Canada roept ambassadeur Moskou terug om crisis

Canada heeft de ambassadeur in Moskou teruggeroepen uit onvrede over de Russische militaire inmenging in Oekraïne. Dat heeft premier Stephen Harper laten verklaring weten na spoedoverleg met zijn kabinet. Canada boycot alle voorbereidende vergaderingen voor de G8-top die in juni in Rusland wordt gehouden.

Harper uitte scherpe kritiek op het militaire optreden van Rusland in Oekraïne. Hij eist dat president Vladimir Poetin zijn troepen terugtrekt van het schiereiland de Krim.

Het Russische parlement gaf Poetin zaterdag toestemming om in te grijpen in Oekraïne om Russische inwoners van het land te beschermen. De pro-Russische Oekraïense president Viktor Janoekovitsj van Oekraïne werd vorig weekeinde, na maandenlange demonstraties tegen zijn bewind, afgezet. De interim-regering in Kiev beticht Rusland van een 'militaire invasie en bezetting' van strategische punten op de Krim.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft zaterdagavond anderhalf uur met Poetin gebeld over de dreigende situatie. Ook hij eist dat Rusland zich terugtrekt. De VS hebben ook de deelname aan de voorbereidingen op de G8-top opgeschort uit ongenoegen over de Russische inmenging in Oekraïne.