FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 26 februari 2011

Kalezic blij met 'gedurfd spel' in uitduel

Darije Kalezic, trainer van De Graafschap, was na afloop blij met het behaalde gelijkspel tegen Roda JC. In Kerkrade kwamen de Doetinchemmers tot een 1-1 gelijkspel, een aardig resultaat, maar de trainer was vooral tevreden over het spel.

Vooral na rust had De Graafschap het betere van het spel. "Ze konden er toen niet doorheen komen. We spelen, zoals ze dat in Doetinchem willen, gedurfd, maar laten dat ook zien in uitwedstrijden", aldus de scheidend coach naderhand tegenover Omroep Gelderland.

"Als wij ons best doen, heeft iedereen het moeilijk tegen dit De Graafschap. Dan moet wel het tactisch concept en de discipline kloppen, anders hebben we een matige ploeg", aldus Kalezic, die volgende week met zijn ploeg tegenover rode lantaarndrager Willem II komt te staan.

Wubben wint laatste marathon

Kurt Wubben heeft vandaag in Heerenveen de finale van de KPN Marathon Cup op zijn naam geschreven. De 39-jarige schaatser uit Pijnacker maakte veel indruk in de verlengde wedstrijd over 150 ronden. Samen met negen rijders had hij twee ronden voorsprong op het peloton.

Wubben, die zijn laatste wedstrijd uit zijn loopbaan reed, troefde Geert Plender (tweede) en Bob de Vries in de eindsprint af. Karlo Timmerman won het eindklassement. De SOS Kinderdorpen-rijder had zich vorige week reeds verzekerd van de eindzege in de competitie.

Wubben wint laatste marathon
Wubben wint laatste marathon (Foto: ANP)

"Dortmund maakte de doelpunten op het juiste moment"

Trainer Louis van Gaal kreeg vanavond de deksel op de neus. Bayern München verloor in eigen huis van koploper Borussia Dortmund (1-3) en kan de hcompetitie nu uit het hoofd zetten.

Van Gaal was vooraf nog positief gestemd over het treffen met de koploper. Bovendien had Dortmund al decennialang niet meer gewonnen in München. Zaterdagavond werd die reeks echter doorbroken. De bezoekers gingen met een 1-3 zege weer op huis aan.

Van Gaal legt de schuld van het verlies bij individuele fouten. "Dortmund heeft op de juiste momenten de doelpunten gemaakt", sprak de trainer na afloop tegenover Bild. "Wij domineerden in de tweede helft het spel, maar niet op de cruciale momenten."

"De eerste tegendoelpunten waren individuele fouten van ons", vervolgt de Nederlander, die ook toe moest geven dat de overwinning van Dortmund ook deels de verdienste van Dortmund zelf was. "Dortmund heeft ons ook gedwongen", besloot Van Gaal, die nu op een vierde plaats staat met zestien punten achterstand op de koploper.

Ferrer: "Ik heb niet veel te zeggen"

Vitesse werd vanavond ouderwets afgedroogd tegen concurrent Heracles Almelo. De ploeg van trainer Albert Ferrer verloor in Almelo met 6-1. Hij wanhoopt echter niet.

"Ik heb niet veel te zeggen", gaf Ferrer aan na aflooop van de vernedering van zijn ploeg. "Dit was een slechte dag van ons, Ik zie het als een incident. Heracles was veel beter dan wij, van de eerste tot de laatste minuut. Zowel qua voetbal als qua agressiviteit."

In het gesprek met de Gelderlander gaf de trainer van Vitesse aan dat hij zich nog geen zorgen maakt over zijn ploeg. "Ik wil verder kijken dan deze ene wedstrijd. We hebben de afgelopen maand een goede ontwikkeling doorgemaakt."

Vitesse heeft na de nederlaag alleen nog SBV Excelsior, VVV-Venlo en Willem II onder zich. De degradatiezone komt gevaarlijk dichtbij. Excelsior staat nog maar drie punten achter op de Arnhemse club, die het afgeloepn jaar zoveel investeerde in spelers om hogerop te komen.

Obama wil dat Gadhafi meteen opstapt

De Amerikaanse president Barack Obama vindt dat de Libische leider Moammar Gadhafi onmiddellijk moet opstappen. Hij zei dat zaterdag in een telefoongesprek met de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Een leider die alleen aan de macht kan blijven door massaal geweld te gebruiken tegen zijn eigen volk moet opstappen, aldus een verklaring het Witte Huis. "Hij heeft de legitimiteit om te regeren verloren, en moet doen wat goed is voor het land door op te stappen."

Obama en Merkel steunen de eis van het Libische volk voor universele rechten. Beiden vinden dat de regering van Gadhafi zich moet verantwoorden voor het geweld.

Obama wil dat Kaddafi meteen opstapt
Obama wil dat Gadhafi meteen opstapt (Foto: ANP)

Uitslag NAC Breda - ADO Den Haag

Vanavond stond in de Eredivisie om 20:45 uur de wedstrijd tussen NAC Breda en ADO Den Haag op het programma. Hieronder vind je de uitslag van dit duel.

 

NAC Breda

3 - 2

ADO Den Haag

 4' Schilder
 47' Schilder
 61' Fehér
   25' Verhoek
 34' Horváth (e.d)
 
 Gele kaart: Koenders, Penders, Amoah, Horváth, (NAC Breda), Vicento, (ADO Den Haag)
 Rode kaart: , Kum (53/2xg) (ADO Den Haag)
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: 18.700
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Ten Rouwelaar
Koenders
Penders
Horváth
Janse
Luijckx
Gorter (kolkka/88)
Schilder
Jenner (Fehér/46)
Amoah
Lurling
  Coutinho
Ammi
Leeuwin
Derijck
Kum
Visser (N'Toko/84)
Immers
Toornstra
Verhoek
Boelykin
Vicento

Fàbregas: "Het is verschrikkelijk teleurstellend"

Arsenal maakt morgen voor het eerst in zes jaar kans op een prijs en juist op dat moment moet aanvoerder Cesc Fàbregas vanaf de tribune toekijken. De Spaanse middenvelder raakte afgelopen woensdag geblesseerd tijdens de wedstrijd tegen Stoke City.

Eerder leek het er op dat de Spanjaard nog kon spelen in de finale van de League Cup, maar dit blijkt na nader onderzoek toch onverstandig. "Het is verschrikkelijk teleurstellend", aldus de balende aanvoerder van de Gunners geciteerd door Voetbal International. "Mijn hart heeft mijn hoofd regelmatig overstemd dat ik het toch zou halen, maar ik moet accepteren dat ik echt niet kan spelen."

Wenger heeft de aanvoerder aangegeven dat het een te groot risico is voor Arsenal om hem nu alweer te laten spelen terwijl zijn spierblessure nog niet geheel is hersteld. "Wenger heeft gelijk", verzucht Fàbregas. "Het belangrijkste is dat ik zo snel mogelijk volledig herstel om Arsenal te helpen in de rest van het seizoen."

Vice-aanvoerder Robin van Persie die morgen de aanvoerdersband zal dragen, heeft al aangegeven dat hij de Spanjaard ook de beker omhoog wilt laten houden als er gewonnen wordt in Wembley tegen Birmingham City.

"Het zal frustrerend zijn de finale vanaf de tribune te moeten bekijken", geeft Fàbregas aan. "Maar vanaf daar zal ik ook het gevoel hebben dat ik bij elk balcontact betrokken ben. Het deed me heel erg goed dat er spelers zijn die zeggen dat ik de beker omhoog mag houden als we hem winnen."

Ajax krijgt geen last van Spartak's Pareja

De aanvallers van Ajax hoeven zich niet meer in te stellen op Nicolás Pareja van Spartak Moskou. Pareja zal de twee wedstrijden van de achtste finales tegen Ajax missen. Dat meldt de UEFA op de website van de Europese voetbalbond. De verdediger van Spartak Moskou heeft zijn voet gebroken en zal naar waarschijnlijkheid een maand buitenspel staan.

De 27-jarige verdediger beschadigde zijn voet tijdens een interlandperiode met Argentinië eerder deze maand. De exacte ernst van de blessure was echter nog niet vastgesteld. Scans die deze week werden uitgevoerd gaven echter aan dat de speler een haarscheur had in zijn voet had gebroken.

Paregja, die vorig jaar in juli overkwam van RCD Espanyol, zal nu twee weken in zijn moederland spenderen voordat hij weer terugkeert naar Moskou. De centrale verdediger zal daardoor beide wedstrijd tegen Ajax missen. Spartak Moskou en de Amsterdammers treffen elkaar op 10 en op 17 maart.

Libië: Ambassadeur vreest wetteloosheid in Tripoli

De Nederlandse ambassadeur in Libië Gerard Steeghs vreest voor een algemene wetteloosheid in Tripoli. Hij is bang dat er een situatie ontstaat waarin onschuldige burgers moeilijk kunnen overleven. Dat heeft hij zaterdag tegen het NOS Journaal gezegd.

Steeghs zei dat hij zich de meeste zorgen maakt over dat er straks heel veel wapens in omloop zijn en dat mensen van buiten Tripoli met wapens naar de Libische hoofdstad komen om zich in gevechten te storten. Volgens hem is de situatie in Tripoli momenteel gespannen. "Mensen hebben het idee dat er dingen staan te gebeuren die een verergering van de situatie inhouden."

In verschillende delen van de stad zouden er al 'vervelende dingen' zijn gebeurd. Hij is bang dat de onlusten zich verspreiden naar meerdere delen van de stad.

Zondagochtend gaat de ambassadeur overleggen met onder anderen de minister van Buitenlandse Zaken Uri Rosenthal (VVD) of de ambassade gaat sluiten of niet. "Dan zullen we kijken wat we hier nog kunnen doen."

Volgens Steeghs zijn de Nederlanders die weg willen uit Tripoli inmiddels vertrokken. Een klein aantal Nederlanders heeft hij echter niet meer kunnen bereiken met de mobiele telefoon.

Buitenlandse Zaken meldde zaterdagavond dat er in Libië nog ruim twintig Nederlanders zijn die Libië willen verlaten. Bijna allemaal bevinden ze zich buiten de Libische hoofdstad Tripoli. Steeghs kan volgens Buitenlandse Zaken de Libische hoofdstad, waarover de berichten over bewapening van milities en toenemend geweld toenemen, niet verlaten.

Uitslagen Eredivisie (26/02/2011)

Vanavond om kwart voor acht begonnen er twee wedstrijden in de Eredivisie. Hieronder vind je de uitslagen.

Heracles Almelo

6 - 1

Vitesse

 39' Room e.d.
 49' Everton
 59' Fledderus
 69' Overtoom (pen)
 75' Overtoom (pen)
 83' Kashia e.d.
   90+2' Kashia
 
 Gele kaart: Kashia, Snijders, (Vitesse)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 8.475
Arbiter: Haverkort
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Te Wierik
Maertens
v.d.Linden
Looms
Quansah (Rienstra/83)
Overtoom (Vejinovic/78)
Fledderus
Douglas (Cairo/78)
Armenteros
Everton
  Room
v.d.Struijk
Kashia
Rajkovic
Yasuda
v.Ginkel
López
Riverola
Babangida (Stevanovic/64)
Pedersen (Snijders/46)
Pröpper


Roda JC

1 - 1

De Graafschap

 25' Skoubo
   46' De Ridder
 
 Gele kaart: Svärd, Kah, (Roda JC), Loran, Meijer, De Ridder, Rose, Waterman, (De Graafschap)
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 13.100
Arbiter: v. Sichem
 
Opstelling:   Opstelling:
Tyton
De Fauw
Kah
Wielaert
Bodor
Svärd (Meulens/82)
Vormer
Janssen
Hadouir (Huysegems/89)
Skoubo (Pluim/71)
Junker
  Waterman
Loran
Meijer
J.Buijs
Fränkel
Rose (Kujala/83)
Jungschläger
Hersi (R.Sebens/36)
Overgoor (Broekhof/88)
Poepon
De Ridder

Okken laat EK indoor schieten

Arnoud Okken ziet af van deelname aan de EK Indoor in Parijs, 4-6 maart 2011. Hij kampte in januari geruime tijd met bronchitis en ondervindt daarvan nog steeds de gevolgen.

Zijn trainster Grete Koens (tevens bondscoach talentontwikkeling midden- en lange afstand) berichtte vanavond dat zijn niveau daardoor onvoldoende hoog is: "Voor een medaille moet Arnoud toch een tijd van 1.46 kunnen lopen en dat zit er nu niet in. Bovendien willen we geen risico's lopen voor komende zomer, wanneer het behalen van een Olympische nominatie het hoofddoel is."

Okken werd in 2007 Europees indoorkampioen op zijn favoriete 800 meter. Vorig jaar zomer behaalde hij bij de EK Atletiek in Barcelona daarop een vierde plaats. Okken loodste vanavond in Apeldoorn drie Nederlandse atleten nog naar de limiet op de 1.500 meter. Op 11 februari voldeed hij in Düsseldorf met 1.49.27 aan de Atletiekunie-eis tot vormbehoud voor deelname aan de EK Indoor.

Fine Gael claimt overwinning in Ierland

De Ierse centrumrechtse politieke partij Fine Gael heeft zaterdag de overwinning in de parlementsverkiezingen geclaimd. Partijleider Enda Kenny deed dat ten overstaan van verslaggevers in zijn kiesdistrict.

"Het land heeft mijn partij grote steun gegeven om een stabiele en sterke regering te vormen", aldus Kenny (59), die waarschijnlijk premier wordt. Fine Gael kreeg volgens prognoses 36,1 procent van de stemmen. De partij zou uitkomen op 72 van de 166 zetels in de Dail, de Tweede Kamer van Ierland. Kenny vormt waarschijnlijk een regering met de Labourparty. Die kreeg 20,5 procent van de stemmen. Samen hebben ze een ruime meerderheid.

De grote verliezer bij de verkiezingen van vrijdag is de regeringspartij Fianna Fáil. Die wordt verantwoordelijk gehouden voor de diepe economische crisis in Ierland en kreeg ongeveer 15 procent van de stemmen.

Djokovic: "Speelde perfecte wedstrijd"

Novak Djokovic boekte vandaag in Dubai een fraaie overwinning. De Serviër wist dit seizoen al zijn twaalf ATP-wedstrijden te winnen en boekte in het emiraat al weer de tweede zege op Roger Federer in 2011. Djokovic sprak van een perfecte wedstrijd tegen de Zwitser.

"Ik moest ongelofelijk goed spelen. Dit was mijn beste prestatie van deze week," zei de Serviër die Federer met 6-3 en 6-3 klopte. Op de wereldranglijst blijft de Zwitser hem echter voor. Om hoger te klimmen op de ranglijst heeft hij deze winter zijn opslag verbeterd. "Daar heb ik hard aan gewerkt. Als ik topspelers wil verslaan, moet ik goed serveren. Dat deed ik in het verleden niet altijd."

Proef anoniem solliciteren heeft averechts effect

De proef met anoniem solliciteren in de gemeente Alphen aan den Rijn is mislukt. De effecten op de beleving van allochtone sollicitanten zijn minimaal. Het heeft zelfs een averechts effect. De gemeente stopt daarom met de aanpak, heeft Alphen aan den Rijn bekendgemaakt.

Alphen aan den Rijn anonimiseerde tussen oktober 2009 en oktober vorig jaar alle curricula vitae en brieven van sollicitanten. De gemeente wilde de drempel voor allochtone kandidaten hiermee verlagen en het gevoel bij ze wegnemen dat hun herkomst van invloed zou zijn op de procedure.

In de proefperiode reageerden 376 kandidaten op een vacature. Van hen hebben er 165 meegewerkt aan een evaluatie van de proef. Van de allochtone sollicitanten gaf 72 procent aan te denken dat de proef weliswaar bij andere allochtonen ertoe leidt te solliciteren, maar dat het voor henzelf vrijwel geen aanleiding geeft op een baan te reageren.

Daarbij had de proef een ongewild effect. Ongeveer twintig kandidaten dachten dat discriminatie de aanleiding ervoor was.

Helpdesk voor vragen over fraude van start

Burgers en ondernemers met vragen over fraude kunnen zich melden bij een landelijke helpdesk. In Apeldoorn werd zaterdag het startsein gegeven voor de Fraudehelpdesk. Bij deze landelijke vraagbaak kunnen mensen via de website en telefonisch informatie krijgen over verschillende vormen van fraude en oplichting.

Minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten heeft een half miljoen euro bijgedragen aan de start van de helpdesk. De Fraudehelpdesk verwijst slachtoffers naar de instantie die hen het beste kan helpen en werkt samen met onder meer de Autoriteit Financiële Markten, het Centraal Meldpunt Identiteitsfraude, ConsuWijzer en de Consumentenautoriteit.

De helpdesk speelt zelf geen actieve rol in het opsporen van fraude. Wel wordt informatie verzameld en doorgegeven aan het ministerie van Veiligheid en Justitie. Ook houden de medewerkers in de gaten of er nieuwe oplichtingstrends zijn. Ze zorgen er dan voor dat het publiek wordt gewaarschuwd.

GL komt met wetsvoorstel over rol staatshoofd

Tweede Kamerlid Ineke van Gent (GroenLinks) komt nog dit jaar met een initiatiefwetsvoorstel voor een louter ceremoniële rol van het staatshoofd. Voor het plan moet de Grondwet op twee punten worden veranderd, meldt de partij zaterdagavond.

De partij wil onder meer dat het staatshoofd alle functies binnen het landsbestuur verliest. De koning of koningin heeft dan alleen nog een representatieve functie. Als het plan van GroenLinks doorgaat, is de koning of koningin straks zodoende niet langer het hoofd van de regering. Het staatshoofd hoeft dan geen wetten meer te ondertekenen en is dan niet langer voorzitter van de Raad van State, dat de regering van advies voorziet.

GroenLinks komt met het voorstel nadat theoloog en vertrouweling van de Koninklijke familie Huub Oosterhuis vorige week in het televisieprogramma beweerde dat koningin Beatrix afgelopen jaar zwaar was gecensureerd in haar kersttoespraak. Als het voorstel wordt aangenomen, kan de koning of koningin op eigen gezag zijn of haar toespraken vormgeven.

Van Gent stelt dat de kwestie opnieuw laat zien hoe moeilijk het is de publieke ruimte te bepalen voor de eigen opvattingen van de koningin. "Wanneer het Koninklijk Huis alleen nog een ceremoniële functie heeft, is het ook makkelijker om de leden van het Koninklijk Huis meer bewegingsvrijheid te geven. Zij kunnen zich dan ook makkelijker uiten in het openbaar."

Aan de bevoegdheden van koningin Beatrix tornen, wil GroenLinks niet. De partij wil het debat alleen voeren voor de troonswisseling. Dan kan het volgende staatshoofd, kroonprins Willem-Alexander, een betere invulling aan zijn ambt geven, aldus de partij.

[Bundesliga] Uitslag Bayern München - Borussia Dortmund

Borussia Dortmund is in Duitsland dicht bij de eerste titel sinds 2002. Vandaag werd in München met 3-1 gewonnen van landskampioen Bayern. Het gat tussen koploper Dortmund en nummer twee Bayer Leverkusen bedraagt na 24 wedstrijden dertien punten. Bayern staat achter Hannover 96 pas vierde en geeft al zestien punten toe.

De topper in de Bundesliga kwam al snel tot ontbranding toen Lucas Barrios na negen minuten de bal langs Bayern-doelman Thomas Kraft rolde. Zeven minuten later had Bayern het antwoord echter al klaar. Luiz Gustavo maakte gelijk.

Echt geschrokken van die tegentreffer leek Dortmund echter niet, want al in de achttiende minuut stond de ploeg opnieuw op voorsprong. Nuri Sahin zorgde daar met een fraai afstandsschot voor. Even later ontsnapten de bezoekers aan een tweede gelijkmaker toen Mario Gomez op randje buitenspel werd teruggefloten, terwijl de aanvaller de bal al in het net had liggen.

Daarna was Dortmund de gevaarlijkste ploeg en na een uur werd de zege veiliggesteld. Mats Hummels kopte knap in de verre hoek, waarna de Zwartgelen de wedstrijd uit konden spelen. Arjen Robben liet bij Bayern niet van zich horen. Een gele kaart vanwege een schwalbe was het belangrijkste wapenfeit van de aanvaller.

Uitslag Willem II - sc Heerenveen

Vanavond stond in de Eredivisie om 18:45 uur de wedstrijd tussen Willem II en sc Heerenveen op het programma. Hieronder vind je de uitslag van dit duel.

Willem II

4 - 3

sc Heerenveen

 66' Biemans
 70' Swinkels
 84' Van der Heijden
 89' Rigters
   6' Janmaat
 25' Dost
 73' Väyrynen
 
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 11.500
Arbiter: Vink
 
Opstelling:   Opstelling:
Verhult
Pereira
Biemans
Swinkels
Pressel
Hakola (Gravenbeek/73)
Ippel (Janga/79)
Van der Heijden
Lasnik
Jelic (Rigters/46)
Strihavka
  Stuhr-Ellegaard
Janmaat
Breuer
Kopic
Jong-a-Pin
Grindheim
Elm
Väyrynen
Narsingh
Dost
Djuricic

Drie 1.500m.-lopers naar EK indoor

De Nederlandse atleten Ate van der Burgt, Wouter de Boer en René Stokvis hebben zich alledrie voor de 1.500 meter bij het Europees kampioenschap indoor komende maand in Parijs geplaatst. Dit deden ze bij een wedstrijd in Apeldoorn.

Van der Burgt won de 1.500 meter in een tijd van 3.42,70, De Boer en Stokvis gaven beiden minder dan een seconde toe op de winnaar. Arnoud Okken fungeerde overigens als haas bij de wedstrijd. 

Mogelijk nieuwe gevangenis in Limburg

Limburg maakt kans op een nieuw te bouwen mogelijk publiekprivate middelgrote gevangenis. Dat heeft staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Fred Teeven (VVD) gezegd tegen de Limburgse omroep L1.

Volgens Teeven is de verwachting dat eind 2013, begin 2014 er weer meer behoefte is aan celcapaciteit. Dat zou mede komen door het kabinetsbeleid. De regering wil ernstige misdrijven meer afstraffen, aldus de staatssecretaris.

Eind dit jaar wordt een besluit genomen over de bouw van een nieuwe gevangenis. Waar de gevangenis precies zou moeten komen, is nog onduidelijk. De gevangenis zal waarschijnlijk worden bedoeld voor volwassenen.

Teeven denkt aan Limburg, omdat hij vindt dat als zo'n gevangenis er moet komen, die moet komen in een regio waar al problemen bestaan met werkgelegenheid. "Zo'n regio is Limburg." Een middelgrote gevangenis levert volgens Teeven 'al gauw' tweehonderd arbeidsplaatsen op.

In het regeerakkoord staat daarbij dat het kabinet zich oriënteert op publiekprivate gevangenissen. "Bestaande gevangenissen overnemen is vrijwel onmogelijk, gezien de exploitatiekosten. Maar als je opnieuw moet gaan bouwen en investeren, dan kan dat een hele goede investering zijn."

PS: Statenleden huiverig voor samenwerking PVV

Statenleden van VVD en CDA kijken niet uit naar een samenwerking met lokale takken van de PVV na de Provinciale Statenverkiezingen. Ze willen best overleggen, maar voorzien grote problemen in de praktijk. Dat schrijft NRC Handelsblad zaterdag na een enquête onder de 564 zittende statenleden.

Twee op de drie VVD-statenleden staan kritisch tegenover het gedoogkabinet. Ze laken de 'discriminerende uitingen', de 'angst voor islamisering' en de 'oprotuitingen naar buitenlanders'.

In Limburg wil het CDA niet met de PVV samenwerken als die partij vasthoudt aan het plan een verbod in te voeren op de bouw van nieuwe moskeeën. Dat zei de lijsttrekker vrijdag tijdens een debat. Uit Zuid-Holland komt ook forse kritiek. CDA-Statenlid Yasar Fural roept zelfs op een stem op de oppositie uit te brengen om het 'horrorkabinet' te dwarsbomen.

Uitslagen Topklasse zaterdagamateurs

Vandaag werd een inhaalronde in de Topklasse bij de zaterdagamateurs afgewerkt. IJsselmeervogels liet de kans liggen om koploper Spakenburg tot op een punt te naderen. De landskampioen speelde in een spectaculair duel met 3-3 gelijk bij nummer vier Capelle. De thuisploeg speelde bijna een uur met tien man, de gelijkmaker werd pas in de slotfase gemaakt.

Onderin deed CSV Apeldoorn goede zaken door thuis te winnen van Flevo Boys Emmeloord. Het steeg zelf op de ranglijst, terwijl Flevo Boys naar een degradatieplaats zakte. FC Lisse staat dankzij een puntendeling bij Excelsior '31 nu op de dertiende plaats. De ploeg die als dertiende eindigt, speelt nacompetitie om handhaving.

Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
Capelle IJsselmeervogels 3-3
CSV Apeldoorn Flevo Boys Emmeloord 1-0
Excelsior '31 FC Lisse 3-3
Harkemase Boys HHC Hardenberg 1-3
Katwijk Barendrecht 2-0

Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 Spakenburg 21 13 5 3 44 54-28
2 IJsselmeervogels 21 12 5 4 41 39-25
3 Rijnsburgse Boys 21 11 7 3 40 54-29
4 HHC Hardenberg 21 10 3 8 33 36-21
5 Capelle 21 9 6 6 33 32-21
6 Katwijk 21 10 3 8 33 30-25
7 Harkemase Boys 21 8 5 8 29 38-37
8 Excelsior '31 20 7 7 6 28 29-31
9 SC Genemuiden 21 8 4 9 28 34-43
10 Barendrecht 21 6 6 9 24 17-26
11 CSV Apeldoorn 21 6 6 9 24 27-44
12 Sparta Nijkerk 21 6 5 10 23 24-36
13 FC Lisse 21 5 7 9 22 30-36
14 Flevo Boys 21 5 7 9 22 27-38
15 ARC 20 4 5 11 17 23-39
16 Hoek 21 4 5 12 17 13-28

Twaalf arrestaties bij verkeerscontrole Brabant

Twaalf mensen zijn vrijdagavond bij een grote verkeerscontrole in West-Brabant aangehouden. Ook achtervolgde de politie twee auto's. De bestuurders van deze wagens wilden de controle omzeilen. Dat meldt de politie.

In beide gevallen werd met hoge snelheid de achtervolging ingezet. De auto's werden uiteindelijk zonder inzittenden teruggevonden. In een van de auto's vond de politie een grote hoeveelheid softdrugs.

De verkeerscontrole vond plaats in Dinteloord, Oudenbosch, Oud Gastel en Bergen op Zoom. Van de twaalf aangehouden mensen moesten tien bestuurders mee naar een politiebureau omdat ze te veel hadden gedronken. Eén persoon werd aangehouden omdat hij zijn openstaande boetes niet kon betalen. Ook was er één arrestatie voor het bezit van softdrugs.

Bij de controle moesten 640 bestuurders een blaastest doen. Bijna 500 kentekens werden nagetrokken om te kijken of er sprake was van openstaande boetes of andere strafbare feiten.

De agenten schreven verder dertig bonnen uit voor uiteenlopende overtredingen als het niet dragen van autogordels en mobiel bellen.

'Pensioenfondsen investeren in wapenhandel Libië'

Zes grote Nederlandse pensioenfondsen investeren in bedrijven die wapens leveren aan Libië. In totaal gaat het om aandelen en obligaties ter waarde van 350 miljoen euro. Dat meldt RTL Nieuws zaterdagavond, dat het economisch onderzoeksbureau Profundo opdracht heeft gegeven tot een onderzoek.

Het onderzoek heeft zich beperkt tot de tien grootste pensioenfondsen. Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP), het Pensioenfonds voor de bouw (Bpf Bouw), Pensioenfonds metaal en techniek (PMT), Pensioenfonds voor de Grafische bedrijven (PGB), het Spoorwegpensioenfonds en het Pensioenfonds Metalektro (PME) zouden investeren in bedrijven die wapens leveren aan het door onlusten geteisterde land.

De pensioenfondsen hebben aandelen en obligaties van de buitenlandse bedrijven BAE Systems, EADS en Finmeccanica. Deze bedrijven verkopen in het zakelijke samenwerkingsverband MBDA wapens. De afgelopen vijf jaar verkocht MBDA onder meer raketten en helikopters aan het regime Gadhafi.

Het zou vooral gaan om aandelen. Zo heeft het ABP voor in totaal 156 miljoen euro belegd, Bpf Bouw 19,9 miljoen euro en PGB voor 2,5 miljoen euro. Van PMT, Spoorwegpf en PME is alleen bekend dat zij beleggen in de bedrijven die wapens verkopen maar niet voor hoeveel. ABP heeft daarnaast voor 166 miljoen euro obligaties uitstaan en PGB voor 5,7 miljoen euro.

In een reactie laat directeur van de Pensioenfederatie Gerard Riemen weten dat deze investeringen van de pensioenfondsen niet verboden zijn. Alles is volgens de regels gegaan, zegt hij. "Wij vinden niet dat je van Pensioenfondsen een scherper beleid mag verwachten dan voor de Verenigde Naties of voor de overheid. Het is raar dat het wel goed is als de overheid met exportsubsidies wapens levert aan Libië, maar dat het niet goed is als Nederlandse pensioenfondsen investeren in wapenfabrikanten die aan Libië leveren."

GroenLinks-Kamerlid Bruno Braakhuis spreekt van 'immorele' transacties. Hij wil dat pensioenfondsen hun verantwoordelijkheid nemen en indien nodig moet de overheid sancties kunnen opleggen.

Sauber: "Onervaren rijders zijn geen nadeel"

Het Sauber F1 Team heeft er geen problemen mee dat het dit seizoen met twee onervaren rijders aan de start zal gaan verschijnen. Kamui Kobayashi reed vorig jaar zijn eerste volledige seizoen in de Formule 1, terwijl Sergio Pérez zijn debuut op het hoogste niveau zal gaan maken.

Technisch directeur James Key ziet dat Kobayashi zich ondanks zijn onervarenheid wel als leider van het team wil gaan gedragen. "Kamui ontwikkelt zich zeer goed. Hij probeert zoveel mogelijk te assisteren terwijl we achterhalen hoe bijvoorbeeld de banden werken," zei Key tegen Autosport.

"We zijn het eens met de zwakke punten van de auto die Kamui opnoemde en dat is waar we mee aan de slag moeten. Aan zijn feedback ligt het echt niet. Het kan een voordeel zijn om vijf jaar ervaring te hebben, uiteraard, maar we hebben geen klachten over Kamui."

Pérez ging bij de wintertest enkele malen van het circuit af, maar volgens Key ontwikkelt ook de Mexicaan zich goed. "Het is wennen aan de nieuwe omstandigheden. Daar mogen we een rookie niet op afrekenen. Sergio heeft nog even te gaan voor hij alles weet en écht alles eruit haalt, maar het gaat de goede kant op."

Discovery aangekomen bij ISS

Het ruimteveer Discovery is zaterdag aangekomen bij het internationale ruimtestation ISS. Het is de laatste missie van de spaceshuttle, die hierna met pensioen gaat.

De Discovery blijft zeker een week bij het ruimtestation. Het ruimteveer bezorgt een nieuw leefcompartiment, voorraden en een speciale robot, Robonaut 2. Het nieuwe compartiment wordt volgende week aan het ISS bevestigd.

In het ISS zijn nu twaalf astronauten aanwezig, uit de Verenigde Staten, Rusland en Italië.

Voordat het ruimteveer aanmeert draait het eenmaal volledig rond zijn as, zodat camera's in het ruimtestation kunnen vastleggen of er schade aan de spaceshuttle is. Bij de lancering braken vier brokstukken van de brandstoftank af en een stuk isolatieschuim trof de onderkant van het ruimteveer.

De Discovery is het eerste ruimteveer dat met pensioen gaat, in de zomer volgen de Endeavour en de Atlantis. De Discovery heeft in 26 jaar tijd 39 missies gevlogen en in totaal 230 miljoen kilometer afgelegd.

Nintendo 3DS heeft cameragames

Er slopen gaandeweg de week steeds meer zogenaamde 'unboxing'-videos het net op, en dit keer is de Nintendo 3DS in beeld. Er werd door Nintendo al geheimzinnig gedaan over wat er in de doos van de 3DS zal zitten, zoals Augmented Reality -games met kaartjes waar je de camera van je 3DS op moet richten.

En wat blijkt? Er zitten maar liefst zes kaartjes in de verpakking van de 3DS, waar je augmented reality games mee kan spelen. Je legt het kaartje op de tafel, en vervolgens speel je biljart, vecht je tegen draken of spuit je graffiti op je bureaublad. Kijk in het filmpje hieronder hoe dat in zijn werk gaat (vanaf 2:00)

Adverteerders willen 'reclameluwe' zaterdag

De bond van adverteerders BVA probeert te bewerkstelligen dat een half jaar lang elke week een 'reclameluwe' dag wordt gehouden. Dat zegt vicevoorzitter van de bond Frenkel Denie in het blad van de reclame- en marketingbranche Adformatie. Denie leidt een projectgroep om het plan werkelijkheid te laten worden.

Het idee zou volgen op het standpunt van de BVA dat er minder maar betere reclame moet komen. Denie stelt dat het zijn droom is dat een half jaar lang de zaterdag reclameluw is. "De BVA steunt me, ik zoek nu een klein groepje adverteerders om te beginnen. Dat zijn de believers, maar iedereen vindt dat het te veel is", aldus de vicevoorzitter in het blad.

Directeur Michel van der Voort van het Nederlandse centrum voor televisiereclame Spot laat in een reactie weten dat de zenders niet warmlopen voor het idee. De discussie zou niet leven bij adverteerders. "In de gesprekken tussen zenders en adverteerders is het belangrijkste onderwerp nog altijd de prijs."

Premier Rutte: 'Asscher verzuurt zo'

Premier Rutte was zaterdagmiddag in de Kalverstraat om de Amsterdammer warm te maken voor de VVD. AT5-verslaggever Vincent van Rijn nam de gelegenheid te baat om hem een uitspraak van wethouder Lodewijk Asscher voor te leggen.

Asscher zei in oktober vorig jaar dat hij Rutte 'een blije corpsbal die ons geld afpakt' vond. Rutte had daarop vanmiddag een duidelijke reactie: "Asscher is een van de leukste politici van Nederland, maar hij verzuurt zo. Dat moet hij niet doen". En hij geeft Asscher nog een goede raad: "Wees eens een beetje optimistisch, kijk eens wat vrolijker naar de toekomst, zoals je vroeger deed".

Rotterdam krijgt nieuw dancefestival

Rotterdam krijgt een nieuw dance-evenement, het Now & Wow festival. Het muziekevenement volgt de Dance Parade op, dat vorig jaar ter ziele ging vanwege het aangescherpte evenementenbeleid in de havenstad.

Dat heeft de initiator van het festival Ted Langenbach zaterdag laten weten. Langenbach was de man achter de vroegere dansclub Now & Wow.

Met het evenement wil Langenbach het imago van Rotterdam als uitgaansstad uit het slop trekken. Het nieuwe festival draait om meer dan alleen dancemuziek. "Het is een multidisciplinair festival met muziek, mode en beeldende kunst. Alle subculturen komen hier bij elkaar", aldus Langenbach.

Het Now & Wow festival vindt in september plaats, de locatie is nog niet bekend.

Rotterdam krijgt nieuw dancefestival
Rotterdam krijgt nieuw dancefestival (Foto: ANP)

[Premier League] Wigan geen partij voor United

Manchester United houdt de koppositie in Engeland stevig in handen. De ploeg van trainer Sir Alex Ferguson boekte uit bij Wigan Athletic een eenvoudige 4-0 overwinning. Javier Hernandez scoorde twee keer, Wayne Rooney en Fabio da Silva waren de andere doelpuntenmakers. Edwin van der Sar beleefde een rustige middag.

Manchester heeft nu een voorsprong van zeven punten op Arsenal, dat morgen de finale van de League Cup speelt tegen Birmingham City en daarom in competitieverband dit weekeinde niet in actie komt. Dinsdag staat voor Manchester United de inhaalwedstrijd op Stamford Bridge tegen Chelsea op het programma.

Brazilliaanse PSP kost 776 US Dollar

Brazilië heeft door de jaren heen altijd stevige prijzen voor games en consoles gehanteerd. Zo kostte de PlayStation 3 maar liefst 1130 Braziliaanse real (BRL) tijdens de release. De 'nieuwe' PSP, genaamd System 3010, is een lokale Braziliaanse versie, die voor maar liefst liefst 1299 BRL over de toonbank gaat, omgerekend is dat 776 US Dollar of 564 euro.

Inwoners van het Zuid-Amerikaanse land kunnen de handheld wel importeren, maar aangezien het geen gelokaliseerde versie is worden ze dan niet officieel ondersteund door Sony. Deze handhelds hebben volgens de wet aldaar maar een gelimiteerde garantieperiode van 3 maanden.

Troepen Gadhafi verlaten delen Tripoli

Arme wijken van de Libische hoofdstad Tripoli hebben zaterdag openlijk afstand genomen van leider Moammar Gadhafi. Veiligheidsdiensten hebben de arbeiderswijk Tajoura verlaten na vijf dagen van antiregeringsbetogingen, zeiden bewoners tegen buitenlandse journalisten ter plaatse.

De bewoners hebben barricades opgeworpen van stenen en palmbomen. Vele duizenden bezochten de begrafenis van een demonstrant, die omgekomen was bij een betoging de avond ervoor. De wijkbewoners zeiden dat veiligheidstroepen het vuur hadden geopend toen betogers wilden oprukken naar een centraal plein in Tripoli. De begrafenis draaide snel uit op een nieuwe demonstratie: "Gadhafi is de vijand van God", riep de menigte.

Troepen Kaddafi verlaten delen Tripoli
Troepen Gadhafi verlaten delen Tripoli (Foto: ANP)

Irritaties

Het feit dat ik mezelf terugvind elke dag in Lelystad is van zichzelf al één grote factor van woede, maar het gros van de mensen dat er rondloopt: man, man, man. En even voor de duidelijkheid, dan heb ik het niet over de ouderen. Geen slecht woord over hen. Maar ik heb het over de jeugd, de jochies van rond de 14, 15 en 16 jaar. Hoe langer ik erover nadenk, dit tuig, deze trekduiven zitten overal in Nederland.

Djokovic te sterk voor Federer in Dubai

Voor de derde maal op rij heeft Novak Djokovic het ATP-toernooi van Dubai op zijn naam gebracht. In de finale versloeg hij viervoudig toernooiwinnaar Roger Federer met tweemaal 6-3.

De service van de Zwitser was vanmiddag matig. Hij werd viermaal gebroken en creëerde slechts één breekkans. De Serviër maakte bijna geen fouten en verspeelde op  eigen service maar dertien punten.

Djokovic boekte zijn veertiende zege op rij en is als enige speler nog ongeslagen dit jaar.

Virgin geeft wederom F1-test aan GP3-rijder

Marussia Virgin Racing zal ook dit jaar weer een Formule 1-test weg gaan geven aan de beste Manor-coureur in de GP3 Series. Vorig jaar was Rio Haryanto met een vijfde plaats de beste Manor-rijder in de titelstrijd en hij kon de Formule 1-test al in Abu Dhabi verzilveren.

Manor Racing is eigendom van John Booth, die bij het Formule 1-team van Virgin technisch directeur is. De bolides zullen dezelfde kleurstelling dragen als die van het Formule 1-team en zullen bestuurd gaan worden door Haryanto, Adrian Quaife-Hobbs en de uit de Formule 3 Euroseries overgekomen Matias Laine. Naast de GP3-activiteiten zal Virgin ook de nieuwe kart-serie KGP gaan ondersteunen, zo is vandaag bekend geworden.

Duitse politie doet inval bij PS3-hacker

De Duitse politie heeft een inval gedaan bij de hacker genaamd "graf_chokolo", en daarbij computers en verschillende PlayStation 3-consoles meegenomen. Ook zou er een vertegenwoordiger van Sony bij de inval aanwezig zijn geweest. "graf_chokolo" is Sony echter te slim af geweest.

De hacker heeft namelijk, kort nadat hij de wereld heeft verteld dat er een inval in zijn huis was geweest, al zijn hackwerk en code online gezet. "graf_chokolo" hackte de PlayStation 3 om er Linux op te kunnen draaien, en nu kunnen andere hackers verdergaan met zijn werk.

Traditionele coalitie Brabant verliest meerderheid

CDA, VVD en PvdA, de coalitie die Noord-Brabant al decennialang regeert, verliest haar meerderheid in deze provincie. De partijen zouden, als er nu verkiezingen zouden worden gehouden, in Brabant 25 van de 55 zetels binnenslepen, meldt Omroep Brabant zaterdag op basis van een opiniepeiling van Maurice de Hond.

De huidige regeringspartijen CDA en VVD en hun gedoogpartner PVV halen een kleine meerderheid. De VVD wordt met twaalf zetels de grootste partij, gevolgd door nieuwkomer PVV, die de Brabanders tien zetels gunnen. Het CDA krijgt er zeven, de PvdA zes.

De huidige coalitie in Noord-Brabant van CDA, VVD en PvdA zou alleen door kunnen gaan als D66 mee zou doen. Deze partij scoort in de peiling vier zetels.

D¸eko: "Engels voetbal lastiger dan Bundesliga"

Edin D¸eko maakte in de winterstop de overstap naar Manchester City. De Bosniër heeft tijd nodig om zijn status waar te maken. De aanvaller weet dat zijn tijd komt. "In Duitsland begon ik ook niet erg goed", zei D¸eko tegen The Daily Mail. "Ik heb toen een half jaar niet laten zien wat ik in me heb."

"De mensen dachten dat ik hulpeloos was. Toen ik eenmaal was gewend heb ik laten zien tot waartoe ik in staat ben. Bij City hoop ik me echter sneller aan te passen. Het voetbal in Engeland is wel lastiger dan in de Bundesliga. Je moet altijd sterk zijn en voor elke bal het duel aangaan."

"De scheidsrechters zijn ook anders. Ze fluiten niet zo veel als in Duitsland. Daar wordt voor elke lichte overtreding gefloten", aldus D¸eko, die met City de Champions League wil halen. "De Champions League is heel speciaal, niet is daarmee te vergelijken. De Europa League wordt pas speciaal vanaf de halve finales", besluit de Bosnisch international.

Honderden demonstreren in Algiers

Honderden demonstranten hebben zaterdag in de Algerijnse hoofdstad Algiers een demonstratie gehouden tegen president Abdelaziz Bouteflika. De politie was echter met veel meer manschappen op de been.

De demonstraties op het centrale Martelarenplein kwamen twee dagen nadat de regering de noodsituatie had opgeheven die al negentien jaar van kracht was. Het houden van protestmarsen in Algiers is echter nog altijd verboden, zei het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Drukte door terugkerende wintersporters

Veel vakantiegangers die terugkeren van de wintersport zijn zaterdag in forse files in het buitenland beland. In Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk was het erg druk op de wegen vanaf de wintersportgebieden. Het hoogtepunt is inmiddels voorbij, zegt een woordvoerder van de ANWB.

Met name tussen 10.00 en 14.00 uur stonden er veel files. Het hoogtepunt lag rond het middaguur. "Wat je ziet is dat mensen rond 09.00 uur massaal hun hotel verlaten en de weg opgaan. En dan komen ze in files terecht."

De grootste groep Nederlanders komt dit weekend terug van de wintersport. Zij hadden de afgelopen week vakantie. Een kleiner deel van het land heeft aankomende week vakantie. De wintersporters die zaterdag naar het zuiden vertrokken kwamen eveneens in files terecht.

In Frankrijk was het op de A43 tussen Chambéry en Lyon druk. In Duitsland stonden er met name zaterdagochtend op de A3 veel files. Inmiddels staat er alleen op de A8 nog behoorlijk wat verkeer vast. In Oostenrijk was het het drukst op de B179. De files stonden in beide richtingen, vanwege zowel vertrekkende als aankomende wintersporters.

Anti-Wildersprotesten in drie steden

In Arnhem, Den Haag en Leeuwarden zijn zaterdagmiddag mensen de straat op gegaan om te demonstreren tegen Geert Wilders en zijn partij, de PVV, onder het motto 'tegen racisme en voor solidariteit'. Alle betogingen verliepen rustig.

In Leeuwarden kwamen de meeste betogers van de Anti-Fascistische Actie (AFA) opdagen, tussen de twee- en driehonderd mensen. In Arnhem ging het om ongeveer tweehonderd man die tegen 'Geert Wilders en zijn rechtse kabinet Bruin I' demonstreerden.

De actie in Arnhem was op touw gezet door de anti-Wildersgroepering Wilders Sluit Ook Jou Uit. De demonstranten riepen op tot verdraagzaamheid en solidariteit. "In plaats daarvan zijn racisme en discriminatie weer aan de orde van de dag. Tot in het parlement worden hele bevolkingsgroepen beledigd, uitgescholden, belachelijk gemaakt en gecriminaliseerd", aldus de actievoerders.

In Den Haag was de opkomst een stuk kleiner. Enkele tientallen mensen trotseerden de regen. Zij voerden spandoeken mee met de teksten 'Voor Solidariteit! Tegen uitsluiting!' en 'Den Haag tegen Racisme!'. De politie was aanwezig met twee busjes met ME'ers en agenten te paard.

Anti-Wildersprotesten in drie steden
Anti-Wildersprotesten in drie steden (Foto: ANP)

Langeveld wint Omloop Het Nieuwsblad

De 66e editie van Omloop Het Nieuwsblad is gewonnen door Sebastian Langeveld. De renner van Rabobank bleef na 204 kilometer koersen zijn oud-ploeggenoot Juan Antonio Flecha voor.

Acht man gingen er al snel na de start van de koers vandoor. Op 60 kilometer voor de streep werden ze echter teruggepakt door het peloton. Vervolgens ging Langeveld er vandoor. De knechten in het peloton zetten een tegenaanval in en de toppers leken niets  in de gaten te hebben.

Langeveld wist al gauw een voorsprong van een minuut te nemen op een groep van elf man met Lars Boom, Flecha, Niki Terpstra en Martijn Maaskant. Boonen, Gilbert en Devolder lagen daar weer achter.

Flecha slaagde er na een demarrage in om twaalf kilometer voor de streep Langeveld bij te halen waardoor de twee samen richting Gent gingen. Flecha, bang voor de eindsprint van Langeveld, waagde zo'n vijf kilometer voor het einde van de koers een jump. Langeveld reageerde echter attent en bleek in de eindsprint de snelste.

Belangrijke oppositieleider terug in Bahrein

Een belangrijke oppositieleider is zaterdag teruggekeerd in Bahrein, na een maandenlange vrijwillige ballingschap in Londen. Hij drong er bij de heersers in het Golfstaatje op aan vaart te zetten achter hun belofte om hervormingen door te voeren.

De terugkeer van de sjiiet Hassan Mushaima kan nieuw elan geven aan de anti-regeringsdemonstraties in het ministaatje. Mushaima is de leider van de sjiitische beweging Haq, die als conservatiever wordt bestempeld dan het grootste sjiitische blok dat al twee weken leiding geeft aan de demonstraties.

"Dialoog (...) is niet genoeg", zei hij zaterdag bij zijn terugkomst. "Beloftes zijn niet genoeg. We moeten zien dat er iets van de grond komt."

De oppositie in Bahrein lijkt verdeeld te zijn over de vraag of er een einde moet komen aan de soennitische monarchie of dat het koningshuis politieke macht moet overdragen aan het gekozen parlement.

Mushaima wilde niet zeggen of hij ook vindt dat de monarchie moet verdwijnen, maar zei wel dat het volk meer macht moet krijgen.

Bonden Spanje dreigen met luchthavenstaking

Spaanse vakbondsleiders dreigen met een staking van luchthavenpersoneel in de paasvakantie. Als zij hun plannen doorzetten kan het ertoe leiden dat Spaanse luchthavens rond Pasen de deuren moeten sluiten.

Onderhandelingen met de regering over plannen om delen van de burgerluchtvaartorganisatie AENA te privatiseren zijn vastgelopen, aldus de vakbonden zaterdag. AENA-directeur Javier Marin zei dat hij denkt dat er alsnog een akkoord wordt bereikt en het niet tot een staking komt.

De Spaanse regering voorkwam in december een staking door luchtverkeersleiders door een nooddecreet uit te vaardigen waarmee werkweigerende luchtverkeersleiders in de gevangenis konden worden gezet.

'Rift heeft geen 10 miljoen spelers nodig'

Volgens Will Cook, Content Designer voor Trion Worlds, hoeft de nieuwe MMO Rift geen 10 miljoen abonnees te hebben om succesvol te zijn. Volgens hem is het belangrijker om de community goed te onderhouden dan een grote berg subscriptions te hebben. Ze willen zich zo meer kunnen inzetten voor wat de spelers vragen.

"Het is zes jaar sinds WoW, en we hebben geen enkele troonopvolger gezien." zei Cook. "Wij hebben geen 10 miljoen abonnees, maar genoeg spelers nodig. We willen onze community koesteren. De bèta was bedoeld om te zien wat zij aan het doen waren, en hetgene waar zij naar vragen."

In de preview die binnenkort op Fok!Games verschijnt komt echter naar voren dat de game nogal zwaar leunt op het aantal spelers. Als er niet genoeg zijn, dan valt de game sneller uit elkaar dan andere MMO's, vanwege de nadruk op public quest-systemen. Over een week lanceert Rift in Europa.

Justitie Peru beslist over vervolging Van der Sloot

Het juridische vooronderzoek tegen Joran van der Sloot in Peru is afgerond. De Peruaanse justitie moet nu beslissen of Van der Sloot wordt vervolgd. Dat melden Peruaanse media.

De Nederlander zit sinds juni vast omdat hij wordt verdacht van de moord op de 21-jarige Peruaanse Stephany Flores. De advocaat van Van der Sloot, Maximo Altez, eiste vorige maand nog dat zijn cliënt moest worden vrijgelaten, omdat er fouten zouden zijn gemaakt in de rechtsgang.

Altez vond het ontoelaatbaar dat Van der sloot na negen maanden voorarrest nog niet door een rechter was gehoord. Dit zou komen omdat er geen beëdigde vertaler beschikbaar was.

Van der Sloot wordt ervan verdacht in mei vorig jaar Flores, de dochter van een bekende autocoureur en zakenman, in een hotelkamer in de Peruaanse hoofdstad Lima te hebben omgebracht. Na een vlucht naar buurland Chili kon hij worden opgepakt en sindsdien zit hij in de zwaarbewaakte Miguel Castro Castro gevangenis in Lima.

Wanneer de Peruaanse justitie uitsluitsel geeft over het al dan niet vervolgen van Van der Sloot is onduidelijk. Als hij wordt veroordeeld voor moord, kan Van der Sloot tot 35 jaar cel krijgen.

Van der Sloot is ook nog altijd de enige verdachte in de zaak rond de verdwijning van de Amerikaanse tiener Natalee Holloway in 2005 op Aruba.


Joran van der Sloot (Foto: Novum)

[Upd] Onbekend probleem kernreactor Iran

Vanwege een nog onbekend veiligheidsprobleem moet er brandstof uit de eerste kernreactor van de kerncentrale in Bushehr in Iran worden gehaald. Zo heeft de Iraanse staatstelevisie bekendgemaakt.

Volgens de staatstelevisie moeten er 'experimenten en onderhoud' aan de centrale plaatsvinden. Er werd niet vermeld wat het probleem precies is  De televisiezender liet wel weten dat het verwijderen van de brandstof op advies van Rusland zou zijn.

In 1975 begon Duitsland met de bouw van de centrale. Maar in 1979, vanwege de Iraanse revolutie, werd het bouwproject gestaakt. In 1995 sloot Iran een contract met Rusland dat de bouw van de centrale af gaat maken. In 2007 begon Rusland met zendingen van uranium aan Iran en in 2009 werd het uranium in de centrale ingebracht.

Mogelijk heeft het probleem te maken met computerworm Stuxnet, het virus dat in 2010 al problemen rond Iraanse kerncentrales veroorzaakte. Ook toen benoemde de staatstelevisie het probleem in eerste instantie als een niet nader omschreven veiligheidsprobleem. In 2010 heeft Stuxnet voor een grote vertraging gezorgd van het Iraanse kernprogramma.

Update 15.24 uur
1 februari 2011 heeft Webwereld een artikel geplaatst waarin te lezen valt dat Rusland de Iraanse president heeft weten te overtuigen de bewuste reactor niet te activeren. Zodoende zou Rusland een 'ernstige nucleaire ramp' hebben weten te voorkomen. De waarschuwing van Rusland zou op informatie over een Stuxnet-infectie zijn gebaseerd. Het is mogelijk dat die infectie inmiddels is opgelost. Het zou ook kunnen dat nu pas de herstelwerkzaamheden van de infectie beginnen.

Update 15.34 uur
Persbureau Reuters meldt dat de Iraanse afgevaardigde voor de IAEA, het internationaal atoomagentschap van de VN, Ali Asghar Soltanieh heeft bevestigd dat de brandstof uit de reactor wordt gehaald en dat Rusland die vervolgens gaat testen. Na de tests wordt de brandstof weer teruggeplaatst.

Of de tests verband houden met de waarschuwing van Rusland eerder deze maand is niet bekend. Soltanieh heeft evenmin gezegd waarom de brandstof getest moet worden en waarop. Volgens Soltanieh zal het uit de reactor halen van de brandstof gebeuren onder supervisie van de IAEA. Wanneer dit gaat gebeuren is niet bekendgemaakt.

Update 16.36 uur
Het Iraanse staatspersbureau FARS heeft het verhaal een verrassende wending gegeven. Ook al heeft de Iraanse afgevaardigde al tegenover de IAEA gemeld dat er een probleem is, bericht FARS nu over een openingsceremonie.

Volgens het persbureau is Bushehr het toneel voor de opening van de veertiende 'Exhibition of Iran's Nuclear Achievements'. Dat zou tevens de reden zijn waarom er zo veel drukte rondom de centrale is. Allerlei officiële mensen zouden namelijk te gast zijn bij de 'speciale openingsceremonie'. Dat leden van de IAEA toezicht houden op het verwijderen van de brandstof heeft het persbureau er niet bij vermeld.

De 'tentoonstelling' zou bedoeld zijn om studenten en professoren meer te leren over onder andere het gebruik van uranium, en over het verrijkingsproces.

Sporting Portugal ontslaat trainer na uitschakeling EL

Sporting Portugal werd donderdagavond uitgeschakeld in de Europa League. Het tweeluik met Glasgow Rangers eindigde even zovaak in een gelijkspel, waardoor de uitdoelpunten voor de Schotse ploeg uiteindelijk het verschil maakten.

Voor de directie van Sporting Portugal was de uitschakeling de aanleiding om trainer Paulo Sergio per direct te ontslaan. Hij wordt met onmiddellijke ingang vervangen door José Couceiro, die komend weekend al op de bank zal zitten en maakt het huidige seizoen af. "Door de slechte resultaten moesten we wel iets doen", lichtte Felipe Nobre Guedes, bestuurslid van de Portugese ploeg, het ontslag toe.

Ook in de competitie gaat het Sporting Portugal, dat in 2002 voor het laatst landskampioen werd, niet voor de wind. De ploeg staat weliswaar op de derde plaats, maar heeft behoorlijke achterstand op koploper FC Porto. Het verschil tussen beide teams is namelijk 23 punten. Ook het verschil met de nummer twee, aartsrivaal Benfica, is erg groot en bedraagt vijftien punten.

[WK] Frenzel pakt goud op Noordse combinatie

Bij het WK noordse nummers in Oslo heeft Eric Frenzel de wereldtitel op de Noordse combinatie (normale schans) gewonnen. De 22-jarige Duitser ging na het eerste onderdeel, het schansspringen, al aan de leiding.

Met een sprong van 109,5 meter zorgde Frenzel voor een nieuw schansrecord. Bij het langlaufen over tien kilometer had hij vervolgens een voorsprong van 19 seconden die hij nog wist te vergroten.

Tino Edelmann, ook uit Duitsland, eindigde uiteindelijk als tweede terwijl drievoudig olympisch kampioen Felix Gottwald de bronzen plak pakte.

Egypte: Militairen slaags met betogers

De Egyptische militaire politie heeft zaterdag demonstranten weggeslagen bij het kantoor van het kabinet waar zij hadden geprobeerd hun kamp op te slaan. De betogers willen dat politieke hervormingen vlugger worden doorgevoerd en dat premier Ahmed Shafiq, die deel uitmaakte van de voormalige regering van de afgetreden president Hosni Mubarak, wordt ontslagen.

De protestbeweging in Egypte wordt ongeduldig. Tienduizenden mensen togen vrijdag naar het Tahrir-plein om de interim-regering duidelijk te maken dat het doorvoeren van hervormingen wat hen betreft wel wat sneller mag verlopen.

Zo'n 150 mensen wilden de nacht doorbrengen voor het kantoor van het kabinet, maar na middernacht, toen de avondklok inging, werden zij door de militaire politie verwijderd. Zeker vijf personen werden ingerekend.

De Opperste Raad voor de Strijdkrachten bood later zijn verontschuldigingen aan voor het hardhandige optreden en zei dat de situatie niet 'met opzet' was ontstaan. De raad beloofde dergelijke confrontaties in de toekomst te voorkomen.


Egypte: Militairen slaags met betogers (Foto: Novum)

'Matavz toch niet tegen Feyenoord'

De kans is groot dat FC Groningen dit weekend tijdens het duel tegen Feyenoord wederom geen beroep kan doen op Tim Matavz. De clubtopscorer van de formatie uit Groningen ondervindt nog te veel hinder van een blessure aan zijn lies.

"We moeten kijken hoe het zich gaat ontwikkelen, maar ik verwacht niet dat hij er tegen Feyenoord weer bij is", liet trainer Pieter Huistra in een korte reactie weten. Matavz bleef vorig weekend tijdens de wedstrijd tegen Roda JC voor het eerst dit seizoen aan de kant. FC Groningen, dat tot vorige week een prima periode kende, verloor de wedstrijd prompt met 4-1.

Matavz maakte in de huidige voetbaljaargang al vijftien doelpunten voor FC Groningen.

Zimling hoopt op behalen play-offs

Niki Zimling beleeft momenteel een sterke periode bij N.E.C. Nijmegen. De middenvelder trof in de afgelopen twee speelronden drie keer doel, maar was over zijn laatste wedstrijd toch niet helemaal tevreden.

Toch hoopt Zimling dat N.E.C. Nijmegen, dat op dit moment op de tiende plaats in de Eredivisie staat, de play-offs om Europees voetbal gaat halen. "Ik hoop natuurlijk dat we de play-offs gaan halen," aldus de Deen.

N.E.C. Nijmegen maakt in elk geval een redelijke periode door. De ploeg verloor dit kalenderjaar nog niet, maar speelde daarentegen wel vijf keer gelijk. Zimling: "Het zou fijn zijn als we vaker zouden winnen, dan schiet het qua puntenaantal ook wat meer op. Het halen van de play-offs is misschien een moeilijke opgave, maar niet onrealistisch. En als we ze eenmaal gehaald hebben weet je nooit wat er nog kan gebeuren."

Zimling keert aan het einde van het seizoen weer terug naar Udinese, de ploeg waar hij onder contract staat. Toch is het nog niet zeker dat de Deen aan het einde van de rit weer naar Italië vertrekt en houdt de deur voor N.E.C. Nijmegen op een kier. "Als we die play-offs halen, dan kan het verloop daarvan ook nog wel van invloed zijn op mijn eigen toekomst."

Spionagevliegtuig in de vorm van een kolibrie

AeroVironment, een bedrijf in Californië, heeft vrijdag een nieuw spionagemiddel gedemonstreerd: een zeer klein spionagevliegtuigje dat eruitziet als een kolibrie.

Het apparaatje fladdert met zijn vleugels zoals ook een kolibrie dat doet. Het heeft een spanwijdte van 16 centimeter en maakt videobeelden en neemt geluid op met een camera in zijn buik.

Volgens de ontwikkelaren kan het apparaat op een raamsponning plaatsnemen en informatie vergaren zonder dat de vijand dit doorheeft. Het vliegtuigje is in staat om snel alle kanten op te vliegen. Of het ook ooit daadwerkelijk gebruikt gaat worden is nog niet bekend.


Spionagevliegtuig in de vorm van een kolibrie (Foto: Novum)

Speler RBC Roosendaal verzint auto-ongeluk

In aanloop naar het duel tussen RBC Roosendaal en FC Den Bosch ontstond bij de formatie uit Roosendaal enige onrust. Ralf Seuntjens, aanvaller van de Brabantse formatie, zou namelijk betrokken zijn geraak bij een auto-ongeluk. Uiteindelijk bleek dit echter een grap te zijn.

Seuntjens had de misplaatste grap namelijk via Twitter verspreid, maar stond gisteravond gewoon op het veld in De Vliert, de thuishaven van FC Den Bosch. "Een maat van mij had een twitterbericht over een auto-ongeluk verzonnen en rondgestuurd. Ik heb dat daarna meegespeeld, maar het is nu misschien een beetje uit de hand gelopen", aldus de speler.

RBC Roosendaal verloor het duel met FC Den Bosch overigens met 4-0. De doelpunten voor de Bosschenaren werden gemaakt door Istvan Bakx, Tom van Weert en Danny Verbeek (2).

Oud-voetballer Dean Richards (36) overleden

Engelsman Dean Richards is op 36-jarige leeftijd overleden. De oud-profvoetballer van Bradford City, Wolverhampton Wanderers, Southampton en Tottenham Hotspur was al lange tijd ziek.

De voormalig jeugdinternational zal volgende week zondag voorafgaand aan de wedstrijd tussen Wolverhampton Wanderers en Tottenham Hotspur worden herdacht.

Richards brak in 2001 het transferrecord voor niet-A-internationals toen hij voor 9,4 miljoen euro van Southampton naar Tottenham Hotspur verkaste. Op White Hart Lane kwam de verdediger in tweeënhalf jaar tot 73 wedstrijden in de Premier League.

In het seizoen 2004-2005 kwam Richards al niet meer in actie en aan het eind van dat seizoen moest hij vanwege gezondheidsredenen zijn carrière beëindigen. Daarna was hij nog korte tijd jeugdtrainer bij Bradford City.

PS: Weer kritiek Hero Brinkman op koers PVV

PVV-Kamerlid Hero Brinkman heeft opnieuw kritiek geleverd op de koers van zijn partij. Hij vindt het slecht dat de PVV buiten Nederland vooral gezien wordt als een anti-islampartij. Dat zegt Brinkman in een interview met het SGP-jongerenblad In Contact.

In het vraaggesprek waarschuwt Brinkman dat de PVV geen one-issuepartij moet worden. Buitenlandse optredens van Geert Wilders werken dat imago volgens hem in de hand. "Dat Geert in Europa optreedt, moet hij zelf weten. Ik wil echter niet dat de PVV straks bekendstaat als de internationale anti-islampartij."

Vorig jaar diende Brinkman een voorstel in om van de PVV een democratische partij te maken. Dat voorstel werd door de fractie verworpen. Toch verwacht hij dat de PVV in de toekomst een democratische partij zal worden. "In ieder geval zal er na afloop van het huidige kabinet een democratische koers worden ingezet."

Bij de Provinciale Statenverkiezingen van 2 maart is Tweede Kamerlid Brinkman de lijsttrekker van de PVV in Noord-Holland. Hij verwacht dat zijn partij negen tot tien zetels zal halen. Brinkman belooft dat hij zijn zetel in de provincie ook echt zal gebruiken. "Ik blijf in de Provinciale Staten zitten, honderd procent!"


Weer kritiek Hero Brinkman op koers PVV (Foto: Novum)

Sulejmani: "Alleen winst telt voor ons"

De vorm van Miralem Sulejmani lijkt morgen bepalend voor mogelijk succes van Ajax bij koploper PSV. In de Europa League was hij donderdagavond twee keer doeltreffend tegen Anderlecht (2-0). De topper tegen PSV is een nieuwe uitdaging voor de Serviër. "Iedereen weet dat voor ons maar één ding telt: winnen", zei hij tegen AD/Sportwereld.

"We kijken er naar uit. We voelen ons goed, zijn leeg in ons hoofd en hebben vertrouwen gekregen door de zeges op Anderlecht." Ajax moet in Eindhoven winnen om bij te blijven. "Dat geeft geen extra druk. Bij Ajax is dat normaal, al beseffen we wel dat dit de laatste kans is."

Sulejmani lijkt bij Ajax eindelijk de hoge verwachtingen waar te maken na zijn komst van sc Heerenveen. "Achteraf gezien was de druk misschien te groot. Ik was erg jong, maar kon nooit een aantal duels achter elkaar spelen. Dat heeft een voetballer nodig. Ik voel ik me bevrijd."

'Toekomst Secret Story hopeloos'

Fons van Westerloo, oprichter van SBS 6 en oud-directeur van RTL 4, denkt dat het niet meer goedkomt met de realityshow Secret Story. Het NET 5-programma kampt ondanks zware promotie met tegenvallende kijkcijfers. Dit zegt Van Westerloo zaterdag in een column voor omroep WNL.

"Secret Story, het nieuwe programma van NET 5, onderdeel van het SBS-concern, is een prachtig voorbeeld van een programma dat met veel poeha is neergezet en al na een week door het ijs dreigt te zakken", aldus Van Westerloo.

Als NET 5 zo luid aan de weg timmert, mag de zender verwachten dat ze bij lage kijkcijfers dubbel zo hard wordt aangepakt, zegt de tv-maker: "Billboards door het hele land, advertenties, voorprogramma's, aftellen naar de grote dag. Niets is zeker, maar de ervaring leert dat als dit soort programma's niet snel aanslaan de toekomst hopeloos is. En dan zit je er een tijdje aan vast, of je moet enorme kosten maken voor het afbreken van een dure studio, die wordt afgeschreven over vele, vele afleveringen. Het is voor de makers te hopen dat zoiets niet hoeft te gebeuren."

Volgens Van Westerloo zit SBS met de handen in het haar: "Bij SBS zijn ze nu echt de weg kwijt. Het is niet zo vreemd dat kranten en tijdschriften veel aandacht besteden aan de vrije val waarin de zender terecht is gekomen. Nu de commerciële klanten weer onderhandelen over hun contracten met omroepen voor 2011 merkt SBS natuurlijk dat ze niet staan te trappelen dezelfde voorwaarden te accepteren dan in de tijd dat het daar heel goed ging."

SBS Nederland wordt binnenkort verkocht. Onder meer De Telegraaf en John de Mol zijn in de race. "Na 28 februari weten wie van de vele belangstellenden in de race blijft om zich voor de zomer eigenaar van SBS te mogen noemen", besluit Van Westerloo.


Fons van Westerloo: 'Toekomst Secret Story hopeloos' (Foto: FOK!)

Egypte wil termijn president inperken

Egypte wil de ambtstermijn van zijn president beperken. Voortaan zou het staatshoofd voor een termijn van 4 jaar moeten worden benoemd, met een maximum van twee termijnen.

Dat heeft de commissie die de grondwet van Egypte herziet, zaterdag voorgesteld. De veranderingen worden doorgevoerd als de Egyptenaren er in een referendum mee instemmen.

De huidige termijn van de Egyptische president is 6 jaar, zonder maximum. Mede daardoor kon Hosni Mubarak, die deze maand werd verdreven, bijna 30 jaar lang aanblijven. Met de grondwetsherzieningscommissie hoopte Mubarak de opstand tegen zijn bewind te beteugelen.

Kuijt: "Suárez wordt van grote waarde voor ons"

Dirk Kuijt begroette Luis Suárez in de winterstop bij Liverpool. De Nederlander is zeer gelukkig met de komst van spits en vindt het handig dat oud-Ajacied Suárez Nederlands spreekt. "Het is goed dat hij Nederlands spreekt. Het kan soms helpen dat je dezelfde taal spreekt, want verdedigers begrijpen dan niet altijd wat je roept", aldus de Oranje-international op de clubsite.

De komst van Suárez zorgt ervoor dat The Reds meer opties hebben in de aanvalslinie. "Hij heeft snelheid en heeft heel veel kwaliteit. Het is jammer dat hij niet in de Europa League mag spelen", aldus Kuijt, die Liverpool naar de volgende ronde schoot met een doelpunt tegen Slavia Praag.

"Het is wel lekker dat we hem tegen West Ham United (zondag, red.) er bij hebben. Op de training ziet het er goed uit, hij heeft zich snel aangepast en kan een belangrijke speler voor ons worden. De keren dat we tot nu toe samen hebben gespeeld, ging het volgens mij goed."

[WK] Langlaufster Björgen pakt wederom goud

Bij het wereldkampioenschap noordse nummers in Oslo heeft de Noorse langlaufster Marit Björgen haar zesde wereldtitel in haar loopbaan veroverd. Björgen wist op de 15 kilometer achtervolging de Poolse Justyna Kowalczyk achter zich te houden.

Na vijf kilometer gingen Björgen en Kowalczyk er samen met de Noorse Therese Johaug vandoor. Björgen vernelde in de laatste kilometer en aan de finish bedroeg haar voorsprong op Kowalczyk ruim zeven seconden. Johaug finishte op bijna negen seconden als derde.

Berlusconi: Gadhafi controle over Libië kwijt

Moammar Gadhafi lijkt de controle over Libië te zijn verloren. Dat heeft de Italiaanse premier Silvio Berlusconi, een vroegere bondgenoot van de Libische leider, zaterdag gezegd tijdens een politieke bijeenkomst in Rome.

Eerder deze week spraken Gadhafi en Berlusconi elkaar nog over de telefoon. Volgens het Libische staatspersbureau liet Gadhafi toen weten aan zijn vriend Berlusconi dat 'het goed gaat met Libië en zijn inwoners en dat het vasthoudt aan zijn veiligheid, stabiliteit en nationale eenheid'.

Libië was tot 1951 een kolonie van Italië. Het levert onder meer gas aan Italië.

Berlusconi: Kaddafi controle over Libië kwijt
Berlusconi: Gadhafi controle over Libië kwijt (Foto: ANP)

Stenman denkt na over mogelijk vertrek

FC Groningen draait een sterk seizoen. Fredrik Stenman denkt dat de goede prestaties gevolgen hebben voor de spelersgroep.

Stenman heeft bij Groningen een aflopend contract, maar hij weet nog niet of hij gaat bijtekenen. "Ik voel me hier heel erg thuis. We zijn de club en de stad heel erg dankbaar. Dit is ons tweede thuis geworden. Maar vier jaar bij één club is lang, laat staan zes of zeven", zei de Zweed.

"Maar om het hoogste te willen bereiken, moet je soms in het diepe durven te springen", aldus de verdediger tegen Voetbal International. "Zoals het momenteel gaat, spelen we onszelf in de kijker. Het lijkt erop dat Andreas Granqvist en Tim Matavz na de zomer zijn vertrokken en ik verwacht dat het voor meer jongens geldt. Dat heeft niets met egoïsme te maken, maar puur met het verkennen van eigen grenzen."

"Ik ben eerlijk: hoe langer het duurt of ik wel of niet bijteken, hoe groter de andere opties worden. Het gaat om het totaalpakket. Geld, ambities, maar ook de cultuur van het land en van de stad zijn belangrijk. We kiezen de optie die het beste leven biedt. Een vriend van me speelde voor TSG Hoffenheim, natuurlijk een prachtige club. Maar buiten het voetbal is daar niets te beleven, dat trekt me dus niet."

[WB] Innerhofer wint combinatie, wereldbeker Kostelic

Bij wereldbekerwedstrijden in het Bulgaarse Bansko heeft Christof Innerhofer de combinatie op zijn naam geschreven. De Oostenrijker, bij het WK eerder deze maand goed voor zilver op de combinatie en goud op de Super-G, bleef de Duitser Felix Neureuther en de Fransman Thomas Mermillod-Blondin voor.

De eindzege in de wereldbeker ging naar de Kroaat Ivica Kostelic die vanmiddag als vijfde eindigde. In de stand om de wereldbeker algemeen staat Kostelic ook eerste na 28 van de in totaal 38 wedstrijden. Hij heeft ruim 500 punten voorsprong op de nummer twee Didier Cuche.

Li Jie geen partij voor Li Jiao

Tafeltennisster Li Jiao heeft landgenoot Li Jie kansloos gelaten in de achtste finales van de Pro Tour in Dormund, Duitsland. Jiao speelde overtuigend en won uiteindelijk met 11-4, 11-5, 11-7 en 11-9.

Jie hoeft echter nog niet naar huis, met Jiao speelt ze eerder vandaag in het dubbelspel. Daarin won het duo van Kang Mi-soon en Song-Ma-eum. In de halve finales komen zij uit tegen het Chinese team Guo Yue/Li Xiaoxia.

Stamhoofden Jemen lopen over naar oppositie

Machtige stamhoofden in Jemen hebben zich aan de kant van de oppositie geschaard en eisen het vertrek van president Ali Abdullah Saleh. Het is het zoveelste teken dat de president, die al decennia aan de macht is, zijn grip op het verarmde, door conflict verscheurde land verliest.

Het overlopen van de stamhoofden is een gevoelige tik voor Saleh, omdat twee van hen behoren tot dezelfde stam als hij, de Hashid. De Hashid is de op een na grootste stammengemeenschap in Jemen.

De twee Hashid-leiders zeiden zaterdag dat zij en de andere stamhoofden de protesten steunen en het harde optreden van de regering veroordelen. De twee, Hussein al-Ahmar en Mohammad Abdel Illah al-Qadi, lieten tevens weten uit de regeringspartij te stappen.

RKC Waalwijk wil wél promoveren

RKC Waalwijk wil wel degelijk promoveren naar de Eredivisie, stelt de club via haar officiële kanalen. In diverse media verscheen deze week een artikel, waarin algemeen directeur Justin Goetzee tekst en uitleg gaf over de huidige situatie in Waalwijk.

Hoewel de strekking van het verhaal juist was, is de titel van het stuk verkeerd geïnterpreteerd. 'Van de Eredivisie hebben we definitief afscheid genomen', is derhalve onjuist.

De huidige begroting van RKC laat maximaal een structurele toppositie in de Jupiler League toe, maar dat wil niet zeggen dat de clubleiding niet de ambitie heeft om te promoveren. "Integendeel, dat zou voor de club juist erg goed zijn. RKC betreurt het dat, juist in de situatie waarin de club op dit moment verkeerd, mensen verkeerd worden geciteerd."

Aanstaande dinsdag organiseert de Jupiler League-club een supportersavond. Technisch directeur Mohammed Allach en Goetzee verzorgen een presentatie, waarin een beeld van de huidige situatie waarin de club zich bevindt wordt geschetst. Daarnaast presenteren ze het toekomstperspectief van de club.

CDA wil geen snelweg door Groene Hart

Het CDA is tegen de aanleg van een snelweg door het Groene Hart. Dat zei Tweede Kamerlid Liesbeth Spies zaterdag in radioprogramma TROS Kamerbreed. Op verzoek van de PVV is in november een onderzoek ingesteld naar een mogelijke tolsnelweg tussen Amsterdam en Rotterdam, maar Spies vindt dat 'verspilde moeite'.

Volgens Spies is het CDA sowieso tegen de aanleg van de snelweg, ongeacht de uitkomsten van het onderzoek van verkeersminister Melanie Schultz van Haegen (VVD). Eerder noemde coalitiegenoot VVD het onderzoek al onwaarschijnlijk, omdat de natuur ongeschonden moet blijven en een dure tunnel dus de enige optie is.

Pvda, D66 en PvdD schoten het plan ook al direct af.

Schweertman naar halve finales

Nederlander Piedro Schweertman is doorgedrongen naar de halve finales van de open squashkampioenschappen van Oostenrijk. Schweertman versloeg de Fransman Johan Bouquet met 15-13, 11-8 en 11-6.

Landgenoot Rene Mijs mocht zijn koffers inpakken. Via de kwalificaties kwam hij in het hoofdtoernooi, maar was in de kwartfniales niet opgewassen tegen de veel sterkere  Julie Balbo. 6-11, 3-11 en 8-11 waren de setstanden. Balbo is in de halve finale de tegenstander van Schweertman.

Koster legt selectie spreekverbod op

Adrie Koster wil rust in de tent bij Club Brugge. Om die reden heeft de Nederlandse trainer een radiostilte afgekondigd.

Club Brugge kwam de laatste weken veelvuldig in het nieuws. Eerst zorgden de tegenvallende prestaties op het veld voor onrust, waarna Stijn Stijnen het stokje overnam. De keeper voerde de afgelopen jaren een lastercampagne via diverse fora, waarin hij zijn concurrenten zwart maakte en zichzelf verheerlijkte. Club zette hem deze week op straat.

Koster baalt van alle negatieve publiciteit en wil dat zijn ploeg zich volkomen op het voetbal gaat richten. "In die optiek heb ik mijn jongens een spreekverbod opgelegd", zegt Koster op de website van de Belgen. "Enkel op die manier kan de rust in de tent bewaard worden. Of het een voordeel is dat er voor ons dit weekend geen wedstrijd op het programma staat, durf ik sterk te betwijfelen."

"Onze focus ligt weer op het voetbal. Zowel de technische staf als de spelers weten wat er op het spel staat. Met name die play-offs halen, daarin goed presteren en zo Europees voetbal afdwingen. Zo simpel liggen de kaarten op tafel en daarin hoeven we geen verstoppertje te spelen."

Ecuadoriaans international in arm geschoten

Luis Bolaños is gisteren beschoten in een parkeergarage in Ecuador. Dat zegt een bestuurslid van zijn club LDU Quito tegen persbureau Reuters. De viervoudig international van Ecuador werd twee keer in zijn arm geraakt.

De 25-jarige Bolaños was waarschijnlijk het slachtoffer van een beroving. De middenvelder ligt momenteel in het ziekenhuis. De speler, die een belangrijke rol speelde bij de winst van de Copa Libertadores van 2008, verkeert niet in levensgevaar. De dader is nog voortvluchtig.

Vorig jaar werd in Zuid-Amerika Salvador Cabañas al slachtoffer van een schietpartij. De 30-jarige Paraguayaanse aanvaller kreeg in Mexico City een kogel in zijn hoofd en is daar nog altijd niet volledig van hersteld. Hij miste daardoor het WK in Zuid-Afrika.

Libië: Berichten uit Tripoli

Volgens berichten van de bevolking van Tripoli heeft Moammar Gadhafi zijn woord gehouden toen hij aankondigde zijn aanhangers te bewapenen om de protesten in Tripoli te kunnen beëindigen. Dat hebben bewoners van de Libische hoofdstad zaterdag gezegd.

Door de opstand tegen zijn heerschappij heeft Gadhafi al diverse delen van het land aan de oppositie verloren, met name in het oosten. Berichten over de steden die relatief dicht bij Tripoli liggen, Misurata en Az Zawiya, die in handen van de oppositie zouden zijn, zijn nog niet bevestigd. In Tripoli lijkt de Libische leider nog de controle te hebben over zijn veiligheidsdiensten. Protesten worden hier volgens ooggetuigen hard neergeslagen.

Vrijdag kondigde Gadhafi in een speech op het Groene Plein in het centrum van Tripoli aan 'de wapendepots te openen om alle Libiërs en stammen te bewapenen'. De berichten van bewoners over de bewapening en geweld tegen hen worden daarmee een stuk waarschijnlijker, aangezien de Libische leider het eigenlijk heeft aangekondigd. Er heerst overigens wel enige twijfel over de speech.

Er gaan namelijk veel geruchten over de speech. Zo zou het volgens sommige analisten iets te licht zijn geweest voor de tijd van de dag en volgens anderen bestond het publiek uit soldaten die zich als gewone burgers hadden verkleed. Objectief is hierover te zeggen dat Gadhafi een speech heeft gehouden voor enkele duizenden juichende en enthousiaste mensen waarvan een deel een bord met de foto van Gadhafi omhoog hield.

Opmerkelijk is in ieder geval dat eveneens op vrijdag Saif Al Islam Gadhafi, een zoon van de leider, juist aankondigde in een speech die via de staats-tv werd uitgezonden dat er een staakt-het-vuren tegen 'de terroristen' zou zijn 'om onderhandeling een kans te geven'. Terwijl zijn vader, in de speech op het Groene Plein, juist opriep de opstand neer te slaan.

Ferrer en Almagro in finale Acapulco

De finale van het tennistoernooi van Acapulco gaat tussen de Spanjaarden David Ferrer en Nicolas Almagro. De als eerste geplaatste Ferrer won met 5-7, 6-1, 6-1 van de Oekraïner Alexandr Dolgopolov (6). Almagro, als derde geplaatst, was de Braziliaan Tomaz Bellucci met 7-6 (4), 6-4 de baas.

Bij de vrouwen, waar geen enkele speelster uit de mondiale top dertig aanwezig is, staan Gisela Dulko en Arantxa Parra Santonja in de finale tegenover elkaar. De als vierde geplaatste Dulko was op het Mexicaanse hardcourt veel te sterk voor Anabel Medina Garrigues: 6-0, 6-2. Parra Santonja (6) leverde tegen Johanna Larsson ook maar twee games in: 6-2, 6-0.

Het toernooi in het Amerikaanse Delray Beach is gevorderd tot aan de halve finales. De Serviër Janko Tipsarevic en de Japanner Kei Nishikori strijden zaterdag tegen elkaar om een finaleplaats. De andere halve eindstrijd gaat tussen de Argentijn Juan Martin del Potro en de Amerikaan Mardy Fish.

Pedersen: "Het is niet gegaan zoals ik had gehoopt"

Vitesse telde in de zomer anderhalf miljoen euro neer voor Marcus Pedersen, maar een basisplaats dwong hij nog niet af. De Noor is er niet gerust op.

Pedersen wordt veelal geteisterd door blessureleed, maar liet in zijn eerste maanden in Arnhem een hele aardige indruk achter. "Het is niet gegaan zoals ik had gehoopt", is Pedersen echter duidelijk in het Algemeen Dagblad. Onder Albert Ferrer is de spits niet altijd een vaste waarde.

De inmiddels volledig fitte Pedersen kwam tot dusver tot elf wedstrijden, waarin hij vier keer scoorde. "Uiteraard is dat voor mij een teleurstelling. In mijn hoofd werd ik helemaal crazy omdat ik niet kon spelen. Maar ja, het waren die blessures. Die gooiden roet in het eten."

Na Pedersen trok Vitesse in de afgelopen winterstop nog een aanvaller aan. Wilfried Bony kwam voor vier miljoen euro van Sparta Praag. Pedersen: "Ik ben jong, ik moet spelen. En ik geef niet vlug op. Nee, tijdens de winterstop heb ik daarom niet overwogen een andere club te zoeken. Wat er in de zomer gebeurt als ik weinig aan bod blijf komen? Dat zie ik dan wel."

Brawn: "Geen zorgen over snelheid Mercedes"

Het team van Mercedes heeft de juiste snelheid nog niet gevonden, teambaas Ross Brawn zegt dat alles opgelost wordt voor de eerste race dit seizoen. Het gebrek aan snelheid is te wijten aan een kortetermijnoplossing. De grote update, die voor Australië staat gepland, zal volgens de Brit alles oplossen.

"Het grootste probleem dat we tot nu toe hebben gehad is een probleem met de koeling. We hebben wel een oplossing voor de korte termijn ingevoerd, maar deze kost ons wat snelheid. Deze zullen we echter terugvinden voor de eerste race, wanneer we de eerste grote update op de auto krijgen. Om deze reden is het gat met de snelste teams dan ook wat groter dan zou moeten. Wij kennen echter alle feiten en ik maak me dan ook geen zorgen. Ik heb veel vertrouwen in de laatste ontwikkelingen."

Dzsudzsák ziet Rutten als stiefvader

Een seizoen terug sprak Balasz Dzsudzsák nog openhartig over een mogelijke transfer. Zijn contract bij PSV werd echter gewoon verlengd. Tegenover Algemeen Dagblad geeft de Hongaar aan dat hij nog niet klaar is voor de Europese top. "Ik dacht rijp te zijn voor een grote club in het buitenland en dat sprak ik ook uit."

Op de training daagde trainer Fred Rutten de spits uit voor een wedstrijdje vrije trappen schieten. Rutten leidde Dzsudzsák steeds af en deze verloor daardoor. "De trainer maakte me duidelijk dat ik er nog helemaal niet klaar voor was. Hoe kun je jezelf redden in Spanje of Engeland, als je nog niet eens de trainer kunt verslaan? Ik heb te snel geroepen dat ik naar het buitenland wilde", reageerde de aanvaller. "Ik zie de trainer als mijn stiefvader. Hij weet alles van me."

"Een halfjaar terug sprak Rutten met mijn zaakwaarnemer en hij vertelde dat hij me kende als de palm van zijn hand. Dat hij aan de manier waarop ik liep, al kon zien hoe het in mijn hoofd zat."

Lancering 3DS in Japan


3ds

Na maanden wachten is het moment eindelijk daar. De 3DS is uitgekomen in Japan en daarbij hoort natuurlijk de drukte van een console-lancering. Mensen stonden uren in de rij om het zo gewilde apparaat te bemachtigen. Om 8:30 lokale tijd was het zo ver en werden de spelcomputers zo uit de schappen naar de toonbank gesleept.

3ds

Gisteren werd de 3DS al uitgepakt, maar wat zit er nou allemaal in? Naast het systeem zit er natuurlijk een oplaadkabel, Quick-Start Guide, stylus en handleiding bij. Als extra zit er een 2GB SD-kaart bij. De 3DS is 2,9 inch, bij 5,3 inch, bij 0,8 inch. Het weegt zo'n 226 gram en bevat 3 camera's (1 aan de binnen-, 2 aan de buitenzijde). Na een oplaadtijd van 3,5 uur kan je 3-5 uur spelen of 5-8 uur programma's gebruiken.

3ds

Dan heb je hem eindelijk in bezit en ren je naar huis om te spelen met, natuurlijk 3D-games, maar de 3DS heeft meer. Met de twee camera's op de achterkant kan je 3D-foto's maken die direct in 3D te bekijken zijn, met de motion-sensor, gyro-sensor en Circle-pad heb je nieuwe manieren om je games te spelen, de Spot- en StreetPass zorgen voor het wireless in contact staan met internet of andere spelers en met de eShop kan je altijd nieuwe software aanschaffen. Ook zullen er al handige programma's opstaan zoals een webbrowser of Mii-menu. Voor ouders zijn er de Parental Controls, waarmee functionaliteit beperkt kan worden.

Als je dit allemaal doorgelezen hebt en helemaal klaar bent voor de 3DS kan je hieronder de promo bekijken. Helaas moeten wij nog een maandje wachten op de 3DS.

Impressie van de wachtrijen voor de 3DS.

Speciaal voor de man met de baard

De man met de baard leek misschien een enge man, maar volgens mij was het een vriendelijke man; ik heb hem nooit gesproken noch horen praten. De man had een lange, lichtbruine, onverzorgde baard, een leuke glimlach en pretoogjes. Meer dan tien jaar lang heeft hij de skilift naar het restaurant bediend. Een klein liftje, veel verder dan 100 meter kon de lift haar passagiers niet brengen. Meer dan tien jaar lang heb ik hem ‘s middags in de laatste stoeltjeslift naar beneden zu Hause zien gaan, hij zat dan alleen met zijn armen om zijn buik, onderuitgezakt in de lift.

 

 

Ferguson vlakt Chelsea en City uit in titelrace

Sir Alex Ferguson vlakt Chelsea en Manchester City uit als titelkandidaten. De manager denkt niet dat de twee clubs Arsenal en 'zijn' Manchester United nog kunnen achterhalen.

Ferguson denkt dat Chelsea teveel terrein heeft verloren om nog een gooi te kunnen doen naar het kampioenschap. De uitspraken van Ferguson komen op een saillant moment, aangezien United komende dinsdag afreist naar Stamford Bridge. United heeft pas een wedstrijd verloren dit seizoen en het gat tussen de twee clubs bedraagt na 26 wedstrijden twaalf punten.

"Arsenal of United wordt kampioen", stelt Ferguson gedecideerd. "Tegen het einde van de competitie zijn er altijd twee teams die weglopen van de concurrentie. Ook dit seizoen lijkt dit weer het geval te zijn. Het zal geen sinecure worden voor Chelsea om nog terug te komen, omdat ik eerder al zei dat het meest constante team kampioen wordt."

United heeft volgens Ferguson alleen nog maar last van Arsenal, dat op een overbrugbare achterstand van één punt staat. The Mancunians hebben wel een wedstrijd minder gespeeld. "Waarschijnlijk hebben we aan 82 punten genoeg om de landstitel op te eisen", weet Ferguson. "Het maakt niet uit hoe we de punten pakken, als we ze maar pakken."

Gilbert vindt zichzelf veelzijdiger dan Cancellara

Philippe Gilbert gaat vandaag na zeges in 2006 en 2008 op voor zijn derde eindoverwinning in de Omloop Het Nieuwsblad. De 28-jarige Belg, die eerder deze maand een rit won in de Ronde van de Algarve, hoopt zijn klasse in de klassiekers dit seizoen opnieuw te bewijzen, zegt hij in De Standaard. "In het huidige peloton ben ik de compleetste."

"Fabian Cancellara is een enorm sterke coureur, maar hij is minder polyvalent. Ik denk niet dat hij nu capabel is om Luik-Bastenaken-Luik of de Gold Race te winnen." Gilbert won tweemaal Parijs-Tours en de Ronde van Lombardije en eenmaal de Amstel Gold Race. "Ik stond al op het podium van alle grote klassiekers, behalve van Parijs-Roubaix."

Zijn grootste droom was echter altijd de wereldbekertrui. "Die trui vond ik mooier dan die van de wereldkampioen, want het toonde echt dat je de beste eendagsrenner was van het jaar." De wereldbeker bestond tot 2004 en werd vervangen door de ProTour.

Maar als de wereldbeker nog had bestaan, was hij de laatste twee jaar een prooi voor Gilbert geweest. "Niet slecht hé, twee wereldbekers op je palmares."

Specifieke doelen voor 2011 heeft hij niet. Al wil hij wel graag constant blijven. "Ik zeg altijd: ik wil minstens één klassieker winnen. Dat is al moeilijk genoeg. Ik ben nu op een niveau gekomen waarop alleen winnen telt."

[Jupiler League] Uitslagen speelronde 25

In de Jupiler League stond dit weekend een volledige speelronde op het programma. Hieronder kun je de uitslagen vinden. Daarnaast werden op maandag nog een aantal inhaalduels afgewerkt. Hieronder vind je het laatste actuele overzicht.

Het vertrek van Jan Everse als trainer van Sparta Rotterdam heeft de club geen goed gedaan. Gisteravond verloren de Rotterdammers namelijk met 5-2 van Helmond Sport, dat door de zege op de derde plaats in de Jupiler League blijft staan.

Sparta Rotterdam begon nog goed aan de wedstrijd en opende na drie minuten de score via Johan Voskamp. Dit was wel het enige wapenfeit van De Kasteelheren. Na de treffer werden de bezoekers steeds verder terug gedrongen, waarna Mark Veldmate in de 39e minuut de gelijkmaker liet aantekenen. Nog voor de pauze bezorgde Ibad Muhamadu Helmond Sport de voorsprong.

In de tweede helft slaagden de Brabanders er in om de score verder uit te bouwen. Na een uur wedstrijd tekende Mark Höcher het derde doelpunt aan. Nog geen twee minuten later was het al 4-1 door een treffer van Sjoerd Winkes. In de slotfase tekenden Veldmate en Jeffrey Altheer voor het slotakkoord, waardoor Sparta Rotterdam met de staart tussen de benen afdroop.

Almere City FC speelde gisteravond een belangrijk degradatieduel tegen Telstar. Het was voor de ploeg uit Almere van levensbelang om te winnen. Uiteindelijk slaagde de formatie er in om in een heuse thriller met 2-3 te winnen.

In het begin was het echter Telstar, dat op voorsprong kwam. Johan Plat kon vrij inkoppen, waardoor de thuisploeg na acht minuten al op voorsprong stond. De mannen van trainer Henk Wisman toonden echter veerkracht en gingen op zoek naar de gelijkmaker. Deze viel uiteindelijk in de 25e minuut, nadat Karim Fachtali een fraaie actie van Thijs Sluijter afrondde. Acht minuten later kwamen de gasten via Leroy Resordihadjo zelfs op voorsprong. Ook hier was Sluijter de aangever.

In de tweede helft werd de score via Iwan Redan nog verder opgehoogt, waardoor het bomvolle uitvak helemaal uit zijn dak ging. Toch werd het uiteindelijk nog een spannende slotfase. Een kwartier voor tijd maakte Plat namelijk de aansluitingstreffer, waardoor Almere City FC tot het einde moest blijven vechten. Gescoord werd er echter niet meer, waardoor de Almeerder formatie met drie punten naar huis ging.



Uitslagen:

Thuis Uit Uitslag
SC Cambuur FC Volendam 2-2
FC Den Bosch RBC Roosendaal 4-0
FC Emmen AGOVV 6-0
Telstar Almere City FC 2-3
Helmond Sport Sparta 5-2
MVV FC Dordrecht 3-1
RKC Waalwijk BV Veendam 3-2
FC Zwolle FC Eindhoven 4-0


Stand:

# Club Gespeeld Winst Gelijk Verlies Punten Goals
1 FC Zwolle 25 18 4 3 57 60-19
2 RKC Waalwijk 25 14 6 5 48 55-31
3 Helmond Sport 25 13 4 8 43 47-33
4 FC Volendam 25 11 8 6 41 37-32
5 BV Veendam 25 11 9 5 38 39-33
6 SC Cambuur 25 11 6 8 36 44-34
7 FC Eindhoven 25 9 9 7 36 32-29
8 FC Dordrecht 25 10 5 10 34 39-44
9 FC Den Bosch 25 7 11 7 32 44-39
10 Go Ahead Eagles 24 8 7 9 31 42-32
11 Sparta 25 8 7 10 31 55-50
12 MVV 25 10 7 8 29 36-39
13 FC Emmen 25 7 8 10 29 39-47
14 Telstar 25 6 6 13 24 30-39
15 RBC Roosendaal 25 6 5 14 23 31-45
16 AGOVV 25 8 5 12 20 42-60
17 Fortuna Sittard 24 4 5 15 15 31-58
18 Almere City FC 25 5 4 16 13 32-71


Voor meer statistieken kijk je op de speciale Jupiler League-pagina!

Pieters wil morgen stap naar landstitel zetten

PSV'er Erik Pieters hoopt dat zijn team morgen een grote stap richting de landstitel kan zetten. Mochten de Eindhovenaren winnen van Ajax, dan wordt het verschil acht punten met de Amsterdammers. Concurrent FC Twente heeft dit weekend een zware wedstrijd tegen AZ.

"In het gunstigste scenario staan wij straks acht punten voor op Ajax en vijf op FC Twente", aldus Pieters in De Telegraaf. "In het slechtste staan we er één achter op Twente en er nog maar twee voor op Ajax. Ajax heeft net als wij een Europese wedstrijd in de benen en hoewel zij misschien wat minder diep hoefden te gaan, zal dat toch meespelen."

Op dit moment verdedigt PSV een voorsprong van vijf punten. "Wij leggen onszelf ook druk op. Wij willen weer goed voetballen en voor de drie punten gaan. We kunnen zondag een goede stap zetten richting het kampioenschap en dat moeten we ook dóén", besloot de verdediger.

NAC kiest voor Karelse

John Karelse gaat komend seizoen alleen door als hoofdtrainer van NAC, zo schrijft De Telegraaf vandaag. Momenteel heeft Karelse samen met Gert Aandewiel de eindverantwoording in Breda, maar daar komt met ingang van volgend seizoen verandering in. Aandewiel wordt de assistent, waardoor Karelse het gezicht van de club wordt. De voormalige doelman van de Brabanders is zeer tevreden met de kans.

"Ik heb geen bedenktijd meer nodig. NAC heeft mij een aanbieding gedaan en het is een kwestie van tijd om eruit te komen. Gert wordt mijn rechterhand. Het is gewoon makkelijker als er één persoon naar voren treedt", aldus Karelse.

De Zeelander was dertien seizoenen als doelman actief voor NAC en in 2006 werd hij aangesteld als assistent-trainer. Tussendoor was hij al een korte periode interim-hoofdtrainer. Nadat Robert Maaskant dit seizoen naar Wisla Krakow vertrok, werd Karelse samen met Aandewiel opnieuw hoofdtrainer.

Cricketers Butt en Amir in beroep bij CAS

Salman Butt en Mohammad Amir, twee Pakistaanse cricketers, gaan bij het CAS, het hoogste sporttribunaal, in beroep tegen hun schorsing. Eerder deze maand kregen zij van de internationale cricketfederatie zware sancties opgelegd wegens omkoping.

Butt kreeg een schorsing van tien jaar, waarvan vijf jaar voorwaardelijk. Landgenoten Amir en Mohammad Asif krijgen resp. vijf jaar en zeven jaar straf. Van Asif is het nog onbekend of hij ook naar het CAS stapt. De drie Pakistanen zouden zijn omgekocht door een spelersmakelaar. Hierdoor gooiden zij met opzet 'no-balls' in een testwedstrijd met Engeland. Die worpen zouden voor veel geld zorgen bij Aziatische gokkers.

'Tientallen allochtonen misbruikt in jeugdzorg'

Er zijn in Nederland mogelijk honderden allochtonen die slachtoffer zijn van misbruik in de jeugdzorg. Ze durven zich niet te melden. Dat zegt Rieke Samson-Geerlings, voorzitter van de commissie die onderzoek doet naar misbruik in de jeugdzorg, zaterdagavond in actualiteitenprogramma Rondom 10.

De commissie-Samson doet onderzoek naar seksueel misbruik van minderjarigen in instellingen of pleeggezinnen. Van de 470 meldingen die tot nu toe zijn binnengekomen, is er niet één uit allochtone kring.

De commissie-Samson roept allochtone slachtoffers van misbruik op zich te melden. Binnenkort start de commissie een grote publiekscampagne om allochtone misbruikslachtoffers te vinden.

"Een groot percentage van de cliënten in de jeugdzorg is allochtoon. Als ik moet gissen, zeg ik dat het aantal slachtoffers zeker in de tientallen moet lopen, mogelijk zelfs in de honderden", zegt Samson-Geerlings. Zij krijgt bijval van Jeugdzorg Nederland. Directeur Hans Kamps denkt dat allochtonen zich niet melden uit schaamte.

Janssen: "We kijken niet naar PSV - Ajax"

FC Twente gaat een belangrijk weekend in. Slechts drie dagen na de zware Europese wedstrijd tegen Rubin Kazan gaat het op bezoek bij AZ.

In de return van de zestiende finales in de Europa League voorkwam Twente uitschakeling tegen Rubin Kazan. De Russen kwamen in Enschede op een 0-2 voorsprong, maar Twente toonde veerkracht: 2-2. Michel Preud'homme was blij met plaatsing voor de volgende ronde, maar sluit zijn ogen niet voor wat er misging.

"De laatste weken krijgen we te vaak en te snel een goal tegen", moppert Preud'homme in De Telegraaf. "Daar gaan we met de spelers over praten. We zijn niet alert genoeg. De afspraken worden niet nagekomen. Het baart me zorgen."

Twente kan als PSV puntenverlies lijdt tegen Ajax weer koploper worden van de Eredivisie. Daarvoor moet het zelf wel afrekenen met AZ, al jaren een meer dan lastige tegenstander voor de Tukkers. De landskampioen wacht tegen geen enkele andere club langer op een uitzege. De laatste dateert zelfs van 2002. "We kijken niet naar PSV-Ajax. Eerst moeten we zelf maar eens zien te winnen van AZ. Dat zal niet gemakkelijk worden", stelt Theo Janssen.

Minister wil avondopening dokter en apotheek

Huisartsen, apothekers, fysiotherapeuten en wijkverpleegkundigen moeten voortaan 24 uur per dag beschikbaar zijn. Dat zegt minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Edith Schippers in een interview in het Nederlands Dagblad. Volgens de VVD-bewindsvrouw moet de zorg meeveranderen met de behoefte van de samenleving.

Schippers vindt het niet meer van deze tijd dat mensen vrij moeten vragen om naar de dokter of de orthodontist te kunnen. "Albert Heijn is tegenwoordig tot 20.00 uur open - en soms nog langer. Dat moet ook voor de basiszorg gaan gelden. Dit heeft topprioriteit."

De minister wil ook dat de basiszorg terugkeert in dorpen en buurten. "Mensen moeten kunnen terugvallen op laagdrempelige, goed bereikbare zorgvoorzieningen. Niet alleen overdag, maar ook 's avonds, 's nachts en in het weekend."

Huisartsenvereniging LHV is niet enthousiast over de plannen voor avondopenstelling in de zorg. "We hebben er eerder mee geëxperimenteerd en de belangstelling was veelal klein", zegt een woordvoerder in de krant. De LHV vindt dat het huidige systeem met onder meer huisartsenposten voldoende zorg in de avonduren biedt. De vereniging is echter wel bereid over de plannen te praten.

City zet in op Alves en Van der Wiel

Gregory van der Wiel staat in de nadrukkelijke belangstelling van Manchester City. De rechtsback van Ajax komt echter pas in beeld als Daniel Alves zijn contract bij FC Barcelona verlengt.

City is erg gecharmeerd van het tweetal en zal in de zomer een poging wagen op de transfermarkt. Van der Wiel lijkt een meer realistisch doel voor de Engelsen, die echter eerst aan zullen kloppen bij Barcelona. Roberto Mancini is op zoek naar een opkomende rechtsback en ziet in Alves de speler bij uitstek om die leemte in te vullen, weet Goal.com.

Alves is al lange tijd in gesprek met Barça over een nieuw contract. De onderhandelingen verlopen stroef, waardoor City zijn kans schoon ziet. De huidige overeenkomst van Alves in Catalonië loopt tot 2012. The Citizens hebben ik de zomer ruim 25 miljoen over voor de Braziliaan, terwijl Barcelona vorige zomer een prijskaartje van vijftig miljoen op Alves had geplakt.

Aangezien Alves tóch bij Barcelona lijkt te blijven, is Van der Wiel een realistischer optie voor City. De international, wiens contract medio 2013 afloopt, moet 22 miljoen kosten. In januari klopte de ploeg van Mancini ook al aan bij Ajax voor Van der Wiel en Luis Suárez. Laatstgenoemde vertrok naar Liverpool, terwijl Ajax Van der Wiel niet liet gaan.

Van der Zee wil verder bij Ajax

Hans van der Zee wil als hoofdscout aanblijven bij Ajax, zegt hij in De Telegraaf. De oud-trainer van Sparta en FC Volendam won donderdag de arbitragezaak van Ajax en wil zich dinsdag weer melden op de club. "De vele felicitaties van mensen binnen en buiten Ajax hebben me goed gedaan."

Van der Zee is blij met de steun, maar is nog altijd geen vriend van algemeen directeur Rik van den Boog. "Rik van den Boog heeft voor veel onrust gezorgd, terwijl Ajax in een cruciale fase van het seizoen zit. Een algemeen directeur zou juist voor stabiliteit moeten zorgen."

De vraag of Van der Zee terug mag keren bij de hoofdstedelingen moet echter nog beantwoord worden door de club. Van der Zee zit in de wachtkamer. "Ik heb begrepen dat Ajax zich intern aan het beraden is." Coach Frank de Boer gaf gisteren op de persconferentie aan geen partij te zijn en achter de directie te staan.

Derksen: Van Lottum blijft een lul

Johan Derksen heeft vrijdagavond eindelijk gereageerd op de kritiek die oud-tennisser John van Lottum had gegeven op zijn programma Voetbal International (VI). In de VARAgids haalde Van Lottum begin deze maand stevig uit naar VI, dat volgens hem respectloos en plat is.

Na stevig aandringen van Van Lottum zelf mocht hij tijdens het WK 2010 eindelijk te gast zijn in VI Oranje. "Dat was één of andere tennisser, zo'n wijsneus. Die kwam en had geen wedstrijd gezien en die ging af als een gieter, en toen kregen we met terugwerkende kracht in de VARAgids een sneer dat hij het helemaal niet leuk vond bij ons", aldus Derksen. "Nu heeft Van Lottum wel genoeg gehad. Maar het blijft een lul."


Johan Derksen zeikt oud-tennisser John van Lottum af

Niet alleen zeek Derksen de oud-tennisser af, ook een sponsor liet zich moedwillig afzeiken door de 62-jarige voetbaljournalist. Presentator Wilfred Genee had namelijk een deal gesloten met de baas van luchtjeswinkel Ici Paris om zich voor 11.000 euro vijf minuten te laten afzeiken door Derksen. Dat geld ging naar een goed doel voor ernstig zieke kinderen.

Derksen bleek de deal wel te kunnen waarderen: "Nou ja, mijn vrouw haalt er altijd Shiseido, en ik zie die rekeningen, voor de rest heb ik met die firma niet zoveel want ik ben niet zo'n type van lekkere reukjes; ik rook sigaren en ik laat winden."


Johan Derksen zeikt sponsor af

Meisje vlucht voor ambulance en wordt aangereden door auto

Een 15-jarig meisje uit het Australische Greenwood Close is afgelopen nacht aangereden door een auto. Gelukkig voor haar was de ambulance dichtbij. Het kind was juist op de vlucht voor de ziekenwagen.

De ambulance was even na middernacht uitgerukt naar een feestje. Hier werd het meisje door de verplegers geholpen toen ze plotseling de weg op liep en werd aangereden door een auto. Hierna is het meisje door de ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Del Potro naar halve eindstrijd Delray Beach

Juan Martin del Potro heeft bij het toernooi van Delray Beach de halve finales bereikt. De Argentijn versloeg Kevin Anderson met tweemaal 6-4.

Na een slepende polsblessure is Del Porto dit jaar sterk aan het terug te komen. "Drie halve finales in drie weken, dat is erg goed voor mijn comeback," aldus de Argentijn die in zijn partij tegen Anderson geen break weggaf. Del Potro sloeg zelf toe op de twee kansen die hij kreeg.

In de halve eindstrijd moet hij het nu opnemen tegen de Amerikaan Mardy Fish die Alejandro Falla met 6-1 en 6-4 versloeg.

Regionale proef tegen winkeldieven landelijk

Een regionale proef waarbij winkeldieven niet alleen justitieel maar ook financieel worden aangepakt, wordt vanaf volgende maand landelijk ingevoerd. Een woordvoerder van staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) bevestigde zaterdag een bericht hierover in De Telegraaf.

De methode komt erop neer dat winkeliers via de organisatie Hoofdbedrijfsschap Detailhandel een winkeldief een rekening sturen van 151 euro. Hiervan gaat 126 euro naar de winkelier en is het restant van 25 euro bedoeld voor administratiekosten.

Volgens het ministerie is de animo onder middenstanders om mee te doen met de regeling groot. In gebieden waar de proef werd uitgevoerd, is de winkelcriminaliteit volgens het ministerie gedaald met 30 tot 40 procent. Opgehangen stickers en borden met de tekst 'Wij rekenen af met winkeldieven' hebben hier naar verwachting ook toe bijgedragen.

Regionale proef tegen winkeldieven landelijk
Regionale proef tegen winkeldieven landelijk (Foto: ANP)

Dode na botsing met boom in Twente

Een 23-jarige automobilist is vrijdagnacht in Tilligte overleden na een botsing met een boom. Het slachtoffer raakte in de Twentse plaats van de weg en knalde in de linkerberm tegen een boom. Hij is door de brandweer uit de auto gehaald en naar een ziekenhuis gebracht, maar bezweek daar aan zijn verwondingen.

Het ongeluk gebeurde rond 0.30 op de Ootmarsumsestraat. Waardoor de automobilist uit Hengelo van de weg raakte is nog niet bekend. De politie onderzoekt het ongeluk.

[Video] Samenvattingen Jupiler League

Gisteravond stonden er in de Jupiler League acht wedstrijden op het programma. Net als in de voorgaande periode publiceert FOK!sport de samenvattingen van deze wedstrijden, die je hieronder kunt terugvinden.

Helmond Sport - Sparta Rotterdam

FC Zwolle -FC Eindhoven

SC Cambuur - FC Volendam

FC Emmen - AGOVV

RKC Waalwijk - BV Veendam

MVV - FC Dordrecht

FC Den Bosch - RBC Roosendaal

Telstar - Almere City FC

De Boer wil met Ajax herkenbaar zijn

Frank de Boer wil met Ajax herkenbaar voetbal spelen. Voetbal dat hij onder zijn voorganger Martin Jol miste. "Bij ons ging de bal naar voren en keken we hoe die twee spitsen daarvoor het deden", schetst de 40-jarige oefenmeester in een interview in de Volkskrant. "Dat is tegen mijn natuur in, maar ook tegen de natuur van Ajax."

"Ik wil durf zien en geen lange ballen", laat De Boer aan duidelijkheid niets te wensen over. "Binnen drie tellern de bal heroveren, goede keuzes maken in balbezit, veel beweging. Daar wil ik met het eerste naar toe." De oud-verdediger heeft plezier hoog in het vaandel staan. "We doen het om het spelletje leuk te vinden, om supporters te vermaken."

Resultaat behalen, is bij een club als Ajax echter ook heel belangrijk, weet De Boer. "Wij moeten zorgen dat we resultaat halen, op de manier zoals Ajax wil spelen. Martin Jol heeft ook fantastische resultaten behaald, maar op bepaalde momenten dacht ik: 'dat hoort niet bij Ajax.' En ik niet alleen."

De Boer wijst op het feit dat het 4-3-3-systeem er al bij de jeugd wordt ingeslepen. "We leiden op, iedereen is met die speelwijze bezig, dan moet je het ook makkelijk maken voor jeugdspelers, dat ze in een gespreid bedje komen." Ajax wil zo meer uit de eigen opleiding halen. "We moeten geen zesjes of zeventjes opleiden, maar achten en negens."

Morgen speelt Ajax in Eindhoven de kraker in de Eredivisie tegen PSV. De Boer heeft bij zijn aantreden al gezegd dolgraag kampioen te willen worden. Maar grotere doelen heeft hij voor de lange termijn. "Dat we stappen maken in het spel. We zitten pas op zeventig procent van wat we kunnen."

Progressie in het spel moet vervolgens ook de resultaten ten goede komen, geeft De Boer aan. "Als je structureel goede intenties hebt, win je van de twintig wedstrijden misschien twintig keer of speel je een keer gelijk met pech."


De Boer wil met Ajax herkenbaar zijn (Foto: Novum)

[NBA] Miami te sterk voor Wizards

In de Amerikaanse NBA heeft Dwyane Wade zijn ploeg Miami Heat naar de overwinning geleid op de Washington Wizards. Miami won met 121-113. Wade was goed voor 41 punten terwijl zijn ploeggenoot LeBron James tot een aantal van 25 punten kwam.

Nick Young was met 38 punten op dreef voor de Wizards. In het derde kwart bracht Washington het verschil met de Heat terug tot twee punten. In het laatste deel van de weddstrijd waren het echter de sterren uit Miami die de controle in handen namen.

Uitslagen

Thuis Uit Uitslag
Indiana Utah 84-95
Philadelphia Detroit 110-94
Toronto Phoenix 92-110
Charlotte Sacramento 110-98
Cleveland New York 115-109
Miami Washington 121-113
Minnesota New Orleans 81-95
Orlando Oklahoma 111-88
San Antonio New Jersey 106-96
Golden State Atlanta 79-95
LA Lakers LA Clippers 108-95
Portland Denver 107-106 wnv

Flesje draaien eindigt in verkrachting 13-jarig meisje

Wie heeft het vroeger niet gedaan op een kinderfeestje? Je legt een fles op de grond, draait deze rond en degene waar de opening naar wijst moet je een kus geven. Een 26-jarige man uit West Jordan, in de Amerikaanse staat Utah, dacht dat het spelletje een uitnodiging was twee 13-jarige meisjes aan te randen.

De man speelde het onschuldig bedoelde spelletje op 1 februari in een motelkamer. Hij knuffelde een van de meisjes waarna hij, met toestemming van het meisje, seks met haar had. Hierna probeerde hij een tweede meisje te verkrachten, maar wist hier niet in te slagen.

De man wordt aangeklaagd wegens verkrachting en aanranding van kinderen. Op 1 maart zal hij zich voor de rechtbank van Salt Lake City moeten verantwoorden.

Aanslag op grootste olieraffinaderij Irak

De grootste olieraffinaderij van Irak is zaterdag getroffen door een aanslag. Er is een grote brand uitgebroken en de productie is stilgelegd. Vier mensen zijn om het leven gekomen. Dat meldde de gouverneur van de provincie Salah ad Din, ten noorden van Bagdad.

De Baiji-raffinaderij produceert normaal 11 miljoen liter benzine, 7 miljoen liter benzeen en meer dan 4 miljoen liter kerosine op een dag.

Aanslag op grootste olieraffinaderij Irak
Aanslag op grootste olieraffinaderij Irak (Foto: ANP)

Geen meerderheid voor Ierse oppositiepartij

De parlementsverkiezingen in Ierland lijken, zoals verwacht, te zijn gewonnen door de centrumrechtse oppositiepartij Fine Gael. De partij krijgt vermoedelijk echter geen absolute meerderheid. Dat blijkt uit een prognose die de Ierse televisiezender RTÉ zaterdagochtend naar buiten heeft gebracht.

De grote verliezer bij de verkiezingen van vrijdag is de regeringspartij Fianna Fáil. Die wordt verantwoordelijk gehouden voor de diepe economische crisis in Ierland. De partij staat op ongeveer 15 procent van de stemmen. Bij de vorige verkiezingen in 2007 was dat nog meer dan 41 procent.

Geen meerderheid voor Ierse oppositiepartij
Geen meerderheid voor Ierse oppositiepartij (Foto: ANP)

Belgen nemen dode vriend mee de kroeg in

Hoewel Tim Vanden Kieboom al ruim een week dood is, gaat hij vandaag toch naar de kroeg. Zijn kameraden uit het Belgische Wuustwezel nemen zijn urn mee naar de kroeg. Op deze manier willen zij op gepaste wijze afscheid nemen van hun verongelukte vriend.

Tim was werkzaam in Singapore maar werd tien dagen geleden overreden door een auto. Voor zijn vrienden kwam de onverwachte dood als een enorme schok. Om zijn dood te verwerken, nemen zij de resten van hun veraste kameraad mee naar hun stamkroeg.

De kroegbaas vindt de opmerkelijke actie goed. Hij verwacht dat zo'n vijftig mensen de ceremonie zullen bijwonen.

Steeds meer kinderen met 'ouderdomsdiabetes'

Het aantal kinderen met diabetes 2 is de afgelopen tien jaar fors gestegen. Van de 7000 kinderen met diabetes lijdt zo'n 5 procent of 350 kinderen aan 'ouderdomsdiabetes'. Tien jaar geleden was dat nog maar 1 procent. Dat zegt kinderarts Pauline Stouthart zaterdag in het AD.

Volgens Stouthart, die ook voorzitter is van de Werkgroep Diabetes van de Nederlandse Vereniging van Kindergeneeskunde, is de verschuiving naar diabetes 2 een zorgelijke ontwikkeling. De ziekte lijdt tot hartinfarcten, vaatziekten en problemen aan ogen, voeten en nieren. De ouderdomsziekte wordt nu vooral veroorzaakt door extreem overgewicht.

De naam ouderdomsdiabetes is volgens Stouthart achterhaald. "Hier gaat het om vetzuchtdiabetes." Vetzucht was al bekend als oorzaak van diabetes 2 bij volwassenen, maar bij kinderen kwam het eerst nog nauwelijks voor.

Stouthart vreest dat het werkelijke aantal kinderen met diabetes 2 nog hoger ligt. Haar werkgroep wil dat onderzoeken.

Van Gaal bekent interesse Neuer

Louis van Gaal heeft laten weten dat hij gecharmeerd is in de doelman van Schalke 04, Manuel Neuer. Tijdens de winterstop werd Van Gaal al gevraagd hoe hij tegen de komst van de Schalke-goalie zou staan. Destijds was Van Gaal tevreden over de bezetting in het doel. Nu lijkt hij een andere mening toebedeeld: "We kunnen hem zeer goed gebruiken" aldus Van Gaal tegen diverse media.

De beslissing om toch naar Neuer te informeren lijkt van bovenaf te komen. De clubleiding van Bayern liet al langer doorschemeren niet tevreden te zijn over de bezetting in de goal. Van Gaal lijkt nu hetzelfde te denken. "Elke topclub heeft op elke positie twee topspelers nodig, dat geldt ook voor het doel."

Bayern sukkelt al jarenlang met de erfenis die topkeeper Oliver Kahn achterliet. Sinds de winterstop staat het 22-jarige Duitse talent Thomas Kraft op goal bij de Zuid-Duitsers. Vorig seizoen kreeg de ervaren Hans-Jörg Butt de voorkeur.

PS: CDA'er roept op tot stem oppositie

Het Zuid-Hollandse CDA-Statenlid Yasar Vural roept op internet op tot een stem op de oppositie om het kabinet te verlossen van 'een ondemocratische en haatzaaiende PVV'. Hij trekt op zijn website fel van leer tegen de PVV en Geert Wilders die hij een 'zieke geest' noemt die 'kwade doelen' nastreeft door 'chaos en verwoesting te scheppen'.

Volgens Vural wordt het kabinet van premier Mark Rutte gegijzeld door de PVV. Onder het motto 'Hans en Hasan gaan samen aan de slag om Nederland van de Ondergang te redden' hoopt hij zijn Turkse en Nederlandse achterban te bewegen een stem uit te brengen op een andere partij dan CDA, VVD of PVV.


Yasar Vural (Foto: Novum)

's Nachts online gamen verboden in Vietnam

De Vietnamese regering heeft iets nieuws bedacht om tere kinderzieltjes te beschermen. In het land van de kleine loempia is het binnenkort verboden om 's nachts online te gamen.

Volgens de regering verspilt de jeugd hun hersenen met gamen. Vanaf 22.00 uur tot 8.00 uur de volgende ochtend is het straks verboden om online een potje te quaken, counterstriken of te schaken.

Degenen die het verbod aan hun laars lappen zullen zwaar worden gestraft, zo belooft Vietnam haar onderdanen. Zij zullen worden afgesneden van internet.

Ancelotti: "Ben alleen bezig met Chelsea"

Carlo Ancelotti heeft het naar zijn zin in Engeland en denkt nog niet aan een terugkeer naar Italië. Ancelotti werd de voorbije week veelvuldig in verband gebracht met AS Roma, na het opstappen van Claudio Ranieri. De Italianen stelden uiteindelijk Vincenzo Montella aan als nieuwe hoofdtrainer.

"Ik verwacht te blijven waar ik nu ben", zei de 51-jarige Ancelotti tegenover La Repubblica. "Ik ben nog steeds een Italiaan, maar ik waardeer de Engelse stijl. Zelfs als de pers overdrijft, zoals in de kwestie met Gattuso."

Ancelotti is alleen bezig met de prestaties van Chelsea. "Ik denk aan de Champions League en minimaal de vierde positie in de Premier League. Ik heb het erin gedreund bij de selectie: denk aan de finale op Wembley. Ik werk er veel aan."

's Werelds oudste porno gevonden

Duitse archeologen hebben in Turkije een bijzondere vondst gedaan. Zij zijn er gestuit op fapmateriaal van maar liefst 12.000 jaar oud.

In een steen bij de Gobekli Tepe-tempel is een man zonder hoofd gekrast. Met zijn stijve penis neemt hij enkele mythische wezens. Daarnaast zijn een gigantische gier en een schorpioen in de steen gekrast.

Ook is er een vreemde schotel in de steen gekrast. Dit zou kunnen betekenen dat men duizenden jaren geleden ook al UFO's zag.

Dat het hoofd van de man niet is afgebeeld, is omdat de afgebeelde pornoacteur dood was. "Het hoofd werd gezien als drager van de ziel". verklaart Jens Notroff van het Duits Archeologisch Instituut. "De man zonder hoofd zou dus dood kunnen zijn en zich in het hiernamaals bevinden. Om eerlijk te zijn, zijn we nog bezig uit te vinden wat de afbeeldingen betekenen."

Benieuwd naar de oude porno? Afbeeldingen zijn te bekijken in het bronartikel.

GroenLinks wil vanaf 2012 ruimer vaderverlof

GroenLinks streeft ernaar per 1 januari 2012 het betaald vaderverlof na de geboorte van een kind uit te breiden van twee dagen naar een hele werkweek. Tweede Kamerlid Ineke van Gent van de oppositiepartij heeft deze week haar initiatief-wetsvoorstel hiertoe ingediend bij de Raad van State.

Van Gent diende eerder in 2008 al haar initiatief in voor twee weken kraamverlof voor vaders. Dit heeft zij ingekort om breder steun te krijgen voor haar voorstel. Eind vorig jaar werd duidelijk dat zij de steun krijgt van in ieder geval PvdA, PVV, SP en D66. Dat is goed voor een Kamermeerderheid. Het Kamerlid wil nu snel verder met de behandeling van haar initiatiefwet. "Als het aan mij ligt luiden we 2012 in met het vaderverlof", stelde zij zaterdag.

GroenLinks wil vanaf 2012 ruimer vaderverlof
GroenLinks wil vanaf 2012 ruimer vaderverlof (Foto: ANP)

Rutte en Verhagen vrezen linkse sneeuwschuiver

Premier Mark Rutte en vicepremier Maxime Verhagen denken dat het slecht voor het land is als het kabinet woensdag geen meerderheid haalt in de Eerste Kamer. Belangrijke kabinetsvoorstellen zouden daardoor dreigen te verwateren. Dat zeggen ze in een vrij zeldzaam, gezamenlijk interview in De Telegraaf.

Beide bewindslieden noemen een linkse meerderheid slecht voor het land. "Zeker omdat GroenLinks en PvdA al hebben aangegeven dan obstructie te zullen plegen", meent Verhagen.

Rutte ziet vooral op tegen een dwarsliggende PvdA. "De kans is levensgroot dat die enorme sneeuwschuiver van Job Cohen dan weer de schuur uit wordt gereden en alle belangrijke maatregelen voor ons uit worden geschoven", aldus de premier.

Rutte en Verhagen hopen hun achterban aan te sporen naar te stembus te gaan. Volgens Verhagen was een groot deel van het verlies van zijn partij bij de Tweede Kamerverkiezingen in juni te danken aan thuisblijvende CDA-stemmers. In de peilingen spant het erom of VVD, CDA en gedoogpartner PVV een meerderheid krijgen in de senaat.


Rutte en Verhagen vrezen linkse sneeuwschuiver (Foto: Novum)

Chef politiemissie: Afghanen leren eerst vechten

Afghaanse politieagenten krijgen voorlopig vooral les in basisvechttechnieken. Pas in een later stadium komen andere politietaken aan de orde. Dat heeft de leider van de Europese politiemissie in het land gezegd tegen Deutsche Welle, de Duitse Wereldomroep.

Volgens de Fin Jukka Savolainen, chef van de EUPOL-missie in Afghanistan, leren agenten op dit moment vooral hoe ze een wapen moeten hanteren en hoe ze controles moeten uitvoeren. "Dat blijft zo tot eind volgend jaar."

De uitspraken van Savolainen staan op gespannen voet met toezeggingen van de Nederlandse regering. Al in de eerste basistraining van acht weken zou aandacht moeten zijn voor politietaken als de omgang met reguliere criminaliteit en werkzaamheden op een politiebureau. De Tweede Kamer wil niet dat door Nederland opgeleide agenten gaan vechten.

De vraag is of de Nederlandse plannen haalbaar zijn. EUPOL-chef Savolainen ziet daarvoor pas mogelijkheden in een tweede training van ongeveer drie maanden. In deze verdiepingscursus zouden agenten toekomen aan de rechten van burgers, ethische principes en wat de verhouding moet zijn tussen politie en bevolking.

Een Duitse trainer bevestigt tegenover Deutsche Welle dat het op dit moment vooral zaak is veel politieagenten op te leiden. Kwaliteit is van later zorg. Savolainen wil dat er eind volgend jaar 134 duizend, misschien zelfs 170 duizend Afghaanse politieagenten zijn.

Van de Nederlanders die later dit jaar naar Afghanistan gaan, vallen er 45 onder de EU-missie. Daarmee behoort Nederland naar eigen zeggen met Duitsland en Finland tot de belangrijkste deelnemers aan deze missie.


Chef politiemissie: Afghanen leren eerst vechten (Foto: Novum)

Drie gijzelaars in Niger vrijgelaten

Drie personen die vorig jaar in Niger werden ontvoerd, zijn donderdag vrijgelaten. Ze verkeren in 'goede gezondheid'. Dat heeft het kantoor van de Franse president Nicolas Sarkozy vrijdag gezegd.

In september werden zeven personen - vijf Fransen, een Malagassiër en een Togolees - ontvoerd in het mijnstadje Arlit. Drie van hen zijn nu vrijgelaten. Het gaat om een Française, de Malagassiër en de Togolees. Hoe het de andere vier vergaat, is niet bekend.

De Noord-Afrikaanse tak van Al Qaida heeft de verantwoordelijkheid voor de ontvoering opgeëist.

Nederlander vermoord in Kenia

Een Nederlander die in Kenia een weeshuis beheert, is om het leven gekomen bij een gewapende overval. Het gaat om een man uit Groningen. Zijn vrouw werd ernstig misbruikt, meldt de Vrije Baptistengemeente Groningen.

Volgens de christelijke website Charisma Media werd de Groninger neergeschoten voor de ogen van zijn vrouw en twee kleine kinderen. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken kon het bericht niet direct bevestigen.

Gewapende overvallers zouden het weeshuis in Athi River, op ongeveer 50 kilometer van de hoofdstad Nairobi, donderdagnacht zijn binnengedrongen.

Het echtpaar is lid van de christelijke Vrije Baptistengemeente Groningen. De kinderen zijn opgevangen door een Nederlands echtpaar.

Nederlandse jongen zwaargewond na val uit gondel

Een 7-jarig Nederlands kind is vrijdag in het Oostenrijkse Kappl zwaargewond geraakt bij een val uit een gondel. Het kind, dat vakantie vierde, stortte 15 meter naar beneden nadat hij tegen de deur van de gondel aan was gekomen, die openklapte. Dat melden Oostenrijkse media.

Het ongeval had omstreeks 16.45 uur plaats. De jongen was samen met andere Nederlandse kinderen toen het ongeluk plaatsvond. Het 7-jarige kind is naar een ziekenhuis in Innsbruck gebracht.

Dakloze vindt dochter dankzij Twitter

Een dakloze man in New York is dankzij Twitter na elf jaar herenigd met zijn dochter. De televisiezender WCBS-TV legde de hereniging vrijdag vast.

Als onderdeel van een daklozenproject in New York kreeg Daniel Morales (58) een mobiele telefoon om een Twitter-account aan te maken. Na drie weken besloot Morales de sociale netwerksite te gebruiken om zijn 27-jarige dochter te vinden.

Woensdag twitterde hij zijn telefoonnummer, de naam van zijn dochter en een foto van toen zij 16 jaar oud was. Een dag later belde de vrouw, die in Brooklyn woont, haar vader op.

Straaljagers voor 3,85 euro p/s verkocht

Een Russische rechtbank heeft vrijdag een voormalige ambtenaar veroordeeld tot 11 jaar gevangenisstraf wegens fraude en corruptie. De man had onder meer vier straaljagers verkocht aan een illegale handelaar voor 153 roebel (3,85 euro) per stuk. De toestellen waren, ondanks het ontbreken van wapens en motoren, circa 3 miljoen euro per stuk waard.

De vliegtuigen van het type MIG-31 waren in de boeken gezet als oud schroot. De koper was een onderneming die geen vergunning had om te handelen in wapentuig. De verantwoordelijke beambte, Andrej Silyakov, stond tevens terecht voor verduistering van een hoeveelheid olie. Zijn bedrog heeft de Russische staat volgens de rechtbank rond de 50 miljoen euro gekost.

'Extremisten wilden paus vermoorden'

De Italiaanse politie heeft zes radicale moslims opgepakt, die een aanslag in Europa zouden voorbereiden. Dat heeft het Italiaanse persbureau ANSA vrijdag gemeld. Een doelwit van de extremisten zou paus Benedictus XVI zijn.

De zes Marokkaanse mannen waren volgens de politie lid van de fundamentalistische beweging Adl wal-Ihsane (Gerechtigheid en Liefdadigheid). Bij een van de arrestanten werd een brief gevonden, waarin werd opgeroepen tot wraak op de paus. Reden daarvoor was de bekering van de bekende Italiaanse journalist Magdi Allam, die voorheen moslim was, tot katholiek. Allam werd drie jaar geleden door paus Benedictus XVI gedoopt.

'Extremisten wilden paus vermoorden'
'Extremisten wilden paus vermoorden' (Foto: ANP)

VS kondigt sancties tegen Libië aan

De Verenigde Staten hebben eenzijdige sancties aangekondigd tegen Libië, vanwege de golf van geweld in het Noord-Afrikaanse land. De VS heeft de Amerikaanse ambassade in Tripoli 'om veiligheidsredenen' al gesloten, het ambassadepersoneel is per boot en per vliegtuig geëvacueerd, zei het Witte Huis vrijdag.

De Libische leider Moammar Gadhafi heeft het vertrouwen van de bevolking verloren door zijn ordetroepen de demonstraties tegen zijn regime keihard te laten neerslaan, aldus Washington. Het is duidelijk dat de legitimiteit van Gadhafi is 'gereduceerd tot het nulpunt', zei Jay Carney, woordvoerder van het Witte Huis.

Om die reden zal de VS sancties instellen tegen Libië. Washington overlegt met zijn Europese partners over andere, multilaterale strafmaatregelen tegen het Libische regime. Maandag spreekt president Barack Obama met VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon over de situatie in Libië.

De VN Veiligheidsraad is in vergadering over een voorstel tot een resolutie van Frankrijk en Groot-Brittannië. In het voorstel staat dat het Internationaal Strafhof de gebeurtenissen in Libië moet onderzoeken, omdat er mogelijk sprake is van misdaden tegen de menselijkheid. In de ontwerpresolutie worden ook sancties als een wapenembargo en bevriezing van tegoeden voorgesteld. Naar verwachting zal er zaterdag over de resolutie worden gestemd.

Saif Al Islam Gadhafi, een zoon van Moammar Gadhafi, heeft tegenover buitenlandse journalisten die zijn uitgenodigd door het Libische regime verklaard dat hij bereid is tot onderhandelingen zodat er snel een vreedzame oplossing komt voor de crisis. Vervolgens noemt Saif Al Islam de demonstranten wel 'terroristen'.

Darkspore bèta van start

De bèta van Darkspore is vanaf nu gratis te downloaden. In de bèta-versie zijn vier verschillende levels te spelen en ook de editor is beschikbaar. De bèta is enkel in de weekenden van 26/27 februari en 12/13 maart te spelen. Je kunt de bèta onder andere hier downloaden.

Darkspore is de opvolger van Spore, dat in 2008 uitkwam. Toch zal Darkspore compleet andere gameplay bevatten dan zijn voorganger. In Darkspore is het nog steeds mogelijk om je wezen te maken naar eigen smaak, maar daarna is het de bedoeling het universum te redden van gemuteerde wezens. Dit kan alleen, maar ook samen met drie vrienden in de co-op mode van het spel. De sci-fi actie-RPG van ontwikkelaar Maxis ligt in maart in de winkels.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1258
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.