FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 2 maart 2014

[Ligue 1] Paris Saint-Germain op rozen na zege in klassieker

Paris Saint-Germain is in Ligue 1 de grote winnaar van dit weekend. De Franse koploper won de belangrijke topper tegen Olympique Marseille met 2-0. De thuisploeg had in het Parc des Princes al binnen tien minuten moeten scoren.

Ezequiel Lavezzi ontsnapte aan buitenspel, waarna hij doelman Steven Mandanda voorbij ging en voor open doel de score kon openen. Merkwaardig genoeg schoot de Argentijn echter naast het doel.

Na een kwartier was ook Lucas Moura heel dichtbij de eerste goal van de avond. De Braziliaan sloot een dribbel langs vijf verdedigers van Marseille af met een stift over Mandanda. Rod Fanni kon de bal vervolgens nog net op tijd voor de doellijn wegwerken.

Marseille wist dus doelpuntloos de rust te halen, al bogen de bezoekers na rust alsnog het hoofd. Bij L'OM dacht men na vijf minuten aan een overtreding op André Ayew, maar het spel ging door en Zlatan Ibrahimovic leverde een prima pass op Maxwell. De oud-Ajacied scoorde beheerst: 1-0.

Het bleek de opmaat te zijn voor een fase waarin PSG ieder moment de voorsprong kon verdubbelen. Dat gebeurde tien minuten voor tijd, en opnieuw stond een oud-Ajacied aan de basis. Gregory van der Wiel, die de hele wedstrijd speelde, legde de bal precies op het hoofd van Edinson Cavani, die keihard raak kopte.

Het verzet van Marseille was daarmee definitief gebroken. Paris Saint-Germain blijft voor de zevende keer op rij ongeslagen in de 'klassieker' tegen Marseille. De ploeg van Laurent Blanc neemt in Ligue 1 een voorsprong van acht punten op Monaco, dat zaterdag verloor. Marseille staat nog vijfde en verliest de aansluiting met de bovenste vier teams.

Stevens ontslagen bij PAOK na nieuwe tegenvaller

Huub Stevens is ontslagen als trainer van PAOK Saloniki. De Griekse club gaf de matige resultaten van de laatste twee maanden als reden van het ontslag. Zijn ploeg verspeelde zondag een 2-0 voorsprong op bezoek bij Ergotelis (2-2). De 60-jarige Limburger stond sinds afgelopen zomer aan het roer bij PAOK.

"We wilden de samenwerking met de heer Stevens graag tot een goed einde brengen, maar het spel tegen Ergotelis was ver beneden peil. Naar aanleiding daarvan hebben we besloten dat een wisseling van de wacht het beste was, nu een cruciale fase van het seizoen aanbreekt. We wensen de heer Stevens alle succes in de toekomst", aldus een verklaring van PAOK.

PAOK raakte na het gelijke spel de tweede plaats in de competitie kwijt. Eerder deze week werd de club uit Saloniki in de Europa League uitgeschakeld door Benfica (1-0 en 3-0). Stevens haalde afgelopen januari landgenoten Danny Hoesen (gehuurd van Ajax) en Hedwiges Maduro (van Sevilla) naar Griekenland.

[PD] Barcelona neemt laat afstand van Almeria

FC Barcelona heeft optimaal geprofiteerd van de remise tussen Atlético en Real Madrid zondag. De Catalanen waren in eigen huis Almeria de baas met 4-1. Alexis Sanchez en Lionel Messi braken al snel de ban, maar Angel Trujillo zorgde voor de aansluitingstreffer. In de slotfase stelden routiniers Carles Puyol en Xavi de zege veilig.

Barcelona nadert koploper Real Madrid tot op een punt in de Primera División. Atletico geeft drie punten toe op de stadgenoot.

Valencia wist niet te winnen bij Rayo Vallecano. Door een goal van Joaquin Larrivey keerde de ploeg met lege handen terug naar de sinaasappelstad. Sevilla won thuis met 1-0 van Real Sociedad door een treffer van Kevin Gameiro.

[Serie A] Milan verliest in eigen huis van Juventus

Milan-coach Clarence Seedorf heeft met zijn ploeg verloren van Juventus. In San Siro trok de Oude Dame met 2-0 aan het langste eind. Na een vlotte aanval opende Fernando Llorente in de 44e minuut de score. Carlos Tevez zorgde in de 68e minuut met een fraai afstandsschot voor de beslissing. Juventus is daardoor weer een stap dichter bij de titel in de Serie A.

De Rossoneri hadden de nederlaag voor een groot deel aan zichzelf te wijten door met name in de eerste helft slordig met de kansen om te springen. Kaká was dicht bij, maar de Braziliaan stuitte op doelman Gianluigi Buffon en zijn rebound werd van de lijn gehaald door verdediger Leonardo Bonucci. Ook Andrea Poli had het vizier niet op scherp staan.

Milan, dat het moest stellen zonder de geblesseerde Mario Balotelli, zette na de opgelopen achterstand nog wel aan voor een slotoffensief, maar het gebrek aan scherpte brak zich op. Via Paul Pogba werd het zelfs nog bijna 0-3.

Door de overwinning van Juve is het verschil met nummer twee AS Roma opgelopen tot elf punten. Milan zakte naar de tiende plaats. Nigel de Jong en Urby Emanuelson hadden een basisplaats gekregen van Seedorf.

Fiorentina ging in eigen huis met 1-0 onderuit tegen Lazio Roma. Lorik Cana scoorde al na vijf minuten met een omhaal. Fiorentina blijft vierde, Lazio klimt naar de achtste plaats.

'Adriaanse ziet Feyenoord niet zitten'

Co Adriaanse wil niet als coach bij Feyenoord aan de slag. Dat schrijft De Telegraaf zondagavond op zijn website. De 67-jarige Amsterdammer vindt het geen optie meer om voor de groep te staan, zo zou hij de Rotterdamse club te kennen hebben gegeven.

Eeder liet Louis van Gaal, die na het WK in Brazilië vertrekt als bondscoach van het Nederlands elftal, al weten geen interesse te hebben. Ook Dick Advocaat zei bij voorbaat al nee. De huidige assistent Jean-Paul van Gastel en Peter Bosz van Vitesse zijn nu de belangrijkste kandidaten om Ronald Koeman deze zomer op te volgen in de Kuip.

Autobom Taliban voortijdig ontploft

Negen Taliban zijn zaterdagnacht in het oosten van Afghanistan om het leven gekomen toen een door hen geprepareerde autobom voortijdig explodeerde. De ontploffing in de provincie Logar verwoestte ook een nabijgelegen woonhuis, waardoor ook twee vrouwen en twee kinderen omkwamen.

Onder de omgekomen Taliban waren drie Afghanen en zes Pakistanen, zei een woordvoerder van de provinciale gouverneur. Het was onduidelijk voor wie de autobom bedoeld was. Het Afghaanse leger stuurde vorige week versterkingen naar de provinciehoofdstad Pul-e-Alam nadat het was getipt dat er een aanslag werd beraamd.

In de zuidelijke provincie Kandahar drong een zelfmoordterrorist door in een politiebureau, maar agenten namen hem onder vuur waardoor hij gedwongen was zijn explosievengordel snel te ontsteken. Hierdoor raakte slechts één burger gewond, zei een woordvoerder van de politie.

Uit de gevangenis van Kandahar wisten twaalf Taliban door een list te ontsnappen. De gevangenis ontving een lijst van gedetineerden die moesten worden vrijgelaten, maar een handlanger onder het gevangenispersoneel had hun namen eraan toegevoegd. Twee van de twaalf zijn opgepakt en zitten weer vast, maar de tien anderen en hun handlanger zijn nog zoek.

Amerikaanse minister Kerry dinsdag naar Kiev

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry reist dinsdag naar Kiev voor overleg met de Oekraïense regering. Dat heeft een hooggeplaatste regeringsfunctionaris in Washington zondag gezegd.

De Verenigde Staten en andere westerse landen zinnen nog op een reactie op de Russische bezetting van het Oekraïense schiereiland de Krim. Kerry heeft gezegd dat het optreden Rusland duur kan komen te staan; hij zinspeelde op economische sancties en visumverboden, bevriezing van Russische tegoeden en beperking van handel en investeringen.

De Krim, met een overwegend Russische bevolking, is volgens de Verenigde Staten nu volledig onder Russische controle. De Russische lucht- en zeestrijdkrachten zouden meer dan zesduizend militairen in het gebied hebben.

Waterpolosters via OKT in Nederland naar Spelen

De Nederlandse waterpolosters kunnen zich voor eigen publiek kwalificeren voor de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. Zwembond KNZB organiseert het olympisch kwalificatietoernooi, liet de mondiale federatie FINA donderdag weten op een congres in Mexico. Het toernooi wordt in maart of in april 2016 gehouden.

De komende weken gaat de KNZB om de tafel met geïnteresseerde gemeenten, waarna de exacte locatie later deze maand bekend wordt gemaakt. "Het zijn altijd wedstrijden van alles of niets, waarbij de steun van het thuispubliek vaak net dat beetje extra geeft", vertelt bondscoach Arno Havenga. "Het helpt ons om optimaal te presteren en het beste uit de speelsters te halen."

De waterpolosters plaatsten zich niet voor de Spelen in Londen en konden daardoor de titel van Beijing in 2008 niet verdedigen.

De Sa vervangt geblesseerde Hupperts in Jong Oranje

Guus Hupperts mist door een blessure de oefeninterland van Jong Oranje tegen de leeftijdgenoten van Israël woensdag. De rechtsbuiten van Roda JC liep in het competitieduel tegen Vitesse zaterdag een kwetsuur aan zijn enkel op. Ajacied Lesley de Sa vervangt hem, meldt de KNVB zondag.

Eerder haakte sc Heerenveen-middenvelder Hakim Ziyech al af vanwege een hoofdkwetsuur. Daardoor voegde coach Albert Stuivenberg debutant Mustafa Saymak van PEC Zwolle al aan de selectie toe. De wedstrijd tussen Jong Oranje en Jong Israël begint woensdag om 18.30 uur in Velsen.

Valkenburg en Schouten naar WK allround

Diane Valkenburg en Irene Schouten hebben zich geplaatst voor het WK allround. De schaatssters dwongen een ticket af door hun podiumplaats op de nationale titelstrijd in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Dat blijkt uit de selectie die de KNSB zondagavond heeft bekendgemaakt.

Kersvers Nederlands kampioene Yvonne Nauta en Ireen Wüst waren al zeker van een startbewijs. Wüst verdedigt op 22 en 23 maart haar titel in Heerenveen.

Bij de heren verdienden Renz Rotteveel en Wouter Olde Heuvel een plek in de selectie door hun respectievelijk zilveren en bronzen medaille op het NK. Koen Verweij en Jan Blokhuijsen waren na het EK in Hamar in januari al zeker.

De selectiecommissie van de KNSB besloot niet Thom van Beek, de nummer vier van het NK, maar Douwe de Vries aan te wijzen als reserve. De Vries werd zaterdag gediskwalificeerd op de 5000 meter, maar reed eerder een verdienstelijk EK. Bij de vrouwen is Jorien Voorhuis reserve.

Sven Kramer is er niet bij in Thialf. De titelhouder en zesvoudig wereldkampioen allround laat zich opereren aan zijn neusholtes en komt dit seizoen niet meer in actie.

Chinees 'schaduwrijk' bedreigt wereldeconomie

Chinese schaduwbanken vormen een gevaar voor de wereldeconomie vanwege het vrijwel ontbreken van toezicht. Dat stelde president van de Britse centrale bank Mark Carney in een interview met het Duitse Handelsblatt.

"Wat er in China gebeurt, heeft directe gevolgen voor de wereldwijde vraag naar producten en diensten", aldus Carney. Hij wees ook op de explosieve groei van het 'schaduwrijk' in de afgelopen 5 jaar van 50 procentpunten ten opzichte van het bruto binnenlands product van China.

De almaar groeiende schuldenberg van de Chinese bevolking kan op langere termijn een bedreiging zijn voor de financiële stabiliteit in het land. Half februari werd bekendgemaakt dat de totale kredietverlening in China in januari een recordhoogte bereikte van 2,6 biljoen yuan, destijds 310 miljard euro.

Extreme overstromingen in 2050

Europa wordt in 2050 mogelijk vaker getroffen door extreme overstromingen zoals de hevige regenval die de afgelopen maanden Groot-Brittannië teisterde. Dat blijkt uit een studie die zondag verschijnt in het tijdschrift Nature Climate Change.

De financiële schade door overstromingen is dan mogelijk verviervoudigd, althans, als de klimaatverandering erger wordt en meer mensen in kwetsbare gebieden gaan wonen.

Voor de studie maakten wetenschappers van verschillende universiteiten en onderzoekscentra in Europa en Australië gebruik van modellen voor klimaatverandering, economische gegevens en gegevens over afvoer van rivierwater. Ook de Vrije Universiteit (VU) Amsterdam was betrokken bij de studie.

[upd] Liveblog: crisis in Oekraïne

FOK.nl houdt voor je het nieuws aangaande de crisis in Oekraïne bij in deze liveblog. Heb je zelf nieuw nieuws? Meld het hieronder of dm superworm je linkje.

Andere liveblogs: NRC / Volkskrant / Guardian / TelegraphAl Jazeera / Kyiv Post / BBC 

22.40 uur: FOK.nl-liveblog ten einde
Na tien uur non-stop verslag te hebben gedaan is het voor ondergetekende schluss. Hoewel de liveblog hiermee ten einde komt, zal FOK.nl je blijven informeren aangaande Oekraïne via verdere nieuwsberichten.

Heb je in de komende nacht of morgen interessant nieuws omtrent de crisis in het Oost-Europese land, twijfel dan niet superworm een dm of pm te sturen. 

Mochten morgen of later de spanningen opnieuw oplopen, dan zal er een nieuwe liveblog van stal gehaald worden. Tot die tijd wenst FOK.nl je nog een fijne en vooral vredevolle avond. 

Als laatste nog een overzichtskaartje van de op de Krim aanwezige troepen:

22.15 uur: Kamerbrief Timmermans
De brief die minister Timmermans zojuist aan de Kamer heeft gestuurd is hier in z'n geheel te lezen. Hieronder vind je een deel van het document:

Timmermans: "De Russische bewegingen rond de Krim zijn buitengewoon zorgelijk. Het ontneemt de nieuwe machthebbers in Kiev elke gelegenheid om zelf in een inclusief proces te werken aan een oplossing voor de spanningen in de Russisch-gezinde delen van het land. Daar waar Rusland claimt zorgen te hebben over de positie van Russische belangen in Oekraïne na de machtswisseling, moet Rusland zich beroepen op de internationale mechanismen die in het leven zijn geroepen om dergelijke zorgen te adresseren: de VN, OVSE, Raad van Europa of ad-hoc bemiddeling. Door inzet van troepen, dan wel het schermen daarmee, bedreigt Rusland de territoriale integriteit en soevereiniteit van Oekraïne en zorgt het voor escalatie van het probleem in plaats van de-escalatie. Het kabinet veroordeelt deze ontwikkelingen ten zeerste."

"Om verdere escalatie te voorkomen moeten de inspanningen nu gericht worden op het instellen van een inclusieve dialoog tussen alle betrokken partijen. De soevereiniteit van Oekraïne staat daarbij voorop: internationaal recht en internationale verdragen ter zake moeten gerespecteerd worden. Dat geldt ook voor de volksvertegenwoordigers op de Krim, die in eerste instantie samenwerking moeten zoeken met Kiev in plaats van Moskou. Een referendum over eventuele onafhankelijkheid lijkt in deze situatie niet opportuun en verhindert een dialoog tussen de regering in Kiev en het lokale bestuur van de Krim. Het kabinet spreekt waardering uit voor de terughoudendheid waarmee de machthebbers in Kiev tot dusverre hebben gereageerd op de ontwikkelingen – deze terughoudendheid moet vastgehouden worden."

"Het kabinet zal, primair in Europees verband, met internationale partners werken aan opties om dialoog mogelijk te maken en bij te dragen aan de-escalatie. Dat kan in de context van bestaande organisaties en instrumenten (zoals dialoog in het kader van het Budapest memorandum uit 19941 of in VN- of OVSE-kader) of in een apart proces (zoals de Genève-besprekingen die werden ingesteld na het conflict in Georgië) – zo lang duidelijk is dat de Oekraïners zelf verantwoordelijkheid krijgen over hun toekomst en zelf in staat gesteld worden hun onderlinge problemen op te lossen. Het kabinet wil ten zeerste ervoor waken dat het conflict verder in Oost/West-tegenstellingen wordt getrokken en zou zorgen voor nieuwe scheidslijnen in Europa.
1 Boedapest Memorandum van 1994: Rusland, de VS en het VK kwamen overeen Oekraïense onafhankelijkheid en soevereiniteit te respecteren, geen geweld te gebruiken tegen Oekraïne en geen economische druk uitoefenen om Oekraïens beleid te beïnvloeden. Oekraïne gaf in ruil daarvoor nucleaire wapens op."

"Het kabinet wil niet speculeren over scenario’s over afscheidingen binnen Oekraïne of verdere Oost/West-polemiek. Ook op Nederland rust een verantwoordelijkheid om niet bij te dragen aan stappen die een escalerend effect kunnen hebben. De mogelijkheden voor dialoog moeten open blijven, ook met Rusland. De Russische autoriteiten zijn, hoe onacceptabel hun acties momenteel ook zijn, nodig voor een politieke oplossing. Er zijn vanzelfsprekend grenzen. Aperte vijandigheden of onbereidheid om zich aan internationaal recht en internationale verdragen te houden die Rusland zelf heeft ondertekend, kan niet zonder consequenties blijven. Het kabinet zal met internationale partners in nauw contact staan over mogelijke politieke en/of economische maatregelen die in een dergelijk geval genomen kunnen worden. Het kabinet spreekt zijn sterke steun uit voor de Europese coördinerende rol van de Hoge Vertegenwoordiger Ashton, die deze week zowel naar Moskou als naar Kiev zal afreizen."

22.06 uur: Medvedev: 'Nieuwe revolutie eindigt in bloedvergieten'
De huidige Oekraïense regering zal 'eindigen met een nieuwe revolutie', voorspelt de Russische premier Dimitri Medvedev. 

In een Facebookpost beschuldigt hij de nieuwe regering in Kiev van 'de macht grijpen' en zegt hij dat oud-president Janoekovitsj volgens de grondwet nog steeds de legitieme president is.

"Als hij schuldig is, regel dan een procedure om hem af te zetten en sleep hem voor de rechter. Doet men dat niet, dan is dat wetteloosheid, ofwel de macht grijpen, en dat betekent dat zo'n [nieuwe] orde zeer onstabiel zal zijn. Het zal eindigen in een nieuwe revolutie. En nieuw bloedvergieten."

21.56 uur: 'Onaanvaardbare interventie' 
Er is inmiddels wat meer bekendgemaakt aangaande het telefoongesprek tussen Angela Merkel en Vladimir Poetin.

Merkel zei Poetin dat de Duitse regering Rusland beschuldigt van het 'overtreden van het internationale recht door de onaanvaardbare Russische interventie op de Krim.'

Poetin heeft 'ja' gezegd op het Duitse voorstel om een onderzoek in te stellen naar de situatie op de Krim en elders in Oekraïne, mogelijk onder auspiciën van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa. Die organisatie houdt vanavond een vergadering over Oekraïne.

En hier vind je nog een filmpje van Russische militairen bij een basis in Sebastopol. 

21.45 uur: NAVO-verklaring na overleg vanmiddag
De NAVO heeft naar aanleiding van de buitengewone vergadering die vanmiddag werd gehouden een statement afgegeven over de conclusies van vanmiddag. Een bloemlezing: 

  • We veroordelen Ruslands militaire escalatie in de Krim.
  • We zijn ernstig bezorgd aangaande de autorisatie van het Russische parlement van gewapende actie tegen Oekraïne.
  • We roepen Rusland op om zich aan haar verplichtingen als VN-lid te houden.
  • We roepen Rusland op om spanningen te deëscaleren, internationale overeenkomsten na te leven en de troepen terug te trekken.
  • We hopen op democratie voor het Oekraïense volk.
  • NAVO-bondgenoten zullen de Oekraïense soevereiniteit en territoriale integriteit blijven steunen.
  • Niemand heeft gevraagd Artikel 4 in werking te stellen. [Tot dusver werd in de media aangegeven dat Letland in Litouwen dit expliciet zouden hebben gedaan, red.]
  • De NAVO zal gaan proberen om een NAVO-Rusland-raadsbijeenkomst te organiseren.

21.35 uur: meer dan 300 anti-oorlogsdemonstranten opgepakt 
Kasparov.ru, de website van Garri Kasparov, die ooit wereldkampioen schaken was en eind jaren '90 voor het eerst verslagen werd door een computer, stelt dat er vandaag meer dan 300 mensen zijn opgepakt bij anti-oorlogsdemonstraties in Moskou.

ANP meldt: "Volgens de website zijn zo'n 1500 demonstraten de straat op gegaan. Ze riepen leuzen als 'handen af van Oekraïne'." De politie zou met geweld hebben opgetreden. 

21.33 uur: 'Grote economische schade bij strijd op Krim'
En dit bericht werd opgesteld door onze maatjes bij het ANP: Een strijd tussen Rusland en Oekraïne om het schiereiland de Krim zou een ongekende economische schade aanrichten. Dat stelden gerenommeerde Duitse economen zondag tegen zakenblad Handelsblatt.

"De geopolitieke spanningen bij de eigen voordeur en een potentieel politiek conflict met Rusland brengen voor de Europese Unie een hoop onzekerheden met zich mee", aldus hoofdeconoom Ulrich Kater van Dekabank. "Afgezien van het effect op gasleveringen vanuit Rusland via Oekraïne is niet in te schatten hoe Oost-Europa zal worden geraakt door een mogelijk militair conflict."

Kater hoopt, evenals directeur Gustav Horn van het Instituut voor Macro-economisch Onderzoek (IMK), dat het conflict in de kiem gesmoord kan worden. "In een oorlogssituatie kan het IMF of de Europese Unie weinig doen en zal een bankroet van Oekraïne onvermijdelijk zijn. Dat zal leiden tot wereldwijde onrust."

21.30 uur: Duitsers willen 'contactgroep' Oekraïne
Onze (betaalde) vrienden van persbureau Novum melden het volgende:

De Duitse minister van buitenlandse zaken Frank-Walter Steinmeier heeft zondag een internationale 'contactgroep' geopperd die een oplossing moet zoeken voor de crisis in Oekraïne. Deze groep zou moeten bestaan uit Europese landen en wellicht de Verenigde Naties, plus Rusland en Oekraïne. De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) kan worden gevraagd een missie te vormen om vast te stellen wat er precies gaande is op de Krim en in het oosten van Oekraïne.

Tegenover de televiziezender ARD zei Steinmeier dat de hoogste prioriteit moet zijn dat Kiev en Moskou met elkaar gaan praten. "Uiteindelijk moet het resultaat zijn dat de Russische militairen terugkeren naar hun kazernes." Steinmeier gaf ook aan dat leden van de Groep van Acht industrielanden verdeeld zijn over de vraag of Rusland vanwege zijn optreden in Oekraïne van deze club moet worden uitgesloten.

"Sommigen zeggen dat wij nu een krachtig signaal moeten afgeven en Rusland moeten uitsluiten. Anderen zeggen, en ik ben het meer met hen eens, dat het G-8-format het enige is waarin het Westen nog rechtstreeks met Rusland praat. En moeten wij dit ene format echt opofferen? Ik denk dat wij ervoor moeten zorgen dat wij aan een de-escalatie in Oekraïne moeten bijdragen en niet een mogelijke verscherping dichterbij moeten brengen."

De G-8 bestaat uit Canada, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Japan, Rusland en de Verenigde Staten. De volgende top van de G-8 staat in juni gepland in het Russische Sotsji. In 2015 neemt Duitsland het voorzitterschap van de G-8 over.

20.53 uur: liveblog van vanmiddag gearchiveerd 
Omwille van de lees- en laadbaarheid van deze pagina zijn de 28 updates tussen 12.00 uur en 18.00 vanmiddag hier gearchiveerd

20.45 uur:  video van Russische belegering Oekraïense basis
The Telegraph laat zien haar reputatie van kwaliteitskrant niet voor niets te hebben. 

Journalist Roland Oliphant, in het begin van de middag al aan bod gekomen, maakte deze reportage over de Russische belegering van de Oekraïense legerbasis Perevalne.

Russische troepen staan rondom de hele basis geposteerd, terwijl de Oekraïners in de basis opgesloten zitten.

20.35 uur:  Russen bestormen Oekraïense barakken
Ondertussen blijven Russische troepen de Oekraïense legerbases op de Krim voortdurend lastigvallen en provoceren.

Ze hebben de barakken meermaals bestormd met het oog op ontwapenen van de aanwezige Oekraïners. Die verzetten zich tegen de Russen, maar van geweervuur is vooralsnog geen sprake geweest.

Journaliste Olga Tokariuk twittert:

20.30 uur:  'Poolse leger naar Oekraïense grens'
Volgens onbevestigde berichten via Twitter en elders zou Polen haar militairen momenteel naar de Pools-Oekraïense grens verplaatsen. 

Ter informatie: de Polen hebben mede door de Sovjetbezetting van '39-'41 en '45 tot '91, maar ook door de zeer bloedige (en tegenwoordig grotendeels vergeten) Pools-Russische oorlog van 1919-1921, een bloedhekel aan de Russen.

Zou Polen zich daadwerkelijk militair willen gaan bemoeien, dan zou dat betekenen dat ook de hele NAVO direct het conflict in gesleept wordt. 

Verschillende foto's van troepentransporten werden inmiddels gedeeld op internet:

20.20 uur: situatie belegerde basis iets verbeterd
Op een van de Oekraïense militaire bases die vannacht door Russen werden omsingeld, Privolnoje, heerste vanochtend nog een zeer gespannen sfeer.

Russische troepen buiten de poort en Oekraïeners -mét een tank- erbinnen stonden urenlang tegenover elkaar in een patstelling.

Volgens journalist Ed Flanagan is de sfeer inmiddels iets verbeterd. De tank is bij de poort weggehaald en er staat nog maar een derde van het eerdere aantal soldaten op wacht:

20.14 uur: Poetin belt met Merkel
Vladimir Poetin laat zich al zeven dagen lang niet uit over de oplopende spanningen rondom de Russische militaire bemoeienis in Oekraïne. Toch belt hij af en aan met wereldleiders, alsof het een hobby van hem is.

Gisteren kon hij 90 minuten aan zijn telefoonrekening toevoegen [of Obama moet hem hebben opgebeld, red.], vandaag heeft hij opnieuw contact gehad: dit keer met de Regierungsbabe Deutschlands, Angela Merkel.

Merkel had hem verontwaardigd en verontrust opgebeld, maar Poetin stelde haar direct zoveel mogelijk op haar gemak. Hij vertelde haar dat 'de maatregelen die Rusland heeft genomen compleet te rechtvaardigen zijn gezien de situatie in Oekraïne.' Daarnaast zou hij hebben gezegd dat extremistische nationalisten de omwenteling van de Oekraïense regering van afgelopen week zouden hebben bewerkstelligd.

Of Angela door Vladimirs zalvende woorden daadwerkelijk gerustgesteld is, zal moeten blijken maar is allesbehalve zeker. Wel meldt het Kremlin dat Duitsland en Rusland bilaterale gesprekken zullen blijven onderhouden om 'normalisatie' van de situatie in Oekraïne te bewerkstelligen. 

20.05 uur: 'Rusland uit G8 geen goed idee'
De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Frank-Walter Steinmeier, werd eerder vandaag al geciteerd toen hij de situatie 'extreem gevaarlijk' noemde. 

Toch lijkt hij Rusland niet uit de G8 te willen schoppen, hetgeen door de VS als strafmaatregel werd geopperd. Dat zei hij in een vraaggesprek met televisiezender ARD.

Volgens NRC gaf hij aan dat de G8 'het enige forum is waar het Westen direct met Rusland in gesprek kan treden.' Het lijkt Steinmeier geen goed idee om juist die enige gespreksmogelijkheid op te offeren.

Obama zal ondertussen vanavond met een rij aan bondgenoten van de VS bellen, zo stelde de woordvoerder van het Witte Huis (Josh Earnest) in alle ernst.

19.50 uur: oblast Luhansk erkent Kiev niet meer
Nadat de regering van de Krim het eerder al deed, wordt de nieuwe Oekraïense regering ook niet langer erkend door de raad van de Oekraïense oblast Luhansk. De bevolking aldaar is grotendeels Russisch en het ligt dan ook in het uiterste oosten van Oekraïne. 

De regionale raad stelt: "Wij beschouwen de centrale regering en alle takken ervan niet meer als legitiem, gezien de regering geformeerd is buiten de Oekraïense wet om."

De raadsleden raden ook een referendum aan voor meer autonomie. Daarnaast wil men Russisch officieel als tweede taal van het land laten verklaren.

Tot slot steunt de raad in het statement op haar website haar pro-Russische voorzitter Valery Holenko.

19.30 uur:  details aangaande hoogverraad Berezovski
Aangaande het hoogverraad van de marinechef nog wat details: naar aanleiding van het in de update van 18.35 uur aangehaalde filmpje, waarin Denis Berezovski trouw zwoer aan de pro-Russische Krimregering is er een officieel onderzoek ingesteld naar hoogverraad. 

De ondersecretaris van de Oekraïense Veiligheidsraad, Viktoria Syoemar, geeft aan: "Tijdens de blokkade door Russische eenheden van het centrale hoofdkwartier van de marine weigerde hij weerstand te bieden en legde hij zijn wapens neer."

"Het Openbaar Ministerie heeft een aanklacht opgestart tegen Berezovski onder statuut 111: hoogverraad tegen de staat."

Berezovski's kersverse vervanger Serhij Hajdoek is net als Berezovski (voor zijn ontslag) een admiraal in de marine.


In de herhaling: Berezovski's verraad

19.20 uur: Britse minister van BuZa in Kiev geland
De Britse buitenlandminister William Hague twitterde dat hij zojuist in Kiev is geland om met Oekraïense politieke leiders te praten:

FOK.nl moet met al die druk twitterende politici terugdenken aan de Arabische Lente, waar in Caïro deze tekst op een muur werd gekalkt: "The revolution will not be televised. It will be tweeted." 

19.13 uur: commandant ontslagen, onderzoek wegens 'hoogverraad'
De vice-secretaris van de Oekraïense Veiligheidsraad meldde zojuist dat met het aanstellen van de nieuwe, naar de Kiev-regering luisterende marinebaas, de oude direct is ontslagen.

Dat schrijft de Volkskrant. Ook is er een onderzoek op poten gezet omdat hij naar verluidt zou hebben geweigerd tegen de Russen te vechten. Dit wordt gezien als hoogverraad.

De Britten geven daarnaast aan in een statement dat werd uitgevaardigd in naam van de premier zelf, dat David Cameron vanavond zal bellen met de Poolse premier Tusk, alsook de presidenten Obama (VS) en Grybauskaite (Litouwen). 

Zodra er meer bekend is over de afloop van het NAVO-beraad van vanmiddag lees je het hier op FOK.nl. 

19.05 uur: nieuwe chef marine Oekraïne 
Rear-Adm Serhij Hajdoek is zojuist benoemd tot de nieuwe bevelhebber van de Oekraïense marine, nadat Denis Berezovski defecteerde naar de pro-Russische Krimregering [zie update van 18.35 uur]. 

Het vlaggeschip van de Oekraïense marine, de Hetman Sahaidachny, blijft trouw aan de regering in Kiev, meldt een statement op de website van het Oekraïense ministerie van Defensie.

Het schip zelf bevindt zich momenteel op een marinebasis in Kreta en is op de terugweg van een anti-piraterijmissie in de Golf van Aden en de Indische Oceaan.

18.55 uur: Russen vernielen grensbewakingspost
Eerder vandaag arriveerde een groep burgers en gewapende Russische soldaten in trucks bij een grensbewakingspost in Simferopol. 

"De aanvallers vernielden alle deuren, werkstations en communicatie-apparatuur", stelde de Oekraïense grensbewaking in een persbericht. Hoewel men zonder geweld niet kon voorkomen dat de vernielingen werden aangericht, werd het de aanvallers echter niet toegestaan om de aanwezige wapens mee te nemen.

18.50 uur: Britten boycotten Paralympische Spelen
Premier David Cameron van het Verenigd Koninkrijk gaf zojuist aan dat er geen Britse regeringsvertegenwoordigers naar Sotchi afreizen voor de Paralympische Spelen.

Hiermee worden de Spelen alsnog (of opnieuw) een politiek heet hangijzer. Er zullen geen Britse ministers of andere leden van de regering in Sochi komen.

De van nature optimistische en blijmoedige Geert Wilders heeft ook zijn steentje bijgedragen door tegenover persbureau AP te stellen: "Dat de EU dit willens en wetens heeft aangewakkerd, laat de gewetenloosheid zien van de EU-leiders die zo graag voor grootmacht op het wereldtoneel willen spelen."

"Natuurlijk moeten de Russen terug in de kazerne en met hun handen van het territorium van de Oekraïne incluis de Krim afblijven, maar EU heeft dit aangewakkerd en zo opnieuw haar failliet aangetoond."

18.45 uur: Oekraïners en masse leger in
Terwijl burgers en officieren in het pro-Russische deel van Oekraïne overlopen naar de Russische zijde, is er in pro-Europese delen een ware stormloop ontstaan bij rekruteringskantoren van het Oekraïense leger.

Dat meldt journalist Maxim Tucker via Twitter. Hij stelt dat vrienden, echtgenotes van vriendinnen én hun vaders zich massaal aanmelden bij het leger als reservist en/of beroepssoldaat:

Journalist Shaun Walker twittert dat hij in een door Russen belegerde Oekraïense legerbasis is, waar er momenteel gespannen onderhandelingen plaatsvinden:

18.35 uur:  Marinecommandant overgelopen
De gisteren aangestelde commandant van de Oekraïense marine, Denis Berezovski, is 'overgelopen' naar de pro-Russische zijde. In het onderstaande filmpje zweert hij trouw aan de Krim-regering, die eerder vandaag al aangaf de regering in Kiev niet te steunen:

Eerdere updates: 
Omwille van de laadbaarheid van deze pagina, zijn de (tientallen) updates tussen 12.00 uur en 18.00 vanmiddag hier gearchiveerd.

O'Sullivan wint Welsh Open met een 147

Met de maximale break van 147 heeft snookeraar Ronnie O'Sullivan voor de derde keer het Welsh Open op zijn naam geschreven. In Newport wist hij in de finale af te rekenen met de Chinees Ding Junhui. Het werd 9-3 voor The Rocket.

Het is de twaalfde 147 voor O'Sullivan. Hij passeert hiermee Stephen Hendry, die elf keer een maximum break wist te maken. O'Sullivan was het hele toernooi goed in vorm, hij verloor slechts tien frames in zeven partijen. Deze overwinning is goed voor 70.000 euro plus een bonus van 2.500 euro voor de hoogste break.

Ook Junhui had niets in te brengen tegen O'Sullivan. Bij de pauze stond het al 7-1 voor de wereldkampioen. The Chinese Sensation mocht in het tweede deel van de partij nog twee frames pakken, maar daar bleef het bij. Junhui is ook bezig aan een goed seizoen. Hij won dit jaar Shanghai Masters, Indian Open, International Championship en de German Masters. 

De snookeraars reizen komende week naar het Chinese Haikou voor de World Open. Voor het wereldkampioenschap staan ook nog de Player Championship Finals en de China Open op het programma. 

Extremisten Syrië laten Spaanse journalist gaan

De Spaanse oorlogsverslaggever Marc Marginedas, die in september in Syrië was ontvoerd door moslimextremisten, is weer vrij. Hij kwam zondag aan in Turkije, meldt zijn werkgever, de Spaanse krant El Periodico.

Marginedas viel op 4 september in handen van de radicale Islamitische Staat van Irak en de Levant (ISIS). De afsplitsing van Al-Qaida betichtte de doorgewinterde journalist volgens El Periodico van spionage voor het Westen.

Hoe Marginedas zijn vrijheid terugkreeg en of daar losgeld aan te pas kwam liet de krant in het midden. Vanuit Turkije heeft hij inmiddels getelefoneerd met zijn familie en de Spaanse premier Mariano Rajoy.

In Syrië zit nog een dertigtal journalisten vast, onder wie de Spanjaarden Javier Espinosa en Ricardo Garcia Vilanova.

Agenten redden man uit brandende woning

Politieagenten hebben zaterdagavond in Haaksbergen een man uit een brandende woning gered. De man is met ademhalingsproblemen naar een ziekenhuis gebracht, meldt de politie zondag.

De agenten kwamen als eerste bij de brand in de Lansinkstraat aan. Toen ze binnen nog geluiden hoorden, forceerden ze de deur en troffen ze de bewoner aan. De man is vervolgens door de agenten naar buiten gebracht.

De brandweer kon het vuur even later blussen. De oorzaak van de brand is niet bekend. De politie doet onderzoek.

Joden en Marokkanen varen mee op Gay Pride

Een Joodse, Marokkaanse en Amerikaanse boot zijn dit jaar onder meer van de partij tijdens de roemruchte botenparade van de Gay Pride in Amsterdam. Dat bleek zondagavond bij de loting voor de 80 plekken die op zaterdag 2 augustus, het hoogtepunt van het jaarlijkse homo-evenement, beschikbaar zijn. In totaal dongen 120 vaartuigen mee.

De Joodse boot is een initiatief van Exodays, een nieuw internationaal evenement voor Joodse lesbiënnes, homo's biseksuelen en transgenders (LHBT's). De Marokkaanse deelnemers willen hiermee de zichtbaarheid van Marokkaanse LHBT's vergroten en taboes doorbreken. En met de Amerikaanse boot Freedom to Marry willen de initiatiefnemers aandacht vragen om als homoseksuelen te kunnen trouwen in de Verenigde Staten.

Joden en Marokkanen varen mee op Gay Pride
Joden en Marokkanen varen mee op Gay Pride (Foto: ANP)

[PL] Treffer De Guzman niet genoeg voor zege Swansea

Swansea City heeft thuis tegen Crystal Palace averij opgelopen in de Premier League. Een treffer van Jonathan de Guzman was voor de Welshe formatie zondag niet voldoende voor de winst: 1-1. De middenvelder, die niet is geselecteerd voor het Nederlands elftal, opende de score in de 25e minuut.

De goal van De Guzman leek Swansea lange tijd drie punten op te leveren, maar in de 82e minuut ging het mis. Chico kreeg een rode kaart voor het neerhalen van een doorgebroken speler en uit een strafschop maakte Glenn Murray gelijk. Swansea staat nu veertiende, twee plaatsen boven Crystal Palace.

Tottenham Hotspur boekte een kleine overwinning op Cardiff City. Roberto Soldado was de matchwinner op White Hart Lane. De Spanjaard maakte in de 28e minuut het enige doelpunt van de wedstrijd: 1-0. Tottenham staat iets steviger op de vijfde plaats. Cardiff staat nog altijd voorlaatste.

Leandro Bacuna droeg bij aan de ruime 4-1 zege van Aston Villa op Norwich City. De buitenspeler tekende in de 37e minuut voor de 3-1. Dankzij twee treffers van Christian Benteke maakte de thuisploeg daarvoor al een vroege achterstand ongedaan. Door een eigen doelpunt van Sébastien Bassong was het treffen al voor rust beslist.

Aston Villa klimt naar de elfde plaats. Norwich, dat het moest stellen zonder de aan zijn knie geblesseerde Ricky van Wolfswinkel, staat vijftiende.

[Serie A] Scorende Mertens met Napoli niet langs Livorno

Napoli heeft zondag punten verspeeld in de Serie A. De ploeg van de Spaanse coach Rafael Benitez speelde op bezoek bij Livorno met 1-1 gelijk. Voormalig PSV-aanvaller Dries Mertens opende de score in de 32e minuut uit een strafschop. Zeven minuten later lag de bal via doelman Jose Manuel Reina ook aan de andere kant in het net.

De Napolitanen handhaven zich op de derde plaats. De veertien punten achterstand op koploper Juventus lijken echter niet meer te overbruggen. Livorno vecht tegen degradatie en staat achttiende.

Parma won nipt met 1-0 bij hekkensluiter Sassuolo en verkeert nog altijd in de subtop. Marco Parolo scoorde al na twee minuten voor de nummer zes van Italië. Bij de thuisploeg vervulde Domenico Berardi in negatieve zin een hoofdrol. De aanvaller viel in de 71e minuut in en kreeg een minuut later al een rode kaart wegens slaan.

Hellas Verona zakte ten koste van Parma naar de zevende plaats door een doelpuntloos gelijkspel thuis tegen Bologna. Ook in dat duel kreeg een invaller rood vanwege een slaande beweging. Jonathan Cristaldo moest in de 82e minuut de kleedkamers opzoeken. Bologna-speler Rolando Bianchi miste kort na rust een strafschop.

Het AC Milan van coach Clarence Seedorf ontvangt zondagavond Juventus. Ook Fiorentina en Lazio Roma komen nog in actie.

Overige uitslagen
Cagliari - Udinese 3-0
Atalanta - Chievo 2-1
Genoa - Catania 2-0
Torino - Sampdoria 0-2

Leto grapt over roddels liefdesleven

Jared Leto heeft geruchten over zijn liefdesleven op de hak genomen. "Ik wil alle vrouwen met wie ik ben gegaan en alle vrouwen die denken dat ze met mij zijn gegaan bedanken", zei de acteur en zanger zaterdagavond toen hij de prijs voor beste mannelijke bijrol tijdens de Independent Spirit Awards in ontvangst nam.

Ingewijden beweerden dat Leto scharrelt met Miley Cyrus. Ook deden geruchten de ronde dat de acteur het gezellig heeft met Taylor Swift en Lupita Nyong'o. De actrice bedankte hij zaterdag ook in zijn toespraak. "Mijn toekomstige ex-vrouw. Ik heb het tegen jou, Lupita Nyong'o."

Nyong'o, die een rol heeft in 12 Years a Slave, grapte vorige maand al over haar vermeende relatie met Leto. "Ik dacht dat Miley Cyrus ervoor had gezorgd dat we uit elkaar zijn", reageerde ze in de talkshow van Ellen DeGeneres op een vraag over de relatie. Ook zei de actrice lachend dat zelfs zij niet weet of de geruchten over haar en Leto kloppen.

Jared Leto gehekeld om transgenderrol (Foto: Novum)

FOK!toen: Nintendo 64

Begin jaren 90 was Nintendo heer en meester op het gebied van spelcomputers. Zowel de NES als de Super Nintendo waren marktleider en dus wilde Nintendo met een grootse nieuwe console komen om hen het 3D-tijdperk in te leiden.

Nadat Nintendo samen met Sony plannen had om een disc-uitbreiding voor de Super Nintendo uit te brengen, en deze plannen niet afgerond werden, kwam er geen console met discs voor Nintendo. Bovendien schiepen ze meteen hun grootste concurrent ooit: Sony met hun PlayStation.

Deze geschiedenis komt een andere keer aan bod in een FOK!toen gericht op de PlayStation, maar aangezien 17 jaar geleden de Nintendo 64 in de Nederlandse winkels lag kijken we vandaag terug naar Nintendo's zelfbenoemde Ultra-machine.

Het project startte al vroeg in de jaren 90 en onder de noemer 'Project Reality' werkte Nintendo samen met Silicon Graphics om een betaalbare spelcomputer te maken die op het gebied van grafische mogelijkheden de concurrentie ver achter zich moest laten. 

In 1994 werd de Nintendo Ultra 64 voor het eerst getoond aan het publiek. Na 'Super' nu dus een 'Ultra' Nintendo, én een verwijzing naar het feit dat het de eerste 64 bits-spelcomputer was (Atari noemde hun Jaguar ook 64-bits, maar die had twee 32-bits processoren, dus ze speelden vals). Later zou de 'Ultra' uit de naam verdwijnen en zou Nintendo 64 overblijven.

Grootste verrassing aan de onthulling was niet het feit dat de controller nog niet getoond werd, die was nog geheim, maar het feit dat er cartridges gebruikt zouden gaan worden. Waar zowel Sony als Sega overstapten op discs met meer opslagruimte bleef Nintendo vasthouden aan (dure) cartridges. De keuze hiervoor komt voort uit het feit dat de games sneller zouden laden met cartridges.

De keuze voor cartridges, en het feit dat Nintendo de duurste licenties uit de industrie verstrekte, zorgde ervoor dat een flink aantal developers de overstap naar PlayStation maakte. De grootste schok uit die tijd kwam van Squaresoft (tegenwoordig Square Enix) die tot dan toe altijd Final Fantasy-games voor Nintendo-consoles maakte. Zij brachten hun Final Fantasy VII exclusief naar PlayStation en met alle cgi-video's en de enorme soundtrack was wel duidelijk waarom. Zelfs met het veel grotere opslagbereik van discs waren er maar liefst drie van nodig om de game te produceren.

Nintendo moest het dus met minder developers en third party-support doen, maar dankzij de samenwerking van Silicon Graphics hadden ze hardware die ook in de arcadehallen gebruikt werd. Dit leverde twee games op die vanuit de arcades zo op Nintendo 64 verschenen: Killer Instinct en Cruise 'n USA

Zelf kwam Nintendo met titels als Super Mario 64 en The Legend of Zelda: Ocarina of Time die ook nu nog gezien worden als tijdloze klassiekers. Rare maakte naast Killer Instinct ook Goldeneye 007, Banjo Kazooie en Conker's Bad Fur Day welke ook allemaal goed scoorden.

Bovendien had Nintendo 64 als enige vier aansluitingen voor controllers zodat lokaal multiplayer een enorm populair onderdeel was. Games als Mario Party en Super Smash Bros. waren nooit zo groot geworden zonder die functie. De controller van de Nintendo 64 was sowieso één van de kenmerkende features. Er waren natuurlijk die drie gekke handvatten waardoor de controller een vreemd uiterlijk had, maar ook de analoge stick.

In tegenstelling tot concurrenten Sega en Sony had Nintendo wél analoge controls die onmisbaar zijn in 3D-games. Later werd dit bij Sony nog wel toegevoegd overigens. Daarmee werd de Dual Shock geboren, een controller die we nu nog gebruiken voor PlayStation-consoles.

De klassiekers van Nintendo, de analoge controller, de krachtige hardware... Uiteindelijk was het niet genoeg om de meest verkochte console van de generatie te worden. PlayStation ging zo'n driemaal zoveel over de toonbank (102 miljoen tegenover 33 miljoen). Het verval van Sega was wel al ingezet, de Saturn haalde de 10 miljoen niet eens.

We sluiten deze FOK!toen trouwens af met de meest gedurfde zet van Nintendo Nederland ooit: De combinatie van DJ Paul Elstak en beelden van de techdemo voor Zelda op de Nintendo 64.

Vierde testdag Bahrein (2/3/2014)

Lewis Hamilton heeft de laatste testdag in Bahrein als snelste afgesloten. De Mercedes-coureur klokte op het woestijncircuit een tijd van 1.33,278 maar was hiermee niet het snelste van de hele test. Williams-rijder Felipe Massa was gisteren een fractie sneller.

Voor de teams was vandaag de laatste kans om kilometers te maken voor de race in Australië halverwege deze maand. Met name Sauber maakte hier gebruik van door coureurs Adrian Sutil en in de middag Esteban Gutierrez veel kilometers te laten maken. Andere teams kampten met veel problemen. Zo miste Hamilton door versnellingsbakproblemen bijna de hele ochtend, stond Vettel door problemen met de voorwielophanging achterstevoren en maakten Button, Maldonado en Kobayashi door verschillende problemen de dag niet af.

Uitslag

Pos. Coureur Team Tijd Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:33.278 69
2 V. Bottas Williams 1:33.987 108
3 F. Alonso Ferrari 1:34.280 74
4 N. Hulkenberg Force India 1:35.577 74
5 J. Vergne Toro Rosso 1:35.701 74
6 A. Sutil Sauber 1:36.467 91
7 M. Chilton Marussia 1:36.835 61
8 E. Gutiérrez Sauber 1:37.303 86
9 S. Vettel Red Bull 1:37.468 77
10 J. Button McLaren 1:38.111 22
11 K. Kobayashi Caterham 1:38.391 106
12 R. Grosjean Lotus 1:39.302 32


Cumulatief

Pos. Coureur Team Motor Tijd Ronden
1 F. Massa Williams Mercedes 1:33.258 202
2 L. Hamilton Mercedes Mercedes 1:33.278 158
3 N. Rosberg Mercedes Mercedes 1:33.484 192
4 V. Bottas Williams Mercedes 1:33.987 236
5 F. Alonso Ferrari Ferrari 1:34.280 196
6 S. Perez Force India Mercedes 1:35.290 213
7 K. Räikkönen Ferrari Ferrari 1:35.426 141
8 N. Hulkenberg Force India Mercedes 1:35.577 189
9 J. Vergne Toro Rosso Renault 1:35.701 135
10 D. Ricciardo Red Bull Renault 1:35.743 105
11 K. Magnussen McLaren Mercedes 1:35.894 197
12 D. Kvyat Toro Rosso Renault 1:36.113 136
13 A. Sutil Sauber Ferrari 1:36.467 181
14 M. Chilton Marussia Ferrari 1:36.835 105
15 J. Button McLaren Mercedes 1:36.901 74
16 J. Bianchi Marussia Ferrari 1:37.087 153
17 E. Gutiérrez Sauber Ferrari 1:37.303 192
18 S. Vettel Red Bull Renault 1:37.468 78
19 M. Ericsson Caterham Renault 1:38.083 172
20 K. Kobayashi Caterham Renault 1:38.391 125
21 R. Grosjean Lotus Renault 1:39.302 65
22 P. Maldonado Lotus Renault 1:40.599 62

Asielzoekers demonstreren in A'dam

Uitgeprocedeerde asielzoekers demonstreren zondagavond voor de ambtswoning van burgemeester Eberhard van der Laan. Ze protesteren daarmee tegen de 'overheid die ons alleen maar probeert te deporteren', aldus stadszender AT5.

De groep zwerft nu al bijna anderhalf jaar door Amsterdam. Na een tentenkamp aan de Notweg en de zogeheten Vluchtkerk en het Vluchtkantoor zit een deel nu in het voormalige huis van bewaring 'Vluchtbajes' en een ander deel in de 'Vluchtgarage'. De 'bajes' is door de gemeente ter beschikking gesteld maar in deze tijdelijke opvang hebben de bewoners geen vertrouwen. "Ze spelen met onze levens", aldus een van de protesteerders.

"Burgemeester van der Laan moet niet bang wezen voor staatssecretaris Teeven maar zijn werk beter doen voor de mensen die in Amsterdam wonen", zo luidt een gezamelijke verklaring van de demonstranten. Ze hopen op een gesprek met Van der Laan.

Klaassen: derde zege op Feyenoord voelt heerlijk

Davy Klaassen was zondag na afloop van Feyenoord - Ajax in zijn nopjes met de 2-1 zege. "Voelt wel heerlijk", zei de Ajacied tegen Novum Nieuws over de derde overwinning op de aartsrivaal van dit seizoen. "Ik denk dat degene die de 2-1 zou maken, dat die zou winnen. Gelukkig maakten wij hem."

Joël Veltman besliste De Klassieker in de tweede helft in Amsterdams voordeel. Of de zege terecht weet Klaassen niet. "Het had net zo goed gelijk kunnen worden, maar ik denk niet dat zij een overwinning verdienden. Wij verdienden het misschien ietsje meer, maar het is ook niet zo dat we de veel betere waren."

"Zij probeerden druk te zetten, maar ze deden dat niet met z'n allen. Dan kunnen wij er tussendoor spelen en delen van de wedstrijd deden we dat wel goed", stelde de middenvelder. "Ik denk dat elke overwinning hier lekker is."

Feyenoord-back Daryl Janmaat vindt dat zijn ploeg meer had verdiend. "Als je kijkt naar de kansen dan hadden wij moeten winnen. Maar goed, we hebben niet gewonnen, dus ja daar heb je niets aan", zei de geboren Leidschendammer. "We krijgen gewoon twee rotgoals tegen, dat kan gewoon niet."

"We hadden door moeten drukken", zei Janmaat over de periode na de openingstreffer van Graziano Pellè. "We gingen misschien iets te veel achteruit in sommige fases, maar op zich was er niks aan de hand. Dan krijg je zo'n kutgoal tegen en weet je dat het moeilijk wordt", zei de international, doelend op de gelijkmaker van Kolbeinn Sigthórsson.

"Ik ga er niet meer van uit dat we kampioen worden. De doelstelling was een plek bij de eerste vier, dus daar zullen we voor gaan", sloot Janmaat af. Feyenoord staat vierde, met een punt voorsprong op PSV. Ajax lijkt af te stevenen op de landstitel met acht punten meer dan concurrenten FC Twente en Vitesse.

[vid] Ultraorthodoxe joden massaal de straat op

Honderdduizenden ultraorthodoxe joden hebben zondag in Jeruzalem gedemonstreerd tegen plannen om hen te verplichten militaire dienst te vervullen. In verband met het protest was het openbaar vervoer stilgelegd en sloten scholen en sommige overheidsdiensten vervroegd hun deuren.

Ook vrouwen en jonge kinderen waren door leiders van de ultraorthodoxe gemeenschap aangemoedigd de straat op te gaan; zij demonstreerden strikt gescheiden van de mannen.

Ultraorthodoxe joden vormen ongeveer acht procent van de acht miljoen inwoners van Israël. Sinds de oprichting van de joodse staat in 1948 zijn jonge ultraorthodoxe mannen vrijgesteld van militaire dienst om religieuze studies te volgen. Oudere ultraorthodoxe mannen hebben vaak geen betaald werk maar wel een uitkering om zich volledig aan de studie te wijden.

Volgens de ultraorthodoxen vervullen hun jonge mannen door hun gebeden en studie ook een dienst aan het land, doordat zij het joodse erfgoed en de joodse cultuur in stand houden. Seculiere Israëliërs vinden dit echter niet genoeg. De kwestie vervulde een prominente rol in de verkiezingen van vorig jaar en de centrumrechtse regering die daar uit voortkwam heeft hervormingen afgesproken waardoor de militaire dienstplicht ook voor ultraorthodoxen zal gelden. Het wetsvoorstel dat dit moet regelen wordt deze maand behandeld in het parlement.

[JL] VVV morst bij Telstar dure punten in titelstrijd

Telstar heeft VVV-Venlo schade toegebracht in de strijd om het kampioenschap in de Jupiler League. De club uit Velsen was zondag thuis met 3-1 te sterk. De Limburgers blijven daardoor steken op de vierde plaats met 48 punten, zeven minder dan koploper FC Dordrecht. Telstar staat zestiende.

Kevin Brands bezorgde Telstar een droomstart door na twee minuten de score te openen. In de negende minuut maakte Johan Kulhan er zelfs 2-0 van. Oguzhan Türk bracht VVV terug in de wedstrijd, maar verder kwamen de bezoekers niet. Invaller Kevin van Essen zorgde in blessuretijd voor het slotakkoord.

Sterftecijfers 11 ziekenhuizen niet openbaar

Elf ziekenhuizen weigeren vooralsnog hun sterftecijfers openbaar te maken. Dat meldt NRC Handelsblad zondag op basis van eigen onderzoek. Een aantal ziekenhuizen, waaronder het Erasmus MC in Rotterdam, wil de gegevens om principiële redenen niet publiceren. Ze vinden een gemiddeld sterftecijfer nietszeggend en onvergelijkbaar.

Ook veel ziekenhuizen die hun sterftecijfer wel publiceren hebben forse kritiek op de rekenmethode die de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) hanteert, stelt NRC. Zaterdag liep de deadline af voor ziekenhuizen om de gegevens openbaar te maken. Minister van Volksgezondheid Edith Schippers (VVD) had daar om gevraagd.

De NZa liet vorige week al weten vanaf maandag te handhaven op eventuele weigeraars. De ziekenhuizen kunnen vermoedelijk snel een boete verwachten.

Volgens NRC is het gemiddelde sterftecijfer van de 77 ziekenhuizen die wel op tijd hun gegevens leverden in het Amstelland ziekenhuis in Amstelveen het hoogst met een sterftescore van 123. Het Martini Ziekenhuis in Groningen scoort met 62 het laagst.

Winst in maart 'zekerheidje' voor Ajax

Ajax wist vanmiddag in de Rotterdamse Kuip met 1-2 van Feyenoord te winnen. De wedstrijd leek alle kanten op te gaan, maar kijken we naar de laatste seizoenen van Ajax, dan hadden we vooraf haast al kunnen zeggen dat de drie punten naar Amsterdam zouden gaan.

Ajax is namelijk de afgelopen jaren oppermachtig in de eindfase van het seizoen. De Amsterdamse ploeg pakte de afgelopen vier seizoenen 112 van de maximale 117 punten in de maanden maart, april en mei. Alleen de wedstrijden tegen ADO Den Haag (3-2 verlies) en SC Heerenveen (1-1 gelijkspel) wist Ajax de laatste vier jaar niet te winnen.

Met de winst op aartsrivaal Feyenoord breidt Ajax deze bijzondere reeks uit naar 115 punten in de laatste veertig wedstrijden tijdens de laatste drie maanden van het seizoen. De Amsterdammers leverden de voorgaande seizoenen telkens een grote inhaalslag ten opzichte van de concurrentie, wat tot nu toe drie landskampioenschappen opleverde.

Op dit moment hebben de Amsterdammers, met nog acht duels te gaan, een voorsprong van acht punten op nummer twee FC Twente en nummer drie Vitesse. Ajax neemt het in maart, april en mei nog op tegen Cambuur Leeuwarden, NAC Breda, FC Twente, RKC Waalwijk, Vitesse, ADO Den Haag, Heracles Almelo en N.E.C. Nijmegen. Ze zijn gewaarschuwd.

Wie jat de fiets van James Blunt?

James Blunt heeft zondag in Amsterdam een fiets gekocht om de rest van zijn tournee te gebruiken. "Dit is de beste plek ter wereld om een fiets te kopen", zegt de zanger tegen Novum Nieuws. Blunt wil tijdens zijn wereldtournee met zijn toerfiets de verschillende steden verkennen. "Het wordt een snel ritje langs de toeristische hoogtepunten."

De Britse Blunt, die zondag optreedt in de Amsterdamse Heineken Music Hall, is erg trots op de tournee voor zijn in oktober verschenen vierde plaat Moon Landing. "Het is letterlijk een maanlanding. Het is de grootste toer die we ooit hebben gedaan." De zanger denkt ook dat hij van de zomer nog een keer terugkeert naar Nederland voor het festivalseizoen. Welke weet hij nog niet. "Voor zover ik weet kom ik weer terug. Geweldig, want ik heb hier eerder op festivals gespeeld en dat was erg leuk."

De zanger vindt het fijn dat hij tijdens zijn toer de nieuwe nummers van zijn meer persoonlijke plaat ten gehore kan brengen. "Het vorige album schreef ik meer voor het publiek en het waren nummers met meer gitaren die ik in grote stadions kon spelen", legt Blunt uit. "Het was ontzettend leuk, maar ik moest weer terug naar waar ik me goed bij voelde."

Hoewel de zanger zijn vorige plaat meer voor anderen schreef dan voor zichzelf, is hij normaal gesproken niet zo bezig met de mening van anderen. "Iedereen krijgt slechte kritiek". Zo neemt Blunt op Twitter graag mensen op de hak die zich negatief over hem uitlaten. "Pennen zijn net als anussen, iedereen heeft er een. Ik neem dat niet zo serieus."

De 40-jarige Blunt vindt het wel belangrijk dat hij en zijn band blijven letten op een goede show. "De reactie van het publiek is heel belangrijk voor me. Elke avond bekijken we achteraf of we iets kunnen verbeteren of anders kunnen doen." Hoe belangrijk de zanger van dat tot vervelens toe gedraaide liedje het vindt om op zijn fiets te letten zal moeten blijken.

Twee mensen onder trein in Rotterdam

In Rotterdam zijn twee mensen onder een trein terechtgekomen. De politie kan nog niet zeggen wat er precies is gebeurd. Wel is inmiddels duidelijk dat de slachtoffers het ongeluk niet hebben overleefd, laat een woordvoerder weten.

Het incident gebeurde bij de Rosestraat, niet ver verwijderd van de Kuip. In het voetbalstadion werd eerder zondagmiddag de wedstrijd tussen Feyenoord en Ajax gespeeld.

Het treinverkeer tussen Rotterdam Centraal en Dordrecht ligt voorlopig stil. De NS verwacht dat de verstoring zeker tot 22.00 uur duurt. Reizigers moeten rekening houden met een uur extra reistijd. Ze kunnen het beste omreizen via Utrecht Centraal.

[Primera Division] Geen winnaar bij Atlético-Real

De stadsderby tussen Atlético Madrid en Real Madrid heeft zondag geen winnaar opgeleverd. Cristiano Ronaldo bepaalde de eindstand acht minuten voor tijd op 2-2. Karim Benzema had Real al snel op voorsprong gezet, maar Koke en Gabi bogen dat om voor de thuisploeg.

Door de remise blijft de ploeg van coach Carlo Ancelotti koploper in de Spaanse Primera Division. De voorsprong op Atlético bedraagt drie punten. FC Barcelona, dat vier punten minder heeft dan de aartsrivaal, speelt zondagavond nog tegen Almeria.

Real nam in het Vicente Calderon-stadion de touwtjes in handen en na een scherpe voorzet van Angel di Maria sloeg Benzema, op randje buitenspel, al in de derde minuut toe. Atlético knokte zich echter knap terug en had recht op een strafschop toen Diego Costa onderuit werd gehaald.

De gelijkmaker viel even later alsnog dankzij een schuiver van Koke. Op slag van rust kwam Atlético zelfs op voorsprong via Gabi. De aanvoerder verraste doelman Diego Lopez met een zwabberende en harde, maar ogenschijnlijk houdbare, pegel.

Atlético, dat zich na de recente nederlagen tegen Almeria (0-2) en Osasuna (0-3) van zijn beste kant liet zien, slaagde er niet in de zege over de streep te trekken. Moegestreden moest het toezien hoe Ronaldo toesloeg. De Koninklijke ging op zoek naar meer, maar een derde treffer bleef uit.

Ritsma wil WK schaatsen 2018 in Olympisch stadion

Rintje Ritsma is uitermate tevreden met het verloop van de NK sprint en het NK allround in het Olympisch stadion in Amsterdam. De initiatiefnemer hoopt dat het WK sprint en het WK allround in 2018 op dezelfde plaats gehouden kunnen worden. 

"Dit was een try-out, en die is geslaagd", vindt Ritsma, die de voorzitter van de internationale schaatsbond ISU Ottavio Cinquanta rondleidde door het stadion. "We moeten het wel bijzonder houden. Dus één keer in de 4 jaar is wat mij betreft prima. Er komt qua organisatie ook heel veel bij kijken. Maar een aan elkaar gekoppeld WK sprint en WK allround zou mooi zijn hier."

Li Jiao voor tiende keer Nederlands kampioen

Vandaag bij de Nederlandse kampioenschappen tafeltennis is Li Jiao voor de tiende keer Nederlands kampioen geworden. De 41-jarige Jiao, geboren in China en sinds 2004 uitkomend voor Nederland, versloeg Li Jie in de finale met 11-7, 11-9, 11-9 en 11-7. 

In de aanloop naar de finale gaf Jiao geen enkele game weg. Li Jie maakte na haar zwangerschap haar rentree op het NK en miste nog wel wedstrijdritme. Bovendien gaf ze aan dat ze zenuwachtig was geweest.

Bij de mannen won Ewoud Oostwouder. In 'straight games' versloeg Oostwouder de als tweede geplaatste Barry Weijers met 11-8, 11-7, 11-9 en 11-9. Dit was hetzelfde als tijdens de Masters in 2013. Oostwouder was ook verantwoordelijk voor de uitschakeling van favoriet Laurens Tromer en Rajko Gommers. 

De titels in de het dubbelspel gingen naar bij de vrouwen naar Carla Nouwen/Nicky Zetsen, bij de mannen naar Wijers/Martin Khatchanov en in het gemengde dubbelspel naar Martijn de Vries/Nicky Zetsen.

[NK Allround] Verweij op 10.000 overtuigend naar titel

Koen Verweij heeft voor het eerst in zijn loopbaan de Nederlandse titel allround veroverd. De Noord-Hollandse schaatser werd zondag tweede op de vierde en laatste afstand, de 10.000 meter. Zijn leidende positie kwam na de winst op de 500, 1500 en 5000 meter niet in gevaar. In het klassement houdt hij Renz Rotteveel en Wouter Olde Heuvel achter zich.

Verweij begon met een geruststellende voorsprong van 44 seconden op Rotteveel aan de tien kilometer. Beide schaatsers troffen elkaar in de slotrit, waarin Verweij al snel afstand nam. De TVM'er had tot 6000 meter de snelste tussentijden, maar gaf in het slot te veel toe op Arjen van der Kieft, die met 13.57,67 minuten de sterkste was. Verweij was zes tellen langzamer.

De 23-jarige Alkmaarder greep vrijdag op de 500 meter direct de macht. Na de diskwalificatie van uittredend kampioen Sven Kramer vanwege een kickfinish op de 5000 meter een dag later, was het toernooi eigenlijk al beslist. Verweij gaf zijn titel in het Olympisch Stadion in Amsterdam nog wat meer glans door ook de schaatsmijl te winnen.

Vorig jaar liep zijn NK nog uit op een teleurstelling. Verweij kwam toen ten val op de 500 meter en liet het toernooi verder aan zich voorbij gaan. In 2011 en 2012 werd hij al eens tweede.

Omdat het seizoen voorbij is voor Kramer, die zondag bekendmaakte zich te laten opereren aan zijn neusholtes, is het gehele podium zeker van deelname aan het WK allround, dat in maart in Thialf wordt verreden. Jan Blokhuijsen kreeg eerder al een ticket.

In Amsterdam was sprake van een uitgekleed deelnemersveld. Blokhuijsen, vorig jaar goed voor zilver, meldde zich ziek af. Ook Bob de Jong en Jorrit Bergsma waren er niet bij.

Uitslag 10.000 meter

# Schaatser Tijd
1 Arjen van der Kieft 13.57,67
2 Koen Verweij 14.03,72
3 Christijn Groeneveld 14.08,54
4 Renz Rotteveel 14.10,04
5 Thom van Beek 14.12,19
6 Wouter olde Heuvel 14.16,43
7 Lucas van Alphen 14.40,31
8 Frank Hermans 14.42,26

Eindklassement

# Schaatser Punten
1 Koen Verweij 154,701
2 Renz Rotteveel 157,256
3 Wouter olde Heuvel 158,229
4 Christijn Groeneveld 160,161
5 Thom van Beek 160,195
6 Lucas van Alphen 160,624
7 Frank Hermans 161,664
8 Arjen van der Kieft 162,622

[Eredivisie] Uitslagen speelronde 26

Dit weekend stond de 26e speelronde op het programma. De Klassieker tussen Feyenoord en Ajax eindigde in het voordeel van de ploeg uit Amsterdam: de wedstrijd eindigde in 1-2. Nummer twee FC Twente morstte twee punten door gelijk te spelen tegen FC Utrecht, waardoor het gat met Ajax nu acht punten is.

Het openingsduel was tussen Heracles Almelo en sc Heerenveen. Heracles was in de eerste helft de betere ploeg en kwam na bijna een half uur spelen verdiend op 1-0 via Tannane. Lang kon de ploeg niet genieten van de voorsprong want tien minuten later kwam Heerenveen via De Roon op gelijke hoogte. Na rust koos Heracles snel voor de aanval, maar uit de counter scoorde Finnbogason voor Heerenveen. Na de 1-2 kregen beide ploegen nog wel wat kansen maar ze weren niet omgezet in een doelpunt.

PEC Zwolle nam het thuis op tegen N.E.C. Nijmegen. De Zwollenaren kwamen al na zes minuten op voorsprong door een doelpunt van Fernandez. Vervolgens verloor de ploeg de grip op de wedstrijd. De 2-0 viel nog wel toen een als voorzet bedoelde vrije trap in het doel belandde, maar vlak voor rust kwam N.E.C. via Rieks terug. In de tweede helft kwamen ze al snel verdiend op gelijke hoogte. Na bijna een uur spelen kwam PEC weer op voorsprong na een keiharde kegel van Broerse. Voor de tweede keer kwam N.E.C. naast PEC te staan toen Rieks de gelijkmaker maakte.

In Den Haag stond het duel tussen ADO Den Haag en NAC Breda op het programma. ADO, sinds een paar weken met Fraser als nieuwe coach, en NAC speelden een slechte eerste helft waar geen doelpunten vielen. De tweede helft was beter om naar te kijken. NAC kwam na tien minuten op voorsprong na een mooie aanval van Hooi. Al snel werd het duel aantrekkelijker en kwam ADO langszij via Alberg. 

Nummer vijf PSV ging op bezoek bij Go Ahead Eagles, de nummer veertien van de Eredivisie. Al in de eerste minuut scoorde Antonia voor Go Ahead. Hij scoorde uit een voorzet van Houtkoop. Ruim twintig minuten later verdubbelde Go Ahead zelfs de voorsprong, toen Rijsdijk uitbrak en de bal teruglegde op Falkenburg. De ploeg uit Deventer miste vervolgens twee grote kansen op de 3-0. PSV begon na de theepauze aan een opmars. In de 49e minuut scoorde Depay en kantelde het duel. Met nog twintig minuten te spelen scoorde Locadia de gelijkmaker en in de slotfase werd zelfs de 2-3 gemaakt via huurling Ruiz.

Hekkensluiter Roda JC reisde af naar Arnhem, waar de wedstrijd tegen Vitesse wachtte. Vitesse zette flink druk in het begin van de wedstrijd, wat na een kwartier spelen tot een doelpunt van Havenaar leidde. Een kwartier later was de wedstrijd al beslist: Bonevacia (Roda) kreeg rood na een overtreding op Havenaar in scoringspositie, en Vejinovic schoot de toegekende vrije trap binnen. De rest van de wedstrijd was weinig interessant. Vitesse viel aan, maar zonder overtuiging. Een kwartier voor tijd maakte Havenaar zijn tweede van de avond en vergroot daarmee de zorgen van degradatiekandidaat Roda.

In Utrecht kwam nummer twee FC Twente op bezoek. Om het gat met koploper Ajax zo klein mogelijk te houden moest er gewonnen worden. De ploeg nam dit ook als doel en kwam na twintig minuten verdiend op voorsprong via Promes. Utrecht kreeg hierna een kans op de gelijkmaker, maar een schot van v.d. Maarel belandde op de paal. In de tweede helft kwam Utrecht al na acht seconden na de aftrap op gelijke hoogte. Hierna waren beide ploegen in balans en werden er aan beide kanten kansen op de winst gemist. 

Feyenoord en Ajax namen het in de 58e Rotterdamse editie van De Klassieker tegen elkaar op. Ajax kreeg de eerste kans van de wedstrijd, maar een vrije trap van De Jong belandde in de muur. Hierna was het een vlotte aanval van Martins Indi die wel slaagde toen hij voorzette op Pellè en deze binnenkopte. Vlak voor rust kwam Ajax via de net ingevallen Sigthórsson op 1-1. Met nog twintig minuten te spelen verzuimde Clasie om na een hoekschop de bal weg te trappen waardoor Veltman kon profiteren: 1-2. Feyenoord kon niet meer op gelijke hoogte komen en heeft nu twaalf punten achterstand op de koploper.

FC Groningen nam het in een noordelijke derby op tegen SC Cambuur. Het veld van Groningen was nog steeds moeilijk te bespelen, maar er werden genoeg kansen gecreëerd. Onder andere Ritzmaier (vrije trap), Leeuwin (kopbal), De Leeuw (op de paal) en Chery (zijnet) werden gevaarlijk maar scoorden niet. Deze laatstgenoemde scoorde na rust wel waardoor Groningen op een voorsprong kwam. Cambuur kwam even later op gelijke hoogte nadat Kappelhof handsmaakte. Manu faalde niet vanaf de stip en zorgde voor een punt.

De laatste wedstrijd was tussen AZ en RKC Waalwijk. AZ, dat donderdag nog gelijkspeelde tegen Slovan Liberec in de Europa League, begon gretig en kwam binnen tien minuten al op voorsprong. Doelman Seda van RKC redde een paar keer goed, maar hij was kansloos bij de 2-0 van Viergever. Na rust verdubbelde Berghuis de stand binnen elf minuten met een droog schot en een harde knal in de kruising. AZ miste in de slotfase nog meer kansen, waardoor de eindstand op 4-0 stond. 

PEC Zwolle-speler Karagounis in duel met Conboy. (PRO SHOTS/Ronald Bonestroo)

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Heracles Almelo sc Heerenveen 1 - 2
PEC Zwolle N.E.C. Nijmegen 3 - 3
Go Ahead Eagles PSV 2 - 3
ADO Den Haag NAC Breda 1 - 1
Vitesse Roda JC Kerkrade 3 - 0
FC Utrecht FC Twente 1 - 1
Feyenoord Ajax 1 - 2
FC Groningen SC Cambuur 1 - 1
AZ RKC Waalwijk 4 - 0


Stand

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Doelsaldo
1 Ajax 26 17 6 3 57 56 - 21
2 FC Twente 26 13 10 3 49 57 - 27
3 Vitesse 26 14 7 5 49 52 - 32
4 Feyenoord 26 13 6 7 45 55 - 37
5 PSV 26 13 5 8 44 48 - 34
6 sc Heerenveen 26 11 7 8 40 53 - 44
7 AZ 26 11 4 11 37 42 - 41
8 PEC Zwolle 26 8 10 8 34 39 - 37
9 FC Groningen 26 8 9 9 33 42 - 43
10 NAC Breda 26 8 8 10 32 37 - 41
11 SC Cambuur 26 8 6 12 30 29 - 35
12 Heracles Almelo 26 8 6 12 30 36 - 43
13 FC Utrecht 26 8 6 12 30 35 - 50
14 Go Ahead Eagles 26 7 7 12 28 38 - 55
15 ADO Den Haag 26 8 4 14 28 30 - 54
16 RKC Waalwijk 26 6 8 12 26 38 - 51
17 N.E.C. Nijmegen 26 5 10 11 25 42 - 64
18 Roda JC Kerkrade 26 5 7 14 22 35 - 55


Topscorers

Speler Club Goals Wedstrijden
Alfred Finnbogason sc Heerenveen 22 23
Graziano Pellè Feyenoord 20 24
Aron Jóhannsson AZ 14 25
Luc Castaignos FC Twente 14 26
Quincy Promes FC Twente 11 23
Lucas Piazón Vitesse 11 23
Dusan Tadic FC Twente 11 25
Michael Higdon N.E.C. Nijmegen 10 24
Jens Toornstra FC Utrecht 10 26
Guyon Fernandez PEC Zwolle 9 18


Programma

Thuis Uit Datum Tijd
AZ Heracles Almelo 8 mrt 2014 18.45
Roda JC Kerkrade N.E.C. Nijmegen 8 mrt 2014 19.45
NAC Breda Vitesse 8 mrt 2014 19.45
sc Heerenveen PEC Zwolle 8 mrt 2014 19.45
PSV FC Utrecht 8 mrt 2014 20.45
RKC Waalwijk ADO Den Haag 9 mrt 2014 12.30
Go Ahead Eagles FC Twente 9 mrt 2014 14.30
FC Groningen Feyenoord 9 mrt 2014 14.30
Ajax SC Cambuur 9 mrt 2014 16.30

Uitslag AZ - RKC Waalwijk

Om 16.30 uur begon de laatste wedstrijd van dit voetbalweekend. AZ nam het op tegen RKC Waalwijk en won de wedstrijd makkelijk met 4-0. Bekijk hieronder de karakteristieken.

AZ

4 - 0

RKC Waalwijk

 9' Gouweleeuw
 20' Viergever
 48' Berghuis
 59' Berghuis
   
 
 Gele kaart: Gorter (AZ), Lamey, Jungschläger (RKC Waalwijk)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 15.238
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Esteban
M. Johansson
Gouweleeuw
Viergever
S. Poulsen
Gudelj
Ortíz (Gorter/63)
Elm
Berghuis (Haye/79)
A. Jóhannsson
Beerens (Gudmundsson/68)
  Seda
Lamey
v. Hoevelen
v. Mosselveld
Amieux
Sno
Anderson (Peltzer/85)
Braber
Joachim (Jungschläger/71)
Castelen (Beaugeul/74)
Schet

Pellè boos: "Jij hebt een Ajax-gezicht"

Graziano Pellè was na de verloren Klassieker tegen Ajax (1-2) niet gelukkig met een vraag van FOX Sport-presentator Jan-Joost van Gangelen.

Van Gangelen vroeg na de 1-2 nederlaag of het zondag wel goed zat met de mentaliteit van de Feyenoorders. De presentator verwees naar eerdere wedstrijden van Feyenoord waarin De Kuip 'in vuur en vlam stond'. Dat was zondag niet helemaal het geval, volgens Van Gangelen. Die bewering schoot bij Pellè in het verkeerde keelgat.

De Italiaan nodigde Van Gangelen uit om naar het trainingsveld te komen en uit te leggen hoe Feyenoord tegen Ajax had moeten spelen. Pellè vroeg daarna voor welke club de presentator van FOX Sports is. Van Gangelen gaf aan geen supporter te zijn van een specifieke club.

Pellè geloofde dat niet. "Volgens mij ben jij namelijk een Ajax-supporter. Ik kan aan je gezicht zien dat je een Ajax-supporter bent", aldus de aanvoerder van Feyenoord. Vorige week ging de spits nog door het lint na een gelijkspel bij FC Twente. In Enschede schopte hij op weg naar de kleedkamer tegen de dugout, reclameboarding en een lichtinstallatie van een camerateam.

De KNVB legde Pellè een boete op van 5000 euro en één wedstrijd voorwaardelijk. De aanklager kan wellicht na dit weekend opnieuw een actie van de aanvaller onder de loep nemen. Pellè deelde een elleboogstoot uit aan Ajax-verdediger Joël Veltman.

"Maar het was een harde wedstrijd en hij is een verdediger en ik ben een aanvaller. Dus het is normaal dat er contact is tussen ons", besluit de zeer teleurgestelde Pellè. De captain van Feyenoord opende zondag de score in De Kuip, maar Ajax won dankzij goals van Kolbeinn Sigthórsson en Veltman.

[Bundesliga] Wolfsburg krijgt forse tik van Hoffenheim

VfL Wolfsburg is zondag tegen een zware nederlaag aangelopen in de Bundesliga. De ploeg ging ondanks een goal van Bas Dost met 6-2 onderuit bij Hoffenheim. Wolfsburg verzuimt Schalke 04 te passeren en blijft vijfde, Hoffenheim bezet de tiende plaats.

Hoffenheim kwam thuis al snel op voorsprong door een goal van Roberto Firmino. Na een kwartier maakte Dost gelijk, maar via Niklas Süle en Anthony Modeste (twee keer) nam de thuisploeg nog voor rust afstand.

Ivan Perišić deed in de 76e minuut iets terug, maar na een rode kaart voor Christian Träsch gooide Wolfsburg definitief de handdoek. Met twee treffers vergrootte Sejad Salihović het leed van de bezoekers nog iets meer.

Nederlander vermoord in Thailand

Een 60-jarige Nederlander is in Thailand bij een roofoverval in zijn woning om het leven gebracht. De overvallers zouden zijn keel hebben doorgesneden en hem meerdere keren hebben gestoken, melden Thaise media.

De daders waren vermoedelijk op zoek naar geld. De man was eigenaar van een bar in Udon Thani, een stad in het noorden van Thailand. Het slachtoffer was al eens eerder beroofd. Volgens lokale media is de portemonnee van de Nederlander verdwenen. Wat er precies is gebeurd, wordt nog onderzocht.

Negentien gewonden bij trambotsing in Rijswijk

Bij een botsing tussen twee trams in Rijswijk zijn negentien mensen lichtgewond geraakt. Een 79-jarige vrouw raakte zwaargewond en is er ernstig aan toe, laat een politiewoordvoerder zondag weten.

De slachtoffers zaten allemaal in een van de twee trams. De vrouw raakte bekneld en moest worden bevrijd door de brandweer. Naast het zwaargewonde slachtoffer zijn nog vijf lichtgewonden naar een ziekenhuis gebracht. De overige passagiers werden in een naastgelegen bedrijf opgevangen.

Tram 1 en tram 19 botsten om 11.05 uur door nog onbekende oorzaak op elkaar op de grens tussen Rijswijk en Delft. De politie onderzoekt samen met de Inspectie Leefomgeving en Transport en HTM hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren. Ook de Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft een onderzoek ingesteld.

Door het ongeluk is de plaats van het ongeval, op de kruising van de Broekmolenweg en de Vrijenbanselaan, voorlopig afgesloten. Vervoerder HTM heeft bussen ingezet. Hoelang de stremming nog duurt is onduidelijk.

[League Cup] City wint voor derde keer finale

Manchester City heeft zondag voor de derde keer de League Cup gewonnen. De Citizens versloegen Sunderland in de finale op Wembley met 3-1. Yaya Touré, Samir Nasri en Jesús Navas bezorgden City met hun fraaie treffers in de tweede helft de beker. Fabio Borini had Sunderland na tien minuten nog verrassend op voorsprong gezet.

City, dat de League Cup eerder won in 1970 en 1976, kan dit seizoen nog drie prijzen winnen. De ploeg van Manuel Pellegrini is nog in de race om de FA Cup, Champions League en de landstitel. Na de 2-0 thuisnederlaag tegen FC Barcelona lijken de kansen om door te gaan in de Champions League echter verkeken.

Sunderland maakt ook nog kans op de FA Cup, maar strijdt in de Premier League tegen degradatie. De equipe van Gustavo Poyet staat achttiende.

[NK Allround] Nauta wint 5000 meter en klassement

Yvonne Nauta is zondag Nederlands kampioen allround geworden. De 23-jarige schaatsster van Team Liga veroverde de titel door haar winst op de 5000 meter. Ze passeerde daardoor Diane Valkenburg in het klassement. Irene Schouten sloot het toernooi in het Olympisch Stadion in Amsterdam af op de derde plaats.

Valkenburg was eerder op de dag de beste op de 1500 meter en begon met een voorsprong van 3,28 seconde aan de slotafstand. Dat bleek bij lange na niet voldoende. Nauta nam in de slotrit het initiatief en was met een tijd van 7.21,53 minuten een klasse apart. Valkenburg werd wel tweede, maar gaf meer dan 6,5 tel toe.

Het podium werd verrassend gecompleteerd door Irene Schouten, die op de vijf kilometer met 7.28,23 Jorien Voorhuis en Linda de Vries voorbleef. Schouten is net als Valkenburg zo goed als zeker van deelname aan het WK allround in maart in Thialf. Voor dat toernooi plaatsten Nauta en Ireen Wüst zich al eerder.

Nauta was op de 'coolste baan van Nederland' zaterdag ook de beste op de 3000 meter. In januari eindigde ze in Hamar als tweede op het EK allround, achter Wüst, die dit weekeinde de voorkeur gaf aan het NK sprint. Ook titelverdedigster Jorien ter Mors ontbrak.

Uitslag 5000 meter

# Schaatser Tijd
1 Yvonne Nauta 7.21,53
2 Diane Valkenburg 7.28,16
3 Irene Schouten 7.28,23
4 Jorien Voorhuis 7.33,53
5 Linda de Vries 7.38,64
6 Annouk van der Weijden 7.42,55
7 Carlijn Achtereekte 7.43,20
8 Marije Joling gediskw.

Eindklassement

# Schaatser Punten
1 Yvonne Nauta 170.022
2 Diane Valkenburg 170.357
3 Irene Schouten 171.309
4 Jorien Voorhuis 171.312
5 Linda de Vries 172.340
6 Annouk van der Weijden 172.853
7 Carlijn Achtereekte 173.799

'Julio Iglesias met maar 1500 vrouwen naar bed'

Julio Iglesias heeft het aantal vrouwen waarmee hij het bed heeft gedeeld erg overdreven. De Spaanse zanger zei ooit dat hij meer dan drieduizend dames tussen de lakens heeft gehad. Zijn manager zegt echter in de Britse krant Daily Mirror dat het aantal 'niet eens de helft is van de mythische drieduizend'.

De 70-jarige Iglesias schreef in de jaren zeventig en tachtig de namen van zijn bedpartners in een klein zwart boekje. Een groot deel van de veroveringen van de zanger, die de vader is van Enrique Iglesias, stond enkel met voornaam in het boekje. Wel zou Iglesias volgens zijn manager het bed hebben gedeeld met een aantal sterren. Zo staan de namen van Priscilla Presley, Bianca Jagger en het model Debbie Dickinson op zijn lijst.

Iglesias was van 1971 tot en met 1979 getrouwd met de Filipijnse journalist Isabel Preysler. Hij kreeg met haar naast Enrique nog een zoon en dochter. In 2010 stapte de zanger in het huwelijksbootje met de 23 jaar jongere Nederlandse Miranda Rijnsburger. Iglesias en het voormalige model kregen samen vijf kinderen.

[vid] Carnavalswagen brandt uit tijdens optocht

Een carnavalswagen in het Brabantse Sint-Oedenrode is zondagmiddag tijdens de optocht in vlammen opgegaan. Bij de brand raakte niemand gewond, laat de plaatselijke carnavalsvereniging weten.

De praalwagen vatte volgens de politie vlam toen het toevalligerwijs in de buurt van de brandweerkazerne reed. Het ging om de prinsenwagen. De prins en zijn gevolg konden op tijd van de wagen komen. Volgens Omroep Brabant zijn ze te voet verder gegaan.


Carnavalswagen - verticaal gefilmd -  in de fik

Derde zege voor Boonen in Kuurne

Tom Boonen heeft zondag voor de derde keer in zijn loopbaan Kuurne-Brussel-Kuurne op zijn naam gebracht. Na een wedstrijd over 197 kilometer bleef de Belgische renner in de sprint de Nederlander Moreno Hofland net voor. Sep Vanmarcke, gisteren vierde in de Omloop het Nieuwsblad, werd derde.

Boonen en Hofland maakten deel uit van een kopgroep van tien man met een bijzondere samenstelling. Er zaten maar liefst acht Belgen bij. Bovendien bestond de groep uit vijf renners van Omega Pharma-Quick-Step en drie van Belkin.

Boonen won Kuurne eerder in 2007 en 2009.

Kramer zet punt achter schaatsseizoen

Sven Kramer komt dit seizoen niet meer in actie. De Fries laat zich opereren aan de luchtwegen, laat hij zondag weten via Twitter. Kramer kan zijn titel op het WK allround in Heerenveen van later deze maand daardoor niet verdedigen. Ook mist hij de wereldbekerwedstrijden in Inzell en Heerenveen.

Kramer kende een roerig seizoen, met als hoogtepunt zijn twee gouden medailles (op de 5000 meter en ploegenachtervolging) op de Olympische Spelen in Sochi. Hij liet daar echter na de 10.000 meter te winnen, naar eigen zeggen onder meer vanwege een pijnlijke rug.

De TVM'er sloot zijn seizoen af met een kleine rel. Op de 5000 meter op het NK allround in Amsterdam werd Kramer gediskwalificeerd vanwege een kickfinish, waarna hij en ook zijn ploeggenote Ireen Wüst stevige kritiek uitte op de arbiters.

Pompeï brokkelt verder af

Dit weekeinde zijn opnieuw delen van de antieke stad Pompeï ingestort. Pompeï ligt vlakbij Napels. Getroffen zijn een Venustempel en een muur in een necropolis (dodenstad). Dit heeft het Italiaanse persbureau ANSA zondag gemeld. Minister van Cultuur Dario Franceschini heeft voor dinsdag een spoedvergadering belegd.

Instortingen in Pompeï zijn al jaren een probleem. Italië heeft een uitzonderlijk groot aantal monumenten en ander cultureel erfgoed, maar er wordt mede door geldgebrek te weinig gedaan aan onderhoud.

De Romeinse stad Pompeï werd in 79 met as bedekt bij een uitbarsting van de vulkaan Vesuvius.

Uitslag FC Groningen - SC Cambuur

FC Groningen heeft zondag punten gemorst in de strijd om Europees voetbal. De ploeg van coach Erwin van de Looi speelde in de Euroborg met 1-1 gelijk tegen SC Cambuur. Tjaronn Chery zette Groningen op voorsprong, maar via een benutte strafschop van Elvis Manu kwamen de Friezen langszij.

Op een moeilijk bespeelbaar veld stichtten beide ploegen in de eerste helft gevaar. Voor Cambuur hielp Ramon Leeuwin, die zich moest laten vervangen met een liesblessure, een vrije kopkans om zeep, terwijl Groningen via Michael de Leeuw de paal raakte.

In de tweede helft was het al snel raak. Filip Kostic brak door op links en stelde De Leeuw in staat te scoren met een strakke voorzet: 1-0. Cambuur legde zich echter niet neer bij een nederlaag en zocht de aanval. De ploeg was twee keer dichtbij, maar zowel Jody Lukoki als Marcel Ritzmaier raakte de lat.

Een kwartier voor tijd kwam Cambuur toch op 1-1. Na hands van Johan Kappelhof ging de bal op de stip, waarna Manu het buitenkansje benutte. In de slotfase had Richairo Zivkovic Groningen alsnog naar de overwinning kunnen schieten, maar hij kreeg de bal er tot twee keer toe niet in.

Groningen blijft negende in de Eredivisie met 33 punten. De promovendus uit Leeuwarden heeft drie punten minder en staat elfde.

FC Groningen

1 - 1

SC Cambuur Leeuwarden

 50' Chery    77' Manu (pen) 
 
 Gele kaart: De Leeuw, Hiariej, Kirm, Hateboer, Kieftenbeld (FC Groningen), v. Moorsel, v. Boxel (sc Cambuur Leeuwarden)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 19.709
Arbiter: Blom
 
Opstelling:   Opstelling:
Bizot
Hateboer
Botteghin
Kappelhof
Burnet
Hiariej (v.d. Velden/79)
De Leeuw (Kirm/57)
Kieftenbeld
Chery
Zeefuik (Zivkovic/83)
Kostic
  Nienhuis
Droste
Leeuwin (v. Boxel/46)
v.d. Laan
Bijker
v. Moorsel (Hemmen/64)
El Makrini
Ritzmaier
Lukoki (v. Brakel/89)
Barto
Manu

Uitslag Feyenoord - AFC Ajax

Ajax is hard op weg naar de vierde landstitel op rij. De koploper in de Eredivisie klopte Feyenoord in De Kuip (1-2). De Rotterdammers staan vierde op twaalf punten. Feyenoord wilde in De Klassieker de laatste strohalm grijpen in de titelrace.

De Rotterdammers leken vooraf getergd te zijn na het duel met FC Twente. Het was niet te merken op het veld dat Feyenoord voor de laatste kans ging. De toeschouwers in De Kuip lieten van zich horen, maar de spelers begonnen behoudend aan het duel met Ajax. De Amsterdammers ontsnapten wel aan een achterstand.

Een voorzet van Daryl Janmaat kwam via het het hoofd van Bruno Martins Indi bij Lex Immers. De Hagenaar schoot in kansrijke positie over het doel van keeper Jasper Cillessen. Zowel Feyenoord als Ajax kon de bal niet lang in de ploeg houden. Beide teams speelden erg onrustig. De bezoekers konden nauwelijks gevaarlijk worden. Schoten van Bojan Krkic en Siem de Jong werden door Stefan de Vrij geblokt.

Feyenoord had meer dreiging met Graziano Pellè. De Italiaan wilde zich in positief opzicht laten zien nadat hij vorige week door het lint ging in Enschede. De spits was op aangeven van Immers dicht bij een goal. Het schot werd door Cillessen over getikt. De keeper van Ajax had na een half uur spelen geen antwoord op een kopbal van Pellè. De topscorer van Feyenoord klopte Joël Veltman in de lucht bij een voorzet van Martins Indi: 1-0.

De thuisploeg leek dankzij de fraaie kopbal met een voorsprong de rust in te gaan. Ajax kwam echter vanuit het niets op gelijke hoogte. Basisdebutant Ricardo Kishna flitste voorbij Martins Indi en bediende invaller Kolbeinn Sigthórsson bij de eerste paal. De IJslander, binnen de lijnen gekomen voor de geblesseerde Bojan, tikte de bal langs Erwin Mulder. De doelman van Feyenoord had tot die tijd niets doen.

Mulder moest vlak na de pauze optreden bij een schot van Davy Klaassen. De middenvelder leek een voorzet te willen geven, maar de bal ging vol effect via de hand van Mulder tegen de paal. Het bleek een spectaculair begin van een rustige tweede helft. Feyenoord wilde wel, maar kon geen manier vinden om Ajax echt pijn te doen. Pelle kwam niet in het spel voor en Immers had bij twee kopballen het vizier niet op scherp.

Ajax hoefde niet zo nodig en bleef rustig. De Amsterdammers konden aanvallend weinig klaarspelen. Toch wisten de bezoekers een tweede goal te maken. Twintig minuten voor tijd belandde een corner bij de tweede paal. Niklas Moisander kopte tegen Jordy Clasie op de doellijn, waarna Veltman in de rebound wel scoorde. De doelpuntenmaker kreeg niet veel later een elleboog van Pellè in het gezicht, maar de arbitrage ontging het voorval.

Feyenoord ging in de laatste minuten nog op jacht naar een gelijkmaker. Invaller Mitchell te Vrede kwam niet verder dan een schot uit de draai en een kopbal van Stefan de Vrij in de blessuretijd ging over het doel van Cillessen. Ajax hield de voorsprong vast en trok de overwinning over de streep. De ploeg van De Boer komt daardoor op acht punten van achtervolger FC Twente. De vierde landstitel op rij komt in zicht.


Veltman scoort de winnende 1-2 tegen Feyenoord (PRO SHOTS/Joep Leenen)

Feyenoord

1 - 2

AFC Ajax

 30' Pellè    45' Sigthórsson 
 72' Veltman 
 
 Gele kaart: Clasie, Te Vrede (Feyenoord), Veltman (AFC Ajax)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 48.000
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Mulder
Janmaat
De Vrij
Kongolo
Martins Indi
Clasie (Vormer/78)
Immers
Vilhena
Schaken (Te Vrede/76)
Pellè
Boëtius (Goossens/86)
  Cillessen
v. Rhijn
Veltman
Moisander
Blind
Klaassen
Poulsen
Serero (Duarte/64)
Krkic (Sigthórsson/38)
S. de Jong
Kishna (De Sa/79)


Skiester Fischbacher pakt eindelijk weer een zege

Skiester Andrea Fischbacher heeft in Crans Montana verrassend de afdaling op haar naam geschreven. De Oostenrijkse verraste haar landgenote Anna Fenninger, die de overwinning al leek te vieren. 

Elisabeth Görgl was de eerste van de favorieten die een snelle tijd neer wist te zetten. Voor de Oostenrijkse was het echter niet genoeg voor het podium, ze werd uiteindelijk vierde. Haar landgenote Fenninger slaagde erin onder de tijd van Görgl door te duiken. Direct na Fenninger duwde de Sloveense Tina Maze, olympisch kampioene op de afdaling, Görgl naar de derde plek.

Na de favorieten was het de beurt aan de lager geplaatste dames, waaronder Fischbacher. In 2010 werd ze in Vancouver olympisch kampioene op de super-G, maar sindsdien haalde ze, mede door tal van fysieke problemen, nooit meer het podium op het hoogste niveau. Nadat ze de tijd van Fenninger verbeterde werd de dolblije Fischbacher bedolven door haar landgenoten, inclusief de verslagen Fenninger.

Van der Vaart alsnog opgeroepen voor Oranje

Rafael van der Vaart is alsnog opgeroepen voor het oefenduel met Frankrijk van komende woensdag in Parijs. De 31-jarige aanvoerder van Hamburger SV is voldoende hersteld van zijn enkelblessure en meldt zich maandag bij Louis van Gaal in Noordwijk. 

Gisteren deed Van der Vaart met zijn club al een helft mee in de verloren wedstrijd tegen Werder Bremen (1-0). Hierdoor bestaat Oranje weer uit 23 spelers, nadat Paul Verhaegh geblesseerd af moest haken. Hij heeft een snijwond in zijn knie opgelopen in de wedstrijd tegen Hannover 96.

Kreder vierde in eerste Drôme Classic

De Franse wielrenner Romain Bardet heeft zondag de eerste editie van de Drôme Classic gewonnen. De coureur van AG2R kwam na een wedstrijd over 189 kilometer, door de Ardèche in Frankrijk, solo over de finish in Valence. Achter Bardet en de Belgen Sebastien Delfosse en Gianni Meersman eindigde Michel Kreder als vierde.

De Nederlandse wielrenner van de Belgische ploeg Wanty - Groupe Gobert hield tijdens de lastige finale, met twee beklimmingen, knap stand in de voorste groep. Kreder greep in Valence echter net naast een podiumplaats. De Drôme Classic zou eigenlijk vorig jaar voor het eerst worden verreden, maar de wedstrijd ging toen niet door vanwege heftige sneeuwval.

Connery pleit voor onafhankelijk Schotland

Sean Connery hoopt dat Schotten bij het referendum in september stemmen voor een onafhankelijk Schotland. De Schotse acteur zegt in de Britse boulevardkrant The Sun dat de kans om onafhankelijk te worden er één is die ze niet moeten laten schieten. De Schotse bevolking kan de losmaking van het Verenigd Koninkrijk in september met een ja-stem afdwingen.

De 83-jarige acteur denkt dat onafhankelijkheid de entertainmentindustrie een boost geeft en zorgt voor meer banen. Connery, die niet meer in Schotland woont, hoopt bovendien op nieuwe aandacht voor de Schotse cultuur, het erfgoed en de creativiteit.

David Bowie deelt de mening van Connery niet. De Engelse zanger vroeg in een toespraak, die vorige week woensdag tijdens de Brit Awards werd voorgelezen door Kate Moss, de Schotten bij het Verenigd Koninkrijk te blijven.

Sean Connery

[NK Allround] Verweij wint ook 1500 meter

Koen Verweij heeft zijn nakende titel op het NK allround zondag van extra glans voorzien. De Noord-Hollander versloeg op de 1500 meter zijn naaste belager Renz Rotteveel. Verweij won in een tijd van 1.49,92 minuten, 1,36 seconde sneller dan Rotteveel.

Wouter Olde Heuvel handhaafde zich in het Olympisch Stadion in Amsterdam op de derde plaats in het klassement. Op de schaatsmijl eindigde de TVM-schaatser met 1.53,00 als vierde, achter Rhian Ket (1.52,17).

De 23-jarige Verweij verdedigt later zondag op de afsluitende 10.000 meter een voorsprong van meer dan 44 seconden op Rotteveel. Olde Heuvel staat daar weer meer dan dertien tellen achter. Het gat naar nummer vier Lucas van Alphen is aanzienlijk, waardoor de medailles al verdeeld lijken.

Verweij, die op de Olympische Spelen van Sochi drie duizendsten te kort kwam voor goud op de 1500 meter, was nog nooit de beste op het NK. Hij werd al wel twee keer tweede en een keer derde. Zijn belangrijkste rivaal Sven Kramer schakelde zichzelf zaterdag uit door een kickfinish op de 5000 meter.

Uitslag

# Schaatser Tijd
1 Koen Verweij 1:49.92
2 Renz Rotteveel 1:51.28
3 Rhian Ket 1:52.17
4 Wouter Olde Heuvel 1:53.00
5 Jos de Vos 1:53.87
6 Lucas van Alphen 1:53.88
7 Douwe de Vries 1:54.11
8 Christijn Groeneveld 1:54.12
9 Peter Groen 1:54.32
10 Thom van Beek 1:54.67


Klassement

# Naam Punten Verschil 10.000 meter
1 Koen Verweij 112.516 -
2 Renz Rotteveel 114.755 44,78
3 Wouter Olde Heuvel 115.408 57,84
4 Lucas van Alphen 116.609 81,86
5 Rhian Ket 117.072 91,12
6 Frank Hermans 117.551 100,70
7 Thom van Beek 117.586 101,40
8 Jos de Vos 117.683 103,34
9 Christijn Groeneveld 117.734 104,36
10 Peter Groen 118.064 110,96

'Dappere' agent beboet 'wildkotser'

In het kader van 'goh, hoe zou het toch komen dat de gemiddelde Nederlander nul respect voor de politie heeft' het volgende bericht, zich op de borst-kloppend gebracht door oom wijkagent Frank Arendsen zélf:

Oom agent Arendsen lette vroeger bij biologie niet heel goed op blijkbaar en is onder de indruk dat kotsen iets vrijwilligs is dat je gewoon even kunt ophouden als je toevallig geen wc-pot, pan of politiepet bij handen hebt. Kunnen we allemaal een driewerf bravo doen voor deze onvervalste held en zijn collega Michel, die een ziek iemand op de bon slingerde om zijn officieuze quota te halen en zo onze straten weer een heel stuk veiliger wist te maken? Dank.

Tientallen doden door aanslag op markt Nigeria

Een aanslag met twee autobommen op een drukke markt in het Noord-Nigeriaanse Maiduguri heeft zeker 51 levens geëist. Het Rode Kruis vreest dat er nog eens tientallen slachtoffers onder het puin liggen.

De ontploffingen van zaterdagavond deden enkele gebouwen instorten en zetten enkele andere in lichterlaaie. Onder de slachtoffers zijn een stel kinderen die een dans opvoerden voor een bruidspaar en voetbalfans die in een openluchtbioscoop een wedstrijd volgden, vertelden enkele overlevenden van de aanslag.

De daders lijken zorgvuldig te hebben nagedacht over plaats en tijd van de aanslag. Het effect van de explosies in de dichtbevolkte, nauwe straatjes was verwoestend. Het was bovendien koopavond.

De verantwoordelijkheid voor de aanslag is niet opgeëist. De verdenking gaat al gauw uit naar het radicaalislamitische Boko Haram, dat in het noorden van Nigeria geregeld op soortgelijke wijze toeslaat.

Dornan loopt beter door Fifty Shades

Jamie Dornan heeft zich een beter loopje aangemeten door zijn rol in Fifty Shades of Grey. "Ik was altijd onzeker over de manier waarop ik loop. Het is niet zo dat mensen zeiden dat ik een slecht loopje had, maar er kwamen wel veel opmerkingen over", zegt de acteur in The Graham Norton Show.

Dornan, die de rol van Christian Grey speelt in de op de gelijknamige boekenreeks gebaseerde film, zegt dat hij in het verleden niet goed liep. De acteur kreeg danslessen voor de film, die vanaf volgend jaar februari in bioscoop draait, waarbij de leraar zei dat Dornan moest dansen zoals hij loopt. "Het eerste wat je leert is lopen en ik dacht: dat is grappig, want ik loop niet goed."

De leraar zei dat de acteur eerst zijn hielen en dat zijn tenen op de grond moest zetten bij het lopen. "Dat heeft niemand me ooit verteld. Ik deed altijd teen en nog meer teen", zegt de 31-jarige Dornan lachend. "Nu pas ik die regel elke dag toe als ik aan het lopen ben."

Jamie Dornan

Uitslag FC Utrecht - FC Twente

FC Twente heeft in de jacht op de titel in de Eredivisie schade opgelopen bij FC Utrecht. In de Galgenwaard werd het 1-1 dankzij goals van Promes en Oar. De goal van laatstgenoemde viel binnen acht seconden nadat arbiter Van Sichem de tweede helft op gang had gebracht.

FC Utrecht

1 - 1

FC Twente

 46' Oar    18' Promes
 
 Gele kaart: Van der Maarel, Toornstra (FC Utrecht), Koppers, Ebecilio (FC Twente)
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 16.666
Arbiter: Van Sichem
 
Opstelling:   Opstelling:
Ruiter
Van der Maarel
Markiet
Delpierre
Dorda
Sarota
Mårtensson
Toornstra
Ayoub (Diemers/81)
Oar
De Ridder
  Marsman
Rosales
Martina
Bjelland
Koppers
Promes
Ebecilio
Gutiérrez
Tadic
Castaignos
Børven (Corona/72)

'Dench is toch niet bij Oscars'

Judi Dench is zondagnacht toch niet bij de uitreiking van de Oscars. De Britse actrice, die met de film Philomena kans maakt op de prijs voor beste actrice, is in India voor de opnames van het vervolg op The Best Exotic Marigold Hotel. Dat meldt de Amerikaanse krant New York Post.

Dench zei eerder, nadat ze in januari niet bij Golden Globes aanwezig was, dat ze de Oscars voor geen goud wilde missen. De 79-jarige actrice was in eerste instantie van plan om op en neer naar Los Angeles te vliegen. Dench won de prijs slechts een keer. In 1999 kreeg ze Oscar voor haar bijrol in Shakespeare in Love. De actrice werd vijf andere jaren ook genomineerd.

De Oscars worden voor de 86e keer uitgereikt in Los Angeles. De films American Hustle, Gravity en 12 Years a Slave maken grote kans er met een of meerdere prijzen vandoor te gaan. De show wordt aan elkaar gepraat door Ellen DeGeneres.

Echte Philomena mild over Vaticaan (Foto: Novum)

[NK Allround] Valkenburg grijpt de macht

Diane Valkenburg heeft met overmacht de 1500 meter gewonnen op de Nederlandse kampioenschappen allround schaatsen. Ze won op een waterige ijsbaan in een tijd van 2.03,45 en was daarmee bijna twee seconden sneller dan Irene Schouten (2.05,25). Yvonne Nauta werd derde in 2.05,30.

Leider na twee afstanden Jorien Voorhuis moest met een tijd van 2.06,61 genoegen nemen met plek zeven. Met nog de afsluitende 5000 meter te gaan heeft Valkenburg 3,28 seconden voorsprong op Nauta. Voorhuis staat nog een achterstand van 4,18 op Valkenburg. Marije Joling, Linda de Vries en Schouten staan op respectievelijk plek vier, vijf en zes in het klassement. 

De kwaliteit van het ijs in het Olympisch Stadion laat zondag te wensen over. Een ijsmachine begaf het in de ochtenduren waardoor de wedstrijden later dan gepland begonnen. Er was een softwarefout. Vanwege het technische ongemak ligt er veel water op de ijsvloer.

Uitslag 1500 meter

# Schaatser Tijd
1. Diane Valkenburg 2.03,45
2. Irene Schouten 2.05,25
3. Yvonne Nauta 2.05,30
4. Linda de Vries 2.05,51
5. Marije Joling 2.05,96
6. Reina Anema 2.06,02
7. Jorien Voorhuis 2.06,61
8. Annouk v.d. Weijden 2.07,47
9. Carlijn Achtereekte 2.07,51
10. Pien Keulstra 2.08,09

Klassement 

# Schaatser Punten Verschil op 5000m
1. Diane Valkenburg 125.541  
2. Yvonne Nauta 125.869 3,28
3. Jorien Voorhuis 125.959 4,18
4. Marije Joling 126.247 7,06
5. Linda de Vries 126.476 9,35
6. Irene Schouten 126.486 9,45
7. Annouk van der Weijden 126.598 10,57
8. Carlijn Achtereekte 127.479 19,38
9. Reina Anema 128.266 27,25
10. Pien Keulstra 128.549 30,08

Olympisch kampioen Jansrud wint ook in Kvitfjell

Skiër Kjetil Jansrud heeft voor eigen publiek de super-G in Kvitfjell op zijn naam geschreven. De Noor, sinds kort olympisch kampioen op deze discipline, was net iets sneller dan de Zwitser Patrick Küng. De Noor Aksel Lund Svindal pakte dankzij de vierde plek de World Cup op de super-G.

Jansrud was twee dagen eerder al winnaar van de afdaling op de olympische piste in Kvitfjell, en wist daar nu een tweede zege aan toe te voegen. Hij kwam na een sterke run over de finish in een tijd die 0,26 seconden sneller was dan de op dat moment leidende Küng. De derde plek was voor de Oostenrijker Matthias Mayer, op 0,33 seconden van Jansrud.

Aksel Lund Svindal ging voorafgaand aan de wedstrijd in zijn thuisland soeverein aan de leiding in de stand om de World Cup op de super-G. Met een vierde plaats leverde hij weliswaar wat punten in, maar met nog slechts één super-G te gaan is hij niet meer in te halen voor zijn achtervolgers. In de strijd om de algemene World Cup breidt Svindal zijn leiding uit, maar concurrent Hirscher heeft met een slalom en een reuzenslalom in Kranjska Gora nog twee kansen meer dan Svindal om punten te scoren.

[NBA] Miami Heat boekt zevende zege op rij

Miami Heat blijft het uitstekend doen in de NBA. De titelverdediger won zaterdagavond zijn zevende duel op rij door Orlando Magic met 112-98 te verslaan. Dwyane Wade leidde Miami met 24 punten naar de zege. LeBron James en Chris Bosh deden met allebei twintig punten nog een flinke duit in de zak. Hun ploeg moet alleen Indiana Pacers voor zich dulden in de Eastern Conference.

De Pacers waren met 102-97 Boston Celtics de baas. Paul George scoorde tien van de laatste twaalf punten voor de equipe uit Indianapolis en kwam uiteindelijk op 25 punten uit. Jeff Green van de Celtics werd met 27 punten topscorer van het duel.

Portland Trail Blazers boekte zijn vijfde zege op rij. Tegen Denver Nuggets werd het 102-96, onder meer dankzij achttien punten van Robin Lopez. LaMarcus Aldridge keerde terug van een blessure en scoorde meteen zestien punten. Portland staat derde in de Western Conference.

Overige uitslagen:
Philadelphia 76ers - Washington Wizards 103-122
Houston Rockets - Detroit Pistons 118-110
Milwaukee Bucks - Brooklyn Nets 98-107
Memphis Grizzlies - Cleveland Cavaliers 110-96
Sacramento Kings - Minnesota Timberwolves 97-108
Los Angels Clippers - New Orleans Pelicans 108-76

'Kinderen zijn vieze racisten'

Een tijd geleden berichtten we al dat baby's vieze racisten zijn. Gelukkig zijn baby's maar nutteloze kwijlerds zonder verstand, dus ze zullen daar wel uitgroeien. Maar nu heeft onderzoek uitgewezen dat ook oudere kinderen racistische trekjes hebben en die raken ze niet zomaar kwijt.

"Ons onderzoek toont aan dat een mogelijk erg schadelijk vooroordeel dat volwassenen hebben reeds halverwege de jeugd ontstaat en zich tijdens die jeugd blijft ontwikkelen," zegt Rebecca Dore, doctoranda in de ontwikkelingspsychologie van de Universiteit van Virginia in de Verenigde Staten.

Dore vroeg kinderen van 5, 7 en 10 jaar oud om de pijn te beoordelen die mensen in bepaalde situaties zouden voelen. De situaties werden geïllustreerd met afbeeldingen waarop afwisselend gekleurde en blanke kinderen die situatie ondergaan.

De kinderen van 5 jaar oud beoordeelden de pijn van alle kinderen gelijk, ongeacht ras. Maar de zevenjarigen beoordeelden de pijn van de gekleurde kinderen als minder erg dan bij blanke kinderen. Bij de tienjarigen komt dit vooroordeel nog sterker naar voren.

Gewoonlijk verdwijnen zulke vooroordelen later in het leven, maar onderzoek heeft uitgewezen dat dit vooroordeel ook bij volwassenen aanwezig is. "Onze ontdekking geeft niet aan hoe mensen moeten ingrijpen om dit vooroordeel vroeg te stoppen," zegt Dore: "Maar deze studie geeft wel een tijdstip aan voor wanneer de interventie best plaatsvindt."

Hoewel de oorzaak van het vooroordeel onbekend is, hebben andere wetenschappers de hypothese geopperd dat het komt doordat mensen aannemen dat gekleurde kinderen een zwaarder leven hebben gehad. Dore zelf wil nu onderzoek doen naar goede remedies tegen dit vooroordeel.

Mysterie van 'vloeibaar' glas opgehelderd

Als het over glas gaat, is er altijd wel een pedante zak die opmerkt dat glas feitelijk een vloeistof is. Een voldoende ingelezen persoon zal antwoorden dat die vaststelling berust op onwetendheid over hoe glas vroeger gemaakt werd. Maar nu blijkt die pedante zak toch een beetje gelijk te hebben.

Onderzoekers van de Canadese Universiteit van Waterloo onderzochten glas in de wetenschappelijke zin. Het spul waarvan wij onze ramen en flessen maken is namelijk slechts een van de vele glassen. Iedere vaste stof waarvan de atomen niet geordend zijn, wordt door wetenschappers als glas beschouwd. Daaronder kunnen ook polymeren en metalen vallen.

En glazen zijn fascinerende dingen, zo zegt professor James Forrest: "Bij lage temperaturen zijn ze een vaste stof en bij hogere temperaturen een vloeistof. Het oppervlak van glazen polymeren zou niet moeten lopen onder de overgangstemperatuur, maar dat doen ze toch."

Om uit te vinden hoe dat komt, maakten Forrest en zijn team minuscule trapjes van glazen polymeren, waarbij iedere trede ongeveer 100 nanometer groot was - 10.000 keer zo klein als de dikte van een menselijke haar. Vervolgens hielden ze bij hoe de treden veranderden in verschillende omstandigheden.

Ze ontdekten dat zo'n glazen polymeer onder die temperatuur grotendeels een vaste stof heeft, maar dat een klein laagje aan de oppervlakte vloeibaar blijft. Daarbij ontwikkelden ze meteen een wiskundig kader waarmee de manier berekend kan worden waarop de glazen polymeren veranderen in verschillende omstandigheden.

De ontdekking is van belang voor de nanotechnologie. Alle plastics worden namelijk gemaakt van polymeren en de overgrote meerderheid is glas. Doordat nu een stuk beter te voorspellen is hoe die bouwstoffen zich gedragen op nanoschaal, kunnen ingenieurs de stoffen een stuk effectiever inzetten.

Waterpoloërs lopen EK mis na nederlaag in Moskou

De Nederlandse waterpolomannen komen deze zomer niet in actie op het EK in Boedapest. Oranje werd zondag in Moskou in het tweede play-offduel om een EK-ticket met 12-10 verslagen door Rusland. Het eerste duel in Utrecht was ook gewonnen door de Russen.

Rusland kwam in Moskou snel op een ruime voorsprong. Nederland kwam in de slotfase nog knap terug, maar de comeback bleek te laat te zijn ingezet. Oranje was twee jaar geleden als gastland wel actief op het EK. Italië zette Nederland toen in de kwartfinale de voet dwars.

Nuchter België in de ban van Oscars

Wordt The Broken Circle Breakdown de eerste Belgische film die een Oscar wint? Om die vraag draait het al weken in België. In de nacht van zondag op maandag wordt duidelijk of de Belgische prent het felbegeerde beeldje voor beste niet-Engelstalige film krijgt.

Van de blokjesbeugel van hoofdrolspeelster Veerle Baetens via de maagtabletten van tegenspeler Johan Heldenbergh tot de sneakers die regisseur Felix van Groeningen op een Oscarpromotiefeestje droeg. Alles wordt nauwlettend gevolgd door Belgische media.

Speciale pagina's in kranten en rechtstreekse verslagen moeten ervoor zorgen dat de Belgen niets missen van de glitter en de glamour in Hollywood. Zo kan in Antwerpen de hele Oscar-uitzending inclusief de entree op de rode loper, gevolgd worden via het grote bioscoopdoek van Kinopolis.

De film, die het verhaal vertelt over een koppel dat moet omgaan met het verlies van hun kind, sleepte al tientallen (internationale) prijzen in de wacht. The Broken Circle Breakdown neemt het op tegen het Italiaanse La Grande Bellezza, het Deense Jagten, het Cambodjaanse The Missing Picture en het Palestijnse Omar van de Palestijnse Nederlander Hany Abu-Assad. Het Nederlandse productiehuis Topkapi coproduceerde de Belgische film.

Ondanks alle aandacht blijven de Belgen wel nuchter over de kansen de de film maakt. De Italiaanse inzending lijkt betere papieren te hebben. Hoofdrolspeler Heldenbergh denkt dat de Italianen met het beeldje aan de haal gaan. "Wij zijn de underdog. Ik geef ons 25 procent kans."

Ook regisseur Van Groeningen en actrice Baetens blijven kalm. "We zien 't wel. Het gaat in ieder geval heel spannend worden", aldus Van Groeningen. Hoofdrolspeler Baetens is bij dat ze erbij kan zijn. ,,Maar als we winnen zal ik 'Vive la Belgique' roepen", grapt ze.

Het is niet de eerste Belgische speelfilm die een Oscarnominatie in de wacht sleepte, onder meer Daens (1992), Iedereen beroemd! (2000) en Rundskop (2012) wisten hun nominatie niet te verzilveren. Wel won een Belgische ooit een Oscar voor beste korte animatiefilm.

Nederland wist al drie keer de prestigieuze prijs in de wacht te slepen voor De Aanslag (1986), Antonia (1995) en Karakter (1997).

Nuchter België in de ban van Oscars
Nuchter België in de ban van Oscars (Foto: ANP)

Poorseyedigolakhour slaat dubbelslag in Maleisië

Mirsamad Poorseyedigolakhour heeft de vierde etappe van de Ronde van Langkawi gewonnen. De Iraniër van Tabriz Petrochemical Cycling Team bleef Merhawi Kudus uit Eritrea in Genting Highlands in Maleisië vier seconden voor. De Colombiaan Isaac Bolivar Hernandez werd derde in de enige bergrit van de Aziatische ronde.

Poorseyedigolakhour nam door zijn ritzege de leiding in het klassement over van de Colombiaan Duber Quintero. Belkin-renner Steven Kruijswijk was op plek zeven de beste Nederlander in de etappe. In het klassement staat hij eveneens zevende, op 52 seconden van de Iraniër.

Sprinter Theo Bos eindigde in de bergrit als 84e, waardoor hij de vijfde voor de 71e plaats in het klassement verruilde. De Belkin-renner schreef vrijdag de tweede etappe op zijn naam.

De Ronde van Langkawi duurt tot en met volgende week zaterdag.

[NK Allround] Kramer laat 1500 meter schieten

Sven Kramer laat zondag de 1500 meter op het NK allround in het Olympisch Stadion in Amsterdam aan zich voorbijgaan. De vijfvoudig Nederlands kampioen werd zaterdag wegens een kickfinish gediskwalificeerd op de 5000 meter, maar had desondanks nog mogen starten op de koningsafstand.

Door de diskwalificatie maakt Kramer geen kans meer op titelprolongatie. Bovendien kan hij zich niet meer direct plaatsen voor het WK allround, dat later deze maand wordt gehouden in Heerenveen. De olympisch kampioen op de 5000 meter is nu afhankelijk van een aanwijsplaats van de selectiecommissie.

De eerste rit op het NK begint zondag vanwege een technische storing een uur later dan gepland. De 1500 meter voor de vrouwen start nu om 13.00 uur. Vervolgens rijden de mannen de koningsafstand, waarna de afsluitende 5000 en 10.000 meter volgen bij respectievelijk de vrouwen en de mannen.

Franse regisseur Alain Resnais (91) overleden

De Franse filmmaker Alain Resnais is zaterdagavond op 91-jarige leeftijd in Parijs overleden. Dit heeft de producent van zijn laatste films, Jean-Louis Livi, zondag bekendgemaakt.

Resnais gold als vernieuwer en vormde in de jaren 50 samen met François Truffaut (1932-1984) en Jean-Luc Godard de Franse "Nouvelle vague", een vernieuwende stijl.

Resnais kwam in 1955 met een documentaire Nuit et brouillard en is vrijwel tot zijn dood dit weekeinde films blijven maken. In maart komt zijn film Aimer, boire et chanter uit.

Zijn eerste en één van zijn bekendste speelfilms is Hiroshima mon amour uit 1959.

Franse regisseur Alain Resnais overleden
Franse regisseur Alain Resnais overleden (Foto: ANP)

12 Years a Slave heerst bij Spirit Awards

De film 12 Years a Slave was zaterdagnacht de grote winnaar bij de Independent Spirit Awards, de belangrijkste prijzen voor Amerikaanse onafhankelijke films. De door Steve McQueen geregisseerde film wist vijf prijzen in de wacht te slepen. Zo ging het slavernijdrama naar huis met onder meer de awards voor beste film en beste regisseur.

Ook Dallas Buyers Club wist meerdere prijzen in de wacht te slepen. Zo won Matthew McConaughey de award voor beste acteur en wist Jared Leto de prijs voor beste mannelijke bijrol binnen te slepen.

De Franse actrice Julie Delpy maakte kans op twee awards, maar greep mis. Delpy was genomineerd voor zowel beste actrice als beste scenario voor het romantische drama Before Midnight. Cate Blanchett werd voor haar rol in Blue Jasmine gekroond tot beste actrice en 12 Years a Slave won de prijs voor beste scenario.

De Independent Spirit Awards werden voor de 29e keer uitgereikt, zoals altijd in een tent op het strand van Santa Monica. De presentatie was in handen van de Amerikaanse komiek Patton Oswalt, maar ook Hollywoodgrootheden als Matthew McConaughey, Salma Hayek en Channing Tatum waren aanwezig om prijzen uit te delen.

12 Years a Slave wint in Toronto (Foto: Novum)
Regisseur en één van de acteurs van 12 Years a Slave ; Steve McQueen & Michael Fassbender

[upd] Dode door steekpartij in Middelburg

Een man is zaterdagavond zwaargewond geraakt bij een steekpartij op de Turfkaai in het Zeeuwse Middelburg. De verdachte vluchtte na zijn daad, maar werd kort daarop aangetroffen in een nabijgelegen café en opgepakt.

Het voorval is om 22.30 uur bij de politie gemeld. Het slachtoffer is door de gearriveerde hulpdiensten naar het ziekenhuis in Goes gebracht. De recherche heeft de Turfkaai afgezet tussen de Koningsbrug en de Sint Jansstraat.

Update 12.15 uur
De 19-jarige man die zaterdag werd neergestoken in het Zeeuwse Middelburg is aan zijn verwondingen overleden. Dat heeft de politie zondagochtend bekendgemaakt. De 51-jarige verdachte werd kort na de fatale steekpartij in een café opgepakt.

De jonge man uit Middelburg kwam zaterdagavond in gezelschap van een paar vrienden de 51-jarige verdachte tegen op de Turfkaai. Op straat ontstond onenigheid, die uitmondde in de steekpartij.

Will & Jaden Smith ontvangen Razzies

Will Smith en zijn zoon Jaden zijn in de prijzen gevallen bij Golden Raspberry Awards, de jaarlijkse Amerikaanse filmprijzen voor slechtste film. Will kreeg de Razzie voor slechtste bijrol voor After Earth en zijn zoon kreeg de dubieuze eer voor zijn hoofdrol in de geflopte sciencefictionfilm. De twee kregen zaterdagavond ook een Razzie voor slechtste koppel.

After Earth won net als de komedie Movie 43 drie gouden frambozen. De geflopte komedie kreeg de prijs voor slechtste film, scenario en regisseur. Acteur en regisseur Tyler Perry kreeg de prijs voor slechtste actrice voor zijn rol als Madea in de komedie A Madea Christmas. The Lone Ranger won de prijs voor slechtste remake.

Kim Kardashian mag haar eerste acteursprijs in de kast zetten. Zij kreeg de Razzie voor slechtste vrouwelijke bijrol voor haar aandeel in Tyler Perry's Temptation.

De Golden Raspberry Awards werden voor de 34e keer uitgereikt in Los Angeles. De prijzen zijn een duidelijke sneer naar de grote Amerikaanse filmprijzen. Het is geen toeval dat de Razzies altijd een dag voor de Oscars worden uitgereikt. Meestal laten acteurs de gouden frambozen voor wat ze zijn, maar in het verleden zijn Hollywoodgrootheden als Sandra Bullock, Halle Berry en Paul Verhoeven hun onderscheidingen wel persoonlijk op komen halen.

Jaden Smith wordt 'Jason Bourne als tiener' (Novum)

Russisch leger naar Simferopol

Een kolonne van honderden Russische militairen rukt zondagochtend op naar de provinciehoofdstad van de Krim. Het Oekraïense parlement zoekt ondertussen achter gesloten deuren naar een manier om de spanningen op het schiereiland en de opdringerigheid van de machtige buur het hoofd te bieden.

Op de weg van Sebastopol naar Simferopol, de hoofdstad van de autonome Oekraïense deelrepubliek, zagen AP-verslaggevers zondagochtend twaalf legervrachtwagens vol militairen voorbijtrekken. Ook een met een mitrailleur uitgerust Tiger-voertuig en twee ambulances maakten deel uit van het konvooi.

De Russische president Vladimir Poetin trekt zich vooralsnog weinig aan van de eis van het Westen dat hij zijn troepen uit Oekraïne terug moet trekken. Het Kremlin houdt vol dat Rusland het recht heeft op te komen voor zijn belangen en voor de Russischtalige inwoners van de Krim en elders in Oekraïne.

De NAVO vergadert zondagmiddag over de crisis in Oekraïne. Naar verluidt zijn er reeds 15.000 Russische soldaten hun bases uit op de Krim. Daar zouden recentelijk nog eens 6000 soldaten aan toegevoegd zijn.

Haagse wijk herdenkt 550 vergissingsdoden

Den Haag herdenkt zondag een bloedige vergissing in 1945. Op 3 maart van dat jaar, kort voor de bevrijding, gooiden Britse bommenwerpers hun bommen af op de wijk Bezuidenhout. Minstens 550 mensen kwamen om het leven, van wie honderden nooit zijn teruggevonden. Het echte dodental ligt misschien nog veel hoger, omdat mogelijk ook veel onderduikers zijn gedood. Duizenden mensen raakten dakloos.

De herdenking van het 'Vergissingsbombardement' begint met een kerkdienst. Daarna worden bloemen gelegd bij een monument in de wijk dat de bommenregen overleefde. Tot slot is er een herdenkingsconcert bij het Koninklijk Conservatorium, dat in de wijk is gevestigd. De organisatoren verwachten ongeveer 600 mensen.

De Britten moesten eigenlijk Duitse V2-raketten bombarderen in het Haagse Bos, dat naast Bezuidenhout ligt. Bij de voorbereiding werden die doelen echter verkeerd aangegeven op de kaarten voor de piloten. Bezuidenhout kreeg daardoor de volle laag. De bommen maakten ook de gebouwen aan het Korte Voorhout in het centrum van Den Haag met de grond gelijk. Na de oorlog zijn daar het ministerie van Financiën en de Amerikaanse en Franse ambassades gebouwd.

De Duitsers trokken zich overigens niets aan van het bombardement. De nacht daarop lanceerden ze opnieuw V2-raketten. Eén ervan stortte neer bij de Schenkweg in Bezuidenhout. Acht brandweerlieden die de bombardementsbrand nog aan het blussen waren, kwamen om.

Eindzeges voor Dimitrov en Cibulkova in Acapulco

Dominika Cibulkova en Grigor Dimitrov hebben het tennistoernooi in het Mexicaanse Acapulco op hun naam geschreven. De Slowaakse Cibulkova versloeg bij de vrouwen de Amerikaanse Christina McHale zaterdag met 7-6 (3), 4-6, 6-4. Dimitrov, uit Bulgarije, was bij de mannen met 7-6 (1), 3-6, 7-6 (5) te sterk voor de Zuid-Afrikaan Kevin Anderson.

Cibulkova, die in januari de finale van de Australian Open bereikte, won in Mexico de vierde titel in haar loopbaan. "Het was een moeilijke wedstrijd, ik ben erg moe, ik moest fysiek en mentaal tot het gaatje gaan", zei ze na afloop van de finale. De 21-jarige McHale speelde in Acapulco de eerste eindstrijd in haar carrière.

Dimitrov, de nummer 22 van de wereld, had in de halve finale vriend en vijand verrast door Andy Murray (7) uit te schakelen. De 22-jarige Bulgaar heeft nu twee ATP-toernooien op zijn naam geschreven. Vorig jaar zegevierde hij in Stockholm voor het eerst.

In Sao Paulo werden zaterdag de halve finales gespeeld. De als eerste geplaatste Tommy Haas redde het daarin niet tegen de Italiaan Paolo Lorenzi. De Duitser gaf bij een achterstand van 6-3, 3-2 op. Lorenzi speelt in de eindstrijd tegen Federico Delbonis. De Argentijn versloeg de Braziliaan Thomaz Bellucci met 6-4, 6-7 (5), 6-4.

Bahreins circuit vernoemt bocht naar Schumacher

De eerste bocht van het formule 1-circuit in Bahrein is ter ere van het 10-jarig jubileum vernoemd naar Michael Schumacher. Dat meldt de raceorganisatie zondag. Schumacher, die herstellende is van een ernstig skiongeluk, won tien jaar geleden de allereerste race in Bahrein.

"Het is, met de steun van zijn familie, een groot voorrecht om de grootste coureur in de geschiedenis van de formule 1 te kunnen eren", zei voorzitter van het Bahreinse circuit Zayed Al Zayani. Schumachers manager Sabine Kehm zei dat zijn familie het gebaar ziet als erkenning voor zijn passie voor motorsport. "Ik ben er zeker van dat Michael dit idee geweldig vindt en zich vereerd zal voelen."

Schumacher belandde na zijn skiongeluk van eind december in een coma. Zijn artsen proberen de zevenvoudig wereldkampioen momenteel bij te laten komen.

Russen nemen wapens in beslag op Krim

Russische militairen hebben wapens in beslag genomen op een basis van de Oekraïense marine. Ze hebben de aanwezige Oekraïeners opgeroepen "de kant te kiezen van wettige leiders van de regio". Dit meldde het Russische persbureau Interfax zondag. Eerder hebben Russische militairen op een trainingscentrum van de marine in Sebastopol wapens in beslag genomen.

Interfax meldde korte tijd later dat de leden van de Oekraïense strijdkrachten op de Krim "massaal de zijde kiezen" van het pro-Russische bewind op de Krim dat is ingesteld als reactie op de machtswisseling afgelopen zaterdag in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Ooggetuigen meldden zondag dat er Russische troepen de hoofdstad van de Krim, Simferopol, in legertrucks zijn binnengereden.

De Krim is een basis van zowel de Russische als de kleine Oekraïense marine. De Oekraïense strijdkrachten zijn volgens waarnemers zwak vertegenwoordigd op het schiereiland de Krim. Het zou om niet meer dan 3500 mensen gaan die over het algemeen slechts licht bewapend zijn.

De strijdkrachten van Oekraïne bestaan op papier uit 130.000 man, vooral dienstplichtigen. Maar volgens waarnemers is er erg weinig geld gestoken in de strijdkrachten sinds de onafhankelijkheid van het land in 1991. Het leger heeft voornamelijk verouderd materiaal en de militairen worden erg slecht betaald. De huidige legerleider is generaal Michailo Koetsin die de post vrijdag kreeg. Hij volgde admiraal Joeri Iljin op die 19 februari was aangesteld, mogelijk omdat diens voorganger, Volodimir Zamana, niet in actie tegen betogers wilde komen.

Kinderen uit polygaam huwelijk krijgen geen paspoort

Kindertjes die voortkomen uit een polygaam huwelijk, kunnen een Nederlands paspoort op hun buik schrijven. Dit was tenminste het oordeel van een linkse D'66 rechter in Amsterdam.

Een man, keurig getrouwd met een Egyptische én een Nederlandse vrouw, heeft van de overheid een 'nee' gekregen toen hij paspoorten probeerde te regelen voor de kinderen die voortkwamen uit gestoei met zijn Egyptische wedereenderde. Ook een rechtszaak veranderde daar niets aan. Volgens de rechter is namelijk een polygaam huwelijk onverenigbaar met de openbare orde.

Polygamie is haram in Nederland. Een dergelijk huwelijk wordt niet erkend en zou dus ook geen basis zijn voor het bestaan van familierechtelijke betrekkingen tussen de man en de koters.

'Als ik blank zou zijn, dan was ik aanvoerder geweest'

Voormalig topvoetballer Sol Campbell weet het zeker: als hij ander pigment had gehad in zijn huid, dan was hij minstens tien jaar lang aanvoerder geweest van het Engelse nationale elftal.

In clubverband bij Arsenal, Tottenham Hotspur en Portsmouth mocht Sol wel altijd het felbegeerde bandje aan zijn arm schuiven en in zijn optiek was het aanvoerderschap van 'de drie leeuwen' een logische beslissing geweest. Maar helaas… binnen de Engelse voetbalbond, de FA, lijkt het van de racisten te jeuken. Ondanks het constante niveau dat de verdediger liet zien en zijn ervaring als aanvoerder, ging het aanvoerdersband vaak naar een andere speler. Dat moet dus wel racisme zijn, zo redeneert Sol.

Helemaal gelijk lijkt de oud-speler niet te hebben. In het verleden heeft Engeland in Paul Ince, Rio Ferdinand, Ashley Cole en… Sol Campbell wel degelijk gekleurde 'captains' gehad. Het toeval wil dat meneer Campbell een boek over zijn leven als voetballer te verkopen heeft. Een beetje media-aandacht kan in dat geval geen kwaad.

CDA: Rusland terug in zijn hok

Als het aan CDA-leider Sybrand Buma ligt, slaan westerse landen de handen ineen en leggen zij Rusland sancties op of trekken ze hun ambassadeurs terug. "Rusland moet terug in zijn eigen hok", zei de politicus zondag in het tv-programma WNL op Zondag. Hij vindt dat de Europese Unie met maatregelen moet komen. "Dat kan op een gegeven moment sancties worden."

"We hebben hier te maken met Poetin die steeds meer een soort onberekenbare tsaar aan het worden is", aldus Buma. "We weten dat Poetin doet wat hij wil", gaat hij verder. "Het belangrijkste is dat we gezamenlijk met de westerse landen optreden tegen wat Poetin op dit moment doet."

Ook Europarlementariër Hans van Baalen (VVD) is voor een gezamenlijke vuist tegen Poetin. "We moeten minder afhankelijk worden van Russisch olie en gas, want dat maakt ons kwetsbaar", zegt de politicus. "Poetin moet weten dat er een grens ligt en dat is bij militair ingrijpen."

Derde zoontje Gwen Stefani heet Apollo

Gwen Stefani en haar man Gavin Rossdale hebben hun derde zoontje Apollo Bowie Flynn genoemd. Het jongetje heeft zijn tweede en derde naam te danken aan de meisjesnamen van zijn twee oma's, twitterde Rossdale zaterdag. Apollo werd vrijdag geboren.

Vorig jaar zomer begonnen de geruchten dat de zangeres weer zwanger was. Stefani heeft dit nieuws destijds niet bevestigd. Wel liet de zangeres in januari weten dat ze in verwachting was van een jongen.

De 44-jarige Stefani en de 46-jarige Rossdale, de zanger van de band Bush, zijn sinds 2002 getrouwd. Het stel heeft samen de 7-jarige Kingston en de 5-jarige Zuma. Ook heeft Rossdale een 25-jarige dochter uit een eerdere kortstondige relatie met zangeres en ontwerpster Pearl Lowe.

Canada roept ambassadeur Moskou terug om crisis

Canada heeft de ambassadeur in Moskou teruggeroepen uit onvrede over de Russische militaire inmenging in Oekraïne. Dat heeft premier Stephen Harper laten verklaring weten na spoedoverleg met zijn kabinet. Canada boycot alle voorbereidende vergaderingen voor de G8-top die in juni in Rusland wordt gehouden.

Harper uitte scherpe kritiek op het militaire optreden van Rusland in Oekraïne. Hij eist dat president Vladimir Poetin zijn troepen terugtrekt van het schiereiland de Krim.

Het Russische parlement gaf Poetin zaterdag toestemming om in te grijpen in Oekraïne om Russische inwoners van het land te beschermen. De pro-Russische Oekraïense president Viktor Janoekovitsj van Oekraïne werd vorig weekeinde, na maandenlange demonstraties tegen zijn bewind, afgezet. De interim-regering in Kiev beticht Rusland van een 'militaire invasie en bezetting' van strategische punten op de Krim.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zaterdagavond anderhalf uur met Poetin gebeld over de dreigende situatie. Ook hij eist dat Rusland zich terugtrekt. De VS hebben ook de deelname aan de voorbereidingen op de G8-top opgeschort uit ongenoegen over de Russische inmenging in Oekraïne.

Weer eens storing bij ING

Klanten van ING hebben zondag opnieuw te maken met een storing. Er kan via ING niet met iDeal worden betaald en zakelijke klanten hebben ook problemen met MijnING. Particulieren kunnen wel mobiel en internetbankieren, alleen werkt iDeal dus niet. Dat meldde een woordvoerder van de bank zondag. "Er wordt hard aan gewerkt om dit zo snel mogelijk op te lossen."

ING wordt al maanden veelvuldig geteisterd door technische storingen. De vorige grote storing was afgelopen dinsdag, toen ING-klanten een groot deel van de dag niet konden internetbankieren, mobiel bankieren of betalen met iDeal. De bank onderzoekt nog waar de storingen vandaan komen.

Opnieuw storing bij ING
Opnieuw storing bij ING (Foto: ANP)

Oscars zondagnacht uitgereikt

Zondagnacht is het weer zover: de Oscars worden uitgereikt. In het Dolby Theatre in Los Angeles, waar talkshowhost Ellen DeGeneres de ceremonie aan elkaar praat, worden de gouden beeldjes voor de 86e keer uitgedeeld.

Over het hele gebeuren rond de Oscars heeft de Amerikaanse tv- en filmwebsite The Wrap een hoop wetenswaardigheden op een rijtje gezet, zoals het feit dat de rode loper in tweeën is gedeeld door een fluwelen touw. Genomineerden lopen over het linker gedeelte, zodat ze de pers te woord kunnen staan, en andere gasten moeten rechts aanhouden. Gasten die de sterren te lang aangapen, worden streng toegesproken en krijgen te horen dat ze moeten doorlopen.

Elke genomineerde voor een Oscar krijgt in principe twee toegangsbewijzen voor de ceremonie, hoewel sommigen er meer krijgen. Voor de eerste twintig rijen zijn zogenoemde 'seat fillers' ingehuurd, mensen die lege stoelen opvullen. Zij zijn getraind om zo onopvallend mogelijk een plaats in te nemen, zonder op de tenen van een beroemdheid te stappen. De seat fillers mogen niet praten met sterren, tenzij de ster een gesprekje aanknoopt. Drankjes zijn voor aanvang van de show gratis, maar zodra de ceremonie begint, moet je betalen. Ondanks dat is het altijd een drukte van jewelste bij de bar.

De ceremonie draait natuurlijk om wie welk beeldje mee naar huis neemt. De films American Hustle, Gravity en 12 Years a Slave maken grote kans er met een of meerdere prijzen vandoor te gaan. Het komische drama American Hustle en en ruimtefilm Gravity zijn in tien categorieën genomineerd, terwijl het slavendrama 12 Years a Slave in de race is voor negen awards.

Bij de Oscars zijn dit jaar geen Nederlandse kanshebbers, tenzij je de film Omar meetelt. De Palestijns-Nederlandse regisseur Hany Abu-Assad maakte de film. Omar is genomineerd in de categorie beste niet-Engelstalige film. De Belgen maken dit jaar wel kans op de prijs in die categorie. Het drama The Broken Circle Breakdown van Felix Van Groeningen kan het begeerde beeldje winnen.

Veel voor strafbaarheid illegaliteit

Van de Nederlanders vindt 54 procent dat illegaliteit strafbaar moet worden. Dat blijkt zondag uit een peiling van Maurice de Hond. De ChristenUnie liet deze week weten de steun aan het kabinet in te trekken als het plan om illegalen te bestraffen niet van tafel wordt gehaald. Dat vindt 42 procent van de Nederlanders de juiste aanpak.

De achterban van de regeringspartijen is verdeeld over de kwestie. Van de PvdA-kiezers staat 54 procent achter de opstelling van ChristenUnie-fractievoorzitter Arie Slob. Van de VVD-kiezers is dat vijftien procent. Zestig procent van de kiezers beschouwt het als een nederlaag voor de VVD als de strafbaarstelling er niet komt.

PVV-kiezers zijn het meest enthousiast over het plan van staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD). Van de PVV-kiezers vindt 92 procent dat de wet er moet komen.

In de wekelijkse politieke peiling van De Hond zijn geen verschuivingen te zien. De regeringspartijen VVD en PvdA staan nog steeds op forse verliezen met een daling van respectievelijk 22 en 25 zetels.

Zelden ouderenpartij in 'grijze' gemeente

In de gemeenten waar naar verhouding de meeste 65-plussers wonen, zijn nauwelijks lokale ouderenpartijen te vinden. Dat blijkt uit een inventarisatie van het ANP.

In Nederland zijn 12 gemeenten waarin meer dan 25 procent van de bevolking ouder is dan 65 jaar. In geen daarvan kunnen de kiezers tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart stemmen op een partij die zich specifiek richt op een oudere doelgroep, zoals bijvoorbeeld de OPA-partijen (Ouderen Politiek Actief) die in steden als Zwolle, Maastricht en Zoetermeer wel meedoen.

In Renkum, één van de 12 'grijze' gemeenten, is overigens wel een partij actief die het manifest van de OPA heeft ondertekend, namelijk Renkum Zelfstandig en Sociaal. Dat houdt in dat de partij zich niet verbindt aan de beweging, maar wel de algemene uitgangspunten onderschrijft.

Wanneer wordt gekeken naar de top-20 van Nederlandse gemeenten waarin relatief de meeste 65+'ers wonen, heeft alleen Rheden een echte ouderenpartij, namelijk OPA Rheden.

Opvallend genoeg zijn er meer ouderenpartijen te vinden in gemeenten waar juist relatief weinig mensen van boven de 65 wonen. Zo maakt die groep in Almere maar een kleine 9 procent van de totale bevolking uit, maar heeft de gemeente wel een partij die zich deels richt op ouderen in de vorm van Almere Partij / OPA.

Zelden ouderenpartij in'grijze' gemeente
Binnenkort weer stemmen (Foto: ANP)

Minder treinen naar Schiphol

Prorail voert werkzaamheden uit op de rails bij Schiphol waardoor er zondag minder treinen reizen van en naar de luchthaven in Amsterdam. Reizigers ondervinden tot maandagochtend 05.00 uur hinder van de verbetering van de infrastructuur rondom Schiphol.

Het treinverkeer tussen Amsterdam Sloterdijk en Schiphol is gestremd. Daar rijden bussen. Tussen Schiphol en Amsterdam Zuid rijden op zondagochtend tot 11.20 uur geen stoptreinen, maar wel intercity's. Op het traject Hoofddorp-Schiphol-Amsterdam Zuid zijn ook bussen ingezet.

Vanaf Schiphol rijden wel treinen richting Leiden Centraal. Ook de nachttreinen rijden volgens een aangepast schema. De NS heeft na zondag nog vijf weekenden waarin werkzaamheden zijn gepland. Op 5 en 6 april, 10 en 11 mei, 21 en 22 juni, 6 en 7 september en 22 en 23 november.

Newcastle laat Pardew boeten voor kopstoot

Alan Pardew moet diep in de buidel tasten na de kopstoot die hij zaterdag uitdeelde aan David Meyler van Hull City. De trainer van Newcastle United heeft van zijn club een boete gekregen van honderdduizend pond, ruim 120 duizend euro. Ook heeft Pardew van zijn werkgever een officiële waarschuwing gekregen.

Newcastle zegt teleurgesteld te zijn in de opmerkelijke actie van de trainer. "Zijn gedrag is onacceptabel en niet het gedrag dat we van een trainer verwachten", staat op de clubsite. "Het meest teleurstellend is dat dit incident de aandacht weghaalt van het geweldige resultaat." Newcastle won uit bij Hull City met 4-1, mede dankzij een doelpunt van Vurnon Anita.

Pardew kreeg het in de 73e minuut aan de zijlijn aan de stok met Meyler en werd door de scheidsrechter naar de tribune gestuurd. De trainer liet direct na de wedstrijd al weten enorm veel spijt te hebben. Voetbalbond FA buigt zich komende week over verdere sancties.

[PD] Elche schuift op dankzij winst op Celta

Elche is een stap dichter bij handhaving in de Spaanse Primera División gekomen. De promovendus won zaterdagavond dankzij een goal vlak voor tijd van Carles Gil met 1-0 van Celta de Vigo. Elche klimt dankzij de overwinning naar de twaalfde plaats, zes punten boven de degradatiestreep. Celta staat een plaatsje hoger.

Levante klom eerder op de dag naar de zevende plaats in Spanje door met 2-0 van Osasuna te winnen. Malaga speelde thuis met 1-1 gelijk tegen Real Valladolid. Getafe - Espanyol eindigde in 0-0.

Arrestaties bij carnaval Den Bosch

Carnaval in Den Bosch is zaterdagnacht onrustig verlopen. De politie heeft in de nacht van zaterdag op zondag diverse arrestaties verricht in de Brabantse stad en ook is een ambulance uitgerukt. Dat schrijft het Brabants Dagblad. De politie bevestigt dat het een drukke horecanacht was.

Rond 01.00 uur zaterdag zijn de aanhoudingen verricht. Meerdere carnavalsvierders werden om onbekende redenen in de handboeien geslagen. De arrestanten hebben zich volgens de Brabantse krant hevig verzet. Volgens omstanders hing er de hele avond een grimmige sfeer op de Parade in Den Bosch.

Poetin belt met Obama

De Russische president Poetin heeft zaterdag anderhalf uur met zijn Amerikaanse ambtgenoot Obama gebeld. Dit heeft het Russische persbureau Ria zaterdag gemeld. Poetin heeft tegen Obama gezegd dat Rusland zich het recht voorbehoudt zijn belangen en die van Russischtaligen te beschermen, als het tot geweld komt in Oost-Oekraïne of op de Krim.

Poetin benadrukte volgens het Kremlin bovendien dat het ,,provocerende, criminele gedrag van ultranationalisten wordt aangemoedigd door de autoriteiten in Oekraïne en dat het leven van de Russen in Oekraïne wordt bedreigd".

Naast Obama belde de Russische president zaterdag ook met zijn Franse ambtgenoot François Hollande. Ook tijdens dat gesprek onderstreepte hij de reële bedreiging voor de Russen.

Obama, die eveneens sprak met Hollande, nam ook contact op met de Canadese premier Stephen Harper. De VS, Frankrijk en Canada zijn zeer bezorgd over het mogelijke Russisch militair ingrijpen in Oost-Oekraïne en de Krim. De landen gaan nauw samenwerken om de situatie in Oekraïne in de hand te houden, aldus het Witte Huis.

Wüst boos: "KNSB verpest het"

Na de diskwalificatie van Sven Kramer heeft Ireen Wüst geen positief woord meer over voor de nationale schaatsbond KNSB. De grootverdiener van de Olympische Spelen in Sochi haalde in een gesprek met de NOS flink uit naar de bond. Ook op Twitter hield ze zich niet in. Volgens Wüst is de schaatsbond 'überkinderachtig bezig'.

"Dit is een feestje voor het Nederlandse schaatsen en het Nederlandse publiek", vertelt Wüst. "Het is de bedoeling dat het een groot feest is, een show voor de olympische kampioenen, een impuls voor de schaatssport ook. En dan gaan ze als KNSB zijnde in zo'n entourage, in zo'n ambiance, in zo'n decor, zó ûberkinderachtig doen. Sven zet een wereldtijd neer op een buitenbaan en komt in zijn euforie met een kickfinish over de meet! Als je hem dan diskwalificeert, weet je echt niet wat je aan het doen bent."

Wüst snapt dat er regels zijn, maar had verwacht dat daar wat ruimte in zou zitten. "Regels zijn regels, maar dit is eigenlijk een regel die nergens op slaat. Je tijd wordt er echt niet beter door. Als je het op zo'n manier voor het schaatspubliek verpest, moet je echt bij jezelf te rade gaan. Het feest is nu bedorven."

Op de 1000 meter kwam Wüst voor het eerst in haar carrière ten val. Daarop besloot zij meteen maar een statement te maken richting de schaatsbond door met een flinke kickfinish alsnog over de streep te komen. "Mijn klassement was toch al naar de maan", aldus Wüst. 

China: separatisten achter terreuraanslag station

Het bloedbad dat een tiental mannen heeft aangericht op een treinstation in Zuid-China was het werk van separatisten uit de westelijke provincie Xinjiang. Dat meldt de Chinese staatspers, die spreekt van een terreuraanslag.

Bij de aanval van zaterdag op het station van Kunming, in de zuidelijke provincie Yunnan, vielen 29 doden. Nog eens 143 mensen raakten gewond. De politie schoot vier van de daders dood en wist een vijfde, een vrouw, in te rekenen. Op de overige aanvallers maakt zij nog jacht. De opgepakte vrouw heeft verwondingen opgelopen en is opgenomen in het ziekenhuis.

Volgens ooggetuigen bestormden de aanvallers, allen in het zwart, zaterdagavond het station en begonnen zij daar lukraak mensen neer te steken met lange messen en machetes. "Ik zag twee aanvallers, allebei man, een met een watermeloenmes en de ander met een fruitmes. Ze renden rond en hakten in op wie ze konden", verhaalde de 16-jarige scholier Qiao Yunao op Sina Weibo, een Chinese variant op Twitter.

'Voor joden verboden'-bord is verboden

De politie in het Griekse Thessaloniki heeft een 57-jarige neuroloog opgepakt op verdenking van het zaaien van rassenhaat en verboden wapenbezit. Voor de politie was de maat vol toen de arts zijn praktijk voorzag van een bordje met de tekst 'Voor joden verboden'.

De neuroloog heeft toegegeven dat hij lid is van de extreemrechtse politieke partij Gouden Dageraad. In zijn woning vond de politie twaalf messen en drie dolken, waarvan twee met ingegraveerde nazisymbolen. Ook had de arts een clandestiene voorraad pillen in huis.

Doden bij carnavalsoptocht in Bolivia

Vier mensen zijn omgekomen bij een carnavalsoptocht in Bolivia door het instorten van een metalen loopbrug. Meer dan zestig mensen raakten gewond. Het ongeluk gebeurde bij de opening van het katholieke feest in de stad Oruro. De brug stortte in op een groep muzikanten die eronder door liep.

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Carlos Romero zijn drie van de doden muzikanten. De brug stond vol met toeschouwers. Het vierdaagse feest is een van de meest gevierde Boliviaanse festivals.

WK-zilver baanwielrenner Veldt

Baanwielrenner Tim Veldt heeft op het wereldkampioenschap in het Colombiaanse Cali het zilver gepakt op het omnium. Na het zilver op de teamsprint in 2005 is het de tweede WK-medaille voor de dertigjarige Veldt.

Veldt begon de tweede en beslissende dag van het omnium met de vijfde plek op de achtervolging. In de scratch, over 15 kilometer, en de tijdrit over één kilometer wist hij twee keer op het podium te eindigen. De derde en tweede plek brachten hem naar de tweede plek in het eindklassement, achter de pas twintigjarige Fransman Thomas Boudat. Brons was er voor de Rus Viktor Manakov.

Bij de vrouwen werden de halve finales en de finale van het sprinttoernooi afgewerkt. De strijd om het goud ging tussen de Duitse Kristina Vogel, die Junhong Lin uit China versloeg, en de Chinese Tianshi Zhong, die afrekende met de Britse Jessica Varnish. In de finale was Vogel te sterk voor Zhong. Na drie wereldtitels op rij op de teamsprint was het de eerste individuele mondiale titel voor de Duitse. Lin pakte het brons.

Ook de puntenkoers voor vrouwen stond op het programma. Hier ging de titel naar de Australische Amy Cure, die eerder in Cali al brons pakte op de ploegen- en individuele achtervolging. Stephanie Pohl uit Duitsland pakte zilver, voor de Canadese Jasmin Glaesser.

In het sprinttoernooi bij de mannen vonden rondes tot en met de kwartfinales plaats. De Nederlander Jeffrey Hoogland werd in de kwartfinale uitgeschakeld door de Duitse titelverdediger Stefan Böttiger, en werd uiteindelijk zevende. In de halve finales zal Böttiger het op moeten nemen tegen Matthew Glaetzer uit Australië. De andere halve finale gaat tussen Denis Dmitriev uit Rusland en François Pervis. De Fransman won in Cali al goud op de 1 kilometer tijdrit en de keirin.

Bij de vrouwen werd het omnium onderweg geschoten. Na de eerste drie onderdelen staat de Amerikaanse Sarah Hammer ruim aan de leiding. De regerend wereldkampioene werd één keer tweede en won de beide andere onderdelen. Olympisch kampioene Laura Trott staat op de tweede plek, gevolgd door de Belgische Jolien D'Hoore.

Oma rijdt supermarkt VS binnen

In Las Vegas zijn zaterdag (plaatselijke tijd) zeker 26 mensen gewond geraakt nadat een bejaarde vrouw met haar pick-up truck een supermarkt was binnengereden. De 88-jarige automobiliste verloor de macht over het stuur en reed ruim 70 meter de winkel in. Ze crashte op de diepvriesafdeling.

Van het aantal gewonden is een iemand in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht, meldden Amerikaanse media. Het zou gaan om een supermarktmedewerker. Ook een andere medewerker en zeven andere gewonden moesten naar het ziekenhuis. De overige slachtoffers konden ter plaatse worden behandeld.

Bejaarde vrouw rijdt supermarkt VS binnen
Bejaarde vrouw rijdt supermarkt VS binnen (Foto: ANP)

Broer schiet broertje dood tijdens spelen

Een 8-jarig jongetje is in de Amerikaanse stad Cincinnati (Ohio) door een van zijn broers per ongeluk doodgeschoten. De drie broers waren aan het spelen bij een oom thuis waar ze een geladen pistool vonden. Een van de jongens dacht dat het een luchtdrukpistool was en haalde nietsvermoedend de trekker over.

Het slachtoffer werd geraakt in zijn borst en werd met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Niet veel later overleed hij, meldden Amerikaanse media zaterdag.

De broer zal waarschijnlijk niet worden vervolgd. De oom, die op het moment van het ongeluk niet aanwezig was bij de broers, wordt mogelijk wel verantwoordelijk gehouden, aldus een politiewoordvoerder.

Broer schiet broertje dood tijdens spelen
Broer schiet broertje dood tijdens spelen (Foto: ANP)

VS dreigen Rusland met isolatie

De VS dreigen Rusland met "grotere politieke en economische isolatie" als het niet inbindt in de Oekraïne-crisis. Washington zal zijn deelname aan de voorbereidende vergaderingen voor de G8-top in Sochi opschorten, als het Kremlin niet stopt met het schenden van het internationale recht.

Dit stelde het Witte Huis zaterdag in een verklaring. Washington wil dat de Russische troepen op de Krim in hun bases terugtrekken.

'Mesterreur China door separatisten'

Een groep mannen heeft zaterdag met messen een treinstation in het zuidwesten van China aangevallen. Daarbij kwamen 27 mensen om het leven en raakten ruim honderd mensen gewond. Dat heeft het Chinese staatspersbureau Xinhua gemeld.

De aanslag had plaats op het treinstation van Kunming, in de provincie Yunnan. Wie de aanvallers zijn, is niet duidelijk. De Chinese politie heeft vooralsnog geen details gegeven.

Volgens Yunnan News droegen de aanvallers uniformen toen ze het treinstation binnenstormden. Kort nadat de politie was gearriveerd, klonken er schoten. Op foto's die rondgaan op internet is te zien dat lichamen op de grond liggen in plassen bloed. Her en der ligt bagage.

Update 01.00 uur:
Het Chinese staatspersbureau Xinhua stelt dat bewijs dat ter plekke werd gevonden duidt op terroristen uit het West-Chinese Sinkiang. Het zouden Oeigoerse separatisten betreffen. De provincie werd millennia afwisselend door Chinezen en/of de lokale Oost-Turken bestuurd:
Sinkiang
Wikipedia meldt: "Het communistische regime in China in de jaren '50 een einde maakte aan de autonomie."

"De oorspronkelijke bewoners van het gebied zijn de Oeigoeren, een Turks volk, dat cultureel en taalkundig gezien tot Centraal-Azië behoort. Zowel in Perzische als Arabische historische kronieken wordt gesproken over Oost-Turkestan. De regio staat ook bekend als "Chinees Turkestan", een naam die tot de 20e eeuw gebruikt werd om het te onderscheiden van Russisch Turkestan."

"Tegenwoordig bestaat de bevolking echter uit ongeveer even grote groepen Oeigoeren en Chinese kolonisten die zich sinds de jaren 50 in het gebied gevestigd hebben. De Chinese regering voert een politiek van sinificatie, waarbij gebruik van het Oeigoers ontmoedigd wordt en zowel de migratie van Chinezen naar het gebied als de assimilatie van Oeigoeren in de Chinese cultuur en economie gestimuleerd worden. De Oeigoerse en Chinese gemeenschappen leven echter op gespannen voet en strikt gescheiden van elkaar."

Liveblog Oekraïne: archief updates

Alle FOK.nl-updates in de liveblog over de crisis rondom Oekraïne worden hier gearchiveerd. Momenteel lees je hier de updates tussen 12.00 uur en 18.00 uur vandaag. De nieuwste updates lees je hier.

18.10 uur: 'Poetin = Hitler'
Hoewel hij zaterdagmiddag anderhalf uur met Obama heeft gekeuveld, heeft de Russische president Vladimir Poetin al een week stijf zijn mond gehouden in de media, meldt The Telegraph.

Oekraïense en Westerse leiders vallen daarentegen over elkaar heen om in steeds scherpere bewoordingen Rusland te veroordelen. Kerry noemde de Koude Oorlog al expliciet en uit de Oekraïne komen geluiden van 'balanceren op de afgrond'.

Poetin wordt in verschillende protesten in Londen -bij de Amerikaanse én de Russische ambassade- vergeleken met Hitler. The Telegraph post een aantal via haar persbureau binnengekomen foto's.  

Demonstranten noemen op spandoeken het Boedapest-memorandum uit 1994, waarin de VS toezegde Oekraïne bij te staan als Rusland binnen zou vallen. Dit op voorwaarde dat de enkele duizenden Sovjetkernwapens uit Oekraïne zouden worden weggehaald. 

18.02 uur: Krim erkent Kiev niet
Persbureau Novum schrijft dat het bestuur van de Krim de nieuwe regering in Kiev niet erkent: "Dat heeft de voorzitter van het parlement van de autonome deelrepubliek zondag gezegd. De autoriteiten op het Oekraïense schiereiland doppen volgens parlementsvoorzitter Vladimir Konstantinov hun eigen boontjes wel. Het voor 30 maart aangekondigde referendum over de toekomst van de Krim, dat volgens hem 'deel uitmaakt van de Russische wereld', krijgt nu voorrang."

"De nieuwe, zelfbenoemde regering in Kiev heeft zijn geloofwaardigheid verspeeld door een eerdere overeenkomst met de nadien verdreven president Viktor Janoekovitsj te breken, zei Konstantinov. Kiev doet er volgens hem goed aan eerst maar eens de eigen problemen op te lossen. Het merendeel van de politieagenten en militairen op de Krim zijn dezelfde mening toegedaan, beweert Konstantinov volgens persbureau Interfax."

17.58 uur: 'Roep ambassadeur op matje'
Alexander Pechtold zat vanmiddag bij Eva Jinek aan tafel. Op basis daarvan schrijft het ANP: "Minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken moet de Russische ambassadeur in Den Haag op het matje roepen om te vragen wat de Russen in Oekraïne aan het doen zijn. Dat zei D66-leider Alexander Pechtold zondag in het televisieprogramma Jinek."

"Ook pleit Pechtold ervoor om waarnemers van de Verenigde Naties naar Oekraïne te sturen, zodat die kunnen zien wat er gebeurt. Westerse ambassadeurs terugroepen uit Rusland, hoeft wat Pechtold betreft niet. Hij vindt het wel belangrijk om de Russische ambassadeur in Den Haag te ontbieden. Pechtold verwacht dat Timmermans dat ook gaat doen."

17.17 uur: marine trouw aan Kiev
De Oekraïense marineschepen in de haven van Sebastopol hebben zich niet ontwapend en blijven trouw aan de regering in Kiev, stelt diezelfde regering volgens persbureau Reuters.

Verder heeft Oekraïne officieel hulp aan het buitenland gevraagd om haar 'nucleaire middelen' te beschermen.

Hoewel er geen kernwapens in het land liggen, heeft het vijftien kerncentrales die ongeveer de helft van de energie van het land produceren.

17.00 uur: protesten in Londen, Ankara; geen Oscars
In Ankara wordt gedemonstreerd tegen de Russische militaire inval op de Krim. NRC publiceerde een foto van de demonstratie. 

Ook bij de Russische ambassade in Londen hebben zich honderden mensen van voornamelijk Oekraïense afkomst verzameld om te protesteren tegen de Russische inval.

Op de Dam demonstreren maar liefst twee mensen:

De Russische staatstelevisiezender Kanaal Eén meldt verder dat ze vanavond de Oscars niet uitzenden, maar verslag blijven doen van de crisis in Kiev.

NRC citeert de verklaring op de website van het kanaal: "Vanwege de grote hoeveelheid nieuws met betrekking tot de situatie rond de autonome republiek van de Krim in Oekraïne, en de toegenomen aandacht van het publiek voor nieuwsuitzendingen vindt Channel One het onmogelijk om de Oscarceremonie uit te zenden."

16.54 uur:  pro-oorlogdemonstranten níet opgepakt 
FOK.nl meldde hier eerder al dat demonstranten tegen een komende oorlog met Oekraïne met honderden tegelijk werden gearresteerd.

De duizenden Russen die in Moskou echter vóór de oorlog demonstreren worden met rust gelaten, meldt de Volkskrant op basis van Twitterberichten. Veel demonstranten zouden helemaal niet écht voor de oorlog zijn, maar worden gedwongen aanwezig te zijn:

Ooggetuigen, waaronder Associated Press-verslaggevers, hebben gezien dat een paar dozijn anti-oorlogsdemonstranten vrijwel direct in busjes werd afgevoerd door oproerpolitie, terwijl de oorlogsliefhebbers gemoedelijk door mogen demonstreren:

16.44 uur: Poetin 'gangster' volgens McCain  
De voormalige Amerikaanse presidentskandidaat en (huidige) senator John McCain geeft in een interview met The Daily Beast aan dat Obama's dreigementen aan het adres van Poetin 'belachelijk' zijn.

Ook zou Hillary Clinton Rusland compleet verkeerd ingeschat hebben. McCain: "Natuurlijk had ze het helemaal verkeerd. Ze geloofde dat op de één of andere manier er een nieuw begin mogelijk was met een gozer die een KGB-kolonel was en altijd al ambities had om het Russische Rijk in ere te herstellen. Daar gaat dit allemaal om."

"[Obama] zou dit gedrag publiekelijk moeten veroordelen, gezien het waardig is gelabeld te worden als 'gangstergedrag'. Dit komt zo uit de oude Sovjet-draaiboeken. Zend je paramilitaire troepen en [geheime dienst] FSB, zaai wanorde en zeg dan dat je orde moet komen brengen. Het is het oude draaiboek dat de oude KGB-kolonel Poetin hier in werking stelt."

McCain roept Obama op om de plannen voor een Oost-Europees raketschild uit de ijskast te halen en heeft nog veel meer suggesties. Die kun je in het zeer uitgebreide interview hier zelf lezen.  

16.30 uur:  Gorbatsjov in de war, Palin blij met gelijk
In een interview met het Oekraïense persbureau UNN stelt de oud-Sovjetleider Mikail Gorbatsjov het ook allemaal niet meer te snappen. Hij is vandaag jarig en wordt 83, volgt het nieuws nauwgezet maar begrijpt niet wat er nou allemaal gebeurt in Oekraïne.

Wel weet hij één ding zeker, en dat is dat er onderhandeld zou moeten worden tussen Oekraïne en Rusland, maar dan wel zonder dat andere mogendheden zich ermee bemoeien.

Voormalig vicepresidentskandidaat Sarah Palin meldde verder vrijdag al op Facebook dat ze (eindelijk een keer) gelijk gekregen heeft. Het bericht heeft al 70.000 likes. 

Palin: "Ja, ik kon dit vanaf Alaska zien [aankomen]. Ik ben normaal niet iemand van 'ik zei het toch', maar dat deed ik wel degelijk, hoewel mijn correcte voorspelling door het Foreign Policy-magazine als een 'extreem vergezocht scenario' werd geridiculiseerd." 

"Dit is wat deze 'stomme', 'smakeloze vrouw' voorspelde in 2008: 'Nadat het Russische leger Georgië binnenviel was de reactie van senator Obama er één van besluiteloosheid en morele gelijkwaardigheid, het soort reactie waardoor president Poetin van Rusland alleen maar aangemoedigd wordt om Oekraïne als volgende land binnen te vallen.'"

16.16 uur: foto's Odessa en ingesloten Oekraïeners
Ook in andere Oekraïense steden dan de hoofdstad Kiev protesteren menigtes tegen Rusland. Lviv werd eerder al genoemd, maar ook in Odessa gaat men de straat op:

Journalist Aubrey Leong plaatste een mooie foto van de ingesloten Oekraïense soldaten en hun gereed staande tank:

16.08 uur: 'Russen zwepen volk op'
De Russische staatstelevisie Rossia 24 zou beelden van de recente gewelddadigheden bij protesten in Kiev gebruiken in haar verslaggeving. Dat melden diverse ooggetuigen via Twitter.

Ze melden dat de Russen claimen dat het protesten op de Krim betreft, waarmee kortom de Russische bevolking wordt opgezweept om zich achter de invasie te scharen:

Ondertussen gaan die protesten zelf alleen nog maar over Poetin en worden er anti-Russische leuzen geschreeuwd. 

De Nederlandse Fleur de Weerd twittert:

15.55 uur: 'Rusland uit G8 schoppen'
The Guardian heeft Kerry's toespraak getranscribeerd. Enkele citaten: "Het is een ongelooflijke daad van agressie. Het is een werkelijk verbijsterende, opzettelijke keuze van president Poetin om een ander land binnen te vallen. Rusland schendt daarmee de soevereiniteit van Oekraïne. Rusland schendt ook haar internationale verplichtingen."

"Er zullen serieuze repercussies zijn als dit voortduurt. De president vertelde Poetin al dat het noodzakelijk is om een ander pad te vinden en de invasie af te blazen."

Kerry gaf aan dat de G8-landen 'bereid zijn om tot het uiterste te gaan om Rusland te isoleren middels een breed scala aan opties.' "Ze zijn bereid om sancties in te stellen, ze zijn bereid Rusland economisch te isoleren, de roebel zakt al in waarde. Rusland heeft grote economische uitdagingen." 

"We proberen dit geen strijd tussen het Oosten en Westen te maken, noch hier een Koude Oorlog om te ontketenen. Niemand wil dit soort acties en er zijn veel manieren om dit soort problemen op te lossen. Als Rusland een G8-land wil zijn, moet het zich ook als G8-land gedragen. Ik garandeer u dat iedereen voornemens is, als dit niet op een redelijke, moderne, 21ste-eeuwse manier kan worden opgelost, om tegenmaatregelen te nemen."

15.45 uur: 'Praagse Lente op de Krim'
Oekraïne bereidt zich voor om zich tegen Rusland te verdedigen en zal daarbij hulp gaan inroepen van andere landen. Dat meldt de Oekraïense VN-ambassadeur Sergeyev.

De Tsjechen, die hun ambassadeur in Moskou hebben teruggeroepen, noemen de situatie inmiddels 'de Praagse Lente op de Krim.' Daarmee impliceren ze dat Rusland imperialistische en/of dictatoriale Sovjettrekjes vertoont.

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, waar 57 Europese en Noord-Amerikaanse landen toe behoren (inclusief de VS en Rusland), zal vanavond een spoedvergadering houden in Wenen. Dat meldt men via Twitter: 

15.30 uur: 'Rusland 19e-eeuws bezig' 
De Amerikaanse minister van Binnenlandse Zaken John Kerry heeft in een statement 'de ongelooflijke Russische agressie' op de Krim scherp veroordeeld. 

Kerry verwijt Rusland dat ze zich op 'negentiende-eeuwse manier gedraagt door een ander land binnen te vallen met compleet verzonnen redenen.' Hij stelt dat dat soort praktijken geen plaats hebben in de 21e eeuw. De Amerikanen laten daarmee zien een geheugen van minder dan tien jaar te hebben: ook Irak werd onder valse voorwendselen aangevallen, evenals eerder Vietnam. 

Kerry: "[Poetin] gaat geen G8 krijgen in Sochi, hij zou zelfs uit de G8 kunnen worden gezet als dit doorgaat." Daarnaast dreigde Kerry Russisch geld in het buitenland te bevriezen, Amerikaanse bedrijven uit Rusland terug te trekken en zo een verdere koersdaling van de roebel te veroorzaken.

15.20 uur: 'Oekraïne is Europees'
Op het Maidanplein in Kiev sprak oppositieleider Vitali Klitsjko de menigte toe. "Het maakt niet uit welke taal we spreken, we moeten er alles aan doen om onze nationale belangen te beschermen."

Hij vervolgde: "We moeten er alles aan doen om van Oekraïne een Europees land te maken en een samenwerkingsovereenkomst [met de NAVO] te tekenen." Klitsjko riep op provocaties en separatistische geluiden te voorkomen.

Journaliste Elizabeth Palmer twitterde enkele uren geleden:

15.00 uur: kustwacht ontruimt Krim, contactpogingen BuZa vergeefs
De Oekraïense kustwacht heeft twee bases op de Krim. Die worden naar eigen zeggen momenteel ontruimd. Het personeel wordt verplaatst naar andere kustwachtbases in het land. Grenswachten geven aan dat op de Krim na, de situatie in overige Oekraïense grensgebieden stabiel is. 

Verder meldt de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken dat hij al drie dagen op rij contact probeert op te nemen met zijn Russische ambtsgenoot Sergej Lavrov, maar dat de Russen eenvoudigweg niet reageren.

14.50 uur: speech Rasmussen
De vierde noodvergadering van de Noord-Atlantische Raad ooit begon om 13.00 uur vanmiddag en zal tot 16.00 uur duren. Daarna wordt er direct overleg gepleegd met de Oekraïense regering in Kiev. 

The Telegraph filmde de speech die secretaris-generaal Rasmussen gaf voordat het overleg begon en postte op haar eigen YouTube-kanaal:

14.44 uur: 'Bidden voor Oekraïne'
Paus Franciscus heeft een enorme menigte die zich op het Sint Pietersplein verzameld had, toegesproken. Hij vroeg de gelovigen 'te blijven bidden voor Oekraïne' en gaf aan te hopen op een oplossing door middel van dialoog en samenwerking. 

Ook hoopt de paus dat de verschillende delen van het land samen blijven werken om 'misverstanden' uit de weg te ruimen.

Onder andere Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk hebben de voorbereidingen voor de G8-top in Sochi in juni tot nader order opgeschort. De Fransen gaven dat zojuist te kennen. Nu reeds twee van de acht landen niet mee wensen te doen, lijkt doorgang van de G8-top verre van zeker.

Bij monde van BuZa-minister Hague laten de Britten weten dat een gewapend conflict vermeden moet worden en dat de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne geschonden is door de Russen.

14.35 uur: 'Buitenlandse wapens brengen geen vooruitgang'
De burgemeester van de West-Oekraïense stad Lviv heeft zijn burgers in een videoboodschap toegesproken. Normaal spreekt hij Oekraïens, dit keer echter Russisch:

"De laatste tijd is jullie vaak verteld dat gewapende extremisten uit West-Oekraïne zullen komen om jullie steden aan te vallen, en dat daarom het Russische leger in Oekraïne moet worden toegelaten om jullie veiligheid te garanderen."

"Als je dat geloofde, vraag ik je naar mij te luisteren. Alles wat Lviv momenteel wil is een vredevolle vooruitgang van Oekraïne. Maar wapens van buitenlandse legers zullen die vooruitgang nooit brengen."

14.20 uur: ambassadeurs teruggeroepen   
Litouwen heeft haar ambassadeur in Moskou teruggeroepen voor overleg. In een kort statement gaf het buitenlandministerie van de Baltische staat aan dat men de ambassadeur terugriep 'als reactie op de illegale Russische acties tegen Oekraïne's soevereiniteit en territoriale integriteit.'

Canada trok gisteravond al haar ambassadeur in Moskou terug. De Britten riepen gisteravond de Russische ambassadeur in Londen op het matje. De Tsjechen deden vanmorgen hetzelfde in Praag.

13.55 uur: 'Situatie extreem gevaarlijk' 
De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Frank-Walter Steinmeier, noemt de situatie in Oekraïne 'extreem gevaarlijk' en roept Rusland op te staken met het aantasten van de Oekraïense soevereiniteit en territoriale integriteit.

"Het is urgent noodzakelijk dat alle verantwoordelijken stoppen met het nemen van verdere stappen die alleen als provocatie kunnen worden opgevat." Doet men dat niet, dan 'zal dat leiden tot een escalatie met ongewisse, mogelijk dramatische gevolgen.'

ANP heeft wat meer informatie over de omsingeling van de legerbasis die ook op de foto hierboven te zien is: "Het konvooi telde minstens dertien vrachtwagens met elk dertig manschappen en vier pantserwagens die met mitrailleurs zijn uitgerust. De colonne stelde zich op rond de infanteriebasis en laat er geen Oekraïense soldaat in of uit."

"De Oekraïense troepen die de basis bemannen hebben een tank voor de poort opgesteld en hun kogelmagazijnen paraat, zagen AP-verslaggevers ter plaatse."

13.45 uur: 'Nee tegen oorlog!'-demonstranten opgepakt 
Honderden mensen protesteren vandaag in onder andere Sint-Petersburg en Moskou tegen de op handen zijnde Russische oorlog op de Krim.

Ze houden bordjes en spandoeken vast met teksten als 'Nee tegen oorlog!'. Volgens Russische media zijn er in Moskou inmiddels 265 demonstranten gearresteerd. In Sint-Petersburg zijn er 20 opgepakt.

De Franse schrijver Bernard Anri-Levi sprak de menigte op het Onafhankelijkheidsplein in Kiev toe:  "Jullie hebben een historische overwinning op tirannie behaald. Jullie zijn de beste Europeanen, het is de eerste keer in de geschiedenis dat mensen stierven terwijl ze EU-vlaggen vasthielden." 

"Maar vandaag staat er een andere macht tegenover jullie, een macht die probeert Oekraïne te vernietigen. Europa moet jullie helpen om te winnen van Poetin."

13.35 uur: Russen vs. Oekraïense tank 
Journalist Shaun Walker staat bij de Oekraïense Perevalne-basis op de Krim, waar er een gespannen patstelling is ontstaan tussen Russische en Oekraïense soldaten.

Walker: "Het is een Oekraïense basis. Er zijn overal Russische troepen, op de heuvels eromheen en op de wegen er naartoe. Er staan er minstens honderd twee aan twee, met meerdere militaire voertuigen. De Oekraïeners zitten binnen. Ze hebben een tank naar de poort gereden en er staan vijftien soldaten bij de ingang opgesteld."

Hij postte een foto op Twitter:

"Er is onderhandeld en de Russen hebben beloofd de basis nog niet binnen te gaan. De Oekraïeners stelden bij de onderhandelingen dat ze niet op zullen geven."

13.20 uur: 'Europese vrede bedreigd' 
Secretaris-generaal van de NAVO Anders Fogh Rasmussen vindt dat Rusland de vrede in Europa bedreigt. In Brussel zei hij tegen verslaggevers:

"Wat Rusland nu doet in Oekraïne is in strijd met de grondbeginselen van de Verenigde Naties. Het bedreigt de vrede en veiligheid van Europa." 

Verder riep Rasmussen Rusland net als Obama op om de spanningen te deëscaleren en alles op alles te zetten om 'uit deze gevaarlijke situatie' te komen.

13.09 uur: miljoen Oekraïense reservisten opgeroepen
Andrej Paroebiy, hoofd van de Oekraïense Nationale Veiligheids- en Verdedigingsraad, zegt dat mobilisatiebases in heel Oekraïne op dit moment reservisten oproepen. 

Dit in navolging van de premier en president, die het handelen van Rusland inmiddels als oorlogsverklaring opvatten. Paroebiy: "We vragen iedereen die wordt opgeroepen om zich te melden bij de bases." 

Oekraïne heeft 160.000 soldaten en ruim een miljoen reservisten.

13.00 uur: noodvergadering begonnen, deadline genegeerd
De NAVO-noodvergadering die door Letland en Litouwen werd aangevraagd is begonnen.

De president van Oekraïne stelde daarnaast zojuist: "De situatie is heel ernstig. Het Russische leger blokkeert onze militaire bases op de Krim. Ze eisten in een ultimatum dat onze soldaten zich moeten ontwapenen, omdat men anders de bases bestormt."

"De deadline was vijf uur vanochtend, maar men begon [toen dat verstreek] niet met het bestormen van de bases. Toch is de situatie nog steeds erg gespannen aldaar. Ik kon Poetin of Medvedev niet bereiken, maar ik sprak telefonisch met de Russische parlementsleider Sergei Narysjkin."

"Ik zei hem dat het Oekraïense leger haar eigen bases beschermt en naar de wetten van Oekraïne handelt. Het doel [van de Russen] is om de Oekraïense economie te stoppen en chaos te starten. Daarom proberen ze nu paniek te veroorzaken."

12.50 uur: 'Rusland verklaart oorlog' 
Op het plein in Kiev waar anderhalve week geleden al meer dan 100 doden te betreuren waren, staan opnieuw duizenden demonstranten opnieuw tegen de Russische invloed in Oekraïne te protesteren. Een livestream vind je hier

De Oekraïense premier stelde zojuist dat 'we op het randje van een ramp' balanceren. Hij beschuldigde Rusland ervan dat het Oekraïne de oorlog verklaard heeft. Tevens gaf hij aan dat het luchtruim inmiddels dicht is voor niet-militaire vliegtuigen.

Oorspronkelijk bericht, 12.23 uur: 
The Guardian meldt dat Oekraïense journalisten stellen dat Oekraïeners woedend zijn om de Russische invasie van de Krim. De kersverse president Jatsenjoek zou het niet vergeven worden als hij toe zou staan dat de Krim zich afscheidt.

Het parlement op de Krim heeft voorgesteld een referendum over afscheiding op 30 maart te houden. Op straat en sociale media uiten (pro-Europese) Oekraïeners zich laaiend over de situatie.

Tegelijkertijd patrouilleren Russische soldaten nu grote steden op de Krim, zonder de geheimzinnige houding die ze gisteren en eergisteren hadden.

Journalist Roland Oliphant van The Telegraph wist van één van de soldaten te ontfutselen wie hij was: het bleek een regiment van de Russische 810e Marinebrigade te zijn, dat normaliter in een basis in Sebastopol is gestationeerd.

Tevens namen vanochtend vijftien Russische soldaten een Oekraïense antiraketinstallatie in Jalta in. Ze stonden plots voor de deur en eigenden zich het complex toe.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.