FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 12 september 2015

Pennetta wint US Open na Italiaanse finale en zegt 'arrivederci'

De Italiaanse tennisster Flavia Pennetta heeft de US Open gewonnen. In de finale van het laatste Grand Slam-toernooi  van het jaar versloeg ze zaterdag haar landgenote Roberta Vinci met 7-6 (4) en 6-2. Nog geen tien minuten nadat ze haar eerste Grand Slam-zege had gewonnen, maakte Pennetta haar besluit bekend om te gaan stoppen. Pennetta (33) wist al een maand voor het toernooi dat ze zou stoppen met haar sport.

Pennetta verraste het publiek volledig tijdens de huldigingsceremonie na de Italiaanse finale, waarin ze landgenote Roberta Vinci versloeg. "En daar komt ze nu mee", reageerde de lachende Vinci, een goede vriendin van Pennetta. Die vertelde vlak voor de bekendmaking van het opmerkelijke einde van haar carrière heel rustig dat ze "voorafgaand aan het toernooi nooit had gedacht zo ver te komen".

"Dit is een verrassing, ook voor mij. Dit is één van mijn favoriete toernooien, het is een droom die uitkomt", zei Pennetta over haar zege op het New Yorkse toernooi. Het Italiaanse onderonsje was voor haar extra speciaal. "Het is fijn om tegen een goede vriendin te kunnen spelen. We kennen elkaar al een eeuwigheid, we gaan vaak met elkaar om en spelen vaak samen. Je zou er een boek over kunnen schrijven", zei Pennetta, die haar landgenote en ploeggenote in het Italiaanse Fedcupteam na de wedstrijd meermaals knuffelde.

"Ik ben heel blij voor Flavia", zei ook Vinci, die direct na de laatste slagen op een stoel naast haar vriendin ging zitten, om samen te kletsen en te lachen. Vinci toonde zich de best mogelijke verliezer, trots als ze was op Pennetta. "Ik probeerde mijn beste te doen, maar zij was heel goed vandaag. Gefeliciteerd."

Pennetta verwierf met haar zege een plaats in de recordboeken. Ze is de oudste speelster die ooit een Grand Slam won. Bovendien had de Italiaanse 49 deelnames aan een Grand Slam nodig om haar eerste titel te winnen, ook een record.

Pennetta neemt afscheid met grandslamzege
Pennetta neemt afscheid met grandslamzege (Foto: ANP)

Auto rijdt in op demonstratie Koerden in Bern

Bij ongeregeldheden rond demonstraties van Turken en Koerden in de Zwitserse hoofdstad Bern zijn zaterdag meerdere gewonden gevallen toen een auto op een groep Koerden inreed. Verschillende Zwitserse media meldden dat een Turkse nationalist achter het stuur van de bewuste auto zat. Het is onduidelijk hoeveel gewonden er precies zijn gevallen.

Turken waren op het Helvetiaplatz bijeen gekomen om te protesteren tegen de - in hun ogen - terroristische acties van strijders van de Koerdische arbeiderspartij PKK. De Koerden antwoordden met een tegendemonstratie en dat liep uit op een confrontatie tussen beide groepen. Ze werden uiteengedreven door de oproerpolitie. Vlakbij het plein reed de bewuste autobestuurder in op de Koerden.

Auto rijdt in op demonstratie Koerden in Bern
Auto rijdt in op demonstratie Koerden in Bern (Foto: ANP)

Uitslagen Eredivisie 12/09/2015 II

Om 20.45 uur begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. sc Cambuur Leeuwarden was door een vroege rode kaart kansloos tegen PSV, het werd 0-6. PEC Zwolle was in eigen huis met 3-0 te sterk voor Excelsior.

sc Cambuur Leeuwarden

0 - 6

PSV

     9' L. de Jong (pen)
 12' L. de Jong
 42' L. de Jong
 56' Pröpper
 74' Locadia
 90' Locadia
 
 Gele kaart: Dammers, (sc Cambuur Leeuwarden),
 Rode kaart: v.d. Streek (8) (sc Cambuur Leeuwarden),
 
Stadion: Cambuur Stadion, Leeuwarden
Toeschouwers: 9.821
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Zeinstra
Anderson
Mac-Intosh
v.d.Laan (Dammers/46)
Andriuskevicius
v.d.Streek
Overgoor
Masek
Narsingh
Ogbeche (Bakker/14)
Rosheuvel (Barto/71)
  Zoet
Arias
Bruma
Moreno
Brenet
Pröpper
Hendrix
Guardado
Narsingh (Pereiro/62)
L.de Jong
Lestienne (Locadia/62)

PEC Zwolle

3 - 0

Excelsior

 13' Veldwijk
 25' Veldwijk
 57' Veldwijk
   
 
 Gele kaart: Thomas, (PEC Zwolle),
 Rode kaart: Fischer (83/2xg), v. Weert (89/2xg) (Excelsior)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 11.800
Arbiter: Makkelie
Bijzonderheden: Nijland mist pen.(84)
 
Opstelling:   Opstelling:
Begois
v.Polen
Marcellis
Lam
v.Hintum
Dekker
Marinus (Nijland/46)
Bouy
Becker
Veldwijk (Menig/60)
Thomas (El Hasnaoui/85)
  Kurto
Karami
Fischer
Mattheij
Kuipers
Kruys (Overtoom/73)
Stans (v.Nieff/60)
Auassar
Kuwas (Hasselbaink/59)
v.Weert
v.Mieghem

Fietsster doodgereden in Tilburg

Een veertienjarig meisje uit Loon op Zand is zaterdagavond overleden nadat ze in Tilburg was aangereden door een auto met Belgisch kenteken. Dat meldde de politie.

Het meisje wilde met haar fiets de Stokhasseltlaan oversteken toen ze werd aangereden. De bestuurder van de auto bleef ongedeerd maar is zeer aangeslagen. Er werd nog een traumahelicopter opgeroepen, maar die bleek helaas niet meer nodig te zijn. Omstanders en ambulancepersoneel hebben nog geprobeerd het meisje te reanimeren, maar dat mocht niet meer baten: het slachtoffer overleed ter plekke aan haar verwondingen.

Veel kinderen hebben het ongeluk zien gebeuren, meldde een ooggetuige aan Omroep Brabant. Ze worden opgevangen.

Fietsster doodgereden in Tilburg
Fietsster doodgereden in Tilburg (Foto: ANP)

Californië evacueert duizenden om bosbranden

Een flinke bosbrand in Californië heeft de plaatselijke autoriteiten ertoe genoodzaakt duizenden mensen te evacueren uit hun huizen. De vuurzee ten zuidoosten van Sacramento is inmiddels gegroeid tot een oppervlakte van zo'n 260 vierkante kilometer. Vijftien gebouwen zijn al in vlammen opgegaan.

Gouverneur Jerry Brown heeft de noodtoestand uitgeroepen, waardoor sneller noodhulp ingeroepen kan worden. Er strijden al meer dan 3000 brandweerlieden tegen de vlammen.

Ook in de nationale parken Sequoia en Kings Canyon grijpen natuurbranden om zich heen. Deze begonnen al in juli, maar zijn nog steeds niet geblust. De brandweer heeft de vlammen voor een derde deel onder controle. De beroemde gigantische sequoia-bomen (mammoetbomen) in de parken lopen evenwel nog steeds risico af te branden.

Californië evacueert duizenden om bosbranden
Californië evacueert duizenden om bosbranden (Foto: ANP)

A-Film stevent af op faillissement

Filmdistributeur A-Film Benelux, een van de grote onafhankelijke Nederlandse filmdistributeurs, stevent af op een faillissement. Het bedrijf heeft zaterdag een bericht daarover van Quote bevestigd. Maandag wordt surseance van betaling aangevraagd omdat A-Film niet meer aan zijn financiële verplichtingen kan voldoen.

A-Film werd in het verleden groot door het uitbrengen van veelgeprezen en bekroonde films als The Lord of the Rings, Zwartboek, Brokeback Mountain en The Pianist. Recent bracht A-Film nog het succesvolle historische epos Michiel de Ruyter uit in de bioscopen.

De schuldenlast van A-Film zou in de tientallen miljoenen euro's lopen. Een van de schuldeisers is de Rabobank. De distributeur begon in 1999. Sinds het vertrek van oprichters Pim Hermeling en San Fu Maltha in 2008 ging het minder goed met het bedrijf, al waren er nog successen als Alles is Liefde en Verliefd op Ibiza. Twee jaar geleden fuseerde A-Film met de collega Benelux Films.

Bij A-Film zijn twintig mensen in dienst.

A-Film stevent af op faillissement
A-Film stevent af op faillissement (Foto: BuzzE)

Van Gerwen als enige Nederlandse darter naar derde ronde in Muelheim

Michael van Gerwen is als enige Nederlander door naar de zondag van de European Darts Trophy, het zevende toernooi van de Euro Tour. Mighty Mike won in de tweede ronde eenvoudig met 6-1 van Adam Hunt. Vier andere Nederlanders verloren hun wedstrijd zaterdag. 

Van Gerwen, die tijdens de World Series in Oceanië tegen viel, had zijn vorm weer te pakken. Met een gemiddelde van 108 kon hij terug kijken op een goede wedstrijd. Voor Jan Dekker was de avond minder geslaagd. Hij verloor met 6-2 van Dave Chisnall. 

In de middag gingen Benito van de Pas, Vincent van der Voort en Christian Kist al onderuit. Van de Pas verloor met 6-4 van Jason Lovett en Kist verloor met dezelfde cijfers van Robert Thornton. Van der Voort ging eveneens met 6-4 af tegen Kevin Painter. 

Zondagmiddag is de derde ronde. Zondagavond wordt het toernooi afgesloten met de kwartfinales, halve finales en finale. Van Gerwen zal morgne eerst aantreden tegen Jason Lovett. 

Uitslagen tweede ronde European Darts Trophy

Darter Darter Uitslag
Michael van Gerwen Adam Hunt 6-1
Benito Van De Pas Jason Lovett 4-6
Dave Chisnall Jan Dekker 6-2
Justin Pipe Mensur Suljovic 6-5
Peter Wright Andy Jenkins 6-4
Kim Huybrechts Max Hopp 6-0
Adrian Lewis James Wilson 6-3
Terry Jenkins Steve West 6-5
Michael Smith Wes Newton 6-3
Vincent van der Voort Kevin Painter 4-6
Brendan Dolan Cristo Reyes 4-6
Mervyn King Daryl Gurney 6-4
Ian White Stephen Bunting 6-3
Simon Whitlock Rowby-John Rodriguez 1-6 
James Wade Darren Johnson 6-1
Robert Thornton Christian Kist 6-4

Derde ronde - zondagmiddag

Michael van Gerwen v Jason Lovett
Dave Chisnall v Justin Pipe
Peter Wright v Kim Huybrechts
Adrian Lewis v Terry Jenkins
Michael Smith v Kevin Painter
Cristo Reyes v Mervyn King
Ian White v Rowby-John Rodriguez
James Wade v Robert Thornton

Aru roemt Dumoulin

Niet Tom Dumoulin, maar Fabio Aru mocht zaterdag in de perszaal opdraven voor de persconferentie van de winnaar van de Vuelta. De slotrit zondag is, net als in de Tour, een formaliteit voor de klassementstoppers.

De Italiaan van Astana was vol lof over de Limburger van wie hij na een geslaagde aanval in de laatste bergrit de leiderstrui had overgenomen. "Tom Dumoulin heeft bewezen dat hij een enorm sterke en complete renner is. Hij is goed in de tijdrit en reed ijzersterk bergop. Tom heeft een uitzonderlijke Vuelta gereden", loofde Aru de renner van Giant-Alpecin, die de twintigste etappe met zes seconden voorsprong was begonnen.

Op de voorlaatste beklimming zette Aru de aanval in. Met succes. "Tom kwam nog terug, het verschil was even minder dan vijftien seconden. Net toen kreeg ik hulp van twee extra ploeggenoten en was het beslist."

Ook Joaquim Rodriguez, normaal gesproken zondag de nummer twee in het eindklassement, roemde Dumoulin. "Hij is nog jong en heeft spectaculaire dingen laten zien. Ik ben er vrijwel zeker van dat hij nog een keer een grote ronde gaat winnen", zei de geroutineerde Spanjaard.

Aru roemt Dumoulin
Aru roemt Dumoulin (Foto: ANP)

Castaignos op dreef bij Eintracht Frankfurt

Luc Castaignos was zaterdag niet voor het eerst dit seizoen belangrijk voor zijn nieuwe club Eintracht Frankfurt. De Nederlander maakte twee treffers in de doelpuntrijke wedstrijd tegen 1. FC Köln, dat de eerste nederlaag van deze competitie te verwerken kreeg: 6-2.

Toch was Castaignos niet de man van de wedstrijd. Die eer ging naar Alexander Meier, de Duitse aanvaller die zijn rentree na maanden blessureleed opfleurde met een hattrick. De zesde treffer van de formatie uit Frankfurt kwam op naam van Haris Seferovic.

Voor Frankfurt betekende die zege aansluiting bij de subtop van de Bundesliga. De ploeg wipte over FC Köln heen en staat nu vierde, op vijf punten van de koplopers Borussia Dortmund en Bayern München.

Castaignos op dreef bij Frankfurt
Castaignos op dreef bij Frankfurt (Foto: ANP)

Blind leidt Manchester United langs Liverpool

Daley Blind heeft Manchester United zaterdag naar een overwinning op Liverpool geleid. De Nederlandse international opende kort na rust de score op Old Trafford met een prachtig schot vanaf de rand van het strafschopgebied. Juan Mata besloot een vrije trap vanaf de linkerkant terug te leggen op Blind, die de bal met links langs de Belgische keeper Simon Mignolet knalde. Het bleek de opmaat naar een overwinning van 3-1, waarbij het slotakkoord was voor de debuterende Franse topaankoop Anthony Martial.

De ploeg van manager Louis van Gaal staat met tien punten uit vijf wedstrijden voorlopig op de tweede plaats in de Premier League, vijf punten achter de ongeslagen stadgenoot Manchester City. Van Gaal wisselde al in de rust aanvaller Memphis Depay, die drie dagen voor het weerzien met zijn oude club PSV in de Champions League geen indruk kon maken. Met Ashley Young op de plek van Depay trok ManUnited de wedstrijd in de tweede helft naar zich toe. Young versierde al snel een vrije trap, die door Mata en Blind werd gepromoveerd tot een doelpunt.

Ander Herrera verdubbelde de voorsprong van de thuisclub in de zeventigste minuut vanaf elf meter, nadat de Spaanse middenvelder zelf onderuit was gehaald in het strafschopgebied. De Belgische spits Christian Benteke bracht de spanning nog even terug met een fenomenale omhaal over doelman David De Gea, die met een nieuw contract op zak weer was teruggekeerd onder de lat. Amper twee minuten later zorgde invaller Martial echter voor de beslissing. De negentienjarige Fransman, voor een startbedrag van 52 miljoen euro weggeplukt bij AS Monaco, frommelde zich door de defensie van de Reds en luisterde zijn debuut op met een knap doelpunt.

Bij Manchester United ontbrak de licht geblesseerde spits Wayne Rooney. Van Gaal rekent erop dat zijn aanvoerder dinsdag tegen PSV weer inzetbaar is.

Blind leidt ManUnited langs Liverpool
Blind leidt ManUnited langs Liverpool (Foto: ANP)

Golfer Luiten kan titel in Zandvoort vergeten

Joost Luiten begint zondag met een grote achterstand op de twee koplopers aan de vierde en laatste dag van het KLM Open in Zandvoort. De Rotterdamse golfer gebruikte zaterdag op de Kennemer 68 slagen voor zijn derde omloop. Daarmee bleef hij weliswaar twee onder par, maar in het klassement zakte hij met een score van 202 zes plaatsen, naar de 25e positie.

Luiten heeft acht slagen meer dan de twee leiders, de Brit Lee Slattery en de Spanjaard Rafa Cabrera-Bello. Beiden liepen zaterdag een rondje van 63 slagen en stegen daardoor naar de gedeelde eerste plaats met een totaal van 194.

Wil Besseling hield keurig stand tussen de beste spelers van de Europese Tour. De Noord-Hollander leverde opnieuw een score onder par af en met zijn 69 slagen handhaafde hij zich in de middenmoot met 204 slagen op de 39e positie.

Luiten had een superscore nodig om weer kans te maken op de eindzege in Zandvoort. Hij speelde ook wel iets beter dan vrijdag, toen hij op één boven par binnenkwam, maar vlekkeloos verliep zijn derde ronde allerminst. Hij noteerde drie bogeys en compenseerde die foutjes met vijf birdies.

Luiten liep wat teleurgesteld de baan af. "Het is op papier een betere score dan vrijdag, maar ik had toch liever niet die bogeys gemaakt op de holes dertien en veertien. Die nekken me; het waren twee hele amateuristische fouten. Ik zal zondag voor elke hole blijven vechten."

Slattery maakt zondag jacht op zijn tweede titel deze maand op de Europese Tour. Vorig weekeinde schreef de 37-jarige Engelsman, de nummer 197 van de wereld, verrassend het Russisch Open op zijn naam.

Luiten kan titel in Zandvoort vergeten
Luiten kan titel in Zandvoort vergeten (Foto: ANP)

Uitslag FC Twente - AFC Ajax

FC Twente heeft een zege op Ajax uit handen laten glippen. De Amsterdammers knokten zich terug van een achterstand van twee goals: 2-2. Het was voor Ajax hun eerste puntverlies dit seizoen. Voor FC Twente was het hun tweede punt in deze competitie. 

FC Twente

2 - 2

AFC Ajax

 20' Gutiérrez
 51' Ziyech (pen)
   65' Fischer
 82' Gudelj (pen) 
 
 Gele kaart: Ede, Mokotjo, Olaitan, Drommel (FC Twente), Viergever, Gudelj, El Ghazi (AFC Ajax)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 29000
Arbiter: Van Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Drommel
Ter Avest
Tapia (Uvini/22)
Bijen
Schilder
Mokotjo
Ziyech (Oosterwijk/83)
Gutiérrez
Ede (Hölscher/73)
Olaitan
Cabral
  Cillessen
Tete
Veltman
Riedewald (v.Rhijn/84)
Viergever (Sanogo/78)
Bazoer
Klaassen
Gudelj
El Ghazi
Milik (Fischer/56)
Sinkgraven

Uitslagen Eredivisie 12/09/2015 I

AZ heeft in de Eredivisie de eerste overwinning van het seizoen geboekt. In Doetinchem werd het tegen De Graafschap 1-3, waardoor AZ nu op vijf punten uit vijf duels staat, terwijl De Graafschap nog puntloos is. Roda JC en N.E.C. Nijmegen speelden in een niet aantrekkelijke wedstrijd met 0-0 gelijk.

De Graafschap

1 - 3

AZ

44' Will   13' Brezancic
63' Henriksen
65' Henriksen
 
Gele kaart: Pröpper (De Graafschap)
 
Stadion: De Vijverberg, Doetinchem
Toeschouwers: 8.564
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Jurjus
Will
Pröpper
Linthorst (Lammers/64)
Tesselaar
Vida
Smeets
Bannink
Driver (Kaak/11)
Peters (Vermeij/66)
Kabasele
  Rochet
Johansson
Gouweleeuw
Van de Linden
Brezancic
Van Overeem (Haye/70)
Rienstra
Henriksen
Hupperts
Janssen (Tankovic/79)
Jahanbakhsh (Dos Santos/59)

Roda JC

0 - 0

N.E.C. Nijmegen

 
Gele kaart: Van Son, Dijkhuizen (Roda JC)
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 13.967
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Van Leer
Dijkhuizen
Sankoh
Swinkels
Van Peppen
Noor (Van Son/31)
Griffiths
Van Hyfte
Faik
Paulissen (Rutjes/90+1)
Gyasi (Jacobs/81)
  Halldórsson
Kane
Van Eijden
Golla
Woudenberg
Bikel
Ritzmaier (Sleegers/79)
Breinburg
Foor (Roman/60)
Santos
Limbombe

Koksleerling verkoopt spacecake op school

Een creatieve koksleerling dacht een makkelijk zakcentje te verdienen door hobby en school te combineren. Volgens nieuwssite 1Limburg verkocht de 17-jarige jongeman zelfgebakken spacecake voor slechts 5 euro per plakje aan zijn medeleerlingen.

Het voorval vond plaats op het Heerlense Arcus College. De jeugdige ondernemer trok echter niet alleen de belangstelling van zijn medeleerlingen, ook de school kreeg al snel lucht van het lucratieve handeltje.

Oom agent werd door de school ingeseind over de business die de koksleerling op het schoolplein runde. De jongeman werd in zijn kraag gevat en zijn handelswaar werd in beslag genomen. Helaas voor hem geldt het gedoogbeleid voor softdrugs niet voor minderjarigen, zo wist bromsnor hem te vertellen. Volgende week zal de leerling dan ook te horen krijgen welke straf hem boven het hoofd hangt.

Koksleerling verkoopt spacecake op school (Foto: ANP)
Koksleerling verkoopt spacecake op school (Foto: ANP)

Makers Penoza denken al aan seizoen 5

De makers van hitserie Penoza, die zondag weer van start gaat, denken al serieus na over een vijfde seizoen. Dat heeft regisseur Diederik van Rooijen zaterdag gezegd in het Radio 1-programma Nooit meer slapen.

"Er zijn gedachtes over een vijfde seizoen", bekent hij. "Met Carmen of niet? Dat weten we nog niet. Het wordt een heel spannend seizoen. En je weet nooit wat er gebeurt in Penoza. In seizoen 2 ging opeens Irwan, gespeeld door Fedja van Huet, er aan. Dat had ook niemand zien aankomen. Een paar van die verrassingen ga je dit seizoen ook krijgen."

In de reportage vertelt Van Rooijen verder dat er serieuze gedachten waren om Carmen van Walraven (Monic Hendrickx) aan het slot van seizoen 3 wel te laten sterven. Aan de soundtrack van Penoza is in seizoen 4 een orgel toegevoegd, vertelt componist Bart Westerlaken.

Infiltreren
In Penoza IV, dat zondag van start gaat, worstelt hoofdpersoon Carmen van Walraven (Monic Hendrickx) met black-outs en andere fysieke problemen na de aanslag op haar leven. In de gevangenis wacht zij het proces af dat het Openbaar Ministerie tegen haar voorbereidt. Maar omdat er een bende-oorlog in Amsterdam woedt, vraagt de officier van justitie haar te infiltreren. In Penoza IV keren verder alle vaste acteurs terug.

Voor de serie werden onder meer opnames gemaakt op De Pier in Scheveningen. Het is voor de eerste maal dat een productie opnames op het markante gebouw heeft gemaakt.

Makers Penoza denken al aan seizoen 5
Makers Penoza denken al aan seizoen 5 (Foto: BuzzE)

Dumoulin heeft tijd nodig om trots te zijn

Lang staarde Tom Dumoulin naar het grote scherm bij het podium. Geleund tegen een auto, met tal van camera's op hem gericht. Niets zei de Limburger, die de twintigste etappe van de Ronde van Spanje zaterdag nog als leider was begonnen. Dumoulin bereikte de finish op ruime afstand van de mannen die vooraf nog kort achter hem stonden in het klassement. Zesde bleek zijn klassering na een rit waarin de Italiaan Fabio Aru alsnog de Vuelta naar zijn hand zette. De ontgoocheling droop van zijn gezicht.

"Ik heb geen fouten gemaakt, het was ook geen hongerklop. Ik was gewoon op", herhaalde hij in de ene na de andere microfoon. Het liefst wilde hij weg, naar het hotel, maar Dumoulin deed zijn verhaal, keer op keer. "Andere keren kon ik Aru volgen, nu niet. Ik ben geknakt, maar ben blijven vechten voor het podium. Tevergeefs. Vijfde, zesde, dat maakt me allemaal niet uit." Het zal dagen duren voordat hij beseft dat hij een uitstekende Vuelta heeft gereden met twee ritzeges en zes dagen de rode leiderstrui, meende zijn ploegleider Addy Engels. "Dit had niemand verwacht. Tom mag trots zijn, maar dat is hij nu niet. En morgen ook nog niet, vrees ik."

Dumoulin ging ten onder op de Puerto de la Morcuera, en pittige klim ten noorden van Madrid waar de Vuelta zondag eindigt. Opeens was de 24-jarige Limburger niet meer de zelfbewuste leider die elke aanval van Aru leek te kunnen pareren. De eerste poging beantwoordde hij nog, met moeite. Maar toen Aru opnieuw aanzette, ditmaal met Nairo Quintana en Rafal Majka in zijn wiel, ging het te hard. Plots schokschouderde Dumoulin. "Het was vooral jammer dat Tom ook niet kon aanhaken bij de counter daarop van Rodriguez. Toen was het gebeurd", wist ook Engels. De laatste 50 kilometer werden een lijdensweg voor Dumoulin. Aru kreeg hulp van twee eerder ontsnapte ploeggenoten, de man in het rood zat alleen.

Astana had het slim gespeeld, dat moet gezegd. Twee man, Luis Léon Sanchez en Andrej Zeits, vooruit sturen die zich later lieten terugzakken om hun kopman bij te staan. Net op het moment dat Dumoulin tussen de voorlaatste en laatste klim leek aan te sluiten, werd met hulp van het tweetal het tempo als in een ploegentijdrit opgevoerd. "Maar", was Dumoulin reëel, "ook als ik was aangesloten hadden ze me er weer afgereden. Dan houdt het gewoon op."

Dumoulin heeft tijd nodig om trots te zijn
Dumoulin heeft tijd nodig om trots te zijn (Foto: ANP)

Handgeschreven songteksten Tupac te koop

Twee door Tupac Shakur met de hand geschreven songteksten zijn te koop. De tekstvellen van de in 1996 vermoorde Amerikaanse rapper gaan op 29 september onder de hamer bij Sotheby's in Londen, meldt muziekblad NME

Tupac schreef de teksten toen hij in de gevangenis zat voor aanranding van een negentienjarig meisje. Het gaat om een zogeheten outro voor het nummer Tradin' War Stories en de songtekst voor Ambitionz Az a Ridah, het openingsnummer van zijn vierde studioalbum All Eyes on Me. Op beide bladen staat zijn handtekening.

Verwacht wordt dat de teksten rond de 64.000 pond, omgerekend ruim 87.000 euro, opleveren. "We verwachten veel belangstelling", laat een woordvoerder van het veilinghuis weten.

Handgeschreven songteksten Tupac te koop
Handgeschreven songteksten Tupac te koop (Foto: BuzzE)

Elton John pleit voor tolerantie in Oekraïne

Elton John heeft zich in Oekraïne hard gemaakt voor tolerantie en diversiteit. De zanger vindt dat het Oost-Europese land nog de nodige vooruitgang moet boeken, bijvoorbeeld op het gebied van homoacceptatie.

John was samen met zijn man David Furnish afgereisd naar de Oekraiënse hoofdstad Kiev om een congres, het Yalta European Strategy Forum, bij te wonen. Hij riep de Oekraïense bevolking daar op om gelijke rechten voor alle inwoners na te jagen, ongeacht hun afkomst of seksuele geaardheid.

De Britse artiest wees erop dat in juni nog deelnemers aan een Gay Pride-optocht in Kiev werden aangevallen. "De optocht duurde maar liefst tien minuten", tekent de Kyiv Post op uit zijn mond. "Dat speelde zich een aantal weken geleden af in deze stad. Dus ik zeg jullie: er is nog veel werk te verzetten."

Nieuwe denkwijze
John benadrukte dat het opkomen voor de LGBT-gemeenschap en voor minderheden niet alleen moreel gezien de juiste keuze is, maar dat diversiteit bij bedrijven ook de economie ten goede kan komen. "Behandel je werknemers uitstekend, of ze nou homoseksueel, zwart, Chinees of wat dan ook zijn."

Tolerantie is volgens de 68-jarige zanger één van de kernwaarden van een democratische samenleving. "Het is heel simpel", zei hij. "Wij mensen hebben de neiging om zaken ingewikkelder te maken dan ze eigenlijk zijn. Omarm een nieuwe denkwijze. Dat zal Oekraïne veel goeds brengen."

Elton John pleit voor tolerantie in Oekraïne
Elton John pleit voor tolerantie in Oekraïne (Foto: BuzzE)

België haalt asielzoekers uit Duitsland

Belgische ambtenaren zijn afgelopen week naar het Duitse Bielefeld gegaan om asielzoekers te vragen vrijwillig naar België te komen. Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen maakte zaterdag bekend dat er al meer dan vijftig vluchtelingen op het aanbod zijn ingegaan. Naar verwachting volgen er meer.

Het opmerkelijke verzoek van de Belgische autoriteiten volgt uit een afspraak dat de Belgen 250 asielzoekers van de Duitsers over zouden nemen. Voorwaarde is wel dat de vluchtelingen in België asiel vragen en niet in Duitsland. Inmiddels zijn al 39 ontheemden vertrokken naar België. Volgens de Duitse krant Neue Westfälischen proberen de Belgen komende week opnieuw asielzoekers te porren naar België te komen.

België haalt asielzoekers uit Duitsland
België haalt asielzoekers uit Duitsland (Foto: ANP)

Wachtijd voor sociale huur soms 21 jaar

Als je in Purmerend een sociale huurwoning wil betrekken, mag je hopen dat je ouders je daarvoor al bij de geboorte hebben ingeschreven. De wachttijd voor een woning bedraagt daar maar liefst gemiddeld 21 jaar, waar de landelijke trend blijft steken op slechts acht jaar gemiddelde wachttijd.

Áls je snel aan een huurwoning wil komen, dan ben je aangewezen op het Zuid-Hollandse Nieuw Lekkerland. Daar bedraagt de wachttijd slechts drie jaar, zo blijkt uit het onderzoek van RTL Nieuws, dat afgelopen jaar onderzoek deed naar de wachttijd.

Volgens hoogleraar woningmarkt Peter Boelhouwer wordt er veel te weinig gebouwd: “We hebben een tekort aan sociale huurwoningen. Het aanbod stijgt nauwelijks, terwijl de vraag toeneemt. Zeker nu er meer asielzoekers komen en weinig mensen doorstromen van huur naar koop. Als er niets gebeurt, zullen tekort en wachttijd alleen maar oplopen.”

'Geen heronderhandeling Grieks programma'

Een nieuwe Griekse regering hoeft er niet op te rekenen om opnieuw te kunnen onderhandelen over het derde reddingspakket voor het noodlijdende land. Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem sloot dit alvast uit. "Er worden geen politieke onderhandelingen over het programma opgestart."

Hij voegde zaterdag na afloop van overleg met zijn collega-ministers van Financiën van de eurolanden (de eurogroep) daaraan toe, dat nieuwe onderhandelingen ook helemaal niet nodig zijn. Hij wees op de brede steun in het Griekse parlement toen het derde steunprogramma werd besloten. Bovendien zijn er nog steeds in het programma onderdelen die niet gedefinieerd zijn en dus door een nieuwe regering kunnen worden ingevuld.

In de zomer wist Griekenland het met zijn geldschieters eens te worden over een derde leningenprogramma voor drie jaar van circa 86 miljard euro uit het permanente noodfonds ESM. Eén dag na het vrijgeven van de eerste schijf steun van 26 miljard euro kondigde de Griekse premier Alexis Tsipras zijn ontslag aan. Op 20 september gaan de Grieken naar de stembus.

'Geen heronderhandeling Grieks programma'
'Geen heronderhandeling Grieks programma' (Foto: ANP)

Dumoulin duikelt naar zesde plaats

Wielrenner Tom Dumoulin is op de voorlaatste dag van de Ronde van Spanje van de eerste naar de zesde plaats in het algemeen klassement geduikeld. De Limburger kon in de zware bergetappe tussen San Lorenzo de El Escorial naar Cercedilla niet volgen toen zijn concurrenten de aanval kozen. Dumoulin verloor vele minuten en zakte daardoor ver weg in de rangschikking.

De Italiaan Fabio Aru deed een geslaagde greep naar de macht. De kopman van Astana rijdt zondag in de rode trui naar Madrid. Aru heeft 1 minuut en 17 seconden voorsprong op de Spaanse nummer twee Joaquim Rodriguez. Rafal Majka uit Polen is derde op 1.29. Dumoulin zal de Vuelta als nummer zes van het klassement beëindigen, op 3.46 van Aru.

Dumoulin duikelt naar zesde plaats
Dumoulin duikelt naar zesde plaats (Foto: ANP)

Cristiano Ronaldo maakt snelste hattrick ooit en passeert Raúl

Real Madrid verpulverde Espanyol tijdens een bezoekje aan de club uit Barcelona. Met vijf goals en een assist liet met name Cristiano Ronaldo geen spaan heel van de thuisploeg. Het werd 0-6.

De openingsfase was voor Espanyol. De thuisploeg begon goed en kreeg in de eerste vier minuten twee corners. Caicedo schoot voorlangs na een sprintduel met Pepe, die de voorkeur kreeg boven Varane. Ook Casemiro stond verrassend in de basis ten faveure van Kroos. Rafa Benítez coachte druk in de eerste minuten van de wedstrijd, maar kon daarna rustig gaan zitten.

Na zeven minuten spelen kwam Real op voorsprong. Een pass van Modric bereikte Ronaldo, die met een doeltreffend schot in de lange hoek zijn eerste goal van het seizoen liet aantekenen. Daarna was de Portugees helemaal los. Een overtreding op Bale na een combinatie met Benzema leverde Real een penalty op, die Ronaldo voor zijn rekening nam, 0-2.

Even later vervolmaakte Ronaldo zijn hattrick binnen dertien minuten. De vedette liep een harde voorzet van Bale vanaf links binnen. Het was de snelste hattrick van de Portugees in zijn loopbaan. Het werd nog erger voor Espanyol. Nog voor rust liep Real Madrid uit naar 0-4. Nu was Ronaldo in plaats van afmaker aangever en kon Benzema doodeenvoudig binnentikken. De Fransman raakte voor rust ook nog eens de paal.

In de tweede helft was de spanning volledig van de wedstrijd, maar schroefde Ronaldo zijn doelpuntentotaal nog wat op. Eerst brak Bale door aan de rechterkant, om Ronaldo daarna een niet te missen kans te geven, 0-5. Daarmee brak de Portugees het record van Raúl. De oud-spits kwam in de competitie tot 228 treffers, De vijfde treffer tegen Espanyol betekende voor Ronaldo zijn 229e goal in de Primera División.

Daarna was het nog niet gedaan met de scoringsdrift van Ronaldo. In de 81e minuut kwam de bal via invaller Lucas vanaf de rechterkant. Ronaldo werd op de penaltystip helemaal vrijgelaten en kon zijn vijfde van de middag binnenschieten, 0-6 voor Real Madrid, dat in de persoon van Navas weer de nul hield en nu zeven punten uit drie duels heeft.

Britney Spears op date met horecaondernemer

Britney Spears ging vrijdagavond een vorkje prikken met de steenrijke horecaondernemer Harry Morton. Volgens TMZ was het hun eerste date.

Britney en haar nieuwe vlam hadden een sushirestaurant in Los Angeles uitgekozen. Morton, de algemeen directeur van restaurantketen The Pink Taco, is een ex van Lindsay Lohan. De actrice zou in 2007 een kraan open hebben laten staan in haar appartement in West Hollywood met het doel zijn woning, een verdieping lager, onder te laten lopen.

Spears is nog niet zo lang vrijgezel. In juni werd bekend dat haar relatie met filmproducer en regisseur Charlie Ebersol na acht maanden was gestrand. De 33-jarige popster is in het verleden twee keer getrouwd geweest, met haar jeugdliefde Jason Alexander en Kevin Federline, de vader van haar twee zoons.

Britney Spears op date met horecaondernemer
Britney Spears op date met horecaondernemer (Foto: BuzzE)

Bayern met een gelukje langs Augsburg, Dortmund wint in Hannover

Bayern München leek tegen FC Augsburg voor het eerst dit seizoen averij op te gaan lopen. In de slotfase boog de titelhouder met hulp van arbiter Knut Kircher de score om: 2-1.

Bayern was op papier uiteraard de grote favoriet, maar de ploeg van trainer Pep Guardiola wist de defensie van de gasten niet te omzeilen. In de eerste helft bleven échte, grote kansen voor Der Rekordmeister uit. Thomas Müller was vroeg in het duel dichtbij een treffer, maar een voorzet van Robert Lewandowski bleek net te scherp. Het gebrek aan kansen zorgde voor frustratie bij Bayern.

Op slag van rust - een paar minuten nadat Paul Verhaegh het leer bij een verdedigende actie bijna in het eigen doel had gegleden - kwam Augsburg verrassend aan de leiding. Ja-Cheol Koo stuurde Raul Bobadilla de Bayern-zestien in. Bobadilla gaf voor en zag zijn pass door Koo verlengd worden. Het leder viel voor de voeten van Alexander Esswein, die kiezelhard raak schoot, 0-1.

In de tweede helft floreerde Bayern opnieuw in balbezit, maar wederom bleven de mogelijkheden uit. In het laatste kwartier veranderde echter alles. Lewandowski stoomde op met de bal aan de voet en kwam - met enig geluk - een aantal Augsburg-spelers voorbij. De Poolse spits legde het leer breed naar Müller, die de doelman tot een redding dwong. De rebound was voor Lewandowski, 1-1.

In de slotfase kwam er zelfs nog een winnaar. Bayern kreeg na 88 minuten een goedkope strafschop toegekend. Douglas Costa liep bij een actie recht tegen linksback Markus Feulner op. De Braziliaan viel naar de grond en tot verbazing van iedereen wees de arbiter naar de stip. Na langdurig protest van Augsburg ging Müller achter de bal staan. De spits faalde niet: 2-1.


Borussia Dortmund heeft dit seizoen nog geen punt gemorst. Ook uit bij Hannover 96 liep de ploeg van trainer Thomas Tuchel geen averij op: 2-4.

In de HDI-Arena had het thuispubliek al snel reden tot juichen. Artur Sobiech opende na ruim een kwartier spelen de score op aangeven van Leon Andreasen, 1-0. De voorsprong hield niet stand. Na iets meer dan een halfuur spelen kreeg Dortmund een penalty toegekend. Pierre Emerick Aubameyang ging achter de bal staan en verzaakte niet, 1-1.

Op slag van rust bracht Henrikh Mikhitaryan de gasten zelfs aan de leiding. De assist kwam op naam van Matthias Ginter, 1-2. Dortmund dacht na rust verder uit te lopen, maar een blunder van Mats Hummels gooide roet in het eten. Sobiech steelde de bal van de centrale verdediger van Dortmund en schoot Hannover vroeg in de tweede helft langszij, 2-2.

Dortmund toonde opnieuw veerkracht en na 67 minuten spelen hadden de bezoekers alweer een voorsprong te pakken. Een voorzet van invaller Adnan Januzaj werd door mandekker Felipe in het eigen doel gewerkt, 2-3. In de slotfase mocht Aubameyang nogmaals vanaf elf meter aanleggen. Wederom was de goaltjesdief koel vanaf de stip: 2-4.

De FOK!Voetbalmanager 2015/2016 is los

Welkom bij de FOK! Voetbalmanager seizoen 2015/2016. Vorig seizoen werd er fel gestreden om wie de beste manager was en ook dit seizoen kun je weer laten zien dat jij een beter elftal kunt samenstellen dan de meeste clubcoaches.

Vanaf zaterdag 12 september 2015 gaat de manager van start. De Eredivisie is al enkele ronden onderweg, maar vanwege alle transfers die plaats hebben gevonden start de manager pas vanaf de vijfde speelronde in de competitie. Hierdoor hoef je niet te vrezen dat een speler uit jouw team snel verkocht wordt en kun je makkelijker een evenwichtig team samenstellen.

Net als de vorige jaren zullen de prijzen van de spelers schommelen afhankelijk van hun prestaties. Net als vorig jaar is het budget 9.000.000 euro en krijg je 6.250 euro per behaald punt.

LET OP! Voor de komende managerronde Speelronde 5/6 kun je je voetbalteam weer aanpassen. De wisselperiode sluit op zaterdag 12 september 2015 om 17:59 uur. De ronde loopt tot en met zondag 20 september 2015 om 23:59 uur. Dat betekent dus dat je hetzelfde team in de Voetbalmanager houdt over twee KNVB-speelronden in de Eredivisie.

Kijk verder bij de Speluitleg wat de regels zijn, en bij de Puntentelling kun je vinden wat je spelers opleveren voor iedere actie in het echt. Er worden per managerronde twee KNVB-speelronden aangehouden, dat betekent grofweg twee weekenden.

Kan je niet wachten om aan de FOK! Voetbalmanager deel te nemen? Schrijf je dan snel in! Je moet wel geregistreerd zijn op FOK!

Tot slot willen we je komend seizoen veel succes wensen. En uiteraard ook veel plezier met de Voetbalmanager 2015/2016 van FOK!

Voor vragen en opmerkingen kun je ons zo bereiken: stuur een PM aan FOKmanagers (zonder uitroepteken), een e-mail aan fokmanagers[at]fok.nl (geen uitroepteken gebruiken) of zet een forumpost in het speciale FOK! Voetbalmanager 2015/2016-topic.
Goede suggesties zijn ook welkom.

Dijsselbloem steunt Samsom

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) steunt 'de onverminderde ambitie' van zijn partijleider Diederik Samsom om premier van Nederland te willen worden. 'Uiteraard steun ik hem daar zeer in', zei Dijsselbloem zaterdag in Luxemburg, waar hij overleg had met zijn Europese collega's.

Op de vraag of Dijsselbloem zelf ambities heeft om premier van Nederland te worden, antwoordde hij: 'Nee. Laat ik daar maar duidelijk over zijn.'

De PvdA kwam afgelopen week in het nieuws door uitspraken van partijcoryfee Felix Rottenberg. Die noemde Samsom de 'bedrijfsleider van het kabinet'. Hij was ook niet mild voor Dijsselbloem die hij onder meer een 'Brusselse supertechnocraat' noemde.

Niet sjiek
'Ach, hij heeft zich wel eens eerder kritisch over mij uitgelaten. Dat is ook niet het probleem', zei Dijsselbloem. Maar dat werd het wel toen Rottenberg als voorzitter van de sollicitatiecommissie voor nieuwe Tweede Kamerleden de kandidaten publiekelijk ging behandelen. 'Dat is niet sjiek.'

Het was misschien achteraf gezien beter geweest dat Rottenberg zich vooraf had bedacht 'of hij liever vrijuit wilde kunnen praten en zo nu en dan een douw kan geven voor het goede doel, of dat hij een zorgvuldige voorzitter van de commissie zou willen zijn', zei Dijsselbloem.

Rottenberg liet duidelijk in zijn kritiek doorschemeren dat vicepremier Lodewijk Asscher wel de juiste linksere koers vaart. Dijsselbloem zei hierover dat 'het wel ingewikkeld is' als een voorzitter die een lijst kandidaten opstelt, een duidelijke voorkeur uitspreekt voor één kandidaat.

Dijsselbloem steunt Samsom
Dijsselbloem steunt Samsom (Foto: ANP)

Tientallen doden door explosies India

Zeker 82 mensen zijn omgekomen door explosies zaterdag in een restaurant vlakbij de West-Indiase plaats Petlawad. Nog eens 49 anderen raakten gewond. Volgens de politie ontplofte een gascilinder in het restaurant, waarna ook explosieven die in de buurt lagen opgeslagen tot ontploffing kwamen. Door de explosies stortte het dak van het restaurant in.

De ontploffingen gebeurden rond 09.00 uur lokale tijd. De staven explosieven werden gebruikt voor bouwplaatsen in de stad, maar hadden waarschijnlijk niet bij het restaurant mogen worden opgeslagen. Volgens de politie lagen de explosieven in een winkeltje in hetzelfde gebouw.

Enkele panden in de omgeving zijn beschadigd geraakt. Het restaurant stond in een woonwijk en naast het restaurant staat een hotel van drie verdiepingen. Reddingswerkers zoeken nog naar mensen onder het puin, maar vrezen dat er geen overlevenden meer zijn.

Tientallen doden door explosies India
Tientallen doden door explosies India (Foto: ANP)

Duitsers verkiezen Sylvie over Chantal

Sylvie Meis heeft de winnende hand in de strijd om Duitse televisie-kijkers. Ruim 2,9 miljoen Duitsers stemden vrijdagavond af op de start van de nieuwe dansshow Stepping Out, die Sylvie op de Duitse zender RTL presenteert. Tegelijkertijd maakte Chantal Janzen haar opwachting in de jury van de Duitse talentenjacht Superkids op Sat.1, dat het met ruim 2,2 miljoen kijkers moest doen.

Afgelopen tv-seizoen waren Sylvie en Chantal ook tegelijkertijd op de buis te zien bij onze oosterburen. Sylvie scoorde toen met de start van het achtste seizoen van Let's Dance op RTL een stuk hoger. Toen keken 4,8 miljoen Duitsers naar de dansshow waarmee ze de strijd won van Chantal, die met haar debuut op de Duitse televisie 3 miljoen kijkers aan zich wist te binden met de start van de Duitse The Voice Kids.

Duitsers verkiezen Sylvie over Chantal
Duitsers verkiezen Sylvie over Chantal (Foto: BuzzE)

Jongeren dood na botsing trein met auto

Vijf jongeren zijn zaterdag omgekomen doordat de auto waarin ze zaten, werd geschept door een trein. Dat gebeurde bij een spoorwegovergang bij de plaats Monzingen in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts. De spoorwegovergang had slagbomen, maar het is nog niet duidelijk of die ook gesloten waren, zei een politiewoordvoerder.

De omgekomen jongeren waren tussen de 17 en 21 jaar. In de trein zaten zo'n veertig mensen. Geen van hen raakte gewond. Zolang het politieonderzoek loopt blijft het spoor afgesloten.

Jongeren dood na botsing trein met auto
Jongeren dood na botsing trein met auto (Foto: ANP)

'Lindsay Lohan mag Canada niet in'

Lindsay Lohan heeft een optreden bij het Toronto Film Festival op het laatste moment afgezegd. Mogelijk is de actrice vanwege haar strafblad niet welkom in het land, schrijft de New York Post.

Lohan zou zondag haar opwachting maken bij een nachtclub voor de promotie van haar nieuwe film Inconceivable. Volgens de organisatie is het event afgelast omdat 'niet iedereen op tijd aanwezig kon zijn'. De annulering heeft geruchten gevoed dat LiLo persona non grata is vanwege haar strafblad.

"Canada is daar heel streng over", zegt een bron. "Het is niet makkelijk om het land binnen te komen als je een strafblad hebt." Andere bronnen beweren dat Lohan weigert om naar Toronto te komen omdat ze alleen eerste klas wil vliegen. Het festival zou daarvoor niet genoeg budget hebben.

Lohan heeft een flinke waslijst aan delicten. Zo werd ze gearresteerd voor onder meer rijden onder invloed, diefstal en drugsbezit.

'Lindsay Lohan mag Canada niet in'
'Lindsay Lohan mag Canada niet in' (Foto: BuzzE)

Polen graaft nog niet naar 'nazitrein'

Er kan voorlopig nog niet gegraven worden op de locatie waar mogelijk een geheimzinnige 'nazitrein' in een tunnel staat. De Poolse autoriteiten willen er eerst zeker van zijn dat er geen gevaarlijke vallen zijn gezet door de nazi's die de trein daar zouden hebben achtergelaten. Dat schrijft het Duitse blad Bild zaterdag.

Al tientallen jaren doen er verhalen te ronde over een trein met door nazi's geroofd goud, sieraden en kunstvoorwerpen die ergens is verstopt. Nadat iemand op zijn sterfbed had onthuld waar de trein is verstopt, zijn schatzoekers gaan kijken bij de Poolse plaats Walbrzych. Uit een bodemscan bleek dat er inderdaad mogelijk een trein is begraven.

De lokale autoriteiten hebben alle toegangswegen naar de plek afgezet. Er worden nu speciale bodemonderzoeken gedaan om te kijken of er boobytraps zitten.

Polen graaft nog niet naar 'nazitrein'
Polen graaft nog niet naar 'nazitrein' (Foto: ANP)

Gomes blijft over terugkeer bij PSV dromen

PSV begint komende dinsdag voor het eerst in zeven jaar weer aan een avontuur in de Champions League. Precies tien jaar geleden namen de Eindhovenaren ook deel aan het miljoenenbal en strandden uiteindelijk in de halve finales tegen AC Milan. Ook Heurelho da Silva Gomes, voormalig keeper van PSV, was er toen bij.

Na een ruzie met toenmalig directeur Jan Reker vertrok Gomes naar Tottenham Hotspur en zag zijn carrière uiteindelijk als een nachtkaars doven. Inmiddels heeft de Braziliaanse sluitpost de lol in het spelletje bij het Engelse Watford teruggevonden, maar hoopt stiekem (en zeker niet voor het eerst) op een rentree bij PSV.

"Ik heb nog één voetbaldroom: terugkeren bij PSV, al denk ik niet dat het er nog van komt", zo liet Gomes aan het Algemeen Dagblad weten. "Jeroen Zoet is een goede keeper, maar áls ik de kans krijg, moeten we met Watford praten. Ik respecteer mijn contract natuurlijk, maar bij PSV voel ik me thuis."

De ervaren keeper denkt langzaam maar zeker steeds meer na over zijn toekomst, omdat de jaren toch wel beginnen te tellen. "Ik weet dat mijn einde als voetballer dichterbij komt, al voel ik me fit en kan ik nog makkelijk drie of ier jaar mee."

Toch weet Gomes nog niet precies, wat hij na zijn actieve carrière als voetballer wil doen. "Nou, ik wil op het gras staan", liet hij resoluut weten. "Voetbal is mijn passie, ik denk een goede visie te hebben. Dus misschien word ik coach of keeperstrainer. Ik ga dat nu onderzoeken."

Of Gomes uiteindelijk bij PSV terecht komt, als voetballer of trainer/coach, moet de tijd uitwijzen. Hij zal de taal in elk geval nog wel moeten leren, want hij spreekt het maar een klein beetje.

'Boeing wil 737-fabriek in China openen'

Vliegtuigfabrikant Boeing onderzoekt de mogelijkheden voor het openen van een fabriek in China om 737-vliegtuigen te gaan afwerken. Het zou gaan om de eerste faciliteit in zijn soort buiten de Verenigde Staten, meldde persbureau Bloomberg zaterdag op basis van een ingewijde.

Boeings 737 is het meestgebruikte verkeersvliegtuig ter wereld. De fabrikant maakt de toestellen al sinds de jaren 60.

Wat de Amerikanen in China willen gaan doen, betreft bijvoorbeeld het aanbrengen van beschildering op de 737's die eerder in Renton bij Seattle van de band zijn gerold.

China is een van 's werelds snelst groeiende markten voor vliegtuigen. Door een deel van de productie naar het Aziatische land toe te halen kan Boeing zijn productiecapaciteit verhogen en sneller nieuwe kisten afleveren.

'Boeing wil 737-fabriek in China openen'
'Boeing wil 737-fabriek in China openen' (Foto: ANP)

NK wielrennen naar Zuid-Holland

Het NK wielrennen wordt volgend jaar verreden op Goeree-Overflakkee. Het Zuid-Hollandse eiland is door de KNWU aangewezen als het strijdtoneel voor de elite, beloften, nieuwelingen, junioren en elite zonder contract, aldus de wielerbond zaterdag.

De renners en rensters krijgen te maken met verschillende parcoursen. De routes, die worden uitgestippeld door oud-renner Koos Moerenhout, komen verspreid over het eiland te liggen. Zo worden de eerste wedstrijden in het midden en oosten van het eiland gereden, de laatste dagen komt het westen aan de beurt.

Dit jaar werd het NK wielrennen gehouden in Emmen. Daar veroverden Niki Terpstra en Lucinda Brand de belangrijkste titels.

Goeree-Overflakkee strijdtoneel NK wielrennen
Goeree-Overflakkee strijdtoneel NK wielrennen (Foto: ANP)

KLM wil nieuwe pier Schiphol eerder klaar

De nieuwe pier op luchthaven Schiphol kan mogelijk al in 2019 klaar zijn. "Schiphol kijkt in overleg met KLM en andere gebruikers hoe de oplevering versneld kan worden", zei de directeur luchthavenstrategie van KLM, Pieter Cornelisse, zaterdag in het Haarlems Dagblad.

Luchtvaartmaatschappijen willen dat er vaart wordt gemaakt. De aanleg van de pier is de laatste jaren telkens naar voren geschoven. "Oorspronkelijk was het plan dat de verkorte pier in mei van dit jaar klaar zou zijn, dus voor de invoering van de centrale security. Toen werd het 2018 en nu weer 2022. Over zeven jaar is echt veel te laat", aldus Cornelisse.

De betrokken partijen zijn het nog altijd niet eens over hoe de uitbreidingen van Schiphol er precies moeten gaan uitzien, blijkt uit de woorden van de KLM-bestuurder. Er wordt onder meer gepraat over het aantal plekken voor vliegtuigen aan de pier.

KLM wil nieuwe pier Schiphol eerder klaar
KLM wil nieuwe pier Schiphol eerder klaar (Foto: ANP)

NOS bezorgt organisatie Vuelta Wilhelmus

De organisatie van de Vuelta a España zat de afgelopen dagen even met de handen in het haar. Men had er geen rekening mee gehouden, dat een Nederlander mogelijk met de eindzege aan de haal zou gaan. Tom Dumoulin van Team Giant-Alpecin is echter hard op weg om dit te bewerkstelligen.

Het probleem was echter, dat de organisatie het Wilhelmus niet voor handen had. Men richtte zich uiteindelijk tot de NOS, die ervoor zorgde dat het Wilhelmus toch beschikbaar zal zijn in Spanje. Dan moet Tom Dumoulin er alleen voor zorgen, dat hij morgenmiddag in de rode trui over de finish rijdt.

Zwitserse omroep valt Blatter aan

Sepp Blatter is weer eens in opspraak. De scheidend voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA heeft volgens de Zwitserse omroep SRF jarenlang de uitzendrechten voor televisie onder de marktwaarde verkocht.

Blatters handtekening is aangetroffen op een contract met voormalig FIFA-topman Jack Warner, die als een sleutelfiguur wordt beschouwd in het omvangrijke corruptieschandaal bij de mondiale voetbalbond. De Amerikaanse justitie heeft om zijn uitlevering gevraagd aan zijn thuisland Trinidad en Tobago.

Volgens de SRF heeft de 79-jarige Blatter de TV-uitzendrechten voor de WK voetbal van 2010 in Zuid-Afrika voor 250.000 dollar verkocht aan Warner en die van de WK van 2014 in Brazilië voor 350.000 dollar. Warner heeft op zijn beurt deze rechten naar schatting voor tientallen miljoenen dollars doorverkocht.

De FIFA wilde niet reageren op de aantijgingen. Justitie in Zwitserland nam evenmin stelling. Blatter zelf heeft keer op keer gezegd dat hij een schoon geweten heeft en zich nooit heeft bezondigd aan omkoping.

Zwitserse omroep valt Blatter aan
Zwitserse omroep valt Blatter aan (Foto: ANP)

Everton bezorgt Chelsea slechtste seizoensstart sinds 1986

Chelsea heeft het tij niet weten te keren op bezoek bij Everton, dat de huidige landskampioen nog dieper in de problemen duwde. Invaller Steven Naismith was driemaal trefzeker: 3-1. Chelsea heeft van de vijf competitiewedstrijden er drie verloren, net zo veel als het hele vorige seizoen. De Londense ploeg heeft vier punten uit vijf wedstrijden en dat is voor hun de slechtste seizoensstart sinds 1986. 

Everton kreeg al snel een tegenvaller te verwerken. Muhamed Besic moest met een hamstringblessure afhaken en Naismith verving de controleur. The Toffees bleven ook na de wissel de betere partij en dat leverde na ruim een kwartier spelen de voorsprong op. Invaller Naismith zette een aanval op en bereikte de opgekomen linksback Brendon Galloway.

Galloway bereikte vervolgens met een scherpe voorzet de doorgelopen Naismith, die met zijn hoofd de score opende, 1-0. Het betekende alweer de tiende tegengoal voor Chelsea. In de minuten die volgenden voorkwam doelman Asmir Begovic een 2-0 achterstand met reddingen op een kopbal van Arouna Kone en een afstandsschot van James McCarthy.

Na iets meer dan twintig minuten spelen verdubbelde Everton desondanks de score. Een heerlijke aanval eindigde wederom bij Naismith, die het van afstand probeerde. De 28-jarige Schot werkte het leer laag in de rechteronderhoek, buiten het bereik van Begovic, 2-0. Chelsea zat totaal niet in de wedstrijd en een 3-0 hing meer in de lucht dan een 2-1.

och wisten de gasten de spanning nog voor rust terug te brengen. Nemanja Matic zorgde volledig eigenhandig voor de aansluitingstreffer. De Servische controleur knalde het leer vanaf een meter of dertig in de bovenhoek. Een pegel van jewelste, 2-1. Na de rust kwam Everton op momenten in de verdrukking, maar echte grote kansen wist Chelsea niet te creëren.

Manager Jose Mourinho wisselde aanvallend in het laatste halfuur, maar het mocht niet baten. Zo'n tien minuten voor tijd maakte Naismith met zijn derde van de middag aan alle twijfels een einde. Bij weer een geweldige aanval kwam de bal terecht bij Ross Barkley, die Naismith met een eveneens geweldige steekpass voor de keeper zette. Naismith schoof het leer onder Begovic door: 3-1.

Anti-Pieten dreigen intocht Sinterklaas te verzieken

Tegenstanders van Zwarte Piet dreigen de Nationale Intocht van Sinterklaas dit jaar met een 'luid protest' te verzieken, als de gemeente Meppel Zwarte Pieten laat zien.

Het is niet duidelijk of de gemeente Meppel de feestverpesters gaat gehoorzamen. Voor de zomer zei de organisatie van de intocht nog dat er sowieso Zwarte Pieten zullen zijn, maar de gemeente houdt zich stil. Volgens een woordvoerder van de gemeente komt er binnenkort meer informatie.

Vorig jaar liep de Nationale Intocht in Gouda voor de ogen van kinderen uit de hand, toen de politie de Anti-Pieten probeerde te verwijderen.

Zwarte Piet
Anti-Pieten dreigen intocht Sinterklaas te verzieken (Foto: ANP)

'Duitsland stopt vluchtelingen in concentratiekamp'

Ooit was Buchenwald een van de grootste concentratiekampen in Nazi-Duitsland. Heden ten dage wordt het terrein gebruikt als noodopvang voor vluchtelingen in afwachting van hun asielaanvraag.

Momenteel verblijven 21 asielzoekers in het voormalige werkkamp en is er plaats voor zo'n 350 mensen ingericht. Voor de opvang worden niet de 'stallen' uit de Tweede Wereldoorlog gebruikt. Dit waren houten gebouwen die vrijwel direct na het einde van de oorlog door de sovjets werden gesloopt. Er wordt gebruikgemaakt van herbouwde en gerestaureerde panden die zijn blijven staan.

De lokale burgemeester ziet de huisvesting als een noodoplossing. Wel zegt hij dat het een goede oplossing is vanwege de vele ruimte in de gebouwen. Het kamp ligt dan ook vlak bij het belangrijkste aanmeldcentrum voor asielzoekers in Duitsland. Naar schatting hebben al 70.000 mensen zich hier de afgelopen maanden gemeld.

Buchenwald
Het concentratiekamp Buchenwald was al in 1937 in gebruik genomen en in eerste instantie als werkkamp ingericht. Na de Kristallnacht in 1938 werden hier 10.000 Joden naartoe gebracht en in de loop der jaren werden er ook vrouwen en kinderen weggestopt. In totaal zijn er zo'n 250.000 mensen naar het kamp gebracht. Er zouden ten minste 56.000 mensen zijn vermoord door de SS, maar nog meer mensen overleden aan uitputting en honger.

Door de jaren heen kreeg het kamp steeds meer functies. Naast dat het een belangrijke bron was van dwangarbeiders, werden er vanaf 1941 medische experimenten uitgevoerd. Zo werden bepaalde vaccinaties getest en probeerde men homoseksualiteit te 'genezen'.

Die Hexe von Buchenwald
Alsof het kamp zelf nog niet gruwelijk genoeg was, waren de kampbewaarders zelfs voor SS-standaarden behoorlijk wreed. Opmerkelijkste figuur is Ilsa Koch, die als bijnaam 'De heks van Buchenwald' meekreeg. Ze liet gevangenen vermoorden en sneed vervolgens stukken huid met tatoeages uit de lichamen. Hiermee zou ze lampenkappen van mensenhuid hebben gemaakt. Dit is echter nooit bewezen, waardoor ze in eerste instantie slechts vier jaar gevangenisstraf kreeg. Na haar vrijlating werd ze direct weer opgepakt en in 1967 pleegde ze zelfmoord.

Buchenwald (Foto: J?rgen Ludwig/Bundesarchiv, Wikimedia Commons)
Buchenwald (Foto: Jürgen Ludwig/Bundesarchiv, Wikimedia Commons)

Astrid Kersseboom: Gouden Koets lelijk ding

Astrid Kersseboom, die dinsdag op tv verslag doet van Prinsjesdag, is geen liefhebber van de Gouden Koets. "Ik vind het zó'n lelijk ding, dus van mij mag hij weg", zegt de NOS-presentatrice in Het Parool.

Wat Kersseboom betreft, wordt de koets snel in het museum gezet. "Helemaal omdat er zo'n mooi alternatief is. De glazen koets is zoveel mooier. Helemaal gerestaureerd en uit 1826 of zo. Koningin Wilhemina, die de Gouden Koets cadeau kreeg, vond hem overigens ook niet mooi."

Kersseboom zegt verder dat het uitlekken van de miljoenennota 'inmiddels een gegeven' is. "Het valt me wel op dat er steeds slimmer wordt gelekt", zegt ze. "Er komen nu dagelijks dingen naar buiten en dat zijn ook nog eens de leuke dingen. We hebben opeens geld over, lijken die dingen te willen zeggen. Het lijkt daarom alsof het geregisseerd is. Dat het bij RTL is beland, snap ik dan weer niet. Wij hebben het grootste publiek, haha."

Astrid Kersseboom: Gouden Koets 'lelijk ding'
Astrid Kersseboom: Gouden Koets 'lelijk ding' (Foto: BuzzE)

Koning gaat erop vooruit

Koning Willem-Alexander gaat er volgend jaar in inkomen op vooruit, net als zijn moeder en zijn vrouw. Dat valt op te maken uit bronnen in Den Haag na tweets van het AD.

De 'grondwettelijke uitkering' aan de koning wordt 43.000 euro hoger, prinses Beatrix krijgt 24.000 meer en koningin Máxima 17.000. De stijging lag in de lijn der verwachtingen, omdat de koninklijke familie trendvolger is van de ambtenaren. Ze zaten eerder dus ook op de nullijn.

De totale begroting voor het Koninklijk Huis en alles wat daarmee samenhangt, is volgend jaar 40,5 miljoen euro.

Koning gaat erop vooruit
Koning gaat erop vooruit (Foto: ANP)

Werkgevers: kabinet goed bezig

Werkgeversvoorman Hans de Boer vindt dat het kabinet een "flinke pluim" verdient met de begroting voor 2016 die al is uitgelekt. Hij denkt dat met het aantrekken van de economie zelfs meer nieuwe banen kunnen ontstaan dan verwacht. Dat zei De Boer zaterdag in radioprogramma Kamerbreed.

De voorzitter van ondernemersorganisatie VNO-NCW noemde het onder meer een goede zaak dat er volgend jaar 5 miljard euro aan lastenverlichting komt voor burgers en bedrijven. Ook vestigde hij de aandacht op wat hij de 'Vriend Piet-regeling' noemt. Die houdt in dat er een fiscale stimulans komt om geld te lenen aan lokale mkb-bedrijven. De werkgevers hebben hard voor die maatregel gelobbyd.

Werkgeversvoorman geeft pluim aan kabinet
Werkgeversvoorman geeft pluim aan kabinet (Foto: ANP)

Sijsling naar finale in Alphen, Hogenkamp en Kerkhove niet

Tennisser Igor Sijsling heeft de finale bereikt van de challenger in Alphen aan den Rijn. De Amsterdammer, als vierde geplaatst, rekende zaterdag in twee sets af met de Fransman Tristan Lamasine: 6-4 en 6-3. Hij treft zondag in de finale de Bosniër Damir Dzumhur, die in de andere halve finale won van de Sloveen Grega Zemlja met 7-5 en 7-6 (3). Zhumhur is als eerste geplaatst in het TEAN International.

Sijsling won het proftoernooi in Alphen al eens, in 2011. Hij is nog maar net hersteld van een knieblessure en meldde zich daarom af voor de komende ontmoeting met Zwitserland in de Davis Cup.

Het tennistoernooi in Alphen aan den Rijn krijgt bij de dames geen Nederlanders in de finale. Zowel Richel Hogenkamp als Lesley Kerkhove verloren zaterdag in de halve finales.

Hogenkamp liet zes wedstrijdpunten onbenut tegen de Kroatische Tena Lukas, waardoor ze de partij na drie sets alsnog uit handen moest geven: 1-6, 6-3 en 6-7 (9). Kerkhove bleek niet opgewassen tegen de Belgische Marie Benoit en stapte na twee sets als verliezer van de tennisbaan: 5-7 en 4-6.

Sijsling naar finale Alphen
Sijsling naar finale Alphen (Foto: ANP)

'Pokémon Z in de maak?'

Vers uit de geruchtenmolen: Pokémon Z kan in ontwikkeling zijn. De oorzaak van het gerucht is te herleiden naar screenshots uit het CoroCoro Magazine in Japan. Hierin zijn nieuwe vormen van een reeds bekende Pokémon te zien.

De Pokémon Zygarde krijgt nieuwe vormen. Zygarde 10% is een hond-versie, terwijl Zygarde Perfect Form een soort ridder is (Cell, iemand?). Vooralsnog zijn deze versies enkel bekendgemaakt voor de anime 'Pokémon XY'. Het interessante is echter dat de anime een naamswijziging krijgt naar 'Pokémon XY & Z'. De toevoeging van Z aan de titel en de grotere rol van legendarische Pokémon Zygarde doet men geloven dat een derde versie, als toevoeging op Pokémon X en Pokémon Y voor Nintendo 3DS, in de maak is.

In hoeverre dit werkelijkheid wordt is nog afwachten. Voorlopig moeten we het moeten doen met Pokémon GO, dat is aangekondigd voor Android en iOS.

Pokemon Zygard CoroCoro Magazine

Hypotheekrente bereikt laagste punt in jaren

De hypotheekrente is op het laagste punt in vijftig jaar beland. De rente bij een rentevaste periode van 5 jaar bedraagt nu gemiddeld 2,12 procent, blijkt uit gegevens van De Hypotheekshop. Ook de rentes voor andere rentevaste periodes bevinden zich op een uitzonderlijk laag niveau.

Huizenkopers kunnen bij het afsluiten van hun hypotheek al een hele tijd profiteren zeer lage rentelasten. Dat komt omdat de rentes op de kapitaalmarkt de laatste tijd historisch laag zijn.

Voor de zomer leek het er even op dat de bodem was bereikt. Bij alle grote banken gingen de tarieven daarna weer licht omhoog, nadat ook de rentes op de kapitaalmarkt weer stijgingen lieten zien.

Maar de afgelopen weken zijn de hypotheekrentes duidelijk weer naar beneden gegaan. Volgens experts komt dat door de toegenomen concurrentie op de hypotheekmarkt. Nieuwe partijen hebben in een korte tijd een marktaandeel van 10 procent veroverd.

Hypotheekrente bereikt laagste punt in jaren
Hypotheekrente bereikt laagste punt in jaren (Foto: ANP)

'Beleid Hongarije doet denken aan Holocaust'

De manier waarop Hongarije met vluchtelingen omgaat doet denken aan de Holocaust. Dat heeft de Oostenrijkse bondskanselier Werner Faymann gezegd in het Duitse blad Der Spiegel. "Vluchtelingen die vastzitten in treinen en ervan overtuigd zijn dat ze ergens anders naartoe gaan. Dat wekt herinneringen op aan de donkerste periode van ons continent", aldus Faymann.

Hongarije heeft vorige week het internationale treinverkeer stilgelegd, omdat er een te grote stroom aan vluchtelingen was. Vluchtelingen weigerden een trein richting Duitsland te verlaten, omdat ze anders naar een opvangkamp moesten of werden uitgezet. Tijdens de bezetting van Hongarije door Nazi-Duitsland werden veel mensen in Hongarije op de trein gezet naar vernietigingskamp Auschwitz.

Volgens Faymann voert de Hongaarse premier Viktor Orban een "schrikbewind".

'Beleid Hongarije doet denken aan Holocaust'
'Beleid Hongarije doet denken aan Holocaust' (Foto: ANP)

FNV: 20.000 demonstranten op Damrak

FNV-voorzitter Ton Heerts schat dat ongeveer 20.000 demonstranten bijeen zijn op het Damrak in Amsterdam om actie te voeren tegen de bezuinigingen in de zorg. "We staan weer op de kaart", riep de vakbondsman zijn toehoorders bemoedigend toe. "Actie, actie!", scandeerde de massa, uitbundig zwaaiend met spandoeken en borden.

Na enkele toespraken op het Damrak liepen de demonstranten in optocht door het centrum van de hoofdstad naar het Westerpark. Daar spreekt onder anderen de gewraakte staatssecretaris Martin van Rijn de bezorgde burgers toe. Hij had eerder een oproep aan de FNV gedaan om weer te onderhandelen om samen een oplossing te vinden.

De mensen die meelopen met de Red de zorg-demonstratie van FNV zijn zorggevers, mensen die zorg krijgen en sympathisanten. Zij maken zich zorgen over uitholling van de zorg. Ze willen Van Rijn (Volksgezondheid) op andere gedachten brengen, zodat hij de aangekondigde bezuinigingen terugdraait.

FNV-bestuurder Gijs van Dijk en Lilian Marijnissen trapten de actie rond het middaguur af. "Amsterdam kleurt wit. Wat een prachtig gezicht." Marijnissen meldde dat meer dan 800.000 mensen hun handtekening hebben gezet onder de volkspetitie die de vakbond begin mei startte. De verzamelde handtekeningen tegen de zorgbezuiniging worden overhandigd aan de staatssecretaris. "Als politici nu nog zeggen 'we gaan door op deze weg' dan bent u echt verkeerd bezig."

FNV: 20.000 demonstranten op Damrak
FNV: 20.000 demonstranten op Damrak (Foto: ANP)

Kabinet Egypte dient ontslag in

De Egyptische premier Ibrahim Mehleb heeft zaterdag het ontslag van zijn kabinet ingediend. President Abdel Fattah al-Sisi heeft dat ontslag aanvaard.

Sisi heeft het kabinet gevraagd aan te blijven tot er een nieuwe regering wordt gevormd. Egypte moet het al jarenlang doen zonder parlement. In oktober en november gaan de Egyptenaren naar een stembus om nieuwe vertegenwoordigers te kiezen.

Kabinet Egypte dient ontslag in
Kabinet Egypte dient ontslag in (Foto: ANP)

U2 op terrasje in Den Haag

U2-frontman Bono is vrijdagavond gespot in Den Haag. Hij werd samen met huisfotograaf en vriend Anton Corbijn gezien op een Haags terrasje, vlakbij het huis van Corbijn. Op het Instagram-account van U2 staan foto's van de twee. "Oude vrienden", valt er te lezen bij de foto.

Hagenaar Pieter Stillebroer vertelt aan het AD dat hij bij een restaurant op het Anna Paulownaplein zat, toen hij plotseling oog in oog stond met de Ierse rockzanger. "Ik dacht eerst dat het een look-a-like was", zegt hij.

Bono is met zijn band in Nederland voor een reeks concerten in de Amsterdamse Ziggo Dome. De bandleden werden donderdag ook al gespot tijdens een bezoek aan een strandtent in Hargen aan Zee, vlakbij de Noord-Hollandse plaats Schoorl. Maandagavond lieten de mannen van U2 zich zien in Amsterdam, waar ze een tochtje in een rondvaartboot maakten en bier dronken aan de Herengracht.

U2 op terrasje in Den Haag
U2 op terrasje in Den Haag (Foto: BuzzE)

Verstekeling dood in vliegtuig Schiphol

Een verstekeling is zaterdag dood gevonden op Schiphol. Het stoffelijk overschot lag in het landingsgestel van een vrachtvliegtuig dat uit Afrika afkomstig was. De marechaussee wil niet zeggen om welk land het gaat en van welke maatschappij het vliegtuig was. Ook over de identiteit van de verstekeling is nog niets bekend.

Het lichaam werd zaterdagochtend vroeg ontdekt. De marechaussee doet forensisch onderzoek.

Schiphol weet nog niet of de vondst gevolgen heeft voor het vliegverkeer.

Verstekeling dood in vrachtvliegtuig Schiphol
Verstekeling dood in vrachtvliegtuig Schiphol (Foto: ANP)

Links-radicaal Corbyn nieuwe Labour-leider

De 66-jarige Jeremy Bernard Corbyn is verkozen tot nieuwe leider van Labour in Groot-Brittannië. De linkse radicaal wist zaterdag in de eerste stemronde genoeg steun te vergaren om de overwinning op zich te nemen.

Corbyn kreeg in de eerste stemronde 59,5 procent van de bijna 423.000 stemmen. Hij behoort tot de radicaal-linkse vleugel van de partij en is de opvolger van de veel gematigder Ed Miliband, die na de Lagerhuisverkiezingen in mei aftrad vanwege het tegenvallende resultaat. 

Corbyn wil onder meer dat energiebedrijven en de spoorwegen weer in handen van de staat komen. Ook wil hij dat rijken meer belasting gaan betalen. Verder is hij zeer kritisch over de NAVO. Corbyn zit al sinds 1983 in het Britse Lagerhuis en stond tot dusver bekend als een kritische backbencher.

Ruk naar links
Veel partijprominenten zijn bang dat Labour onder leiding van Corbyn een ruk naar links zal maken en daarmee jarenlang uit de gunst van de kiezers zal raken, zo schrijft de NOS. De prominenten voerden de afgelopen weken fel campagne tegen Corbyn. Oud-premier en partijgenoot Tony Blair is een van de felste tegenstanders van Corbyn. De conservatieve premier David Cameron noemde hem een gevaar voor het land.

Corbyn sprak in zijn overwinningsspeech verzoenende woorden in de richting van zijn tegenkandidaten. Hij zei dat hij een eerlijker Groot-Brittannië wil. 'We hoeven ons niet neer te leggen bij ongelijkheid en armoede.'

Corbyn nieuwe leider Labour Groot-Brittanië
Corbyn nieuwe leider Labour Groot-Brittanië (Foto: ANP)

Vuelta etappe 20: San Lorenzo de El Escorial - Cercedilla, 175,8 km

Dumoulin heeft ook de tweede lastige rit weten te overleven. Sterker nog, hij kreeg het voor elkaar om Aru op de klim in Ávila te lossen en pakte zo nog drie seconde erbij. Met nog twee ritten te gaan heeft hij nu zes seconde voorsprong op Aru. Van die twee ritten is alleen deze rit nog een serieuze rit. We gaan een ongekend spannend slot van deze Vuelta krijgen. Zo vaak komt het niet voor dat de verschillen zo klein zijn na drie weken fietsen. Dit is best wel speciaal en daarom best veel genot. Deze rit kan het grootste genot ooit worden of een enorme anti-climax. Voor de neutrale kijker wordt het waarschijnlijk een van de vermakelijkste ritten van de laatste tijd. Aru en Astana zullen nog een keer alles uit de kast moeten halen en Dumoulin zal nog een keer zich over al die beklimmingen moeten slepen. Tom lijkt de laatste ritten sterker dan Aru, maar nu gaan we weer op terrein komen dat iets meer in het voordeel is van Beroerteman.

De 19e rit ging ondertussen naar de jonge Franse hardrijder Alexis Gougeard. Die jongen mogen we ondertussen zelfs een erkende hardrijder gaan noemen. Pas zijn tweede jaar als prof, maar heeft nu al vier overwinningen achter z'n naam. Iedere keer uit een ontsnapping, dat is zijn specialiteit. Hij zat nu in een kopgroep met meer dan 20 man en reed op de laatste klim weg. Ze zagen hem nooit meer terug, Gougeard reed meer dan 20 kilometer alleen en de achtervolgers kwamen eigenlijk niet eens in de buurt. Mooie overwinning voor deze knul, die hopelijk de rest van zijn carrière zo aanvallend blijft rijden. Na Zubeldia zagen we nu ineens Monfort in de aanval, ik vind dit wel een beetje een verwarrende Vuelta op dat gebied. Welke onzichtbare renners hebben we nu nog over? Het peloton deed het rustig aan en kwam pas 16 minuten later aan. Movistar probeerde nog wat op de laatste klim, Valverde ging zowaar een aantal keer in de aanval. Lukte allemaal niet echt, de enige die weg wist te rijden was Dumoulin. Op de kasseien in Ávila reed hij samen met Moreno weg en hij had meteen een aardige voorsprong op Aru. Die is alleen wel heel erg taai en bleef zoals altijd goed in de buurt. Toch weer een mentaal tikje voor Aru, hopelijk. Door naar rit 20, een rit met vier beklimmingen en een afkomst na een afdaling. Zes seconden tussen Dumoulin en Aru, dit moet episch worden. Dit kan de belangrijkste rit worden waar je ooit naar hebt gekeken. Zorg er dus ook voor dat je kijkt en dat je niet zoals ondergetekende allerlei verplichtingen hebt.

De dubbelrit van vandaag (Afbeelding: letour.fr)
De dubbelrit van vandaag (Afbeelding: letour.fr)


Het profiel van etappe 20 (Afbeelding: letour.fr)
Het profiel van etappe 20 (Afbeelding: letour.fr)

Deze nu al epische rit gaat beginnen in San Lorenzo de El Escordial. We zitten ondertussen in de regio Madrid, redelijk dicht bij de gelijknamige stad in de buurt. In San Lorenzo de El Escordial wonen ongeveer 18.000 mensen. Het is een stad die niet echt vaak is voorgekomen in de Vuelta. In 2003 vertrok er een rit in deze stad, die zou eindigen op Alto de Abantos. Roberto Heras zou die rit winnen. In 2011 kwam er een rit aan in San Lorenzo de El Escorial. Deze rit werd gewonnen door Joaquim Rodriguez, die op een verschrikkelijk steil slotklimmetje zijn specialiteit toepaste en in de laatste meters wegsprong. Vier jaar later zijn we weer terug in San Lorenzo de El Escorial, waar de renners gaan starten naast het bekendste gebouw van de stad. Monasterio de El Escorial, het immense abdijcomplex van Filips II. Een kasteel, abdij en koninklijk mausoleum in één. Filips II liet het ooit bouwen als laatste rustplaats voor zijn vader, Karel V. Ook werd het een plek voor Filips II om zich terug te trekken. Uiteindelijk werd dit gebouw niet alleen een rustplaats voor Karel V, er liggen in de crypte 26 graven van Spaanse vorsten en hun vrouwen. Filips II is zelf in 1598 overleven in San Lorenzo de El Escorial. Hopelijk heeft Tom Dumoulin vroeger goed opgelet bij geschiedenis, dan kan zo'n start hem alleen maar meer motiveren om de Vuelta echt te winnen.

El Escorial (Foto: WikiCommons)
El Escorial (Foto: WikiCommons)

We krijgen tijdens deze rit te maken met een behoorlijk vreemd parcours. Van San Lorenzo de El Escorial fietsen we naar het noorden, waar we na 17 kilometer door Cercedilla fietsen. Ja, na 17 kilometer doen we de finishplaats al aan. Richting Cercedilla loopt het al vals plat omhoog, maar na Cercedilla begint de eerste klim van de dag echt. We gaan beginnen aan de Puerto de Navacerrada, een behoorlijk bekende klim in de Vuelta. Van deze kant is de klim 9,4 kilometer lang en 6,6% gemiddeld. Een behoorlijk pittige klim, met enkele kilometers aan meer dan 7%. Wel een klim met een behoorlijk brede weg, aangezien we naar een skistation gaan. Op de top verlaten we de regio Madrid en komen we weer in Castilla y León uit. De meeste renners zullen deze klim wel kennen, de laatste jaren zijn we hier regelmatig geweest. Puerto de Navacerrada was alleen nooit het eindpunt, de laatste keren dat we hier waren gingen we nog een stukje verder klimmen, naar Bola del Mundo. Dat doen we nu niet en daar zal Tom Dumoulin wel blij mee zijn. Vier kilometer boven de 10% op van die betonwegen, dan is wat we nu krijgen waarschijnlijk wel wat gunstiger. Op de top hoeft er niet meteen gedaald te worden, het is een kilometer of zeven vlak.

De eerste klim van de dag
De eerste klim van de dag

De laatste meters voor het vlak wordt in Navacerrada (Foto: Google Streetview)
De laatste meters voor het vlak wordt in Navacerrada (Foto: Google Streetview)

Na die zeven vlakke kilometers zijn we weer terug in Comunidad de Madrid en hebben we 36 kilometer gehad. Er mag nu 14 kilometer afgedaald gaan worden. We dalen nu van de Puerto de Cotos af, een berg die we later in de rit nog gaan beklimmen. De afdaling is niet zo lastig, er zitten maar weinig steile stroken tussen. In het begin van de afdaling zitten wel behoorlijk wat bochten. Een paar van die bochten zijn nog wel een beetje lastig, maar over het algemeen stelt het niet veel voor. Het grootste gevaar komt waarschijnlijk van het wegdek, dat is niet altijd in even goede staat. Na een paar kilometer afdaling wordt de weg wat rechter en zitten er bijna geen bochten meer in. Dit gedeelte van de rit zou Dumoulin sowieso moeten overleven. Eenmaal beneden begint de weg bijna meteen weer omhoog te lopen, het is amper zes kilometer vlak. Na 56 kilometer begint de tweede klim van de dag, de Puerto de la Morcuera. We doen nu de makkelijke kant van de Morcuera, 11,5 kilometer aan 5,4%. Deze makkelijke kant is dus niet meteen ontzettend makkelijk. 5,4% gemiddeld is na drie weken koers toch best lastig, zeker als je bedenkt dat er wat steilere kilometers bij zijn. Twee kilometer aan 7%, bijvoorbeeld. Af en toe zelfs een strook aan 10%, Tom moet hier Aru en Astana al goed in de gaten houden. De kans bestaat dat ze er hier al aan gaan beginnen.

De tweede van twee bergen die aangedaan wordt
De tweede van twee bergen die aangedaan wordt

Zowel een riskante klim, als afdaling (Foto: Google Streetview)
Zowel een riskante klim, als afdaling (Foto: Google Streetview)

Na 67 kilometer komen de renners boven op de Puerto de la Morcuera. We krijgen nu een behoorlijk interessant gedeelte van het parcours. Eerst mag er een tijdje afgedaald worden, maar daarna krijgen we een aantal kilometer door een vallei. Als Tom hier al alleen zit en in de afdaling de aansluiting verliest heeft hij een probleem. Hij moet er sowieso voor zorgen dat hij in de afdaling Aru volgt. Dat weet hij zelf natuurlijk ook wel, maar toch, even een extra waarschuwing. De afdaling van de Puerto de la Morcuera is een kilometer of 10 lang en helemaal niet zo lastig. Deze kant van de klim is wel een stuk steiler, maar heeft behoorlijk weinig bochten. Het wegdek is hier behoorlijk slecht, dat kan nog wel voor wat gevaar zorgen. Op het wegdek na zou Dumoulin hier niet in de problemen mogen komen. Na 76,6 kilometer fietsen de renners door Miraflores de la Sierra en hier gaan we aan een rondje beginnen. De beklimmingen die we tijdens deze rit al hebben gehad krijgen we nog een keer, maar dan van de andere kant. Omdat we nu niet meteen kunnen omdraaien moet er eerst nog een rondje worden gefietst rond Miraflores de la Sierra. Dit rondje is net wat meer dan 30 kilometer lang en kent nog een kort klimmetje. Van Miraflores de la Sierra fietsen de renners eerst richting Soto del Real, tien kilometer in licht dalende lijn, met een paar rotondes onderweg. Net buiten Soto del Real begint een kort, maar toch behoorlijk steil klimmetje. Het klimmetje is maar een kilometer of twee lang, maar vooral in het dorpje waar de klim begint is het behoorlijk steil. Richting de top wordt het weer wat minder steil, maar het uitzicht wordt dan weer een stuk beter. In totaal toch meer dan twee kilometer aan een procent of zeven.

Het grootste deel van de klim zal uit smalle wegen bestaan (Foto: Google Streetview)
Het grootste deel van de klim zal uit smalle wegen bestaan (Foto: Google Streetview)

Na dit klimmetje is er een korte afdaling van amper een kilometer, waarna de renners weer op een wat grotere weg terechtkomen. Deze weg gaat ze naar Guadalix de la Sierra brengen. Het daalt hier langzaam af, maar dan ook echt heel erg langzaam. Een kilometer of tien aan twee procent naar beneden. Praktisch vlak dus, als je hier alleen zit ben je wel in het nadeel. Dumoulin moet dus ook zeker opletten voor dat korte klimmetje. Je kan in deze rit overal gefopt worden, niet alleen bergop. Van Guadalix de la Sierra, waar de renners na 106 kilometer passeren, fietsen we weer terug naar Miraflores de la Sierra. Dit stuk is een paar kilometer lang vlak, maar richting Miraflores de la Sierra begint de weg al licht omhoog te lopen. De Puerto de la Morcuera gaat weer beginnen. Officieel begint de klim pas in Miraflores, maar al kilometers voor dit dorp loopt het omhoog. Eerst vals plat, maar daarna toch vrij serieus. In totaal is de klim meer dan 10 kilometer lang. Net als de eerste klim van de dag 6,6% gemiddeld, maar deze klim is een kilometer langer. We gaan nu omhoog waar we eerst naar beneden gingen. Deze lastige kant van de Morcuera kent na Miraflores een kilometer aan 4%, maar wordt al snel steiler. Een kilometer of drie aan 7%, gevolgd door een kilometer aan 9%. Dit wordt voor Dumoulin weer een interessant punt. In deze kilometer zitten wat stroken boven de 10%, als Astana nog niet voluit is gegaan zullen ze dat hier wel doen. Na deze kilometer aan 9% krijgen we een kilometer aan 6,5%, het wordt weer wat makkelijker. Richting de top stijgt het nog twee kilometer aan 7%, dit kan zomaar de beslissende klim worden. Als Tom op de top van Morcuera nog bij Aru zit begint het er wel mooi uit te zien.

Opnieuw Morcuera
Opnieuw Morcuera

Op de top van de Morcuera hebben de renners 127 van de 175 kilometer gehad. Er is nog een beklimming te gaan en twee afdalingen. De afdaling die we nu krijgen is de lastigste van de dag. De kant van de Morcuera die we nu gaan afdalen is niet erg steil, maar wel behoorlijk bochtig. De weg is hier bovendien redelijk smal. De afdaling is een kilometer of 11 lang en zou zomaar beslissend kunnen zijn. Dit is wel een afdaling waar je het verschil kan maken als je risico neemt. Als het Aru tot op dit punt niet is gelukt Dumoulin te lossen gaat hij zich hier wel als een maniak naar beneden smijten. Het lastige gedeelte van de afdaling is een kilometer of vijf lang. De afdaling begint makkelijk, met behoorlijk rechte wegen, en eindigt ook zo. Het tussenstuk is vrij pittig, zeker in vergelijking met de andere afdalingen tijdens deze rit. Na 142 kilometer zijn de renners alweer beneden en rijden ze door Rascafria, waar de tussensprint van de dag is. Net buiten Rascafria fietsen ze voor de tweede keer langs het Monasterio de Santa María de El Paular. Prima kloostertje.

Het klooster in El Paular (Foto: WikiCommons)
Het klooster in El Paular (Foto: WikiCommons)

Als de tussensprint geweest is geweest, begint de weg alweer omhoog te lopen. Er zitten weer weinig vlakke kilometers in deze rit. Na 147 begint de laatste beklimming van de Vuelta, we gaan nu de andere kant van de Puerto de Cotos beklimming. De vierde beklimming van de eerste categorie deze rit. Van deze kant is de Puerto de Cotos in totaal bijna 13 kilometer lang en 5,1% gemiddeld. Dit is eigenlijk de makkelijkste klim van de dag, die vooral heel makkelijk begint. Vier kilometer vals plat, voor het pas een beetje serieus omhoog begint te lopen. De eerste serieuze kilometers zijn aan 5%, maar worden al snel gevolgd door een kilometer aan 2%. Dan zitten we zo'n beetje halverwege de klim en begint het pas echt ergens op te lijken. De laatste vijf kilometer van de klim komt het niet meer onder de 6%, met richting de top zelfs nog een strook aan 10%. Geen lastige klim, maar na drie zware weken en ook weer drie beklimmingen in deze rit kan er toch een hoop gebeuren. Het kan hier net zo goed ontploffen, maar als er eerder in de rit niet veel is gebeurd wordt die kans wel vrij klein. Op de top komen we weer even uit in Castilla y León. Het is nu bijna zeven kilometer vlak, tot de top van de Puerto de Navacerrada.

De laatste klim
De laatste klim

Het laatste wat we zien van El Paular (Foto: Google Streetview)
Het laatste wat we zien van El Paular (Foto: Google Streetview)

De top van de Puerto de Navacerrada bereiken de renners na 165 kilometer, op iets meer dan 10 kilometer van de streep. We zijn weer terug in de regio Madrid. Richting de top van de Puerto de Navacerrada moet nog even kort geklommen worden, even een kort stukje vals plat. Na het passeren van de top gaat er gedaald worden tot de streep zo'n beetje. Een afdaling van tien kilometer, die totaal niet lastig is. Er wordt gedaald over een brede weg, zonder echte bochten. Er zijn wel wat bochten, maar geen bochten waar je vol voor in de remmen moet. Eigenlijk is het een bijtrapafdaling en dat zou Dumoulin als tijdrijder toch moeten liggen. Het wegdek is soms behoorlijk slecht, dat kan nog wel voor wat problemen zorgen. Verder hoeven we niet te verwachten dat er in deze laatste afdaling veel gaat gebeuren. Alleen op drie kilometer van de streep zit nog even een lastige bocht, maar daarna daalt het weer simpel verder richting Cercedilla. Geen opzienbarende dingen tot de slotkilometer. In de slotkilometer wel nog iets opzienbarends, de weg begint weer omhoog te lopen. Geen vlakke finish, er moet nog geklommen worden. Op een meter of 400 van de streep is er een scherp bochtje naar rechts en begint de weg meteen flink omhoog te lopen. Het blijft omhoog lopen, tot een aantal meter voor de streep. De Spanjaardjes krijgen het tijdens iedere rit voor elkaar om een volledig vlakke finish te ontwijken, is ook een prestatie.

De laatste kilometers (Afbeelding: lavuelta.es)
De laatste kilometers (Afbeelding: lavuelta.es)

De tweede keer Cercedilla (Foto: Google Streetview)
De tweede keer Cercedilla (Foto: Google Streetview)

De laatste serieuze rit van de Vuelta eindigt dus in Cercedilla. Hopelijk een rit vol met spektakel en een voor Nederland goede afloop. Dit is een rit waar je verder weinig kritiek op kan hebben, prima ontworpen. Vier redelijk serieuze beklimmingen, nog een stukje vallei, aankomst na een afdaling. Komt in de Vuelta niet vaak voor, maar een rit als deze is altijd welkom. In deze Vuelta helemaal, het is zelden zo spannend geweest twee dagen voor het eind. Er kan nu een hoop gebeuren, zelfs in de laatste meters kan het verschil nog worden gemaakt. Cercedilla is een dorp met een kleine 7000 inwoners. Veel is er niet te doen, het dorpje is eigenlijk alleen een klein beetje bekend omdat het bij de Puerto de Navacerrada in de buurt ligt. Het is wel een prima uitvalsbasis als je in de bergen in de omgeving een beetje wil klimmen, maar verder hoef je hier niet te zijn. Laten we hopen dat na de 20e rit Cercedilla wel een verhaal heeft. Een mooi verhaal bij voorkeur.

Cercedilla van bovenaf (Foto: WikiCommons)
Cercedilla van bovenaf (Foto: WikiCommons)

Erg warm gaat het niet worden in Cercedilla, een graadje of 22 maximaal. Het ging weer de goede kant op in Spanje, maar nu is het ineens een pak minder. Er is kans op wat bewolking, maar waarschijnlijk geen regen. Wel een beetje wind, wat het gedeelte van de rit in de vallei nog interessant zou kunnen maken. Om 12.47u vertrekken de renners in San Lorenzo de El Escordial. De rit wordt niet integraal uitgezonden, maar is toch wel bijna in z'n geheel te zien. Sporza zal er om 13.30u bij zijn, dan zitten we zo'n beetje op de top van de eerste klim van de dag. De NOS zegt er nog wat eerder bij te zijn, maar dat zal in de praktijk wel tegenvallen. De finish van deze hopelijk historische rit wordt verwacht tussen 17.24u en 17.57u.

Deze rit moet haast wel episch worden, kan bijna niet anders. Hoe het dan ook afloopt, het zal met een beetje geluk wel een rit worden die ons lang bij gaat blijven. Astana heeft tijdens de vorige rit niet veel gedaan, ze hebben krachten gespaard om nog een keer vol te gaan. Movistar gaat iedere dag voluit, zonder dat iemand weet waarom. Dan hebben we ook nog Katusha en Tinkoff, die misschien wat gaan proberen. Ik verwacht eigenlijk wel dat Astana er meteen aan gaat beginnen. Het is belangrijk om Dumoulin snel te isoleren en dan te hopen dat hij ergens de aansluiting verliest. Of dat dan bergop is of in een afdaling maakt niet uit. Ik verwacht in deze rit ook een kopgroepje met mannen van Astana. Normaal werkt dat gedoe met bruggenhoofden niet echt, maar tijdens deze rit zou dat zeker wel nuttig kunnen zijn. Er zijn behoorlijk wat afdalingen en er is nog een heel stuk vlak na de tweede klim, daar heb je zeker wat aan ploeggenoten. Aru kan Dumoulin wel lossen op de tweede klim, maar als hij dan alleen zit schiet hij er ook niets mee op. Dat wint hij op het vlakke niet van Dumoulin. Tom zou er dan ook weer verstandig aan doen om een mannetje mee te sturen met de kopgroep. Dan heb je nog iemand om terug te roepen als er onverhoopt wat mis mocht lopen. Deze rit gaat de rit van Astana worden. Ze gaan als een stel imbecielen op kop beuken en daarna gaat Aru herhalen wat hij een paar dagen geleden al deed. Continu aanvallen, tot hij niet meer kan. Hij gaat het overal proberen, ook daar waar Dumoulin het niet verwacht. Het devies voor Tom is om het wiel van Aru niet uit het hoog te verliezen. Andere figuren als Rodriguez en Valverde gewoon laten rijden, die wapperen vanzelf wel terug.
1. Aru. Ik vrees er toch voor dat Astana nog met een briljant plan gaat komen. Het is sowieso de sterkste ploeg, dus als ze op kop gaan rijden zijn alle Giants op Dumoulin na al vrij snel gezien. De klimmetjes vandaag zijn niet de lastigste klimmen, maar we hebben wel bijna drie weken gehad. In principe is Aru de betere klimmer, maar dat heeft hij de laatste ritten niet kunnen laten zien. Hij is waarschijnlijk ook wel iemand die risico's durft te nemen in de afdalingen en daardoor zou het zomaar kunnen dat hij Dumoulin toch nog serieus onder druk gaat zetten. Aru gaat sowieso nog wel iets doen wat we niet verwachten.
2. Majka. Is de afgelopen dagen ook behoorlijk actief en heeft al laten zien een van de betere klimmers te zijn in deze ronde. Kan Aru niet volgen als die vol aangaat, maar voor de rest hoeft hij niet onder te doen. Hij moet Rodriguez kwijt zien te raken, dan kan hij nog op het podium komen.
3. Rodriguez. Was in de rit naar Ávila niet echt duidelijk aanwezig, verloor zelfs nog een paar seconde op Dumoulin. Dit is echter wel wat ander werk, hier moet hij wel weer de voorste Katusha zijn in plaats van Moreno. Vecht voor zijn podiumplaats, die zou hij wel vast moeten kunnen houden, hoewel je het maar nooit weet met zo'n gekke Pool als Majka.
4. Dumoulin. Na drie weken nog even vier redelijk lastige beklimmingen, vier afdalingen, continu bestookt worden door Astana en misschien ook wel door andere ploegen. Het kan een zware dag worden. Het kan ook heel goed een historische dag worden, maar Dumoulin moet nu zowel fysiek als mentaal heel sterk zijn. Alle aanvallen van Aru pareren, zich een paar keer naar beneden storten en ook andere renners durven laten rijden. Aan zijn ploeg gaat hij niks hebben, op Craddock na zijn die allemaal na de eerste klim al verdwenen. Dit wordt misschien wel de zwaarste rit van zijn leven.
5. Quintana. Valverde heeft nu de smaak ineens te pakken en valt iedere keer kansloos aan. Quintana doet dat wat minder en daardoor zal hij wat frisser zijn op de laatste beklimmingen. Kan hij nog even zijn vijfde plaats in het algemeen klassement verdedigen. 

Djokovic en Federer in finale US Open

Tennisser Novak Djokovic heeft voor de vijfde keer in zes jaar de finale van de US Open bereikt. De Servische nummer één van de wereld was vrijdag in de halve eindstrijd veel te sterk voor de Kroatische titelverdediger Marin Cilic: 6-0, 6-1 en 6-2. 

De Serviër won de US Open één keer, in 2011. In 2007, 2010, 2012 en 2013 was Djokovic de verliezend finalist. Vorig jaar strandde hij in de halve finale tegen de Japanner Kei Nishikori, die toen in de eindstrijd de titel moest laten aan Cilic. De lange Kroaat kwam dit keer opnieuw ver in New York, maar Cilic werd vrijdag op alle fronten overklast door Djokovic.

Tennisser Roger Federer heeft de finale bereikt van de US Open. De Zwitser rekende vrijdag (lokale tijd) af met landgenoot Stan Wawrinka. Federer won de wedstrijd in drie sets: 6-4, 6-3 en 6-1.

De 34-jarige Federer jaagt in New York op zijn achttiende Grand Slam-titel. Die bereikte vrijdag voor de vijfde keer in zes jaar de finale van de US Open. De Servische nummer één van de wereld was in de halve eindstrijd veel te sterk voor de Kroatische titelverdediger Marin Cilic.

Federer en Djokovic staan zondag voor de 42e keer tegenover elkaar in een tenniswedstrijd. Dit keer is het de finale van de US Open, het toernooi dat de 34-jarige Zwitser al vijf keer won en de Serviër pas één keer. In de onderlinge ontmoetingen staat Federer voor met de kleinst mogelijke marge: 21-20.

De twee kampioenen speelden in 2006 voor het eerst tegen elkaar in Monte Carlo. Federer won die partij, evenals hun laatste ontmoeting vorige maand in de finale van het toernooi in Cincinnati.

In de US Open troffen Federer en Djokovic elkaar vijf keer eerder. In 2007, 2008 en 2009 was de Zwitser de sterkste, in 2010 en 2011 won Djokovic. De Servische nummer één van de wereld stond dit jaar ook al in de finales van de Australian Open, Roland Garros en Wimbledon. Hij zegevierde in de grandslams van Melbourne en Londen.

Oorlogsboeken in race voor geschiedenisprijs

Boeken over oorlog maken dit jaar kans op de Libris Geschiedenis Prijs. Drie van de vijf genomineerde boeken gaan over oorlog. De jury heeft de kandidaten bekendgemaakt.

De oorlogsboeken op de lijst zijn Eigen meester, niemands knecht van Cees Fasseur (over Pieter Sjoerds Gerbrandy, premier in ballingschap tijdens de Tweede Wereldoorlog), De stamhouder van Alexander Münninghoff (over zijn familie, onder wie zijn vader, die bij de Waffen-SS vocht) en Oorlogsenthousiasme van Ewoud Kieft (over de aanloop naar de Eerste Wereldoorlog). De andere genomineerden zijn Gouden jaren van Annegreet van Bergen (over de manier waarop ons dagelijks leven is veranderd) en De schaduw van de grote broer, geschreven door Laura Starink (over de buurlanden van Rusland).

De Libris Geschiedenis Prijs gaat naar de schrijver van het beste historische boek. De jury maakt op 25 oktober tijdens de Maand van de Geschiedenis bekend wie de winnaar is. Die krijgt 20.000 euro. Vorig jaar ging de prijs naar Dik van der Meulen voor zijn boek over koning Willem III.

Oorlogsboeken in race voor geschiedenisprijs
Oorlogsboeken in race voor geschiedenisprijs (Foto: ANP)

Drie astronauten keren terug op aarde

Drie astronauten van het internationale ruimtestation ISS zijn op aarde teruggekomen. Het drietal landde in de nacht van vrijdag op zaterdag in Kazachstan, zo maakte de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA bekend.

In het Sojoezruimteschip zaten de Rus Gennady Padalka, Aidin Aimbetov uit Kazachstan en Andreas Mogensen, de eerste Deen in de ruimte ooit. Padalka is sinds maart in het ISS aan het werk geweest, maar heeft dan in totaal al 878 dagen in de ruimte doorgebracht. Dat is een record. Hij ging in 2004 met de Nederlandse astronaut André Kuipers de ruimte in.

Aimbetov en Mogensen kwamen vorige week vrijdag aan bij ISS en zijn maar tien dagen in de ruimte geweest. Ze gingen samen met de Russische ruimtevaarder Sergei Volkov, maar hij blijft voorlopig nog aan het werk op het ruimtestation. Hij zit daar met nog twee andere Russen, twee Amerikanen en een Japanner.

Drie astronauten keren terug op aarde
Drie astronauten keren terug op aarde (Foto: ANP)

Urán wint GP Québec, Slagter vierde

De Colombiaanse wielrenner Rigoberto Urán heeft vrijdag in Canada de Grand Prix Cycliste de Québec gewonnen. De 28-jarige coureur van Etixx-QuickStep sprong op enkele honderden meter van de finish weg uit het groepje met favorieten. De Australiër Michael Matthews werd tweede, Alexander Kristoff uit Noorwegen derde. Tom-Jelte Slager viel als nummer vier net naast het podium.

De GP Québec maakt onderdeel uit van de UCI WorldTour. Op de erelijst van de Canadese eendagskoers is Urán de opvolger van de Australiër Simon Gerrans. Robert Gesink was in 2013 de sterkste in Québec. De kopman van LottoNL-Jumbo probeerde vrijdag in de finale opnieuw weg te rijden, maar hij kreeg geen ruimte. Ploeggenoot Wilco Kelderman reed in de laatste ronde op kop met de Deen Jakob Fuglsang, maar de twee vluchters werden op 5 kilometer van de streep teruggepakt. Urán bleek vervolgens de sterkste.

Urán wint GP Québec, Slagter vierde
Urán wint GP Québec, Slagter vierde (Foto: ANP)

Twee doden bij vliegtuigcrash op filmset

Een klein vliegtuigje dat werd gebruikt voor opnames van de Hollywood-film Mena, waarin Tom Cruise de hoofdrol speelt, is in Colombia neergestort. Door de crash zijn de Amerikaanse piloot Alan David Purwin en Colombiaan Carlos Berl om het leven gekomen. Daarover berichten Amerikaanse media.

Het ongeluk gebeurde in de nacht van vrijdag op zaterdag bij de plaats Medellin. De lokale autoriteiten denken dat het vliegtuig in de problemen kwam door slecht weer, waarna het tegen een berg was gevlogen. Het vliegtuig was op weg terug na het maken van opnames voor de film. Al vrij snel na het ongeluk werd duidelijk dat Cruise niet in het vliegtuig zat.

De overleden Purwin was oprichter van het bedrijf Helinet Technologies, dat gespecialiseerd is in het maken van vliegtuigopnames. De piloot werkte aan onder meer de films Transformers, Pearl Harbor en Pirates of the Carribean.

Twee doden bij vliegtuigcrash op filmset
Twee doden bij vliegtuigcrash op filmset (Foto: BuzzE)

FOK! CHI giveaway dag 5 - Ibuygou geeft een smartphone weg

Dinsdag 8 september opende op FOK! een nieuw platform, namelijk The China Shop. In de openingsweek geven de Chinese webshops elke dag leuke prijzen weg, en vandaag is Ibuygou aan de beurt.

Ibuygou is een webshop die gericht is op electronica, waaronder vooral mobiele telefoons en tablets, en natuurlijk alle accessoires die daar bij komen kijken. Ook smartwatches zijn in het assortiment te vinden.

De hoofdprijs van vandaag is dan ook een smartphone van het merk Xiaomi. De tweede prijs is een nanorouter (3x) en de derde prijs een T-shirt (2x)

Om mee te doen open je dit topic, en laat je een berichtje achter met welke prijs jij zou willen winnen. De actie duurt nog tot vanavond 23:59.

Meedoen kan HIERRR

Weer honderden vluchtelingen naar Zweden

Meer dan driehonderd vluchtelingen zijn vrijdag op de veerboot naar Zweden gestapt. Mannen, vrouwen en kinderen vertrokken uit de haven van Rostock in het noordoosten van Duitsland, aldus de Duitse waterpolitie zaterdagochtend. Ze zijn onderweg naar de plaats Trelleborg in het zuiden van Zweden.

In de haven van Rostock zijn nog veel vluchtelingen achtergebleven. ,,Ze hebben een kaartje, maar willen wachten op familieleden die ze zijn kwijtgeraakt", aldus de politie.

Het wordt naar verwachting dit weekend druk in de havenstad. Veel vluchtelingen zijn op doorreis naar Zweden, omdat de kans dat ze daar een permanente verblijfsvergunning krijgen groot is. Honderden asielzoekers vertrokken donderdag al via Denemarken naar Zweden. Dat deden ze zonder zich eerst te registreren, zoals dat volgens EU-regels eigenlijk zou moeten. Denemarken hield de stroom migranten daarom eerst tegen, maar liet ze later toch verder reizen.

Weer honderden vluchtelingen naar Zweden
Weer honderden vluchtelingen naar Zweden (Foto: ANP)

Koning opent WK voetbal voor daklozen

Koning Willem-Alexander opent zaterdagochtend op het Museumplein in Amsterdam het wereldkampioenschap voetbal voor dak- en thuislozen. Ook zal de sportliefhebber de wedstrijden van het Nederlands damesteam tegen Argentinië en het herenteam tegen Noord-Ierland bijwonen.

Aan de dertiende editie van de 'Homeless World Cup' doen 64 teams mee met in totaal vijfhonderd spelers uit 49 landen. De deelnemers hebben te maken met uiteenlopende situaties, zoals verslaving, psychosociale stoornissen, gedragsproblemen of geldproblemen. Straatvoetbal is voor velen een uitlaatklep en een middel om hun leven weer op de rit te krijgen.

De organisatie van het toernooi is in handen van de Stichting Life Goals, in samenwerking met het Leger des Heils en de gemeente Amsterdam. Het WK wordt elk jaar gehouden op een bijzondere locatie. Eerdere edities vonden onder meer plaats naast de Eiffeltoren in Parijs en op Copacabana Beach in Rio de Janeiro.

De Homeless World Cup in Amsterdam duurt tot en met 19 september.

Koning opent WK voetbal voor daklozen
Koning opent WK voetbal voor daklozen (Foto: ANP)

Bisschop Hurkmans verlaat bisdom Den Bosch

Bisschop Antoon Hurkmans van het bisdom Den Bosch vertrekt. De 71-jarige bisschop schrijft zaterdag in een brief dat hij in juni aan paus Franciscus heeft gevraagd of hij ontslag mag nemen en dat hij daar toestemming voor heeft gekregen.

Hurkmans laat weten dat hij sinds juli 2014 niet meer in staat is zijn werk goed te doen vanwege zijn gezondheid. Hoewel het dankzij medische zorg beter gaat, vindt Hurkmans dat hij onvoldoende is hersteld om zijn werk weer volledig op te pakken.

"Dit was geen makkelijke stap. Graag was ik tot mijn vijfenzeventigste jaar in mijn functie gebleven", aldus Hurkmans. Hij blijft bisschop tot vanuit Rome een opvolger is benoemd. Wie dat is, is nog niet bekend. Hij verhuist daarna naar zijn geboortedorp Someren.

Bisschop Hurkmans verlaat bisdom Den Bosch
Bisschop Hurkmans verlaat bisdom Den Bosch (Foto: ANP)

Haagse ambtenaren spreken over sjoemelcultuur

Bij de dienst Stadsbeheer van de gemeente Den Haag heeft jarenlang een cultuur geheerst waar ambtenaren zich niet aan de regels hielden. Dat beeld komt naar voren uit verklaringen die (oud-)ambtenaren hebben afgelegd in de corruptiezaak van een collega dit jaar. Het was volgens hen onder meer normaal om giften van aannemers die voor de gemeente werkten aan te nemen.

De verklaringen zijn ingezien door het ANP. Ze zijn afgelegd door enkele medewerkers en oud-medewerkers van de afdeling Riolering en Waterbeheersing. Zij waren zelf geen verdachten.

Ze zeggen jarenlang van hogerhand opdracht te hebben gekregen om het afdelingsbudget op te maken voor het einde van het jaar. Om uitbetaling voor het einde van het jaar mogelijk te maken, tekenden ambtenaren tot zeker 2012 valse prestatieverklaringen voor werk dat nog helemaal niet door de aannemers was gedaan.

Kerstpakketten
Met het aanpakken van giften van aannemers namen ambtenaren het niet zo nauw. "Er zijn een aantal integere collega's die dat niet hebben gedaan. Maar dat zijn er maar weinig. Ook de directie van Stadsbeheer is op de hoogte van medewerkers die carrière maakten en aardig op het randje zaten van het toelaatbare", aldus één van hen.

Dezelfde ambtenaar vertelt: "Met kerst kregen we altijd kerstpakketten van aannemers. Dat mocht op een gegeven moment niet meer. Wij lieten in een loods min of meer stiekem alle kerstpakketten van de aannemers verzamelen. In de avond kwam iedereen, ook de leidinggevenden, zijn kerstpakket ophalen."

De gemeente Den Haag reageert niet op de verklaringen van de ambtenaren omdat de zaak in hoger beroep onder de rechter is. Wel laat een woordvoerder weten dat de gemeente goed weet wat er speelt en dat er de afgelopen jaren veel is gedaan aan de "borging van de integriteit van de ambtenaren".

Haagse ambtenaren spreken over sjoemelcultuur
Haagse ambtenaren spreken over sjoemelcultuur (Foto: ANP)

'Ouderen verplicht op EHBO-cursus'

Alle ouderen moeten een EHBO-cursus doen. Dat zegt het Nederlandse Rode Kruis zaterdag. De organisatie vindt dat ouderen zichzelf beter moeten leren redden.

Uit cijfers blijkt volgens het Rode Kruis dat 50 procent van de mensen die zich wereldwijd meldt bij de eerste hulp, 65 jaar of ouder is. Ze komen vaak nadat ze zijn gevallen. Geschat wordt dat in 2030 ongeveer 63.000 senioren worden opgenomen in het ziekenhuis, omdat ze onderuit zijn gegaan.

Een cursus kan ze helpen bij het herkennen van gevaarlijke situaties en helpen inschatten wat ze moeten doen als ze een ongeluk hebben gehad, stelt het Rode Kruis. De organisatie biedt EHBO-cursussen aan die speciaal zijn gericht op oudere deelnemers. Zo hoeven ze minder lang te staan en zijn er meer pauzes.

'Ouderen moeten op EHBO-cursus'
'Ouderen moeten op EHBO-cursus' (Foto: ANP)

Franse consul geschorst om vluchtelingenboten

Frankrijk heeft zijn honorair consul in de Turkse stad Bodrum geschorst, omdat ze rubberboten en reddingsvesten heeft verkocht aan vluchtelingen die de oversteek naar Europa willen maken. Dat schrijven Franse media naar aanleiding van een tv-reportage die in het geheim is opgenomen door France 2.

Op beelden is te zien dat Françoise Olcay de spullen in haar winkel verkoopt. Ze heeft daar ook een Franse vlag hangen naast een bordje waarop staat dat zij de Franse honorair consul is.

Olcay geeft toe dat ze de spullen verkoopt in haar winkel, ondanks dat ze weet dat migranten vaak verdrinken tijdens de oversteek naar Griekse eilanden.

Franse consul geschorst om vluchtelingenboten
Franse consul geschorst om vluchtelingenboten (Foto: ANP)

OM Sint Maarten worstelt met criminaliteit

Het Openbaar Ministerie op Sint Maarten is niet goed opgewassen tegen de misdaad op het eiland, die buitengewoon goed georganiseerd is. Dat heeft procureur-generaal Guus Schram van Sint Maarten vrijdag gezegd.

Het gaat om grensoverschrijdende, ondermijnende criminaliteit, die voortvloeit uit de vermenging van de bovenwereld en de onderwereld. ,,Politici, bestuurders, topambtenaren en andere invloedrijke personen gaan in tegen het overheidsbeleid, uit eigenbelang of vanwege financieel gewin", aldus Schram. Er is sprake van corruptie, machtsmisbruik, zelfverrijking en verkiezingsfraude, die door een deel van de samenleving worden geaccepteerd, aldus Schram.

De criminaliteit heeft zich ontwikkeld, maar de justitiële keten heeft daarmee geen gelijke tred weten te houden. ,,Dat kunnen wij ons niet meer permitteren", zegt Schram. Hij pleit voor een ,,integere, brede en goed georganiseerde, professionele rechtshandhavingsketen", waarin ook nadrukkelijk de samenwerking wordt gezocht met de politie van Sint Maarten.

Nederland maakt 55 politiemensen vrij voor de bestrijding van criminaliteit en corruptie op Sint Maarten, zo hebben de landen onlangs afgesproken. Het ministerie van Binnenlandse Zaken draagt ook elk jaar rechters en officieren van justitie bij aan de rechterlijke macht op het Caribische eiland.

OM Sint Maarten worstelt met criminaliteit
OM Sint Maarten worstelt met criminaliteit (Foto: ANP)

Californië stemt voor euthanasie

Voorstanders van hulp bij zelfdoding in de Verenigde Staten hebben een belangrijke overwinning behaald. De Senaat in de staat Californië stemde vrijdag in met een wet die het voor terminale patiënten mogelijk maakt om euthanasie te plegen met hulp van een arts. Twee artsen moeten daarvoor verklaren dat de patiënt nog maar zes maanden te leven heeft.

De wet werd aangenomen met 23 stemmen voor en 14 tegen. De wet is naar gouverneur Jerry Brown gestuurd. Of hij zijn handtekening zal zetten, is nog maar de vraag. De katholieke Democraat heeft zich daar nog niet over uitgelaten.

Euthanasie is tot nu toe gelegaliseerd in de staten Washington, Montana, Oregon en Vermont. Voordat de beslissing in Californië werd genomen, werd een week lang debat gevoerd. Tegenstanders zijn bang dat hebzuchtige familieleden druk zullen uitoefenen op terminale patiënten om euthanasie te plegen, zodat ze een erfenis ontvangen.

Californië stemt voor legalisering euthanasie
Californië stemt voor legalisering euthanasie (Foto: ANP)

Dijsselbloem komt met koffertje van Lieftinck

Voor Prinsjesdag heeft minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën een greep in het museum gedaan. Hij zal de rijksbegroting en miljoenennota dinsdag aan de Tweede Kamer aanbieden in het eerste koffertje dat hiervoor ooit werd gebruikt.

Zijn verre voorganger Pieter Lieftinck bracht de stukken op Prinsjesdag van 1946 voor het eerst mee naar de Kamer in een koffertje. 'Het werd het symbool van verstandig begroten, maar ook van vernieuwde voorspoed', aldus Dijsselbloem. Daarom vindt hij het een 'passend eerbetoon' om het originele koffertje te gebruiken.

Dijsselbloem schrijft dat in het voorwoord van de Miljoenennota waar RTL Nieuws de hand op heeft weten te leggen. Bronnen bevestigen het bericht. Hij meldt verder dat Nederland zich heeft 'ontworsteld aan de crisis' en dat de economie harder groeit dan verwacht.

Dijsselbloem komt met koffertje van Lieftinck
Dijsselbloem komt met koffertje van Lieftinck (Foto: ANP)

Rick Perry niet langer presidentskandidaat

De Republikeinse presidentskandidaat Rick Perry heeft zich teruggetrokken uit de race om het presidentschap van de Verenigde Staten. Hij heeft niet genoeg geld om door te gaan met zijn campagne, zei hij vrijdagavond tijdens een toespraak in de Amerikaanse stad St. Louis.

De voormalige gouverneur van de staat Texas was een van de zeventien Republikeinen die een gooi willen doen naar het presidentschap. Hij is de eerste die de strijd opgeeft. 'Ik trek me terug, wetende dat de partij in goede handen is', zei Perry in zijn speech.

Perry is de eerste presidentskandidaat die afhaakt. Hij stond al langere tijd laag in de peilingen en had daardoor grote moeite geldschieters te vinden, meldt de NOS. Perry moest zijn campagnes in cruciale staten als Iowa en New Hampshire daarom op een lager pitje zetten en medewerkers werden niet meer betaald.

Ook in 2012 deed Perry een gooi naar de Republikeinse nominatie. Toen gaf hij op nadat hij in de eerste voorverkiezingen geen gunstige uitslag wist te behalen. Deze keer wacht Perry de eerste voorverkiezingen niet af. 

Rick Perry niet langer presidentskandidaat
Rick Perry niet langer presidentskandidaat (Foto: ANP)

'Maak je wachtwoord eens wat makkelijker'

De Britse inlichtingendienst GCHQ raadt 'het volk' aan om hun wachtwoorden op internet niet zo ingewikkeld te maken. Niet omdat ze het zo'n gedoe vinden om de wachtwoorden te raden uiteraard. Nee, het is voor de eigen veiligheid uiteraard.

In een document dat GCHQ naar buiten heeft gebracht, staan tips voor zowel websites als hun gebruikers. Hoewel sommige tips uit het handboek 'open deuren' lijken te komen, wil de veiligheidsdienst ze graag nogmaals herhalen. Zo wordt er aangeraden het standaard wachtwoord te veranderen. Ook stelt het document vast dat de meeste mensen eigenlijk gewoon te dom zijn om ingewikkelde wachtwoorden te verzinnen.

Naast deze nuttige tips zijn er ook een aantal adviezen afgegeven. Advies als dat je nooit voor verschillende sites hetzelfde wachtwoord moet gebruiken. Probeer ook te voorkomen dat je een veel te makkelijk wachtwoord kiest. Aan websites wordt meegegeven om alleen om een wachtwoord te vragen als het echt noodzakelijk is.

Dat juist GCHQ dit document naar buiten brengt is op zijn zachtst gezegd opmerkelijk te noemen. Eerder dit jaar lekte uit dat de veiligheidsdienst in samenwerking met de NSA bewust computers van mensen kraakte via antivirus software. Die vervelende burgers zullen nu wel een sterker wachtwoord hebben gekozen, dat kost natuurlijk weer extra tijd, en dat is vervelend.

'Maak je wachtwoord eens wat makkelijker'
'Maak je wachtwoord eens wat makkelijker' (Foto: ANP)

Veel doden door vallende kraan in Mekka

In het bedevaartsoord Mekka zijn bij een ongeluk met een vallende kraan tenminste 52 mensen om het leven gekomen. Het ongeluk gebeurde in de grote Al-Masjid al-Haram moskee, zo meldden Saoedische autoriteiten vrijdagmiddag.

Over de toedracht is nog weinig bekend, waarschijnlijk is er iets misgegaan tijdens opbouwwerkzaamheden voor de aankomende Hadj later deze maand. Naast de 52 doden zouden er ook nog minstens 30 gewonden zijn.

Het ongeluk gebeurde in aanloop naar de jaarlijkse Hadj, een pelgrimstocht die moslims tenminste één keer in hun leven moeten maken. In de bewuste moskee staat namelijk de Ka'aba, het heiligste oord van de Islam en de richting waarin moslims overal ter wereld bidden.

Update 00.23 uur:
Opnieuw is het dodental naar boven bijgesteld, de Saoedische overheid geeft daar dat er 107 doden zijn gevonden en er nog zeker 238 gewonden zijn. Momenteel wordt er nog druk gezocht onder het puin, men verwacht dat er nog meer slachtoffers onder liggen.

Update 20.37 uur:
Nieuwe berichten melden dat er nog meer slachtoffers zijn gevallen. Er zijn momenteel 87 doden te betreuren en ook het aantal gewonden is meer dan 200. Al-Arabiya meldt dat de kraan mogelijk is gevallen als gevolg van een zware storm. De regio wordt al enkele dagen geteisterd door zware zandstormen.

Er zijn ook diverse beelden opgedoken van het moment van instorten, deze beelden kunnen mogelijk als schokkend worden ervaren.

Update 19.18 uur:
Het dodental is inmiddels opgelopen tot 65, daarbij is het aantal gewonden gestegen naar 154.

Wereldkampioen snelwandelen beantwoordt jullie vragen

Onlangs vroegen we jullie om vragen in te sturen voor de kersverse wereldkampioen snelwandelen Matej Toth en de Canadese wereldtopper-in-wording Evan Dunfee. Er kwamen verrassend veel leuke en interessante vragen binnen, tot vreugde van de heren snelwandelaars. Matej kwam na het WK atletiek in Beijing met een flinke jetlag terug in zijn eigen Slowakije en besloot van de kans gebruik te maken om de vragen van FOK!kers te beantwoorden. Evan deed hetzelfde nadat hij zijn lange reis naar Vancouver achter de rug had en dus is hier het resultaat.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.