FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 14 mei 2015

EL: Uitslag Dnipro Dnipropetrovsk - Napoli

Dnipro Dnipropetrovsk heeft donderdagavond de voetbalwereld verbaasd door Napoli in eigen huis te verslaan met 1-0, waardoor het zich plaatste voor de finale van de Europa League.

De club uit de Oekraïne hadden een ware muur opgetrokken rondom het eigen strafschopgebied om de Italiaans ploeg buiten de deur te houden. En die opzet bleek in de eerste helft maar al te goed te werken. De formatie uit Napels had grote moeite om de goed georganiseerde Oost-Europeanen te verontrusten.

Linksback Ghoulam was de enige die zich af en toe leek te onttrekken aan het oog van de hechte defensie van het elftal uit Dnipropetrovsk. Leek, want de Franse vleugelverdediger wist dan wel op te stomen aan de linkerkant, waarbij hij rechtsback Fedetskiy kon passeren, maar kon dan altijd weer rekenen op dubbele dekking van Douglas en Kankava.

Na de theepauze kreeg Dnipro een enorme kans via Luchkevych, die goed anticipeerde op een steekpass van Konoplyanka. De middenvelder besloot uit te halen, maar zag zijn inzet behoorlijk ver naast de paal van Andújar verdwijnen. Het bleek een voorbode, want in de 58e minuut kon Seleznyov na een crosspass van Konoplyanka de bal achter Andújar werken: 1-0.

Een kwartier voor het einde had Lopez nog even de gelijkmaker, en dus verlenging, op zijn schoen. Maar Boyko wist ter nauwer nood de bal in een uiterste poging weg te tikken. Matheus was namens de thuisploeg vervolgens zelfs nog even dichtbij de 2-0, maar trof de kruising.

In de slotfase zette Napoli alles op alles, maar konden zij geen bres meer slaan in het IJzeren gordijn, waardoor Dnipro zich plaatste voor finale van de Europa League in Warschau.

EL: Uitslag Fiorentina - Sevilla FC

Voor het tweede achtereenvolgende jaar staat Sevilla FC in de finale van de Europa League. De Spanjaarden wonnen met 0-2 bij Fiorentina. Daarmee herhaalt Sevilla het kunststukje van 2006 en 2007. Ook toen stond de club twee keer op rij in de finale van het tweede toernooi van Europa. Beide keren slaagde Sevilla erin om de cup mee naar huis te nemen. Op 27 mei neemt Sevilla het in Warschau op tegen Dnipro Dnipropetrovsk.

In een levendige openingsfase en in een sfeervol Florence opende Fiorentina va banque. Nog binnen het kwartier leidde dat tot de eerste grote kans. Een kopbal van Rodríguez werd alleen op katachtige wijze gered door reservedoelman en uitblinker Rico.

Terwijl Fiorentina blafte, beet Sevilla. De bezoekers maakten aan alle twijfels een einde toen Bacca van dichtbij de 0-1 binnentikte. Vijf minuten later deed verdediger Daniel Carriço er nog een schepje bovenop door de 0-2 achter Neto te lopen.

Hoewel het tweeluik allang en breed gespeeld was, bleef Fiorentina knokken voor een doelpunt. Maar ook een strafschop van Ilicic mocht niet baten. De penalty werd huizenhoog over geschoten. Daardoor is het Sevilla en niet Fiorentina dat aanspraak maakt op de gouden bonus.

Vanaf dit seizoen valt er naast de eer, het prijzengeld en de cup namelijk een extra hoofdprijs te verdienen in de Europa League. Naast de eer, het geldbedrag en de cup plaatst de winnaar van het tweede Europese toernooi zich namelijk voor de groepsfase van de Champions League van volgend seizoen. De kans is dan ook groot dat Spanje volgend jaar met vijf clubs vertegenwoordigd is in het kampioenenbal, omdat de Andalusiërs vijfde staan in de Primera División.

Éver Banega (Sevilla) met twee tegenstanders van Fiorentina. (PRO SHOTS/Marca)
Éver Banega (Sevilla) met twee tegenstanders van Fiorentina. (PRO SHOTS/Marca)

Van Barneveld verslaat Bunting in laatste speelronde Premier League

Vanavond was in Brighton de laatste reguliere speelronde van de Premier League Darts. De vier halvefinalisten waren vooraf al bekend. Het ging vanavond alleen over de eer, de eindklassering en de daarbij behorende Britse ponden. Hieronder een kort verslag van de gespeelde wedstrijden. 

Phil Taylor 7-1 James Wade

Phil Taylor kan met opgeheven hoofd de Premier League verlaten. Hij gaf een show weg door James Wade met 7-1 te verslaan. The Power had een gemiddelde van 108,9 tegenover 100,3 voor Wade. Het is de eerste keer sinds de start van de Premier League dat Taylor de play-offs niet haalt. 

Raymond van Barneveld 7-4 Stephen Bunting

Op 3-1 kon Raymond van Barneveld de eerste break plaatsen en kwam met een 121-finish op 4-1. Bunting was een leg later op weg naar een negendarter, maar het ging mis bij de zevende pijl. Hij won de leg later wel. Bunting kon de break echter niet meer rechtzetten. Van Barneveld won met 7-4. 

Adrian Lewis 3-7 Gary Anderson

Adrian Lewis kwam 2-0 voor, maar daarna was het de beurt aan Gary Anderson. De wereldkampioen liep uit naar 6-3. Lewis pakte met een 83-finish nog een leg, maar daarna maakte Anderson het af. De Schot had een gemiddelde van 97,3. Lewis had een gemiddelde van 94,5. 

Michael van Gerwen 6-6 Dave Chisnall

Wedstrijd van hoog niveau. Michael van Gerwen opent met twee elfdarters en Dave Chisnall had zeven perfecte pijlen raak voor een negendarter, maar miste de triple 19. Het werd 2-2. Er volgden vier breaks waardoor het 4-4 werd. Op 5-5 plaatste Chisnall nogmaals een break met een 161-finish en had het eerste punt binnen. Een zege werd het echter niet. Van Gerwen won de laatste leg en verzekerde zich daarmee van de eerste plaats in de Premier League. 

Stand

# Naam Gespeeld Gewonnen Gelijk Verloren Legsaldo Punten
1 Michael van Gerwen (Q) 16 10 3 3 +30 23
2 Dave Chisnall (Q) 16 10 2 4 +30 22
3 Gary Anderson (Q) 16 9 2 5 +10 20
4 Raymond van Barneveld (Q) 16 8 3 5 +8 19
5 Phil Taylor 16 6 3 7 +4 15
6 Adrian Lewis 16 5 4 7 -13 14
7 James Wade 16 3 6 7 -17 12
8 Stephen Bunting 16 3 5 8 -18 11
9 Peter Wright (E) 9 1 4 4 -17 6
10 Kim Huybrechts (E) 9 1 2 6 -17 4

Volgende week zijn de halve finales en finale. Michael van Gerwen zal aantreden tegen Raymond van Barneveld en Dave Chisnall speelt tegen Gary Anderson. De winnaars nemen het dan tegen elkaar op voor de titel en een cheque van 200.000 Britse pond (276.500 euro)

Virtual reality-games in de maak bij Ubisoft

Ubisoft is momenteel bezig met de ontwikkeling van "een aantal titels" die VR-apparaten ondersteunen. Dat heeft Ubisoft-topman Yves Guillemot gezegd tijdens een presentatie van de kwartaalcijfers.

"Wij geloven in virtual reality omdat het gamers een kans biedt om nog meer in een gamewereld te worden ondergedompeld. Momenteel werken we aan enkele titels om ons voordeel te doen met deze nieuwe technologie", aldus Guillemot in een reactie op een vraag over de ondersteuning van VR-hardware.

Guillemot gaat verder: "Momenteel werken we met verschillende merken om te kijken hoe we optimaal gebruik kunnen maken van VR, maar tegelijkertijd rekening houdende met de negatieve aspecten die het met zich meebrengt, zoals de effecten na het langdurig spelen in een VR-omgeving. Wij denken dat VR uiteindelijk zorgt voor meer interesse bij mensen die nog niet gamen. Momenteel staan er enkele titels op de planning voor begin 2016." Welke titels Ubisoft voor ons in petto heeft is nog niet bekend.

Eerder dit jaar gaf Sony al aan dat hun VR-bril Project Morpheus in de eerste helft van 2016 in de schappen moet komen te liggen. Ook Oculus Rift heeft begin deze maand bekendgemaakt dat hun speelgoed ergens tussen januari en maart van 2016 op de markt komt. Daarnaast zijn zowel Valve als Microsoft ook druk doende met hun VR-projecten, hoewel die nog niets over eventuele releasedata bekend hebben gemaakt. 

Dirt Rally wellicht ook naar consoles

Dirt Rally, de nieuwe en ietwat onverwachte Dirt-game die enkele weken geleden opeens verscheen op Steams Early Access, komt wellicht ook naar consoles. Althans, als het aan Codemasters' lead designer Paul Coleman ligt.

In een interiew heeft Coleman te kennen gegeven dat hij uiteindelijk ook wil dat consolegamers het spel kunnen spelen. "Zodra de game officieel uitkomt, kunnen we kijken naar de mogelijkheden voor consoles", aldus Coleman.

Momenteel is Dirt Rally beschikbaar op Steam via het Early Access-programma voor €30. De mensen die de game hebben gespeeld zijn behoorlijk positief, met name vanwege de racesim-gameplay, die in voorgaande delen uit de Dirt-franchise ontbrak.

'Xtc-winkel' één dag open in Amsterdam

Als het aan de Jonge Democraten ligt, wordt xtc een legale drug, waarvan de productie en verkoop door de overheid worden gereguleerd. Om die visie kracht bij te zetten, openen de D66-jongeren maandag een 'xtc-winkel' in het centrum van Amsterdam.

Daar willen ze laten zien hoe gereguleerde xtc-verkoop eruit zou kunnen zien, met een leeftijdscheck om minderjarigen te weren, bijsluiters met voorlichting en kwaliteitscontrole tegen 'foute' pillen. Er worden alleen neppillen verkocht, geen echte xtc. De winkel is maar één dag open, aldus een woordvoerder donderdag.

Tegelijk met de xtc-winkel beginnen de Jonge Democraten een burgerinitiatief. Ze willen 40.000 handtekeningen ophalen om legalisering van xtc op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen. Moederpartij D66 vindt legalisering van xtc voorlopig een brug te ver; de partij wil eerst werk maken van legalisering van wiet.

Swords & Soldiers II krijgt een introductie

De Nederlandse ontwikkelaar Ronimo Games is bijna klaar met Swords & Soldiers II. Om iedereen eens uit te leggen wat de game nu inhoudt, hebben ze een introductietrailer gemaakt.

In de trailer legt Brokenbeard in recordtijd uit hoe de wereld van Swords & Soldiers II eruit ziet. We zien Vikingen, Persen en demonen, dus het wordt in ieder geval een apart gezelschap bij elkaar. In lokale multiplayer kun je op de bank tegen vrienden vechten.

Swords & Soldiers II komt 21 mei uit op Wii U.

Haase en De Bakker naar halve finale Bordeaux

Tennissers Robin Haase en Thiemo de Bakker hebben zich geplaatst voor de halve finale van het challengertoernooi in het dubbelspel in Bordeaux. Beide Nederlanders rekenden met 6-7 (4), 6-4 en [10-5] van de Nieuw-Zeelander Artem Sitak en de Amerikaan Nicholas Monroe.

Haase had vorige week in de finale van Aix-en-Provence Sitak en Monroe samen met Aisam-Ul-Haq Qureshi ook al geklopt. Ditmaal moest hij met De Bakker de eerste set aan zijn tegenstanders laten, waarna via een break in de tweede set en de supertiebreak in de derde set de partij binnengehaald kon worden. Eerder op de dag had De Bakker in de tweede ronde van het enkelspel Haase nog geklopt.

De volgende tegenstanders in het dubbelspel zijn de Argentijnen Maximo Gonzalez en Andres Molteni.

240 jaar cel voor maken en verspreiden kinderporno

Een 32-jarige man uit de Amerikaanse staat Indiana heeft voor het produceren, verspreiden en het bezit van kinderporno 240 uur dienstverlening 240 jaar cel opgelegd gekregen. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie bekendgemaakt. De man had bekend.

Hij kreeg voor zeven punten in de aanklacht die betrekking hadden op productie van kinderporno elk dertig jaar opgelegd, voor de verspreiding ervan kreeg hij nog eens twintig jaar en tien jaar voor het bezit ervan. Hij moet de opgelegde straffen achter elkaar uitzitten.

Mogelijk verbod op zonnebank

Waar oogartsen vinden dat vuurwerk voor particulieren verboden moet worden vinden dermatologen het een goed idee om de verkoop van zonnebanken aan banden te leggen. De beroepsvereniging van dermatologen (NVDV) pleitte donderdag in het RTL Nieuws dan ook voor een verkoopverbod voor particulieren.

De huidartsen vinden verder dat zonnebankstudio's strenger moeten worden gecontroleerd. Als die niet veilig werken, dan moeten er sancties worden opgelegd.

De artsen luiden de noodklok omdat het aantal gevallen van huidkanker snel toeneemt. Een van de oorzaken is het gebruik van de zonnebank, waardoor mensen een sterk verhoogd risico op huidkanker hebben. Een andere oorzaak is te veel zon, maar voor een verbod op in de zon lopen wordt vooralsnog niet gepleit.

In twintig jaar tijd is het aantal Nederlanders dat voor het eerst de diagnose huidkanker krijgt meer dan verdrievoudigd: van 17.000 naar bijna 53.000 mensen per jaar. Het aantal patiënten stijgt jaarlijks met 6 tot 9 procent.

Zonnebanken waren vooral in de jaren 80 van de vorige eeuw erg populair.

Veerboten Ameland varen morgen later, personeel staakt

Twee veerboten vanuit Ameland naar Holwerd zullen vrijdag een uur later vertrekken. Het gaat om een actie van het personeel van veerdienstonderneming Wagenborg, uit protest tegen het vastlopen van de cao-onderhandelingen met de directie. Tijdens de actie verzamelt het personeel zich op het parkeerterrein bij de haven in Ameland.

Volgens vakbond CNV hebben de werknemers te maken met een oplopende werkdruk, terwijl ze worden gekort op de toeslagen voor de drukke zaterdag- en zondagdiensten. "En over een loonsverhoging valt al helemaal niet te praten", zegt onderhandelaar Bernard Zijlstra.

Vrijdag vertrekt de boot van Ameland naar Holwerd om 10.30 uur in plaats van 9.30 uur. De boot vanuit Holwerd zal wel gewoon om 9.30 uur vertrekken, maar blijft vervolgens ook een uur langer in Ameland liggen en vertrekt pas weer om 11.30 uur.

Saudi Arabië heeft lak aan wapenstilstand, bommen op Jemen

Saudi-Arabië heeft donderdag ondanks de wapenstilstand in Jemen een aanval uitgevoerd op de sjiitische Houthi-rebellen. Volgens bronnen in Jemen werd in het noorden van het land een truck onder vuur genomen. Negen mensen kwamen om.

De aanval vond plaats in de provincie Saada, een bolwerk van de Houthi-rebellen. De truck die door een gevechtshelikopter onder vuur werd genomen zou wapens hebben vervoerd, zeiden de bronnen.

Het bestand dat dinsdag inging is bedoeld om hulpverleners een kans te geven de bevolking van Jemen te helpen. De wapenstilstand duurt tot zondag.

Rode Kruis helpt bij file Eindhoven-Antwerpen, automobilisten onwel

Wie vanuit Eindhoven richting Antwerpen wil rijden, komt over de grens in de file terecht. Vanwege werkzaamheden bij Antwerpen staat het donderdag vast voorbij Turnhout. Mensen zijn 2,5 uur langer onderweg dan gebruikelijk. Het Vlaamse Rode Kruis en de Belgische Civiele Bescherming zijn aanwezig om water uit te delen en eerste hulp te verlenen aan mensen die onwel zijn geworden, aldus de VerkeersInformatieDienst (VID).

De komende dagen is er volgens de VID "ietske minder" overlast. Mensen zijn nu gewaarschuwd en er zal dan minder vakantieverkeer zijn.

Wie vanuit Nederland naar Antwerpen wil reizen, kan volgens de VID beter bij Breda de grens oversteken.

Rotterdammers komen jaren in Britse cel vanwege drugs

Twee mannen uit Rotterdam moeten in Groot-Brittannië de cel in omdat ze betrokken waren bij een grote drugsdeal. Een 49-jarige man kreeg zeventien jaar celstraf, een 46-jarige man werd veroordeeld tot veertien jaar. Drie Britse handlangers kregen kortere straffen, een vierde Brit wacht nog op zijn vonnis. Dat meldde de Britse National Crime Agency donderdag.

De criminelen smokkelden onder meer cocaïne, sterke skunk-cannabis en cannabishars. Ze werden al een tijdje in de gaten gehouden. Eind vorig jaar hield de Britse politie drie bestelbusjes tegen in Ashford, niet ver van Dover, aan de zuidoostkust van Engeland. In de busjes vonden agenten ongeveer 500 kilo cannabis en vijf kilo cocaïne, verstopt tussen de bakolie. De drugs zouden miljoenen waard zijn geweest.

De Britten spraken van een "enorme drugsvangst". Volgens de politie hadden de mannen zelfs een nepwebsite voor hun oliebedrijf gemaakt, als dekmantel.

'Machinist crashtrein VS is geheugen kwijt'

De machinist van de trein die dinsdagavond verongelukte bij de Amerikaanse stad Philadelphia kan zich het ongeluk niet herinneren. Dat heeft de advocaat van de man donderdag gezegd. Eerder bleek uit onderzoek dat de trein veel te hard reed toen hij in een bocht uit de rails liep.

Het ongeluk kostte aan zeven mensen het leven. De machinist, die zelf een hersenschudding opliep, weigert tot dusver met de politie te praten. bij ht verhoor met de politie was hij weggelopen. "Hij kan zich herinneren dat hij op de bocht afreed. Hij herinnert zich dat hij probeerde af te remmen en daarna verloor hij het bewustzijn", zei advocaat Robert Goggin. Hij heeft goede hoop dat het geheugen van zijn cliënt zal herstellen als de hersenschudding eenmaal is weggetrokken.

Klopjacht in Cuijk nadat man vijfjarig meisje 'seksueel benaderde'

Een vijfjarig meisje is woensdag "seksueel benaderd" door een man op een fiets bij een speeltuin in Cuijk. Wat hij precies zou hebben gedaan, wil de politie donderdag nog in het midden laten, vanwege de leeftijd van de kleuter en in het belang van het onderzoek.

Het meisje speelde woensdag tussen 16.00 uur en 18.30 uur in een speeltuin aan de Eurodreef in de Brabantse plaats. Thuis zei ze dingen tegen haar ouders, waardoor die het vermoeden kregen dat er iets was gebeurd. Ze alarmeerden direct de politie.

De politie is direct een klopjacht begonnen, vooralsnog is de viezerik niet gevonden.

Epische bitchslap, nu met aftermath

Geïnspireerd door de bitchslapverhalen onder dit item ging ik weer eens op zoek naar de 8-ball metro epic-bitchslap van een tijdje geleden en vond een aftermath.

Om jullie herinnering even op te frissen; een man van 1m98, atleet Jorge Peña, wordt door een groep ghettobitches getreiterd en geslagen vanwege zijn jas. Minutenlang gaan ze door en door en door, tot de man een klap krijgt en de meest epische bitchslap uitdeelt die de wereld ooit gezien heeft.

'Man smacks the soul out of girl', luidt de titel en daarvan is niets gelogen.

Hieronder nogmaals de video (wil je alleen de klap, ga dan even naar ongeveer 1:03), gevolgd door de aftermath. De man is namelijk gearresteerd, maar na analyse van de beelden werd besloten niet tot vervolging over te gaan, maar niet voordat Jorge Pena eerst vier dagen in de cel doorbracht.

Pena zelf liep meerdere verwondingen op toen hij onder meer met een naaldhak werd geslagen. Uiteindelijk zag hij geen andere mogelijkheid dan terugvechten.

Blokhuijsen en Team Corendon uit elkaar

Jan Blokhuijsen vertrekt per direct bij Team Corendon. De 26-jarige schaatser heeft aan de ploegleiding laten weten een andere sportieve route te verkiezen boven die van Team Corendon. Waar Blokhuijsen zijn carrière voortzet is nog niet officieel bekend.

"Ik heb respect voor zijn keuze, al is het natuurlijk nooit leuk om iemand kwijt te raken", verklaarde teammanager Chiel van Praag donderdag. Hij gaf aan dat Blokhuijsen ook niet de enige schaatser is die recent voor een andere route heeft gekozen. "Jorien ter Mors en Ireen Wüst hebben dat ook gedaan. Misschien dat hij het in dat kader ook zo wil aanpakken. Hij heeft zich deze zomer bijvoorbeeld erg gericht op het skeeleren. Dat is er bij ons niet echt."

Blokhuijsen kwam twee jaar geleden bij Corendon. Hij kende een goed eerste jaar waarin hij goud pakte op de EK allround, zilver op de WK allround en zilver op de olympische 5 kilometer in Sochi. Bij de ploegachtervolging won hij bovendien olympisch goud. Afgelopen seizoen verliep de samenwerking een stuk stroever. De prestaties bleven achterwege en Blokhuijsen kwam openlijk in conflict met coach Jan van Veen.

Corendon nam vorige week al afscheid van Van Veen. Volgens teammanager Chiel van Praag had dat niets te maken met een verstoorde relatie tussen Blokhuijsen en de coach. "Van Veen heeft voor zichzelf uitgemaakt dat hij op dit moment niet in staat is om op topsportniveau te coachen. Dat heeft deels met hem te maken en deels met ons."

Jan Blokhuijsen zal volgend seizoen een ander schaatspak aan hebben. (PRO SHOTS/Erik Pasman)
Jan Blokhuijsen zal volgend seizoen een ander schaatspak aan hebben. (PRO SHOTS/Erik Pasman)

LEGO Jurassic World opent zijn deuren op 12 juni

Met nog maar een maandje te gaan voordat de langverwachte Jurassic World-film uitkomt staat de game LEGO Jurassic World bijna klaar om zijn deuren te openen.

De game brengt een interactieve versie van de film naar jou toe en zoals verwacht komt LEGO Jurassic World tegelijkertijd uit met de film deze zomer. Uitgever Warner Bros. Interactive Entertainment kondigde aan dat LEGO Jurassic World officieel tegelijkertijd uitkomt met de film op 12 juni voor alle consoles.

De game bevat opvallende momenten van de aankomende film terwijl er ook zat iconische momenten in zitten van de drie voorgaande Jurassic films. LEGO Jurassic World bevat meer dan 20 speelbare dinosaurussen over de gehele Jurassic Park-serie. LEGO Jurassic World komt uit op PlayStation 4, PlayStation 3, Xbox One, Xbox 360, Wii U, PS Vita, 3DS en pc op 12 juni. Ondertussen kan je genieten van de nieuwe gameplaytrailer.

Kritische Hind uit jury Songfestival

Zangeres Hind maakt niet langer deel uit van de Nederlandse vakjury voor het Eurovisiesongfestival. Ze wordt vervangen door collega Do. Volgens haar manager gebeurt dat vanwege verplichtingen in het buitenland, maar De Telegraaf suggereert dat Hind wegens kritiek uit de jury is gezet.

Volgens haar manager is Hind uitgenodigd voor het filmfestival in Cannes en combineert ze dit met een optreden. Zangeres Do neemt haar plaats daarom in. Gijs Staverman, Maurice Wijnen en Florent Luyckx zijn de overige juryleden voor de komende editie van het liedjesfestijn. De jury staat onder voorzitterschap van Carolina Dijkhuizen.

Kritiek
Hind liet zich dinsdagavond kritisch uit over haar ervaringen met het Songfestival, schrijft De Telegraaf. In 2008, toen Hind namens Nederland meedeed, schrok ze toen ze de Russische zanger Dima Bilan snuivend het toilet uit zag lopen. De Rus, die het Songfestival dat jaar won, raakte volgens Hind in de finale geen noot. Hind meent dat zijn zege is te danken aan het feit dat Rusland een miljoen euro aan het festival had geschonken. De Telegraaf suggereert dat de opmerkingen over corruptie de reden zijn dat Hind nu geen jurylid meer is.

De vakjury bepaalt 50 procent van de stemmen die Nederland geeft. De andere helft van de stemmen komt van de tv-kijkers. Eerder werd al bekend dat Edsilia Rombley de punten tijdens de finale op 23 mei namens ons land bekendmaakt. Trijntje Oosterhuis vertegenwoordigt ons land op de zestigste editie van het Eurovisiesongfestival met het liedje Walk Along. In een spraakmakende jurk is ze te zien in de eerste halve finale op dinsdag 19 mei. De tweede halve finale is op 21 mei.

De Voogd leidt Oranje Zwart langs Kampong

De hockeymannen van Oranje Zwart hebben het eerste duel in de strijd om de landstitel gewonnen. In Eindhoven was de ploeg van Michel van den Heuvel met 2-1 te sterk voor Kampong. Aanstaande zaterdag staat in Utrecht het tweede duel in de best-of-three op het programma.

In de competitie was het verschil tussen beide teams marginaal: niet alleen stonden Kampong en Oranje Zwart qua puntentotaal dicht bij elkaar in de buurt, ook speelden zij tweemaal gelijk tegen elkaar. Van dat evenwicht was donderdag weinig te merken. OZ deelde de lakens uit en kwam ook vroeg op voorsprong. Bob de Voogd scoorde na zeven minuten de eerste treffer uit een strafcornerrebound.

Kampong oogde wat bleu en liet pas na negentien minuten van zich horen, toen Joost van de Vijfeijken een backhand tegen OZ-doelman Vincent Vanasch mikte. Veel gevaarlijker konden de Utrechters – toch de nummer één van de reguliere competitie – niet worden. Sterspelers als Robbert Kemperman en Constantijn Jonker kwamen amper in het stuk voor.

Vlak na rust bracht De Voogd de stand op 2-0. Een foutje van Marcel Balkestein leverde vier minuten later de eerste strafcorner voor Kampong op. De Utrechtse formatie pakte dit buitenkansje met beide handen aan. Loïck Luypaert faalde niet: 2-1.

Hoewel Kampong in de tweede helft minder kleurloos voor de dag kwam dan in de eerste helft slaagde de ploeg er niet in een echt slotoffensief op poten te zetten. In de slotminuut kregen de Utrechters nog wel twee strafcorners, maar die leverden niets op.

Bob de Voogd goed voor beide treffers. (PRO SHOTS/Willem Vernes)
Bob de Voogd goed voor beide treffers. (PRO SHOTS/Willem Vernes)

Etappewinst Greipel, Contador slachtoffer valpartij

André Greipel heeft donderdag de zesde etappe van de Giro d'Italia gewonnen. Na 183 kilometer en een vlakke slotfase was de Duitser de snelste in een sprint in Castiglione della Pescaia. Hij bleef de Italianen Matteo Pelucchi en Sacha Modolo voor. Moreno Hofland was de snelste Nederlander. Hij werd elfde.

De massasprint werd ontsierd door een massale valpartij. Onder andere klassementsleider Alberto Contador ging tegen het asfalt maar kon snel weer opstaan en finishen. Hij houdt de leiding in het algemeen klassement en start vrijdag weer in de roze leiderstrui. Bij het in ontvangst nemen van de trui leek het echter toch niet goed te zijn. Vanwege een ogenschijnlijk pijnlijke schouder kreeg hij de trui niet aan. De Spanjaard heeft twee seconden voorsprong op zijn belager Fabio Aru. Het grootste slachtoffer van de val was Daniele Colli, de sprinter van Vini Fantini. Hij ging hard onderuit nadat hij in aanraking kwam met de telelens van een toeschouwer. Op - niet prettige - beelden was te zien dat zijn arm de verkeerde kant op stond.

Guild Wars 2-uitbreiding krijgt de Reaper

Vandaag onthult ArenaNet de Reaper, de elite specialisatie voor Necromancers, en tevens de derde in een serie van in totale negen elite specialisaties in Guild Wars 2: Heart of Thorns.

Een van de belangrijkste toevoegingen van de Reaper aan de Necromancers specialisatie heeft specifiek te maken met het beroep, een echte hands-off damage dealer. Necromancers maken gebruik van verschillende health-zapping vaardigheden en minions om het vuile werk voor hen op te knappen. De Reaper elite-specialisatie verandert dit en geeft ze de mogelijkheid om zichzelf te bewapenen met krachtige greatswords, waarmee ze kleine vijandelijke groepen met slechts een paar uithalen kunnen vernietigen. De destructieve etherische vorm van de Necromancer, bekend als ‘The Death Shroud’, krijgt ook een upgrade met verschillende nieuwe 1-op-1 gerichte vaardigheden, door het gebruik van een nieuwe zeis.

ArenaNet laat live gameplay van deze specialisatie voor het eerst zien in Points of Interest, morgen 15 mei om 21:00 uur op het officiële Guild Wars 2 Twitch kanaal.

Guild Wars 2 is uit op pc en Mac. De uitbreiding Heart of Thorns wordt dit jaar verwacht, al is dat niet officieel.

Tost: 'Verstappen presteert naar verwachting'

Franz Tost is na vijf races tevreden met de verrichtingen van Max Verstappen. De teambaas van Toro Rosso vindt dat de jongeling, net als zijn teamgenoot Carlos Sainz, naar verwachting presteert. "Dat lijkt me ook logisch, anders zouden ze niet voor ons rijden", zei de 59-jarige Oostenrijker op de website van de Formule 1. "Ik heb altijd gezegd dat als we die twee een snelle, betrouwbare auto geven, ze elke wedstrijd bij de beste tien zullen eindigen."

Tost sluit echter niet uit dat beide coureurs dit seizoen nog brokken zullen maken. Zij vielen tot nu toe alleen uit door motorproblemen. "Natuurlijk zal er nog een crash komen, je kan niet van zulke jonge coureurs verwachten dat zij een foutloos seizoen rijden. Maar we zijn daar op voorbereid", merkte Tost op. "Wat de toekomst ze verder zal brengen, is afwachten. Als ze ooit de kans krijgen om wedstrijden te winnen, zal ze dat zeker lukken. Ze hebben de juiste eigenschappen om succesvol te worden."

Waterpoloërs UZSC naderen titel

De waterpoloërs van UZSC hebben woensdagavond in Nijverdal in de play-offs om de landstitel een 2-0-voorsprong genomen op Het Ravijn. De Utrechters wonnen met 6-5 na een 5-3-achterstand bij het begin van de derde periode.

Topschutter bij UZSC was Joep van den Bersselaar met drie doelpunten. Het eerste duel werd zondag beslist met strafworpen. Zondag treffen beide teams in een best-of-five elkaar weer in Utrecht.

Stevens: 'Eén keer vaker scoren dan HSV'

VfB Stuttgart moet zich volgens trainer Huub Stevens alleen met zichzelf bezighouden. De club speelt zaterdag het cruciale duel met Hamburger SV, dat eveneens tegen degradatie strijdt. Bij verlies wordt lijfsbehoud uiterst penibel voor hekkensluiter Stuttgart. "Het gaat alleen om ons, wij moeten het doen", zei de coach donderdag. "Het is belangrijk om rustig te blijven en te zorgen dat we één doelpunt meer maken dan de tegenstander."

Stevens moet nog wel afwachten of Antonio Rüdiger, Daniel Didavi, Timo Baumgartl en Serey Dié kunnen spelen. Zij trainden donderdag niet met de groep mee.

Stuttgart heeft op de ranglijst twee punten minder dan nummer veertien HSV. SC Freiburg, Hannover 96 en SC Paderborn staan nog tussen beide ploegen in.

Doelman Friedel zwaait na 23 seizoenen af

De Amerikaanse doelman Brad Friedel stopt aan het eind van dit seizoen met zijn profloopbaan. De huidige derde keeper van Tottenham Hotspur (43) vindt het na 23 seizoenen mooi geweest. "Ik had nooit gedacht dat ik het zo lang zou volhouden", zei de voormalig international (82 caps) donderdag.

Friedel keert terug naar zijn geboorteland, waar hij als analist aan de slag gaat. De Amerikaan verdedigde onder meer het doel van Liverpool, Blackburn Rovers, Aston Villa en sinds medio 2011 Tottenham. Daar is hij dit seizoen derde keus achter Hugo Lloris en Michel Vorm.

Friedel heeft nog altijd het record in handen van meeste basisplaatsen op een rij in de Premier League. Die reeks stopte in oktober 2012 na 310 duels.

'Italiaanse bekerfinale twee weken eerder'

De onverwachte triomf van Juventus in de halve finales van de Champions League heeft de Italiaanse voetbalbond voor een klein probleem gesteld. Juventus zou eigenlijk op 7 juni de finale van het Italiaanse bekertoernooi tegen Lazio spelen, maar dat duel moet worden verplaatst. Juve speelt namelijk een dag eerder de finale van de Champions League, omdat het woensdag Real Madrid uitschakelde.

Waarschijnlijk wordt de finale van de Coppa Italia vervroegd naar 20 mei. De bond moet die datum nog wel officieel bevestigen. Voor Lazio, waar de Nederlandse internationals Stefan de Vrij en Edson Braafheid spelen, zou die datum niet ideaal zijn. Vier dagen later speelt Lazio de derby tegen AS Roma. Inzet is de tweede plaats op de ranglijst en daarmee plaatsing voor de Champions League.

Everton rest van seizoen zonder Baines

Leighton Baines moet de laatste twee competitiewedstrijden in Engeland aan zich voorbij laten gaan. De linkervleugelverdediger van Everton heeft een enkeloperatie ondergaan. De international is normaal gesproken weer volledig fit voor het volgend seizoen.

De 30-jarige Baines heeft volgens zijn coach Roberto Martinez al enkele jaren last van het gewricht. De pijn werd hem vorige week in het competitieduel met Sunderland echter teveel, waarna de linkspoot besloot zich te laten opereren.

Vandaag was Filevaartsdag

Op Hemelvaartsdag hadden vakantievierders en dagjesmensen ook dit jaar weer te kampen met file-ellende. Een van de twee veerboten naar Texel viel urenlang uit door een technische storing. Op de A12 van de Duitse grens naar Arnhem liep de lengte van de file op naar 10 kilometer. Ook op weg naar de Keukenhof en de Efteling waren er opstoppingen.

Veerboot Schulpengat was door een storing urenlang buiten dienst. Even na 15.30 meldde de Texels Eigen Stoomboot Onderneming (TESO) dat het probleem is opgelost. Er worden vanaf 16.00 uur extra afvaarten ingelast om de lange files weg te werken. Sommige automobilisten moesten urenlang wachten.

Ook op weg naar de Keukenhof was het druk. Er stond 3 kilometer file op de N207 richting Hillegom, zo meldde de ANWB donderdagmiddag. Ook op de A1 en de N261 richting Efteling vormden zich files, aldus de VerkeersInformatieDienst (VID).

File-ellende op Hemelvaartsdag
File-ellende op Hemelvaartsdag (Foto: ANP)

Hongarije fel tegen EU-vluchtelingenquota

De Hongaarse regering is fel gekant tegen het ge-wel-di-ge EU-plan om vluchtelingen volgens een quotasysteem te verdelen over de lidstaten. Chef-staf Janos Lazar van premier Viktor Orban veegde donderdag de vloer aan met het woensdag gepresenteerde plan.

"Hongarije zal onder geen beding vluchtelingen opnemen op grond van de EU-beslissing. De Hongaarse regering zal er alles aan doen dit in Brussel te voorkomen", aldus Lazar op een persconferentie.

Hongarije fel tegen EU-plan vluchtelingenHongarije fel tegen EU-plan vluchtelingen (Foto: ANP)

Fietser mishandeld en beroofd door vijftien jongens

De politie in Hengelo is op zoek naar tien tot vijftien jongens die een twintigjarige man hebben mishandeld en beroofd. Dat gebeurde donderdagochtend vroeg, rond 04.15 uur.

Het slachtoffer zegt, zo stelt de politie donderdag, dat hij belaagd is toen hij vanaf zijn werk in de binnenstad naar huis fietste. Hem werd de weg versperd en hij werd gesommeerd geld te geven. Toen hij zei dat hij geen geld bij zich had, werd hij van zijn fiets geduwd en geslagen en geschopt en alsnog van zijn portemonnee en telefoon bestolen. Hij raakte licht gewond.

Maleisië laat bootvluchtelingen niet toe, zee propvol vluchtelingen

Duizenden Rohingya's en Bengalezen dobberden donderdag rond op zee nadat de autoriteiten in Maleisië twee vluchtelingeboten de toegang tot het land hadden ontzegd en Thailand een derde vaartuig had afgehouden.

"Wat verwachten jullie dat we doen?" vroeg de Maleisische onderminister voor binnenlandse zaken Wan Junaidi Jafaar. "We zijn heel toeschietelijk geweest voor mensen die onze grenzen binnenkwamen. We behandelden hen humaan, maar ze kunnen niet zo op onze kusten blijven aanspoelen."

"We moeten hun de duidelijke boodschap sturen dat ze hier niet welkom zijn", zei de minister tegen AP.

Eerder deze week arriveerden zo'n duizend vluchtelingen op Langkawi, een geliefd toeristeneiland in het noorden van Maleisië niet ver van de Thaise kust. Nog eens zeshonderd bootvluchtelingen kwamen in Indonesië aan land.

Zuidoost-Azië ziet zich geconfronteerd met een humanitaire crisis van grotendeels eigen makelij. Het lot van de naar schatting 1,3 miljoen Rohingya's in Myanmar, een minderheidsgroepering die vervolgd en gediscrimineerd wordt door de overwegend boeddhistische meerderheid, werd jarenlang stilletjes genegeerd. Honderdtwintigduizend van hen betaalden mensensmokkelaars daarom grote bedragen en gingen scheep om hun heil elders te zoeken.

Andere landen treden hard op tegen de mensensmokkelaars. Die laten hun levende waar daarom niet zelden aan zijn lot over. Momenteel dobberen naar schatting zesduizend vluchtelingen op zee rond en er is geen land dat hen wil opvangen, uit vrees dat daarmee de sluizen worden opengezet.

Vijfhonderd migranten die in Maleisië aan land probeerden te komen hebben woensdag proviand gekregen en zijn teruggestuurd, zei minister Wan Junaidi. Later werd ook bij Langkawi een boot met driehonderd migranten heengezonden. De Thaise autoriteiten probeerden ondertussen een vaartuig met vijfhonderd opvarenden uit Thaise wateren weg te houden.

De Thaise regering is nog steeds terughoudend de Rohingya's in eigen land te hulp te schieten. Het land beperkt zich voorlopig tot kortstondige hulp. Maleisië vangt honderdvijftigduizend mensen uit Myanmar op, onder wie 45 duizend Rohingya's, maar een juridische status hebben de vluchtelingen niet, waardoor ze bijvoorbeeld niet aan het werk kunnen. Onderwijs en gezondheidszorg zijn maar mondjesmaat beschikbaar.

Belgische fietsster dood na botsing met motor

Een 66-jarige vrouw uit België is overleden nadat ze in Zeeland was aangereden door een motor. Het ongeluk gebeurde maandag bij Nieuwdorp. De vrouw werd in kritieke toestand naar een ziekenhuis in Rotterdam gebracht. Daar is ze bezweken aan haar verwondingen, meldde de politie donderdag.

De vrouw fietste alleen over een weg tussen de weilanden. Bij een kruising ging ze linksaf zonder goed haar hand uit te steken. De motorrijder die achter haar reed, kon haar niet meer ontwijken. Het slachtoffer kwam uit Oostkamp, een plaats bij Brugge.

Mistgenerator zorgt voor verwarring in P.C. Hooftstraat

Het leek donderdagmiddag even alsof er brand was uitgebroken in een winkel in de P.C. Hooftstraat in Amsterdam. Maar het bleek om een mistgenerator te gaan die was afgegaan.

De mistmachine was als inbraakbeveiliging geïnstalleerd bij de Prada in de chique winkelstraat in de hoofdstad. Geen brand, wel verwarring, aldus de brandweer.

Het is niet bekend of de 'inbraakbeveiliging' afging omdat er daadwerkelijk was ingebroken, of omdat het om een technisch mankement ging.

De Bakker klopt Haase in Bordeaux

Thiemo de Bakker heeft zich donderdag ten koste van Robin Haase geplaatst voor de kwartfinales van het tennistoernooi in Bordeaux. De Bakker was in het Nederlandse onderonsje, dat werd onderbroken vanwege regen, in drie sets te sterk voor de nummer vier van de plaatsingslijst: 4-6, 7-6 (3) en 6-4. De partij op het Franse gravel duurde bijna 2,5 uur.

In de kwartfinales van de challenger treft De Bakker de winnaar van het duel tussen de Amerikaan Jared Donaldson en de Fransman Lucas Pouille.

Legends of Tomorrow brengt overleden personage terug

De tv-serie Legends of Tomorrow, een spin-off van de series Arrow en The Flash, krijgt langzaam meer vorm, nu de titel en een definitieve cast bekend zijn geworden. Over één ding blijven de makers echter nogal vaag: de rol van actrice Caity Lotz. Daar komt nu langzaam meer duidelijkheid in. (Lichte spoiler voor Arrow seizoen 3 op komst.)

Lotz speelde in het gedeelde universum van de drie tv-series al eerder een rol: ze was in seizoen 2 en 3 van Arrow te zien als Sara Lance, oftewel The Canary, totdat dit personage aan haar einde kwam. Toen niet lang daarna de eerste berichten over de spin-off show en Lotz' betrokkenheid naar boven kwamen, rond het moment dat in Arrow het concept 'Lazarus Pit' ter sprake kwam, begonnen de speculaties over het uiteindelijke lot van het personage. Zou zij dezelfde rol spelen, maar dan een weer tot leven gewekte versie? Of simpelweg een ander personage?

Een Lazarus Pit is in DC Comics-mythologie een natuurlijke waterbron met helende gaven. Deze gaven zijn zo sterk dat ze een overleden persoon weer tot leven kunnen wekken, een eigenschap die in Arrow inmiddels bevestigd is. Of er voor Legends of Tomorrow gebruik gemaakt wordt van een dergelijke levensbron is nog niet duidelijk, maar tv-zender The CW heeft inmiddels wel bevestigd dat Lotz inderdaad opnieuw Sara Lance zal spelen. Haar bijnaam is echter niet langer The Canary. Nu in de continuïteit van het verhaal het personage Laurel Lance, zus van Sara, de rol van de Canary heeft overgenomen (en zich Black Canary noemt), zal Sara Lance door het leven gaan als de White Canary. Wellicht heeft ze lessen genomen bij Gandalf. Een promotiefoto voor de serie toont een eerste blik op hoe Lotz er in haar witte outfit uit ziet.

Legends of Tomorrow: promotieafbeelding

Legends of Tomorrow gaat in première in wat in vaktermen 'midseason' genoemd wordt, wat in de praktijk alles tussen januari en mei kan betekenen. Het zal dus nog tot 2016 duren voordat de serie te zien is en welliicht tot kijkers leren hoe het Sara Lance vergaan is sinds haar dood. Naast Lotz zijn in de serie ook Arthur Darvill als Rip Hunter, Ciara Renée als Hawkgirl, Victor Garber als Martin Stein, Brandon Routh als The Atom, Wentworth Miller als Captain Cold en Dominic Purcell als Heat Wave te zien.

Suicide Squad: een betere blik op Katana

Nadat het DC Comics-personage Katana zo ongeveer tegelijkertijd haar eerste verschijning kreeg in de tv-serie Arrow en bleek onderdeel te zijn van de film Suicide Squad, hebben we nog niet zo veel van haar gezien. DC topman Geoff Johns bracht daar echter via zijn Instagram verandering in, door een foto van de held (of schurk) te posten.

De Japanse Katana, in Arrow nog gespeeld door Rila Fukushima, wordt in Suicide Squad vertolkt door Karen Fukuhara. Haar naam komt logischerwijs van haar katana, een zwaard met de naam Soultaker, zo genoemd omdat het soms de zielen van zijn slachtoffers absorbeert. Omdat er van de mythologie achter Suicide Squad nog niet zo veel bekend is, is het niet duidelijk of dat ook een eigenschap van het zwaard in de film is.

De foto gepost door Johns lijkt simpelweg een vergroting van de eerder vrijgegeven groepsfoto, maar toont ons wel iets beter hoe Fukuhara er in haar outfit uitziet.

 

#Katana in #SuicideSquad played by the amazing @KarenFukuhara

Een foto die is geplaatst door Geoff Johns (@geoffjohns0) op13 Mei 2015 om 5:06 PDT

Suicide Squad vertelt over een groep superschurken die bij wijze van taakstraf gevaarlijke klusjes opknappen voor de overheid. Een mogelijke verhaallijn voor deze film is dat de groep een ontsnapte Joker moet zien op te sporen. De opnames voor de film vinden op dit moment plaats voor een release in augustus volgend jaar.

Hockeysters Den Bosch winnen van SCHC na golden goal

De hockeysters van Den Bosch hebben donderdagmiddag op bezoek bij SCHC een flinke stap gezet op weg naar de landstitel. De ploeg van Raoul Ehren won het eerste duel in de finale van de play-offs na verlening dankzij een golden goal van Lieke Hulsen: 1-2. Zaterdag of eventueel nog zondag kan Den Bosch het karwei thuis afmaken.

De eerste helft kende bijzonder weinig hoogtepunten. Den Bosch begon wel feller aan het duel dan SCHC, dat de eerste vijf minuten nauwelijks op de helft van de Bosschenaren kwam. Daarna kwam de thuisploeg beter in de wedstrijd, maar beide teams gaven elkaar nauwelijks ruimte. Grote kansen vielen er dan ook nauwelijks te noteren en ook werd er de eerste helft geen enkele strafcorner toegekend. Illustratief was de laatste minuut voor rust, toen Marloes Keetels de de cirkel inliep en had kunnen uithalen, maar in plaats daarvan een slechte pass gaf.

Pas vijf minuten na rust kreeg SCHC de eerste strafcorner van de wedstrijd. Caia van Maasakker legde aan, maar Den Bosch-goalie Josine Koning bracht redding. Vijf minuten later viel er dan toch een doelpunt, maar wel aan de andere kant. Sian Keil tikte de bal binnen na een actie van Lidewij Welten en bracht Den Bosch op voorsprong: 0-1.

Daarna kwam het duel eindelijk los, want SCHC ging op zoek naar de gelijkmaker. Die viel ook, tien minuten later. Van Maasakker mocht voor de tweede keer aanleggen voor een strafcorner en sloeg dit keer wel toe: 1-1. Niet lang daarna speelde ze weer een cruciale rol. Ze sloeg een inzet van Maartje Paumen uit een strafcorner uit de bovenhoek en redde haar ploeg daarmee van een achterstand.

Omdat beide ploegen er de resterende tijd niet in slaagden nog een treffer te maken, moest er een verlenging aan te pas komen. Daarin kreeg Roos Drost een grote kans om het duel te beslissen, maar ze schoot de bal recht op keepster Koning af. Dat kwam SCHC duur te staan, want twee minuten later sloeg Den Bosch aan de andere kant toe. Lieke Hulsen scoorde en dompelde heel Bilthoven in rouw: 1-2.

Spaanse voetbalduels gaan gewoon door

Alle wedstrijden in het Spaanse voetbal moeten dit weekeinde gewoon doorgaan. Spelersvakbond AFE had eerder deze maand opgeroepen tot een staking, maar de rechter heeft die donderdag illegaal verklaard. De zaak was aangespannen door de LFP, de vertegenwoordiger van de profclubs uit de twee hoogste divisies. Die is nu in het gelijk gesteld.

De AFE en de nationale bond RFEF winden zich op vanwege een conflict over de verdeling van tv-gelden. Die worden nu per club verkocht, waardoor de topclubs het meest krijgen en de sportieve verschillen enorm zijn. De regering en de LFP besloten die regel aan te passen, waardoor al het geld eerlijker wordt verdeeld.

De bond had eerder al aangekondigd zich waarschijnlijk neer te leggen bij het oordeel van de rechter. Barcelona kan daardoor zondag gewoon kampioen worden.

Cricketers tegen Afghanistan, Schotland en VAE in kwalificatie WK T20

De Nederlandse cricketers zijn in het kwalificatietoernooi voor het wereldkampioenschap Twenty20 gekoppeld aan onder andere aan Afghanistan, Schotland en de Verenigde Arabische Emiraten. Nederland wist op het vorige WK in Bangladesh nog de Super Ten-fase te halen en opnieuw te winnen van Engeland. 

Het kwalificatietoernooi heeft van 9 tot en met 26 juli plaats in Ierland en Schotland. Veertien landen doen mee, de beste zes plaatsen zich voor het wereldkampioenschap. De veertien landen zijn verdeeld over twee groepen van zeven. De groepswinnaar plaatst zich automatisch voor het WK. De nummers twee, drie en vier moeten play-offs spelen voor de vier resterende tickets. 

Loting

Groep A Groep B
Ierland Afghanistan
Nepal Verenigde Arabische Emiraten
Hong Kong Nederland
Papua New Guinea Schotland
Namibië Canada
Verenigde Staten Kenia
Jersey Oman

De tien Full Members van de ICC hebben zich automatisch geplaatst voor het WK. Het mondiale eindtoernooi is maart volgend jaar in India. 

Knul opgepakt voor brand natuurgebied

Een 19-jarige jongen is in de boeien geslagen omdat hij er van verdacht wordt een heideveld in Friesland in brand te hebben gestoken.

De politie meldt dat getuigen net voor de brand, maandagavond bij het Blauwe Bos in Haulerwijk, een verdacht persoon gezien hadden die er snel op een fiets vandoor ging. De brandweer moest met meerdere eenheden uitrukken om de brand te bestrijden.

Onderzoek van de politie moet nu gaan uitwijzen of de knul inderdaad het stuk natuur in as heeft laten opgaan.

Dronken treinreiziger mept en bespuugt conducteur

Een 24-jarige man is meegenomen naar het politiebureau omdat hij conducteurs, die hem wilden controleren, heeft aangevallen, geslagen en bespuugd. Daarnaast heeft de man ook zijn vocabulaire laten horen door de conducteurs uit te schelden voor van alles en nog wat.

Agenten hebben hem op station Schagen opgepikt, waar hij uit de trein was gezet en aangehouden was door buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) van de NS.

De man, zonder vaste woon- of verblijfplaats, was zichtbaar onder invloed van alcohol, zo stelt de politie.

Fabrieksbrand Filipijnen eist 72 levens

De politie in de Filipijnen heeft de meeste lichamen geborgen in een fabriekspand dat donderdag door een flinke brand brand werd getroffen. In totaal vonden 72 mensen de dood in de vuurzee. De politie liet weten een onderzoek in te stellen naar de brand.

De zoektocht naar lichamen van slachtoffers werd woensdagavond stilgelegd, omdat de hitte op de eerste verdieping van het pand nog te groot was. Bovendien werd gevreesd voor de instabiliteit van de verdieping.

De brand in de fabriek in een voorstad van Manilla, waar rubberen slippers werden gemaakt, brak woensdag uit. Mogelijk veroorzaakten vonken die vrijkwamen bij laswerk aan de hoofdingang een explosie, waarna het vuur om zich heen greep. Veel arbeiders zochten hun heil op de bovengelegen verdieping. Daar konden ze geen kant op, omdat voor de ramen ijzeren spijlen waren aangebracht.

Onduidelijk is of het pand over nooduitgangen beschikte. Ook is het de vraag of veiligheidsvoorschriften voldoende in acht werden genomen. De politie liet weten aanklachten in te dienen tegen 'iedereen die verantwoordelijk is en fouten heeft gemaakt'.

'Veel schuldenaren niet geholpen'

Mensen met financiële problemen worden in veel gevallen niet voldoende geholpen. Dat komt door onder meer de zware criteria waaraan zij moeten voldoen om in aanmerking te komen voor schuldhulpverening, door strenge criteria die gemeenten daarvoor hanteren maar ook door het gedrag en de motivatie van de betrokken personen zelf.

Dat staat in een onderzoek van de Hogeschool van Utrecht in samenwerking met de NVVK, de vereniging voor schuldhulpverlening en sociaal bankieren. Volgens staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) moet iedereen die bij een gemeente aanklopt individueel worden bekeken. Klijnsma adviseert mensen die niet geholpen worden naar de gemeenteraad of de ombudsman te stappen.

Volgens de onderzoekers hebben veel gemeenten de schuldhulpverlening de afgelopen jaren anders ingericht en hebben ze (tijdelijke) uitsluitingscriteria opgenomen.

NS: aanpak zwartrijden Rotterdam is een succes

De toegangspoortjes op Rotterdam Centraal Station zijn een daverend succes. Dat zegt de Nederlandse Spoorwegen donderdag. Mensen kunnen Rotterdam CS sinds twee weken alleen nog maar in of uit met een ov-chipkaart. Eerder werd de volledige afsluiting al op 26 kleinere stations ingevoerd.

Inmiddels zijn er ruim duizend boetes uitgeschreven aan zwartrijders; tegelijk steeg het aantal mensen dat het saldo op de ov-chipkaart aanvulde bij de kaartautomaat en werden meer losse kaartjes verkocht. Volgens de NS het bewijs dat de poortjes doen waar ze voor zijn: "zwartrijden tegengaan en zo de veiligheid op stations en in treinen verhogen".

Kutknutten

Als ik geloofde dat er een god was, dan zou ik zeggen dat Hij – of Zij – een bedoeling had met alles wat leeft. Dat ieder levend wezen op deez’ aarde een bedoeling heeft en dat Zijn – of Haar – creatie niet in twijfel getrokken mag worden. Helaas, voor mij gaat dit verhaal niet op en ergens is dat jammer. Het zou alles zoveel makkelijker maken, maar dat even terzijde. 

Wanbetalers leveren auto in bij verkeerscontrole

Vijf personen hebben hun openstaande schuld bij de belastingdienst mogen aflossen door hun auto in te leveren.

De wanbetalers werden 'onderschept' tijdens een verkeerscontrole op de A7 bij Sneek. De politie hield daar samen met de belastingdienst een grote controle. Naast het innemen van auto's werd ook nog eens voor 50.000 euro aan openstaande belastingschulden geïnd.

Verder werd van al het verkeer dat op de A7 reed werd het kenteken gescand; daarop werd van 51 mensen de auto's gecontroleerd.

Oostzeelanden vragen extra militairen vanwege dreiging

Estland, Letland en Litouwen hebben de NAVO gevraagd om een permanente stationering van tweeduizend militairen binnen hun landsgrenzen. Dat heeft een woordvoerder van defensie in Litouwen, Mindaugas Neimontas, donderdag laten weten.

Ieder land hoopt een bataljon van zeven- à achthonderd militairen te huisvesten. De drie landen vrezen voor hun veiligheid. "Het wordt er niet beter op in de regio", aldus Neimontas.

Van de troepenafvaardiging zou vooral een afschrikwekkende werking moeten uitgaan.

Slap handje kan duiden op risico hartfalen

De kracht waarmee iemand een handdruk geeft, kan een indicatie geven over de kans die hij heeft op een hartaanval of een beroerte. Uit een omvangrijke studie waarover het medische tijdschrift The Lancet bericht, blijkt dat een handdruk een betere manier is om het risico te voorspellen dan het meten van de bloeddruk.

Voor het onderzoek werden 140.000 mensen in zeventien landen vier jaar lang onderzocht. Zij moesten zo hard mogelijk knijpen in een object. Een slap handje kan duiden op afgenomen spierkracht en een aanwijzing geven van iemands gezondheid, maar tot nu toe was geen direct verband gelegd met de conditie van het hart.

Het verband tussen de kracht van de handdruk en hartaandoeningen bleef ook bestaan als andere factoren in ogenschouw werden genomen, zoals leeftijd, opleidingsniveau, sportiviteit en of iemand rookte of alcohol gebruikte, meldt The Telegraph donderdag.

Slap handje kan duiden op risico hartfalen
Slap handje kan duiden op risico hartfalen (Foto: ANP)

Griekenland eist uitstel van ECB

De aflossingsverplichtingen van Griekenland op leningen die in het bezit zijn van de Europese Centrale Bank (ECB) moeten worden aangepast. Dat zei de Griekse minister van Financiën Yannis Varoufakis donderdag.

Griekenland moet in juli en augustus in totaal 6,7 miljard euro betalen aan de ECB, voor de aflossing van Griekse staatsobligaties die de centrale bank in 2010 en 2011 opkocht. Dat geld moet het Griekse ministerie van Financiën "op de een of andere manier" zien te lenen van de eurolanden en het IMF, stelde Varoufakis. Vervolgens wacht er echter nog een berg aan aflossingen, die de schuldenlast onhoudbaar zouden maken.

"Er blijft voor zo'n 27 miljard euro van die obligaties over, die in de komende maanden of jaren moeten worden afbetaald", rekende Varoufakis voor. "Die betalingen zouden naar de verre toekomst moeten worden verschoven. Dat is duidelijk", aldus de minister.

Griekenland wil uitstel van ECB
Griekenland eist uitstel van ECB (Foto: ANP)

Veerboot naar Texel uit de vaart

Vanwegen een technish mankement vaart er donderdag een veerboot minder naar Texel, dat meldt de Texels Eigen Stoomboot Onderneming (TESO).

Volgens de VerkeersInformatieDienst (VID) moeten automobilisten rekening houden met urenlange wachttijden. Er staan files op de Noord-Hollandse wegen naar het vertrekpunt naar het eiland.

Wippert klopt Cavendish, maar verliest van Sagan

De Nederlandse wielrenner Wouter Wippert heeft woensdag (lokale tijd) net naast de ritzege in de vierde etappe van de Ronde van Californië gegrepen. De coureur, die rijdt voor het Australische team Drapac, moest het in de sprint in Avila Beach afleggen tegen de Slowaak Peter Sagan. De Britse topsprinter Mark Cavendish eindigde achter Wippert als derde.

Robert Gesink kwam na 173 kilometer als achttiende over de streep, in dezelfde tijd als Sagan. Hij schoof daarmee op naar de zesde plaats in de rangschikking op 47 seconden achterstand van Toms Skujins. Die Let greep een dag eerder de leiding door de derde etappe te winnen. Donderdag staat er wederom een relatief vlakke etappe op het programma.

Hippische bond: 'Geen misstanden endurance'

Er zijn geen bewijzen voor misstanden in de paardensportdiscipline endurance op topniveau. Dat blijkt uit onderzoek van de aanklager van het tuchtcollege van de KNHS. De hippische bond bracht woensdag geruststellende bevindingen naar buiten.

Aanleiding voor het onderzoek waren beschuldigingen uit de eigen geledingen van de endurance, een relatief jong onderdeel waarin ruiters en hun paarden lange afstanden (tussen de 25 en 160 kilometer) op tijd afleggen.

Er zouden paspoorten van de paarden worden verwisseld om uitslagen te manipuleren en verboden middelen en medicijnen aan paarden worden toegediend. Ook zou het welzijn van de dieren worden geschaad door overtraining en overbelasting.

De aanklager heeft na uitgebreid onderzoek alle aantijgingen ongegrond verklaard, meldde de KNHS op zijn website.

Dopinglab Rio officieel weer op orde

Het dopinglaboratorium in Rio de Janeiro is weer goedgekeurd door het mondiale antidopingbureau WADA. Het betekent dat het lab aan alle eisen voldoet en tijdens de Olympische Spelen in 2016 de afgenomen dopingcontroles mag testen.

Het WADA deed het dopinglab van Rio in 2013 in de ban, omdat het niet in staat bleek verboden middelen goed op te sporen. In de afgelopen twee jaar is er alles aan gedaan om wel het vereiste niveau te halen. "Dat is van wezenlijk belang voor een goed verloop van de Olympische Spelen. We kunnen geen situatie hebben waarin sporters niet kunnen vertrouwen op een goed functioneren dopinglab", zei WADA-baas Craig Reedie woensdag.

Hij voegde er wel aan toe dat het lab in Rio vanaf nu flink moet optuigen. "Normaal vragen we van een lab om zo'n 3000 testen te doen in een jaar, bij de Spelen zijn dat er minstens 3000 in zestien dagen."

Schippers via Hoorn naar Götzis

Atlete Dafne Schippers bereidt zich in Hoorn voor op de prestigieuze meerkamp van Götzis eind mei. Ze is komende zaterdag actief bij de Recordwedstrijden op de atletiekbaan van AV Hollandia. De Europees sprintkampioene start op de 100 meter horden en neemt deel aan het kogelstoten en speerwerpen.

Op het befaamde gala in het Oostenrijkse Götzis werkt de Utrechtse de zevenkamp af. Na die wedstrijd besluit ze of ze zich voor de WK in augustus in Beijing en de Olympische Spelen in Rio op de sprint gaat concentreren of toch bij de meerkamp blijft.

Nadine Broersen, wereldkampioene indoor op de vijfkamp, neemt in de aanloop naar Götzis deel aan het verspringen, kogelstoten en speerwerpen. Thijmen Kupers, winnaar van het brons op de 800 meter bij de EK indoor van dit voorjaar in Praag, loopt in Hoorn zijn eerste wedstrijd van dit jaar.

Juventus helpt PSV richting 'pot 1'

Dankzij de uitschakeling van Real Madrid door Juventus kan PSV een plaats in de gewilde pot 1 bij de loting voor de groepsfase van de Champions League bijna niet meer ontgaan. Daarmee zouden de Eindhovenaren een aantal van de beste Europese ploegen ontlopen.

De groep sterke teams die elkaar niet kunnen treffen bestaat uit de zeven kampioenen uit de sterkste competities en de titelhouder op het kampioenenbal. Indien één van deze zeven landskampioenen ook de Champions League wint dan gaat de achtste plek in de zogenoemde pot 1 naar PSV. Juventus is al landskampioen terwijl FC Barcelona, op 6 juni de tegenstander van de Italianen in de finale, mogelijk komend weekeinde al de titel verovert in Spanje. In dat geval is PSV zeker van een voorkeursbehandeling bij de loting op 27 augustus.

Script Game of Thrones onder de hamer

 Het originele script van de allereerste aflevering van de tv-serie Game of Thrones wordt donderdag geveild. Het script uit 2011 van de aflevering Winter is Coming is gesigneerd door zes hoofdrolspelers. De hoogste bieding tot nu toe is 430 euro.

Veilingmeester Mike Saffrie, expert op het gebied van filmmemorabilia, spreekt van een uniek object. ''Dit script is van de allereerste aflevering en de producenten van de serie konden toen nog niet weten dat de serie zo'n ongelooflijk succes zou worden. Het is dus best bijzonder dat het zestig pagina's tellend script zo netjes bewaard is gebleven."

Saffrie: "Per aflevering wordt een aantal van deze scripts gemaakt, maar die zijn na de serie meestal in hele slechte staat of worden weggegooid. Dit exemplaar is bijna in nieuwstaat."

Het script is onder andere gesigneerd door Sean Bean (Ned Stark), die de hoofdrol vertolkte in het eerste seizoen, en Maisie Williams (Arya Stark) die nog steeds in de serie is te zien. Saffrie denkt dat iemand van de productie het script heeft laten signeren en later heeft meegenomen van de set. De veiling sluit om 21.00 uur.

Nederlandse badmintonners verslaan Singapore op 'WK'

Het Nederlandse badmintonteam heeft woensdag in het Chinese Dongguan ook de laatste groepswedstrijd in poule 2A van de Sudirman Cup gewonnen. Na de zeges op Canada zondag en Spanje dinsdag was Nederland woensdag ook te sterk voor Singapore, dat eveneens van Canada en Spanje had gewonnen: 4-1. Nederland gaat nu met de winnaar van poule 2B strijden om de dertiende plaats achter de twaalf toplanden die in een aparte groep zitten.

Jacco Arens en Jelle Maas zetten Nederland woensdag op voorsprong door hun dubbelpartij tegen Hee Yong Kai Terry en Hendra Wijaya te winnen (21-11, 21-17), waarna Soraya de Visch Eijbergen in het enkelspel Chen Jiayuan versloeg (21-17, 23-25, 21-12). Singapore kwam terug door de zege van Wong Zi Liang Derek op Mark Caljouw (21-12, 25-23), maar Eefje Muskens en Selena Piek brachten Nederland in de vierde partij de zege in het dubbelspel tegen Yi Ling Elaine Chua en Shinta Mulia Sari: 21-15, 21-14.

Het laatste duel deed er daardoor niet meer toe, maar werd door Jorrit de Ruiter en Samantha Barning wel gewonnen van Danny Bawa Chrisnanta en Yu Yan Vanessa Neo: 21-15, 21-19.

Koranwedstrijd Rotterdam maakt de tongen los

In Rotterdam is rottigheid ontstaan rondom een koranwedstrijd voor kinderen vanaf 8 jaar. Leefbaar Rotterdam ziet in het religieuze stukje indoctrinatie een façade om de meest fundamentalistische variant van de islam te verspreiden: het salafisme. Een stroming die tegenwoordig sowieso erg populair lijkt in het gebied tussen Groningen en Maastricht.

Sponsor van het feestje is de Muslim World League (MWL). Dit religieuze speeltje van de Saoedi's heeft als doel om overal de sharia te implanteren en staat een terugkeer naar de 'zuivere' islam voor, zoals die in de tijd van een zekere narcistische middeleeuwse krijgsheer beleefd werd. De aanhangers van deze club staan bekend om antiwesterse en antidemocratische opvattingen. De MWL ziet er blijkbaar geen probleem in om kinderen te gebruiken om hun intolerante boodschap te verspreiden.

Tanya Hoogwerf van Leefbaar Rotterdam is hier niet erg over te spreken, volgens haar staat dit allemaal op één lijn met de haatpredikers die heden ten dage veelvuldig worden uitgenodigd door moskeeën om hun dubieuze ideeën te verspreiden. Zie: Helmond, zie: Helmond en zie: Helmond.

"Dit is niet zomaar een religieus feestje. Net zomin als de MWL zomaar een sponsor is. Die club steekt alleen maar geld in evenementen die bijdragen aan haar doelstellingen, namelijk de wereldwijde verspreiding van het salafisme en de invoering van de islamitische wet", vertelt zij. Extra ergerlijk vindt Tanya nog dat de koranwedstrijd zich op kinderen richt. Die zijn namelijk nog erg makkelijk te beïnvloeden.

"Een verbod ligt juridisch moeilijk'', vervolgt Hoogewerf. "Maar ik roep het het stadsbestuur op alle mogelijkheden te onderzoeken om dit soort bijeenkomsten, georganiseerd door dergelijke organisaties, tegen te gaan. Wat we ook zouden willen, is dat de gematigde moslims in Rotterdam zich uitspreken tegen dit soort evenementen. In de stad heerst toch een sfeer van: dat komt hier niet voor."

Het stadsbestuur onderneemt veel om radicalisering tegen te gaan. Onder meer door een verbod op thuisonderwijs. "Als de jeugd dan toch nog via andere wegen wordt beïnvloed, dan blijft het dweilen met de kraan open."

De regionale winnaars van de wedstrijd kwalificeren zich voor de Benelux Korancompetitie. Bij een soortgelijke Somalische variant wonnen kinderen een AK-47 (machinegeweer) en een bedrag van 500 euro.

 

Leraren citeren uit koran bij epilepsieaanval (ANP)Veel beter lesmateriaal dan rekentafels of Nederlands

Ferrari vangt opnieuw meeste geld in Formule 1

Ferrari heeft in 2014 opnieuw het meeste geld in de Formule 1 verdiend. De Italianen streken voor afgelopen seizoen 164 miljoen dollar op, ondanks dat de scharlakenrode bolides er in het klassement niet aan te pas kwamen. Dit komt door de hoge deelnamebonus die de Italianen ontvangen.

Tweede team op de lijst is Red Bull Racing dat na vier titels op rij nu genoegen moest nemen met de tweede positie in het constructeurskampioenschap. Toch leverde de combinatie van prijzengeld en deelname de Oostenrijkers 156 miljoen dollar op. Kampioen Mercedes moest het met 'slechts' 126 miljoen dollar doen.

De vijf grote teams krijgen naast hun prijzengeld ook een deelnamebonus die gebaseerd is op de uitslagen in het constructeurskampioenschap van de afgelopen jaren. Uitzondering is Ferrari dat nog een aparte deelnamebonus krijgt. Op basis van de bonussen verdiende McLaren over 2014 98 miljoen dollar (vijfde constructeur), terwijl Willams als derde in het constructeurskampioenschap eindigde en 83 miljoen op mocht strijken.

Force India werd vlak achter McLaren zesde in het constructeurskampioenschap, maar krijgt doordat het geen bonus ontvangt slechts 60 miljoen dollar overgemaakt. Marussia, dat dankzij de twee punten van Jules Bianchi in Monaco, als negende eindigde krijgt 48 miljoen dollar.

De omzet van de Formule 1 wordt geschat op 1,65 miljard dollar. Hiervan is 1,32 miljard uitgekeerd, waarvan 884 miljoen dollar aan de teams. Van de 1,32 miljard wordt 47,5 procent aan de teams uitgekeerd op basis van de positie in het constructeurskampioenschap, vijf procent van de totale winst is voor Ferrari als deelnamebonus, terwijl de overige 12,5 procent via historische betalingen en constructeursbonussen verdeeld worden. Tot slot wordt 35 procent uitgekeerd aan de aandeelhouders van de sport. Deze ingewikkelde structuur is hier nog eens na te lezen.

De verdeling van gelden aan de teams in miljoenen dollars:

Team Prijzengeld* Bonus Totaal
Ferrari 67 97 164
Red Bull Racing 82 74 156
Mercedes 92 34 126
McLaren 63 34 98
Williams 73 10 83
Force India 60 - 60
Toro Rosso 54 - 54
Lotus 51 - 51
Marussia 48 - 48
Sauber 44 - 44

*= onder prijzengeld valt ook het gelijke aandeel dat de top tien teams ontvangen vanwege de deelname in 2014

Hockeysters oefenen tegen Nieuw-Zeeland

De Nederlandse hockeyvrouwen spelen op 11 juni in Noordwijk een oefenduel tegen Nieuw-Zeeland. Het duel past in de voorbereiding op de Hockey World League Semi Final in Brasschaat waar vanaf 20 juni om de eerste te vergeven olympische tickets wordt gespeeld sinds de Asian Games, waar Zuid-Korea zich vorig jaar als eerste land voor Rio plaatste.

De interland maakt deel uit van de Rabo Super Serie, een reeks wedstrijden van de Nederlandse mannen- en vrouwenploeg waarbij in de zomer van 2015 in totaal vijf hockeyverenigingen verspreid over het land worden aangedaan. Eerder werd al bekend dat het team van bondscoach Sjoerd Marijne op 5 juni in Sittard oefent tegen China.

Geen strafzaak tegen Labyad en Kazim-Richards

Feyenoorder Colin Kazim-Richards en Vitesse-speler Zakaria Labyad hoeven geen sancties te vrezen vanwege een opstootje na afloop van hun duel maandag in de Kuip. De aanklager betaald voetbal heeft de zaak vanwege een gebrek aan bewijs geseponeerd. Dat meldt de KNVB woensdag.

De aanklager startte op basis van een interview gegeven door Labyad een vooronderzoek naar een mogelijk incident in de catacomben tussen Labyad en Kazim-Richards na het door Vitesse met 4-1 gewonnen competitieduel in Rotterdam. Beide spelers en eventuele getuigen van de clubs zijn in dit vooronderzoek om een schriftelijke verklaring gevraagd. Naast het relaas van Labyad zijn er geen andere belastende verklaringen afgelegd. Omdat er volgens de KNVB-reglementen ten minste twee bewijsmiddelen moeten zijn, is de zaak door de aanklager geseponeerd.

Hawks en Warriors dicht bij halve finale

Atlanta Hawks en Golden State Warriors zijn nog één zege verwijderd van de halve finales van de play-offs in de Amerikaanse basketbalcompetitie NBA. De Hawks wonnen woensdagavond (lokale tijd) in de slotseconden met 82-81 van Washington Wizards, terwijl de Warriors thuis met 98-78 te sterk waren voor Memphis Grizzlies. Beide ploegen vergrootten de voorsprong naar 3-2 in de best-of-seven series.

Al Horford was in Atlanta de gevierde man. Hij pakte met nog een seconde op de klok een rebound en maakte vervolgens het beslissende punt. Als de Hawks vrijdag in Washington winnen, staan ze in de finale van de Eastern Conference. Daarin is Cleveland Cavaliers of Chicago Bulls de tegenstander.

In de Western Conference kan Golden State de tweestrijd eveneens vrijdag beslissen. Bij winst wacht in de finale de winnaar van Los Angeles Clippers-Houston Rockets.

Beker voor voetbalsters FC Twente

De voetbalsters van FC Twente hebben woensdag in het stadion van ADO Den Haag de KNVB Beker veroverd. De ploeg van trainer Arjan Veurink versloeg in de finale het vrouwenteam van Ajax met 3-2. Ajax won vorig jaar de beker.

De vrouwen van Twente sloten het seizoen alsnog af met succes, want afgelopen vrijdag waren ze de titel in de BeNe League nog misgelopen. De club uit Enschede werd dit seizoen wel voor het derde jaar op rij landskampioen.

Twente dicteerde de wedstrijd in de eerste helft en nam een voorsprong van 2-0 dankzij treffers van Shanice van de Sanden en Jill Roord. Chantal de Ridder bracht de spanning terug door na ruim een uur spelen de 2-1 te maken, maar toen Ellen Jansen in de 88e minuut de 3-1 liet aantekenen, leek Twente op rozen te zitten. Door een treffer van Kelly Zeeman in de 89e minuut kreeg de club uit Enschede het toch nog even benauwd in blessuretijd.

Fraudezaak-Neymar voor de rechter, celstraffen geëist

Barcelona-voorzitter Josep Bartomeu, diens voorganger Sandro Rosell en de voetbalclub zelf moeten voor de rechter verschijnen op verdenking van fraude rond de transfer van de Braziliaanse aanvaller Neymar. Een rechter heeft dat woensdag bepaald.

Eerder al had een openbaar aanklager forse strafeisen uitgesproken tegen Bartomeu en Rosell. Rechter José de la Mata heeft de aangeklaagden, die elke vorm van fraude ontkennen, tien dagen de tijd gegeven hun verdediging op te stellen.

Bartomeu was vicepresident onder Rosell toen Neymar in 2013 van Santos werd overgenomen via een ingewikkelde constructie met meerdere geldstromen. Het duo wordt ervan verdacht voor een bedrag van ongeveer 13 miljoen euro aan belasting te hebben ontdoken. Het aanvankelijk uitgesproken transferbedrag van zo'n 57 miljoen euro bleek te zijn opgelopen tot 100 miljoen euro.

De aanklager heeft volgens Spaanse media al een celstraf van twee jaar en drie maanden geëist tegen Bartomeu, tegen Rosell zelfs zeven jaar. Ook hangen beiden boetes van bij elkaar 60 miljoen euro boven het hoofd.

Ajax contracteert jeugdspeler Dankerlui

Ajax heeft Damil Dankerlui gecontracteerd. De 18-jarige verdediger speelde sinds 2011 in de jeugdopleiding bij Ajax. Dankerlui is vastgelegd tot medio 2018.

Dankerlui wordt volgend seizoen opgenomen in de selectie van Jong Ajax. Voor dat elftal maakte hij in oktober 2013 al zijn debuut in het betaald voetbal, in een Jupiler League-duel tegen VVV Venlo. Na die wedstrijd kwam Dankerlui nog vijf keer in actie voor Jong Ajax.

Cynisch applaus levert Ancelotti schorsing op

Een cynisch applaus voor de scheidsrechter levert Real Madrid-trainer Carlo Ancelotti een schorsing op van twee wedstrijden. De Italiaan bekritiseerde afgelopen weekend na het gelijkspel tegen Valencia (2-2) arbiter Clos Gómez zowel op het veld als in de catacomben op demonstratieve wijze.

De Spaanse bond was daar niet van gediend en schorste de trainer voor de laatste twee competitieduels tegen Espanyol (uit) en Getafe (thuis). Real Madrid staat tweede in de Spaanse Primera División op vier punten achterstand van koploper FC Barcelona. 

Aziatische voetbalbond schorst mogelijk corrupte secretaris

De Aziatische voetbalconfederatie AFC heeft woensdag secretaris Alex Soosay geschorst. De bond onderzoekt of de Maleisiër in 2012 corrupt is geweest.

Soosay werkte nauw samen met Mohamed Bin Hammam, de voormalige vicevoorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA die 1,68 miljoen euro zou hebben betaald in ruil voor Aziatische stemmen bij de toewijzing van het WK 2022 aan zijn geboorteland Qatar.

Bin Hammam werd in 2011 voor het leven geschorst. In afwachting van de uitkomst van het onderzoek wordt Soosay voorlopig vervangen door zijn landgenoot Windsor John.

Waarde euro loopt verder op

De euro is donderdagochtend opnieuw in waarde gestegen ten opzichte van de dollar. Door de opmars van de afgelopen dagen staat de Europese munt nu op het hoogste peil in bijna drie maanden.

De euro noteerde in de ochtendhandel op 1,1415 dollar, na eerder al een hoogtepunt van 1,1430 dollar te hebben bereikt. Eind april was de Europese munt nog minder dan 1,10 dollar waard, terwijl de waarde in maart voor het eerst in jaren zelfs tot minder dan 1,05 dollar zakte.

De recente stijging hangt samen met twijfels over de kracht van het herstel van de Amerikaanse economie. Daardoor kan het langer duren voordat de rente in de Verenigde Staten wordt verhoogd dan eerder werd aangenomen. De verwachting van een hogere rente zorgde afgelopen maanden juist voor de aansterking van de dollar ten opzichte van de euro.

Bezuiniging Amtrak ondanks fatale treincrash

Ondanks dat het fatale treinongeluk in Philadelphia voorkomen had kunnen worden als de trein een automatisch remsysteem had gehad, moet de Amerikaanse vervoerder Amtrak het toch doen met minder overheidsgeld. Het Amerikaanse Congres besloot woensdag, enkele uren na de crash, alsnog te bezuinigen.

De Verenigde Staten zitten al langer met de spoorwegen in hun maag. De Democraten wilden bijna 3,5 miljard euro investeren in Amtrak zodat het bedrijf niet alleen beter kan concurreren met andere vervoerders, maar ook betere veiligheidssystemen kan aanschaffen en verouderde apparatuur kan vervangen.

Volgens afgevaardigde Steve Israel verwachten Amerikanen dat de overheid investeert in de veiligheid van de Amerikaanse spoorwegen. Maar met de ontsporing van dinsdagavond "hebben we hen teleurgesteld," aldus de Democraat.

Zeker zeven mensen kwamen om tijdens het treinongeluk. Ook raakten meer dan tweehonderd mensen gewond toen de trein ontspoorde na een scherpe bocht. De trein was niet uitgerust met een automatisch remsysteem dat de ontsporing op hoge snelheid had kunnen voorkomen.

Sarcastische recensies boek Kim Kardashian

Het fotoboek Selfish van Kim Kardashian is sinds vorige week te koop, maar veel tevreden 'lezers' heeft ze volgens de website van boekverkoper Amazon niet.

Het boek vol selfies van de realityster wordt er ontvangen met een lading sarcastische recensies. "Verdient een Nobelprijs", schrijft een commentator. "Sociale relevantie in de 21ste eeuw en een intellectuele prestatie." Enkele anderen zien andere goede redenen om het boek te kopen: "Leuk cadeau voor de grap." Of: "Goed voor in de open haard."

Maar de meeste klanten hebben geen goede woorden over voor het boek. "Niet eens geschikt om je hond op te laten poepen" of "verspil er het geld van jullie ouders niet aan, kinderen", zo klinkt het. Toen de selfieverslaafde Kim haar boek vorige week presenteerde, kreeg ze kritiek toen ze haar fans verbood selfies te maken tijdens de handtekeningensessie.

Doden en gewonden bij gijzeling hotel Kabul

Bij een gijzeling in de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn woensdag zeker vijf mensen omgekomen, onder wie een Amerikaan en twee Indiërs. Ook zijn er zes gewonden gevallen. Dat heeft een Afghaanse politiechef bekendgemaakt. Een Afghaanse journalist meldt op Twitter dat er ook een Nederlander gewond zou zijn geraakt.

Drie gewapende mannen bestormden 's avonds een hotel en gijzelden meerdere mensen. Er was op dat moment een feestje voor buitenlanders en rijke Afghanen aan de gang, aldus Amerikaanse media. Na de bestorming ontstond een vuurgevecht met de politie dat vijf uur duurde. De schutters zouden zijn gedood.

Hoeveel mensen er precies in het Park Palace hotel waren toen de gijzeling begon, is niet duidelijk. Wel zouden er al 54 gasten uit het hotel zijn gehaald.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken kan nog niet bevestigen of er ook een Nederlander gewond is geraakt. De ambassade in Kabul zoekt dat uit.

Het populaire Park Palace hotel staat in de buurt van de Nederlandse ambassade en gebouwen van de Verenigde Naties. De aanval is nog niet opgeëist, maar de Taliban hebben vaker hotels bestormd in Kabul.

Woensdagmiddag pleegden de Taliban nog een aanslag tijdens een bijeenkomst van islamitische geestelijken in de provincie Helmand. Zeven mensen werden vermoord.

Doden en gewonden bij gijzeling hotel Kabul
Doden en gewonden bij gijzeling hotel Kabul (Foto: ANP)

Nieuwe spin-off X-Men op komst

The Fault In Our Stars-regisseur Josh Boone is aangetrokken om een nieuwe X-Men-film te regisseren. Dat meldt Deadline.

Filmstudio Fox heeft de komst van de verfilming van de stripreeks The New Mutants bevestigd, een verhaal over een groep jonge zogenaamde mutanten die met speciale superkrachten zijn geboren. Boone zal samenwerken met de vaste vaste X-Men-producenten Lauren Shuler Donner en Simon Kinberg.

"We kijken er erg naar uit om een nieuw deel van het X-Men-universum te verkennen", meldt Kinberg. Josh Boone heeft zich in Hollywood flink in de kijker gespeeld met het succes van The Fault In Our Stars. Kinberg hoopt dat met de aanstelling van Boone een jong publiek wordt bereikt. "Het is mooi om het met Josh te doen, hij is de juiste man om dit verhaal over de jonge karakters te vertellen."

Fans van de X-Men-films hoeven zich de komende jaren niet te vervelen: volgend jaar verschijnt X-Men: Apocalypse en in 2017 komt een nieuwe film rond Hugh Jackmans karakter Wolverine uit. Jackman meldde onlangs dat het wel zijn laatste keer wordt dat hij in de rol van Wolverine kruipt. "Het voelt als een goed moment om er nu mee te stoppen", vertelde hij eerder deze maand aan Dr. Oz. "En laten we eerlijk zijn, zeventien jaar... Ik had nooit gedacht dat we dit zouden bereiken, ik ben de fans heel erg dankbaar."

Ierse politie voorkomt aanslag op Charles

De Ierse politie heeft zes mannen aangehouden die mogelijk een aanslag wilden plegen op de Britse prins Charles en zijn vrouw Camilla, tijdens hun bezoek volgende week aan Ierland. Bij in totaal twintig huiszoekingen in het hele land werden explosieven en pistolen aangetroffen.

Twee mannen werden gearresteerd in het graafschap Leitrim, niet ver van de plek waar Charles volgende week zijn oudoom Lord Mountbatten herdenkt. Mountbatten kwam in 1979 om door een aanslag van het Ierse Republikeinse Leger (IRA).

Volgens de Ierse krant Irish Mirror hebben de mannen banden met de splintergroeperingen Continuity en Real IRA.

Ierse politie voorkomt aanslag op Charles
Ierse politie voorkomt aanslag op Charles (Foto: ANP)

Groots afscheid boerenrockband Normaal

Na veertig jaar 'høken' beginnen de boerenrockers van Normaal donderdag aan hun laatste veldtocht, zoals ze hun afscheidstournee graag noemen. De Achterhoekse dialectband houdt het komend najaar na vier decennia voor gezien. De laatste concertreeks wordt op Hemelvaartsdag groots afgetrapt met een heus festival op de plek waar het allemaal begon: in Lochem.

Bennie Jolink en zijn mannen traden op Hemelvaartsdag 1975 voor het eerst op als Normaal, in het openluchttheater in Lochem. Op diezelfde plek komen donderdag voor het afscheid bevriende acts Rowwen Hèze, Jovink& The Voederbietels en King of the World spelen. Normaal staat zelf twee keer op het programma. Alle 10.000 kaartjes zijn uitverkocht.

Rocker Jolink (68) liet eerder al weten dat zijn gezondheid hem dwingt afscheid te nemen van het ruige artiestenbestaan.

De band is nog tot en met oktober op verschillende plaatsen in het land te bewonderen. Als afscheid heeft Normaal alle nooit eerder uitgebrachte nummers verzameld in een vierdelige cd-box en op 27 mei toont de VPRO een documentaire over de legendarische groep.

Groots afscheid boerenrockband Normaal
Groots afscheid boerenrockband Normaal (Foto: ANP)

Nieuwe trailer Crimson Peak

De nieuwste trailer van Crimson Peak is uitgekomen. Deze nieuwe film, waarvan de verwachtingen hooggespannen zijn, heeft onder andere Mia Wasikowska, Jessica Chastain, Tom Hiddleston en Charlie Hunnam in de hoofdrollen en wordt geregisseerd door Guillermo Del Toro.

Het verhaal: In de nasleep van een familietragedie bevindt een ambitieuze schrijfster zich in een tweestrijd tussen de liefde voor een oude vriend en een mysterieuze outsider. Om haar verleden te ontlopen vlucht ze naar een huis dat haar geschiedenis ademt.

De film is vanaf 15 oktober 2015 op het witte doek te zien. Nog even geduld dus.

Bekijk ook ons artikel over Guillermo Del Toro.

Mijnwerkers vast in ingestorte mijn Colombia

Zeker vijftien mijnwerkers zitten gevangen in een goudmijn in het noordwesten van Colombia. De mijn stortte in na een overstroming, die waarschijnlijk is veroorzaakt toen in de mijn werd geboord om bij het goud te komen. Een aantal mijnwerkers kon nog ontsnappen toen ze in de gaten kregen dat er iets niet klopte.

Reddingswerkers proberen de mijnwerkers te bereiken, maar dat is lastig omdat ze ongeveer 17 meter onder de grond zitten, schrijft de BBC. Het duurt waarschijnlijk drie dagen om het water weg te pompen. De eigenaar van de mijn sluit niet uit dat zijn medewerkers het niet hebben overleefd.

Colombia staat bekend om de vele goudmijnen in het land. Toch is maar de helft van de mijnen legaal.

Rotterdam herdenkt bombardement

Rotterdam herdenkt donderdag het bombardement van 14 mei 1940. Het is dit jaar 75 jaar geleden dat de Maasstad werd getroffen en het centrum werd verwoest.

In de bommenregen en de vuurzee die daarop volgde, kwamen ongeveer 850 mensen om het leven en raakten bijna 80.000 mensen dakloos. 24.000 woningen werden in de as gelegd.

De gemeente herdenkt de gebeurtenissen met onder meer bijeenkomsten bij het monument aan de Statenweg en later op de middag bij het monument De Verwoeste Stad van Ossip Zadkine op Plein 1940. Daar zal burgemeester Ahmed Aboutaleb een krans leggen.

Ter herinnering aan de duur van het bombardement zullen tussen 13.29 en 13.39 uur de (kerk)klokken luiden binnen de brandgrens, de begrenzing van het verwoeste stadsdeel.

Moskeeën in Rotterdam hangen donderdag de vlag halfstok. Vrijdag hijsen ze de (Rotterdamse) vlag juist in top om de wederopbouw te vieren.

Op 16 mei is er nog een herdenkingsconcert in de Prinsekerk.

De eerste beelden van Supergirl

Nu CBS bekend heeft gemaakt wanneer de tv-serie Supergirl start, heeft de omroep ook een eerste trailer voor de serie vrijgegeven. De video laat in ruim zes minuten zien wat we van de serie kunnen verwachten in termen van verhaal en toonzetting.

Uit de trailer leren we bijvoorbeeld dat Kara bewust naar Aarde gestuurd is, net als haar neef Kal-El, en dat die neef, in de rol van Superman, al breed bekend is bij iedereen. Maar de naam Superman valt niet, en "jouw neef" is zo ongeveer de enige manier waarop de personages naar de superheld verwijzen. Er wordt zelfs een bekend kritiekpunt op Supergirl aangestipt: waarom noemen we haar eigenlijk niet Superwoman?

Supergirl start in november, met hoofdrollen voor Melissa Benoist als Kara Zor-El/Danvers, Calista Flockheart als Cat Grant, Mehcad Brooks als Jimmy Olsen en Chyler Leigh als Kara's pleegzus Alex. De serie is ontwikkeld door Greg Berlanti, Ali Adler en Andrew Kreisberg, bekend van Arrow en The Flash.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.