Iran wil nauwere banden met Nederland

"We moeten het verleden achter ons laten en de goede relatie met Nederland herstellen." Dat zei de Iraanse minister Mohammed Javad Zarif van Buitenlandse Zaken zondag na een ontmoeting met minister Bert Koenders.

Zarif noemde de olie- en gasindustrie, de watersector en de landbouw als voorbeelden waar hij perspectief ziet voor het Nederlandse bedrijfsleven. Het is jammer dat de eeuwenoude relatie de afgelopen jaren heeft geleden onder de economische sancties tegen Iran, aldus Zarif. Nederland en Iran onderhouden al meer dan 390 jaar diplomatieke relaties.

Koenders is de eerste Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken die sinds 2001 Teheran aandoet. Het bezoek is mogelijk geworden doordat Iran in juli met de wereldmachten een akkoord sloot over zijn nucleaire programma. Nederland wil de economische, politieke en culturele banden met Iran versterken, zei Koenders na wat hij een "zeer productief" gesprek noemde met Zarif.

Europese Unie
Volgens Zarif zal Nederland als voorzitter van de Europese Unie in de eerste helft van volgend jaar een belangrijke rol gaan spelen in de implementatie van het nucleair akkoord.

De Iraanse minister bekritiseerde het gebrek aan vertrouwen in het akkoord bij Amerikaanse politici. Wat hij hen de laatste maand heeft horen zeggen "geeft geen vertrouwen", aldus Zarif.

Economische kansen
Koenders is niet de eerste Europese bewindsman die afreist naar Iran om de banden aan te halen. Onder anderen Duitse, Franse, Britse en Italiaanse ministers gingen hem al voor. Zij hopen allemaal te profiteren van de economische kansen die ontstaan als de sancties verdwijnen.

Later op de dag spreekt Koenders nog met president Hassan Rohani en Ali Larijani, de invloedrijke voorzitter van het parlement. Maandag gaat hij naar Isfahan.

Iran wil nauwere banden met Nederland
Iran wil nauwere banden met Nederland (Foto: ANP)