FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 4 september 2015

Nummer twee marathon Rotterdam positief op doping

De Peruviaanse atlete Gladys Tejeda heeft positief getest op het gebruik van verboden middelen. Dat heeft Julio Maglione bekendgemaakt, de voorzitter van de "Pan Amerikaanse Sport Organisatie" (PASO). Dat is het verbond van 41 nationale olympische comité's dat verantwoordelijk is voor de organisatie van de Pan Amerikaanse Spelen, dit jaar in juli in Toronto.

Op die Pan Amerikaanse Spelen pakte Tejeda het goud op de marathon, een van de vier gouden medailles van Peru. Ze zal zo goed als zeker binnen afzienbare tijd de gouden medaille in moeten leveren. Die gaat dan naar Adriana da Silva uit Brazilië, die ook het goud van 2011 al thuis heeft liggen.

Tejeda pakte dit jaar ook in Nederland een prijs door tweede te worden in de marathon van Rotterdam in april. Of ze die klassering ook kwijtraakt is nog onduidelijk, maar als dat het geval is zal Miranda Boonstra het podium met terugwerkende kracht mogen bestijgen.

'Comedy Central wil Kanye West roasten'

Niemand minder dan rapper Kanye West moet de volgende celebrity worden die zich laat afzeiken in het programma Comedy Central Roast. Dat meldt HollywoodLife op basis van een anonieme bron.

"Ze willen Kanye West strikken voor de volgende Roast", zegt de ingewijde tegen de site. De producenten zouden de 38-jarige man van Kim Kardashian later dit jaar willen vragen of hij ervoor openstaat om zich op speelse wijze te laten beledigen door vrienden, familie en comedians.

Kanye lijkt daar niet het type voor, maar volgens de bron zal hij worden benaderd door dezelfde mensen die hem zo ver kregen om afgelopen weekend de Video Vanguard Award in ontvangst te nemen op de MTV Video Music Awards. "Ze hebben er vertrouwen in dat het gaat lukken. Volgens hen zou het de beste Roast ooit worden."

Tot nu toe hebben veertien sterren meegedaan aan Comedy Central Roast, onder wie acteur Charlie Sheen, actrice Pamela Anderson en comédienne Joan Rivers. Het meest recente doelwit was het Canadese popidool Justin Bieber. Zijn aflevering werd eind maart uitgezonden.

'Comedy Central wil Kanye West roasten'
'Comedy Central wil Kanye West roasten' (Foto: BuzzE)

Extra motorwissel voor Red Bull

Het Formule 1-team Red Bull Racing zal de Grand Prix van Italië aangrijpen om meer Renault-motoren tot haar beschikking te krijgen. Daarom zullen de bolides van Daniel Ricciardo en Daniil Kvyat een dubbele motorwissel ondergaan.

Tijdens de vorige race in België haalde McLaren-Honda al een dergelijke truc uit, wat hen op 105 plaatsen gridstraf kwam te staan. Uiteindelijk moesten de bolides van de laatste startplaatsen vertrekken. Red Bull haalt nu eenzelfde truc uit met de verbrandingsmotoren en laat ook enkele andere nieuwe onderdelen monteren, waardoor zowel Riccardo als Kvyat ieder meer dan twintig plaatsen gridstraf oplopen.

Ze moeten zondag op Monza dan weliswaar achteraan starten, maar hoeven dan voor Singapore en Japan geen nieuwe motoren te gebruiken. Red Bull verwacht dat beide coureurs in die races meer kansen op een goed resultaat hebben dan op het hogesnelheidscircuit Monza waar de Renault-krachtbronnen fors tekort komen ten opzichte van de Mercedessen.

F1-team Lotus kan seizoen afmaken

Het Formule 1-team Lotus kan volgens president-directeur Matthew Carter het seizoen 2015 gewoon afmaken. De renstal verkeert in grote financiële problemen, maar zou volgens Carter het budget hebben om ook in de overzeese races erbij te kunnen zijn.

Carter: "Ik kan garanderen dat wij er in Singapore bij zullen zijn. Een zeecontainer is al onderweg en volgende week vertrekt het vliegtuig met onze vracht. De financiële problemen worden in de pers breed uitgemeten. Wij doen achter de schermen ons stinkende best om ze op te lossen. Geen enkele ervan is terminaal geworden, want wij zijn er nog steeds. Voor de rest van het seizoen hebben we ons budget rond en zullen bij iedere komende race aanwezig zijn."

De onderhandelingen met Renault, dat 65 procent van de aandelen over wil nemen, lopen nog. Waarschijnlijk komt de deal pas volgende week rond. Carter: "Ik kan er weinig over zeggen. Het is een zaak tussen de huidige en de toekomstige aandeelhouders. Het enige dat is kan melden is dat er al enige maanden onderhandelingen lopen met een autofabrikant." Het is een van de opties om het team in leven te houden. Welke de andere zijn wilde Carter niet zeggen.

Rolstoelbasketballers onderuit tegen Turkije

De Nederlandse rolstoelbasketballers beginnen vrijdag om 21.30 uur Nederlandse tijd aan de halve finale van het EK in het Engelse Worcester. Met het bereiken van de laatste vier werd de grote droom al waargemaakt: het ticket voor de Paralympische Spelen van volgend jaar in Rio de Janeiro is binnen.

In de halve finale wacht Turkije, dat vorig jaar nog derde werd op het wereldkampioenschap. Twee jaar terug werden de Turken tweede op het EK. Het laatste Nederlandse succes op het EK bij de mannen kwam in 2003, toen Oranje net als in 2001 de finale haalde. Tussen 1974 en 1993 stonden de Nederlanders ook in de EK-finale, met de titel in 1993 als hoogtepunt.

De wedstrijd tegen Turkije is vanaf 21.30 uur hieronder live te kijken, inclusief Engels commentaar.

Update 23.20 uur

Het is de Nederlandse mannen niet gelukt om voor een fikse stunt te zorgen. Vooral dankzij een wereldprestatie van de Turkse sterspeler Özgür Gürbulak, die 36 punten voor zijn rekening nam, werd Oranje met 69-50 uitgeschakeld. In elk kwart bleef Nederland uitstekend bij, op de tweede na. Na de eerste tien minuten stond het 15-14 voor de Turken, maar bij rust was dat gegroeid naar 36-22. In de tweede helft werd het verschil met slechts vijf punten uitgebreid, maar serieus in de buurt komen zat er voor Nederland nooit meer in. Toch mag de Oranje-equipe tevreden zijn, want met het bereiken van de halve finale is het paralympisch ticket binnen.

U2 deelt pizza's uit aan wachtende fans

U2 treedt komende vrijdag en zaterdag in het Italiaanse Turijn op en sommige fans zitten al sinds maandag te wachten bij het concertterrein Pala Alpitour. De Ierse band is zó blij met de waardering die ze krijgen dat ze aan de wachtende fans pizza's hebben uitgedeeld.

Frontman Bono deelde donderdagnacht meer dan tweehonderd pizza's uit en de fans konden dit zeer waarderen, meent Il Sussidiario te weten. Menig fan probeerde van de gelegenheid gebruik te maken door een selfie met de zanger te maken of een handtekening te bemachtigen.

De show wordt op een open podium gegeven en kan van alle kanten bezichtigd worden, het optreden zal op een groot scherm te zien zijn. Op 8, 9, 12 en 13 september doet de band de Ziggo Dome aan.

U2 deelt pizza's uit aan wachtende fans
U2 deelt pizza's uit aan wachtende fans (Foto: BuzzE)

Uitslagen EK-kwalificatie 04/09/2015

Acht wedstrijden in de EK kwalificatie. De zevende speelronde in de groepen D, F en I. In dit bericht de uitslagen van de gespeelde wedstrijden, doelpuntenmakers, rode kaarten en standen in de groep en eventuele andere bijzonderheden. 

Groep D 
Georgië - Schotland 1-0 (1-0)
 38' Qazaishvili 1-0

Duitsland - Polen 3-1 (2-1)
 12' Müller 1-0
 19' Götze 2-0
 36' Lewandowski 2-1
 82' Götze 3-1

Gibraltar - Ierland 0-4 (0-3)
 27' Christie 0-1
 49' Keane 0-2
 51' Keane 0-3 (pen)
 79' Long 0-4

# Land Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Punten Doelsaldo
1 Duitsland 7 5 1 1 16 19 - 5
2 Polen 7 4 2 1 14 21 - 6
3 Ierland 7 3 3 1 12 16 - 5
4 Schotland 7 3 2 2 11 12 - 7
5 Georgië 7 2 0 5 6 5 - 13
6 Gibraltar 7 0 0 7 0 1 - 38

Groep F
Hongarije - Roemenië 0-0 (0-0)

Griekenland - Finland 0-1 (0-0)
 75' Pohjanpalo 0-1

Faeröer - Noord-Ierland 1-3 (1-1)
 12' McAuley 0-1
 36' Edmundsson 1-1
 65' Edmundsson (Faeröer /2g)
 71' McAuley 1-2
 75' Lafferty 1-3

# Land Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Punten Doelsaldo
1 Noord-Ierland 7 5 1 1 16 11 - 5
2 Roemenië 7 4 3 0 15 7 - 1
3 Hongarije 7 3 3 1 12 5 - 3
4 Finland 7 2 1 4 7 6 - 8
5 Faeröer 7 2 0 5 6 5 - 11
6 Griekenland 7 0 2 5 2 2 - 8

Groep I
Denemarken - Albanië 0-0 (0-0)

Servië - Armenië 2-0 (1-0)
 22' Hayrapetyan (e.d.) 1-0
 53' Ljajic 2-0 

# Land Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Punten Doelsaldo
1 Portugal 5 4 0 1 12 7 - 4
2 Albanië 5 3 2 0 11 7 - 2
3 Denemarken 6 3 2 1 11 8 - 4
4 Servië 6 1 1 4 1* 5 - 11
5 Armenië 6 0 1 5 1 5 - 11

* drie punten in mindering

Gridstraf Verstappen na motorwissel

Max Verstappen zal zondag de Grand Prix van Italië vrijwel achteraan moeten vertrekken. De Nederlander heeft tien plaatsen gridstraf opgelopen omdat zijn team Toro Rosso besloten heeft om de Renault-motor van de bolide te wisselen.

Volgens Verstappen is de wissel op Monza ingegeven door de strategie. "Zo hebben we een extra motor om in de rest van het seizoen te gebruiken. We hebben eerst wel even gekeken hoe het hier in de vrije trainingen ging. Als ik toptien-tijden gereden zou hebben dan hadden we dit met het oog op de kwalificatie niet gedaan, maar nu maakt het niet zoveel uit."

De Nederlander werd vandaag tweemaal veertiende. Omdat ook de McLarens, Red Bulls en teamgenoot Carlos Sainz een motor laten wisselen valt de schade mee. Om banden te sparen zal de Toro Rosso-coureur tijdens de kwalificatie weinig rijden.

De spin op hoge snelheid bij de Variante Ascari omschrijft Verstappen als een foutje omdat hij met een wiel buiten de baan kwam. Door slim handelen kon hij daarna uit de grindbak wegrijden. "Zodra ik in het grind kwam, liet ik de rem los. Anders graaft de auto zich in. Ik zag dat ik waarschijnlijk net voor de bandenstapels tot stilstand zou komen en liet de auto rustig achterwaarts uitrollen. Daarna ben ik heel rustig, zonder wielspin, weer weggereden. Dat was de eerste keer dat ik dat deed, maar het werkte dus."

'Hongarije biedt vluchtelingen bussen aan'

De Hongaarse regering wil zo'n honderd bussen inzetten om vluchtelingen de mogelijkheid te bieden naar de grens met Oostenrijk te gaan. Volgens Janos Lazar, de rechterhand van premier Viktor Orban, kunnen ook alle vluchtelingen die nu op de snelwegen lopen, worden opgepikt en afgezet.

Vanuit Hongarije rijden sinds donderdag geen treinen meer naar Oostenrijk. Het leidde ertoe dat honderden vluchtelingen dan maar te voet naar het westen gingen vanaf station Keleti, in Boedapest. Dat is een reis van zo'n 180 kilometer. Ook de mensen die nog steeds op dat station staan te wachten, mogen met bussen mee.

Lazar zei wel dat het voor de vluchtelingen niet betekent dat zij automatisch Oostenrijk binnen mogen. "Het is wachten op een antwoord van de Oostenrijkse regering", zei hij op een persconferentie. Er lopen naar schatting zo'n 1200 vluchtelingen over de snelwegen naar Oostenrijk. Op station Keleti wachten nog eens duizenden mensen. Veel vluchtelingen zijn van plan om via Oostenrijk naar Duitsland te reizen.

'Hongarije biedt vluchtelingen bussen aan'
'Hongarije biedt vluchtelingen bussen aan' (Foto: ANP)

Mega-cannabisplantage opgedoekt in Spanje

De Spaanse politie heeft een van de grootste cannabisplantages ooit in Europa ontdekt. Agenten vonden de plantage, met een totale oppervlakte van zo'n 3 hectare, in het zuidoosten van het land, vlakbij Albacete. De politie verklaarde vrijdag dat op die plantage ongeveer 75.000 planten met een totaalgewicht van zo'n 5000 kilo zijn geruimd.

De Spaanse krant El País berichtte vrijdag dat het wel eens de grootste plantage ooit zou kunnen zijn. In ieder geval gaat het om de grootste vangst in Spanje ooit. Zes verdachten zijn opgepakt. Het kopstuk van het zestal zou een gedetineerde zijn, die tijdens zijn verlof tuinierde op de plantage.

De plantage werd pas laat ontdekt, omdat er een kleine soort werd geteeld, die niet opviel onder de olijfbomen waar ze groeiden.

Mega-cannabisplantage opgedoekt in Spanje
Mega-cannabisplantage opgedoekt in Spanje (Foto: ANP)

45 militairen dood in Jemen na luchtaanval

Zeker 45 militairen uit de Verenigde Arabische Emiraten zijn vrijdag omgekomen bij een luchtaanval op een wapenopslagplaats in Jemen. Aanvankelijk maakten de autoriteiten melding van 22 doden, maar veel gewonden zijn later aan hun verwondingen bezweken, meldde staatspersbureau WAM. Het incident gebeurde in de provincie Marib.

Het is het zwaarste verlies voor de Verenigde Arabische Emiraten sinds de federatie van landen in Jemen meestrijdt tegen de Houthi-rebellen. De VAE zijn niet van om zich nu terug te trekken uit Jemen. De coalitie van landen waar de VAE deel van uitmaken, willen de door de rebellen verdreven president Abd-Rabbu Mansour Hadi weer in het zadel helpen.

45 militairen dood in Jemen na luchtaanval
45 militairen dood in Jemen na luchtaanval (Foto: ANP)

Jong Oranje kan in EK-kwalificatie wel winnen

Jong Oranje is vrijdagavond met een overtuigende zege op Jong Cyprus (4-0) aan het kwalificatietoernooi voor het EK begonnen. Het elftal van de nieuwe bondscoach Fred Grim vermaakte met aanvallend en aantrekkelijk voetbal op de Adelaarshorst in Deventer. De eindstand drukte de krachtsverschillen tussen beide ploegen op het natte speelveld nog maar magertjes uit.

Jong Oranje maakte een gretige indruk. De talenten wonnen veel duels en vleugelaanvallers als Jean-Paul Boëtius en Ricardo Kishna verdedigden ook fanatiek mee op het moment dat de ongelijke strijd allang beslist was. Jong Oranje boekte de eerste zege sinds juni vorig jaar toen Jong Luxemburg werd verslagen in de Geusselt van Maastricht (3-1). "Ik heb goede dingen gezien", stelde een tevreden bondscoach Grim. "We zijn pas vier dagen bij elkaar en we hebben goede afspraken gemaakt. Dan is het leuk om te zien dat die nagekomen worden. Al werden we op een gegeven moment even gemakzuchtig. We hadden vaker moeten en kunnen scoren."

Hans Hateboer schoot Jong Oranje al na vier minuten op voorsprong, Vincent Janssen verdubbelde de voorsprong voor rust. De robuuste spits van AZ schoot ook nog op de paal en kopte na een afgemeten voorzet van Kishna rakelings over. De achttienjarige Riechedly Bazoer, de jongste speler van Jong Oranje, tekende voor 3-0. De linksbenige Janssen bepaalde met zijn tweede treffer de eindstand.

Jong Oranje gaat dinsdag op bezoek bij Jong Turkije, dat ongetwijfeld meer weerstand zal bieden dan de zwakke Cyprioten. De jeugdploegen van Wit-Rusland en Slowakije zijn de overige tegenstanders in de poule.

Jong Oranje vermaakt tegen Jong Cyprus
Jong Oranje vermaakt tegen Jong Cyprus (Foto: ANP)

'Slaven-Tetris' van Steam gehaald na ophef

Een 'slaven-Tetris'-minigame is verwijderd uit een Steam-game als gevolg van ophef op sociale media over de game. Het betreft een minigame in het spel Playing History 2: Slave Trade waarin je zoveel mogelijk slaven in het scheepsruim van een schip moet proppen.

In de minigame, genaamd Slave Tetris, wordt de speler aangemoedigd om te denken als een ouderwetse slavenhandelaar. Je dient zoveel mogelijk slaven op elkaar te stapelen, waarbij de slaven zijn gevormd als tetrisblokjes.

Afgelopen weekend raakte de stront de propellor toen Slave Tetris opdook op sociale media. Mensen suggereerden dat het op zijn zachtst gezegd een ongepaste manier is om kinderen te onderwijzen over slavernij. Op Twitter kwamen woorden als 'inhumaan' en 'ziekelijk' voorbij. De ontstane fuore was voor de Deense ontwikkelaar Serious Games Interactive reden genoeg om de minigame uit het spel te slopen.


Slave Tetris, een minigame in Playing History 2

Playing History 2: Slave Trade is de meest recente titel in de Playing History-franchise die, naar eigen zeggen, draait om 'het ervaren van en bezighouden met persoonlijke verhalen uit het verleden en belangrijke historische gebeurtenissen'. De games worden gepositioneerd als educatief en belangrijk voor ontwikkeling van jonge mensen ten aanzien van grootse gebeurtenissen uit de geschiedenis.

Serious Games Interactive-topman Simon Egenfeldt-Nielsen heeft excuses aangeboden aan degenen die zich beledigd voelen en doet in een lang bericht op Steam zijn kant van het verhaal. De kern is wat hem betreft dat het erg ingewikkeld is om gevoelige onderwerpen te implementeren in games.

Bekijk hieronder de inmiddels verwijderde minigame Slave Tetris.

Jongetje schokkende foto kwam uit Istanboel

De schokkende foto van de 3-jarige Aylan die levenloos op het strand van Bodrum lag, heeft een ietwat andere achtergrond dan wat er door de goegemeente gesuggereerd wordt. Het jochie lijkt namelijk het slachtoffer te zijn van een economische keuze van zijn vader.

Iedereen werd even op scherp gezet en de sociale media werd overspoeld door die ene foto: het ontzielde lichaampje van een ventje op een strand. Onberoerd liet het vrijwel niemand en vooral het pro-migratiekamp maakte gretig gebruik om op het gevoel van de medemens te spelen. Je zou er bijna aan denken dat het trieste beeld misbruikt werd om de 'juiste' publieke opinie te verkrijgen.

Maar het lijkt erop dat Aylan slechts indirect het zoveelste slachtoffer is van moslimgeweld uit het land van herkomst. Het Syrisch-Koerdische gezin woonde namelijk in een appartement in de Turkse stad Istanboel. Abdullah Kurdi en zijn gezin sloeg aanvankelijk wel op de vlucht voor IS. Het gezin vertrok vanuit de Syrische hoofdstad Damascus naar Kobani. Toen daar de strijd ook oplaaide zochten ze hun heil over de grens, in Istanboel.

In Turkije ontvingen ze financiële steun van de zus van Abdullah, die zelf in Canada woont. Helaas konden ze in Istanboel maar met moeite de eindjes aan elkaar knopen. Het plan was dan ook om te emigreren. Het liefst naar Canada, maar dat lukte allemaal niet.

Dan maar Duitsland of Zweden. De belangrijkste reden om in een gammel bootje de oversteek te wagen was het slechte gebit van pappa Kurdi. Naar eigen zeggen kwam dit doordat hij in Kobani ontvoerd zou zijn geweest en hebben zijn ontvoerders meerdere tanden getrokken. Een van genoemde Europese landen zou ideaal zijn om Abdullah weer een acceptabel gebit te laten bezorgen. In Turkije was dit met een prijskaartje van zo'n 14.000 euro voor een paar implantaten iets te gortig.

Via mensensmokkelaars zou de overtocht gemaakt worden. Helaas mislukte de eerste poging; de Turkse kustwacht greep in. De tweede keer kwamen de handelaars in menselijk vlees niet opdagen. Voor de derde poging had Abdullah zelf maar een rubberboot gekocht.

Hier ging het faliekant mis. Het bootje was te klein en waarschijnlijk zat er een gat in de romp. Tijdens de oversteek sloeg het om. Vrouw en kinderen verdronken, zelf lukte het Abdullah de kust te bereiken.

De Canadese regering heeft uit piëteit Abdullah asiel aangeboden, maar voor de man hoeft dat allemaal niet meer zo nodig. Vandaag is de rest van het gezin begraven in Kobani.

Lichaam verdronken kindje naar Kobani (Foto: ANP)

Miljardair wil eiland kopen voor vluchtelingen

Naguib Sawiris, een steenrijke zakenman uit Egypte, heeft wellicht een (tijdelijke) oplossing voor de honderduizenden vluchtelingen die de Middelandse Zee over proberen te steken, op zoek naar geluk. De miljardair is bereid om een van de verlaten eilanden voor de kust van Italië of Griekenland op te kopen, het onafhankelijk te laten verklaren en er de vluchtelingen op te vangen.

Volgens Sawiris, die de kosten tussen de 10 en 100 miljoen schat, is het een haalbare kaart. De grootste kostenpost is het opzetten van de infrastructuur op het eiland, zo verklaart hij tegen over het Franse persbureau AP. Aangezien Griekenland delen van het staatsbezit gedwongen moet verkopen, lijkt de aankoop van een eiland het minste probleem.

Hij is enthousiast over het plan zo lijkt het: “Er komen tijdelijke verblijven om de mensen onder te brengen en vervolgens geef je hen werk in de bouw van woningen, scholen, universiteiten en ziekenhuizen.” Zodra de situatie in het thuisland is verbeterd, kunnen de vluchtelingen huiswaarts keren, mochten ze dat willen.

Batman: Arkham Knight krijgt eindelijk grote update

Het heeft even geduurd, maar donderdag heeft Warner Bros. eindelijk een grote patch voor de PC-versie van Batman: Arkham Knight uitgebracht. Ondanks dat de patch een boel fouten verhelpt, wordt het spel nog steeds niet opnieuw verkocht.

Er was zelfs een bèta-patch per ongeluk online gezet, maar is dezelfde dag alweer weggehaald. Spelers die de bèta-patch hebben gedownload meldden dat het spel erg verbeterd was terwijl anderen hebben gemeld dat het spel constant vastloopt en het juist slechter speelt dan voorheen.

Dingen die Warner Bros. geprobeerd heeft te verbeteren zijn: een betere framerate, optimalisatie voor RAM- en VRAM-geheugengebruik, algemene verbeteringen wat betreft videokaarten, meer uitgebreide spelinstellingen, verbeteringen van lage resolutie texturen en het uitwisselen van gegevens met interne harde schijven.

Verder heeft Warner Bros. gemeld dat ze werken aan ondersteuning voor SLI en crossfire, de nieuwste DLC en ‘Season Pass’, en tot slot nog meer verbeteringen voor problemen met RAM-geheugen op Windows 7 en met AMD-videokaarten op Windows 10. Wanneer de volgende patch uit komt is niet bekend.

Vier jaar cel voor oud-seksbaas Jan B.

Oud-bordeelhouder Jan B. heeft vrijdag vier jaar cel gekregen voor onder meer witwassen en belastingfraude. Hij heeft jarenlang meer dan de helft van de omzet van zijn seksclubimperium buiten de administratie gehouden, volgens de rechtbank in Groningen.

De zwarte omzet werd naar Zwitserland gebracht. Daar werd het geld op rekeningen van Zwitserse ondernemingen gestort, die B. achter de schermen ook bestuurde. Met het geld kocht B. via de Zwitserse bedrijven panden in Nederland die vervolgens weer aan de seksclubs en aan familieleden werden verhuurd. De Nederlandse overheid is zo voor miljoenen euro's benadeeld.

De rechtbank vond een straf van zes jaar op zijn plaats, maar omdat de gezondheid van de zeventiger broos is hielden de rechters het bij vier jaar.

Vier jaar cel voor oud-seksbaas Jan B.
Vier jaar cel voor oud-seksbaas Jan B. (Foto: ANP)

'Huizenkopers iets minder enthousiast'

Het enthousiasme bij huizenkopers is iets afgezwakt. Het consumentenvertrouwen in de woningmarkt laat voor de derde achtereenvolgende maand een lichte daling zien. De marktindicator van de Vereniging Eigen Huis (VEH) daalt van 103 naar 102 punten. Bij een stand van 100 punten is de stemming onder consumenten neutraal.

"Hoewel huizenkopers nog steeds overwegend optimistisch zijn gestemd, voorzien meer mensen in de komende twaalf maanden een stijging van zowel de hypotheekrente als de huizenprijzen. Daardoor komt de betaalbaarheid van koopwoningen onder druk te staan", verklaart Maarten Eeke van der Veen van VEH.

Op grond van de dalende trend in de laatste drie maanden verwacht de belangenorganisatie dat de snelle stijging van het aantal kooptransacties de komende maanden iets zal afzwakken.

Ongunstig
In augustus vond bijna de helft (48 procent) van de Nederlandse bevolking het een gunstig tot zeer gunstig moment om een huis te kopen. Dit percentage loopt na de piek van 55 procent in december vorig jaar geleidelijk terug.

De groep Nederlanders die de omstandigheden om nu een huis te kopen niet gunstig vindt, wordt wel steeds kleiner. Begin 2013 beoordeelde nog 32 procent de woningmarkt als ongunstig, vorige maand is dit percentage gedaald tot 12.

VEH: huizenkopers iets minder enthousiast
VEH: huizenkopers iets minder enthousiast (Foto: ANP)

Beelden botsing Paulinho vrijgegeven

Er zijn beelden vrijgegeven waarop de botsing tussen Sérgio Paulinho en een motorrijder van de Spaanse tv te zien is. De renner van Thinkoff-Saxo kwam in de elfde etappe van de Vuela a España in aanraking met de motor en moest uiteindelijk door zijn verwondingen opgeven. Paulinho is niet de eerste renner die moest opgeven na een botsing met een motorrijder; zijn ploeggenoot Peter Sagan moest enkele etappes eerder al opgeven.

Uit de beelden blijkt dat de motorrijder niet zo schuldig is als de wielerploeg doet vermoeden. Te zien is dat Paulinho te wijd de bocht in gaat en de motor niet meer kan ontwijken. Hij bleef na het incident nog doorrijden, maar realiseerde zich dat hij met zijn verwondingen niet meer door kan gaan.

De botsing gefilmd vanaf de motor zelf (Bron: YouTube/SpecialBorde)

Vluchtelingen alsnog uit trein Bicske

Vluchtelingen die in een stilstaande trein in het Hongaarse plaatsje Bicske zaten, hebben vrijdagmiddag alsnog vrijwillig gehoor gegeven aan de opdracht van de oproerpolitie om de trein te verlaten. Zij worden nu naar een nabijgelegen kamp gebracht waar zij worden opgevangen.

Veel vluchtelingen weigerden in eerste instantie om de trein te verlaten en naar het kamp te gaan uit vrees daar nooit meer uit weg te komen. Velen namen zelfs de benen. Het waren overwegend vrouwen met kinderen die bleven zitten, maar zij hebben de impasse met de politie nu doorbroken.

Vluchtelingen alsnog uit trein Bicske
Vluchtelingen alsnog uit trein Bicske (Foto: ANP)

Alle leraren moeten in 2017 in register staan

Alle leraren moeten vanaf 2017 in een lerarenregister zijn opgenomen om voor de klas te mogen staan. De registratie geeft aan dat een leraar bevoegd is en zijn vakkennis en bekwaamheid op orde houdt.

Het kabinet heeft vrijdag ingestemd met een wetsvoorstel daartoe van staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs). Er bestaat sinds 2012 al een register dat is opgericht door de onderwijssector zelf. Dekker legt die registratie nu wettelijk vast. Hij vindt het belangrijk dat een leraar officieel aan alle eisen voldoet en dat dit in een openbaar register is na te gaan voor iedereen.

Tot nu toe heeft 10 procent van de docenten zich ingeschreven in het vrijwillige register. "Om het echt te laten werken is het de bedoeling dat alle leraren gaan meedoen. Een vrijwillig register heeft geen tanden."

Vakkennis
Net als bij de registers van artsen en advocaten gaan ook de onderwijsorganisaties zelf volgens Dekker bepalen wat nodig is om de vakkennis bij te houden om hun registratie overeind te houden.

Voor leraren in opleiding, invallers en zij-instromers in het onderwijs gelden eventueel tijdelijk iets andere regels, maar ook voor hen geldt dat zij in het officiële register terecht moeten komen.

Alle leraren moeten in 2017 in register staan
Alle leraren moeten in 2017 in register staan (Foto: ANP)

Oliveira solo naar dagzege Vuelta

Nélson Oliveira heeft de dertiende etappe van de Vuelta a España op zijn naam geschreven. De Portugees liet met nog 25 kilometer te gaan zijn 23 medevluchters achter en wist een voorsprong van meer dan een minuut op te bouwen. Uiteindelijk wist hij deze voorsprong vast te houden tot de finish in Tarazona, waar hij juichend over de streep reed.

De etappe van vandaag leidde van Calatayud tot Tarazona, over een lengte van 179 kilometer. Op papier was dit de laatste kans voor de sprinters, er werd dan ook voor aanvang van de etappe verwacht dat de rit net als gisteren in een sprint zou eindigen.

Toch was dit niet het geval. Een groep van 24 renners zocht de aanval op, en bouwden een comfortabele voorsprong van 4 minuten op. Meerdere ploegen besloten om krachten te sparen voor de komende bergritten, waardoor de groep van 24 renners vrij spel kreeg. Deze 24 renners mochten vervolgens uitmaken wie er met de etappezege vandoor ging.

De beslissing viel niet tussen de beklimmingen, maar pas na de laatste klim sloeg Nélson Oliveira zijn slag. Omdat zijn ploeggenoten vervolgens voorkwamen dat de jacht op de Portugees niet van de grond kon komen, wist hij met een minuut voorsprong over de streep te komen.

Uitslag dertiende etappe:

Plaats Naam Ploeg Tijd Verschil
1. OLIVEIRA Nelson LAMPRE - MERIDA 04h 14' 01''  
2. SIMON Julien COFIDIS, SOLUTIONS CREDITS 04h 15' 01'' + 01' 00''
3. ROCHE Nicolas TEAM SKY 04h 15' 01'' + 01' 00''
4. CHAVANEL Sylvain IAM CYCLING 04h 15' 01'' + 01' 00''
5. ROJAS GIL José Joaquin MOVISTAR TEAM 04h 15' 01'' + 01' 00''
6. NOCENTINI Rinaldo AG2R LA MONDIALE 04h 15' 01'' + 01' 00''
7. REZA Kévin FDJ 04h 15' 01'' + 01' 00''
8. CHEREL Mikael AG2R LA MONDIALE 04h 15' 01'' + 01' 00''
9. MEYER Cameron ORICA GreenEDGE 04h 15' 01'' + 01' 00''
10. MONFORT Maxime LOTTO SOUDAL 04h 15' 01'' + 01' 00''

Oliveira wint dertiende etappe Vuelta
Oliveira wint dertiende etappe Vuelta (Foto: ANP)

'Zoektocht naar MH370 kan nog jaar duren'

Het duurt waarschijnlijk nog wel een jaar voor het vermiste vliegtuig van Malaysia Airlines in de Indische Oceaan wordt gevonden. Dat zei de Australische minister van Verkeer Warren Truss vrijdag. "We zijn ervan overtuigd dat we in de juiste omgeving aan het speuren zijn." Hij verwees daarmee naar de bevestiging uit Frankrijk dat het aangespoelde wrakstuk op het eiland Réunion inderdaad van de sinds maart 2014 vermiste vlucht MH370 is.

Ook in Maleisië is verheugd gereageerd op het nieuws uit Frankrijk. "Dit bevestigt definitief de noodzaak van het voortzetten van de zoektocht", aldus Liow Tiong Lai, de verkeersminister van het Aziatische land.

De Boeing 777 van Malaysia Airlines verdween van de radar op 8 maart 2014 tijdens een vlucht van Kuala Lumpur naar Peking. Aan boord zaten 239 mensen.

'Zoektocht naar MH370 kan nog jaar duren'
'Zoektocht naar MH370 kan nog jaar duren' (Foto: ANP)

Mr. Bean viert 25-jarig bestaan bij paleis

Mr. Bean reed vrijdag samen met zijn knuffelbeer Teddy naar Buckingham Palace in Londen. Het malle personage van acteur Rowan Atkinson wilde zo de aandacht vestigen op zijn 25-jarig bestaan.

Mr. Bean zat in een fauteuil op het dak van zijn groene Mini, die gevuld was met cadeautjes. Hij bestuurde de auto met een dweil, net als in een van de afleveringen van zijn televisieserie. Aangekomen bij het paleis kreeg Mr. Bean uit handen van een fan een taart om de mijlpaal te vieren.

In 1990 was Mr. Bean voor het eerst op de Britse tv te zien. De zachtaardige kluns groeide uit tot een icoon van de Britse comedy. Ook vandaag de dag is hij nog erg populair, blijkt onder meer uit de 63 miljoen Mr. Bean-fans op Facebook en de 1,5 miljard views die hij op YouTube bij elkaar heeft gesprokkeld.

Zelf blijft Mr. Bean nuchter onder het succes. "Ik voel me gevleid, maar ik blijf met beide benen op de grond", zegt hij tegen Reuters. Het jubileum wordt in huize Bean niet met veel toeters en bellen gevierd. "Ik ga wel een klein verjaardagsfeestje geven. Alleen voor mij en mijn vriend Teddy."

Mr. Bean viert 25-jarig bestaan bij paleis
Mr. Bean viert 25-jarig bestaan bij paleis (Foto: BuzzE)

Defensie: maatregelen na overlopen militair

Het ministerie van Defensie neemt maatregelen na het overlopen van een actief militair naar de radicaalislamitische terreurbeweging IS in Syrië. Minister Jeanine Hennis van Defensie wil echter niet kwijt welke stappen concreet worden gezet.

"Er worden bij Defensie altijd maatregelen genomen als het gaat om de veiligheid van de organisatie binnen en buiten de organisatie. We zullen niet aarzelen om extra maatregelen te nemen als dat nodig is", aldus Hennis vrijdag. Er is gesproken over werving en selectie, het screeningsproces en het antiradicaliseringsprogramma.

Hennis wilde niet zeggen of de militair, een 26-jarige sergeant, over zeer geheime informatie beschikte, die waardevol zou kunnen zijn voor de vijand. De minister gaf geen informatie "in het belang van het onderzoek, dat vooral volledig en zorgvuldig" moet gebeuren.

Feitelijke constatering

Naar aanleiding van het nieuws over de overgelopen militair zei premier Mark Rutte vrijdag desgevraagd nog steeds achter zijn stelling te staan dat "uitgereisde jihadisten beter daar kunnen sneuvelen dan hier terugkeren." Rutte: "Als mensen zo achterlijk zijn om uit te reizen, om in strijd met alles waar we in Nederland voor staan, daar de verkeerde strijd te gaan steunen, dan ben ik het eens met deze stelling."

De premier benadrukte dat het niet om regeringsbeleid gaat of om een wens, maar om een feitelijke constatering: "Dat geldt dus voor iedereen die daar in die strijd gaat deelnemen."

Defensie: maatregelen na overlopen militair
Defensie: maatregelen na overlopen militair (Foto: ANP)

Consumentenbond hekelt incassopraktijken

Consumenten die terechtkomen in een incassotraject eindigen vaak nog dieper in de schulden. Relatief kleine schulden lopen vaak snel op door de in rekening gebrachte incassokosten, zegt de bond vrijdag.

Bij het Meldpunt Incasso, dat de Consumentenbond in april opende, kwamen ruim tweehonderd 'vaak emotionele verhalen binnen'. De Consumentenbond noemt de verhalen ontluisterend en eist maatregelen. Een aanbeveling daarvoor zal de organisatie voorleggen aan de Tweede Kamer, het bedrijfsleven en de incassobranche.

De meest gehoorde klachten waren razendsnel oplopende en vaak niet duidelijk gespecificeerde kosten. "Veel incassobureaus schrikken er niet voor terug om in hun eerste brief al te dreigen met loonbeslag, executieverkoop of rechtszaken. Zelfs als ze daartoe niet bevoegd zijn, of het slechts om een schuld van een paar tientjes gaat", aldus de bond.

Menselijke maat
"De menselijke maat is zoek", vindt directeur Bart Combée van de Consumentenbond. "Als consumenten contact willen opnemen met het incassobureau krijgen zij vaak geen gehoor of wordt de deur in hun gezicht dichtgesmeten. Als de incassotrein eenmaal rijdt, is hij niet te stoppen, anders dan door te betalen. Ook niet als je een vordering betwist."

Een incassotraject moet volgens de bond mensen in staat stellen op een gecontroleerde manier hun schuld af te lossen. "De wet moet daarvoor zo worden aangepast dat een kleine schuld tijdens een incassoprocedure niet, zoals nu, tientallen keren groter kan worden. Een begin is het verlagen van het minimumbedrag voor buitengerechtelijke incassokosten van 40 naar 15 euro."

Consumentenbond hekelt incassopraktijken
Consumentenbond hekelt incassopraktijken (Foto: ANP)

Avengers: Age of Ultron mislukking volgens Disney

Het werd een van de meest succesvolle films van dit jaar, veroverde een zesde plek in de lijst van best verdienende films allertijden (ja, die lijst zonder de inflatie). Het is echter volgens sommige Disney-executives een grote mislukking: Avengers: Age of Ultron.

De film, die 1,4 miljard dollar op wist te halen, heeft niet genoeg geld opgebracht. Het vervolg was in alle opzichten minder dan zijn voorganger. De eerste film kreeg betere kritieken, bracht meer ophef teweeg en haalde 1,5 miljard dollar op. Dit heeft ondermeer geleid tot een aantal personele verschuivingen. Zo hoeft Kevin Feige geen verantwoording meer af te leggen aan het zogenaamde 'Creative Committee' van het bedrijf, maar kan hij zijn keuzes direct verantwoorden en goed laten keuren door de hoogste baas van Disney. 

Een grote factor hierin is Isaac Perlmutter. Hij zou ervoor gezorgd hebben dat er geen Black Widow-speelgoed op de markt kwam, omdat hij tegen een vrouwelijke actieheld was, en zeker als speelgoed. Ook de trage communicatie tussen Perlmutter en filmmakers zou ervoor gezorgd hebben dat Edgar Wright zijn spullen pakte tijdens het maken van Ant-Man en niet meer terugkwam. 

Mislukking of niet, Feige pakt door en er zijn alweer een aantal films in ontwikkeling. Zo komt volgend jaar mei dan het langverwachte Captain America: Civil War uit en zijn ondermeer Doctor Strange en Black Panther in ontwikkeling.

Internet of Things domineert IFA

Een bericht op je smartphone als de wasmachine klaar is. Rookmelders die automatisch een melding geven aan de brandweer als het huis vol rook staat, of auto's die automatisch vaart minderen als verderop een ongeluk is gebeurd. Het is een kleine greep uit de mogelijkheden van het zogeheten Internet of Things (IoT), dat deze dagen volop in de belangstelling staat op de techbeurs IFA in Berlijn.

Volgens kenners wordt de consumentenelektronica de komende jaren volledig gedomineerd door de trend van apparaten die met elkaar in contact staan en communiceren. In Berlijn staan de stands van techreuzen als Philips, Samsung en Siemens vol met 'connected' apparaten, maar ook de kleinere technologiebedrijven delen hun expertise en enthousiasme.

"Of er een grens aan de mogelijkheden zit? Ik denk het niet", zo menen ze bij softwarebedrijf Infotip. "Het wordt alleen maar meer."

Veiligheid
Tegelijkertijd wordt onderkend dat betrouwbaarheid en veiligheid nog een probleem vormen. Zo is Infotip circa 50 procent van de ontwikkelingskosten kwijt aan het beveiligen van software. "Dat is wat nu ook nog wel een rem zet op het enthousiasme bij consumenten. De angst dat je apparaten gehackt worden."

Ook bij Samsung erkennen ze dat het moeilijk is het vertrouwen van consumenten te winnen. "Het zijn natuurlijk de zaken die misgaan die dominant in het nieuws komen", zei een woordvoerder van het Koreaanse bedrijf.

Beveiligingslek
Onlangs nog werd een beveiligingslek gevonden bij auto's en ook babyfoons bleken eenvoudig te kraken. En er zijn meer voorbeelden waar de betrouwbaarheid van de verbonden apparaten het liet afweten.

Onderzoeksbureau Telecompaper verwacht binnen vier weken de resultaten van een eerste onderzoek naar de frequenties waarmee IoT-apparaten met elkaar zijn verbonden te presenteren. "Het moet natuurlijk niet zo zijn dat ik via mijn smartphone de verwarming hoger zet, maar dat daardoor bij de buren de garagedeur opengaat", verduidelijkte het bureau.

Ondertussen genieten de IFA-bezoekers van de mogelijkheden van 'connected' apparaten. Een wollig digitaal vriendje dat kinderen leert hoe de tanden te poetsen. Of het aanpassen van de hoogte van een keukenblad, via stemsturing. "Het IoT is groot, en groeiende", zo is de algehele overtuiging.

Internet of Things domineert IFA
Internet of Things domineert IFA (Foto: ANP)

Rutte: asielbeleid opnieuw doordenken

De landen van de Europese Unie moeten hun asielbeleid tegen het licht houden en in zijn geheel "opnieuw doordenken". Premier Mark Rutte zei dat vrijdag na de wekelijkse ministerraad. Het vluchtelingenprobleem is een complex en urgent probleem, aldus de premier, dat onmogelijk met het huidige beleid kan worden opgelost.

Rutte: "Mijn boodschap is: de EU is geconfronteerd met een buitengewoon en ernstig vraagstuk. Een heel groot probleem. Dat van een omvang is dat we ons hele beleid opnieuw moeten doordenken. We moeten voorkomen dat mensen in een bootje stappen. Hoe bereik je dat je het business model van de mensensmokkelaars sloopt en kapotmaakt? Hoe bereik je dat mensen die hier asiel aanvragen in onze samenleving integreren en mensen die hier niets te zoeken hebben weer zo snel mogelijk teruggaan?"

Het kabinet wil volgens Rutte "een dominante bijdrage" leveren aan de Europese discussie over de vluchtelingenproblematiek. Rutte kondigde eerder al aan dat Nederland met initiatieven en voorstellen zou komen. Wanneer die komen, kon hij nog niet zeggen.

Hij nam afstand van uitlatingen van de Hongaarse premier Victor Orban, die waarschuwde dat Europeanen een minderheid op het eigen continent dreigen te worden. Volgens Rutte geeft het praten in tegenstellingen van religies en culturen "natuurlijk geen pas". De opmerkingen van Orban "voegen niets toe aan de oplossing van het probleem". Rutte zei blij te zijn dat EU-president Donald Tusk stevig afstand had genomen van Orbans uitlatingen.

Rutte: asielbeleid opnieuw doordenken
Rutte: asielbeleid opnieuw doordenken (Foto: ANP)

Agenten neergestoken bij conflict in Amersfoort

Twee agenten zijn vrijdagmiddag gestoken bij een conflict dat zich afspeelde aan de Ariaweg in Amersfoort. Ze worden behandeld in het ziekenhuis, maar verkeren niet in levensgevaar, liet de politie weten.

De melding over de conflictsituatie kwam tegen 13.00 uur binnen bij de politie. Een man en een vrouw zijn aangehouden.

Waarmee is gestoken, waarover het conflict ging en andere bijzonderheden zijn nog niet bekend.

Agenten gestoken bij conflict in Amersfoort
Agenten gestoken bij conflict in Amersfoort (Foto: ANP)

'Fuck de koning'-roeper ten onrechte verdacht

Activist en 'fuck de koning'-roeper Abulkasim Al-Jaberi is ten onrechte aangemerkt als verdachte van majesteitsschennis. Zijn advocaat Willem Jebbink laat weten dat met succes bezwaar is gemaakt om dit duidelijk te krijgen.

De geruchtmakende zaak tegen Al-Jaberi werd eerder al geseponeerd. Dat gebeurde met de vermelding dat het feit waar hij van werd beschuldigd niet strafbaar is. De activist maakte daar bezwaar tegen. Het Openbaar Ministerie heeft nu besloten dat hij ten onrechte als verdachte is aangemerkt.

"Deze beslissing betekent een zuivering van de reputatie van mijn cliënt", aldus Jebbink. Volgens de advocaat moeten daardoor de persoonsgegevens over de zaak worden geschrapt.

Al-Jaberi deed zijn gewraakte uitspraak vorig jaar tijdens een demonstratie tegen Zwarte Piet. "Fuck de koning, fuck de koningin, fuck het koningshuis", zei hij.

'Fuck de koning'-roeper ten onrechte verdacht
'Fuck de koning'-roeper ten onrechte verdacht (Foto: ANP)

Justin Bieber voert Single Top 10 aan

Justin Bieber komt deze week op één binnen in de Single Top 10. De Canadese zanger voert de lijst aan met zijn nummer What Do You Mean?. De koploper van vorige week, El Perdón van Nicky Jam en Enrique Iglesies, is terug te vinden op de vierde plaats.

Op Bieber na zijn er deze week geen nieuwe gezichten in de Top 10. De top drie wordt gecompleteerd door Calvin Harris en Disciples met How Deep Is Your Love en The Weeknd met Can't Feel My Face. Lil' Kleine en Ronnie Flex staan met hun hit Drank & Drugs niet meer in de lijst.

Single Top 10 Week 36
(notering, tussen haakjes notering vorige week, artiest, nummer o.b.v. Single Top 100 samengesteld door GfK Dutch Charts)

1. (-) Justin Bieber - What Do You Mean?
2. (2) Calvin Harris & Disciples - How Deep Is Your Love
3. (3) The Weeknd - Can't Feel My Face
4. (1) Nicky Jam & Enrique Iglesias - El Perdón
5. (7) R. City feat. Adame Levine - Locked Away
6. (4) Felix Jaehn feat. Jasmine Thompson - Ain't Nobody (Loves Me Better)
7. (5) Lost Frequencies feat. Janieck Devy - Reality
8. (8) Axwell /\ Ingrossso - Sun is Shining
9. (6) Major Lazer feat. Dj Snake & MØ - Lean On
10. (9) Avicii - Waiting For Love

Justin Bieber voert Single Top 10 aan
Justin Bieber voert Single Top 10 aan (Foto: BuzzE)

Gelukszoekers uit trein Bicske ontsnappen

Ongeveer driehonderd gelukszoekers zijn vrijdag uit het treinstation gebroken bij de Hongaarse plaats Bicske. Het staatspersbureau MTI meldt dat het om de derde uitbraak van de dag gaat. Eerder ontsnapten uit een vluchtelingencentrum in Bicske enkele tientallen asielzoekers. In Rozske aan de Servische grens braken zo'n driehonderd vluchtelingen uit een opvangkamp.

De trein bij Bicske werd donderdag staande gehouden toen die net was vertrokken uit de hoofdstad Boedapest. Bij Bicske ligt een vluchtelingencentrum waar de politie de ontheemden uit de trein wilden opvangen en registreren. Zo'n vijfhonderd van de inzittenden van de trein weigerden daar aan mee te werken en bleven in de trein zitten.

Vluchtelingen uit trein Bicske ontsnappen
Vluchtelingen uit trein Bicske ontsnappen (Foto: ANP)

Dode en gewonde na neerstorten lift Eindhoven

Op het terrein van de Technische Universiteit in Eindhoven is een lift naar beneden gevallen. Een persoon is daardoor overleden. Een ander is gewond geraakt. Dat zegt de politie.

Het ongeluk gebeurde in een leegstaand gebouw op het gebied van de TU waar momenteel studentenwoningen in gebouwd worden.

Volgens Omroep Brabant viel de lift naar beneden in het pand. De zwaargewonde zou nog onder de lift liggen en een traumahelikopter zou onderweg zijn.

Dode en gewonde na neerstorten lift Eindhoven
Dode en gewonde na neerstorten lift Eindhoven (Foto: ANP)

F1: Uitslag VT2 Grand Prix van Italië

Lewis Hamilton heeft ook in de tweede vrije training voor de Grand Prix van Italië de snelste tijd gereden. De Brit was op het supersnelle Monza met zijn Mercedes in een tijd van 1.24,279 slechts 0,021 seconde sneller dan teamgenoot Nico Rosberg. Max Verstappen kwam tot een veertiende tijd.

De sessie verliep voor de meeste coureurs zonder problemen, al moest Sergio Perez aan het einde van het rechte stuk van start/finish even slalommen omdat hij te laat geremd had. Daniel Ricciardo kampte met versnellingsbakproblemen, maar kon uiteindelijk de sessie wel voltooien. Dat gold niet voor Jenson Button die zijn McLaren met grote problemen in de pits parkeerde. Verstappen had ook even een momentje in Ascari, toen zijn Toro Rosso uitbrak en hij in de grindbak belandde. De 17-jarige Nederlander hield de bolide keurig uit de muur en kon zijn weg gewoon weer vervolgen.

Uitslag

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:24.279   27
2 N. Rosberg Mercedes 1:24.300 +0:00.021 35
3 S. Vettel Ferrari 1:25.038 +0:00.759 36
4 S. Perez Force India 1:25.278 +0:00.999 34
5 N. Hülkenberg Force India 1:25.325 +0:01.046 43
6 K. Räikkönen Ferrari 1:25.380 +0:01.101 39
7 R. Grosjean Lotus 1:25.497 +0:01.218 41
8 P. Maldonado Lotus 1:25.513 +0:01.234 41
9 V. Bottas Williams 1:25.647 +0:01.368 34
10 F. Massa Williams 1:25.891 +0:01.612 31
11 F. Nasr Sauber 1:26.114 +0:01.835 30
12 M. Ericsson Sauber 1:26.133 +0:01.854 32
13 D. Ricciardo Red Bull 1:26.222 +0:01.943 27
14 M. Verstappen Toro Rosso 1:26.454 +0:02.175 38
15 C. Sainz Toro Rosso 1:26.641 +0:02.362 50
16 F. Alonso McLaren 1:26.966 +0:02.687 31
17 W. Stevens Manor-Marussia 1:28.201 +0:03.922 29
18 R. Merhi Manor-Marussia 1:28.439 +0:04.160 27
19 J. Button McLaren 1:28.471 +0:04.192 3
20 D. Kvyat Red Bull 1:28.723 +0:04.444 28

Narcos krijgt tweede seizoen op Netflix

De succesvolle drama/misdaadserie Narcos krijgt een tweede seizoen op Netflix. De serie vertelt het verhaal van de beruchte drugsbaron Pablo Escobar, die gespeeld wordt door Wagner Moura.

Narcos draait om het verhaal van het Medellínkartel, een drugskartel opgezet en geleid door Pablo Escobar in de jaren 70 en 80. De productie van het tweede seizoen zal niet langer in handen zijn van Chris Brancato, maar wordt overgenomen door Adam Fierro (The Shield).

Hoewel Narcos in eerste instantie als film zou uitkomen, leek het de producenten beter om er een serie van te maken. "Zodra je je in de complexe wereld van de drugs/onderwereld begeeft, realiseer je je min of meer dat je een heleboel tijd nodig gaat hebben om het hele verhaal te vertellen", legt co-producent Eric Newman uit.

Netflix weet met Narcos de reeks van succesvolle programmering voort te zetten. Tot nu toe hebben alle gescripte dramaseries van Netflix een vervolgseizoen gekregen, waaronder Marco Polo, Orange is the New Black, Bloodline, Daredevil, Sens8 en Grace & Frankie.

Narcos krijgt tweede seizoen (Foto: Netflix)
Narcos krijgt tweede seizoen (Foto: Netflix)

Jack van Gelder loopt weg bij eigen afscheid

Jack van Gelder is vrijdag geërgerd weggelopen bij zijn eigen afscheidsuitzending. Een uitzending van NPO Radio 1 stond vrijdag een uur lang in het teken van het afscheid van de sportcommentator, die veertig jaar in dienst was van de publieke omroep.

In de uitzending 'Daar gaat 'ie' werd met gasten, anekdotes en interviews teruggeblikt op zijn carrière. In de studio zaten Johan Derksen, Ben de Graaf en Kees Jansma en die waren ook kritisch over Van Gelder. Presentator Giel Beelen liet op een gegeven moment weten dat de sportpresentator is weggelopen.

Van Gelder was niet bereikbaar voor commentaar. Het is daarom ook niet duidelijk of het een georganiseerde stunt betrof. Van Gelder maakte eerder deze zomer bekend over te stappen naar de abonneezender Sport 1. De digitale betaalzender strikte hem voor de presentatie rondom de UEFA Champions League en de EK kwalificatiewedstrijden.

Update 15.15 uur:
De NOS meldt dat Van Gelder is weggelopen nadat hij de drie studiogasten over hem hoorde praten. Ze hadden kritiek op zijn 'hysterische geschreeuw', zijn 'geblèr' en zijn 'uitbundige chauvinisme'. De Graaf zei: 'Dat die man zo gek doet, een beetje psychiatrisch, dat stoort mij niet, ik zet gewoon het geluid uit.'

De drie namen ook Van Gelders musicalcarrière en zijn presentatie van het TROS-programma Te land, ter zee en in de lucht, 'en dat soort flauwekul', op de hak. Van Gelder zat op de gang te wachten, maar is weggelopen. Op weg naar buiten zei Van Gelder: 'Ik ben Malle Pietje niet.'

Update 15.33 uur:
Laurens Borst, de zendermanager van NPO Radio 1, heeft op Twitter excuses aangeboden voor de gang van zaken. 'Een mooi eerbetoon verdient Jack van Gelder voor hoe hij luisteraars meeneemt in sportwedstrijden en voor zijn werk voor de publieke omroep. Op dat niveau is Jack van Gelder een groot en uniek talent. Dat is mijn mening en die van velen. Jammer dat bepaalde critici de grote waarde van deze presentator voor de luisteraar, NPO Radio 1 en de sport niet voelde. Jammer dat dit zo’n invloed kreeg op het bedoelde eerbetoon op NPO Radio 1. Wat mij betreft had dit niet zo mogen gebeuren. Excuus Jack.'

Jack van Gelder loopt weg bij eigen afscheid

Jack van Gelder loopt weg bij eigen afscheid (Foto: ANP)

Politicus wipt stiekem met politica in auto

De politieke carrière van zowel Tim Kelly als Tara Mack hangt aan een zijden draadje. De twee republikeinse politici zijn op heterdaad betrapt tijdens een stiekeme wip in de auto in het plaatsje Eagan, in de Amerikaanse staat Minnesota. En dat is niet erg handig als je beiden met iemand anders bent getrouwd.

Op de late middag van 25 augustus zag een parkeerwachter twee fout geparkeerde auto's staan op het parkeerterrein van Lebanon Hills Regional Park in Eagon. Toen de beste man op onderzoek uitging, zag hij dat in een van de auto's nog mensen zaten. Parkeerknaap Jordan Moses besloot deze aan te spreken.

Tot zijn schrik zag Moses dat meneer Kelly mevrouw Mack snoeihard te grazen nam. De politica had haar gulp open en haar broek had ze laten zakken, zo luidt het oordeel van de parkeerwacht.

Volgens Kelly is het allemaal een vuile leugen. De politici waren slechts 'documenten over een nieuw zorgplan' met elkaar aan het uitwisselen. Hoewel Kelly en Mack allebei zijn veroordeeld tot het betalen van een boete, houden zij de media verantwoordelijk voor het verkopen van leugens.

De politici in kwestie

Rolstoelbasketbalsters met overmacht naar halve finale EK

De Nederlandse rolstoelbasketbalsters zijn aan een uitstekend EK bezig en wonnen in het Britse Worcester onder meer al van paralympisch kampioen Duitsland. Vrijdag staat de halve finale op het programma, waarin Nederland het opneemt tegen Frankrijk.

De vorige twee ontmoetingen op een groot toernooi eindigden duidelijk in Nederlands voordeel: op het WK vorig jaar won Oranje met 77-21, dankzij onder meer 30 punten van sterspeler Mariska Beijer. Eerder deze week won Nederland met 70-22 van Frankrijk, wederom met een flink scorende Beijer: 25 punten. 

Hieronder kun je de wedstrijd live kijken vanaf het eerste fluitsignaal om 13.30 uur Nederlandse tijd.

Update 15.13 uur

De rolstoelbasketbalsters hebben zich met ogenschijnlijk speels gemak geplaatst voor de EK-finale. Net als in de vorige wedstrijden bleek het Frankrijk van de ervaren Fabienne Saint Omer-Delepine niet bij machte om het Nederland serieus moeilijk te maken. Al na het eerste kwart stond het 25-3 voor Oranje, gevolg door een 37-9 ruststand. Frankrijk kwam in het tweede deel wel wat meer tot scoren, maar de achterstand bleef oplopen. Na veertig minuten en het laatste fluitsignaal stond er een 68-24 zege op het scorebord voor de Orange Angels. Dit keer was het niet Mariska Beijer die de meeste punten maakte, maar Inge Huitzing. Zij noteerde 23 punten, één meer dan Beijer.

Tegen wie Nederland speelt is nog niet bekend en hangt af van de andere halve finale: Groot-Brittannië - Duitsland.

Geen plek voor circus op erfgoedlijst Brabant

Circus Herman Renz komt niet op de erfgoedlijst van Noord-Brabant. Dat meldde de provincie vrijdag. De CDA-fractie heeft een motie ingetrokken nadat tijdens een debat bleek dat er onvoldoende steun is voor het voorstel om het circus een plekje op de lijst te geven.

Eerder deze week zei het CDA-Statenlid Marcel Deryckere nog dat "het circus bij Nederland hoort, zoals Circus Herman Renz bij Brabant".

"Gedeputeerde Henri Swinkels (Cultuur) heeft wel toegezegd om het circus in contact te brengen met partners in het veld die het mogelijk kunnen ondersteunen" zei een woordvoerster van de provincie.

Het circus zit in grote financiële problemen en heeft op korte termijn 400.000 euro nodig om te kunnen overleven. Het oudste circus van Nederland werkt hard aan een reddingsplan.

Geen plek voor circus op erfgoedlijst Brabant
Geen plek voor circus op erfgoedlijst Brabant (Foto: ANP)

VVN niet blij met boete-actie politie

Veilig Verkeer Nederland zet vraagtekens bij de politieactie om het systeem voor de inning van boetes deels plat te leggen. VVN acht de kans groot dat mensen zich in het verkeer gaan misdragen omdat ze weten dat er geen sancties op zullen staan. ,,Dat werk je met zo'n actie in de hand en dat moet je niet willen hebben", zegt een woordvoerster.

De actie betreft boetes voor minder dan 20 kilometer per uur te hard rijden en alle overtredingen die een boete van 200 euro of lager opleveren.

VVN niet blij met boete-actie politie
VVN niet blij met boete-actie politie (Foto: ANP)

Celstraf en vrijspraak kelderboxsekszaak

Drie mannen die tegen betaling seks hebben gehad met een zestienjarig meisje in een kelderbox in Schiedam zijn veroordeeld tot straffen tot negen maanden cel. De rechtbank in Rotterdam sprak twee bezoekers van het meisje vrijdag vrij wegens gebrek aan bewijs. De aanklager eiste eerder negen maanden gevangenisstraf, waarvan drie maanden voorwaardelijk.

De mannen van 25 tot 54 jaar oud waren afgekomen op een advertentie op de website Sexjobs.nl. Daarin werd Esra - 'nèt een maandje 18' - aangeboden. De verdachten verschuilden zich bij de rechtbank achter die schijn van meerderjarigheid van het meisje, dat op twee dagen in mei vorig jaar minstens twaalf klanten ontving.

Celstraf en vrijspraak kelderboxsekszaak
Celstraf en vrijspraak kelderboxsekszaak (Foto: ANP)

GP van Maleisië verplaatst naar december

Zoals het er nu uitziet, zal de GP van Maleisië de seizoensafsluiter van 2016 worden. Na een verzoek van de organisatie van de GP van Singapore aan Bernie Ecclestone, is besloten om de race van Maleisië te verplaatsen naar begin december. Door deze verplaatsing zal 21 races tellende kalender over acht maanden verreden worden, van de late 3 april tot begin december.

Het originele plan was om de seizoensafsluiter op 27 november in Abu Dhabi te houden, met Singapore en Maleisië op 18 en 25 september. De organisatie van de GP van Singapore is echter bang dat door de kleine afstand tussen beide banen, de één van de evenementen afbreuk doet aan de ander.

"We verplaatsen Maleisië naar een later moment, in december, weg van Singapore," zei Ecclestone over het conflict. "De Maleisiërs waren er blij mee, maar de Singaporezen niet. Dus we besloten om te kijken wat we kunnen doen. Op dit moment denk ik niet dat we nog wat anders moeten veranderen."

Toch zijn de teams nog niet helemaal tevreden over de kalender. Zij vrezen dat er meer druk op het team komt te staan door de zomerstop van drie weken, één minder dan voorgaande jaren. Een mogelijke oplossing is om de races in België, Italië en Singapore te verplaatsen naar 4, 11 en 25 september.

Huidige kalender 2016:

Datum Land Circuit
3 apr 2016  Australië Albert Park
10 apr 2016  China Shanghai
24 apr 2016  Bahrein Sakhir
1 mei 2016  Rusland Sotsji
15 mei 2016  Spanje Circuit de Catalunya
29 mei 2016  Monaco Monte Carlo
12 jun 2016  Canada Montreal
26 jun 2016  Groot-Brittannië Silverstone
3 jul 2016  Oostenrijk Red Bull Ring
17 jul 2016  Europa Baku
31 jul 2016  Duitsland Hockenheim
7 aug 2016  Hongarije Hungaroring
28 aug 2016  België Spa-Francorchamps
4 sep 2016  Italië Monza
18 sep 2016  Singapore Marina Bay
9 okt 2016  Japan Suzuka
23 okt 2016  Verenigde Staten Circuit of the Americas
30 okt 2016  Mexico Mexico Stad
13 nov 2016  Brazilië Interlagos
27 nov 2016  Abu Dhabi Yas Marina
?? dec 2016  Maleisië Sepang

'Yfke zal volledig herstellen'

Yfke Sturm zal waarschijnlijk helemaal herstellen van haar zware ongeluk. Dat heeft een woordvoerder van haar familie laten weten aan BuzzE. Het topmodel had donderdag een ongeluk op het water bij Napels, waar ze momenteel in het ziekenhuis ligt.

'Yfke ligt nu op de intensive care omdat dat nu eenmaal in dit soort gevallen gebruikelijk is. Ze heeft een verwonding aan haar hoofd, maar het is minder ernstig dan de media in eerste instantie schreven. Ze heeft dus geen schedelbasisfractuur, maar een scheurtje in haar schedel. Ook zijn haar ribben of rug niet gebroken. De dokters verwachten dat ze weer helemaal zal herstellen, maar dat zal nog wel enige tijd duren', aldus de woordvoerder.

Yfke had een ongeluk met een jetski of jetsurfboard in de buurt van het Italiaanse eiland Ischia, maar wat er precies is gebeurd is nog onduidelijk. Haar moeder en broer zijn direct met de privéjet van Yfke's vriend Giles naar Napels gevlogen, zo vertelde Yfke's vader eerder aan BuzzE. De 33-jarige Yfke is eind juli moeder geworden van zoontje Alexander. Volgens haar vader wordt er door de verpleging goed gezorgd voor de kleine.

Geschokt
Yfke's vrienden en collega's hebben geschokt gereageerd op het ongeluk. 'Deze prachtige regenboog boven Muiderberg is voor Yfke Sturm, over wie ik net lees dat ze een zwaar ongeluk heeft gehad... Hang in there, schoonheid, veel sterkte vanuit Nederland', schrijft Daphne Deckers op Instagram.

Yfke's Holland's Next Top Model-collega Bastiaan van Schaik hoopt dat ze snel weer beter wordt en wenst haar familie sterkte toe in deze tijden. En Quinty Trustfull plaatste een foto waar ze samen met Yfke opstaat op Instagram met daarbij de tekst: 'Ik brand een kaarsje voor je. Je bent zo'n sterke mooie en lieve vrouw, knokken schat.'

'Yfke zal volledig herstellen'
'Yfke zal volledig herstellen' (Foto: BuzzE)

Topmodel Yfke Sturm niet in levensgevaar

Fotomodel Yfke Sturm verkeert in levensgevaar na een ongeluk in de buurt van het Italiaanse eiland Ischia, meldt de NOS. Ze heeft een ongeluk gehad met een jetsurf; een gemotoriseerde surfplank. Ze is naar een ziekenhuis overgebracht en wordt daar in coma gehouden.

Het 33-jarige Nederlandse fotomodel was de zee opgegaan met de jetsurf; een soort gemotoriseerde surfplank waarmee op het water hoge snelheden kunnen worden bereikt. Sturm is van het voertuig afgevallen en werd daarna door het voertuig overvaren. Ze liep een schedelbasisfractuur op en heeft een aantal rugwervels gebroken.

Sturm is na het ongeluk met een helikopter overgebracht naar een ziekenhuis in Napels. Volgens de Italiaanse krant Corriere della Sera wordt ze daar in coma gehouden.

Yfke Sturm is in juni moeder geworden van een zoontje. Ze woont in Londen en is een veelgevraagd model voor grote internationale tijdschriften en merken als Chanel, Ralph Lauren, Calvin Klein en Victoria's Secret.

Update 14.50 uur:
Het valt mee met de ernst van de verwondingen van Yfke Sturm, meldt BuzzE. Ze is niet in levensgevaar

Hongarije scherpt migratiewetten aan

Het Hongaarse parlement heeft vrijdag ingestemd met een serie wetten om de grote toestroom vluchtelingen beter te kunnen reguleren. De politie krijgt meer ruimte om in te grijpen en vluchtelingen die illegaal het land binnenkomen mogen zwaarder worden gestraft. Zelfs celstraffen zijn nu geoorloofd.

Hongarije is bezig met de bouw van een hek op de grens met Servië. Veel vluchtelingen komen via dat land Hongarije binnen. De nieuwe wetten zorgen ervoor dat ontheemden die over het hek klimmen, of het hek vernielen, tot maximaal drie jaar cel kunnen worden veroordeeld.

De wetswijzigingen maken het ook mogelijk om al aan de grens een asielverzoek in te dienen. Dat moet de behandeling van de asielaanvragen versnellen.

Hongarije scherpt migratiewetten aan
Hongarije scherpt migratiewetten aan (Foto: ANP)

Merrie bijt piemeltje kleuter af

Een zesjarig ventje uit de Oekraïense oblast Zhytomyr heeft een hachelijk avontuur beleefd. Zijn hassebasje is eraf gebeten door een merrie.

De vader van de kleuter was net bezig met de paarden toen zijn zoontje schreeuwend naar hem toe rende. "'Ze heeft hem eraf gebeten, ze heeft hem eraf gebeten!', riep mijn zoon", aldus vaderlief, die wijselijk anoniem wenst te blijven. "Ik heb mijn hand op zijn kruis gedrukt om het bloeden te stoppen en de ambulance gebeld."

Volgens het kereltje reed hij net met zijn fietsje langs het beest toen de merrie hem ineens aanviel. Ze werkte hem tegen de grond en beet direct zijn piemeltje eraf.

Gelukkig was de ambulance snel ter plaatse. Met enige mazzel had men het lid al snel gevonden, waarna dit in het ziekenhuis weer vakkundig aan het lichaam van het knaapje werd genaaid. Pas na enige tijd zal duidelijk worden of de boel weer volledig zal functioneren.

Dokter Igor Vishpinsky spreekt van een 'uitzonderlijk geval'. "Zoiets hebben we nog nooit eerder bij de poot gehad", aldus de beste man.

Benicio Del Toro in Star Wars: Episode VIII

Benicio Del Toro zal een rol gaan spelen in de volgende Star Wars-episode. Er is nu meer informatie over wat voor een rol het zal zijn en hij kan zelfs verklappen wanneer het opnameproces zal beginnen.

Het zal waarschijnlijk een slechterikenrol worden, maar dit is nog niet bevestigd door Disney of Lucasfilm. Del Toro, nog vers in het geheugen als The Collector in The Guardians of the Galaxy, zei erover het volgende: "uhm oke, ik ben dus een soort van de slechterik, maar ik mag er nog niet te veel over zeggen".

De acteur verklaarde ook dat de opnames zullen beginnen in maart. Of hij daar gelijk bij aanwezig moet zijn, liet hij niet weten. Het is eerst binnenkort tijd voor Episde VII: The Force Awakens, dat op 18 december de Nederlandse bioscopen zal bestormen.

Benicio del Toro in Star Wars: Episode VIII (Foto: The Wrap)
Benicio del Toro in Star Wars: Episode VIII (Foto: The Wrap)

Grappige vrouw = slappe piemel

Last van een aanhoudende bobbel in de broek en niet in de gelegenheid om de hand aan jezelf te slaan? Bekijk dan een filmpje van Tineke Schouten, Claudia de Brei of Sarah Kroos. Gegarandeerd dat je direct een slappe krijgt, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.

Onderzoekers aan de Universiteit van Kansas hebben een namelijk groot onderzoek gehouden hoe humor bij beide seksen wordt ervaren. Met schokkende resultaten.

Want waar een grappige kerel een vrouw met een paar goeie moppen en oneliners snel het bed in lult, werkt dat bij vrouwen precies andersom. Een vrouw die zichzelf enorm grappig vindt, wordt door mannen als zeer onerotisch ervaren. Cabaretières zijn namelijk totaal niet aantrekkelijk.

Ook hebben ze direct onderzocht of een vrouw (of man) aantrekkelijker wordt gevonden na het wegtikken van een aantal biertjes. Dat blijkt dus ook niet het geval te zijn. Wie echt lelijk is, blijft dus gewoon lelijk...

En daar gaat de vrijdagmiddagboner...

Lotto verliest Wynants in Vuelta

De Nederlandse wielerploeg Lotto-JumboNL start vrijdag in de dertiende etappe van de Ronde van Spanje zonder de Belgische renner Maarten Wynants. De 33-jarige coureur is volgens zijn ploeg niet fit genoeg om de Vuelta uit te rijden. Vrijdag voert een 178 kilometer lange etappe van Calatayud naar Tarazona, met onderweg twee bergen van de derde en één van de eerste categorie.

Wynants stond in het klassement op plek 110 op ruim anderhalf uur van klassementsleider Fabio Aru. Wynants is de eerste uitvaller voor de ploeg die dankzij Bert-Jan Lindeman al een etappezege op zak heeft.

Lotto verliest Wynants in Vuelta
Lotto verliest Wynants in Vuelta (Foto: ANP)

Asielkinderen Almelo moeten verhuizen

De asielkinderen uit Almelo moeten met hun ouders verhuizen. Dat bepaalde vrijdag de rechtbank in Den Haag.

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) wil dat tientallen uitgeprocedeerde asielzoekers en hun kinderen verhuizen naar een andere locatie. Ze moeten in het asielzoekerscentrum (azc) plaatsmaken voor nieuwkomers. De rechter in kort geding heeft het COA in het gelijk gesteld. De zaak was aangespannen door de asielzoekers.

Hulporganisatie Defence for Children heeft zich er sterk voor gemaakt om ervoor te zorgen dat de kinderen niet hoeven te verhuizen naar een andere locatie. Ook het gemeentebestuur en de scholen, waar de kinderen op zitten, zijn tegen de verhuizing.

Asielkinderen Almelo moeten verhuizen
Asielkinderen Almelo moeten verhuizen (Foto: ANP)

Honderden migranten lopen naar Oostenrijk

Honderden migranten die bivakkeerden bij het grootste station van Boedapest zijn lopend vertrokken richting Oostenrijk, meldden ooggetuigen.

Elders in Hongarije ontsnapten circa driehonderd migranten vrijdag uit een opvangkamp. Dat staat in Roszke aan de Servische grens. De oproerpolitie poogt het kamp te omsingelen.

De grenspost Roszke is inmiddels gesloten.

Vluchtelingen lopen naar Oostenrijk
Vluchtelingen lopen naar Oostenrijk (Foto: ANP)

Opnieuw verwoestingen in Palmyra

De soennitische extremisten van Islamitische Staat (IS) hebben in Syrië in de ruïnes van Palmyra opnieuw verwoestingen aangericht. De Syrische autoriteiten meldden vrijdag dat IS drie torens heeft opgeblazen die als graftombes dienden.

De ruïnestad Palmyra ligt naast de moderne stad Tadmur. IS nam deze plaatsen, die in een oase ruim 200 kilometer ten noordoosten van Damascus liggen, in mei in.

Palmyra, de Stad van de Palmbomen, was ruim 2000 jaar geleden een belangrijke Romeinse handelsstad. De uitgestrekte ruïnes waren voor de burgeroorlog in Syrië in 2011 uitbrak de belangrijkste toeristische trekpleister van het land. IS plundert en verwoest antiquiteiten.

Opnieuw verwoestingen in Palmyra
Opnieuw verwoestingen in Palmyra (Foto: ANP)

WildStar op 29 september free-to-play

De populaire sci-fi MMORPG WildStar wordt deze maand nog gratis, en tegelijkertijd komt er een grote update uit. Ook is er momenteel nog een bètafase gaande.

NCSOFT heeft dit aangekondigd op hun eigen website. De game wordt, om precies te zijn, op 29 september gratis om te spelen. Verplichte aanschaf of maandelijkse kosten zijn niet meer van toepassing.

De nieuwe versie heeft de naam “WildStar Reloaded” gekregen, omdat het gaat om een grote update. Zo is er bijvoorbeeld een nieuwe manier om je personages te maken, zijn dungeons verbeterd en verdienen nieuwe spelers makkelijker ervaring terwijl de veteranen rijkelijk beloond worden voor hun loyaliteit. Spelers die een actief abonnement hebben krijgen exclusieve items als bedankje van NCSOFT.

Ook is WildStar op dit moment in closed bèta en de bèta bestaat uit 2 fases. In fase 1, de huidige fase, worden er voornamelijk nieuwe dingen toegevoegd zoals tutorials en economische verbeteringen. Fase 2 bevat de nieuwe in-game store wat NCoin gebruikt, een nieuw betaalmiddel dat je koopt met ‘echt’ geld. Wat mensen in de store kopen, tijdens de bèta, wordt doorgegeven aan hun personages nadat de bèta voorbij is.

Wil je mee doen met de gratis bèta van WildStar Reloaded? Dat kan, je kunt je hier opgeven, op de officiële website van WildStar.

Eerste personageposter SPECTRE

Daniël Craig schittert op de eerste personageposter van de nieuwe Bond-film SPECTRE

De 24e film over de beroemde geheim agent brengt hem dit keer naar Mexico, waar hij in zijn verleden een fout heeft begaan die hem nog steeds achtervolgt. Deel van dat verleden blijkt ook de criminele organisatie Spectre te zijn, die wordt geleid door een mysterieuze man (Blofeld?), gespeeld door Christoph Waltz. Aan 007 de taak om deze organisatie uit te schakelen en daarmee de plannen die het heeft.

Daniel Craig als de wereldberoemde geheim agentDaniel Craig als de wereldberoemde geheim agent

SPECTRE draait vanaf 6 november in de bioscoop.

Pauzeer deze video voor willekeurige buikgezichten!

Als je deze video op willekeurige momenten pauzeert zie je in de torso van deze jongeman telkens een ander gezicht. Het is een AMAZING discovery!

 

Pauzeer deze video voor telkens een ander buikgezicht. Welk gezicht krijg jij?

Posted by FOK! on vrijdag 4 september 2015

Protest rechters en advocaten in Alkmaar

In Alkmaar hebben vrijdag rechters, advocaten en rechtbankmedewerkers meegelopen in een protestmars tegen de "uitkleding van hun rechtbank". De stoet liep van de rechtbank naar het gemeentenhuis. Daar zeiden onder meer de burgemeester van Schagen en advocaten tegen de bezuinigingsplannen van de Raad voor de Rechtspraak te zijn.

Volgens de plannen worden behalve in Alkmaar ook in Almelo, Assen, Dordrecht, Lelystad, Maastricht en Zutphen alleen nog eenvoudigere zaken behandeld. De demonstranten in Alkmaar vroegen de landelijke politici naar de plannen te kijken. Mona Keijzer (CDA) en Rudmer Heerema (VVD) waren in het stadhuis bij de protestactie aanwezig.

Protest rechters en advocaten in Alkmaar
Protest rechters en advocaten in Alkmaar (Foto: ANP)

Dagcrème minister wordt politieke kwestie

Praat je als minister even over groente en een dagcrème, heb je meteen Kamervragen aan je broek. Het overkwam minister van Volksgezondheid Edith Schippers, na medewerking aan het tv-programma Linda's Zomerweek. Renske Leijten van de SP vond het maar dubieus, een gezondheidsminister die zich in verband laat brengen met een bepaald zalfje.

Tijdens de voorbereidingen voor de show vertelde Schippers desgevraagd over producten waar ze niet zonder kon: voeding, muziek en verzorgingsproducten. De programmamakers deelden daarna, zoals gebruikelijk, een paar van die producten uit onder het aanwezige publiek. Schippers kreeg ze zelf ook:

"Het betrof een bakje komkommers en mijn favoriete dagcrème, waarbij het overigens om een tester ging. Ook kreeg ik de favoriete producten van Ruben Nicolai, de andere gast : een boek en een flesje zonnebrand", schrijft de bewindsvrouw nu aan de Kamer.

Ze is zich van geen kwaad bewust: "Mijn favoriete persoonlijke producten, leesbrillen en groenten betaal ik namelijk zelf."

Dagcrème minister wordt politieke kwestie
Dagcrème minister wordt politieke kwestie (Foto: ANP)

F1: Uitslag VT1 Grand Prix van Italië

Lewis Hamilton heeft de snelste tijd neergezet tijdens de eerste vrije training voor de Grand Prix van Italië. Op het circuit van Monza was de Brit bijna een halve seconde sneller dan Mercedes-teamgenoot Nico Rosberg. Sebastian Vettel zette de derde tijd neer, maar was wel een seconde langzamer dan zijn landgenoot. Nico Hülkenberg reed de vierde tijd; Sergio Perez maakte de top vijf compleet. Max Verstappen kwam niet verder dan de veertiende tijd. Hij deed het wel beter dan zijn teamgenoot Carlos Sainz: de Spanjaard parkeerde na een half uur zijn wagen in de grindbak.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:24.670   25
2 N. Rosberg Mercedes 1:25.133 +0:00.463 22
3 S. Vettel Ferrari 1:26.258 +0:01.588 17
4 N. Hülkenberg Force India 1:26.612 +0:01.942 19
5 S. Perez Force India 1:26.730 +0:02.060 29
6 K. Räikkönen Ferrari 1:26.783 +0:02.113 16
7 D. Ricciardo Red Bull 1:26.922 +0:02.252 27
8 F. Massa Williams 1:26.936 +0:02.266 22
9 V. Bottas Williams 1:27.075 +0:02.405 25
10 P. Maldonado Lotus 1:27.118 +0:02.448 28
11 F. Nasr Sauber 1:27.232 +0:02.562 21
12 D. Kvyat Red Bull 1:27.275 +0:02.605 29
13 M. Ericsson Sauber 1:27.454 +0:02.784 17
14 M. Verstappen Toro Rosso 1:27.591 +0:02.921 27
15 J. Palmer Lotus 1:27.669 +0:02.999 28
16 C. Sainz Toro Rosso 1:27.907 +0:03.237 8
17 F. Alonso McLaren 1:28.023 +0:03.353 11
18 J. Button McLaren 1:28.423 +0:03.753 12
19 W. Stevens Manor-Marussia 1:29.853 +0:05.183 22
20 R. Merhi Manor-Marussia 1:29.911 +0:05.241 12

Amsterdam betaalt erfpachtboetes Joden terug

Overlevenden en nabestaanden van Joden die tijdens de Tweede Wereldoorlog ten onrechte erfpacht moesten betalen, kunnen sinds vrijdag een aanvraag tot terugbetaling doen. De hoofdstad heeft daartoe de onafhankelijke Stichting Individuele Terugbetalingen Amsterdam opgericht, die alle aanvragen gaat verwerken.

Tijdens de digitalisering van dossiers uit het gemeentearchief bleek in 2011 dat Joodse oorlogsslachtoffers bij terugkomst in Amsterdam alsnog werden aangeslagen en beboet voor het niet betalen van erfpacht tijdens de oorlogsjaren. Het ging om Joden die uit hun huis waren verdreven, moesten onderduiken of naar een concentratiekamp waren afgevoerd.

Na een honorering van de aanvraag vergoedt de gemeente de erfpachtboetes inclusief rente aan de rechthebbenden.

Amsterdam betaalt erfpachtboetes Joden terug
Amsterdam betaalt erfpachtboetes Joden terug (Foto: ANP)

'Nieuwe natuurwet niet goed voor natuur'

Het Nationale Park De Hoge Veluwe vreest dat de nieuwe Wet natuurbescherming niet goed is voor de natuur. In een brief heeft het park de Eerste Kamer daarom gevraagd er opnieuw over na te denken. De commissie van Economische Zaken van de Eerste Kamer buigt zich dinsdag over het voorstel.

In het nieuwe voorstel krijgt de overheid volgens het park te veel te zeggen over het beheer van de natuur. "De overheid is echter geen natuurbeheerder", aldus De Hoge Veluwe. " Het beheer van de natuur moet aan deskundigen met vakmanschap en ervaring in het veld worden overgelaten. Het wetsvoorstel geeft daarvoor te weinig ruimte."

De Hoge Veluwe vindt ook dat het wetsvoorstel de Nederlandse grondeigenaren onnodig belemmert in hun werkzaamheden. Het park vreest dat dit een negatief effect heeft op de al zo kwetsbare biodiversiteit in Nederland.

'Nieuwe natuurwet niet goed voor natuur'
'Nieuwe natuurwet niet goed voor natuur' (Foto: ANP)

De wereld vergaat in eerste trailer The 5th Wave

Het is slecht gesteld met de wereld en de mensheid in de eerste trailer voor The 5th Wave. Universal gaf zojuist de eerste trailer uit.

In de film is Chloë Grace Moretz een van de weinige overlevenden van de vier golven die een alien-ras, genaamd de Anderen, op de aarde heeft losgelaten. Eerder volgde al duisternis, vernieling, besmetting, en de invasie onder de mensen. Nu vinden de Anderen het tijd om onze wereld volledig in te nemen. 

The 5th Wave lijkt een waar actiespektakel te worden, vergelijkbaar met films als The Day After Tomorrow en Independence Day

Vanaf 28 januari is de film in de Nederlandse bioscopen te bekijken. De regie is in handen van J Blakeson (The Disappearance of Alice Creed) en het script is van de hand van Susannah Grant (Pocahontas).

Zombi

Op Wii U was ZombiU een zeer welkome, gewaardeerde zombiegame. Dat had wellicht ook te maken met het feit dat dergelijke games van third-party ontwikkelaars minder gebruikelijk zijn op de Nintendo-console. Het Australische Straight Right, een onafhankelijke ontwikkelaar die specialiseert in het maken van ports, haalde de U achter Zombi weg en bracht de horror/actiegame naar PlayStation 4, Xbox One en pc.

Politie verhindert innen boetes met cao-actie

De politie legt vanaf woensdag de computerserver gedeeltelijk plat, waarin de boetes worden verwerkt en geïnd. Dat melden de gezamenlijke politiebonden vrijdag. Door deze nieuwe actie voor een betere politie-cao kan het Centraal Justitieel Incassobureau van Justitie (CJIB) bepaalde bekeuringen niet verwerken.

De politie beheert de server die de processen-verbaal verwerkt. Daarom kan zij deze actie uitvoeren. De actie betreft concreet boetes voor tot en met 20 kilometer per uur te hard rijden en alle overtredingen die een boete van 200 euro of lager opleveren.

"De overheid gaat hier miljoenen door mislopen", vertellen Gerrit van de Kamp van politiebond ACP en Albert Springer van politiebond NPB namens de politiebonden. "Deze actie heeft de meeste financiële gevolgen van alle acties tot nu toe."

Politie verhindert innen boetes met cao-actie
Politie verhindert innen boetes met cao-actie (Foto: ANP)

'Debuut om te janken, doemscenario Oranje'

De Nederlandse kranten zijn vrijdag genadeloos in de kritiek op Oranje na de nederlaag in de EK-kwalificatiewedstrijd donderdagavond tegen IJsland in Amsterdam. "Debuut om te janken", verwijst de Telegraaf op de voorpagina van het sportkatern naar de eerste wedstrijd onder leiding van de nieuwe bondscoach Danny Blind.

AD Sportwereld heeft het over een 'Doemscenario' voor het Nederlands elftal. "Oranje vervalt in totale chaos", oordeelt de Volkskrant. "Ongeloof na 0-1", schrijft Trouw.

Volgens de Telegraaf onderging Oranje in de ArenA een 'IJskoude Douche'. "Blind ziet alles misgaan wat mis kan gaan." Het AD komt tot dezelfde conclusie: "Alles gaat fout." Volgens de Volkskrant is het Nederlandse voetbal in verval. "Na het clubvoetbal, dat zwalkend door Europa trekt, is ook de nationale ploeg in diepe crisis beland."

'Debuut om te janken, doemscenario Oranje'
'Debuut om te janken, doemscenario Oranje' (Foto: ANP)

Nog geen tekort aan 06-nummers

Er is voorlopig geen tekort aan 06-nummers. De komende jaren blijven voldoende mobiele 06-nummers beschikbaar. Dat is de verwachting van de toezichthouder op de telecommarkt Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Het aantal uitgegeven 06-nummers in Nederland neemt nog wel toe. In 2014 steeg het percentage 06-nummers dat in gebruik is van 90 procent naar 90,7 procent, tot ruim 53 miljoen uitgegeven nummers. Ook het aandeel gebruikte beschikbare vaste telefoonlijnen nam vorig jaar nog toe, van 23,1 procent naar 23,9 procent, zo blijkt uit een rapportage van de toezichthouder.

ACM zegt op te treden tegen oneigenlijk gebruik van 06-nummers. "Wie een nummer niet gebruikt om mobiel te bellen, maar voor bijvoorbeeld een pinapparaat of een snoepautomaat, moet hiervoor een 097-nummer gebruiken. Zo voorkomen we dat er een tekort aan 06-nummers ontstaat", zegt ACM-bestuurslid Henk Don.

Nog geen tekort aan 06-nummers
Nog geen tekort aan 06-nummers (Foto: ANP)

Oud-president Guatemala naar gevangenis

Oud-president Otto Perez Molina van Guatemala moet de cel in. Een rechter bepaalde donderdag dat Perez, die eerder was afgetreden, een onderzoek naar zijn rol in een grote fraudezaak in de gevangenis moet afwachten. Zo is in ieder geval zeker dat hij niet naar het buitenland vlucht.

De oud-president is nog niet aangeklaagd, maar het Openbaar Ministerie heeft wel haar verdenkingen. Zo zou Perez verdacht worden van het aannemen van steekpenningen, het plegen van douanefraude en betrokkenheid bij illegale activiteiten. Hij moet vrijdag verschijnen op een hoorzitting.

Perez trad donderdag af als president, kort nadat een arrestatiebevel tegen hem was uitgevaardigd. Dinsdag verloor hij al zijn onschendbaarheid na een stemming in het parlement, waardoor de weg werd vrijgemaakt voor vervolging.

Oud-president Guatemala naar gevangenis
Oud-president Guatemala naar gevangenis (Foto: ANP)

Minister baalt van magere toename topvrouwen

"Buitengewoon teleurstellend." Zo noemt minister Jet Bussemaker (Emancipatie) de geringe stijging van het aantal vrouwen aan de top van de beursgenoteerde bedrijven. "Dit gaat gewoon echt veel te langzaam!", aldus Bussemaker vrijdag.

Het aantal vrouwen in de raden van commissarissen van Nederlandse beursondernemingen is dit jaar maar iets gestegen. Ook in de raden van bestuur ging hun aantal slechts enigszins omhoog. Maar geen enkele beursonderneming voldoet al aan het wettelijke streefgetal van 30 procent vrouwen in raden van bestuur en raden van commissarissen. Dat blijkt uit de Nederlandse Female Board Index 2015. Van alle commissarissen bij de 84 Nederlandse beursondernemingen is ruim 21 procent vrouw. Het aandeel vrouwen in raden van bestuur is 7,8 procent.

Bussemaker zegt dat wordt onderstreept dat de toppen van de beursgenoteerde bedrijven 'nog steeds mannenbolwerken' zijn. De groei van het aantal vrouwen doet 'in ieder geval geen recht aan het potentieel aan vrouwelijk talent.'

Minister baalt van magere toename topvrouwen
Minister baalt van magere toename topvrouwen (Foto: ANP)

Vuelta etappe 13: Calatayud - Tarazona, 178 km

Het kan niet op voor Nederland. Weer een ritoverwinning, de derde al deze ronde. Ongekende luxe, normaal moeten we jaren wachten op zoveel overwinningen. De rit was nog spannender dan gedacht, de kopgroep bleef lang vooruit en leek het zelfs nog even te gaan halen. Pas in de laatste kilometer kwam het peloton terug en was Danny van Poppel duidelijk de snelste. Knap, omdat hij op een kilometer of 10 van de finish nog last had van een leegloper. In 1991 won Jean-Paul van Poppel zijn eerste rit, zijn laatste ritoverwinning boekte hij in 1994. Nu, 21 jaar later, wint er weer een Van Poppel in de Vuelta. Voor Danny van Poppel is het hopelijk zijn definitieve doorbraak. Hij staat al jaren bekend als een groot talent, maar erg veel progressie leek hij de afgelopen jaren niet te boeken. Dit is toch wel een stap in de goede richting, na pech in de slotfase nog terugkomen en dan overtuigend winnen. Goed, de tegenstand was bepaald niet denderend, maar dat maakt niet uit. Toch mooi Degenkolb verslagen, die het weer voor elkaar kreeg om gruwelijk te falen. Ook Tom Van Asbroeck bakte er weer niets van. Lotto Djumbo had nochtans een prima lead out, maar het niveau in de Vuelta is duidelijk te hoog voor Van Asbroeck. Aangezien wij Nederlanders toch alles winnen stel ik voor om Dennis van Winden maar te laten sprinten. Alles kan voor Nederland in deze Vuelta. Met drie ritoverwinningen op zak gaan we door naar een echte overgangsetappe. Een rit voor vluchters, jammer dat Breakaway Bert zijn kruit al heeft verschoten in de verkeerde rit.

De route van etappe 13 (Bron: letour.fr)
De route van etappe 13 (Bron: letour.fr)

Het hoogteprofiel van de etappe (Bron: letour.fr)
Het hoogteprofiel van de etappe (Bron: letour.fr)

We hebben Catalonië verlaten en zitten nu in de regio Aragón. De startplaats van de deze rit is Calatayud en dat is een plaats in de provincie Zaragoza met 20.000 inwoners. Niet echt een grote stad dus, maar wel een stad met wat mooie gebouwtjes. Vooral de kerk, Santa María la Mayor, mag er zijn. Staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO, dan moet het wel heel ver gaan wil het niet de moeite waard zijn. Voor zo'n klein stadje heeft Calatayud nog best wat historie in de Vuelta, hoewel het al een tijd geleden is dat de Vuelta er nog eens langskwam. In 1995 eindigde er een rit in deze stad, die rit werd gewonnen door Adriano Baffi. In een verder verleden waren er vooral Nederlanders succesvol in Calatayud. In 1970 won Rini Wagtmans in de straten van Calatayud en vier jaar eerder was Jo de Roo de beste in deze stad. In die jaren won Nederland met enige regelmaat een ritje, daar was de laatste jaren weinig sprake van. Nu is ineens weer alles mogelijk. Calatayud is verder vooral een stad geweest waar nog wel eens een rit vertrok. Zo won de Nederlander Cees Haast nog eens een rit die uit Calatayud vertrok. In 1970 ging er een rit van Calatayud naar Madrid en die rit werd gewonnen door Johny Schleck, de vader van. Nu gaan we niet naar Madrid, we gaan naar het noorden.

De startplaats Calatayud (Foto: WikiCommons)
De startplaats Calatayud (Foto: WikiCommons)

Direct na de start begint het al een beetje omhoog te lopen. Een kilometer of 10 omhoog, dat is vast een lekker begin van de dag. De renners beginnen met de Puerto Cavero, waar geen punten te verdienen zijn. Vijf kilometer omhoog, waarvan drie nog best lastige kilomers. Kilometer aan 6%, twee kilometer aan 5%, dat werk. Na deze puerto is het even wat vlakker, maar daarna klimt het rustig verder richting El Fresno, nog een paar kilometer omhoog aan 4%. Extreem brede wegen hier, zelfs nog een stukje snelweg. Daardoor lijkt het niet veel, maar het is meer dan vals plat. In El Fresno slaan de renners linksaf en verlaten ze de snelweg weer. Het wordt nu wat vlakker, het gaat zelfs even naar beneden. Pas na 30 kilometer gaat het weer even omhoog. Een kort pukkeltje, met een korte afdaling, waarna het langzaam omhoog loopt richting de eerste klim van de dag waar punten te verdienen zijn. De renners passeren dorpjes als Illueca en Jarque de Moncayo, waar nog een mooie kasteelruïne staat. Een paar kilometer na Jarque begint de Alto Collada de Oseja. Deze beklimming van de derde categorie is ongeveer acht kilometer lang en maar 4,5% gemiddeld. Niet echt de lastigste klim ooit, veel zwaarder dan 6% wordt het nooit.

De categorie 2-klim op de Alto Collada de Oseja
De categorie 3-klim op de Alto Collada de Oseja

De verradelijke wegen rond Oseja (Foto: Google Streetview)
De verradelijke wegen rond Oseja (Foto: Google Streetview)

Na bijna 54 kilometer koers zijn de renners boven op deze klim. Er volgt een korte afdaling, van amper vijf kilometer. Deze afdaling is nog best technisch, omdat de renners over een smal weggetje af moeten dalen. Omhoog was de weg ook al smal, maar dan is dat minder interessant. In de afdaling wordt het daardoor een beetje lastig, vooral in het begin zitten een paar bochten die niet heel makkelijk lijken. Gelukkig is het niet zo'n lange afdaling, al vrij snel wordt er weer een wat grotere weg bereikt en daar begint het bijna meteen weer omhoog te lopen, richting de volgende klim van de dag. Na 61 kilometer wordt er begonnen aan de Alto de Beratón, een beklimming van de eerste categorie. Dat deze klim er eentje van de eerste categorie is mogen we gerust best apart noemen. De klim is 11 kilometer lang en 4,7% gemiddeld, dat is niet echt heel erg lastig. Enkele beklimmingen in Andorra waren ook van de eerste categorie, maar die waren beduidend zwaarder. Hoe dan ook, de klim naar Beratón begint makkelijk met wat kilometers aan twee procent. Pas na vier kilometer klimmen begint de klim echt. Het wordt steeds een beetje zwaarder, van 4,5% loopt het in een paar kilometer op naar 7%. Na de kilometer aan 7% moet er nog drie kilometer geklommen worden, maar die kilometers zijn makkelijker. Drie kilometer aan 6% tot de top in Beratón. Volgens het officiële profiel is het een stuk zwaarder, volgens andere profielen die je serieuzer mag nemen is het een stukje minder zwaar.

De verradelijke Alto de Beratón (Afbeelding: letour.fr)
De verradelijke Alto de Beratón (Afbeelding: letour.fr)

Met het bereiken van de Alto de Beratón hebben we ook een nieuwe regio bereikt. Aragón laten we snel achter ons voor Castilla y León. Na 72 kilometer zijn we boven in Beratón en gaat er een lange tijd afgedaald worden. In totaal gaat het bijna 50 kilometer naar beneden. Daar zit niet veel daalwerk tussen, het grootste gedeelte van de tijd loopt het zachtjes naar beneden. Er zit ook met enige regelmaat een stuk tussen waar het weer wat omhoog loopt. Net na de top in Beratón gaat het even echt naar beneden, maar dat is maar van korte duur. De renners zitten nu ook op een enorm slechte weg, het is maar goed dat er geen echte afdaling is. Er wordt door een behoorlijk kale omgeving gefietst, dorre Spaanse toestanden. Na 81 kilometer wordt het dorpje Cueva de Ágreda bereikt en tot die tijd hebben de renners eigenlijk nog meer moeten klimmen dan dat er gedaald kon worden. Tien kilometer verder fietsen de renners door Ólvega en zitten we amper 300 meter lager. Dan kan je zelf wel berekenen dat dit niet echt de steilste afdaling ooit is. In de buurt van Ólvega komen we wel weer op een normale, brede weg terecht. Tien kilometer na Ólvega wordt Ágreda gepasseerd en dit dorpje ligt amper 100 meter lager. Deze kilometers zijn gewoon vlak dus. In Ágreda staat een kicken kerkje.

Een 'kicken' kerkje (Foto: WikiCommons)
Een 'kicken' kerkje (Foto: WikiCommons)

Na Ágreda hebben de renners al 100 kilometer gehad en begint het volgens het profiel wat serieuzer te dalen. Valt in de praktijk ook wel mee. Er wordt over een brede weg met amper bochten gefietst, veel gedoe hoeven we dus niet te verwachten. Na 118 kilometer wordt Torrellas gepasseerd en mag er weer wat geklommen worden. In Torrellas zit je op een paar kilometer van Tarazona, maar er wordt nog even een extra rondje gereden in de buurt van Tarazona. In dit rondje zitten nog twee klimmetjes. Het eerste klimmetje, net na Torrellas, is niet echt serieus. Het loopt even een kilometertje omhoog, niet echt spannend. We zitten ondertussen weer in Aragón, het uitstapje in Castilla y León duurde niet echt lang. We zijn nu bijna in de buurt van de tussensprint, die net buiten Vera de Moncayo ligt. Een kilometer buiten Vera de Moncayo ligt een klooster, Monasterio de Santa Maria de Veruela. Dit zou een aantal renners bekend voor moeten komen. Binnen de muren van dit klooster startte vorig jaar de tiende etappe, een tijdrit richting Borja. Deze tijdrit werd gewonnen door Tony Martin.

Direct na de tussensprint begint de laatste klim van de dag, de Alto del Moncayo. Een beklimming van de derde categorie die acht kilometer lang is. Eigenlijk mag deze klim de naam Alto del Moncayo niet dragen. In totaal is deze Alto 24 kilometer lang vanaf het Monasterio. Als je er daar maar acht van meepakt moet je eigenlijk toch nadenken over een andere naam. In ieder geval, die acht kilometer zijn nog wel redelijk lastig. Het begint met een makkelijke kilometer aan 4%, gevolgd door een kilometer die nog makkelijker is. Daarna wordt het wat lastiger, kilometer aan 5,5%, kilometer aan 7%, nog een kilometer aan 6%. Richting de top wordt het weer wat vlakker, van 5% zwakt het af naar 3%. Op de top van de klim is het twee kilometer vlak, maar daarna loopt het nog even twee kilometer vals plat omhoog, procentje of twee. Na die kilometers begint de afdaling richting Tarazona. Bij het onderstaande profiel moet je stoppen met kijken na Agramonte. Daar ligt de top, bij een oud ziekenhuis in de buurt. Sanatorio de Agramonte, waar vroeger vooral mensen met tuberculose werden weggestopt. Tegenwoordig is er niets meer te doen en is het een beetje een spookgebouw geworden.

Een klim van de derde categorie
Een klim van de derde categorie

Een spookgebouw (Foto:WikiCommons)
Een spookgebouw (Foto:WikiCommons)

Na 143 kilometer worden de bergpunten al verdeeld, maar de afdaling begint pas een paar kilometer later. Er wordt een kilometer of 12 gedaald richting Tarazona, maar dit is bepaald geen lastige afdaling. De afdaling kent bijna geen bochten en is ook nooit echt steil. Na 159 kilometer bereiken de renners Santa Cruz de Moncayo en zijn we bijna in Tarazona. De rit had nu al kunnen eindigen, maar iemand vond het nog wel een goed idee om nog een lus rond Tarazona te fietsen. Nog wat totaal overbodige vlakke kilometers en niemand weet waarom. Na 163 kilometer wordt Tarazona voor het eerst gepasseerd en moet er nog een rondje van 14 kilometer worden gefietst. Dit rondje is niet echt spannend, op een paar rotondes na is er niet veel te beleven. Het is grotendeels vlak. De renners mogen weer eens over brede wegen fietsen. Op drie kilometer van de streep is er een korte afdaling, waarna het anderhalve kilometer licht omhoog loopt. Het is niet steil, maar ieder stuk vals plat zal nu al zwaar aanvoelen. In de laatste kilometer wordt het vlak en dat blijft zo tot de finish. In de laatste kilometer zitten ook nog een paar flauwe bochten, maar deze kilometer is verder geen probleem. Weg is wel wat minder breed in de slotkilometers. De renners finishen in een buitenwijk van Tarazona, op het industrieterrein zo'n beetje. Romantische locatie.

De laatste loodjes (Afbeelding: lavuelta.es)
De laatste loodjes (Afbeelding: lavuelta.es)

Tarazona is een dorp met 11.000 inwoners in de provincie Zaragoza, regio Aragón. Het is een mooi dorpje, met enkele fraaie gebouwen. Daar merken we morgen niet veel van, de finish is zo'n beetje bij de lokale Peugeotdealer voor de deur. In Tarazona zijn zo'n beetje alle volkeren die ooit in Spanje hebben geleefd geweest. Romeinen, Visigoten, Arabieren, Joden, Christenen, allemaal ooit hier geweest. Daar merk je allemaal niet zoveel meer van, er zijn eigenlijk alleen nog maar gebouwen uit de middeleeuwen over. Een mooie kathedraal, dat dan weer wel. Verder vooral een centrumpje met allemaal smalle straatjes, waar je prima kan verdwalen. Tarazona beschikt ook over een arena waar er aan stierenvechten kan worden gedaan. Wel een mooi gebouw, hoewel dat hele stierenvechten natuurlijk wel een dubieus gebeuren is. Tarazona heeft niet veel geschiedenis in de Vuelta. Twee jaar geleden was er een rit in dit dorp. De elfde rit was een tijdrit van 38 kilometer en vond plaats in Tarazona. Na een rondje door de omgeving kwamen de renners weer terug naar dit dorp. De tijdrit werd gewonnen door Fabian Cancellara, voor Tony Martin.

Het eindpunt net buiten Tarazona (Foto: WikiCommons)
Het eindpunt net buiten Tarazona (Foto: WikiCommons)

Het is bijna niet te geloven, maar het wordt tijdens deze rit niet warm. Amper 20 graden, best ongekend voor deze tijd van het jaar. Als de renners van start gaan is het zelfs maar 16 graden, dat is eigenlijk best fris. Er is een kleine kans op neerslag, maar het zal verder wel droog blijven. In de buurt van Tarazona schijnt het een beetje te gaan waaien. Die voorspellingen zijn alleen altijd een beetje twijfelachtig, komt in de praktijk vaak niet veel van terecht. Er zit ook redelijk wat klimwerk in deze etappe, dus het is ook maar de vraag hoeveel een beetje wind uit gaat maken. Om 13:13 vertrekken de renners uit Calatayud. Om 16:00 zal de uitzending weer beginnen, dan fietsen de renners zo'n beetje rond Torrellas, op een kilometertje of 60 van de streep. De finish wordt verwacht tussen 17:27 en 17:54.

Dit is een typische overgangsetappe en dat soort etappes zijn vaak een prooi voor vluchters. Dat lijkt me nu niet anders, ik zie niet in wie hier gaat controleren. Best een lastige rit, te lastig voor de meeste sprinters. Een Danny van Poppel heeft hier bijvoorbeeld niet echt iets te zoeken. Degenkolb zou het wel kunnen en hij zal ook gemotiveerd zijn, maar als alleen Giant gaat rijden zal het niet uit gaan draaien op een massasprint. Nee, dit gaat iets voor een kopgroepje worden. Zoveel etappes zijn er ook nog niet geweest voor vroege vluchters. Eigenlijk hebben alleen Lindeman en Landa gewonnen na een vroege vlucht. Beetje karig, daar mag wel een rit voor een vluchter bij. Tijd om vijf behoorlijk willekeurige namen te noemen.
1. Madrazo. Die ene lelijke knul van Caja Rural met de bril. Kan stiekem best een aardig eindje fietsen en heeft dat dit jaar ook al laten zien. Alleen in deze Vuelta nog niet echt, dat is dan weer jammer. Slechts een keer in de aanval geweest, dat is natuurlijk veel te weinig voor een god van Caja Rural. Tijd om daar iets aan te doen, bijna al zijn ploeggenoten hebben meer laten zien. Dat kan Angel natuurlijk niet zomaar laten gebeuren. Klimt vrij behoorlijk en is in een klein groepje ook nog eens snel. Als Caja Rural deze rit niet wint weet ik het ook niet meer.
2. Hansen. Bezig aan zijn 800e grote ronde op een rij en tot nu toe nog niet echt heel erg opvallend. Wel een paar keer in beeld gezien, maar van Adam verwacht je toch meer. Keertje in een grote kopgroep en daar dan flink losgaan, dat werk. Kan tijdens deze rit zomaar.
3. Zoidl. Te lang bij Zubeldia in de ploeg rijden is niet goed voor je, Riccardo is praktisch onzichtbaar. Dat is natuurlijk niet helemaal de bedoeling, onzichtbare renners heeft Trek al genoeg. Zoidl mag wel een keer zichtbaar worden.
4. Roosen. Timo is bezig aan een sterke Vuelta. In zijn eerste grote ronde in zijn eerste jaar als prof heeft hij al wel wat leuke dingen laten zien. In beeld gereden, dat is al heel wat. Misschien dat hij tijdens deze rit nog een keer in beeld kan rijden. Een keertje meegaan in de vroege vlucht is geen slecht idee. Alleen maar goed voor de ontwikkeling.
5. Thomson. Een of andere Zuid-Afrikaan van MTN-Qhubeka. Sowieso dat er een jongen van die ploeg in de vroege vlucht zit. Thomson is een van die jongens die ik tot nu toe nog niet echt heb gezien, terwijl het wel een sterke renner is. Mag wel eens wat laten zien.

Omaatje geeft geen ene moer hoe groot hij is

Dit omaatje geeft geen ene moer hoe groot deze kerel is.

 

Oma geeft geen fuck wie hij is...

Posted by FOK! on vrijdag 4 september 2015

Automobilist tankt rustig bij tijdens wilde achtervolging met 21 politieauto's

Een wilde achtervolging van een auto in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen voerde in de nacht van donderdag op vrijdag uiteindelijk naar Nederland. Na uren achtervolgen wist de bestuurder uiteindelijk op de A73 te ontsnappen.

De Duitse politie achtervolgde uiteindelijk met minstens 21 politieauto's en een helikopter een auto die rond 01.00 uur weigerde te stoppen bij een verkeerscontrole in Düsseldorf. De auto scheurde weg en reed over een reeks snelwegen en door een heleboel plaatsen, inclusief Keulen, Wuppertal, Bochum, Essen, Bottrop, Krefeld en Mönchengladbach. De auto keerde vaak en de bestuurder zou er onderweg, ondanks de achtervolgers, in zijn geslaagd te tanken.

De politie riep de Nederlandse collega's te hulp toen de auto ons land binnenscheurde, maar de achtervolgers verloren de auto tenslotte uit het oog op de Nederlandse A73.

Het is niet bekend hoeveel mensen er in de auto zaten en waarom die uit handen van de politie wilden blijven, meldden Duitse media donderdag.

Wilde achtervolging tot in Nederland
Wilde achtervolging tot in Nederland (Foto: ANP)

Roep om algeheel rookverbod Efteling

In pretpark de Efteling is het hommeles. Bezorgde bezoekers pikken het niet langer dat hun plezier in de wachtrijen wordt verpest door rokers die zo nodig hun verslaving moeten voeden. Volgens De Telegraaf wordt de roep om een algeheel rookverbod in het park dan ook steeds luider.

Roken is al verboden in de restaurants en attracties in het park. In de wachtrijen, op pleinen en in het Sprookjesbos mag echter nog naar hartelust gepaft worden. En dat is Friso Geerlings van Efteling-fansite Eftelist een doorn in het oog. "Het is rij na rij voortsjokken tussen hekjes en maar hopen dat mensen om je heen het fatsoen hebben niet te roken in deze drukte. Maar helaas: dat fatsoen ontbreekt nogal eens en de Efteling vindt dat blijkbaar prima." Dat hij hierin niet alleen staat, blijkt wel uit het feit dat een petitie op zijn site al meer dan 11.000 keer getekend is.

Op social media wordt regelmatig geklaagd over de overlast die rokers veroorzaken in het park. "We staan te wachten voor Droomvlucht en worden haast uitgerookt!", is een klacht die op Facebook werd geuit. Een woordvoerster van de Efteling bevestigt de toename van klachten over rookoverlast. Ze geeft aan dat er nog geen concrete plannen voor een rookverbod zijn, maar voegt daaraan toe dat suggesties welkom zijn. "Er wordt over gesproken."

Ook het Longfonds, het Trimbos-instituut, Clean Air Nederland en de Alliantie Nederland Rookvrij pleiten voor een geheel rookvrije Efteling. "Families met kinderen wil je zo min mogelijk in aanraking brengen met de dodelijke gevolgen van meeroken", zegt Jelmer Krom van het Longfonds. "Beseft de Efteling wel hoe schadelijk meeroken kan zijn?", voegt Marjan Heuving van het Trimbos-instituut toe. Voor een terugloop in de bezoekersaantallen vanwege een rookverbod hoeft het park niet te vrezen, stelt Tom Voeten van Clean Air Nederland. "Zo’n kindvriendelijke beslissing zorgt juist voor positieve reclame. Als marktleider zou men lef moeten tonen."

Verstokte rokers hebben de tegenaanval al geopend. Ze dreigen het park te boycotten als ze verbannen worden naar enkele afgelegen rookplekken. Op Facebook meldt iemand: "Het tegengaan van roken is niet de taak van een attractiepark."

Roep om algeheel rookverbod Efteling (Foto: WikiMedia)
Roep om algeheel rookverbod Efteling (Foto: WikiMedia)

Banken krijgen concurrentie op hypotheekmarkt

Op de hypotheekmarkt ondervinden Nederlandse banken steeds meer concurrentie van andere partijen, bijvoorbeeld pensioenfondsen en investeringsmaatschappijen. Dit soort zogeheten schaduwbanken of regiepartijen zijn nu al goed voor ruim 10 procent van de markt, blijkt uit vrijdag gepubliceerd onderzoek van adviesbureau IG&H.

Recent maakte onder meer MUNT Hypotheken een sterke opmars door. Andere bekende schaduwbanken zijn bijvoorbeeld Hypotrust, Syntrus Achmea, HQ Hypotheken. Het is volgens IG&H voor het eerst dat het belang van deze partijen goed in kaart wordt gebracht.

"Regiepartijen zijn momenteel in trek omdat zij het voor beleggers gemakkelijk maken om in te stappen in de aantrekkelijke Nederlandse hypotheekmarkt. De investeerder levert het kapitaal en de regiepartij verzorgt de rest", zegt Michiel Elich, partner bij IG&H. "Onze verwachting is dat het belang van de regiepartijen in de markt verder zal toenemen."

Banken krijgen concurrentie op hypotheekmarkt
Banken krijgen concurrentie op hypotheekmarkt (Foto: ANP)

Fallout 4, BioShock en AC: Black Flag in isometrische projectie

Fallout 4 komt over een dikke maand uit en wordt waarschijnlijk één van de meest spectaculaire games van deze generatie. Vroeger was Fallout een isometrische turn-based RPG. Chris Bischoff, zelf gamedesigner bij indieontwikkelaar The Brotherhood, herschepte enkele klassieke titels met artwork in isometrische weergave.

The Brotherhood is een ontwikkelstudio die bestaat uit twee broers. Zij zijn net klaar met de game Stasis, een isometrische point-and-click-game die sterk geïnspireerd is door games als Fallout, maar bijvoorbeeld ook Dead Space.

Fallout:

BioShock:

BioShock: Infinite:

Assassin's Creed: Black Flag:

Hieronder de trailer van Stasis, de game van The Brotherhood die net uit is op Steam en GOG. Stasis is deels via Kickstarter gefinancierd en kun je momenteel voor twee tientjes oppikken.

Monster Hunter Stories krijgt turn-based combat

De Japanse website voor Monster Hunter Stories is online gegaan en heeft nieuwe details over de game getoond. Het belangrijkste nieuws is dat, voor het eerst in de serie, de real-time action gameplay wordt opgegeven voor turn-based combat.

De game is gemaakt met een publiek van alle leeftijden. Om ervoor te zorgen dat ook jongere spelers van de game kunnen genieten, is het verhaal ietwat versimpeld en ook de gameplay eenvoudiger gemaakt. Je vecht samen met zogeheten 'Otomon', die je in eieren kunt vinden en daarna kunt trainen. 

Monster Hunter Stories komt volgend jaar uit in 2016. Een release in het Westen is nog niet bekendgemaakt.

Fallout 4 heeft meer dialoog dan Skyrim en Fallout 3 gecombineerd

Bethesda heeft verteld dat Fallout 4 meer 'voice lines' zal hebben dan Skyrim en Fallout 3 samen. Dit werd aangekondigd omdat gister het memorabele moment aanbrak waarop alle 110.000 zinnen uit de game opgenomen waren.

Skyrim en Fallout 3 werden zeer goed beoordeeld, maar kregen wel wat kritiek te verduren op de eentonige stemacteurs. Veel NPC's hadden dezelfde stem. Omdat Fallout 4 naast pc exclusief naar Xbox One en PlayStation 4 komt, is het niet zo vreemd dat er zoveel meer dialoog-content komt. De vorige games waren nog beperkt tot de grootte van een DVD-schijf, in tegenstelling tot de Blu-rayschijven waar Fallout 4 op wordt geleverd.

Fallout 4 komt op 10 november uit voor Xbox One, PlayStation 4 en pc. Bethesda denkt dat Fallout 4 hun meest succesvolle game ooit wordt.

Stof koeien en geiten beschermt tegen astma

Kinderen die opgroeien op een boerderij met koeien of geiten - of daar veel komen - zijn beter beschermd tegen astma en allergieën. Onderzoekers hebben een direct verband gevonden tussen blootstelling aan 'boerderijstoffen' en deze aandoeningen en ze ontdekten ook hoe dit in zijn werk gaat.

Hoewel dit onderzoek een vaccin tegen astma een stap dichterbij brengt, duurt het nog zeker vijf jaar, maar waarschijnlijk eerder tien jaar, voordat dit er daadwerkelijk is. Dat heeft Bart Lambrecht van het Erasmus MC in Rotterdam laten weten. Veertien onderzoekers van het Erasmus MC, het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) en de Universiteit Gent zijn betrokken bij het onderzoek. De onderzoeksresultaten zijn donderdag gepubliceerd in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Science.

Het was al langer bekend dat kleine kinderen die opgroeien op een veeboerderij beter beschermd zijn tegen astma en allergieën. Op de vraag waarom dat zo is, tastte de wetenschap tot voor kort in het duister. Nu blijkt dat het te maken heeft met het eiwit A20. Boerderijstof zorgt ervoor dat het slijmvlies aan de binnenkant van de luchtwegen minder reageert op allergenen, zoals bijvoorbeeld huisstofmijt. Dit effect wordt veroorzaakt door A20, dat het lichaam produceert na contact met boerderijstof.

Volgens Lambrechts gaat het specifiek om 'traditionele' boerderijen, met koeien en geiten. Bij bijvoorbeeld varkens is het effect veel minder. "Het is belangrijk dat kleine kinderen dicht contact hebben. In Nederland zijn tegenwoordig al crèches op boerderijen", zegt Lambrecht. "Een goede ontwikkeling."

Stof koeien en geiten beschermt tegen astma
Stof koeien en geiten beschermt tegen astma (Foto: ANP)

Bedrijven halen streven voor topvrouwen niet

Nederlandse beursgenoteerde bedrijven hebben nog altijd minder vrouwen in hun bestuur en raad van commissarissen dan wettelijk moet worden nagestreefd. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerd onderzoek van de business school van de universiteiten van Tilburg en Eindhoven.

Van alle commissarissen bij de 84 beursgenoteerde bedrijven is 21 procent een vrouw. Vrouwen vormen samen 8 procent van het bestuur van de bedrijven. Daarmee wordt niet voldaan aan het Nederlandse wettelijk streefgetal van minimaal 30 procent vrouwen in het bestuur en de raad van commissarissen. Die verdeling moet eigenlijk uiterlijk op 1 januari 2016 worden bereikt.

Er bereikten vorig jaar wel weer iets meer vrouwen de top van het bedrijfsleven. Er kwamen drie vrouwelijke bestuurders bij, terwijl er één vertrok. Van alle nieuwe commissarissen is 27,5 procent vrouw. Per saldo kwamen er elf nieuwe vrouwelijke commissarissen bij.

Akzo Nobel
De onderzoekers wezen erop dat 25 van de 84 beursfondsen helemaal geen vrouw in het bestuur of de raad van commissarissen hebben. Bij zestien bedrijven zonder vrouwelijke bestuurders zijn dit jaar wel in totaal negentien mannelijke bestuurders benoemd, bij twaalf bedrijven zonder vrouwelijke commissarissen zijn 22 nieuwe mannelijke commissarissen benoemd.

Akzo Nobel, Delta Lloyd en PostNL voldoen nagenoeg aan het streven ten aanzien van het aantal topvrouwen. Daar bestaat het bestuur voor meer dan 30 procent uit vrouwen, in de raad van commissarissen kwam het aandeel vrouwen er uit op 29 procent.

Bedrijven halen streven voor topvrouwen niet
Bedrijven halen streven voor topvrouwen niet (Foto: ANP)

Haase verliest van Gasquet in US Open

De Nederlandse tennisser Robin Haase is in de US Open niet verder gekomen dan de tweede ronde. Hij werd donderdag verslagen door de Fransman Richard Gasquet: 4-6, 6-3, 7-6(4) en 6-4.

De Nederlander kon alleen de eerste set op zijn naam schrijven. Gasquet won de tweede. Daarna ging het enigszins gelijk op tussen de twee, maar de Fransman kreeg telkens weer de overhand. Aan de snelheid van zijn service heeft het niet gelegen. Haase wist elf keer een ace te schieten. De wedstrijd duurde ongeveer 2,5 uur.

Het is de tweede keer dat Haase er in de tweede ronde uit vliegt in de US Open. Dat gebeurde ook al in 2011.

Haase verliest van Gasquet in US Open
Haase verliest van Gasquet in US Open (Foto: ANP)

Vertraging door verleggen stuk A1

Automobilisten op de A1 moeten dit weekend rekening houden met vertraging tussen Amsterdam en Muiden. Rijkswaterstaat sluit vanaf vrijdag 20.00 uur rijstroken af. Dit is nodig om maandagochtend ten oosten van het Amsterdam-Rijnkanaal een nieuw stuk snelweg in gebruik te nemen.

Het nieuwe traject ligt iets zuidelijker langs de huidige A1, tussen het Amsterdam-Rijnkanaal en Muiden. Maandag om 05.00 uur zijn de werkzaamheden klaar en rijden automobilisten in de richting Amersfoort over het nieuwe traject van enkele honderden meters.

Dit is het eerste deel dat van de verkeersader wordt verlegd. Meer delen volgen. Het zandlichaam waarop de rest van de A1 komt te liggen is voor weggebruikers al goed te zien. Rijkswaterstaat werkt aan het verleggen van een groot deel van de A1 ter hoogte van Muiden, zodat de leefbaarheid daar verbetert.

Vertraging door verleggen stuk A1
Vertraging door verleggen stuk A1 (Foto: ANP)

Rabobank vindt nieuwe bestuurders

Rabobank heeft een nieuwe financieel directeur en een nieuwe risicodirecteur gevonden. De raad van commissarissen wil Bas Brouwers benoemen tot financiële man bij de bank, Carin Gorter wordt verantwoordelijk voor het risicobeleid. Samen volgen ze Bert Bruggink op, de financieel directeur die eind dit jaar vertrekt.

Dat maakte Rabobank vrijdag bekend. Bas Brouwers (1972) is nu nog financieel directeur van ING Nederland. De bedrijfseconoom en registeraccountant werkte eerder bij KPMG en ging in 1998 aan de slag bij ING.

Carin Gorter (1963) heeft ook veel ervaring in de financiële wereld. Ze was eerder al eens in dienst van Rabobank en werkte in verschillende functies voor ABN AMRO. Sinds 2008 vervult Carin Gorter een aantal commissariaten in de financiële sector, onder meer bij de ING Groep. Die functie heeft ze inmiddels neergelegd, liet ING vrijdag weten.

De benoemingen worden nog ter toetsing voorgelegd aan de toezichthouders. Ook mag de ondernemingsraad van de bank nog advies uitbrengen.

Rabobank vindt nieuwe bestuurders
Rabobank vindt nieuwe bestuurders (Foto: ANP)

Man doodgeschoten om lelijke schutting

Als je van plan bent je schutting een opknapbeurtje te geven, dan kun je maar beter eerst met je buren overleggen. In het immer pittoreske Roosendaal is een man midden op straat doodgeschoten door zijn achterbuurman. Die zou niet helemaal tevreden zijn geweest over kluswerk dat het slachtoffer had uitgevoerd aan een tuinschutting. Dat meldt het AD.

De 58-jarige Milan zou twee schoten hebben gelost op het slachtoffer. De verdachte verdween na de schietpartij in zijn huurwoning aan de Burgemeester Freijterslaan, waar een arrestatieteam met kogelwerende vesten, schilden en honden hem kort na de schietpartij uit wisten te sleuren. De schutter had zelf de politie gebeld.

De 58-jarige schutter, een Joegoslaaf, zou de buurt al langer terroriseren. "Hij heeft overduidelijk psychische problemen en terroriseert iedereen", zegt een bewoner.

Hulpdiensten hebben nog geprobeerd het slachtoffer te reanimeren, maar dat mocht niet meer baten.

Een tuinschutting
Een - waarschijnlijk andere - tuinschutting

Caitlyn tekent als Bruce bij lidmaatschap golfbaan

Caitlyn Jenner heeft het lidmaatschap van een golfbaan aangevraagd onder haar oude naam, Bruce. Ze dacht dat dit makkelijker zou zijn, zo blijkt uit een fragment uit de realityshow I Am Cait dat Gossip Cop vast online heeft gedeeld.

Haar vriendin Kamihira reageert nogal verbaasd wanneer ze ziet dat Caitlyn de naam Bruce op het aanmeldformulier schrijft. Caitlyn legt uit dat ze onder die naam al lid is van de club waar de golfbaan onder valt en dat het haar gewoon makkelijker lijkt. "Ik snap het niet, want iedereen weet toch dat je Caitlyn bent", zegt Kamihira. "Of ga je in een capuchontrui rondlopen en doen alsof?"

Caitlyn legt daarop uit dat ze gewoon wil golfen, en dat ze later de details wel regelt, zoals welke kleedkamer ze gebruikt.

Caitlyn gebruikt oude naam op formulier
Caitlyn gebruikt oude naam op formulier (Foto: BuzzE)

RTL Weermeisje: Fuck! Dat wilde ik helemaal niet zeggen!

Weermeisje Jennifer Faber presenteerde gisteren, zoals wel vaker, het weerbericht op RTL, maar daar zei ze iets dat ze duidelijk niet hoorde te zeggen.

Edwin Evers belde haar vanmorgen in zijn ochtendshow en daar verklaarde ze zich de uitspraak niet te herinneren. Ze verklaart dat de uitzending vooraf wordt opgenomen en daarbij weleens iets mislukt.

Waarschijnlijk heeft iemand een mislukte take ingestart tijdens de uitzending.

Bedrijf Jessica Alba aangeklaagd

Het bedrijf van Jessica Alba, The Honest Company, is aangeklaagd. Volgens Jonathan Rubin zijn de ingrediënten van veel producten helemaal niet zo natuurlijk als het bedrijft claimt.

De zaak gaat om afwasmiddel, allesreiniger, handzeep en luiers, zo meldt TMZ. Uit testen van een milieuorganisatie zou zijn gebleken dat er mogelijk gevaarlijke synthetische stoffen in deze producten zitten. Bovendien zou de zonnebrand van het bedrijf niet werken.

Rubin heeft geëist dat alle winst uit deze producten wordt terugbetaald aan klanten die ze hebben gekocht. Dat zou bij elkaar zeker 5 miljoen dollar (4,5 miljoen euro) zijn.

Bedrijf Jessica Alba aangeklaagd
Bedrijf Jessica Alba aangeklaagd (Foto: BuzzE)

Lichaam verdronken kindje naar Kobani

Het lichaam van het verdronken kindje dat bij de Turkse badplaats Bodrum was aangespoeld, wordt naar zijn geboorteplaats Kobani gebracht. Daar zal hij samen met zijn omgekomen moeder en broertje worden begraven. Dat heeft de Koerdische partij PYD in de Syrische plaats donderdag laten weten.

Foto's van het aangespoelde lichaam van de driejarige Aylan leidde woensdag tot emotionele reacties in Europa. Op de beelden is te zien hoe het overleden jongetje op zijn buik ligt in de branding en daarna wordt weggedragen door een Turkse hulpverlener.

De vader van het jongetje zal met de lichamen naar Kobani reizen, waar hij ze komend weekend wil begraven. De Syrische familie probeerde per boot het Griekse eiland Kos te bereiken. Ze waren gevlucht voor het geweld in hun thuisland.

Lichaam verdronken kindje naar Kobani
Lichaam verdronken kindje naar Kobani (Foto: ANP)

Vermoedelijke uitbraak norovirus in Duitsland

In de Zuid-Duitse regio Birkenfeld hebben zeker honderd mensen zich bij de hulpdiensten gemeld met maag- en darmklachten. Analyses van uitwerpselen en de manier waarop de ziekte is verspreid wijzen op het norovirus, aldus de plaatselijke autoriteiten donderdag. Dat virus is zeer besmettelijk en heeft als symptomen buikkramp, braken en diarree.

Onder de zieken zijn vijftig scholieren. Zeker dertig mensen zijn in het ziekenhuis opgenomen. Het gaat naar omstandigheden goed met hen. De omgeving van het ziekenhuis is afgezet en mensen die het pand verlaten worden geregistreerd.

De eerste meldingen kwamen woensdagavond binnen. Medewerkers van het Duitse Rode Kruis waren na hun training bij een cafetaria gaan eten, waar ze mogelijk het virus hebben opgelopen. Ook patiënten uit een nabijgelegen ziekenhuis zijn besmet geraakt.

Vermoedelijke uitbraak norovirus in Duitsland
Vermoedelijke uitbraak norovirus in Duitsland (Foto: ANP)

Moet de Dublin-verordening over asielaanvraag worden geschrapt?

Volgens de Dublin-verordening moet asiel worden aangevraagd in het land van eerste aankomst. Italië en Griekenland zijn die regel al lang zat omdat ze de pineut zijn vanwege de grootste vluchtelingencrisis sinds de Tweede Wereldoorlog. Ze voeren 'm dan ook niet meer uit en laten mensen doorreizen. Duitsland en Frankrijk willen nu ook van de regel af en deze vervangen door asielregels op EU-niveau, waarbij mensen over lidstaten kunnen worden gespreid. Moet de Dublin-verordening inderdaad van tafel zoals deze landen willen?

Ed Skrein: vertrek Game Of Thrones 'politiek'

Ed Skrein, die in seizoen 3 van Game Of Thrones de rol van Daario speelde, noemt zijn vertrek uit de serie 'politiek'. In het vierde seizoen werd hij vervangen door de Nederlander Michiel Huisman.

"Mijn plan was om voor de lange termijn bij Game Of Thrones te blijven", vertelde Skrein aan Entertainment Weekly. "Het was een geweldige ervaring, maar politiek heeft ertoe geleid dat we uit elkaar zijn gegaan."

Skrein zit niet bij de pakken neer. "Ik heb gewoon gezegd, ok, kijk vooruit en wees positief. Blijf kalm en ga door."Binnenkort is hij te zien in de hoofdrol in de actiefilm The Transporter Refueled, en volgend jaar als de slechterik in superheldenfilm Deadpool.

Ed Skrein: vertrek Game Of Thrones 'politiek'
Ed Skrein: vertrek Game Of Thrones 'politiek' (Foto: BuzzE)

Wereldhavendagen Rotterdam van start

Het centrum van Rotterdam staat vanaf vrijdag drie dagen in het teken van de Wereldhavendagen. Er worden meer dan 400.000 bezoekers verwacht die tientallen kleine en grote schepen, maar ook evenementen kunnen bezoeken.

Vooral de mariniers laten zich op verschillende manieren zien in hun thuisstad. Zo komen ze in actie tijdens een bevrijdingsactie op het water, maar beginnen ruim 140 mariniers ook een roeitocht naar Engeland. Zij starten zaterdag onder de Erasmusbrug. De tocht gaat via Vlissingen naar Londen, waar de sloepen meedoen aan het grootste roeievenement ter wereld, The Great River Race.

De Wereldhavendagen spelen zich hoofdzakelijk af tussen de Wilhelminapier en de Parkkade. Ook in de stad zelf vinden allerlei evenementen plaats. Het thema dit jaar is De Droomhaven. Dat betekent droomschepen, droombanen, maar simpelweg kunnen mijmeren langs de waterkant.

Wereldhavendagen Rotterdam van start
Wereldhavendagen Rotterdam van start (Foto: ANP)

Poetin: militaire actie tegen IS is voorbarig

Het is voor Rusland te voorbarig om over militaire actie tegen terreurbeweging Islamitische Staat (IS) te praten. "We bekijken de verschillende mogelijkheden, maar militair optreden staat nog niet in onze agenda", zei de Russische president Vladimir Poetin vrijdag op een conferentie in Vladivostok.

Wel steunt Rusland te strijd tegen terreur door het leveren van technologie, militaire wapens en training aan Syrië, aldus de president. De strijd tegen terrorisme moet volgens Poetin hand in hand gaan met het politieke proces in dat land. De Syrische president Bashar al-Assad moet akkoord gaan met vroege verkiezingen, zei Poetin tegen persbureau TASS.

Rusland heeft stappen gezet voor het oprichten van een internationale coalitie tegen extremisme en terrorisme. Poetin liet weten daarover te hebben gesproken met onder meer de Amerikaanse president Barack Obama.

Poetin: militaire actie tegen IS is voorbarig
Poetin: militaire actie tegen IS is voorbarig (Foto: ANP)

Sandra Bullock al paar maanden met nieuwe man

Sandra Bullock is al enkele maanden samen met haar nieuwe vriend, Bryan Randall. En de fotograaf is gek op zijn 'Sandy', weet E! News.

"Bryan heeft veel mensen verteld over zijn nieuwe vriendin Sandy", vertelt een bron. "Hij zegt dat ze een geweldige meid is." De twee hebben al een gezamenlijk uitstapje gemaakt naar New Orleans, waar ook Sandra's zoontje Louis bij was.

Sandra (51) werd met Bryan (41) gespot op de bruiloft van Jennifer Aniston. Ze zou het voormalige model hebben leren kennen toen ze hem inhuurde als fotograaf op de vijfde verjaardag van Louis in januari. Bryan heeft zelf één volwassen dochter.

Sandra Bullock al paar maanden met nieuwe man
Sandra Bullock al paar maanden met nieuwe man (Foto: BuzzE)

Turkije verlengt mandaat grondtroepen tegen IS

 Turkije heeft een mandaat verlengd dat het land in staat stelt militairen naar Syrië en Irak te sturen om te vechten tegen de zogenaamde Islamitische Staat. De Turkse regering wil daarmee de deur openhouden voor een grondoffensief als de terreurbeweging de staatsveiligheid van Turkije in gevaar brengt.

Het Turkse parlement stemde donderdag in met de verlenging. Het mandaat, dat in oktober na een jaar zou verlopen, is met een jaar verlengd. Turkije is volgens lokale media niet van plan militairen te sturen, tenzij er een directe dreiging is.

Behalve de inzet van militairen, zorgt het mandaat er ook voor dat buitenlandse militairen op Turks grondgebied mogen opereren. De Amerikanen kunnen bijvoorbeeld gebruik blijven maken van vliegbases in Turkije voor bombardementen tegen IS.

Turkije doet sinds kort mee met die bombardementen. Aanvankelijk was de Turkse 'brede anti-terreurstrijd' praktisch alleen tegen Koerdische beweging PKK gericht, maar op aandringen van Washington zouden de Turken nu ook serieus tegen IS vechten. In dat kader werden recent afspraken gemaakt over het samen optrekken van de Amerikaanse en Turkse luchtmacht.

Turkije verlengt mandaat grondtoepen tegen IS
Turkije verlengt mandaat grondtoepen tegen IS (Foto: ANP)

Programma's RTL en NPO over vluchtelingen

De komende week is er op televisie ruim aandacht voor het vluchtelingenprobleem. De talkshow RTL Late Night zal maandag tijdens een speciale uitzending in het teken staan van de vluchtelingenstroom.

Jeroen Pauw zal woensdagavond op de Publieke Omroep (NPO) een programma presenteren onder de titel 'De grens bereikt'. Dat zal om half 9 worden uitgezonden, maakte Pauw donderdag bekend. Het programma wordt opgenomen in de studio van zijn talkshow. Het is nog niet duidelijk hoe de uitzendingen aandacht zullen besteden aan het probleem.

RTL Late Night wordt met het Rode Kruis gemaakt. Voor die uitzending wordt gedacht aan hulpverleners, maatschappelijke organisaties, bekende Nederlanders en particuliere initiatieven, die een rol moeten gaan spelen. Ook muziek krijgt een centrale plek in de uitzending. Verder zal worden opgeroepen om geld te doneren om de vluchtelingen te helpen.

Programma's RTL en NPO over vluchtelingen
Programma's RTL en NPO over vluchtelingen (Foto: BuzzE)

'VS in actie tegen Chinese hackers'

De Amerikaanse overheid stelt op korte termijn sancties in tegen Chinese bedrijven die betrokken zijn bij internetspionage of andere vormen van cybercrime in de Verenigde Staten. Dat meldde de zakenkrant Financial Times donderdag op basis van ingewijden.

De sancties worden mogelijk begin volgende week al aangekondigd. Daarmee zouden ze samenvallen met het bezoek van de Chinese president Xi Jinping aan de VS. De timing is echter omstreden, het Witte Huis zou erop aandringen de maatregelen uit te stellen tot na het bezoek.

In de VS bestaan grote zorgen over de toenemende cybercrime vanuit China. Volgens de FBI is China ervoor verantwoordelijk dat het aantal gevallen van economische spionage met ruim 50 procent is gegroeid.

De sancties zouden bedrijven die zich schuldig maken aan spionage of diefstal afsnijden van de internationale financiële markten. In de VS wordt een streng regime gehanteerd, waarbij banken grote boetes riskeren als ze zich niet aan sancties tegen bedrijven of landen houden.

'VS in actie tegen Chinese hackers'
'VS in actie tegen Chinese hackers' (Foto: ANP)

Robben haakt af bij Oranje

Arjen Robben mist zondag de cruciale uitwedstrijd van het Nederlands elftal tegen Turkije in de EK-kwalificatie. Hij heeft te veel last van de liesblessure die hij donderdagavond opliep in de eerste helft van het verloren duel met IJsland (0-1). Bondscoach Danny Blind heeft Jeremain Lens opgeroepen als vervanger van Robben, Virgil van Dijk neemt de plek in de selectie over van de geschorste Bruno Martins Indi.

Oranje moet zondag minimaal gelijkspelen om Turkije, vierde in de poule, achter zich te houden. Het elftal van Blind bekleedt op dit moment de derde plaats in de groep. Die klassering geeft uiteindelijk recht op deelname aan de play-offs.

Robben haakt af bij Oranje
Robben haakt af bij Oranje (Foto: ANP)

Geen gevangenisstraf voor Afroman

Afroman heeft bekend dat hij een vrouwelijke fan in het gezicht heeft geslagen, maar daar hoeft de artiest niet voor de gevangenis in. Als straf moet hij een cursus woedebeheersing volgen en zal hij zich regelmatig moeten laten testen op drugs, weet TMZ.

Als Afroman zich niet houdt aan zijn opgelegde straf moet hij alsnog een gevangenisstraf van zes maanden uitzitten.

Haley Byrd, de vrouw die de klap kreeg van Afroman, was aanwezig in de rechtbank. Haley kreeg de klap nadat ze tijdens een concert op het podium was geklommen, ze liep daarbij een hersenschudding op. Ze zou nu van plan zijn om de concertorganisatoren aan te klagen.

Het management van Afroman blijft volhouden dat hij handelde uit zelfverdediging en schrijft het incident toe aan een gebrek aan beveiliging.

Geen gevangenisstraf voor Afroman
Geen gevangenisstraf voor Afroman (Foto: BuzzE)

Sportblog: Zingende Koemans en cursus zelfbeheersing

Elke week brengen we hier op FOK! het sportroddel- en randnieuws samen in één bericht. De grappige voorvallen, opmerkelijke nieuwtjes en de beste roddels kun je in deze berichten vinden. Elke donderdag vatten we het leukste randnieuws voor jullie samen.

Zege West Ham op Anfield: tattoo op kuit

Jon High dacht een veilige weddenschap aan te zijn gegaan. Als West Ham United afgelopen weekend in de Premier League van Liverpool zou winnen dan zou hij een tatoeage nemen. The Irons hadden al 52 jaar niet meer op Anfield Road gewonnen, maar ditmaal waren ze plots met 0-3 de baas in Liverpool. High kwam zijn belofte na en had twee uur na het duel de uitslag al op zijn kuit laten zetten.

Te vroeg juichen

We hebben hier al vaker laten zien dat te vroeg juichen voor wielrenners niet aan te raden valt. Daiva Tusliate kwam hier in de vierde etappe van de Trophee d'Or in het Franse Villequiers ook achter. Ruim voor de streep stak de Litouwse beide armen al in de lucht, maar ze had buiten de Belgische Anisha Vekemans gerekend die hiermee haar eerste UCI-zege boekte.


Te vroeg gejuicht (Bron: YouTube)

Slechte resultaten? Afval prikken

De voetballers van Banik Ostrava zullen beter hun best moeten doen. De Tsjechische eersteklasser staat stijf onderaan in de competitie met één punt uit vijf duels en in de beker werd met 4-3 verloren van een vierdeklasser. Hoogste tijd voor maatregelen, zo dacht coach Radomir Korytar.

Hij liet zijn spelers afgelopen maandag al om 6.45 uur opdraven. Niet voor de gebruikelijke strafrondjes lopen, maar om afval te rapen en de velden te onderhouden. Zo liepen diverse spelers met een hark, schop of houweel op het complex rond.

Volgens Korytar moet dit helpen om de resultaten te verbeteren. "De spelers krijgen dit regime opgelegd tot en met vrijdag. Op deze wijze willen we hen doen inzien dat ze als profvoetballer een bevoorrecht statuut hebben. Sommige spelers hebben deze strafmaatregel met de nodige humor opgevat, anderen gingen aan het klagen. Buiten de 'werkuren' wordt er uiteraard normaal getraind."

iPhone 6 voor Balotelli belangrijker dan trainen

Vorige week brachten we al het nieuws dat Mario Balotelli door zijn nieuwe tijdelijke werkgever AC Milan aan de leiband wordt gelegd. Het is niet voor niets, want bij Liverpool waren ze de streken van de Italiaan zat.

De laatste in het rijtje: de iPhone 6. Balotelli werd in de kleedkamer voor aanvang van een training jaloers op een teamgenoot die het nieuwe speeltje al in bezit had. De Italiaan kwam nog wel naar buiten voor de warming-up, maar verdween hierna snel naar binnen met een 'hamstringblessure'.

De teamgenoten van Balotelli waren na 90 minuten stomverbaasd een lachende Balotelli in de kleedkamer aan te treffen. De Italiaan zat te spelen met de nieuwe iPhone, terwijl enkele reservetoestellen naast hem lagen. En de blessure? Die was als sneeuw voor de zon verdwenen.

Cricketmascotte gevloerd

In het Engelse cricket hebben veel teams een eigen mascotte. Jaarlijks is er een T20-wedstrijd tussen al deze mascottes. Ze moeten over de nodige behendigheid beschikken over een parcours. Stumpy werd in 2014 winnaar van het evenement, maar dit jaar liep het met de draak uit Somerset minder goed af. Stumpy raakte verwikkeld in een kabel, terwijl hij met Yorkshire Vikins-mascotte Vinny the Viking in een strijd verwikkeld was. Uiteindelijk mocht Vinny zich tot nieuwe winnaar van het evenement kronen.


Inzet komt Stumpy duur te staan (Bron: YouTube)

Tennisster gaat volledig door het lint

Tennis kan voor sommigen zowel geweldig zijn als zeer frustrerend. Coco Vandeweghe maakte tijdens deze editie van de US Open beide mee. De Amerikaanse gaf na de gewonnen eerste ronde met haar racket nog gitaarles aan het publiek, maar tegen haar landgenote Bethanie Mattek-Sands was het een heel ander verhaal.

Vandeweghe stond in de eerste set met 0-5 achter toen de stoppen volledig doorsloegen. Ze gaf, tot vermaak van het publiek, haar tennisracket een compleet nieuwe vorm. Het hielp de 23-jarige Amerikaanse niet, want ze mocht met een 2-6 en 1-6 nederlaag huiswaarts keren.


Vandeweghe kan wel een lesje zelfbeheersing gebruiken (Bron: YouTube)

The Iceman prijst drankje aan

Kimi Räikkönen is in de Formule 1 een man van weinig woorden. The Iceman laat op de baan de resultaten voor zich spreken, maar buiten het circuit houdt hij wel van een drankje en een feestje. Sinds kort prijst de Fin een nieuw drankje aan: The Iceman Long drink. Deze zou volgens de producenten net zou koel als Räikkönen moeten zijn.

Engeland ontdekt de 'zingende' Koemans

Ronald en Erwin Koeman hebben het in Southampton goed naar hun zin. De manager en zijn assistent zetten op het veld goede resultaten neer, maar blijken buiten het veld ook hele andere talenten te hebben. De website Who Ate all the Pies laat een filmpje zien van de Sterrenplaybackshow uit begin jaren negentig. Daarin liggen de Koemans als Hepie en Hepie verkleed op een kussen stil te dromen. Oordeel zelf welke Koeman het meeste 'zangtalent' heeft.


De Koemans als Hepie en Hepie (Bron YouTube)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1254
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
©FOK.nl e.a.