FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 29 september 2015

Apple jaagt gebruiker op kosten

Vorige week kwam de update voor de iPhone en iPad uit, die waarschijnlijk al door vele gebruikers geïnstalleerd is. Hoewel deze update veel verbeteringen kent, kleeft er ook een 'klein' nadeel aan deze update.

De nieuwste versie van iOS kent de functie Wi-Fi-assistentie. Deze functie schakelt automagisch over naar het mobiele netwerk als het Wi-Fi-signaal te zwak is volgens het toestel. Deze functie zorgt er evenwel voor dat gebruikers ineens binnen een dag door hun datalimiet heen kunnen zijn.

Gelukkig is de 'assistentie' ook uit te schakelen: Als je naar instellingen gaat en daar voor mobiel netwerk kiest, kun je ergens onderaan de lijst de functie Wi-Fi-assistentie uitschakelen.

Like, share en win een besparing op je telefoonrekening!

Platini zit tussen getuige en verdachte in

De belaagde UEFA-voorzitter Michel Platini wordt in het onderzoek naar mogelijke omkoping bij de wereldvoetbalbond FIFA wel degelijk voor een deel als verdachte behandeld. Dat heeft de Zwitserse procureur-generaal Michael Lauber dinsdag tegen verslaggevers gezegd. "Het is onwaar dat we meneer Platini afgelopen vrijdag alleen hebben gehoord als getuige. We doen onderzoek naar hem als een persoon die tussen getuige en verdachte instaat."

Platini heeft de afgelopen dagen meer dan eens benadrukt dat hij geen verdachte is in het meest recente onderzoek van de Zwitserse justitie naar omkoping en corruptie binnen de FIFA-top. De Franse oud-international, een belangrijke kandidaat om Sepp Blatter eind februari 2016 op te volgen als voorzitter van de FIFA, is in opspraak gekomen door een verdachte betaling van 1,8 miljoen euro aan hem in 2011.

Dat bedrag zou hij van Blatter hebben ontvangen voor verrichte werkzaamheden als diens persoonlijke adviseur tussen 1999 en 2002. Volgens diverse lezingen zou de FIFA-baas zijn UEFA-collega met dit geld echter hebben omgekocht, in ruil voor steun en stemmen vanuit Europa bij de FIFA-voorzittersverkiezing in 2011.

Salarisdeal

De Zwitserse justitie opende vrijdag een strafrechtelijke procedure tegen Blatter, die evenals Platini uitgebreid werd verhoord. Ook nam justitie tal van documenten en computerbestanden mee van het FIFA-hoofdkantoor en de werkkamer van Blatter. De 79-jarige voorzitter is nog niet officieel aangeklaagd. "Dat besluit is nog niet genomen", liet Lauber weten. Blatter is na het nieuwe schandaal nog steeds niet van plan zelf op te stappen en wil zelfs tot eind februari gewoon in functie blijven.

Diverse lidstaten van de UEFA willen in elk geval zo snel mogelijk tekst en uitleg van Platini over zijn riante salarisdeal met de FIFA. Vooral de zeer lange periode van negen jaar die er tussen het vermeende werk en de dubieuze betaling zit, wekt alom veel verbazing. Volgens de zestigjarige Fransman is er geen sprake van fraude. Hij benadrukte dinsdag nog maar eens dat hij vastbesloten is om in de race voor het voorzitterschap van de FIFA te blijven.

Platini zit tussen getuige en verdachte in
Platini zit tussen getuige en verdachte in (Foto: ANP)

Patricia Paay heeft het fijn met jonge vriend

Patricia Paay is dolgelukkig met haar veel jongere vriend Maurice. De 66-jarige diva en de 26-jarige automonteur zijn door weekblad Party gesnapt.

Patricia bevestigt tegenover RTL Boulevard dat ze gelukkig is met haar toyboy. "Niemand heeft de toekomst, maar wij hebben het ontzettend fijn en houden van elkaar."

Party publiceert de foto's van Patricia en Maurice in de editie die woensdag verschijnt. De twee zijn gekiekt op Schiphol, waar ze aankwamen na een vakantie op Ibiza.

De zangeres was eerder samen met de 35 jaar jongere Nicky.

Patricia Paay heeft het fijn met jonge vriend
Patricia Paay heeft het fijn met jonge vriend (Foto: BuzzE)

Klokkenluider Snowden populair op Twitter

Twitter is sinds dinsdag een bekende gebruiker rijker: Edward Snowden. De klokkenluider die in 2013 grootschalige Amerikaanse afluisterpraktijken onthulde en daarna vluchtte naar Moskou heeft nu een account op het populaire sociale netwerk. "Kunnen jullie me horen?", was zijn eerste boodschap die hij de wereld instuurde. Het antwoord volgde al snel: in een paar uur tijd kreeg hij meer dan een half miljoen volgers.

Snowden zelf volgt maar één andere gebruiker: de Amerikaanse geheime dienst NSA. Dat is zijn vroegere opdrachtgever. Snowden grapte daar in een latere tweet over: "Ondertussen hebben duizend mensen op Fort Meade - thuisbasis van de NSA - zojuist Twitter geopend."

Na zijn openingstweet begon Snowden een discussie met topwetenschapper Neil deGrasse Tyson, onder meer over de vondst van vloeibaar water op Mars. "Denk je dat ze aan de grens paspoorten controleren? Ik vraag het voor een vriend", zei Snowden met een knipoog.

Snowden is overigens bij lange na niet de populairste Twitteraar. Dat is zangeres Katy Perry met bijna 76 miljoen volgers.

 Can you hear me now?

Oppositie gaat fel tekeer tegen Mansveld

Oppositiepartijen hebben dinsdag in de Tweede Kamer fel uitgehaald naar staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) wegens de problemen bij spoorbeheerder ProRail. Zij vinden dat de bewindsvrouw de touwtjes niet in handen heeft bij de controle van ProRail. Ook eisen zij meer informatie.

SP'er Farshad Bashir betwijfelt of Mansveld nog wel grip heeft op haar dossier en of zij nog gezag geniet op haar departement. "Alles verdwijnt in een lade", zegt Bashir. "Hoe gaat zij eindelijk weer op het goede spoor komen?"

De PVV vindt de puinhoop bij ProRail geen incident. "Deze staatssecretaris heeft het niet onder controle", aldus Barry Madlener. Volgens hem is Mansveld onderdeel van het probleem geworden. Madlener dreigde vorige week met een motie van wantrouwen.

Regie
"Hoe lang gaat u ons geduld nog tarten", vraagt CDA'er Martijn van Helvert zich af. "Kunnen de problemen bij ProRail op korte termijn worden opgelost, en is Mansveld de juiste om daarbij de regie te voeren?" Volgens Van Helvert moet de staatssecretaris met een sterk verhaal komen om aan te tonen dat ze het kan.

Stientje van Veldhoven (D66) verwijt Mansveld dat zij de Kamer te laat of niet informeerde over allerlei misstanden en tekorten. "Mansveld moet de problemen onderkennen en aanpakken."

Update 23.08 uur:
PvdA-staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) heeft dinsdag kritische rapporten over spoorbeheerder ProRail louter en alleen naar de Tweede Kamer gestuurd, omdat ze door De Telegraaf op internet waren gezet. Mansveld was eigenlijk niet van plan de stukken te sturen omdat het volgens haar ging om interne documenten van ProRail.

Ze besloot de rapporten over de bedrijfsvoering alsnog te sturen nadat De Telegraaf ze had gepubliceerd, zo zei ze dinsdagavond in de Tweede Kamer. Oppositiepartijen reageerden daar met verbazing op en vonden dat Mansveld de documenten eerder had moeten sturen. Maandag had de staatssecretaris een verzoek van de Kamer nog geweigerd.

Mansveld benadrukte dat zij een andere rol heeft dan de raad van commissarissen die toeziet op ProRail. President-commissaris Hans Alders van ProRail wilde de stukken niet delen met de Kamer.

Oppositie gaat fel tekeer tegen Mansveld
Oppositie gaat fel tekeer tegen Mansveld (Foto: ANP)

KLM-personeel doet beroep op Den Haag

Het KLM-personeel roept de Tweede Kamer op zich in de zetten voor een 'eerlijker speelveld' in de luchtvaart. Anders staan de banen van 33.000 mensen op de tocht, waarschuwt de ondernemingsraad van de luchtvaartmaatschappij in een dinsdag aangeboden petitie.

Een opeenstapeling van Brusselse en nationale regels hindert de Europese luchtvaart, stelt de ondernemingsraad. Ook hoge havengelden en beveiligingskosten op Schiphol staan een goede concurrentiepositie voor KLM in de weg. Regels tegen subsidiëring van concurrenten in de Golfregio blijken niet te werken.

In de petitie roept het KLM-personeel de Tweede Kamer op de regeldruk te verminderen en de kosten voor het gebruik van Schiphol structureel te verlagen. De rijksoverheid is meerderheidsaandeelhouder van de luchthaven, die zijn rol als internationaal knooppunt grotendeels dankt aan KLM.

De KLM'ers benadrukken dat zij zelf ook offers brengen om het bedrijf weer concurrerend te maken. De luchtvaartmaatschappij, onderdeel van de al jaren verlieslatende groep Air France-KLM, bezuinigt de komende jaren 700 miljoen euro. Dat zal tot pijnlijke maatregelen leiden, aldus de or.

KLM-personeel doet beroep op Den Haag
KLM-personeel doet beroep op Den Haag (Foto: ANP)

'Ondernemers Alphen: aannemer aansprakelijk'

Een groep van 24 ondernemers heeft hoofdaannemer Van Mourik aansprakelijk gesteld voor de schade die ze lijden door het ongeluk met de Julianabrug. Dat heeft letselschadejurist Orlando Kadir tegen Omroep West gezegd. Hij vertegenwoordigt de winkeliers uit de Hooftstraat en ook nog een aantal bewoners en andere slachtoffers.

"Enkele cliënten van mij die gaan kopje onder, die hebben het echt heel moeilijk", zegt Kadir. Volgens de ondernemers was de omzet door de maandenlange werkzaamheden aan de Julianabrug al gedaald, maar sinds het kraanongeluk is de omzet nog verder weggezakt. Hoofdaannemer Van Mourik heeft 1,25 miljoen euro beschikbaar gesteld in een steunfonds, maar dit bedrag is alleen voor bewoners die hun huizen uit moesten of winkeliers die hun winkel moesten sluiten.

Bij Van Mourik is nog niets bekend over de actie van de winkeliers. "We hebben formeel niets ontvangen en er is ook geen contact met ons gezocht", aldus de zegsman van de hoofdaannemer.

'Ondernemers Alphen: aannemer aansprakelijk'
'Ondernemers Alphen: aannemer aansprakelijk' (Foto: ANP)

Auto liquidatie Brunssum uitgebrand gevonden

De Volkswagen Golf van waaruit vrijdagavond in Heerlen een man werd dood geschoten, is uitgebrand teruggevonden in het Belgische Houthalen. Dat maakte de politie dinsdagavond bekend in het televisieprogramma Opsporing Verzocht.

Onderzoek bracht aan het licht dat vanuit de auto de 30-jarige Sven Prins uit Brunssum geliquideerd is. Vanuit het voertuig vuurden inzittenden een kogelregen af op de auto van Prins tijdens een achtervolging over een lengte van 300 meter, die eindigde op een rotonde op de grens van Heerlen en Brunssum. Daar kwam Prins om het leven. Een bijrijder wist te ontkomen, maar raakte ook gewond.

Volgens de politie is er in het wilde weg geschoten met een automatisch vuurwapen.

De liquidatie speelde zich af voor de ogen van gasten van een Grieks restaurant. Het slachtoffer was een bekende van de politie.

Auto liquidatie Brunssum uitgebrand gevonden
Auto liquidatie Brunssum uitgebrand gevonden (Foto: ANP)

Mobieltjes terug naar nabestaanden MH17

Mobieltjes, camera's en laptops van slachtoffers van de ramp met MH17 worden teruggegeven aan familie en andere nabestaanden.

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft deze elektronica onderzocht op de aanwezigheid van eventuele bewijzen voor de toedracht tot de vliegramp, maar die waren er niet.

De nabestaanden zijn over de teruggave dinsdag in kennis gesteld. Veel van de apparaten zijn volgens het OM zwaar beschadigd.

Taliban vallen vliegveld Kunduz aan

De Taliban hebben de aanval geopend op het vliegveld van Kunduz. Dat is als een van de weinige delen van de noordelijke stad nog in handen van de centrale regering van Afghanistan. De extremisten voeren zware gevechten met agenten en militairen.

President Ashraf Ghani heeft beloofd dat versterkingen onderweg zijn. Maar dat gaat moeilijker dan gedacht. De Taliban hebben namelijk een belangrijke weg naar Kunduz vernield.

De Taliban kregen maandag Kunduz in handen. Het was hun eerste grote verovering sinds ze in 2001 werden verdreven. Het is een pijnlijke nederlaag voor Ghani, die dinsdag precies een jaar president is. Het regeringsleger is dinsdag begonnen met een tegenaanval om de stad te heroveren.

Taliban vallen vliegveld Kunduz aan
Taliban vallen vliegveld Kunduz aan (Foto: ANP)

Bulgarije levert 'vrachtwagenverdachte' uit

Bulgarije levert een man uit aan Oostenrijk die betrokken zou zijn geweest bij het vluchtelingendrama eind augustus. In de laadruimte van een achtergelaten vrachtwagen langs de snelweg in Oostenrijk werden toen 71 lichamen van vluchtelingen ontdekt.

De vrachtwagen was afkomstig uit Hongarije. In dat land werden al diverse verdachten aangehouden. De verdachte die Bulgarije wil uitleveren, is volgens lokale media een 32-jarige man uit de plaats Lom. Hij zou een van de chauffeurs van de vrachtwagen zijn geweest. De man ontkent iets verkeerd te hebben gedaan.

Bulgarije levert 'vrachtwagenverdachte' uit
Bulgarije levert 'vrachtwagenverdachte' uit (Foto: ANP)

Inktspotprijs voor cartoonist Joep Bertrams

Cartoonist Joep Bertrams is dit jaar de winnaar van de Inktspotprijs, voor de beste politieke prent van het afgelopen jaar. Hij wint de prijs met zijn tekening 'Onsterfelijk', die hij 7 januari maakte na de bloedige aanslag op de redactie van het satirische blad Charlie Hebdo in Parijs. De jury maakte de winnaar dinsdag bekend in perscentrum Nieuwspoort in Den Haag.

De prent van Bertrams toont een bebloede redacteur van Charlie Hebdo die is onthoofd door een moslimterrorist, maar desondanks nog steeds zijn tong naar de bebaarde man uitsteekt. "Een krachtig en indrukwekkend statement", oordeelde de jury. "Mooi en vakkundig uitgevoerd. Uiteindelijk overwint het vrije woord. Of beter nog in dit geval: het vrije potlood."

De tekening is gepubliceerd in verschillende binnenlandse en buitenlandse kranten en op talloze websites. Bertrams (1946) tekent onder meer voor de Groene Amsterdammer en enkele regionale kranten, waaronder De Limburger en de Leeuwarder Courant.

In totaal waren er 130 inzendingen voor de Inktspotprijs, van ruim dertig tekenaars. De onderwerpen varieerden van de streken van Poetin tot spraakmakende kwesties als Griekenland, de vluchtelingencrisis en Zwarte Piet. Veel aandacht ging uit naar Charlie Hebdo, volgens de organisatie Stichting Pers & Prent "prompt symbool van het vrije woord".

Inktspotprijs voor cartoonist Joep Bertrams
Inktspotprijs voor cartoonist Joep Bertrams (Foto: ANP)

Leider Sinn Féin niet vervolgd voor moord

De Ierse nationalist Gerry Adams wordt definitief niet vervolgd voor moord op een vrouw uit Belfast in 1972. Justitie in Noord-Ierland oordeelt dat het bewijs tegen de leider van de Republikeinse partij Sinn Féin te mager is om een veroordeling te mogen verwachten. Adams zelf heeft altijd ontkend dat hij iets met de moord te maken had.

Slachtoffer Jean McConville werd in 1972 ontvoerd en doodgeschoten door de Provisional IRA, een van de afsplitsingen van de gewapende beweging die vocht tegen de Britse zeggenschap over Noord-Ierland. McConville werd geliquideerd omdat Noord-Ierse terroristen, hoogstwaarschijnlijk ten onrechte, dachten dat ze informatie doorspeelde aan het Britse leger.

Gerry Adams zat vorig jaar vier dagen vast vanwege mogelijke betrokkenheid. Het Openbaar Minsterie (OM) ziet ook geen zaak tegen andere verdachten. De moord blijft dus voorlopig onbestraft.

Leider Sinn Féin niet vervolgd voor moord
Leider Sinn Féin niet vervolgd voor moord (Foto: ANP)

Japan trekt beurs voor hulp vluchtelingen

Japan trekt de portemonnee voor het Midden-Oosten. Het land geeft 810 miljoen dollar (721 miljoen euro) voor de hulp aan vluchtelingen uit Syrië en Irak. Dat is drie keer zo veel als vorig jaar. Daarnaast stelt Tokio 750 miljoen dollar (668 miljoen euro) beschikbaar om bij te dragen aan vrede in het Midden-Oosten en Afrika.

Premier Shinzo Abe heeft dat dinsdag gezegd tegen de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. "Achter de vluchtelingen zijn nog veel meer mensen die niet eens in staat zijn te vertrekken en vluchteling te worden", verklaarde Abe.

Japan zal verder enkele miljoenen geven aan Libanon en aan landen als Servië en Macedonië, waar veel vluchtelingen doorheen reizen op weg naar de Europese Unie.

Japan trekt beurs voor hulp vluchtelingen
Japan trekt beurs voor hulp vluchtelingen (Foto: ANP)

Overheid: geen 80 miljoen bij één Rembrandt

Als Nederland maar één van de twee Rembrandts uit Frankrijk kan kopen, wil de overheid niet het volle pond betalen. De regering zal dan een beroep doen op particuliere Rembrandt-liefhebbers.

Dat maakte minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) dinsdag duidelijk in de Tweede Kamer. De Kamer debatteerde over de geplande aankoop van de twee Rembrandts voor 160 miljoen euro. Het kabinet wil in totaal 80 miljoen uittrekken voor de aanschaf, de andere helft zou van het Rijksmuseum en anderen moeten komen.

Maar Frankrijk heeft ook belangstelling voor een van de huwelijksportretten uit particulier bezit. Kopen de Fransen er een, dan zou dus maar 80 miljoen euro nodig zijn. Dan kunnen particulieren ook een steentje bijdragen, aldus Dijsselbloem. "Waarom zou het helemaal van de staat moeten komen?"

Bij de werken gaat het om portretten van Maerten Soolmans en Oopjen Coppit.

Overheid: geen 80 miljoen bij één Rembrandt
Overheid: geen 80 miljoen bij één Rembrandt (Foto: ANP)

Nog één laatste trilogie voor Fast & Furious

De Fast & Furious-serie leek aan een einde gekomen te zijn na de zevende film, maar er zit toch nog meer in het vat. Dit verklaart Vin Diesel aan The Playlist.

De acteur plaatste ook op zijn Facebook: "de fans van F&F zijn echt de beste fans ter wereld (...) Niemand heeft nog aangeboden gekregen om de achtste te regisseren, maar ik heb aan Universal beloofd dat ik de franchise als producer zal afsluiten met een laatste trilogie". Fast 7 werd een van de meest succesvolle films dit jaar, en haalde meer dan 1,3 miljard dollar op wereldwijd.

De achtste film staat op de planning voor de zomer van 2017, maar dan moet er dus eerst wel een regisseur gevonden worden. 

De cast van Furious 7De cast van Furious 7

Financiële maatregelen VS tegen IS

Amerika neemt financiële maatregelen tegen een aantal leiders van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) en een aantal personen en groepen die de militanten financieel steunen. Dat kondigde het ministerie van Financiën in Washington dinsdag aan.

Het gaat om vijftien leiders van IS. Verder zijn tien personen en vijf groepen tot buitenlandse terroristen bestempeld waardoor financiële sancties kunnen worden genomen. Onder hen zijn ingezetenen van Frankrijk en Groot-Brittannië.

Financiële maatregelen VS tegen IS
Financiële maatregelen VS tegen IS (Foto: ANP)

Van Gaal mist Carrick tegen Wolfsburg

Manchester United moet het woensdag in het Champions League-duel met VfL Wolfsburg stellen zonder middenvelder Michael Carrick. "Ik denk niet dat hij kan spelen", zei trainer Louis van Gaal dinsdag. Ander Herrera en Antonio Valencia zijn twijfelgevallen. "Ze hebben kleine blessures en ik wil geen risico nemen. We zullen het moeten afwachten."

Carrick keerde geblesseerd terug van het trainingskamp met de Engelse nationale ploeg en zal dus ontbreken. Wie Van Gaal dan wel opstelt, wil hij niet vooraf prijsgeven. "Wacht maar af."

Van Gaal heeft met zijn team wat recht te zetten na het verlies bij PSV (2-1), twee weken geleden. De thuiswedstrijd tegen het haperende Wolfsburg lijkt de uitgelezen kans. "In de Champions League moet je al je thuiswedstrijden winnen. Anders wordt het heel erg moeilijk", was de Nederlander duidelijk.

Zelfvertrouwen

Na drie overwinningen op rij in de Premier League, goed voor de eerste koppositie onder Van Gaal, blaakt de oud-bondscoach van Oranje inmiddels weer van het zelfvertrouwen. "Of we de Champions League kunnen winnen? Ik denk het wel, want ik heb het al gedaan", doelde hij op de triomf met Ajax in 1995. "Maar het is niet alleen kwaliteit. Je moet ook geluk hebben."

Van Gaal durfde zich zelfs ook al uit te spreken over de periode na de zomer van 2017, als zijn driejarige contract in Manchester is afgelopen. "Normaal gesproken ben ik dan vertrokken, maar niets is normaal in het voetbal", besefte hij. "Ik heb mijn vrouw beloofd dat we tegen die tijd naar ons paradijs in Portugal gaan en het zal moeilijk worden om die belofte te breken. Als ik nog voor een jaar bijteken, zal dat heel zwaar vallen bij haar."

Van Gaal zit met twijfelgevallen
Van Gaal zit met twijfelgevallen (Foto: ANP)

Zoet ziet mogelijkheden tegen CSKA Moskou

PSV speelt morgenavond zijn tweede wedstrijd in de groepsfase van de Champions League. Het eerste duel, gespeeld tegen Manchester United, werd met 2-1 gewonnen. Morgen wacht CSKA Moskou, koploper van Rusland. Keeper Jeroen Zoet denkt dat ook in de Russische hoofdstad één en ander te halen valt, ondanks het ietwat tegenvallende spel in de laatste wedstrijden.

"Er liggen hier zeker mogelijkheden om ons spel goed te laten zien", liet Zoet tijdens de persconferentie weten. "We zullen beducht moeten zijn voor snelle counters. CSKA heeft veel individuele kwaliteiten en de wedstrijd zal op kleine details worden beslist."

PSV moet het in Moskou stellen zonder Andres Guardado en Luuk de Jong. Beide spelers zijn een aantal weken uit de running. Ook Jetro Willems komt nog niet in actie. Zoet: "Dat geeft weer mogelijkheden aan de andere jongens om het nu te laten zien."

"Het is een hele mooie Champions League-wedstrijd tegen een sterke tegenstander. We zijn er goed op voorbereid. Het is een team dat verschillende speelstijlen heeft, maar we vertrouwen erop dat we hier morgen een goed resultaat boeken."

Importeur: in Nederland 160.000 auto's terug

De terugroepactie van Volkswagen, dat de software aanpast van alle dieselauto's die voorzien zijn van technologie om emissietests te omzeilen, betreft 160.000 wagens in Nederland. Dat maakte importeur Pon dinsdag bekend.

Automobilisten die hun wagen terug moeten brengen voor een softwareupdate, krijgen dat automatisch en persoonlijk van hun dealer te horen. Hoe een en ander in zijn werk gaat, wordt duidelijk zodra VW de technische oplossing voor het probleem beschikbaar heeft.

Pon liet verder weten dat het contact heeft gehad met het ministerie van Financiën over de mogelijke gevolgen van het dieselschandaal voor de fiscale bijtelling voor leaserijders. Daaruit is gebleken dat voor bestaande leasecontracten niets verandert.

De importeur liet verder weten dat alle personenwagens die nu in de showroom staan, voldoen aan de eisen en dus gewoon kunnen worden verkocht. De verkoop van auto's met een dieselmotor van het type waarmee geknoeid is, blijft opgeschort. Het gaat om 4100 wagens, voornamelijk bestelbusjes.

Importeur: in Nederland 160.000 auto's terug
Importeur: in Nederland 160.000 auto's terug (Foto: ANP)

Weinig straling in Nederlandse woning

De concentraties van gevaarlijke radioactieve stoffen zijn in vrijwel alle Nederlandse woningen laag, concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in een dinsdag verschenen onderzoek.

De onderzoekers onderzochten de concentraties van de radioactieve edelgassen radon en thoron die van nature ontstaan in de bodem. Ook komen de gassen voor in bouwmaterialen die gemaakt zijn van bodemstoffen als klei en zand. Daardoor kunnen de kankerverwekkende stoffen in woningen terechtkomen.

Op regionaal niveau zijn de verschillen in concentraties radon in Nederland groot. Zo is de gemiddelde concentratie in Zuid-Limburg ongeveer tweeënhalf keer zo hoog als het landelijk gemiddelde. Volgens het RIVM heeft dit waarschijnlijk te maken met verschillen in bodemtype. "Maar in vergelijking met andere Europese landen is de radon-concentratie in Nederlandse woningen laag", aldus de onderzoekers.

Inademen
In totaal werden ruim 2500 woningen (gebouwd na 1930) onderzocht, in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

Van nature veranderen radon en thoron in radioactieve stoffen die zich aan zwevende stofdeeltjes in huis hechten. Na inademen blijven ze achter in de longen en geven daar straling af. Dit brengt een risico op longkanker met zich mee.

Zo'n vierhonderd mensen per jaar krijgen longkanker door de gevaarlijke straling. Het gaat vooral om rokers. "Dat komt doordat het gezondheidsrisico van radon en thoron voor rokers gemiddeld 25 keer zo groot is als voor niet-rokers", aldus het RIVM.

Weinig straling in Nederlandse woning
Weinig straling in Nederlandse woning (Foto: ANP)

'Rusland gebruikt mobiele crematoria'

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft Rusland er van beschuldigd dat het mobiele crematoria gebruikt in het crisisgebied in het oosten van Oekraïne. Hij deed dat dinsdag tijdens zijn toespraak tot de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Volgens Porosjenko gebruikt Rusland mobiele verbrandingsovens om de 'wereld te misleiden' en om 'de sporen van misdaden op Oekraïense bodem uit te wissen'. De Russische delegatie verliet de zaal voordat Porosjenko aan zijn rede begon. Alleen een diplomaat met een bescheiden rang bleef achter.

In het oosten van Oekraïne vechten het Oekraïense leger en pro-Russische separatisten een bloedige oorlog uit. Volgens het Westen gebeurt dat met steun van Rusland voor de rebellen.

'Rusland gebruikt mobiele crematoria''
'Rusland gebruikt mobiele crematoria'' (Foto: ANP)

Koning boekt succesje bij VN

Koning Willem-Alexander kon dinsdagmorgen bij de Verenigde Naties het eerste 'succes' op zijn conto schrijven. Het Afrikaanse Benin besloot tijdens een door Nederland georganiseerde bijeenkomst over het belang van het Internationaal Gerechtshof (ICJ) het document te tekenen waarin het land de jurisdictie van het hof onvoorwaardelijk erkent.

President Thomas Boni Yayi maakte het besluit tijdens de bijeenkomst bekend waarna de koning hem hartelijk feliciteerde. Benin is het 73e land dat de jurisdictie van het hof, gevestigd in het Vredespaleis in Den Haag, onderschrijft.

"Een belangrijke stap", aldus de aanwezige diplomaten. Met het document beloven landen hun geschillen aan het hof voor te leggen en de uitspraak van het hof zonder enig voorbehoud te accepteren. Nederland deed dat al in 1956.

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken leidde de bijeenkomst in New York. Willem-Alexander onderstreepte nog eens het belang van het hof voor de wereldvrede. "Een onafhankelijk juweel in de kroon van de VN", aldus de koning. In een videoboodschap dankte VN-chef Ban Ki-moon Nederland voor de jarenlange gastvrijheid en steun voor het hof.

Koning boekt succesje bij VN
Koning boekt succesje bij VN (Foto: ANP)

NBA 2K16 zit vol hiphop

2K heeft vandaag aangekondigd dat NBA 2K16 nu beschikbaar is bij detailhandel en online verkopers over de hele wereld. We kunnen dus aan de slag om de mensen die hebben preorderd om eerder te spelen uit te dagen.

NBA 2K16 heeft onder andere een nieuwe MyCareer ervaring getiteld 'Livin' Da Dream' dat geschreven en geregisseerd is door de filmmaker Spike Lee. In onderstaande trailer vertellen DJ Khaled, DJ Mustard en DJ Premier wat muziek voor hun betekent en hoe het proces eruit zag.

NBA 2K16 is uit voor pc, PlayStation 3, PlayStation 4, Xbox 360 en Xbox One.


Zeven Nederlandse darters geplaatst voor Lakeside

Dartbond BDO heeft dinsdag de spelerslijst vrijgegeven voor Lakeside 2016, het officeuze wereldkampioenschap van de BDO. 40 mannen en 16 vrouwen zullen strijden om de titels. Zes Nederlandse heren hebben zich geplaatst en in ieder geval één Nederlandse vrouw. 

Glen Durrant is als eerste geplaatst gevolgd door drievoudig wereldkampioen Martin Adams. Jeffrey de Graaf is met plek drie de hoogst geplaatste Nederlander. Hij won dit jaar onder andere het Belgische en Duitse Open. Wesley Harms, die vorig jaar al in de eerste ronde werd uitgeschakeld, is als vijfde geplaatst. Ook Ryan de Vreeede, Richard Veenstra en Willem Mandigers zijn van de partij. De laatste Nederlander, die eerst in de voorronde zal uitkomen, is Matthew Medhurst. Hij won het West-Europees kwalificatietoernooi. 

Titelverdediger Scott Mitchell is als zesde geplaatst in Frimley Green. Ted Hankey is nog niet zeker van deelname. Als een al geplaatste speler de Winmau World Masters wint, dat over twee weken gespeeld wordt, dan mag The Count zich opmaken voor deelname. Anders is die plek voor de winnaar van de World Masters. 

Voor Hankey is er dan eventueel nog een uitweg. De qualifier is op 7 oktober in Hull, voorafgaand de World Masters. Er zijn tijdens het kwalificatietoernooi nog vier plekken te vergeven voor het WK. 

Bij de dames is één Nederlandse zeker van deelname. Aileen de Graaf is als vijfde geplaatst. Anca Zijlstra zit op de reservebank, net als Hankey moet zij hopen dat een al geplaatste speler de World Masters wint. Het WK begint op 2 januari en de finale is op 10 januari. De loting heeft plaats op 11 oktober. 

Darters geplaatst voor eerste ronde 

Darter Darter
1 – Glen Durrant (Eng) 13 – Gary Robson (Eng)
2 – Martin Adams (Eng) 14 – Pip Blackwell (Eng)
3 – Jeffrey de Graaf (Ned) 15 – Brian Dawson (Eng)
4 – Jamie Hughes (Eng) 16 – Ryan de Vreede (Ned)
5 – Wesley Harms (Ned) 17 – Ross Montgomery (Sco)
6 – Scott Mitchell (Eng) 18 – Dean Reynolds (Wal)
7 – Darryl Fitton (Eng) 19 – Dennis Harbour (Eng)
8 – Geert de Vos (Bel) 20 – Madars Razma (Lat)
9 – Scott Waites (Eng) 21 – Richard Veenstra (Ned)
10 – Martin Phillips (Wal) 22 – Willem Mandigers (Ned)
11 – Mark McGeeney (Eng) 23 – Tony O’Shea (Eng)
12 – Jim Williams (Wal) 24 – Martin Atkins (Eng)

Darters geplaatst voor vooronde

Darter Darter
25 – Darius Labanauskas (Lit) BDO Qualifier
26 – James Hurrell (Eng) BDO Qualifier
Halve finalist vorig jaar - Jeff Smith (Can) BDO Qualifier
Winnaar World Masters of Ted Hankey (Eng) BDO Qualifier
Qualifier Azië – Seigo Asada (Jpn) Qualifier Oost-Europa – Kostas Pantelidis (Gre)
Qualifier Australië – Rob Modra (Aus) Qualifier Nieuw-Zeeland – Craig Caldwell (N.Z)
Qualifier Baltische staten/Scandinavië– Peter Sajwani (Swe) Qualifier VS – Larry Butler (USA)
Qualifier Canada – David Cameron (Can) Qualifier West-Europa – Matthew Medhurst (Ned)

Dames

Darter Darter
1 – Lisa Ashton (Eng) 9 – Rachel Brooks (Eng)
2 – Fallon Sherrock (Eng) 10 – Corrine Hammond (Aus)
3 – Deta Hedman (Eng) 11 – Paula Jacklin (Eng)
4 – Aileen de Graaf (Ned) 12 – Casey Gallagher (Eng)
5 – Anastasia Dobromyslova (Rus) 13 – Ann Louise Peters (Den)
6 – Lorraine Winstanley (Eng) Winnaar World Masters of Anca Zijlstra (Ned)
7 – Zoe Jones (Eng) BDO qualifier 1
8 – Trina Gulliver (Eng) BDO qualifier 2

RollerCoaster Tycoon World klaar voor preorders

Atari kondigde vandaag aan dat RollerCoaster Tycoon World beschikbaar is voor pre-order op Steam. De nieuwe pc-versie van de wereldberoemde RollerCoaster Tycoon-franchise heeft allerlei nieuwe features om het nieuwe deel nog toffer te maken.

Om de beschikbaarheid van pre-orders voor RollerCoaster Tycoon World te vieren, heeft Atari ook een video uitgbracht, die fans een kijk achter de schermen geeft in de ontwikkeling van het spel en de technologie achter een aantal van de meest significante ontwikkelingen in de reeks.

RollerCoaster Tycoon World zal beschikbaar zijn op 10 december 2015 in een Standard Versie voor $ 49,99 of Deluxe Editie voor $ 59,99. De Deluxe Editie bevat twee unieke gebouwplannen, terrein toevoegingen, een digitaal kunst boek, en de klassieke Panda mascotte.

Grosjean naar nieuw F1-team Haas

De Franse coureur Romain Grosjean is dinsdag aangekondigd als de eerste rijder van het nieuwe formule 1-team van de Amerikaan Gene Haas. Grosjean (29) komt over van Lotus dat in financiële problemen verkeert.

Haas F1 debuteert volgend seizoen in de koningsklasse van de autosport. Het team werkt op technisch gebied nauw samen met Ferrari, dat onder meer de motoren levert.

Teambaas Gene Haas is in eigen land bekend van het stockcar racen (Nascar). Voor de Formule 1 is hij op zoek naar ervaren rijders. Grosjean debuteerde in 2009 in de koningsklasse, stond 78 keer aan de start van een Grand Prix en eindigde tien keer op het podium. "We wilden een coureur die punten voor ons kan winnen", zei Haas dinsdag op een persconferentie.

Grosjean begint in maart 2016 voor zijn nieuwe werkgever met testen in Barcelona. De Mexicaan Esteban Gutierrez wordt genoemd als de belangrijkste kandidaat voor het tweede stoeltje van Haas.

Grosjean naar nieuw F1-team Haas
Grosjean naar nieuw F1-team Haas (Foto: ANP)

Grote PlayStation 4-update morgen beschikbaar

De langverwachte 3.00-systeemupdate voor PlayStation 4 is vanaf 30 september beschikbaar. De update, met codenaam Kenshin, brengt als voornaamste nieuwigheden de mogelijkheid voor het delen van videoclips op Twitter, het streamen naar YouTube en het maken van screenshots in .PNG-formaat voor betere kwaliteit.

Een andere feature is een nieuwe hub voor Events. Events zijn benaderbaar vanaf het home-scherm en geven een overzicht van activiteiten met betrekking tot de games die je zelf het meeste speelt, inclusief officiële stream- en broadcastkanalen. Sony heeft op hun PlayStation Blog een visuele tour van de nieuwe dashboard-features online gezet, Bekijk 'm hieronder.

Tsjechen zonder omstreden linksback in ArenA

De Tsjechische bondscoach Pavel Vrba heeft linksback David Limbersky niet opgenomen in de selectie voor EK-kwalificatiewedstrijden volgende maand tegen Turkije en Nederland. Limbersky reed eerder deze maand zwaar onder invloed zijn limousine in de prak en probeerde toen te vluchten voor de politie. De bondscoach wilde dinsdag echter niet vertellen waarom hij een van zijn meest stabiele verdedigers thuislaat. "Het publiek zal het wel begrijpen", zei Vrba dinsdag in een cryptische toelichting.

Limbersky werd door zijn club Victoria Plzen al gestraft voor het ongeluk. Zijn aanvoerdersband werd afgepakt en de speler kreeg een boete. De voetballer bood excuses aan voor zijn gedrag.

De Tsjechen kunnen in de laatste twee EK-kwalificatieduels verder niet beschikken over middenvelder Tomas Rosicky van Arsenal wegens een blessure. Jaroslav Plasil en Tomas Necid zijn wel weer fit.

Tsjechië heeft zich al geplaatst voor het EK voetbal volgend jaar in Frankrijk. Oranje moet hopen dat Turkije punten verspeelt om via de play-offs nog een EK-ticket te kunnen bemachtigen.

Oranje speelt op 13 oktober tegen Tsjechië in de Amsterdam ArenA.

Tsjechen zonder omstreden linksback in ArenA
Tsjechen zonder omstreden linksback in ArenA (Foto: ANP)

Juventus schorst beschonken brokkenpiloot Caceres

Martin Caceres ligt opnieuw onder vuur doordat hij met een drankje te veel op een bushalte heeft geramd in Turijn. Ook raakte hij twee auto's. Hij bleef zelf ongedeerd.

Juventus kan deze week niet over Caceres beschikken in de Champions League-wedstrijd tegen Sevilla. De verdediger vierde zijn vrije tijd met een paar drankjes. Toen hij daarna in zijn Ferrari stapte, ging het fout. Zijn auto heeft flinke schade opgelopen.

Bij onderzoek bleek dat Caceres lichtelijk te veel had gedronken. Hij had niet in de auto mogen stappen en kreeg daarom een boete van duizend euro opgelegd. Daarnaast wordt zijn auto honderdtachtig dagen ingenomen.

De 28-jarige Caceres heeft al vaker bewezen dat hij geen talent voor autorijden heeft. In 2013 reed hij in Turijn een metrostation binnen. In zijn land van herkomst kwam hij vorig jaar in botsing met twee auto's toen hij op bezoek was in Montevideo.

Juventus gaat tegen Sevilla op zoek naar de tweede zege in de groepsfase. De eerste wedstrijd werd gewonnen van Manchester City.

UPDATE  - Juve schorst beschonken brokkenpiloot

Juventus heeft via de officiële clubsite laten weten dat Martin Caceres voor onbepaalde tijd is geschorst naar aanleiding van bovengenoemd auto-ongeluk. Het is dus nog niet bekend wanneer de Uruguayaan weer welkom is bij de Bianconeri.

"Juventus heeft Caceres officieel geschorst naar aanleiding van zijn gedrag. Dit is een ernstige overtreding van de normen en waarden waar Juventus voor staat en tevens heeft hij het imago van de club geschaad", zo luidt de uitleg van De Oude Dame.

Het verhaal en de grootte van Wasteland 2

Deep Silver en inXile geven vandaag een nieuwe gameplay video vrij voor de post-apocalyptische RPG Wasteland 2: Director's Cut. inXile CEO Brian Fargo verteld in deze video zelf over het verhaal en de schaal van Wasteland 2.

Met een volledige visuele update, toegevoegde voice-overs, gameplay aanpassingen en verbeteringen en een aantal nieuwe features, brengt inXile Wasteland 2 van vorig jaar naar de huidige generatie consoles. Met een verhaal voorzien van honderden spelerkeuzes en consequenties en tactische turn-based gevechten combineert het spel de elementen van een klassieke RPG met moderne design filosofieën.

Wasteland 2: Director’s Cut is vanaf 16 oktober 2015 verkrijgbaar in de winkels en digitaal voor Xbox One en PlayStation 4. 

LEGO gaat naar nieuwe dimensies

Warner Bros. Interactive Entertainment, TT Games en The LEGO Group kondigen vandaag de release van LEGO Dimensions aan. De game combineert het fysieke bouwen met LEGO-stenen met interactieve console gameplay in veertien universums.

Voor de eerste keer in een LEGO videogame komen veertien entertainmentmerken en franchises samen in een spannend avontuur: DC Comics, The Lord of the Rings, The LEGO Movie, LEGO Ninjago, Back to the Future, The Wizard of Oz, Scooby-Doo!, LEGO Legends of Chima, Doctor Who, Jurassic World, Ghostbusters, The Simpsons, Portal en Midway Arcade. In het verhaal van de game duikt plotseling een mysterieuze en krachtige vortex op, die personages uit diverse LEGO-werelden meesleurt. Om hun vrienden te redden springen Batman, Gandalf en Wyldstyle dapper in de vortex. Algauw bevinden zij zich op een reis door onverwachte werelden en werken ze samen met onwaarschijnlijke bondgenoten om de kwaadaardige Lord Vortech te verslaan.

LEGO Dimensions is vanaf vandaag verkrijgbaar voor de PlayStation 4, PlayStation 3, Xbox One, Xbox 360 en Nintendo's Wii U.

Saoedi's willen holebi-rechten schrappen uit VN-doelstellingen

We gaan er misschien nog wel het een en ander van merken dat een religek uit Saoedi-Arabië voorzitter is geworden van de Mensenrechtenraad van de Volkerenbond. Het land dringt er namelijk op aan dat rechten voor homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders worden geschrapt uit de doelstellingen van de Verenigde Naties. Dit druist namelijk in tegen de islamitische wet.

De minister van Buitenlandse Zaken, Adel al-Jubeir, leidt het protest tegen de vermelding van holebi-rechten in de globale doelstellingen van de farce die we VN noemen.

"Wanneer het in de tekst over seks gaat, bedoelen wij dat tussen man en vrouw. Een gezin bestaat voor ons uit een getrouwd koppel. Man en vrouw", aldus het toonbeeld van tolerantie en beschaafdheid.

De doelstellingen van de VN zijn er eigenlijk op gericht dat 'mensenrechten en fundamentele vrijheden voor iedereen gelden, zonder discriminatie op grond van ras, etniciteit, huidskleur, geslacht, taal, religie, cultuur, migratiestatus, politieke of eender welke opinie, nationale of sociale afkomst, economische situatie, geboorte, beperking of andere status'. Maar de kersverse voorzitter denkt daar blijkbaar radicaal anders over. Gelijke rechten of in ieder geval gelijke behandeling voor iedereen is veel relikneuzen een doorn in het oog.

Homoseksualiteit is levensgevaarlijk in het Mohammedaanse land. Mensen die iemand van hetzelfde geslacht wel lief vinden, riskeren celstraffen, chemische castratie of zelfs de doodstraf.

Niet iedereen was er even content mee toen Saoedi-Arabië een sleutelrol kreeg toegewezen inzake mensenrechten. Het land schendt structureel de rechten van vrouwen, minderheden en dissidenten. Onlangs kreeg een blogger die de enige vraagtekens bij het beleid zette, een celstraf van tien jaar en duizend zweepslagen toegewezen. Een weekje geleden kreeg een tiener te horen dat hij onthoofd en gekruisigd zou worden vanwege zijn aanwezigheid bij een protest. Stom toevallig is zijn oom een Sjiitische criticaster van het land.

Faisal bin Hassan Trad, de ambassadeur voor Saoedi-Arabië bij de VN, noemde eerder het eventueel verlenen van gelijke rechten aan homos' 'onaanvaardbaar'.

PvdA en VVD: Delta en Eneco gewoon splitsen

Het ziet ernaar uit dat de energiebedrijven Delta en Eneco alsnog moeten splitsen. Ondanks felle protesten van de bedrijven willen de regeringspartijen VVD en PvdA vasthouden aan de in 2008 aangenomen wet waardoor energiebedrijven moeten worden opgesplitst in een publiek netwerkbedrijf en een commercieel leveringsbedrijf.

Delta en Eneco zijn de enige twee Nederlandse energiebedrijven die nog niet zijn opgesplitst. Nuon en Essent deden dat wel en werden overgenomen door respectievelijk het Zweedse Vattenfall en het Duitse RWE.

Oppositiepartijen SP, CDA en ChristenUnie vinden gedwongen splitsing onverstandig. De SP pleit ervoor om pas verder te gaan met splitsen als dat ook in andere Europese landen gebeurt. Ook het CDA wil dat. 'Het is verkeerd dat minister Kamp dit doorzet', vindt Tweede Kamerlid Agnes Mulder (CDA). De Tweede Kamer debatteert er woensdagavond over.

PvdA en VVD: Delta en Eneco gewoon splitsen
PvdA en VVD: Delta en Eneco gewoon splitsen (Foto: ANP)

Half miljoen voor contract The Beatles

Het originele contract dat The Beatles in 1962 sloten met hun manager Brian Epstein heeft tijdens een veiling in Londen bijna een half miljoen euro opgebracht. Het contract wordt als een soort 'oprichtingsovereenkomst' van de vermaarde Britse groep gezien en werd afgehamerd op 494.000 euro.

Epstein plukte snel na de ondertekening al de vruchten. Enkele dagen na de ondertekening kwam de eerste single Love Me Do uit die een eerste stap naar het grote succes bleek.

Niet alle bijzondere popkavels wisten een koper te vinden. Voor de vleugel waarmee Abba de hits Dancing Queen en Money Money Money opnam, had niemand (genoeg) geld over. De piano werd daardoor niet verkocht.

Eerder deze maand leverde een contract van The Beatles uit 1961 bij een veiling in New York bijna 83.000 op. Dat document tekenden The Fab Four voor de opname in Duitsland van hun versie van My Bonnie Lies over the Ocean.

Half miljoen voor contract The Beatles
Half miljoen voor contract The Beatles (Foto: BuzzE)

Mogelijke jihadisten aangehouden op Schiphol

Twee inwoners van Arnhem zijn dinsdagmiddag op Schiphol aangehouden op verdenking zich te willen aansluiten bij de terroristische organisatie IS.

Het tweetal, mannen van 23 en 18 jaar, werd aangehouden op bevel van de officier van justitie in Oost-Nederland. De mannen zaten in een toestel dat vanuit Turkije op Schiphol arriveerde.

Het gaat volgens het Openbaar Ministerie om verdachten die eerder in Turkije vastzaten. Dat was tot zeer recent het geval, aldus het OM. In verband met het onderzoek zijn tevens huiszoekingen gedaan op twee adressen in Arnhem. Verdere mededelingen worden in verband met het onderzoek niet gedaan.

Mogelijke jihadisten aangehouden op Schiphol
Mogelijke jihadisten aangehouden op Schiphol (Foto: ANP)

Asscher: akkoord met Marokko over uitkeringen

Nederland en Marokko hebben een akkoord gesloten dat ertoe leidt dat Nederlandse uitkeringen voor Marokkaanse Nederlanders in Marokko worden verlaagd. Daarnaast kan vanaf 2021 de kinderbijslag niet meer worden 'meegenomen' naar Marokko. In ruil daarvoor heeft Nederland verzachtende maatregelen en langere overgangstermijnen geboden.

Minister Lodewijk Asscher (Sociale Zaken) schrijft dat dinsdag aan de Tweede Kamer. Asscher heeft maandenlang onderhandeld met Marokko over de aanpassing in het zogeheten socialezekerheidsverdrag. Aangespoord door de Tweede Kamer dreigde Asscher zelfs het verdrag helemaal op te zeggen. Dat is met het akkoord met de Marokkaanse regering niet nodig.

Asscher en de Kamer wilden dat de hoogte van de uitkeringen in Marokko zou worden aangepast aan de levensstandaard daar. Dat betekent een verlaging van verschillende uitkeringen. De meeste wijzigingen gaan begin volgend jaar in.

Asscher: akkoord met Marokko over uitkeringen
Asscher: akkoord met Marokko over uitkeringen (Foto: ANP)

FOK! sportfoto-onderschrift week 40

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week (volgens de sportredactie) was Mark met het volgende onderschrift: "Japan laat Zuid-Afrika struikelen."

Op het podium van de Grand Prix van Japan dolt Sebastian Vettel met Nico Rosberg. Wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (Pro Shots/Zuma Sports Wire)
Op het podium van de Grand Prix van Japan dolt Sebastian Vettel met Nico Rosberg. Wat zou een goed onderschrift zijn bij deze foto? (Pro Shots/Zuma Sports Wire)

Senaat: geen tijdelijke sluiting Binnenhof

De Eerste Kamer neemt geen genoegen met het plan van het kabinet om het Binnenhof 5,5 jaar te sluiten voor een renovatie van 475 miljoen euro. De senatoren willen van de verantwoordelijke minister Stef Blok (Wonen en Rijksdienst) een grondig overzicht van wat er écht nodig is. Ook willen ze een beter kostenplaatje. Dat bleek dinsdag na afloop van overleg over het onderwerp.

De Eerste Kamer ziet de totale sluiting van het Binnenhof toch al niet zitten. Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol vindt het niet kunnen dat het 'hele parlementaire gebeuren' bijna zes jaar weg is van de oorspronkelijke plek, zei ze vorige week. Nodig is het volgens haar ook niet. 'Sinds 1200 is hier al die zeven-, achthonderd jaar almaar verbouwd en telkens ging de business gewoon door.'

De Eerste Kamer wil over de hele kwestie ook contact houden met de Tweede Kamer, waar het enthousiasme over de verbouwingsplannen ook niet zo groot is.

Senaat: geen genoegen met Binnenhofplan
Senaat: geen genoegen met Binnenhofplan (Foto: ANP)

Geen extra belasting voor sjoemeldiesels

Mensen met een dieselauto waarmee gesjoemeld is om 'm schoner te laten lijken, hoeven niet bang te zijn dat de Belastingdienst achter hen aan komt. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei dat dinsdag bij RTL Z.

Leaserijders met schone diesels hebben soms fiscale voordelen gehad die naar nu blijkt gebaseerd kunnen zijn op gemanipuleerde metingen over de uitstoot. Deze mensen hebben te goeder trouw gehandeld en zijn bedrogen door de autofabrikanten, aldus Dijsselbloem. De fiscus gaat de rekening niet bij hen neerleggen, benadrukte hij.

Leaserijders vreesden dat ze alsnog een hogere bijtelling moesten gaan betalen. De hoogte van de bijtelling wordt namelijk mede bepaald door de uitstoot van auto's: hoe minder uitstoot, hoe lager de bijtelling.

'Bedrogen burgers hoeven niet terug te betalen aan de fiscus. De burger gaat geen naheffing krijgen', zei Dijsselbloem tegen RTL Z. De minister gaat er ondertussen 'rustig naar kijken' of het mogelijk is om wel een schadeclaim bij Volkswagen in te dienen.

Fiscus jaagt niet op eigenaar sjoemeldiesel
Fiscus jaagt niet op eigenaar sjoemeldiesel (Foto: ANP)

'Auschwitz was een vakantiekamp'

Dat racisme en onwaarschijnlijke domheid vaak hand in hand gaan, wordt maar weer eens bewezen tijdens de opnames die de BBC maakte van leden van de Ku Klux Klan. De BBC werkt aan een documentaire over de beweging.

"Adolf Hitler was een van de meest slimme mensen die ooit geleefd heeft", vertelt de geïnterviewde man/jongen, die voor de gelegenheid een keertje geen puntmuts, maar een baseballpetje had opgezet.

"Die zogenaamde concentratiekampen zoals Auschwitz en zo, daar wordt over gezegd dat het vernietigingskampen waren. Maar de mensen die daar zogenaamd vermoord werden, kregen sigaretten, koffie, er was een bioscoop, een bibliotheek en zelfs een zwembad!"

Het onsamenhangend gebrabbel laat zich wat lastig vertalen, maar daarna roept de 'goed' ingelezen racist zoiets als: "Iemand die van plan is al die mensen te vermoorden, gaat toch niet dat soort voorzieningen aanleggen? Het was meer een soort zomerkamp."

Op dit punt valt de interviewer bijna van zijn stoel af: "vertel je mij nu dat Auschwitz een soort vakantiekamp was?"

Dit bevestigt de man. "In de hedendaagse gevangenissen vind je dit soort dingen niet." Daarna weet hij te melden dat de joden daar waren om te zwemmen en om te werken. Ze zouden daar in zijn optiek zitten omdat ze te lui waren om te werken. Hitler was zo nobel om ze dat te leren. Een soort rehabilitatie.

Bovenstaande werd allemaal verteld terwijl de protagonist en zijn vriendin in de weer waren met flyers die ze in een buurt wilden uitdelen waar voornamelijk 'nikkers' wonen, zoals het paar lieflijk anderskleurige mensen omschrijft.

De interviewer wijst erop dat vrijheid van meningsuiting enorm verregaand is in Amerika. Uitspraken die op het Britse eiland ongetwijfeld strafbaar zouden zijn, kunnen vrijelijk worden geuit aan de overkant van de grote plas.

Volgens de meeste onderzoekers die zich er iets meer in verdiept hebben, zijn er naar schatting zo'n 1,1 miljoen mensen vermoord in het vernietigingskamp vlakbij de Poolse stad Krakow. Er zijn ook onderzoekers die vermoeden dat het er zo'n 5 miljoen geweest zijn.

Het filmpje is hierrr te vinden. Een trailer van de documentaire vind je hier

Auschwitz

Zwitsers willen weer FIFA-bobo uitleveren

Eduardo Li is de derde verdachte in het grote omkoopschandaal bij de FIFA die uitgeleverd mag worden naar de Verenigde Staten. De Zwitserse justitie ziet geen reden om de Costa Ricaan niet op het vliegtuig te zetten, bleek dinsdag.

Daarmee zit Li in hetzelfde schuitje als Rafael Esquivel uit Venezuela en de Uruguayaan Eugenio Figueredo. Het drietal behoort tot de zeven verdachten die eind mei werden opgepakt in Zürich in verband met een groot omkoopschandaal bij de wereldvoetbalbond. Dat gebeurde op verzoek van de Amerikanen, die de hooggeplaatste voetbalbazen in eigen land willen berechten.

Li, de voormalig president van de Costa Ricaanse voetbalbond, wordt verdacht van het aannemen van steekpenningen. In ruil zou hij marketingrechten voor het WK 2018 hebben verhandeld aan een Amerikaans bedrijf.

Net als zijn mede-verdachten kan Li de toestemming voor zijn uitlevering nog aanvechten. Dan volgt mogelijk een lange procedure. Een andere verdachte, Jeffrey Webb, ging al akkoord en zit in een Amerikaanse cel.

Zwitsers willen weer FIFA-bobo uitleveren
Zwitsers willen weer FIFA-bobo uitleveren (Foto: ANP)

Aannemer spoorwegen haalt uit naar overheid

De grootste aannemer op het spoor, Strukton, heeft dinsdag flink uitgehaald naar de overheid. Niets gaat zoals je denkt dat het moet gaan, klaagde directeur Gerard Sanderink tegen Tweede Kamerleden. "Ik word er schizofreen van".

Sanderink trok de beerput open in een bijeenkomst die was georganiseerd door de oppositie. Die had dinsdagmiddag eigenlijk een officiële hoorzitting met Strukton gewild, maar daar stak de coalitie van VVD en PvdA een stokje voor.

De felle kritiek van Strukton komt kort voor een debat in de Tweede Kamer over de toestand op het spoor. Verantwoordelijk staatssecretaris Wilma Mansveld moet zich verantwoorden voor onder meer de perikelen bij spoorbeheerder ProRail.

Volgens Strukton-directeur Sanderink zou Mansveld bij vragen van de Kamer over zijn bedrijf de helft onjuist hebben beantwoord.

Aannemer spoorwegen haalt uit naar overheid
Aannemer spoorwegen haalt uit naar overheid (Foto: ANP)

'Mogelijk wet aanscherpen tegen geweld azc's'

Het kabinet is bereid eventueel de wet aan te scherpen om geweld in asielzoekerscentra te voorkomen en strenger te bestraffen. Dat bleek dinsdag in het vragenuurtje, waar staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) antwoord gaf op vragen van Kamerleden.

Dijkhoff zei dat het nu al mogelijk is om asielzoekers een verblijfsvergunning te weigeren als zij gewelddadig zijn geweest en daarvoor zijn veroordeeld. Het intrekken van een verblijfsvergunning is ook mogelijk.

Maar een flink deel van de Kamer wil een hardere opstelling tegen geweld in azc's. Dijkhoff was het daar mee eens. "Het signaal moet zijn dat als je je hier misdraagt je je asielkansen ernstig in gevaar brengt en er eigenlijk geen plek voor je is."

Incidenten
Dijkhoff voelt er niet voor om christenen en moslims van elkaar te scheiden in de opvangcentra, zoals de christelijke partijen in de Kamer bepleiten. Wie geweld in eigen land ontvlucht en hier komt voor veiligheid en vrijheid moet zich simpelweg houden aan de Nederlandse normen en waarden en de Nederlandse wet, aldus Dijkhoff. Dat betekent ook dat je respect hebt voor de geloofsbeleving van een ander.

Hij zei ook dat er op plekken waar veel mensen op elkaars lip zitten, altijd spanningen ontstaan. Incidenten moeten gemeld worden, maar het is niet altijd duidelijk wat de oorzaak van een vechtpartij was. Bij een opstootje wordt de dader overgeplaatst naar een andere locatie.

In antwoord op vragen van de SP zei Dijkhoff dat hij geen aanwijzingen heeft dat er in asielzoekerscentra veel meer geweld plaatsvindt dan elders in de samenleving.

'Mogelijk wet aanscherpen tegen geweld azc's'
'Mogelijk wet aanscherpen tegen geweld azc's' (Foto: ANP)

'Val van Kunduz is pijnlijk voor Nederland'

De Tweede Kamer wil snel van het kabinet weten hoe de situatie ervoor staat in Kunduz, de Afghaanse stad die in handen is gevallen van de Taliban. Tussen 2011 en 2013 trainde Nederland Afghaanse politieagenten in Kunduz. De val van de stad wordt dan ook pijnlijk voor Nederland genoemd.

Vrijwel alle fracties in de Kamer vroegen het kabinet dinsdag om meer informatie en een inschatting van de situatie. Het Afghaanse leger is inmiddels met steun van Amerikaanse vliegtuigen aan een tegenaanval begonnen. De Kamer wil ook weten wat de gevolgen zijn voor de NAVO-missie Resolute Support, waar honderd Nederlandse militairen aan mee doen.

Volgens D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma is de val van Kunduz pijnlijk voor zowel de Afghanen als voor de Nederlandse militairen en agenten die in het gebied actief waren. ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind noemde de val "in- en intriest". De Kamer betrekt de toestand in Kunduz waarschijnlijk volgende week bij een al eerder gepland debat.

Kamer wil snel duidelijkheid over Kunduz
'Val van Kunduz is pijnlijk voor Nederland' (Foto: ANP)

Studenten slepen hogeschool voor de rechter

Het Landelijk Studenten Rechtsbureau (LSR) sleept de Hogeschool Utrecht voor de rechter namens gedupeerde studenten die de opleiding Bachelor Medische Hulpverlening (BMH) hebben gevolgd. De studenten hebben volgens het LSR 'grote studievertraging' opgelopen omdat zij zich niet konden inschrijven in het zogeheten BIG-register door nalatigheid van de school. Dit is een register waar officieel erkende gezondheidswerkers zijn opgenomen.

Vorig jaar werd bekend dat het voor studenten die de opleiding volgden nagenoeg onmogelijk was om af te studeren. Door het ontbreken van de BIG-registratie konden ze geen stageplek vinden.

"Omdat de hogeschool de studenten niet voldoende tegemoetkomt, is het LSR samen met deze studenten een procedure gestart. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat studenten er pas halverwege hun studie achter komen dat hun diploma niet waard is wat hen beloofd is", aldus het LSR.

Gedupeerd
Zo'n 75 studenten zouden gedupeerd zijn door de studievertraging. De rechter buigt zich op 1 december over de zaak.

Bij de Hogeschool Utrecht kon dinsdagmiddag nog niemand inhoudelijk commentaar geven. De Bachelor Medische Hulpverlening leidt studenten op tot ambulancehulpverleners, spoedeisende hulpmedewerkers en anesthesiemedewerkers.

Studenten slepen hogeschool voor de rechter
Studenten slepen hogeschool voor de rechter (Foto: ANP)

PvdA: Veiligheid en Justitie 'te machtig' met politie erbij

Als de PvdA in de toekomst bij de vorming van een nieuw kabinet wordt betrokken, zal de partij voorstellen de politie weer onder te brengen bij het ministerie van Binnenlandse Zaken. Dat zei Kamerlid Jeroen Recourt dinsdag na een bericht van de NOS.

Het staat los van de toestanden rond Volkert van der Graaf, benadrukt Recourt. Het ministerie van Veiligheid en Justitie is met de politie erbij echter mogelijk gewoon te machtig. ChristenUnie en D66 lieten dit geluid vorig jaar ook al eens horen.

De vraagtekens bij de grote macht van het departement was ook al aan de orde toen de politie overging van Binnenlandse Zaken naar Veiligheid en Justitie. Dit zou op gespannen voet staan met het principe van de scheiding der machten.

PvdA: Politie kan naar ander ministerie
PvdA: Veiligheid en Justitie 'te machtig' met politie erbij (Foto: ANP)

Hitman komt uit op 11 maart 2016

Eerder werd al bekend dat Hitman was uitgesteld naar maart 2016. Vandaag is de definitieve release date vrijgegegven: 11 maart. Daarnaast is bekendgemaakt welke content we wanneer mogen verwachten.

Op 11 maart zijn er zes missies in de campaign verspreid over drie locaties: Parijs, Sapienza en Marrakesh. Daarnaast zijn er achthonderd doelwitten in de contracts modus, live evenementen voor de game en kunnen users extra missies maken voor de contracts modus. Na de release komt er elke maand nieuwe content. In april komt Thailand beschikbaar als locatie, in mei Amerika en in juni Japan. 

De game kun je aanschaffen in via twee opties. Je kunt voor een gereduceerd tarief enkel de content kopen die in maart beschikbaar komt. De rest van de content kun je vervolgens aanschaffen via een upgrade. Daarnaast kun je ook de volledige game in één keer aanschaffen. Doe je dit, krijg je toegang tot de bèta ergens volgend jaar. 

Hitman Schema 2016

Asielaanvragen vorige week gedaald naar 2400

Het aantal vluchtelingen dat zich in Nederland meldde is vorige week fors gedaald, naar 2400. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Veiligheid en Justitie) zei dat dinsdag.

De week ervoor lag het aantal asielaanvragen nog op 4100. De weken daarvoor kwam het uit op 3100 en 1800. Dijkhoff rekende voor dat het aantal aanvragen in de laatste week is gedaald met 42 procent ten opzichte van de week ervoor. Maar vorige week scoorde daarmee nog wel onder de top drie van drukste weken van dit jaar.

Dijkhoff kan de terugloop moeilijk verklaren. Mogelijk komt het door de grenscontroles die meerdere landen in Europa invoerden, maar het kan ook door weersomstandigheden komen. Om een tendens te zien, moet er over meerdere weken worden gekeken. Bovendien, aldus Dijkhoff, het zijn er minder, maar ze komen nog altijd bovenop de aantallen die de afgelopen maanden binnenkwamen. Het blijft 'aanpoten' met de eerste opvang.

Syrië
Over augustus was er juist sprake van een forse stijging van het aantal eerste aanvragen in vergelijking met juli. Vorige maand waren er 5358 nieuwe asielzoekers en dat is bijna 80 procent meer dan de 2992 aanvragers in juli, meldt de Immigratie- en Naturalisatiedienst IND.

De meesten kwamen uit Syrië en Eritrea. In de eerste acht maanden van 2015 meldden zich in Nederland ruim 6000 Syrische en ruim 5300 Eritrese asielzoekers. In totaal waren er tot nu toe dit jaar ruim 17.000 eerste asielaanvragen.

Als alle aanvragen worden meegeteld, dus ook van nareizende familieleden en vervolgaanvragen, dan komt het aantal asielverzoeken tot en met augustus op ruim 26.000.

Asielaanvragen vorige week gedaald naar 2400
Asielaanvragen vorige week gedaald naar 2400 (Foto: ANP)

Burgemeester: Volkert houdt zich 'precies' aan de regels

Volkert van der Graaf houdt zich precies aan alle afspraken en verplichtingen die hem zijn opgelegd bij zijn voorwaardelijke vrijlating vorig jaar. Dat hij zich weinig zou aantrekken van regels en plichten zoals hij in het televisieprogramma Reporter beweerde, is niet waar.

Dat stelt burgemeester John Berends van Apeldoorn in antwoord op vragen van de lokale politiek over het optreden van de moordenaar van Pim Fortuyn. Apeldoorn heeft het dossier van Van der Graaf, woonachtig in Apeldoorn, doorgespit toen de gemeente lucht kreeg van de tv-uitzending. "Daaruit bleek dat hij alle afspraken netjes nakomt", aldus een woordvoerder van Berends dinsdag. Van der G. moet bij zijn eerstvolgende afspraak met de gemeente uitleggen wat hij precies heeft bedoeld met zijn uitlatingen, want "het klopt niet met de feiten."

Apeldoorn is niet blij met het beeld dat Van der Graaf heeft geschetst. "Het doet geen recht aan de inspanningen die Apeldoorn levert om hem te laten resocialiseren", aldus Berends. Van der Graaf moet aan dezelfde strikte voorwaarden voldoen als alle andere 3600 bijstandsgerechtigden in Apeldoorn. Zo heeft hij net als iedereen een sollicitatieplicht.

Volkert woont sinds zijn voorwaardelijke vrijlating in mei vorig jaar in Apeldoorn. Na de eerste opwinding over zijn vestiging is het rustig gebleven rond de woonplek van Van der Graaf. Door zijn televisieoptreden heeft de moordenaar van Fortuyn voor het eerst sinds mei 2014 weer de aandacht getrokken.

Apeldoorn: Volkert houdt zich aan de regels
Burgemeester: Volkert houdt zich 'precies' aan de regels (Foto: ANP)

Vriendin Jim Carrey pleegt zelfmoord

Tragisch nieuws voor Jim Carrey. Zijn (ex-)vriendin heeft dinsdag zelfmoord gepleegd.

Enkele dagen geleden maakte Cathriona White (28) al bekend dat ze ging stoppen met Twitter en onderstaand bericht haar laatste zou zijn. Het stel was sinds vorige week uit elkaar. Het was echter niet de eerste keer dat de relatie aan- en vervolgens weer uitging.

Verdere info ontbreekt vooralsnog.

Bénédicte Ficq toch weer advocate van Badr Hari

De verbroken relatie tussen vechtsporter Badr Hari en zijn advocate Bénédicte Ficq is hersteld. Dat zegt de raadsvrouw dinsdag. Eerder had ze nog de handdoek in de ring gegooid, naar verluidt omdat Hari haar doelbewust had laten liegen.

"Vruchtbaar overleg met Badr Hari heeft geresulteerd in herstel van de relatie advocaat-cliënt", twitterde haar kantoor dinsdagmiddag. Ficq wenst haar besluit niet nader toe te lichten.

Zij verklaarde op 19 september "om haar moverende redenen de verdediging van de heer Badr Hari" neer te leggen.

Vechtsportgala
Het Openbaar Ministerie eiste in de rechtszaak drie jaar cel tegen Hari. Ficq wist het hof ervan te overtuigen haar cliënt de uitspraak in vrijheid af te laten wachten. Een van haar argumenten was dat Hari in het weekeinde erna in Marokko zou deelnemen aan een vechtsportgala. Later bleek dat niet het geval.

In een brief liet de advocate het gerechtscollege weten "dat haar achteraf is gebleken dat het toernooi in Marrakesh al voor de zitting van vrijdag was uitgesteld en dat zij het hof daarover onopzettelijk onjuist heeft geïnformeerd".

Relatie Badr Hari en advocate hersteld
Bénédicte Ficq toch weer advocate van Badr Hari (Foto: ANP)

Onderzoek justitie tegen Catalaanse premier

Justitie in Spanje is een onderzoek begonnen tegen de Catalaanse premier Artur Mas. Aanleiding is een referendum dat Mas liet houden over de vraag of Catalonië onafhankelijk moet worden van Spanje. Dat gebeurde ondanks een verbod daartoe van de Spaanse regering en justitie.

Mas wilde een bindend referendum houden op 9 november vorig jaar. Toen dat werd verboden zette hij toch deels door en koos hij voor een niet-bindende volksraadpleging. Die werd door rechters eveneens illegaal verklaard maar de volksraadpleging werd wel gehouden.

Twee dagen na de parlementsverkiezingen in Catalonië, liet justitie dinsdag weten dat Mas op 15 oktober zal worden verhoord. De aanklagers beschuldigen hem van ambtsmisbruik, misbruik van staatsgeld en het niet opvolgen van een besluit van de rechtbank.

Onderzoek justitie tegen Catalaanse premier
Onderzoek justitie tegen Catalaanse premier (Foto: ANP)

Kerry: VS en Rusland deels eens over Syrië

De Verenigde Staten en Rusland zijn het wat de toekomst van Syrië betreft eens over "een aantal fundamentele principes". Dat zei minister John Kerry dinsdag. Hij spreekt woensdag weer met zijn Russische ambtgenoot Segej Lavrov, die hij afgelopen weekend ook al ontmoette bij de VN in New York.

"Er is overeenstemming dat Syrië één land moet blijven, dat het seculier moet zijn, dat IS moet worden aangepakt en dat er een geleide transitie moet zijn", somde Kerry op in een interview met tv-zender MSNBC. Over een belangrijk punt zijn de Amerikanen en de Russen het oneens, erkende Kerry: de precieze uitkomst van zo'n overgangsperiode.

Delen van informatie
Rusland en de Verenigde Staten overwegen informatie met elkaar te gaan uitwisselen over de oorlog in Syrië. De presidenten Vladimir Poetin en Barack Obama hebben daarover met elkaar gesproken bij de VN in New York, aldus woordvoerder van het Kremlin.

De woordvoerder vertelde dat Rusland bezig is een informatiecentrum op te zetten in de Iraakse hoofdstad Bagdad. Daar zal informatie over het conflict worden gedeeld tussen Rusland, Iran, Irak en Syrië. Hoe de Amerikanen daarbij precies worden betrokken, is vooralsnog onduidelijk. Rusland wil ook gegevens over Syrië met Israël gaan uitwisselen.

Volgens Moskou hebben Amerikaanse specialisten en militairen al uitnodigingen gekregen, maar hebben ze de eerste bijeenkomsten in Bagdad aan zich voorbij laten gaan. 

Kerry: VS en Rusland deels eens over Syrië
Kerry: VS en Rusland deels eens over Syrië (Foto: ANP)

Ploumen bezorgd over Syrische meisjes

Minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) maakt zich zorgen dat Syrische vluchtelingen hun dochters op jonge leeftijd willen uithuwelijken om hen een betere toekomst te geven. Dat zei de minister dinsdagmorgen tijdens een ontbijtbijeenkomst in New York met prinses Mabel.

Tijdens het ontbijt werd gesproken over beëindiging van kindhuwelijken. Dat is een van de nieuwe duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. Ploumen feliciteerde Mabel, die met haar organisatie Girls Not Brides, het onderwerp wereldwijd op de agenda heeft gekregen. Nu komt het erop aan het doel ook te bereiken. "Wetten zijn niet genoeg, er moet ook een mentaliteitsverandering komen", aldus Ploumen in een toelichting.

"Ouders huwelijken hun dochters niet op jonge leeftijd uit omdat ze niet van hen houden, maar omdat ze geen andere uitweg zien voor hun toekomst", zei Ploumen. Ze uitte haar zorgen over Syrische meisjes die naar Europa en ook naar Nederland komen.

Ploumen bezorgd over Syrische meisjes
Ploumen bezorgd over Syrische meisjes (Foto: ANP)

Xbox One Holiday Bundel komt in oktober

Deze week staat voor Xbox in het teken van nieuwe bundels. Elke dag wordt er een nieuwe bundel aangekondigd. Gisteren werd er al een Xbox One-bundel met Rise of the Tomb Raider aangekondigd. Vandaag is de 'Xbox One Holiday Bundel' aan de beurt.

Deze bundel bestaat uit een 1TB Xbox One-console en komt met drie games: Gears of War Ultimate, Rare Replay en Ori and the Blind Forest. Via Gears of War Ultimate krijg je ook toegang tot alle Gears of War-games voor Xbox 360, dus dat belooft veel knalplezier. De console krijgt een adviesprijs van 399 euro.

De volgende Xbox One-bundel wordt morgen aangekondigd. Is de huidige bundel dus niet jouw ding, wacht dan vooral geduldig af.

Xbox One Holiday Bundle

Turkse troepen doden 30 Koerdische militanten

Turkse troepen hebben tijdens een nachtelijke operatie minstens dertig Koerdische militanten gedood. President Recep Tayyip Erdogan maakte dat dinsdag bekend. Hij sprak van een "grensoverschrijdende operatie".

De Turkse regering voert sinds juli weer actief oorlog tegen Koerdische militanten, zowel in eigen land als in het noorden van Irak. Van vredesonderhandelingen is geen enkele sprake meer.

Erdogan stelt dat hij zijn land beschermt tegen terreur van de PKK, die in Turkije weer met regelmaat aanslagen pleegt op militairen en politiemensen. Critici verwijten de Turkse president dat hij bewust een nationalistisch vuur opstookt om een goed resultaat te behalen bij de parlementsverkiezingen op 1 november.

Bij de vorige verkiezingen in juni raakte Erdogans AKP namelijk zijn meerderheid kwijt aan de pro-Koerdische HDP. Dat kwam hem bijzonder slecht uit, omdat er een meerderheid nodig is om van het presidentschap een politieke functie te maken. 

Turkse troepen doden 30 Koerdische militanten
Turkse troepen doden 30 Koerdische militanten (Foto: ANP)

PVV naar 34 zetels in peiling EenVandaag

Als er vandaag Tweede Kamerverkiezingen waren, dan zou de PVV 34 zetels halen. Dat blijkt uit de maandelijkse politieke peiling van EenVandaag, uitgevoerd door onderzoeksbureau GfK. De PVV scoort zeven zetels meer dan afgelopen maand en stond er virtueel nog nooit zo goed voor.

De partij van Geert Wilders heeft in de peiling net zo veel zetels als de huidige regeringspartijen VVD en PvdA samen. De coalitiepartijen verliezen elk een zetel en komen uit op respectievelijk 23 en 11 zetels. De SP levert drie zetels in en komt uit op 18. D66 zakt twee zetels en staat nu op 19. GroenLinks boekt drie zetels winst en staat in de peiling op 9 zetels. Het CDA blijft stabiel op 19.

Vluchtelingen
EenVandaag onderzocht ook waar de winst van de PVV vandaan komt. Daarvoor blijkt duidelijk maar één reden te zijn: de vluchtelingenstroom richting Europa en Nederland, en de problemen die daarmee gepaard gaan. Deelnemers aan de peiling geven aan dat ze zich daar grote zorgen over maken.

Die zorgen zijn de afgelopen weken toegenomen, wijst de peiling uit. Inmiddels denkt 77 procent dat de komst van vluchtelingen van invloed is op de Nederlandse maatschappij. En 65 procent denkt dat die invloed vooral negatief zal zijn; eerder was dat nog 58 procent. Een kleine meerderheid vindt dat asielzoekers uit oorlogsgebieden welkom zijn in ons land: 53 procent. In een eerdere peiling was dit 8 procentpunt meer.

PVV in peiling naar 34 zetels
De PVV van Geert Wilders stijgt naar 34 zetels in de nieuwste peiling van EenVandaag.

Vier jaar cel voor doodrijden baby

De man die in Lutten in maart van dit jaar een vijf weken oude baby doodreed, is dinsdag veroordeeld tot vier jaar cel. Dat bepaalde de rechtbank in Zwolle.

Ook heeft de man voor tien jaar een rijontzegging gekregen. Gerrit G. (51) uit Lutten reed in maart dit jaar in zijn woonplaats een vader en kinderwagen omver. De baby werd uit de kinderwagen geslingerd en overleed ter plaatse. De vader raakte zwaargewond. G. had te veel gedronken.

Tegen de man was vier jaar cel en vijf jaar rijontzegging geëist voor dood door schuld.

De rechtbank vond een rijontzegging minder dan de maximale straf van tien jaar niet passend. G. is zeven keer eerder veroordeeld voor rijden onder invloed. Ten tijde van het ongeval zat hij nog in een proeftijd voor een voorwaardelijk opgelegde straf van een maand cel en twee jaar rijontzegging. Hij moet deze straf alsnog uitzitten. "Blijkbaar heeft hij niet geleerd van eerder opgelegde sancties", aldus de rechtbankpresident.

Vier jaar cel voor doodrijden baby
Vier jaar cel voor doodrijden baby (Foto: ANP)

Griekse eilanden zijn belastingvoordeel kwijt

De Griekse overheid zet per 1 oktober een streep door de belastingvoordelen van de grote Egeïsche vakantie-eilanden. Bekende toeristenoorden als Rhodos, Mykonos, Santorini, Skiathos, Naxos en Paros vallen vanaf donderdag in een hoger belastingtarief. Dat heeft het Griekse ministerie van Financiën bekendgemaakt.

Tot nu toe waren de afdrachten aan de schatkist wel tot 30 procent lager dan elders in Griekenland. Slechts enkele producten ontsnappen aan de komende belastingverhogingen, zoals boeken en medicamenten. Vanaf juni volgend jaar vallen ook de andere eilanden onder het nieuwe tarief, waardoor de prijzen overal zullen stijgen.

De boeren op de eilanden worden zwaar getroffen. Hun belastingtarief verdubbelt van nu tot 2017 van 13 naar 26 procent. De vakorganisaties van boeren hebben direct grote acties aangekondigd.

Griekse eilanden zijn belastingvoordeel kwijt
Griekse eilanden zijn belastingvoordeel kwijt (Foto: ANP)

Dijsselbloem juicht komst meer banken toe

Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zou het toejuichen als zich meer banken op de Nederlandse markt melden. "Het idee van meer banken in Nederland is prima", zei Dijsselbloem dinsdag bij RTLZ.

Hij reageerde op een D66-voorstel om een bankvergunning te introduceren met minder strenge eisen, een 'bankvergunning-light'. Dijsselbloem noemde het een sympathiek plan maar nog "te ongedefinieerd".

Hij wil weten welke eisen D66 dan los wil laten en bracht in herinnering dat we met Icesave en DSB slechte ervaringen hebben met minder strenge eisen aan banken. Dijsselbloem is bereid er woensdag en donderdag met de Kamer over te praten tijdens de algemene financiële beschouwingen.

Dijsselbloem juicht komst meer banken toe
Dijsselbloem juicht komst meer banken toe (Foto: ANP)

'Laagopgeleide zwangere vrouw blijft roken'

Het lijkt erop dat het aantal laagopgeleide vrouwen dat rookt tijdens de zwangerschap relatief hoog blijft. Uit een door het Trimbos-instituut geanalyseerde steekproef dit jaar van TNO, blijkt dat 22 procent van de laagopgeleide vrouwen dagelijks heeft gerookt tijdens de zwangerschap. Bij hoogopgeleide vrouwen is dat 1 procent. Dit verschilt niet veel van cijfers van vijf jaar geleden.

De onderzoekgroep is te klein om harde conclusies uit de cijfers te halen, erkent een woordvoerster van het Trimbos. "Het signaal en het verschil zijn echter zorgwekkend. Dit zou betekenen dat er ieder jaar 15.000 baby's worden geboren van wie de moeder is blijven roken." Het Trimbos wil vervolgonderzoek doen naar het daadwerkelijk aantal zwangeren dat blijft roken.

Roken tijdens de zwangerschap verhoogt onder meer het risico op een te vroeg geboren of te lichte baby, sterfte rond de geboorte, aangeboren afwijkingen bij het kind en wiegendood. Ook kunnen er gevolgen zijn op latere leeftijd, zoals longproblemen en mogelijk ook gedrags- en leerproblemen.

'Laagopgeleide zwangere vrouw blijft roken'
'Laagopgeleide zwangere vrouw blijft roken' (Foto: ANP)

Geen Emmy Award voor MH17-verslag van NOS

De NOS heeft geen Emmy Award gewonnen voor een reportage over de dag van nationale rouw na de ramp met vlucht MH17. De prestigieuze internationale mediaprijs in de categorie nieuwsprogramma's ging maandag in New York naar de Canadese omroep CBC News die een reportage had gemaakt over de ebola-epidemie in West-Afrika.

Het verslag van de NOS gaat over de aankomst van de eerste slachtoffers van de vliegramp op 23 juli 2014 op het vliegveld van Eindhoven en de lange rouwstoet die volgde naar de Korporaal van Oudheusden Kazerne bij Hilversum.

Naast de NOS en CBC waren ook een Indiase productie over overstromingen in Srinagar en een Braziliaanse inzending over de dood van presidentskandidaat Eduardo Campos genomineerd.

Geen Emmy Award voor MH17-verslag van NOS
Geen Emmy Award voor MH17-verslag van NOS (Foto: ANP)

Ook Japan eist openheid van zaken automakers

Het dieselschandaal bij Volkswagen is ook voor Japan reden om na te gaan of auto's voldoen aan de emissienormen. Het Japanse ministerie van Transport eist duidelijkheid over de uitstoot van automakers zoals Toyota, Mitsubishi en Mazda. Ook van Volkswagen, het best verkopende buitenlandse merk in Japan, wordt logischerwijs openheid van zaken gevraagd.

De automakers hebben tot het einde van de week om rapporten over de uitstoot te overleggen. Ook overweegt Japan de huidige tests voor dieselmotoren aan te passen, liet minister Akihiro Ohta dinsdag weten.

Japan sluit zich met het onderzoek aan in het rijtje landen waaronder Zuid-Korea, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk die de naleving van de regels door automakers nagaan. Vorige week werd bekend dat Volkswagen bij miljoenen auto's software heeft geïnstalleerd waarmee de uitstoot van schadelijke stoffen kan worden gemanipuleerd.

Ook Japan eist openheid van zaken automakers
Ook Japan eist openheid van zaken automakers (Foto: ANP)

Justin Bieber: liefde is een keuze

Justin Bieber heeft veel geleerd van zijn relatie met Selena Gomez. Dat vertelt hij in een interview met Complex Magazine.

"Ik ging samenwonen met mijn vriendin toen ik 18 was en begon een leven met haar. Het was als een huwelijk. Met een vrouw samenwonen was gewoon teveel op die leeftijd", vertelt de zanger over zijn veelbesproken relatie met Gomez. "Maar we waren zo verliefd. We gingen in elkaar op. Mijn identiteit zat in haar en die van haar in mij. Als er iets gebeurde en ik werd gek, werd zij gek en ruzieden we zo hard omdat we zo in elkaar opgingen."

Bieber vindt dat liefde te sturen is. "Liefde is een keuze. Liefde is geen gevoel. In films lijkt het alsof het een sprookje is, maar dat is niet wat liefde is. Op sommige momenten wil je niet van je vriendin houden, maar dan kies je er toch voor om dat te doen. Dat is iets dat ik in mijn leven moest uitvogelen."

Justin Bieber: liefde is een keuze
Justin Bieber: liefde is een keuze (Foto: BuzzE)

Brisbane telt in 2 uur 10.000 blikseminslagen

In een twee uur durende onweersstorm is de Australische stad Brisbane maandag meer dan 10.000 keer getroffen door de bliksem. Ter vergelijking: uit de zware onweersbui die eind augustus over Nederland trok en waarvoor het KNMI code oranje had afgegeven, schoot 1500 maal een bliksemflits richting aarde.

De storm in Brisbane zorgde voor een behoorlijke verstoring van het dagelijks leven in de stad met 2 miljoen inwoners. Duizenden huizen kwamen zonder stroom te zitten en de avondspits kwam muurvast te zitten, meldt de krant Brisbane Times.

Brisbane telt in 2 uur 10.000 blikseminslagen
Brisbane telt in 2 uur 10.000 blikseminslagen (Foto: ANP)

Staking op Belgisch spoor aangekondigd

Treinreizigers in België moeten op vrijdag 9 oktober rekening houden met een staking. De socialistische vakbond ACOD Spoor heeft dinsdag een werkonderbreking van 24 uur aangekondigd. Voor 19 en 20 oktober wordt met acties gedreigd.

De staking treft in eerste instantie de regio Brussel, maar vanwege de centrale ligging wordt overlast in het hele land verwacht. De vakbond wil dat de spoormedewerkers het werk stilleggen van 8 oktober 22.00 uur tot 9 oktober 22.00 uur

De spoorvakbond protesteert tegen de plannen van minister van Mobiliteit Jacqueline Galant voor het Belgische spoor. Die zouden slecht uitpakken voor het personeel.

In april ondervond het treinverkeer al veel overlast door een spoorstaking. Ook vorig jaar zorgden staking voor overlast voor treinreizigers.

Staking op Belgisch spoor aangekondigd
Staking op Belgisch spoor aangekondigd (Foto: ANP)

Polen sturen experts naar goudtrein nazi's

Het Poolse leger heeft experts op het gebied van chemie, straling en explosieven gestuurd naar de plek in het zuidwesten van het land waar zich de inmiddels befaamde goudtrein van de nazi's zou bevinden. De bedoeling is eventuele gevaren voor de bevolking te bezweren. De trein zou kunnen zijn beveiligd met allerlei wapens. Niemand weet immers wat zich precies in de trein bevindt.

De locatie is weinigen bekend. De schatzoekers Andreas Richter, een Duitser, en Piotr Koper, een Pool, zeggen het te weten. De trein, mogelijk geladen met goud, zou zich bevinden in het tunnelstelsel dat de Duitsers in Neder-Silezië aan het graven waren in de buurt van Waldenburg, tegenwoordig de Poolse stad Walbrzych. De bewuste trein zou in een tunnel zijn gereden toen de Sovjets het gebied in 1945 naderden. Nadien is niets meer over de trein vernomen.

Richter en Koper, die zeggen de trein met zogenoemd grondradar te hebben ontdekt, eisen 10 procent van opbrengst van de inhoud. De autoriteiten onderzoeken alvast of het tweetal officieel toestemming voor zijn zoektocht had.

Polen sturen experts naar goudtrein nazi's
Polen sturen experts naar goudtrein nazi's (Foto: ANP)

Minister: inschattingsfouten met foto Volkert

Justitieminister Ard van der Steur betreurt de gang van zaken rond de publicatie van de foto van Volkert van der G. in juni vorig jaar. Volgens hem zijn er in deze kwestie rond de moordenaar van Pim Fortuyn 'inschattingsfouten' gemaakt door onder meer het Openbaar Ministerie en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).

De minister wil dat de communicatie door en tussen de verschillende diensten wordt verbeterd. Hij heeft er vertrouwen in dat dit lukt, zei hij dinsdag tijdens een persbijeenkomst over de affaire.

Van der Steur stak ook de hand in eigen boezem. Hij heeft vorige week de Tweede Kamer antwoord gegeven op vragen terwijl hij op dat moment niet alle informatie had ontvangen van het OM. Hij had zich vlak voor het vragenuurtje begon, mondeling uitleg laten geven. Dat was te summier, zo bleek achteraf. De minister zei dat het verstandiger was geweest als hij tegen de Kamer had gezegd dat hij alles eerst zou gaan uitzoeken.

Contactverbod
De foto die van Volkert van der G. kort na diens voorwaardelijke invrijheidstelling werd gepubliceerd, was in scène gezet. Voorafgaand daaraan is uitvoerig overleg geweest tussen het OM, de reclassering, de NCTV, het ministerie en de advocaten van Van der G., aldus de minister.

Het is volgens Van der Steur niet meer te achterhalen wie als eerste het idee had geopperd om de foto te laten maken. De gedachte erachter was dat zo kon worden voorkomen dat de media eventueel een jacht zou openen op Van der G.. Hij werd vorig voorjaar vervroegd en onder voorwaarden vrijgelaten. Zo gold er onder meer een contactverbod met media, maar dat is volgens de minister niet geschonden door de publicatie van de foto.

Minister: inschattingsfouten met foto Volkert
Minister: inschattingsfouten met foto Volkert (Foto: ANP)

FIFA schorst Jack Warner voor het leven

Jack Warner mag zich nooit meer bemoeien met voetbalgerelateerde zaken. De voetbalbobo uit Trinidad en Tobago is door de ethische commissie van de FIFA voor het leven verbannen uit de voetbalwereld. Uit onderzoek naar de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022 is gebleken dat Warner de spil was in een groot aantal omkoopschandalen, aldus de voetbalbond dinsdag.

Uit het onderzoek van de wereldvoetbalbond blijkt dat "Warner vaak en veelvuldig wangedrag heeft vertoond toen hij een hoge functie bekleedde bij de FIFA en CONCACAF (de Noord-Amerikaanse voetbalbond). Hij was de spil in omkoopschandalen en illegale praktijken."

Warner verliet de FIFA in 2011. De Verenigde Staten willen hem vervolgen voor fraude.

Over mogelijke gevolgen voor de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022 aan respectievelijk Rusland en Qatar rept de FIFA niet.

FIFA schorst Jack Warner voor het leven
FIFA schorst Jack Warner voor het leven (Foto: ANP)

3FM bouwt Broer en Zus-dag uit

Radio 3FM besteedt woensdag de hele dag aandacht aan de Nationale Broer en Zus-dag, die daarmee niet alleen tot de uitzending van Giel Beelen beperkt blijft. De dj riep het initiatief twee jaar geleden in het leven na het plotseling overlijden van zijn zus Saskia aan de gevolgen van kanker. Het idee achter de dag is dat broers en zussen elkaar eens per jaar laten weten dat ze van elkaar houden.

De NBZD werd de afgelopen twee jaar in de uitzending en op Twitter en Facebook massaal omarmd. Vele tienduizenden mensen plaatsten berichtjes en foto's van hun broers en zussen. "Het voelde vorige jaar nog als een loodzware dag", bekent Beelen. "Maar ik merk dat ik nu toch verder ben in het verwerken. Het moet vooral een dag zijn waarop we de liefde vieren voor familieleden. Ik ben nu ook beter in staat om de nadruk op dat vieren te leggen."

Op de zender worden woensdag veel liedjes gedraaid die met broers en zussen te maken hebben, of liedjes die gemaakt zijn door bandjes met broers en zussen erin: van The Jacksons tot Kings of Leon. "Het beperkt zich dit jaar niet meer tot alleen mijn uitzending: het hele station gaat er in mee. Dat past ook in de gedachte van een halve eeuw 3FM: dat jubileum vieren we volgende maand uitgebreid."

Fenomeen
Beelen kreeg de afgelopen week al talloze berichtjes binnen van broers en zussen die elkaar de liefde wilden verklaren. Op Twitter is de hashtag woensdag #NBZD. "Mensen beginnen er zelf steeds vroeger over", merkt hij. Ook bedrijven springen in op het fenomeen. De dj houdt zich hier verder afzijdig van. "Al zitten er echt wel mooie initiatieven bij, zoals een bibliotheek die boeken over broers en zussen onder de aandacht brengt. Of evenementenorganisaties die broers en zussen korting bieden om samen een dagje wat leuks te gaan doen. Wat mij betreft mag iedereen met de titel aan de haal. Zolang de basis maar klopt: zeg tegen je familieleden eens dat je van ze houdt."

Het initiatief krijgt internationaal vooralsnog alleen aandacht van Nederlanders in het buitenland. "Maar het duurde ook een paar jaar voordat het buitenland Serious Request opmerkte", grinnikt Beelen. "Het is natuurlijk een heel universeel gevoel. En het is echt mijn bedoeling dit initiatief te blijven uitdragen zolang ik radio maak. Wat mij betreft mag de Nationale Broer en Zus-dag als officiële feestdag in alle agenda's worden gedrukt."

3FM bouwt Broer en Zus-dag uit
3FM bouwt Broer en Zus-dag uit (Foto: BuzzE)

'Drugsverbod buitenlander geen discriminatie'

Buitenlandse klanten van coffeeshops worden terecht geweerd als kopers van softdrugs. Het verbod op de drugsverkoop aan niet in Nederland wonende klanten is niet in strijd met Europese discriminatiewetgeving, oordeelt de Hoge Raad dinsdag in een arrest over een zaak in Maastricht.

De Hoge Raad zegt dat het vonnis past in een eerdere uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie uit 2010. Daarin wordt het verkoopverbod als maatregel genoemd tegen drugstoerisme. Lidstaten mogen passende maatregelen nemen tegen inwoners uit andere lidstaten die van het gedoogbeleid willen profiteren, aldus de Hoge Raad.

'Drugsverbod buitenlander geen discriminatie'
'Drugsverbod buitenlander geen discriminatie' (Foto: ANP)

Weer meer werk voor uitzendkrachten

De werkgelegenheid voor uitzendkrachten blijft voorlopig sterk groeien. Dat blijkt uit cijfers die de brancheorganisatie voor uitzendbedrijven ABU dinsdag heeft gepubliceerd.

Uitzendkrachten draaiden in de periode van 10 augustus tot en met 6 september 7 procent meer uren dan een jaar eerder. De omzet van uitzendbedrijven nam in deze periode (week 33 tot en met 36) met 9 procent toe.

De sterkste stijging werd gemeten in de technische sectoren, waar 14 procent meer werk was voor tijdelijk personeel. In de administratieve sectoren namen de uitzenduren met 9 procent toe. In de industrie steeg de vraag naar uitzendkrachten met 5 procent.

Weer meer werk voor uitzendkrachten
Weer meer werk voor uitzendkrachten (Foto: ANP)

Milf doet jochie (15) na sturen tietenfoto's

In Wales dient momenteel de rechtszaak tegen ene Karen Seldon. De 44-jarige moeder uit Abercarn heeft namelijk een seksrelatie gehad met een 15-jarige knul. Ze wist het ventje te verleiden nadat ze hem had overspoeld met foto's van haar tieten en kont.

Op een mooie dag ontving het jochie via Facebook ineens een paar gewaagde foto's van een milf. Zij stuurde hem foto's van haar voorgevel en haar achterwerk. Hierna ontving het kereltje het bericht 'Let's get naughty!' van de rijpe vrouw.

Dat liet het mannetje zich geen twee keer zeggen natuurlijk! Hij ging uiteraard in op de uitnodiging Seldon met een bezoekje te vereren. Het knaapje belde aan en de brunette liet hem binnen.

"Ik wil je!", zei de milf tegen het bronstige pubertje. Nou, dat wilde hij wel, en hij liet de vrouw alle hoeken van de woonkamer zien. Al snel spraken zij een tweede keer af. Seldon haalde haar jonge minnaar op en nam hem mee naar haar huis.

Ze wilden net de trap op naar haar slaapkamer, toen er op de deur werd gebonsd. Het bezoek bleek niemand minder dan de moeder en de tante van het ventje te zijn die verhaal kwamen halen bij Seldon. Hierna werd er over en weer geruzied.

Uiteindelijk moest de politie eraan te pas komen, die het kereltje de duimschroeven aandraaide. Schoorvoetend gaf hij toe seks met de rijpe vrouw te hebben gehad. Ze was 'geobsedeerd' door hem, aldus het kereltje, maar met de seks had hij volledig ingestemd.

Volgens Seldon zelf is er niets van waar en heeft het mannetje gewoon een levendige fantasie. Het kereltje zelf kan inmiddels niet meer stuk bij zijn vrienden. Zij noemen hem inmiddels een levende legende.

'Een op acht Europeanen 80-plusser in 2080'

Meer dan 12 procent van de bevolking van de Europese Unie is in 2080 ouder dan tachtig jaar. Dan zou ruim een op de acht Europeanen als hoogbejaard te boek staan, meldt het Europese statistiekbureau Eurostat dinsdag.

Van de grofweg 500 miljoen inwoners van de Europese Unie was vorig jaar ruim 5 procent boven de tachtig jaar. In 2001 was dat nog 3,5 procent.

Slowakije wordt in 2080 met 16,3 procent de lidstaat met het hoogste aandeel tachtigplussers, verwachten de rekenmeesters. Dat is opmerkelijk, omdat dat land met 3 procent vorig jaar nog het laagste aandeel hoogbejaarden kende.

Uitdagingen

Portugal, Duitsland en Polen volgen Slowakije op de voet. Ierland heeft in 2080 met 7,4 procent het laagste aandeel van de EU-lidstaten, voorziet Eurostat. Nederland bekleedt met 12,6 procent een middenpositie.

In de Europese Unie was vorig jaar 18,5 procent 65-plusser. Dat is volgens het statistiekbureau in 2080 opgelopen tot bijna 30 procent. Voor Nederland zou het gaan om 29,2 procent.

Deze vergrijzing stelt de landenunie voor grote uitdagingen, aldus Eurostat, vooral op het gebied van de economie en de sociale situatie van ouderen. Meer armoede en uitsluiting van senioren liggen op de loer. In 2013 liep ruim 18 procent van de 65-plussers in de EU dat risico. Voor Nederland was dat 6,1 procent.

'Een op acht Europeanen 80-plusser in 2080'
'Een op acht Europeanen 80-plusser in 2080' (Foto: ANP)

'Uber overtreedt georganiseerd taxiregels'

De omstreden taxidienst Uber wordt verdacht van het in georganiseerd verband overtreden van de taxiregels in de Wet personenvervoer. Bij het hoofdkantoor van Uber in Amsterdam is dinsdagochtend een inval gedaan door de Inlichtingen- en Opsporingsdienst van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT-IOD). Daarbij is administratie in beslag genomen, bevestigt het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie.

Een woordvoerster van het Functioneel Parket wil niet ingaan op de vraag of Uber als criminele organisatie wordt beschouwd. "De precieze verdenking zal te zijner tijd op de tenlastelegging komen te staan", zegt zij.

Uber maakt het volgens de inspectie en het OM via UberPOP mogelijk om taxiritten te boeken bij particulieren die zich als 'taxichauffeur' aanbieden. Dat doen zij zonder vergunning in hun eigen auto, zonder het vereiste blauwe kenteken. UberPOP werkt in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht.

Dwangsommen
De ILT heeft sinds de lancering van UberPOP al 450.000 euro aan dwangsommen aan het moederbedrijf Uber opgelegd. Het vermoeden van OM en ILT is dat UberPOP desondanks is doorgegaan met overtreding van de taxiregels.

De ritten worden volgens de opsporingsinstanties betaald met creditcards. Uber houdt daarbij volgens de verdenking een deel van de ritprijs in, het restant zou aan de particuliere chauffeurs worden uitbetaald.

Het OM stelt dat de aanpak van illegale taxi's (snorders) een prioriteit binnen het taxibeleid van de overheid. Daarmee wordt de klant beschermd en concurrentievervalsing bestreden, aldus het OM.

'Uber overtreedt georganiseerd taxiregels'
'Uber overtreedt georganiseerd taxiregels' (Foto: ANP)

Gordon is het eens met kritiek Jan Slagter

Gordon schaart zich achter de kritiek die Max-voorman Jan Slagter heeft op de organisatie van de Televizier-Ring. Slagter begrijpt niet waarom het succesvolle Max-programma Heel Holland bakt niet is genomineerd.

Gordon begrijpt Jan Slagter wel, reageert hij op Facebook. Het doet Gordon denken aan vorig jaar toen het programma 'Geer en Goor: Effe geen cent te makken' naast een nominatie greep. Gordon zette zich met Gerard Joling in voor het Nationaal Ouderenfonds. "Tja, dan moet je je een waardig verliezer tonen maar dat is moeilijk als je iets met heel je hart hebt gemaakt'', schrijft Gordon.

"Vorig jaar maakte ik drie programma's die meer dan 2 miljoen kijkers trokken, maar dat is geen graadmeter denk ik. Soms denk ik dat die systemen helemaal achterhaald zijn, ook wat betreft de kijkcijfers. In deze tijd van social media en internetcultuur moet er toch een ander 'eerlijker' systeem zijn die een veel beter beeld geven van iemands populariteit?"

Maandagavond werd bekend dat SynDROOM, Expeditie Robinson en Streetlab genomineerd zijn voor de publieksprijs van beste Nederlandse televisieprogramma. Op 15 oktober wordt de winnaar bekendgemaakt tijdens het vijftigste Gouden Televizier-Ring Gala.

Gordon is het eens met kritiek Jan Slagter
Gordon is het eens met kritiek Jan Slagter (Foto: BuzzE)

Coalitie verwerpt extra hoorzitting ProRail

De regeringspartijen hebben dinsdag een stokje gestoken voor een extra hoorzitting over de perikelen bij spoorwegbeheerder ProRail en het ministerie van Infrastructuur. Zij verwierpen een verzoek van de oppositie.

De hoorzitting had nog voor het grote debat later dinsdag met staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) moeten plaatsvinden. De PvdA-bewindsvrouw ligt zwaar onder vuur vanwege alle problemen. Onder meer de PVV dreigt met een motie van wantrouwen.

CDA, D66, SP, PVV en GroenLinks hadden onder anderen directeur Gerard Sanderink van Strukton willen horen. Volgens de topman van Strukton, de grootste aannemer op het spoor, is het management bij het ministerie van Infrastructuur niet op orde. De oppositie houdt nu een openbaar gesprek met de directeur.

Coalitie verwerpt extra hoorzitting ProRail
Coalitie verwerpt extra hoorzitting ProRail (Foto: ANP)

Jennifer Ewbank schrijft dierendaglied

Jennifer Ewbank heeft een dierendaglied geschreven. De opbrengst van de single 'In zoveel gelijk' doneert Jennifer aan de Dierenbescherming.

Jennifer is gek op dieren en heeft zelf een hond en een kat. Die gaven haar inspiratie bij het schrijven van het lied. Jennifer: "Wij leven als mens en dier op deze wereld samen en als je goed kijkt, zie je in hoeveel we eigenlijk op elkaar lijken. Zij hebben echter geen woorden om mee te communiceren en uiten zich op andere manieren."

''Ik vind dat dieren meer aandacht verdienen en ik hoop dan ook dat iedereen die dieren een warm hart toedraagt het nummer gaat luisteren'', vervolgt de zangeres. Het lied is te downloaden via iTunes. Dinsdag om 17.00 uur komt de bijbehorende videoclip online.

De Dierenbescherming gebruikt de opbrengst van het lied voor de acute hulp aan dieren, opvang en herplaatsing. Per jaar belanden 50.000 dieren in asielen, waaronder honden, katten, kittens, konijnen en knaagdieren.

Jennifer Ewbank schrijft dierendaglied
Jennifer Ewbank schrijft dierendaglied (Foto: BuzzE)

Force India en Sauber klagen bij EU over Formule 1

Force India en Sauber hebben bij de Europese Unie een officiële klacht ingediend over de manier waarop de Formule 1 bestuurd wordt. Beide renstallen hebben kritiek op zowel de manier waarop het geld verdeeld wordt als de wijze waarop de regels vastgesteld worden.

Het belangrijkste onderwerp is de verdeling van het prijzengeld. Bovenop het geld voor het constructeurskampioenschap mochten Ferrari, Mercedes, Red Bull Racing, McLaren en Williams nog eens 223 miljoen euro gaan verdelen. Deze betalingen zijn onderdeel van het Concorde Agreement dat Formule 1-baas Bernie Ecclestone in 2012 met de individuele teams gesloten heeft.

In de klacht hebben Force India en Sauber dat dan ook aangestipt. "Deze oneerlijke zijdelingse betalingen zetten de onafhankelijke teams op een oneindig durende sportieve en financiële achterstand en schaden hiermee de sport op een directe wijze. Door dit voordeel aan maar een paar teams te geven wordt de sport diep ondermijnd."

Volgens de klacht bouwen de vijf teams die dit voordeel genieten een steeds grotere voorspong op allerlei gebieden op, waardoor er al van te voren vast staat tussen welke teams de titelstrijd zal gaan.

Daarnaast worden op dit moment alle regels vastgesteld door de F1 Strategy Group. Daarin hebben autosportfederatie FIA en Formula One Management van Bernie Ecclestone ieder zes stemmen. De andere zes stemmen zijn voor de permanente vertegenwoordigers van Ferrari, Mercedes, Red Bull Racing, McLaren en Williams en Force India dat op basis van het constructeurskampioenschap van 2014 aan mag schuiven.

De kleine teams hadden vorig jaar al geklaagd over de huidige situatie in de Formule 1, maar mededingingscommissaris Margrethe Vestager kan alleen in actie komen als er een officiële klacht ligt. Mocht de klacht gegrond worden verklaard dan zal de gehele huidige structuur van de Formule 1 op de schop moeten.

Veiling Frans Molenaar brengt half miljoen op

Diverse kunstwerken en persoonlijke eigendommen van Frans Molenaar hebben tijdens de eerste dag van een online veiling meer dan een half miljoen euro opgebracht. De eerste helft van de collectie van de overleden couturier leverde in totaal 520.000 euro op.

Afgelopen weekend kwamen meer dan 1500 mensen naar het huis van Molenaar in Amsterdam om de vijfhonderd veilingstukken te bekijken. De verzameling bestond onder meer uit schilderijen, beelden, tekeningen, boeken en design. Veilingmeester Piet van Winden van Adams Amsterdam Auctions verwachtte vooraf dat de veiling 200.000 euro zou opleveren.

Maar ''de eerste dag heeft reeds alle verwachtingen overtroffen", liet Van Winden dinsdag weten. "Vrijwel niets bleef onverkocht en op de meeste stukken werd zoveel geboden dat het bieden af en toe werd verlengd, soms wel tien keer."

Voor werken van onbekende kunstenaars werd tot 6000 euro betaald en twee beelden van Zadkine brachten 28.000 en 29.000 euro op. Een schilderij van de kunstenaar Zdenek Sykora ging onder de hamer voor ruim 79.000 euro. De veilingmeester spreekt van een ''Frans Molenaar-bonus", omdat bepaalde werken nu veel meer hebben opgebracht dan normaal. "De herkomst geeft hier duidelijk een zeer belangrijke meerwaarde."

De tweede helft van de kunstcollectie van Molenaar wordt dinsdag geveild.

Veiling Frans Molenaar brengt half miljoen op
Veiling Frans Molenaar brengt half miljoen op (Foto: BuzzE)

Geen treinen na aanvaring brug Hollands Diep

Het treinverkeer tussen Dordrecht en Breda en tussen Dordrecht en Roosendaal is verstoord door een aanvaring met een spoorbrug over het Hollands Diep. Tussen Dordrecht en Lage Zwaluwe rijden geen treinen.

Spoorbeheerder ProRail zegt dat dinsdag rond 10.30 uur een duwboot met duwbak halverwege de 'oude' Moerdijk-spoorbrug tegen een pijler is gevaren. Het schip is inmiddels weer los.

Monteurs van ProRail kijken hoe groot de schade is en of er eventueel al een testtrein over de brug kan rijden. Als zo'n testrit goed uitpakt, kan het treinverkeer weer worden opgestart.

Rijkswaterstaat en de politie onderzoeken de oorzaak van de aanvaring. Het ongeluk levert geen hinder op voor het scheepvaartverkeer op het Hollands Diep. NS geeft reizigers tussen Den Haag en Eindhoven het advies via Utrecht Centraal te reizen

Geen treinen na aanvaring brug Hollands Diep
Geen treinen na aanvaring brug Hollands Diep (Foto: ANP)

'Google presenteert nieuwe telefoons'

In navolging van techreus Apple zal Google dinsdag naar verwachting nieuwe smartphones presenteren. De internetgigant heeft de nieuwe Nexus-modellen in samenwerking met LG en Huawei geproduceerd. Ook toont het zijn nieuwste Chromecast en komt het volgens ingewijden met een nieuw streamingpakket.

Het is voor het eerst dat Google nieuwe producten aan de wereld toont sinds de bekendmaking dat het opgaat in een nieuw te vormen conglomeraat van bedrijven genaamd Alphabet. In de nieuwe opzet komen nieuwe initiatieven binnen het concern los te staan van Google.

Volgens kenners is met name de nieuwe streamingdienst, een familiepakket dat door zes apparaten tegelijkertijd gebruikt kan worden, een welkome aanvulling op de bestaande Googlediensten. Bij streaming wordt bijvoorbeeld muziek rechtstreeks via het internet afgespeeld en hoeven liedjes niet gedownload te worden.

Branchegenoot Apple, dat bekendstaat om zijn presentaties die voor de toegewijde fans een hoogmis zijn, heeft al een soortgelijke streamingdienst.

'Google presenteert nieuwe telefoons'
'Google presenteert nieuwe telefoons' (Foto: ANP)

Rallygrootheid Loeb debuteert in Dakar Rally

Negenvoudig wereldkampioen rallyrijden Sébastien Loeb maakt in januari 2016 zijn debuut in de vermaarde Dakar Rally. De Fransman komt in het superteam van Peugeot met drie echte Dakarhelden: elfvoudig winnaar Stéphane Peterhansel, Carlos Sainz en Cyril Despres. Loeb neemt zijn trouwe navigator Daniel Elena mee. Het koppel won 78 rally's in het wereldkampioenschap.

De 41-jarige Loeb beëindigde in 2013 zijn succesvolle carrière in het WK rally en koos voor het WK toerwagens. De Dakar Rally stond altijd op zijn radar, legde hij uit in een persbericht van Peugeot Sport: "Ik zie het rijden in de woestijn als een grote uitdaging. De Dakar Rally is wel even wat anders dan wat ik nu doe en vergt een hele andere benadering, maar dat zal ik in januari wel ondervinden."

Loeb rijdt als voorbereiding in oktober de Rally van Marokko.

Rallygrootheid Loeb debuteert in Dakar Rally
Rallygrootheid Loeb debuteert in Dakar Rally (Foto: ANP)

'Nederland op vijf na rijkste ter wereld'

Nederland staat in de top twintig van rijkste landen ter wereld op de zesde plek. Dat bleek dinsdag uit het nieuwste Global Wealth Report van verzekeraar Allianz. Daarin worden het vermogen en de schulden van huishoudens in meer dan vijftig landen geanalyseerd.

Nederlanders hebben in doorsnee iets meer dan 78.000 euro aan nettovermogen en bezittingen. Bruto, dus inclusief schulden, komt dat bedrag op 126.700 euro en staan we wereldwijd op de vierde plaats. In beide gevallen is Nederland twee plekken gestegen ten opzichte van het jaar 2000.

Andere landen in de eurozone gingen op de lijst flink omlaag. Zo daalden Duitsland en België vier plaatsen en kelderden Frankrijk en Italië er elf. Ze zakten vooral op het gebied van brutovermogen en bezittingen. Er zijn geen wijzigingen in de top twee: Zwitserland en de VS staan al sinds 2000 bovenaan de lijst van rijkste landen.

Overigens nuanceert Allianz-hoofdeconoom Michael Heise de lijst. "Dergelijke overzichten moeten wel met een korreltje zout worden genomen", gaf hij aan. Wel is de boodschap volgens hem helder: de eurocrisis heeft de lijst flink door elkaar gegooid, vooral voor landen uit de eurozone.

'Nederland op vijf na rijkste ter wereld'
'Nederland op vijf na rijkste ter wereld' (Foto: ANP)

Verstappen: "Red Bull stopt voor mijn gevoel niet"

Max Verstappen denkt niet dat Red Bull zomaar de stekker uit het Formule 1-project zal trekken. Zelfs niet nu Red Bull Racing en Verstappens team Toro Rosso zonder motor zitten voor 2016 en er gedreigd wordt met het verlaten van de sport als er niet snel een competitieve krachtbron komt.

Verstappen sprak met de Telegraaf over de huidige situatie. "Ik weet niet wat er gaat gebeuren en wat er achter de schermen besproken wordt, maar mijn gevoel zegt dat Red Bull en Toro Rosso volgend jaar gewoon op de grid staan. Er wordt van alles gezegd, maar dat kan ook een beetje bij het spel horen."

De 17-jarige Nederlander maakt dit seizoen indruk in de Formule 1, zodanig veel zelfs dat hij voor 2016 al genoemd wordt als opvolger van Daniil Kvyat bij Red Bull Racing. Toro Rosso-teambaas Franz Tost vindt het echter beter dat Verstappen nog een jaar bij zijn team blijft. "In deze fase van zijn loopbaan is dat het verstandigste."

Verstappen denkt niet dat Red Bull met Formule 1 stopt (Foto: Red Bull)
Verstappen denkt niet dat Red Bull met Formule 1 stopt (Foto: Red Bull)

Brandweer rukte minder vaak uit

De brandweer hoefde vorig jaar minder vaak uit te rukken ten opzichte van het jaar daarvoor. In 2014 werd de brandweer 138.000 keer opgeroepen. Dat is 8000 oproepen minder dan in 2013, zo blijkt dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het aantal brandmeldingen nam iets toe naar ruim 130.000. Toch hoefden brandweerlieden minder vaak uit te rukken, omdat meer meldingen door de meldkamer worden opgepakt. Die controleert eerst of er daadwerkelijk ergens brand is uitgebroken voordat de brandweer de straat op gaat. 35 procent van de gevallen wordt op die manier afgehandeld.

Twee derde van de brandmeldingen komt binnen via automatische alarminstallaties. Voor ongeveer 40 procent van deze meldingen wordt geen brandweerauto op pad gestuurd.

Het aantal verzoeken om hulp is ook afgenomen. De meldkamer kreeg vorig jaar 102.000 keer het verzoek om hulp te verlenen bij bijvoorbeeld wateroverlast en stormschade. Dat is 6000 verzoeken minder dan in 2013.

Brandweer rukte minder vaak uit
Brandweer rukte minder vaak uit (Foto: ANP)

VW gaat auto's van nieuwe software voorzien

WOLFSBURG (ANP/DPA/RTR) - Volkswagen gaat de 11 miljoen dieselauto's die zijn uitgerust met software die de uitstoot kan manipuleren van nieuwe software voorzien zodat aan de regels wordt voldaan. Volgens de nieuwe topman Matthias Müller zijn er omvangrijke plannen opgesteld voor de vervanging die voorgelegd zullen worden aan toezichthouders.

Klanten van Volkswagen worden binnen enkele dagen op de hoogte gesteld van het plan. Müller legde het voornemen voor aan ongeveer duizend topmanagers van het autoconcern maandagavond op het hoofdkantoor in Wolfsburg.

Volgens Müller is er een lange weg te gaan en moet veel werk worden verzet voordat het vertrouwen in Volkswagen weer is hersteld. Daarbij zal slechts stap voor stap vooruitgang worden geboekt en zullen er tegenslagen zijn, aldus de vrijdag benoemde bestuursvoorzitter.

VW gaat auto's van nieuwe software voorzien
VW gaat auto's van nieuwe software voorzien (Foto: ANP)

MMA-vechtster (29) heeft te dikke tieten

Brye Anne Russillo heeft een (on)terechte klacht. De 29-jarige blondine heeft te dikke tieten. De rondborstige dame klust namelijk sinds kort bij als MMA-vechtster, alleen zit haar riante voorgevel haar daarbij een beetje in de weg.

Russillo heeft pas onlangs haar roeping gevonden. Naast parttime banketbakker, barvrouw en milf, probeert ze het nu helemaal te maken als vechtster in de klasse Mixed Martial Arts (MMA). En dat lukt nog niet zo best.

Het heeft maar liefst drie maanden geduurd voor het lekkere mokkel het kon opnemen tegen haar komende tegenstandster, Page Lian. En dit komt dus door haar tieten. Hoewel een D-cup nu niet echt extreem groot is, is dat niet echt handig bij het vechten.

De mooie blondine zou namelijk uitkomen in de klasse van 65 kilo. Ze deed dan ook nogal veel moeite om op dat gewicht te komen, alleen werkt haar voorgevel niet echt mee. "Ik kan mijn borsten er niet zomaar afsnijden en opzij leggen", klaagt ze. "Ze wegen maar liefst 5,4 kilogram."

Uiteindelijk moest de vechtersbazin akkoord gaan met de gewichtsklasse van 68 kilo, met dus zwaardere tegenstandsters. Op 3 oktober zal ze in Queens moeten gaan knokken.

Tieten te groot? Oordeel zelf!

Filmpje ter ondersteuning van haar klacht

 

The photo that went viral in the article all over the place

Posted by Brye Anne on zaterdag 26 september 2015
 

Geluid joodse omroep krijgt plek binnen EO

Het jodendom krijgt vanaf volgend jaar een plek in de programmering van de Evangelische Omroep (EO). Vanaf 2016 maakt de Joodse Omroep geen deel meer uit van het publieke bestel. Daarom is in overleg met de joodse geloofsgemeenschap besloten "het geluid en de identiteit van de Joodse Omroep een plek te geven binnen de EO".

Volgend jaar verdwijnen de kleine levensbeschouwelijke omroepen. De EO vindt ze echter passen bij de verscheidenheid van het publieke bestel. "Als christenen voelen we ons in het bijzonder verwant met het geluid van de Joodse Omroep", zegt EO-directeur Arjan Lock. "Wij willen ons er dan ook voor inzetten om dat geluid blijvend te laten horen."

Dat de missie van de EO en de Joodse Omroep niet hetzelfde zijn, is nooit een lastig thema geweest. "We erkennen de verschillen en geloven dat wij vanuit onze betrokkenheid en wederzijdse relaties op een goede manier garant kunnen staan voor het in alle vrijheid laten horen van het geluid van de diverse joodse geloofsgemeenschappen."

Geluid joodse omroep krijgt plek binnen EO
Geluid joodse omroep krijgt plek binnen EO (Foto: ANP)

ABP steekt 100 miljoen in studentenkamers

Het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP) investeert 100 miljoen euro in The Student Hotel, een Nederlandse aanbieder van studentenhuisvesting. Het fonds, dat ambtenarenpensioenen bestiert, maakte dinsdag bekend in ruil daarvoor een aandelenbelang te krijgen in zowel het bedrijf als in de vestiging Amsterdam City.

The Student Hotel investeert het ABP-kapitaal in de ontwikkeling van nieuwe vestigingen in binnen- en buitenland. Momenteel biedt het bedrijf ruim 2000 kamers aan in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag en worden studentenkamers ontwikkeld in Groningen, Eindhoven en het Italiaanse Florence. Met het geld van ABP op zak, kijkt de exploitant ook naar mogelijkheden in Utrecht, Maastricht en Delft.

"De aanvulling van ABP op ons kapitaal stelt ons in staat om in de komende drie tot vijf jaar 10.000 kamers te realiseren in de belangrijkste Europese studentensteden", aldus oprichter Charlie MacGregor van The Student Hotel.

ABP steekt 100 miljoen in studentenkamers
ABP steekt 100 miljoen in studentenkamers (Foto: ANP)

Slechtziendheid 'bij de wortel aangepakt'

Britse wetenschappers hebben "een potentieel grote stap gezet" in hun zoektocht naar een remedie voor slechtziendheid. Voor het eerst is een patiënt die lijdt aan de oogaandoening macula-degeneratie behandeld met stamcellen. Die zijn afkomstig van menselijke embryo's en kunnen veranderen in andere lichaamscellen.

Specialisten van oogziekenhuis Moorfields in Londen hebben vorige maand een zestigjarige patiënt geopereerd en hebben hoge verwachtingen. In de Britse pers vertelden ze dinsdag dat de operatie een succes was. "De reden dat we hier zo enthousiast over zijn, is dat we in staat waren een perfecte kopie van de laag cellen te laten groeien en die te transplanteren. We pakken de ziekte bij de wortels aan", zei professor Lydon Da Cruz tegen The Telegraph. De onderzoekers denken begin december concrete resultaten te kunnen melden.

Negen andere patiënten doen mee aan de eerste ronde van klinische tests. Ze hebben allemaal de leeftijdsgebonden variant van macula-degeneratie. Mensen met die aandoening zien steeds minder scherp, doordat kegeltjes in de gele vlek achter het netvlies afsterven.

Slechtziendheid 'bij de wortel aangepakt'
Slechtziendheid 'bij de wortel aangepakt' (Foto: ANP)

Kim Kardashian hoopt op kerstkindje

Kim Kardashian is uitgerekend op 25 december. TMZ heeft van bronnen uit de omgeving van Kim Kardashian en Kanye West gehoord dat hun zoontje op eerste kerstdag wordt verwacht. Uiteraard is de uitgerekende datum van de bevalling niet exact te bepalen. Daarom houdt TMZ een slag om de arm.

De doktoren rekenen erop dat het kerstkindje op natuurlijke wijze ter wereld komt. Als het kindje er met kerst nog niet is, zouden ze een keizersnede overwegen. Dit omdat de placenta te diep in Kims baarmoeder groeit, wat een risico met zich meebrengt. Kim en Kanye zouden al een luxe kraamkamer hebben gereserveerd in het ziekenhuis Cedars-Sinai in Los Angeles.

De realityster maakte eind mei in de tv-serie Keeping Up with the Kardashians bekend opnieuw zwanger te zijn. Kim en Kanye hebben al een dochtertje, de tweejarige North.

Kim Kardashian hoopt op kerstkindje
Kim Kardashian hoopt op kerstkindje (Foto: BuzzE)

Jupiler League blijft Jupiler League

Biermerk Jupiler blijft de sponsor van de eerste divisie in Nederland, de Jupiler League. De KNVB meldde dinsdag dat de Belgische brouwer de naamgever blijft van de competitie.

Dat is al sinds 2006 zo en blijft minstens het geval tot de zomer van 2018. "We kijken ernaar uit om samen met Jupiler verder te bouwen aan de competitie waarin men de kans krijgt zichzelf te ontwikkelen", aldus Marc Boele, de algemeen directeur Coöperatie Eerste Divisie.

In 1990 kreeg de Eerste Divisie die in 1956 was opgericht voor het eerst een sponsornaam. De op een na hoogste voetbalcompetitie in Nederland begon als de Toto-Divisie. In 2001 werd deze naam opgevolgd door de Gouden Gids Divisie. Met ingang van 2006 werd het de Jupiler League. 

Jupiler League blijft Jupiler League
Jupiler League blijft Jupiler League (Foto: ANP)

Zico eist actie van ethische commissie FIFA

Nu de Zwitserse justitie een strafrechtelijk onderzoek is gestart naar aftredend voorzitter Sepp Blatter vindt voormalig Braziliaans topvoetballer Arthur Coimbra, beter bekend als Zico, dat de ethische commissie van wereldvoetbalbond FIFA "snel uitleg" moet geven. "Vooral omdat UEFA-voorzitter en kandidaat FIFA-voorzitter Michel Platini erbij betrokken is", schreef Zico op zijn Facebookpagina. "De ethische commissie van de FIFA kan zich niet aan zijn verantwoordelijkheid onttrekken."

Blatter wordt er onder meer van verdacht twee miljoen Zwitserse frank (1,8 miljoen euro) smeergeld te hebben betaald aan Platini. Zico (62) stelt zich mogelijk ook kandidaat voor de functie van hoogste voetbalbaas. De ethische commissie moet volgens de Braziliaan "transparant handelen zodat de hervormingen en verkiezingen van de FIFA niet worden overschaduwd door een corruptieschandaal."

Zico eist actie van ethische commissie FIFA
Zico eist actie van ethische commissie FIFA (Foto: ANP)

Milieudefensie gaat dieselauto's hacken

Milieudefensie gaat hackers inzetten om de software van dieselpersonenauto's te kraken. De actiegroep wil daarmee meer duidelijkheid krijgen over het gesjoemel van autofabrikanten. Dat zegt Ivo Stumpe van Milieudefensie naar aanleiding van berichtgeving door nieuwszender BNR.

Het dieselschandaal rond Volkswagen is de aanleiding. Vorige week werd bekend dat de Duitse autofabrikant miljoenen auto's op de markt heeft gebracht die zijn uitgerust met software die ervoor zorgt dat de uitstoot van de schadelijke stoffen bij laboratoriumtests lager uitvalt dan in de dagelijkse praktijk.

Milieudefensie wil behalve Volkswagen ook de software van andere merken kraken, zoals BMW, Mercedes en Opel.

Milieudefensie gaat dieselauto's hacken
Milieudefensie gaat dieselauto's hacken (Foto: ANP)

Blondje (29) geobsedeerd door seks

Rose Bretécher uit Londen worstelt al vele jaren met een bizarre aandoening. De 29-jarige blondine denkt namelijk de hele dag aan porno. Ze lijdt aan obsessieve-compulsieve stoornis (ocs) oftewel een dwangneurose.

De Engelse is niet de enige die aan ocs lijdt. Waar velen echter alles herhaaldelijk controleren of telkens hun handen wassen, denkt Rose de hele dag aan porno. Snoeiharde porno.

Het begon allemaal toen het niet-onknappe mokkel op haar vijftiende ineens een naakt jongetje zag. Sindsdien werd ze voortdurend geplaagd door de gedachte aan dit ventje. En wat Rose ook probeerde, ze kreeg het maar niet uit haar gedachten.

De meer dan tien jaren die volgden, waren voor de jongedame een hel. Overal dacht ze aan haar naakte vriendinnen. Ook zag ze telkens neukende stelletjes of zag zij haar nieuwe collega's naakt voor zich.

Omdat het blondje bang was dat zij zich zou vergrijpen aan een minderjarige knul (de horror!), besloot zij uiteindelijk een psychiater in de arm te nemen. Sinds kort is zij eindelijk van haar dwanggedachten af. Rose heeft besloten de stoornis van zich af te schrijven en heeft inmiddels een boek uitgegeven over dit onderwerp.

Hieronder enkele foto's en zelfs een filmpje van de dame in kwestie. Gewoon.


Een filmpje dus

 

Four page spread in @glamouruk this month. Hanging out with the vole, the grouse and the gibbon.

Een foto die is geplaatst door Rose Bretécher (@rosebretecher) op9 Sep 2015 om 2:44 PDT

Zwanendrifters werken weer bij waterschap

Drie omstreden muskusrattenbeheerders zijn weer aan het werk bij hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR). Dat heeft een woordvoerder van het schap dinsdag gezegd.

Het schap zette het drietal in juli van dit jaar op non-actief, omdat ze zich in diensttijd beziggehouden zouden hebben met zwanendriften en het kortwieken van jonge zwanen. Onderzoek heeft echter aangetoond dat ze dat niet onder werktijd hebben gedaan. Ook hebben ze geen materiaal van het schap gebruikt om op zwanen te jagen.

De drie mannen zijn volgens het schap gestopt met het bekritiseerde zwanendriften. Dat was een voorwaarde om weer te mogen werken, aangezien HDSR zwanendriften niet verenigbaar vindt met een functie bij het schap.

Dierenmishandeling
De bedrijfsrechercheurs hebben onder andere gesproken met dierenarts Saskia van Rooy, die zwanendriften al jaren aan de kaak stelt. De muskusrattenjagers dagen haar woensdag voor de rechter om haar te dwingen te stoppen met haar verdachtmakingen.

Er zijn in Nederland twee families die aan zwanendriften doen. Justitie gaat leden van beide families vervolgen voor dierenmishandeling.

Zwanendrifters werken weer bij waterschap
Zwanendrifters werken weer bij waterschap (Foto: ANP)

Trump zelfs kritisch op zichzelf

Nadat de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump alle andere kandidaten al eens de maat had genomen, sprak hij maandagavond zowaar eens kritisch over zichzelf. In een vraaggesprek met de Amerikaanse nieuwszender CNN noemde hij zijn taalgebruik 'niet altijd politiek correct'. 'Waarschijnlijk een beetje kinderlijk', voegde hij nog toe.

'Maar weet u wat? Dit is een verkiezingsstrijd', zei hij verklarend. Kort voor het interview had hij nog even een andere kandidaat besproken. Over de Democratische kandidaat Hilary Clinton zei hij: 'Ze gaat waarschijnlijk als de slechtste minister van Buitenlandse Zaken de geschiedenis in.' Volgens de jongste peiling ligt Clinton voor op Trump.

Trump zelfs kritisch op zichzelf
Trump zelfs kritisch op zichzelf (Foto: ANP)

'Tarieven tandartsen lopen sterk uiteen'

De tarieven van tandartsen voor gebitsbehandelingen kunnen tot duizenden euro's uiteenlopen. Dat concludeert de Consumentenbond dinsdag op basis van een steekproef.

Zes consumenten met gebitsproblemen vroegen in opdracht van de consumentenorganisatie steeds bij vier of vijf tandartsen een tweede deskundig advies en een behandelplan op schrift. Niet alleen de tarieven, maar ook de voorgestelde behandelingen voor dezelfde patiënt bleken flink te verschillen.

"Zo adviseerde de ene tandarts een patiënt implantaten voor bijna 2500 euro waar een andere een frameprothese voor 477 euro voldoende vindt. Sommigen boden drie mogelijke behandelingen met volledig behandelplan en offerte, waar een ander enkel een bedrag op een briefje krabbelde", stelt de bond.

'Tarieven tandartsen lopen sterk uiteen'
'Tarieven tandartsen lopen sterk uiteen' (Foto: ANP)

Bezuiningsplan rechtbanken uitgesteld

Een beslissing over de omstreden bezuinigingen bij de rechterlijke macht is opnieuw uitgesteld. De Raad voor de Rechtspraak en de presidenten van de gerechten zeggen wel vast te houden aan de bezuinigingen op 7 van de 32 zittingsplaatsen, maar ze willen in lijn met het verzoek van de Tweede Kamer voorlopig geen onomkeerbare stappen te zetten.

Dat hebben de Raad voor de Rechtspraak en de presidenten van de gerechten dinsdag in een brief aan minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) laten weten.

Aan de hand van verdere politieke besluitvorming wordt later dit jaar een besluit genomen over de bezuinigingen bij de zittingsplaatsen in Assen, Almelo, Alkmaar, Lelystad, Dordrecht, Zutphen en Maastricht. In die steden is groot verzet tegen het verplaatsen van rechtszaken naar andere steden. Er is 52 miljoen euro nodig om de rechtspraak in die steden volwaardig op peil te houden, aldus de Raad voor Rechtspraak.

Bezuiningsplan rechtbanken uitgesteld
Bezuiningsplan rechtbanken uitgesteld (Foto: ANP)

'Criminelen perfectioneren phishing-methodes'

Criminelen perfectioneren hun methodes voor 'phishing'. De mailtjes waarmee ze klanten proberen te verleiden om vertrouwelijke gegevens te verstrekken, zien er steeds professioneler uit en bevatten minder taalfouten. Daardoor zijn ze minder makkelijk te herkennen, waarschuwden Betaalvereniging Nederland en de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) dinsdag.

De schade door phishing is in het eerste halfjaar met 29 procent toegenomen vergeleken met de tweede helft van vorig jaar. Het totale schadebedrag bedroeg 2,8 miljoen euro. Dat is wel stukken lager dan enkele jaren terug, toen criminelen met slinkse mailtjes vaak tientallen miljoenen euro's wisten binnen te halen.

'Criminelen perfectioneren phishing-methodes'
'Criminelen perfectioneren phishing-methodes' (Foto: ANP)

China straft 249 luie ambtenaren

De Chinese overheid heeft 249 ambtenaren bestraft wegens luiheid. Zo hadden ze onder meer budgetten niet uitgegeven, projecten opgehouden en niets gedaan met bestemmingsplannen. De aanpak van inefficiënte overheidsdienaren is onderdeel van een campagne om de corruptie aan te pakken.

Peking heeft de betrokken ambtenaren ontslagen, gedegradeerd öf waarschuwingen gegeven. Sinds de overheid de campagne afkondigde, zijn veel ambtenaren plotseling in actie gekomen in de hoop aan de aandacht van de onderzoekers te ontsnappen. De speurders naar corruptie ontdekten ongebruikte fondsen ter waarde van omgerekend liefst 41 miljard euro. Die gelden zijn sindsdien voorspoedig geïnvesteerd, aldus de overheid.

China straft 249 luie ambtenaren
China straft 249 luie ambtenaren (Foto: ANP)

Praxis stopt met verkoop dieren

Praxis Tuincentrum verkoopt vanaf 1 januari geen dieren meer. In overleg met de Dierenbescherming heeft het bedrijf besloten te stoppen met de verkoop van levende wezens. De vier tuincentra zullen nog wel huisdieren houden, zegt een woordvoerster dinsdag. Maar klanten die op zoek zijn naar bijvoorbeeld een konijn of een cavia, worden doorverwezen naar dierenopvangcentra.

"We willen een goed voorbeeld geven en zijn", aldus de woordvoerster. De tuinwinkels in Amsterdam Zuidoost en Beverwijk werkten het afgelopen jaar samen met konijnenopvang De Werf. Mensen die een konijn wilden adopteren konden dat pas doen na een bedenktijd en ze konden alleen koppels konijnen krijgen.

De Dierenbescherming is blij met het besluit van Praxis. "We zijn enorm trots op Praxis Tuincentrum."

Praxis stopt met verkoop dieren
Praxis stopt met verkoop dieren (Foto: ANP)

Volkswagen uit duurzaamheidsindex Dow Jones

Het aandeel Volkswagen wordt verwijderd uit de Dow Jones Sustainability-index in verband met het dieselschandaal bij het Duitse autoconcern. Dat lieten de samenstellers van de duurzaamheidsindex dinsdag weten.

De index geeft aan welke bedrijven het duurzaamst te werk gaan en geldt als maatstaf voor de prestaties van ondernemingen op milieugebied en sociale zaken. Volkswagen wordt na het slot van de beurshandel op 5 oktober uit de graadmeter verwijderd.

Volkswagen werd onlangs nog in de sector 'Automobiles and Components' neergezet als industrieleider.

Volkswagen uit duurzaamheidsindex Dow Jones
Volkswagen uit duurzaamheidsindex Dow Jones (Foto: ANP)

Avans beste grote hbo-instelling

De Brabantse Avans Hogeschool is de beste grote hbo-instelling van Nederland, gevolgd door Windesheim (Zwolle) en Hanze (Groningen). Volgens de dinsdag verschenen Keuzegids Hbo 2016 komt Inholland, net als vorig jaar, als slechtst uit de bus.

Laatstgenoemde school heeft ook het laagste slagingspercentage. Na vijf jaar (de normale studieduur plus een jaar) heeft daar nog geen 38 procent van de studenten een diploma op zak. "Velen zijn onderweg al afgehaakt of hebben meer dan een jaar vertraging opgelopen", aldus de gidsredactie. Bij Avans ligt het slagingspercentage na vijf jaar op 56 procent. Ook verschillende kleine hogescholen kennen volgens de keuzegids betere cijfers.

Volgens de onderzoekers is het aantal studenten dat een hbo-opleiding binnen vijf jaar weet af te ronden gezakt tot onder de 50 procent. Dat komt door strengere eisen die opleidingen stellen aan studenten en onvoldoende begeleiding in het eerste jaar om hier aan te kunnen voldoen'', zegt een woordvoerder. De gids waarschuwt dat aanstaande studenten in het hbo niet alleen met hogere kosten krijgen te maken tijdens hun studie. Ze krijgen ook steeds meer te maken met selectiedrempels.

Middelgrote

Bij de middelgrote hogescholen komt de Christelijke Hogeschool Ede (CHE) als beste uit de bus, net als vorig jaar. NHTV in Breda staat op nummer 2, gevolgd door HZ University in Vlissingen, ook wel bekend als Hogeschool Zeeland.

In totaal werden 1050 opleidingen in het hbo beoordeeld. De gids vergelijkt hogescholen op basis van onder meer statistieken over studiesucces, oordeel van deskundigen en het oordeel van studenten.

Avans beste grote hbo-instelling
Avans beste grote hbo-instelling (Foto: ANP)

Nederlands talent in CL-team Real Madrid

Real Madrid speelt woensdagavond in Zweden haar tweede groepsduel in de Champions League tegen Malmo FF. Meest verrassende naam in de selectie van trainer Rafael Benítez is die van het jonge Nederlandse talent Mink Peeters.

Via Twitter liet de zeventienjarige Peeters weten dat hij mee zal reizen met de selectie van De Koninklijke. Het talent verruilde op veertienjarige leeftijd de C-junioren van PSV voor de jeugdopleiding van Ajax. Twee jaar later toonde Real Madrid interesse en besloot Peeters het avontuur in Spanje aan te gaan.

Inmiddels speelt Peeters voor het Juvenil A-team en daarnaast is hij een vaste waarde in het Nederlands elftal onder de 17 jaar.

Afghaans leger klaar voor tegenval op Taliban

Het Afghaanse leger heeft zich dinsdag verzameld bij het vliegveld van de Noord-Afghaanse stad Kunduz om een tegenaanval in te zetten tegen de Taliban. De aanval moet komende uren worden uitgevoerd, vertelde een politiewoordvoerder aan de BBC.

Ondanks het grote offensief dat de Taliban in en rond Kunduz lanceerden, meldden ooggetuigen dat het afgelopen nacht rustig is geweest in de stad. Er zou vrijwel niet zijn gevochten. Wel hebben inwoners de hele nacht zonder stroom gezeten.

Artsen zonder Grenzen heeft tot nu toe meer dan honderd gewonden opgevangen en behandeld. Er is geen plek meer voor nieuwe slachtoffers, aldus de hulporganisatie.

Een woordvoerder van de Taliban heeft gezegd dat militanten op het vliegveld zich voorbereiden op een tegenaanval. Volgens ooggetuigen is daar echter nog geen sprake van. De Taliban veroverden Kunduz maandag. Het is hun eerste grote overwinning sinds 2001.

Afghaans leger klaar voor tegenval op Taliban
Afghaans leger klaar voor tegenval op Taliban (Foto: ANP)

Mount Everest niet meer voor alle leeftijden

De Mount Everest gaat dicht voor klimmers jonger dan 18 en ouder dan 75 jaar. De Nepalese regering wil het beklimmen van 's werelds hoogste berg veiliger maken. Zo mogen in de toekomst, aldus dinsdag het ministerie van Toerisme in de hoofdstad Kathmandu, alleen nog mensen met aantoonbare klimervaring de 8848 meter hoge berg op.

Nepal werkt aan verscherping van de klimregels nadat vorig jaar tijdens een expeditie zestien gidsen op de helling van de Mount Everest omkwamen, meldt de BBC. Dat ongeval leidde tot wereldwijde kritiek op de klimregels. Na de zware aardbeving die Nepal eind april dit jaar trof, sloot de overheid de berg meteen af. Tijdens de aardschok waren achttien bergbeklimmers om het leven gekomen door lawines.

De jongste klimmer die de berg bedwong was dertien en de oudste tachtig jaar.

Mount Everest niet meer voor alle leeftijden
Mount Everest niet meer voor alle leeftijden (Foto: ANP)

Rekening voor thuishulp kan hoog uitvallen

Enkele duizenden mensen die een eigen bijdrage moeten betalen voor thuishulp kunnen de komende weken een forse rekening verwachten. Daarvoor waarschuwt het Centraal Administratie Kantoor (CAK), dat de eigen bijdrage int, dinsdag in Zorgvisie. De rekening kan enkele honderden en in enkele gevallen zelfs duizenden euro's zijn, omdat het CAK nu pas de benodigde gegevens over dit jaar heeft binnengekregen.

Het gaat om mensen die volgens de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) hulp krijgen waarvan zij een deel zelf moeten betalen. De Wmo valt sinds 1 januari onder de gemeenten. Volgens CAK-directeur Eva Heijblom hebben ongeveer 7000 mensen nog geen rekening gekregen omdat de informatie van de zorgaanbieder en de gemeente verschilt. Ook is er een groep mensen die wel hulp krijgt, maar nog helemaal niet bij het CAK bekend is. In totaal verstuurt het CAK maandelijks ongeveer 450.000 facturen.

"Hoe langer het duurt voordat wij de eigen bijdrage kunnen berekenen, hoe nijpender dit probleem wordt", zegt Heijbloem. "We doen er alles aan om het goed te regelen voor onze cliënten. Maar we zijn voor een goede berekening afhankelijk van de gegevens die zorgaanbieders en gemeenten ons leveren."

Vooral voor mensen met een wat hoger inkomen kan de rekening behoorlijk oplopen, omdat zij een hogere maximale eigen bijdrage hebben. Het gaat dan om 20 tot 30 procent van de cliënten.

Rekening voor thuishulp kan hoog uitvallen
Rekening voor thuishulp kan hoog uitvallen (Foto: ANP)

Thaise man steekt vijf kinderen dood

Een 24-jarige man heeft in de Thaise stad Chiang Mai vijf kinderen met een keukenmes doodgestoken. De kinderen waren allen onder de acht jaar. De dader stond volgens de politie bekend als depressief en was een maand geleden ontslagen uit een psychiatrisch ziekenhuis. Hij zou tot zijn daad zijn gekomen uit woede over lawaai. De man woonde bij zijn ouders in het huis ernaast.

Een zwangere vrouw overleefde de tragedie ondanks enkele steekwonden, aldus dinsdag de Thaise krant The Nation. Zij was de moeder van drie van de vermoorde kinderen. De twee andere slachtoffertjes waren een neefje en een buurjongetje. Het jongste slachtoffer was een vijf maanden oude baby.

Update Project Spark maakt alles gratis

Project Spark is sinds het begin al gratis om te spelen, maar had nog een grote hoeveelheid aan betaalde DLC. Vanaf 5 oktober is dit niet meer, een update maakt namelijk alles beschikbaar voor iedereen die de game downloadt. Dit betekent dat ruim tweeduizend assets uit 46 DLC-pakketten gratis beschikbaar komen.

Er is wel één kanttekening: er komt geen extra content meer bij. Om spelers meer creatieve vrijheid te geven, is besloten geen DLC of andere toevoegingen meer te ontwikkelen voor Project Spark. Om spelers ook daadwerkelijk meer mogelijkheden te geven, komen er naast de gratis DLC nog een paar handige upgrades bij, namelijk:

- Je kunt 500 extra items plaatsen in een creatie
- Het terrein dat je kunt gebruiken in een creatie is twee keer zo groot gemaakt
- Meer dan tweehonderd nieuwe assets worden toegevoegd, waaronder een draak
- Elke speler krijgt honderd upload slots voor hun creaties

We zullen vanaf 5 oktober zien of de wijziging het gewenste effect bereikt.

Project Spark

Link verkleedt zich graag in The Legend of Zelda: Tri Force Heroes

Op 23 oktober kunnen 3DS-eigenaars aan de slag met The Legend of Zelda: Tri Force Heroes. Deze Zelda-game heeft een focus op multiplayer (drie personen), al is singleplayer ook mogelijk.

Een nieuwe trailer laat zien wat we precies mogen verwachten van de game. Het komt voornamelijk neer op stapelen, verkleden en puzzels oplossen. Gelukkig zien de beelden er veelbelovend uit.

Sam Smith stevent af op nummer 1-hit voor 007

Sam Smith stevent met zijn Bond-song 'Writing's on the Wall' af op een nummer 1-notering. Dat meldt de Britse muzieksite Official Charts dinsdag. Het nummer, dat vorige week werd gelanceerd, lijkt daarmee Justin Bieber met zijn hit 'What Do You Mean' voorbij te streven.

Het zou een unicum zijn: nog nooit eerder bereikte een Bond-song de eerste plek in de Britse hitlijst. De enige twee liedjes uit een film met geheim agent 007 die de tweede plaats haalden, waren 'A View to a Kill' van Duran Duran uit 1985 en 'Skyfall' van Adele, drie jaar geleden.

'Writing's on the Wall' is de titelsong van de nieuwe Bond-film Spectre, die over een maand in première gaat. Het nummer wekt zeer gemengde reacties op: vooral de hoge uithalen van de Britse zanger stoten velen tegen de borst. De nieuwe Bond-film is genoemd naar het misdaadsyndicaat van Ernst Stavro Blofeld, de aartsvijand van 007. Fans verwachten dat Waltz, die in de film de badguy Oberhausen speelt, uiteindelijk Blofeld of een nakomeling van de oerschurk is.

Verder spelen actrices Monica Bellucci en Lea Seydoux mee in de film. Spectre werd gedraaid door de Nederlandse cameraman Hoyte van Hoytema. De kostuums werden ontworpen door Jany Temime, die tientallen jaren in de Nederlandse filmwereld werkte.

Sam Smith stevent af op nummer 1-hit voor 007
Sam Smith stevent af op nummer 1-hit voor 007 (Foto: BuzzE)

Wildstar is gratis

De MMO Wildstar is gratis geworden. Carbine Studios en NCSoft hebben de science fiction-game vanaf vandaag namelijk free-to-play gemaakt.

De free-to-play lancering is meer dan alleen een verandering van het businessmodel. Het is de grootste game update tot nu toe met nieuwe content en verbeteringen. De aankomende content update, genaamd WildStar Reloaded, zorgt er bijvoorbeeld voor dat nieuwe spelers een gestroomlijnde starterservaring krijgen, terwijl ervaren spelers beloond worden voor hun loyaliteit. Als beloning ontvangen alle spelers met een actief abonnement op het moment dat WildStar free-to-play wordt exclusieve items.

In Wildstar ben je op de planeet Nexus, waarin je verschilende dingen kunt doen. Wil je vechten, ga dan vechten voor items en andere beloningen. Wil je meer verkennen en ontdekken, dan wachten er weer andere beloningen voor je. Zo willen de makers je niet dwingen tot het moeten doen van iets.

Volleybalbondscoach Guidetti is elke dag meer onder de indruk

Bondscoach Giovanni Guidetti kon maandag zijn geluk niet op na de winst van 'zijn' volleybalsters op Italië. "Elke dag raak ik meer onder de indruk. Ze worden beter en beter", jubelde de Italiaan na de 3-0-zege van Nederland.

Italië had, op papier althans, een zware dobber moeten zijn voor Oranje. Maar dat bleek mee te vallen in Apeldoorn. "Deze overwinning betekent heel veel voor het zelfvertrouwen. Dit team kan iedereen verslaan. Het is een goed team, maar we moeten nu niet arrogant worden. We zullen onze 'mindset' niet veranderen", blikte de coach al vooruit op de volgende wedstrijd.

Daarin is donderdag Wit-Rusland of Polen de tegenstander. Verlies had betekend dat bij een eventuele kwartfinale de favoriete Russinnen hadden gewacht. "Vandaag was een finale voor ons, want niemand wil tegen Rusland spelen", zei Guidetti opgelucht.

Akkefietje

Over het spel van zijn team was de temperamentvolle Italiaan uitermate te spreken. "Vooraf zei ik dat deze wedstrijd om drie p's ging: power, patience and people (geduld, kracht en publiek). Ik heb nooit gelijk, maar vandaag wel. Dit team heeft veel geleerd. Als we worstelen, lossen de speelsters de problemen op."

Een klein akkefietje na de wedstrijd wuifde de Italiaan weg. Zijn collega Marco Bonitta vroeg een video-challenge aan, nadat Nederland de wedstrijd had beslist. Vervolgens vlogen beide coaches elkaar bijna in de haren. "Dat was een misverstand. Ik lachte, maar hij zag dat als een belediging. Ik bedoelde juist iets van 'kom op, joh'."

Guidetti is elke dag meer onder de indruk
Guidetti is elke dag meer onder de indruk (Foto: ANP)

FC Oss laat zege bij Jong Ajax glippen

FC Oss heeft maandagavond de overwinning in de uitwedstrijd tegen Jong Ajax uit handen gegeven (2-2). De Brabantse ploeg leidde zes minuten voor tijd in Amsterdam nog met 0-2 door treffers van Fatih Kamaci (strafschop) en Felitciano Zschusschen. Beide spelers kwamen in de eerste helft nog even met elkaar in aanvaring over wie de (benutte) strafschop mocht nemen.

FC Oss moest vanaf de 69e minuut bij een stand van 0-2 met tien man verder na de rode kaart voor Wouter de Vogel. Jong Ajax profiteerde in de slotfase van de numerieke meerderheid. Sam Hendriks (strafschop) en invaller Zakaria El Azzouzi stelden alsnog een punt veilig op eigen veld.

FC Oss had na vijf nederlagen op rij, inclusief de bekerblamage vorige week tegen de amateurs van HBS (4-1), juist dringend behoefte aan een overwinning. De ploeg van trainer Reinier Robbemond bleef door de bittere remise steken op de achttiende plaats. Jong Ajax belandde op de zestiende plek.

Londen ziet af van Tourstart in 2017

Londen heeft op het laatste moment afgezien van de kans om de start van de Tour de France in 2017 te organiseren. De Britse hoofdstad kan zich het Grand Départ niet veroorloven, aldus de BBC op maandag.

Londen kreeg van de organisatie de voorkeur boven Edinburgh, Manchester en verschillende Duitse steden maar vorige week toen de contracten moesten worden getekend, trok de stad zich alsnog terug. Volgens de BBC heeft de timing woede gewekt bij de ASO, organisator van de grootste wielerwedstrijd ter wereld.

De Ronde van Frankrijk begon eerder in Londen in 2007 en in 2014 was de stad finishplaats van de derde etappe.

Door het besluit van Londen lijken vooral de kansen van Duitsland te groeien. De liefde tussen de Tour en Duitsland was lange tijd behoorlijk bekoeld door de vele dopingschandalen, maar is na de Duitse successen in de recente jaren weer aangewakkerd. Nadat de Duitse renners hebben gezworen dat ze schoon fietsen, besloot de Duitse tv dit jaar voor het eerst sinds jaren weer live uit te zenden.

Londen ziet af van Tourstart in 2017
Londen ziet af van Tourstart in 2017 (Foto: ANP)

Kanye West mag niet speechen voor Obama

Kanye West treedt binnenkort op tijdens een evenement van de Democratische Partij, maar hij mag de microfoon niet misbruiken voor een politieke speech. Dat meldt New York Post.

De rapper kondigde onlangs aan over vijf jaar zelf voor het presidentschap te willen gaan tijdens een lange speech op de MTV Video Music Awards. Om te voorkomen dat West ook zijn verschijning op het politieke evenement misbruikt om te speechen over zijn politieke visie, is hem opgedragen niets meer te doen dan zijn liedjes te spelen.

Het evenement dat op 10 oktober plaatsvindt is bedoeld om geld in te zamelen voor de partij. Het publiek, waartoe ook president Barack Obama zal behoren, krijgt een primeur: Kanye West zal tijdens het optreden voor het eerst nummers spelen van zijn aanstaande album Swish.

Kanye West mag niet speechen voor Obama
Kanye West mag niet speechen voor Obama (Foto: BuzzE)

FOK! Wat een weer: zonnig en droog

Welkom bij het weerbericht van vandaag. Afgelopen nacht maakte de bewolking plaats voor hier en daar wat mistbanken en plaatselijk kon het aan de grond rond het vriespunt geraken.

Vandaag belooft een prachtige dag te worden, met een maximumtemperatuur van rond de achttien graden. Met een matig tot zwakke wind uit het oosten tot noordoosten blijft het mooi rustig herfstweer.

Het droge, zonnige herfstweer houdt in ieder geval deze week nog aan, onder invloed van een hogedrukgebied dat boven ons hoofd hangt. Vanaf volgende week neemt de kans op neerslag hand over hand toe.

Ik kreeg van Rewimo onderstaande foto toegestuurd. Steeds als ik dit uitzicht zie, moet ik aan maisvelden denken, ondanks dat het zonder mais een stuk weidser is allemaal! Ik kan niet wachten tot ik dit uitzicht weer eens met eigen ogen kan aanschouwen!

Zonsondergang in Goch (Foto: Rewimo)
Zonsondergang in Goch (Foto: Rewimo) 

Jouw foto ook bij het weerbericht? Mail hem naar frontpage@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Koe valt op dak rijdende auto

Een chauffeur in de Franse Pyreneeën heeft de schrik van zijn leven achter de rug. Toen hij in de buurt van het plaatsje Perthus op de provinciale weg reed, viel plots een koe op zijn auto.

De man reed op het moment van het ongeluk door een kloof: volgens de politie is de koe vanaf één van de kliffen de afgrond ingevallen. De man kwam met de schrik vrij, maar zal voorlopig niet meer op zijn auto kunnen rekenen. De koe overleefde het ongeluk jammerlijk genoeg niet.

'Banken doen het steeds beter'

Banken hebben volgens de maatstaven van de Eerlijke Bankwijzer stappen vooruit gezet. Maar hun 'duurzaamheidsbeleid' is nog lang niet van dien aard dat van een omslag kan worden gesproken, zeggen de organisaties achter de Bankwijzer waaronder Amnesty International, FNV, Oxfam Novib en Milieudefensie.

De Bankwijzer nam deze keer acht Nederlandse banken onder de loep. Alle banken scherpten in het afgelopen jaar hun beleid aan. Zo investeert ABN AMRO niet meer in olie- en gasboringen in poolgebieden en verbeterde SNS Bank zijn klimaatbeleid door eisen te stellen op het gebied van energiebesparing en de uitstoot van broeikasgassen. ING investeert niet in kolenmijnbouw in kwetsbare landschappen en Rabobank voert beleid tegen landroof en is transparanter geworden over zijn leningen aan bedrijven.

"Ze doen hun best, maar er moet nog veel gebeuren", stellen de organisaties vast. Bijvoorbeeld op gebied van klimaat, waar ABN AMRO, ING, NIBC, Rabobank en Van Lanschot weigeren investeringen in kolencentrales uit te sluiten.

Naleving

En verder onder meer op het gebied van mensenrechten en arbeidsrechten: alle banken verwachten dat bedrijven aandacht hebben voor de naleving ervan door hun onderaannemers en toeleveranciers, maar met uitzondering van Triodos Bank (arbeidsrechten) en ASN Bank en SNS Bank (zowel mensen- als arbeidsrechten) eisen ze niet dat bedrijven dit in contracten met onderaannemers en leveranciers vastleggen.

Consumenten die willen weten hoe hun bank volgens de jongste onderzoeksresultaten scoort op de verschillende thema's, kunnen vanaf dinsdag terecht op de website van Eerlijke Bankwijzer.

Eerlijke Bankwijzer: banken gaan vooruit
Eerlijke Bankwijzer: banken gaan vooruit (Foto: ANP)

Porsche aangeklaagd voor dood Paul Walker

Porsche is wederom aangeklaagd voor het dodelijke ongeluk van Roger Rodas en Paul Walker. Dat meldt TMZ.

Anderhalf jaar geleden klaagde Kristine Rodas, de weduwe van Roger, de autofabrikant aan omdat ze vond dat de auto onveilig was. Technische gebreken zouden ervoor hebben gezorgd dat de twee het ongeluk niet hebben overleefd, maar een rechter oordeelde dat die aanklacht niet specifiek genoeg was.

Pauls dochter Meadow Walker spant nu een nieuwe zaak aan tegen Porsche, waarin wederom de technische tekortkomingen van het voertuig worden benadrukt. Zo zouden de brandstofleidingen in de wagen niet brandveilig zijn en zou een slechte gordel Walker vast hebben geketend in de auto. "De gordel trok Walkers bovenlijf terug met duizenden kilo's aan kracht waardoor hij zijn ribben en bekken brak en in de bijrijdersstoel vast kwam te zitten", zo wordt er geclaimd in de rechtszaak. Pas na een minuut en twintig seconden brak er brand uit; roet in zijn luchtpijpen zou volgens de aanklagers bewijzen dat Walker levend verbrand werd.

Naar aanleiding van de vorige zaak ontkende Porsche eerder dit jaar al dat er iets mis was met het voertuig en dat het ongeluk gewoonweg te wijten is aan de bestuurder. De politie stelde eerder vast dat Rodas tussen de 125 en 150 kilometer per uur had gereden, terwijl de maximale snelheid 70 was.

Dochter Paul Walker klaagt Porsche aan
Dochter Paul Walker klaagt Porsche aan (Foto: BuzzE)

'Chris Brown akkoord met ex over dochter'

Chris Brown en Nia Guzman, de moeder van zijn dochtertje, hebben een akkoord bereikt over de zorg van het meisje. TMZ heeft dankzij een aantal bronnen de details.

Volgens de website hebben de artiest en Nia besloten om het meisje genaamd Royalty samen op te voeden. Chris krijgt zijn éénjarig dochtertje zo'n twaalf dagen in de maand. De wereldberoemde zanger en Nia zouden het ook eens zijn geworden over de officiële naam van hun dochter. Het meisje gaat nu door het leven als Royalty Brown.

Brown gaat iedere maand zo'n 2500 dollar betalen voor zijn dochter. Hij gaat ook betalen voor onder meer haar school, zorgverzekering en oppas. Een rechter moet de schikking tussen Chris en Nia nog goedkeuren.

'Brown bereikt akkoord met ex over kind'
'Brown bereikt akkoord met ex over kind' (Foto: BuzzE)

Nitro Circus-ster dood na parachutesprong

Erik Roner is omgekomen nadat hij een boom raakte bij een parachutesprong tijdens een evenement bij Lake Tahoe. Dat melden Amerikaanse media. Roner is bekend als beoefenaar van extreme sporten voor onder meer het MTV-programma Nitro Circus

Roner maakte deel uit van een groep parachutisten die de openingsshow van een golfevenement verzorgde. De 39-jarige was op slag dood toen hij de boom raakte. Niemand anders raakte gewond bij het ongeluk.

De avonturier was een ervaren parachutist en skiër. Hij pionierde in het zogeheten ski-basejumpen, waarbij van een klif af geskied wordt. Roner trad ook op tijdens de live shows van Nitro Circus. Zo liet hij ook zijn stunts zien in de Ziggo Dome in 2013.

Nitro Circus-ster dood na parachutesprong
Nitro Circus-ster dood na parachutesprong (Foto: BuzzE)

Marokko steekt stokje voor eerste Ikea-winkel

Marokko krijgt voorlopig nog geen Ikea. De eerste winkel in het Noord-Afrikaanse land zou dinsdag de deuren openen, maar dat gaat niet door omdat de vergunning niet op orde zou zijn.

Het is onduidelijk wat er precies mis is met de papieren. Het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken ging daar maandag niet verder op in.

Lokale media schrijven dat de winkel van de Zweedse meubelgigant is geweerd, omdat Zweden plannen heeft om te erkennen dat de onafhankelijkheidsbeweging Polisario-Front een eigen staat wil in de Westelijke Sahara. Dat gebied is nu voor het grootste deel toegeëigend door Marokko.

Marokko steekt stokje voor eerste Ikea-winkel
Marokko steekt stokje voor eerste Ikea-winkel (Foto: ANP)

Frank Masmeijer hoopt op goede afloop

Frank Masmeijer hoopt dat zijn leven binnenkort weer in rustiger vaarwater komt. De oud-presentator is in afwachting van een rechtszaak. Hij wordt verdacht van betrokkenheid bij een grote drugssmokkel. Bij SBS6 Shownieuws praat Masmeijer voor het eerst over de zaak waarvoor hij bijna acht maanden heeft vastgezeten.

Frank vertelt dat dit een bizarre periode was. 'Dan besef je dat helemaal niet. Het was echt geen pretje', zegt Frank. 'Je bent daar een nummer en hebt er helemaal niks te zeggen.' Masmeijer, die intussen al weer even in vrijheid de zaak mag afwachten, kan dat soms nog steeds niet geloven. 'Ik besef soms nog steeds niet dat ik gewoon weer buiten loop en dingen doe. Het zit echt allemaal heel diep.'

Masmeijer vertelt Evert Santegoeds dat zijn advocaten hard hebben gewerkt en veel hebben ingebracht bij de rechter. 'We moeten nu hopen dat de rechter ons zal volgen. Daar hoop ik op', zegt hij. Frank vindt het lastig om een interview te geven. 'Ik ben zo panisch dat ik de verkeerde dingen zeg of dat iets verkeerd geïnterpreteerd wordt. Als de rechter een slecht vermoeden heeft, zou het zomaar kunnen dat ik toch terug de gevangenis in moet.'

Bewijs
Masmeijer stelt dat er geen bewijs is voor zijn betrokkenheid bij de drugssmokkel. 'Er is geen bewijs, er zijn geen vingerafdrukken van mij. Ik ben daarvan overtuigd, maar het gaat erom dat de rechter daarvan overtuigd is. Ik moet het hem laten intepreteren.' Frank zegt wel dat hij ongerust is. 'Ik heb gezien hoe het allemaal ineens kan lopen. Maar ik mag er niet aan denken', zegt Frank over de kans dat hij misschien weer vast komt te zitten. 'Ze laten mij nu niet voor niets vrij en buiten, maar je weet het niet.'

Frank hoopt op een goede afloop en hoopt dat er weer positief over hem gepraat kan worden. 'Iedereen is altijd klaar om negatief te denken', zegt hij. 'Maar ik ben Frank en ik blijf Frank. Ik hoop dat het weer goed zal gaan binnenkort en daar reken ik een beetje op.'

Masmeijer hoopt op goed einde
Masmeijer hoopt op goed einde (Foto: BuzzE)

Dodelijk verleden 56

‘Een heel verhaal. Het zal waarschijnlijk geen verhaal zijn dat mijn oude leven weer herstelt’, zei ik sceptisch. En nog steeds scheurde onze Porsche door nachtelijk Frankrijk.
‘Herstellen? Ik zal er persoonlijk voor zorgen dat jij je oude leven weer terugkrijgt. Inclusief je apotheek, je geld enzovoort. Waar ik je niet vanaf kan helpen is je herinnering. Maar laat mij vertellen. Aanvaard in ieder geval dat er meer is tussen hemel en aarde’, ging hij verder. Maar ik onderbrak hem.

Red Bull beschuldigt Ferrari van spelletjes

De Formule 1-teams Red Bull Racing en Toro Rosso zitten nog zonder motor voor volgend seizoen nadat het contract met Renault opgezegd is. Mercedes wil niet aan een grote concurrent leveren en Ferrari wordt door Red Bull beschuldigd van het spelen van spelletjes.

Ferrari heeft volgens Red Bull aangeboden om de 2015-motor te leveren, terwijl het team uit Milton Keynes aast op een 2016-krachtbron. Hiermee zou de renstal de rechtstreekse concurrentie met het fabrieksteam van Ferrari aan kunnen gaan en de vraag is of de Italianen daar op zitten wachten.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat Red Bull gedreigd heeft met het verlaten van de Formule 1 als het niet competitief kan zijn. Dit heeft adviseur Helmut Marko tegenover Auto Motor und Sport nogmaals benadrukt. "Ferrari speelt spelletjes met ons, maar daar willen wij niet aan meedoen. Het idee om eruit te stappen wordt steeds concreter. Het aanbod is een 2015-motor, terwijl Sauber en Haas wel de 2016-motor krijgen."

De enige troef die Red Bull nog in handen heeft is een stem over de doorontwikkeling van de motoren. Ferrari wil graag, net als dit jaar, tijdens het seizoen aan de krachtbron blijven sleutelen. De regels voor 2016 staan dit niet toe, maar als de teams er unaniem mee instemmen dan kan de regel aangepast worden. Als bijvoorbeeld Red Bull niet instemt is de deadline voor motorhomologatie 28 februari.

Castro: pas zonder sancties weer normale band

Normale relaties tussen Cuba en de Verenigde Staten zijn pas mogelijk als Washington zijn sancties tegen het buurland opheft. Dat heeft de Cubaanse president Rául Castro maandag gezegd tegen de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. De VS moeten de militaire basis Guantanamo teruggeven en stoppen met anti-communistische radio- en televisieboodschappen die het eiland worden opgestuurd.

Nu de diplomatieke banden zijn hersteld, kunnen genormaliseerde verhoudingen "alleen worden bereikt met het einde van de economische, commerciële en financiële blokkade tegen Cuba", zei Castro.

Castro: pas zonder sancties weer normale band
Castro: pas zonder sancties weer normale band (Foto: ANP)

30 minuten intensieve Halo 5-gameplay in Warzone-modus

Het embargo op meer Halo 5: Guardians-gameplaybeelden is voorbij en filmpjes van de warzone-modus beginnen online te verschijnen. In onderstaande beelden van YouTube-kanaal Ready Up Live zien we de 12v12-modus in volle glorie.

Warzone is een van de speelbare modi in de game en beschikt over enorme maps. Het biedt ondersteuning voor 24-spelers, waarin beide teams over een basis beschikken en voorzien zijn van aanvullende AI-bestuurde teammates. In ondertaande beelden zien we de map Raid on APEX 7, volledig in 1080p.

Halo 5: Guardians komt op 27 oktober uit, exclusief voor Xbox One.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1254
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
©FOK.nl e.a.