamp voor vluchtelingen krijgt. In Heumensoord bij Nijmegen komt een tentenkamp voor 3000 asielzoekers. Grothe: 'Daar zullen dit soort excessen zich ongetwijfeld voordoen.' De Duitse welzijnsorganisaties betreuren dat hun brandbrief over de wantoestanden is uitgelekt.

GTST viert 25-jarig bestaan

Goede Tijden, Slechte Tijden (GTST) bestaat 25 jaar. En dat viert de populaire soapserie op RTL 4 met een extra lange aflevering op donderdag 1 oktober, die zich afspeelt in Ierland. GTST houdt dagelijks zo'n miljoen kijkers aan de buis gekluisterd.

In de speciale aflevering eindigen de verhalen in een dramatisch hoogtepunt waarbij het niet voor alle personages goed afloopt, beloven de makers. De scènes spelen zich af op rotsformaties en kliffen in het noordoosten van Ierland.

Aansluitend op de jubileumuitzending is een documentaire over Antonie Kamerling te zien, gemaakt door Coen Verbraak. Kamerling, die zichzelf in 2010 van het leven beroofde, speelde de rol van Peter Kelder in de beginjaren van GTST.

GTST viert 25-jarig bestaan
GTST viert 25-jarig bestaan (Foto: ANP)

'Rutte heeft koning laten liegen'

Premier Mark Rutte heeft koning Willem-Alexander in de troonrede dingen over de koopkracht van gepensioneerden en mensen met een uitkering laten zeggen die niet kloppen. SP-leider Emile Roemer zei dat donderdag tijdens de Algemene Beschouwingen.

De koning zei in de troonrede dat de koopkracht voor die groepen 'op peil blijft'. Volgens Roemer klopt dat niet. Van de gepensioneerden gaan bijna 700.000 huishoudens er op achteruit en bij de uitkeringsgerechtigden gaan 130.000 huishoudens er op achteruit.

Roemer wil dat Rutte dat toegeeft en rechtzet dat hij de koning onjuistheden heeft laten zeggen. Anders blijft dat kleven aan de premier, zei Roemer. "Dat komt over als een leugen."

Rutte weersprak de cijfers van Roemer niet, maar hield vol dat wat er gezegd is in de troonrede klopt. Ouderen en uitkeringsgerechtigden gaan er gemiddeld 0,2 procent op vooruit.

Roemer: Rutte heeft koning laten liegen
Roemer: Rutte heeft koning laten liegen (Foto: ANP)

700 mensen van azc naar Den Haag

Zevenhonderd vluchtelingen die in Nederland mogen blijven, krijgen een plek in Den Haag. De zogeheten statushouders mogen het asielzoekerscentrum verlaten en deel gaan uitmaken van de Haagse samenleving, besloot het stadsbestuur donderdag. Het gaat om extra plekken, bovenop de ongeveer duizend mensen met een verblijfsvergunning die Den Haag dit jaar al moest huisvesten.

Door het besluit komen in asielzoekerscentra zevenhonderd plekken voor nieuwkomers vrij. Den Haag wil niet dat de statushouders andere inwoners van de stad verdringen op de huizenmarkt. Daarom worden ze mogelijk ondergebracht in leegstaande kantoren en verzorgingshuizen.

Den Haag heeft nog geen besluit genomen over de opvang van nieuwe vluchtelingen, maar 'staat er welwillend tegenover' als het Rijk dat vraagt.

'Olieprijs nog 15 jaar op laag niveau'

De olieprijzen kunnen nog vijftien jaar op de huidige lage niveaus blijven en er bestaat zelfs een kans dat de prijzen dalen tot 20 dollar per vat. Dat denkt de Amerikaanse zakenbank Goldman Sachs.

Goldman ziet op langere termijn een olieprijs van 50 dollar per vat (van 159 liter), aldus het hoofd van de divisie voor grondstoffenonderzoek van het financiële concern. Volgens de bank is het wereldwijde overaanbod van olie groter dan eerder werd gedacht en zal dit de prijzen blijven drukken in de toekomst. Sinds vorig jaar zijn de olieprijzen meer dan gehalveerd.

De prijs van een vat Amerikaanse olie stond donderdag 1,2 procent lager op 46,61 dollar. Brentolie daalde 1,5 procent naar 48,99 dollar.

'Olieprijs nog 15 jaar op laag niveau'
'Olieprijs nog 15 jaar op laag niveau' (Foto: ANP)

Roemeense premier berecht wegens corruptie

De Roemeense premier Victor Ponta moet zich binnenkort voor de rechtbank verantwoorden voor zeventien beschuldigingen wegens corruptie. Het Openbaar Ministerie in Boekarest heeft de aanklacht donderdag bekendgemaakt.

Tegen de 42-jarige sociaaldemocraat liggen onder meer aanklachten wegens het vervalsen van documenten, belastingfraude en het witwassen van geld op tafel. Hij zou bijvoorbeeld in de periode toen hij als advocaat werkte, door een partijgenoot zijn betaald voor niet-geleverde diensten. Daardoor kon die partijgenoot Dan Sova het honorarium als uitgave afschrijven en hoefde op die manier 11.600 euro minder belasting betalen. Sova en nog drie anderen zijn voor dezelfde zaak aangeklaagd.

Het Roemeense parlement wees in juni opheffing van de onschendbaarheid van minister-president Ponta af. Dat maakte onder meer voorarrest en huiszoeking onmogelijk. Verhoren, en nu dus de komende de rechtszaak, bleven echter wel mogelijk.

Roemeense premier berecht wegens corruptie
Roemeense premier berecht wegens corruptie (Foto: ANP)

Haas op schema voor eerste F1-test 2016

Het nieuwe Formule 1-team van Gene Haas ligt op schema om deel te nemen aan de eerste wintertest van het seizoen 2016. Het Amerikaanse bedrijf neemt zoveel mogelijk onderdelen af bij Ferrari en laat het chassis fabriceren bij Dallara, waardoor het zich kan richten op het halen van de deadline.

Teambaas Gunther Steiner sprak met Autosport. "Op dit moment ziet het er goed uit. Een aantal dingen hebben wat vertraging opgelopen, maar de eerste race is pas in april, waardoor we voor een aantal zaken wat meer tijd hebben. De fabriek in Banbury is over vier weken gereed. Het schema is krap, maar dat geldt voor iedereen. Ferrari werkt nog aan haar bolides tot eind maart, dus dat gaat ook voor ons gelden. Bij de eerste test zullen wij er al bij zijn."

Haas kan bij zijn debuut in de Formule 1 bogen op de technische kennis van Ferrari, maar staat later volgend jaar toch voor een uitdaging. De 2016-auto moet dan doorontwikkeld worden, terwijl de regels voor 2017 radicaal op de schop gaan. "Wij werken sinds twee maanden al aan 2017. Voor volgend jaar ziet het er goed uit, maar 2017 vormt een grote uitdaging. Het tweede jaar is normaal gesproken het lastigste, maar de uitdaging in 2017 is nog groter, waardoor je daarvoor nu al plannen moet maken."

Amsterdam-bord zorgt voor ophef in Rotterdam

In Rotterdam is op een van de bekendste singels van de stad, de Coolsingel, een ietwat aparte keuze gemaakt voor de plaatsing van een reclamebord. RTV Rijnmond verzamelde wat geïrriteerde reacties.

"Wie dat bord hier heb neergezet, moet gewoon optyfe, en dat bord ook. Weg ermee!", zo klinkt het ondermeer. "Pleurt ff op" werd gescandeerd op de Facebookpagina van de omroep. De ophef is allemaal ontstaan rond een bord dat de boodschap meegeeft aan de mensen dat "Amsterdam wereldwijd een sterker merk is dan Nederland". Ook wordt er afgesloten met de bekende kreet "geef mij maar Amsterdam". Dit schoot ook bij menig Rotterdammers in het verkeerde keelgat.

De reclame slaat op het domein .amsterdam, dat zijn intreden heeft gedaan op het internet. Of het nou zo slim is om de reclamecampagne zich te laten focussen op de tegenhangende stad van het specifieke domein, daar zijn de meningen over verdeeld. 

Amsterdam-bord zorgt voor ophef in Rotterdam (Foto: RTV Rijnmond) Amsterdam-bord zorgt voor ophef in Rotterdam (Foto: RTV Rijnmond)

Bank heeft betaalprobleem hypotheek laat door

Aanbieders van hypotheken zouden hun klanten nog beter kunnen helpen als ze in de problemen komen met betalen. Nu wordt vaak pas laat een goed inzicht verworven in de situatie van een bepaalde klant. Dat stelt de Autoriteit Financiële Markten (AFM) in een donderdag gepubliceerd rapport.

De toezichthouder onderzocht 72 dossiers van mensen met een betalingsachterstand op hun hypotheek die langer was dan drie maanden. Daaruit blijkt dat hypotheekaanbieders in veel gevallen onvoldoende of pas laat inzicht hebben in de oorzaak van de betalingsproblemen. Ook lijken ze vooral gericht op het incasseren van de betalingsachterstand en minder op het zoeken naar een echte oplossing.

Het aantal mensen dat problemen heeft met het tijdig betalen van de maandelijkse hypotheeklasten bevindt zich nog altijd op een hoog niveau. Uit een peiling in april dit jaar bleek het toen ging om 112.000 huishoudens.

Bank heeft betaalprobleem hypotheek laat door
Bank heeft betaalprobleem hypotheek laat door (Foto: ANP)

'Misschien moet Rutte plaatsmaken'

Als premier Mark Rutte niet meer wil doen aan het terugdringen van de werkloosheid, kan hij misschien beter opstappen. D66-leider Alexander Pechtold suggereerde dat donderdag aan het begin van de tweede dag van de Algemene Beschouwingen.

Pechtold vindt dat het kabinet veel te weinig doet om de werkloosheid te verlagen. Die daalt volgend jaar weliswaar van 620.000 naar 605.000, maar volgens Pechtold moet het kabinet veel meer doen. "Ik vraag aan de minister-president: als je niet meer wil doen, maak dan plaats!", zei Pechtold. Dan kan een ander het beter doen, vindt hij.

Het kabinet verlaagt de lasten met 5 miljard euro, wat 35.000 extra banen moet opleveren. D66 wil de lasten met 6,5 miljard euro verlagen, wat 75.000 extra banen zou opleveren.

Pechtold: misschien moet Rutte plaatsmaken
Pechtold: misschien moet Rutte plaatsmaken (Foto: ANP)

Vrachtwagens mogen meer gaan inhalen

Vrachtwagens mogen weer gaan inhalen op autosnelwegen waar vluchtstroken als spitsstrook worden gebruikt. Op drie trajecten blijft het verbod wel gehandhaafd. Daar zijn de stroken op sommige plekken te smal.

Dat maakte minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur) donderdag bekend. Volgens de bewindsvrouw zijn op de meeste trajecten met spitsstroken de veiligheidsrisico's klein. Een inhaalverbod is daar niet echt nodig.

De drie trajecten waar vrachtwagenchauffeurs zich wel aan het verbod moeten houden, zijn de A9 van Badhoevedorp naar Raasdorp en beide richtingen op de A2 tussen Urmond en Vonderen.

Het opheffen van het verbod op de negentien andere spitsstrooktrajecten past in het beleid om geen inhaalverbod in te stellen op wegen met drie of meer rijstroken. Een inhaalverbod voor vrachtwagens is bedoeld om het verkeer rijdend te houden.

Vrachtwagens mogen meer gaan inhalen
Vrachtwagens mogen meer gaan inhalen (Foto: ANP)

Rutte wil nu niets extra voor Defensie

Premier Mark Rutte wil geen extra geld uit de begroting 2016 besteden aan Defensie. Hij gaf aan dat Defensie er al 220 miljoen euro bijkrijgt, en dat er stap voor stap wordt gewerkt aan een verdere verbetering van de krijgsmacht.

Rutte wees donderdag tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer het verzoek van oppositiepartij CDA af. CDA-fractieleider Sybrand Buma had woensdag om 200 miljoen euro extra gevraagd, grotendeels te betalen uit een speciaal potje voor bedrijven die handelen met ontwikkelingslanden.

"Er is nu geen ruimte om verdere stappen te zetten. Er is geen geld", aldus Rutte. Buma betreurde dat. Hij spreekt over een "acuut probleem"bij Defensie, dat nu vleugellam zou zijn.

Rutte wil nu niets extra voor Defensie
Rutte wil nu niets extra voor Defensie (Foto: ANP)

Zuid-Afrikaanse bokser (22) overlijdt na gevecht

De Zuid-Afrikaanse bokser Mzwanele Kompolo is overleden nadat hij dinsdag tijdens een gevecht knock-out werd geslagen. De 22-jarige atleet raakte in coma nadat hij verloor van Siphenathi Qampi in een bokswedstrijd in de provincie Oost-Kaap. Dit is de tweede boksdode binnen een week: dinsdag overleed de Australische bokser David Browne jr. nadat hij tijdens een gevecht in coma was geraakt.

De Zuid-Afrikaanse minister van Sport, Filiki Mbalula, spreekt in een verklaring: "Het is treurig om te horen dat zo'n jonge, talentvolle atleet is overleden." Dit is al de tweede Zuid-Afrikaanse bokser die overlijdt binnen een jaar. De vrouwelijke bokser Phindile Mwelase stierf na een hersenbloeding, veroorzaakt door een gevecht.

Door de vele, soms dodelijke, ongelukken in het boksen besloot de Australische Medical Association de Australische regering op te roepen tot een verbod op boksen.   

NES-games op je smartphone via minicartridges

Een Japans bedrijf wil NES-games naar smartphones brengen via kleine cartridges die je in de audioconnector kunt steken. De zogenaamde Pico-cassettes vormen dan een fysiek uitsteeksel uit je mobiele telefoon.

Op de Tokyo Game Show, die vandaag van start gaat, wordt er meer onthuld over het project. Het bedrijf dat met het idee komt, genaamd Beatrobo, zal tijdens TGS meer loslaten over welke games zoal gespeeld kunnen worden en wat de toekomstplannen zijn voor het apparaat. Het moet in de toekomst ook mogelijk worden om andere games via dit medium op je smartphone te spelen.

Mourinho treurt om verlies Engelse clubs

Coach José Mourinho van Chelsea was uiteraard blij met de goede start van zijn club in de Champions League, maar hij treurde gek genoeg om het verlies van de andere drie Engelse clubs in de eerste wedstrijd uit de groepsfase. "Ik wil dat Manchester United, Manchester City en Arsenal verliezen in de Premier League, maar niet in de Champions League. Dat is niet goed voor het Engelse voetbal", zei de Portugees na de ruime zege van Chelsea (4-0) woensdag op Maccabi Tel Aviv.

United verloor van PSV (1-2), City van Juventus (1-2) en Arsenal ging onderuit bij Dinamo Zagreb (1-2). "Seizoen na seizoen lukt het de Engelse ploegen niet om succesvol te zijn in de Champions League. Als je twaalf punten kunt verdienen in de eerste ronde en je haalt er maar drie, is dat slecht."

Chelsea was de laatste Engelse club die de finale haalde van de belangrijkste Europese clubcompetitie. Dat was in 2012, toen de Londense ploeg de cup ook won.

Mourinho treurt om verlies Engelse clubs
Mourinho treurt om verlies Engelse clubs (Foto: ANP)

F1: Voorbeschouwing Grand Prix van Singapore

Komend weekend zal de achtste Grand Prix van Singapore plaatsvinden op het stratencircuit in Marina Bay. Acht jaar geleden was de race de eerste Formule 1-race ooit die onder kunstlicht verreden wordt. Ondertussen zijn Bahrein en Abu Dhabi daar ook bij gekomen, maar die van Singapore zal altijd het mooist zijn. Het bochtige stratencircuit wordt vaak vergeleken met Monaco en het kunstlicht voegt daar nog eens wat glamour aan toe.

Ooit vond hier de crash van Nelson Piquet jr. plaats, waardoor teamgenoot Fernando Alonso er met de overwinning vandoor kon gaan. Een actie die hem en teambaas Flavio Briatore duur kwam te staan. Ook Michael Schumacher heeft geen goede herinneringen aan deze baan, na tot twee keer toe op zijn voorganger te zijn geklapt. Vorig jaar wist iedereen uit de muren te blijven, maar dat maakte de race zeker niet minder spannend. Een race om naar uit te kijken dus. Of we dit jaar weer een mooie race krijgen zullen we zondagmiddag iets na twee uur te weten komen, als de lichten uitgaan.

FIA Grand Prix van Singapore informatie


Ronde Datum Grand Prix Plaats Winnaar
1 15 maart Grand Prix van Australië Melbourne Lewis Hamilton
2 29 maart Grand Prix van Maleisië Kuala Lumpur Sebastian Vettel
3 12 april Grand Prix van China Shanghai Lewis Hamilton
4 19 april Grand Prix van Bahrain Shakhir Lewis Hamilton
5 10 mei Grand Prix van Spanje Barcelona Nico Rosberg
6 24 mei Grand Prix van Monaco Monte Carlo Nico Rosberg
7 7 juni Grand Prix van Canada Montreal Lewis Hamilton
8 21 juni Grand Prix van Oostenrijk Spielberg Nico Rosberg
9 5 juli Grand Prix van Groot Brittannië Silverstone Lewis Hamilton
10 26 juli Grand Prix van Hongarije Budapest Sebastian Vettel
11 23 augustus Grand Prix van België Spa-Francorshamps< Lewis Hamilton
12 6 september Grand Prix van Italië Monza Lewis Hamilton
13 20 september Grand Prix van Singapore Singapore -
14 27 september Grand Prix van Japan Suzuka -
15 11 oktober Grand Prix van Rusland Sochi -
16 25 oktober Grand Prix van Amerika Austin -
17 1 november Grand Prix van Mexico Mexico City -
18 15 november Grand Prix van Brazilië Sao Paulo -
19 29 november Grand Prix van Abu Dhabi Abu Dhabi -


stand

Coureurs:

Pos Coureur Land Punten
1 Lewis Hamilton Groot Brittannië 252
2 Nico Rosberg Duitsland 199
3 Sebastian Vettel Duitsland 178
4 Felipe Massa Brazilië 97
5 Kimi Raikkonen Finland 92
6 Valtteri Bottas Finland 91
7 Daniil Kvyat Rusland 58
8 Daniel Ricciardo Australië 55
9 Romain Grosjean Frankrijk 38
10 Sergio Perez Mexico 33
11 Nico Hulkenberg Duitsland 30
12 Max Verstappen Nederland 26
13 Felipe Nasr Brazilië 16
14 Pastor Maldonado Venezuela 12
15 Fernando Alonso Spanje 11
16 Carlos Sainz Jr. Spanje 9
17 Marcus Ericsson Zweden 9
18 Jenson Button Groot Brittannië 6
19 Roberto Merhi Muntan Spanje 0
20 Will Stevens Groot Brittannië 0
21 Kevin Magnussen Denemarken 0

Constructeurs:

Pos Constructeur Punten
1 Mercedes AMG Petronas F1 Team 451
2 Scuderia Ferrari 270
3 Williams Martini Racing 188
4 Infiniti Red Bull Racing 113
5 Sahara Force India F1 Team 63
6 Lotus F1 Team 50
7 Scuderia Toro Rosso 35
8 Sauber F1 Team 25
9 McLaren Honda 17
10 Manor Marussia F1 Team 0

tijdschema

Tijd Training/race
Vrijdag 18 September  
12:00 - 13:30 Vrije Training 1
15:30 - 17:00 Vrije Training 2
Zaterdag 19 September  
12:00 - 13:00 Vrije Training 3
15:00 - 16:00 Kwalificatie
Zondag 20 September  
14:00 Race

tv

Tijd Training/race   TV station
Vrijdag 18 September      
12:00 - 13:30 Vrije Training 1   Sport1
15:30 - 17:00 Vrije Training 2   Sport1
Zaterdag 19 September      
12:00 - 13:00 Vrije Training 3   Sport1
15:00 - 16:00 Kwalificatie   Sport1 - RTL+
Zondag 20 September      
14:00 Race   Sport1 - RTL+


weer

weerbericht

Actueel weer

Politie ruimt wiet in Limburgse maisvelden

De politie is donderdag begonnen met het ruimen van meer dan honderd hennepplantages in open veld in Limburg. Begin september ontdekte de politie in totaal 112 wietplantages van verschillend formaat in onder meer maisvelden. Een van de eerste plekken die door de politie werd geruimd was een maisveld in het Noord-Limburgse Heijen.

De velden zijn in kaart gebracht met behulp van een politiehelikopter, zei een woordvoerder. Om hoeveel planten het precies gaat kon hij nog niet zeggen. "We zijn pas net met ruimen begonnen", zei hij.

Politie ruimt wiet in Limburgse maisvelden
Politie ruimt wiet in Limburgse maisvelden (Foto: ANP)

Mooie juf (31) blijkt pornoster

Kristin Sundman, tot voor kort werkzaam aan de Roosevelt High School in Kent, Ohio, is per direct de laan uitgestuurd. Niet dat de 31-jarige muziekdocente niet goed functioneerde, maar ze bleek een nogal pikante bijbaan te hebben. Sundman klust namelijk bij als pornoactrice.

De mooie blondine was een geliefde lerares. Zo had ze een schoolorkest samengesteld waarmee zij ook optrad. Acht jaar lang was zij aan de school verbonden, maar helaas gooit haar lucratieve hobby nu roet in het eten.

Onder de artiestennaam Melody XXX Tune liet zij zich geregeld uitwonen voor geld, veel geld. De beelden hiervan verschenen op diverse pornosites als ItsCleoLive en Sunnylanelive. Deze week kreeg iemand echter lucht van de bijbaan van Sundman, waarna zij direct is ontslagen.


Een nieuwsfilmpje met de dame in kwestie

Hieronder enkele foto's. Zwaar NSFW, uiteraard:

 

Ook Denen dringen aan op EU-oplossing

Denemarken is bereid meteen duizend vluchtelingen extra op te nemen, op voorwaarde dat Europa een gezamenlijke oplossing van het migrantenprobleem presenteert. De Deense premier Lars Lokke Rasmussen deed daar donderdag nog een schep bovenop door een financiële bijdrage van 100 miljoen euro dit jaar én volgend jaar te beloven om de crisis te bezweren.

Minister Inger Stojberg van Immigratiezaken pleitte ook voor een snelle en gezamenlijke oplossing van de Europese Unie. Denemarken, herhaalde ze, zal geen verplicht Europees schema voor de verdeling van vluchtelingen accepteren. Een week geleden plaatste de Deense regering in vier Libanese kranten een advertentie waarvan de waarschuwende strekking was dat het land zeer strenge toelatingsregels hanteert voor vluchtelingen.

Ook Denen dringen aan EU-oplossing
Ook Denen dringen aan EU-oplossing (Foto: ANP)

Rutte en Wilders botsen over vluchtelingen

Premier Mark Rutte en PVV-leider Geert Wilders zijn elkaar in de haren gevlogen over de stroom vluchtelingen. Tijdens de Algemene Beschouwingen liet Rutte zijn afkeuring blijken over de in zijn ogen 'verschrikkelijke termen' die Wilders telkens gebruikt over de stroom vluchtelingen, zoals 'asieltsunami' en 'testosteronbommen'.

Het draagt volgens de premier niets bij aan de oplossing van het probleem, dat volgens hem zo complex is dat er nu eenmaal niet een simpele maatregel mogelijk is. Iedereen die dat wel doet, bedrijft in zijn ogen 'illusiepolitiek'.

Wilders drong er nogmaals op aan om de grenzen te sluiten. Hij roept mensen op in verzet te komen tegen de premier. Die heeft in de peilingen nog maar dertig zetels en vertegenwoordigt daarom nog maar 20 procent van het electoraat, aldus Wilders.

Rutte en Wilders botsen over vluchtelingen
Rutte en Wilders botsen over vluchtelingen (Foto: ANP)

Ook schadevergoeding bij vliegtuigpech

Ook als een vlucht wordt geannuleerd vanwege onvoorziene technische problemen moeten luchtvaartmaatschappijen de passagiers schadevergoeding betalen. Dat oordeel sprak het Hof van Justitie van de Europese Unie donderdag uit.

De luchtvaartmaatschappij moet in zo'n geval een vergoeding van 250 tot 600 euro betalen, afhankelijk van de afstand van de vlucht. Dat hoeft echter niet als de maatschappij kan aantonen dat de annulering het gevolg is van "buitengewone"omstandigheden die zelfs niet hadden kunnen worden voorkomen als alle "redelijke maatregelen"waren getroffen.

Ook schadevergoeding bij vliegtuigpech
Ook schadevergoeding bij vliegtuigpech (Foto: ANP)

Rowwen Hèze en De Kast bij afscheid Normaal

Normaal heeft bekendgemaakt welke bands in het voorprogramma staan van het afscheidsconcert in december. Rowwen Hèze en De Kast openen de show van de Achterhoekers, die op 19 december voor het laatst op de planken staan.

Normaal vierde op 14 mei het 40-jarig jubileum met een optreden in Lochem; de plek waar het ooit allemaal begon. Dit vormde het startschot voor de laatste veldtocht (tour) van de groep rond Bennie Jolink. Daarnaast kwam er een nieuwe cd uit en werd er een documentaire gemaakt over de band. Op 16 juni maakte Normaal bekend te stoppen aan het eind van dit jaar. Afgelopen maandag kregen de Achterhoekers de Buma Lifetime Achievement Award voor hun rol in de Nederlandse muziek.

Het afscheidsconcert Ajuu, de mazzel vindt plaats in de GelreDome in Arnhem. De tournee is uitverkocht, voor het afscheidsconcert zijn nog kaarten beschikbaar. Ook in het muziekforum is er plaats voor de Normaal-fans!

Rowwen Hèze en De Kast bij afscheid Normaal
Rowwen Hèze en De Kast bij afscheid Normaal (Foto: BuzzE)

Politie kan nekklem blijven gebruiken

De politie kan in ieder geval voorlopig de nekklem blijven toepassen. Dat is de uitkomst van een kort geding dat activist Frank van der Linde tegen de Staat had aangespannen. Momenteel loopt er een onderzoek van de Inspectie Veiligheid en Justitie naar het gebruik van de nekklem. Het is aan de minister om op basis van de bevindingen van dit rapport al dan niet actie te ondernemen, een rechter kan daar niet op vooruit lopen. Dat heeft de rechtbank in Den Haag donderdag beslist.

Van der Linde had een verbod geëist op het gebruik van de nekklem, die wel wordt toegepast maar niet aangeleerd of getraind. De landsadvocaat betoogde dat de nekklem alleen in zeer uitzonderlijke gevallen wordt toegepast en dat hij bewust niet wordt aangeleerd, zodat de techniek alleen als laatste redmiddel wordt toegepast.

Politie kan nekklem blijven gebruiken
Politie kan nekklem blijven gebruiken (Foto: ANP)

Man klaagt over naakte studentes

Een man uit Brighton, in de Engelse graafschap East Sussex, heeft wel de meest onterechte klacht ooit. Hij ergert zich namelijk scheel aan zeven naakte studentes.

In het studentenhuis van Gabi Abadi plofte eerder deze maand een brief op de deurmat. Hierin worden de dames niet alleen welkom geheten in hun nieuwe onderkomen, maar er is ook een klacht. "Wij willen graag iets onder de aandacht brengen dat ons een doorn in het oog is", luidt de tekst.

"Het matglas in het badkamerraam aan de voorkant van julllie studentenhuis biedt jullie niet voldoende privacy. Helmaal niet zelfs, zeker niet als het licht brandt. We adviseren jullie dan ook de huurbaas te vragen de ramen te blinderen. Met vriendelijke groet, jullie overburen."

"Ik vind het bijzonder hilarisch", aldus de 21-jarige Abadi. "Ik snap niet hoe ze naar binnen kunnen kijken. Als wij in de badkamer staan, zien we juist helemaal niets! Wij wonen met zijn zevenen in deze hunkerbunker en er woont een gezin tegenover ons. Als hun kinderen jong zijn en ons kunnen zien, moeten we er wel iets aan doen."

"Wellicht dat we de huurbaas wel inlichten, maar ik twijfel of die er wel iets tegen wil doen", vervolgt de tweedejaars studente Geografie aan de Universiteit van Sussex. "Misschien dat wij een handdoek voor het raam gaan hangen. Ik heb eerlijk waar nog nooit eerder zo'n stomme klacht gezien."

Update 10.29 uur:
Dankzij user Grimi weten we inmiddels meer, waarvoor dank. Op een andere website is namelijk een foto van een van de studentes te zien die halfnaakt voor het bewuste raam staat. En de klager heeft gelijk: het raam schijnt behoorlijk door.

En nog een aanvulling: in het bewuste studentenhuis wonen helaas niet alleen maar dames. Op een groepsfoto zijn namelijk maar liefst vier kerels te zien. En ja, daar zouwen wij ook over klagen...

Hieronder enkele pics van Gabi Abadi. Terechte klacht of niet?

 
 
 

Werkloosheid nagenoeg onveranderd

Er zitten nog altijd meer dan 600.000 Nederlanders werkloos thuis. De werkloosheid was in augustus nagenoeg gelijk aan die in juli en kwam uit op 6,8 procent van de beroepsbevolking. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag.

Het statistiekbureau telde vorige maand 604.000 werklozen. Dat waren er ongeveer 1000 meer dan in juli. Bezien over een iets langere termijn is de daling wel ingezet. Het aantal was circa 13.000 minder dan drie maanden eerder en begin vorig jaar bedroeg het aantal werklozen nog bijna 700.000.

Werkloosheid nagenoeg onveranderd
Werkloosheid nagenoeg onveranderd (Foto: ANP)

Bedrijf Ewout Genemans overgenomen

Het moederbedrijf van tv-producent Blue Circle neemt per 1 oktober het tv-bedrijf No Pictures Please van Ewout Genemans over. FremantleMedia Netherlands heeft een meerderheidsbelang in de onderneming genomen, maakte het bedrijf donderdag bekend.

No Pictures Please is bekend van programma's als Ik heb het nog nooit gedaan, Passie in de polder en Fans! Programma's als RTL Boulevard en Boer zoekt Vrouw komen uit de koker van Blue Circle. Met de aankoop wil Blue Circle haar positie in het medialandschap versterken en groeien op het digitale vlak.

Georgette Schlick, CEO Blue Circle: "No Pictures Please staat bekend om haar spraakmakende formats. Ewout Genemans belicht met de door zijn bedrijf ontwikkelde en geproduceerde programma's op het eerste gezicht alledaagse onderwerpen die uiteindelijk toch niet zo gewoon zijn. Ik verheug mij dan ook enorm op deze samenwerking!"

Toekomst

Ewout Genemans zelf is ook enthousiast: "Door de samenwerking met Blue Circle kan No Pictures Please haar verdere groeiambities vormgeven. Ook het gezamenlijk optrekken in digitale activiteiten is voor ons een volgende stap. Ik kijk dan ook vol enthousiasme uit naar de toekomst."

No Pictures Please blijft zelfstandig bestaan en Genemans blijft algemeen directeur. Wel is zijn bedrijf vanaf 1 oktober gevestigd op hetzelfde adres als Blue Circle.

Bedrijf Ewout Genemans overgenomen
Bedrijf Ewout Genemans overgenomen (Foto: BuzzE)

Drie nieuwe aanmeldlocaties vluchtelingen

Er komen drie nieuwe aanmeldlocaties voor vluchtelingen: naast Ter Apel kunnen ze ook terecht in Amsterdam, Rotterdam en in Budel. De politie zal daar ondersteunen bij de registratie. Het gaat dan niet om de beoordeling of de vluchtelingen mogen blijven, want dat is aan de IND, benadrukt de politie.

Daarnaast zal een team van de Nationale Politie samen met de Koninklijke Marechaussee mensensmokkel en -handel aan gaan pakken.

Een woordvoerster van de Nationale Politie heeft een bericht van de Volkskrant van donderdag hierover bevestigd.

Drie nieuwe aanmeldlocaties vluchtelingen
Drie nieuwe aanmeldlocaties vluchtelingen (Foto: ANP)

Longpatiënt vaak dupe van wisselen medicijn

Mensen met een longziekte krijgen bij de apotheek vaak niet het medicijn dat de arts had voorgeschreven. Het wisselen van medicijnen leidt dan tot allerlei extra klachten en bijwerkingen. Dat meldde het Longfonds donderdag. Het fonds vindt wisselen zonder medische reden "onacceptabel".

Het Longfonds wil dat zorgverzekeraars niet langer invloed hebben op welke medicijnen longpatiënten meekrijgen. "Het inhaleren van longmedicijnen luistert nauw. Krijgt iemand een andere inhalator dan is een fout snel gemaakt en dan krijg je je medicijn niet goed binnen", aldus een woordvoerster. "Wisselen doe je in overleg met de arts en op medische gronden. We denken dat er nu vaak wordt gewisseld omdat het voor de zorgverzekeraar en apotheek aantrekkelijk is."

In Nederland hebben een miljoen mensen een longziekte zoals COPD (longbeschadiging) of astma.

Longpatiënt vaak dupe van wisselen medicijn
Longpatiënt vaak dupe van wisselen medicijn (Foto: ANP)

Vluchtelingen vinden hun weg naar Kroatië

Kroatië heeft de afgelopen 24 uur duizenden vluchtelingen het land zien binnenkomen. Zij proberen via dat land de Europese Unie binnen te komen, nu Hongarije de grens met Servië heeft afgesloten. "Het exacte aantal is lastig in te schatten, maar het zijn er duizenden", zei een woordvoerder van het lokale Rode Kruis donderdag. "Het waren er vannacht meer dan ooit."

Kroatië kan de vluchtelingenstroom naar eigen zeggen nu nog wel aan, maar is niet voorbereid op de komst van tienduizenden migranten. Veel vluchtelingen worden opgevangen in centra vlakbij hoofdstad Zagreb.

Vluchtelingen vinden hun weg naar Kroatië
Vluchtelingen vinden hun weg naar Kroatië (Foto: ANP)

Hyrule Warriors Legends-trailer toont nieuwe omgevingen, personages en items

Vers van de Tokyo Game Show heeft ook Hyrule Warriors Legends een nieuwe trailer gekregen. De port voor Nintendo 3DS, gebaseerd op de Wii U-versie, krijgt nieuwe personages, items en omgevingen. Bekijk de trailer hieronder.

Hyrule Warriors Legends verschijnt 21 januari in Japan. Een release in het Westen zou daarna snel moeten volgen.

Eerste trailer voor Ace Attorney 6

Op de Tokyo Game Show is de eerste trailer getoond van Ace Attorney 6. De beelden tonen de nieuwe setting, nieuwe rechtzaal en de nieuwe 'gimmick'. Het is duidelijk dat de spirituele wereld een grote rol gaat spelen. 

In de game reis je naar een land buiten Japan. Phoenix Wright heeft daar al zijn vijanden verslagen en is op zoek naar een nieuwe uitdaging. In dit nieuwe land hebben geesten en spirituele items een grote rol. We kunnen alleen maar hopen dat dit betekent dat de Fey-familie weer naar de voorgrond treedt.

De beelden zijn hieronder te bekijken. Ace Attorney 6 komt volgend jaar naar het Westen op Nintendo 3DS.

Metal Gear Solid V: The Phantom Pain

Metal Gear Solid V: The Phantom Pain is naar alle waarschijnlijkheid het laatste deel uit de veelbesproken Metal Gear-franchise. In de huid van herder Big Boss is het aan jou de taak om in dit afsluitende deel een nieuwe elite-eenheid te vestigen en zelf het voortouw te nemen ten aanzien van tactical espionage-missies met een zeecontainer aan gadgets. MGS V blinkt uit in veel aspecten, qua gameplay en performance heeft Kojima zichzelf overtroffen. Toch zijn er vragen. Is Metal Gear Solid wel geschikt voor het sandbox-principe?

Trump aangepakt in debat

Donald Trump is woensdagavond (plaatselijke tijd) zoals verwacht aardig aangepakt door zijn Republikeinse concurrenten voor het presidentschap van de Verenigde Staten. De miljardair maakte tijdens een door CNN georganiseerd debat een veel voorzichtigere indruk dan voorheen. Waar Trump eerder uitblonk in vurige pleidooien over bijvoorbeeld immigratie, was hij woensdag in Simi Valley veel kalmer.

De 69-jarige zakenman, nog altijd koploper in de peilingen voor de Republikeinse nominatie, haalde zijn schouders op over aanvallen van bijvoorbeeld Jeb Bush en Carly Fiorina, die de laatste weken opvallend goed scoort in debatten.

De persoonlijke aanvallen op Trump zijn nieuw voor hem. Eerder werd de kleurrijke miljardair voornamelijk genegeerd, in de hoop dat hij zelf in de fout zou gaan.

Trump aangepakt in debat
Trump aangepakt in debat (Foto: ANP)

'Piloten Air France kunnen weer gaan staken'

De piloten van Air France kunnen begin oktober het werk opnieuw neerleggen vanwege het langslepende arbeidsconflict. Dat meldde pilotenvakbond SNPL aan de Franse krant Le Figaro.

Vorig jaar legden de piloten van Air France ook al het werk neer, wat het luchtvaartconcern met een grote kostenpost opzadelde. Air France wil kosten besparen, maar tot dusver komen de partijen niet nader tot elkaar. Vrijdag wordt onderhandeld tussen de piloten en de directie van Air France, aldus SNPL.

Als er geen deal bereikt wordt, verwachten de bonden dat Air France banen gaat schrappen. De maatschappij heeft al gedreigd hard te gaan snijden in het vluchtaanbod.

'Piloten Air France kunnen weer gaan staken'
'Piloten Air France kunnen weer gaan staken' (Foto: ANP)

Henny Huisman in jury Mr Gay-verkiezing

Homovader Henny Huisman, stylist Fred van Leer, dragqueen May Day en journalist Mounir Samuel nemen dit jaar plaats in de jury van de Mr Gay Netherlands verkiezing. Samuel baarde eerder dit jaar opzien in een uitzending van Jinek door uit de kast te komen als transgender.

Dat heeft organisator Gay.nl donderdag laten weten. De jaarlijkse verkiezing van de meest begeerlijke homoseksuele man van Nederland vindt plaats op 25 september in Club Panama in Amsterdam.

Organisator Gay.nl zoekt met de competitie naar een rolmodel voor jonge, Nederlandse homo's. Tijdens de finaleshow in club Panama te Amsterdam strijden de elf finalisten, die middels een stemronde op internet zijn gekozen, op diverse fronten om de titel. Onder anderen Nathalie Makoma en I Am Aisha zullen tijdens de show optreden.

Internetters kunnen op de website van de verkiezing mede bepalen wie de winnaar wordt.

Henny Huisman in jury Mr Gay-verkiezing
Henny Huisman in jury Mr Gay-verkiezing (Foto: BuzzE)

Pamela Anderson naakt op cover

Pamela Anderson heeft op 48-jarige leeftijd nog een naaktshoot te pakken. De Amerikaanse actrice stond eind jaren tachtig al in de Playboy, en is nu te bewonderen op de cover van het blad Flaunt.

Dat maakt het tijdschrift bekend via het Instagram-account van Anderson. Daar is ook de foto te zien. Pamela staat er met lange blonde haren op en is vanaf de zijkant gefotografeerd door David LaChapelle. Deze wereldberoemde fotograaf fotografeert nauwelijks meer voor tijdschriften maar voor zijn 'muze' wilde hij wel wat tijd maken.

Pamela Anderson is vooral bekend van haar rol in de serie Baywatch. Ze zet zich de laatste jaren veel in voor dierenorganisatie PETA en in 2007 was ze de assistente van illusionist Hans Klok bij zijn shows in Las Vegas.

Pamela Anderson naakt op cover
Pamela Anderson naakt op cover (Foto: BuzzE)

Geen Zwarte Piet meer op Haagse basisscholen

Basisscholen in Den Haag hebben afgesproken dat voortaan rond 5 december neutrale Zwarte Pieten langskomen. Het gaat om een collectieve afspraak van alle 150 openbare, protestants-christelijke en katholieke basisscholen om de klassieke zwarte knecht met kroeshaar, dikke rode lippen en gouden oorbellen te weren. De schoolbesturen vinden dat discriminerende kenmerken.

Den Haag is de eerste grote stad die een neutrale Piet op alle basisscholen introduceert en Zwarte Piet in de ban doet, aldus voorzitter Gerard van Drielen van de SCOH, de Stichting Christelijk Onderwijs Haaglanden, donderdag in het AD. "Er waren kinderen die zich niet prettig voelden bij de sinterklaasvieringen door de aanwezigheid van Zwarte Piet."

Een commissie van de Verenigde Naties die optreedt tegen rassendiscriminatie bepaalde vorige maand dat de Nederlandse overheid actief de stereotypen moet bestrijden die aan het personage vastzitten.

Geen Zwarte Piet meer op Haagse basisscholen
Geen Zwarte Piet meer op Haagse basisscholen (Foto: ANP)

Politie schiet na ramkraak Nieuwegein

De politie heeft afgelopen nacht geschoten na een ramkraak in Nieuwegein. Een auto was er ingereden op een gevel van een supermarkt en ging er daarna in volle vaart vandoor. De auto raakte bijna een politieagent, die net opzij wist te springen. Daarna is een schot gelost.

De daders zijn nog steeds spoorloos, ondanks een urenlange zoektocht met auto's en een helikopter. Veel wegen zijn afgezet. Of er buit is gemaakt, is nog niet bekend.

De supermarkt, in winkelcentrum Hoogzandveld, ligt naast een woonwijk. De politie hoopt daarom dat er mensen zijn die iets hebben gezien.

Maandagnacht was er niet ver daar vandaan, in De Meern (Utrecht), ook al een ramkraak. Ook toen was de Albert Heijn de dupe. Vermoedelijk was het de daders te doen om de pinautomaat in de supermarkt. De pui van de winkel werd vernield.

Politie schiet na ramkraak Nieuwegein
Politie schiet na ramkraak Nieuwegein (Foto: ANP)

Bodyscan Chimène moet van YouTube af

Privatescan mag op YouTube niet langer total bodyscans promoten met een filmpje van Chimène van Oosterhout. Het bedrijf uit Hengelo moet de video verwijderen. Alleen op de eigen website mag Privatescan de video laten staan, omdat de RTL-presentatrice daar contractueel niet onderuit kan.

Chimène is tevreden met deze uitkomst van het kort geding dat ze aanspande. De rechtbank in Amsterdam veroordeelde Privatescan tot het betalen van de proceskosten en een dwangsom van 1000 euro per dag, met een maximum van 50.000 euro, voor alle dagen dat de promotievideo nog langer online te vinden is buiten de bedrijfssite om.

Op het filmpje uit 2009 is te zien hoe Chimène een preventief medisch onderzoek in Duitsland ondergaat. Ze laat ermee zien wat er komt kijken bij een MRI-scan, maar zes jaar later vindt ze dat ze lang genoeg reclame heeft gemaakt voor een "luttele onkostenvergoeding".

Radiostilte
Chimène heeft woensdag nog met haar advocaat en de directie van Privatescan overlegd om de gevolgen van het vonnis te bespreken, maar dit gesprek is volgens Chimène op niets uitgelopen. Dat betekent dat ze de tegenpartij nu aan het vonnis houdt en dat ze zich niet langer gebonden voelt aan de afgesproken radiostilte.

''Op zich ben ik blij met de uitspraak, maar ik had zo gehoopt dat we deze kwestie als volwassen mensen hadden opgelost. De tegenpartij was een andere mening toegedaan. Dat vind ik uiterst jammer. Ik stap niet voor de lol naar de rechter, allemaal negatieve energie'', zegt Van Oosterhout.

Portretfoto
Het rechtbankvonnis houdt in dat Privatescan nog vóór het weekend het filmpje van YouTube moet wissen, evenals berichten op Facebook en Twitter waarmee het bedrijf naar de video verwijst. Privatescan moet bovendien stoppen met het versturen van nieuwsbrieven met daarin foto's en quotes van Chimène van Oosterhout.

Het bedrijf moet daarnaast het aantal edities en de oplages van eerdere nieuwsbrieven inventariseren, zodat Chimène een schadevergoeding kan bepalen voor het veelvuldig gebruik van haar portretfoto, waar ze naar eigen zeggen geen weet van had. De rechter geeft het bedrijf twee weken de tijd deze gegevens met een accountantsverklaring te verstrekken. Daarna geldt een dwangsom van 100 euro per dag tot een maximum van 5000 euro.

Teleurgesteld
Chimène: "Ik heb nooit gewild dat dit zo hoog zou oplopen. Het is altijd mijn wens geweest dat we er als nette mensen uit zouden komen. Ik ben daarover erg teleurgesteld." Dat het bijna zes minuten durende filmpje wel op de website van Privatescan mag blijven staan is een domper voor Chimène, die zich nog beraadt op vervolgstappen. Ze erkent dat in haar contract met het bedrijf geen einddatum staat genoemd. Privatescan claimt daarom de video voor onbepaalde tijd te mogen gebruiken, zo blijkt uit het rechtbankvonnis.

De presentatrice is intussen druk met opnames voor Medicaltravel dat sinds zondag weer op televisie is. "Ik heb daardoor gelukkig genoeg afleiding."

Bodyscan Chimène moet van YouTube af
Bodyscan Chimène moet van YouTube af (Foto: BuzzE)

Nog steeds buiïg weer

Vandaag kunnen er vooral in de ochtend pittige buien vallen. In de middag zal er vanuit het westen weersverbetering optreden. Bij een stevige bries uit het westen wordt het zo'n 17 graden.

Gisteren was het weer echt om te huilen, met veel zware buien. Vandaag wordt het niet meteen prachtig weer, maar het zal beter te doen zijn dan gisteren. Op dit moment ligt er een buienlijn over de Noordzee, die langzaam over het land zal schuiven. Voor het grootste deel van het land zal dit (gelukkig) wel na de ochtendspits zijn. Na deze buien lijkt er voorzichtig weersverbetering op te treden: tegen de avond zal het in het hele land droog zijn. Houd wel rekening met een aanhoudende matige wind.

Het weer van vandaag lijkt ook de komende dagen te overheersen: licht wisselvallig, met bijna op elke dag wel kans op een bui. Na morgen zal de wind wel grotendeels gaan liggen. Temperaturen blijven rond de 17 graden. Geen horrorherfst, dus, maar ook niet meteen nazomer in zicht.

Hulp voor 200.000 Nepalezen dankzij Giro555

Dankzij giften aan Giro555 hebben tot nu toe meer dan 200.000 mensen in Nepal hulp gekregen. Het meeste geld ging naar onderdak, de aanleg van drinkwatervoorzieningen en de bouw van toiletten in het door aardbevingen getroffen land.

De nationale inzamelingsactie leverde ruim 25 miljoen euro op. Daarmee is noodhulp verleend en kunnen de hulporganisaties twee jaar hulpverlening garanderen, blijkt uit een tussenrapportage.

155.000 mensen zijn geholpen met materialen voor noodonderdak, 21.000 met hygiënepakketten (zeep, tandpasta en waterzuiveringstabletten) en bijna 42.000 met voedselpakketten. Verder werden 145 tijdelijke leslokalen neergezet.

Inmiddels heeft ook verdeling van zaden en landbouwwerktuigen plaatsgevonden om mensen minder afhankelijk te maken van voedselhulp. Ook laten mensen zich omscholen tot timmerman en bouwvakker voor de wederopbouw.

"Nepal krabbelt langzaam op. Het accent in de hulpverlening verschuift steeds meer van noodhulp naar wederopbouw, zoals de bouw van permanente woningen, ziekenhuizen en scholen die sterk genoeg zijn", zegt actievoorzitter Gijs de Vries.

Nepal werd in april en mei getroffen door aardbevingen, waarbij bijna 9000 mensen omkwamen en ruim 22.000 gewonden vielen. In totaal trof de ramp meer dan 8 miljoen mensen.

Hulporganisaties kampen nu ook met het regenseizoen, dat modderstromen en aardverschuivingen veroorzaakt. Verder ervaren zij overheidsprocedures als belemmerend en soms vertragend bij hun werk.

Hulpverleners houden daarnaast goed in de gaten dat groepen die onder aan de maatschappelijke ladder staan, ook krijgen wat hun toekomt. Deze mensen worden gediscrimineerd en bijvoorbeeld niet op lijsten van hulpbehoevenden gezet.

De samenwerkende hulporganisaties achter Giro555 zijn: CARE Nederland, Cordaid Mensen in Nood, ICCO & Kerk in Actie, Nederlandse Rode Kruis, Oxfam Novib, Plan Nederland, Save the Children, Stichting Vluchteling, Terre des Hommes, UNICEF Nederland, World Vision en voor deze actie ook het Lilianefonds.

Hulp voor 200.000 Nepalezen via Giro555
Hulp voor 200.000 Nepalezen via Giro555 (Foto: ANP)

Roertunnel dicht na ongeluk

Door een ongeval met twee vrachtwagens op de A73 is de Roertunnel nabij Roermond donderdagochtend in zuidelijke richting afgesloten. Verkeer wordt voor de tunnel weggeleid, meldt de VID.

Tussen Roermond en Linne staat inmiddels 4 kilometer file.

Bij het ongeluk, dat rond 5.00 uur gebeurde, raakte niemand gewond. De ravage wordt opgeruimd, laat de politie Limburg op Twitter weten. Het is nog niet bekend hoe lang de tunnel dicht blijft.

VN eist vrijlating gegijzelde regering Burkina Faso

De leden van de interim-regering van Burkina Faso moeten per direct vrijgelaten worden. Dat eisen de Verenigde Naties (VN), Afrikaanse Unie en de Economische Gemeenschap van West-Afrikaanse Staten (Ecowas) woensdag in een gezamenlijke verklaring.

Militairen van een elite-eenheid, die loyaal zijn aan oud-president Blaise Compaore, namen woensdag interim-president Michel Kafando gevangen. Ze verstoorden een bijeenkomst van het kabinet en namen ook de premier en een aantal ministers gevangen.

De actie komt twee dagen nadat een commissie in het leven was geroepen om hervormingen door te voeren. Daarin werd voorgesteld om de 1200 man sterke elite-eenheid, die gezien wordt als een leger binnen het leger, te ontmantelen.

In de gezamenlijke verklaring staat dat de militairen de grondwet van het West-Afrikaanse land hebben geschonden en verantwoordelijk zullen worden gehouden voor hun daden. Ban Ki-moon, secretaris-generaal van de VN, heeft zijn verontwaardiging uitgesproken over de gijzeling. Hij eist onmiddellijke vrijlating van de regeringsleden. "Dit incident is een overduidelijke schending van de grondwet."

Compaore trad af na hevige protesten toen hij de grondwet wilde wijzigen om voor een derde ambtstermijn te gaan. Hij werd door de overgangsraad aangeklaagd voor hoogverraad en vluchtte in oktober naar buurland Ivoorkust. Hij was bijna dertig jaar aan de macht.

Mogelijk willen de militairen met hun actie Kafando tot aftreden dwingen. Burkina Faso gaat op 11 oktober naar de stembus om een nieuwe president te kiezen.

VN eist vrijlating regering Burkina Faso
VN eist vrijlating regering Burkina Faso (Foto: ANP)

Rutte beantwoordt vragen Tweede Kamer

Premier Mark Rutte gaat donderdag de regeringsplannen voor volgend jaar verdedigen. Hij reageert vanaf 10.30 uur op vragen en kritische opmerkingen die woensdag in de Tweede Kamer zijn gemaakt over de begroting voor volgend jaar.

Het is de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen. Deze beschouwingen gelden traditiegetrouw als het belangrijkste debat van het jaar.

Woensdag, op de eerste dag, namen de fractievoorzitters van regeringspartijen en oppositiepartijen tot in de vroege uurtjes de tijd hun commentaar te geven. Kritiek was er vooral op de begroting van minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie. De regeringspartijen VVD en PvdA stelden zich al open voor aanpassingen omdat zij de steun van de oppositie in de Eerste Kamer nodig hebben.

Ook de vluchtelingenproblematiek kwam ruim aan de orde.

Rutte verdedigt regeringsplannen voor 2016
Rutte verdedigt regeringsplannen voor 2016 (Foto: ANP)

Matt Damon: sorry voor opmerking diversiteit

Matt Damon heeft zijn excuses aangeboden, nadat hij veel kritiek kreeg op een opmerking over diversiteit in Hollywood. "Het spijt me dat sommige mensen beledigd waren", zei de acteur in een verklaring aan The Wrap.

Afgelopen zondag was in het programma Project Greenlight te zien hoe Matt een discussie had met de Afro-Amerikaanse filmproducent Effie Brown. Zij besprak een film waarin de enige zwarte acteur een prostituee speelde en zei zich zorgen te maken over stereotypes. Matt schoof haar zorgen aan de kant en zei: "Als we het hebben over diversiteit, dat doen we bij het casten van de film, niet bij het casten van de show."

Matt kreeg de afgelopen dagen veel kritiek over zich heen op sociale media. Volgend op zijn excuses verklaarde hij dat zijn opmerking in een bredere context werd gemaakt die niet op televisie te zien was. Ook zei Matt blij te zijn dat zijn opmerking heeft bijgedragen aan de discussie over diversiteit in Hollywood.

Project Greenlight is een programma van Matt Damon waarin nieuwe filmmakers de kans krijgen een film te regisseren met een budget van 3 miljoen dollar.

Matt Damon: sorry voor opmerking diversiteit
Matt Damon: sorry voor opmerking diversiteit (Foto: BuzzE)

Vluchtelingen vlakbij Salzburg gestopt

Voor de derde dag op rij hebben meer vluchtelingen geprobeerd via Oostenrijk Duitsland binnen te komen. De politie hield 4600 asielzoekers aan de grens in de deelstaat Beieren tegen. Dinsdag waren er volgens de politie nog ongeveer 3500 migranten.

Veel vluchtelingen gingen woensdag lopend de grens over door vanuit Salzburg de Saalachbrug over te steken. Ze moesten wel te voet want het treinverkeer op het traject was stilgelegd. Eenmaal in de Duitse grensplaats Freilassing, op slechts vijf kilometer van Salzburg, werden de asielzoekers gestopt. Ze worden geregistreerd en over heel Duitsland verdeeld.

Net als dinsdag zijn ook woensdag mensensmokkelaars aangehouden: 18 in totaal.

Opnieuw meer vluchtelingen bij Duitse grens
Opnieuw meer vluchtelingen bij Duitse grens (Foto: ANP)

Arrestaties in grote Nederlandse cybergijzelingszaak

Twee mannen van 18 en 22 uit Amersfoort zijn deze week gearresteerd in een cybercrimezaak met honderden Nederlandse slachtoffers. De twee zouden een virus hebben verspreid dat bestanden op computers 'gijzelde', waardoor die pas na betaling van losgeld weer te gebruiken waren. Het ging onder meer om vakantiefoto's, muziek, powerpointpresentaties, Excel- en Word-bestanden.

Cybercrime-experts van de politie hebben bij het opsporen van de verdachten samengewerkt met ICT-beveiliger Kaspersky Lab. Het bedrijf heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar het virus met de naam CoinVault, dat via e-mails werd verspreid.

Volgens Kaspersky-onderzoeker Jornt van der Wiel komen de meeste slachtoffers van de 'gijzelingssoftware' uit Nederland; ongeveer duizend. Door Nederlandse teksten in de kwaadaardige software werd duidelijk dat het virus van Nederlandse bodem moest zijn. Die informatie werd gedeeld met de politie.

Dupe
Ook in de VS, Duitsland, Frankrijk en Groot-Brittannië waren enkele honderden mensen de dupe. In totaal gingen 1500 computers 'op slot'. Het virus versleutelde bestanden op computers, waardoor de slachtoffers er niet meer bij konden. De cybercriminelen eisten geld in de vorm van de digitale munt bitcoin, in ruil voor ontsleuteling. Als de slachtoffers niet betaalden, bleven de bestanden onbereikbaar.

Een aantal mensen heeft daadwerkelijk betaald. Het is niet bekend hoeveel dat er precies zijn geweest.

Blokkades
Tijdens het onderzoek wisten experts van de politie en Kaspersky Lab al een flink aantal 'sleutels' te bemachtigen om de blokkades ongedaan te maken. Slachtoffers konden zo hun bestanden terugkrijgen zonder te betalen.

De twee vermeende cybercriminelen zijn maandag aangehouden. Ze zouden verantwoordelijk zijn voor aanvallen op tienduizenden computers met zogeheten cryptoware. Ze worden donderdag voorgeleid in Rotterdam.

Arrestaties in grote cybergijzelingszaak
Arrestaties in grote cybergijzelingszaak (Foto: ANP)

Eerste dode na aardbeving Chili

Chili is woensdagavond (lokale tijd) getroffen door een aardbeving. Een beving met een kracht van 8,4 (aanvankelijk werd 8,3 gegeven) werd voor de kust van het Zuid-Amerikaanse land waargenomen. Het epicentrum lag ten westen van Illapel, ongeveer 170 kilometer ten noorden van de havenstad Valparaiso, aldus het Amerikaanse Geologische Onderzoeksbureau (USGS).

Het natuurgeweld heeft een eerste leven geëist. De burgemeester van Illapel heeft gezegd dat een van zijn inwoners is gedood toen een muur instortte. Vijftien anderen zouden gewond zijn geraakt.

Er is een tsunamiwaarschuwing afgegeven voor de kust van Chili en Peru. De regeringen van die landen hebben bewoners opgeroepen om de kuststrook te verlaten. De eerste golven als gevolg van de beving hebben de kustlijn van Chili inmiddels bereikt. Over de grootte daarvan en de impact is nog niets bekend. Ook de Amerikaanse staat en eilandengroep Hawaii moet rekening houden met vloedgolven.

Door de beving werd het internationale vliegveld van de hoofdstad Santiago korte tijd geëvacueerd. Vluchten zijn weer hervat, maar hebben wel vertraging, meldt de luchthaven op Twitter.

Een getuige meldde dat gebouwen in Santiago (enkele honderden kilometers verderop) trilden. Er werden zeker twee naschokken gevoeld met een kracht van 6,2 en 6,4. De aardbeving werd tot in de Argentijnse hoofdstad Buenos Aires gevoeld.

Eerste dode na aardbeving Chili
Eerste dode na aardbeving Chili (Foto: ANP)

Hongaarse politie pakt 29 vluchtelingen op

De Hongaarse politie heeft woensdag 29 vluchtelingen opgepakt tijdens rellen bij de grensovergang met Servië. Onder de opgepakte vluchtelingen bevond zich volgens een woordvoerder van premier Viktor Orban ook een terrorist.

De politie zette woensdag traangas en een waterkanon in om te voorkomen dat vluchtelingen het land binnen zouden komen. Asielzoekers gooiden met stenen en stichtten brandjes bij de grensovergang in Röszke. Bij de rellen raakten twintig agenten gewond.

Duizenden vluchtelingen proberen vanuit de Balkan West-Europa te bereiken. Hongarije verzet zich daar binnen de EU het meest krachtig tegen. Premier Orban heeft al aangekondigd dat het hek dat op de grens met Servië is gebouwd, wordt doorgetrokken naar Kroatië en Roemenië. De Roemeense premier Victor Ponta spreekt daar schande van. 'Hekken, honden, agenten en geweren: dit lijkt op Europa uit de jaren dertig van de vorige eeuw. En lossen we hiermee het vluchtelingenprobleem op? Nee.'

Vluchtelingen proberen nu via Kroatië naar West-Europa te komen. In dat land liggen echter nog veel mijnenvelden als gevolg van de Balkanoorlog in de jaren negentig. Kroatië heeft beloofd experts te sturen naar het grensgebied met Servië om de mijnen te traceren.

Hongaarse politie pakt 29 vluchtelingen op
Hongaarse politie pakt 29 vluchtelingen op (Foto: ANP)

Dodental noodweer Utah stijgt naar 18

Het dodental als gevolg van het noodweer in de Amerikaanse staat Utah is woensdag opgelopen naar achttien. Ondertussen gaat de zoektocht naar twee vermisten door.

Op twee plekken ontstonden begin deze week vloedgolven in Utah. Maandag werden in het plaatsje Hildale, op de grens tussen Utah en Arizona, automobilisten getroffen door een 'grote muur van water en brokstukken'. Twee voertuigen met daarin zestien mensen spoelden weg. Twaalf mensen vonden de dood. Een jongetje van 6 jaar wordt nog vermist. Met speurhonden wordt naar hem gezocht.

Kort na het drama in Hildale werd een groep mensen in het nationale park Zion getroffen door hevige regenval. Ze waren aan het canyoningen, waarbij ze al glijdend, zwemmend, klimmend en afdalend allerlei diepe kloven ontdekten. De route staat te boek als 'uitdagend'. Er zijn onder meer veel steile hellingen. Door het noodweer ontstonden vloedgolven. Zes mensen kwamen om het leven. Naar een zevende wandelaar wordt nog naarstig gezocht. Aanhoudend slecht weer en de dreiging van nieuwe overstromingen bemoeilijken de reddingsoperatie van hulpverleners.

Dodental noodweer Utah stijgt naar 18
Dodental noodweer Utah stijgt naar 18 (Foto: ANP)

32 nieuwe Nederlandse games op Indigo

Op 29 en 30 september vindt het jaarlijkse Nederlandse evenement voor onafhankelijke games weer plaats. Organisator Dutch Games Garden heeft aangekondigd dat er 32 nieuwe games te zien zullen zijn.

In het verleden bood Indigo plaats aan onder andere Vlambeer, Ronimo Games en Abbey Games om hun games te tonen aan het publiek. Deze studios zijn nu internationaal bekende namen door de daar gepresenteerde games.

Indigo 2015 biedt onder andere plaats aan interactive drama Herald, Chalo Chalo en Give us the moon. Ook kan je virtuele pijlen schieten met een echt boog middels Virtual Archery. Niet alles wat er op Indigo te zien is, is helemaal nieuw, ook The Flock heeft er een plaats terwijl deze game inmiddels verkrijgbaar is via Steam.

Dinsdag 29 september en woensdag 30 september in TivoliVredenburg, Utrecht. De toegang is gratis.

Van der Staaij vecht door tegen abortus

Het liep woensdag tijdens de Algemene Beschouwingen in de Tweede Kamer al tegen middernacht, toen het tot een aanvaring kwam tussen Kees van der Staaij van de SGP en Alexander Pechtold van D66. De eerste heeft de indruk dat soms nogal gemakkelijk abortus wordt gepleegd, de tweede noemde het op felle toon een recht en een keuze waar hele drama's achter kunnen zitten.

"Het massaal doden van ongeboren leven is afschuwelijk normaal geworden", aldus Van der Staaij. Hij denkt niet dat abortus alleen wordt toegepast als uiterste mogelijkheid in onontkoombare noodsituaties. Hij wil ook dat het kabinet meer doet om dat soort noodsituaties te voorkomen.

In 2012 ontstond nogal wat heisa toen Van der Staaij zei dat de kans 'heel klein' is dat vrouwen na een verkrachting zwanger raken. Volgens hem moest niet het beeld ontstaan dat abortussen in Nederland vooral na verkrachtingen plaatshebben.

Van der Staaij vecht door tegen abortus
Van der Staaij vecht door tegen abortus (Foto: ANP)

A. Rossi vervangt Merhi bij F1-team Manor

De Amerikaan Alexander Rossi rijdt zondag voor Manor de Grand Prix van Singapore. Hij vervangt bij het Formule 1-team de Spanjaard Roberto Merhi. In een verklaring liet Manor woensdag weten dat de 23-jarige coureur uit Californië vijf van de zeven nog resterende WK-races voor zijn rekening zal nemen naast de Brit Will Stevens, waaronder die voor eigen publiek in Austin.

Merhi neemt het stuur van de bolide weer over in de GP's van Rusland en Abu Dhabi, omdat zijn opvolger dan verplichtingen heeft in de GP2. Rossi is de eerste Amerikaan in de Formule 1 sinds Scott Speed in 2007 bij Toro Rosso. Of hij Manor wel succes kan brengen, is de vraag. Het team heeft tot dusver nog geen enkel WK-punt behaald.

Rossi vervangt Merhi bij Manor
Rossi vervangt Merhi bij Manor (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.