CD: Tommy Ebben - Tommy Ebben

Tommy Ebben is een singer-songwriter uit Utrecht die een jaar of vijf geleden zijn eerste album Old Masters Painted These Moments uitbracht. Ebben kreeg daarna een contract bij het Zwolse label Goomah Music, een verdomd leuk label waarop ook artiesten zoals The Horse Company, The Silhouettes en I Kissed Charles hun muziek uitbrachten. Van Tommy Ebben & The Small Town Villains verschenen sindsdien de albums Dreamless Slumbers en A Whisper To Arms. Inmiddels is het 2014 en is de muzikant aan zijn vierde album toe.

Tommy Ebben - Tommy Ebben

Voor de opnames van het album Tommy Ebben dook de muzikant samen met Ferdy van der Singel (Tickets Go Past) de studio in om een tiental nieuwe nummers op te nemen. Van der Singel speelde niet alleen toetsen, drums en percussie-instrumenten, maar was eveneens de producer van de opnames. Ook horen we verrassende gastbijdrages van drummer Léon Schmitz, trompettist Cees Bruinsma (bekend van onder meer Myrkur en Sofie Letitre), cellist Rogier Holtman, Franse hoornspeler Morris Kliphuis (ex-The Kyteman Orchestra), violist Matthijs Barnhoorn en producer Thijs de Vlieger (NOISIA).

Op het nieuwe titelloze album van Tommy Ebben horen we dat de muzikant zijn americana-achtergrond niet geheel achter zich heeft gelaten. Zo horen we fraaie ballades voorbijkomen zoals het melancholische 'Heed Your Call', het freaky 'I Wish I Was a Carpenter', het folky 'The Only Ones', het orchestraal aandoende 'September Skies' en de intieme afsluiter 'Mistaken for a Dawn'. Ook horen we bij nummers als 'Golden', 'Red Curled Curtain' en 'Blank Photographs' dat Ebben ook niet vies is van een stukje uptempo electronische muziek.

Liefhebbers van artiesten zoals James Blake en John Mayer zullen dit veelzijdige album van Tommy Ebben zeker weten te waarderen. Een prachtig groeidiamantje, dat bij elke luisterbeurt meer lijkt te gaan schitteren.