'Als ik blank zou zijn, dan was ik aanvoerder geweest'

MarcusViridis

Voormalig topvoetballer Sol Campbell weet het zeker: als hij ander pigment had gehad in zijn huid, dan was hij minstens tien jaar lang aanvoerder geweest van het Engelse nationale elftal.

In clubverband bij Arsenal, Tottenham Hotspur en Portsmouth mocht Sol wel altijd het felbegeerde bandje aan zijn arm schuiven en in zijn optiek was het aanvoerderschap van 'de drie leeuwen' een logische beslissing geweest. Maar helaas… binnen de Engelse voetbalbond, de FA, lijkt het van de racisten te jeuken. Ondanks het constante niveau dat de verdediger liet zien en zijn ervaring als aanvoerder, ging het aanvoerdersband vaak naar een andere speler. Dat moet dus wel racisme zijn, zo redeneert Sol.

Helemaal gelijk lijkt de oud-speler niet te hebben. In het verleden heeft Engeland in Paul Ince, Rio Ferdinand, Ashley Cole en… Sol Campbell wel degelijk gekleurde 'captains' gehad. Het toeval wil dat meneer Campbell een boek over zijn leven als voetballer te verkopen heeft. Een beetje media-aandacht kan in dat geval geen kwaad.