FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 9 september 2015

Zorgen over Russische troepen in Syrië

Westerse kopstukken hebben woensdag opnieuw bezorgdheid geuit over berichten dat Rusland gevechtstroepen naar Syrië stuurt. NAVO-chef Jens Stoltenberg zei woensdag op bezoek in Praag dat de groeiende militaire activiteiten van Rusland in Syrië zorgen baren.

En dat maakt het vinden van een politieke oplossing in dat land volgens Stoltenberg alleen maar moeilijker. Hetzelfde zei woensdag de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Laurent Fabius.

Ook het Witte Huis heeft met "diepe bezorgdheid" gereageerd op de berichten over Russische troepen in Syrië en zegt de situatie in de gaten te houden. "Constructieve bijdrage van Rusland heten wij van harte welkom. Maar we zijn duidelijk geweest dat het voor elke partij, dus ook voor Rusland, onredelijk is om het regime van Assad op welke manier dan ook te steunen."

Latakia
Rusland zou bezig zijn met militair ingrijpen om te voorkomen dat het regime van de Syrische president Bashar al-Assad bezwijkt. Er zouden meer gevechtsvliegtuigen naar Syrië zijn gestuurd, net als leden van een Russisch marinekorps en er wordt hard aan een nieuwe militaire basis bij de havenstad Latakia gewerkt.

Syrische zegslieden hebben bevestigd dat er meer Russische hulp komt, maar Damascus ontkent net als Moskou dat Russen meevechten met Assads troepen.

Het regime van de clan van de familie Assad is al sinds de tijd van de Sovjet-Unie en het bewind van Assads vader, Hafez al-Assad (1930-2000), zeer nauw verbonden met Rusland.

Zorgen over Russische troepen in Syrië
Zorgen over Russische troepen in Syrië (Foto: ANP)

Meerderheid Tweede Kamer voor bombarderen Syrië

In de Tweede Kamer is een meerderheid voor het bombarderen van Islamitische Staat (IS) in Syrië. Op dit moment bombarderen Nederlandse F-16's alleen doelen in Irak.

Arie Slob (ChristenUnie) maakte woensdagavond in het tv-programma WNL Opiniemakers bekend dat zijn partij nu ook voorstander is van inzet in Syrië. Later liet ook eenmansfractie Houwers weten uitbreiding van de strijd naar Syrië te zullen steunen. Daarom is er een nipte Kamermeerderheid van 76.

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) lijkt niet te voelen voor een snelle koersverandering. Hij zei woensdagavond nog in de Kamer dat hij zich zorgen maakt over "unilaterale beslissingen" die worden genomen als het gaat om Syrië. Australië kondigde eerder op dag aan luchtaanvallen op Syrië te gaan uitvoeren. PvdA-minister Koenders vindt dat de internationale coalitie in dit dossier zoveel mogelijk gezamenlijk moet blijven optrekken.

Militaire interventie
Regeringspartij PvdA voelt nog steeds niets voor militaire interventie in Syrië. De partij wil eerst dat er een politieke oplossing in zicht komt. En het vinden van zo'n oplossing wordt volgens PvdA-buitenlandwoordvoerder Michiel Servaes alleen maar complexer, zeker nu ook sprake is van aanwezigheid van Russische troepen in Syrië. Ook D66 is nog steeds niet overtuigd. Er moet eerst een duidelijke politieke strategie zijn, zegt Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma.

Nederlandse F-16's voeren sinds vorig jaar missies uit tegen doelen van IS in Irak. Ze voerden al honderden missies uit en gooiden honderden bommen. Het kabinet verlengde de missie onlangs tot oktober 2016. Wel werd het aantal toestellen teruggebracht van zes naar vier (met twee op reserve).

Meerderheid Kamer voor bombarderen Syrië
Meerderheid Tweede Kamer voor bombarderen Syrië (Foto: ANP)

Apple maakt geen indruk op Wall Street

De aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met stevige verliezen gesloten. Aanvankelijke winsten verdwenen na de publicatie van cijfers die een renteverhoging in de VS mogelijk dichterbij brengen. Beleggers leken verder niet onder de indruk van de nieuwe producten die Apple op zijn jaarlijkse 'event' presenteerde.

De Dow-Jonesindex sloot 1,5 procent in de min op 16.253,57 punten. De breed samengestelde S&P 500 eindigde 1,4 procent lager op 1942,04 punten. Technologiegraadmeter Nasdaq zakte 1,2 procent naar 4756,53 punten.

Apple leverde bijna 2 procent in. Het technologieconcern presenteerde woensdag zoals verwacht onder meer een grotere versie van de iPad, een vernieuwing van de iPhone en nieuwe mogelijkheden voor Apple TV. Echte verrassingen waren er echter niet bij het jaarlijkse feestje van 's werelds duurste bedrijf.

Dow Jones
Alle dertig hoofdfondsen in de De Dow Jones eindigden in de min. Het financiële concern Goldman Sachs hield de schade met een min van 0,1 procent het meest beperkt. Oliemaatschappij Chevron sloot de rij met een verlies van 2,5 procent.

Boekenwinkelketen Barnes & Noble verloor ruim een kwart van zijn beurswaarde, na de presentatie van tegenvallende resultaten over het afgelopen kwartaal. Daarin liep het verlies van het bedrijf op, terwijl de verkopen van de eigen e-reader, Nook, flink afnamen.

Beleggers hielden zich woensdag verder bezig met de vraag of de Federal Reserve de rente in de VS volgende week zal verhogen. De melding van een aanzienlijke stijging van de vacatures in de VS voedden de gedachte dat die stap daadwerkelijk zal worden gezet. Dat besluit kan negatief uitpakken voor de aandelenhandel, die de afgelopen jaren werd gestuwd door het stimuleringsbeleid van de Fed.

Euro
"Het lijkt erop dat goed nieuws wordt gezien als slecht nieuws", zei een Amerikaanse beleggingsstrateeg in dat verband tegen persbureau Bloomberg. "Mensen letten nu scherper op de economische cijfers, omdat de Fed heeft gezegd dat ze dat moeten doen. Dit kan een renteverhoging dichterbij brengen."

De prijs van een vat Amerikaanse olie zakte met 3,6 procent naar 44,28 dollar. De euro was woensdagavond 1,1205 dollar waard, tegen 1,1155 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.de Europese beurzen eerder op de dag.

Apple maakt geen indruk op Wall Street
Apple maakt geen indruk op Wall Street (Foto: ANP)

PvdA wil EU-migratietop met Turkije

Omdat de veiligheidssituatie in Turkije sterk verslechtert, wil de PvdA dat de Europese Unie een migratietop met Turkije organiseert. Daar zouden afspraken moeten worden gemaakt over een Europese bijdrage aan het verbeteren van de situatie van vluchtelingen en een gezamenlijke aanpak van mensensmokkel.

De voorzitter van het Europees Parlement, Martin Schulz, en de Europese Commissie spraken woensdag ook ernstige zorgen uit over de "spiraal van geweld" in Turkije en riepen de Turkse autoriteiten en Koerdische leiders op de wapens neer te leggen.

De commissie had Turkije juist woensdag bestempeld als veilig land. Asielverzoeken zouden dan versneld moeten worden behandeld, zodat mensen na afwijzing direct kunnen worden teruggestuurd.

PKK
Europarlementariër van GroenLinks Judith Sargentini stelt dat Turkije nu duidelijk geen veilig land is. "Zeker niet voor de Koerden. Daar kun je dus geen asielzoekers zo maar naar terugsturen."Zij wil dat EU-commissaris Frans Timmermans Turkije van de voorgestelde lijst met veilige landen haalt.

Aanslagen van de PKK eisten de afgelopen tijd tientallen levens. Daarnaast viel een woedende menigte een kantoor van de pro-Koerdische partij HDP aan die met tachtig mensen in het parlement is vertegenwoordigd. Schulz en de Europese Commissie zijn hier zeer bezorgd over, evenals over de arrestaties van buitenlandse en Turkse journalisten.

Turkije is officieel kandidaatlid van de Europese Unie. Het land lijkt zich de laatste jaren echter steeds meer van een mogelijk lidmaatschap af te keren.

PvdA wil EU-top met Turkije
PvdA wil EU-migratietop met Turkije (Foto: ANP)

Aru gelooft nog in eindzege Vuelta

Fabio Aru heeft er nog alle vertrouwen in dat hij de Ronde van Spanje kan winnen. "Want er komen nog vier ritten aan", zei de Italiaan van Astana. "En de verschillen zijn niet groot."

Aru moest woensdag tijdens de individuele tijdrit maar liefst 1.53 toegeven op de Nederlander die de tijdrit uiteindelijk won. In het algemeen klassement staat hij nu slechts drie seconden achter. "Het verschil is niet groot", benadrukte de Italiaan, die een sterke ploeg achter zich heeft staan. "Er is nog helemaal niets beslist."

Aru wilde niet vertellen of hij donderdag al in de aanval gaat. De etappe van zaterdag met vier cols van de eerste categorie leent zich wellicht het beste voor een machtsgreep. "We zien wel", zei Aru. "Alles is nog mogelijk."

Ook Joaquim Rodriguez wilde na zijn mislukte tijdrit nog van geen opgeven weten. De Spanjaard verloor zijn rode trui omdat hij 3.06 moest toegeven op Dumoulin. In het algemeen klassement zakte hij naar de derde plaats, op een achterstand van 1.15 op de Nederlander. "Hier eindigt het nog niet", stelde Rodriguez. "Sorry, maar ik blijf het toch echt proberen."

Aru gelooft nog in eindzege Vuelta
Aru gelooft nog in eindzege Vuelta (Foto: ANP)

Nieuwe Nolan-film in 2017

Na het gematigde succes (in vergelijking met andere films van Christopher Nolan), zowel commercieel als de kritieken, van de laatste Nolan-creatie Interstellar, is het tijd voor een nieuw project. En dat heeft vandaag een releasedatum gekregen voor de Amerikaanse markt. Dit meldt ScreenRant.

Op 21 juli 2017 moet de film de bioscopen bereiken in de Verenigde Staten. Er is nog niets bekendgemaakt over een cast, verhaal of zelfs een tagline. Het enige wat er bekend is, is dat filmmaker Will McCrabb kon vermelden dat Nolan een eerste draft van een script deze zomer heeft afgemaakt. Dit zou dan om de 'begrijpelijke versie' gaan. 

Binnenkort zal er waarschijnlijk meer info over de film vrijgegeven worden. Tot nu toe is het enige feit dat de film het op zal moeten nemen tegen Pitch Perfect 3 and Luc Besson's Valerian and the City of a Thousand Planets. Ook de Sony/Marvel Spider-Man-reboot opent een week erna, dus er is iets meer dan 1,5 jaar voor de release al zeker dat er zeker competitie zal zijn. 

Nolan op de set van Interstellar (Foto: ScreenRant)Nolan op de set van Interstellar (Foto: ScreenRant)

Basketballers maken het Kroatië knap lastig

De Nederlandse basketballers hebben woensdagavond Kroatië voor het eigen fanatieke thuispubliek in Zagreb een onverwacht lastige avond bezorgd. Oranje keek met nog vier minuten te gaan tegen een achterstand van slechts twee punten aan, maar ging uiteindelijk wel onderuit: 78-72.

Met opgeheven hoofd leed de ploeg van bondscoach Toon van Helfteren de derde nederlaag op rij. Alleen het openingsduel tegen Georgië werd gewonnen (73-72). Daarna waren Macedonië (78-71) en Slovenië (81-74) ook te sterk.

Nederland heeft nog uitzicht op en plaats bij de beste vier van de poule, die recht geeft op een optreden in de achtste finales. De formatie stuit donderdag in de laatste groepswedstrijd op Griekenland, dat nog ongeslagen is.

Heel even hing er een gigantische sensatie in de lucht in Zagreb. De thuisploeg kwam aanvankelijk moeilijk tot scoren en zag Oranje halverwege het tweede kwart brutaal uitlopen naar 22-34. De nummer twaalf van de wereld wist even niet wat het meemaakte tegen de nummer 88 van de mondiale basketballadder. Bojan Bogdanovic, in het bezit van een miljoenencontract bij de NBA-ploeg Brooklyn Nets, raakte zichtbaar gefrustreerd. Hij verloor zichzelf even en maakte een paar onnodige fouten.

Voorsprong uit handen

Zo makkelijk Oranje op voorsprong kwam, zo snel gaf de ploeg van bondscoach Van Helfteren de voorsprong van twaalf punten ook uit handen. Kroatië verdedigde iets scherper en schoot plotseling een stuk zorgvuldiger. Zo kon het gebeuren dat Nederland bij rust zelfs tegen een achterstand van 39-35 aan keek. In de nationale ploeg van Kroatië basketballen spelers van topteams uit Amerika en Europa. Zij lieten na de rust steeds beter zien dat ze op het hoogste podium acteren. De thuisploeg leidde na het derde kwart dan ook met 62-53.

Oranje vocht zich met dank aan een uitblinkende Roeland Schaftenaar (19 punten) nog knap terug naar een achterstand van 64-62. Kroatië liet het echter niet verder komen en plaatste zich alvast voor de achtste finales, die in Frankrijk op het programma staan.

Basketballers maken het Kroatië knap lastig
Basketballers maken het Kroatië knap lastig (Foto: ANP)

'Affleck past nummer aan vanwege nanny'

Ben Affleck heeft zijn telefoonnummer veranderd. Volgens RadarOnline werd de acteur steeds gebeld door de voormalig nanny van zijn kinderen en daar wilde hij graag vanaf.

Affleck heeft altijd ontkend, maar er gaan nog steeds geruchten dat de acteur tijdens zijn huwelijk met Jennifer Garner een affaire heeft gehad met nanny Christine Ouzounian. "Zij heeft hem heel veel gebeld in de afgelopen weken. Ben heeft haar duidelijk gemaakt dat hij geen trek heeft in een relatie met haar, maar deze hint kwam niet binnen. Dus toen ze bleef bellen, heeft Ben zijn nummer veranderd, alleen maar om van haar af te komen", aldus een bron.

Eerder dit jaar maakten Ben en Jennifer bekend na bijna tien jaar samen uit elkaar te gaan. Veel media schreven daarop dat oppas Christine mogelijk wat met de breuk te maken heeft.

'Affleck past nummer aan vanwege nanny'
'Affleck past nummer aan vanwege nanny' (Foto: BuzzE)

Patrick Dempsey in 'Bridget Jones's Baby'

Na een vertrek uit Grey's Anatomy is het tijd voor iets nieuws voor Patrick Dempsey. En dat nieuws heeft hij gevonden, meldt Variety.

Hij zal namelijk een rol gaan spelen in de nieuwe Bridget Jones-film, die de titel Bridget Jones's Baby draagt. Ook Colin Firth zou naar verluidt terugkeren als de iconische Mark Darcy, maar dit is nog niet compleet zeker. Het scenario is inmiddels wel klaar en er is ook al een regisseur aangetrokken voor het project. Sharon Maguire, die ook de eerste Jones-film regisseerde, is terug voor de derde. 

Beide films waren uitermate succesvol voor romantische komedies. De eerste film haalde 281 miljoen dollar op en de tweede 261 miljoen. Een precieze releasedatum is tot op heden nog niet bekend.

Dumoulin verwacht nog hard gevecht

Tom Dumoulin kon woensdag zijn geluk niet op na zijn geslaagde machtsgreep in de Ronde van Spanje. "Een droom is uitgekomen", zei hij na zijn gewonnen tijdrit die hem leider in het klassement maakte.

"Ik wil eerst van dit moment genieten", zei de 24-jarige Nederlander. "Maar daarna wordt het serieus. Ik kan de Ronde van Spanje winnen. Al ben ik er nog lang niet."

Dumoulin fietste zijn concurrenten op grote achterstand in de tijdrit over ruim 38 kilometer rond Burgos. Alleen Fabio Aru kon nog een beetje volgen. De Italiaan van Astana moest toch nog 1.53 toegeven. Hij staat nu tweede in het klassement op drie seconden.

Zwaar

"Astana zal er alles aan doen om Aru in de rode trui te krijgen", besefte Dumoulin. "Vooral de etappe van zaterdag wordt zwaar, met vier cols van de eerste categorie. Maar ik ga er alles aan doen om deze trui te verdedigen. Dat is nu mogelijk, maar het wordt een hard gevecht."

"Zelfs in een massasprint kun je drie seconden verliezen als het peloton uit elkaar valt", zei Dumoulin. "En ik kan ook een keer een slechte dag hebben. Ik hoop het niet, maar je weet het niet. Ik zal heel attent moeten rijden want er zullen aanvallen komen. Het kan heel goed dat ze niet tot zaterdag wachten. Het verschil is heel klein, maar ik kan winnen. Dat besef is er nu wel."

Dumoulin verwacht nog hard gevecht
Dumoulin verwacht nog hard gevecht (Foto: ANP)

Platzak Puerto Rico komt met hervormingen

Puerto Rico heeft woensdag een plan voorgesteld voor de herstructurering van 47 miljard dollar schuld (42 miljard euro), 65 procent van de totale overheidsschuld van het arme Caribische eiland.

Het plan bevat een dringend verzoek aan houders van Puertoricaanse obligaties om de komende vijf jaar af te zien van uitbetalingen. Het eiland wil op den duur uit de diepe schuldencrisis geraken door onder meer de overheidsuitgaven verder terug te dringen en de belastingen beter te innen. Om toezicht te houden op de uitvoering van de plannen, moet er een onafhankelijke raad komen.

Dit staat in de woensdag gepubliceerde conclusies van een onderzoekscommissie. Die is door gouverneur Alejandro García Padilla ingesteld nadat hij 29 juni in het openbaar had verzucht dat Puerto Rico de schuldenlast nooit meer kan terugbetalen.

Het plan zoals woensdag naar voren geschoven, is nog lang niet allesomvattend. Het richt zich slechts op een deel van de schuldencrisis van 'het Griekenland van de VS'. De bijzondere status van het eiland, dat geen staat van de VS is maar er wel bijhoort, maakt deze schuldenkwestie extra gecompliceerd.

Platzak Puerto Rico komt met hervormingen
Platzak Puerto Rico komt met hervormingen (Foto: ANP)

Arkansas gaat na 10 jaar doodstraf uitvoeren

In de Amerikaanse staat Arkansas wordt na tien jaar de doodstraf weer uitgevoerd. Volgens gouverneur Asa Hutchinson worden er volgende maand al twee doodvonnissen voltrokken. Ook voor zes andere gevangenen staat een datum vast.

In Arkansas is sinds 2005 geen gevangene geëxecuteerd, voornamelijk door een tekort aan dodelijke injectiemiddelen.

Procureur-generaal Leslie Rutledge stuurde vorige week echter brieven naar de gouverneur waarin hij schreef dat de veroordeelden uitgeprocedeerd zijn en dat er genoeg doses van de dodelijke injectie aanwezig zijn. Daarop zijn vier data vastgesteld, waarop steeds twee gevangen worden geëxecuteerd.

Op dit moment zitten er 34 gevangenen in Arkansas in de dodencel.

Arkansas gaat na 10 jaar doodstraf uitvoeren
Arkansas gaat na 10 jaar doodstraf uitvoeren (Foto: ANP)

'Extreem Jaloers is hartstikke nep'

Het RTL4-programma Extreem Jaloers waarin Froukje de Both zogenaamd mensen helpt bij wie 'de relatie ernstig lijdt onder jaloezie', is nep. Een deelneemster van het programma liet dat via haar Facebook weten.

De 21-jarige Elif zou zo jaloers zijn, dat haar vriend Uzeyir niets mocht. Geen vrienden, niet uitgaan, niet met vrouwelijke klanten praten, geen mooie auto. Ook moest Uzeyir elke keer zijn telefoon afgeven zodat Elif zijn appjes kon bekijken.

Dit blijkt dus allemaal hartstikke nep te zijn. ''Hoop dat je niet te veel ziet dat het nep is'', zegt Elif op haar Facebook. ''Ze konden geen mensen vinden, dus hadden ze mij gebeld. Ze hebben heel veel geknipt en geplakt om het nog erger te laten lijken, dus ben zelf ook echt super benieuwd.''

Update 22.51 uur:
Froukje de Both heeft in een tweet laten weten dat ze erg verrast is door alle ophef over het programma: ''Uzeyir heeft zelf het programma benaderd voor hulp vanwege zijn extreem jaloerse vriendin. Beiden hebben vervolgens ingestemd tot deelname. Tijdens het hulptraject van Uzeyir en Elif heb zowel ik als de redactie nooit getwijfeld aan de echtheid van hun problematiek, ook nu nog steeds niet'', zegt ze.

Update 23.16 uur:
Een ander koppel in het programma, waarvan de aflevering later deze maand wordt uitgezonden, laat via Twitter weten dat zij zelf 'geen acteurs zijn zoals die twee van vanavond'. ''Beetje jammer dat wij, de echte eerlijke mensen die met hun billen bloot gaan, hiermee geconfronteerd worden. Doet me best pijn. Het is niet allemaal nep, geloof me. Wij hebben ook meegedaan! Heeft ons veel tranen en moeite gekost. Jammer dat er zo mee omgegaan wordt.''

Topmodel Candice Swanepoel naakt!

Candice Swanepoel is weer eens uit de kleren gegaan. En dat is altijd een goed excuus om eens een paar foto's van dit heerlijke mokkel te plaatsen.

Verder weten we er weinig van. Maar een naakt topmodel is natuurlijk altijd leuker nieuws dan de zoveelste onthoofding door IS...

Pool overlijdt na val in grafkelder

Bij de zoektocht naar de vermeende nazitrein in Polen is woensdag een 39-jarige man om het leven gekomen. De onfortuinlijke Pool was volgens de politie met twee anderen in een grafkelder in de plaats Świebodzice aan het zoeken naar schatten, toen hij ineens 4 meter omlaag viel en overleed. Aangenomen wordt dat de drie op de streek zijn afgekomen door de verhalen over de nazitrein.

De bewuste trein zou volgens de overlevering vol liggen met goud, sieraden en kunstvoorwerpen die door de nazi’s waren gestolen in de Tweede Wereldoorlog. De trein zou aan het eind van de oorlog ten zuiden van Wroclaw, het voormalige Breslau, spoorloos verdwenen zijn. Een van de mogelijkheden is dat de trein, als die inderdaad bestaat, in een tunnelcomplex is verstopt dat door dwangarbeiders werd aangelegd.

Update: 22:41 uur
Het heeft er alle schijn van dat de drie mannen niet op zoek waren naar de nazitrein, maar gewoon ordinaire grafrovers zijn. Volgens deze Poolse bron zouden de drie mannen de grafkelder van de famlie Von Kramst hebben willen plunderen. De twee overlevenden zouden zichzelf hebben gemeld bij het plaatstelijke politiebureau en worden op dit moment verhoord. De mannen worden onder meer beschuldigd van grafschennis en poging tot diefstal.

Meer vluchtelingen als student welkom

Instellingen voor hoger onderwijs gaan meer vluchtelingen toelaten als student en nemen daarvoor zoveel mogelijk obstakels weg. Dat hebben ze woensdag besloten in een overleg met onder andere minister Jet Bussemaker van Onderwijs.

Een hinderpaal voor veel vluchteling-studenten is bijvoorbeeld dat ze geen DigiD hebben, een voorwaarde om hoger onderwijs te volgen. Daarvoor wordt een oplossing gezocht. Ook worden ze voorgelicht over waar ze hun diploma uit eigen land kunnen laten beoordelen en waarderen; dat is nu nog maar bij weinig vluchtelingen bekend. Verder worden meer taallessen gegeven.

Bij het overleg zaten, naast Bussemaker, ook vertegenwoordigers van verschillende universiteiten en hogescholen en van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

Meer vluchtelingen als student welkom
Meer vluchtelingen als student welkom (Foto: ANP)

Vrouw masturbeert in Starbucks

Op internet is een bijzonder filmpje opgedoken van een wel heel geil vrouwke. Voor het raam van een Starbucks in Schubbekutveen slaat zij de hand aan zichzelf.

Het filmpje lijkt te zijn gemaakt door een glunderende gluurder. Deze had vanaf de straat een eersteklas plek om te genieten van het schouwspel.

Te zien is hoe de vrouw voor het immense raam zichzelf naar een hoogtepunt brengt. Haar vriend/man zit tegenover haar de boel te filmen.

Hieronder het bewuste filmpje. Weliswaar zwaar geblurd, dus je ziet geen kut. Uw verslaggever is nog naarstig op zoek naar de ongecensureerde beelden...

Update 21.35 uur:
Het is eindelijk gelukt een ongecensureerde versie te pakken te krijgen, met veel dank en diep respect voor heracles. Naar verluidt zou het incident zich hebben afgespeeld in Libanon.

*Sopsopsop*

Gordon is in de war

Gordon is in de war en voelt zich erg emotioneel. De zanger en presentator vertelde woensdagavond bij RTL Boulevard via de telefoon hoe het met hem ging. "Ik ben blij dat ik er nog ben", aldus Gordon.

"Het is allemaal zo onwerkelijk", vervolgt Goor die zegt dat hij zich weinig kan herinneren van het ongeluk op het Griekse eiland Mykonos waarbij hij verschillende botbreuken opliep. "Het is nu bijna een week geleden. Ik kan mij er niks van herinneren, ik heb over het ongeluk gehoord van andere mensen."

Halverwege het gesprek barst Gordon in huilen uit. "Sorry, maar het is gewoon een opeenstapeling van alles. Maar ik ben er nog, ik leef en ik kom terug."

Gordon: ik ben in de war
Gordon: ik ben in de war (Foto: BuzzE)

3D Touch op iPhone 6s

Apple heeft de iPhone 6s en iPhone 6s Plus aangekondigd. Het is gemaakt van een nieuw aluminium-legering, met als nieuwe kleur rozegoud. In plaats van multi-touch heeft het apparaat 3D Touch.

3D Touch leest de druk die je uitoefent op het scherm. Hierdoor zijn er nieuwe gebaren en interactie mogelijk met apps. Door zachtjes te drukken krijg je bijvoorbeeld een preview van een bericht, terwijl als je daarna ietsje harder drukt naar het bericht zelf gaat om bijvoorbeeld te gaan antwoorden. Het nieuwe besturingssysteem iOS 9 gaat natuurlijk gebruikmaken van deze nieuwe mogelijkheden.

De processor is een nieuwe A9, die 70% sneller is dan de A8 in de iPhone 6. Het GPU-gedeelte is 90% sneller dan de eerdere GPU-versie. Touch-ID, dat je vingerafdruk herkent, is twee keer sneller geworden. De camera is een iSight met 12 megapixel en technieken om de kwaliteit van de foto's te waarborgen. Wil je video met 4K resolutie opnemen, dan kan dat met deze nieuwe camera. Met Live Photos kun je kleine stukjes tijd opnemen, zodat je beweging en geluid hebt om dat moment extra te herinneren. Het zijn geen video's, maar een paar foto's vlak achter elkaar, van een stukje voor en na het moment van de foto zelf. Deze feature staat standaard aan, je hoeft alleen een foto te maken zoals je normaal doet. Facebook gaat dit jaar de Live Photos nog ondersteunen.

iPhone 6s en iPhone 6s Plus komen 25 september als eerst uit in landen als Duitsland, Engeland en de Verenigde Staten. Nederland mag weer wachten tot ergens verder dit jaar. Prijzen in Amerika zijn hetzelfde als de iPhone 6 bij introductie, maar dat is met netwerkplan, dus het is nog even afwachten op de prijzen voor de losse toestellen. Apple heeft ook een upgrade-programma aangekonigd voor Amerika, of zoiets in Nederland komt is nog even de vraag. Op 16 september komt iOS 9 uit.

iPhone 6S

iPhone 6S

Amerikaanse prijzen met netwerk

Man in Huizen doodgeschoten

Een man is woensdagavond in Huizen (Noord-Holland) in zijn auto doodgeschoten op de Rendier.

De politie kon alleen zeggen dat de man door een misdrijf is omgekomen en wil nog niet spreken van een liquidatie. "Het zou ook kunnen dat hij met iemand ruzie heeft gehad", aldus een woordvoerder. Volgens ooggetuigen zou de mogelijke dader zijn gevlucht op een motor, maar volgens de politie is dat nog niet duidelijk.

Man in Huizen doodgeschoten
Man in Huizen doodgeschoten (Foto: ANP)

Autoproducent Seat investeert miljarden

De Spaanse autofabrikant Seat investeert de komende vier jaar ongeveer 3,3 miljard euro in fabrieken en de ontwikkeling van nieuwe modellen. Dat maakte het dochterbedrijf van Volkswagen woensdag bekend.

Het bedrag wordt vooral besteed aan de introductie van vier nieuwe modellen in de komende twee jaar. Volgens topman Jürgen Stackmann is het de grootste investering in de historie van Seat. Die moet ervoor zorgen dat de verkopen, die sinds 2013 toenemen, blijven groeien.

Het eerste nieuwe model dat Seat op de markt brengt, is een compacte, sportieve terreinwagen (SUV). Die wordt begin 2016 gepresenteerd.

Autoproducent Seat investeert miljarden
Autoproducent Seat investeert miljarden (Foto: ANP)

Wekelijkse verkoopcijfers Japan week 36

Elke week komt het Japanse Media Create met de verkoopcijfers van games en consoles in Japan. Het is altijd interessant om te zien welke games het goed doen, hoe de consoles ervoor staan en hoe dit fluctueert per seizoen. Daarom keert een oude gewoonte terug en gaan wij de cijfers weer wekelijks op FOK! posten. Hieronder de gegevens van week 36 (31 augustus tot en met 6 september).

Het is deze week een mooie week voor Sony. De release van The Phantom Pain geeft vooral PlayStation 4 een flinke boost. Het wordt al snel minder, al hangen er wonder boven wonder nog steeds titels tussen die al jaren uit zijn, zoals Animal Crossing: New Leaf

 Positie   

  Game   Plaform     Aantal     Totaal    
1 Metal Gear Solid V: The Phantom Pain PS4 293.652 293.652
2 Metal Gear Solid V: The Phantom Pain PS3 117.547 117.547
3 Dragon Quest VIII: Journey of the Cursed King 3DS 106.823 691.539
4 Yo-Kai Watch Busters: Red Cat Team / White Dog Squad 3DS 49.542 1.450.344
5 Animal Crossing: Happy Home Designer 3DS 30.840 989.889
6 Splatoon Wii U 18.826 626.497
7 Rhythm Heaven: The Best+ 3DS 9.293 455.284
8 Minecraft: PlayStation Vita Edition PSV 8.355 317.041
9 Infinite Stratos 2: Love and Purge  PSV 7.643 7.643
10 Mario Kart 8 Wii U 5.935 1.117.394
11 LEGO Ninjago: Shadow of Ronin 3DS 5.011 5.011
12 Famicom Remix Best Choice 3DS 4.523 18.602
13 Dragon's Dogma Online  PS4 3.660 32.976
14 Animal Crossing: New Leaf 3DS 3.422 4.038.451
15 Super Robot Wars BX 3DS 3.189 114.978 
16 Infinite Stratos 2: Love and Purge PS3 2.973 2.973
17 Until Dawn PS4 2.829 20.301
18 Pokemon Omega Ruby / Alpha Sapphire 3DS 2.807 2.692.914
19 Fire Emblem Fates: Birthright / Conquest 3DS 2.563 415.150
20 Taiko no Tatsujin: V Version PSV 2.446 92.993
Console Deze week Vorige week Dit jaar Totaal
PS4 54.494 18.539 796.398 1.767.065
3DS 34.756 48.919 1.287.901 19.126.346
PSV 11.708 12.692 639.810 4.163.737
Wii U 10.232 11.781 398.047 2.541.627
PS3 2.817 2.571 179.404 10.348.395
Xbox One 180 168 11.546 54.813

Stemgestuurde Apple TV aangekondigd

Apple heeft na een hele tijd ontwikkeling en een heleboel geruchten de nieuwe Apple TV onthuld. Dit keer zit er in het kleine kastje Siri-ondersteunig. De Apple TV is dus met je stem te besturen. Om precies te kunnen scrollen door films of te spoelen in een film zit er een nieuwe afstandsbediening bij met touch-bediening. De acculading in de afstandsbediening gaat tot drie maanden mee en het apparaat heeft de lightning-aansluiting nodig om op te laden.

De Apple TV heeft een nieuw dynamisch menu. Het scrollen door een aflevering kan door middel van de afstandsbediening, maar ook met je stem door aan te geven hoeveel seconden je wil spoelen. Als je iets niet verstaan hebt, dan kun je Siri vragen wat iemand daarnet zei, waarna er iets teruggespoeld wordt en de ondertiteling automatisch tijdelijk aanstaat. Wil je weten wat de stand is van een voetbalwedstrijd of wat het weer wordt, dan geeft Siri je het antwoord onderin.

Apple noemt het besturingssyteem tvOS. Apps voor dit systeem worden al gemaakt door bedrijven als Netflix, HBO, Hulu en maar ook game-ontwikkelaats zijn bezig met spellen. Crossy Roads, Guitar Hero Live, Rayman Adventures en Disney Infinity 3.0 zijn al bevestigd, games die ook op de bekendere game-consoles uit zijn of gaan komen. Games die je op je iPhone of iPad speelt, kun je verder spelen op Apple TV en vice versa.

Apple TV komt eind oktober uit en je moet 149 dollar neerleggen voor de 32GB-versie. De versie met 64GB kost 199 dollar..

Apple TV

Apple TV

Bonnenactie politie verschoven naar vrijdag

De politiebonden hebben de actie om het innen van boetes te verhinderen van woensdag naar vrijdag uitgesteld. De actie betreft boetes voor minder dan 20 kilometer per uur te hard rijden en alle overtredingen die een boete van 200 euro of lager opleveren.

Door software-instellingen aan te passen worden de snelheidsovertredingen en de lagere boetebedragen automatisch weggefilterd uit de bestanden die door de Nationale Politie naar het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB) worden gestuurd. Het kost volgens de bonden meer tijd dan gedacht om het filterprogramma op een verantwoorde manier om te zetten.

Politiemensen voeren al maanden actie voor een beter CAO-voorstel van verantwoordelijk minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie). Een loonsverhoging die volgens het kabinet ruim 5 procent bedraagt, wijzen ze af. In de verhoging zit geld dat anders voor pensioenen zou zijn gebruikt, stellen de politiebonden. Ze noemen dat een sigaar uit eigen doos.

Miljoenen
"De overheid gaat door deze actie miljoenen mislopen", lieten Gerrit van de Kamp van politiebond ACP en Albert Springer van politiebond NPB vrijdag al weten. "Deze actie heeft de meeste financiële gevolgen van alle acties tot nu toe."

Het verhinderen van de boete-inningen gaat voor onbepaalde tijd door. De politie beheert de server die de processen-verbaal verwerkt. Daarom kan zij deze actie uitvoeren. Voor de filtering wordt de zogeheten witte lijst met onder andere CD en AA-kentekens (diplomatiek en Koninklijk Huis) uitgebreid met de lagere snelheidsovertredingen en boetebedragen.

Bonnenactie politie verschoven naar vrijdag
Bonnenactie politie verschoven naar vrijdag (Foto: ANP)

Aylan's vader geeft Canada schuld dood gezin

Abdullah Kurdi, de vader van de vorige week verdronken Aylan, voelt zich absoluut niet schuldig aan de dood van zijn vrouw en kinderen. Hij houdt Canada hiervoor verantwoordelijk.

Kurdi vertrok eerst in zijn eentje naar Turkije om daar werk te kunnen vinden. Toen er bombardementen begonnen in Kobani, haalde hij ook zijn vrouw en kinderen naar Istanbul. Hij verdiende daar 800 lira, net voldoende om de huur te kunnen betalen en te eten. Dit vond hij echter niet genoeg en hij veranderde van baan. Nadat hij begon met metselen, kreeg hij medische kosten vanwege lichamelijke klachten.

De medische hulp was voor hem niet voldoende en toen hij ook nog een nieuw gebit wilde, bood zijn zus geld aan. Het geld kon echter niet in een keer overgemaakt worden, dus wilde Kurdi emigreren met als einddoel Canada.

De bootreis werd zijn vrouw en kinderen fataal. Hij geeft Canada hiervoor de schuld, omdat zij zijn aanvraag zouden hebben verworpen. 'De Canadese autoriteiten hebben mijn aanvraag verworpen. Ze hebben nooit toestemming gegeven, ondanks dat we financiële steun van meer gezinnen ontvingen'. Zijn zus zei eerder dat Kurdi nooit een aanvraag heeft gedaan.

Kurdi zei: 'Ik hoop dat de wereld heeft geleerd van de dood van mijn gezin. De oorlog in Syrië moet zo snel mogelijk worden beëindigd. Ik hoop dat er iets verandert in de Arabische landen'.

Canada heeft Kurdi uitgenodigd, maar nu hoeft het niet meer voor hem. Hij heeft blijkbaar geen nieuw gebit meer nodig.

Deze weerman gaat de uitdaging aan

Doe het hem maar eens na!

Denk je dat Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndro­bwlll­lantysiliogogogoch een lange plaatsnaam is met zijn 58 letters? Dat klopt. Maar in Nieuw Zeeland doen ze er nog een schepje bovenop.

Tetaumata­whakatangihanga­koaua­otamatea­urehaeaturipukapihimaungahoronuku­pokai­whenuaa­ki­tana­tahu is maarliefst 85 letters lang. En het heeft de betekenis: "De berg waar Tamatea, de man met de grote knieën, de bergbeklimmer, de landverslinder die over de wereld reist, speelde met zijn neusfluit voor zijn geliefde." 

Watson dag te vroeg met hole-in-one

Tom Watson beleefde woensdag misschien al zijn hoogtepunt op het KLM Open. De 66-jarige Amerikaanse golflegende maakte tijdens het inleidende toernooi tussen profs en amateurs op de Kennemer in Zandvoort een hole-in-one op de zeventiende. Hij was een dag te vroeg, want juist op die hole zeventien is vanaf donderdag, als het grootste Nederlandse golftoernooi echt begint, een peperdure BMW te winnen bij een ace. De auto is 150.000 euro waard.

Watson is naar het KLM Open gehaald als de grote attractie voor de liefhebbers. Hij won in zijn carrière 71 toernooien, waarvan acht majors.

Watson dag te vroeg met hole-in-one
Watson dag te vroeg met hole-in-one (Foto: ANP)

Apple kondigt iPad Pro aan

Apple heeft de iPad Pro aangekondigd. Deze iPad is groter dan de eerdere versies. Het scherm is 12,9 inch groot en beslaat 5,6 miljoen pixels. Het wordt aangestuurd door de A9X, die 1.8x sneller is dan de A8x die in de iPad Air 2 zat. De batterij gaat weer 10 uur mee, zodat je wel een tijd met die desktop-snelheid kunt werken.

De iPad Pro heeft vier speakers in zich, die checken hoe je het apparaat vast hebt, zodat het de volume van elke speaker automatisch aanpast. Het toetsenbord is dit keer niet alleen softwarematig, er zit er ook een fysiek verborgen in in de hoes. Deze Smart Keyboard gebruikt dezelfde toetsentechniek als de laatste Macbook, waardoor het toetsenbord dunner is. De hoes maakt contact met de iPad Pro, zodat je niet moeilijk hoeft te doen met kabeltjes. Natuurlijk zit er een camera op in dit geval de iSight met 8 megapixel.

Apple heeft ook een Apple Pencil erbij ontwikkeld, een pen die drukgevoelig is en ook signaleert hoe je het vasthoudt, zodat het weet of het dikke of dunne lijnen moet tekenen of zelfs met schaduw-effect. De vertraging tijdens het tekenen is nihil, zodat het lijkt alsof je echt aan het tekenen bent. Je kunt de pen al opladen aan de connector van de iPad Pro.

Software als Microsoft Word, Excel en Powerpoint, maar ook Adobe Comp, Photoshop Fix en Photosshop Sketch zijn al in ontwikkeling om gebruik te maken van de Apple Pencil en iOS 9 multitasking, zodat je bijvoorbeeld Word en Excel naast elkaar open kunt hebben om een tabel snel te kopieren naar Word of een foto aan te passen en te kopieren naar Adobe Comp.

En wat kost dit geintje? De iPad Pro kost 799 dollar met 32GB aan geheugen. Wil je 128GB aan geheugen, dan ben je 949 dollar kwijt. Wil je naast 128GB ook nog een sim-kaart er in kunnen stoppen om buiten te internetten dan kost de iPad Pro 1079 dollar. De Apple Pencil kost 99 dollar en de Smart Keyboard 169 dollar. In november zul je er mensen mee rond zien sjouwen.

iPad Pro

Zwagerman leed aan ziekte van Bechterew

De dinsdag overleden schrijver Joost Zwagerman leed aan de ziekte van Bechterew. Dit vertelde hij in een interview met HP/De Tijd dat hij gaf voordat hij zichzelf van het leven beroofde. Zwagerman sprak voor het eerst openlijk over zijn ziekte.

Het interview verschijnt 29 september in HP/De Tijd, maar staat nu al deels op de website van het tijdschrift. Het hele, twaalf pagina's tellende artikel is ook al via internet te lezen op Blendle.

Hoofdredacteur Tom Kellerhuis van HP/De Tijd sprak Zwagerman vier dagen voor diens dood. De schrijver vertelt in het interview openhartig over zijn depressie. Ook vertelt hij voor eerst openlijk over zijn ongeneeslijke en progressieve ziekte. "Ik heb een soort ontstekingsreuma, geen gewone reuma, maar een auto-immuunziekte. De ziekte van Bechterew. Je groeit als het ware langzaam krom. Bechterew heeft mijn leven totaal veranderd, omdat ik het in vrij heftige mate heb.''

Zwarte gat
Verder spreekt Zwagerman over het zwarte gat waarin hij viel na zijn scheiding en de zelfmoordpoging van zijn vader in 1998, op wie hij zegt veel te lijken. "Het idee dat die neiging tot suïcide af en toe genetisch wordt doorgegeven, vind ik soms vreeswekkend.''

Op de vraag of Zwagerman weleens zelfmoord heeft overwogen, zegt hij: "Absoluut. Maar als een troostgedachte. En daarna heb ik het voor mijzelf getaboeïseerd. Dat geeft al aan dat ik het echt altijd beschouwd heb als no-go-area.''

Zwagerman leed aan ziekte van Bechterew
Zwagerman leed aan ziekte van Bechterew (Foto: BuzzE)

Timmermans ziet toekomst in legale migratie

De Europese Unie moet in de toekomst meer erkende vluchtelingen toelaten. Frans Timmermans, vicevoorzitter van de Europese Commissie, pleitte daar woensdag voor in Straatsburg. Hij vindt dat dat nu veel te weinig gebeurt en verwacht dat mensen dan minder vaak kiezen voor illegale migratieroutes.

"Vluchtelingen hoeven dan niet door het pijnlijke proces om al hun spullen te verkopen om de oversteek te kunnen maken", zei Timmermans."Het is veel humaner om ze te laten komen van de plaats waar ze verblijven, in plaats van dat ze een gevaarlijke reis met mensensmokkelaars moeten ondernemen."

De Europese Commissie stelde voor de zomer voor dat EU-landen 20.000 erkende vluchtelingen opnemen, vooral Syriërs uit vluchtelingenkampen in het Midden-Oosten. EU-lidstaten zegden in juli ruimschoots toe dit aantal te hervestigen.

Werknemers

"We moeten laten zien dat het werkt, dus je begint met een relatief klein aantal", zei Timmermans, verwijzend naar de weerstand in veel lidstaten tegen de komst van vluchtelingen. De VN-vluchtelingorganisatie UNHCR stelt dat er 300.000 Syriërs die als vluchteling zijn erkend moeten worden opgenomen.

Nederland neemt jaarlijks gemiddeld 500 van dergelijke migranten op en voldoet daarmee ruimschoots aan de 732 die de Europese Commissie voor twee jaar in gedachten heeft.

Een van de redenen om een grotere groep legale migranten binnen te laten is dat Europa volgens de commissie binnenkort behoefte heeft aan een groot aantal werknemers, onder meer vanwege de vergrijzing.

Timmermans ziet toekomst in legale migratie
Timmermans ziet toekomst in legale migratie (Foto: ANP)

Moslims in actie voor vluchtelingen

Overkoepelende moskee-organisaties in Nederland willen langdurige maatschappelijke projecten opzetten voor vluchtelingen. Gedacht wordt aan huisvesting, opvang van weeskinderen, juridische steun in de asielprocedure of geïntegreerde gezinnen aan gevluchte gezinnen koppelen zodat zij sneller hun weg vinden binnen de samenleving.

"We willen om de tafel gaan met de belangrijkste in vluchtelingen gespecialiseerde organisaties, zoals het COA en VluchtelingenWerk," zegt Rasit Bal, voorzitter van Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) dat zeven islamitische koepelorganisaties vertegenwoordigt.

,,De vluchtelingengolf overvalt ons net zoals de rest van Nederland, dus moeten we snel handelen," zegt Bal. De meerderheid van Nederlandse moskeeën houdt inzamelingsacties voor vluchtelingen. Ruim tweehonderd moskeeën zamelen bij hun bezoekers geld, voedsel, medicijnen of kleding in voor vluchtelingen in heel Europa.

Moslimorganisaties werken aan hulpprojecten
Moslimorganisaties werken aan hulpprojecten (Foto: ANP)

Schade VUmc tientallen miljoenen

Het VU Medisch Centrum in Amsterdam lijdt tientallen miljoenen euro's schade als gevolg van de gesprongen waterleiding dinsdag. Dit zei bestuursvoorzitter Wouter Bos van het VUmc woensdag op een persconferentie.

Hij repte over een schadebedrag van 20 miljoen euro aan de technische installaties. Daarbovenop komt nog de inkomstenderving als kostenpost. Het ziekenhuis loopt inkomsten mis van zorgverzekeraars nu het gesloten is. "Het ketelhuis in de kelder van het ziekenhuis moet als verloren worden beschouwd", zei Bos.

De directie van Waternet heeft telefonisch excuses aangeboden aan het VUmc. "Voor de grote schade", zei Bos. De voorzitter van de raad van bestuur gaat ervan uit dat Waternet juridisch verantwoordelijk is voor de enorme schade. "Wij hebben de leiding niet laten springen."

Het ziekenhuis blijft nog minstens een week dicht.

Schade VUmc tientallen miljoenen
Schade VUmc tientallen miljoenen (Foto: ANP)

Goede zomer voor toeristische sector

De toeristische sector kijkt nu al terug op een goede zomer. De trend van een flink groeiend inkomend toerisme zette door. NBTC Holland Marketing verwacht dat deze zomer ruim 3,3 miljoen buitenlandse toeristen hun vakantie hebben doorgebracht in Nederland. Dat zijn er zo'n 150.000, ofwel 5 procent, meer dan vorig jaar.

Het aantal Nederlanders dat de vakantie in eigen land vierde, is licht gestegen vergeleken met vorige zomer. De hotels, bungalowparken en campings spreken van een goede zomer, aldus de toerismeorganisatie.

"Vergeleken met vorige zomer waren er dit jaar vooral weer meer Belgen en Duitsers. Ook kwamen heel wat Italianen en Britten naar ons land", zei de NBTC-woordvoerster. De Nederlandse kust bleef populair, zoals ook de Nederlandse steden en het 'groene Nederland'. En vanwege het afwisselende weer hebben zowel de binnen- als de buitenactiviteiten een goede zomer achter de rug.

Vroeg boeken
Er werd voor deze zomer al opvallend veel vroeg geboekt. Bovendien waren er ook veel lastminuteboekingen als de weersverwachtingen gunstig waren. De kampeerbranche zag bovendien meer campers vergeleken met voorgaande jaren. "Daarnaast lijkt het er ook op dat de bestedingen weer iets aantrekken."

De sector is ook positief over de rest van het jaar. Cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) tot en met mei laten een groei van zo'n 7 procent zien.

Goede zomer voor toeristische sector
Goede zomer voor toeristische sector (Foto: ANP)

Mannen met twee ton aan vals geld gepakt

Op een parkeerplaats langs de A2 bij Waalre zijn dinsdag twee mannen aangehouden die een grote voorraad vals geld in de kofferbak hadden liggen. Agenten vonden voor 200.000 euro aan valse bankbiljetten.

De auto werd bestuurd door een 36-jarige Hagenaar. Naast hem zat een 47-jarige man uit Kameroen zonder vast woonadres in Nederland. De twee zijn meegenomen naar het politiebureau en worden verhoord. De recherche probeert te achterhalen waar het nepgeld vandaan is gekomen.

Mannen met twee ton aan vals geld gepakt
Mannen met twee ton aan vals geld gepakt (Foto: ANP)

Kerst is doodeng in eerste trailer Krampus

September, dus alweer bijna kerst! Voor degenen die echt niet kunnen wachten totdat het buiten weer vriest en de oude behaarde goedheiligman naar Amerikaans model weer langskomt op zijn slee, is het genieten geblazen in de eerste trailer van Krampus.

In de comedy-horrorfilm komt een familie bij elkaar met kerst, maar wanneer de stroom uitvalt in het gebied en ze de woede van de Krampus op zich afroepen, is het aan de familie om het beest te bestrijden. Wel met de kerstgedachte in het achterhoofd natuurlijk.

De cast bestaat onder andere uit Adam Scott (Parks & Recreation) en Toni Collette. Ook David Koechner (Anchorman) en Allison Tolman spelen een rol. De regie is in handen van Michael Dougherty.

Vanaf 10 december kruipt de film de Nederlandse bioscopen in.

Gordon mag donderdag naar huis

Gordon mag donderdag naar huis om daar verder te herstellen en te revalideren. Dat schrijft de zanger op zijn Facebookpagina. Gordon raakte zondag gewond toen hij werd aangereden tijdens zijn vakantie in Griekenland, maar zegt dat hij nu pas beseft wat er allemaal is gebeurd. Hij beschrijft de afgelopen dagen als 'intens zwaar en verdrietig'.

"De fysieke klap ga ik overwinnen, ook al doet alles zo vreselijk veel pijn, maar de mentale klap komt nu wel heel hard aan", aldus Gordon. "Ook krijg ik flarden terug van die afschuwelijke nacht dat ik bij bewustzijn kwam op die traumakamer en ze mij als een stuk oud vuil in een gang op een keiharde brancard hebben laten liggen voor zeker een uur."

Volgens Goor, die alleen op vakantie was, rollen de tranen hem over de wangen als hij opschrijft dat hij gevonden schijnt te zijn langs de kant van de weg. Hij wordt het meest geraakt door het feit dat de bestuurder van de auto is doorgereden na het ongeluk en noemt het als voetganger geschept worden 'het meest traumatische wat je kan overkomen'.

Engeltje
Ook denkt hij dat hij een engeltje op zijn schouder moet hebben: "Mijn verwondingen waren dusdanig dat bij verkeerd transport mijn longen geperforeerd hadden kunnen worden en dan had deze jongen er gewoonweg niet meer geweest."

Toch blijft hij positief en weet hij, gesteund door alle lieve berichten van fans, nog te relativeren. Hij vraagt mensen hem geen bloemen of kaartjes met dure postzegels te sturen maar dit geld over te maken naar giro 555 voor 'die mensen die het veel harder nodig hebben dan ik'.

Lachertje
"Afgelopen dagen alleen maar de afschuwelijke beelden gezien van die vluchtelingen en een jongetje wat aanspoelt op een strand, dan is mijn pijn een lachertje en mag ik blij zijn dat ik leef in vrijheid en een mooi land. Ik hoop dat dat besef ook bij jullie zal zijn en voor je het weet staat deze brombeer weer waar hij voor staat, namelijk liefde en licht!"

Gordon ligt in een Grieks ziekenhuis. Door de aanrijding brak hij vijf ribben, zijn sleutelbeen en zijn schouderblad.

Gordon mag donderdag naar huis
Gordon mag donderdag naar huis (Foto: BuzzE)

Polikliniek VUmc donderdag weer open

Het VU Medisch Centrum opent donderdag weer de polikliniek en de dagbehandeling, met uitzondering van cardiologie en nefrologie (nierziekte) in het ziekenhuisgebouw. De spoedeisende hulp blijft dicht, maakte bestuursvoorzitter Wouter Bos van het VUmc woendagmiddag bekend op een persconferentie.

Het VUmc werd dinsdag getroffen door wateroverlast na een gesprongen hoofdwaterleiding van Waternet. Daardoor moesten 327 patiënten het ziekenhuis verlaten. Daarvan konden er 76 naar huis, zei Bos. Iets voor middernacht toen de ontruiming was afgerond, was nog sprake van 339 geëvacueerde patiënten. Het aantal is naar beneden bijgesteld wegens dubbeltellingen, lichtte Bos toe. Zo worden baby's al voor hun geboorte geregistreerd en na hun geboorte opnieuw.

Van de geëvacueerde patiënten zijn er 62 naar het Calamiteitenhospitaal van het UMC in Utrecht gebracht. Verder konden 54 patiënten terecht in het Academisch Medisch Centrum (AMC) in Amsterdam en acht in het UMC in Utrecht. Twaalf patiënten zijn beland in het Antoni van Leeuwenhoek en elf in het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam. In totaal zijn de patiënten over twintig ziekenhuizen verdeeld.

Apotheek
Het ziekenhuis zegt donderdag met de beperkte heropening te kunnen voldoen aan de voorwaarden, zoals reanimatiemogelijkheden en de beschikbaarheid van een apotheek. De afdelingen cardiologie en nefrologie moeten dichtblijven, omdat die gevestigd zijn in het ontruimde ziekenhuisgebouw.

De huisartsenpraktijk en de huisartsenpost Amsterdam-Zuid gaan donderdag ook weer open.

Polikliniek VUmc donderdag weer open
Polikliniek VUmc donderdag weer open (Foto: ANP)

Dumoulin pakt met overmacht etappezege Vuelta

Tom Dumoulin mag na de tijdrit van vandaag de rode trui opnieuw in ontvangst nemen. De Nederlander was met een tijd van 46:01 de snelste renner van de dag en pakt zo 1:38 op de nummer twee, Fabio Aru. Dumoulin werd gevolgd door Maicej Bodnar en Vasili Kiryienka, die op een tijd van 47:05 en 47:09 kwamen.

Al bij het eerste meetpunt werd het duidelijk dat Dumoulin een flinke klap ging uitdelen op de directe concurrentie. Hij pakte 44 seconden op Aru en ruim een minuut op Joaquin Rodriguez. Dat Rodriguez nog weinig kon uitrichten werd duidelijk bij het tweede meetpunt, waar hij al 2:38 moest toegeven op Dumoulin. Aru verloor nogmaals een minuut, en lag al 1:44 achter.

Beide klassementsrenners konden in het laatste deel niet meer in de buurt komen van de ijzersterke tijd van Dumoulin. Aru moest 1:53 toegeven, Rodriguez 3:06. In het algemeen klassement heeft de Nederlander nu een voorsprong van een kleine drie seconden

Uitslag etappe 17

Plaats Naam Ploeg Tijd Verschil
1. DUMOULIN Tom TEAM GIANT - ALPECIN 46' 01''  
2. BODNAR Maciej TINKOFF - SAXO 47' 05'' + 01' 04''
3. VALVERDE BELMONTE Alejandro MOVISTAR TEAM 47' 09'' + 01' 08''
4. KIRYIENKA Vasili TEAM SKY 47' 32'' + 01' 31''
5. COPPEL Jérôme IAM CYCLING 47' 33'' + 01' 32''
6. QUINTANA ROJAS Nairo Alexander MOVISTAR TEAM 47' 34'' + 01' 33''
7. SICARD Romain TEAM EUROPCAR 47' 37'' + 01' 36''
8. OLIVEIRA Nelson LAMPRE - MERIDA 47' 39'' + 01' 38''
9. CUMMINGS Stephen MTN - QHUBEKA 47' 41'' + 01' 40''
10. ARU Fabio ASTANA PRO TEAM 47' 54'' + 01' 53''

Algemeen klassement na zeventien etappes

Plaats Naam Ploeg Tijd Verschil
1. DUMOULIN Tom TEAM GIANT - ALPECIN 68h 40' 36''  
2. ARU Fabio ASTANA PRO TEAM 68h 40' 39'' + 00' 03''
3. RODRIGUEZ OLIVER Joaquin TEAM KATUSHA 68h 41' 51'' + 01' 15''
4. MAJKA Rafal TINKOFF - SAXO 68h 42' 58'' + 02' 22''
5. QUINTANA ROJAS Nairo Alexander MOVISTAR TEAM 68h 43' 29'' + 02' 53''


De duurste taart ter wereld

Sommige ouders lijken alles over te hebben om hun dochter tevreden te houden. Zo besloot een familie in de Verenigde Arabische Emiraten voor het verjaardags- en verlovingsfeestje van hun dochter flink uit te pakken. Met flink uitpakken bedoelen we een taart van een slordige 67 miljoen euro, eet smakelijk.

De ietwat hoge prijs voor de taart had weinig met het formaat te maken, al woog het geheel wel zo'n 450 kilo. Het waren vooral de diamanten en arbeidsuren die het prijskaartje flink lieten doen stijgen. De taart is namelijk gemaakt door Debbie Wingham, zij was eerder al verantwoordelijk voor de duurste jurk ter wereld. Versierd met diamanten kostte deze abaya 17,7 miljoen dollar, zo'n 15,8 miljoen euro.

Na het maken van de jurk is ze zich bezig gaan houden met taarten maken. De prijzige taart heeft zo'n 1100 uur gekost om te maken en zit dan ook vol met details. Naast dat ze haar best heeft gedaan er kilo's fondant en glazuur op te plaatsen, is er ook plaats gemaakt voor ruim 4.000 diamanten en andere edelstenen. De 17 grootste stenen zijn 5 karaat of groter, en nemen met een prijskaartje van ruim 41 miljoen euro een groot deel van de kosten voor rekening.

Met deze taart heeft Wingham tevens het oude record verbroken, dit stond op naam van Tim Smith met een taart die 'slechts' 44,6 miljoen euro kostte. Het is niet bekend of de taart lekker heeft gesmaakt en hoeveel van de gasten hun tanden hebben gebroken op een verdwaalde diamant.

Renaultteams mogelijk niet met nieuwe motor

Zowel Red Bull Racing als Toro Rosso overweegt geen gebruik te maken van de nieuwe Formule 1-motor waar Renault voor het raceweekend in Austin mee op de proppen komt. De D-Spec van het Franse merk komt slechts drie races voor het einde van het seizoen, terwijl een coureur als Max Verstappen door de motorwissel op Monza genoeg krachtbronnen heeft om de rest van het seizoen af te kunnen maken.

Toro Rosso-teambaas Franz Tost liet aan Formule 1-journalist Adam Cooper weten dat de twijfel groot is. "Het ding moet natuurlijk wel sneller zijn, want anders heeft het geen zin. We weten nu nog niet genoeg over de D-Spec, dus we zullen zien. Als de motor veel beter is, dan incasseren we gewoon nog een straf. We moeten voor de lange rechte stukken in Mexico en Brazilië immers de snelst mogelijke motor hebben."

Ook Red Bull-teambaas Christian Horner uitte zijn twijfels. De kans is wel groot dat Daniel Ricciardo een nieuwe motor zal gebruiken, omdat afgelopen weekend in Monza een nieuwe Renault-krachtbron de geest gaf en de Australiër anders mogelijk motoren tekort komt.

Lazio: "De Vrij had niet moeten spelen"

De clubleiding van Lazio Roma is verbolgen over het meespelen van verdediger Stefan de Vrij in de EK-kwalificatiewedstrijd zondag in en tegen Turkije (3-0). Volgens de medische staf van de Italiaanse club was na het thuisduel met IJsland (0-1) afgelopen donderdag al duidelijk dat de aangeslagen oud-Feyenoorder met Oranje drie dagen later niet in actie had mogen komen.

"Hij had na de wedstrijd tegen IJsland al vocht in de linkerknie, kreeg ik te horen", liet de clubarts van Lazio woensdag in de Italiaanse krant La Repubblica weten. "Hij had daarom beter aan de kant kunnen blijven."

Nader onderzoek in Italië heeft uitgewezen dat er bij De Vrij een ontsteking in zijn linkerknie zit. Hij mist sowieso komend weekeinde de competitiewedstrijd tegen Udinese. De Vrij zei na het duel in Turkije, waarin hij bij de eerste treffer in de fout ging en in de rust werd gewisseld, dat hij de beslissing om te spelen samen met de technische en medische staf van Oranje had gemaakt. Volgens De Vrij heeft hij nu weer last van een oude knieblessure.

Lazio: De Vrij had niet moeten spelen
Lazio: De Vrij had niet moeten spelen (Foto: ANP)

Koning spreekt over vluchtelingenopvang

Koning Willem-Alexander heeft woensdagmiddag een bezoek gebracht aan het hoofdkantoor van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) in Rijswijk. Willem-Alexander sprak over opvang en huisvesting van grote aantallen vluchtelingen die naar ons land komen. "Aan bod kwamen de uitdagingen die daarbij spelen op landelijk en lokaal niveau", aldus de Rijksvoorlichtingsdienst.

In aanwezigheid van staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie sprak de koning met vertegenwoordigers en medewerkers van het COA, maar ook van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), het Gezondheidscentrum asielzoekers, VluchtelingenWerk Nederland, en met de burgemeesters van Vlagtwedde en Zwolle, die een opvanglocatie binnen hun gemeentegrenzen hebben.

Koning spreekt over vluchtelingenopvang
Koning spreekt over vluchtelingenopvang (Foto: ANP)

Amsterdam onderzoekt oorzaak leidingbreuk

De gemeente Amsterdam is een onderzoek begonnen naar de oorzaak van de gesprongen waterleiding dinsdagochtend in Amsterdam-Zuid. Het onderzoek wordt uitgevoerd door VGA Verzekeringen, het verzekeringsbedrijf van en voor de gemeente Amsterdam.

Het is nog niet bekend wie aansprakelijk is voor de breuk in de drinkwatertransportleiding van waterleidingbedrijf Waternet. Tot de uitkomsten kan de gemeente niets zeggen over mogelijke oorzaken van het waterlek, dat leidde tot een overstroming van nabijgelegen straten en een ontruiming van het VU Medisch Centrum.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door VGA Verzekeringen wegens de aanzienlijke schade die de breuk in de waterleiding veroorzaakte. "Die schade moet op de een of andere manier worden gedekt", zegt een woordvoerder. Wanneer de eerste bevindingen naar buiten komen, is niet bekend.

Amsterdam onderzoekt oorzaak leidingbreuk
Amsterdam onderzoekt oorzaak leidingbreuk (Foto: ANP)

Kamer eist opheldering Mansveld over ProRail

De Tweede Kamer eist opheldering van staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) over aantijgingen dat zij informatie heeft achtergehouden over ProRail, de beheerder van het spoorwegnet. De afgevaardigden willen zo snel mogelijk een reactie.

De Kamer reageert op beschuldigingen door ProRail-topman Pier Eringa in Het Financieele Dagblad. Hij stelt daarin dat het ministerie van Infrastructuur hem soms dwingt slecht nieuws onder de pet te houden. Ook zou de werkrelatie met het ministerie niet goed zijn, maar dat zou deels aan ProRail zelf liggen.

CDA-parlementariër Martijn van Helvert eiste een spoeddebat. PVV'er Barry Madlener zei "onthutst" te zijn over het interview en ziet daarin een bevestiging dat het ministerie informatie heeft achtergehouden.

ProRail ligt al enige tijd onder vuur van de Tweede Kamer wegens slechte prestaties.

Kamer eist opheldering Mansveld over ProRail
Kamer eist opheldering Mansveld over ProRail (Foto: ANP)

Minecraft: Pocket Edition krijgt grote update

Minecraft: Pocket Edition krijgt vandaag een update, de game gaat naar versie 0.12.1. Er wordt een groot aantal dingen toegevoegd. Het meest opvallende aan de update is de cross-platform mogelijkheid tussen de Pocket Edition en de Windows 10 versie.

Je kunt nu met maximaal vijf spelers met beide platformen op dezelfde server spelen. Ook zijn er instellingen toegevoegd om bijvoorbeeld de sluip- en spring-knoppen om te draaien, om automatisch springen uit te zetten en je kunt nu ook verschillende camera-modi gebruiken.

Verder is er een groot aantal onderdelen toegevoegd aan de Pocket Edition, wat al in de pc-versie van het spel zit zoals: honger, ervaring en enchanting, moeilijkheidsgraden, een groot aantal voorwerpen en blokken, een klein aantal monsters en de welbekende Nether wereld. Wil je weten wat er precies wordt geüpdatet? Klik dan hier.

De Minecraft: Pocket Edition update komt vandaag uit voor Windows-telefoon en iOS, en Android volgt binnenkort.

Minecraft: Pocket Edition
Minecraft: Pocket Edition.

Vluchtelingen centraal op radio en tv

Onder de titel 'De grens bereikt' besteedt de NPO woensdagavond op radio en televisie aandacht aan de vluchtelingencrisis. Jeroen Pauw presenteert de thema-uitzending op tv die van 20.30 uur tot 22.00 uur te zien is op NPO 1. Op Radio 2 staat de programmering tot 01.00 uur in het teken van vluchtelingen.

Aan tafel bij Pauw zitten hoogleraar Herman Pleij, staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie en directeur Gerard Bakker van het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers). Pauw spreekt tijdens de ingelaste uitzending ook met critici, (oud-)vluchtelingen en hulpverleners.

Daarnaast zijn reportages te zien. Patrick Lodiers reist met vluchtelingen mee van Wenen naar München. Katja Schuurman gaat naar een asielzoekerscentrum. Filemon Wesselink probeert inzicht te krijgen in de angst die bij sommige Nederlanders heerst. Janny van der Heijden (Heel Holland bakt) bereidt baklava samen met gevluchte vrouwen.

De 3J's treden tijdens het ingelaste programma op.

Vluchtelingen centraal op radio en tv
Vluchtelingen centraal op radio en tv (Foto: ANP)

Médicane gaat Italië en Balkan slopen

Wie de komende dagen nog even wil nazomeren in Zuid-Oost Europa kan dat beter even uitstellen. Door een samenkomst van ideale omstandigheden ontstaat er in het gebied momenteel namelijk een zogenaamde 'Médicane'. Dat is een orkaan die in zeldzame gevallen boven de Middellandse Zee ontstaat.

Afgelopen zomer is het goed warm geweest in de Méditerranée, daardoor is de temperatuur van het zeewater op sommige plekken tot zo'n 27 graden gestegen. Hierdoor krijgt een storm die op weg is richting Italië een enorme toename van kracht. Windsnelheden van boven de 100 kilometer per uur en neerslag van meer dan 100 millimeter zullen geen uitzonderingen zijn.

Momenteel is de storm al flink losgebarsten boven het zuiden van Italië. Op Sicilië worden al flinke overstromingen gemeld als gevolg van zware regenval. Verwacht wordt dat het noodweer verder zal trekken richting de Balkan en de komende 48 uur ook daar voor de nodige schade zal zorgen.

Het is de afgelopen tijd qua weer sowieso al erg onrustig rond de Middellandse Zee. Op de Spaanse eilanden Ibiza, Menorca en Mallorca was het eerder al flink raak qua wateroverlast. De huidige médicane is echter een vrij zeldzaam fenomeen en komt in deze kracht maar zelden voor. Het woord médicane is overigens gewoon een samenraapsel van de woorden 'mediterraan' en 'hurricane (orkaan)'.

Wil je deze storm op de voet volgen, neem dan eens een kijken op ons Weer, Klimaat en Natuurrampen forum.

Aparte vorm ... Nederland? (Foto: MeteoCenter.eu)
Aparte vorm ... Nederland? (Foto: MeteoCenter.eu)

Hennis: jihadisten kunnen beter sneuvelen

Ook minister Jeanine Hennis van Defensie vindt dat jihadisten beter kunnen sneuvelen dan terugkeren naar Nederland. Zij deelt de opvatting van premier Mark Rutte. Hennis maakte dit woensdag duidelijk in de Tweede Kamer.

Rutte gaf zijn mening destijds als antwoord op een meerkeuzevraag in een tv-programma. De premier herhaalde de uitspraak vorige week na het nieuws over het zeer waarschijnlijk overlopen van een Nederlandse militair naar de radicaal-islamitische terreurbeweging IS in Syrië.

"Als mij de vraag was gesteld, had ik exact hetzelfde antwoord gegeven", aldus Hennis. Ze benadrukte dat het geen beleid van het kabinet is, en geen wens.

Onaanvaardbaar

D66-parlementariër Wassila Hachchi vindt de uitlatingen onaanvaardbaar: "Deserteurs dienen voor de krijgsraad te verschijnen en te worden bestraft."

Jasper van Dijk van de SP vindt het opmerkelijk dat Hennis de uitspraak van Rutte steunt omdat de premier vorig week nog zei dat zijn uitspraak "geen beleid" is. Hij spreekt over een onduidelijke situatie en wil een oordeel van de regering en van de partijen in de Tweede Kamer.

Van Dijk kondigde dan ook een motie aan met de strekking "dat het geen kabinetsbeleid is dat Nederlandse jihadstrijders beter kunnen sneuvelen dan dat ze in Nederland voor de rechter verschijnen."

Hennis: jihadisten kunnen beter sneuvelen
Hennis: jihadisten kunnen beter sneuvelen (Foto: ANP)

Cel voor tonen onthoofdingsvideo aan dochter

Een in België wonende Syriër heeft vijf jaar cel gekregen, waarvan 2,5 jaar voorwaardelijk, omdat hij zijn 15-jarige dochter een onthoofdingsvideo toonde en dreigde haar ook te onthoofden. De rechter in Charleroi sprak woensdag van "verwerpelijk psychologisch geweld".

Bij de vader sloegen de stoppen door toen hij van zijn zoon hoorde dat zijn dochter een liefje had. Daarop sleurde hij zijn dochter naar een kamer, bond hij haar vast, gaf hij haar klappen, sloeg hij haar met een zweep op haar voeten en dwong hij haar naar beelden van een onthoofding te kijken. Dit zou haar te beurt zijn gevallen in Syrië, dit was haar lot, zei hij haar. Het meisje wist zich los te maken en uit het raam te springen.

De verdediging betwistte de feiten niet, maar vroeg om een taakstraf: de vader had immers geen gewelddadig verleden en had spijt van zijn gedrag. Het Openbaar Ministerie had vier jaar onvoorwaardelijke celstraf geëist.

Cel voor tonen onthoofdingsvideo aan dochter
Cel voor tonen onthoofdingsvideo aan dochter (Foto: ANP)

Geerdink zou spreken op congres persvrijheid

Journaliste Frederike Geerdink zou volgende week in Istanbul een praatje houden op een congres over persvrijheid. Of dat echt gaat gebeuren, is nog maar de vraag, want de journaliste is zondag opgepakt door de Turkse politie. Dinsdag meldden verschillende media dat Geerdink vrij zou zijn, maar volgens journalistenvakbond NVJ zit ze nog steeds vast.

NVJ-secretaris Thomas Bruning ziet de conferentie van volgende week als een uitgelezen moment om de aandacht te vragen voor de situatie van Geerdink en de persvrijheid in Turkije in het algemeen. Hij heeft het over een algemeen en pijnlijk probleem. "Met de arrestatie van Geerdink blijkt weer dat onafhankelijke journalistiek in Turkije niet meer mogelijk is. Dat probleem zou Geerdink zelf agenderen op de persconferentie, maar nu dat waarschijnlijk niet gaat lukken, is het een van de belangrijkste onderwerpen die wij daar willen aankaarten."

Ook wil de NVJ donderdag naar de Turkse ambassade in Den Haag om de situatie bij de Turkse autoriteiten aan te kaarten. "Dit hoort niet te gebeuren in een land waarmee Nederland goede verhoudingen heeft."

HDP
Geerdink was zondag met een groepje mensen van de pro-Koerdische oppositiepartij HDP in het zuidoosten van Turkije, toen ze gearresteerd werden. Volgens haar familie wordt Geerdink ervan beschuldigd dat ze in verboden gebied was.

Het was niet de eerste keer dat Geerdink gearresteerd werd. De Nederlandse journaliste werd eerder al beschuldigd van "propaganda voor een terroristische organisatie"- daarmee worden de Koerden bedoeld. Geerdink schrijft veel over de moeilijke positie van deze minderheid en heeft steeds gezegd dat te blijven doen.

Geerdink zou spreken op congres persvrijheid
Geerdink zou spreken op congres persvrijheid (Foto: ANP)

93 Turken aangehouden na rellen

De Turkse politie heeft woensdag 93 mensen aangehouden naar aanleiding van de rellen dinsdagavond. Op verschillende plekken in het land demonstreerden Turken tegen de verboden Koerdische arbeiderspartij PKK. Die demonstraties liepen op een aantal plekken uit op geweld, waarbij onder meer gebouwen en winkels werden bekogeld.

Selahattin Demirtas, hoofd van de pro-Koerdische partij HDP, sprak van zo'n vierhonderd verschillende aanvallen. Onder meer het kantoor van de HDP in hoofdstad Ankara raakte flink beschadigd. Even buiten Ankara raakten 27 Koerden gewond na te zijn aangevallen.

De spanning tussen Koerden en Turken is deze week weer gegroeid na aanvallen van de PKK op Turkse militairen in het zuidoosten. Bij gevechten tussen de partijen vielen de afgelopen dagen aan beide kanten tientallen doden.

93 Turken aangehouden na rellen
93 Turken aangehouden na rellen (Foto: ANP)

Frans Timmermans bang voor extreemrechts

Linkse politicus Frans Timmermans vreest dat extreemrechtse partijen de verkiezingen gaan winnen als de huidige politici geen verantwoordelijkheid en harde beslissingen gaan nemen in het vluchtelingenvraagstuk. Als extreemrechts de verkiezingen gaat winnen 'dan is Europa echt in de aap gelogeerd', aldus Timmermans in Nieuwsuur.

Timmermans vindt het ook een goed idee om zelf mensen naar Europa te halen, zodat de mensensmokkelaars er niets aan kunnen verdienen. 'Als we veel meer in kunnen zetten op steun voor de regio's waar het zich voordoet, als we veel meer in kunnen zetten op ook asielprocedures verplaatsen naar waar het zich voordoet, zodat je daar mensen identificeert die je naar Europa kan halen, zodat ze niet in de handen vallen van mensensmokkelaars die geld proberen te verdienen met totale minachting voor het leven van de mensen aan wie ze geld verdienen, als we ervoor kunnen zorgen dat daar de asielprocedure goed werkt, dan hoeven mensen ook die ellendige weg naar Europa niet aan te gaan'.

Nederland zou, met zijn ervaring in de internationale politiek en in ontwikkelingssamenwerking, een grote rol kunnen spelen in het vluchtelingenvraagstuk.

'Kingdom Hearts 2.9 in de maak'

Een voormalig medewerker van Square-Enix heeft zijn LinkedIn-pagina geüpdatet. Hierin zijn diverse details over Kingdom Hearts 3 naar boven gekomen en ook een geheel nieuwe titel, Kingdom Hearts 2.9. De medewerker werkte tot juni 2015 voor Square-Enix.

Neem alles uiteraard met een korreltje zout, tot het officieel bevestigd wordt. Kingdom Hearts 2.9 zou in de maak zijn voor PlayStation 3 en PlayStation 4. De werknemer in kwestie is bezig geweest met onder andere 'Boss planning' en 'Game idea planning and documentation'. Of het hier gaat om een remake van een eerdere versie, een soort demo voor Kingdom Hearts 3 of iets geheel anders is niet bekend.

Wat ook interessant is, is de informatie over Kingdom Hearts 3. Zo zou de werknemer hebben gewerkt aan multiplayer en gesprekken hebben gevoerd met Pixar. Zowel multiplayer als elementen van Pixar zijn tot nu toe niet eerder gebruikt, dus dit zouden unieke toevoegingen zijn voor de serie.

We wachten geduldig op een bevestiging van Square-Enix. Wellicht komt de bevestiging op Tokyo Game Show, dat vanaf 17 september plaatsvindt.

Kingdom Hearts LinkedIn

Gebruik kinderopvangtoeslag verder gedaald

Het aantal mensen dat gebruik maakt van kinderopvangtoeslag is in 2014 opnieuw gedaald. Vorig jaar kregen 491.000 ouders of verzorgers kinderopvangtoeslag voor hun zoon of dochter. In de topjaren 2011 en 2012 waren dat er nog 530.000. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De laatste jaren maakten minder mensen gebruik van kinderopvang vanwege de kosten. Ook de crisis speelde een rol. De verwachting is dat het aantal weer zal stijgen omdat het kabinet meer geld vrij heeft gemaakt.

Door de daling naar de vraag naar kinderopvang nam ook de werkgelegenheid in deze branche af. Door de nieuwe plannen van het kabinet verwacht de brancheorganisatie dat er 7000 banen bij zullen komen.

Gebruik kinderopvangtoeslag verder gedaald
Gebruik kinderopvangtoeslag verder gedaald (Foto: ANP)

Tientallen kinderen slachtoffer kinderlokker

Tientallen kinderen in het noorden van het land zijn slachtoffer geworden van een kinderlokker. De inmiddels opgepakte 45-jarige man uit Veendam lokte de kinderen mee bij speeltuintjes en betastte ze daarna. Hij deed dat in Leeuwarden, Drachten Emmen en Hoogeveen.

Bij de politie waren tientallen aangiften binnengekomen. Daarmee zijn zijn gedrag en signalement in kaart gebracht. Uiteindelijk werd de man op 18 augustus in zijn woning aangehouden. Volgens de politie heeft de kinderlokker inmiddels tientallen zaken bekend.

Twee Volendammers vast voor beschieten woning

Twee Volendammers worden ervan verdacht een woning in hun dorp te hebben beschoten. Een raam van het huis aan de Boeijer was vernield, en ook in het raam van een auto bij de woning waren inslagen van kogels te zien.

Het incident gebeurde afgelopen weekeinde. De mannen zijn maandagavond aangehouden. De politie weet nog niet wat de aanleiding was voor het schietincident.

Twee Volendammers vast voor beschieten woning
Twee Volendammers vast voor beschieten woning (Foto: ANP)

Nekklem 'bewust niet getraind' door politie

Voor het gebruik van van vuurwapens, pepperspray en handboeien door politieagenten zijn duidelijke regels, maar de nekklem wordt niet onderwezen en ook niet getraind door de politie, terwijl hij wel gebruikt wordt. Dat vindt advocaat Willem Jebbink niet kunnen. In een kort geding dat woensdag diende bij de rechtbank in Den Haag, eiste hij een verbod op het gebruik van de nekklem door de politie.

Volgens de advocaat van de Staat wordt de nekklem alleen in zeer uitzonderlijke gevallen toegepast. Dat de nekklem niet wordt aangeleerd of getraind, gebeurt bewust, stelt de raadsman. Dat gebeurt zodat agenten "de techniek zo weinig mogelijk toepassen. Alleen als laatste redmiddel".

Het verbieden van bepaalde vormen van geweld zou volgens de Staat tot onwerkbare situaties leiden. "Een individuele agent moet zelf kunnen beslissen welk middel hij toepast."

Nekklem 'bewust niet getraind' door politie
Nekklem 'bewust niet getraind' door politie (Foto: ANP)

Goal in laatste minuut dompelt Nicaraguaanse voetbalfans in rouw

Het Nicaraguaans voetbalelftal leek hard op weg naar een enorme stunt in de kwalificatie voor het WK van 2018, tot de Jamaicaan Simon Dawkins daar in de allerlaatste minuut hardhandig een einde aan maakte. Afgelopen vrijdag zorgde Nicaragua nog voor een enorme stunt door op Jamaica met 2-3 te winnen van The Reggae Boyz.

In de return in hoofdstad Managua kwam Jamaica dankzij een goal van Darren Mattocks al na een klein kwartier op voorsprong. Een 0-1 verlies zou vanwege het aantal uitgoals genoeg zijn voor de thuisploeg, maar een vroege achterstand was natuurlijk niet gunstig. Een stunt leek dus toch nog te mislukken voor Nicaragua, dat echter knap standhield en alsmaar dichter bij het eindsignaal kwam. Met nog een minuut te spelen was de feestvreugde al volop losgebarsten op de tribunes van het Estadio Nacional Dennis Martínez, maar op dat moment nam Kemar Lawrence een inworp. De bal kwam voor de voeten van Dawkins, die een plotseling einde maakte aan de droom van de dertigduizend aanwezige toeschouwers. 

"De goal was als een grote bak met ijskoud water die over het stadion leeggegooid werd om de enorme feestvreugde in één klap af te koelen", zo omschreef een Nicaraguaanse krant het moment. Spelers barstten in tranen uit, net als vele fans op de tribunes, die zich toch nog herpakten om Los Piñoleros met een staande ovatie terug de kleedkamers in te sturen. 

De overige uitslagen van de WK-kwalificatie voor Amerikaanse landen zijn hier te vinden.

Dawkins dompelt Nicaragua in rouw met een treffer in de laatste minuut (Bron: YouTube)

Dit zijn de Xbox Deals with Gold van deze week

De Xbox-deals voor Gold-leden zijn weer bekend. Tot en met 14 september kun je van onderstaande deals profiteren als je over een Gold-abonnement beschikt. Voor zowel Xbox One als Xbox 360 is er weer genoeg te kiezen, dus wellicht zit er iets van jouw gading bij.

Bekijk hieronder welke games en add-ons in aanmerking komen voor een fikse korting. Klik bij de volledige games van zowel Xbox One als Xbox 360 op de titel om naar de (indien aanwezige) bijbehorende FOK!-Review te gaan. 

Xbox One:

Content-titel Soort content Korting Prijs
Assassin's Creed Unity Xbox One-game 50% €39,99 €19,99
Assassin's Creed Chronicles: China Xbox One-game 50% €9,99 €4,99
Evolve Xbox One-game 50% €39,99 €19,99
Evolve Digital Deluxe Xbox One-game 50% €49,99 €24,99
Battlefield 4 Xbox One-game 50% €29,99 €14,99
Battlefield Hardline Deluxe Edition Xbox One-game  50% €79,99 €39,99 
Battlefield Hardline Standard Edition Xbox One-game  50% €69,99 €34,99 
Battlefield 4 Premium Edition Xbox One-game  50% €69,99 €34,99
Battlefield Bundle Xbox One-game  50% €79,99 €39,99
Battlefield Hardline Ultimate Edition Xbox One-game  50% €129,99 €64,99
Battlefield Hardline Ultimate Shortcut Bundle Add-on 50%  
Battlefield Hardline Vehicle Shortcut Bundle Add-on 50%  
Battlefield 4 Weapon Shortcut Bundle Add-on 50%  
Battlefield 4 Vehicle Shortcut Kit Add-on 50%  
Battlefield 4 Ultimate Shortcut Bundle Add-on 50%  
Battlefield 4 Vehicle Shortcut Bundle Add-on 50%  
Battlefield 4 Ground & Sea Vehicle Shortcut Kit Add-on 50%  
Battlefield 4 Soldier Shortcut Bundle Add-on 50%  
Platinum Crew Credit Pack (The Crew) Add-on 40%  
Gold Crew Credit Pack (The Crew) Add-on 33%  
Silver Crew Credit Pack (The Crew) Add-on  25%  
Bronze Crew Credit Pack (The Crew) Add-on  10%  

Xbox 360:

Content-titel Soort content Korting Prijs
 Assassin's Creed II Games on Demand 75% €9,99 €2,49
Assassin's Creed Revelations Games on Demand 75% €9,99 €2,49
Assassin's Creed Brotherhood Games on Demand 75% €9,99 €2,49
Assassin's Creed Games on Demand 75% €9,99 €2,49
Battlefield 4 Premium Games on Demand 50% €49,99 €24,99
Battlefield Hardline Ultimate Shortcut Add-on 50%  
Battlefield Hardline Vehicle Shortcut Bundle Add-on 50%  
Battlefield Hardline Player Shortcut Bundle Add-on 50%  
Battlefield 4 Air Vehicle Shortcut Kit Add-on  50%  
Battlefield 4 Weapon Shortcut Bundle Add-on  50%  
Battlefield 4 Ultimate Shortcut Bundle Add-on 50%  
Battlefield 4 Vehicle Shortcut Kit Add-on 50%  
Battlefield 4 Vehicle Shortcut Bundle Add-on 50%  
Battlefield 4 Ground & Sea Vehicle Shortcut Kit Add-on 50%  
Battlefield 4 Vehicle Shortcut Kit Add-on 50%  
Battlefield 4 Soldier Shortcut Bundle Add-on 50%  
Metro Last Light Season Pass Add-on 50%  
Metro Last Light The Faction Pack Add-on 50%  
Metro Last Light Ranger Mode Add-on 50%  
Metro Last Light The Tower Pack Add-on 50%  
Metro Last Light The Chronicles Pack Add-on 50%  

PS Vita krijgt nog games: Tokyo Xanadu-gameplay

Jawel, er komen nog leuke games uit voor de PlayStation Vita. Tokyo Xanadu bijvoorbeeld. Deze Persona-achtige actie-RPG van de makers van de Ys-games ziet er bijvoorbeeld goed uit. Zie het bewijs in de nieuwe gameplaybeelden hieronder.

Klein puntje: de game is nog niet aangekondigd voor het Westen. Wel wordt er verwacht dat XSEED, die vaker Falcom-games onder handen neemt, gaat vertalen.

Vuelta etappe 17: Tijdrit Burgos - Burgos, 38,7 km

Na twee weken Vuelta is de wedstrijd nog helemaal niet beslist. Joaquim Rodriguez kende voor de rustdag een paar sterke dagen en wist de leiderstrui over te nemen van Fabio Aru. Zijn voorsprong bedraagt echt maar één luttele seconde. Majka, de huidige nummer drie, staat op anderhalve minuut en Tom Dumoulin staat op een kleine twee minuten. Dat is met een week en een lange tijdrit te gaan nog allemaal speelbaar. Het kan nog alle kanten op en dat is mooi voor de wedstrijd. Als de Vuelta nu al beslist was hadden we een flopweek gekregen, nu is de kans aanwezig dat het een topweek gaat worden. De tweede week van deze Vuelta was ook best een goede week. Het begon in Andorra, die bizar zware rit met zes beklimmingen. Mikel Landa ging er daar met de overwinning vandoor en Aru bleek van de jongens die voor eindwinst gaan de sterkste. Een dag later was er weer een overwinning voor Nederland, Danny van Poppel won de massasprint in Lleida. De ritten daarna waren voor vluchters, eerst won Nelson Oliveira in Tarazona en een dag later was Allesandro De Marchi de sterkste op Fuente del Chivo. Rit 15 ging naar Joaquim Rodriguez, die nu ineens weer de sterkste van de favorieten leek. In rit 16 veranderde dag beeld niet, van de favorieten was Rodriguez weer de beste, hoewel het gat met Aru niet groot was. Dumoulin wist iedere keer de schade te beperken, eigenlijk verloor hij alleen in Andorra echt veel tijd. In de andere etappes reed hij beter dan verwacht. Etappe 16 werd uiteindelijk gewonnen door Frank Schleck, die een verder anonieme Vuelta op die manier wat minder anoniem wist te maken. Het niveau van voor zijn schorsing haalt niet meer, maar in een kopgroep met onder andere Rodolfo Torres en George Bennett was hij wel duidelijk de sterkste. Weer een tweede plaats voor Team Colombia in een grote ronde, dat gaat ze beter af dan daadwerkelijk iets winnen. Na de tweede rustdag gaan we de slotweek in, die ook behoorlijk zwaar is. Nog drie ritten met de nodige beklimmingen, maar zonder aankomsten bergop. Voor die drie ritten beginnen eerst nog een praktisch vlakke tijdrit in en rond Burgos.

De route van de rit (Afbeelding: letour.fr)
De route van de rit (Afbeelding: letour.fr)


Het profiel van de etappe (Afbeeelding: letour.fr)
Het profiel van de etappe (Afbeeelding: letour.fr)

De tijdrit begint in Burgos en zal daar ook eindigen. Burgos is een stad in Castilië en León met bijna 180.000 inwoners. Een moderne metropool, volgens de mensen die de stad aan moeten prijzen. Een stad die evolueert en steeds moderner wordt, maar waar nog genoeg oude elementen zijn te vinden. De kathedraal van Burgos bijvoorbeeld, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Burgos heeft behoorlijk wat musea en monumenten, die de stad het bezoeken waard maken. Bovendien schijnt het een aanrader te zijn om langs de Río Arlanzón te lopen. De rivier die door Burgos loopt heeft behoorlijk wat groen langs de kant. Burgos is een populaire stad in de Vuelta, er zijn al veel aankomsten geweest in deze stad. Vooral de laatste jaren komt de Vuelta ontzettend vaak in Burgos langs. Tussen 2002 en 2005 heeft Alessandro Petacchi het voor elkaar gekregen om drie keer te winnen in Burgos. In de tussentijd won De Venezolaanse Bask Unai Etxebarria in 2003. In 2006 ging de overwinning dan weer naar een andere Bask, Egoi Martinez. Recenter won Oscar Freire in 2008 in Burgos en was Mark Cavendish in 2010 de snelste. De laatste keer dat de Vuelta in Burgos aankwam was in 2013. Dit werd een mooie rit voor Nederland, Bauke Mollema sprong in de laatste kilometer weg en werd niet meer teruggehaald. Dat was de eerste Nederlandse overwinning in de Vuelta sinds Boom in 2009. Dit jaar doen 'we' het een stuk beter.

Het centrum van de tijdrit, Burgos (Foto: WikiCommons)
Het centrum van de tijdrit, Burgos (Foto: WikiCommons)

Burgos is een stad met veel musea en dat merken de renners ook meteen bij de start. Die is bij het Museo de la Evolución Humana voor de deur. Dit museum zit overigens in een behoorlijk modern en naar mijn mening behoorlijk lelijk gebouw. Enfin, een museum voor de evolutie van mensen, dat is dan nog wel interessant. Voor de zenuwachtige renners wellicht een prima afleiding. Direct na de start is er meteen een bocht naar links. Het gaat dan even rechtdoor, maar al vrij snel zijn er kort achter elkaar weer twee bochten naar links. In het begin meteen wat bochtenwerk, dat is wel lekker natuurlijk. Na die drie bochten in de eerste kilometer is het wel even gedaan met het bochtenwerk. Het gaat nu grotendeels rechtdoor over een brede weg en al vrij snel wordt Burgos verlaten. Net buiten Burgos zit een rotonde, waar de renners rechts gaan. Na deze rotonde duiken de renners een Bos in, waar de weg eerst even een paar meter naar beneden loopt. Dit duurt niet lang, na dit korte stukje naar beneden begint de weg voorzichtig omhoog te lopen. Veel stelt het niet voor, meer dan vals plat wordt het nooit. Er zit af en toe een hobbeltje in het parcours, een paar meter naar beneden om direct daarna weer een paar meter omhoog te krijgen. Na acht kilometer passeren de renners Cardeñajimeno, een dorpje waar verder niets te beleven is. Buiten dit dorpje zit nog wel een lastige kilometer, waar het zowaar nog even redelijk omhoog loopt. Niet dat het heel steil is, maar net even iets meer dan vals plat.

Vlak na Burgos loopt de weg voorzichtig omhoog het bos in (Foto: Google Streetview)
Vlak na Burgos loopt de weg voorzichtig omhoog het bos in (Foto: Google Streetview)

Dit duurt niet lang, een kilometer verderop wordt het weer vlak. Er zitten in dit deel van het parcours weinig bochten en de paar bochten die er wel zijn stellen niets voor. Op eerste kilometer na is het tot nu toe niet echt een technisch parcours. Dit wordt even anders na een kilometer of 10. Er wordt een redelijk scherpe bocht naar links genomen, waarna de renners in een korte afdaling terechtkomen. Deze afdaling heeft twee bochten, die met hoge snelheid eventueel nog wel wat lastig kunnen worden. De weg waar we nu op zitten is niet de doorlopende weg, we hebben even een andere weg genomen om het Monasterio de San Pedro de Cardeña te kunnen bezoeken. Redelijk klooster, niet echt het mooiste klooster ooit, ik geef het een 6. Na het passeren van dit klooster begint de weg weer even gemeen omhoog te lopen. Dit duurt ook weer niet zo lang, maar je kan ondertussen toch wel concluderen dat er iets meer klimwerk in deze tijdrit zit dan het profiel doet vermoeden. Doordat al dat klimwerk niet zo lang duurt zal het waarschijnlijk wel niet veel verschil maken, maar helemaal vlak is het in ieder geval niet. Vrij snel komen de renners weer op de doorgaande weg uit, die ze naar Carcedo de Burgos gaat brengen.

De weg door Carcedo de Burgos (Foto: Google Streetview)
De weg door Carcedo de Burgos (Foto: Google Streetview)

Na 13 kilometer komen de renners door Cancedo de Burgos. In dit dorp nemen ze een bocht naar rechts, die met een beetje verkenning geen problemen op mag leveren. Net buiten Cancedo de Burgos is er weer een stuk in dalende lijn, met in het begin van dat stuk twee bochten. Na die bochten wordt het meteen weer wat vlakker. Er zitten nu wat meer bochten in het parcours, maar de weg is altijd breed en het is behoorlijk vlak, die bochten leveren waarschijnlijk geen probleem op. Zou het parcours nog steeds niet echt technisch willen noemen. Na 17,5 kilometer passeren de renners Cardeñadijo en is het nog iets meer dan 20 kilometer tot de streep. Bijna op de helft. Na dit dorpje gaat het zo'n beetje rechtdoor terug richting Burgos. Er zitten nu nog wel een paar bochten in het parcours, maar geen enkele bocht waar een paard de hik van krijgt. Het is praktisch vlak, hoewel er af en toe nog wel een stukje tussenzit waar het even een paar meter omhoog loopt. Na 22 kilometer zijn de renners weer in Burgos, maar dan zijn ze nog lang niet bij de finish. Er gaat nog een heel rondje door de stad gefietst worden. In Burgos is er al vrij snel een rotonde, de renners rechtdoor moeten. Voor het eerst in een aantal kilometer weer een wat lastiger punt. Niet ver daarna hebben passeren ze een punt dat in het begin van de tijdrit ook werd gepasseerd. We gaan nu de andere kant op, verder Burgos in. Een makkelijke bocht naar links, waarna het een paar kilometer rechtdoor gaat. Aan het eind van deze weg zit er een wat scherpere bocht naar rechts. We rijden nu vrij dicht langs een ander klooster, Monasterio de las Huelgas. Deze krijgt van mij een 7.

Monasterio de las Huelgas (Foto: WikiCommons)
Monasterio de las Huelgas (Foto: WikiCommons)

Het parcours begint nu wat technischer te worden, kort achter elkaar komen er twee rotondes. Bij de eerste rotonde gaan de renners naar links en amper 100 meter daarna is er een rotonde waar ze naar rechts gaan. Na die rotonde steken ze de Río Arlanzón over en is er weer een rotonde, waar ze nu weer naar links gaan. In een kort tijdsbestek toch nog even flink wat draaien en keren. Op dit moment hebben de renners zo'n beetje 26 kilometer afgelegd en is het nog een kleine 13 kilometer tot de finish. Na deze rotondes gaat het even een kilometer volledig rechtdoor, tot de volgende rotonde. Dit is een wat smallere rotonde, wat het misschien nog een beetje lastig maakt. Na deze rotonde volgt nog een kilometer zonder obstakels, tot de renners weer bijna uit Burgos zijn. Van dat bijna maken we geen helemaal, er wordt een scherpe bocht naar rechts gemaakt terug de stad in. Dit is de lastigste bocht tot nu toe, hier gaat de snelheid er behoorlijk uit. De weg waar de renners nu op terecht komen ligt aan de rand van Burgos, het terrein is hier eventjes behoorlijk open. Hier kan de wind nog wat invloed hebben. Het gaat weer een kilometer rechtdoor, tot de volgende rotonde. Een behoorlijk brede rotonde, maar de bocht die hier gemaakt moet worden is wel behoorlijk lang. Na 30 kilometer is er weer een rotonde en moet een beetje een rare bocht genomen worden. De renners fietsen langs het kerkhof van Burgos en de weg loopt hier vast een beetje omhoog. Veel stelt dit niet voor, lang is het ook niet. Na dit stukje omhoog krijgen de renners kort achter elkaar weer twee rotondes. Twee keer gaan ze rechts. Na de tweede rotonde gaan ze iets raars doen. We zitten nu op een brede weg, maar maken een scherpe bocht naar rechts en slaan een smal weggetje in.

De weg terug naar Burgos (Foto: Google Streetview)
De weg terug naar Burgos (Foto: Google Streetview)

Als we dit weggetje inslaan hebben we 32,5 kilometer gehad, nog een kilometer of zes tot de finish. Op het profiel is in de slotfase nog een pukkeltje te zien en op dat pukkeltje zitten we nu. De weg hier loopt nog best flink omhoog, minstens een kilometer lang. Lastig om zo in te schatten, maar op bepaalde punten wel wat meer dan vals plat. Bepaald geen 10%, maar zo'n beetje 5% komt wel aardig in de buurt. Op de top komen de renners langs het kasteel van Burgos en hier zitten een aantal bochten. De afdaling is nog niet begonnen, maar kort achter elkaar zitten wel twee lastige bochten. Na die bochten begint de afdaling. De afdaling heeft meteen in het begin wel een lastige bocht, maar duurt niet zo lang. Aan het eind van de afdaling zit weer een bocht, waar de renners scherp naar rechts gaan. Aan het eind wordt deze tijdrit toch nog behoorlijk technisch.

Het kasteel van Burgos (Foto: WikiCommons)
Het kasteel van Burgos (Foto: WikiCommons)

We zitten nu op een paar kilometer van de finish en het is weer vlak. De renners mogen op iets meer dan drie kilometer van de streep nog door een poort, waar de weg heel smal wordt. Maakt verder niet uit, ze zijn toch maar alleen. Iets verderop ligt nog een rotonde, waar ze links gaan. Hoeven ze niet echt een bocht voor te maken, valt wel mee. Niet veel later komt er nog een rotonde, behoorlijk wat rotondes in Burgos. Ook hier gaan ze weer links en ook hier hoeven ze niet echt een serieuze bocht te nemen. Na die rotonde komt de derde op een rij, weer naar links. Dit is van de drie de enige met nog een beetje een echte bocht. Na deze rotonde gaat het even rechtdoor, het is nu nog anderhalve kilometer tot de streep. Een halve kilometer gaat het rechtdoor, maar in de slotkilometer zitten nog een paar bochten. Een rotonde, waar de renners de linkerkant nemen en daardoor niet echt een scherpe bocht hoeven te nemen. Die scherpe bocht komt een stuk verderop wel, een bocht naar rechts gevolgd door een bocht naar links. We zitten nu in de binnenstad van Burgos en komen op geplaveide wegen terecht. De stenen liggen er verder goed bij, dus dat is geen probleem. De finish is voor de kathedraal van Burgos.

De laatste kilometer door Burgos (Afbeelding: lavuelta.es)
De laatste kilometer door Burgos (Afbeelding: lavuelta.es)

Al bij al geen verschrikkelijk lastige tijdrit. De eerste kilometer is bochtig, maar daarna is er lange tijd niet heel veel te beleven. Alleen bij het passeren van het eerste klooster van de dag liggen er nog een paar bochten. Daarna gaat het zo'n beetje rechtdoor richting Burgos. Een paar korte klimmetjes nog, maar niets om echt wakker van te liggen. In Burgos zelf vooral veel rotondes, maar die zijn op een enkeling na niet zo lastig. Een lastige bocht voor de klim in de slotfase en een paar bochten in de afdaling daarna. In de laatste kilometer ook nog wat bochtenwerk, maar in vergelijking met de ploegentijdrit is dit een behoorlijk makkelijk parcours. Het weer gaat de goede kant op, het wordt morgen 26 graden in Burgos. Geen kans op neerslag, dat maakt het geheel nog wat makkelijker. Niet veel wind, dat is wel een klein beetje een tegenvaller. In de buurt van Burgos waait het eigenlijk altijd, op die hoogvlakte. Nu is daar niet echt sprake van. Had tijdens deze tijdrit waarschijnlijk ook niet veel uitgemaakt, het parcours is redelijk beschut. Weinig open gebieden. Boy van Poppel is de nummer laatst in het klassement en mag morgen om 13:34 vertrekken. De uitzending start pas om 16:00, dus veel renners gaan we niet zien. De laatste renner die vertrekt is Joaquim Rodriguez, om 16:49.

Laatste tien starters

Tijd Renner Ploeg
16:31:00 VALVERDE, Alejandro MOV
16:33:00 MEINTJES, Louis MTN
16:35:00 QUINTANA, Nairo Alexander MOV
16:37:00 MORENO, Daniel KAT
16:39:00 CHAVES RUBIO, Esteban OGE
16:41:00 NIEVE, Mikel SKY
16:43:00 DUMOULIN, Tom TGA
16:45:00 MAJKA, Rafal TCS
16:47:00 ARU, Fabio AST
16:49:00 RODRIGUEZ, Joaquin KAT

De kathedraal van Burgos, het eindpunt van de tijdrit (Foto: WikiCommons)
De kathedraal van Burgos, het eindpunt van de tijdrit (Foto: WikiCommons)

Dit moet de dag van Tom Dumoulin worden. Hij moet nu meer dan twee minuten gaan pakken op Aru en Rodriguez. Dat is normaal gesproken best realistisch, dit parcours is in zijn voordeel. Weinig klimwerk, behoorlijk wat stukken rechtdoor. Hij kan hier op de grote plaat vlammen, waar die andere jongens wat meer moeite mee hebben. Alleen even afwachten wat de afgelopen twee weken met Dumoulin hebben gedaan. Heeft hij nog energie over? Waarschijnlijk wel, maar of het genoeg is om heel veel tijd te pakken op Aru, Majka en Rodriguez is niet helemaal duidelijk. Het gaat spannend worden. Ook voor de dagzege, iedereen verwacht dat Dumoulin die ook wel even gaat pakken, maar dan moet hij wel een perfecte tijdrit rijden. Er zal weer veel druk op hem staan, net als in Utrecht. Toen ging het niet helemaal perfect. Hopelijk gaat het nu wel perfect en slaat hij een dubbelslag, hoewel een tweede ritzege alleen ook al vrij briljant zou zijn.
1. Kiryienka. Ik vrees dat Vasil het feestje van Tom gaat verpesten. Kiryienka rijdt altijd belachelijk sterke tijdritten en heeft als voordeel dat hij waarschijnlijk iets minder af heeft moeten zien dan Dumoulin. Rijdt ook rond met veel minder druk, lijkt me nog een voordeel. Grote concurrent voor Dumoulin.
2. Dumoulin. Tom moet het doen en dat kan hem tegen gaan werken. Als hij in deze rit niet genoeg tijd pakt is zijn droom voorbij. In Utrecht kon hij niet echt met de druk omgaan, nu hopelijk wel. Hij heeft in ieder geval al een rit gewonnen en de leiderstrui gedragen, wellicht verlaagt dat de druk iets. Afgelopen dagen reed hij slim, mentaal is hij dus nog fris en scherp. Liet zich niet gek maken. Als dat zo blijft kan hij voor een tweede rit gaan en kan hij redelijk wat tijd op zijn concurrenten pakken. Met dit parcours moet hij minstens een minuut kunnen pakken, zelfs als hij een mindere dag heeft. Op een goede dag is er nog meer mogelijk.
3. Oliveira. Deze Portugees is in topvorm en is nog steeds op zoek naar een nieuw contract. Tijdrijden is zijn specialiteit, dus ik verwacht weer een topprestatie van Nelson.
4. Sanchez. Luis Leon kon dat altijd behoorlijk goed, maar dat valt de laatste jaren wat minder op. In de Giro van dit jaar werd hij in de tijdrit wel tweede achter Kiryienka, hij kan het dus nog wel. Zal nu ook weer vol gaan, al was het maar om nog wat tips te kunnen geven aan Aru.
5. Van den Broeck. Ja, hij doet mee, echt. Kan er niet veel meer van zodra er geklommen moet worden, maar tijdrijden heeft hij dan plots wel weer geleerd. Als hij nog iets van deze Vuelta wil maken moet hij nu nog iets laten zien.

Volg deze etappe ook op ons forum!

Dragon Quest VIII: 3DS vs. PS2

Dragon Quest VIII voor 3DS is recent uitgekomen in Japan. De game is een port van de PS2-klassieker. Er zijn niet veel games die van PS2 naar 3DS zijn gegaan, dus het is interessant om even de graphics te vergelijken. Dat doet ninten2tv in de video hieronder.

De 3DS-versie lijkt iets kleurrijker, maar minder gedetailleerd. Opvallend, aangezien de game alweer tien jaar geleden uitkwam. Of de 3DS-versie ook naar het Westen komt is nog onbekend.

Alle nieuwe exotics in Destiny: The Taken King

Destiny krijgt op 15 september een gigantische uitbreiding en dat betekent uiteraard een hele nieuwe reeks aan exotics. Exotics zijn de hoogste klasse wapens en armor die je in de game kunt krijgen, je kunt ook maar één tegelijk gebruiken.

The Taken King-uitbreiding is nog niet uit, maar Bungie heeft de site al geüpdatet. Een YouTuber heeft handige videos gemaakt waar hij even langs alle nieuwe exotics langsgaat. Welke wordt de nieuwe Gjallarhorn?

Amazon stopt verkoop Fire Phone

De verkoop van de Fire Phone van Amazon ligt al even stil en het lijkt erop dat de voorraden niet meer worden aangevuld. Eind augustus lekte al uit dat er veel ontslagen waren gevallen bij de Fire Phone-divisie in Amazon's hardwarelab. Hierdoor lijkt een opvolger onwaarschijnlijk.

De Fire Phone was een 4.7" smartphone met Fire OS, een zeer aangepaste versie van Android. De Fire Phone heeft een extra functie genaamd Dynamic Perspective. Er zaten hiervoor verschillende camera's aan de voorzijde van het toestel en hiermee werd de positie van het hoofd vastgesteld. Je kon op deze manier items selecteren in menu's of scrollen door webpages zonder het toestel aan te hoeven raken.

De Fire Phone had een zeer slechte start. De smartphone was bij aanvang erg voordelig, maar na de slechte start zakte de prijs nog meer. Zelfs toen was er nog weinig interesse.

Kleuters proberen een Jaguar te kopen

Twee jongetjes van vijf jaar hebben in Magnitogorsk met een schop een uitweg onder het hek van hun kinderopvang gegraven, wandelden 2 kilometer en meldden zich bij een autoshowroom om een sportauto te kopen, bij voorkeur een Jaguar. Dat meldt de Russische krant Konsomolskaja Pravda woensdag.

Het ondernemende tweetal werd voor de deur van de autoverkoop opgemerkt door een automobiliste. De jongens vroegen haar om hulp omdat ze niet genoeg geld voor een Jaguar hadden. De vrouw zette ze in haar auto en reed ze naar het dichtstbijzijnde politiebureau. Op dat moment was in de opvang alarm geslagen en waren de medewerkers naar de kleuters op zoek gegaan.

Kleuters gaan even een Jaguar kopen
Kleuters gaan even een Jaguar kopen (Foto: ANP)

Lekkende vaten met drugsafval gedumpt

De brandweer heeft woensdagochtend een grote hoeveelheid vermoedelijk drugsafval gevonden op een landweggetje bij Heel, niet ver van Roermond. Het gaat om twee containers van elk duizend liter en nog enkele kleinere vaten, zei een woordvoerder van de brandweer. Een of meer vaten zouden lekken.

De containers en vaten waren gedumpt aan de Rietweg, vlak bij de drukke Napoleonsweg. De woordvoerder sprak van een penetrante geur.

In Limburg en het oosten van Brabant worden met de regelmaat van de klok vaten met drugsafval gevonden.

Lekkende vaten met drugsafval gedumpt
Lekkende vaten met drugsafval gedumpt (Foto: ANP)

Pauw trekt meer kijkers dan RTL Late Night

De talkshow Pauw van Jeroen Pauw werd dinsdagavond voor de tweede dag op rij beter bekeken dan RTL Late Night met Humberto Tan. 847.000 kijkers stemden af op Pauw, waarmee het programma op NPO1 een twaalfde plaats in de kijkcijfer top 25 van Stichting KijkOnderzoek behaalde. Tan wist met zijn talkshow op RTL4 685.000 kijkers aan zich te binden en staat hiermee op de achttiende plek.

Vorig seizoen was RTL Late Night steevast populairder dan Pauw. Aan Nu.nl vertelde Pauw eerder dat hij, hoewel hij zegt er geen kijkcijferstrijd van te willen maken, wel wil dat zijn talkshow beter wordt dan RTL Late Night. "Mijn ambitie is dat de gast van de dag aan mijn tafel zit", aldus de presentator.

De meeste tv-kijkers (2.359.000) keken dinsdag naar het NOS Achtuurjournaal, gevolgd door RTL4-soap Goede tijden slechte tijden (ruim anderhalf miljoen kijkers) en Opgelicht op NPO1 (1.419.000 kijkers).

Pauw trekt meer kijkers dan RTL Late Night
Pauw trekt meer kijkers dan RTL Late Night (Foto: BuzzE)

Dragon's Dogma komt naar PC

Capcom heeft aangekondigd dat Dragon’s Dogma: Dark Arisen naar pc komt. Als alles volgens de planning verloopt, zien we het spel in januari 2016 verschijnen.

Dragon’s Dogma: Dark Arisen is een open world hack and slash RPG. Dit houdt in dat je in een wereld rondloopt en in gevecht gaat met epische monsters, zoals draken. Spelers maken hun eigen personages aan en vechten samen met zogenaamde Pawns: dat zijn computergestuurde personages. Je kunt je Pawns online delen met andere spelers en je kunt Pawns inhuren van andere spelers.

Dragon's Dogma: Dark Arisen is origineel uitgebracht in 2012 voor PlayStation 3 en Xbox 360, maar komt nu dus ook naar pc met volledige Steam-support en ondersteunt hogere resoluties. Er hangt een prijskaartje van €29,99 aan. Het spel komt in januari 2016 uit voor pc.

Dragon's Dogma: Dark Arisen voor PC

San Marino scoort eerste uitgoal in 14 jaar tijd

Matteo Vitaioli mag zich sinds dinsdag de held van het voetbal in San Marino noemen. De 25-jarige aanvaller scoorde in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Litouwen namelijk de eerste uitgoal in een officiële wedstrijd in ruim veertien jaar tijd voor het kleine staatje. Uit een vrije trap maakte Vitaioli de 1-1, goed voor flink wat feest binnen het team. Dat het dan in de allerlaatste minuut toch nog 2-1 werd voor de tien Litouwers was een domper op de feestvreugde.

De laatste keer dat San Marino in een niet-vriendschappelijke wedstrijd buiten de eigen grenzen tot scoren kwam was op 25 april 2001 in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Letland. Nicola Albani zorgde destijds in de 59e minuut voor de gelijkmaker en een zeldzaam punt voor San Marino. Het team was in vorm in die tijd, want op 28 februari had het in dezelfde kwalificatiereeks ook al een uitgoal gemaakt. Dat tegenstander België er tien in het doel van San Marino schoot was dan wel jammer. In 2003 speelde San Marino wel met 2-2 gelijk in en tegen Liechtenstein, maar dat was slechts een oefenwedstrijd.

Vitaioli werkt een vrije trap achter het doel van de Litouwse keeper en scoort de eerste uitgoal in veertien jaar voor San Marino (Bron: YouTube)

Deze man kan toveren met groente en fruit!

Deze man heeft toverkrachten, zo lijkt het

 

Deze man kan toveren!!!!

Posted by FOK! on woensdag 9 september 2015

Nieuwe uitspraak over kolencentrale Eemshaven

De Raad van State komt woensdag met een nieuwe uitspraak in de zaak over de natuurvergunningen voor de nieuwe kolencentrale van RWE/Essent in de Groningse Eemshaven. Het grote gevaarte staat op het randje van de Waddenzee en is milieuorganisaties een doorn in het oog.

Het is niet de eerste keer dat de hoogste bestuursrechter in deze zaak een oordeel velt. In 2011, toen de centrale nog in aanbouw was, haalde de raad al eens een streep door de vergunningen die door de overheid waren afgegeven. RWE/Essent moest de gevolgen van de stikstofuitstoot voor een aantal Duitse Waddeneilanden verder uitzoeken. Ook was nog niet voldoende gemotiveerd waarom de koelwaterlozingen niet schadelijk zouden zijn voor vissoorten in het natuurgebied.

Later verleende de overheid nieuwe vergunningen. De milieubeweging ging daar vervolgens weer tegen in beroep. Voorjaar 2014 volgde een tussenuitspraak en enkele maanden terug vond nog een zitting plaats.

Milieuorganisaties hopen dat zij nu eindelijk aan het langste eind trekken. Een kolencentrale in deze tijd en op deze plek kan gewoon niet, vinden ze. Energiereus RWE/Essent ziet de uitspraak echter met vertrouwen tegemoet. Volgens een woordvoerster gaat de zaak alleen nog maar over wat specialistische details. De centrale is al in gebruik.

Nieuwe uitspraak over kolencentrale Eemshaven
Nieuwe uitspraak over kolencentrale Eemshaven (Foto: ANP)

Man uit Tegelen vast voor moord op vrouw

Een 35-jarige man uit Tegelen wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord op een 39-jarige vrouw in Venlo in 2012. Hij zat in Letland een straf uit voor een ander strafbaar feit. Inmiddels is de man in Nederland. Donderdag wordt hij voorgeleid aan de rechter-commissaris, meldde het Openbaar Ministerie woensdag.

Bij de moord op de vrouw waren mogelijk twee schutters betrokken. De andere verdachte zit nog in Letland, ook voor een ander strafbaar feit. Zodra hij aan Nederland is overgeleverd, zal hij ook worden aangehouden.

De vrouw werd op 25 oktober 2012 doodgeschoten op de Lovendaelseweg in Venlo.

Man uit Tegelen vast voor moord op vrouw
Man uit Tegelen vast voor moord op vrouw (Foto: ANP)

Tearaway Unfolded beschikbaar voor PS4

Het was al bekend dat Tearaway Unfolded naar PlayStation 4 zou komen, maar het spel dat eerder op de PlayStation Vita uit kwam is sinds vandaag beschikbaar. De versie van PlayStation 4 is een verbeterde versie ten opzichte van de handheld-versie.

Tearaway is een platformer waarin de hele wereld gemaakt is van papier. De game kwam eind 2013 uit en werd door critici goed ontvangen.

Chibi-Robo redt ons van aliens

Aliens stelen allerlei voorraden van aarde, uiteraard. Gelukkig hebben we een piepklein robotje met stekker aan onze kant staan die ons hierbij kan assissteren. Chibi-Robo schiet ons wederom te hulp in Chibi-Robo! Zip Lash.

Voor het eerst in de serie speelt de game als een 2D-platformer. Nintendo heeft nieuwe beelden vrijgegeven, die je hieronder kunt bekijken. De game komt 6 november beschikbaar voor Nintendo 3DS, compleet met eigen amiibo.

Ellen: Caitlyns mening homohuwelijk vreemd

Ellen DeGeneres vindt Caitlyn Jenners mening over het homohuwelijk vreemd. Dat vertelde de talkshowhost aan Howard Stern, nadat haar interview met de realityster dinsdag werd uitgezonden.

"Ze heeft nog steeds een oordeel over het homohuwelijk", zei Ellen, die zelf getrouwd is met actrice Portia De Rossi. "Je wil dat mensen je begrijpen en accepteren, dit is nogal verwarrend."

Tijdens het interview gaf Jenner toe in het verleden een tegenstander van het homohuwelijk te zijn geweest, maar zei dat haar ideeën inmiddels zijn veranderd. "Ïk zou nu nooit in de weg willen staan van iemands geluk", zei ze. "Oké, als dat woordje 'huwelijk' echt zo belangrijk voor jullie is, ga ik niet dwarsliggen."

Jenner (65) zei verder in het interview dat ze de huwelijksfase van haar leven heeft afgesloten. "Ik heb al teveel kinderen", grapte Caitlyn, die tot 2013 ruim twintig jaar getrouwd was met Kim kardashians moeder Kris.

Ellen: Caitlyns mening homohuwelijk vreemd
Ellen: Caitlyns mening homohuwelijk vreemd (Foto: BuzzE)

Einde aan WK-dromen Curaçao en Aruba

Bondscoach Patrick Kluivert is er met Curaçao niet in geslaagd om El Salvador te verslaan in de WK-kwalificatie. Dinsdag verloor de ploeg in El Salvador met 1-0. De heenwedstrijd wonnen de Salvadoranen vrijdag ook al met 1-0.

Curaçao, met onder anderen Eloy Room, Darryl Lachman en Jeremy de Nooijer in de basis, moest al na negen minuten de tegengoal incasseren. Jonathan Barrios scoorde voor El Salvador. Kluivert had met Curaçao in de WK-kwalificatie eerder wel Cuba verslagen.

Ook Aruba maakt al geen kans meer op WK-deelname. Bondscoach Rini Coolen zag zijn land met 2-1 winnen, maar dat was niet genoeg voor een plek in de eerste groepsfase na de 2-0 uitnederlaag van vorige week. Erixon Danso van FC Emmen leek die verliespartij weg te poetsen, maar Tevin Slater maakte vlak voor tijd de allesbepalende uitgoal namens Saint Vincent & the Grenadines.

Overige uitslagen derde ronde CONCACAF
Guatemala 2-0 Antigua & Barbuda (2-1 agg.)
Belize 1-1 Canada (1-4 agg.)
Haiti 3-0 Grenada (6-1 agg.)
Nicaragua 0-2 Jamaica (3-4 agg.)

Bold is door naar eerste groepsfase.

Piloten KLM achter cao-akkoord

De KLM-ledenraad van de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) heeft 'met een overweldigende meerderheid' het KLM cao-akkoord aangenomen.

"Met deze cao wordt een grote stap gezet die noodzakelijk is voor de continuïteit van KLM", aldus VNV-president Steven Verhagen, die het akkoord tegelijkertijd omvangrijk en ingrijpend noemde. De pilotenvakbond realiseert hiermee naar eigen zeggen voor KLM een jaarlijkse besparing van tegen de 100 miljoen euro en levert door het inleveren van pensioenpremies een kapitaalinjectie. Daartegenover verkrijgen de piloten 'participatie in het bedrijf'.

De vakbond stelde woensdag dat de piloten harder zullen werken, via productiviteitsverhogende maatregelen in de werk- en rusttijdenregelingen. Ook gaat de pensioenleeftijd van 56 naar 58 jaar en de salarissen worden de komende drie jaar bevroren.

Het akkoord heeft een looptijd van drie jaar.

Piloten KLM achter cao-akkoord
Piloten KLM achter cao-akkoord (Foto: ANP)

Jacques Vriens schrijft boek over Baron 1898

Schrijver Jacques Vriens heeft een boek geschreven met het verhaal achter de nieuwe Efteling-attractie Baron 1898. Het boek komt woensdag uit, zo maakte uitgeverij Unieboek/Het Spectrum bekend.

Het verhaal gaat over avonturier Jochem Gustave, die de gevaarlijke Zompige Heide wil oversteken, die wordt beheerst door de mythische Witte Wieven. Zij waarschuwen hem niets mee te nemen, maar de hebzuchtige Gustave steekt toch een klompje goud in zijn zak. Als hij later op dezelfde grond een goudmijn bouwt, heeft dat verregaande gevolgen.

Jacques Vriens schreef talloze succesvolle boeken, waaronder Achtste groepers huilen niet en Oorlogsgeheimen, die allebei werden verfilmd. Ook schreef hij de Meester Jaap-serie. Van zijn boeken werden bijna 4 miljoen exemplaren verkocht.

Eerder publiceerde de Efteling al een boek over de parkshow Raveleijn. Dit boek werd geschreven door Paul van Loon.

Jacques Vriens schrijft boek over Baron 1898
Jacques Vriens schrijft boek over Baron 1898 (Foto: BuzzE)

Gewonden door tyfoon Japan

Zeker zes mensen zijn woensdag in Japan gewond geraakt omdat een tyfoon over het land trekt. Het midden van Japan wordt geteisterd door zware windstoten en hevige regenval. Volgens lokale media zijn daardoor verschillende aardverschuivingen ontstaan. Het vlieg- en treinverkeer in het land is ontregeld.

Tyfoon Etau ging zo'n 300 kilometer ten zuidwesten van Tokio aan land. Ook de hoofdstad heeft last van slecht weer. De overheid riep tienduizenden inwoners van een kustgebied op zich in veiligheid te brengen.

Gewonden door tyfoon Japan
Gewonden door tyfoon Japan (Foto: ANP)

Auto- en motorverkoop zit in de lift

De verkoop van auto's en motoren zit weer in de lift. In het tweede kwartaal van het jaar steeg de totale omzet met 6 procent in vergelijking met een jaar eerder. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekend.

Door de gunstige omzetontwikkeling nam het vertrouwen onder autoverkopers toe tot de hoogste stand sinds 2011. De verkoop van personenauto's, goed voor ruim 50 procent van de totaalomzet, beleefde het sterkste tweede kwartaal sinds 2011. De omzet nam in vergelijking met een jaar eerder met 3 procent toe.

Verkopers van bedrijfsauto's realiseerden de grootste omzetgroei met een plus van 14 procent. Het aantal verkochte bedrijfswagens steeg in het tweede kwartaal met 18 procent tot bijna 19.000. BIj de motoren steeg de omzet in die periode met krap 14 procent, waarmee voor het zesde kwartaal op rij een omzetgroei van meer dan 10 procent werd behaald.

Auto- en motorverkoop zit in de lift
Auto- en motorverkoop zit in de lift (Foto: ANP)

Turk Guliyev sprint naar supertijd op 200 meter

De Turkse atleet Ramil Guliyev heeft tijdens de World Challenge in Zagreb een supertijd gelopen op de 200 meter. De van oorsprong Azerbeidzjaanse atleet snelde naar 19,88 seconden, waarmee hij zesde staat op de Europese ranglijst aller tijden. Hij is de snelste Europeaan sinds Churandy Martina in 2012 in Lausanne 19,85 liep. Guliyev liet in 2009 zijn talent al zien door als 18-jarige junior 20,04 te lopen, maar relationele problemen en het feit dat Azerbeidzjan de overstap naar Turkije zeer moeilijk maakte zorgen ervoor dat hij pas dit seizoen weer in topvorm is geraakt. Op het WK in Beijing haalde de Turk op de 200 meter de finale, iets wat hem in 2009 ook al gelukt was.

Asafa Powell won in Zagreb de 100 meter. De Jamaicaanse atleet finishte in de Kroatische hoofdstad als enige binnen de 10 seconden: 9,96. Hij hield de Amerikaan Mike Rodgers (10,10) en Guliyev (10,18) duidelijk achter zich. 

Bij de vrouwen was de sprint een prooi voor Candyce McGrone. Een toptijd zat er niet in voor de Amerikaanse: 11,10. De Ivoriaanse Marie-Josee Ta Lou (11,17) en de Jamaicaanse Simone Facey (11,25) bleven het dichtst in de buurt.

De Keniaan Vincent Kibet won de afsluitende 1500 meter in 3.38,56. Zijn eindschot was net iets beter dan van de Ethiopiër Dawit Wolde en de Marokkaan Yassine Bensghir. De Duitsers Thomas Röhler en Andreas Hofmann heersten als speerwerpers met beste afstanden van 85,44 respectievelijk 84,98 meter. De Australiër Fabrice Lapierre was met afstand de beste verspringer: 8,29. De Brit Daniel Bramble en de Zweed Andreas Otterling haalden de 8 meter net niet.


Guliyev in de WK-finale in Beijing vorige maand (Foto: Getty)

Topman ProRail: veel moet veranderen

ProRail is structureel te optimistisch in de planning van grote projecten. Ook mist het bedrijf vakkennis en is de risicobeheersing zwak. Het zijn conclusies van Pier Eringa, die sinds april president-directeur is van het bedrijf.

In Het Financieele Dagblad zegt Eringa nieuwe kostenoverschrijdingen bij grote lopende bouwprojecten te voorzien, bovenop de strop van 29,5 miljoen euro bij de spoorvernieuwing in Utrecht. "Dat project staat niet op zichzelf. Ik kan er zo nog een paar noemen", zegt Eringa, die veel loyaliteit en potentie ziet onder werknemers, maar ook vindt dat er veel moet veranderen. "Ik mis scherpte in de tent."

De spoorbeheerder is volgens de president-directeur afhankelijk geworden van vier grote aannemers, mede doordat het zelf te weinig deskundigheid in huis heeft, bijvoorbeeld bij inkoop en projectbeheersing. Ook schort het aan technische kennis.

Topman ProRail: bij ons moet veel veranderen
Topman ProRail: bij ons moet veel veranderen (Foto: ANP)

Emilia Clarke is GQ vrouw van het jaar

Emilia Clarke is dinsdagavond in Londen door het mannenblad GQ uitgeroepen tot Vrouw van het jaar. Dat meldt Daily Mail. De 28-jarige Game Of Thrones-actrice kreeg die eervolle titel tijdens de Men Of The Year Awards, waarbij verder alleen mannen in de prijzen vallen.

De voornaamste award, Leading Man Of The Year, ging naar Paul Rudd. Verder kregen onder anderen Christoph Waltz, Lionel Richie, Will Ferrell, Sam Smith en Lewis Hamilton een prijs uitgereikt.

Vorig jaar was Kim Kardashian GQ's Vrouw van het jaar.

Emilia Clarke is GQ vrouw van het jaar
Emilia Clarke is GQ vrouw van het jaar (Foto: BuzzE)

Serena Williams verslaat zus Venus in 'Sister Act' US Open

Serena Williams mag blijven hopen op een Grand Slam, het winnen van alle grote tennistoernooien in één kalenderjaar. De Amerikaanse bereikte dinsdag namelijk de halve finales van de US Open, door in de kwartfinale af te rekenen met haar zus Venus: 6-2, 1-6 en 6-3.

Het was de 27e editie van 'Sister Act', waarvan Serena er nu zestien heeft gewonnen. De Amerikaanse won de afgelopen drie edities van de US Open (in totaal zes keer) en pakte eerder dit jaar dus ook de titel tijdens de Australian Open, Roland Garros en Wimbledon. Als ze nu ook de US Open op haar naam schrijft, wordt ze de eerste vrouw sinds 1988 die een Grand Slam haalt. Dat lukte slechts drie tennissters.

Zover is het nog niet. Serena treft eerst nog in de halve finales op Flushing Meadows de Italiaanse Roberta Vinci. Die won in de kwartfinale van de Française Kristina Mladenovic.

Serena Williams verslaat zus Venus op US Open
Serena Williams verslaat zus Venus op US Open (Foto: ANP)

Australië gaat IS ook in Syrië aanvallen

Australië gaat de luchtaanvallen op Islamtische Staat (IS) uitbreiden. Het land valt IS nu alleen aan in Irak, maar gaat dat ook in Syrië doen. Premier Abbott kondigde dat woensdag aan. Hij zei ook dat zijn land 12.000 Syrische vluchtelingen op gaat vangen, bovenop de 13.750 vluchtelingen die het land jaarlijks al opneemt. Zondag had Abbott al gezegd dat meer Syriërs welkom zouden zijn, maar cijfers gaf hij toen niet.

"Dit is een aanzienlijke toename van de opname en het is een royale reactie op de huidige noodsituatie", stelde Abbott. Australië trekt ook 44 miljoen Australische dollar (bijna 28 miljoen euro) uit om vluchtelingen in het Midden-Oosten te helpen.

Australië gaat IS ook in Syrië aanvallen
Australië gaat IS ook in Syrië aanvallen (Foto: ANP)

Doek valt voor Rojer in kwartfinales

Jean-Julien Rojer is er niet in geslaagd de halve finales op de US Open te bereiken. Samen met zijn tennismaatje Horia Tecau vloog de Nederlander er in het mannendubbelspel uit tegen het Franse duo Nicolas Mahut/Pierre-Hughes Herbert: 7-6 (5) 6-4.

Rojer en Tecau kwamen in de eerste set net tekort in de tiebreak, die gelijk opging na een even zo gelijkopgaande set. In de tweede set kwam het Roemeense-Nederlandse koppel wel in de problemen. Na een vroege break dreigden de Fransen zelfs even een tweede servicebreak voorsprong te pakken. Dat gebeurde niet, maar Herbert en Mahut pakten wel de winst na een zenuwachtige laatste game.

Rojer kan zich nu gaan richten op de Daviscupontmoeting met Zwitserland. Hij maakt deel uit van het dinsdag gepresenteerde team van captain Jan Siemerink.

Doek valt voor Rojer in kwartfinales
Doek valt voor Rojer in kwartfinales (Foto: ANP)

Schok na zelfmoord Joost Zwagerman

Schrijver Joost Zwagerman leeft niet meer. De auteur maakte dinsdag een einde aan zijn leven, 51 jaar oud. Zwagerman kampte jaren met depressie. Dat hield hij eerst voor zich, maar de laatste jaren was hij open over de strijd die hij van binnen voelde.

Zwagerman sprak in 2012 in de Volkskrant over zijn depressie. "De gedachte aan zelfmoord kan een troostgedachte zijn: je kunt er altijd nog uitstappen'', zei hij. Zwagerman was ingestort na een "rampjaar'' met een echtscheiding en drie sterfgevallen. "Ik was in duizend stukjes uiteengevallen en moest mezelf weer zien te lijmen'', zei hij zelf.

Zwagerman zou dinsdagavond aanschuiven bij het kunstprogramma Opium op Radio 4. "Vanavond zou Joost Zwagerman te gast zijn in ons programma. Ons bereikt het treurige bericht dat hij is overleden. In verband met het onverwachte overlijden van onze gast Joost Zwagerman een aangepaste uitzending'', twitterde het programma van de AVROTROS.

De kunstwereld reageert geschokt. Joost Zwagerman sprak "zonder cynisme, maar met pure hartstocht en geestdrift'' over de kunsten, zei presentator Matthijs van Nieuwkerk dinsdagavond bij Pauw. Zwagerman sprak regelmatig in De Wereld Draait Door over de kunst. "God, wat heeft hij ons geleerd'', voegde Van Nieuwkerk eraan toe.

Philippe Remarque, hoofdredacteur van de Volkskrant, prees de manier waarop Zwagerman over kunst kon vertellen. "Joost kon als geen ander lezers meetrekken in zijn niet aflatende enthousiasme voor kunst. Hij wist een groot publiek te bereiken, ook met bijvoorbeeld zijn stukken over abstracte kunst.'' Peter Vandermeersch, hoofdredacteur van NRC Handelsblad, schreef op Twitter: "Dit komt zo hard aan. Shit.'' Zwagerman had columns in de beide kranten.

Zwagerman debuteerde in 1986 op 22-jarige leeftijd met de roman De houdgreep, één jaar later gevolgd door de verhalenbundel Kroondomein. Drie jaar later bereikte Zwagerman met de roman Gimmick! (1989) een groot leespubliek, gevolgd door de bestseller Vals licht (1991) die genomineerd werd voor de AKO Literatuurprijs en in 1993 werd verfilmd. In 2010 schreef hij het boekenweekgeschenk met de titel Duel. Er werd een recordoplage van 958.000 exemplaren van gedrukt.

Schok na zelfmoord schrijver Joost Zwagerman
Schok na zelfmoord schrijver Joost Zwagerman (Foto: ANP)

Spanjaarden zetten in op Valverde voor WK

Alejandro Valverde is de beoogde kopman van de Spanjaarden op het WK wielrennen, dat over anderhalve week begint. Volgens de Spaanse wielersite Biciciclismo voert de Movistar-renner de veertien man sterke voorselectie aan.

Die voorselectie werd dinsdag bekendgemaakt tijdens de rustdag van de Ronde van Spanje. Van de veertien vallen er nog vijf af. Zekerheidjes lijken Ion en Gorka Izaguirre, José Rojas, Juan José Lobato en Joaquim Rodríguez. Luis Leon Sanchez en Jonathan Castroviejo rijden de tijdrit. Alberto Contador ontbreekt zoals verwacht.

Het parcours is echter niet op het lijf van Spanjaarden Valverde en Rodríguez geschreven, analyseerde bondscoach Javier Minguez. De route in het Amerikaanse Richmond heeft meer weg van een voorjaarsklassieker. Valverde en Rodríguez rijden momenteel in de Vuelta.

Spanjaarden zetten in op Valverde voor WK
Spanjaarden zetten in op Valverde voor WK (Foto: ANP)

Froome mist WK wielrennen

Chris Froome doet niet mee aan het WK-wielrennen, dat over twee weken begint in het Amerikaanse Richmond. De Britse Tourwinnaar brak in de Ronde van Spanje een voet en is volgens zijn ploegleider David Brailsford nog een paar weken uitgeschakeld.

Tegen de BBC zei de ploegleider van Sky dinsdag dat "het erg onwaarschijnlijk is" dat Froome meedoet, "want het duurt een tijd voordat deze breuk is hersteld".

Froome stond op de longlist van de Britse wielerbond om mee te doen aan de wegrit op het WK. Ook had hij samen met zijn ploeggenoten van Team Sky mee kunnen doen aan de ploegentijdrit.

Froome mist WK wielrennen
Froome mist WK wielrennen (Foto: ANP)

'Winkeliers zien omzet gestaag groeien'

Het gaat relatief goed met de Nederlandse retailsector. Kredietbeoordelaar Moody's voorziet een omzetgroei van minstens 2 procent op jaarbasis in de komende twaalf tot achttien maanden. Daarmee behoren de Nederlandse winkeliers volgens het bureau tot de best presterende van Europa.

De winkeliers in Nederland profiteren onder meer van het aantrekken van de woningmarkt, meent Moody's. Daarnaast doen prijsvechters het goed, wat volgens het bureau een gevolg is van de economische crisis van de afgelopen jaren. Moody's verwacht dat consumenten, ondanks dat ze meer geld overhouden voor aankopen, niet zullen terugkeren naar het bestedingspatroon van voor de crisis. Wel zal er volgens het bureau meer geld worden vrijgemaakt voor luxe en lekkernijen, zoals vakanties.

Onder meer de winkels van prijsvechter Action zijn volgens Moody's een goed voorbeeld van winkels die weten te profiteren van de omstandigheden.

Voor veel winkeliers blijft de zwakke euro een punt van zorg, omdat het gros van de goederen buiten de eurozone wordt ingekocht. Grote winkelketens als Ahold en Delhaize profiteren door hun activiteiten in de VS wel weer van valutavoordelen, aldus Moody's.

Voor de hele eurozone voorziet Moody's een omzetstijging op jaarbasis van 1 procent in de komende twaalf tot achttien maanden. Voor het Verenigd Koninkrijk is dit 1,5 procent. ,,Het consumentenvertrouwen is in veel landen op het hoogste niveau in jaren, daarbij zal de economische groei aanhouden. Het extra geld dat overblijft voor aankopen is goed nieuws voor retailers", aldus Moody's.

'Winkeliers zien omzet gestaag groeien'
'Winkeliers zien omzet gestaag groeien' (Foto: ANP)

Ophef om journalist die vluchtelingen tackelt

Een Hongaarse camerajournalist heeft dinsdag zelf het nieuws gehaald toen beelden opdoken waarop te zien is hoe ze vluchtelingen schopt en tackelt. Dat gebeurde bij het Hongaarse Röszke, bij de grens met Servië. Petra László was aan het werk voor het Hongaarse N1TV, maar is na het incident ontslagen, meldt onder meer The Guardian.

In een verklaring die N1TV volgens de Britse krant op de website plaatste, staat dat László de laan uit werd gestuurd vanwege 'onacceptabel gedrag'. De hoofdredacteur meldt dat voor hem de zaak daarmee is gesloten. De website van N1TV was woensdag aan het begin van de nacht niet of slecht bereikbaar.

László filmde een groep vluchtelingen die wegrende voor agenten. Nadat ze bijna omver werd gelopen, trapte ze richting twee kinderen, terwijl ze een filmcamera in haar handen had. Op andere beelden is te zien dat ze een man met een kind in zijn armen tackelt, die aan een agent probeert te ontsnappen.

Op Facebook is een groepspagina geopend tegen László, de 'Petra László Shame Wall'. Woensdag aan het begin van de nacht was die al door duizenden mensen geliket.

Weigerambtenaar Kentucky op vrije voeten

De Amerikaanse weigerambtenaar Kim Davis is dinsdag vrijgelaten nadat ze bijna een week in de cel had gezeten. Dat meldt De Telegraaf. De ambtenaar uit Morehead (Kentucky) weigert op basis van haar geloof mee te werken aan het sluiten van homohuwelijken. Vorige week kwam ze in opspraak toen een tv-ploeg die weigering filmde.

Het Amerikaanse hooggerechtshof oordeelde in juni dat homostellen volgens de grondwet met elkaar mogen trouwen. Davis weigert sindsdien zowel aan homo- als heterostellen huwelijksaktes te verstrekken, op basis van haar geloofsovertuiging. Ze is nu weliswaar op vrije voeten, maar moet zich later nog wel verantwoorden voor de rechter.

'Het huwelijk is een verbond tussen één man en één vrouw', zei ze afgelopen donderdag tijdens een eerste zitting, implicerend dat een huwelijk tussen mensen van het gelijke geslacht niet door de beugel kan. Vijf van de zes collega's van Davis in Morehead gaven aan dat zij wél bereid zijn om aktes te verstrekken aan homo's en lesbiennes die willen trouwen. Omdat Davis bleef weigeren, werd ze naar de gevangenis gestuurd. Saillant detail: Davis is aan haar vierde huwelijk bezig. 

Huwelijksaktes verstrekt
De rechter stelde dinsdag vast dat Rowan County (het district waar Morehead onder valt en waar Kim Davis werkt) inmiddels weer huwelijksaktes verstrekt aan alle koppels die daar wettelijk gezien voor in aanmerking komen; onder hen is ook het mannelijke koppel uit onderstaand filmpje. Die constatering heeft bijgedragen aan de vrijlating van Davis. Bij de gevangenis werd ze opgewacht door aanhangers die protesteerden tegen haar gevangenschap. De conservatieve Republikeinse presidentskandidaten Mike Huckabee en Ted Cruz waren hierbij aanwezig.

Sinds juni mogen homostellen in de Verenigde Staten met elkaar trouwen, maar lang niet iedereen in Kentucky is daar blij mee. De staat in het oosten van de Verenigde Staten is bekend om zijn harde houding tegenover homo's en lesbiennes. Davis weigert overigens ontslag te nemen. Haar ontslaan is lastig omdat het om een gekozen functie gaat. Naar verwachting gaat ze later deze week weer aan het werk.

Grote brand in vliegtuig van British Airways

Op de internationale luchthaven McCarran International in Las vegas is dinsdag een vliegtuig van British Airways in brand gevlogen.

Het toestel stond al op de startbaan om te vertrekken richting London, toen er vermoedelijk een motor in de brand vloog. Het vuur zou inmiddels geblust zijn.

Alle 159 passagiers en 13 bemanningsleden konden op tijd het toestel verlaten. Op het vliegveld is voorlopig wel een van de vier banen gesloten, omdat het toestel zich daar nog zou bevinden. Niemand is gewond geraakt.

 

 

Wetenschappers gaan onbekend virus activeren

Onder het mom van onderzoek gaan Franse wetenschappers binnenkort proberen een prehistorisch virus weer tot 'leven' te wekken. Het gaat om het 30.000 jaar oude Mollivirus sibericum dat gevonden is in de permafrost van Siberië. Wat het virus doet is onbekend.

De onderzoekers willen het virus weer activeren om te kijken wat de effecten zijn van klimaatopwarming. Vanwege dit klimaatproces ontdooit er namelijk steeds meer van de permafrost. Hierdoor komen niet alleen gassen vrij, maar mogelijk ook virussen die geacht werden al millennia te zijn uitgestorven.

Het is het vierde virus dat ontdekt is sinds 2003 in de Siberische toendra's. De wetenschappers willen, voordat ze het virus wekken, wel eerst nagaan of het een schadelijk effect kan hebben op mensen of dieren. Met slechts een fractie van het virus kan het in de juiste gastheer namelijk uitgroeien tot een volwaardig besmettelijk pathogeen virus.

Een van de onderzoekers, Jean-Michel Claverie, is dan ook bezorgd over dit en soortgelijke virussen. De virussen worden namelijk vooral gevonden in gebieden waar olie en grondstoffen worden gewonnen. Het kan zomaar zijn dat bijvoorbeeld het door vaccinaties uitgeroeide pokkenvirus plots weer opduikt.

Evacuatie VUmc niet voor middernacht afgelopen

De evacuatie van de patiënten uit het VUmc is niet voor middernacht afgerond. Er moeten nog 270 patiënten worden geëvacueerd. Mariniers en brandweerlieden brengen de patiënten naar de parterre. Daar krijgen ze eten en drinken, worden ze verzorgd en moeten ze wachten op vervoer naar een ander ziekenhuis. Dat is bekendgemaakt op een persconferentie in het VUmc.

In Utrecht gaat het Calamiteitenhospitaal-UMC open. Daar kunnen 95 mensen heen. Ook gaan er een aantal patiënten naar het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis.

De evacuatie is volgens bestuursvoorzitter Wouter Bos "een langdurig en intensief" proces. "We zijn zeker tot diep in de komende nacht bezig en we stoppen niet voordat het gelukt is", zei hij maandagmiddag bij het opmaken van de eerste balans. Hij wil geen precieze tijd noemen waarop de evacuatie moet zijn afgerond.

Probleem is dat bij de twee werkende liften er soms de stroom uitvalt en dat de liften soms ook handmatig bediend moeten worden. Per patiënt wordt daarom met een gemiddelde evacuatietijd van een half uur gerekend, mede doordat ook veel medische apparatuur aan de patiënten is gekoppeld.

Veiligheid voorop
De liftschachten staan vol water en hebben ook de elektrische circuits beschadigd. Brandweerlieden en mariniers zullen de patiënten desnoods via het trappenhuis naar beneden brengen. Bos: "We kijken hoe we het proces kunnen versnellen."

Bos benadrukt dat de veiligheid van de patiënten voorop staat. "Er is geen enkele patiënt door deze situatie in gevaar, iedereen is veilig." Volgens hem is onder patiënten en hun familieleden geen paniek, "wel zorg".

Update, 0.22 uur
Heel veel scheelde het ook niet: iets na twaalven waren alle 339 patiënten overgeplaatst naar andere ziekenhuizen.

Evacuatie niet voor middernacht afgelopen
Evacuatie VUmc niet voor middernacht afgelopen (Foto: ANP)

Oxfam: armoede in Europa neemt toe

De armoede in Europa is de afgelopen jaren toegenomen. Dat stelt ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib in een woensdag gepubliceerd rapport.

Tussen 2009 en 2013 groeide het aantal mensen in de EU dat geld tekort komt voor een normaal bestaan met 7,5 miljoen, aldus Oxfam. Daarbij werd in negentien landen een toename geregistreerd. In totaal hadden bijna 50 miljoen mensen te weinig middelen voor bijvoorbeeld de verwarming van hun huis of om onvoorziene uitgaven te kunnen dragen.

Volgens Oxfam is armoede in Europa vooral het gevolg van een slechte verdeling van rijkdom en inkomens. De organisatie wijst er daarbij op dat de 1 procent rijkste Europeanen bijna een derde van het vermogen in de EU-landen bezitten, terwijl de armste 40 procent het met minder dan 1 procent van de rijkdom moet stellen. De 7 miljoen rijkste Europeanen bezitten daarbij evenveel als de armste 662 miljoen.

Ongelijkheid

De ongelijkheid en armoede in Nederland vallen relatief mee, blijkt uit de cijfers van Oxfam. Zo is de verdeling van het beschikbare inkomen binnen Europa alleen in Slowakije, Slovenië, Tsjechië en Zweden minder scheef dan in Nederland. Alleen in Zweden en Luxemburg komt een kleiner deel van de bevolking veel geld tekort, terwijl er maar vijf landen zijn met minder armoede onder de werkzame bevolking.

In Hongarije, Griekenland, Cyprus, Italië en het Verenigd Koninkrijk groeide het deel van de bevolking dat geld tekort komt met meer dan 5 procent tussen 2009 en 2013. In Griekenland groeide dat deel in 2014 door, naar ruim 20 procent. In de andere vier landen zakte het aandeel armen vorig jaar.

Rapport

Oxfam benadrukt in het rapport dat overheden ongelijkheid kunnen verminderen, via het belastingstelsel. Zo zorgen belastingen en sociale uitkeringen er in Zweden voor dat meer dan de helft van de ongelijkheid die vóór belastingen bestaat wordt opgeheven, terwijl het Spaanse model inkomensongelijkheid maar met 32 procent terugdringt.

Ook belastingen zelf moeten eerlijker worden verdeeld, stelt de organisatie. Zo draaien burgers in Spanje op voor 90 procent van de belastinginkomsten van het land, terwijl bedrijven er volgens Oxfam maar 2 procent bijdragen.

Oxfam: armoede in Europa neemt toe
Oxfam: armoede in Europa neemt toe (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.