Gilbert vindt zichzelf veelzijdiger dan Cancellara

Philippe Gilbert gaat vandaag na zeges in 2006 en 2008 op voor zijn derde eindoverwinning in de Omloop Het Nieuwsblad. De 28-jarige Belg, die eerder deze maand een rit won in de Ronde van de Algarve, hoopt zijn klasse in de klassiekers dit seizoen opnieuw te bewijzen, zegt hij in De Standaard. "In het huidige peloton ben ik de compleetste."

"Fabian Cancellara is een enorm sterke coureur, maar hij is minder polyvalent. Ik denk niet dat hij nu capabel is om Luik-Bastenaken-Luik of de Gold Race te winnen." Gilbert won tweemaal Parijs-Tours en de Ronde van Lombardije en eenmaal de Amstel Gold Race. "Ik stond al op het podium van alle grote klassiekers, behalve van Parijs-Roubaix."

Zijn grootste droom was echter altijd de wereldbekertrui. "Die trui vond ik mooier dan die van de wereldkampioen, want het toonde echt dat je de beste eendagsrenner was van het jaar." De wereldbeker bestond tot 2004 en werd vervangen door de ProTour.

Maar als de wereldbeker nog had bestaan, was hij de laatste twee jaar een prooi voor Gilbert geweest. "Niet slecht hé, twee wereldbekers op je palmares."

Specifieke doelen voor 2011 heeft hij niet. Al wil hij wel graag constant blijven. "Ik zeg altijd: ik wil minstens één klassieker winnen. Dat is al moeilijk genoeg. Ik ben nu op een niveau gekomen waarop alleen winnen telt."