FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 15 mei 2015

De Graafschap na verlenging door in play-offs

De Graafschap heeft zich vrijdagavond verzekerd van een plek in de tweede ronde van play-offs voor promotie naar de eredivisie. De Superboeren wonnen op eigen veld na verlenging met 2-1 van Almere City FC. Dat was na de remise van maandag in Almere (1-1) voldoende om een ronde verder te komen.

Almere wist dat het moest scoren op De Vijverberg om kans te maken op de volgende ronde. Het was echter De Graafschap dat in de negentigste minuut op voorsprong kwam via Jerry van Ewijk, maar in blessuretijd zorgde Soufyan Ahannach voor 1-1. Een treffer van Almere-speler Enzio Boldewijn werd nog in de reguliere speeltijd geannuleerd wegens buitenspel. In de verlenging kwam De Graafschap al na vier minuten op een nieuwe voorsprong via een eigen doelpunt van Cees Toet: 2-1. Die voorsprong gaf de thuisploeg niet meer uit handen.

De Graafschap speelt in de tweede ronde tegen de nummer zeventien van de eredivisie. Momenteel is dat Go Ahead Eagles, maar die ploeg kan zondag NAC Breda nog passeren op de ranglijst.

Patrick Beckert naar Team4Gold

Patrick Beckert vervolgt zijn schaatscarrière bij Team4Gold, de nieuwe ploeg van Ireen Wüst. Dat meldde de NOS vrijdag. De Duitse kampioen op de 1500 meter is na Jos de Vos de tweede man in de ploeg. Beckert werd afgelopen jaar derde op de 10 kilometer bij de WK afstanden in Heerenveen.

Anderhalve week geleden werd bekend dat Antoinette de Jong, Melissa Wijfje en De Vos hun loopbaan zouden voortzetten bij Team4Gold.

Wüst nam na het afgelopen seizoen afscheid van Team Continu, de ploeg van hoofdcoach Marianne Timmer. De viervoudig olympisch kampioene kreeg diverse aanbiedingen om naar andere teams over te stappen. Ze koos echter voor haar eigen weg, met Rutger Tijssen als trainer en haar oud-coach Gerard Kemkers als adviseur.

VVV schakelt FC Oss uit

VVV-Venlo mag nog steeds hopen op een nieuw seizoen in de eredivisie. De club uit Limburg schakelde vrijdagavond FC Oss uit in de eerste ronde van de play-offs voor promotie en degradatie. In de eigen Koel hield VVV de Brabanders op 0-0. Dat was voldoende, omdat de ploeg afgelopen maandag in Oss wel won: 1-2.

FC Oss dacht in de 33e minuut op voorsprong te komen toen keeper Niki Mäenpää van VVV na een doelpoging van Istvan Bakx met bal en al in zijn doel viel. Scheidsrechter Richard Liesveld en zijn assistenten zagen vreemd genoeg niet dat de bal de doellijn ruimschoots had gepasseerd. De winnaar van de derde periodetitel drong ook aan in de tweede helft maar wist Mäenpää niet nogmaals te passeren.

VVV vervolgt de play-offs met twee wedstrijden tegen de nummer zestien van de eindklassering van de eredivisie. NAC Breda staat nu op die positie, maar kan zondag nog worden gepasseerd door Go Ahead Eagles.

Aanbevolen systeemeisen Oculus Rift bekendgemaakt

Oculus VR, het bedrijf achter de Oculus Rift, heeft de aanbevolen specificaties voor de consumentenversie van hun head-mounted display bekendgemaakt. Het apparaat moet in Q1 van 2016 op de markt komen.

De systeemeisen zijn als volgt:

Onderdeel Systeemeis
Videokaart Nvidia GTX 970 / AMD 290 of equivalent/hoger
Processor Vierde generatie i5 of equivalent/hoger
Geheugen 8GB+ RAM
HDMI HDMI 1.3-compatible input
USB 2x USB 3.0-poorten
OS Windows 7 SP1 of nieuwer

Bij de aankondiging zei Atman Binstock, Oculus' hoofd-architectuur, verder nog het volgende: "Met deze configuratie zullen consumenten de optimale ervaring halen uit de Rift-games en applicaties. We zijn van mening dat dergelijke systeemvereisten cruciaal zijn voor het succes van VR, omdat ontwikkelaars zodoende kunnen optimaliseren en tunen voor een specifieke configuratie".

De Oculus Rift draait op een resolutie van 2160x1200 bij 90Hz, verdeeld over twee displays. Het apparaat verwerkt zodoende 223 miljoen pixels per seconde waarbij de standaard eye-target scale zover gaat als 400 miljoen pixels per seconde. "Dit betekent dat alleen al het 'rauw' renderen van beelden in een VR-game ongeveer 3x de GPU-kracht nodig heeft van 1080p-rendering", aldus Binstock.

Voorlopig lijkt het erop dat de Rift niet gaat werken op de meeste laptops. De meeste laptops met een discrete (dus geen on-board) videokaart hebben de externe video-uitgang namelijk aan de geïntegreerde GPU zitten. Het mechanisme dat er voor zorgt dat de video-uitgang in verbinding staat met de discrete videokaart, wordt niet ondersteund door de Rift, zo legt Binstock uit. Hoewel er momenteel sowieso nog heel weinig laptop-GPU's zijn die voldoen aan bovenstaande systeemeisen, geeft Binstock aan dat met het oog op de toekomst er zeker wordt nagedacht om dit probleem het hoofd te bieden.

Tenslotte heeft Binstock nog aangegeven dat de ontwikkeling voor OS X en Linux momenteel even op een laag pitje staat, omdat ze willen focussen op de ontwikkeling voor Windows. Uiteindelijk zullen ze ook voor de alternatieve besturingssystemen de ontwikkeling voortzetten.

Oculus Rift komt in het eerste kwartaal van 2016 op de markt. Over prijzen is nog niets bekend.

Avengers: Age of Ultron bereikt miljardengrens

Het was een kwestie van tijd na de uitstekende prestaties wat betreft boxoffice, maar nu is het dan officieel: Avengers: Age of Ultron heeft 1 miljard dollar wereldwijd verdiend.

Dit is onder meer te danken aan geweldige openingscijfers op markten zoals China en Japan, waar de film vandaag uitkwam. Het heeft nog wel een lange weg te gaan om zijn voorganger in te halen, die bracht in 2012 meer dan 1,5 miljard dollar op. De best verdienende film is nog altijd Avatar, met een opbrengst van 2,8 miljard dollar.

Een andere recente miljardenfilm was Fast & Furious 7 en die staat momenteel ook bijna op de 1,5 miljard dollar.

Ex-dopeur Gatlin sprint naar wereldtijd 100 meter

Justin Gatlin heeft er vrijdag geen twijfel over laten bestaan wie er het best in vorm is op de 100 meter. De notoire Amerikaanse dopeur - hij zat al twee lange schorsingen uit en wordt door de hele atletiekwereld gehaat - won de wedstrijd tijdens de Diamond League in Doha met overmacht.

Gatlin raffelde de sprintafstand in 9,74 af en vestigde daarmee een nieuw persoonlijk record en een nieuwe beste seizoenstijd. Alleen Usain Bolt, Tyson Gay, Yohan Blake en Asafa Powell liepen ooit sneller dan Gatlin. De Jamaicaan Powell kwam eerder dit jaar tot 9,84.

Gatlin gaf onder anderen zijn landgenoot Mike Rodgers het nakijken. Die werd tweede in 9,96. Brons was er voor Keston Bledman uit Trinidad en Tobago in 10,01. Hij was nipt sneller dan Kim Collins. De 39-jarige sprinter uit Saint Kitts en Nevis werd vierde in 10,03, een nieuw wereldrecord voor zijn leeftijdscategorie. 

Doodstraf voor pleger aanslag marathon Boston

Dzjochar Tsarnajev, die samen met zijn broer een bomaanslag pleegde bij de eindstreep van de marathon van Boston, is ter dood veroordeeld. De jury kwam vrijdag, na veertien uur beraad, unaniem tot dat oordeel.

Dzjochar en zijn oudere broer Tamerlan lieten op 15 april 2013 twee van snelkookpannen gemaakte bommen ontploffen bij de eindstreep van de marathon. Er vielen drie doden en meer dan 260 mensen raakten gewond. Tijdens de klopjacht die volgde schoten de broers een politieagent dood.

De 21-jarige Dzjochar is veroordeeld voor meer dan dertig vergrijpen. Voor zeventien van die delicten kon hij de doodstraf krijgen.

De verdediging van Dzjochar Tsarnajev heeft tijdens de rechtszaak geprobeerd het grootste deel van de schuld in de schoenen van Tamerlan te schuiven. Die zou zijn geradicaliseerd en zijn beïnvloedbare broertje hebben meegesleept in zijn terreurplannen.

Tamerlan kwam enkele dagen na de aanslag, na een klopjacht van reusachtige omvang, om het leven in een vuurgevecht met de politie. Dzjochar raakte gewond, maar kon worden ingerekend.

Pleger aanslag Boston ter dood veroordeeld (Foto: Novum)
Pleger aanslag Boston ter dood veroordeeld (Foto: Novum)

PSV lijft Simon Poulsen in

Simon Poulsen zal de komende twee seizoenen voor PSV gaan voetballen. De 30-jarige Deense linksback komt transfervrij over van AZ. Hij moet bij de Eindhovenaren de strijd aangaan met Jetro Willems. Abel Tamata zal bij PSV vertrekken.

Poulsen sprak met PSV TV over de transfer naar de landskampioen: "Het is een geweldige kans als de kampioen je vraagt om te komen. Ik wil heel graag meehelpen aan een nieuw kampioenschap. Ik zal keihard werken en hoop dat ik mijn kans krijg me te laten zien voor PSV."

Poulsen is voor de Nederlandse velden geen onbekende. De Deen speelde tussen 2008 en 2012 voor AZ voordat hij naar Sampdoria vertrok. In Italië speelde de verdediger weinig wedstrijden. Afgelopen zomer keerde hij terug bij AZ waar hij meteen weer basisklant werd en regelmatig beslissend was.

'Rusland niet boos als Frankrijk oorlogsschip niet levert'

Als Frankrijk afziet van de verkoop van een door Rusland besteld marineschip zou dat de onderlinge betrekkingen niet schaden. Dat zegt het Kremlin.

Frankrijk mag kiezen of het land de oorlogsbodem uit de Mistral-klasse levert of Rusland zijn schade vergoedt, zei woordvoerder Dmitri Peskov vrijdag. De kwestie zou volgens hem hoe dan ook geen problemen opleveren in de verhouding tussen beide landen.

De Russische zakenkrant Kommersant berichtte eerder dat Frankrijk 785 miljoen euro over heeft om Rusland schadeloos te stellen. Moskou eist echter een bedrag van bijna 1,2 miljard euro. Peskov wilde vrijdag niet ingaan op de hoogte van het bedrag dat Rusland voor ogen heeft.

Frankrijk schortte de levering van het helikopterdekschip vorig jaar op wegens Ruslands rol in het conflict in Oekraïne. De verkoop is echter nog altijd niet definitief van de baan.

'Rusland niet boos als Frankrijk oorlogsschip niet levert'
'Rusland niet boos als Frankrijk oorlogsschip niet levert' (foto: ANP)

Felix imponeert op 200 meter, sterke tijd Souleiman

Allyson Felix heeft vrijdag indruk gemaakt op de 200 meter bij de Diamond League in Doha. De Amerikaanse snelde overtuigend naar de winst en liet als tijd 21,98 noteren. Daarmee is ze de snelste atlete van dit seizoen op de sprintafstand. Bovendien evenaarde ze het Diamond Leaguerecord van de Jamaicaanse Veronica Campbell-Brown.

Felix hield de Ivoriaanse Murielle Ahouré achter zich. Zij finishte na 22,29. De derde plek was voor Anthonique Strachan uit de Bahama's (22,69). Dafne Schippers deed niet mee in Doha. Haar beste tijd van dit seizoen liep ze op 24 april in het Amerikaanse Gainesville: 22,63.

Op de 800 meter bij de mannen ging de zege naar Ayanleh Souleiman uit Djibouti. Na uitstekend werk van de Nederlandse haas Bram Som kwam Souleiman overtuigend als winnaar over de streep na 1:43,78 minuten, de snelste tijd van het jaar. Ferguson Rotich Cheruiyot werd tweede, vlak voor zijn jonge Keniaanse landgenoot Alfred Kipketer. Favoriet Mohammed Aman viel met de negende plek zwaar tegen.

De 3000 meter bij de mannen werd gewonnen door de net 21-jarige Ethiopiër Hagos Gebrhiwet. In een zinderende eindsprint ging hij het duel aan met de Brit Mo Farah, maar die kon er net niet meer voorbij komen en moest genoegen nemen met de tweede plek. Ook de 7:38,02 van Gebrhiwet was de snelste wereldjaarprestatie. 

Hassan loopt in Doha WK-limiet 1500 meter

Sifan Hassan heeft zich vrijdag op de 1500 meter geplaatst voor de WK atletiek, die eind augustus worden gehouden in Peking. De Nederlandse atlete liep bij de prestigieuze Diamond League in Doha een tijd van 4:01,40 minuten. Dat was ruimschoots voldoende om de limiet van 4.06,50 te slechten.

Hassan eindigde in de race als tweede. De Nederlande atlete kwam met nog een ronde te gaan aan kop van de wedstrijd. Dat hield ze lang vol, maar in de laatste bocht kwam het Ethiopische toptalent Dawit Seyaum sterk opzetten. Met een laatste krachtsinspanning ging ze Hassan voorbij. Seyaum finishte 0,44 seconde eerder dan Hassan. Senbere Teferi, eveneens uit Ethiopië, werd derde.

"Het was een mooie avond voor mij en een goede race, ook al vond ik het wel erg warm", aldus Hassan na afloop. "Ik heb de laatste tijd niet heel goed kunnen trainen, omdat ik na het indoorseizoen wat ziek ben geweest, maar van 4:01 word ik zeker blij", toonde de Nederlandse zich tevreden.

Hull City schorst Livermore om cocaïnegebruik

Hull City heeft middenvelder Jake Livermore geschorst omdat hij cocaïne zou hebben gebruikt. De Engelsman zou vorige maand na het gewonnen duel met Crystal Palace (2-0) tegen de lamp zijn gelopen bij een reguliere dopingtest. Dat meldden verscheidene Britse media vrijdag.

De schorsing van de enkelvoudig Engels international is een zware klap voor de ploeg van manager Steve Bruce. Hull City is nog in een felle strijd verwikkeld om degradatie uit de Premier League te voorkomen. De ploeg staat momenteel achttiende. Die positie betekent aan het einde van de competitie degradatie.

Lichte verbetering zeiler Postma op EK Finn

Zeiler Pieter-Jan Postma is vrijdag een plekje gestegen in het klassement van het Europees kampioenschap in de olympische Finn-klasse. De 33-jarige Fries klom in het Kroatische Split van de dertigste naar de 29e plek in de rangschikking. Dat had Postma vooral te danken aan de tweede en derde race van de dag. In de eerste wedstrijd werd hij door een straf een-na-laatste.

Door een gebrek aan wind kon er woensdag en donderdag maar één race worden gevaren. Vrijdag waaide het een stuk harder, wat zorgde voor lastige omstandigheden, maar ook de mogelijkheid bood om een race in te halen. In de eerste race ging het dus mis voor Postma, maar in de tweede race van de dag finishte hij als 25e. In de derde wedstrijd werd hij zestiende.

In het klassement heeft Postma een geschoond resultaat van 165 punten. De top tien is buiten bereik. Aan kop gaat de Nieuw-Zeelander Josh Junior met 22 punten.

Gorbatsjov: anti-alcohol in Sovjet-Unie was fout

De campagne tegen alcoholgebruik dertig jaar geleden in de voormalige Sovjet-Unie, het huidige Rusland, was een fout en had niet zo drastisch moeten gebeuren. Dat zei oud-Sovjetleider Michail Gorbatsjov vrijdag tegen de krant Komsomolskaja Pravda.

De anti-alcoholcampagne was van 1985 tot 1987. Alcohol werd niet verboden, maar de prijs van drank ging omhoog en de verkoop ervan werd aan banden gelegd. In Moskou moesten er extreem veel winkels sluiten'', zei Gorbatsjov. "Er waren lange rijen. Er was een toename van illegale stokerijen. Er was geen suiker meer verkrijgbaar."

"We hadden beter een lange strijd kunnen voeren om alcoholisme terug te dringen, in plaats van de campagne", aldus Gorbatsjov. De campagne moest stoppen vanwege overheidstekorten en gebrek aan steun van de bevolking.

Gorbatsjov was niet de eerste Russische leider die overmatig alcoholgebruik probeerde terug te dringen. In 1914 verbood tsaar Nicolaas II per decreet de verkoop van alcohol. Dat was nodig voor de mobilisatie van Rusland in de Eerste Wereldoorlog, maar ook om de gezondheid van de Russen op peil te houden. In 1925 hieven de nieuwe machthebbers, de Bolsjewieken, het verbod op, omdat ze de inkomsten van accijnzen wilden gebruiken voor het moderniseren van de unie.

Tijdens de Sovjet-Unie zijn er drie anti-alcoholcampagnes geweest, waarvan die van Gorbatsjov de meest drastische was. Vaak werden tijdens die campagnes cafés en drankwinkels kort en klein geslagen door boze alcoholisten. De huidige Russische regering probeert het alcoholgebruik terug te dringen door de prijzen stukje bij beetje te verhogen.

Gorbatsjov: alcoholbeperking Sovjet-Unie was fout
Gorbatsjov: anti-alcohol in Sovjet-Unie was fout (foto:ANP)

Cyberaanval op computersysteem Bondsdag

Er is ingebroken in het computersysteem van het Duitse parlement, de Bondsdag in Berlijn. Het gaat om een zware cyberaanval, meldde het Duitse tijdschrift Der Spiegel vrijdag. Een deel van het systeem is platgelegd om te voorkomen dat de inbrekers gevoelige informatie onderscheppen.

De aanval werd enkele dagen geleden opgemerkt door de veiligheidsdienst van het parlement. Ook de Duitse inlichtingendienst merkte op dat er iets niet in de haak was en waarschuwde daarop de Bondsdag. Mogelijk gaat het om een poging tot spionage. De veiligheidsdienst BfV onderzoekt de zaak.

Het is nog niet bekend of de inbrekers toegang hebben gekregen tot gevoelige informatie. Onder meer de parlementscommissie die onderzoek doet naar de samenwerking tussen de Duitse inlichtingendienst en de Amerikaanse evenknie NSA kan voorlopig niet in het systeem vanwege de platlegging. Het is niet bekend wanneer de aanval werd uitgevoerd.

Het is evenmin bekend of de Tweede Kamer ook doelwit was. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) is niet in actie gekomen om te helpen. Het zegt dat het eerst aan diensten zelf is om zo'n aanval af te slaan.

Cyberaanval op computersysteem Bondsdag
Cyberaanval op computersysteem Bondsdag (Foto: ANP)

Emotionele Ulissi sprint naar etappezege in Giro

Wielrenner Diego Ulissi heeft vrijdag de zevende etappe van de Ronde van Italië gewonnen. De Italiaan was de snelste in een massasprint aan het einde van de monsteretappe van 264 kilometer naar Fiuggi. Ulissi, vorig jaar goed voor twee ritzeges in de Giro, was net iets sneller dan de Spanjaard Juan Lobato. De Italiaan testte na de Giro vorig jaar positief op salbutamol, maar kwam er uiteindelijk mee weg doordat hij toestemming gehad zou hebben voor het middel tegen astma. De Australiër Simon Gerrans spurtte naar de derde plaats.

Alberto Contador blijft eigenaar van de roze trui. De Spanjaard ging ondanks een schouderblessure gewoon van start. Hij verbeet de pijn en reed nagenoeg de hele rit omringd door ploeggenoten in het voorste gedeelte van het peloton.

Rugbyer Tuilagi mist WK om mishandeling agent

Rugbyer Manu Tuilagi kan een streep zetten door het WK dat medio september begint. De 23-jarige speler van de Leicester Tigers is schuldig bevonden aan het mishandelen van een agent. Bondscoach Stuart Lancaster van Engeland heeft daarom besloten Tuilagi niet op te nemen in zijn trainingsgroep, die hij komende woensdag zal bekendmaken.

"Ik verwacht van mijn spelers dat ze zich optimaal gedragen, zowel in als buiten het veld", liet Lancaster weten. "Ik heb met Manu gesproken en hij begrijpt hoe ernstig het is wat hij heeft gedaan en hij accepteert de gevolgen van zijn daden." Lancaster liet weten dat hij Tuilagi tot en met januari volgend jaar niet meer zal oproepen.

Brouwer en Meeuwsen naar laatste 16 in Luzern

Beachvolleyballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen zijn vrijdag zonder setverlies doorgedrongen tot de laatste zestien van het Luzern Open. De wereldkampioenen versloegen in hun laatste poulewedstrijd de Polen Bartosz Losiak en Piotr Kantor met 2-0 (21-19, 21-17).

Brouwer en Meeuwsen sloten door de zege de groepsfase af als poulewinnaar. Daardoor slaat het als achtste geplaatste koppel de tussenronde over. Ze spelen zaterdag in de achtste finales tegen de winnaar van de partij tussen Kristo Kollo en Rivo Vesik uit Estland en Roberto Rodríguez-Bertrán en Eric Haddock uit Puerto Rico.

Van Aartsen: 'Trots op de Schilderswijk'

Jozias van Aartsen, heef opnieuw een serieuze poging gedaan om de lachers op zijn hand te krijgen. De burgervader van alle Hagenezen (en Hagenaars) heeft namelijk in dagblad Trouw laten weten dat het positief is dat de Schilderswijk her en der op Constantinopel Istanbul lijkt.

Van Aarsten is 'enorm trots' op de wijk en roept op verjaardagsfeestjes dingen als: "Hou eens op om de Schilderswijk als een plek van rampspoed neer te zetten". Volgens hem is er de laatste tien jaar veel verbeterd en is de wijk veiliger, schoner en meer leefbaar geworden. Wellicht is dat mede te danken aan de circa 150 salafisten die met de viering van oud en nieuw als een heuse shariapolitie door de wijk trokken.

Het kan natuurlijk ook zijn dat de leefbaarheid verbeterd is door het anti-rookbeleid in de wijk. Of wellicht is het plezierig wonen aldaar doordat er wel eens politici bekogeld worden, journalisten worden aangevallen of onwelgevallige demonstraties verboden worden. Ook roepen dat joden kapot moeten helpt natuurlijk.

Wie zal het zeggen? In ieder geval zegt van Aarsten: "Accepteer dat straks een meerderheid van de stadsbewoners een niet-westerse afkomst heeft. En handel ernaar."

Ernaar handelen zal in dit geval wel betekenen: jihadronselaars alle ruimte geven, of misschien zelfs faciliteren. De schilderswijk Judenrein maken en eventueel de Schilderswijk uitroepen tot enclave van de Islamitische Staat.

Wat je ook kan doen: schijt hebben aan de rechtstaat of aan de staat in het algemeen. Wat je ook doet: Van Aartsen zal glimmen van trots.

 

Van Aartsen'overwoog terug te keren' (Foto: ANP)Zo ziet een dhimmi er dus uit.

Mourinho richt vizier op zon, zee en strand

Coach José Mourinho van Chelsea gaat komende zomer eens goed om zich heen kijken. Niet naar nieuwe spelers, maar naar wat hem allemaal omringt op het strand tijdens zijn vakantie. "Ik verwacht dat ik het druk krijg met het heen en weer lopen tussen mijn handdoek in het zand en de zee om in te zwemmen", grapte de markante Portugees vrijdag. "Vorig jaar was ik druk met het kopen en verkopen van spelers. Dit jaar is het plan vooral om de ploeg compleet te houden."

Chelsea haalde vorige zomer Diego Costa en Cesc Fabregas naar Londen en verkocht David Luiz. Die wijzigingen in de selectie zorgden er mede voor dat de Londenaren dit seizoen met overmacht de titel grepen. Mourinho verwacht dan ook niet dat hij deze zomer zijn spelersgroep opnieuw moet aanpassen. "Ik ben gek op deze ploeg, het is een jong team met voldoende ruimte voor verbetering. We weten wat voor spelers we nog extra willen en dat zullen er niet veel zijn."

Blatter is niet bang voor FBI

Sepp Blatter reist volgend jaar gewoon naar de Verenigde Staten. De voorzitter van de FIFA wil daar de Copa América Centenario bijwonen. Tijdens dat toernooi treffen landenploegen uit Zuid-, Midden- en Noord-Amerika elkaar. "Zelfs als ik niet herkozen word als voorzitter van de FIFA ga ik daar heen", zei de Zwitser. "Want dan word ik op persoonlijke titel uitgenodigd."

Blatter reageerde op een documentaire die sportzender ESPN afgelopen dinsdag uitzond. Volgens de makers vreesde de voorzitter van de FIFA een onderzoek van de FBI naar de toewijzing van de WK's van 2018 en 2022. Daarom zou hij de Verenigde Staten voorlopig mijden.

Blatter weet op 29 mei of hij opnieuw wordt herkozen als preses van de wereldvoetbalbond. Hij neemt het tijdens de verkiezingen op tegen Michael van Praag, de Portugees Luis Figo en prins Ali Bin Al-Hussein uit Jordanië.

Nederlandse badmintonners 14e op officieus WK

De Nederlandse badmintonners zijn vrijdag als veertiende geëindigd op de Sudirman Cup, het officieuze WK voor landenteams. Oranje verloor de confrontatie met Hongkong in het Chinese Dongguan om de dertiende plek (1-3).

Jacco Arends en Jelle Maas zetten Nederland nog wel op voorsprong door het mannendubbel te winnen van Or Ching Chung en Tang Chun Man (21-17, 21-17). Soraya de Visch Eijbergen verloor daarna het enkelspel bij de vrouwen van Cheung Ngan Yi (14-21, 18-21). Datzelfde overkwam Mark Caljouw in het enkelspel voor de mannen tegen Ng Ka Long Angus (21-18, 6-21, 16-21).

Eefje Muskens en Selena Piek moesten daarna de vrouwendubbel winnen om nog in de race voor de dertiende plek te blijven. Ze wonnen de eerste game, maar verloren de tweede nipt en gingen vervolgens ten onder tegen Poon Lok Yan en Tse Ying Suet (21-18, 20-22, 17-21).

Werknemers weggestuurd na drugscontrole Shell Moerdijk

De afgelopen maanden zijn er bij Shell Moerdijk tientallen (tijdelijke) werknemers weggestuurd na drugscontroles. Het zou gaan om zo'n zestig tot zeventig arbeidskrachten die voornamelijk uit Oost-Europa afkomstig zijn. De werknemers zijn niet ontslagen, maar hen is wel de toegang tot het terrein ontzegd.

Shell heeft twee controles uitgevoerd nadat er geconstateerd was dat er drugs werden verhandeld op het terrein en er lege bierblikjes werden gevonden. Bij de poort werden drugshonden gebruikt om overtreders op te sporen. Zodra een hond aansloeg moest de betreffende werknemer een urinetest afleggen. In de urine werd enkel gezocht naar sporen van cannabis. Volgens de bedrijfswoordvoerder zijn niet alleen de tijdelijke maar ook de vaste werknemers gecontroleerd.

Vakbond FNV vond de tests te beperkt; ondanks dat ze de controles wel aanmoedigen omwille van de veiligheid. De bond had liever speekseltests gehad, daarmee is ook amfetamine en cocaïne op te sporen. Ook zouden de tests niet laten zien of iemand op dat moment onder invloed is. Sporen van THC kunnen namelijk nog enkele dagen zichtbaar zijn in urine. De stof kan volgens de woordvoerder ook in het lichaam terecht komen als je naast iemand staat die wiet rookt. FNV is daarom bang dat er ook onschuldige mensen zijn weggestuurd.

Veel van de weggestuurde werknemers waren niet direct in dienst bij Shell, maar via een (onder)aannemer. Ze houden zich voornamelijk bezig met de wederopbouw van de vorig jaar ontplofte MSPO2-fabriek. Door de enorme toestroom werknemers die dit project brengt voert het chemieconcern meer controles uit dan gebruikelijk.

Shell Moerdijk (Foto: LTVDK)
Shell Moerdijk (Foto: LTVDK)

Go Ahead zonder Vriends en Kolder

Go Ahead Eagles moet het zondag in de laatste wedstrijd tegen Heracles Almelo (uit) doen zonder de geschorste verdediger Bart Vriends en de geblesseerde aanvaller Marnix Kolder. De laatste wordt vervangen door Glynor Plet, terwijl Vriends' positie wordt ingenomen door Mawouna Amevor. Het meespelen van de vrijdag door AZ vastgelegde verdediger Jop van der Linden is onzeker. Hij kon vrijdag wegens ziekte niet trainen.

De ploeg uit Deventer is al veroordeeld tot de nacompetitie om lijfsbehoud, maar kan zondag nog wel een plekje stijgen. Concurrent NAC staat met één punt meer op de zestiende plaats en speelt zondag thuis tegen FC Groningen. De nummer zestien speelt in de nacompetitie tegen de winnaar van De Graafschap-Almere City, terwijl de nummer zeventien het opneemt tegen de winnaar van VVV-FC Oss.

"Het is zaak het goede gevoel vast te houden", zei trainer Dennis Demmers. "Met vier punten uit de laatste drie duels hebben we al afgerekend met de nederlagenreeks van daarvoor."

Ramos moet vrezen voor einde seizoen

Sergio Ramos moet vrezen dat hij afgelopen woensdag tegen Juventus (1-1) zijn laatste wedstrijd van dit seizoen heeft gespeeld. De verdediger van Real Madrid liep in de return van de halve finales van de Champions League een blessure aan zijn linkerkuit op. Real meldde vrijdag dat hij de laatste twee competitieduels daardoor mogelijk moet missen.

Ramos speelde het hele duel tegen de Italianen, maar liep in de eerste helft al af en toe te trekkebenen. Medische tests wezen vrijdag de ernst van de kwetsuur uit. Hij kan daardoor zondag in elk geval niet meedoen als Real het opneemt tegen Espanyol. Madrid moet die wedstrijd winnen en hopen dat stadgenoot Atlético minimaal een punt pakt tegen FC Barcelona. Gebeurt dat niet, dan wordt Barcelona zondag kampioen van Spanje.

1913, Wenen

Wenen was in het jaar 1913 bewoond door een handjevol opvallende mensen. In de binnenstad woonden bijv. Trotsky en Freud vrij dicht bij elkaar en Franz Ferdinand had z'n paleis in de buurt, en zo waren er nog een aantal mensen. Er bestaat zelfs tot de dag van vandaag een cafe die bezocht werd door deze voor de geschiedenis zéér invloedrijke figuren.

Lees hier het hele verhaal.

Man doodgestoken in vleesbedrijf Rosmalen

Bij een steekpartij in een vleesverwerkingsbedrijf in Rosmalen (Noord-Brabant) is vrijdagmiddag een man om het leven gekomen. De politie hield kort daarna in de omgeving een verdachte aan.

De verdachte en het slachtoffer waren werknemers van het bedrijf, aldus een woordvoerder van de politie. De aanleiding van de steekincident is nog niet duidelijk.

Rond 14.15 uur kreeg de politie een melding dat er in het bedrijf aan de Biestkampweg iemand was neergestoken en dat de verdachte er vandoor was gegaan. Op basis van verklaringen van getuigen hield de politie kort daarna bij een schuur aan het Heeseind een man aan wegens mogelijke betrokkenheid.

Het onderzoek is nog in volle gang. Rechercheurs praten onder meer met werknemers van het bedrijf en er vindt sporenonderzoek plaats.

Rellen in favela's Rio tegen politie

Bewoners van enkele sloppenwijken in de buurt van het centrum van Rio de Janeiro hebben vrijdag twee bussen in brand gestoken en versperringen opgeworpen van brandende autobanden. Ze zijn boos over de dood van twee jonge mannen, die waarschijnlijk het slachtoffer zijn geworden van een bendeoorlog in de Braziliaanse metropool.

Donderdagavond werden de lijken van het tweetal gevonden in de sloppenwijk Saõ Carlos. Omdat die buurt door de politie is schoongeveegd van drugsbendes, veilig is verklaard en wordt bewaakt kijken veel bewoners de politie aan op de dubbele moord. Ze trokken vervolgens op naar het stadhuis om blijk te geven van hun ongenoegen.

De machtsstrijd die drugsbendes in Saõ Carlos en andere sloppenwijken uitvechten heeft de afgelopen dagen aan minstens tien mensen het leven gekost.

De Bakker simpel naar halve finale Bordeaux

Tennisser Thiemo de Bakker heeft zich vrijdag simpel geplaatst voor de halve finale van het challengertoernooi in Bordeaux. De Nederlander die in de achtste finale landgenoot Robin Haase in drie sets had verslagen, hoefde vrijdag maar drie games af te staan aan de als vijfde geplaatste Fransman Lucas Pouille. Na slechts drie kwartier tennis stond het 6-1, 6-2 op het Franse gravel.

De Bakker neemt het in de halve finale op tegen de Franse qualifier Jonathan Eysseric. Die nummer 301 van de wereld won eerder op de dag met 6-0, 6-4 van de als zevende geplaatste Slowaak Nortbert Gombos.

Boer verdedigt doel van Ajax

Diederik Boer mag zondag het doel van Ajax verdedigen in de uitwedstrijd tegen FC Dordrecht. De keeper kwam vorig jaar over van PEC Zwolle als eerste vervanger van Jasper Cillessen, die rust krijgt. Ajax is al zeker van de tweede plaats in de eredivisie.

Trainer Frank de Boer liet doorschemeren dat Kenny Tete ook tegen FC Dordrecht de voorkeur krijgt boven Ricardo van Rhijn. Arkadiusz Milik is hersteld van een knieblessure. De oefenmeester is al druk bezig met het volgende seizoen, waarin hij vaker met één aanvallende middenvelder en zonder controleur wil voetballen. A-junioren Donny van de Beek en Mauro Savastano hebben al te horen gekregen dat ze zich met het eerste elftal op het nieuwe voetbaljaar mogen voorbereiden.

Viktor Fischer mag van Ajax met Jong Denemarken aan het EK deelnemen. Ricardo Kishna heeft onlangs met directeur voetbalzaken Marc Overmars gesproken over zijn toekomst bij Ajax. Trainer De Boer hoopt dat de aanvaller zijn contract, dat volgend jaar afloopt, gaat verlengen.

Upskirt foto's maken op console

Japanners zijn wat apart als het gaat om hun seksuele fetish en de game Natsuiro High School laat weer eens zien waar een land groot in kan zijn. In deze game is het de bedoeling foto's te maken van meiden. Niet zo maar foto's, het moet wel het betere slipjeswerk zijn om punten te scoren.

Je speelt een fotograaf die bij de schoolkrant zit. De opdrachten zijn eerst van het kaliber simpele dagelijkse bezigheden op school fotograferen, maar al snel loopt het uit de hand. Als je ontdekt wordt met je fotografie-werkzaamheden, dan wordt de politie ingeschakeld, dus je zult moeten leren verbergen om die slipjes op de gevoelige plaat te krijgen.

Of uitgever D3 deze game voor het Westen gaat vertalen is onbekend. Natsuiro High School komt in ieder geval in Japan in juni uit op PlayStation 3 en PlayStation 4.

Cultheld Jiménez slaat hole-in-one en wint 288 bier

De Spaanse golfer en cultheld Miguel Ángel Jiménez heeft tijdens de tweede dag van de Spaanse Open een hole-in-one geslagen. De excentrieke golfer sloeg op hole 8 (par 3) van de Real Golf de Club El Prat in Terrassa de bal in één keer in de hole. Dit leverde hem een mooie prijs op. 

Jiménez kreeg voor zijn hole-in-one 288 flesjes bier. Dit vierde hij met een dansje. Het is al weer zijn negende hole-in-one op de European Tour, een record. De Spanjaard staat momenteel gedeeld negende in het klassement met twee slagen onder par. De leider is momenteel de Argentijn Ricardo González met -6.  

De hole-in-one van Miguel Ángel Jiménez. Dit leverde hem 288 flesjes bier op. (Bron: YouTube)

Apptip: Hyperlapse (Android)

Een beta-versie van een app waar je een timelapse mee kan maken is uit. Klik hier voor meer info en join hier de Google Plus community om toegang te krijgen tot de beta. Te gebruiken met:

  • Samsung Galaxy S5
  • Samsung Galaxy S6
  • Samsung Galaxy S6 Edge
  • Samsung Galaxy Note 4
  • Nexus 5
  • Nexus 6
  • HTC One M8
  • HTC One M9
  • Sony Xperia Z3
  • Nexus 9

EDIT: Het werkt op mijn Galaxy S3 met Lollipop. Dus probeer het eens uit als je Lollipop hebt

Curaçao oefent tegen Suriname in Almere

De nationale voetbalploegen van Curaçao en Suriname treffen elkaar komende woensdag in het stadion van Almere City voor een officieuze oefeninterland. Voor Curaçao, dat onder leiding staat van Patrick Kluivert, geldt de wedstrijd als voorbereiding op de ontmoeting van volgende maand met Cuba in de WK-kwalificatie.

De Surinaamse ploeg van trainer Dean Gorré hoopt binnenkort toestemming te krijgen om ook tijdens officiële interlands voetballers met een dubbele nationaliteit op te stellen. De formatie kan dan beschikken over spelers van Surinaamse afkomst die in Nederland of elders op hoog niveau spelen.

Curaçao rekende anderhalve maand geleden af met Montserrat in de WK-kwalificatie. Daryl Lachman (FC Twente), Charlton Vicento (Willem II), Felitciano Zschusschen (NAC Breda) en Papito Merencia (ADO Den Haag) maakten deel uit van het keurkorps van Kluivert. Gorré heeft onder meer Lorenzo Davids, Gianni Zuiverloon, Milano Koenders, Evander Sno, Roland Alberg, Lorenzo Burnet en Fabian Sporkslede opgeroepen voor de oefeninterland tegen Curaçao, die om 19.00 uur begint.

Blatter start campagne met oproep tot eenheid

In navolging van zijn uitdagers Michael van Praag, Luis Figo en prins Ali bin al-Hussein is ook zittend FIFA-voorzitter Sepp Blatter de verkiezingscampagne voor zijn positie begonnen. In een open brief op FIFA-briefpapier roept hij de leden van de mondiale voetbalbond op tot eenheid. Op 29 mei wordt op het FIFA-congres in Zürich besloten of de 79-jarige Blatter aan zijn vijfde termijn mag beginnen.

De Zwitser bezocht de afgelopen maanden de congressen van alle continentale bonden en ervoer daar naar eigen zeggen een enorme solidariteit. "Juist die eenheid is belangrijk om verder te groeien. Zij die meer hebben, geven wat van hun welvaart en kennis aan zij die minder hebben. Want voetbal is meer dan een simpel spel; het geeft hoopt en verbindt mensen - ook in moeilijke omstandigheden."

Blatter zei ook dat er 'veel werk te doen is', onder meer op het gebied van onderwijs, vrouwenvoetbal, racisme en matchfixing.

Cocu verkozen tot trainer van het jaar

Trainer Phillip Cocu heeft vrijdag van trainersvakbond CBV de Rinus Michels Award gekregen voor trainer van het jaar. De 44-jarige coach werd dit seizoen met PSV kampioen van de eredivisie. Vorig seizoen werd hij in zijn eerste seizoen als hoofdverantwoordelijke in Eindhoven nog teleurstellend vierde.

Naast Cocu waren ook Ruud Brood (met recordaantal van 101 punten kampioen van de eerste divisie met NEC), Fred Rutten (subtop in eredivisie en Europese overwintering met Feyenoord), Peter Bosz (subtop met Vitesse) en Ron Jans (subtop in competitie en voor het tweede jaar op rij bekerfinale met PEC Zwolle) genomineerd.

Het CBV maakte vrijdag ook de jeugdopleiding van het jaar bekend. In die verkiezing won AZ ten koste van Ajax, Feyenoord en PSV.

Sinkeldam verlengt bij Giant-Alpecin

Ramon Sinkeldam heeft vrijdag zijn contract bij de Duits-Nederlandse wielerploeg Giant-Alpecin met twee jaar verlengd. Daardoor is de 26-jarige renner uit Wormer tot het einde van 2017 verbonden aan het team van ploegleider Rudi Kemna. Sinkeldam rijdt sinds 2012 voor de ploeg die eerder Giant-Shimano en Skil-Shimano heette en toen nog op een Nederlandse licentie uitkwam.

Sinkeldam is volgens Kemna een belangrijke renner in de sprinttrein voor Marcel Kittel en John Degenkolb. "Daarnaast wordt hij steeds meer een specialist in de voorjaarsklassiekers en WordTour-koersen." Sinkeldam won in 2012 twee etappes in de Ronde van Hainan, werd in 2013 derde in het algemeen klassement van de Vierdaagse van Duinkerken en vorig jaar tweede in de Ronde van Picardië.

"Ik voel me hier thuis en wil graag belangrijk zijn in de klassiekers en de sprints", zei Sinkeldam.

Ruiz jaar langer bij Fulham

Fulham heeft vrijdag het contract van Bryan Ruiz met een jaar verlengd, waardoor de Costa Ricaan nu tot medio 2016 is verbonden aan de club uit West-Londen. Fulham maakt een teleurstellend seizoen door en eindigde na de degradatie uit de Premier League van vorig jaar op de zeventiende plaats in de Championship, het tweede niveau in Engeland.

Ruiz maakte tussen 2009 en 2011 indruk bij FC Twente, waar hij de transfer naar Londen verdiende. Daar is hij echter niet onomstreden. The Cottagers verhuurden de 71-voudig international (16 goals) vorig seizoen een half jaar aan PSV. FC Twente nam de aanvallende middenvelder destijds over van AA Gent.

Laatste kans Vitesse tegen FC Utrecht

Vitesse vecht zondag in de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht voor de laatste kans op de derde plaats die rechtstreekse plaatsing oplevert voor de derde voorronde van de Europa League. De ploeg is daarbij echter afhankelijk van Feyenoord én AZ, die twee punten meer hebben. Alleen bij puntenverlies van zowel Feyenoord (PEC Zwolle-uit) als AZ (Excelsior-uit) kan Vitesse bij winst nog derde worden.

De ploeg heeft dat mede te danken aan de 1-4-uitzege van maandag op Feyenoord. Trainer Peter Bosz zag vrijdag dan ook weinig redenen zijn elftal zondag te wijzigen. Kelvin Leerdam en Denis Olinik zijn niet inzetbaar, terwijl Marko Vejinovic terugkeert van een schorsing. "Ik ben er wel uit hoe we gaan spelen. We gaan niet veel veranderen. Josh McEachran start ook zondag in de basis."

IS-moordenaars nemen bestuurlijk hart Ramadi in

Terroristen van Islamitische Staat (heeft niets met de Islam te maken gelukkig) hebben het belangrijkste overheidscomplex van de Iraakse stad Ramadi ingenomen. Regeringstroepen moesten het na felle gevechten opgeven, zei burgemeester Dalaf al-Kubaisi vrijdag.

IS-moordenaars openden met drie nagenoeg gelijktijdige, laffe zelfmoordaanslagen de aanval op het terrein, dat het merendeel van de overheidsgebouwen van Ramadi herbergt. Die openingszet kostte tien heldhaftige politieagenten het leven en verwondde er zeven. De extremisten hesen volgens de burgemeester vrijdag hun vlag boven het complex. De terreurbeweging heeft nu de aanval ingezet op het militaire hoofdkwartier van de provincie Anbar, dat in de stad is gevestigd.

Ramadi is de hoofdstad van de westelijke provincie Anbar. De stad was sinds de Amerikaanse inval in Irak geregeld een broeinest van opstandelingen en extremisten.

Recent bleek nog dat IS-terroristen zich tussen bootvluchtelingen verschansen om zo Italië te kunnen bereiken. Ze hopen daar het Vaticaan over te nemen.

Cech mag uitkijken naar andere club

Petr Cech heeft van Chelsea toestemming gekregen om met andere clubs te praten over een mogelijke transfer. Dat zei zijn zaakwaarnemer vrijdag tegen de BBC. De Tsjechische doelman heeft bij de Londenaren geen basisplaats meer sinds de Belg Thibaut Courtois de voorkeur krijgt van trainer José Mourinho.

De 32-jarige Cech speelt sinds 2004 bij Chelsea, maar kwam dit seizoen tot slechts zestien optredens. Zijn contract loopt nog een jaar door. "Petr wil graag speeltijd krijgen bij een topclub en daar zijn we nu naar op zoek", zei zaakwaarnemer Viktor Kolar tegen de BBC.

Chelsea liet weten niet te willen reageren op transferzaken, maar Mourinho zei vorige week dat hij Cech graag wil behouden. "Zonder Petr zouden we dit jaar geen kampioen zijn geworden, want hij speelde mee in zes belangrijke wedstrijden."

Cech won in elf jaar met Chelsea de Champions League, Europa League, vier landstitels, vier FA Cups en drie League Cups.

Nederlandse artiesten eren 'The Voice'

Verschillende Nederlandse artiesten brengen eind dit jaar een eerbetoon aan Frank Sinatra (1915-1998). Van 10 tot en met 13 december wordt in vier Nederlandse theaters een concert georganiseerd om 'The Voice' te herdenken. Op 12 december is het precies honderd jaar geleden dat de charismatische Amerikaanse zanger werd geboren.

Onder anderen Hadewych Minis, Greetje Kauffeld, Tania Kross, Jon van Eerd en Moke-zanger Felix Maginn brengen een muzikale ode aan Sinatra. Ze krijgen daarbij begeleiding van het Metropole Orkest. De theaterconcerten vinden plaats in Apeldoorn, Amsterdam, Ede en Venlo.

Frank Sinatra is bekend van nummers als "New York, New York", "My Way", "It Was A Very Good Year" en "Fly Me To The Moon". Naast zanger was hij ook acteur, danser, radiomaker, platenbaas en filmproducent. Tijdens zijn leven was hij de meest gefotografeerde artiest.

De valse bitches van Deception IV

Koei Tecmo laat ons kennismaken met de meiden van het kwaad die in Deception IV: The Nightmare Princess er lol in hebben vallen te zetten voor hun eigen doeleinden. 

In Deception IV: The Nightmare Princess speel je in het verhaal met twee meiden. De eerste is Laegrinna, die geholpen wordt door drie demonen om  de erfgenamen van twaalf Heiligen te verslaan met haar vallen. Alleen op die manier kan ze haar vader, de duivel, vrijkrijgen uit een magische kooi. 

Van de tweede dochter is het verhaal nog vaag. Velguirie is wakker geworden uit een lange slaap. Om haar demonische krachten terug te krijgen moet ze mensen in de wereld tussen slaap en wakker zien te krijgen om zo hun zielen gevangen te nemen. Velguirie is de enige personage in de serie die actief bezig kan zijn: ze kan aanvallen om haartegenstanders in een val te laten trappen. Er zijn ook oude bekenden uit de serie vrij te spelen, zoals Millennia, Alllura en Reina.

Deception IV: The Nightmare Princess komt 17 juli uit op PlayStation Vita, PlayStation 3 en PlayStation 4.

Kate Beckinsale in Underworld 5

Zojuist is bekend geworden dat Kate Beckinsale haar rol als vampier Seline weer zal oppakken voor het vijfde deel van de Underworld-serie. Dit meldt CosmicBookNews.

De film, die verder zal vertellen over de gebeurtenissen na Underworld: Awakening, zal worden geregisseerd door Anna Foerster. Zij trad eerder op als director of photography voor The Day After Tomorrow en White House Down, beiden gemaakt door Roland Emmerich.

Ook Theo James, die te zien was in Awakening, zal terugkeren in zijn rol als David. 

De opnames voor de film moeten in oktober van start gaan in de Tsjechische hoofdstad Praag.

Kate Beckinsale in AwakeningKate Beckinsale in Awakening

Profcontract honkballer Brands bij Pittsburgh Pirates

De 18-jarige honkballer Paul Brands heeft een profcontract getekend bij het Amerikaanse Pittsburgh Pirates. De speler van Hoofddorp Pioniers tekent vrijdag een contract voor zeven jaar en start waarschijnlijk in het Rookie League-team dat uitkomt in de Gulf Coast League, meldt honkbalsite.com. In dat team spelen ook de Nederlanders Matz Schütte en Ruar Verkerk.

Pittsburgh Pirates komt uit in de National League Central van de Major League Baseball. Brands debuteerde pas vorige maand namens de Pioniers in de Nederlandse hoofdklasse. Hij speelde sindsdien zeven wedstrijden. Vorig jaar werd hij door de nationale bond uitgeroepen tot talent van het jaar.

Teenage Mutant Ninja Turtles 2 vindt zijn Bebop

Teenage Mutant Ninja Turtles 2 (afgekort TMNT) heeft zijn Bebop gecast. De rol zal worden vertolkt door Gary Anthony Williams.

Williams is vooral bekend als stemacteur in verschillende animatieseries (Star Wars: The Clone Wars, The Avengers: Earth's Mightiest Heroes).

Bebop is een van de vele vijanden van de Turtles, en samen met zijn partner Rocksteady maakt hij de straten van New York letterlijk onveilig. Rocksteady zal ook te zien zijn in de film, er is alleen nog geen acteur voor die rol gevonden. 

Er is een hele grote kans dat Williams een motion capture-pak aan mag gaan trekken voor zijn rol, hetzelfde geldt namelijk ook voor de Turtles zelf. De film zal geregisseerd worden door David Green en opnieuw worden geproduceerd door Michael Bay. Vanaf 21 juli 2016 is de film te zien in de Nederlandse bioscopen.

Gary Anthony Williams als Bebop in TMNT 2Gary Anthony Williams als Bebop in TMNT 2

Van der Vaart: 'Lijfsbehoud staat voorop'

Rafael van der Vaart gaf vrijdag nog maar eens het belang aan van handhaving in de Bundesliga met zijn club Hamburger SV. De ploeg speelt zaterdag op de voorlaatste speeldag uit tegen hekkensluiter VfB Stuttgart van trainer Huub Stevens en kan zich bij winst veilig spelen. "Lijfsbehoud is voor mij waardevoller dan welke prijs dan ook", zegt hij vrijdag in Bild. "Deze club mag niet in de tweede Bundesliga spelen."

HSV is bezig aan het 52ste seizoen op rij in de Bundesliga, waarmee het de club is die het langst op het hoogste niveau vertegenwoordigd is. "Als we ons handhaven, gaan we helemaal los", blikt de 32-middenvelder vooruit op het feest dat dit weekend of anders een week later na de thuiswedstrijd tegen Schalke 04 kan losbarsten. "Dan zullen we er wel een paar drinken op de ploeg, de supporters en de club. Ik wil HSV met een goed gevoel verlaten", zei de 109-voudig international wiens aflopende contract niet verlengd wordt.

Argentijnse kraker gestaakt door pepperspray

De beladen derby tussen de Argentijnse voetbalclubs Boca Juniors en River Plate is donderdag (plaatselijke tijd) in de rust gestaakt nadat een fanatieke fan van Boca een aantal spelers van River Plate pepperspray in de ogen had gespoten. Dat gebeurde toen de voetballers het veld van het Bombonera stadion in Buenos Aires opliepen voor de tweede helft.

Leonardo Ponzio en Leonel Vangioni van River Plate hadden zichtbaar last van het bijtende goedje en besprenkelden hun ogen met water. Na een oponthoud van een uur besloten officials van de Zuid-Amerikaanse voetbalfederatie het duel uit de achtste finales van de zogeheten Libertadores Cup niet meer te hervatten. De stand was 0-0.

De rivaliteit tussen Boca Juniors en River Plate, clubs die uit de hoofdstad Buenos Aires komen, is groot en tijdens hun onderlinge duels loopt het vaak uit de hand. "Schandelijk en betreurenswaardig", noemde trainer Marcelo Gallardo van River Plate de aanval met pepperspray.

Trainer: 'Sevilla geen favoriet in finale'

Trainer Unai Emery van Sevilla gelooft niet dat zijn ploeg als favoriet naar de finale van de Europa League gaat. "Dnjepr Dnjepropetrovsk heeft het zelf gehaald en niemand heeft ze iets geschonken. Napoli uitschakelen is een indrukwekkende prestatie", zei de coach op de Spaanse televisie over de tegenstander in de finale op 27 mei in Warschau.

"Het wordt niet makkelijk. De kansen zijn fifty-fifty en wij zullen daar niet naartoe gaan als favorieten", reageerde Emery. Sevilla is de bekerhouder en Dnjepr Dnjepropetrovsk staat voor het eerst in een Europese finale.

De bookmakers zijn het overigens absoluut niet met Emery eens en zien Sevilla wel degelijk als topfavoriet. Als de Spaanse ploeg de Europa League wint krijgt men gemiddeld ongeveer 1,3 euro terug per ingezette euro, wat betekent dat men de kans inschat op ongeveer 75 procent. Winst van Dnjepr levert ruim 3,5 keer de inzet op.

Bijtanken keert terug in Formule 1

Het bijtanken van de bolides keert vanaf 2017 terug in de Formule 1. Het is een van de uitkomsten van de vergadering van de F1 Strategy Group gisteren. Het moet de sport aantrekkelijker maken, hoewel het bijtanken in 2010 juist afgeschaft werd om de aantrekkelijkheid van de sport te bevorderen.

Ook zullen de auto's vanaf 2017 vijf tot zes seconden per ronde sneller worden door nieuwe aerodynamische regels, bredere banden en een lager gewicht van de auto. Verder worden meer toerentallen toegestaan en moeten de motoren meer lawaai maken. Verder zullen de auto's een meer agressief uiterlijk krijgen.

Voor volgend jaar mogen de teams per race zelf kiezen op welke twee bandencompounds ze een raceweekend zullen gaan rijden. Nu bepaalt Pirelli dat nog, maar in 2016 zullen teams die hun bandenslijtage goed onder controle hebben op zachtere banden kunnen rijden dan teams die meer problemen met het rubber hebben.

Op motorisch vlak zal weinig veranderen aan de 1,6 liter V6-turbomotor, zo heeft de FIA laten weten. Dit betekent dat per race nog steeds maximaal 100 kilogram brandstof mag worden verbruikt en dat de maximale stroomsnelheid van de brandstof nog steeds maximaal 100 kilogram per uur is. Ook een vijfde motor voor het huidige seizoen zit er niet in.

In de komende weken zullen maatregelen uitgewerkt worden die de toekomst van de Formule 1 moeten waarborgen. Een onafhankelijke consultant zal dit in samenspraak met alle teams gaan doen.

Tot slot zal het format van het raceweekend onder de loep worden genomen. Ook zal bekeken worden of het mogelijk is om de start van de race weer zodanig te maken dat een coureur dit zonder hulp van het team moet doen. Nu kan een team nog diverse instellingen wijzigen zodat een coureur meer kans op een betere start heeft.

Alle maatregelen moeten nog goedgekeurd worden door de F1 Commissie en de World Motor Sport Council.

Nepwapens in beslag genomen op kermis

De politie heeft in Apeldoorn bij een vrouwelijke kermisexploitant 34 nepwapens in beslag genomen. De vrouw moet zich nog melden op het politiebureau voor verhoor, zei de politie vrijdag.

De politie zag de zwarte nepwapens liggen bij een schiettent en sprak de exploitant erop aan.

De realistisch ogende plastic nepwapens zijn nauwelijks van echt te onderscheiden. Ze zijn verboden, omdat ze gebruikt kunnen worden om strafbare feiten mee te plegen, zoals overvallen en bedreigingen.

Ook in Arnhem moest een kermisexploitant donderdag enkele balletjespistolen inleveren. Tegen de verkoper is proces-verbaal opgemaakt.

Trailer: TV-serie Limitless zoekt weer de grenzen op

Toen woensdag bekendgemaakt werd dat de hitfilm Limitless uit 2011 een televisieserie zou worden, was er al een hoog niveau aan enthousiasme. En toen er gisteren ook nog eens bekend werd dat Bradley Cooper opnieuw te zien zou zijn in zijn rol als Edward Morra, kon het eigenlijk al niet meer mis gaan. Bekijk nu de trailer!

In de televisieserie speelt Cooper niet de hoofdrol, maar is hij wel degene die de hoofdrolspeler van het pilletje NZT voorziet. Door dit pilletje werken de hersenen optimaal en neemt de gebruiker informatie sneller en in grotere getalen op. En dat gaat uiteraard in het begin goed, maar wordt steeds angstaanjagender.

De serie zal deze herfst te zien zijn bij CBS en heeft alle ingrediënten om net zo goed te worden als de film.

Bizarre beelden wildwest-liquidatie Amsterdam vrijgegeven

De politie heeft vrijdag beelden vrijgegeven van de schietpartij op de De Clerqstraat in Amsterdam waarbij een 25-jarige man om het leven kwam. Te zien is hoe het slachtoffer gericht onder vuur wordt genomen zodra hij uit zijn auto is gekomen. Daarachter rijdt net een tram voorbij die ook wordt geraakt.

De schietpartij vond plaats in de nacht van dinsdag op woensdag.De politie is nog op zoek naar de twee verdachten die er op een scooter vandoor zijn gegaan.

Tiener geëlektrocuteerd bij maken selfie

Een 18-jarig meisje is in Roemenië geëlektrocuteerd nadat ze bovenop een trein de 'ultieme selfie' wilde maken. Ze liep daarbij zware brandwonden op en is overleden aan haar verwondingen.

Anna Ursu wilde samen met een vriendin een selfie maken om op Facebook te plaatsen. Een stilstaande trein in de stad Iași leek hen wel een goed idee om op te gaan liggen. Terwijl ze klaarlagen voor hun selfie stak Anna haar been in de lucht. Daarbij raakte ze een bovenleiding en vloog ze volgens ooggetuigen direct in brand.

Haar vriendin komt er nog redelijk goed van af en is momenteel aan het herstellen in het ziekenhuis. Door de schok vloog zij van de trein af en moest net als Anna per traumahelikopter naar het ziekenhuis worden overgebracht. Daar vertelde ze onderzoekers dat ze hadden geprobeerd de 'ultieme selfie' te maken en niet stil stonden bij de gevaren.

Een omstander heeft nog geprobeerd de maakster van het ongelukkige kiekje te redden. Hij zag de meisjes bovenop de trein en probeerde ze te waarschuwen voor de gevaren. Luttele seconden later hoorde hij een harde knal en zag Anna in brand staan. Hij sprong op de trein om het vuur te doven en belde direct de hulpdiensten, dit heeft helaas niet mogen baten voor Anna.

Tiener ge?lektrocuteerd bij maken van selfie
Tiener ge?lektrocuteerd bij maken van selfie

Tiener ge?lektrocuteerd bij maken van selfie
Tiener ge?lektrocuteerd bij maken van selfie

'War of the Planet of the Apes' is een feit

Matt Reeves, regisseur van Dawn of the Planet of the Apes, heeft in een interview met Collider bekendgemaakt wat de titel zal zijn voor het derde deel van de succesvolle filmreeks, en die betekent veel voor het vervolg van het verhaal.

Ook maakte hij bekend dat de makers eigenlijk geen idee wat ze met het einde van het tweede deel aanmoesten en hoe ze verder zouden gaan met het derde deel: "We hadden eigenlijk een einde voor ogen dat veel verder ging dan nu, maar toen realiseerde ik me dat ik de film niet maar een kant op wilde laten gaan. Toen zijn we voor een meer open einde gegaan, om eerst meer uit te gaan vinden welke kant we nou eigenlijk op zouden willen. Alle opties moesten open blijven"

Wat er dan wel heel belangrijk was voor het huidige einde, verklaarde Reeves ook: "Wat het belangrijkste was voor mij was dat de kijker de emoties die hij voelt voor Caesar bleven, en dat zit er nu echt in. Het scheiden van Malcolm en Caesar betekende dat op dat moment ook de scheiding werkelijkheid werd van mens en aap en dat het dus wel tot een oorlog zal moeten leiden." 

Logischerwijs zal War of the Planet of the Apes dus direct plaats gaan vinden na het einde van Dawn. Het vervolg zal op 13 juli 2017 in de Nederlandse bioscopen te zijn.

Malcolm en Caesar in Dawn of the Planet of the ApesMalcolm en Caesar in Dawn of the Planet of the Apes

Formule 1 zet deur voor klantenauto's open

Het lijkt erop dat de Formule 1 de deur open heeft gezet voor klantenauto's, zo weet Autosport te melden. Gisteren vond een vergadering van de F1 Strategy Group plaats waar diverse voorstellen op tafel lagen om de sport aantrekkelijker en goedkoper te maken.

Een van de voorstellen was de introductie van een 1000 pk motor voor het seizoen 2017. Ook werd gesproken over kostenbesparingen of het eerlijker verdelen van de financiële middelen, maar alle voorstellen op deze gebieden zijn van tafel geveegd. In plaats daarvan kwamen de klantenauto's ter sprake.

In de F1 Strategy Group zijn F1-baas Bernie Ecclestone, autosportfederatie FIA en de Formule 1-teams Ferrari, Red Bull, Mercedes, McLaren, Williams en Force India vertegenwoordigd. Het voorstel van de klantenauto's zal door de vier eerstgenoemde teams nader bekeken gaan worden, maar kan zeker op kritiek gaan rekenen van Sauber, Lotus, Williams en Force India die onafhankeleijke constructeurs zijn.

Een ander voorstel dat het niet gehaald heeft is de vijfde motor. Dit seizoen zijn per coureur slechts vier motoren toegestaan. Wordt een extra krachtbron of een ander als motorisch onderdeel gemarkeerd onderdeel gebruikt dan zal er een gridstraf volgen. Met name door de problemen bij Honda en Renault werd geopperd om toch een vijfde krachtbron toe te staan, maar dit voorstel heeft het niet gehaald.

Luxemburgse premier trouwt met vriend

Premier Xavier Bettel van Luxemburg wordt vrijdag de eerste mannelijke regeringsleider in de wereld die met een partner van hetzelfde geslacht trouwt. Het huwelijk met de Belgische architect Gauthier Destenay wordt vrijdagavond voltrokken. Een van de genodigden is Bettels Belgische collega, Charles Michel.

Bettel is niet de eerste regeringsleider die met een partner van hetzelfde geslacht trouwt. Die eer was in 2010 voor de IJslandse premier Johanna Sigurdardottir die haar vriendin het jawoord gaf. In Luxemburg is het homohuwelijk sinds begin dit jaar mogelijk. Daarvoor konden twee mensen van hetzelfde geslacht een 'burgerlijk solidariteitspact' sluiten, dat hun dezelfde burgerlijke rechten gaf als heteroseksuele stellen.

Luxemburgse premier trouwt met vriend
Luxemburgse premier trouwt met vriend (Foto: ANP)

Indie-ontwikkelaar ziet droom in duigen vallen door troll

Kickstarter is een geweldig hulpmiddel voor onbekende ontwikkelaars om hun werk te financieren en aan de man te brengen. Helaas ontkomt ook Kickstarter niet aan trollende klootzakken die graag andermans dromen verzieken.

2Awesome, een onafhankelijke, Nederlandse gameontwikkelaar gevestigd in Leiden, was een Kickstarter-project gestart voor hun game Dimension Drive. Dimension Drive is een space adventure/battlefield shooter die in 2015 uit zou moeten komen. Toen de heren nog enkele uren te gaan hadden om hun doelbedrag te halen op Kickstarter, kwam er een gulle gever die de volledige, nog ontbrekende €7000 ineens toezegde. Vanzelfsprekend sprongen de heren van 2Awesome een gat in de lucht en uitten hun blijdschap via Twitter.

Helaas, een dag later werd duidelijk dat het om een fraduleuze pledge ging. Kickstarter maakte dit bekend aan 2Awesome die op hun beurt het droevige nieuws wereldkundig maakten. Op dat moment was het al te laat om nog iets te kunnen doen.

Het verdriet bij de jongens uit Leiden was zichtbaar aanwezig bij hun Tweets, dankzij de grappenmaker die zichzelf Jonathan noemt. Vanzelfsprekend heeft Kickstarter het account vervolgens gebanned, maar het gevolg was dat op de streefdatum slechts €23.481 van de €30.000 was gehaald.

Hopelijk heeft opperlul Jonathan wel even goed kunnen rukken op de misère van een ander.

Gelukkig zijn er inmiddels ontiegelijk veel gameblogs, nieuwssites en andere media bovenop het verhaal gedoken en zodoende heeft het enigszins aandoenlijke verhaal van 2Awesome op social media flink wat aandacht gekregen en druppelen toezeggingen van derden langzamerhand opnieuw binnen.

Hierbij namens FOK!games nog even een big fuck you voor Jonathan, voor het opzettelijk verneuken van andermans dromen. Verder wensen we 2Awesome uiteraard veel succes met Dimension Drive!

13-jarige joyrider veroorzaakt ravage

Een joyrider van 13 jaar oud heeft in de nacht van donderdag op vrijdag in Den Bosch de auto van zijn ouders in de prak gereden en tevens een ander voertuig flink beschadigd. Dat meldt de politie.

De knul uit Den Bosch nam thuis in alle vroegte de sleutels van de auto van zijn slapende ouders mee en was samen met een 16-jarige bijrijder uit Eindhoven gaan rijden. Rond 4.30 uur vloog de jonge chauffeur in zijn woonplaats uit de bocht en kwam tegen een boom tot stilstand. Kort daarvoor had het tweetal ook al een geparkeerde auto beschadigd.

Surveillerende agenten zagen de jongens onder meer op de rijbaan stilstaan en met gedoofde lichten hard en slingerend door de Bossche straten rijden. Hun poging het tweetal eerder staande te houden kwam te laat. Beide auto's moesten na de aanrijdingen vanwege de schade worden weggetakeld. De jongens bleven ongedeerd.

Vader en zoon mishandelen agent op dancefeest

Bij een dancefestival in Den Bosch hebben een vader en zoon donderdag voor de nodige overlast gezorgd. De zoon leek onder invloed van drank of drugs en werd bij de EHBO-post verpleegd. Omdat hij erg agressief was, boeide de politie hem. Terwijl de verplegers bezig waren de jongen rustig te krijgen, kwam de 41-jarige vader binnen en ging volledig door het lint.

De agressieve vader sloeg een agent met gebalde vuist op het gezicht en bleef zich verzetten. Er moesten meerdere agenten aan te pas komen, om hem aan te houden en mee te nemen naar het bureau.

De agent hield aan de mishandeling een opgezwollen, bloedende lip over, liet de politie vrijdag weten. Hij heeft aangifte gedaan van mishandeling, de vader zit nog vast.

Vingerafdruk verraadt cokegebruiker

Een vingerspoor kan voortaan voldoende zijn om te achterhalen of iemand cocaïne heeft gebruikt. Twee wetenschappers van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) hebben daar samen met Britse collega's een methode voor ontwikkeld. Dat heeft het NFI vrijdag gemeld.

Voorheen was niet uit een vingerspoor op te maken of iemand cocaïne had gebruikt of dat hij of zij de drugs alleen maar had aangeraakt.

Als iemand cocaïne heeft gebruikt dan zet het lichaam dit om in andere stoffen. De nieuwe methode detecteert die stoffen in de vingerafdrukken. Als iemand alleen cocaïne heeft aangeraakt, dan wordt alleen de cocaïne zelf gemeten.

Het betekent dat er geen bloed of speeksel meer nodig is om cocaïnegebruik aan te tonen.

Dit wordt (heel hoogstwaarschijnlijk) de nieuwe Spider-Man

Deze jongen wordt hoogstwaarschijnlijk de nieuwe Spider-Man! Dit heeft Umberto Gozalez, ook wel bekend als 'El Mayimbe', beweerd.

De acteur op de foto is Asa Butterfield en is onder meer bekend van zijn titelrol in Martin Scorcese's Hugo, The Boy in the Striped Pajamas en het recente Ender's Game. Eerder berichtten we al dat hij frontrunner was, maar nu zou hij het dan echt zijn geworden

Er is nog geen bevestiging gekomen van zowel Sony als Marvel, maar ' El Mayimbe' is een journalist die het negen van de tien keer aan het rechte eind heeft, vandaar ook het 'hoogwaarschijnlijk'. Butterfield zal de rol gaan spelen in diverse nog uit te komen Marvel-films en een serie eigen films, waarvan er al duidelijk is dat het geen reboot zal betreffen.

Butterfield tijdens SDCCButterfield tijdens SDCC

'Toestand landmacht lijkt op die in jaren '30'

De Koninklijke Landmacht is kwetsbaar geworden door aanhoudende bezuinigingen en 'armetierig materieel'. Daarvoor waarschuwt commandant der Landstrijdkrachten Mart de Kruif vrijdag. Hij vergelijkt de huidige toestand met die kort voor het begin van de Tweede Wereldoorlog. De instabiele situatie in Europa vraagt volgens hem om een sterkere krijgsmacht.

"Bij een conflict met Rusland kom je tegenover zware pantsereenheden te staan'', aldus de luitenant-generaal. De landmacht is volgens hem, veel meer dan de laatste jaren, op zichzelf aangewezen.

"Ons rijke land geeft in verhouding zelfs nog minder geld aan Defensie uit dan in de jaren '30. Terwijl we weten dat we toen ondanks een grote wil niet konden vechten tegen de Duitsers'', zegt De Kruif daarover vrijdag in De Telegraaf. "Het materieel was oud en amper inzetbaar, er was nauwelijks munitie en het kader was onvoldoende geschoold.''

Man met doorgeladen machinegeweer opgepakt

De politie heeft donderdag in Amsterdam-Zuidoost een 31-jarige man opgepakt omdat hij in het bezit was van een doorgeladen pistoolmitrailleur. De man bevond zich in een groepje op het Bijlmerplein, waar hij het automatische vuurwapen uit zijn rugzak haalde.

Nadat hij het wapen weer terugstopte, werd de rugzak door een ander uit het groepje afgepakt en in de bosjes gegooid. Gealarmeerde politiemensen die de verdachte wilden aanhouden, zagen dat de man een mes in zijn handen hield. Dat gooide hij ook de bosjes in.

Na de aanhouding vonden de agenten de mes en de rugzak tussen de bomen. In de rugzak bleek een machinegeweer van het merk Skorpion te zitten.

Alcoholcontrole voor piloten op Schiphol

Bij circa 450 piloten, stewards en stewardessen is vrijdagochtend tussen 07.00 en 12.00 uur op Schiphol een blaastest afgenomen. Bij de grootscheepse alcoholcontrole onder luchtvaartpersoneel werden geen overtredingen geconstateerd, aldus politie en marechaussee.

Alcoholcontroles worden volgens de politie meerdere keren per jaar gehouden op de Nederlandse luchthavens. Piloten en cabinepersoneel mogen tien uur voor vertrek geen alcohol meer drinken. Behalve geplande controles voeren politie en marechaussee regelmatig steekproeven uit.

Afgelopen zondag werd een copiloot op Schiphol aangehouden omdat hij met een slok op wilde vliegen. De man heeft een boete van 6000 euro gekregen. De politie kwam de aangeschoten piloot op het spoor na een tip. Hij kon vlak voordat hij het vliegtuig in ging worden tegengehouden. Uit een blaastest bleek dat hij te veel had gedronken.

Proef met xtc-winkel in Amsterdam

In Amsterdam wordt binnenkort een demo gegeven van een zogenaamde xtc-winkel. Ze zullen gewoon snoepjes verkopen dus maak je niet druk (of blij), maar de bedoeling is om te tonen hoe het in het echt zou gaan. Er is dan ruimte voor controle, waarschuwingen en voorlichting tijdens het koopproces. Iets wat tot nu toe via een dealer gaat die je wel of niet goed kent of vertrouwt.

Naar mijn mening kan het in ieder geval ongevallen voorkomen zoals overdosissen door pillen die sterker zijn of anders werken dan verwacht. Wat vinden jullie?

Artikel van Parool

Farah richt zich na WK 2017 op marathon

De Britse atleet Mo Farah verruilt de baan na de wereldkampioenschappen van 2017 voor de weg. De olympisch kampioen op de vijf en tien kilometer wil zich na die WK, die in Londen worden gehouden, volledig richten op de marathon. Dat heeft Farah donderdag aangekondigd bij een persconferentie voorafgaand aan de Diamond League-meeting in Doha.

Farah maakte een jaar geleden in Londen zijn debuut op de klassieke afstand over 42,195 kilometer. Hij richt zich nu nog op vijf en tien kilometer. Bij de WK van eind augustus in Peking hoopt hij beide afstanden opnieuw te winnen.

Handballers OCI/Lions winnen beker

De handballers van OCI/Lions hebben donderdag voor het eerst in de clubgeschiedenis het nationale bekertoernooi gewonnen. De ploeg uit Geleen versloeg in de finale KRAS/Volendam met 29-25. Daarmee namen de Lions revanche voor de bekerfinales van de voorgaande twee seizoen. Daarin was Volendam steeds te sterk voor Lions.

Luc Steins was in het Topsportcentrum in Almere topscorer aan de kant van de Lions. Hij hielp de ploeg van coach Monique Tijsterman met zes treffers aan de zege. Joris Baart en Serge Heijnen waren met ieder vijf doelpunten ook belangrijk voor de Limburgers. Bij Volendam staken Jorn Smits (acht) en Geert Hinskens (zes) er bovenuit.

De Lions kunnen dit seizoen de dubbel nog winnen. In de finale om de landstitel (best-of-three) is Volendam opnieuw de tegenstander.

Het Brein

Ik heb de eerste twee afleveringen van Het Brein door Erik Scherder gezien. In deze afleveringen ging het voornamelijk over de opbouw van het brein, de aanknop, het verliezen van bepaalde functies door ziekte of een andere oorzaak, de invloed van stress op het brein en de invloed van beweging op het brein. Heel interessant en ook duidelijk uitgelegd door professor Scherder, maar ik zou toch graag nog een aantal andere zaken willen weten.

Stuur een steen naar Greenpeace-actie groot succes

De sabotage-actie van Greenpeace in de klaverbank afgelopen week, waarbij enorme zwerfkeien in het water werden geworpen teneinde vissersboten - die daar wettelijk nog steeds mogen vissen - zwaar te beschadigen, valt bij lang niet iedereen in goede aarde. "Een steen voor een steen" is de actie, waarbij mensen een baksteen of kei versturen naar het antwoordnummer van de milieuhippies, die inmiddels graag een einde aan streaming video willen zien.

Inmiddels zijn al vele honderden stenen op weg naar Greenpeace, en dat allemaal op kosten van de ontvanger - want antwoordnummer.

Ook een steen sturen? #FOKGreenPeace #eensteenvooreensteen :

Greenpeace Nederland
Antwoordnummer 11330
1000 PJ  Amsterdam

Quarterback Brady in beroep tegen 'zachteballenschorsing'

Quarterback Tom Brady van American footballploeg New England Patriots gaat in beroep tegen zijn schorsing van vier wedstrijden voor zijn rol bij een schandaal met zacht opgepompte wedstrijdballen. Brady werd geschorst omdat hij op de hoogte zou zijn geweest en voordeel zou hebben gehad bij het gebruik van zachte ballen in de halve finale van de NFL tegen de Indianapolis Colts. De Patriots wonnen die westrijd met 45-7, bereikten de Super Bowl en versloegen daarin de Seattle Seahawks.

Met de zachte ballen zou Brady meer grip hebben, vooral tijdens de koude weersomstandigheden van de wedstrijd in januari. "Er is geen bewijs dat Tom Brady voorkeur had voor zachte ballen en er is geen bewijs dat iemand zelfs maar dacht dat hij voordeel kon hebben", schrijft de advocaat van de New England Patriots donderdag op een speciaal geopende internetpagina.

De affaire kreeg in de Verenigde Staten de naam 'Deflategate'. De Patriots kregen voor het schandaal een boete van één miljoen dollar.

Chery en Berghuis in voorselectie Oranje

Guus Hiddink heeft zijn voorlopige selectie voor de interlands tegen Letland en de Verenigde Staten bekend gemaakt. Er zitten enkele opvallende namen bij.

Het Nederlands elftal speelt op 5 juni een oefenduel met de Verenigde Staten, terwijl op 12 juni de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Letland wacht. Met name dat laatste duel is van groot belang voor Oranje, gezien de matige start van de kwalificatiecampagne.

Hiddink heeft dertig spelers geselecteerd in zijn voorselectie. Deze groep zal later worden teruggebracht naar 23 spelers, die het uiteindelijk moeten gaan doen voor de bondscoach. De meest opvallende namen zijn die van Steven Berghuis en Tjaronn Chery. Beide spelers zitten voor het eerst bij de voorselectie.

De grote afwezige in de 30-koppige groep is Arjen Robben. De sterspeler van Oranje en Bayern München kampt met een kuitblessure en is derhalve niet inzetbaar voor de komende twee interlands.

Voorselectie Oranje:

Doel: Japser Cillessen (Ajax), Tim Krul (Newcastle United), Jeroen Zoet (PSV), Kenneth Vermeer (Feyenoord)

Verdediging: Ron Vlaar (Aston Villa), Gregory van der Wiel (Paris Saint-Germain), Jetro Willems (PSV), Daley Blind (Manchester United), Jeffrey Bruma (PSV), Sven van Beek (Feyenoord), Daryl Janmaat (Newcastle United), Bruno Martins Indi (FC Porto), Karim Rekik (PSV), Joël Veltman (Ajax)

Middenveld: Leroy Fer (Queens Park Rangers), Nigel de Jong (AC Milan), Davy Pröpper (Vitesse), Wesley Sneijder (Galatasaray), Tjaronn Chery (FC Groningen), Jordy Clasie (Feyenoord), Georginio Wijnaldum (PSV)

Aanval: Steven Berghuis (AZ),  Memphis Depay (PSV), Bas Dost (VfL Wolfsburg), Klaas Jan Huntelaar (Schalke 04), Luuk de Jong (PSV), Jeremain Lens (Dynamo Kiev), Luciano Narsingh (PSV), Robin van Persie (Manchester United), Quincy Promes (Spartak Moskou)

VS tegen Rusland in halve finale WK ijshockey

De ijshockeyers van de Verenigde Staten en Rusland treffen elkaar in de halve finales van het WK. De VS won donderdag zijn kwartfinale van Zwitserland: 3-1. Rusland was later op de dag met 5-3 te sterk voor Zweden. De aartsrivalen stonden in de groepsfase ook al tegenover elkaar. Toen versloegen de Amerikanen titelhouder Rusland met 4-2.

De andere halve finale op het WK in Tsjechië gaat tussen Canada en het gastland. De Canadezen deklasseerden Wit-Rusland met 9-0. Tsjechië versloeg Finland met 5-3, mede dankzij twee doelpunten van de 43-jarige Jaromir Jagr.

Afshin Ellian winnaar Pim Fortuyn Prijs

Elseviercolumnist en rechtsfilosoof Afshin Ellian heeft de eerste Pim Fortuyn Prijs gewonnen. Hij kreeg de prijs vrijdag uitgereikt in Rotterdam.

Volgens de jury waarschuwt Ellian in zijn publicaties "helder en zonder poespas" voor het gevaar van het gewelddadige islamisme. De geboren Iraniër weet uit eigen ervaring wat het is om te leven onder een meedogenloze islamitische cultuur. "Ellian combineert zijn intellectuele bagage en moed met een bijzonder scherpe pen en oog voor de zorgwekkende realiteit." De jury prijst hem dat hij zich niet laat afschrikken door verkettering van diverse kanten.

Voor de prijs waren behalve Ellian nog vijf anderen genomineerd: cabaretier Hans Teeuwen, oud-staatssecretaris en VVD-Kamerlid Fred Teeven, Annabel Nanninga (adjunct-hoofdredacteur Jalta), Nausicaa Marbe (schrijfster en Telegraafcolumnist) en PVV-senator Ronald Sørensen.

Hamstringblessure voor Suárez

Luis Suárez heeft dinsdag in de Champions League-ontmoeting met Bayern München een blessure aan zijn linkerhamstring opgelopen. Dat meldde zijn club FC Barcelona donderdag op de website. De Uruguayaan trainde donderdag apart van de groep. Het is nog onduidelijk wanneer hij weer kan aansluiten bij de groepstraining.

Suárez bleef dinsdag in de rust achter in de kleedkamers, nadat hij in de eerste helft twee assists gaf op Neymar. Mede daardoor maakte het niet uit dat Barcelona met 3-2 verloor. Door de 3-0-thuiszege van een week eerder plaatste Barça zich voor de finale van de Champions League, op 6 juni in Berlijn tegen Juventus.

Boer zoekt garage met tractoren in Farming Simulator

We krijgen een rondleiding in de garage met deze nieuwe video van het boerenlevensimulator Farming Simulator 15 op consoles. Een paar van de beschikbare voertuigen wordt getoond met gedetailleerde 3D-modellen en gameplay.

Licenties van de veertig grootste fabrikanten (New Holland, Ponsse, Case IH, Deutz-Fahr, Lamborghini, Same, Horsch, Grimme, Amazone en nog veel meer) geven je de mogelijkheid om een immense reeks voertuigen en authentieke machines te gebruiken die waarheidsgetrouw zijn nagemaakt op basis van de originele modellen, tot op de laatste bout en moer.

Consolespelers zullen hetzelfde volledige boerenleven kunnen ervaren als op pc. Die versie heeft al ruim 1 miljoen spelers. De consoleversie van Farming Simulator 15 krijgt alle content, activiteiten, voertuigen en, op PlayStation 4 en Xbox One, de online cooperatieve multiplayermodus.

Farming Simulator 15 wordt ontwikkeld door Giants Software en komt volgende week dinsdag, 19 mei, naar PlayStation 4, PlayStation 3, Xbox One en Xbox 360.

Trijntje in andere jurk op tweede repetitie

Tijdens de tweede repetitie op het Eurovisiesongfestival in Wenen droeg Trijntje Oosterhuis vrijdag een andere zwarte jurk dan het veelbesproken exemplaar van afgelopen maandag. Vooraf had de regisseur al aangekondigd dat hij vrijdag nieuwe dingen wilde proberen.

Oosterhuis stond voor de tweede keer op het podium in de Wiener Stadthalle. De zwarte jurk met naveldiep decolleté van Tycho Boeker leidde afgelopen week tot veel wisselende reacties. Zo werd Trijntje door aanwezige journalisten onder meer 'slutty widow' genoemd.

Oosterhuis liet zelf tijdens een persconferentie maandag al weten dat ze nog meer op haar gemak moet raken op het podium. Ze zei onder de indruk te zijn van de professionele en aardige medewerkers van het Eurovisiesongfestival.

De zangeres vertegenwoordigt ons land dinsdag tijdens de eerste halve finale van de zestigste editie van het liedjesfestijn met het liedje Walk Along.

Trijntje in andere jurk op tweede repetitie
De eerste 'slutty widow' jurk (Foto: ANP)

Cavaliers naar halve finales NBA

De basketballers van Cleveland Cavaliers zijn door naar de halve finales van de strijd om het kampioenschap in de Amerikaanse NBA. De ploeg van sterspeler LeBron James won donderdag (plaatselijke tijd) het zesde duel in de best-of-seven met Chicago Bulls met 94-73 en bracht de eindstand van de play-off op 4-2.

James vertolkte niet eens een sleutelrol in het beslissende duel, hoewel zijn bijdrage met vijftien punten, elf assists en negen rebounds aanzienlijk was. Matthew Dellavedova was topschutter voor de Cavaliers met negentien punten. Tristan Thompson maakte dertien punten en was goed voor zeventien rebounds.

De ploeg uit Cleveland treft in de halve finale de winnaar van de best-of-seven tussen Atlanta Hawks en Washington Wizards. De Hawks leiden die serie met 3-2.

De Houston Rockets hebben hun laatste kans gegrepen tegen de Los Angeles Clippers. Aan de Amerikaanse westkust werd het 107-119, waardoor de zevende en laatste wedstrijd beslissend zal zijn. Voor de Clippers was Chris Paul met 31 punten en 11 assists goed op dreef, maar zijn ploeg gaf in het laatste kwart van het duel niet thuis.

De Rockets maakten in de wedstrijd een achterstand van maar liefst negentien punten goed en waren ontketend in het slot van het duel ontketend met maar liefst 40 punten in het laatste kwart. Zo maakte Corey Brewer vijftien van zijn negentien punten in het laatste kwart en scoorde Housten zeven driepunters. Dwight Howard had in de zege een groot aandeel met maar liefst 21 rebounds.

Jack 7 rost erop los in Tekken 7

Oudgediende Jack is ook weer van de partij in Tekken 7. Zoals gewoonlijk wordt de robot bij elk nieuw Tekken-deel weer geüpgrade en heet hij nu Jack 7.

In de gameplaytrailer hieronder zien we Jack 7 aan het werk. Wanneer Tekken 7 hier in de Westerse wereld uitkomt is nog niet bekend. Tot nu toe is de game alleen aangekondigd voor de Japanse arcadehallen, maar we zijn er vrij zeker van dat er een consoleversie uitgebracht gaat worden.

Contador start in zevende etappe Giro

Rozetruidrager Alberto Contador is ondanks een ontwrichte schouder vrijdag van start gegaan in de zevende etappe van de Giro d'Italia. Dat zei zijn woordvoerder Jacinto Vidarte tegen de website Cyclingnews. "We zijn nu onderweg naar de start en hij zal zeker op de fiets stappen", aldus Vidarte. "Hij heeft me gezegd dat hij zich prima voelt. Alberto heeft goed geslapen en de schouder voelt goed genoeg om te kunnen fietsen."

De Spaanse klassementsrijder ging donderdag hard onderuit in de slotmeters van de zesde etappe en hield een schouderblessure en een pijnlijke knie over aan die val. De linkerschouder van de favoriet voor de eindzege raakte door de val uit de kom. Uit nader medisch onderzoek bleek dat hij niets had gebroken.

De zevende etappe in de Giro voert het peloton van Grosseto naar Fiuggi en is met 264 kilometer de langste van de ronde.

Divinity: Original Sin aangekondigd voor consoles

Het Belgische Larian Studio brengt de RPG Divinity: Original Sin naar consoles met een grote lading nieuwe en verbeterde content in Divinity: Original Sin – Enhanced Edition.

De RPG krijgt een volledige make-over. Een nieuwe intuïtieve UI speciaal ontworpen voor controllers en een een huiskamer-vriendelijke dynamische splitscreen; volledig gesproken en geremasterde dialogen, met stemmen van Alix Wilton Regan en Alex Newman; en ook nog eens uren aan nieuwe content: missies, vechtstijlen, locaties, veranderingen aan het crafting-systeem en een vernieuwde verhaallijn blazen de reeds uitgestrekte wereld van Rivellon nieuw leven in.

Divinity: Original Sin – Enhanced Edition komt eind dit jaar naar PlayStation 4 en Xbox One.

[eSports] LoL-team Elements presenteert line-up summer split

Het professionele league of Legends-team Elements heeft dinsdagavond laat haar line-up voor de komende Europese summer split bekendgemaakt. Na een behoorlijk teleurstellende spring split en redelijk wat onenigheid in het team zijn er vier nieuwe spelers toegevoegd aan het team.

Van de vijf spelers die met een zevende plaats afgelopen voorjaar niet eens de play-offs wisten te bereiken waren aanvankelijk nog maar twee man over, Henrik 'Froggen' Hansen en Mitch 'Krepo' Voorspoels. Deze laatste werd al halverwege de spring split bij het team gehaald in een poging alsnog de play-offs te halen. Nadat Krepo enige tijd geleden had aangegeven zijn comeback niet door te zetten en te stoppen als professioneel LoL-speler, bleef Elements met enkel Froggen over.

De nieuwe line-up ziet er nu als volgt uit:
Top lane: Jesper 'Jwaow' Strandgren, overgekomen van het team MeetYourMakers
Mid Lane: Henrik 'Froggen' Hansen, de enige speler van het team uit de spring split
AD Carry: Erik 'Tabzz' Van Helvert, tot december 2014 onderdeel van Alliance, voorloper van Elements
Support: Hampus 'PromisQ' Abrahamsson, een nieuweling die volgens geruchten is gescout in de solo queue (de onlineversie van League of Legends)
Jungle: Marcel 'Dexter' Feldkamp, een speler die onder meer naam heeft gemaakt in de Noord-Amerikaanse competitie bij Counterlogic Gaming en Lemondogs

Van de vertrekkende spelers is, naast volledig stoppen van Krepo, de toekomst van Martin 'Rekkles' Larsson duidelijk. Hij is gisteren gepresenteerd als de AD Carry van de huidige kampioen Fnatic, het team dat hij in december 2014 nog verliet om naar Elements te gaan. Mike 'Wickd'Petersen is een nieuw team gestart en Ilyas 'Shook' Hartsema heeft zich aangesloten bij een challenger-team.

Lessen uit Spira voor Final Fantasy X|X-2

Vandaag komt Final Fantasy X/X-2 HD Remaster op de PlayStation 4 uit en heeft Square Enix om die reden nog een nostalgische trailer online gezet. De trailer 'Lessons from Spira' blikt terug op bekende scènes uit Final Fantasy X en X-2. Mocht je het nog nooit gespeeld hebben: spoliers ahead!

Final Fantasy X/X-2 HD Remaster is vanaf 15 mei 2015 verkrijgbaar voor de PlayStation 4 als download of fysieke versie.

Handballen op consoles en pc

Bigben Interactive kondigt aan dat zijn nieuwe sportsimulatie Handball 16 deze herfst zal worden uitgebracht. In het officieel gelicenseerde spel kan de speler de teams van de grootste divisies leiden, inclusief de Franse LNH en de Duitse DKB.

"We zijn erg tevreden over deze samenwerking met de nationale divisies. Op deze manier kunnen we handbalfans een ongelooflijk spel bieden dat de lat voor handbalsimulatie nog hoger legt, en dat voor het eerst in de geschiedenis op next-gen consoles. De Equipe de France, die in januari haar vijfde wereldtitel geeft gewonnen, liet handbal in alle media schitteren met een intensiteit die nog nooit eerder was vertoond. Iets wat deze sport absoluut verdient", aldus Alain Falc, president van Bigben group.

Handball 16 wordt ontwikkeld door de Franse studio Eko Software, met behulp van een nieuwe fysica-engine die vloeiende en natuurlijke animaties moet gaan weergeven. Eko Software maakt tevens gebruik van de adviezen van het Duitse team van Neutron Games, de ontwikkelaars van eerdere handbalgames, en fans van deze sport.

Handball 16 komt in de herfst van dit jaar uit op Xbox One, Xbox 360, PlayStation 4, PlayStation 3, pc en PlayStation Vita.

Handball 16 artwork

Meer gebieden te zien in Destiny: House of Wolves gameplaytrailer

Activision heeft een nieuwe gameplaytrailer van de uitbreiding House of Wolves online gezet. Er komen niet alleen meer gebieden beschikbaar voor Destiny-spelers, ook de Trials of Osiris multiplayer-event, The Shadow Thief-strike, drie nieuwe multiplayermaps, the Prison of Elders co-op arena's en nieuwe verhaalmissies worden toegevoegd.

Destiny: House of Wolves is 19 mei beschikbaar voor Xbox One en PlayStation 4.

Driveclub krijgt legendarische Lamborghini's in mei

De Lamborghini Icons-uitbreiding voor Driveclub komt 26 mei uit. In onderstaande trailer zien we verschillende racemonsters voorbijkomen.

De uitbreiding biedt vijf nieuwe trophies, elf nieuwe tour events en vier Lamborghini's om los in te gaan. De Sesto Elemento, Diablo Super Veloce, Reventón en de Murciélago LP670-4 Super Veloce worden in het wagenpark erbij gezet. Volgende week komt er een update uit waardoor je level 55 kunt gaan worden en de DS Survolt van Citroën beschikbaar komt.

Driveclub is al uit voor PlayStation 4.

Rainbow Six Siege in oktober beschikbaar

Tom Clancy’s Rainbow Six Siege is wereldwijd verkrijgbaar vanaf 13 oktober 2015 voor PlayStation 4, Xbox One en Windows. Dit heeft Ubisoft bekendgemaakt.

Tom Clancy’s Rainbow Six Siege wordt ontwikkeld door Ubisoft Montreal en vindt zijn inspiratie bij echte anti-terreur organisaties. Je wordt gedropt in close-quarters confrontaties. Voor de eerste keer in een Tom Clancy’s Rainbow Six game neem je deel aan ‘sieges’, een nieuw soort aanvalsstijl waarbij vijanden over de nodige middelen beschikken om hun omgeving om te vormen tot een high-tech en sterke vesting. Vervolgens leiden Rainbow Six-teams de aanval op deze vestingen en om de positie van de vijand te doorbreken.

De volgende edities zijn beschikbaar bij release:

  • De Art of Siege Edition bevat de volledige game, een collector’s box, een Gold Skins Pack voor alle in-game wapens en een exclusieve Tactical Guide van 120 pagina’s. Deze gids bevat elk belangrijk element van de game en gedetailleerde info over elke Anti-Terreur Eenheid, Operators, wapens en mappen. Al deze content is samengesteld samen met de community en de ontwikkelingsteams.
  • De Gold Edition bevat de standaard editie van de game en de Season Pass.
  • De Tactical Elite Edition, een beperkte editie die exclusief verkrijgbaar is via de Uplay Shop, bevat zowel de Art of Siege Edition als de Season Pass.

Spelers die de game pre-orderen krijgen gegarandeerde toegang tot de closed bèta die later dit jaar plaatsvindt. Degenen die de fysieke editie van de game bestellen via de Uplay Shop krijgen niet alleen gegarandeerde toegang tot de closed bèta, maar ook een exclusief en genummerd steelbook bij release van de game.

Nederland praat over langere missie tegen IS

Nederland spreekt met de coalitie die strijdt tegen Islamitische Staat (IS) over een langere militaire missie in Irak. Daarbij is ook de vraag aan de orde of Nederland niet alleen boven Irak luchtaanvallen zou moeten uitvoeren, maar ook boven Syrië.

Een woordvoerster van Defensie heeft een bericht van die strekking in de Volkskrant vrijdag bevestigd. Minister Jeanine Hennis van Defensie bezocht de afgelopen twee dagen voor het eerst de Nederlandse militairen in Irak.

Nederland doet mee met de luchtaanvallen in Irak met F-16-gevechtsvliegtuigen. Verder trainen ongeveer 350 Nederlanders in Bagdad Iraakse veiligheidstroepen en in de stad Erbil Koerdische strijdkrachten (Peshmerga).

De Nederlandse bijdrage aan de coalitiestrijd tegen IS duurt tot oktober. Of Nederland de missie echt gaat verlengen is aan het kabinet om te besluiten.

Nederland praat over langere missie tegen IS
Nederland praat over langere missie tegen IS (Foto: ANP)

'King of the Blues' B.B. King overleden

Blueslegende B.B. King is donderdag in Las Vegas op 89-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de advocaat van de 'King of the Blues' vrijdag gezegd.


Geniet van het volledige concert!

B.B. King, artiestennaam van Riley Ben King, was een bluesgitarist die met liedjes als The Thrill Is Gone een inspiratiebron vormde voor een hele generatie musici. Hij was een mentor voor tal van gitaristen, onder wie Eric Clapton.

Wereldwijd verkocht King miljoenen platen en hij werd opgenomen in de Blues Foundation Hall of Fame en de Rock and Roll Hall of Fame. King speelde op een Gibson-gitaar, die hij liefdevol Lucille noemde.

In 2009 werd hij voor de vijftiende maal onderscheiden met een Grammy, voor zijn album One Kind Favor.

bb king in stoel met Lucille
BB King

Chelsea legt Braziliaans talent Nathan vast

Chelsea heeft zich donderdag verzekerd van de diensten van het Braziliaanse talent Nathan. De negentienjarige aanvallende middenvelder komt over van Paranaense. De landskampioen maakte niet bekend voor hoeveel seizoenen hij heeft getekend. Een transfersom werd eveneens niet gemeld.

Nathan Allan de Souza, zoals hij voluit heet, speelde in Brazilië onder 17 en onder 20. "Ik ben blij dat ik bij Chelsea mag spelen, de kampioen van Engeland", liet hij optekenen op de website van de Londenaren. "Hopelijk kan ik hier veel leren en mijn spel verbeteren."

Meppelink/Van Iersel naar 2e ronde in Luzern

Madelein Meppelink en Marleen van Iersel hebben donderdag de laatste zestien bereikt van het Luzern Open, het tweede toernooi van de World Tour beachvolleybal. De Europees kampioenen wonnen in Zwitserland alle drie hun poulewedstrijden.

Meppelink en Van Iersel zijn in Zwitserland als vijfde geplaatst. Ze wonnen hun derde en laatste poulewedstrijd donderdag van het Tsjechische duo Martina Bonnerova en Barbora Hermannova dat als twaalfde is geplaatst (12-21, 21-15, 15-12).

Vermoeide Murray haakt af in Rome

Andy Murray heeft zich teruggetrokken voor zijn partij in de derde ronde van het ATP-toernooi in Rome. De Schotse tennisser voelt zich vermoeid. De Belg David Goffin gaat daarom zonder te spelen door naar de kwartfinales.

Murray boekte de afgelopen weken toernooizeges in München en Madrid. Dat waren zijn eerste toernooizeges op gravel. De Schot won woensdag in Rome nog in de tweede ronde van de Fransman Jérémy Chardy, maar een dag later moest hij erkennen dat het drukke programma van de laatste weken te veel van hem heeft gevraagd. "Ik heb veertig minuten staan trainen en ik was doodop. Het heeft geen zin om te blijven spelen als je je zo voelt, want dan riskeer je blessures", aldus Murray. Zijn deelname aan Roland Garros, dat volgende week zondag begint, is niet in gevaar.

Fans op veld bezorgen Aston Villa forse boete

De euforie bij de fans van Aston Villa na het bereiken van de halve finales van de FA Cup is de club duur komen te staan. Villa versloeg op 7 maart op eigen veld West Bromwich Albion met 2-0, waarna het veld volstroomde met enthousiaste supporters. De Engelse voetbalbond FA was daar niet van gediend en gaf Villa donderdag een boete van 200.000 pond (ruim 277.000 euro).

Villa won ook de halve finale. De ploeg van Ron Vlaar en Leandro Bacuna versloeg op 19 april Liverpool met 2-1. Dat duel werd eveneens op Villa Park afgewerkt, maar de fans bleven toen rustig zitten na afloop. De finale van het belangrijkste Engelse bekertoernooi is op 30 mei tegen Arsenal.

United is blij met Van Gaal

De clubleiding van Manchester United is blij met de prestaties van de ploeg en met die van trainer Louis van Gaal. Dat maakte het bestuur donderdag bekend bij de presentatie van de kwartaalcijfers van de beursgenoteerde Engelse recordkampioen. Met name het feit dat United volgend seizoen weer in Europa actief wordt, stemde de clubleiding tevreden.

Doordat de club vorig seizoen naast Europees voetbal greep, valt de omzet in het lopende seizoen fors lager uit dan een jaar eerder. In het derde kwartaal van het gebroken boekjaar, dat liep tot en met 31 maart, daalde de totale omzet naar 95 miljoen pond (131,5 miljoen euro), tegenover 115,5 miljoen pond een jaar eerder. De club verdiende minder geld met de kaartverkoop voor wedstrijden en had fors minder inkomsten uit televisiegelden.

Dat de club onder Van Gaal de stijgende lijn weer te pakken heeft, bleek afgelopen kwartaal wel uit de groeiende verkoop van merchandise als shirtjes, petjes, mokken en andere clubartikelen.

Etappezege Cavendish in Ronde van Californië

De vijfde etappe van de Ronde van Californië is donderdag (lokale tijd) een prooi geworden voor de Brit Mark Cavendish. Hij bleef in de rit tussen Santa Barbara en Santa Clarita in de sprint de Belg Zico Waeytens voor. Derde werd de Slowaak Peter Sagan, die woensdag de vierde rit won. Nederlander Danny van Poppel legde beslag op de vijfde plaats.

De ritwinst van Cavendish betekende al zijn derde etappezege in de Amerikaanse ronde. In het algemeen klassement blijft de Let Toms Skujins leider. Beste Nederlander blijft Robert Gesink. Hij staat op bijna een minuut van Skujins op de vierde plaats.

'Overheid moet stoppen met foute aannemers'

FNV roept het kabinet op om Rijkswaterstaat op te dragen meer verantwoordelijkheid te nemen bij het inhuren van allerlei foute bedrijven en uitzendbureaus. Dat zei bestuurder Janna Mud van de vakbond vrijdag.

Mud reageerde op een tv-uitzending van Zembla eerder deze week. Daarin komt naar voren dat een Iers uitzendbedrijf dat wordt verdacht van uitbuiting van bouwvakkers in Maastricht bij de aanleg van de A2-tunnel, nog steeds actief is in Nederland. Ook bij een project in Nijmegen zouden recent misstanden hebben plaatsgevonden.

FNV wil dat de overheid juist een voorbeeldfunctie vervult. "Het kan toch niet zo zijn dat de wet en de Bouwcao niet worden nageleefd en dat de overheid zelf regelmatig in de fout gaat door allerlei (onder)aannemers en uitzendbureaus in te huren die de regels aan hun laars lappen. Hier moet echt paal en perk aan gesteld worden", aldus Mud.

'Overheid moet stoppen met foute aannemers'
'Overheid moet stoppen met foute aannemers' (Foto: ANP)

B.B. King inspireerde talloze musici

In de ruim 60 jaar dat B.B. King voor zijn dood als bluesgitarist en -zanger actief was, beïnvloedde hij ontelbare musici. Onder hen waren Frank Sinatra, Eric Clapton en Jimmy Hendrix.

Riley Ben King werd op 16 september 1925 geboren tussen de katoenplantages van Itta Bene, in de staat Mississippi. Als kind plukte hij katoen om zijn moeder aan extra inkomen te helpen. De muziek waarmee hij het eerst in aanraking kwam, was gospel, in de kerk. Van de predikant leerde hij gitaar spelen.

Begin jaren veertig speelde King muziek op straat en werkte als vrachtwagenchauffeur. Hij was gitarist in The Famous St. John's Gospel Singers. In 1947 verliet hij Mississippi om in Memphis zijn geluk te beproeven als bluesmuzikant.

Zijn neef Bukka daar bracht hem de fijne kneepjes van de bluesgitaar bij. Het eerste succes was een live-optreden voor de radio. Al snel trad hij wekelijks op de radio op in ruil voor het zingen van reclamespots. Hij schopte het tot discjockey en werd bekend als de Beale Street Blues Boy. Later werd zijn bijnaam Blues Boy King, afgekort tot B.B. King.

Zijn eerste platen maakte King in 1949. Hij nam in 1951 de single Three O'Clock Blues op. Het werd een hit die hem nationaal de reputatie van vernieuwende bluesgitarist opleverde. Hij tekende bij Universal Artists.

In de jaren vijftig reisde King rond met een dertien leden tellende band. Hij trad per jaar ongeveer 275 keer op. In 1956 gaven King en zijn band maar liefst 342 eenmalige concerten. Hij trad op voor een zwart publiek en werd gerespecteerd in blueskringen, maar genoot nog niet het succes van zijn zwarte tijdgenoten Little Richard, Fats Domino en Chuck Berry. Dat kwam pas toen blanke jongeren de blues ontdekten.

Blanke bands die zeiden door hem te zijn beïnvloed, bezorgden King extra publiciteit. Zijn volgende albums waren een doorslaand succes. Hij kwam terecht in het voorprogramma van de Rolling Stones.

Zijn succes was in 1969 aanleiding voor het eerste bezoek aan Europa. Een jaar later nam hij voor het eerst een plaat op met rockmuzikanten. Sindsdien liep zijn carrière op rolletjes. Hij werkte ook hard om zijn gokverslaving te financieren. Daarnaast werkte hij onopvallend om gevangenen entertainment te bezorgen.

B.B. King kreeg in 1984 een plaats in de Blues Foundation Hall of Fame en in 1987 in de Rock and Roll Hall of Fame. In dat jaar kreeg hij ook de Lifetime Achievement Grammy Award.

Ook als tachtiger deed King het nauwelijks rustiger aan en bleef rondreizen als Amerika's 'blues ambassadeur' in de wereld.

B.B. King inspireerde talloze musici
B.B. King inspireerde talloze musici (Foto: ANP)

1,3 miljoen kijkers tv-college over het brein

Naar de derde en laatste aflevering van het drieluik over het menselijk brein in DWDD University op NPO 1 hebben donderdagavond 1.326.000 mensen gekeken. Dat meldt de Stichting KijkOnderzoek (SKO) vrijdag. Professor Erik Scherder gaf drie donderdagen college over de 'wondere wereld van de hersenen'.

Tijdens de tv-colleges kwamen mensen langs bij wie de hersenen hen soms in de steek laten. Aan de hand van hun verhaal legde de immer aanstekelijk enthousiaste Scherder uit hoe het brein normaal gesproken werkt en wat er bij deze mensen aan de hand is. De vorige aflevering werd gezien door iets meer (1.349.000) tv-kijkers.

Met ruim 1,3 miljoen kijkers stond DWDD University donderdag op de derde plek in de Kijk Top 25, achter het NOS Achtuurjournaal (eveneens NPO 1) en Goede Tijden, Slechte Tijden (RTL 4).

1,3 miljoen kijkers tv-college over het brein
1,3 miljoen kijkers tv-college over het brein (Foto: ANP)

Greenpeace waarschuwt Netflix: Te populair

De hippies van Greenpeace stoppen niet bij het opzettelijk beschadigen van vissersboten; neen. Ook het vuige wereldslopende tuig van Netflix en Hulu moeten hard worden aangepakt en Greenpeace waarschuwt Netflix dat het een te groot beslag legt op de energievoorziening vanwege hun veeleisende videodienst. Dat meldt Webwereld op basis van onder meer het 'clicking green' verslag van de milieu-werkelozen.

Greenpeace prijst Apple en Facebook om hun 'groene' beleid, maar kijk niet vreemd op als binnenkort keien op de bodem van de Netflix servers worden gedumpt, de serverparken worden geënterd of de handophouders zich vastketenen aan een videostream.

Of Netflix nu gaat stoppen met House of Cards om Greenpeace te plezieren valt nog te bezien. Overigens is Greenpeace ook ontevreden over YouTube.

Netflix verrast zichzelf met klantenaanwas (Foto: ANP)

Douwe Bob: Liever muziek maken dan seks

AMSTERDAM - Douwe Bob heeft met Pass It On zijn tweede album afgeleverd. En hoewel Douwe als solo-artiest bekend staat, vindt hij Pass It On een echte bandplaat geworden. "Ik ben graag one of the guys."

Al zegt hij in gesprek met de Volkskrant er wel meteen bij dat hij ook echt 'een haantje' is. "Ik kan echt niet werken onder een regime. Maar volgens mij vullen we elkaar uitstekend aan."

Op het album staat naast met name 'vrolijke seventiesrock' ook een protestlied, Fine Line. Over dat de één een lintje krijgt voor het doodschieten van iemand en de ander de elektrische stoel. "Ik dacht altijd: een protestliedje is niks voor mij. Maar eigenlijk is het ook wel geil om te maken."

De 22-jarige zanger vertelt in het interview verder dat zijn muziek voor alles gaat en hij dat ook echt het leukste vindt wat er is. Maar het heeft ook een keerzijde. "Op mijn sterfbed denk ik niet: had ik maar meer cd's verkocht. Maar wel: had ik maar meer liefde gegeven. Dat blijkt lastig. En toch, het is echt leuker dan seks, hoor: muziek maken."

Pinkpop 2013 (Foto: Serena Cloodt)
Pinkpop 2013 (Foto: Serena Cloodt)

ObamaCare-hater bedelt om geld voor hulp

Een 49-jarige Amerikaan, tegenstander van ObamaCare en aanhanger van de Republikeinse partij, baart veel opzien. Luis Lang dreigt blind te worden als gevolg van diabetes. Hij heeft een dure behandeling nodig, maar die kan hij niet betalen omdat hij zich niet voor Obamacare inschreef. De oplossing van Lang? Online fondsenwerving. Koren op de molen van Democraten, die inmiddels duizenden dollars bijeen hebben gebracht.

'Need help to save my eye sight' is de titel van de pagina die Lang aanmaakte bij online fondsenwerver GoFundMe. Lang, die werkt als zelfstandige, heeft een aantal mini-beroertes gehad met oogbloedingen als gevolg. Als gevolg van diabetes heeft hij ook problemen met zijn netvlies. Zonder medische ingreep wordt hij waarschijnlijk blind. Maar een dergelijke operatie kan wel 30.000 dollar kosten. Dat kan Lang niet ophoesten, omdat hij door zijn geld heen is.

Kritisch
Lang heeft geen ziektekostenverzekering afgesloten en moest daardoor al veel zorgkosten uit eigen zak betalen. Evenmin heeft hij zich ingeschreven voor de Affordable Care Act; beter bekend als ObamaCare. Sterker nog: hij heeft zich daar kritisch over uitgelaten en dacht dat hij in geval van nood wel hulp zou krijgen. Klopt ook, want ObamaCare is zo ingericht dat de federale regering de zorgkosten betaalt voor mensen met weinig geld. Maar helaas voor Lang woont hij in South Carolina; één van de 21 Republikeinse staten die niet aan dat systeem wilden meewerken.

Bij de staat valt dus niks te halen. Ondertussen gaan de ogen van Lang achteruit. Zijn online fondsenwerving haalde eerst weinig uit, totdat een regionale krant deze week aandacht schonk aan de zaak. Sindsdien is Lang landelijk nieuws. Democratische bloggers hebben geen goed woord over voor Lang: hij geeft Obama de schuld van problemen die zijn veroorzaakt door hemzelf en de wetgevers in South Carolina.

Donaties
Het goede nieuws voor Lang is dat de donaties nu in rap tempo binnenstromen. Ze komen bijna uitsluitend van Democratische kiezers. Vaak zijn het kleine donaties, vergezeld van stevige teksten aan het adres van Lang: 'Kijk niet langer naar FOX News, stem niet langer tegen je eigen belangen in. Hier is 5 dollar om je te helpen', schrijft de één. Een ander, die 10 dollar doneert, schrijft: 'Je bent lachwekkend onwetend. Verdiep jezelf. En beterschap gewenst. Bedank de Democraten, die je gezichtsvermogen redden.'

Trouw brengt bijlage over 'kalifaat' Schilderswijk

Dagblad Trouw heeft vrijdag een speciale bijlage over de Haagse Schilderswijk, meldt de NOS. De krant trok eerder een reportage over de wijk terug omdat verslaggever Perdiep Ramesar had gesjoemeld met bronnen.

Ramesar schetste twee jaar geleden het beeld van een shariadriehoek; een wijk waarin radicale moslims de dienst uitmaken. Toen bleek dat hij met bronnen had sjoemeld, werden zijn artikelen ingetrokken.

De krant wilde alsnog weten wat er waar is van het beeld dat Ramesar destijds schetste. Daarom trok Trouw de wijk in voor onderzoek, met de bijlage als resultaat. In een aankondigingsverhaal meldt de krant dat de wijk niet als geheel als kalifaat kan worden beschreven. 'Toch bestaan hier werelden die ik niet ken', tekent de krant op uit de mond van een bewoner die al zijn hele leven in de wijk woont.

Haagse agent neergestoken, verdachte neergeschoten

In Den Haag is een agent in de nacht van donderdag op vrijdag in zijn been gestoken door een verwarde man. De verdachte is daarna uitgeschakeld door hem neer te schieten. Of dat door de gewonde agent is gebeurd of een collega is onduidelijk.

Het incident speelde zich af op het Kwikstaartpad in Den Haag. De politie ging kort voor 05.00 uur af op een melding over een conflict tussen twee personen. Een van hen werd op straat met een mes gesignaleerd. Kort daarop vond het steekincident plaats. Wat er precies aan vooraf ging, kon de politie vrijdagochtend niet vertellen.

De verwondingen van de neergestoken politieman vallen mee. De Haagse politie meldt op Twitter dat de agent een oppervlakkige steekwond opliep. De verwarde man is in zijn been geschoten en heeft zichzelf met het mes verwond in zijn gezicht.

Man lijkt op verkrachter, 29 jaar in cel

Het zal je maar gebeuren dat je als twee druppels water lijkt op een gezochte verkrachter. Het overkwam Michael Kenneth McAlister in 1986. Ten onrechte werd hij aangezien voor de werkelijke dader. Na 29 jaar onterechte celstraf is de 58-jarige man nu op vrije voeten.

In 1986 werd een jonge moeder in de Amerikaanse stad Richmond (Virginia) slachtoffer van een poging tot verkrachting. Op basis van het signalement van de dader kreeg de vrouw een serie foto's van bebaarde mannen te zien. Ze 'herkende' McAlister (met geruite blouse), die daarop werd veroordeeld.

Serieverkrachter
De werkelijke dader was echter serieverkrachter Norman Bruce Derr. Deze twee jaar oudere man pleegde in 1985 en 1986 diverse identieke misdrijven in Richmond en omgeving. McAlister is zelfs niet de enige die door toedoen van Derr onterecht vast zat. Een man uit Maryland kwam enkele jaren geleden vrij op basis van DNA-testen. Ook hij had sinds 1986 vastgezeten.

Derr, die voor andere zaken wél is veroordeeld en drie keer levenslang heeft gekregen, wilde nooit toegeven dat hij de dader was in de McAlister-zaak. Vermoedens dat McAlister onschuldig vast zat, bestonden al langer. Toch werd McAlister bijna tot tbs veroordeeld; hij zou een gevaarlijke zedendelinquent zijn die behandeling nodig had.

Recent heeft Derr alsnog bekend dat hij in 1986 de dader was. Daarom heeft de gouverneur van de staat Virginia de onfortuinlijke McAlister gratie verleend. Hij werd bij zijn vrijlating opgewacht door onder anderen zijn 81-jarige moeder. Het is nog niet duidelijk of McAlister een schadevergoeding gaat eisen.

Britten onderscheppen Russische bommenwerpers

Ten noorden van Schotland zijn twee Russische bommenwerpers onderschept die in de richting van Groot-Brittannië vlogen. Dat melden Britse media.

Twee Britse gevechtsvliegen onderschepten de Russische toestellen. Ze werden gedwongen om rechtsomkeert te maken, voordat ze het Britse luchtruim bereikten. 'Op geen enkel moment is een Russisch militair vliegtuig het soevereine luchtruim van Groot-Brittannië binnengedrongen', zei een defensiewoordvoerder tegen de BBC.

De Russische Bear-bommenwerpers werden niet als een dreiging beschouwd. Het gebeurt wel dat Russische gevechtsvliegtuigen over Europees luchtruim vliegen. Volgens experts zijn het provocaties van Moskou, dat wil testen hoe alert de NAVO-landen reageren. Er is een toename in dit soort grappen zichtbaar. Dit jaar zijn er al drie keer meer interventies geweest dan in voorgaande jaren.

Veilingrecord voor Mondriaan: 44 miljoen euro

Een recordbedrag van ruim 50,5 miljoen dollar (44,4 miljoen euro). Dat is bij een veiling in New York neergeteld voor een schilderij van Piet Mondriaan. Het gaat om het kunstwerk Compositie No III (Compositie met Rood, Blauw, Geel en Zwart), dat de Nederlander in 1929 schilderde.

De opbrengst is niet alleen een veilingrecord voor een werk van Mondriaan, het is ook veel hoger dan veilinghuis Christie's in New York vooraf had verwacht. De verwachting was namelijk dat het schilderij tussen de 15 en 25 miljoen dollar opbrengen. Dat bedrag werd donderdag (lokale tijd) echter ruimschoots overtroffen.

Het werk werd van de hand gedaan door een Europese kunstverzamelaar die sinds 2009 de eigenaar was. Bij een veiling in 1997 bracht het schilderij nog een 'schamele' 3,8 miljoen dollar op. De nieuwe prijs van ruim 50,5 miljoen dollar verpulverde het oude veilingrecord van Mondriaan: dat stond sinds 2009 op 27 miljoen dollar.

Communie eindigt in vechtpartij

Een communiefeest in een feestzaal in het Limburgse Sittard is donderdagnacht compleet uit de hand gelopen. Er brak een grote vechtpartij uit, waarbij vier gewonden zijn gevallen. Dat heeft de politie gemeld.

Tientallen mensen gingen met elkaar op de vuist. Om de situatie onder controle te krijgen moest een groot aantal politieagenten worden ingezet. Voor zover nu bekend hebben de slachtoffers lichte verwondingen opgelopen, aldus de politie.

Over de aanleiding van de vechtpartij is nog niets bekend. Op de locatie van het feest, dat wordt gevierd ter ere van het feit dat iemand voor de eerste keer mag deelnemen aan de eucharistie, doet de recherche onderzoek.

Letterman ontvangt bekenden in slotshows

De Amerikaanse talkshowhost David Letterman neemt volgende week afscheid. In zijn laatste talkshows ontvangt hij gasten die hem al jaren trouw zijn, meldt Hollywood Reporter. De allerlaatste aflevering is komende woensdag.

De afgelopen weken maakten verschillende grote namen al hun opwachting in het programma. President Barack Obama, oud-president Bill Clinton en acteurs Steve Martin, Will Smith en Tom Hanks kwamen langs. Donderdagavond is George Clooney aanwezig, vrijdag is Oprah Winfrey één van de gasten.

Maandag zal Tom Hanks voor de zestigste keer zijn opwachting maken in een show van Letterman. Eddie Vedder verzorgt een optreden. Bill Murray, de eerste gast ooit in een show van David, komt dinsdag voor de 44e keer langs. Voor de grote finale op woensdag zijn nog geen gasten bekend gemaakt, maar het belooft een uur vol verrassingen te worden, met een top tien van de beste gasten.

Pensioen
De 68-jarige Letterman heeft sinds 1982 een late night-talkshow op de Amerikaanse tv. Hij begon bij de zender NBC met Late Night with David Letterman. In 1993 maakte hij de overstap naar CBS, waar hij meer dan 4.200 afleveringen van de Late Show presenteerde. Bekende onderdelen van het programma zijn de Stupid Pet Tricks en de Top 10. Ook de moeder van Letterman, inmiddels 93 jaar, verscheen jarenlang regelmatig in het programma. Eind jaren 90 was de Late Show een tijdlang in Nederland op tv te zien; eerst bij RTL 5, later bij FOX.

In april 2014 maakte de talkshowhost bekend dat hij met pensioen gaat. Hij wil meer tijd aan zijn gezin kunnen besteden. Vanaf september neemt Stephen Colbert, bekend van The Colbert Report, het CBS-programma over.

Frankfurt wint Champions League voor vrouwen

De voetbalvrouwen van 1. FFC Frankfurt hebben donderdag in eigen land de Champions League voor vrouwen gewonnen. Frankfurt versloeg in het Friedrich-Ludwig-Jahn-Sportpark in Berlijn Paris Saint-Germain met 2-1. Dat betekende de vierde eindzege van Frankfurt in het belangrijkste Europese toernooi voor clubteams.

Frankfurt kwam na ruim een half uur op voorsprong via Celia Sasic. Vijf minuten voor rust trok Marie-Laure Delie de stand gelijk: 1-1. Het leek op een verlenging uit te lopen in Berlijn, maar een treffer van Mandy Islacker in de 92e minuut zorgde ervoor dat Frankfurt het duel in de reguliere speeltijd besliste.

Frankfurt won het toernooi eerder in 2002, 2006 en 2008. Vorig jaar won VfL Wolfsburg het toernooi.

Ontwrichte schouder Contador, horrorval Colli

Alberto Contador heeft aan een zware valpartij in de Giro d'Italia een zware schouderblessure overgehouden. Voor de Italiaan Daniele Colli is de blessure veel ernstiger. De sprinter klapte in de laatste rechte lijn in de zesde etappe na het raken van een camera van een toeschouwer als eerste tegen de grond en brak hierbij zijn bovenarm.

Colli zal voorlopig niet in actie komen, voor Contador wordt dat vrijdagochtend besloten. De klassementsleider had bij de valpartij zijn linker schouder uit de kom en nadien bleek deze instabiel te zijn, zo liet zijn ploeg Tinkoff-Saxo weten. Ook heeft de Spanjaard een zere knie, maar hier maakt hij zich geen zorgen over.


De valpartij die veroorzaakt werd door een toeschouwer (Bron: YouTube)

Eerste beelden DC's Legends of Tomorrow

De tv-serie Legends of Tomorrow die, zoals we eerder vertelden, begin 2016 van start gaat, krijgt stukje bij beetje meer duidelijkheid. Na de eerdere twijfels lijkt een eerste trailer voor de serie niet alleen een nog openstaande vraag te beantwoorden, maar ook direct in te haken op de seizoensfinale van Arrow, waarvoor wederom lichte spoilers.

In ons vorige bericht was de herrijzenis van Sara Lance, het in Arrow overleden personage gespeeld door Caity Lotz, nog maar net bevestigd, al was niet geheel duidelijk hoe dat in elkaar stak. Een eerder uitgesproken vermoeden over het gebruik van een Lazarus Pit wordt echter in deze trailer redelijk specifiek beantwoord. En nadat het laboratorium van Ray Palmer in de finale van Arrows derde seizoen spectaculair explodeerde heeft Palmer de explosie overleefd door zichzelf simpelweg te verkleinen. Althans, dat lijkt een scène in de trailer te bevestigen. En natuurlijk laat de trailer zien wat we van de serie kunnen verwachten in termen van verhaal en actie.

De serie, een spin-off van de series Arrow en The Flash, speelt zich af in hetzelfde universum als die series en lijkt voluit DC's Legends of Tomorrow te heten. Hoe legendarisch dat is, is te zien vanaf halverwege het volgende tv-seizoen.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.