Crash Virgin tweede ruimtevaartongeluk VS deze week

Redactie

Het ongeluk met het ruimtevliegtuig SpaceShip2 van Virgin vrijdag is het tweede ongeluk in de Amerikaanse ruimtevaart deze week. Dinsdag explodeerde in Virginia een Antares-raket die een onbemande capsule met goederen bestemd voor het internationale ruimtestation ISS in de ruimte had moeten brengen. Ook daarbij betrof het een ongeluk bij een commercieel bedrijf dat ruimtevaartdiensten aanbiedt.

Het SpaceShip2 van Virgin Galactic stortte tijdens een proefvlucht neer in de Mojavewoestijn, ten oosten van Los Angeles. Een van de twee piloten verloor daarbij het leven. De andere piloot raakte zwaargewond.

Virgin Galactic is opgericht door de schatrijke Britse ondernemer Richard Branson. Het bedrijf is een van de voorlopers in het prille ruimtetoerisme. Branson betuigde na het ongeluk zijn medeleven met de slachtoffers, maar liet tevens weten door te gaan. "De ruimte is zwaar - maar is het waard", liet hij weten. "We zullen volhouden en samen verder gaan."

Waar Virgin Galactic zich vooral richt op ruimtetoerisme, biedt Orbital Sciences, eigenaar van de ontplofte Antares-raket, zijn diensten aan bij NASA. Sinds de afschaffing van de spaceshuttle is de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie aangewezen op Russische Sojoez-capsules en particuliere pendeldiensten om het ISS te bevoorraden. Naast Orbital Sciences is ook het bedrijf SpaceX ingehuurd door NASA.