Ook laatste Somalische terreurverdachte vrij

De laatste van de twaalf op kerstavond voor terrorisme opgepakte Somaliërs is donderdag vrijgelaten. De 29-jarige is nog wel in beeld als verdachte. Dat geldt ook voor twee andere mannen, die eerder deze week al vrijkwamen. Dat meldt het landelijk parket van het Openbaar Ministerie (OM). De overige negen worden nergens meer van verdacht.

Justitie verdenkt de drie mannen van 29, 44 en 47 jaar nog steeds van betrokkenheid bij het voorbereiden van een aanslag. De Somaliërs kwamen in beeld na een tip, een zogeheten ambtsbericht, van de AIVD. De inlichtingendienst gaf aan aanwijzingen te hebben voor een op handen zijnde aanslag op 24 of 25 december.

Bewijs voor de verdenking lijkt er niet te zijn, want justitie heeft de verdachten niet opnieuw voorgeleid, maar ze zelf vrijgelaten. Een ambtsbericht van de AIVD bevat doorgaans weinig concreet bewijs. Bij invallen in Rotterdam en Gilze-Rijen zijn geen wapens of explosieven gevonden.

Justitie en de AIVD wezen er eerder op dat de actie in de eerste plaats bedoeld was om een aanslag te voorkomen. Het doelwit van de eventuele aanslag is volgens het OM tijdens het onderzoek niet duidelijk geworden. De Telegraaf schreef eerder dat de vliegbasis in Gilze-Rijen het doelwit was.

Een woordvoerder van het OM zegt op korte termijn geen ontwikkelingen meer te verwachten in het terreuronderzoek. "Dit is het voorlopig wel." Het onderzoek naar de drie verdachten wordt wel voortgezet. De AIVD had overigens de namen van vier verdachten doorgegeven. De acht anderen waren 'bijvangst'.