FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 13 september 2015

Duizenden protesteren tegen regering Moldavië

In de Moldavische hoofdstad Chisinau zijn zondag de straat opgegaan om te protesteren tegen het beleid van de regering. Ze eisten het vertrek van president Nicolae Timofti en vroegen om vervroegde verkiezingen. Volgens de betogers heeft de regering zich niet aan de belofte gehouden om snel aansluiting bij Europa te vinden.

De politie meldde dat er zo'n 15.000 demonstranten op de been waren. Ze beschuldigen de regering ook van grootschalige corruptie, maar steunen de EU-koers die de regering vaart. Het gaat de betogers alleen niet snel genoeg. De protesten duren al een week. Demonstranten hebben tenten opgezet voor het regeringsgebouw.

Moldavië, een voormalige Sovjetrepubliek, verkeert al jaren in een crisis. De regering hoopt daar een einde aan te maken door dichter bij Europa te komen. De oppositie wil juist de banden met Rusland aanhalen.

Duizenden protesteren tegen regering Moldavië
Duizenden protesteren tegen regering Moldavië (Foto: ANP)

Trump beledigt mede-kandidaat Paul

In de Verenigde Staten heeft de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump weer eens een collega beledigd. Deze keer viel de eer te beurt aan Rand Paul, die net als Trump kandidaat is voor de presidentsverkiezingen in 2016. Volgens Trump heeft Rand Paul niet de goede genen meegekregen van zijn vader, voormalig presidentskandidaat Ron Paul.

Trump, die bij de Republikeinen ruimschoots aan de leiding gaat in de peilingen, deed zijn uitlatingen op Twitter. Hij noemde de senator uit Kentucky zaterdagavond een 'lichtgewicht'. 'Rand Paul kan zich er beter op richten dat hij wordt herkozen in Kentucky; een geweldige staat die te kijk staat dankzij hem', twitterde Trump. 'Ik begreep volledig wat mensen zagen in Ron Paul, maar zijn zoon Rand Paul heeft niet de juiste genen meegekregen.'

Te veel deelnemers
Trump maakte vervolgens kenbaar dat Paul wat hem betreft niks heeft te zoeken op het podium tijdens het tweede Republikeinse tv-debat, komende woensdag. Daaraan doen elf kandidaten mee. 'Er staan te veel mensen op het podium voor dat debat. Rand Paul, die 2 procent scoort in de peilingen, zou niet moeten worden toegelaten als deelnemer', meent Trump.

Het is niet de eerste keer deze campagne dat Donald Trump met modder gooit. Eerder beledigde hij oud-presidentskandidaat John McCain en recent maakte hij opmerkingen over het uiterlijk van Carly Fiorina, de oud-topvrouw van Hewlett Packard, die eveneens een gooi naar het presidentschap doet namens de Republikeinen. 'Kijk naar dat gezicht. Zou iemand daar op stemmen?', zei Trump. Fiorina sloeg terug: 'Ik denk dat Donald Trump een entertainer is. En ik denk dat ik een leider ben.'

Veel kandidaten
De race om de Republikeinse nominatie kent dit jaar een ongekend hoog aantal deelnemers. In de landelijke peilingen worden zeventien kandidaten meegenomen, in werkelijkheid zijn het er nog meer. Vrijdag trok Rick Perry, oud-gouverneur van Texas, als eerste Republikein zijn kandidatuur in.

De tien deelnemers aan het eerste Republikeinse tv-debat in augustus. Vijfde van links Donald Trump, tweede van rechts Rand Paul.

Legacy of the Void lanceert 10 november

Vandaag vlak voor de finale van de World Championship Series in het Poolse Krakau, heeft Blizzard de releasedatum aangekondigd van het laatste deel van de Starcraft II-triologie, Legacy of the Void. Vanaf 10 november zal de stand-alone uitbreiding voor iedereen speelbaar zijn.

Nadat in Wings of Liberty en Heart of the Swarm respectievelijk de terrans en de zerg in de spotlight stonden, focust Legacy of the Void zich op de protoss. Vanzelfsprekend hoort bij de release van een nieuwe game van Blizzard een cinematic, waarin te zien is hoe de protoss de aanval inzetten om hun thuiswereld Aiur terug te winnen van de zerg. De cinematic is onderaan dit bericht te zien.

FOK! Games had vorige maand op Gamescom een interview met Legacy of the Void-ontwikkelaars David Kim en Tim Morten, dat hier is terug te lezen voor de geïntresseerdenLegacy of the Void is exclusief voor pc.

Legacy of the Void lanceert 10 november

Minions na Frozen succesvolste animatiefilm

Minions heeft Toy Story 3 zondag ingehaald op de ranglijst met animatiefilms die het meeste geld in het laatje hebben gebracht. Volgens filmsite The Wrap moeten de gele mannetjes nu alleen nog Frozen voor zich dulden.

Minions, een spin-off van de Despicable Me-films, beleefde dit weekend een succesvolle première in China. De animatiefilm heeft nu wereldwijd in totaal al ruim 952 miljoen euro opgebracht en dat is meer dan Toy Story 3 uit 2010. Bij de derde film over speelgoedfiguurtjes Woody en Buzz Lightyear bleef de teller steken op ruim 934 miljoen euro.

Frozen is nog steeds koploper. Het immens populaire Disney-sprookje over de prinsessen Elsa en Anna, dat eind 2013 in de bioscopen draaide, heeft met bijna 1,13 miljard euro aan opbrengsten nog een behoorlijke voorsprong op de Minions.

Minions na Frozen succesvolste animatiefilm
Minions na Frozen succesvolste animatiefilm (Foto: BuzzE)

Smith gooit hoge finishes en verslaat Van Gerwen in finale European Darts Trophy

Michael van Gerwen heeft na drie partijen slechts één leg weggegeven en staat in de halve finale van de European Darts Trophy. Na zeges op Adam Hunt (6-1) en Jason Lovett (6-0) ging zondagavond ook Dave Chisnall er met 6-0 af. 

Van Gerwen had wel een lager gemiddelde van in zijn eerste twee partijen. Mighty Mike had een gemiddelde van 93, maar Chizzy kwam slechts tot 88 gemiddeld. In de halve finale later vanavond wacht Peter Wright, die met 6-5 te sterk was voor Terry Jenkins. 

De andere halve finale gaat tussen Michael Smith en Ian White. Smith versloeg Mervyn King met 6-2 en White won van James Wade met  6-4. Ook de finale zal vanavond nog gespeeld worden. 

Update 21.15 uur

Michael van Gerwen blijft in de race voor zijn vijfde Euro Tour-titel dit seizoen. In de halve finale van de European Darts Trophy won de nummer één van de wereld met 6-2 van Peter Wright. Van Gerwen had in de halve finale een gemiddelde van 106 en een checkoutpercentage van 75%. Hij speelt later vanavond de finale tegen Michael Smith of Ian White. 

Update 21.40 uur

De finale in het Duitse Muelheim gaat tussen Michael van Gerwen en Michael Smith. De 24-jarige Engelsman won zijn halve finale met 6-3 van Ian White. De finale begint tegen de klok van tien uur.

Update 22.20 uur

Michael Smith heeft verrassend de finale van de European Darts Trophy gewonnen. In de finale was hij met 6-2 te sterk voor Michael van Gerwen. Bully Boy stond bizar goed te finishen. Hij opende met finishes van 122 en 109. Met nogmaals een 109-finish werd het zelfs 4-0. Van Gerwen pakte nog een paar legs, maar kon de partij niet meer naar zich toe trekken. 

Smith had een gemiddelde van 98,5, waar Van Gerwen een gemiddelde van 101,12 noteerde. Na de eerste vier legs had Mighty Mike zelfs een gemiddelde van 117. Alleen de dubbels van de Brabander liepen wat minder. 

Volgende week is er opnieuw een toernooi van de Euro Tour. De darters reizen af naar Innsbruck voor de European Darts Matchplay.

Dumoulin sluit Vuelta alsnog met glimlach af

De emoties in het slotweekeinde van de Ronde van Spanje gingen bij Tom Dumoulin alle kanten op. Zaterdag was er ontgoocheling over het verlies van de leiderstrui en de duikeling naar plaats zes in het klassement. Een dag later was er toch nog een beetje voldoening en een glimlach door de ritzege van ploeggenoot John Degenkolb, de Duitser die onbaatzuchtig steun had betuigd aan de Limburger.

"John heeft ontzettend hard gewerkt voor mij. Daarvoor wil ik hem vandaag terugbetalen", zei hij voor de start, nadat hij nogmaals had uitgelegd hoe hij de leiderstrui op de voorlaatste dag had verspeeld. Ook zondag overheerste de teleurstelling boven het gegeven dat twee ritzeges en zes dagen leiderstrui vooraf door hem niet voor mogelijk waren gehouden. "Ik had er meteen voor getekend."

Terugblikkend op de laatste dagen van de Vuelta, waarin hij woensdag met een uitmuntende tijdrit de rode leiderstrui had heroverd, ging het over 'kwaaltjes' die hem hinderden. En misschien had hij te veel van zichzelf gevraagd. "Donderdag en vrijdag voelde ik me slecht, maar kon ik me in de finale nog redelijk oppeppen. Maar als je twee dagen boven je limiet hebt gefietst, krijg je dat blijkbaar als een boemerang terug", beschreef hij zijn inzinking op de Puerto de la Morcuera waar hij zaterdag de eindzege en zelfs het podium uit het zicht zag verdwijnen.

Ineenstorting

Het was een totale ineenstorting. De zelfverzekerde tred waarmee hij daarvoor de aanvallen van Fabio Aru had gepareerd, veranderde opeens in schokschouderen. De eerste poging beantwoordde hij nog, met moeite. Maar toen de Italiaan opnieuw aanzette, ditmaal met Nairo Quintana en Rafal Majka in zijn wiel, ging het te hard. Astana, de ploeg van Aru, had het dan ook slim gespeeld. Twee man, Luis Léon Sanchez en Andrej Zeits, vooruit sturen die zich later lieten terugzakken om hun kopman bij te staan. "Maar", was Dumoulin reëel, "ook met ploeggenoten om me heen hadden ze me er weer afgereden."

Misschien dat hij over een paar weken trots kan terugkijken. Zondag lukte dat niet. "Maar het uitvallen in de Tour en het missen van de gele trui heeft me meer gedaan." Dumoulin liep bij een val een schouderbreuk op, herstelde en kwam na een hoogtestage sterk terug in de Vuelta. "Blijkbaar is frisheid zo laat in het seizoen ook belangrijk. Het is een heel leerzaam jaar. Als je hier tot de voorlaatste dag meedoet om de eindzege, dan mag je aannemen dat je misschien wel een grote ronde kunt winnen. Maar volgend jaar blijft de olympische tijdrit in Rio mijn hoofddoel."

Dumoulin sluit Vuelta alsnog met glimlach af
Dumoulin sluit Vuelta alsnog met glimlach af (Foto: ANP)

Huntelaar huilt en lacht bij Schalke 04

Aanvaller Klaas-Jan Huntelaar van Schalke 04 vervulde zondag in de thuiswedstrijd tegen FSV Mainz (2-1) een hoofdrol. De Nederlandse international verprutste in de vierde minuut een strafschop. Na ruim een uur bracht hij alsnog de winnende treffer op zijn naam.

Huntelaar miste in de beginfase voor de vierde keer op rij een strafschop in de Bundesliga. Doelman Loris Karius keerde het schot van de 32-jarige spits, die daardoor volgens Duitse cijferaars een negatief record in de Bundesliga evenaarde.

Huntelaar maakte zijn flater echter helemaal goed. Hij zette Schalke 04 voor de tweede keer op voorsprong, na de openingstreffer van Joel Matip. Yunus Malli zorgde vlak voor rust namens Mainz voor de gelijkmaker. Na de treffer van de opgeluchte Huntelaar gaf de thuisploeg de winst niet meer uit handen.

Met zeven punten uit vier duels staat Schalke 04 op de vijfde plaats. Borussia Dortmund en Bayern München leiden met twaalf punten.

Huntelaar huilt en lacht bij Schalke 04
Huntelaar huilt en lacht bij Schalke 04 (Foto: ANP)

24-jarige vrouw verstopte kinderen in grot

Only in America: In Kansas City is een 24-jarige vrouw opgepakt omdat ze haar kinderen van 4 en 6 jaar in een grot had verstopt. De zwaar verwaarloosde kinderen werden bij toeval ontdekt toen de politie op zoek was naar een gestolen auto.

De kinderen zaten van top tot teen onder het vuil, droegen geen schoenen en hadden geen speelgoed of bed in de grot. Slapen deden ze op een autostoel onder een dun dekentje aldus de nieuwszender KMBC. Volgens de oudste van de twee moesten ze in de grot wonen terwijl papa en mama in een hotel woonden. Ze zijn overgebracht naar een ziekenhuis voor onderzoek. Het is niet bekend waarom de moeder haar kinderen in een grot verborg.

kinderen in grot gevonden
kinderen in grot gevonden (foto: capture KMBC video)

Hints naar sequel in Dragon Age: Inquisition-DLC

De vijfde en tevens laatste DLC van Dragon Age: Inquisition, genaamd Trespasser, laat behoorlijk onsubtiele aanwijzingen zien van een mogelijk deel 4 in de franchise. Tegen het einde van de DLC wordt flink gehint naar een locatie, waar een eventueel vervolg plaats zou kunnen vinden. Dit artikel bevat spoilers, dus wees gewaarschuwd.

Trespasser is de laatste uit een reeks DLC-onderdelen en biedt aan het einde nog een alternatieve afsluiting naast dat van de main-game zelf. Het speelt zich dan ook twee jaar af na de gebeurtenissen aan het einde van de originele game. Let op: vanaf hier spoilers over de game/DLC!

De DLC eindigt, ongeacht wat je keuzes waren, met een scene waarin je om de welbekende tafel zit en plannen maakt voor het smeden van nieuwe allianties. De nieuwe teamleden moeten gezocht worden buiten Ferelden en Orlais, de hoofdlocaties uit de Dragon Age-games. In de laatste shot is te zien hoe je inquisitor een dolk in de kaart drukt en daarmee het Tevinter Imperium markeert, een locatie die onderwerp is van veel gesprekken en lore in de Dragon Age-games, maar nooit werd bezocht.

Ontwikkelaar BioWare heeft zelf nog niets losgelaten over een eventuele opvolger, maar gezien het succes van Inquisition zou het een logische keuze zijn. Een eventueel vierde deel in de serie zal waarschijnlijk nog wel lang op zich laten wachten. BioWare is momenteel druk droende met een vierde deel van hun andere succesvolle IP, Mass Effect. Mass Effect: Andromeda komt volgend jaar uit. Daarnaast werkt de Canadeze ontwikkelaar momenteel aan een nog niet aangekondigde, nieuwe IP.

Klik hier voor een gifje van de laatste scene uit de Trespasser-DLC. Bevat dus spoilers.

Aru wint Vuelta, slotrit voor Degenkolb

De Italiaan Fabio Aru heeft zondag de Ronde van Spanje op zijn naam geschreven. Aru dankte de eindoverwinning aan een knappe aanval in de voorlaatste rit, waarin hij Tom Dumoulin uit de leiderstrui reed. De Limburger van Giant-Alpecin werd uiteindelijk zesde in het eindklassement. De slotetappe in Madrid leverde zondagavond een overwinning op voor John Degenkolb, de Duitse sprinter van Giant-Alpecin.

Aru hield in het eindklassement de Spanjaard Joaquim Rodriguez en de Pool Rafal Majka achter zich. Voor Nederland was het een succesvolle Vuelta met vier ritzeges: Bert-Jan Lindeman en Danny van Poppel wonnen een etappe. Dumoulin, die ook zes dagen de leiderstrui droeg, boekte twee keer dagsucces. De Limburger werd zaterdag uit de rode trui gereden, maar kon zondag in Madrid toch weer een beetje lachen door de winst van ploeggenoot Degenkolb.

De Duitse sprinter rondde het voorbereidende werk van de sprinttrein van Giant-Alpecin, met Koen de Kort als laatste pion, voortreffelijk af. Degenkolb, eerder dit jaar winnaar van Milaan-Sanremo en Parijs-Roubaix, pakte daarmee eindelijk de ritzege waar hij zo naar snakte in deze Vuelta. Danny van Poppel eindigde op gepaste afstand als tweede, de Luxemburger Jean-Pierre Drucker kwam als derde over de streep.

Op gepaste afstand van de sprinters rolde Aru samen met zijn ploeggenoten van Astana over de streep. De 25-jarige Italiaan vierde zijn eerste eindzege in een grote ronde. Dumoulin eindigde als zesde in het algemeen klassement, op 3.46 van Aru.

Aru wint Vuelta, slotrit voor Degenkolb
Aru wint Vuelta, slotrit voor Degenkolb (Foto: ANP)

Jolings broek zakt af van asielzoekers

De asielzoekers kunnen de pot op als het aan Gerard Joling ligt. Ook de Tweede Kamer mag wat hem betreft op de schop. Joling haalt op zijn website flink uit naar de Nederlandse politiek. Hij heeft liever dat de miljarden die naar Griekenland gaan, terug vloeien in de ouderenzorg en de pensioenen van legale Nederlanders meldt de telegraaf.

In zijn blog ‘Storten en Sail Away’ schrijft Joling onder andere: “Het kan toch niet waar zijn mensen dat er 70.000 of meer personen naar ons land toekomen? En wat zegt de regering? PRIMA, jullie zijn van harte welkom. Wij zorgen voor een prima leven. Want Nederland wilt laten zien dat zij op dit gebied de beste van de wereld is. Mijn broek zakt er van af

10 minuten Star Wars Battlefront in topkwaliteit

Er is weer gameplay gelekt uit de closed-alpha van Star Wars Battlefront. Dit keer betreft het 10 minuten aan beelden van de gamemodus 'Walker Assault on Hoth' in uitstekende kwaliteit.

In Walker Assault kun je met 40 (20v20) spelers tegelijk spelen op de uit Star Wars bekende planeet Hoth. De pc-alpha die in juli begon lekte al eerder beelden die vrij snel werden weggehaald. Kijken dus, voor 't te laat is.

Star Wars Battlefront komt op 17 november uit voor PlayStation 4, Xbox One en pc. Volgende maand begint de open multiplayer-bèta voor alle platforms. In de bèta behoren Walker Assault en Drop Zone tot de beschikbare gamemodi.

Station München ontruimd om bomdreiging

Het station van München is zondag ontruimd nadat een explosievenspeurhond begon te blaffen in de buurt van een informatiepunt. Mogelijk ligt er een explosief. Een woordvoerder van de politie maakte duidelijk dat het "niet met de vluchtelingen heeft te maken".

Het hele station en de stationshal is ontruimd. Aanvankelijk reden er nog wel treinen op de sporen 16 en 21, maar ook die werden later van het schema gehaald.

Op het station van München komen de laatste dagen veel vluchtelingen aan vanuit Oostenrijk. München kreeg dit weekend alleen al zo'n 25.000 nieuwe vluchtelingen te verwerken.

Station München ontruimd om bomdreiging
Station München ontruimd om bomdreiging (Foto: ANP)

The Vanishing of Ethan Carter krijgt gratis remaster

The Vanishing of Ethan Carter is een horror/adventuregame die vorig jaar uitkwam voor pc. De ontwikkelaar heeft de gehele game weten te porten naar Unreal Engine 4 en bracht afgelopen juli de verbeterde versie al uit op PlayStation 4. De redux-versie is nu ook voor pc beschikbaar en is volledig gratis als je het origineel al hebt.

Het origineel uit 2014 draaide op Unreal Engine 3, maar de Poolse studio The Astronauts besloot om een overhaul te ontwikkelen in Unreal Engine 4, waardoor een en ander er nog een stuk indrukwekkender uit is gaan zien. Dit had tevens als gevolg dat de verbeterde versie, The Vanishing of Ethan Carter Redux gedoopt, uitkwam voor PlayStation 4 eerder dit jaar, op 15 juli.

Deze Redux-versie is nu dus ook beschikbaar voor pc en is gratis beschikbaar op Steam voor degenen die het origineel bezitten. Naast verbeterde performance en graphics, zijn er ook enkele nieuwe features te bekennen. Zo kun je nu fast-travelen naar eerdere locaties, een feature die door veel recensenten gezien werd als een groot gemis in het origineel. Ook het save- en loadsysteem is op de schop gegaan. Er is niet langer sprake van een checkpointsysteem, maar worden alle handelingen die je hebt gedaan bewaard bij opnieuw laden.

Bekijk hieronder de trailer van Vanishing of Ethan Carter Redux. Kan spoilers bevatten!

'Koudste winter sinds 50 jaar voor de deur'

Is je CV-ketel dringend aan onderhoud toe? Het is dan wellicht beter om direct een afspraak met een onderhoudsmonteur te maken, want volgens de Britse weerdienst Exacta Weather staat de koudste winter in vijftig jaar op ons te wachten. De belangrijkste oorzaak van dit koude weer is volgens deze weerdienst een vertraging in de Golfstroom. Deze zeestroom, die warm zeewater van de Caribische Zee naar Noordwest-Europa brengt, zou deze winter zodanig zwak zijn dat polaire luchtmassa's makkelijk terrein kunnen winnen.

Deze winter zou dan ook qua strengheid de winter van 1962-1963 benaderen: in Nederland nog altijd bekend vanwege de barre Elfstedentocht, gewonnen door Reinier Paping. Dergelijke weertaferelen zouden ook voor minder aangename gevolgen dan een Elfstedentocht kunnen zorgen: zo zou het bijvoorbeeld kunnen gebeuren dat er tekorten aan voedsel en brandstof ontstaan, omdat transportnetwerken door het koude weer ontregeld kunnen raken.

De Golfstroom zorgt ervoor dat Noordwest-Europa, ondanks de hoge breedtegraad waarop Nederland en omstreken zich bevinden, meestal relatief zachte winters kent in vergelijking met Rusland en Canada. De opwarming van de aarde zorgt er echter voor dat steeds meer zoet water van ijskappen in de oceanen terecht komt, waardoor deze stroom ontregeld raakt. Volgens Stefan Rahmstorf, hoogleraar aan het Potsdam Institute for Climate Impact Research, zou op termijn de Golfstroom permanent vijftien tot twintig procent van zijn energie kunnen verliezen.

Deze winter weer schaatsen op natuurijs?

Redmayne wil Potter-prequel niet verknallen

Eddie Redmayne voelt druk om te voldoen aan de verwachtingen rond de Harry Potter-prequel Fantastic Beasts And Where To Find Them. "De inzet is hoog want de voorgaande films waren zo goed", zei hij zaterdagavond tijdens de promotie van zijn andere grote film, The Danish Girl, tijdens het Toronto International Film Festival. "Dit wil je niet verknallen", bekende hij tegen E! Online.

De acteur, die dit jaar een Oscar won voor zijn rol als Stephen Hawking in The Theory Of Everything, gaat in de Potter-spin-off Newt Scamander spelen, de schrijver van het tekstboek Fantastic Beasts And Where To Find Them waarmee wordt lesgegeven op de tovenaarsschool van Harry Potter. Het verhaal speelt zich af in New York, zeventig jaar voordat Harry Potter in de boeken ontdekt dat hij magische krachten heeft.

Harry Potter-schrijfster J.K. Rowling schrijft het script voor de film en de regie is in handen van David Yates, die ook de laatste vier Harry Potter-films regisseerde. "Ik zie het als een grote eer dat ik deze rol mag spelen. Ik ben gek op J.K. Rowling, de films en de boeken. Dus voor mij is dit echt een voorrecht", vertelde Redmayne trots.

De nieuwe film moet in het najaar van 2016 verschijnen.

Redmayne wil Potter-prequel niet verknallen
Redmayne wil Potter-prequel niet verknallen (Foto: BuzzE)

Twitch Plays Dark Souls verslaat beruchte eindbaas, maar speelt vals

Het is Twitch Plays gelukt om de beruchte eindbazen Ornstein & Smough uit Dark Souls te verslaan. Het duo werd na vele pogingen gevloerd, en volgt op een tot nu toe 22 dagen durende strijd.

Twitch Plays is een gimmick van Twitch waarin het gebruik maakt van crowdsourcing om een game te besturen. Met andere woorden, de game wordt gespeeld door de viewers, die via het chatveld met tekst-commando's het ingame-personage kunnen besturen. Dark Souls is een bijzonder pittige game en daarom een interessante keuze.

De eerste 90 dagen zat Twitch Plays vast in de eerste locatie uit de game, de undead asylum. Het is nu na 22 dagen gelukt om het te schoppen tot een overwinning op Ornstein & Smough, het dynamische duo in Anor Londo. Het eindbaas-duo staat bekend als buitengewoon lastig en is voor veel spelers een reden geweest om Dark Souls als geheel op te geven.

Hoewel het men eindelijk gelukt is om zover te komen, moet er toch even een kanttekening geplaatst worden bij de overwinning. Twitch Plays speelt namelijk vals; sinds enkele weken maakt het in Dark Souls gebruik van een pauzeersysteem, waarmee de game stil komt te staan en viewers kunnen stemmen op de eerstvolgende move. Dat ziet er ongeveer zo uit:

Dit neemt natuurlijk een groot deel van de moeilijkheid weg. Een van de redenen dat de game zo moeilijk is, is juist de onmogelijkheid om te pauzeren. Het is nog steeds een knappe prestatie, maar helemaal eerlijk is het niet. Bekijk hieronder het verlossende gevecht waarin men Ornstein & Smough wist te verslaan.

Mams jat schadevergoeding van verkrachte dochter

Chantelle Jones, die op 12-jarige leeftijd werd verkracht door de vriend van haar moeder en van hem in verwachting raakte, is negen jaar na dato nog eens keihard nagetrapt door haar eigen moeder..

Jones kreeg een schadevergoeding toegewezen van 22.000 pond (omgerekend ruim 30.000 euro) dat door haar moeder werd beheerd vanwege haar te jonge leeftijd. Op 18-jarige leeftijd gaf moeder Beverly haar dochter 7000. Nu ze 21 jaar is geworden, heeft ze recht op de rest van het geld. Helaas voor Chantelle vond haar moeder het nodig om het geld te verbrassen aan het huwelijk met haar nieuwe vriend en dus is er nog maar 2000 pond over van het geld, dat Chantelle liever besteed had aan de opleiding van haar zoon.

Chantelle is ronduit woest: “Door haar verloor ik mijn jeugd en nu ook mijn schadevergoeding. Zij heeft mijn leven geruïneerd en ik wil nooit meer iets met haar te maken hebben." Sommige familieleden hadden wel verwacht dat Beverly het geld over de balk zou smijten, maar desondanks had Chantelle het niet achter haar moeder gezocht. Beverly schaamt zich heel erg diep volgens haar advocaat.

Uitslag FC Utrecht - Vitesse

FC Utrecht heeft in de Eredivisie in een aantrekkelijk duel met 2-1 gewonnen van Vitesse. Ramselaar werd voor de thuisploeg matchwinner. Door de zege klimt Utrecht naar de zevende plaats met acht punten uit vijf duels, een puntje beter dan Vitesse dat achtste is.

FC Utrecht

2 - 1

Vitesse

15' Janssen
51' Ramselaar
  19' Kashia
 
Gele kaart: Ludwig (FC Utrecht)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 16.056
Arbiter: Nijhuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Ruiter
Klaiber (Leeuwin/70)
Van der Maarel
Letschert
Strieder (Ludwig/85)
Nganioni
Janssen
Ramselaar
Ayoub
Haller (Rubin/65)
Barazite
  Room
Diks
Kashia
Kruiswijk
Nakamba
Qazaishvili (Yeini/46)
Baker
Nathan (Pantic/75)
Rashica
Dauda (Solanke/58)
Oliinyk

Hoteleigenaar: vluchtelingen welkom

De Maastrichtse hoteleigenaar Benoit Wesly stelt in ieder van zijn twee hotels een kamer ter beschikking om vluchtelingen in onder te brengen. Hij hoopt dat andere hoteliers in Nederland hetzelfde doen, zegt hij zondag tegen het ANP.

"We moeten stoppen met praten en deze mensen zo snel mogelijk menswaardig opvangen", aldus Wesly. Hij is onder meer eigenaar van het bekende Derlon Hotel in Maastricht.

De hotelhouder stelt dat als alle grotere drie en vier sterren hotels een kamer en maaltijden ter beschikking stellen, er geen accommodatieprobleem meer is. Bovendien denkt hij dat de vluchtelingen dan sneller zullen integreren omdat de hotels vaak midden in de stadscentra liggen, en niet ergens in de periferie zoals veel andere opvangplekken.

Baan
"Kinderen kunnen lopend naar school", aldus Wesly. Ook komen de vluchtelingen zo volgens hem veel eerder met de autochtone bevolking in contact, leren ze de taal sneller en zullen ze eerder een baan vinden. Volgens Wesly is dat van groot belang, omdat hij denkt dat met name de vluchtelingen uit Syrië in Nederland zullen blijven.

Wesly's eigen achtergrond speelt een rol bij zijn initiatief. "Als Joodse Nederlander weet ik wat het betekent om vluchteling en ontheemd te zijn", laat hij weten.

"Met gemak kan het aantal extra vluchtelingen dat naar Nederland komt binnen het hotelkamerbestand tijdelijk worden gehuisvest. Dat is onze plicht als mens, als Nederlander en als hotelier", aldus Wesly.

Hoteleigenaar: vluchtelingen welkom
Hoteleigenaar: vluchtelingen welkom (Foto: ANP)

Sesamstraat na 25 jaar terug op Arabische tv

Voor het eerst sinds 1990 is Iftah Ya Simsim ('Sesam Open U') weer te zien via tv-zenders in het Midden-Oosten. Het was in 1979 een van de eerste buitenlandse spin-offs van de Amerikaanse kinderserie Sesame Street. De studio in Koeweit Stad werd echter vernietigd tijdens de eerste Golfoorlog, schrijft Al Bawaba.

"Of je nu in Marokko, Egypte, Syrië of welk land dan ook was in het Midden-Oosten, kinderen konden de show zien", aldus Cairo Arafat, die graag naar het programma keek toen ze klein was en het nu opnieuw heeft gelanceerd.

Iftah Ya Simsim was afgelopen week weer op de Arabische televisie te zien. Volgens Al Bawaba zat in een van de afleveringen een opmerkelijk fragment waarin Grover ('Gargur') na een zandstorm komt helpen opruimen. Onder meer Saoedie-Arabië en Jordanië werden juist van de week door ernstige zandstormen geteisterd. Grovers insteek was evenwel om de jonge kijkers bekend te maken met het idee van recycling.

Vrouw (38) bedreigt agenten met mes

In Oosterhout (Noord-Brabant) heeft een 38-jarige vrouw zondag twee politieagenten bedreigd. De vrouw, afkomstig uit Raamsdonksveer, zwaaide omstreeks 09.30 uur met een mes op het dak van een gebouw aan de Pasteurlaan in Oosterhout. Ze dreigde in te steken op agenten toen die haar van het dak wilden halen.

"Na een korte schermutseling wisten de politieagenten de verwarde vrouw te overmeesteren met pepperspray. Zij is aangehouden en zit vast voor verhoor. Het mes is in beslag genomen", meldde de politie zondag. De agenten bleven ongedeerd en hebben aangifte tegen de vrouw gedaan wegens bedreiging.

Vrouw (38) bedreigt agenten met mes
Vrouw (38) bedreigt agenten met mes (Foto: ANP)

Beursweek in teken rentebesluit VS

De aandacht op de wereldwijde aandelenmarkten zal de komende week vooral uitgaan naar het rentebesluit van de Federal Reserve, de Amerikaanse koepel van centrale banken. Het is nog maar de vraag of de Fed donderdag besluit de rente op het historisch lage niveau van 0 tot 0,25 procent te laten. Economen zijn verdeeld of een rentestap op economische gronden gerechtvaardigd is.

Voorzitter Janet Yellen gaf eerder aan dat de rente nog dit jaar zal worden verhoogd. Maar steeds minder marktkenners verwachten dat de Amerikaanse centrale bank besluit tot de eerste renteverhoging sinds 2006. Gezien de gunstige ontwikkelingen op de arbeidsmarkt is die stap zeker niet uitgesloten.

Het gros van de rapporten over de Amerikaanse economie de afgelopen maanden positief. Maar op de aandelenmarkten voerden flinke schommelingen de afgelopen weken de boventoon. Dat had onder meer te maken met China, dat vriend en vijand verraste met een devaluatie van de eigen munt. De aandelenbeurs van de tweede economie ter wereld kende daarop een aantal chaotische weken.

China
In het weekend werd nog bekend dat de industriële productie en investeringen in China afgelopen maand lager zijn uitgevallen dan verwacht. Wel vielen de winkelverkopen in augustus hoger uit dan de gemiddelde verwachting. De cijfers vergroten de zorgen over de staat van de op een na grootste economie ter wereld. Andermaal rest de vraag of het land zijn eigen beurzen en financiële markten onder controle zal krijgen.

Verder komen deze week belangrijke cijfers naar buiten over de Europese economie. Dinsdag maakt het Duitse onderzoeksinstituut ZEW het cijfer over het vertrouwen van Duitse beleggers en analisten in de economie bekend. Ook worden deze week inflatiecijfers bekend vanuit het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en de Europese Unie.

CBS
Ook volgen nog CBS-cijfers over de werkloosheid en consumentenuitgaven en -vertrouwen. De Bank of Japan zal zich daarnaast buigen over het rentebesluit.

Qua bedrijfsnieus is de agenda nagenoeg leeg. Mogelijk maakt Philips dinsdag meer bekend over de aangekondigde afsplitsing van de lichtdivisie tijdens zijn Capital Markets Day.

De AEX-index in Amsterdam sloot vrijdag 1,4 procent lager op 430,23 punten. De MidKap daalde 1,3 procent naar 636,50 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt verloren tot 1 procent aan waarde. De graadmeters op Wall Street lieten kleine winsten zien van 0,5 tot 0,6 procent.

Beursweek in teken rentebesluit VS
Beursweek in teken rentebesluit VS (Foto: ANP)

Super Meat Boy volgende maand naar PlayStation 4 en Vita

Super Meat Boy zal per oktober niet meer een Xbox 360- en pc-exclusive zijn. De bloederige platformer maakt dan de overstap naar Sony-consoles, met een release op zowel PlayStation 4 als PlayStation Vita.

Het goede nieuws is nog niet genoemd, de game zal namelijk gratis zijn voor PlayStation Plus-leden. Team Meat, de ontwikkelstudio achter Super Meat Boy, heeft aangegeven dat dat de beloning is voor het geduld van PlayStation-gamers.

Bekijk hieronder nog even de vlezige aankondigingstrailer. Super Meat Boy komt op 6 oktober uit voor PS4 en PS Vita.

Fanatiekelingen van GameXplain maakten van de week al een typisch Super Meat Boy-level in Super Mario Maker. Bekijk het level (en bijbehorende code) in het filmpje hieronder.

Sijsling verliest tennisfinale in Alphen aan den Rijn

Tennisser Igor Sijsling is er zondag niet in geslaagd het challengertoernooi van Alphen aan den Rijn op zijn naam te schrijven. In de finale verloor de als vierde geplaatste nummer 167 van de wereld in drie sets van de Bosniër Damir Dzumhur: 6-1, 2-6 en 6-1.

De als eerste geplaatste Bosniër en nummer 98 van de wereldranglijst won de eerste set afgetekend, maar Sijsling kon daarop de tweede set met overtuigende cijfers naar zich toe trekken. In de laatste set was het toch weer Dzumhur die simpel de wedstrijd won.

De zege in Alphen is de vijfde challengertitel voor Dzumhur, die nog nooit een ATP-toernooi won en op een Grand Slam hoogstens de derde ronde bereikte.

Sijsling verliest finale in Alphen
Sijsling verliest finale in Alphen (Foto: ANP)

Rashid is nieuwe vechter in Street Fighter V

Capcom heeft een gloednieuw personage toegevoegd aan de Street Fighter V-roster: Rashid. Rashid is een lenige Arabier die de kracht van de wind kan aanwenden om zijn tegenstanders weg te blazen.

Rashid werd bekendgemaakt tijdens het Games 15-event in Dubai afgelopen vrijdag. Hij is de elfde bevestigde vechter in de Street Fighter V-lineup, naast Ryu, Ken, Chun-Li, Cammy, Vega, M. Bison, Birdie, Charlie Nash, Necalli en R. Mika.

Bekijk Rashid hieronder in volle glorie, bewegende beelden onderaan. Street Fighter V komt in 2016 uit voor PlayStation 4 en pc. 

Treinverkeer Oostenrijk-Duitsland stilgelegd

Het treinverkeer van Oostenrijk naar Duitsland is per direct stilgelegd. Dat meldde het Oostenrijkse persbureau APA zondag, op basis van informatie van de Oostenrijkse spoorwegen. Duitsland hoopt daarmee dat er voorlopig een einde komt aan de immense toestroom van vluchtelingen die vanuit Oostenrijk Duitsland binnenkomen. Het is nog niet duidelijk wat er gebeurt met de treinen die in omgekeerde richting rijden.

Eerder op zondag meldden Duitse media al dat Duitsland weer grenscontroles wil invoeren op de grens met Oostenrijk. Dat gaat in tegen het Schengenakkoord, waarin een groot aantal Europese landen de afspraak hebben gemaakt dat reizigers binnen de aangesloten landen vrij mogen reizen.

Duitsland kreeg zaterdag al 12.000 vluchtelingen te verwerken. Daar komen zondag mogelijk nog eens 14.000 bij.

Treinverkeer Oostenrijk-Duitsland stilgelegd
Treinverkeer Oostenrijk-Duitsland stilgelegd (Foto: ANP)

Belgisch golftalent Pieters wint KLM Open, Luiten 23e

De Belgische golfer Thomas Pieters heeft zondag het KLM Open op zijn naam geschreven. De 23-jarige Antwerpenaar eindigde zondag na een slotronde van 65 slagen op de Kennemer in Zandvoort op een totaal van 261, liefst negentien onder par. Het was de laagste eindscore ooit van een winnaar in het Nederlands toernooi.

Pieters boekte zijn tweede zege in korte tijd op de Europese Tour. Hij won twee weken geleden de Tsjechische Masters. De Belg hield in de duinen van Zandvoort twee golfers op één slag achterstand. De Engelsman Lee Slattery en de Spanjaard Eduardo de la Riva kwamen uit op 262 slagen (-18).

Vooral de 37-jarige Slattery maakte er een spannende finale van. Hij had met een birdie op de laatste vier holes het toernooi kunnen winnen, maar verzuimde zijn kansen te verzilveren. Door een bogey op de achttiende en laatste hole te maken, liet hij ook een play-off uit handen glippen.

Pieters is een aanstormend talent op de Europese Tour. De 1,96 meter lange Belg kan ontzettend ver slaan. Met enorme afstanden was hij op de Kennemer in het voordeel. Op de pars vijf, de langste holes van de baan, haalde hij met gemak in twee slagen de green. Hij noteerde in totaal 25 birdies. De jonge Belg verdiende met zijn zege in het KLM Open 300.000 euro.

Joost Luiten eindigde op de gedeelde 23e plaats met 269 slagen (-11). Wil Besseling werd gedeeld 47e met 273 slagen (-7).

Belg Pieters wint KLM Open
Belg Pieters wint KLM Open (Foto: ANP)

Duitse minister: vluchtelingen mogen land niet kiezen

Vluchtelingen die Europa binnenstromen zouden niet in staat mogen worden gesteld om te kiezen waar ze zich willen vestigen. Dat heeft de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maiziere zondag gezegd.

Duitsland werkt als een magneet op de tienduizenden vluchtelingen die Europa binnenstromen. In een interview met de krant Der Tagesspiegel zegt De Maizière dat vluchtelingen die bescherming krijgen in Europa, moeten accepteren waar ze worden ondergebracht. "We kunnen het niet toestaan dat vluchtelingen vrijelijk kunnen kiezen waar ze willen blijven, dat is nergens ter wereld zo", zei hij.

"Het kan ook niet onze plicht zijn om uitkeringen die in de Duitse wet zijn vastgelegd te geven aan vluchtelingen die in het ene EU-land zijn geplaatst maar dan toch naar Duitsland komen."

Duitse minister: geen keus voor vluchtelingen
Duitse minister: vluchtelingen mogen land niet kiezen (Foto: ANP)

Van Gerwen gunt Lovett geen leg in achtste finales European Darts Trophy

Darter Michael van Gerwen heeft zonder problemen de kwartfinale weten te bereiken van de European Darts Trophy, het zevende toernooi van de Euro Tour. In de achtste finales zondagmiddag won hij zonder een leg te verliezen van de Engelsman Jason Lovett, het werd 6-0. 

Een gemiddelde van 93 bleek voor Van Gerwen voldoende tegen Lovett. De Engelsman kwam niet verder dan 86 gemiddeld. In de tweede ronde noteerde Mighty Mike nog op bijna 108 gemiddeld. In de kwartfinale zondagavond speelt de Brabander tegen Dave Chisnall, die met 6-2 te sterk was voor Justin Pipe. 

De andere halve finales zijn Peter Wright - Terry Jenkins, Michael Smith - Kevin Painter en Ian White - James Wade. Ook de halve finales en finale worden vanavond gespeeld. 

Paar honderd in actie voor vluchtelingen

Een paar honderd mensen demonstreren zondagmiddag op de Dam in Amsterdam voor een ruimhartiger vluchtelingenbeleid. Ze begonnen het protest met een minuut stilte voor de slachtoffers die op hun vlucht zijn verdronken, onder wie het jongetje dat op een Turks strand aanspoelde. Een foto van Alan ging de wereld over en leidde tot een stortvloed aan reacties.

De demonstratie is een initiatief van tientallen organisaties. De actievoerders hebben protestbordjes en spandoeken bij zich met teksten als 'No borders, no nations. Stop deportations', 'Refugees welcome' en 'Volledige burgerrechten voor alle immigranten'.

Dit weekend gaan in veel Europese steden actievoerders de straat op, in aanloop naar de vergadering van EU-ministers over de vluchtelingencrisis maandag in Luxemburg.

Paar honderd in actie voor vluchtelingen
Paar honderd in actie voor vluchtelingen (Foto: ANP)

'Duitsland gaat grenscontroles weer invoeren'

De Duitse regering is van plan om tijdelijk weer grenscontroles in te voeren, als reactie op de vluchtelingencrisis. Het zou volgens onbevestigde berichten in de Duitse media in eerste instantie gaan om de grens tussen Duitsland en Oostenrijk.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maizière heeft aangekondigd zondag rond 17.30 uur met een verklaring te komen. Volgens De Volkskrant zal voorlopig al het treinverkeer van en naar Oostenrijk stilgelegd worden.

'Duitsland gaat grenscontroles weer invoeren'
'Duitsland gaat grenscontroles weer invoeren' (Foto: ANP)

28 vluchtelingen verdronken voor Griekse kust

Voor de Griekse kust zijn zondag 28 vluchtelingen verdronken nadat de boot waarop zij zaten zonk. Het houten schip dat hen vervoerde sloeg volgens de kustwacht om ten oosten van Farmakonisi.

68 mensen werden gered uit het water en nog eens dertig overlevenden uit dezelfde boot werden aangetroffen op Farmakonisi, een klein eiland minder dan twintig kilometer van de Turkse kust.

Het is niet bekend wie de slachtoffers zijn of waar zij vandaan komen.

Tienduizenden voornamelijk Syrische vluchtelingen hebben dit jaar al de overtocht gemaakt vanuit Turkije naar de oostelijke Griekse eilanden, vaak in overvolle opblaasbare rubberboten.

28 vluchtelingen verdronken voor Griekse kust
28 vluchtelingen verdronken voor Griekse kust (Foto: ANP)

Uitslagen Eredivisie 13/09/2015

Om 14.30 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. Heracles Almelo nam het op tegen ADO Den Haag en won met 1-0. Hierdoor namen ze de tweede plaats over van PSV. Feyenoord kreeg Willem II op bezoek en ook zij wonnen de wedstrijd met 1-0. Bekijk hieronder de karakteristieken van beide duels.

Weghorst in actie (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)
Weghorst in actie (PRO SHOTS/Jasper Ruhe)

ADO Den Haag

0 - 1

Heracles Almelo

     38' Weghorst
 
 Gele kaart: Malone, Zuiverloon (ADO Den Haag), Bel Hassani, Droste, Weghorst, Zomer (Heracles Almelo)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 10.071
Arbiter: Manschot
 
Opstelling:   Opstelling:
Hansen
Ebuehi
Zuiverloon
Wormgoor (Gorre/74)
Meijers
Malone
Korte (Alberg/59)
Bakker
Schaken
Havenaar
Duplan
  Castro
Te Wierik
Zomer
Droste
Fledderus
Bruns
Pelupessy
Bel Hassani (Gosens/79)
Darri (Navratil/61)
Weghorst (v. Ooijen/90 3)
Tannane

Elia en Karsdorp vieren de 1-0 (PRO SHOTS/Kay Int Veen)
Elia en Karsdorp vieren de 1-0 (PRO SHOTS/Kay Int Veen)

Feyenoord

1 - 0

Willem II

 68' Elia    
 
 Gele kaart: Kongolo (Feyenoord), Koppers, v.d. Struijk (Willem II)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 47.500
Arbiter: Liesveld
 
Opstelling:   Opstelling:
Vermeer
Karsdorp
v. Beek
v.d. Heijden
Kongolo
El Ahmadi
Toornstra
Vejinovic
Kuijt
Kramer
Basaçikoglu
  Lamprou
v.d.Struijk
D. Wuytens
Peters
Koppers
Ojo
Falkenburg
S. Wuytens
De Sa
Zivkovic
v.d.Velden

Turken betogen in Rotterdam tegen PKK

In Rotterdam houden Turken zondagmiddag een demonstratie tegen de Koerdische PKK en het toenemende geweld in hun land. De betogers verzamelen zich op het Wilhelminaplein en lopen vanaf 16.00 uur naar het Handelsplein op de Kop van Zuid. De optocht kleurt al aardig rood van de Turkse vlaggen en rode ballonnen.

Zowel de politie als de organisatie schat het aantal aanwezigen tussen de duizend en 1500. Veel deelnemers vinden dat Nederland te veel partij kiest voor de Koerden.

De demonstratie is aangemeld bij de gemeente, aldus een politiewoordvoerster. De demonstratie verloopt vreedzaam; er zijn geen berichten over ongeregeldheden tijdens de 'Tocht voor de vrede en tegen het geweld', zoals de betoging is genoemd.

De oplaaiende gewelddadigheden tussen Turken en Koerden hebben in Turkije de afgelopen tijd al vele tientallen mensen het leven gekost.

Turken betogen in Rotterdam tegen PKK
Turken betogen in Rotterdam tegen PKK (Foto: ANP)

Davutoglu mag op herhaling in verkiezingen

Ahmet Davutoglu mag op 1 november opnieuw proberen de AK-partij naar de overwinning te voeren in de Turkse parlementsverkiezingen. De zittende premier werd zaterdag tijdens de jaarlijkse partijdag opnieuw als voorzitter benoemd en is daardoor automatisch de lijsttrekker voor de islamitisch-conservatieven. Davutoglu nam het voorzitterschap vorig jaar over van Recep Tayyip Erdogan, die tot president werd gekozen.

Davutoglu was in juni bij de vorige parlementsverkiezingen ook lijsttrekker, maar behaalde toen met 40,9 procent van de stemmen voor het eerst sinds 2002 geen absolute meerderheid. Davutoglu moest daardoor in gesprek met andere partijen om een coalitie te vormen. Dat had geen succes, waardoor Erdogan in augustus nieuwe verkiezingen uitschreef.

Het is maar de vraag of de stembusgang in november wel zal leiden tot een nieuwe regering. De verwachting is dat de AK-partij opnieuw geen absolute meerderheid zal behalen.

Davutoglu mag op herhaling in verkiezingen
Davutoglu mag op herhaling in verkiezingen (Foto: ANP)

Nederlandse tieners neergestoken op Malta

Twee Nederlandse tieners (18 en 19) zijn op Malta gewond geraakt nadat ze werden aangevallen door een man met een mes. Een van de twee, de 18-jarige man, ligt in kritieke toestand in het ziekenhuis, aldus lokale media.

Het incident vond plaats in de nacht van zaterdag op zondag rond 4 uur in Paceville, dat bekend staat om het nachtleven. Ook twee Libiërs en een man uit Malta liepen daarbij verwondingen op.

Alle vijf de mannen zijn overgebracht naar het ziekenhuis. De politie heeft laten weten dat de dader is opgepakt. Het gaat om een 20-jarige man uit Libië.

Nederlandse tieners neergestoken op Malta
Nederlandse tieners neergestoken op Malta (Foto: ANP)

FOK! sportfoto-onderschrift week 37

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) was Gowzah met het volgende onderschrift: "Hoewel er aan alle kanten aan hem getrokken wordt, blijft Haps gewoon bij AZ spelen."

Marco van Basten en Danny Blind overleggen hier tijdens de verloren wedstrijd van het Nederlands elftal tegen Turkije, wat bespreken de heren hier? (Pro Shots/Stanley Gontha)
Marco van Basten en Danny Blind overleggen hier tijdens de verloren wedstrijd van het Nederlands elftal tegen Turkije, wat bespreken de heren hier? (Pro Shots/Stanley Gontha)

Regenval zorgt voor chaotische race MotoGP San Marino

Marc Marquez heeft de Grand Prix van San Marino in de MotoGP gewonnen. De Spanjaard was de beste in een bizarre race, waar lichte regenval voor chaos op de hele baan zorgde. Marquez bleek het slimste en koos zijn motorwissels het beste uit, met zijn vierde zege van het seizoen als gevolg.

De start was voor polesitter Jorge Lorenzo, die Marc Marquez en Valentino Rossi achter zich aan kreeg. De Italiaan kon zijn Spaanse concurrenten echter niet lang volgen, waardoor Lorenzo en Marquez een gaatje konden slaan. Na een paar ronden begon het langzaam te regenen, wat ertoe leidde dat het halve veld de pitstraat in dook om van motor te wisselen. Lorenzo, Marquez en Rossi kwamen een ronde later binnen, Andrea Dovizioso - de regenspecialist van Ducati - bleef nog een ronde later buiten, maar dat bleek een ronde te lang. 

Na zo'n negen ronden had Marquez de leiding overgenomen van Lorenzo, terwijl Rossi inmiddels een flinke achterstand had. Naarmate de baan natter werd kwam Il Dottore echter toch snel dichterbij en na vier ronden had hij het gat met Lorenzo en Marquez volledig gedicht. 

Vijftien ronden voor het einde leek het toch weer wat droger te worden, wat resulteerde in de eerste gok: Loris Baz kwam naar binnen om opnieuw van motor te wisselen, dit keer met droogweerbanden. Het bleek goed uit te pakken voor de Franse debutant, die seconden per rondje sneller was. Met ruim tien ronden te rijden pakte hij in één ronde zelfs meer dan tien seconden op de drie koplopers, waarbij Baz van de twintigste plek als een mes door de warme boter door het veld ging en binnen de kortste keren bij de beste tien zat.

Met nog tien ronden te rijden was de kop in handen van het Yamaha-duo Rossi en Lorenzo, met Marquez op een klein gaatje. De Spanjaard liet echter zien slimmer te zijn dan de rest, want hij dook naar binnen terwijl zijn concurrenten doorreden. De Yamaha's reden wanhopig door, tot Lorenzo toch besloot om naar binnen te gaan. Niet veel later kwam ook Rossi naar binnen, maar voor Lorenzo ging het toen helemaal fout: de Spanjaard knalde hard onderuit en zag zijn race in het water vallen.

Na alle commotie had Marquez toch de leiding weer in handen, voor een slim rijdende Bradley Smith. Baz had zijn twintigste plek inmiddels ingeruild voor de derde plaats en leek hard op weg naar een enorme stunt. Dat was dan weer buiten Scott Redding gerekend, want ook de Brit was slim bezig geweest met de motorwissels. Hij was een stuk sneller dan Baz en met vier ronden te rijden kwam hij er dan ook zonder grote moeite voorbij. 

In de laatste ronden veranderde vooraan niet veel meer: Marquez lag ruim op kop en werd niet meer bedreigd, terwijl Smith naar zijn tweede podium ooit reed in de MotoGP. Redding hield de derde plek vast en pakte zo zijn eerste MotoGP-podium van zijn carrière. Baz haalde weliswaar het podium niet, maar werd met een sensationele vierde plek alsnog rijkelijk beloond. Rossi kwam als vijfde over de streep en deed uitstekende zaken in de strijd om de wereldtitel.

Loris Baz is dolgelukkig met zijn sensationele vierde plaats (Foto: Screenshot livestream)
Loris Baz is dolgelukkig met zijn sensationele vierde plaats (Foto: Screenshot livestream)

Uitslag FC Groningen - sc Heerenveen

FC Groningen heeft in de Eredivisie een gemakkelijke zege op sc Heerenveen geboekt. Mede dankzij een goal van Danny Hoesen binnen de minuut kon er uiteindelijk met 3-1 gewonnen worden. Dankzij de zege klimt Groningen naar plek acht op de ranglijst, Heerenveen is tiende.

FC Groningen

3 - 1

sc Heerenveen

1' Hoesen
16' Linssen
82' Mahi
  69' Thern
 
Gele kaart: Linssen (FC Groningen), Thern, Van Anholt, Van den Boomen (sc Heerenveen)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 21.001
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Padt
Hateboer
Kappelhof
Lindgren
Tamata
Linssen (Mahi/74)
Maduro
De Leeuw
Tibbling
Rusnák
Hoesen (Antonia/81)
  Mulder
Van Anholt
St.Juste
Bijker
Cavlan (Otigba/46)
Van den Boomen
Van den Berg (Kada/73)
Thern
Slagveer
Veerman
Larsson

[eSports] Poules WK League of Legends bekend

Eergisteren kwalificeerden de laatste teams zich voor het WK League of Legends en nu is ook de loting voor de poulefase geweest. LCS-casters Sjokz en Quickshot waren er om uitleg te geven bij de loting. Drie spelers Rapidstar (gestopt), Froggen (Elements) en Cool (OMG) haalden de teams uit de kokers.

League of Legends

League of Legends

Bij de loting vallen direct een aantal games op; zo ontmoeten Fnatic en Cloud9 elkaar. Twee jaar geleden kwamen zij elkaar ook tegen op het wereldkampioenschap, toen plaatste Fnatic zich ten koste van Cloud9 voor de halve finale. In poule C is ook een mooi affiche, SK Telecom T1 en Edward Gaming zitten er namelijk in. Twee van de favorieten voor de winst van het toernooi. Eerder dit jaar speelden beide teams ook tegen elkaar in de finale van het Midseason Invitational toernooi, toen was Edward Gaming te sterk.
 

Uitslag Moto2 Grand Prix van San Marino

De Grand Prix van San Marino in de Moto2 is gewonnen door Johann Zarco. Het is alweer de zesde zege voor de Fransman, die alsmaar verder uit blijft lopen op de concurrentie in de strijd om de wereldtitel.

Zarco vertrok vanaf poleposition en verzilverde die positie direct. Vooral Dominique Aegerter kende een erg goede start, door van de vijfde naar de tweede plek op te schuiven, gevolg door Alex Rins, Takaaki Nakagami en de verrassend sterke Maleisiër Hafizh Syahrin. Tito Rabat kende zoals vaker een erg matige start en viel van de derde plek terug naar plek acht.

Al na enkele ronden reed een duo weg, maar daar zat Zarco niet bij: Aegerter vertrok met Rins in zijn wiel en met vijf ronden te gaan zorgde dat duo voor groot tumult. Rins probeerde zijn medekoploper in te halen, maakte een fout en schoof Aegerter onderuit. De Spanjaard ging zelf ook tegen het asfalt, waardoor Zarco, Syahrin en Simone Corsi de nieuwe koplopers waren. 

In het tweede deel van de race bleek Zarco toch weer de sterkste, want de Fransman liep alsmaar verder weg. Syahrin viel ondertussen ver terug en zag onder meer Jonas Folger passeren, waardoor Folger en Corsi de voornaamste achtervolgers van Zarco werden. Nakagami zat daar nog achter, maar kwam steeds dichterbij. Richting het einde van de race kwam Rabat toch nog weer opzetten en hij bleef zelfs maar concurrenten inhalen. Alleen Zarco was een maat te groot, waardoor Rabat toch erg knap de tweede plek pakte, voor Nakagami en Corsi. Syahrin kwam zelfs buiten de punten op plek achttien terecht.

Cameron: Labour gevaar voor Britse veiligheid

De Britse Labourpartij is "een bedreiging voor de nationale veiligheid" nu de linkse radicaal Jeremy Corbyn is gekozen tot leider. Dat schreef de Britse premier David Cameron zondag op Twitter.

"De Labourpartij is nu een bedreiging voor onze nationale veiligheid, onze economische veiligheid en de veiligheid van uw gezin." Hoewel Cameron, van de Conservatieven, zijn nieuwe tegenstrever wel belde om hem te feliciteren, waarschuwde de premier al voor de verkiezing dat Corbyn slecht zou zijn voor het land. Corbyn zou partijen uiteen drijven in plaats van bijeen brengen over kwesties zoals nationalisatie, kernwapens en belastingen.

Corbyn kreeg zaterdag in de eerste stemronde 59,5 procent van de stemmen, ruim voldoende voor het leiderschap van de Labourpartij.

Cameron: Labour gevaar voor Britse veiligheid
Cameron: Labour gevaar voor Britse veiligheid (Foto: ANP)

Rellen bij al-Aqsamoskee in Jeruzalem

Bij de al-Aqsamoskee in Jeruzalem zijn zondag rellen uitgebroken toen de Israëlische politie het terrein opkwam. De politie deed dat naar eigen zeggen om rellen te voorkomen en gebruikte daarbij traangas en zogenoemde stungranaten. Palestijnen op het terrein antwoordden met stenen en vuurwerk.

Volgens de krant Jerusalem Post was de politie op zoek naar een aantal Palestijnen die explosieven zouden hebben. De verdachten waren ontsnapt naar de moskee en hadden zich daar binnen gebarricadeerd.

De al-Aqsamoskee is een van de heiligste islamitische plaatsen en ligt op de Tempelberg in Oost-Jeruzalem, die ook belangrijk is voor joden. Er ontstaat geregeld geweld tussen de twee geloofsgroepen, de vorige keer nog in juli.

De rellen komen op de dag dat voor de joden het nieuwe jaar begint, Rosj Hasjana. Dat feest begint zondag bij zonsondergang en duurt tot dinsdagavond.

Rellen bij al-Aqsamoskee in Jeruzalem
Rellen bij al-Aqsamoskee in Jeruzalem (Foto: ANP)

Werelduurrecord Van Moorsel gesneuveld

Leontien Zijlaard-Van Moorsel is niet langer de houdster van het werelduurrecord. De Amerikaanse wielrenster Molly Shaffer Van Houweling verbrak zaterdag het record dat Van Moorsel twaalf jaar geleden neerzette in Mexico-Stad.

De 41-jarige Van Houweling legde in de Mexicaanse stad Aguascalientes 46,274 kilometer af in een uur. Het gesneuvelde record van Van Moorsel stond op 46,065 kilometer. De Amerikaanse is de tweede vrouw die een poging deed om het record van Van Moorsel te verbreken sinds de Internationale Wielerunie (UCI) de regels heeft aangepast. De Britse wielrenster Sarah Storey deed afgelopen februari een mislukte aanval.

Van Houweling had al het Amerikaanse uurrecord op haar naam staan.

Werelduurrecord Van Moorsel gesneuveld
Werelduurrecord Van Moorsel gesneuveld (Foto: ANP)

Melbourne langer op F1-kalender

De Grand Prix van Australië in de Formule 1 wordt nog zeker tot en met 2023 in Melbourne verreden. De lokale regering heeft het nog tot en met 2020 doorlopende contract opengebroken en verlengd.

De race op het stratencircuit van Melbourne staat sinds 1996 op de kalender en is doorgaans ook de openingswedstrijd van het nieuwe seizoen. Eerder was Adelaide gastheer van de Grote Prijs van Australië.

De wedstrijd staat al jaren ter discussie. Dat komt mede omdat de lokale bevolking extra belasting moest betalen om de kosten te dekken. Die regel werd vorig jaar al aangepast. Sydney was naar verluidt in de running om de organisatie over te nemen.

Melbourne langer op F1-kalender
Melbourne langer op F1-kalender (Foto: ANP)

Rizzoli fluit PSV-Manchester United

De Italiaan Nicola Rizzoli is dinsdag de arbiter bij de wedstrijd in de Champions League tussen PSV en Manchester United. Rizzoli was vorig jaar nog de scheidsrechter bij de WK-finale tussen Duitsland en Argentinië (1-0).

Rizzoli was al eerder scheidsrechter van Europese duels van de landskampioen. Zo floot hij twee jaar geleden het verloren uitduel van PSV met het Bulgaarse Ludogorets (2-0) in de Europa League. In 2008 was hij leidsman toen PSV in de Champions League verloor van Olympique Marseille (3-0).

Het eerste groepsduel in het miljoenenbal in Eindhoven is al uitverkocht. PSV treft in eigen stadion naast coach Louis van Gaal en international Daley Blind ook Memphis Depay. De aanvaller speelde vorig seizoen nog voor de Eindhovenaren en maakt voor zo'n 30 miljoen euro de overstap naar Engeland.

Rizzoli fluit PSV-Manchester United
Rizzoli fluit PSV-Manchester United (Foto: ANP)

Ruud de Wild mist radio intens

Ruud de Wild mist zijn werk voor de radio. De 46-jarige dj, die bij 538 plaats moest maken voor Coen Swijnenberg en Sander Lantinga, liet bij WNL op Zondag doorschemeren dat hij nieuwe radioplannen heeft. "Het kriebelt weer. Ik mis de radio intens omdat ik vind dat ik daar hoor. Ik zie wel weer wat in radio maar ik denk dat het meer digitaal zal zijn."

Wat voor plannen hij precies heeft, wilde hij nog niet zeggen. "Ik heb afgesproken dat ik daar nog even mee wacht." Na zijn vertrek bij 538 reisde De Wild de hele wereld over. Dat hielp hem om alles beter te kunnen relativeren. "Soms is het goed dat je uit een situatie wordt getrokken. Mijn vriendin zei een tijd geleden toen het al rommelde: 'Dan overkomt het je toch. Neem het dan zoals het is en zie het als een cadeau'."

Ruud de Wild mist radio intens
Ruud de Wild mist radio intens (Foto: BuzzE)

Schultz wil strafrechtelijk onderzoek lekken

Minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) wil dat het lekken over de begroting stevig wordt aangepakt. Ze vindt dat er strafrechtelijk achteraan moet worden gegaan, zei ze in WNL op Zondag.

Het lekken betekent niet altijd meteen een ramp, maar als het zo doorgaat zou het volgens haar in de toekomst wel kunnen gebeuren dat er gevaarlijke stukken op straat komen te liggen.

Premier Mark Rutte zei vrijdag dat hij eigenlijk geen remedie heeft tegen het elk jaar weer uitlekken van de Prinsjesdagstukken. "Ik doe dit nu vijf jaar en het hoort er blijkbaar bij. Het gebeurt helaas ieder jaar. Het is een onderdeel van de traditie van Prinsjesdag waar ik me ongelooflijk aan erger", zei Rutte in zijn wekelijkse persconferentie.

Hij gaf toe dat lekken "blijkbaar" gewoon gebeurt. "Als u een andere methode weet?", zei hij tegen journalisten.

Schultz wil strafrechtelijk onderzoek lekken
Schultz wil strafrechtelijk onderzoek lekken (Foto: ANP)

Franse toerist overleden na drugsgebruik

Een 28-jarige Franse toerist is zaterdagavond in een hostel bij het Vondelpark in Amsterdam overleden, nadat hij in het trappenhuis naar beneden was gevallen. De politie onderzoekt nog of de man vanaf de derde etage is gevallen of dat hij is gesprongen, zei een woordvoerster zondag.

"Volgens een ooggetuige ging de man op de reling zitten. Het kan dat hij zijn evenwicht verloor", aldus de woordvoerster.

Volgens de politie had de man meerdere soorten drugs gebruikt en had hij alcohol gedronken. Na de val is hij naar het ziekenhuis gebracht, waar hij aan zijn verwondingen overleed.

Franse toerist overleden na drugsgebruik
Franse toerist overleden na drugsgebruik (Foto: ANP)

Elton John wil in gesprek met Poetin

Elton John wil de Russische president Poetin ontmoeten om met hem in gesprek te gaan over zijn 'belachelijke' houding ten opzichte van homorechten. "Ik wil een poging doen om hem van gedachten te laten veranderen. Ik wil graag thee met hem drinken en met hem in gesprek gaan. De kans is klein dat het me lukt, maar ik kan het op zijn minst proberen", aldus John in een interview met BBC.

"Ik zou tegen hem willen zeggen: 'Kom op, homoseksuelen zijn niet de vijand. Er zijn veel grotere problemen in de wereld dan homo's. Wees tolerant naar anderen, laten we samenwerken om de wereld te verbeteren en veroordeel homo's niet." Elton was in 1979 al eens in Rusland. "Ik durfde me toen nog niet uit te spreken over homorechten. Ik was niet volwassen genoeg, ik was een alcoholist en drugsverslaafde. Nu ik ouder ben wil ik mijn roem gebruiken om mensen door middel van muziek te raken en te verenigen om de boodschap van vrede en acceptatie te verspreiden."

De 68-jarige Britse zanger is momenteel samen met zijn man David Furnish in Oekraïne. Hij woonde zaterdag een congres, het Yalta European Strategy Forum, bij in de hoofdstad Kiev waar hij sprak over tolerantie en diversiteit. Hij riep de Oekraïense bevolking daar op om gelijke rechten voor alle inwoners na te jagen, ongeacht hun afkomst of seksuele geaardheid. Ook had hij een ontmoeting met de Oekraïense president Petro Poroshenko waarin hij aandrong op betere ondersteuning voor de LGBT-gemeenschap in het land.

Elton John wil in gesprek met Poetin
Elton John wil in gesprek met Poetin (Foto: BuzzE)

Wilders wil uitstel algemene beschouwingen

Geert Wilders van de PVV wil uitstel van de Algemene Politieke Beschouwingen die altijd na Prinsjesdag worden gehouden. Hij wil daarvoor in de plaats eerst nog een debat over de asielproblematiek, want er is volgens hem nu echt sprake van een noodsituatie.

Dat heeft hij zondag aan het ANP laten weten. "De asielsituatie escaleert nu zeer snel. We moeten nu optreden, wachten op besluitvorming in Europa of vage plannen van dit kabinet zelf kan niet meer en is onverantwoord."

De beschouwingen staan voor woensdag en donderdag op de agenda, maar Wilders wil dan "opnieuw met spoed en urgentie debatteren met het kabinet over het nemen van onmiddellijke nationale maatregelen om de asielinstroom inclusief terroristen ertussen direct te stoppen. Dat moet nu echt prioriteit hebben."

Wilders wil uitstel algemene beschouwingen
Wilders wil uitstel algemene beschouwingen (Foto: ANP)

Uitslag Moto3 Grand Prix van San Marino

Enea Bastianini heeft op het World Circuit Marco Simoncelli in Misano de Grand Prix van San Marino in de Moto3 gewonnen. De Italiaan hield zijn hoofd het koelst in een spannende slotfase en boekte zo de eerste zege uit zijn carrière. 

Polesitter Bastianini kende de beste start en nam gelijk de leiding, voor de naast hem gestarte Brad Binder. Kampioenschapsleider Danny Kent viel van plek drie terug naar de zesde positie en zou een moeilijke race tegemoet gaan. Romano Fenati kende vanaf plek vijf juist een goede start en nam de tweede positie in.

Na zo'n tien ronden ontstond langzamerhand een kopgroep van zes rijders, met naast Bastianini, Fenati en Binder ook Miguel Oliveira, Efren Vazquez en Niccolo Antonelli. Kent reed in een groepje daarachter en slaagde er net niet in om de aansluiting met het voorste groepje te krijgen. Halverwege de race ging de nummer vier uit het kampioenschap, Vazquez, onderuit vanuit de kopgroep.

Drie ronden voor het einde moesten Fenati en Binder lossen uit de voorste groep, waar Oliveira het tempo opschroefde. Nadat Bastianini en Antonelli Oliveira aanvielen konden Fenati en Binder weer aansluiten, maar het duo kon zich nooit echt in de strijd om de zege mengen. Dat ging vooral tussen Oliveira en Bastianini, waarbij de tweede zijn zenuwen het beste in bedwang kon houden en er met de zege vandoor ging. Kent eindigde na een moeizame race als zesde.

COA: aantal asielzoekers stijgt snel

Het aantal vluchtelingen dat asiel aanvraagt stijgt snel. De afgelopen week hebben 3100 mensen zich gemeld, aldus een woordvoerder van het Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers (COA) zondag.

Alleen zaterdag en in de nacht van zaterdag op zondag melden zich al zeshonderd mensen bij het aanmeldcentrum in Ter Apel.

"Het is een enorme stijging", aldus de woordvoerder. De week ervoor waren er ongeveer 1800 mensen in Nederland gearriveerd. Gedurende de hele zomer arriveerden er gemiddeld tussen de duizend en 1500 vluchtelingen per week.

COA: aantal asielzoekers stijgt snel
COA: aantal asielzoekers stijgt snel (Foto: ANP)

PVV profiteert van vluchtelingendiscussie

De PVV spint garen bij de discussie over de vluchtelingenstroom en de vraag of er ruim 7000 extra vluchtelingen in Nederland moeten worden opgenomen zoals Brussel wil. In de wekelijkse peiling van Maurice de Hond loopt de partij van Geert Wilders twee zetels uit op de VVD en consolideert haar koppositie.

Als er nu Tweede Kamerverkiezingen zouden worden gehouden, haalt de partij 26 zetels, twee meer dan in de peilingen van een week geleden. De PVV is daarmee met afstand de grootste partij van Nederland. De VVD blijft steken op 21 zetels, evenveel als in de peiling van afgelopen week. De SP en het CDA moeten terrein prijsgeven en verliezen respectievelijk twee en een zetel.

Van alle Nederlanders is 51 procent voor de opvang van de in totaal 9000 vluchtelingen, 44 procent had liever gezien dat de regering niet had ingestemd met het Europese voorstel om ze in Nederland op te vangen.

PVV profiteert van vluchtelingendiscussie
PVV profiteert van vluchtelingendiscussie (Foto: ANP)

Digi-afkickkamp voor Zuid-Koreaanse kinderen

Zuid-Korea kent het hoogste percentage internetverslaafden ter wereld. Ook de kinderen neigen ernaar elk moment van de dag bezig te zijn met digitale rollenspellen of games. Seoul noemt de verslaving van 2 miljoen Zuid-Koreanen een nationale crisis. De jongeren hebben veelal alleen contact via de games die ze spelen, in plaats van met echte vrienden.

Voor de kinderen is een netwerk van afkickkampen opgezet, vaak in afgelegen gebieden, ver weg van de gedigitaliseerde wereld. De kinderen gaan twaalf dagen naar het kamp, waar ze hun smartphone in een kluis moeten leggen en weer sociale vaardigheden aangeleerd krijgen, meldt de Australische zender ABC. Daarnaast krijgen ze intensieve therapie om de oorzaken van hun verslaving te achterhalen, zoals familieconflicten of persoonlijke problemen.

Volgens Zuid-Koreaanse wetenschappers is er bewijs dat teveel beeldschermtijd de ontwikkeling van de hersenen beschadigt.

Digi-afkickkamp voor Zuid-Koreaanse kinderen
Digi-afkickkamp voor Zuid-Koreaanse kinderen (Foto: ANP)

SP: tegenbegroting als 'ommezwaai'

Drie miljard euro voor zorg, onderwijs en sociale zekerheid. Dat bedrag zou volgend jaar extra op genoemde terreinen worden geïnvesteerd als het aan de SP lag. Het geld zou onder meer kunnen worden gevonden door belasting op grote vermogens en grote winsten.

Dat staat in de "tegenbegroting" van de partij, Alternatieven 2016, die ze zondag presenteert.

"Wij kunnen niet in één klap repareren wat het kabinet in drie jaar heeft gesloopt. Maar we maken wel een begin, een ommezwaai in het denken", aldus partijvoorman Emile Roemer.

De SP wil de bezuinigingen in de thuiszorg terugdraaien en investeren in de jeugdzorg. De GGZ krijgt er 100 miljoen extra bij. Een half miljard euro gaat naar onderwijs en cultuur en nog eens een half miljard wordt geïnvesteerd in het verhogen van het sociaal minimum. Om dit te kunnen betalen wordt, onder andere, de renteaftrek van bedrijven beperkt en zullen de banken meer moeten bijdragen.

SP: tegenbegroting als 'ommezwaai'
SP: tegenbegroting als 'ommezwaai' (Foto: ANP)

Bendsneyder dominant kampioen in 'toegangspoort MotoGP'

De Nederlandse motorcoureur Bo Bendsneyder heeft met grote overmacht de titel gepakt in de Red Bull Rookies Cup. De klasse voor jonge rijders wordt ook wel gezien als de toegangspoort naar de Moto3, Moto2 en uiteindelijk de MotoGP. Op het circuit van Misano pakte de 16-jarige Bendsneyder de overwinning in de enige race van het weekeinde, met nog twee races te gaan al goed voor de titel.

Bendsneyder begon het seizoen op onverslaanbare wijze: in Jerez en Assen won hij beide races, op de Sachsenring won hij de eerste race, maar viel hij uit in de tweede manche. De jonge Nederlander pakte vervolgens een zege en een tweede plek in Brno, twee weken geleden aangevuld met een overwinning en een derde plek in Silverstone. In Misano was Bendsneyder vervolgens weer de beste, terwijl de enige rijder die hem dit seizoen regelmatig kon bedreigen - de Italiaan Fabio di Giannantonio - op het circuit in San Marino de finish niet haalde. 

Op 26 en 27 september staan op het circuit van Aragon de laatste twee races op het programma.

De hoogtepunten van de race in Misano, waar Bendsneyder de titel pakt (Bron: YouTube)

Hek bij Hongaarse grens moet vluchtelingen stoppen

Het aantal vluchtelingen dat de grens tussen Servië en Hongarije is overgestoken, heeft zaterdag een nieuw record bereikt. Meer dan 4000 mensen wandelden die dag over de grens, meldde de BBC zondag. Intussen treffen de autoriteiten in Hongarije voorbereidingen om die grens volledig af te sluiten.

Volgens officiële schattingen hebben dit jaar al meer dan 175.000 vluchtelingen Hongarije als doorvoerplaats gebruikt. Het land krijgt grote kritiek over de manier waarop het met de migrantenstroom omgaat.

Premier Viktor Orbán heeft beloofd dat vanaf dinsdag de grens dicht is. Daartoe heeft hij een 4 meter hoog hek laten bouwen en zijn 4000 militairen naar de grens gestuurd.

Recordaantal vluchtelingen naar Hongarije
Recordaantal vluchtelingen naar Hongarije (Foto: ANP)

Duitse eurocommissaris wil flexibele quota

De Duitse eurocommissaris Günther Oettinger pleit ervoor flexibele quota op te leggen voor de opvang van vluchtelingen in Europa. "Vooral kleinere landen die tot nu toe weinig ervaring hebben met de opvang van vluchtelingen, moeten genoeg tijd krijgen om de quota ook werkelijk in te vullen", zei hij in een interview met de Duitse krant Welt am Sonntag.

Als een land aangeeft dat het nog niet zoveel mensen kan opvangen, maar wel voorzieningen maakt om dat later wel te kunnen, "moeten Brussel en de andere lidstaten dat voorlopig tolereren", vindt Oettinger. Uiteindelijk moet de verdeelsleutel die de Europese Commissie wil opleggen echter wel bindend zijn. "Op de lange termijn werken vrijwillige quota niet."

Brussel wil de vluchtelingenstroom volgens een verdeelsleutel over de EU-lidstaten verdelen, maar een aantal landen in Oost-Europa voelt daar helemaal niets voor.

Duitse eurocommissaris wil flexibele quota
Duitse eurocommissaris wil flexibele quota (Foto: ANP)

Bosbranden Californië nog niet in bedwang

Grote bosbranden in Californië zijn nog altijd niet onder controle. Al zeker 86 huizen en 51 bijgebouwen zijn verwoest en zo'n 6400 worden nog bedreigd door de vlammenzee.

Zeker vier brandweerlieden zijn zaterdag (lokale tijd) gewond geraakt toen zij de brand probeerden te doven. Ze zijn met tweedegraads brandwonden naar het ziekenhuis gebracht.

Duizenden mensen moesten afgelopen dagen hun huis uit vanwege de natuurbranden. Het vuur greep snel om zich heen door sterke wind en hitte en heeft tot nu toe al vele vierkante kilometers platgebrand. Er strijden momenteel meer dan 3800 brandweerlieden tegen de vlammen. Gouverneur Jerry Brown heeft de noodtoestand uitgeroepen, waardoor sneller noodhulp kan worden ingeroepen.

Ook in de nationale parken Sequoia en Kings Canyon grijpen natuurbranden om zich heen. Deze begonnen al in juli, maar zijn nog steeds niet geblust.

Bosbranden Californië nog niet in bedwang
Bosbranden Californië nog niet in bedwang (Foto: ANP)

Dinsdag stormachtig weer

Het wordt dinsdag oppassen geblazen met de hoedjes tijdens Prinsjesdag in Den Haag. De weersverwachting voor dinsdag ziet er niet al te best uit: Weeronline.nl voorspelt een harde zuidwestenwind, buien met kans op onweer en zware windstoten. Van noodweer is evenwel geen sprake.

Het wordt vooral in de kustprovincies onstuimig door een depressie ten noordwesten van ons land. Buien trekken in hoog tempo over en daarbij is kans op een klap onweer en mogelijk (zware) windstoten van 70 tot 80 kilometer per uur, aldus Weeronline. Het noordwestelijk kustgebied krijgt te maken maken stormachtige wind (8 Bft.), zelfs windkracht 9 (storm) is niet uitgesloten.

Hoedjes krijgen het dinsdag zwaar te verduren
Hoedjes krijgen het dinsdag zwaar te verduren (Foto: ANP)

Schotland: 'nieuw referendum onafhankelijkheid'

De Schotse eerste minister Nicola Sturgeon sluit niet uit dat er binnen zes jaar opnieuw een referendum komt over de onafhankelijkheid van Schotland. Sturgeon zegt in een interview met de krant Sunday Herald dat ze hier in het partijprogramma van haar Schotse Nationale Partij (SNP) op wil aansturen.

In Schotland worden volgend jaar mei parlementsverkiezingen gehouden. Tijdens de verkiezingscampagne is Sturgeon van plan meer duidelijkheid te geven over de voordelen van onafhankelijkheid, zodat kiezers misschien warm lopen voor een nieuw referendum.

"Ons partijprogramma zal uitleggen hoe we denken over de omstandigheden waaronder een tweede referendum gepast kan zijn en binnen welk tijdsbestek dat gehouden zou kunnen worden. Het is dan aan de kiezer om daar voor te stemmen of niet", aldus Sturgeon in de krant.

Brexit
Een jaar geleden stemden de Schotten er met een kleine meerderheid voor om onderdeel van het Verenigd Koninkrijk te blijven. Destijds stelden zowel de toenmalige eerste minister Alex Salmond als de Britse premier David Cameron dat de kwestie thans 'voor een generatie' vaststaat.

Maar inmiddels heeft de Conservatieve Partij van Cameron de Britse bevolking een referendum over het lidmaatschap van de Europese Unie beloofd. Dat moet in 2017 plaatshebben. Vanwege de vluchtelingencrisis tekende zich onlangs voor het eerst een meerderheid voor een zogeheten 'Brexit' af.

De Schotse bevolking voelt daar echter weinig voor. Als de Britten als geheel dus voor het verlaten van de EU stemmen, is de kans op een nieuw Schots referendum groot. Daarmee kan een Brexit tot gevolg hebben dat het Verenigd Koninkrijk uit elkaar valt. Een onafhankelijk Schotland zou zich dan opnieuw bij de EU kunnen voegen.

Schotland: 'nieuw referendum onafhankelijkheid'
Schotland: 'nieuw referendum onafhankelijkheid' (Foto: Novum)

Demonstratie voor opnemen meer vluchtelingen

De Dam in Amsterdam staat zondagmiddag in het teken van vluchtelingen. Demonstranten, gesteund door organisaties als Vluchtelingenwerk, de FNV en Greenpeace, pleiten voor een ruimhartiger vluchtelingenbeleid, onder het motto Vluchtelingen Welkom!

Ze willen dat Nederland direct meer migranten opneemt en samen met andere EU-landen zorgt voor veilige vluchtroutes naar Europa.

Ook in andere Europese steden zijn zaterdag betogingen geweest of demonstreren mensen zondag.

Demonstratie voor opnemen meer vluchtelingen
Demonstratie voor opnemen meer vluchtelingen (Foto: ANP)

Politieheli beschenen met laserpen

Een politiehelikopter die zaterdagavond boven het Gelderse Beek vloog, werd daar beschenen met een groene laser. De schuldige bleek een jongen van dertien te zijn. Zijn laserpen is in beslag genomen. Hij is aangehouden en wordt zondag verhoord. In de tussentijd mag hij wel naar huis.

Het aanstralen met een laser van luchtvaartverkeer geldt als levensgevaarlijk. De piloot kan verblind raken en oogletsel oplopen. Sinds 2013 is het strafbaar om een laserpen op een vliegtuig, helikopter of verkeersleidingtoren te richten. Toch gebeurt het geregeld. Bij de Inspectie Leefomgeving en Transport kwamen vorig jaar 376 meldingen binnen van aanstralingen met een laserpen.

Politieheli beschenen met laserpen
Politieheli beschenen met laserpen (Foto: ANP)

Koning Salman bezoekt rampplek Mekka

De Saoedische koning Salman bin Abdulaziz al-Saoed heeft zaterdag een bezoek gebracht aan grote moskee Al-Masjid al-Haram in Mekka, waar vrijdag zeker 107 mensen om het leven kwamen toen er een bouwkraan op viel. Hij zei er persoonlijk op toe te zien dat het onderzoek naar de oorzaak goed wordt uitgevoerd.

Koning Salman heeft de rampplek geïnspecteerd en condoleerde de families van de slachtoffers met hun verlies. Naast de doden vielen er ook nog 238 gewonden. De kraan viel waarschijnlijk om door een combinatie van stevige wind en hevige regenval.

Koning Salman bezoekt rampplek Mekka
Koning Salman bezoekt rampplek Mekka (Foto: ANP)

Extra noodopvang vluchtelingen Zwolle

De gemeente Zwolle heeft zaterdag een acute noodopvang ingericht voor driehonderd vluchtelingen extra. Ze kunnen tot en met dinsdag in de IJsselhallen verblijven. Burgemeester en wethouders hebben daartoe besloten omdat voor deze mensen elders in het land nog even geen opvang beschikbaar is.

Sinds juli zitten er al vierhonderd Syrische vluchtelingen in de Diezehal van het evenementencomplex. Zij blijven uiterlijk tot december. Een aantal weken geleden is er voor een groep van tweehonderd mensen in de naastgelegen Hanzehal extra opvang ingericht. Die tijdelijke extra opvang loopt, net als de nieuwe acute noodopvang, ook na dinsdag af.

Het Rode Kruis levert de bedden voor de extra noodopvang.

Extra noodopvang vluchtelingen Zwolle
Extra noodopvang vluchtelingen Zwolle (Foto: ANP)

Syrië ontvangt hulpgoederen uit Rusland

Twee Russische vliegtuigen met 80.000 kilo aan humanitaire hulp zijn zaterdag aangekomen op een vliegveld in de Syrische stad Latakia. Dat hebben Syrische staatsmedia gemeld.

Rusland zei dat het militair materieel naar Syrië stuurt om de regering te helpen in de strijd tegen Islamitische Staat (IS). Ook heeft Moskou experts naar Syrië gestuurd om het leger te trainen.

Twee Amerikaanse functionarissen hebben laten weten dat Washington gelooft dat ongeveer tweehonderd Russische mariniers momenteel zijn gestationeerd op een vliegveld in de buurt van Latakia, een bolwerk van de Syrische president Bashar al-Assad.

Eerdere berichten deze week dat Rusland militairen en materieel naar Syrië stuurt, werden met bezorgdheid ontvangen door Westerse landen.

Syrië ontvangt hulpgoederen uit Rusland
Syrië ontvangt hulpgoederen uit Rusland (Foto: ANP)

Duizenden betuigen steun aan vluchtelingen

Tienduizenden mensen zijn zaterdag in verschillende Europese steden de straat opgegaan om aandacht te vragen voor de situatie van vluchtelingen in Europa. De demonstranten wilden duidelijk maken dat vluchtelingen in hun land welkom zijn. Tegelijkertijd waren er ook protestacties tegen de komst van migranten in Europa.

Naar schatting 30.000 mensen demonstreerden in het Deense Kopenhagen. Ze zongen voor het parlementsgebouw: 'Zeg het hardop en zeg het duidelijk, vluchtelingen zijn welkom hier.'

In Londen liepen tienduizenden mensen naar de ambtswoning van de Britse premier David Cameron in Downing Street. In de Zweedse hoofdstad Stockholm riepen zo'n duizend mensen op meer steun te bieden aan vluchtelingen.

Duizenden betuigen steun aan vluchtelingen
Duizenden betuigen steun aan vluchtelingen (Foto: ANP)

Max van den Berg volgt Rottenberg op

Max van den Berg, commissaris van de Koning in Groningen, wordt de nieuwe voorzitter van de commissie die kandidaat-Kamerleden zoekt voor de PvdA. Hij volgt Felix Rottenberg op, die die functie vrijdag neerlegde. Dat heeft het partijbureau laten weten.

Partijvoorzitter Hans Spekman legt uit waarom de keuze op Van den Berg is gevallen: 'Max van den Berg heeft een grote staat van dienst, zowel binnen de PvdA als in het openbaar bestuur. Hij heeft de kwaliteiten om deze adviescommissie met een belangrijke opdracht in goede banen te leiden.'

Rottenberg kwam deze week in opspraak na een interview met Vrij Nederland. Daarin noemde hij PvdA-fractieleider Diederik Samsom de bedrijfsleider van het kabinet. Hij kwam verder onder vuur te liggen toen hij PvdA-minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) een Brusselse supertechnocraat noemde. Rottenberg besloot vrijdag de eer aan zichzelf te houden.

De socioloog Max van den Berg (69) heeft een lange staat van dienst binnen de PvdA. Hij was gemeenteraadslid en wethouder in Groningen, partijvoorzitter en lid van het Europees parlement. Tussen 1989 en 1999 was hij directeur van ontwikkelingsorganisatie Novib. Vanaf 2007 is hij commissaris van de Koning in Groningen.

Max van den Berg volgt Rottenberg op
Max van den Berg volgt Rottenberg op (Foto: ANP)

Dode bij woningbrand Bergen op Zoom

Bij een woningbrand in Bergen op Zoom is in de nacht van zaterdag op zondag iemand om het leven gekomen. Het slachtoffer werd gevonden in een huis aan de Prinses Beatrixlaan.

De brand brak aan het eind van de avond uit. Buurtbewoners hadden volgens de politie gezien dat de rolluiken dicht waren en dat er rook onder vandaan kwam. Ze waarschuwden de brandweer, die het vuur snel had geblust.

Toen brandweerlieden rond middernacht naar binnen gingen, vonden ze het slachtoffer. Het gaat waarschijnlijk om een van de bewoners van het huis, maar de identiteit moet nog worden vastgesteld. De politie gaat vooralsnog niet uit van een misdrijf.

Barcelona neemt de leiding in Spanje, maar is Vermaelen weer kwijt

FC Barcelona heeft de leiding genomen in de Spaanse competitie. Dankzij een 1-2 zege bij Atlético Madrid namen de Catalanen voorlopig alleen de leiding na drie speelrondes.

Barcelona had in de eerste helft al de beste kansen in Madrid. Luis Suárez raakte bijvoorbeeld de lat, maar tot scoren kwam de ploeg van coach Luis Enrique niet. De openingstreffer viel kort na rust zelfs aan de andere zijde. Fernando Torres bracht zijn ploeg op voorsprong, maar na twee minuten stond het alweer gelijk door een vrije trap van Neymar.

Enrique bracht vervolgens Messi, die op de bank begon, in om de wedstrijd te beslissen. Dat lukte; de Argentijn wist te midden van drie verdedigers toch de bal over doelman Jan Oblak in de verre hoek te wippen.

Barcelona staat nog altijd twee punten voor op aartsrivaal Real Madrid, dat eerder vanavond met liefst 0-6 won bij Espanyol. Celta de Vigo en Eibar kunnen nog op gelijke hoogte komen op de ranglijst.

FC Barcelona moet de Belgische verdediger Thomas Vermaelen waarschijnlijk opnieuw een tijdje missen. De oud-Ajacied liep al vroeg in de wedstrijd een kuitblessure op. Vermaelen moest zich in de 28e minuut laten vervangen door Jérémy Mathieu.

De Belgische international miste bijna het gehele vorige seizoen, zijn eerste bij Barcelona, vanwege een zware hamstringblessure. Vermaelen kwam toen slechts één keer in actie voor de Spaanse kampioen en winnaar van de Champions League. De herstelde verdediger kreeg dit seizoen regelmatig speeltijd van trainer Luis Enrique, maar een nieuwe blessure werpt Vermaelen nu weer terug. Hij mist woensdag naar alle waarschijnlijkheid de eerste groepswedstrijd in de Champions League tegen AS Roma.

Barcelona neemt de leiding in Spanje


Barcelona neemt de leiding in Spanje (Foto: ANP)

FOK! CHI giveaway dag 6 - Pandawill

Dinsdag 8 september opende op FOK! een nieuw platform, namelijk The China Shop. In de openingsweek geven de Chinese webshops elke dag leuke prijzen weg, en vandaag is Pandawill aan de beurt.

Pandawill is in 2009 opgericht, en heeft een breed assortiment in electronica, maar ook voor kleding kun je bij pandawill terecht, zo verkopen ze onder andere veel babykleding, maar ook sportkleding, en dat natuurlijk voor een lage prijs.

Vandaag zijn er weer meerdere prijzen winnen, waaronder een smartphone, een headset en een LCD projector. In totaal worden er 8 prijzen weg gegeven, dus er is een grote winkans!

Meedoen kan in dit topic, en meedoen kan door een reactie achter te laten, zie de openingspost voor meer informatie.


Meedoen kan HIER

Laatste reviews en specials
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
special
Random Pics van de Dag #1246
special
Random Pics van de Dag #1245
©FOK.nl e.a.