WK Rugby - Samoa rekent af met Amerikanen

Er worden zondag drie wedstrijden gespeeld op de derde dag van het WK rugby. Alleen Nieuw-Zeeland - Argentinië is, om 17.45 uur, live op de Nederlandse tv te zien. Daarom beginnen we om 13.00 uur met een liveverslag van de eerste wedstrijd van de dag, waarin Samoa het opneemt tegen de VS. Voor meer informatie over Samoa kun je hier terecht, over de Amerikanen kun je hier nog eens wat informatie bekijken. Voor de stand in groep B voorafgaand aan de wedstrijd kijk je in onze toernooigids en tot slot ben je in dit forumtopic - of uiteraard onder dit bericht - van harte welkom om mee te praten over de wedstrijd.

De twee landen speelden vier keer eerder tegen elkaar en altijd waren de Polynesiërs de besten. De laatste keer was deze zomer op de Pacific Nations Cup, waar Samoa met 21-16 te sterk was voor de Amerikanen. Op WK's speelden ze één keer tegen elkaar: in 2007 zegevierde Samoa met 25-21. Samoa doet voor de zevende keer mee aan het WK en heeft vooralsnog 24 WK-duels gespeeld: elf keer wonnen ze, dertien keer werd er verloren. De VS was er altijd bij, maar won slechts drie van de 21 wedstrijden, de rest ging verloren. Samoa is de favoriet bij de bookmakers, die de eilandbewoners met zo'n vijftien punten verschil zien winnen.

Eindstand: 25-16

Einde wedstrijd
Samoa speelt de wedstrijd vakkundig uit en de Amerikanen komen niet meer tot een serieuze aanvalspoging. Full-back Tim Nanai-Williams wordt uitgeroepen tot Man of the Match en de wedstrijd eindigt in 25-16. Vier punten voor Samoa en de VS staat met lege handen.

De try van Nanai-Williams (Foto: Getty)

74'
TRY! Chris Baumann drukt de bal namens de Amerikanen over de lijn en nadat de videoscheidsrechter de beelden bekeken heeft besluit scheidsrechter Clancy de try toe te kennen: 25-16. MacGinty weet de conversie niet om te zetten in twee punten.

69'
Michael Stanly benut vanaf 46 meter een penalty en breidt de voorsprong van Samoa nog wat verder uit: 25-11.

66'
De captains hebben vandaag het goede voorbeeld gegeven en voor het eerst in de WK-geschiedenis hebben beide aanvoerders in dezelfde wedstrijd een try gescoord.

62'
De naam van de Amerikaan Manoa zorgt regelmatig voor enige verwarring bij de commentatoren. Dat heeft te maken met de bijnaam van het team van Samoa, waardoor we nu Samu Manoa tegen Manu Samoa te zien krijgen.

53'
De Amerikaan Samu Manoa baant zich een weg door de Samoaanse verdediging, die hem met een overtreding tegenhouden. MacGinty maakt de penalty: 22-11.

50'
De Amerikanen begaan maar weer eens een overtreding en het is Tusi Pisi die de penalty tussen de palen trapt: 22-8.

46'
TRY! Samoa mag een line-out nemen, Alesana Tuilagi verovert de bal en brengt Ofisa Treviranus in stelling. De captain maakt de try en brengt de score op 19-8, waarna Pisi de conversie mist.

44'
Pisi mag nog eens een penalty nemen, maar de Samoaan slaagt er niet in te scoren.

41'
De tweede helft is begonnen in Brighton.

Rust
Clancy fluit af en de spelers gaan met een 14-8 tussenstand de rust in.

39'
De VS maakt weer eens een dure fout met een penalty voor Samoa als gevolg. Tusi Pisi trapt zijn derde tussen de palen en brengt de score op 14-8.

34'
TRY! De Amerikanen breken door de Polynesische verdediging en Chris Wyles maakt het met een schitterende duik af, ondanks een stel Samoanen die aan zijn benen hangen: 11-8. MacGinty, de man die de aanval opende, mist de conversie.

32'
De Amerikanen vallen eindelijk weer aan en Samoa kan weinig anders doen dan een overtreding begaan op Blaine Scully. MacGinty maakt de penalty en zet de eerste punten op het bord voor de Eagles: 11-3.

28'
Jack Lam pakt flink wat meters voor Samoa en de Amerikanen geven de zoveelste penalty weg. Dit keer is het wel raak voor Pisi: 11-0. (Foto: Getty)

20'
TRY! Samoa valt aan en de Amerikaanse verdediging maakt een fout. De bal rolt achter de lijn en Tim Nanai-Williams duikt er als eerste bovenop voor de try: 8-0. Tusi Pisi mist de conversie.

19'
AJ MacGinty gooit de bal weg, kijkt niet voor zich en knalt hard op de grote, stilstaande Samoaan Filo Paulo. MacGinty blijft aangeslagen liggen, maar lijkt na een korte behandeling toch verder te kunnen.

16'
Greg Peterson maakt een overtreding en Samoa krijgt weer een penalty. De afstand blijkt echter te groot en Pisi scoort niet.

8'
Tusi Pisi mag voor Samoa een penalty nemen en de fly-half trapt de bal mooi tussen de palen voor de eerste punten van de wedstrijd: 3-0.

2'
Rey Lee-Lo wordt snoeihard tegen de grond gewerkt en de Samoaan moet bij zijn WK-debuut na krap een minuut het duel verlaten. De Siva Tau heeft weinig positieve invloed gehad op Lee-Lo, maar hieronder kun je de oorlogsdans terugkijken: